Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΣΕΒΙΤΕΛ: Η δραστική phosmet δεν είναι πλέον εγκεκριμένη, κίνδυνος υπολειμμάτων στο λάδι

21/07/2023 10:16 πμ
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ επισημαίνει ότι η δραστική ουσία phosmet, μία ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία κατά το παρελθόν, δεν είναι πλέον εγκεκριμένη για χρήση ως φυτοπροστατευτικό προϊόν.

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ επισημαίνει ότι η δραστική ουσία phosmet, μία ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία κατά το παρελθόν, δεν είναι πλέον εγκεκριμένη για χρήση ως φυτοπροστατευτικό προϊόν, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΕ) 2022/94).

Και προσθέτει: Όλες οι άδειες διάθεσης στην αγορά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιείχαν τη δραστική ουσία phosmet έχουν ανακληθεί, ενώ η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων από τον τελικό χρήστη έληξε την 1 Νοεμβρίου 2022.

Σε συνέχεια της μη ανανέωσης της έγκρισης της δραστικής ουσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων αναθεωρήθηκαν με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1029, ο οποίος εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 και θα ισχύει για όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά ανεξάρτητα από την ημερομηνία παραγωγής τους.

  • Για τις επιτραπέζιες ελιές (κωδικός 0161030 στην ομάδα καρπών με βρώσιμο φλοιό́) το νέο ανώτατο όριο καταλοίπων ανέρχεται στα 0,01 mg/kg (κατώτατο όριο αναλυτικού προσδιορισμού).
  • Για τις ελιές παραγωγής ελαιολάδου (κωδικός 0402010 στην ομάδα ελαιούχων καρπών) το νέο ανώτατο όριο καταλοίπων ανέρχεται επίσης στα 0,01 mg/kg (κατώτατο όριο αναλυτικού προσδιορισμού).

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές και να ενημερωθούν οι τυποποιητικές επιχειρήσεις ελαιολάδου, τονίζει ότι λόγω των νέων πολύ χαμηλών τιμών αναφοράς (ARfD/ADI) της δραστικής ουσίας phosmet καθώς και της έλλειψης τοξικολογικών δεδομένων του μεταβολίτη phosmet-oxon, μη συμμορφώσεις αγροτικών προϊόντων με τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων, μεταξύ άλλων ενεργειών (κυρώσεις, απόσυρση προϊόντων από την αγορά κ.α.), δύναται να οδηγήσουν και σε ανακοινώσεις στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών αλλά και αξιολόγησης των προϊόντων ως προς την ασφάλειά τους με βάση τη χώρα προέλευσης.

Αρμόδιος φορέας ελέγχου είναι το τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, της Γεν. Διεύθυνσης Γεωργίας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (έγγραφο υπ'αριθμ.7656/214113/6-7-23).

Με βάση τα πιο πάνω, ενημερώνουμε όλους τους εμπλεκόμενους συνεργάτες - προμηθευτές και κυρίως τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του παραγόμενου και διακινούμενου ελαιολάδου με τα νέα (μειωμένα) Μrls και να αποφευχθούν προβλήματα αποσύρσεων, κυρώσεων και επιστροφών σε όλες τις συναλλαγές, εντός και εκτός της χώρας μας.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
04/10/2024 03:03 μμ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος και η Οργανωτική Επιτροπή του 20ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου, αποφάσισαν την αναβολή του 20ου ΠΕΣ, το οποίο είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 11-14 Νοεμβρίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο ΚΕΔΕΑ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η αναβολή του συνεδρίου οφείλεται σε οργανωτικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου και έθεταν σε κίνδυνο την επιτυχημένη διενέργεια του Συνεδρίου.

Με νεότερη ανακοίνωση θα ενημερωθείτε για τις νέες ημερομηνίες διενέργειας του Συνεδρίου. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί εντός του 2025.

Τελευταία νέα
09/10/2024 03:25 μμ

Ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ η κατάταξη αιτούντων για την εφαρμογή της παρέμβασης Π2-47.2 «Επιχειρησιακά Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ).

Στη δημοσίευση του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων των δυνητικών δικαιούχων, καθώς και των απορριπτέων, της παρέμβασης Π2-47.2, η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις εκθέσεις αξιολόγησης - προέγκρισης.

Δείτε τον πίνακα αποτελεσμάτων κατάταξης (εδώ)

Στην συνέχεια έχουμε νέα απόφαση στην οποία γίνεται ο καθορισμός του συνολικού ποσού επιχορήγησης, των δικαιούχων και του ποσού ενίσχυσης ανά δικαιούχο, για την υλοποίηση της παρέμβασης.

Η συνολική δημόσια δαπάνη για την υλοποίηση προγραμμάτων δικαιούχων της Παρέμβασης Π2-47.2 «Επιχειρησιακά Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) για την περίοδο 2024- 2027», καθορίστηκε για πόσο ύψους 49.016.017 ευρώ.

Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης αποτελεί σε κάποιες παρεμβάσεις το 75% και σε κάποιες παρεμβάσεις το 50% των επιλέξιμων δαπανών και μέχρι του ποσού των 40.520.261 ευρώ.

Η ενίσχυση αποτελεί σε κάποιες παρεμβάσεις το 12,5% και σε κάποιες παρεμβάσεις το 25% των επιλέξιμων δαπανών και μέχρι του ποσού των 8.495.756 ευρώ και βαρύνει τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΥπΑΑΤ.

Κάθε ΟΕΦ δύναται να λάβει προκαταβολή, το αργότερο έως 15 Οκτωβρίου 2024, κατόπιν αιτήματός της στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην ίδια απόφαση καθορίζεται το μέγιστο ύψος επιχορήγησης ανά δικαιούχο ΟΕΦ.

Δείτε τα ποσά ανά ανά δικαιούχο (εδώ)

07/10/2024 09:25 πμ

Στις 5 Οκτωβρίου έγινε η πρώτη δημοπρασία της νέας ελαιοκομικής περιόδου, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων της Λακωνίας να προχωρά στην πώληση ενός βυτίου αγουρέλαιου εσοδείας 2024-2025 από την ποικιλία της Αθηνοελιάς.

Ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση κατάφερε να το πουλήσει σε ιταλική εταιρεία στην ασύλληπτη για τα σημερινά δεδομένα τιμή των 10,20 ευρώ/κιλό.

Την ίδια στιγμή το εμπόριο στην περιοχή της Νεάπολης έδινε για το φρέσκο αγουρέλαιο τιμή στα 8,5 ευρώ το κιλό, ενώ στην Μεσσηνία το έξτρα παρθένο από την ποικιλία της Μαυροελιάς ήταν στα 7 ευρώ το κιλό.

Να θυμίσουμε ότι την περσινή εμπορική περίοδο, η πρώτη πράξη από τον Συνεταιρισμό της Νεάπολης είχε γίνει, στις 16 Οκτωβρίου, στην τιμή των 9,25 ευρώ το κιλό, πάλι για ένα βυτίο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συνεταιρισμού αναφέρει: «Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων σας ενημερώνει πως προχώρησε στην πώληση ενός βυτίου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2024-2025 στην τιμή των 10,20 €/κιλό. Ευχόμαστε σε όλους καλή ελαιοκομική περίοδο!».

Η ιστορία έχει δείξει πως η πρώτη αγοραπωλησία ελαιολάδου του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων της Λακωνίας δείχνει μια τάση της αγοράς.

Πάντως η τιμή για τα ιταλικά δεδομένα φαίνεται λογική, αφού μιλάμε για ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 9 ευρώ το κιλό παραμένει σταθερή η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο στην Ιταλία το τελευταίο διάστημα, ανέφερε το Ινστιτούτο Ismea.

Οι επίσημες προβλέψεις για φέτος μιλάνε για μια μείωση της παραγωγής του ιταλικού ελαιολάδου κατά 32%.

Επίσης στην Ισπανία η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από το Νοέμβριο, όμως οι μεγάλες ποσότητες ελαιοποίησης θα γίνονται κατά το Δεκέμβριο.

Όλο αυτό το διάστημα η ζήτηση για ελαιόλαδα στη διεθνή αγορά θα είναι μεγάλη.

04/10/2024 04:36 μμ

Τις πρώτες επίσημες προβλέψεις για την ισπανική παραγωγή ελαιολάδου ανακοίνωσε, στις 4 Οκτωβρίου 2024, ο Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), Λουίς Πλανά.

Σύμφωνα με τον Ισπανό Υπουργό, «τα δεδομένα φέτος είναι θετικά» και η ανάκτηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας «θα επιτρέψει στις αγορές να επανέλθουν στην κανονικότητα».

Όπως ανέφερε ο κ. Πλάνα, η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου, εσοδείας 2024-2025, προβλέπεται να ανέλθει στους 1.262.300 τόνους, που θα αντιπροσωπεύει αύξηση 48% σε σύγκριση με την περσινή συγκομιδή και θα είναι 4% πάνω από τον μέσο όρο τις τελευταίες έξι ετών.

Και πρόσθεσε: «Οι βροχές που υπήρξαν την περασμένη άνοιξη επέτρεψαν την καλή ανθοφορία και την καρποφορία της ελιάς.

Οι κλιματικές συνθήκες των επόμενων εβδομάδων θα είναι καθοριστικές για τη διασφάλιση της σωστής εξέλιξης της καλλιέργειας, ιδιαίτερα στους ξηρικούς ελαιώνες, όπου οι βροχοπτώσεις σε αυτή τη φάση αποτελούν το «κλειδί» για την παραγωγή ελαιολάδου.

Τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και θα προσαρμοστούν ανάλογα με την εξέλιξη της συγκομιδής, αφού η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στην χώρα από το Νοέμβριο».

Όσον αφορά τις περιφέρειες της χώρας, η εκτίμηση δείχνει μια σημαντική αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ανδαλουσία, την κύρια παραγωγική περιφέρεια, σε ποσοστό 77% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκστρατεία.

Η παραγωγή της Ανδαλουσίας, που υπολογίζεται σε 1.021.000, θα αντιπροσωπεύει το 81% του συνόλου της ισπανικής παραγωγής, όταν την προηγούμενη εκστρατεία ήταν μόλις 68%.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση της παραγωγής και στην Castilla-La Mancha, με 140.000 τόνους, κατά 29% σε σχέση με την περίοδο 2023-2024.

03/10/2024 12:41 μμ

Πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου, ποσότητας 75 τόνων, οξύτητας 0,5, εσοδείας 2023-2024, έκανε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης, πρόεδρος Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ζάκρου στη Σητεία, «στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 είχαμε προκηρύξει διαγωνισμό πώλησης για την συγκεκριμένη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου περσινής εσοδείας αλλά είχε κυρηχθεί άγονος.

Επανήλθαμε σε διαπραγματεύσεις και τελικά καταλήξαμε σε εμπορική συμφωνία με τιμή στα 8 ευρώ το κιλό. Ο αγοραστής είναι Έλληνας έμπορος και ήταν το τελευταίο περσινό απόθεμα.

Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη αλλά είναι πολύ καλή η ποιότητα στην περιοχή της Σητείας. Η συγκομιδή για το φετινό αγουρέλαιο αναμένεται να ξεκινήσει από τις 21 Οκτωβρίου και ελπίζουμε να έχουμε μια καλή πορεία στις τιμές παραγωγού».

Στο μεταξύ η περιοχή των Αγίων Αποστόλων στην Λακωνία αποτελεί παραδοσιακά το σημείο εκκίνησης για τη νέα εμπορική περίοδο του ελαιολάδου στην χώρα, καθώς στην περιοχή αυτή ξεκινά η συγκομιδή από τις πρώτες ελιές ποικιλίας Αθηνολιά. Η παραγωγή στα αρδευόμενα χωράφια είναι καλή σε αντίθεση με τα ξηρικά που δεν αναμένεται να γίνει συγκομιδή.

Από τις 28 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η παραγωγή του πρώτου φετινού αγουρέλαιου στην Λακωνία. Το κλείσιμο συμφωνίας για τα φρέσκα ελαιόλαδα είναι πλέον θέμα ημερών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το αγουρέλαιο αναμένεται να «πιάσει» τιμή πάνω απο τα 9 ευρώ/κιλό, ενώ τους τελευταίους 40 τόνους που είχε σε απόθεμα ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, πωλήθηκαν προς 7,25 ευρώ/κιλό.

Οι Ιταλοί έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή της Λακωνίας και βιάζονται να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες για το ελαιόλαδο της φετινής παραγωγής.

01/10/2024 03:01 μμ

Με αφορμή την έναρξη της συγκομιδής ελαιοκάρπου, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος στην Ιταλία, ανακοινώθηκαν και οι επίσημες προβλέψεις για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου.

Φέτος οι καιρικές συνθήκες, με τις υψηλές θερμοκρασίες, έφεραν νωρίτερα την ωρίμανση της ελιάς στην χώρα, με αποτέλεσμα η νέα συγκομιδή να ξεκινήσει, από τις περιοχές της Σικελίας, πριν από περίπου 15 ημέρες.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, που έγινε Συρακούσες της Σικελίας, οι οργανώσεις Unaprol (Ένωση Ελαιοπαραγωγών Ιταλίας), Coldiretti (ιταλική οργάνωση αγροτών) και Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), ανακοίνωσαν τις επίσημες προβλέψεις τους για την φετινή (2024/2025) ιταλική παραγωγή ελαιολάδου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο κ. David Granieri αντιπρόεδρος της Coldiretti και πρόεδρος της Unaprol, η κ. Maria Chiara Zaganelli γενική διευθύντρια της Ismea και ο κ. Nicola Di Noia διευθυντής της Unaprol.

Όπως ανέφεραν η ξηρασία και οι αυξημένες θερμοκρασίες που επικράτησαν σε πολλές περιοχές της χώρας θα έχουν σαν αποτέλεσμα φέτος να υπάρξει μια μείωση της παραγωγής του ιταλικού ελαιολάδου κατά 32%. Μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισαν οι περιοχές της νότιας Ιταλίας και κυρίως η Απουλία (μείωση κατά 50% σε σχέση με πέρσι).

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιταλικών οργανώσεων, η φετινή παραγωγή του ιταλικού ελαιολάδου προβλέπεται να ανέλθει σε 224.000 τόνους. Αυτό θα ρίξει στην πέμπτη θέση την Ιταλία στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών παραγωγής ελαιολάδου.

Ειδικά στην Απουλία, που έχει το ένα τρίτο των ελαιώνων της χώρας, η κατάσταση είναι τραγική. Η ανθοφορία και η καρποφορία ήταν αρκετά περιορισμένη φέτος, με τα δέντρα να αντιμετωπίζουν στρες λόγω των ελάχιστων καλοκαιρινών βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών.

Παρόμοια εικόνα στην παραγωγή υπάρχει στην Καλαβρία και την Σικελία, όπου όμως η μείωση της παραγωγής δεν θα είναι τόσο μεγάλη. Επίσης στην Σικελία είχαμε το φαινόμενο της καρπόπτωσης από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, που θα φέρει πρόσθετη απώλεια της παραγωγής.

«Πάντως μπορεί η ποσότητα να είναι μειωμένη αλλά αναμένεται να υπάρξει καλή ποιότητα στη νέα παραγωγή», τόνισαν οι εκπρόσωποι των ιταλικών οργανώσεων.

01/10/2024 11:02 πμ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) γνωστοποίησε την τιμή ελαιλάδου ελαιοκομικού έτους 2024-2025, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού που παράγεται.

Η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές, ορίζεται όπως και πριν σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

Η κατώτατη τιμή αναφοράς για τη χορήγηση ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση για την κατηγορία ελαιολάδου Λαμπάντε (lampante) με ελεύθερη οξύτητα δύο βαθμών, για το ελαιοκομικό έτος 2024-2025, θα είναι 1.524 ευρώ/τόνο, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού. Στο ανωτέρω ποσό αναλογεί ανά κιλό, εισφορά δακοκτονίας 1,524 x 2% = 0,030 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ποσό των 1.524 ευρώ /τόνο, μειώνεται κατά 36,70 ευρώ/τόνο για κάθε επιπλέον βαθμό οξύτητας.

Δείτε την εγκύκλιο (εδώ)

Η εισφορά αυτή προκειμένου για λάδι καταβάλλεται σε χρήμα από το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου γίνεται η έκθλιψη των ελιών στον ελαιοτριβέα. και όταν το πρόσωπο αυτό αρνείται, ο ελαιοτριβέας δικαιούται, να παρακρατήσει από το λάδι που παράχθηκε ποσότητα της οποίας η αξία υπολογιζόμενη με την τιμή χονδρικής πώλησης από τον παραγωγό κατά το χρόνο της έκθλιψης.

Αναγράφεται στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών, η οποία εκδίδεται από τον ελαιοτριβέα μόλις τελειώσει η έκθλιψη των ελιών και αμέσως μετά τη σχετική ζύγιση του λαδιού που παράχθηκε.

Προκειμένου όμως για ελιές η εισφορά δακοτονίας αναγράφεται στο τιμολόγιο αγοράς που εκδίδεται από τον αγοραστή ή στην εκκαθάριση που εκδίδεται, όταν πρόκειται για πώληση ελιών από επιτηδευματία για λογαριασμό του παράγωγου.

Στις περιπτώσεις που ο πωλητής των ελιών παραγωγός έχει υποχρέωση από τις διατάξεις του Κ.Φ.Σ., έκδοσης του τιμολογίου, η εισφορά δακοκτονίας δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται σ' αυτό, γιατί βαρύνει τον ίδιο τον εκδότη του τιμολογίου.

Επίσης να θυμήσουμε ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου από 1 Δεκεμβρίου υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Σε περίπτωση μη έκδοσης παραστατικών διακίνησης, το πρόστιμο ανέρχεται:

  • στα πεντακόσια (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή
  • στα χίλια (1.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
30/09/2024 06:42 μμ

Το μέλλον του παραδοσιακού ελαιώνα ήταν το κύριο θέμα του διαδραστικού συμποσίου Oliday που πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, στη Χώρα της Μεσσηνίας.

Τη διοργάνωση της ημερίδας έκανε ο ΑΕΣ - ΟΠ Νηλέας. Ο ΑγροΤύπος έκανε αισθητή την παρουσία του και ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Η πρώτη ημέρα, Παρασκευή (27 Σεπτεμβρίου), περιλάμβανε ξενάγηση των μαθητών στον ελαιώνα και γευσιγνωσία ελαιολάδου.

Τη δεύτερη μέρα, Σάββατο (28 Σεπτεμβρίου), πραγματοποιήθηκε διάλογος για το μέλλον του παραδοσιακού ελαιώνα. Εισηγητές από όλη την Ελλάδα θα κατέθεσαν τις απόψεις τους για τη θέση του ελληνικού ελαιώνα στον παγκόσμιο ελαιοκομικό χάρτη και αναφέρθηκαν στις προκλήσεις, τις απειλές και τις ευκαιρίες που έχει ο παραδοσιακός ελαιώνας.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΑΕΣ-ΟΠ Νηλέας κ. Γιώργος Κόκκινος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εξάπλωση σε παγκόσμιο επίπεδο των συστημάτων καλλιέργειας πυκνής φύτευσης εις βάρος των παραδοσιακών ελαιώνων.

«Το 2050 προβλέπεται ότι το 77% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου θα παράγεται από εντατικούς ελαιώνες. Αυτή είναι η μια πτυχή του προβλήματος. Η άλλη είναι η κλιματική κρίση που απειλεί το μέλλον μας. Οι συνάδελφοι το γνωρίζουν πολύ καλά. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις δεν ήταν σε όλη την περιοχή. Οι ζημιές του ελαιοκάρπου από τις μετρήσεις που κάναμε φτάνουν στο 80% στις περιοχές που δεν έχει βρέξει και σε πολλές περιπτώσεις οι ελαιοπαραγωγοί δεν θα κάνουν καν συγκομιδή», ανέφερε ο κ. Κόκκινος.

Και πρόσθεσε: Δεν θέλουμε να κάνουμε διαπιστώσεις του προβλήματος αλλά το ζητούμενο είναι τι κάνουμε για την λύση του προβλήματος. Ο συνεταιρισμός έχει νέα μέλη και θα είναι καταστροφικό να αναγκαστούν αυτοί οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν την ύπαιθρο. Έχουμε όλοι μια τεράστια ευθύνη να μην αφήσουμε τους νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την γεωργία. Πολλοί διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές ελαιολάδου. Κανένας ελαιοπαραγωγός δεν έβαλε χρήματα στην τσέπη του από αυτή την αύξηση της τιμής. Αντίθετα είχαμε μια αύξηση του κόστους καλλιέργειας και θα το δούμε μπροστά μας αυτό. Αρχές Ιουλίου είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Περιφερειάρχη και καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Πιστεύω ότι σε κάθε πρόβλημα υπάρχουν λύσεις αρκεί να κάτσουμε όλοι μαζί για να τις βρούμε».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού brand name στο ελαιόλαδο της Πελοποννήσου. «Η ποιότητα του ελαιολάδου της περιφέρειας μας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Δεν αρκεί αυτό αλλά θα πρέπει να ενσωματώσουμε την καινοτομία σε κάθε στάδιο της παραγωγής του. Θα πρέπει να συνδέσουμε την παραγωγή με τον τουρισμό και της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Οι τουρίστες να έρχονται όχι μόνο για να απολαύσουν το ελαιόλαδό μας αλλά για να ζήσουν μια εμπειρία ζωής. Πρέπει να προχωρήσουμε στην παραγωγή βιώσιμων πρακτικών ελαιοκαλλιέργειας ακολουθώντας παραδείγματα και πρακτικές από άλλες χώρες που τα έχουν καταφέρει (π.χ. Ιταλία). Πρέπει να επενδύσουμε σε καμπάνιες προώθησης. Μπορούμε να χτίσουμε ένα πρότυπο βιολογικής καλλιέργειας που να σέβεται το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα του τόπου μας. Η αειφορία είναι μια ανάγκη. Για να γίνουν όλα αυτά όμως θα πρέπει να στηρίξουμε τους ελαιοπαραγωγούς και να ενισχύσουμε τις υποδομές. Όμως στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Place Brand δεν έχουμε ακόμη τον αριθμό των παραγωγών που θα θέλαμε να συμμετέχουν με τις δικές τους προτάσεις και ιδέες. Για αυτό σας καλώ να συμμετέχετε προκειμένου να σας ακούσουμε και να ενσωματώσουμε τις προτάσεις σας στην στρατηγική μας».

Η κα Χριστίνα Στριμπάκου, συνιδρύτρια της εταιρείας παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου LIA Cultivators, ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας που προέρχεται από τους οικογενειακούς ελαιώνες στα Φιλιατρά, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μοντέλο βιώσιμης μικρής παραγωγικής μονάδας στην σημερινή εποχή και στις δυσκολίες που υπάρχουν. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία της ορολογίας παραδοσιακός ελαιώνας. Στην χώρα μας επίσημα αναγνωρισμένος είναι ο παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας που έχει δέντρα ηλικίας τριών χιλιάδων χρόνων και της Μαρώνειας στους πρόποδες του Ισμάρου. Στην Μεσσηνία έχουμε αναφορές στις μοναδικές αιωνόβιες ελιές αλλά μπορεί να αποφασίσουμε ότι είναι ένας παραδοσιακός ελαιώνας και να ενταχθεί στην UNESCO. Το ηλικιακό πρόβλημα είναι σημαντικό, αφού στην χώρα μας οι αγρότες που είναι μικρότεροι των 35 ετών με πλήρη γεωργικά εκπαιδευση αποτελούν μόλις 2,9%, έναντι 21,7% στην ΕΕ. Η ελαιοκαλλιέργεια αντί να θεωρείται σαν μια επιχειρηματική ευκαιρία εκλαμβάνεται σαν μια κατώτερη αγροτική εργασία. Τα ελαιοτριβεία από την άλλη θα πρέπει να στραφούν στην παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος και όχι να ρίχνουν βάρος μόνο στην ποσότητα. Δεν θα πρέπει να θεωρείται επιτυχία όταν ελαιοτριβεία και ομάδες παραγωγών διαθέτουν μεγάλες ποσότητες χύμα ελαιολάδου (βυτίο) στους Ιταλούς και να πουλάνε κάποια λεπτά παραπάνω το προϊόν. Το να πουλάς ένα επώνυμο προϊόν είναι δύσκολο και θα πρέπει να λειτουργούμε σαν ομάδα. Κάποιος να αναλάβει την παραγωγή του και κάποιος την πώλησή του.

Ο κ. Φώτης Μαθιός, ελαιοπαραγωγός και μέλος του ΔΣ του ΑΕΣ - ΟΠ Νηλέας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει ένας ελαιοπαραγωγός που μάλιστα ασχολείται με την βιολογική καλλιέργεια. Τόνισε ότι οι συνεταιρισμοί είναι η μόνη λύση για να καταφέρει να αποκτήσει ένα προϊόν την υπεραξία που του αρμόζει. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η νέα συγκομιδή αλλά πολλοί παραγωγοί δεν θα καταφέρουν να την κάνουν λόγω της ξηρασίας. Αυτοί που θα καταφέρουν να την κάνουν θα έχουν πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Υπάρχουν ελαιώνες που η διαδικασία της ελαιοσυλλογής γίνεται χειρωνακτικά και αυτοί οι ελαιώνες κινδυνεύουν σήμερα με εγκατάλειψη λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας. Για να είναι βιώσιμη η παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ύδατα. Επίσης οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε οικονομικά εργαλεία για να μπορούν να κάνουν επενδύσεις.

Η κα Sheila Darmos, συνιδρύτρια του αγροκτήματος Νότιο Σέλας (Southern Lights) στην Λακωνία, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκπαίδευσης και διαχείρισης της γης, που έχει ως σκοπό την ενεργή αναγέννηση των οικοσυστημάτων. Μίλησε για την αναγεννητική γεωργία και την αγροδασοπονία. Όπως ανέφερε η αγροοικολογία αποτελεί την μετάβαση προς μια βιώσιμη, φιλική για το κλίμα και τα οικοσυστήματα γεωργία. Παρατήρησε με τα χρόνια ότι με αυτή τη νέα μέθοδο καλλιέργειας ο ελαιώνας γίνεται πιο ανθεκτικός σε ξηρασία και σε απειλές από έντομα. «Είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκινήσαμε από το 2021 το πρόγραμμα διάδοσης της αναγεννητικής γεωργίας, έχουμε μεταφράσει ενημερωτικό υλικό και δημιουργούμε πιλοτικά αγροκτήματα», τόνισε.

Ο Δρ. Θεόδωρος Ζαχαριάδης, Καθηγητής και Πρόεδρος στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στα προβλήματα μη σωστής άρδευσης και στους υπέρμετρους ψεκασμούς. Μόνο στην Πελοπόννησο έχουμε μείωση 36% της καλλιεργήσιμης έκτασης. Ακόμη αναφέρθηκε στα προβλήματα της μειωμένης παραγωγικότητας στην χώρα μας που οφείλονται στις μειωμένες επενδύσεις που γίνονται στον αγροτικό τομέα της χώρας μας. Η γεωργία ακριβείας βοηθά την μείωση των εκροών και την βελτίωση της απόδοσης. Επίσης με νέες τεχνολογίες κάνουμε ορθολογική άρδευση και μπορούμε να έχουμε σημαντικά οφέλη στο κόστος αλλά και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Η αναγεννητική γεωργία είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει στο μέλλον και εντάχθηκε στην ΚΑΠ. Μίλησε επίσης για ελαιοτριβεία που με τις νέες τεχνολογίες θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες που υπάρχουν με στόχο την καλύτερη ποιότητα του ελαιολάδου που θα παράγουν. Η νέα τεχνολογία μπορεί να προσαρμοστεί στον παραδοσιακό ελαιώνα και να δώσει πολλά θετικά αποτελέσματα.

Ο Δρ. Βασίλειος Γκισάκης, ερευνητής στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Καλαμάτα, ανέφερε την ανάγκη για πιστοποιημένο προβασικό υλικό που δίνει πιστοποιημένες ελιές. Ακλόμη ανέφερε ότι ο ελαιώνας θα πρέπει να δίνει έμφαση στις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις αλλά θα πρέπει να είναι και βιώσιμος. Τόνισε την προστιθέμενη αξία που έχει ο παραδοσιακός ελαιώνας, που έχει να κάνει με το περιβάλλον αλλά και την ποιότητα του ελαιολάδου που παράγει. Η αγροοικολογία δεν αφορά μόνο τα λιγότερα εφόδια (π.χ.λιπάσματα κ.α.) αλλά είναι μια διαφορετική προσέγγιση στην καλλιέργεια.

Μια βασική αρχή που θα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί είναι ότι η μείωση της βιοποικιλότητας μειώνει την παραγωγικότητα. Ακόμη ανέφερε ότι «ο παραγωγός θα πρέπει να έχει δίπλα του τον ερευνητή και μαζί να δουλεύουν στο πεδίο. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα στην έρευνα».

27/09/2024 02:31 μμ

Τροποποιητική βγήκε στη Διαύγεια για τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ).

Πριν μια εβδομάδα στην Βουλή ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε ότι εντός των επομένων ημερών ολοκληρώνεται από τις δύο αρμόδιες επιτροπές η αξιολόγηση των υποβληθέντων προτάσεων και, συνεπώς, Δευτέρα με Τρίτη θα έχουμε την ανακοίνωση του προσωρινού πίνακα κατάταξης. Όμως μέχρι σήμερα ακόμη δεν έχει βγει η κατάταξη με ευθύνη ΥπΑΑΤ.

Επίσης η τροποποιητική απόφαση αναφέρει ότι για το 1ο έτος υλοποίησης (δηλαδή το 2024) κάθε ΟΕΦ δύναται να λάβει προκαταβολή έως 15 Οκτωβρίου 2024, κατόπιν αιτήματός της στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Να δούμε αν τελικά γίνει εφικτή μια τέτοια απόφαση, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Γ. Γρ. ΥπΑΑΤ κ. Στρατάκος.

Προς αξιολόγηση είναι 80 κατατεθειμένα επιχειρησιακά προγράμματα, συνολικού αιτούμενου ενωσιακού προϋπολογισμού περίπου 71,5 εκατ. ευρώ. Από την μέχρι σήμερα εικόνα αναμένεται να γίνει απορρόφηση γύρω στα 25 εκ. ευρώ, δηλαδή στο 50% του κονδυλίου.

Η τροποποιητική απόφαση αναφέρει τα εξής:

Η αίτηση χορήγησης προκαταβολής υποβάλλεται μέσω της σχετικής εφαρμογής από τους ενδιαφερόμενους, καταχωρίζοντας και επισυνάπτοντας κατά περίπτωση τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) Εγγυητική επιστολή της ΟΕΦ ύψους 110% της αιτηθείσας

β) Πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων που να καλύπτει την ημερομηνία αίτησης και απαραιτήτως άνευ παρακρατήσεων. Σε περίπτωση λήξης ισχύος πριν την έκδοση των εντολών πληρωμής επανυποβάλλονται με ευθύνη της Ο.Ε.Φ.

γ) Αναλυτική κίνηση του ειδικού λογαριασμού/επιχειρησιακού ταμείου, ο οποίος με ευθύνη της Ο.Ε.Φ. χρησιμοποιείται αποκλειστικά για όλες τις οικονομικές πράξεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος για κάθε έτος, από την οποία αποδεικνύεται η κατάθεση της χρηματοδοτικής συμμετοχής των φορέων [Κανονισμός (ΕΕ) 2022/126].

δ) Έγγραφo Νόμιμης Εκπροσώπησης της ΟΕΦ από τον αιτούντα (π.χ. Καταστατικό λειτουργίας, Απόσπασμα Πρακτικού Διαχειριστικής Επιτροπής, Απόσπασμα/πράξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ειδικός Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας).

Για το 1ο έτος υλοποίησης του προγράμματος η αίτηση προκαταβολής υποβάλλεται πλήρης σε έντυπο φάκελο, με τα παραπάνω δικαιολογητικά στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κάθε εμπρόθεσμη αίτηση χρηματοδότησης που δεν πληροί τους όρους της παρούσας θεωρείται μη παραδεκτή και απορρίπτεται. Η ΟΕΦ μπορεί να υποβάλλει νέα αίτηση εφόσον δεν έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής.

Διαβάστε την τροποποιητική (εδώ)

27/09/2024 01:07 μμ

Οι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων ή παραφινελαίων είναι επιμολυντές του ελαιολάδου και στο μέλλον θα ασχοληθούμε σοβαρά μαζί τους.

Για το πρόβλημα με τους επιμολυντές του ελαιολάδου και ειδικότερα των υδρογονανθράκων παραφινελαίων, αναφέρθηκε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΑΑΔΕ) Δρ. Διονυσία Στεφανίτση, στην εκδήλωση του ΣΕΒΙΤΕΛ, που έγινε την Πέμπτη (26/9), στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ).

Όπως αναφέρει η EFSA, αυτοί που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων είναι οι κορεσμένοι και οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες παραφινελαίων.

Όσον αφορά την επικινδυνότητα οι κορεσμένοι (συγκεντρώνονται κυρίως στο συκώτι) από τις μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι δεν προκαλούν προβλήματα στην υγεία.

Αντίθετα οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες παραφινελαίων δημιουργούν καρκινογόνο δράση στους ανθρώπους και πρέπει τους ελέγχουμε.

Όπως επισήμανε η Δρ. Διονυσία Στεφανίτση, μια από τις κύριες πηγές παρουσίας τους στο ελαιόλαδο είναι τα λιπαντικά του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται κατά την συλλογή και επεξεργασία του ελαιοκάρπου. Επίσης ανιχνεύεται πολλές φορές στα τσουβάλια που συγκεντρώνεται ο καρπός. Οι αρχές θα πρέπει να βρίσκουν τα σημεία της επιμόλυνσης κατά την παραγωγική διαδικασία.

Το 2012 η EFSA γνωμοδότησε για πρώτη φορά για τις επιπτώσεις που έχουν οι υδρογονάνθρακες στην υγεία του ανθρώπου. Αφορμή ήταν ότι βρέθηκαν το 2008 σε ηλιέλαιο που προερχόταν από την Ουκρανία και το οποίο διακινήθηκε σε όλη την ΕΕ.

Το 2017 η Κομισιόν δημοσίευσε σύσταση για την παρακολούθηση της παρουσίας αυτών των ουσιών σε όλα τα τρόφιμα και συνεργασία με τις βιομηχανίες τροφίμων.

Το 2019 εκδόθηκε Οδηγία από την ΕΕ για δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση για να γίνει πιο αξιόπιστη η μελέτη. Από τα αποτελέσματα βρέθηκε ότι υπήρχαν αυξημένες συγκενρώσεις αυτών των ουσιών σε βρεφικές τροφές από τα λίπη που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους.

Το 2021 ξεκίνησαν οι συστηματικοί έλεγχοι στα ελαιόλαδα για την ανίχνευση αυτών των ουσιών.

Το 2022 η αρμόδια Επίτροπος Υγείας της ΕΕ ζήτησε από τα κράτη μέλη να κάνουν συστηματικούς ελέγχους σε όλα τα τρόφιμα, μεταξύ αυτών σε ελαιόλαδα και στο πυρηνέλαιο για να εκτιμηθεί η παρουσία τους. Κατόπιν αυτών των ελέγχων που έγιναν αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός ορίου δράσης για το οποίο θα έπρεπε να αναλάβουν μέτρα τα κράτη μέλη.

Το 2024 η Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο Κανονισμού για θέσπιση ορίων σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων στην ΕΕ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα λίπη και έλαια.

Όπως τόνισε η η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους, η κοινή δήλωση των κρατών μελών για το όριο δράσης στους υδρογονάνθρακες είναι σήμερα σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη αλλά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για μείωση της παρουσίας τους.

Στο σχέδιο Κανονισμού προβλέπεται θέσπιση ορίων μόνο για τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Επίσης υπάρχει σύσταση για παρακολούθηση και των κορεσμένων υδρογονανθράκων παραφινελαίων.

Ειδικότερα στα ελαιόλαδα η συγκέντρωση των αρωματικών υδρογονανθράκων θα πρέπει να είναι μικρότερη των 2 mg ανά κιλό, όπως πωλείται στον καταναλωτή. Προτείνεται από την Κομισιόν ο Κανονισμός να εφαρμοστεί στην ΕΕ από 1/1/2026.

Αντίστοιχα για το πυρηνέλαιο προτείνεται από το 2026 να εφαρμοστεί όριο 10 mg ανά κιλό και μέχρι το 2030 να μειωθεί στα 2 mg ανά κιλό (στα ίδια επίπεδα με το ελαιόλαδο).

Αυτό που τόνισε η κ. Στεφανίτση είναι ότι όταν από την ΕΕ έχουμε δεσμευτικά όρια υπολειμμάτων θα πρέπει να υπάρχει και αξιόπιστη μέθοδος ελέγχων. Πολλά κράτη μέλη ζητούν αυξημένους έλεγχους ρουτίνας που θα αυξήσουν όμως υπερβολικά το κόστος και ειδικά για την χώρα μας μιλάμε για εργαστηριακά όργανα που θα μπορούσαν να κάνουν αυτούς τους ελέγχους φτάνουν σε αξία έως και 1 εκατ. ευρώ.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς της χώρας μας δείχνουν αδυναμία αντικατάστασης των λιπαντικών με λιπαντικά food grade λόγω του αυξημένου κόστους. Επίσης δηλώνουν αδυναμία για αντικατάσταση υλικών που έρχονται σε επαφή με τους καρπούς και έχουν μολυνθεί με αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

Στο πυρηνέλαιο υπάρχουν όμως μεγαλύτερα προβλήματα, τόνισε η κ. Στεφανίτση.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη των Ισπανών η αύξηση της συγκέντρωσης αρωματικών υδρογονανθράκων οφείλεται πιο πολύ στα στάδια επεξεργασίας από τον ελαιοπυρήνα μέχρι να φτάσει στο πυρηνέλαιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να μειωθούν τα όρια.

Με βάση όσα σχεδιάζει η Κομισιόν αναμένεται στο μέλλον να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη διάθεση πυρηνέλαιου στην ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Κομισιόν να υπάρξει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την θέσπιση ορίων στο ελαιόλαδο, προκειμένου να εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ακόμη για το πυρηνέλαιο προτείνει η χώρα μας να μην υπάρξει δέσμευση από τον παρών Κανονισμό για μείωση το 2030 στα 2 mg ανά κιλό αλλά να γίνει επανεξέταση στο μέλλον, με νεώτερο Κανονισμό, εφόσον αποδειχτεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η μείωση του ορίου.

27/09/2024 10:40 πμ

Την Πέμπτη (26/9/2024) πραγματοποιήθηκε εσπερίδα, την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ με θέμα «Το ελαιόλαδο και η Βιομηχανία Τυποποίησής του, προβλήματα και προοπτικές», στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι της αγοράς ελαιολάδου και εκπρόσωποι του ΥπΑΑΤ.

Σε μια προσπάθεια το ελληνικό κράτος να αποκτήσει μια εικόνα της παραγωγής ελαιολάδου σε ετήσια βάση (όπως γίνεται στις ανταγωνίστριες χώρες της Ισπανία και της Ιταλία) ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα έρχεται ψηφιακό σύστημα στο οποίο οι ελαιοπαραγωγοί θα κάνουν δηλώσεις συγκομιδής. Παράλληλα θα γίνεται ψηφιακή δήλωση της παραγωγής ελαιολάδου από τα ελαιοτριβεία και τα τυποποιητήρια. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την επόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Ακόμη ο κ. Στρατάκος έκανε αναφορά στην ΚΑΠ και στα προγράμματα που στηρίζουν την ελαιοκομία, όπως τα ΟΕΦ (απάντησε σε ερώτηση του ΑγροΤύπου ότι οι προκαταβολές θα καταβληθούν μέσα Οκτωβρίου). Ακόμη αναφέρθηκε στα προγράμματα προβολής και προώθησης που εφαρμόζει η ΕΕ στην εσωτερική αγορά της Ένωσης αλλά και σε τρίτες χώρες, τα οποία χαρακτήρισε ένα σημαντικό εργαλείο για τον τομέα του ελαιολάδου. Βέβαια στην συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι αυτή την στιγμή τρέχουν μόλις 4 προγράμματα προώθησης που έχουν προϋπολογισμό γύρω στα 6,5 εκ. ευρώ. Επίσης υπάρχει και το πρόγραμμα Μεταποίησης 4.2 στο οποίο την προηγούμενη περίοδο είχαν ενταχθεί 36 επιχειρήσεις ελαιολάδου. Ακόμη έκανε αναφορά στα Οικολογικά Σχήματα της ΚΑΠ τα οποία αφορούν όλους τους αγρότες και τους ελαιοπαραγωγούς, στους οποίους καταβάλουν 62 εκ. ευρώ.

Πάντως στα θετικά είναι ότι οι εξαγωγές ελαιολάδου είναι στο 17,9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Από τα 119 προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ - ΠΓΕ) που έχει η χώρα μας τα 32 αφορούν ελαιόλαδα. Η κατοχύρωση αυτών των προϊόντων θα γίνει με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσαι το ΥπΑΑΤ στην Βουλή.

Αναφορά έκανε επίσης ο Γραμματέας του ΥπΑΑΤ και στους ελέγχους στα ελαιόλαδα και τόνισε ότι την περίοσο 2023 - 2024 υπήρξαν πρόστιμα συνολικού ύψους 63.000 ευρώ. Στο σημείο αυτό έκανε παρέμβαση ο γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος ζήτησε να γίνονται έλεγχοι και στη διακίνηση χύμα ελαιολάδου και όχι μόνο στην τυποποίηση (όπως γίνεται σήμερα).

Πάντως όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσπάθεια επαναλειτουργίας της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου.

Επίσης τονίστηκε η αποτυχία του συστήματος σήμανσης Nutri-Score που έβαζε το ελαιόλαδο στην ίδια διατροφική αξίμα με το κέτσαπ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι υπάρχουν θετικές επιδόσεις στον κλάδο του ελαιολάδου, που οφείλονται στην ποιότητα του προϊόντος αλλά και στις επενδύσεις που έχουν γίνει. Πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα βήματα με στοχο να δοθεί υπεραξία στο προϊόν με ένα νέο rebranding (ο κατεξοχήν σκοπός του rebranding είναι να επανατοποθετήσει το brand στην αγορά και να επανεγκαταστήσει νέα εικόνα στη συνείδηση του κοινού του) στην παραγωγή του.

Στη διεθνοποίηση των ελληνικών ελαιοκομικών επιχειρήσεων», αναφέρθηκε ο Γιάννης Ρέτσας, Γενικός Δντής ανάπτυξης εξωτερικού εμπορίου του ENTERPRISE GREECE, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΣΕ & ΣΕΚ κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης περιέργραψε τρόπους και διαδικασίες με την εισήγησή του «Βελτιώνοντας την εξωστρέφεια του ελληνικού ελαιολάδου» και τόνισε την ανάγκη για αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου.

Υπήρξε επίσης προβληματισμός για το γεγονός ότι η χώρα μας εξάγει μόλις το 12% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου ενώ το υπόλοιπο εξάγεται χύμα. Ακόμη πρέπει να υπάρξει βελτίωση στο έργο της δακοκτονίας, ειδικά στην Κρήτη που υπάρχει πρόβλημα με απώλεια παραγωγής.

Στην συνέχεια έγινε βράβευση του κ. Γρηγόρη Αντωνιάδη, για τα 20 χρόνια παρουσίας στην προεδρία του ΣΕΒΙΤΕΛ και 26 χρόνια αδιάληπτης παρουσίας του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. Την βράβευση έκανε ο επί 41 χρόνια γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου. Όπως δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης, ο κλάδος δεν έχει παραγωγικές επενδύσεις αλλά μέχρι σήμερα έχουμε κυρίως χρηματηστηριακές επενδύσεις και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ την ανάγκη να καταρτιστεί ένα σχέδιο ανάπτυξης του ελληνικού ελαιολάδου.

26/09/2024 11:31 πμ

Στις 30 Σεπτεμβρίου στην Ισπανία ολοκληρώνεται η εμπορική περίοδο του ελαιολάδου της περιόδου 2023/2024 και από αρχές Οκτωβρίου ξεκινά η εμπορία της νέας εσοδείας (2024/2025).

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που εξέδωσε η ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) τα ελαιοτριβεία αναμένεται να έχουν ελάχιστα αποθέματα στο κλείσιμο της φετινής περιόδου.

Όπως επισημαίνει η συντονιστική επιτροπή αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων (COAG), μπορεί η συγκομιδή στην Ισπανία να ξεκινά από τις αρχές Οκτωβρίου ωστόσο οι μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου συγκομίζονται από το Νοέμβριο και μετά. Τον Οκτώβριο θα υπάρχει συγκομιδή κυρίως πρώιμων ποικιλίων για την παραγωγή αγουρέλαιου που πωλείται (όπως και στην χώρα μας) σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με το έξτρα παρθένο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Poolred, από τις 17 έως 23 Σεπτεμβρίου 2024, η μέση τιμή παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν στα 7,10 ευρώ το κιλό, το παρθένο ελαιόλαδο 6,99 ευρώ και το λαμπάντε 6,49 ευρώ.

Πάντως οι οργανώσεις των Ισπανών ελαιοπαραγωγών υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες βροχοπτώσεις που έπεσαν στα κεντρικά και νότια της χώρας δεν ήταν αρκετές για να να μετριάσουν τις επιπτώσεις της επίμονης ξηρασίας που είχαμε στις κύριες περιοχές παραγωγής ελαιολάδου.

25/09/2024 04:18 μμ

Στην αποστολή 155.415 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε εξατομικευμένες επιχειρήσεις, που θα υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Α.1122/2024 (Β΄4570) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, την παραπάνω υποχρέωση, έχουν από 1η/12 οι επιχειρήσεις που:

  • τα ακαθάριστα έσοδά τους υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ, βάσει της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ή
  • δραστηριοποιούνται στους τομείς των ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, οικοδομικών και συναφών υλικών, καθώς και της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.

Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη έκδοσης παραστατικών διακίνησης, το πρόστιμο ανέρχεται :

  • στα πεντακόσια (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή
  • στα χίλια (1.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
25/09/2024 03:26 μμ

Από τις 28 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την παραγωγή του πρώτου φετινού αγουρέλαιου στην Λακωνία.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρώτο αγουρέλαιο αναμένεται να βγει φέτος μετά τις 28 Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από το εμπόριο όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Βέβαια πρέπει να δούμε και τις ποιότητες που θα έχουμε φέτος.

Στο παρελθόν η τιμή του αγουρέλαιου αποτελούσε κάθε χρόνο δείκτη για την εξέλιξη των τιμών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Πέρυσι η τιμή που βγήκε το πρώτο αγουρέλαιο από τον συνεταιρισμό ήταν στα 9,5 ευρώ το κιλό. Εκτιμώ από την μέχρι σήμερα εικόνα της αγοράς ότι φέτος δεν θα πέσει κάτω από τα 8 ευρώ».

Πάντως αυτή την περίοδο η αγορά του ελαιολάδου είναι παγωμένη σε αναμονή της νέας εσοδείας. Από την άλλη κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για τιμή αγουρέλαιου νέας εσοδείας στα 8,5 ευρώ το κιλό.

Θυμίζουμε ότι η τελευταία μεγάλη πώληση ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, στην Λακωνία, έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου, από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμός Παπαδιανίκων. Συγκεκριμένα πούλησε σε Ιταλούς δύο βυτία έξτρα παρθένο, οξύτητας 0,3, στην τιμή των 7,90 ευρώ το κιλό.

25/09/2024 09:37 πμ

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι επαγγελματιών χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων με τη συνδρομή των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών των τοπικών ΔΑΟΚ των ΠΕ και των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με το υπουργείο ο στόχος της εντατικοποίησης των ελέγχων είναι διπλός:

  • Πρώτον, η ενημέρωση και θωράκιση των αγροτών φυτικής παραγωγής να αποφεύγουν πρακτικές μη ορθολογικής παραγωγικής διαδικασίας και
  • Δεύτερον, η προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.

Οι έλεγχοι αφορούν κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα (φυτοπροστατευτικά προϊόντα) κατά την επαγγελματική του δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των ψεκαστών, αγροτών-παραγωγών, γεωπόνων ή άλλων που εφαρμόζουν γεωργικά φάρμακα στο γεωργικό τομέα ή σε άλλους τομείς δραστηριότητάς τους.

Οι έλεγχοι των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών περιλαμβάνουν επιτόπιους ελέγχους κατά την εφαρμογή τους, ελέγχους ψεκαστικού υγρού και μηχανήματος εφαρμογής του, δειγματοληψία και ελέγχους φυτικών ιστών κτλ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις διαδικασίες που περιγράφονται στην Εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ με Αριθ. Πρωτ. 8222/108917/03-08-2018.

Οι επαγγελματίες χρήστες καλούνται να συμμορφώνονται πλήρως με τις ορθολογικές διαδικασίες που επιτάσσει η σύγχρονη παραγωγή τροφίμων φυτικής προέλευσης και είναι νομοθετημένες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο και ιδίως σε ό,τι αφορά στη χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες δύναται να ανέρχονται έως και του ποσού των 30.000 ευρώ αναλογικά της φύσης του παραπτώματος.

24/09/2024 04:20 μμ

Πάνω από 9 ευρώ το κιλό παραμένει η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο στην Ιταλία, ανέφερε το Ινστιτούτο Ismea με αφορμή την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για την ιταλική αγορά ελαιολάδου, που έγινε εν όψει της νέας συγκομιδής, την οποία διοργάνωσαν η Confagricoltura και η Costa d' Oro, πριν λίγες ημέρες στη Ρώμη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ismea, «η Ιταλία είναι ο δεύτερος παραγωγός της παγκόσμιας αγοράς, με μερίδιο που φτάνει το 15% της παραγωγής, ο δεύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο και ο πρώτος καταναλωτής, με 8,2 λίτρα ανά άτομο ετησίως.

Κατέχει επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ ποικιλιών, με πάνω από 500, από τους οποίους προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων ονομασίας στην Ευρώπη (42 ΠΟΠ και 8 ΠΓΕ).

Παρά όμως τον μεγάλο αριθμό προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων, η ποσότητα της πιστοποιημένης παραγωγής είναι πολύ περιορισμένη, καλύπτοντας ποσοστό 2 - 4% της συνολικής εθνικής παραγωγής ελαιολάδου.

Πάντως η εξαιρετική ποιότητα παραγωγής των δύο τελευταίων ετών οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις τιμών που παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τις Ισπανία, Ελλάδα και Τυνησία, που παρουσιάζουν διακυμάνσεις στις τιμές».

Πώληση ελαιολάδου στην Κρήτη

Στο μεταξύ ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μαλλών Ιεράπετρας ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές για τη διάθεση ελαιολάδου, προκηρύσσει πρόχειρο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση:

α. 5 τόνων ελαιολάδου εσοδείας 2023-2024 με οξύτητα 0,29 και

β. 10 τόνων ελαιολάδου εσοδείας 2023-2024 οξύτητας 1,0

Η κατάθεση των προσφορών έγινε έως τη Δευτέρα (16/9/2024).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Φραγκιαδάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μαλλών, «οι τιμές που συμφώνησε ο συνεταιρισμός είναι για το έξτρα παρθένο στα 7,50 ευρώ το κιλό και για το παρθένο στα 6,20 ευρώ το κιλό.

Αυτές τις ημέρες θα βγουν οι νέες παραγωγές στην Ιταλία, ενώ ήδη η Τυνησία έχει ξεκινήσει τις εξαγωγές ελαιολάδου νέας εσοδείας. Αυτό αναμένεται να στρέψει το ενδιαφέρον των εμπόρων στη νέα παραγωγή ελαιολάδου».

23/09/2024 01:56 μμ

Ο Τομέας Επιστήμης Γεωργίας της Bayer ανακοινώνει με χαρά την κυκλοφορία του νέου προϊόντος Tuta Pro Press, το οποίο εντάσσεται στη σειρά βιοφυτοπροστατευτικών προϊόντων Vynyty®. Το προϊόν αυτό έρχεται να εμπλουτίσει το ήδη πλούσιο χαρτοφυλάκιο Βiologicals της Bayer, προσφέροντας μια καινοτόμο λύση για την καταπολέμηση του εντόμου Tuta absoluta.

Το Tuta Pro Press είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν φυτοπροστασίας, σχεδιασμένο ειδικά για την προστασία των θερμοκηπιακών καλλιεργειών τομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας. Βασίζεται στην τεχνολογία των φερομονών σεξουαλικής σύγχυσης, προσφέροντας μια φιλική προς το περιβάλλον λύση μέσω της μείωσης των χημικών επεμβάσεων.

Σε ένα αγροτικό περιβάλλον με συνεχόμενες προκλήσεις, η Bayer προσφέρει λύσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των αγορών, προωθώντας την ολοκληρωμένη διαχείριση των καλλιεργειών. Το Tuta Pro Press αποτελεί σημαντικό εργαλείο της διαχείρισης του εντόμου Tuta absoluta για τον Έλληνα παραγωγό, καθώς προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως:

  • Αποτελεσματικότητα στην Καταπολέμηση: Η χρήση φερομονών σεξουαλικής σύγχυσης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον πληθυσμό της Tuta absoluta, περιορίζοντας με φιλικό τρόπο τις ζημιές στις καλλιέργειες.
  • Αποτελεσματική Διαχείριση της Ανθεκτικότητας: Αντιμετωπίζει το υπαρκτό πρόβλημα της ανθεκτικότητας στα χημικά εντομοκτόνα.
  • Εύκολη και Ταχεία Εφαρμογή: Η τεχνολογία PRESS επιτρέπει την ταχύτερη εφαρμογή με λιγότερους πόρους σε σύγκριση με άλλες φερομόνες της κατηγορίας του.
  • Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα: Το Tuta Pro Press είναι φιλικό προς το περιβάλλον, δεν διαθέτει διαλύτες ή μικροπλαστικά, βιοδιασπώμενο και δεν αφήνει υπολείμματα.
  • Ασφάλεια για Χρήστες και Περιβάλλον: Είναι ασφαλές για τον χρήστη και δεν προκαλεί καμία απολύτως επιβάρυνση στο περιβάλλον.
  • Συμβατότητα με Βιολογική Γεωργία: Κατάλληλο για χρήση στη βιολογική γεωργία, καθιστώντας το ιδανικό για παραγωγούς που επιθυμούν να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές.

Ο Γρηγόρης Μοσχόπουλος, Head of Field Activation & Marketing Operations του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς, δήλωσε: «Με το Tuta Pro Press, η Bayer επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που προάγουν τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια στην γεωργία. Το προϊόν αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης των χημικών επεμβάσεων και της υποστήριξης των παραγωγών στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η Tuta absoluta».

Με την εγγύηση της Bayer, το Tuta Pro Press εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία της καλλιέργειας με περιβαλλοντική ευθύνη, προωθώντας βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και μειώνοντας την ανάγκη για χημικά εντομοκτόνα.

Tuta Pro Press! Για τον παραγωγό που αναζητά καινοτόμες, πρακτικές και εύκολες στην εφαρμογή τους λύσεις, φιλικές για το περιβάλλον, τους καταναλωτές και τον ίδιο.

23/09/2024 10:42 πμ

Ανακοινώθηκαν οι τιμοκατάλογοι για την ποικιλία της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής μετά από 15 περίπου ημέρες που ξεκίνησε η συγκομιδή του προϊόντος και έφεραν μεγάλη απογοήτευση στους παραγωγούς.

Όλες οι τιμές παραγωγού που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα δίνουν για τα μεγάλα μεγέθη ελιάς (έως 110 τεμάχια το κιλό) τιμή παραγωγού 1,50 ευρώ.

Οι παραγωγοί πάντως θα πρέπει να προσέχουν τα «ψιλά γράμματα» των τιμοκαταλόγων για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Γενικά δεν υπάρχουν αποκλίσεις προς τα πάνω, εκτός από έναν κατάλογο που έδωσε 1,55 ευρώ το κιλό. Παρατηρήθηκαν μικρές διαφορές κυρίως στην 3η και 4η κατηγορία, καθώς και στα μικρότερα κομμάτια.

Ορισμένοι κατάλογοι επιβάλλουν περιορισμό για παράδοση άνω των 200 τεμαχίων. Όλοι οι μεταποιητές ζητούν την άριστη ποιότητα των προϊόντων κατά την παραλαβή.

Υπάρχει κατάλογος που αναφέρει σαφέστατα ότι θα αφαιρούνται κιλά «φύρα» για τις αδιαλόγιστες (πάει για μείωση τιμής).

Επίσης υπάρχει αναφορά οποιοδήποτε λάθος γίνει στον τεμαχισμό στο χωράφι θα μπορεί να διορθωθεί στο εργοστάσιο (πάει και αυτό για μείωση τιμής).

Ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου (Biolivia), Δημήτρης Ευαγγελινός, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «η μεταποίηση ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική απέναντι στον παραγωγό. Στην αρχή λέει ότι θα πάει καλά η τιμή για να γίνουν οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες. Μετά κάνει λόγο για μείωση της τιμής και έτσι οι ελαιοπαραγωγοί είναι «ικανοποιημένοι» με τα 1,50 ευρώ το κιλό.

Με την εικόνα της φετινής παραγωγής αυτή η τιμή για τα μεγάλα τεμάχια δίνει στον παραγωγό επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής μια μέση τιμή στα 1 - 1,10 ευρώ το κιλό.

Και αυτή η τιμή έρχεται να καλύψει ένα υψηλό κόστος καλλιέργειας με αυξημένα ποτίσματα και υψηλά εργατικά, που στην πράξη δεν αφήνουν κανένα εισόδημα στον παραγωγό.

Η συγκομιδή εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα και ελπίζω να έχουμε μια αναπροσαρμογή προς τα πάνω αυτών των τιμών. Υπάρχει φέτος μεγάλη δυσαρέσκεια από την πλευρά των ελαιοπαραγωγών από αυτές τις χαμηλές τιμές.

Όλα τα αγροτικά προϊόντα πιέζονται σε επίπεδο τιμών παραγωγού αλλά είμαστε όλοι καταναλωτές και βλέπουμε ότι δεν μειώνονται οι τιμές στο ράφι. Αν υπάρχει σε κάποιο στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας αισχροκέρδεια είναι δουλειά του κράτους να το βρει.

Υπάρχει πρόβλημα στην χώρα μας από τις συνεταιριστικές οργανώσεις που δεν μπορούν να κάνουν παρέμβαση στην αγορά (όπως κάνουν άλλα κράτη της ΕΕ). Αυτό που έχω πει εδώ και καιρό είναι ότι για να λειτουργήσει ένας συνεταιρισμός και να δημιουργήσει ένα brand name στην αγορά θα πρέπει να υπάρξει εξειδικευμένο προσωπικό και αυτό το προσωπικό θα πρέπει να έχει μια αμοιβή. Έτσι θα καταφέρουν τα μέλη της οργάνωσης να έχουν προστιθέμενη αξία από το προϊόν που παράγουν».

Ανακοίνωση συνεταιρισμών

Με αφορμή την ανακοίνωση τιμών για ποικιλίες πράσινης ελιάς Χαλκιδικής και Κονσερβοελιάς, η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) ανακοινώνει τα εξής:

«Τελικά ανακοινώθηκαν τιμές από διάφορες μεταποιητικές εταιρείες. Δυστυχώς οι παραγωγοί είναι πολύ δυσαρεστημένοι από τις χαμηλές τιμές που είναι σχεδόν τιμές κόστους.

Τις τιμές επιτραπέζιας Ελιάς της βγάζουν μόνοι τους οι μεταποιητές. Γιατί; Οι παραγωγοί δεν έχουν λόγο; Παραγωγοί και μεταποιητές δεν είναι στην ίδια αλυσίδα του προϊόντος;

Πότε επιτέλους θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε για αρκετά προβλήματα που απασχολούν την επιτραπέζια ελιά και να βρούμε μία λογική τιμή παραγωγού, να μπορεί να ζήσει την οικογένεια του αξιοπρεπώς και να έχει την οικονομική άνεση να καλλιεργήσει την επόμενη χρονιά για να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν.

Η Επιτραπέζια ελιά το πρώτο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της χώρας μας με αυξητικές τάσεις σε ποσότητα και σε συνάλλαγμα. Είναι δυνατόν οι παραγωγοί να είναι δυσαρεστημένοι. Γιατί δεν έχουν λογικό κέρδος;

Κύριοι της μεταποίησης συνεργάτες των παραγωγών σας ενημερώνουμε ότι ο πρωτογενής τομέας της επιτραπέζιας Ελιάς δεν θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι από τη δουλειά μας. Απαιτούμε όμως να ζήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειες μας να μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και όχι να δουλεύουμε και να έχουμε χρέη.

Η επιτραπέζια ελιά έχει προοπτική και μέλλον και για τους παραγωγούς και για το εμπόριο - μεταποίηση αρκεί να συνεννοηθούμε.

Φίλοι συνεργάτες μεταποιητές αλλάξτε τις τιμές προς τα πάνω. Αυτές οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι ντροπή και για εσάς που διακινείται ένα προϊόν σημαία για την Ελληνική αγροτιά. Μην μας θεωρείται εργάτες κατώτερης νοημοσύνης.

Ο ευχαριστημένος ελαιοπαραγωγός θα είναι και δικό σας όφελος. Εάν συνεχίσουν αυτές οι τιμές ετοιμαστείτε να αλλάξετε μηχανήματα θα μεταπιείτε άλλα προϊόντα γιατί ελιές δεν θα βρίσκεται και αν βρίσκεται θα είναι υποβαθμισμένες. Περιμένουν όλοι οι παραγωγοί διόρθωση των τιμών ΑΜΕΣΑ.

Υ.Γ. Ξέρετε ότι υπάρχει και η λύση του ελαιολάδου».

20/09/2024 04:33 μμ

Η παρουσίαση των σημαντικότερων επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο της τυποποίησης, διακίνησης και εξαγωγής ελαιολάδου θα πρωταγωνιστήσει στην ανοιχτή εσπερίδα που διοργανώνει ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου), την Πέμπτη (26 Σεπτεμβρίου 2024) και ώρα 6.00μμ στην Αίθουσα του ΒΕΑ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών), Ακαδημίας 18, Αθήνα.

Από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα είναι εισηγητής ο Γενικός Γραμματέας του κ. Γιώργος Στρατάκος, με θέμα «τα μέτρα και τις δράσεις για τον ελαιοκομικό τομέα», ενώ έχει προσκληθεί να απευθύνει χαιρετισμό και ο Υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΑΑΔΕ) Δρ. Διονυσία Στεφανίτση θα αναλύσει το επίκαιρο θέμα: «Επιμολυντές ελαιολάδου: Η περίπτωση των υδρογονανθράκων παραφινελαίων».

Ακολούθως, στη «Διεθνοποίηση των ελληνικών ελαιοκομικών επιχειρήσεων» θα αναφερθεί ο κ. Γιάννης Ρέτσας, Γεν. Δντής ανάπτυξης εξωτερικού εμπορίου του ENTERPRISE GREECE ενώ ο Πρόεδρος του ΠΣΕ & ΣΕΚ κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης θα περιγράψει τρόπους και διαδικασίες με την εισήγησή του “Βελτιώνοντας την εξωστρέφεια του ελληνικού ελαιολάδου».

Το εξίσου ενδιαφέρον θέμα «Ελαιόλαδο και μαζική εστίαση», θα αναπτύξει ο καταλληλότερος κ. Γιώργος Καββαθάς ως Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ & ΓΣΕΒΕΕ.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΒΙΤΕΛ, στην διάρκεια της εσπερίδας, το Δ.Σ θα βραβεύσει τον επί σειρά ετών (2001-2020) Πρόεδρό του κ. Γρηγόρη Αντωνιάδη και τον Διευθυντή του κ. Παναγιώτη Καραντώνη.

Για το πρόγραμμα πατήστε (εδώ)

20/09/2024 12:35 μμ

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα χρήματα του 2024 δεν θα χαθούν. Για αυτό και υπέγραψα μια τελευταία τροποποίηση της απόφασης, με την οποία προβλέπουμε ότι κάθε Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) δύναται να λάβει προκαταβολή, κατόπιν αιτήματος της στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την έγκριση του επιχειρησιακού της προγράμματος έως την 15η Οκτώβριου.

Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, με θέμα: «Μετά την απαράδεκτη απώλεια πόρων από την ΚΑΠ 2023-2027 για το 2023, η πολύμηνη καθυστέρηση για τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) θέτει σε κίνδυνο και τους πόρους για το 2024».

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, με την συγκεκριμένη τροποποίηση παρατάθηκε η δυνατότητα κατάθεσης αιτήματος προκαταβολής πέραν της 25ης Σεπτεμβρίου, που αρχικώς προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση.

Υφίστανται προς αξιολόγηση 80 κατατεθειμένα επιχειρησιακά προγράμματα συνολικού αιτούμενου ενωσιακού προϋπολογισμού περίπου 71,5 εκατ. €.

Εάν καταφέρουμε να απορροφήσουμε το σύνολο του προγράμματος, με την άθροιση της εθνικής συμμετοχής και των ίδιων κεφαλαίων το σύνολο του προϋπολογισμού των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΕΦ θα ανέρχεται σε 63,2 εκατ. € ή περίπου 15,8 εκατ/ έτος, είπε ο υπουργός.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών ολοκληρώνεται από τις δύο αρμόδιες επιτροπές η αξιολόγηση των υποβληθέντων προτάσεων και, συνεπώς, Δευτέρα με Τρίτη θα έχουμε την ανακοίνωση του προσωρινού πίνακα κατάταξης.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Κώστας Τσιάρας, διευκρίνισε ότι για τα επόμενα έτη οι προκαταβολές, οι οποίες ανέρχονται από το 30% έως το 80% του προγράμματος, θα καταβάλλονται έως τις 31 Μαρτίου εκάστου έτους.

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του 2023, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι, με βάση τις ανάγκες αναθεώρησης του ΣΣ ΚΑΠ, και τους νέους όρους που είχαν τεθεί για την υποβολή των αιτημάτων από τους ΟΕΦ, ακόμα και ως προς την χρονική περίοδο που καλύπτεται (ημερολογιακό και όχι ελαιοκομικό έτος), κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα στις αλλαγές που ζητούσε και η ΕΘΕΑΣ, έστω και αν υπήρχαν επιπτώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του 2023, καθώς η μη προσαρμογή στις νέες συνθήκες θα είχε επιπτώσεις στο σύνολο των επομένων ετών.

20/09/2024 10:13 πμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή της πράσινης Κονσερβολιάς (ελιά Αμφίσσης) με τα περισσότερα μεγέθη στις ελιές που δεν είχαν καλή άρδευση να είναι μικρά.

Ο κ. Χρήστος Καραδήμος, Διευθυντής στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σε σχέση με πέρυσι που είχαμε σχεδόν μηδενική παραγωγή φέτος έχουμε μια μέτρια παραγωγή επιτραπέζιας ποικιλίας Κονσερβολίας.

Οι καιρικές συνθήκες και οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα οι ξηρικοί ελαιώνες να μην δώσουν παραγωγή και όσα ελαιόδεντρα δεν είχαν καλή άρδευση να έχουν μικρά μεγέθη.

Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει από 3 Σεπτεμβρίου και ο συνεταιρισμός μας έβγαλε τιμοκατάλογο την Πέμπτη (19/9). Το 200άρι στην πράσινη Κονσερβολιά έχει τιμή παραγωγού στα 90 λεπτά».

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι ο συνεταιρισμός ανακοίνωσε τιμοκατάλογο και για τις άλλες ποικιλίες εσοδείας 2024, ενώ για την ποικιλία Χαλκιδικής θα παραλαμβάνει και μικρά μεγέθη (300 τεμάχια).

Ο τιμοκατάλογος για την πράσινη Κονσερβολία (ελιά Αμφίσσης) που ανακοινώθηκε από Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας, αναφέρει τις εξής τιμές ανά τεμαχισμό:
για μεγάλα μεγέθη έως 110 τεμάχια το κιλό τιμή παραγωγού 1,60 ευρώ
για τεμάχια 111-120 το κιλό τιμή παραγωγού 1,50 ευρώ
για τεμάχια 121-130 το κιλό τιμή παραγωγού 1,40 ευρώ
για τεμάχια 131-140 το κιλό τιμή παραγωγού 1,30 ευρώ
για τεμάχια 141-150 το κιλό τιμή παραγωγού 1,15 ευρώ
για τεμάχια 151-160 το κιλό τιμή παραγωγού 1,05 ευρώ
για τεμάχια 161-170 το κιλό τιμή παραγωγού 1,00 ευρώ
για τεμάχια 171-180 το κιλό τιμή παραγωγού 0,95 ευρώ
για τεμάχια 181-200 το κιλό τιμή παραγωγού 0,90 ευρώ
για τεμάχια 201-220 το κιλό τιμή παραγωγού 0,80 ευρώ
για τεμάχια 221-240 το κιλό τιμή παραγωγού 0,70 ευρώ
για τεμάχια 241-260 το κιλό τιμή παραγωγού 0,60 ευρώ
για τεμάχια 261-280 το κιλό τιμή παραγωγού 0,55 ευρώ
για τεμάχια 281-300 το κιλό τιμή παραγωγού 0,50 ευρώ

Ο τιμοκατάλογος για την πράσινη ποικιλία Χαλκιδικής που ανακοινώθηκε από Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας, αναφέρει τις εξής τιμές ανά τεμαχισμό:
για μεγάλα μεγέθη έως 110 τεμάχια το κιλό τιμή παραγωγού 1,50 ευρώ
για τεμάχια 111-120 το κιλό τιμή παραγωγού 1,40 ευρώ
για τεμάχια 121-130 το κιλό τιμή παραγωγού 1,30 ευρώ
για τεμάχια 131-140 το κιλό τιμή παραγωγού 1,20 ευρώ
για τεμάχια 141-150 το κιλό τιμή παραγωγού 1,10 ευρώ
για τεμάχια 151-160 το κιλό τιμή παραγωγού 1,00 ευρώ
για τεμάχια 161-170 το κιλό τιμή παραγωγού 0,90 ευρώ
για τεμάχια 171-180 το κιλό τιμή παραγωγού 0,80 ευρώ
για τεμάχια 181-200 το κιλό τιμή παραγωγού 0,75 ευρώ
για τεμάχια 201-220 το κιλό τιμή παραγωγού 0,70 ευρώ
για τεμάχια 221-240 το κιλό τιμή παραγωγού 0,60 ευρώ
για τεμάχια 241-260 το κιλό τιμή παραγωγού 0,55 ευρώ
για τεμάχια 261-280 το κιλό τιμή παραγωγού 0,50 ευρώ
για τεμάχια 281-300 το κιλό τιμή παραγωγού 0,40 ευρώ

Για τις ελιές Μεγάρων:
Σκούπα όλα τα μεγέθη στα 80 λεπτά το κιλό

Για τις Κόκκινες ελιές:
τα μεγάλα τεμάχια (110) 1,00 ευρώ το κιλό
τα μεσαία τεμάχια (160) 0,50 ευρώ το κιλό

19/09/2024 11:48 πμ

Συνεχίζεται η πολιτική κατά των Ευρωπαίων παραγωγών, που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν, η οποία «πιέζει» για απελευθέρωση των εισαγωγών τροφίμων από τρίτες χώρες που περιέχουν υπολείμματα απαγορευμένων δραστικών ουσιών στην ΕΕ.

Να θυμίσουμε οι εισαγωγές από τρίτες χώρες ήταν ένα βασικό αίτημα των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων που έγιναν πέρυσι σε όλη την Ευρώπη αλλά φαίνεται ότι η Κομισιόν συνεχίζει να αδιαφορεί για τους αγρότες της ΕΕ.

Δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψουν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες που περιέχουν υπολείμματα απαγορευμένων στην ΕΕ δραστικών ουσιών καταψηφίστηκαν, την Τετάρτη (18/9), στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν τις αποφάσεις για να επιτραπούν ανοχές στην εισαγωγή (γνωστές και ως μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων) που αφορούν τις δραστικές ουσίες cyproconazole και spirodiclofen στα δημητριακά, σπόροι, κρέας, καθώς και τις benomyl, carbendazim και thiophanate‐methyl σε οπωροκηπευτικά (όπως λεμόνια, λάιμ, μανταρίνια και μπάμιες).

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η χρήση όλων αυτών των φυτοφαρμάκων είναι απαγορευμένη στην ΕΕ.

522 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένστασης στην απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την cyproconazole και τη spirodiclofen, 127 κατά και 28 απείχαν.

Για το benomyl, το carbendazim και το thiophanate-methyl, 516 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένστασης, 129 κατά και 27 απείχαν.

Χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 359 βουλευτών για την απόρριψη των δύο αποφάσεων της Επιτροπής.

Η Επιτροπή πρέπει τώρα να αποσύρει τις προτάσεις της.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να υποβάλει νέο σχέδιο που να μειώνει όλα τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων (στη χαμηλότερη ποσότητα στην οποία μπορεί να ανιχνευθεί) ή στην προεπιλεγμένη τιμή του 0,01 mg/kg και να απορρίψει τυχόν αιτήματα για ανοχές εισαγωγής τροφίμων από τρίτες χώρες.

Για το θέμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, αναφέρει ότι απορρίφθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επέτρεπαν την αύξηση των ορίων ανοχής στις εισαγωγές εσπεριδοειδών, λαχανικών και σιτηρών από τρίτες χώρες. Η οποιαδήποτε αυξημένη ανοχή αυτών των φυτοφαρμάκων θα έδειχνε ασυνέπεια των πολιτικών της ΕΕ απέναντι στον στόχο για μείωση της παρουσίας φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και την προστασία της υγείας των καταναλωτών και κυρίως θα παραβίαζε την αρχή της αμοιβαιότητας των κανόνων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων.Οι παραπάνω δραστικές ουσίες είναι απαγορευμένες στην Ε.Ε. εδώ και πολλά χρόνια, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως από τρίτες χώρες που εξάγουν προϊόντα στην Ευρώπη.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για την αύξηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων (MRLs) για τις ουσίες αυτές σε εισαγόμενα προϊόντα. Η αλλαγή αυτή θα επέφερε πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των παραγωγών τρίτων χωρών».

18/09/2024 02:02 μμ

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ακάρεων του γένους Eriophyes sp. που βρέθηκαν στις καλλιέργειες παραμορφωμένων πυρηνόκαρπων.

Τα ακάρεα της οικογένειας Eriophyidae είναι αποκλειστικά φυτοφάγα είδη, που απαντώνται τόσο σε καλλιεργούμενα όσο και σε αυτοφυή φυτά.

Στην πλειονότητα τους είναι εξειδικευμένα όσον αφορά τον ξενιστή τους, τρεφόμενα σε συγκεκριμένα φυτικά είδη ή μικρό αριθμό συγγενών μεταξύ τους ειδών, συχνά προκαλώντας εντυπωσιακά συμπτώματα. Τα ακάρεα της οικογένειας Eriophyidae προτιμούν για την ανάπτυξή τους μέση θερμοκρασία και υψηλή σχετική υγρασία, οπότε συνήθως αυξημένοι πληθυσμοί και προσβολές εμφανίζονται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.

Όπως τονίζει η Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, επειδή κατά την εξέταση παραμορφωμένων καρπών ροδάκινων και νεκταρινιών από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), οι οποίοι προέρχονταν από οπωρώνες περιοχών της Λάρισας, Ημαθίας και Πέλλας, έχουν βρεθεί ακάρεα του γένους Eriophyes sp., τα οποία υπάρχει πιθανότητα να προκαλούν ή να συμβάλλουν στην εμφάνιση παραμορφώσεων των καρπών των πυρηνοκάρπων (ροδάκινα), προτείνονται προληπτικά μέτρα φυτοπροστασίας (καλλιεργητικά και χημική αντιμετώπιση) και προτείνει τα εξής:

1. Άμεσα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο (Σεπτέμβριος –Οκτώβριος), τα οποία περιλαμβάνουν:
α) Την απομάκρυνση από τους οπωρώνες και την καταστροφή (με θάψιμο), των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος ή παραμένουν πάνω στα δέντρα, και
β) Τον ψεκασμό των οπωρώνων ροδάκινων/νεκταρινιών, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα για να αντιμετωπισθούν οι διαχειμάζοντες πληθυσμοί του ακάρεως (πλήρης κατάλογος εγκεκριμένων δραστικών ουσιών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul του ΥπΑΑΤ.

2. Μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω μείωση των πληθυσμών του ακάρεως, τα οποία περιλαμβάνουν:
α) Μετά το κλάδεμα καρποφορίας, απομάκρυνση από τους αγρούς και καταστροφή των αφαιρούμενων κατά το κλάδεμα φυτικών ιστών, και
β) Τον ψεκασμό με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα στο φούσκωμα των οφθαλμών.

3. Μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα οποία περιλαμβάνουν:
α) Μετά τα οποιαδήποτε τύπου κλαδέματα/κλαδοκάθαρο, απομάκρυνση από τους αγρούς και καταστροφή, του αφαιρούμενου φυτικού υλικού, και
β) Αποφυγή μετακίνησης οποιουδήποτε φυτικού υλικού (πχ εμβόλια) μεταξύ περιοχών / οπωρώνων. Τονίζεται ότι οι καλλιεργητές ροδάκινων / νεκταρινιών πρέπει, παράλληλα να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την διαχείριση των ιολογικών προσβολών στους οπωρώνες τους, όπως αυτά περιγράφονται στο έγγραφο της υπηρεσίας μας με Α.Π.: 4894/123121/26-04-2024 και τίτλο: «Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ιώσεων και ιοειδών στα πυρηνόκαρπα».

Παρατηρήσεις

α) Κατά την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι οδηγίες της εγκεκριμένης ετικέτας από το Υπ.Α.Α.Τ., οι οποίες αναγράφονται στην συσκευασία και να τηρούνται όλοι οι κανόνες προφυλάξεως για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
β) Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης συμπτωματολογίας στα δέντρα του οπωρώνα, παρόλο που ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα, οι καλλιεργητές πυρηνοκάρπων πρέπει άμεσα να ενημερώνουν την ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας.