Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ακτινίδια και Κλημεντίνες εξαιρούνται από εμπάργκο της Λευκορωσίας, από πότε θα ισχύσει

09/09/2022 04:49 μμ
Με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Λευκορωσίας εξαιρούνται από την απαγόρευση εισαγωγής ορισμένα τρόφιμα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Λευκορωσίας εξαιρούνται από την απαγόρευση εισαγωγής ορισμένα τρόφιμα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά,την Νορβηγία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Β. Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία.

Θυμίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ των τροφίμων που η Λευκορωσία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αυτήν τη χώρα.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «στην απαγόρευση αρχικά συμπεριλαμβάνονταν φρούτα (φράουλες, ροδάκινα, ακτινίδια, κλημεντίνες, πορτοκάλια, λεμόνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα), που εξήγαγε η χώρα μας προς αυτό τον προορισμό, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα κατά την διάρκεια του εξαμήνου 2022 οι ελληνικές εξαγωγές να μηδενιστούν.

Το 2020 οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων στην αγορά της Λευκορωσίας ανήλθαν σε 5.782 τόνους και αξίας 3,939 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10% έναντι του προηγούμενου έτους.

Να θυμίσουμε ότι από το αρχικό διάταγμα επιβολής του εμπάργκο σταδιακά εξαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα και μεταξύ αυτών και ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μήλα, αχλάδια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.), ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν στον κατάλογο των εξαιρέσεων ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτοί κ.α.

Από τις 12 Σεπτεμβρίου 2022 θα μπορούν να εισαχθούν εκ νέου στην αγορά της Λευκορωσίας κλημεντίνες, ακτινίδιο, κινέζικο λάχανο και σέλινο. Χαιρετίζουμε και αυτή την εξαίρεση των ακτινιδίων και κλημεντινών.

Δυστυχώς το εμπόριο φρούτων και λαχανικών ολοένα και περισσότερο το καθορίζουν πολιτικά κριτήρια, τόσο στην πρόσβαση τρίτων χωρών στην ΕΕ όσο και το αντίθετο, όπως ισχύει από το 2014 με το ρωσικό εμπάργκο, των μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24/2/2022 κ.α.».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
16/09/2024 03:43 μμ

Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (16/9/2024).

Συμμετείχαν, ο Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος Υπουργός Ανάπτυξης, ο Κώστας Τσιάρας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Όλγα Κεφαλογιάννη Υπουργός Τουρισμού και ο Νίκος Παπαθανάσης Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την συνέντευξη συντόνισε ο Παύλος Μαρινάκης Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Μείωση γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, υποσχέθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, που συμμετείχε, σήμερα Δευτέρα (16/9), στηn συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τον τουρισμό, που δόθηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στόχος είναι η μείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Συγκεκριμένα μίλησε για κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Επίσης ανέφερε ότι το υπουργείο ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο μείωσης της γραφειοκρατίας στις πιο χρονοβόρες και κοστοβόρες διοικητικές διαδικασίες του κράτους με δύο τρόπους:

  • Με αυστηρή μεθοδολογία μέτρησης
  • Με κατάργηση περιττών διαδικασιών.

Ακόμη ανέφερε την επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Όπως τόνισε βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει η οικονομία μας την ανοδική της πορεία, είναι να πραγματοποιήσει ένα ποιοτικό άλμα, με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Απαραίτητη συνθήκη για να το πετύχουμε αυτό είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν. Γιατί κατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξημένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτομούν.

Θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ 300 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση των συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με επιδότηση του 60% της αξίας.

Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Σήμερα ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Αυτός ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής, υπό τη μορφή golden visa, για επένδυση τουλάχιστον ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

Τελευταία νέα
10/09/2024 12:11 μμ

Συνεχόμενα ρεκόρ στις εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών έχουμε τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα το 2023 έγιναν εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (320 εκατ. ευρώ).

Η εκτίμηση είναι ότι για το 2024 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών.

Αυτά τονίστηκαν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς), που έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, στην Λάρισα.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, Κώστας Ζούκας, αναφερόμενος στην χρονιά που πέρασε, αλλά και στην τρέχουσα περίοδο τόνισε τις ιδιαίτερες οικονομικές, περιβαλλοντολογικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν τόσο στη χώρα μας, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα. Η κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα το φαινόμενο της λειψυδρίας επηρεάζουν τόσο τον όγκο, όσο και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής, επομένως και του ελαιοκομικού κλάδου και από κοινού με τις συνέπειες των πολεμικών συρράξεων (κόστος ενέργειας και πρώτων υλών) και την έλλειψη εργατικού δυναμικού συνιστούν παράγοντες:

  • αυξητικούς του κόστους των προϊόντων και
  • μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε:
για το ζήτημα της από την δεκαετία του ’60 συνεχούς/επταήμερης λειτουργίας των μεταποιητικών μονάδων κατά την περίοδο της συλλογής του ελαιόκαρπου από τους παραγωγούς και την ολιγωρία της Δι οίκησης για την εναρμόνιση της εργατικής νομοθεσίας για την ομαλή απορρόφηση του πρωτογενούς προϊόντος από τις μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, και των επιτραπέζιων ελιών, και την έλλειψη προσοχής της Διοίκησης για την σύσταση «Μητρώου Συσκευαστηρίων Επιτραπέζιων Ελιών» - πάγιο αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ από το 2010 - όπως συμβαίνει και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, για να εξασφαλισθούν:

  • η διακίνηση ασφαλών και ποιοτικών τελικών προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς,
  • η διαφάνεια κατά την εμπορική διακίνηση του προϊόντος και καταπολέμηση αδήλωτων συναλλαγών,
  • η βιώσιμη επιχειρηματικότητα και ο υγιής ανταγωνισμός,
  • η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και καταναλωτών περιορίζοντας την διαφορά της τιμής από το «χωράφι στο ράφι».

Ο Πρόεδρος επισήμανε επίσης, ότι παρά το προαναφερθέν δυσμενές περιβάλλον η πορεία των εξαγωγών του προϊόντος κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2023 οι εξαγωγές του ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ, παρά τον μικρό όγκο της πρωτογενούς παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου 2023/2024, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (320 εκατ. ευρώ).

Εκτιμάται δε, ότι το 2024 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων της χώρας!

Επισημάνθηκε ωστόσο ότι η μέχρι τώρα ανοδική πορεία των εξαγωγών δεν διασφαλίζεται και για το μέλλον, αν δεν ρυθμιστούν σοβαρά διαρθρωτικά θέματα του κλάδου (όπως τα προαναφερόμενα) και δεν γίνει η απαραίτητη προσαρμογή στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις των καιρών.

Ειδική μνεία έγινε στην Απόφαση του ΣτΕ που έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία "KALAMATA OLIVES" που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ" και δικαιώνει την ισχύουσα πλέον "Απόφαση Γεωργαντά" που προβλέπει και την παράλληλη κυκλοφορία του προϊόντος ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας"/PDO "Elia Kalamatas" και αποκαθιστά την ομαλότητα:

  • για το 98% των ελαιοπαραγωγών εκτός της γεωγραφικής ζώνης ΠΟΠ που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς "ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ" και βρίσκονταν σε καθεστώς αβεβαιότητας μέχρι την εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ και
  • για τις εξαγωγές του προϊόντος που η αξία τους ξεπερνά πλέον τα 280 εκατ. ευρώ ετησίως και διενεργείται από το σύνολο των μεταποιητικών - τυποποιητικών - εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία "KALAMATA OLIVES" από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματική Οργάνωση. Επιτραπέζιας Ελιάς), Γιώργος Ντούτσιας, ο οποίος αναφέρθηκε σε σοβαρά θέματα που αποτελούν πάγια αιτήματα της Οργάνωσης από την ίδρυση της:

  • στην έλλειψη διαχειριστικών στοιχείων για τις επιτραπέζιες ελιές και συνεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και των κατά τόπους ΔΑΟΚ,
  • στην ανάγκη υπολογισμού αντικειμενικού κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα του προϊόντος σύμφωνα με την γεωργική λογιστική και
  • στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού ελαιώνα, η επίτευξη του οποίου απαιτεί πολιτική βούληση και εθνικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με επιστημονική έρευνα και μόνιμη συνεργασία με την Οργάνωση.

Για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2024/2025 από την συζήτηση προέκυψε ότι ο όγκος της πρωτογενούς παραγωγής προβλέπεται ικανοποιητικός για τις βασικές επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς και εκτιμάται ότι θα καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης αγοράς που θα εξασφαλίζει μεν το αγροτικό εισόδημα, αλλά δεν θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και δεν θα περιορίσει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού.

09/09/2024 02:52 μμ

«Χρειαζόμαστε επιπλέον δημοσιονομικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα ευνοήσουν το οργανωμένο εμπόριο και την πραγματική ελληνική επιχείρηση», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ (Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών), Νίκος Καλόγρης, σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την 88η ΔΕΘ.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και εργαζομένους μεταφράζεται σε πόρους που μπορούν να διατεθούν στην πραγματική οικονομία, όπως και οι αυξήσεις συντάξεων και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Όπως διαπιστώνουμε εμείς, τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, τα χρήματα που διαχέονται στην κοινωνία είναι χρήματα τα οποία θα ενισχύσουν την αγορά.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις μας χρειάζονται ακόμα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να μπορέσουν να απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη λειτουργίας και τις επιπτώσεις των διογκωμένων φόρων. Στόχευση όλων μας αποτελεί η ανάδειξη του ελληνικού επιχειρείν, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας οικονομίας.

«Αναμένουμε, παρά τα θετικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, επιπλέον δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ανάλογα με το οικονομικό περιθώριο της χώρας, οι οποίες θα ευνοήσουν το οργανωμένο εμπόριο και την πραγματική ελληνική επιχείρηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ.

04/09/2024 11:36 πμ

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο)
Κοιν: Πρόεδρο του ΕΛΓΑ
Βουλευτές Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Σερρών


Θέμα: Ένταξη της καλλιέργειας της λεβάντας σε πρόγραµµα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Αμφίπολης λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και της περιοχής οι εναλλακτικές καλλιέργειες κερδίζουν ολοένα περισσότερο έδαφος, αφού πολλοί αγρότες-δημότες μας, αναζητούν καλλιέργειες πέραν από τις συνηθισμένες μέσω των οποίων θα μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην και ταυτόχρονα να μειώσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής που έχουν πολλές από τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Μία από αυτές είναι η καλλιέργεια της λεβάντας, η οποία έχει συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία των παραγωγών αλλά και του τόπου μας τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μία ανάσα αισιοδοξίας στις δύσκολες ημέρες που βιώνει ο αγροτικός κόσμος. Η φετινή χρονιά, δυστυχώς, ήταν καταστροφική για την καλλιέργεια της λεβάντας, αφού η παρατεταμένη ανομβρία δεν επέτρεψε στους παραγωγούς να μπουν στα χωράφια και να συγκομίσουν, φέρνοντάς τους έτσι σε πλήρες αδιέξοδο. Επειδή ο κανονισμός του ΕΛΓΑ λόγο της κλιματικής κρίσης δεν έχει εκσυχρονιστεί και δεν καλύπτει την παρατεταμένη ξηρασία λειτουργώντας εις βάρος των αγροτών, για το λόγο αυτό:
Ως Δήμαρχος Αμφίπολης, αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα του θέματος και με αίσθημα ευθύνης αλλά και χρέους προς τους δημότες, ζητώ άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της καλλιέργειας της λεβάντας σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες του Δήμου Αμφίπολης να παραμείνουν στα χωριά, να κρατήσουν τα χωράφια τους και να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια όπως τους αρμόζει.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΡΑΝΣΤΑΛΗΣ

09/08/2024 01:24 μμ

Σε παράνομες κοπές ακτινιδίων, ποικιλίας Τσεχελίδης, τα οποία αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας, κατά παράβαση της υφιστάμενης ΚΥΑ, προχώρησαν ορισμένοι παραγωγοί και διακίνησαν έμποροι, οι οποίοι εξήγαγαν τις ποσότητες στην Ισπανία.

Την παραπάνω αποκάλυψη κάνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε το προηγούμενο διάστημα.

«Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί έως και «υπονομεύει» τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, που ήδη την εμπορική περίοδο 2023/2024 κατέγραψε για μια ακόμη σεζόν ρεκόρ σε αξία, ύψους 305 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας το προϊόν στην πρώτη θέση των εξαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών μας προϊόντων», επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit Hellas.

«Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία πολύ περισσότερο που εφέτος απαιτείται η ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων μας να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα. Ζητείται όπως:

1) Κινητοποιηθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, που παρά την έγκαιρη πληροφόρησή τους δεν δραστηριοποιήθηκαν, για έλεγχο των διακινουμένων προς εξαγωγή φρούτων και λαχανικών και σε περίπτωση ανεύρεσης των προς εξαγωγή φορτίων ακτινιδίων ελεγχθούν εκτός των φορολογικών και τα σχετικά συνοδευτικά εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτουγείας.

2) Αναζητηθούν και ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας που θα αναγράφεται στα πιστοποιητικά και

3) Ελεγχθούν οι αναλύσεις των εξαχθέντων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και ξηράς ουσίας.

Τα παραπάνω πρέπει να ερευνηθούν, ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές - πελάτες της χώρας μας», προσθέτει.

Πάντως η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων αποτελεί συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας.

Όπως υποστηρίζει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης Ακτινιδίων, σε σχετική επιστολή που είχε σταλεί το 2023 στο ΥπΑΑΤ, «είναι γνωστό ότι, πέραν των ακτινιδίων ποικιλιών Hayward και Τσεχελίδη, ακόμη και ως προς τις πρωϊμότερες ποικιλίες - Summer Kiwi, Sorelli και Green light που είναι σε κάθε περίπτωση πολύ περιορισμένες - θα πρέπει για τη συγκομιδή, εμπορία και εξαγωγή τους να πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις: δεν δύναται τα σάκχαρα των προς συγκομιδή καρπών να είναι λιγότερα των 6,2 brix και να μην έχουν μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού τουλάχιστον 15%, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία.

Η πιθανή επίτευξη καλύτερων τιμών για μικρό χρονικό διάστημα από ορισμένους Έλληνες ευκαιριακούς επαγγελματίες - εξαγωγείς - εμπόρους, χωρίς υποδομή, γνώση και αξιοπιστία, μπορεί να βοηθά τους ίδιους, καταστρέφει όμως τις προσπάθειες των αξιόπιστων παραγωγών και εξαγωγέων που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων που εξάγουν και τη διαφύλαξη του «καλού ονόματος» των ελληνικών ακτινιδίων, το οποίο έστησαν όλα αυτά τα χρόνια στις απαιτητικές διεθνείς αγορές, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις».

06/08/2024 11:28 πμ

Σε εφαρμογή τίθεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών σε πραγματικό χρόνο.

Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση το χονδρικό εμπόριο ελαιόλαδου (παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία).

Με βάση την Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι περίοδοι, οι φάσεις και το χρονοδιάγραμμα για την ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης αγαθών για τις υπόχρεες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ εξειδικεύονται το περιεχόμενο και ο μορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία έκδοσης και διαβίβασης των δεδομένων ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών στο myDATA και άλλες λεπτομέρειες.

Στις ανωτέρω αποφάσεις ορίζονται τα εξής:
1. Δύο Περίοδοι Εφαρμογής

Στην πρώτη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται:

  • οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 €), καθώς και
  • επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς: o ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), o φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, o οικοδομικών υλικών, o παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.

Στη δεύτερη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Δύο Φάσεις Υλοποίησης της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών

Α΄ Φάση (Βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA):
Η Α΄ Φάση περιλαμβάνει:

  • Έκδοση παραστατικών,
  • Διαβίβαση δεδομένων στο myDATA και ενημέρωση του λήπτη,
  • Δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης.

Β΄ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών):
Η Β΄ Φάση περιλαμβάνει:

  • Ψηφιακή παρακολούθηση φορτώσεων/ μεταφορτώσεων,
  • Παραλαβή παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης,
  • Ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος από τον λήπτη.

Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

Tο χρονοδιάγραμμα τόσο της προαιρετικής εφαρμογής, όσο και της υποχρεωτικής έκδοσης και διαβίβασης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης από τις υπόχρεες επιχειρήσεις ορίζεται ως εξής:

Α΄ Φάση Επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου:
Προαιρετικά μέχρι 30/11, υποχρεωτικά από 1/12/2024

  • Έως και τις 30/11/2024 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α΄ φάσης για τις επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου (τζίρος πάνω από 200.000 € ή συγκεκριμένοι κλάδοι). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/12/2024.

Επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου:
Προαιρετικά μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025

  • Έως και τις 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α’ φάσης για τις επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/4/2025.

Β΄ Φάση (αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων):
Προαιρετικά από 1/12/2024 μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025

  • Από 1/12/2024 έως 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική περίοδος εφαρμογής της Β΄ Φάσης για το σύνολο των επιχειρήσεων. Από 1/4/2025, καθίσταται η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων στη Β΄ Φάση.

Εξαιρέσεις:

Από την εφαρμογή ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών εξαιρούνται:

  • Αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά (συναλλαγές έως 10.000 ευρώ) και δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων (παρ. 1 του άρθρου 39 ΕΛΠ).
  • Διακινήσεις αγαθών μέσω δικτύου συνεχούς ροής, δηλαδή για τις διακινήσεις φυσικού αερίου, ύδατος, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας.
  • Διακινήσεις από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους.
  • Διακίνηση που διενεργείται από τα γραφεία τελετών.
  • Διακίνηση παγίων και λοιπού κινητού εξοπλισμού κάθε είδους, σε περίπτωση μεταφοράς επαγγελματικής εγκατάστασης της οντότητας.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, δήλωσε «Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, που τίθεται σε εφαρμογή, έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρακολουθούμε άμεσα και αποτελεσματικά τη διακίνηση των αγαθών. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις επιχειρήσεις καθώς απλοποιούμε διαδικασίες αλλά την ίδια στιγμή είναι σημαντικό βήμα και για την πολιτεία καθώς ενισχύουμε τη διαφάνεια και αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο».

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Ο τρίτος πυλώνας της ψηφιακής παρακολούθησης των συναλλαγών γίνεται πράξη. Συμπληρώνοντας την ψηφιακή έκδοση παραστατικών στο myDATA και τη διασύνδεση των POS με τα ταμειακά συστήματα των επιχειρήσεων, το ψηφιακό δελτίο αποστολής διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών. Διευκολύνει τις επιχειρήσεις στις μεταξύ τους συναλλαγές και στην παρακολούθηση της μεταφοράς των αγαθών τους, ενισχύει τη διαφάνεια και θωρακίζει τον υγιή ανταγωνισμό, πολλαπλασιάζοντας τα όπλα μας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου».

29/07/2024 02:40 μμ

H ιστορία του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ξεκινά το 1917 με έδρα το Βελβεντό Κοζάνης. Μετά από 1 αιώνα ζωής έχει εξελιχθεί ως μια από τις πιο καινοτόμες και αξιόπιστες εταιρείες στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών, πρωτοπορεί στην ελληνική αγορά με προϊόντα υψηλής ποιότητας και δέσμευση προς την αειφορία και την κοινωνική ευθύνη.

Έτσι, πριν λίγο καιρό, στην οικογένεια των προϊόντων Velvita του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού προστέθηκε μία νέα σειρά ροδάκινων και νεκταρινιών, η Velvita Gold, που ξεχωρίζει για την εξαιρετική της ποιότητα, την σταθερότητα στην γεύση καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και την αξεπέραστη γλυκύτητά τους.

Τα Velvita Gold προέρχονται από 6 ποικιλίες ροδακίνων, 6 ποικιλίες νεκταρινιών και από μια ποικιλία λευκόσαρκου νεκταρινιού, οι οποίες διαδέχονται σε χρόνο ωρίμανσης η μια την άλλη, καλύπτοντας όλη την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτέμβρη. Οι ποικιλίες αυτές είναι αναπτυγμένες σε δένδρα με τη μέγιστη ηλιοφάνεια και αερισμό που εξασφαλίζονται εκτός των άλλων με συχνά Καλοκαιρινά κλαδέματα, ώστε να δίνουν όσο γίνεται πιο νόστιμα κι ανθεκτικά φρούτα.

Ροδάκινα και Νεκταρίνια VELVITA GOLD

Οι καλλιεργητικές φροντίδες οι οποίες γίνονται αυστηρά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πιστοποιημένου Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που εφαρμόζει ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καθολική εφαρμογή βιολογικών μεθόδων ( CONFUSIO, εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, ψεκασμούς Θείου και Ασβεστίου), τη μειωμένη λίπανση κατά 45% σε σχέση με το μέσο όρο που εφαρμόζεται στη χώρα, την ελεγχόμενα ελλειμματική άρδευση.

Η διαδρομή τους από το χέρι του δενδροκόμου στο χέρι του καταναλωτή ακολουθεί τους αυστηρούς κανόνες ελέγχου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Τα Velvita Gold συσκευάζονται στο χωράφι και φτάνουν στον καταναλωτή ακολουθώντας όλη την διαδικασία της ιχνηλασιμότητας.

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, φέρνοντας τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ροδάκινα και νεκταρίνια σε όλο και περισσότερους καταναλωτές παγκοσμίως. Με την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και τη διαρκή επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες και μεθόδους, ο συνεταιρισμός φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρος στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων της.

29/07/2024 12:00 μμ

Αν και μειώνονται οι εξαγωγές στις τομάτες και τις πιπεριές βλέπουμε αντιθέτως να αυξάνουν οι εισαγωγές τους. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε και κινητικότητα με εισαγωγές καρπουζιών από Αλβανία.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές στην χώρα μας βλέπουμε φέτος το καλοκαίρι να αγοράζουν εισαγόμενες ντομάτες και πιπεριές, με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός αγοράς οι ντόπιες παραγωγές. Η κυβέρνηση είναι απλός παρατηρητής αυτής της εικόνας στην αγορά, η οποία στην ουσία απαξιώνει την εγχώρια παραγωγή.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές ντομάτας, για την περίοδο 1/1/2024-26/7/2024, εκτιμώνται ότι ανήλθαν στους 28.300 τόνους, έναντι 30.900 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (μείωση κατά -7,4%).

Εντύπωση ωστόσο προκαλούν οι εισαγωγές ντομάτας, από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, που ανέρχονται σε 1.400 περίπου τόνους. Οι εισαγόμενες ντομάτες προέρχονται κυρίως από Τουρκία, Σερβία, Πολωνία και Κόσοβο, με τον ρυθμό των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες να είναι ανοδικός.

Αλλά και οι εξαγωγές πιπεριών κινούνται αυτή την περίοδο με υποτονικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα από 1/4/2024 έως 26/7/2024 οι εξαγωγές πιπεριάς ανέρχονται σε 7.500 τόνους, έναντι 8.800 τόνων του αντίστοιχου διαστήματος 2023 (παρουσιάζοντας μείωση κατά -14,9%)

Αντιθέτως οι εισαγωγές πιπεριάς στην χώρα μας, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ανήλθαν σε 1.600 τόνους, ποσότητες που είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ήταν 900 τόνους περίπου (αύξηση κατά 62,5%)».

Στο μεταξύ με δύο εβδομάδες πρωίμηση αναμένεται να έχει η συγκομιδή για τα καρπούζια της Ουγγαρίας.

Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, «η Ουγγαρία αναμένει μια συγκομιδή από 160.000 έως 180.000 τόνους καρπουζιών και πρόκειται να προμηθεύσει κυρίως τις γειτονικές της χώρες. Το περίεργο όμως - που αφορά την χώρα μας - είναι ότι ακόμη και στα καρπούζια παρατηρείται δραστηριότητα εισαγωγής τις τελευταίες ημέρες ποσοτήτων από την Αλβανία».

19/07/2024 11:25 πμ

Για άλλη μια φορά, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, απογοητευόμαστε από τη συμπεριφορά του ΕΛΓΑ, απέναντι στους συνεπείς καλλιεργητές που πληρώνουν έγκαιρα την ετήσια συνδρομή τους.

Αυτό καταγγέλλει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μανόλης Ντουντουνάκης, παραγωγός εσπεριδοειδών και Μ.Δ.Ε. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. - Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, ΕΔΙΠ Πολυτεχνείου Κρήτης.

Και προσθέτει: «Εδώ και πολλά χρόνια είναι καθεστώς ότι πορίσματα του ΕΛΓΑ που κοινοποιούνται στο παραγωγό, είναι άμεσα πληρωτέα στην επόμενη πληρωμή του Οργανισμού. Όμως τείνει να γίνει καθεστώς, επι κυβερνήσεων Μητσοτάκη, οι καθυστερημένες πληρωμές.

Πιο συγκεκριμένα:

Για τις ζημίες του περυσινού χειμώνα, Φεβρουάριος του 2024, κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα, στα Χανιά τέλη Απριλίου. Ενώ περιμέναμε να πληρωθούμε στη πληρωμή του Μαΐου, μας είπαν τελευταία στιγμή, ότι θα πληρωθούν τα πορίσματα που αφορούν ζημιές, μέχρι τέλος του 2023. Έτσι, μας ενημέρωσαν, ότι θα πληρωθούμε στην επόμενη πληρωμή, του Ιουνίου.

Όμως μέσα Ιουνίου, μας ενημέρωσαν ότι η πληρωμή του Ιουνίου, τελικά θα γίνει 24 Ιουλίου, θα αφορά μόνο ζημιές φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» της Θεσσαλίας.

Έτσι πάμε, πιθανά, για την επόμενη πληρωμή - μετά από αυτή του Ιουλίου - που άγνωστο πότε θα γίνει, δεδομένου, ότι τα οικονομικά του ΕΛΓΑ, δεν είναι ανθηρά.

Όμως, η προβληματική λειτουργία του ΕΛΓΑ, δεν έχει τέλος.

Στον καύσωνα του Ιουνίου, που κύρια έπληξε τα Χανιά, εντελώς αυθαίρετα και ενάντια σε οποιαδήποτε λογική, οι αναγγελίες για ζημιές από το καύσωνα - επί 4 συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασίες γύρω στους 44 βαθμούς Κελσίου - αφορούσαν μόνο αβοκάντο και αμπέλια.

Όμως, ο παρατεταμένος καύσωνας άφησε πίσω του τεράστιες ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Τώρα παραπέμπουν, στο μέλλον για αποζημιώσεις από τα Κ.Ο.Ε., για τις τεράστιες ζημίες σε όλες τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, χωρίς να είναι σίγουροι ούτε και για αυτό.

Όμως, τα δεινά των παραγωγών δεν έχουν τέλος.

Με τα γνωστά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΟΣΔΕ 2024, μόλις άνοιξε, και ίσως τελειώσει το Σεπτέμβριο, με πιθανότερο σενάριο για τέλη Οκτωβρίου.

Πέρα από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, πρέπει να περαστούν στις λίστες του ΟΣΔΕ 2024 που θα στείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στον ΕΛΓΑ.

Δηλαδή για τις ζημιές από τον καύσωνα του Ιουνίου, σε ότι αφορά τα αβοκάντο και τα αμπέλια, ίσως, αν υπάρχουν χρήματα, πληρωθούμε την Άνοιξη του 2025, για δε τα εσπεριδοειδή είναι εντελώς απροσδιόριστο το πότε και το αν θα πληρωθούμε.

Ντροπή, ντροπή και μόνο ντροπή».

16/07/2024 01:23 μμ

Το blueberry (μύρτιλο) είναι μετρίου μεγέθους καρποφόρο φυτό με μεγάλη αντοχή στο ψύχος. Ευδοκιμεί σε όξινα εδάφη, με αμμώδη σύσταση και καλή αποστράγγιση.

Οι γεωπόνοι κ.κ. Παναγιώτης Καμινιώτης και Παύλος Κουσιάς, από την Καρδίτσα, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια βιολογικού μύρτιλου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Καμινιώτης, «ήταν χειμώνας του 2013 που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε πιλοτικά στην καλλιέργεια μύρτιλου, ενός προϊόντος με υπέροχη γεύση που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως superfood, λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας. Βέβαια είχε προηγηθεί έρευνα αγοράς αλλά και εδάφους γιατί το blueberry είναι μια καλλιέργεια που θέλει εδάφη με χαμηλό ph και συχνά νερό γιατί έχει μικρό ριζικό σύστημα.

Τελικά βρήκαμε τα κατάλληλα εδάφη στον κάμπο της Καρδίτσας και προχωρήσαμε στην υπαίθρια καλλιέργεια 8 στρεμμάτων με μύρτιλα.

Παράλληλα κάναμε πιλοτική βιολογική καλλιέργεια δαμάσκηνου και σύκων Μαρκοπούλου (βασιλικά και μαύρα).

Καταλήξαμε σε 8 ποικιλίες μύρτιλου που αγοράσαμε από Ολλανδία. Θέλαμε να κάνουν κλιμακωτή συγκομιδή που να ξεκινά από τέλη Μαΐου και να ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουλίου.

Το 2016 τα μύρτιλα έγιναν παραγωγικά και βγήκαν για πρώτη φορά στην αγορά. Κάναμε κάποιες δοκιμές να τα πουλάμε μεταποιημένα (αποξηραμένα, με μαρμελάδα κ.α.) αλλά τελικά καταλήξαμε στα νωπά μύρτιλα.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή είναι ότι υπάρχει μια καλή ζήτηση στην αγορά.

Έχουμε μια καλή ποιότητα και γεύση και βοηθά πολύ το ελληνικό brand name. Οι καταναλωτές τα προτιμούν από τα εισαγόμενα και είναι ένα καλό «διαβατήριο» για τις αγορές.

Συνεργαζόμαστε με κυρίως με καταστήματα βιολογικών και ξενοδοχεία αλλά και με χονδρέμπορους. Η μέση χονδρική τιμή παραγωγού είναι στα 10 ευρώ το κιλό (έμπορα). Έχουμε καταφέρει να βγάζουμε μια μέση παραγωγή γύρω στους 3 έως 4 τόνους.

Η βιολογική καλλιέργεια σημαίνει χειρωνακτική ζιζανιοκτονία και θρέψη με οργανικά λιπάσματα. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε προβλήματα φυτοπροστασίας.

Το μεγαλύτερο κόστος της καλλιέργειας όμως είναι η συγκομιδή που γίνεται με το χέρι και από έμπειρο εργάτη γιατί θα πρέπει να ξεχωρίσει τον ώριμο καρπό.

Επίσης υψηλό κόστος έχουν και τα κλαδέματα που γίνονται από Δεκέμβριο - Ιανουάριο.

Αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με την καλλιέργεια θα πρέπει να προσέξει να μην κάνει τις φυτεύσεις κοντά σε δάση ή περιοχές με πουλιά, επειδή θα είναι αναγκασμένος να βάλει προστατευτικό δίχτυ για να σώσει την παραγωγή του, κάτι που αυξάνει το κόστος. Επίσης θα πρέπει η περιοχή του να μην έχει προβλήματα με χαλαζοπτώσεις.

Αφού είδαμε θετική ανταπόκριση από την αγορά προχωρήσαμε στην αγορά θάλαμου συντήρησεις και εξοπλισμού για να κάνουμε την τυποποίηση. Όλες οι επενδύσεις έγιναν με ιδία κεφάλαια και δεν μπήκαμε σε κάποιο πρόγραμμα.

Το μύρτιλο μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασίες 3 - 4 βαθμών Κελσίου μέχρι 3 εβδομάδες. Εμείς όμως έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε την συγκομιδή ανάλογα με τις παραγγελίες και κάνουμε την τυποποίηση και φτάνει το προϊόν φρέσκο στον καταναλωτή.

Οι καταναλωτές που ασχολούνται με την βιολογική διατροφή γνωρίζουν την θρεπτική αξία του μύρτιλου, το ίδιο και οι τουρίστες που έρχονται στην χώρα μας. Οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να το γνωρίζουν.

Υπάρχει ζήτηση και για εξαγωγές. Πρώτα ολοκληρώνεται η συγκομιδή στο νότιο ημισφαίριο και μετά βγαίνει στην αγορά η Ισπανία. Ακολουθεί η Ελλάδα και μετά ένα μήνα θα βγουν στην αγορά οι παραγωγές από κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Δηλαδή υπάρχει χρόνος για το ελληνικό προϊόν να κερδίσει τις αγορές της ΕΕ.

Η καλλιέργεια έχει καλές προοπτικές λόγω ζήτησης και βλέπουμε να επεκτείνεται στην χώρα μας. Όπως και οι υπάλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες αυτός που θέλει να ασχοληθεί με αυτήν θα πρέπει να έχει ένα κεφάλαιο κίνησης μέχρι το φυτό να γίνει παραγωγικό».

11/07/2024 04:02 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή με μικρές ποσότητες για τα Βασιλικά σύκα Μαρκοπούλου. Πάντως η ελληνική παραγωγή σύκων φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών και της ξηρασίας που δημιούργησαν πρόβλημα στην γονιμοποίηση και καρπόπτωση.

Όπως αναφέρει ο κ. Πέτρος Πέτρου, παραγωγός σύκων από το Πόρτο Ράφτη, «φέτος δεν υπήρχαν αρσενικά να γονιμοποιήσουν τα θηλυκά λόγω καιρικών συνθηκών». Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, «η μείωση της παραγωγής εκτιμάται ότι ξεπερνά το 60% στην περιοχή. Ήδη έχουν ξεκινήσει κάποια χωράφια να συγκομίζουν τα Βασιλικά σύκα και ακόμη δεν έχει φανεί η εικόνα της ζημιάς στην παραγωγή».

Από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Κολιαβασίλης, συκοπαραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου, που είμασταν στο στάδιο γονιμοποίησης, είχαμε στην περιοχή πολύ υψηλές θερμοκρασίες (μετρήθηκαν 42 βαθμοί Κελσίου). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα στην γονιμοποίηση και να έχουμε μεγάλη καρπόπτωση.

Η ζημιά στα περιβόλια ξεκινά από 50% και φτάνει έως και 90%. Και ακόμη δεν έχει φανεί όλο το μέγεθος της ζημιάς.

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή των Βασιλικών και φαίνεται ότι έχουμε μειωμένες ποσότητες. Για παράδειγμα παραγωγός έκοψε φέτος 4 τελάρα όταν πέρσι την ίδια ημέρα έκοβε 10 τελάρα σύκα. Έχει ήδη έρθει στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να προχωρήσει στις εκτιμήσεις».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη Ευβοίας, τονίζει ότι «φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών οι παραγωγοί σύκων αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε προμήθεια φυτικού υλικού κατάλληλου για την επικονίαση (ερινεασμό) από άλλες περιοχές της χώρας με τεράστιο κόστος, κάτι που τις προηγούμενες χρονιές δεν συνέβαινε ή συνέβαινε αλλά για πολύ μικρές ποσότητες. Στην συνέχεια όμως ήρθαν οι συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή. Φέτος αναμένουμε μειωμένη παραγωγή σύκων».

Το σύκο είναι μια κοίλη ταξιανθία με πολλά θηλυκά άνθη στο εσωτερικό της τοίχωμα. Ο καρπός για να ωριμάσει πρέπει τα άνθη της ταξιανθίας του να επικονιαστούν με γύρη από κάποια εξωτερική πηγή. Για τη μεταφορά της γύρης από την αρρενοσυκιά στην ανθοταξία και την επικονίαση των άνθεων της έχει επιλεγεί ένα εξειδικευμένο έντομο της συκιάς ο ψήνας. Χωρίς επικονίαση οι καρποί αυξάνουν κατά διάμετρο και μετά κιτρινίζουν, συρρικνώνονται και πέφτουν πριν ακόμα ωριμάσουν.

09/07/2024 11:04 πμ

Το θέμα με την αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας πορτοκαλιών το 2023 που φάνηκε στην πληρωμή της συνδεδεμένης το είχε αναφέρει πρώτος ο ΑγροΤύπος.

Με δεύτερη επιστολή της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.) προς τον Πρωθυπουργό ζητά να μάθει που «φύτρωσαν» το 2023 ξαφνικά 80.000 στρέμματα με πορτοκάλια και έλαβαν επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πάντως ακόμη δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από το ελληνικό κράτος για το θέμα αυτό που δείχνει για ακόμη μια φορά την απαξίωση που έχει οδηγηθεί ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου.

Η επιστολή, που απηύθυνε στον Πρωθυπουργό, στις 08/05/2024, η ΔΕΣΑ με κοινοποίηση στον Υπουργό ΑΑΤ, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,
Στις 23.05.2024 σας απευθύναμε επιστολή σχετικά με την εξαιρετικά μεγάλη μείωση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης Πορτοκαλιών 2023. Απευθυνθήκαμε σε εσάς διότι το Υπ.Α.Α.&Τ. δεν απαντά σε σχετικές με το θέμα επανειλημμένες επερωτήσεις Βουλευτών.
Όπως αναφέρουμε και στην 1η επιστολή, το κρίσιμο ζήτημα για το θέμα είναι η ξαφνική εμφάνιση το 2023 για να λάβουν επιδότηση επιπλέον 80.000 στρέμματα πορτοκαλιών, δηλαδή τα διπλάσια από ότι ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τα πορτοκάλια όμως δεν είναι μονοετής καλλιέργεια. Επομένως, πώς ξαφνικά διπλασιάστηκαν οι επιλέξιμες εκτάσεις, σε ποιες περιοχές της χώρας «εμφανίστηκαν» τα επιπλέον 80.000 στρέμματα και σε ποια χυμοποιεία οδηγήθηκαν οι 56.000 τόνοι πορτοκαλιών που αναλογούν ως «υποχρέωση παράδοσης» γι' αυτά;

Στις 28.06.2024 εκδόθηκε τροποποιητική απόφαση από τον Υπουργό Α.Α.&Τ. που αναπροσαρμόζει την ενίσχυση από 21,84€ στα 34,23€, χωρίς όμως καμία περαιτέρω εξήγηση.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τα ερωτηματικά αναφορικά με τα δεδομένα «έκτασης πορτοκαλιών» που χρησιμοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και των πράξεων υπολογισμού της ενίσχυσης. Τι είχε γίνει λάθος στον υπολογισμό της 1ης τιμής και πώς διαμορφώθηκε η 2η;
Επειδή με όλα τα παραπάνω τίθεται ζήτημα διαφάνειας, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με τα παραπάνω εύλογα ερωτήματα».

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί:
Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ , Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ. ΙΝΑΧΟΥ, Α.Σ. ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΙΒΕΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΜΕΛΙΣΣΑ, Α.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ, Α.Σ. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ.Ε.Π.Ε. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ, Α.Σ.Ε.Π.Κ.Π. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ, Α.Σ. ΧΟΥΝΗΣ

01/07/2024 03:02 μμ

Ρεκόρ σημείωσαν τον Μάιο του 2024 οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Νωπών Φρούτων και Λαχανικών της Μεσογείου (AKIB), Ferhat Guruz, «η Τουρκία κατάφερε να εξάγει τον Μάιο φρέσκα φρούτα και λαχανικά συνολικής αξίας 284 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (264.290.400 ευρώ), πετυχαίνοντας μια αύξηση, κατά 14%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Μάιο του 2023). Από αυτές τις εξαγωγές η AKIB είχε ποσοστό 43% σε ποσότητα και ήταν αξίας 122,4 εκατομμύριων δολαρίων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AKIB, Ρωσία, Ιράκ και Γερμανία, ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί των τουρκικών φρούτων και λαχανικών.

«Πετύχαμε αύξηση κατά 339% στην αγορά του Ιράκ και κατά 126% στην γερμανική αγορά. Σημαντική αύξηση εξαγωγών καταγράφηκε επίσης στη Λιβύη, την Τσεχία και την Γεωργία», δήλωσε ο κ. Guruz.

Όσον αφορά τα προϊόντα που εξήχθησαν, κατά τον συγκεκριμένο μήνα, τα ροδάκινα πρωτοστάτησαν με εξαγωγές αξίας 81,2 εκατομμύρια δολαρίων, ενώ ακολούθησαν τα κεράσια και τα βύσσινα με 34,6 εκατομμύρια δολάρια και οι ντομάτες με 28,6 εκατομμύρια δολάρια.

«Αυτή η αύξηση των εξαγωγών δείχνει τον κυρίαρχο ρόλο που έχει η Τουρκία στη διεθνή αγορά φρούτων και λαχανικών», τόνισε ο πρόεδρος της AKIB.

Ακόμη πρόσθεσε ότι έρχονται μεγάλες προοπτικές στις τουρκικές εξαγωγές από την μεγάλη κινέζικη αγορά. «Η υπογραφή φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων με την Κίνα είναι πολύ σημαντική για τις εξαγωγές τουρκικών εσπεριδοειδών», τόνισε στον ΑγροΤύπο. Όπως προέβλεψε οι εξαγωγές τουρκικών εσπεριδοειδών, που ανήλθαν σε 1,7 εκατομμύρια τόνους την προηγούμενη εμπορική περίοδο, αναμένεται να φτάσουν στους 2,3 εκατομμύρια τόνους κατά την τρέχουσα περίοδο.

Από την πλευρά μας να θυμίσουμε ότι οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι χωρίς δασμούς επειδή η Τουρκία είναι κράτος προς ένταξη στην ΕΕ. Παράλληλα εξάγει προς την Ρωσία γιατί αν και χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει υπογράψει κυρώσεις κατά της Μόσχας, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει τα κέρδη της ρώσικης αγοράς.

01/07/2024 02:01 μμ

Με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, τροποποιείται το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πορτοκάλι χυμοποίησης, για το έτος ενίσχυσης 2023.

Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση το ποσό της συνδεμένης ανέρχεται πλέον στα 34,9 ευρώ ανά στρέμμα, από 21,84 ευρώ ανά στρέμμα που είχε καθορισθεί με την Υπουργική Απόφαση της 26ης Απριλίου.

Πρόκειται για μια σημαντική αναπροσαρμογή, σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι συνεπεία πολλών παραγόντων απώλειες των παραγωγών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει η πληρωμή.

Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος την Παρασκευή (28/6) είχε κάνει σχετικό ρεπορτάζ για τα πορτοκάλια και είχε αναφέρει το θέμα της συνδεδεμένης στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση.

«Και επειδή το κράτος θα πρέπει να έχει συνέχεια να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε παραδεχτεί ότι υπήρχε κάποιο λάθος με τα επιλέξιμα στρέμματα, θα γινόταν διόρθωση και θα είχαμε συμπληρωματική πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε το ρεπορτάζ.

28/06/2024 02:23 μμ

Παγωμένες είναι οι εξαγωγές πορτοκαλιών της χώρας μας, με τις κοπές στα Βαλέντσια να γίνονται με αργούς ρυθμούς γιατί υπάρχει ελάχιστο εμπορικό ενδιαφέρον.

Όπως δηλώνουν οι εξαγωγικοί φορείς στον ΑγροΤύπο, περίπου 71.000 τόνοι ελληνικών πορτοκαλιών χάθηκαν φέτος λόγω της Αιγύπτου και αυτές οι ποσότητες δεν πρόκειται να αναπληρωθούν.

Όμως εκτός από τα εμπορικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί έχουμε και την «σιωπή των αμνών» από το ΥπΑΑΤ για το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση.

Και επειδή το κράτος θα πρέπει να έχει συνέχεια να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε παραδεχτεί ότι υπήρχε κάποιο λάθος με τα επιλέξιμα στρέμματα θα γινόταν διόρθωση και θα ειχαμε συμπληρωματική πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτά όμως είναι στα λόγια γιατί κανείς δεν γνωρίζει πέρα από τα 22 ευρώ το στρέμμα, που δόθηκαν αρχικά, τι ποσό και πότε θα πληρωθεί.

Η φετινή χρονιά όμως στα πορτοκάλια έχει πολλά προβλήματα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες γης γιατί είναι λίγοι και αυτοί αποφασίζουν πότε θα κάνουν την συγκομιδή. Η τιμή για τα πορτοκάλια που πάνε στον χυμό είναι 13 λεπτά για τον παραγωγό και 7,5 τα εργατικά.
Το εμπόριο για να νωπά έχει παγώσει. Μπορεί να σου πει ο έμπορας μια τιμή και σε μια εβδομάδα να την μειώσει.
Ο καθένας κάνει ότι θέλει και αυτή η κατάσταση είναι τραγική γιατί κανένας δεν αντιδρά».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σκάλκος, παραγωγός από την Σκάλα και πρώην πρόεδρος του Λεήμονα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή είναι πια ορατή η φτώχεια στον κόσμο. Δεν έχει καμιά σχέση η σημερινή εικόνα με αυτά που βλέπαμε στο παρελθόν.
Το εμπόριο νωπού πορτοκαλιού είναι παγωμένο και οι τιμές για τα πολύ καλής ποιότητας είναι στα 20 λεπτά το κιλό. Για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση η καθαρή τιμή στον παραγωγό είναι στα 13 λεπτά το κιλό.
Τα πορτοκάλια όμως δεν μπορούν να μένουν πολύ καιρό στα δέντρα γιατί αυξάνουν τα έξοδα λόγω φυτοπροστασίας.
Επίσης είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε συνεχώς ποτίσματα αλλά υπάρχει πρόβλημα με τα νερά.
Έχουμε και αυξημένο κόστος στα εργατικά, αφού φτάσαμε να πληρώνεται ο εργάτης την κλούβα στα 50 λεπτά.
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να έχουν μεγάλες οφειλές. Αν συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο αυτή η εικόνα είναι πολύ αβέβαιο το μέλλον της καλλιέργειας πορτοκαλιού στην Λακωνία».

26/06/2024 03:34 μμ

Ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την καλλιέργεια του μάνγκο στην Ελλάδα διοργάνωσαν, στην Κυπαρισσία, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις για την επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - ΥΠΕΡ ΠΕΛ».

Στο θέμα «Δυνατότητες & Απαιτήσεις υποτροπικών ειδών» αναφέρθηκε η Δρ. Θηρεσία - Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια του Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και για το θέμα «Εδαφικές απαιτήσεις & Θρέψη υποτροπικών ειδών» μίλησε ο δρ. Γεώργιος Ψαρράς, ερευνητής, διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο προϊστάμενος της ΔΟΑΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή μας ήταν μια από αυτές που επιλέχθηκαν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα για την καλλιέργεια υποτροπικών ειδών.

Με βάση τον προγραμματισμό των εργασιών του έργου, το πρώτο μέλημά μας ήταν ο εντοπισμός κατάλληλων - ως προς τις κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες - αγροτεμαχίων για εγκατάσταση των πέντε υποτροπικών ειδών (αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, αννόνα και μακαντάμια). Οι αγροί στην Τριφυλία παρουσίασαν τα λιγότερα προβλήματα και για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν στο σύνολό τους από τους υπεύθυνους του έργου.

Πριν γίνουν οι φυτεύσεις των δέντρων είχε προηγηθεί σωστή προετοιμασία του εδάφους (όργωμα, απομάκρυνση ζιζανίων) και η εγκατάσταση του αρδευτικού δικτύου, το οποίο πρέπει να λειτουργεί ταυτόχρονα με την καλλιέργεια.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όσον αφορά το μάνγκο χρειάζεται βαθιά εδάφη με καλή αποστράγγιση και ξηρή χειμερινή περίοδο.

Τώρα είμαστε στο τρίτο έτος της καλλιέργειας μάνγκο στην περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του φυτού.

Επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, που ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Μετά την ημερίδα κάναμε επίσκεψη στις πιλοτικές καλλιέργειες και είδαμε ότι εξελίσσονται ομαλά».

Από την πλευρά της η Δρ. Θηρεσία - Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «εφαρμόζουμε στην Πελοπόννησο το 5ετές ερευνητικό πρόγραμμα για την καλλιέργεια υποτροπικών φυτών. Υπήρχαν στην περιοχή μεμονωμένες φυτεύσεις αλλά έπρεπε να γίνει οργανωμένα η καλλιέργεια για να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα.

Είναι δύσκολη η καλλιέργεια υποτροπικών φυτών και δεν έχουμε την πολυτέλεια της αστοχίας. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έγιναν φυτεύσεις αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, αννόνα (Annona cherimola) και μακαντάμια, στην περιοχή της Λακωνίας, της Μεσσηνία και της Τριφυλίας.

Μας πρότειναν αγροτεμάχια από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ και εμείς προχωρήσαμε σε έλεγχο εδάφους και κλιματικών συνθηκών πριν κάνουμε τις φυτεύσεις.

Τα πρώτα 2 - 3 χρόνια είναι ευαίσθητα τα υποτροπικά φυτά και χρειάζεται προσοχή από την πλευρά των παραγωγών.

Στην Λακωνία έγιναν φυτεύσεις στην περιοχή της Στεφανιάς, που είναι προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες. Η εικόνα είναι καλή και τα δέντρα έχουν καλή ανάπτυξη. Πρόβλημα που δεν το περιμέναμε είχαμε με ζημιές που προκάλεσαν τα αγριογούρουνα.

Ικανοποπιητικά αποτελέσματα είχαμε και στην περιοχή της Καλαμάτας στην Μεσσηνία. Με σωστή λίπανση τα φυτά φαίνεται να έχουν μια καλή ανάπτυξη.

Στην Τριφυλία (περιοχές Τερψιθέα, Καλογερικό και Πετροχώρι) είχαμε πολύ ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια.

Ειδικά στο μάνγκο έχουμε μια πολύ καλή εξέλιξη της καλλιέργειας και σε αυτό βοήθησε η ξηρασία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Πέρυσι είπαμε και δεν άφησαν τους καρπούς στα δέντρα οι παραγωγοί. Φέτος είδαμε τους καρπούς πράσινους.

Το μάνγκο είναι ένα αειθαλές τροπικό δέντρο. Καλλιεργείται συστηματικά στα Χανιά υπό κάλυψη για να προστατεύεται από τις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους στις νότιες περιοχές των Χανιών (Παλαιόχωρα κ.α.).

Το θετικό είναι ότι τα μάνγκο είναι γνωστά στους τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη και τα προτιμούν. Στην χώρα μας οι καρποί μένουν πολύ καιρό στο δέντρο και αποκτούν καλά ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά.

Η συγκομιδή του μάνγκο ξεκινά από αρχές Αυγούστου και φτάνει μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ανάλογα τις ποικιλίες.

Η λίπανση πρέπει να είναι ελεγχόμενη για να μην διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας. Οι εφαρμογές καλό είναι να γίνονται μέσω υδρολίπανσης και οι ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων καθορίζονται ανάλογα με την ηλικία του δέντρου.

Το καλό είναι ότι είδαμε οι παραγωγοί να συνεργάζονται μαζί μας όλο τον χρόνο και εφαρμόζουν τις οδηγίες μας.

Επίσης στην Κυπαρισσία οι παραγωγοί ασχολούνται με θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην καλλιέργεια με κάλυψη. Ακόμη και με αντιχαλαζικό δίχτυ θα μπορούσε να προστατευτεί η καλλιέργεια από βροχοπτώσεις και ηλιοφάνεια.

Με τα μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα που βλέπουμε θα μπορούσε να γίνει μια παραγωγική ζώνη καλλιέργειας μάνγκο στην Κυπαρισσία. Να επισημάνω ότι τα υποτροπικά φυτά έχουν ανάγκη άρδευσης και με καλή ποιότητα νερού.

Τον επόμενο χρόνο με τον κ. Ψαρρά θα επισκεφτούμε την περιοχή προς τα τέλη Αυγούστου για να δούμε τους καρπούς ώριμους προς συγκομιδή».

17/06/2024 10:31 πμ

Έρχεται εξόφληση των αποζημιώσεων έως τις 30/6/2024 πό τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023 και θα δοθούν στο 100% της αξίας των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί βάσει των πορισμάτων, χωρίς περικοπές ή μειώσεις.

«Στη ζώνη του Δέλτα του Πηνειού που καλλιεργείται το ακτινίδιο οι παραγωγοί αναμένουν με ανυπομονησία την εξόφληση των αποζημιώσεων, αλλά και τον καθορισμό της στρεμματικής αποζημίωσης για το κατεστραμμένο φυτικό κεφάλαιο. Για κάθε αγρότη που δεν εσόδεψε πέρυσι λόγω της πλημμύρας και ταυτόχρονα ζημιώθηκε σε φυτικό κεφάλαιο και υποδομή, οι γρήγορες αποζημιώσεις είναι επιβεβλημένες για την επιβίωσή του.

Επομένως, μαζί με τις αποζημιώσεις για την απωλεσθείσα παραγωγή που θα δοθούν στις 30 Ιουνίου, θα πρέπει να συνυπάρχουν και εντατικές ενέργειες για την διεκπεραίωση εκτιμήσεων και διαδικασιών για αποζημιώσεις και για το φυτικό κεφάλαιο, ξεκινώντας άμεσα από την ανακοίνωση της στρεμματικής ενίσχυσης για το ακτινίδιο, η οποία εκκρεμεί και οι παραγωγοί την ζητούν εναγωνίως».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση που έλαβε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη σε ερώτησή του για τις αποζημιώσεις σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο στις ζημιωθείσες από τις πλημμύρες καλλιέργειες ακτινιδίου στο Δέλτα του Πηνειού.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτεία, μέσω του ΕΛΓΑ, εφάρμοσε ad hoc πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ύψους 260 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την αποζημίωση γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023. Μεταξύ αυτών και οι εκμεταλλεύσεις των πληγεισών περιοχών της ΠΕ Λάρισας.

Σκοπός του ad hoc προγράμματος η αμεσότερη και πληρέστερη κάλυψη των ζημιωθέντων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Με την υπ’ αριθ. 1494/341065 (ΦΕΚ 6367 Β’/ 06.11.23) ΚΥΑ καθορίζονται οι διαδικασίες και το ύψος αποζημιώσεων του εν λόγω προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά το πέρας της υποβολής δηλώσεων ζημιάς, κατέστη άμεσα δυνατή η χορήγηση προκαταβολής».

Όπως σημειώνει ο κ. Σταμενίτης «ειδικά για τις καλλιέργειες ακτινιδίου, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη χορηγήσει ενισχύσεις ύψους περίπου 450.000 ευρώ για 1.200 στρέμματα καλλιέργειας».

Μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι «η εξόφληση των αποζημιώσεων θα λάβει χώρα ως τις 30.06.2024, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί», και «θα δοθούν στο 100% της αξίας των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί βάσει των πορισμάτων, χωρίς περικοπές ή μειώσεις».

11/06/2024 10:13 πμ

Η αναστολή των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων επί των ουκρανικών εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατάθηκε για ένα ακόμη έτος, μετά την απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο, στις 13 Μαΐου.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ έως τις 5 Ιουνίου 2025.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ τηρεί και πάλι τη δέσμευσή της να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και να την στηρίξει για όσο διάστημα χρειαστεί, παρέχοντας στήριξης της ΕΕ στην οικονομία της Ουκρανίας και πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ ενόψει της επίθεσης της Ρωσίας.

Πάντως η Κομισιόν τονίζει ότι λόγω αντιδράσεων από κάποια κράτη μέλη της ΕΕ θα υπάρξει ένας μηχανισμός ελέγχου - έκτακτης ανάγκης - που θα εφαρμοστεί στις εισαγωγές ουκρανικών αυγών, πουλερικών, ζάχαρης, βρώμης, αραβόσιτου, πλιγούρι και μέλι.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επίτροπος Εμπορίου, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η ανανέωση της ισχυρής οικονομικής στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, που η χώρα παλεύει με μια νέα στρατιωτική επίθεση. Αυτά τα μέτρα είναι μια οικονομική σανίδα σωτηρίας.

Ταυτόχρονα, περιλαμβάνουν πλέον ισχυρότερες διασφαλίσεις για τους ευαίσθητους γεωργικούς τομείς της ΕΕ, ανταποκρινόμενοι στις εύλογες ανησυχίες που εξέφρασαν οι γεωργοί και τα κράτη μέλη μας.

Επιτύχαμε τη σωστή ισορροπία, ενώ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση πιο μακροπρόθεσμων λύσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας.

Με τον τρόπο αυτό, το μήνυμά μας είναι σαφές: Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

07/06/2024 10:27 πμ

Στην Κίνα είχε πάει τέλη Απριλίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Κατά την επίσκεψή του είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, κ. Zhao Zenglian.

Όπως είχε αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου το ΥπΑΑΤ, στην συνάντηση υπήρξε βούληση των δύο πλευρών να επιλυθούν προβλήματα τεχνικής φύσεως, να βελτιωθούν καθώς και να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων όπως Κεράσια, Δαμάσκηνα, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερύκοκα, Εσπεριδοειδή, Σταφύλια, Φράουλες και Μήλα, στη μεγάλη αγορά της Κίνας.

Ο Κινέζος Υφυπουργός δεσμεύτηκε, ότι σύντομα θα υπάρξει Επιτροπή Κινέζων Εμπειρογνωμόνων που θα επισκεφτούν αγροτικές μονάδες και κτηνιατρικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, θα συνομιλήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα και θα διευκρινιστούν θέματα που αφορούν την διατροφικά ασφαλή εισαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αυτές τις ημέρες βρέθηκε στην χώρα μας κινέζικη αντιπροσωπεία και υπήρξε συνάντηση με εκπροσώπους του ΥπΑΑΤ, μάλιστα παραβρέθηκαν και σε κοινό γεύμα.

Δεν υπήρξε όμως κάποια ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αν είχαμε κάποια θετική εξέλιξη από την επίσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι Κινέζοι ζήτησαν από τους Έλληνες να ακολουθηθεί η ίδια σχετική διαδικασία που γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια.

04/06/2024 03:42 μμ

Ολοκληρώθηκε η φετινή εμπορική περίοδος για τα πορτοκάλια στην Ισπανία. Πρακτικά είμαστε στο τέλος της συγκομιδής πορτοκαλίων στην χώρα της Ιβηρικής.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Νέων Αγροτών της Córdoba, παρά τη μεγάλη μείωση της παραγωγής φέτος σε όλη την Ισπανία, λόγω της ξηρασίας και των προβλημάτων με την άρδευση που υπήρξαν το περασμένο καλοκαίρι, ολοκληρώνεται η συγκομιδή με την ζήτηση είναι πολύ μειωμένη λόγω των εισαγωγών πορτοκαλιών από την Αίγυπτο, σε χαμηλές μη ανταγωνιστικές τιμές.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού των ισπανικών πορτοκαλιών, νωπών και για χυμοποίηση, ήταν σε καλά επίπεδα στο πρώτο μέρος της φετινής περιόδου αλλά από τον Φεβρουάριο και μετά υπήρξε κάθετη πτώση, λόγω της εισόδου πορτοκαλιών από τρίτες χώρες, κυρίως από Αίγυπτο.

Υπήρξε αύξηση των εισαγωγών πορτοκαλιών από τρίτες χώρες «χωρίς καμία αμοιβαιότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα συνθηκών εργασίας και φυτοϋγείας», όπως αναφέρουν οι Ισπανοί παραγωγοί, που έκαναν το προηγούμενο διάστημα πολλές κινητοποιήσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η τελευταία δημοπρασία στην Κόρδοβα έδωσε τιμές για τα νωπά πορτοκάλια Valencia στα 22 - 25 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι αυτό το διάστημα είχαν τιμή παραγωγού στα 46 έως 50 λεπτά το κιλό.

Για τα πορτοκάλια που πήγαν για χυμοποίηση έδωσαν τιμή στα 18 - 20 λεπτά το κιλό, όταν η αντίστοιχη περσινή ήταν στα 30 λεπτά.

Η Κόρδοβα είναι η τρίτη πιο σημαντική επαρχία από άποψη παραγωγής εσπεριδοειδών και η δεύτερη σε παραγωγή πορτοκαλιού, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας.

Όσον αφορά την χώρα μας πορτοκάλια Valencia έχει πια μόνο η Λακωνία.

Ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τους Μολάους, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στα πορτοκάλια έχουμε μείωση της τιμής παραγωγού στο χωράφι αλλά δεν μειώνεται η τιμή λιανικής στο ράφι.

Χτες Δευτέρα (3/6) πούλησα για χυμό πορτοκάλια με τιμή στα 10 έως 13 λεπτά. Για τα νωπά γίνονται πολύ λίγες κοπές, με τιμές που ξεκινούν από 15 λεπτά και για τα καλής ποιότητας φτάνουν στα 20 λεπτά.

Όμως τα έξοδα καλλιέργειες συνεχώς τρέχουν. Αυτή την περίοδο στα πορτοκάλια έχουμε την φυτοπροστασία για την μύγα της Μεσογείου, ενώ κάνουμε συνεχώς ποτίσματα.

Όλα αυτά αυξάνουν το κόστος και με τις χαμηλές τιμές δεν αφήνουν εισόδημα στον παραγωγό».

Από την περιοχή της Σκάλας ο παραγωγός κ. Πέτρος Μπλέτας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι Ισπανοί έχουν ολοκληρώσει την συγκομιδή πορτοκαλιών.

Οι τιμές στην περιοχή για πορτοκάλια που πάνε στον χυμό είναι από 17 έως 20 λεπτά το κιλό με τα εργατικά στον παραγωγό (12 έως 14 λεπτά καθαρά) και για νωπή κατανάλωση είναι από 18 έως 20 λεπτά το κιλόκαθαρά για τον παραγωγό.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια τα αιγυπτιακά πορτοκάλια φεύγουν από τις αγορές από τις 20 έως τα τέλη Ιουνίου. Οπότε θα είναι ευκαιρία να ανακτήσουμε κάποιες αγορές στο εξωτερικό - που χάσαμε το προηγούμενο διάστημα - και να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας».

28/05/2024 02:12 μμ

Στην Λακωνία βρέθηκε, σήμερα Τρίτη (28/5), ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μίλησε με παραγωγούς πορτοκαλιών στην Σκάλα.

Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε σε κάποιες πτυχές που δεν ήταν γνωστές για την περίοδο διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ.

Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός ΑΑΤ κ. Βορίδης «στις συζητήσεις που κάναμε στην ΕΕ μας ζητούσαν μείωση κονδυλίων της βασικής ενίσχυσης και μετακίνηση ποσών προς τα Οικολογικά Σχήματα».

Και πρόσθεσε: «Κάναμε αγώνα να περιορίσουμε αυτή την μετάβαση των κονδυλίων. Είχαν διαφωνίες τα κόμματα της αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητούσαν να γίνει άμεσα η μετακίνηση των κονδυλίων.

Αυτή η συζήτηση ανοίγει ξανά τώρα με τις Ευρωεκλογές. Θα πρέπει να δοθεί μια κατεύθυνση. Εμείς θέλουμε να κάνουμε διαπραγμάτευση, ενώ οι αντίπαλοι πολιτικοί αντίπαλοι θέλουν τώρα να γίνει η μετάβαση στην πράσινη πολιτική».

Στην συνέχεια ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος τα πορτοκάλια με την τιμή παραγωγού.

Όπως τόνισε «οι τιμές έχουν μειωθεί γιατί γίνονται εισαγωγές από Αίγυπτο. Τα στοιχεία λένε ότι η αύξηση των εισαγωγών εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα είναι περιορισμένη. Εισάγουν όμως άλλες χώρες της ΕΕ εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες και δημιουργούν προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές. Επίσης η Ελλάδα δεν μπορεί να απαγορεύσει τι θα εισάγει η Δανία ή η Γερμανία».

Η λύση για τον κ. Βορίδη φαίνεται από την απόφαση που πήρε το ΥπΑΑΤ και σταμάτησε τις εισαγωγές του ρυζιού από ασιατικές χώρες. «Δείξαμε ότι μπορούμε να μπλοκάρουμε τις εισαγωγές από τρίτες χώρες», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Λέμε λοιπόν: ότι καλλιεργητική φροντίδα απαιτώ ότι φυτοπροστασία απαιτώ ότι όρους παραγωγής απαιτώ για τον Έλληνα και τον Ευρωπαίο παραγωγό, τουλάχιστον τους ίδιους όρους πρέπει να απαιτήσω κατά την εισαγωγή του πορτοκαλιού στην ΕΕ».

Στην συνέχεια ο υπεύθυνος συντονιστής της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις εμπορικές συμφωνίες που κάνει η ΕΕ.

«Ζητάμε να ανοίξει μια αγορά τρίτης χώρας για παράδειγμα της Αργεντινής για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και δεν θέλουμε αυξημένους δασμούς. Μας απαντά η Αργεντινή από την πλευρά της ότι ζητά να ανοίξει την αγορά της ΕΕ για το βόειο κρέας. Για να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και να προστατεύσουμε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο Έλληνες βουλευτές που θα εκπροσωπούν το ελληνικό έθνος. Να θυμίσω ότι οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας μας».

Για τα προβλήματα με την συνδεδεμένη πορτοκαλιού και την αύξηση στα στρέμματα, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι έχει γίνει λάθος από το ΥπΑΑΤ.

«Αναγνωρίσαμε το λάθος και θα λυθεί, δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι παραγωγοί πορτοκαλιού», τόνισε.

27/05/2024 03:07 μμ

Βρισκόμαστε στις αρχές της συγκομιδής καλοκαιρινών οπωροκηπευτικών στην χώρα μας.

Και ενώ όλοι θα περίμεναν να υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά βλέπουμε με έκπληξη να έχουμε αύξηση των εισαγωγών σε αυτά τα προϊόντα, κυρίως από τρίτες χώρες.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε και φέτος η συγκομιδή και η ροή εξαγωγής καρπουζιών και πεπονιών. Οι μέχρι σήμερα εξαχθείσες ποσότητες ανέρχονται σε 51.000 και 700 τόνους αντίστοιχα.

Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκαλεί η εισαγωγή - από 1/4/24 έως και σήμερα Δευτέρα (27/5/2024) - πάνω από 250 τόνων καρπουζιών από Ιράν και Ισπανία, καθώς και 200 τόνων πεπονιών από Αίγυπτο, Ολλανδία και Ιράν.

Επίσης μείωση παρουσιάζουν φέτος οι εξαγωγές ελληνικής τομάτας. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι οι εξαγωγές τομάτας ανήλθαν σε 25.500 τόνους (έναντι 27.700 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023) ποσότητες που είναι μειωμένες κατά -7,9%.

Από την άλλη έχουν ενταθεί στην χώρα μας οι εισαγωγές τομάτας, οι οποίες ανέρχονται μέχρι σήμερα σε περίπου 1.400 τόνους (έναντι 590 τόνων που είχαμε πέρσι). Από αυτή την ποσότητα οι 850 τόνοι έχουν εισαχθεί από την Τουρκία.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, που υπάρχει πρόβλημα στην διάθεση της ελληνικής τομάτας (μεγάλες ποσότητες πάνε στις χωματερές), εισήχθησαν δύο φορτία τομάτας, το ένα από Τουρκία και το δεύτερο από Ιράν».

Στο μεταξύ ξεκίνησαν και οι εξαγωγές υπερπρώϊμων κερασιών, με τις εξαχθείσες μέχρι σήμερα ποσότητες να ανέρχονται σε περίπου 3.000 τόνους.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η φετινή παραγωγή του τουρκικού κερασιού αναμένεται να είναι αυξημένη, με καλούς όγκους και καλή ποιότητα, ενώ οι αποδόσεις θα είναι στο αποκορύφωμά τους αυτή τη σεζόν.

24/05/2024 05:16 μμ

Η αλμύρα είναι ένας θάμνος, τα φύλλα του οποίου μοιάζουν με βελόνες, φυτρώνει στην άμμο και ποτίζεται από την υγρασία του θαλασσινού νερού. Είναι η τέλεια καλοκαιρινή σαλάτα.

Τα χλωρά βλαστάρια της τρώγονται όπως τα χόρτα. Τρώγεται ωμή, αλλά ελαφρώς ζεματισμένη η γεύση της είναι ακόμα καλύτερη.

Ο χρόνος ζωής της είναι λίγοι μήνες και οι παραγόμενες ποσότητες πολύ μικρές.

Ο κ. Δημήτρης Μαχαιρίδης, γεωπόνος και υπεύθυνος στο φυτώριο Bioma από την Αριδαία της Πέλλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η αλμύρα (Salsola soda) είναι ετήσιο ποώδες μεσογειακό φυτό που αυτοφύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές, με λεπτό, σαρκώδες φύλλωμα και βλαστούς πράσινους ή κόκκινους. Φτάνει σε μέγιστο ύψος εβδομήντα εκατοστών, με διάμετρο κόμης πενήντα εκατοστά.

Είναι ένα φυτό εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν άγριας συλλογής. Τώρα έχει αρχίσει η καλλιέργειά του και στην χώρα μας. Λέγεται αλμύρα γιατί έχει μια αλμυρή γεύση και φύεται σε αλμυρά εδάφη.

Με την αλμύρα ασχολούμε εδώ και 7 έτη. Στην Ιταλία είναι πολύ εντατική η καλλιέργειά της ειδικά στις περιοχές του νότου και θεωρείται ένα πολύ δημοφιλή και γκουρμέ πιάτο που διαφημίζεται στις τουριστικές περιοχές της. Θα μπορούσε να γίνει και στην χώρα μας ένα δημοφιλή πιάτο ειδικά στα τουριστικά νησιά.

Για αυτό σκεφτήκαμε από την άγρια μορφή να το περάσουμε στην καλλιέργεια. Είναι φυτό ελάχιστων απαιτήσεων και εισροών. Δεν χρειάζεται αζωτούχο λίπανση και πολύ άρδευση. Έχει κύκλο ζωής 120 ημερών. Βρήκαμε γεννετικό υλικό από τα νησιά του Αιγαίου. Ο σπόρος έχει διάρκεια ζωής ενός έτους αλλά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα χαμηλής φυτρωτικότητας μόλις 5%. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε αυτό το πρόβλημα και συνεργαζόμαστε με επιστήμονες από την Ιταλία.

Τον Μάρτιο ξεκινάμε την καλλιέργεια σπόρου και τα σπορόφυτα τα παραδίδουμε στους καλλιεργητές για φύτευση τον Μάιο και τον Ιούνιο. Το φυτό πωλείται στα 15 - 20 λεπτά. Μέσα στο καλοκαίρι το πολύ να χρειαστεί το πολύ 4 ποτίσματα. Θα μπορούσε να είναι πρόταση καλλιέργειας στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας.

Στην συγκομιδή το φυτο ξεριζώνεται συσκευάζεται και πάει απευθείας στην αγορά. Συνεργάζομαι με παραγωγούς που το καλλιεργούν στην Πάτμο, Κάσο, Νάξο και σε περιοχές της Λακωνίας. Είναι περιορισμένη καλλιέργεια σε περίπου 5 στρέμματα και δίνει μικρή παραγωγή. Στην Ελλάδα διακινείται κυρίως μέσω εστιατορίων και επιλεγμένων γκουρμέ μανάβικων».

αλμύρα

Ο Κώστας Χουζούρης δημιούργησε το 2015 στο χωριό Βίβλος της Νάξου την «Μικρή Φάρμα», στην οποία καλλιεργεί σε 55 στρέμματα με κάθε είδος λαχανικά, βότανα, πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, ενώ κότες και κατσίκες περιφέρονται ελεύθερα στο χώρο. Ασχολείται και με την καλλιέργεια της αλμύρας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Χουζούρης «ασχολούμε πολλά χρόνια με την αλμύρα. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε οποιαδήποτε περιοχή της Νάξου. Είναι μια καλλιέργεια όπως η κάπαρη και ο δίκταμος. Έχει δύσκολο σπόρο αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και άνυδρη.

Μπορείς να βρει ο ίδιος ο παραγωγός τον σπόρο από την φύση ή να τον αγοράσει από φυτώριο. Θέλει πολύ προσοχή στην συγκομιδή. Από τις 40 - 50 ημέρες μπορείς να αρχίσεις την συγκομίζεις τα κλαδάκια του φυτού.

Όσοι δοκιμάσουν να το φάνε το αγαπούνε για πάντα. Η τιμή παραγωγού τα τελευταία χρόνια είναι σταθερή και αυξανόμενη. Κυμαίνεται σήμερα στα 6 ευρώ το κιλό. Με την καλλιέργεια της αλμύρας μπορεί να έχει ένα συμπληρωματικό εισόδημα ο παραγωγός».