Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κατά 17,34% αυξήθηκαν οι σφαγές βοοειδών κρεοπαραγωγής το πρώτο εξάμηνο του 2022

27/09/2022 12:53 μμ
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για το κρέας και το γάλα του ΕΛΓΟ, που διαβιβάστηκαν στη βουλή, έπειτα από ερώτηση της Ελληνικής Λύσης.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για το κρέας και το γάλα του ΕΛΓΟ, που διαβιβάστηκαν στη βουλή, έπειτα από ερώτηση της Ελληνικής Λύσης.

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των βοοειδών, των χοιρινών, αλλά και των αιγοπροβάτων, ντόπιων αλλά και εισαγωγής που σφάχτηκαν στα σφαγεία της Ελληνικής επικράτειας ανά έτος από το 2018 έως το 2021 και συγκριτικά για το πρώτο εξάμηνο των ετών από το 2018 έως το 2022, σύμφωνα με τις καταχωρήσεις των ιδίων στο σύστημα Άρτεμις μέχρι σήμερα, διαβίβασε στη βουλή ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και αποκαλύπτει σήμερα ο ΑγροΤύπος.

Βάσει των στοιχείων καταδεικνύεται, αύξηση των σφαγών ντόπιων ζώων το 2022 σε σχέση με το 2021, όσον αφορά στα βοοειδή και στα χοιρινά. Την ίδια ώρα, σταθερότητα εμφανίζουν οι σφαγές εισαγόμενων βοοειδών το 2021 σε σύγκριση με το 2020, όπου και κυμαίνονται στα επίπεδα των 26.000 περίπου ζώων. Επίσης, σταθερές σχετικά εμφανίζονται και οι δηλωμένες στο Άρτεμις σφαγές ντόπιων χοιρινών το 2021, σε σύγκριση με το 2020. Αυξητική είναι η τάση από το 2019 ως το 2021 για τις σφαγές εισαγόμενων χοιρινών, επίσης αύξηση εμφανίζουν οι σφαγές ντόπιων αιγοπροβάτων από το 2020 έως το 2021 και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 4 εκατ. κεφαλιών (ζώα) περίπου. Επιπλέον, αύξηση παρατηρείται και στις σφαγές εισαγόμενων αιγοπροβάτων το 2021, σε σχέση με ένα έτος πριν.

Η σφαγή των... βοοειδών το πρώτο εξάμηνο του 2022

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Άρτεμις σημειώθηκε αύξηση σφαγών Ελληνικών βοοειδών κατά 9.209 βοοειδή ή κατά 17,34%, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αντίστοιχα στα Ελληνικά χοιρινά σημειώθηκε μείωση σφαγών κατά 32.889 κεφάλια ή κατά 6,12%. Όσον αφορά στα ντόπια αιγοπρόβατα καταγράφεται μείωση σφαγών κατά 20.315 κεφάλια (0,95%).

Αναφορικά με τα ζώα εισαγωγής, το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία από το Άρτεμις καταγράφεται μείωση σφαγών εισαγόμενων βοοειδών κατά 623 κεφάλια ή κατά 4,81% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ αντίστοιχα στα εισαγόμενα χοιρινά σημειώθηκε αύξηση σφαγών κατά 1.418 χοιρινά ή κατά 641,63%. Για τα εισαγόμενα αιγοπρόβατα σημειώθηκε μείωση σφαγών κατά 76.103 αιγοπρόβατα ή κατά 40,27%.

Μείωση παραγωγής σε όλα τα είδη ντόπιου γάλακτος το πρώτο εξάμηνο του 2022

Πέρα από τα στοιχεία για το κρέας, ο ΕΛΓΟ διαβίβασε στη βουλή και αντίστοιχα για τις εισκομίσεις ντόπιου γάλακτος. Από αυτά προκύπτει, αύξηση της εισκομιζόμενης ποσότητας γάλακτος, σύμφωνα με το Άρτεμις το 2021 σε σχέση με το 2020, τόσο στο αγελαδινό, όσο επίσης και το αιγοπρόβειο.

Ωστόσο παρατηρείται μείωση των εισκομιζόμενων ποσοτήτων και για τα τρία είδη γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο) το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Δείτε εδώ τα στοιχεία

Σχετικά άρθρα
18/04/2024 03:21 μμ

Από τις 24 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα», ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αντίστοιχα από τις 22 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών». Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ έως τις 4 Μαΐου είναι και το «Καλάθι της Σαρακοστής».

Το «Καλάθι του Πάσχα» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε να αποτελέσει μία επιπλέον διέξοδο για τους καταναλωτές.

Στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Αρνί
  • Κατσίκι
  • Τσουρέκι
  • Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα

Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα.

Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Πασχαλινές λαμπάδες - παιχνίδια
  • Επιτραπέζια / Παζλ
  • Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
  • Βρεφικά παιχνίδια
  • Φιγούρες δράσης
  • Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
  • Οχήματα - Τηλεκατευθυνόμενα
  • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
  • Λούτρινα
  • Μουσικά παιχνίδια
  • Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά)

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Στηρίζουμε εμπράκτως τα νοικοκυριά ώστε κάθε οικογενειακό τραπέζι να γεμίσει με τα απαραίτητα αγαθά σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές. Πρωτοβουλίες όπως το Καλάθι του Πάσχα αυξάνουν και τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων πώλησης τροφίμων προς όφελος των καταναλωτών. Με το Καλάθι των Νονών βοηθάμε ουσιαστικά τους νονούς και τους γονείς να αγοράσουν ποιοτικά παιχνίδια σε προσιτές τιμές, ώστε να κάνουν χαρούμενα όλα τα παιδιά αυτές τις γιορτινές ημέρες. Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η βοήθεια και η ανακούφιση όλων των συμπολιτών μας, ιδιαιτέρως των πιο ευάλωτων».

Τελευταία νέα
18/04/2024 04:36 μμ

Η ΟΛΥΜΠΟΣ περήφανα ανακοινώνει ότι το Κεφίρ µε φρούτα ψηφίστηκε ως το «Προϊόν της Χρονιάς 2024» στην κατηγορία του, από τους Έλληνες καταναλωτές, στον μεγαλύτερο και σημαντικότερο θεσμό βράβευσης διεθνώς σχετικά µε την καινοτομία καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυτή η διάκριση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προκύπτει από επιλογή και ψηφοφορία των καταναλωτών και αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά µας στην επιμονή, στη διαφοροποίηση και στην προσφορά γευστικών ποιοτικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας προς τους καταναλωτές.

Κεφίρ ΟΛΥΜΠΟΣ: Προϊόν Της Χρονιάς 2024

Το Κεφίρ με φρούτα ΟΛΥΜΠΟΣ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, καθώς συνδυάζει όλα τα θρεπτικά συστατικά του Κεφίρ µε απολαυστικά φρούτα που συμβάλλουν στην ευεξία του σώματος και του οργανισμού.

Τα νέα προϊόντα έχουν υπέροχη γεύση και απευθύνονται σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους και αναζητούν μια θρεπτική και απολαυστική πρόταση διατροφής για όλες τις ώρες.

Με οδηγό την αγάπη των καταναλωτών μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας με αγαθά της ελληνικής φύσης.

18/04/2024 10:02 πμ

Βγήκε σε ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση περί υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η συγκεκριμένη απόφαση λέει το ... αυτονόητο δηλαδή αναφέρει ότι:

«Η χρήση της ελληνικής σημαίας νοείται μόνο σε προϊόντα που η προέλευση του γάλακτος και των λοιπών γαλακτοκομικών συστατικών είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης ή σε προϊόντα που τους έχει απονεμηθεί το «Ελληνικό Σήμα», βάσει της ΚΥΑ Κ4 7838/2014 (Β’ 1432)».

Θυμίζουμε όπως είχε αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο αγελαδοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδος, Γιώργος Κεφαλάς, «το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή γιαουρτιού. Εκεί γίνονται εξαγωγές και έχουν αυξημένους τζίρους οι γαλακτοβιομηχανίες. Δεν μπορεί να παράγουν γιαούρτι ελληνικού τύπου από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα. Έτσι δίνεις το «πράσινο φως» και σε άλλες χώρες να θέλουν να παράγουν τέτοιου είδους γιαούρτια με δικά τους γάλατα».

17/04/2024 11:49 πμ

Ένα Καλάθι για το Πασχαλινό τραπέζι που θα περιλαμβάνει αρνί και κατσίκι και ένα Καλάθι του Νονού, προανήγγειλε, από την Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι «θέλουμε οι τιμές στο Πασχαλινό Καλάθι να είναι ίδιες ή χαμηλότερες με πέρυσι και έχουμε ζητήσει από όλα τα Σούπερ-Μάρκετ την τιμή του αρνιού να είναι ίδια με πέρυσι ή χαμηλότερη. Και πιστεύω θα το πετύχουμε».

Όσον αφορά το Καλάθι του Πάσχα, με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό Ανάπτυξης, «θεωρούμε ότι η τιμή του αρνιού θα πρέπει να είναι στα 10 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα φέτος».

Δηλαδή ο Υπουργός κάνει λόγο για μια τιμή στο αρνί στην λιανική (στο ράφι) στα 10 ευρώ το κιλό.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος από Καστοριά και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), «τα 10 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή σημαίνουν περίπου 6,30 - 6,50 ευρώ στον κτηνοτρόφος.

Μπορεί να πιάσουν αυτή την τιμή κάποια μεμονωμένα αρνιά που είναι στην κατάψυξη αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να έχουμε αυτές τις τιμές.

Φέτος έχουμε μειωμένες ποσότητες επειδή είχαμε αύξηση των εξαγωγών λόγω του Καθολικού Πάσχα, με καλές τιμές για τον κτηνοτρόφο.

Επίσης αυτή την περίοδο δεν μπορείς να βρεις φτηνό αρνί στο εξωτερικό. Πολλά ρουμάνικα αρνιά έφυγαν το Καθολικό Πάσχα και όσα έμειναν έχουν τιμές ίδιες με τα ελληνικά.

Άρα δεν μπορεί να έχουμε στα περσινά επίπεδα τις τιμές στα αμνοερίφια.

Όπως πάει φέτος η αγορά βλέπω την τιμή λιανικής στο αρνάκι να κυμαίνεται από 13 έως 14 ευρώ το κιλό.

Αυτό σημαίνει ότιο η τιμή στον κτηνοτρόφο θα κυμαίνεται φέτος από 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό.

Πάντως η αιγοπροβατοτροφία στην χώρα μας έχει σοβαρά προβλήματα και καλό είναι να ασχοληθεί κάποτε με το κόστος παραγωγής το ΥπΑΑΤ.

Πολλές εκτροφές βάζουν λουκέτο λόγω του υψηλού κόστος παραγωγής και αν συνεχιστεί αυτό θα πρέπει να πάψουν να έχουν ελπίδες οι καταναλωτές ότι θα βρίσκουν στην αγορά φτηνό κρέας για να αγοράσουν».

12/04/2024 11:04 πμ

Χωρίς καμιά προστασία από το ελληνικό κράτος το «Ελληνικό Γιαούρτι» εδώ και πολλά χρόνια.

Αποτέλεσμα μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικoύ να βγάζουν τεράστια κέρδη από αυτό το brand name αλλά παράλληλα να δυσφημούν και να προσβάλουν το εθνικό μας προϊόντος, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΒΓΑΠ.

«Άστε τους Έλληνες να έχουν τους φιλοσόφους τους, αφήστε το γιαούρτι σε μας». Αυτό αναγράφει πάνω στην συσκευασία του γιαουρτιού εταιρεία η οποία πουλά τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο.

Βέβαια να θυμίσουμε ότι ο ΑγροΤύπος είχε αναφερθεί και στο παρελθόν για σχετικά θέματα και συγκεκριμένα για κάποια γιαούρτια στην Ιαπωνία, με ελληνικά σύμβολα και πιστοποίηση.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ, στην οποία καταγγέλλει το θέμα, αναφέρει τα εξής:

«Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) εκπροσωπεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και σημαντικούς κλάδους των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα με ένα πολύ μεγάλο εξαγωγικό δυναμικό αλλά και ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτή την πολύ θετική εικόνα έχουν συμβάλει σημαντικά τα δυο εθνικά μας προϊόντα, το Ελληνικό Γιαούρτι & η Φέτα. Επειδή η αξία τους είναι πραγματικά μοναδική και η φήμη τους ασύγκριτη, πολύ συχνά στις αγορές του εξωτερικού έχουμε φαινόμενα αθέμιτου μιμητισμού, με παραπλανητικές επικοινωνίες, που προσπαθούν όχι μόνο να καρπωθούν χαρακτηριστικά από την μοναδική τους ταυτότητα αλλά και αυτή την ίδια την ταυτότητά τους, εμφανιζόμενα ως αφεντικά! Συχνά αυτός ο παράνομος μιμητισμός και η παραπλανητική επικοινωνία είναι πολύ ακραία και ενάντια σε πολύ βασικές αρχές και κανόνες, όχι μόνο της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα καπήλευσης της ταυτότητας εθνικών μας προϊόντων αλλά πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας ένα προϊόν που έχει κατά πολύ ξεπεράσει το επίπεδο της δυσφήμισης και έχει αγγίξει αυτό της εθνικής προσβολής.

Πρόκειται για ένα γιαούρτι που παράγεται από την εταιρεία Trimona Foods με έδρα τη Νέα Υόρκη που συναντήσαμε στην αγορά της Ν. Κορέας. Η αναγραφή που χρησιμοποιεί η εταιρεία στα γιαούρτια της είναι απολύτως προσβλητική, χρησιμοποιώντας στην επισήμανσή τους με εμφατικό τρόπο τη φράση «ΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΕ ΕΜΑΣ»!

Το γεγονός αυτό μας έχει εξοργίσει όχι μόνον γιατί τα Μέλη μας είναι οι μόνοι παραγωγοί «Ελληνικού γιαουρτιού», του πλέον φημισμένου και διαδεδομένου γαλακτοκομικού προϊόντος στον κόσμο, αλλά και γιατί η παραπάνω αναγραφή στη συσκευασία του μας προσβάλει ως Έλληνες!

Αυτό το θέμα δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο δια-εταιρικής διένεξης όπου μια εταιρεία θα προσφύγει κατά μιας άλλης εταιρείας για να αποδείξει ότι οι ενέργειες της μιας θίγουν με παράνομο τρόπο τα συμφέροντα της άλλης, αλλά είναι ένα εθνικό θέμα που θίγει κατάφορα τα δικαιώματα και τις αξίες του εθνικού μας προϊόντος, παραπληροφορώντας τους καταναλωτές όλων των ξένων αγορών στον μέγιστο βαθμό. Η έκταση αυτής της παρανομίας και της εθνικής συκοφαντίας καθώς και η σημαντικότητά της, εξ ορισμού ανάγει το πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο στο οποίο η Ελληνική Πολιτεία οφείλει άμεσα να αντιδράσει. Γι’ αυτό τον λόγο o ΣΕΒΓΑΠ ζήτησε την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Εξωτερικών) σε κάθε επίπεδο (διοικητικό, διπλωματικό κτλ.).

Η υπομονή και η ανοχή έχει τα όρια της, τα οποία έχουν στην προκειμένη περίπτωση ξεπεραστεί κατά πολύ!».

11/04/2024 04:30 μμ

Οι κρεοπώλες θυμίζουν στο ΥπΑΑΤ ότι δεν θα μπορούν να γίνουν έλεγχοι στα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα γιατί θα κάνουν απεργία οι κτηνίατροι.

Σε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης, επισημαίνει ότι πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), μέλους της οποίας είναι και οι κτηνίατροι, εξήγγειλε απεργία - απόχη από τα ελεγκτικά τους καθήκοντα, αρχής γενόμενης την 15η Απριλίου, για την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων.

Αυτό το γεγονός - προσθέτουν οι κρεοπώλες - θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην σφαγή, στον έλεγχο και την τροφοδοσία κρέατος, ιδιαίτερα των αμνοεριφίων.

Η ΠΟΚΚ ζητά από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προβεί σε νόμιμο και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των αιτημάτων των κτηνιάτρων, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία στην σφαγή και την εν γένει τροφοδοσία της αγοράς, ελλείψη των απαραίτητων κτηνιατρικών ελέγχων, σε βάρος του πελάτη - καταναλωτή.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι «έχουμε ζητήσει από τους συντελεστές της αγοράς οι τιμές των αμνοεριφίων φέτος να είναι ίδιες ή χαμηλότερες από τις τιμές του περσινού Πάσχα και η δέσμευση που έχουμε είναι ότι στο καλάθι του νοικοκυριού οι τιμές και του αρνιού και του κατσικιού θα είναι χαμηλότερες ή τουλάχιστον ίδιες με τις περσινές. Ο στόχος μας είναι για την τιμή του αρνιού να είναι χαμηλότερη από 10 ευρώ το κιλό».

05/04/2024 01:53 μμ

Με πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ, τροποποιείται η με αρ. 1384/41923/2018 (Β΄1127) Κ.Υ.Α. σχετικά με την ιχνηλασιμότητα, την επισήμανση κρέατος και τη διενέργεια επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος, καθώς και η υπ. αριθ. 1458/143681/2020 (ΦΕΚ Β΄2244) ΥΑ που αφορά στην επισήμανση βοείου κρέατος.

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει υπογράψει τη σχετική ΚΥΑ, την οποία διαβίβασε στους υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά προς υπογραφή.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα, εν όψει του Πάσχα:

1. Η ετικέτα θα είναι υποχρεωτικό μέσο ταυτοποίησης για τα σφάγια, όπως και ο καθορισμός των ενδείξεων επ’ αυτών.

2. Θα υπάρχει υποχρεωτική σφράγιση με μπλε σφραγίδα, των ελληνικής καταγωγής σφαγίων (ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφαγιάσθηκαν στην Ελλάδα)

3. Πρόβλεψη για πιο ευέλικτα κλιμάκια ελέγχων

4. Ορισμός προέδρου στις Επιτροπές Κυρώσεων και ενστάσεων εκπροσώπου από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αντί εκπροσώπου των ΔΑΟΚ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

5. Πρόβλεψη για συνδρομή στο επιτόπιο ελεγκτικό έργων των υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ, της ΑΑΔΕ και άλλων δημοσίων υπηρεσιών.

6. Συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΚ) 2018/775 σχετικά με την επισήμανση στα παραγόμενα τρόφιμα με πρωταρχικό συστατικό το κρέας.

7. Ομοιογένεια του τρόπου σήμανσης των σφαγίων βοοειδών με αυτόν των υπόλοιπων ειδών σφαγίων. Επίσης καθίσταται αναγκαία η πλήρης προσαρμογή της ισχύουσας ΥΑ με την ενωσιακή νομοθεσία μέσω κυρίως της διαγραφής της παρ. 6 του άρθρου 2 αυτής, η οποία ονομάτιζε ως «μόσχους» σφάγια από ζώα άνω του έτους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται η σύγχυση που δημιουργείτο στην αγορά σε σχέση με την επισήμανση του βοείου κρέατος. Η επισήμανση απλοποιείται και αποσαφηνίζεται χωρίς διαφοροποιήσεις στις προβλεπόμενες ενδείξεις για τις ηλικίες του ζώου της ενωσιακής νομοθεσίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Με την ΚΥΑ που προωθούμε θέτουμε πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της ελληνικής παραγωγής κρέατος. Η προστασία των ελληνικών προϊόντων είτε πρόκειται για κρέας, είτε γαλακτοκομικά, λάδι, μέλι, αυγά ή οπωροκηπευτικά, αποτελεί βασικό μέλημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτό αποσκοπούν οι συνεχείς έλεγχοι στην αγορά. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο και το κάνουμε. Η ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και παραπλάνησης του καταναλωτή είναι μηδενική. Όποιος παραβιάζει το νόμο θα υφίσταται και τις συνέπειες. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι».

Τα συγκεκριμένα 7 σημεία στη νέα ΚΥΑ, αλλάζουν ως εξής:
Επισήμανση του κρέατος (αφορά στο 1ο κα 2ο σημείο)
1. Η επισήμανση του κρέατος του άρθρου 1 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1337/2013, που προορίζεται για παράδοση στον τελικό καταναλωτή ή σε μονάδες ομαδικής εστίασης, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, των άρθρων 5, 6, 7 και 8 του προαναφερόμενου Κανονισμού και του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011.
2. Η επισήμανση του βόειου κρέατος γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, του άρθρου 9 του ν. 4492/2017 (Α΄ 156), του Μέρους Ι του παραρτήματος VII του Κανονισμού (EE) αριθ. 1308/2013, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1825/2000 και της υπ’ αρ. 393/33759/23.03.2015 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄498).
3. Στα παραγόμενα τρόφιμα με πρωταρχικό συστατικό το κρέας, όπως παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας, σε περίπτωση που αναγράφεται η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης τους και δεν είναι ίδια με τη χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού, αναγράφεται επίσης η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσής του εν λόγω πρωταρχικού συστατικού ή επισημαίνεται ότι η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού είναι διαφορετικά από αυτά του τροφίμου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 26 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 και το άρθρο 2 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2018/775.
4. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις της υποπερ. ββ΄ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1:
α) Για τα σφάγια βοοειδών, χοίρων και αιγοπροβάτων, επισημαίνουν κάθε σφάγιο ή μέρος αυτού (ημιμόριο, τεταρτημόριο) που εξέρχεται από το σφαγείο, με αυτοκόλλητη ετικέτα η οποία είναι αδιάβροχη και φέρει τις παρακάτω ενδείξεις με ευανάγνωστους και ανεξίτηλους χαρακτήρες:
• ΕΙΔΟΣ ΖΩΟΥ
• ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
• ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
• ΧΩΡΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
• ΧΩΡΑ ΣΦΑΓΗΣ
• ΑΡΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΦΑΓΕΙΟΥ
• ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΖΩΟΥ
• ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΦΑΓΗΣ
• ΒΑΡΟΣ
β) Όταν το ζώο έχει γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα οι ενδείξεις «ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ», «ΧΩΡΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ» και «ΧΩΡΑ ΣΦΑΓΗΣ» αντικαθίστανται από την ένδειξη «ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ» και το πλαίσιο της επισήμανσης έχει χρώμα μπλε του χρωματικού μοντέλου CMYK με C:67%, M:37% Y:0% K:0%. Κάτω από τα ανωτέρω στοιχεία δύναται να αναγραφεί και η ηλεκτρονική σήμανσή τους (QR, barcode κ.α.). Μόνο για την περίπτωση αυτή, όταν ο χώρος που προβλέπεται δεν επαρκεί, μπορεί να γίνει αύξηση του μεγέθους της ετικέτας.
γ) Πραγματοποιούν την επισήμανση των σφαγίων βοοειδών κατά τον προσδιορισμό του βάρους του ζεστού σφαγίου και ειδικά γι αυτά που ταξινομούνται κατά την ταξινόμησή τους. Η επισήμανση γίνεται με τέσσερις ετικέτες (4), μία σε κάθε τεταρτημόριο του σφαγίου στα εξής σημεία: στα οπίσθια τεταρτημόρια στην περιοχή του παραφιλέτου στο ύψος του τέταρτου οσφυϊκού σπονδύλου και στα μπροστινά τεταρτημόρια στο ύψος του χονδρού άκρου του στήθους, 10 έως 30 εκατοστά περίπου από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου. Οι ετικέτες είναι σύμφωνες με τις παρ. 2 έως 5 του άρθρου 8 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1182, όπως ορίζεται και στην παρ. 4 του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 1106/70387/4.4.2019 απόφασης του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 1424). Για τα βοοειδή στις υποχρεωτικές ενδείξεις στην ετικέτα, προστίθενται και οι εξής πληροφορίες:
αα) αναγράφεται κατά περίπτωση η φράση «μοσχάρι γάλακτος», όταν η ηλικία του ζώου είναι κάτω των οκτώ (8) μηνών, και «νεαρό μοσχάρι», όταν η ηλικία του ζώου είναι μεγαλύτερη των οκτώ (8) μηνών και μικρότερη των δώδεκα (12) μηνών,
ββ) αναγράφεται κατά περίπτωση η ηλικία των ζώων κατά τη σφαγή υπό τη μορφή:
«ηλικία κατά τη σφαγή: κάτω των 8 μηνών» ή «κατηγορία V»
«ηλικία κατά τη σφαγή: από 8 έως 12 μήνες» ή «κατηγορία Z»,
γγ) αναγράφεται η ταξινόμηση, σε όσα σφάγια ταξινομούνται, κάτω από τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω.
Η ηλικία εξακριβώνεται από τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στην ψηφιακή υπηρεσία «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής», η οποία τηρείται στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, ή από το διαβατήριο του ζώου σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2035/2019.
δ) Στα σφάγια χοιρινών που ταξινομούνται, αναγράφουν τα στοιχεία της ταξινόμησης στην ίδια ετικέτα, κάτω από τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω.
ε) Οι ετικέτες που χρησιμοποιούν είναι τετράγωνες και το μέγεθος τους κυμαίνεται από 50 cm2 έως 100 cm2. Οι χαρακτήρες για την αναγραφή των πληροφοριών είναι έντονα κεφαλαία γράμματα ή αριθμοί. Το ύψος όλων των γραμμάτων και αριθμών είναι τρία (3) χιλιοστά, με εξαίρεση τα στοιχεία της ταξινόμησης για τα οποία το ύψος είναι διπλάσιο. Όλες οι ετικέτες, με ευθύνη του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή, φέρουν τη σφραγίδα του, συνοδεύουν τα σφάγια ή τα τμήματα αυτών σε όλα τα στάδια εμπορίας τους κι ένα αντίγραφο τους παραμένει στο σφαγείο για δύο έτη. Στην ετικέτα δεν επιτρέπεται η αναγραφή καμίας άλλης προαιρετικής ένδειξης εκτός της προαιρετικής ένδειξης «Ελληνική εκτροφή άνω των 5 μηνών».
στ) Επισημαίνουν όλα τα σφάγια που έχουν ως χώρα καταγωγής την Ελλάδα, επιπλέον της ετικέτας και με σφραγίδα, με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ», η οποία έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με διαστάσεις έξι (6) επί τέσσερα (4) εκατοστά, και η αναγραφή «ΕΛΛΑΣ» είναι με κεφαλαία ευδιάκριτα γράμματα και χρώμα Ε 133 Λαμπρό Κυανό FCF».
5. Το άρθρο 5 τροποποιείται ως ακολούθως:
α) Η περ. δ΄ της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«δ) Καταγράφουν για κάθε σφάγιο σε αρχείο την άφιξη και την αναχώρηση από το σφαγείο των ζώων, των σφάγιων ή των τεμαχίων τους, με τα αναγραφόμενα στοιχεία της ετικέτας του άρθρου 4, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η σύνδεση μεταξύ του κρέατος και του ζώου ή της ομάδας ζώων από την οποία προέρχεται. Στην ομάδα ζώων περιλαμβάνονται ζώα στα οποία εφαρμόζονται πανομοιότυπες ενδείξεις επισήμανσης εκτός από τον «ΑΡΙΘΜΟ ΣΦΑΓΗΣ ΖΩΟΥ» και το «ΒΑΡΟΣ».
Για τα πουλερικά, τηρούν για κάθε σφάγιο ένα μέσο ταυτοποίησής του και καταγράφουν σε αρχείο την άφιξη και την αναχώρηση από το σφαγείο των πουλερικών, των σφάγιων ή των τεμαχίων τους και το μέσο ταυτοποίησης των σφάγιων, με το οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται η σύνδεση μεταξύ του κρέατος και του πουλερικού ή της ομάδας πουλερικών από την οποία προέρχεται. Στην ομάδα πουλερικών περιλαμβάνονται πουλερικά στα οποία εφαρμόζονται πανομοιότυπες ενδείξεις επισήμανσης του άρθρου 4.»,
β) Η περ. στ΄ της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«στ) Εγγράφονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ και συμπληρώνουν σε αυτήν ορθά τα στοιχεία του βιβλίου σφαγών όπως υποδεικνύονται στην εφαρμογή, εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ημέρα σφαγής. Στην περίπτωση των πτηνοσφαγείων η συμπλήρωση του μηνιαίου βιβλίου σφαγών στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ γίνεται εντός των πρώτων πέντε (5) ημερολογιακών ημερών του επόμενου μήνα από τον μήνα που αναφέρεται στο βιβλίο σφαγών. Επιπλέον των στοιχείων του βιβλίου σφαγών, τα σφαγεία που εφαρμόζουν την ταξινόμηση ζώων σύμφωνα με την ενωσιακή κλίμακα ταξινόμησης SEUROP του Παραρτήματος IV Μέρος Α και Β του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, συμπληρώνουν τα στοιχεία ταξινόμησης των σφάγιων βοοειδών και χοίρων καθώς και επιπλέον πεδία που αφορούν την παρουσίαση των σφάγιων (γδαρτού ή μαδητού τύπου στα χοιρινά σφάγια) και τα όργανα ταξινόμησης που χρησιμοποιούνται, όπως υποδεικνύονται από την εφαρμογή».

Πρόβλεψη για πιο ευέλικτα κλιμάκια (αφορά το 3ο σημείο)

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας ΔΑΟΚ, συνιστώνται διμελή μεικτά κλιμάκια ελέγχου, με ορισμένο επικεφαλής, για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 με τις διατάξεις της παρούσας, αποτελούμενα από υπαλλήλους της ΔΑΟΚ και του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ. Για τον ορισμό μελών στα εν λόγω κλιμάκια προηγείται έγγραφη συνεννόηση μεταξύ ΔΑΟΚ και ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεόντως αιτιολογημένες, δύναται να οριστούν διμελή κλιμάκια ελέγχου που να αποτελούνται από υπαλλήλους της μια από τις δύο ανωτέρω υπηρεσίες, είτε με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας ΔΑΟΚ για τους ελεγκτές των ΔΑΟΚ είτε του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ για τους ελεγκτές του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, κατόπιν ενημέρωσης της έτερης υπηρεσίας. Οι υπάλληλοι των κλιμακίων είναι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ . Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα μπορούν να οριστούν παραπάνω από ένα κλιμάκια.

Ορισμός προέδρου στις Επιτροπές (αφορά το 4ο σημείο)

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συνιστάται Επιτροπή Εξέτασης Παραβάσεων και Επιβολής Προστίμων (Ε.Ε.Π.&Ε.Π.) αποτελούμενη από:
αα) Έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο .ΔΗΜΗΤΡΑ ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του.
αβ) Δύο υπαλλήλους της αρμόδιας ΔΑΟΚ ή έναν υπάλληλο της αρμόδιας ΔΑΟΚ και έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο .ΔΗΜΗΤΡΑ ,με τους αναπληρωτές τους.
Όλοι οι ανωτέρω υπάλληλοι είναι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, εκτός από τον Πρόεδρο με τον αναπληρωτή του που είναι αποκλειστικά κατηγορίας ΠΕ.
Έργο της Ε.Ε.Π.&Ε.Π. είναι η εξέταση των πρακτικών ελέγχων και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 9.
β) Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συνιστάται Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων (Ε.Ε.Ε.), με διετή θητεία, αποτελούμενη από:
αα) Έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του.
αβ) Δύο υπαλλήλους της αρμόδιας ΔΑΟΚ ή έναν υπάλληλο της αρμόδιας ΔΑΟΚ και έναν υπάλληλο του ΕΛΓΟ με τους αναπληρωτές τους.
Όλοι οι ανωτέρω υπάλληλοι της Ε.Ε.Ε. είναι του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ή άλλου κλάδου ΠΕ, κατά προτίμηση με εξειδίκευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων.
Έργο της Ε.Ε.Ε. είναι η εξέταση, κατά νόμο και ουσία, των ενστάσεων που υποβάλλονται κατά των αποφάσεων επιβολής των κυρώσεων του άρθρου 9 από την Ε.Ε.Π.&Ε.Π.
γ) Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη ορίζονται τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών των περ. α΄ και β΄.».

Συνδρομή άλλων υπηρεσιών (αφορά στο 5ο σημείο)

Το ελεγκτικό έργο των αρμόδιων κλιμακίων δύναται να συνδράμουν υπάλληλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της ΑΑΔΕ, άλλων δημοσίων υπηρεσιών καθώς και ορκωτοί λογιστές.

Συμμόρφωση με τον Κανονισμό ΕΚ (αφορά στο 6ο σημείο)

Με την παρούσα απόφαση θεσπίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του άρθρου 18 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, του άρθρου 26 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, της περ. α΄ της παρ. 2 και της παρ. 3 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1825/2000, των εκτελεστικών Κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 931/2011, (ΕΕ) αριθ. 1337/2013 και (ΕΕ) 2018/775, σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος καθώς και τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος.

Ομοιογένεια του τρόπου σήμανσης των σφάγιων (αφορά στο 7ο σημείο)

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης η υπ’ αρ. 1458/143681/2.6.2020 απόφαση του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 2244) καταργείται.

05/04/2024 12:35 μμ

Συνάντηση υπήρξε στο ΥπΑΑΤ μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) και εκπροσώπων του ΥπΑΑΤ στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα.

Στην αντιπροσωπεία της ΠΟΚΚ συμετείχαν ο Πρόεδρος Σάββας Κεσίδης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Στέφανος Τικέλης, το μέλος του 25μελούς Ιπποκράτης Πεπονάς και ο Τεχνικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Πάνος Κατοίκος, ενώ από το ΥπΑΑΤ ήταν ο Γενικός Γραμματέας, Γεώργιος Στρατάκος. Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ κ. Ιωάννης Φασουλάς, εκπρόσωποι από τη ΔΝΣΗ Κτηνιατρικής, τη ΔΝΣΗ Τροφίμων και αντιπροσωπεία από τον ΕΦΕΤ. Θέματα της συζήτησης ήταν:

1. η κατάσταση στην αγορά του κρέατος ενόψει Πάσχα καθώς και τον επικείμενο σχεδιασμό κοινώς τα μέτρα του Υπουργείου για την διενέργεια των σχετικών ελέγχων κατά την εορταστική περίοδο,

2. συζητήθηκε η πρόταση της ΠΟΚΚ για την πώληση αμνοεριφίων με το κεφάλι, όποτε αυτό απαιτηθεί, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και η σχετική τροποποίηση του νομικού πλαισίου που απαιτείται,

3. η δημιουργία εθνικών μέτρων από τον ΕΦΕΤ για την κατάψυξη του κρέατος στα κρεοπωλεία που προορίζεται για δωρεά τροφίμων.

Κατά την σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, μίλησε για εντατικοποίηση των ελέγχων και έστειλε μήνυμα για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και σε παραπλανητικές πρακτικές στην αγορά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κατά την συνάντηση αναλύσαμε τους τρόπους που γίνονται οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Μιλάμε για ελληνοποιήσεις ζωντανών ζώων αλλά και σφάγιων. Ήδη αυτή την εποχή έρχονται εισαγωγές ζωντανών ζώων που πάνε για πάχυνση ή για σφαγή. Επίσης λίγες ημέρες πριν το Πάσχα έχουμε εισαγωγές σφαγμένων αμνοεριφίων. Ζητάμε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα και να γνωρίζουμε τις ποσότητες που εισάγονται. Πήραμε από την πλευρά του ΥπΑΑΤ την υπόσχεση ότι θα παταχθούν οι ελληνοποιήσεις. Ακόμη μιλήσαμε για τις λαθροσφαγές, να θυμίσουμε ότι αν πιάσουν κάποιον με ασφράγιστο αρνί τότε πάει αυτόφωρο.

Είναι πολύ δύσκολο πάντως να κάνει ελληνοποιήσεις ένα κρεοπωλείο. Σύμφωνα με το νόμο στις αποδείξεις λιανικής πρέπει να αναγράφεται η προέλευση του κρέατος. Επίσης κάθε μήνα ο κρεοπώλης είναι υποχρεωμένος να καταγράφει τα κιλά της ζυγιστικής και τα κιλά της ταμειακής. Αυτά τα αρχεία θα πρέπει να τα έχει για τρία χρόνια ώστε αν γίνει έλεγχος από ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ να τα παρουσιάζει. Τα κρεοπωλεία διακινούν περιορισμένες ποσότητες αμνοεριφίων και είναι εύκολος ο έλεγχος αλλού θα πρέπει να ρίξει το βάρος του ο κρατικός μηχανισμός».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ζητά να μπει πλαφόν στην τιμή παραγωγού για τα αμνοερίφια που θα πουληθούν το Πάσχα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Καπούνης, «φέτος για το Καθολικό Πάσχα εξήχθησαν από την Ελλάδα μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων (μπορεί και πάνω από 350 χιλιάδες) σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, με τιμές παραγωγού γύρω στα 8 ευρώ. Για το Ορθόδοξο Πάσχα θα υπάρξουν ελλείψεις αρνιών και κατσικιών στην αγορά.

Πέρυσι το κράτος έβαλε το αρνί και το κατσίκι στο «Καλάθι του Πάσχα». Φέτος εγώ προτείνω να βάλει η πολιτεία πλαφόν στην τιμή του κτηνοτρόφου στα 8 ευρώ το κιλό. Έτσι θα δούμε πόσο θα φτάσει η τιμή στο ράφι. Δεν γίνεται να έχει διπλάσιο περιθώριο κέρδους ο έμπορος από τον κτηνοτρόφο που θρέφει τόσους μήνες ένα κατσίκι. Πρέπει και ο κτηνοτρόφος να πουλήσει σε μία τιμή ικανοποιητική. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει ένα βήμα ούτως ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην παρατήσουν το επάγγελμά τους και να εξακολουθήσει να υφίσταται ντόπια παραγωγή. Δεν μπορεί να εισάγονται ζώντα ζώα και να ελληνοποιούνται έχοντας μείνει 10-20 μέρες στους στάβλους και μετά να τα πουλάνε σαν ελληνικά. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι για αυτό στην αγορά».

Θα γίνουν όμως έλεγχοι τις ημέρες του Πάσχα από τους γεωτεχνικούς του ΥπΑΑΤ;
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) κ. Νίκος Κακαβάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η Ομοσπονδία των γεωτεχνικών προχωρά σε απεργία - αποχή από τους ελέγχους από 15 Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι δεν θα κάνουμε ελέγχους».

Όσον αφορά τις εισαγωγές αμοεριφίων αυτή την περίοδο έχουμε πολλές ποσότητες ζωντανών ζώων που έρχονται από Ρουμανία και Βουλγαρία. Είτε θα πάνε στάβλο και θα γίνει πάχυνση είτε θα πάνε απευθείας στο σφαγείο. Ένα 15ήμερο πριν το Πάσχα θα έρθουν και τα σφαγμένα από το εξωτερικό. Το πρόβλημα είναι ότι στην ελληνική αγορά όλα αυτά θα πουληθούν σαν ελληνικά. Τα ζωντανά Ρουμάνικα σήμερα έρχονται με τιμές από 3 - 3,5 ευρώ το κιλό, που σημαίνει σφαγμένα είναι στα 7,30 - 7,50 ευρώ το κιλό κρέας. Σήμερα Παρασκευή (5/4) στο χονδρεμπόριο τα σφαγμένα ρουμάνικα τα πουλάνε στα 8,20 ευρώ το κιλό και τα ελληνικά στα 8,80 ευρώ το κιλό.

Τα εισαγόμενα ζωντανά ζώα προσπαθούν από τα σύνορα να τα περάσουν επιτήδειοι νύχτα και ώρες που δεν κάνουν ελέγχους οι κτηνίατροι αλλά οι τελωνειακοί. Ένας κτηνίατρος έμπειρος ξέρει από ζώα και μπορεί αμέσως να δει πόσα είναι τα ζώα στο φορτηγό και αν είναι αυτά που αναγράφει το παραστατικό (τιμολόγιο - δελτίο παροχής). Επίσης στα σφαγμένα βάζουν στις τελευταίες σειρές τις σφραγίδες και στις πρώτες είναι τα ασφράγιστα. Όταν είναι λίγοι υπάλληλοι και νύκτα δύσκολο ο ελεγκτής να μπει μέσα στο φορτηγό και να βλέπει με φακό τις σφραγίδες. Η διαφορά στα τιμολόγια μπορεί να διορθωθεί στις μεγάλες ποσότητες με το πάτημα ενός κουμπιού.

29/03/2024 05:00 μμ

Ολοκληρώθηκαν οι εξαγωγές των ελληνικών αμνοεριφίων για το Καθολικό Πάσχα στην Ευρώπη. Φέτος είχαμε αύξηση της ζήτησης και των εξαγωγών σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Τα ελληνικά αμνοερίφια κατευθύνθηκαν κυρίως στις αγορές στην Ιταλία Ισπανία, Γερμανία και Πορτογαλία.

Ο κ. Ιωάννης Φασουλάς, πρόεδρος στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με πέρσι για εξαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων. Οι εξαγωγές για το Καθολικό Πάσχα πήγαν καλύτερα σε σχέση με πέρσι και οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 7 έως 8 ευρώ το κιλό. Αρνιά με βάρος 6 έως 8 κιλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν στην αγορά. Για το Ορθόδοξο Πάσχα πάντως στην χώρα μας οι καταναλωτές ζητάνε αρνιά βάρους 12 έως 16 κιλά.

Οι εξαγωγές έδωσαν μια μικρή ανάσα στον Έλληνα κτηνοτρόφο αλλά δεν φτάνουν. Το κόστος είναι μεγάλο και θα πρέπει να στηριχτεί οικονομικά ο κλάδος. Πάντως το αρνάκι είναι φτηνό και το αγοράζει ο καταναλωτής μια φορά τον χρόνο. Ο αγώνας του κτηνοτρόφου για να έχει ο καταναλωτής τον οβελία του είναι 365 ημέρες τον χρόνο και στην ουσία δεν πληρώνεται για αυτό».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), «φέτος οι τιμές παραγωγού για ελληνικά αμνοερίφια που πήγαν για εξαγωγή κυμάνθηκε από 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή είναι καλή για τον κτηνοτρόφο και πολλοί πούλησαν τα αρνιά τους. Θυμίζουμε ότι πέρσι η απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει το αρνί και το κατσίκι στο «Καλάθι του Πάσχα» είχε φέρει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των κτηνοτρόφων. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τις ποσότητες που έφυγαν για εξαγωγή αλλά η αγορά δείχνει ότι δεν υπάρχουν πολλά αρνιά για το Ορθόδοξο Πάσχα».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης, ανέφερε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι «το θετικό είναι ότι φέτος έχουμε 5 εβδομάδες διαφορά του Καθολικού με το Ορθόδοξο Πάσχα. Αυτό δίνει χρόνο ώστε τα αρνιά που δεν οδηγήθηκαν στο σφαγείο, που είναι 5 έως 6 κιλά θα μπορούν να πάρουν βάρος για να πουληθούν. Βέβαια θα γίνουν και εισαγωγές, κυρίως από την Ρουμανία και εκτιμώ ότι δεν θα έχει πρόβλημα η αγορά. Πάντως είναι νωρίς σήμερα να πούμε που θα κάτσει η τιμή φέτος η τιμή των αμνοεριφίων. Τη Δευτέρα (1/4) θα γίνει συνάντηση στο ΥπΑΑΤ για να μιλήσουμε για τα αμνοερίφια και την εγχώρια αγορά, τα προβλήματα του κλάδου και τις ελληνοποιήσεις».

Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι φέτος η καραβίδα στην Βαρβάκειο την Καθαρή Δευτέρα έφτασε στα 80 ευρώ το κιλό και πουλήθηκε όλη. Αν με αυτή την τιμή αγόρασαν οι καταναλωτές τότε τι να πούμε για την τιμή των αμνοεριφίων που θα πρέπει να πουλήσει ο κτηνοτρόφος το Πάσχα, ο οποίος δουλεύει όλο τον χρόνο για να έχει παραγωγή.

Επίσης - σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου - και φέτος, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, θα ενταχθεί το αρνί και το κατσίκι στο «Καλάθι του Πάσχα».

13/03/2024 11:17 πμ

Αν και το Πάσχα αργεί ακόμη η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρει ότι υπάρχουν καταγγελίες για παράνομες σφαγές και διακίνηση κρεάτων.

Συγκεκριμένα ανακοινώνει τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα η Υπηρεσία μας γίνεται αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών από πολίτες και επαγγελματίες του κλάδου για ορισμένους κτηνοτρόφους που προχωρούν σε παράνομη πώληση προϊόντων κρέατος, τα οποία προέρχονται από παράνομες σφαγές ζώων, απευθείας σε καταναλωτές.

Οι καταγγελίες αυτές διερευνώνται, ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές ότι:

Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία και υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και επεξεργασίας.

Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στο στάβλο.

Με σκοπό την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ως πρωταρχική αποστολή της Υπηρεσίας, μας οι έλεγχοι θα ενταθούν και αυστηροποιηθούν με σκοπό την παραδειγματική τιμωρία όσων με τις πράξεις τους θέτουν σε κίνδυνο την Δημοσία Υγεία.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι οι σφαγές ζώων ακόμα και για ιδία κατανάλωση από τους κτηνοτρόφους μπορούν να γίνονται μόνο σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις (σφαγεία) και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Καλούμε τους καταναλωτές να προμηθεύονται προϊόντα κρέατος μόνο από εγκεκριμένα σημεία πώλησης και να μην ρισκάρουν την δικιά τους υγεία και των οικείων τους με προϊόντα που έχουν παραχθεί, διατηρηθεί και διακινηθεί σε άγνωστες υγειονομικές συνθήκες χωρίς κανένα έλεγχο».

27/02/2024 04:35 μμ

Πρόστιμο στην Lactalis για αθέμιτες πρακτικές στις τιμές προμήθειας γάλακτος από τους Ιταλούς κτηνοτρόφους.

«Πρώτη ιστορική νίκη σε μια μάχη για τις τιμές του γάλακτος. Ήμασταν ο μόνος οργανισμός που καταγγείλαμε την πολυεθνική Lactalis γιατί δεν σεβάστηκε τις συμβάσεις που είχε κάνει με τους κτηνοτρόφους, τροποποιώντας τις μονομερώς. Και ζητάμε η Lactalis να πληρώσει τώρα τη διαφορά και στους γαλακτοπαραγωγούς», δήλωσε ο κ. Ettore Prandini, προέδρος της ιταλικής Ένωσης Αγροτών Coldiretti.

Μετά την σχετική καταγγελία ξεκίνησαν οι έλεγχοι και όλα τα συμβόλαια και οι αλλαγές που έκανε η πολυεθνική μπήκαν στο μικροσκόπιο της Κεντρικής Επιθεώρησης του Ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας για την προστασία της ποιότητας και την καταστολή της απάτης στα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ιταλίας (ICQRF). Ο νόμος που παραβίασε η πολυεθνική, προβλέπει ότι οι τιμές που καταβάλλονται στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δεν πρέπει να πέφτουν ποτέ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Η Γαλλική πολυεθνική, που έχει εξαγοράσει τις ιταλικές μάρκες Parmalat, Locatelli, Invernizzi, Galbani, Cadermartori και Nuova Castelli, είπε ότι θα ασκήσει έφεση για τυχόν κυρώσεις που θα επιβληθούν, υποστηρίζοντας ότι το 2023 οι προτεινόμενες αλλαγές στις συμβάσεις επέτρεψαν στους παραγωγούς να κερδίσουν 40 εκατομμύρια ευρώ, 10% περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Coldiretti ήταν ο μόνος οργανισμός στην Ιταλία που κατήγγειλε την πολυεθνική. Μετά από 5 μήνες, η Επιθεώρηση του Υπουργείου επέβαλε κυρώσεις στη Lactalis, επειδή διαπίστωσε την άδικη συμπεριφορά της γαλλικής εταιρείας.

Από την πλευρά του ο Ettore Prandini, δήλωσε ότι «δεν θα σταματήσουμε γιατί για εμάς η προστασία των εσόδων των παραγωγών είναι θεμελιώδεις. Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να ξαναρχίσουμε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης, ακόμη και με την ίδια την Lactalis με στόχο να χτίσουμε μια κερδοφόρα σχέση για τον γαλακτοκομικό τομέα».

Θυμίζουμε, την Τετάρτη (21/2), στην Γαλλία, περίπου 200 κτηνοτρόφοι κατέλαβαν την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων στο Laval, διεκδικώντας καλύτερες τιμές παραγωγού.

22/02/2024 11:19 πμ

Εκδήλωση γευσιγνωσίας κρέατος από αυτόχθονες φυλές έγινε, την Τετάρτη (21/2), σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας.

Η Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ) και η Ομάδα Παραγωγών Προϊόντων Κρέατος Genes & Nature Αυτόχθονες Φυλές πραγματοποίησαν, την εκδήλωση με θέμα Γνωριμία με τα προϊόντα της ελληνικής βραχυκερατικής φυλής.

Το μενού επιμελήθηκε ο βραβευμένος σεφ και σύμβουλος γαστρονομία κ. Λάζαρος Ράπτης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΒΦΒ κ. Αχιλλέας Τσαπραϊλης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το επόμενο βήμα θα είναι να ενταχθεί το κρέας από αυτόχθονες φυλές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην εστίαση. Πιστεύουμε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει το δικαίωμα της πρόσβασης σε αγνά, υγιεινά, νόστιμα, ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα».

Για σχεδόν 3 χρόνια (2020-2023) πραγματοποιήθηκε ερευνητικό έργο με στόχο την καταγραφή της σύστασης, της θρεπτικής αξίας και της μικροβιολογικής ποιότητας του κρέατος της Βραχυκερατικής Φυλής.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι το συγκεκριμένο κρέας:

  • έχει ανώτερη γεύση - άρωμα σε σχέση με τα συμβατικά βοοειδή
  • υπερτερεί σε σίδηρο, μυογλοβίνη και σε πολυφαινόλες
  • εμφανίζει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε κορεσμένα, πολυακόρεστα, ω3 και ω6 λιπαρά οξέα, ενώ ο λόγος ω3/ω6 (που όσο μεγαλύτερος είναι τόσο αυξάνεται η θετική επίδραση των λιπαρών οξέων στην υγεία) είναι σαφώς μεγαλύτερος στην Βραχυκερατική Φυλή
  • έχει χαμηλότερους πληθυσμούς σε ορισμένα τροφοπαθογόνα μικρόβια σε σχέση με το συμβατικό κρέας

Συνολικά η υψηλή συγκέντρωση βιολειτουργικών συστατικών αλλά και η ανώτερη γεύση δίνουν σημαντικά πλεονεκτήματα στο κρέας της Βραχυκερατικής Φυλής.

22/02/2024 10:19 πμ

Περίπου 200 οργισμένοι κτηνοτρόφοι κατέλαβαν την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων Lactalis στο Laval της Γαλλίας, διεκδικώντας καλύτερες τιμές παραγωγού.

Με την βοήθεια τρακτέρ εισέβαλαν, την Τετάρτη (21/2), στις εγκαταστάσεις της με συνθήματα που ανέφεραν ότι «αν και η Lactalis, είναι η νούμερο ένα εταιρεία γαλακτοκομικών στον κόσμο δεν μπορεί να πληρώσει σωστά τους παραγωγούς της».

Την κινητοποίηση διοργάνωσε η γαλλική Αγροτική Ομοσπονδία «Confédération paysanne». «Υπάρχει άρνηση των μετόχων της Lactalis να μας προτείνουν μια συνάντηση, η Confédération paysanne θα καταλάβει τα κεντρικά γραφεία της Lactalis για να υπερασπιστεί μια τιμή γάλακτος που θα επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Confédération paysanne κ. Laurence Marandola.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν επίσης θέσπιση μηχανισμών ελέγχου των περιθωρίων κέρδους των αγροδιατροφικών βιομηχανιών και προστασία από αθέμιτες εισαγωγές προϊόντων χαμηλού κόστους από τρίτες χώρες.

Στο μεταξύ το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της Γαλλίας FNSEA προειδοποιεί την γαλλική κυβέρνηση ότι θα βγουν ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για υψηλότερες τιμές παραγωγού.

Θυμίζουμε ότι γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε στους αγρότες της χώρας ότι θα προετοιμάσει μέχρι το καλοκαίρι νέο νόμο που θα αφορά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Ο νόμος θα διασφαλίζει την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στις διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων και τις εταιρείες.

Ο επικεφαλής του FNSEA, Arnaud Rousseau, δήλωσε ότι 10 ημέρες να απομένουν μέχρι την έναρξη της ετήσιας έκθεσης γεωργικών προϊόντων Salon de l' Agriculture, που θα γίνει στο Παρίσι, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο. Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν οι αγρότες θα μπορούσαν να βγουν ξανά στου δρόμους, όπως έκαναν τον Ιανουάριο, ο κ. Rousseau απάντησε: «Πολύ πιθανόν».

21/02/2024 03:55 μμ

Δεν διαφαίνεται έντονη πτώση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, λέει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση το ΥπΑΑΤ κατάφερε να «φρενάρει» την πτώση τιμών.

Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, σε όλη τη χώρα, πλην της Περιφέρειας της Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας των Κυκλάδων όπου οι τιμές που λαμβάνει ο παραγωγός παρεκκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός στη χώρα (μειωμένες περίπου στο 20% στο πρόβειο γάλα και 10% στο αίγειο, αντίστοιχα). Αυτό ανέφερε ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση 20 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Η πτώση στις τιμές που παρατηρείται είναι της τάξης του 3% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 και δεν μπορεί να αποδοθεί σε εισκομίσεις, καθώς παρατηρείται μικρή μείωση κα αυτών, εξαιτίας πιθανότατα της απώλειας ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ισοζύγια εισροών/εκροών γάλακτος και κρέατος), επισημαίνεται ότι πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα και το ίδιο συμβαίνει με την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων στις περιπτώσεις των διαπιστωμένων σχετικών παραβάσεων. Τονίζεται ότι στη ψηφιακή πλατφόρμα ΑΡΤΕΜΙΣ καταγράφονται ήδη όλες οι εισροές γάλακτος και όχι μόνο το νωπό γάλα (π.χ. συμπυκνωμένο, πρωτεΐνες κ.λπ.).

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις επισημαίνεται ότι από το ιστορικό των παραβάσεων καθίσταται σαφές ότι δεν αφορούν μόνο στο γάλα. Κυρίως αφορούν:
στην παρακολούθηση των ημι-έτοιμων ή έτοιμων προϊόντων που έρχονται στη χώρα, αλλάζουν «χέρια», ανασυσκευάζονται ενδεχομένως και τελικά διακινούνται «βαφτισμένα», στη νοθεία του τυριού ΦΕΤΑ ή άλλων τυριών με αγελαδινό γάλα οιασδήποτε μορφής, όπως συμπυκνωμένο ή σκόνη πρωτεϊνών,
στην «ελληνοποίηση», εκτός από γάλα, και άλλων γαλακτοκομικών πρώτων υλών (όπως τυρομάζα «μπασκί», συμπυκνωμένο ή κατεψυγμένο ή σκόνη γάλα, πρωτεΐνες κ.τ.λ.) και τελικών προϊόντων (κυρίως τυριά), είτε μέσα από τη χρήση τους σε προϊόντα ΠΟΠ είτε και σε άλλα προϊόντα, τα οποία διακινούνται ως «ελληνικά προϊόντα».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση το Υπουργείο χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον που προσφέρει η τεχνολογία για να ενίσχυση των ελέγχων αλλά «σε κάθε περίπτωση, βασική στόχευση του ΥΠΑΑΤ είναι η σε μεγαλύτερο βαθμό στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού με προσωπικό και η ενίσχυση αυτού με σύγχρονα εργαλεία ελέγχου. Ένα από αυτά είναι και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση του ΥΠΑΑΤ με αυτή, που αναμένεται να μειώσει την παραβατικότητα».

Αξιοποιώντας την κείμενη νομοθεσία γίνονται έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όπου διατυπώνονται παρατυπίες ή παραβάσεις της ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.

Την τετραετία 2020-2023 παραπέμφθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, 86 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα (όχι απαραίτητα για νοθευμένη φέτα).

Από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, την τετραετία 2020-2023, έχουν εξεταστεί συνολικά 178 υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε 120 επιχειρήσεις και έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων πρόστιμα, ύψους περίπου 1.275.000 €.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων που εξετάστηκαν (164 υποθέσεις), αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων είναι 1.108.700 ευρώ. Από τα πρόστιμα αυτά, τα 101.000 ευρώ έχουν είτε εισπραχθεί είτε διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για τη βεβαίωσή τους στην εφορία. Για τα υπόλοιπα πρόστιμα η είσπραξή τους θα δρομολογηθεί, όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των υποθέσεων από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, στην οποία έχουν προσφύγει με ένστασή τους οι επιχειρήσεις και εκκρεμεί είτε η εξέτασή τους είτε η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποφάσεων.

Επί πλέον από τις 18-1-2024, και ύστερα από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, διενεργούνται σαρωτικοί έλεγχοι στο γάλα και στα προϊόντα αυτού, με γνώμονα την προστασία και στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων, της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας και των Ελλήνων καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, όπως στα σημεία λιανικού εμπορίου, σε αλυσίδες supermarket, στις πύλες εισόδου της χώρας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και όπου αλλού απαιτηθεί, από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών- όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ήδη, φορείς του χώρου, όπως η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.), η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) κ.ά., εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τους ελέγχους που διενεργεί το ΥπΑΑΤ.

Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει είναι ότι το ΥπΑΑΤ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για την εξασφάλιση της προστασίας της ονομασίας ΦΕΤΑ από σφετερισμούς τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες κατά περίπτωση, γεγονός που διαφυλάττει τη φήμη της και τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

21/02/2024 12:56 μμ

Την επανεκλογή του Δρ. Στέλιου Σκαρίμπα, Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ, στην Προεδρία του ανανεωμένου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος αποφάσισε το Δ.Σ. του ΣΕΒΕΚ.

Ο Δρ Στέλιος Σκαρίμπας με σημαντική εμπειρία και διαδρομή στον τομέα κρέατος, σε σειρά κρίσιμων θέσεων σε Διευθύνσεις Παραγωγής, Τεχνικής Διεύθυνσης, Γενικής Διεύθυνσης, από το 2000 διαρκώς υπηρετεί τον ευαίσθητο τομέα κρέατος σε μεγάλες εταιρίες του κλάδου μεταποίησης.

Κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Βιομηχανικής Χημείας από το Universite Catholique de Louvain, του Βελγίου, και μεταπτυχιακών σπουδών στο εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων έχει στο ενεργητικό του πλήθος δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά, ομιλίες σε συνέδρια, συνεντεύξεις κλπ.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων είναι ιδρυτικό Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων - ΣΕΤΕ του ΣΕΒΕΚ, του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος – ΙΠΚ, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τομέα Κρέατος & Κτηνοτροφίας - ΕΔΟΤΟΚΚ και επί σειρά ετών Μέλος του ΔΣ του ΣΕΒΕΚ. Μιλά αγγλικά, γαλλικά & ισπανικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.

Μετά την συγκρότησή του, τα αξιώματα του Δ.Σ κατανέμονται ως ακολούθως :
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκαρίμπας Στυλιανός, ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ
Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιορανίδης Δημήτριος, ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΒΕΕ
Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κασίδης Αθανάσιος, ΚΑΣΙΔΗΣ ΑΕ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μπακιρλή Δέσποινα, Π. ΚΑΜΑΡΑΤΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ
ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Πατούνας Ιωάννης, ΑΠΣΙ – Η ΠΙΝΔΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ: Γιατράκος Γεώργιος, Π. Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ
ΜΕΛΟΣ: Φασουλάς Γεώργιος, ΚΡΙΒΕΚ ΑΕ

13/02/2024 12:13 μμ

Πάνε καλά οι εξαγωγές φέτας στον Καναδά, λέει έρευνα που έκανε το ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στο Τορόντο.

Συγκεκριμένα μεταξύ του 2018 - έτους υπογραφής της Συμφωνίας Οικονομίας και Εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA) - και του 2023 (στοιχεία Ιαν.- Νοέμ.) σημειώθηκε αύξηση στις εξαγωγές φέτας σε αξία κατά 111% φθάνοντας τα 9 εκ. ευρώ και σε ποσότητα αύξηση κατά 49% φθάνοντας τους 980 τόνους.

Στην καναδική αγορά κυκλοφορούν διάφορα είδη τυριών φέτας και τύπου «φέτας». Σύμφωνα με τις διατάξεις της CETA διατηρείται το δικαίωμα χρήσης της επωνυμίας για τους Καναδούς παραγωγούς, είτε ως feta είτε με την συνοδεία χαρακτηρισμού "kind", "type", "style", "imitation" ή παρόμοιους και εφ’ όσον είναι εμφανής η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος.

Βάσει της CETA, προβλέφθηκε η δυνατότητα εισαγωγής τυριών ΕΕ με μηδενικό δασμό, εφ’ όσον είναι εντός συγκεριμένης ποσόστωσης. Η ποσόστωση αυξήθηκε σταδιακά από το 2018 φθάνοντας το 2022 στο τελικό ύψος της, ίσο με 16.000 τόννους ετησίως. Ωστόσο η ΕΕ εξάγει συνολικά τουλάχιστον 28.000 τόννους τυριών ετησίως στον Καναδά. Για εισαγωγές εκτός ποσόστωσης ο δασμός ανέρχεται σε 245,5%. Παρόλα αυτά το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών γίνεται εντός της προβλεπόμενης ποσόστωσης.

Οι ελληνικές εξαγωγές φέτας στον Καναδά αντιστοιχούν στο 8% περίπου της καναδικής παραγωγής λευκού τυριού, η οποία καταναλώτεται στην εγχώρια αγορά. Πάντως είτε ως φέτα αυθεντική ελληνικής παραγωγής, είτε ως τυρί καναδικής παραγωγής, η φέτα που διατίθεται στην καναδική αγορά είναι ένα από τα φθηνότερα τυριά που διατίθενται, γεγονός που ενδεχομένως πρέπει να οδηγήσει σε προβληματισμό τονίζει το Γραφείο ΟΕΥ.

Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2024, μια συνηθισμένη τιμή ελληνικής φέτας σε σούπερ μάρκετ είναι 35-40 CAD/κιλό ή 27,5 ευρώ/κιλό, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να πωλούνται κυρίως εισαγόμενα τυριά σε τιμές άνω των 60 CAD/κιλό (41,43 ευρώ το κιλό).

02/02/2024 02:32 μμ

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024, έκτακτη γενική συνέλευση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Ιωάννινα, όπου εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σε συνέχεια της συνεδρίασης, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. με την εξής σύνθεση:
Πρόεδρος: ο κ. Χρήστος Τσόλκας
Αντιπρόεδρος: ο κ. Ιωάννης Βιτάλης
Διευθύνων Σύμβουλος: o κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης
Μέλη: ο κ. Νίκος Σερέτης και ο κ. Σπύρος Παπαγιάννης.

Ο κ. Χρήστος Τσόλκας, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΩΔΩΝΗ & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, δήλωσε σχετικά: «Αναλαμβάνω τα νέα μου καθήκοντα με αίσθημα τιμής, αλλά και ευθύνης, απέναντι στην εταιρεία, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. Η ΔΩΔΩΝΗ διακρίνεται για το όραμα και τη φιλοσοφία της καθώς και για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγει. Μέσα από το νέο μου ρόλο, δεσμεύομαι πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε δυναμικά, με στόχο να οδηγήσουμε την εταιρεία, υπό το πρίσμα του νέου ομίλου, σε ακόμα περισσότερες επιτυχίες».

Ο κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, δήλωσε σχετικά: «Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. συνεχίζει την επιτυχημένη και ανοδική της πορεία ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες τροφίμων, φημισμένη για τα αγνά και υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγει. Στόχος μας παραμένει η διεύρυνση του προϊοντικού μας χαρτοφυλάκιού, το λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς μας τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

01/02/2024 01:07 μμ

Το κύρος του ελεγκτικού έργου του Οργανισμού βασίζεται στην ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών του και στο σεβασμό των κανόνων με τους οποίους λειτουργεί, όχι στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και στις ειδικές μεταχειρίσεις. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Και προσθέτει:

«Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μία ιδιαίτερη προσπάθεια να φανεί ότι κάτι αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο όσον αφορά στον τομέα του ελεγκτικού έργου του Οργανισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Φιλόδοξες δηλώσεις δια στόματος αρμόδιου Υπουργού και επικοινωνιακές ενέργειες με τους επικεφαλής πολιτικούς προϊστάμενους των ελεγκτικών υπηρεσιών και ελεγκτικών φορέων του Υπουργείου, όπως διενέργεια δειγματοληψιών με τη συνδρομή φωτογραφικών μηχανών και δημοσιογράφων και διάφορα παρόμοια.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ περιορίζονται να επισημάνουν ότι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και διακηρύξεις προς κατανάλωση μέσω των ΜΜΕ, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει πραγματικά προς το καλύτερο στη λειτουργία του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθούν οι απώτεροι στόχοι στους οποίους αποβλέπουν τα θεσπισμένα με ευρωπαϊκούς κανονισμούς συστήματα ποιότητας και ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αυτό που χρειάζεται είναι να σκύψουν οι έχοντες την πολιτική και διοικητική ευθύνη με προσοχή, στα προβλήματα που οι εργαζόμενοι στον τομέα της Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του Οργανισμού, πασχίζουν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν καθημερινά, αλλά και να τα αναδείξουν στους αρμόδιους για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Έχουμε χορτάσει χρόνια τώρα από ανίδεους «ειδικούς» που δεν έχουν αυτιά για να ακούσουν το έμπειρο και άκρως καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, αλλά επιμένουν να αρκούνται στη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, χωρίς να δίνουν καμία προσοχή στην ουσιαστική επιτέλεση του έργου του Οργανισμού. Το γεγονός ότι ο Οργανισμός κάνει αυτό για το οποίο ιδρύθηκε ούτε τις κάμερες αφορά, ούτε μπορεί να αποτελεί επικοινωνιακό «καύχημα».

Οι δημιουργούμενες εντυπώσεις είναι εντελώς αντίθετες από αυτό που πραγματικά ισχύει και οι εργαζόμενοι δε σταματούν να καταγγέλλουν: Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και εγκατάλειψη του δημόσιου φορέα και της αποστολής του στη φθορά.

Τέλος, και αφού φαίνεται ότι το εποπτεύον, προϊστάμενο Υπουργείο δίνει μεγάλη σημασία στο κύρος του Οργανισμού και του ρόλου που επιτελεί – κάτι που προφανώς μας κάνει να ευελπιστούμε – πολύ θα θέλαμε να δώσει την προσοχή που αναλογεί και να εξετάσει εξονυχιστικά μία υπόθεση χορήγησης πιστοποίησης σε προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ, πολύ μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος, η οποία έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους για τον τρόπο που τη χειρίστηκε η ηγεσία του Οργανισμού, ερήμην και σε απόλυτη αντίθεση προς τις εισηγήσεις σύσσωμης της υπηρεσιακής ιεραρχίας. Κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά υπό την ευθύνη της σημερινής Διοίκησης και αυτό δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο.

Ήδη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, έχουν ζητήσει σχετική ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σε απάντηση της οποίας μέχρι στιγμής υπάρχει – γιατί άραγε - μόνο παρατεταμένη σιωπή. Επειδή, η συγκεκριμένη περίπτωση, εάν περάσει ανενόχλητη δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο για το κύρος των πιστοποιήσεων και του Οργανισμού, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός και οι εκπρόσωποι του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, θα τη διερευνήσουν δεόντως, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς ποια θέση παίρνουν ως προς το ερώτημα, κατά πόσο οι προδιαγραφές ποιότητας που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ισχύουν για όλους με τον ίδιο τρόπο, ή μπορούν να γίνονται λάστιχο, όταν «το απαιτούν οι περιστάσεις».

Μη ξεχνάμε εξάλλου ότι είναι και η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, που πρέπει να απασχολεί την πολύπαθη Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του Οργανισμού, μετά και τη ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ούτε και το περιβόητο δέος λοιπόν, της προστασίας του ανταγωνισμού - όπως φαίνεται - δεν αποδεικνύεται αρκετό μερικές φορές, να αποτρέψει κάποιους από το να ευαρεστήσουν ένα «βασιλιά της αγοράς», οποίος επιζητά – και το πετυχαίνει - να παρακάμψει ό,τι ισχύει για όλους τους ταπεινούς ανταγωνιστές του. Τι κι αν ορκίζονται σε αυτόν (υγιή ανταγωνισμό), όλες οι διοικήσεις του Οργανισμού και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.

01/02/2024 11:07 πμ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ, από τις 18 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι, έως και σήμερα, έχουν ληφθεί δείγματα από 39 σημεία λιανικής πώλησης στην Αττική, τρία στη Λάρισα, δύο στο Βόλο, τρία στη Θεσσαλονίκη, τρία στα Ιωάννινα και τρία στην Πάτρα.

Ο ΕΦΕΤ έχει αποστείλει στα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΓΧΚ (Γενικό Χημείο του Κράτους) 46 δείγματα (φέτας και κίτρινα τυριά) για περαιτέρω χημική ανάλυση. Ταυτόχρονα ο ΕΦΕΤ διενεργεί επί πλέον έλεγχο σε 154 δείγματα για θέματα επισήμανσης της ετικέτας.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει λάβει και έχει αποστείλει για χημική ανάλυση 46 δείγματα από φέτα και κίτρινα τυριά και 38 δείγματα γάλακτος.

Από το σύνολο των δειγμάτων που εξετάζει το Γενικό Χημείο του Κράτους, 75 εξ αυτών αφορούν τη φέτα.

Επιπροσθέτως έχουν διεξαχθεί έλεγχοι σε 43 βυτία γάλακτος και προϊόντων γάλακτος, στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στην πρωτοβάθμια επιτροπή έχουν εξετασθεί τα τελευταία έτη 166 υποθέσεις που σχετίζονται με τυροκομικά προϊόντα και έχουν υποβληθεί κυρώσεις ύψους 1.108.700 ευρώ.

Ειδικότερα το 2023, εξετάστηκαν 34 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα και ήδη τον πρώτο μήνα του 2024 εξετάστηκαν 18 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα.

Στη δευτεροβάθμια επιτροπή, τα αντίστοιχα χρόνια, έχουν διαβιβαστεί 25 υποθέσεις, εκ των οποίων έχει ολοκληρωθεί η εξέταση τεσσάρων και έχει αποσταλεί έγγραφο στην οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για βεβαίωση των προστίμων στην Εφορία. Δέκα ακόμα υποθέσεις έχει ολοκληρωθεί η εξέτασή τους και αναμένεται η σύνταξη των πρακτικών και η αποστολή των αποφάσεων ενώ υπολείπονται ακόμα 11 υποθέσεις, οι οποίες αναμένεται να εξετασθούν άμεσα.

Από τις ανωτέρω περιπτώσεις δύο αφορούν νοθεία σε φέτα και μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, το Υπουργείο θα προβεί στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων θα είναι συνεχείς.

Παράλληλα ο ΥπΑΑΤ υπέγραψε σήμερα την επιβολή διοικητικών προστίμων, ύστερα από απόρριψη των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί προς τις επιχειρήσεις.

26/01/2024 03:35 μμ

Σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Makedonia Palace, η εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. παρουσίασε τη νέα εποχή της ΑΓΝΟ.

Η ιστορική μάρκα που μεγάλωσε ολόκληρες γενιές Ελλήνων και τους έμαθε όχι απλώς να πίνουν αλλά να απολαμβάνουν το γάλα τους, επιστρέφει δυναμικά.
Την επιστροφή σηματοδοτεί μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων που περιλαμβάνει το φρέσκο γάλα, το γάλα χωρίς λακτόζη, αλλά και το all time classic Coco milk, το σοκολατούχο γάλα που ήταν υπεύθυνο για πολλά παιδικά σοκολατένια «μουστάκια»!
Η οικογένεια των προϊόντων μεγάλωσε και προστέθηκαν σε αυτήν τα δροσιστικά και θρεπτικά κεφίρ και αριάνι, τα παραδοσιακά γιαούρτια, το στραγγιστό, το αρωματικό βούτυρο, καθώς και τα απολαυστικά επιδόρπια γάλακτος κρέμες και ρυζόγαλο.
Κοιτάζοντας με σεβασμό την ιστορία της αλλά με το βλέμμα στο μέλλον, η ΑΓΝΟ φέρνει τα προϊόντα με τις παραδοσιακές συνταγές στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας, με δυναμική παρουσία αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα, και με άμεσα πλάνα επέκτασης στην υπόλοιπη χώρα.
To γάλα για την παραγωγή των προϊόντων ΑΓΝΟ συλλέγεται αποκλειστικά από φάρμες των περιοχών του Σοχού, του Λαγκαδά, της Νέας Απολλωνίας και του Πεντάλοφου.
Μνήμες, μυρωδιές και γεύση που ξεχειλίζουν αγνότητα έρχονται πάλι να μπουν στα σπίτια μας και να μας θυμίσουν τι σημαίνει πραγματικά ΑΓΝΟ στη ζωή μας.
Επενδύοντας στη χώρα μας, η ΑΓΝΟ ακολουθεί το δρόμο της ανάπτυξης και μέσα από μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής δεσμεύεται να γεμίζει τα ποτήρια μας κάθε μέρα και να ομορφαίνει τα πρωινά μας με ό,τι πιο ΑΓΝΟ.
Γιατί, ΑΓΝΟ είναι στη φύση του!!!

Ομιλία Στέλιου Σαράντη, μέλος του Δ.Σ. Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.

Εκ μέρους της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, σας καλωσορίζω στην παρουσίαση της νέας εποχής της πιο ιστορικής και αναγνωρίσιμης μάρκας γαλακτοκομικών προϊόντων της Βόρειας Ελλάδας, της ΑΓΝΟ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ΑΓΝΟ ως συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ιδρύθηκε το 1950 από την ΕΑΣΘ και το 1955 έγινε η πρώτη βιομηχανία παραγωγής παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα, στο πρώτο της εργοστάσιο στην Σταυρούπολη. Κέρδισε με την πάροδο των ετών, μέσα από την ποιότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων της, την αγάπη και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και έτσι αποφασίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 να μεταφερθεί σε νέο υπερσύγχρονο βιομηχανοστάσιο, στην περιοχή του Λαγκαδά, με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής.
Η ΑΓΝΟ είχε αφήσει το στίγμα της και σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή αφού τα προϊόντα της βρισκόταν σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος. Από εκείνη την περίοδο και αργότερα, άρχισαν δυστυχώς τα προβλήματα λόγω κακοδιαχείρισης των διοικήσεων αλλά και λόγω λανθασμένων εμπορικών πρακτικών. Το αποτέλεσμα ήταν, μετά από πολλές περιπέτειες, τον Μάρτιο του 2013 η εταιρία να πτωχεύσει και πλέον τα αγαπημένα προϊόντα όλων να μην υπάρχουν στα ράφια.
Έρχεται λοιπόν ο Μάρτιος του 2022, όταν μέσω του τελευταίου χρονικά διαγωνισμού, οι εγκαταστάσεις του Λαγκαδά και το εμπορικό σήμα της ΑΓΝΟ περνάει στην οικογένεια των Ελληνικών Γαλακτοκομείων. Ακολούθησε, προσεκτικός σχεδιασμός της νέας εικόνας των προϊόντων, διατηρώντας στοιχεία ορόσημα της μάρκας, όπως το κόκκινο λογότυπο που είναι το σήμα κατατεθέν της αλλά και το κόκκινο εμβληματικό χρώμα, εκσυγχρονίζοντας ταυτόχρονα τις συσκευασίες της λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του σήμερα και διατηρώντας τις μνήμες του χθες. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις στα υφιστάμενα εργοστάσια του ομίλου ειδικά για τις ανάγκες παραγωγής των προϊόντων ΑΓΝΟ. Τον περασμένο Νοέμβριο επαναλανσαρίστηκε η ΑΓΝΟ στα ράφια αλυσίδων σούπερ μάρκετ αλλά και σε αρκετά σημεία μικρής αγοράς της Θεσσαλονίκης και άλλων 10 νομών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Με προσεκτικά βήματα, αλλά με μεγάλη όρεξη από μέρους μας, κάναμε και συνεχίζουμε τα πρώτα βήματα στην αγορά και επιτρέψτε μου να πω ότι τα πρώτα μηνύματα κρίνονται θετικά ως προς την αποδοχή των προϊόντων. Προσπαθήσαμε και θα προσπαθούμε πάντα να επαναφέρουμε τις μνήμες, τις γεύσεις και τις μυρωδιές που όλοι οι Μακεδόνες είχαν ταυτίσει με τα προϊόντα ΑΓΝΟ. Μέσα από έναν πλήρη κατάλογο 21 προϊόντων που περιλαμβάνουν λευκό γάλα φρέσκο και παρατεταμένης διάρκειας, το αγαπημένο σοκολατούχο γάλα coco milk, θρεπτικό κεφίρ απλό και με γεύσεις, αριάνι, στραγγιστό και παραδοσιακό γιαούρτι αλλά και Μακεδονίτικης συνταγής γλυκίσματα κρέμα και ρυζόγαλο, θεωρούμε πως καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των καταναλωτών μας.
Τα προϊόντα ΑΓΝΟ φτιάχνονται με σεβασμό στις παλιές συνταγές αλλά με τους πιο σύγχρονους ελέγχους που εξασφαλίζουν την πλούσια, αυθεντική γεύση και ποιότητα ΑΓΝΟ.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η πρώτη ύλη των προϊόντων της ΑΓΝΟ προέρχεται αποκλειστικά από αγελαδοτρόφους της περιοχής του Σοχού, του Λαγκαδά, της Νέας Απολλωνίας και του Πεντάλοφου.
Σε ότι αφορά στους επόμενους μήνες, θα προσπαθήσουμε να εκκινήσουμε συνεργασίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και σημεία μικρής αγοράς που μέχρι πρότινος δεν κατέστη δυνατόν και εφόσον η ανταπόκριση του κόσμου συνεχίσει να είναι θετική, θα αρχίσουμε τις συζητήσεις σχετικά με την αξιοποίηση, παραγωγικά πια, του εργοστασίου του Λαγκαδά όπου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει και εξοπλισμός παραγωγής παγωτού.
Προσδοκούμε να συμβάλλουμε και εμείς με τον τρόπο μας στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Β. Ελλάδος αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας της Μακεδονίας.
Ελπίζω να μην σας κούρασα. Ας ευχηθούμε όλοι μαζί στο αγαπημένο σήμα γαλακτοκομικών της Μακεδονίας, καλή αρχή και σύντομα να βρεθεί στη θέση που είχε και του αξίζει.

Ομιλία Υφυπουργού Εσωτερικών, Στάθη Κωνσταντινίδη

Το 2024 ξεκινά με θετικά μηνύματα για την πορεία και τις προοπτικές της πατρίδας μας και μία ακόμα απόδειξη είναι και η αποψινή εκδήλωση για την αναβίωση της ιστορικής ΑΓΝΟ.
Η επιστροφή της στην αγορά γίνεται την ίδια περίοδο που αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία. Και αυτό δεν είναι ένας απλός συμβολισμός ή μια σύμπτωση, αλλά το αποτέλεσμα που παράγει η πολιτική σταθερότητα που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία 4,5 χρόνια και η ανθεκτικότητα και η συνεχή πρόοδος της ελληνικής οικονομίας παρά τις διεθνείς κρίσεις.
Φίλες και φίλοι, η νέα εποχή της ΑΓΝΟ, που για σχεδόν εφτά δεκαετίες βρέθηκε με τα ποιοτικά προϊόντα της σε κάθε ελληνικό σπίτι, συμπίπτει και με την επανεκκίνηση της Θεσσαλονίκης.
Αμφότερες βίωσαν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τώρα ανακάμπτουν δυναμικά συνεργαζόμενες, αφού τα 21 προϊόντα που επανέρχονται στα ράφια των καταστημάτων, παράγονται με γάλα που το προμηθεύεται η εταιρία από έξι φάρμες που εδρεύουν στις περιοχές του Λαγκαδά, του Σοχού και της Νέας Απολλωνίας.
Όπως, λοιπόν, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις της. Αυτό ήταν, εξάλλου, το όραμα και η εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: Η Ελλάδα να γίνει μια χώρα παραγωγική, εξαγωγική και φιλική στις επενδύσεις.
Αυτό κάνουμε σήμερα, με τη διαμόρφωση ενός καλύτερου οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα, που οδηγεί στη μεγέθυνση της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.
Ως Κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, εμπράκτως, με επενδυτικά εργαλεία πολλαπλασιαστικής ικανότητας, καθώς η ολική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι το κοινό μας πρόταγμα.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε με σταθερό βήμα και το βλέμμα στο μέλλον, προωθώντας διαρθρωτικές αλλαγές που βοηθούν τη χάραξη επιχειρηματικών στρατηγικών, αλλά και την υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων.
Όπως γνωρίζετε, στο Διοικητήριο εδρεύει η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων η οποία επιταχύνει την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων και άλλων εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ενδεικτικά, μόνο στο νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022, έχουν υποβληθεί στον φορέα μας 126 επενδυτικά σχέδια στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, της αγροδιατροφής και της επιχειρηματικότητας, συνολικού επιλέξιμου κόστους άνω των 229 εκατομμυρίων ευρώ. Στηρίζουμε την ανάπτυξη που βασίζεται στην παραγωγικότητα, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία και την γνώση.

26/01/2024 10:51 πμ

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή γάλακτος και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, είχε, την Πέμπτη (25/1/2024), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για θέματα πρωτογενή τομέα, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Φέτας Γιάννης Βιτάλης, οι αντιπρόεδροι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης και Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος Γιάννης Φασουλάς, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Τάκης Πεβερέτος, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας, ο Γενικός Γραμματέας της Διεπαγγελματικής Φέτας - εκπρόσωπος Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ Νικόλαος Καλιακούδας, o ταμίας της Διεπαγγελματικής Φέτας εκπρόσωπος του ΣΕΚ Δημήτριος Μόσχος, το μέλος της Διεπαγγελματικής Φέτας και εκπρόσωπος ΣΕΒΓΑΠ Γιάννης Σαράντης , το μέλος της Διεπαγγελματικής φέτας και Εκπρόσωπος του ΣΕΒΓΑΠ Αλέξανδρος Μποτός, και ο Τεχνικός Σύμβουλος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Κούκουρας.

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, με εντολή του ΥπΑΑΤ, ξεκίνησαν ευρύτατοι έλεγχοι στην αγορά, σε super markets και σημεία λιανικής πώλησης, στις πύλες εισόδου της χώρας και σε άλλα σημεία. Οι έλεγχοι γίνονται από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥπΑΑΤ, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών, όπου κρίνεται αναγκαίο. Ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα συμβάλουν και οι ΔΑΟΚ.

Αίτημα των περισσοτέρων εκ των συμμετεχόντων ήταν να συνεχισθούν οι έλεγχοι, ενώ ζητήθηκε, επίσης, ενεργοποίηση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 και καλύτερη λειτουργία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, για τους οποίους συνεισφέρουν οικονομικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει η νομοθεσία για τα πρόστιμα. Επίσης τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι για τη νοθεία και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να πατάξει αυτά τα φαινόμενα (πηγές του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι υπάρχει εντολή Μαξίμου για το θέμα). Ακόμη θα αλλάξει ο νόμος για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και θα μπορούν να συμμετέχουν και οι κτηνοτρόφοι στις αποφάσεις του Οργανισμού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην συνάντηση ο ταμίας της Διεπαγγελματικής Φέτας εκπρόσωπος του ΣΕΚ, Δημήτριος Μόσχος, ζήτησε στους ελέγχους για την φέτα να συμμετάσχει και η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οποία διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία.

Αυγενάκης: Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση

Οι έλεγχοι στην αγορά δεν θα είναι ευκαιριακοί, είπε ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε περιστατικά παρανομίας. «Δεν δυσφημούμε κανέναν», τόνισε και πρόσθεσε: «Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στέλνουμε μήνυμα ότι κάνουμε ελέγχους για να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ προϊόντα, τους νοικοκύρηδες, τους υγιείς επιχειρηματίες. Γίνονται έλεγχοι με κανόνες και σύντομα θα διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο κυρωτικό πλαίσιο. Στόχος μας δεν είναι να εισπράξουμε χρήματα, αλλά να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν. Και χρέος όλων μας που εκπροσωπούμε θεσμούς και φορείς να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα. Θα τινάξουμε στον αέρα τα κυκλώματα νοθείας. Και σε αυτό σας θέλουμε στο πλευρό μας. Να βρούμε ποιοι παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των παραγωγών». Σε αυτή τη λογική εκκαθαρίζονται σύντομα και οι 161 υποθέσεις παρατυπιών που υπήρχαν στα συρτάρια του υπουργείου, ύστερα από την εντολή του υπουργού να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

23/01/2024 10:35 πμ

Στο πλαίσιο εντατικοποίησης της προσπάθειας για προστασία της ελληνικής παραγωγής γάλακτος και των προϊόντων γάλακτος, ιδιαίτερα της φέτας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, έχει συγκαλέσει σύσκεψη για την Πέμπτη (25/1).

Στην σύσκεψη θα μετέχουν ο Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Φέτας Γιάννης Βιτάλης, Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος Γιάννης Φασουλάς,ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ) Τάκης Πεβερέτος και ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Νίκος Παλάσκας.

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ:
Μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, με τη συνδρομή των αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών- όπου κρίνεται αναγκαίο- συνεχίζουν τους σαρωτικούς ελέγχους στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι έλεγχοι πρόκειται να συνεχιστούν στα σημεία λιανικού εμπορίου, αλυσίδες supermarket, στις πύλες εισόδου της χώρας και όπου αλλού απαιτηθεί.
Οι έλεγχοι διενεργούνται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες προς το ΥΠΑΑΤ. Έλεγχοι επίσης γίνονται σε supermarkets, όπου θα λαμβάνονται δείγματα των ελεγχομένων προϊόντων γάλακτος με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι θα γίνονται, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων λαμβάνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια για περαιτέρω χημικές αναλύσεις τα αποτελέσματα των οποία θα δοθούν στο ΥΠΑΑΤ το συντομότερο δυνατόν.

Με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, έχει δημιουργηθεί Συντονιστικό Όργανο, αποτελούμενο από τον Γ.Γ. Γιώργο Στρατάκο, ο οποίος συντονίζει το έργο των μικτών κλιμακίων που διενεργούν τους ελέγχους, τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Αντώνη Ζαμπέλα, τους Αντιπροέδρους του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριο Βιδάκη και Παναγιώτη Χατζηνικολάου και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων Βασίλη Μιχαλόπουλο. Σκοπός του Συντονιστικού είναι η διοργάνωση και εκτέλεση του προγράμματος των ελέγχων και η συνεργασία με συναρμόδιους τοπικούς φορείς και φορείς άλλων υπουργείων.

Ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τις διοικήσεις των εποπτευομένων φορέων του ΥΠΑΑΤ, τους ελεγκτές του Υπουργείου, του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, οι οποίοι επί 24 ώρες και επτά ημέρες την εβδομάδα, δίνουν το παρόν, σε όλη την επικράτεια πράττοντας το καθήκον τους. Αξιοποιούμε την κείμενη νομοθεσία για να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τους Έλληνες κτηνοτρόφους, την ελληνική γαλακτοβιομηχανία και τους Έλληνες καταναλωτές. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και θα διεξάγονται σε ολόκληρη τη χώρα».

Εν τω μεταξύ την ικανοποίησή τους εκφράζουν φορείς του χώρου για τους ελέγχους που διενεργεί το ΥΠΑΑΤ.

«Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του Κρέατος και της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και εκφράζει την ικανοποίησή της για τις ενέργειες της πολιτείας για την προστασία της κτηνοτροφίας. Οι έλεγχοι θα ωφελήσουν την αγορά, τον ανταγωνισμό και τους καλούς παραγωγούς. Θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση δίκαιων τιμών για τα προϊόντα κτηνοτροφίας και στην προστασία της ποιότητας των τροφίμων. Η ΕΔΟΤΟΚΚ θεωρεί ότι οι έλεγχοι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για την ελληνική κτηνοτροφία. Η εγχώρια παραγωγή τροφίμων πρέπει να ενισχυθεί και να προστατευτεί από αθέμιτες πρακτικές».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φώς της δημοσιότητας καταγγελίες ότι συνεχίζεται η διοχέτευση από ελληνικές βιομηχανίες σε χώρες της ΕΕ νοθευμένης φέτας ΠΟΠ με αγελαδινό γάλα, που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υπόστασή της ως ΠΟΠ.
Το ΥπΑΑΤ αντέδρασε με ελέγχους σε όλο το φάσμα διακίνησης γάλακτος και τυριών, ιδιαίτερα φέτας ΠΟΠ, στις βιομηχανίες, τα σημεία πώλησης, σε αλυσίδες, super market και στα σημεία εισαγωγής στη χώρα, με μικτά κλιμάκια, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και χρόνια.
Θεωρούμε θετικά τα μέτρα ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρκεί να μην είναι προσωρινά και μετά τον θόρυβο ξεχαστούν, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν».

Η ΕΘΕΑΣ σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει: «Για την αντιμετώπιση της ανωτέρω αρνητικής κατάστασης και τον περιορισμό του φαινομένου αυτού που επιμένει, καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού, συμφωνούμε και στηρίζουμε τις ενέργειες του ΥπΑΑΤ, υπογραμμίζοντας και από πλευράς μας, πως η Πολιτεία οφείλει να:
Πραγματοποιεί ουσιαστικούς ελέγχους κατά μήκος όλης της αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι και τα ράφια στα σούπερ μάρκετ.
Διεξάγει εντατικούς ελέγχους για την αποφυγή νοθείας και ελληνοποιήσεων των προϊόντων με στόχο και την προστασία των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων.
Επιβάλει αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες ανάλογα με την ζημιά που προκαλούν στους συναλλασσόμενους παραγωγούς και καταναλωτές.
Θέσει μέτρα περιορισμού για τη διατήρηση των τιμών σε επιτρεπτά και προσιτά επίπεδα για τους καταναλωτές και των τρικ των επιστροφών.
Στηρίξει τους κτηνοτρόφους με επενδυτικά εργαλεία προς μείωση και διαχείριση του κόστους παραγωγής για να συνεχίσουν την παραγωγή».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και υπεύθυνος αγροτικών της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διενέργεια ελέγχων και τόνισε: «Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την απόφαση του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη να εκκινήσει τη διαδικασία ολιστικών ελέγχων στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Είμαι σίγουρος ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι προς όφελος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και της ελληνικής παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και θα συμβάλλουν στη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος στους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά υπό αντίξοες συνθήκες».

22/01/2024 02:49 μμ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φώς της δημοσιότητας καταγγελίες ότι συνεχίζεται η διοχέτευση από ελληνικές βιομηχανίες σε χώρες της ΕΕ νοθευμένης φέτας ΠΟΠ με αγελαδινό γάλα, που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υπόστασή της ως ΠΟΠ.

Το ΥπΑΑΤ αντέδρασε με ελέγχους σε όλο το φάσμα διακίνησης γάλακτος και τυριών, ιδιαίτερα φέτας ΠΟΠ, στις βιομηχανίες, τα σημεία πώλησης, σε αλυσίδες, super market και στα σημεία εισαγωγής στη χώρα, με μικτά κλιμάκια, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και χρόνια.

Θεωρούμε θετικά τα μέτρα ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρκεί να μην είναι προσωρινά και μετά τον θόρυβο ξεχαστούν, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Επισημαίνουμε ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να εξασφαλιστεί το χτύπημα στις ελληνοποιήσεις πρόβειου γάλακτος και οι νοθείες στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, που πέραν των άλλων δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων και ολέθρια πτώση της τιμής παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος, όπως συμβαίνει σήμερα, με καταστροφικές συνέπειες για την πρωτογενή παραγωγή.

Ζητάμε να προχωρήσει άμεσα το ΥπΑΑΤ και σε άλλα μέτρα διασφάλισης και κατοχύρωσης της φέτας ΠΟΠ όπως και των άλλων τυριών ΠΟΠ και συγκεκριμένα:

1. Ενεργοποίηση του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 που διασφαλίζει την πορεία του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος από τον παραγωγό κτηνοτρόφο έως τη μεταποιητική βιομηχανία - βιοτεχνία παραγωγής τυροκομικών, ιδιαίτερα της φέτας ΠΟΠ.

2. Να καταργηθεί η υπερδιήθηση σε όσες βιομηχανίες παράγουν φέτα ΠΟΠ γιατί παραβιάζει τους όρους παραγωγής ΠΟΠ.

3. Όποια μεταποιητική βιομηχανία παραβιάζει τους όρους παραγωγής φέτας ΠΟΠ και άλλων τυριών ΠΟΠ, πέραν των αυστηρών προστίμων να αφαιρείται η άδεια παραγωγής.

4. Να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος για την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και παραγωγής φέτας ΠΟΠ, στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας ΠΟΠ.

5. Να επανέλθει η ανταποδοτικότητα στην εισφορά στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από τους παραγωγούς γάλακτος και τους μεταποιητές, γιατί δεν νοείται εισφορά χωρίς ανταποδοτικότητα. Αλλιώς να καταργηθεί και η εισφορά.

6. Να εκπροσωπούνται οι Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις φέτας ΠΟΠ - ΕΔΟΦ και Κρέατος - ΕΔΟΤΟΚΚ στο Δ.Σ. του ΕΛΓΟ.

Βέβαια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στη χώρα μας είναι πολλά και συσσωρευμένα με κυρίαρχα σήμερα η καταστροφή στη Θεσσαλία στον Έβρο κ.τ.λ. που άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν αυτές οι καταστροφές, να στηριχθούν στο μέγιστο βαθμό οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες - μελισσοκόμοι, όπως και οι υποδομές, ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστροφές και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγές τους.