Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα ανόργανα λιπάσματα παλαιών προδιαγραφών.
Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι απαιτήσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα λιπάσματα που θα φέρουν τη σήμανση «λίπασμα παλαιών προδιαγραφών», τα οποία παράγονται ή και κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, έως 15/12/2022 το αργότερο. Η παρούσα απόφαση δεν εφαρμόζεται για απλά ή σύνθετα στερεά λιπάσματα νιτρικού αμμωνίου υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο.
Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, η κυκλοφορία λιπασμάτων παλαιών προδιαγραφών επιτρέπεται, χωρίς επιμέρους αδειοδότηση από την Τεχνική Γνωμοδοτική Επιτροπή Λιπασμάτων (ΤΕΓΕΛ).
Τονίζεται επίσης ότι ο παρασκευαστής θα πρέπει να είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα, και είναι υπεύθυνος για συμμόρφωση του λιπάσματος προς τις διατάξεις της παρούσας ΚΥΑ. Σε περίπτωση που ο παρασκευαστής δεν είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα, τότε υπεύθυνος για την συμμόρφωση του προϊόντος είναι το πρώτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην αλυσίδα εφοδιασμού στην ελληνική αγορά.
Τα λιπάσματα παλαιών προδιαγραφών μεταξύ άλλων θα πρέπει να διατίθενται συσκευασμένα και οι αναγνωριστικές ενδείξεις αυτών να αναγράφονται στη συσκευασία ή σε προσαρτημένη ετικέτα. Επιπλέον, οι πρώτες ύλες των λιπασμάτων μπορούν να διακινούνται χύμα και οι αναγνωριστικές ενδείξεις αυτών πρέπει να αναγράφονται στα συνοδευτικά έγγραφα.
Η γενική διευθύντρια του ΣΠΕΛ κα Φωτεινή Γιαννακοπούλου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η βασική διαφωνία μας είναι ότι στην ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, αναγράφεται ημερομηνία λήξης και μάλιστα νωρίτερα από αυτή που περιμέναμε (15/12/2022 αντί 30/12/2022). Εμείς δεν ζητούσαμε να υπάρξει ένα προσωρινό μέτρο για 3 μήνες αλλά μια εναλλακτική λύση που νομιμοποιείται η χώρα μας να έχει, όπως αποφάσισαν να έχουν οι άλλες χώρες της ΕΕ (Ισπανία, Ιταλία κ.α.). Δεν νομίζουμε ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί η εικονα στην αγορά λιπασμάτων. Επίσης δεν καταλαβαίνουμε γιατί στην σχετική ΚΥΑ αναγράφονται οι λέξεις «παλαιών προδιαγραφών» αντί «ελληνικών προδιαγραφών». Όταν διαβάσει κάποιος το ΦΕΚ θα νομίσει ότι αυτά τα λιπάσματα υπολλείπονται ποιοτικών χαρακτηριστικών, κάτι που δεν ισχύει».
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Syngenta στο 20ο Διεθνές Συνέδριο Φυτοπροστασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατά το χρονικό διάστημα 1-5 Ιουλίου 2024.
Το συνέδριο το οποίο φιλοξενήθηκε από την Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδας και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της IAPPS και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προσέλκυσε πλήθους κόσμου και καταξιωμένους ομιλητές, οι οποίοι παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα, κάλυψαν όλους τους κάδους φυτοπροστασίας, όπως η φυτοπαθολογία, η εντομολογία, η ζιζανιολογία και τα πιο σημαντικά προβλήματα αυτών, ενώ πολλές διαλέξεις επικεντρώθηκαν στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην προστασία των φυτών, καθώς και στην ανάγκη ανάπτυξης νέων εργαλείων και λύσεων στο δρόμο προς μια βιώσιμη γεωργία.
Η Syngenta ως «Ασημένιος» χορηγός του συνεδρίου είχε τη δυνατότητα συμμετοχής, παρουσιάζοντας νέες λύσεις που συμπεριλαμβάνονται στο βιολογικό της πορτοφόλι, εστιάζοντας στο πώς τα σκευάσματα αυτά μπορούν να συνεισφέρουν και να υποστηρίξουν τη μετάβαση προς την «Αναγεννητική Γεωργία».
Πιο συγκεκριμένα ο Marco Piscicelli, Biostimulants Technical Expert της Syngenta, είχε τη δυνατότητα να μιλήσει και να παρουσιάσει αναλυτικά δύο βιοδιεγέρτες:
Το Vixeran: Ένα μικροβιακό σκεύασμα που ενισχύει τη θρέψη και την ανάπτυξη των καλλιεργειών, με βάση το αζωτοδεμευτικό βακτήριο Azotobacter salinestris str. CECT9690. Το Vixeran δεσμεύει το ατμοσφαιρικό άζωτο στα φύλλα, τις ρίζες και τη ριζόσφαιρα, ενώ παράλληλα βελτιώνει την πρόσληψη των αζωτούχων λιπασμάτων, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση των καλλιεργειών.
Το Megafol: Ένας βιοδιεγέρτης με φυτικά ενεργά συστατικά που βοηθάει την καλλιέργεια να ξεπεράσει το αβιοτικό στρες και ενεργοποιεί την ανάπτυξη ώστε να επιτύχουμε μέγιστη παραγωγή.
Το πορτοφόλι της Syngenta στα βιολογικά ενδυναμώνεται και διευρύνεται κάτω από το εμπορικό σήμα “Syngenta Biologicals”, επιταχύνοντας την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων και παρέχοντας στους αγρότες καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γεωργία.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Ρουσσέα, τη Γενική Διευθύντρια κα Φωτεινή Γιαννακοπούλου, τον Γ.Γ. κ. Γιάννη Βεβελάκη και μέλη του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας. Συζητήθηκαν τα αιτήματα του Συνδέσμου, αναφορικά με:
- την έκδοση της ΥΑ για τα λιπάσματα και τα λοιπά προϊόντα λίπανσης, που κατά τα μέλη του ΣΠΕΛ «αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του επιχειρείν, προάγει την υγιή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ενισχύει τον Έλληνα αγρότη»,
- την άμεση ακύρωση της διαδικασίας δημιουργίας νέας ψηφιακής πλατφόρμας σύνδεσης πρώτων υλών λιπασμάτων, με το τελικό προϊόν της εγχώριας παραγωγής λιπασμάτων, καθώς «η ψηφιακή γραφειοκρατία και το πρόσθετο διοικητικό κόστος, που θα δημιουργήσει μια τέτοια πλατφόρμα στις επιχειρήσεις είναι τεράστια»,
- τη βελτίωση της ΚΑΠ 2023-2027, μέσω της ενίσχυσης των δράσεων, που περιλαμβάνουν χρήση λιπασμάτων και προϊόντων λίπανσης με ειδικές τεχνολογίες, στα Οικολογικά Σχήματα, για το έτος 2024.
Ο κ. Κέλλας, αφού άκουσε με προσοχή τα όσα του εξέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΛ, τους ενημέρωσε ότι η έκδοση της ΥΑ για τα λιπάσματα βρίσκεται ήδη σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Στην συνέχεια, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην ήδη βελτιωμένη ΚΑΠ 2023-2027, ως προς τις δράσεις σχετικά με την παραγωγή λιπασμάτων, την οποία και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΛ αναγνώρισαν.
Σημείωσε, μάλιστα, πως, ενόψει του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ), θα γίνει επεξεργασία για περαιτέρω βελτίωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ως προς τα λιπάσματα.
Τέλος, όσον αφορά το αίτημα του ΣΠΕΛ για ακύρωση της διαδικασίας δημιουργίας νέας ψηφιακής πλατφόρμας σύνδεσης πρώτων υλών λιπασμάτων, με το τελικό προϊόν της εγχώριας παραγωγής λιπασμάτων, ο Λαρισαίος Υφυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματός τους, αναφορικά με την τροποποίηση της διαδικασίας δημιουργίας πλατφόρμας σύνδεσης παραγωγής λιπασμάτων και πρώτης ύλης.
Δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες, ώστε να υπάρχει συνολική πρόβλεψη πορείας λιπασμάτων σε πιο ευρύ χρονικό πλαίσιο, και όχι σε καθημερινή βάση, τονίζοντας την μεγάλη αξία των λιπασμάτων για τον πρωτογενή τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2022, η ποσότητα των ορυκτών λιπασμάτων (άζωτο και φώσφορο) που χρησιμοποιήθηκε στη γεωργική παραγωγή σε ολόκληρη την ΕΕ ανήλθε σε 9,8 εκατομμύρια τόνους.
Αυτό αντιπροσώπευε απότομη μείωση, κατά 10,3%, σε σύγκριση με την ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε το 2021 και μείωση, κατά 15,9%, από τη σχετική κορύφωση της χρήσης που είχαμε το 2017.
Η μείωση της χρήσης ορυκτών λιπασμάτων από την ΕΕ το 2022 συνδέθηκε εν μέρει με την απότομη αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την εφαρμογή κυρώσεων στην κυβέρνηση της Μόσχας, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστήματα τροφίμων.
Στα ορυκτά λιπάσματα, η χρήση λιπασμάτων με βάση το άζωτο στη γεωργική παραγωγή της ΕΕ μειώθηκε σε περίπου 8,9 εκατομμύρια τόνους το 2022, που ισοδυναμεί με ετήσια μείωση 9,4%.
Η χρήση λιπασμάτων με βάση το άζωτο στη γεωργία ήταν υψηλότερη σε εκείνες τις χώρες που συγκαταλέγονται επίσης στους κύριους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, ιδιαίτερα στη Γαλλία (2 εκατ. τόνοι) και στη Γερμανία (1,1 εκατ. τόνοι).
Το 2022, η χρήση φωσφορικών λιπασμάτων στη γεωργία της ΕΕ ήταν 0,9 εκατομμύρια τόνοι. Αυτό σημαίνει μείωση, κατά 17,9%, σε σύγκριση με την ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε το 2021.
Οι χώρες με την υψηλότερη χρήση λιπασμάτων με βάση το φώσφορο στη γεωργία, για το 2022, ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ρουμανία, οι οποίες μαζί, αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ της συνολικής χρήσης της ΕΕ.
Όσον αφορά την Ελλάδα, για το 2022 η χρήση λιπασμάτων με βάση το άζωτο ανήλθε σε 167.420 τόνους (από 208.752 τόνους που ήταν το 2021), ενώ η χρήση φωσφορικών λιπασμάτων ανήλθε σε 24.940 τόνους (από 30.100 τόνους το 2021).
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο από την Yara Ελλάς με σκοπό την παρουσίαση της νέας σειράς βιοδιεγερτών της Yara, YaraAmplix. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 8 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδος, ξεκινώντας από την Καβάλα μέχρι το Ηράκλειο, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 250 συνεργάτες της Yara Ελλάς.
Η νέα σειρά βιοδιεγερτών YaraAmplix συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της Yara, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις για τη θρέψη των καλλιεργειών, δίνοντας έμφαση στην αναγεννητική γεωργία, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός μέλλοντος με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. Karem Canedo Rico, Biologicals & Fertigation Manager, Yara South EU, Maria Elize Bordoni, Biologicals Specialists Manager, Yara South EU και Αντώνης Αγγελετάκης, Biostimulants Director, Yara International οι οποίοι συμμετείχαν στις παρουσιάσεις και τόνισαν τον στόχο της Yara: να γίνει ηγέτης και στην κατηγορία των βιοδιεγερτών.
Μετά τα τρόφιμα το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι το 2023 έκανε 34.758 ελέγχους σε ζωοτροφές, λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό.
Το ερώτημα που υπάρχει βέβαια είναι που βρέθηκαν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι για να κάνουν ελέγχους.
«Το ΥΠΑΑΤ έχει λάβει μέτρα συγκράτησης του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και στήριξης των παραγωγών», απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, με θέμα «Σε αδιέξοδο παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές Λαϊκών Αγορών».
Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, η μείωση του κόστους παραγωγής αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του Υπουργείου, διαχρονικά, με στόχο - μεταξύ άλλων - και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Και προσθέτει: Ειδικότερα, ανάμεσα στις δράσεις που υλοποιούνται, βρίσκονται και οι έλεγχοι που διενεργούνται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ στα αγροεφόδια (ζωοτροφές, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό), σε όλα τα στάδια διακίνησής τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προμήθεια ασφαλών και υψηλής ποιότητας αγροεφοδίων στους παραγωγούς.
Το 2023 διενεργήθηκαν συνολικά 34.758 έλεγχοι, εκ των οποίων:
- 3.234 σε λιπάσματα
- 30.126 σε πολλαπλασιαστικό υλικό
- 1.398 σε ζωοτροφές,
ενώ υποβλήθηκαν 503 εκθέσεις ελέγχου για μη συμμόρφωση προϊόντων αγροεφοδίων, τα οποία διακινούνται στην αγορά.
«Το ΥΠΑΑΤ στηρίζει και προωθεί τον τομέα των οπωροκηπευτικών μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας αυτών των Οργανώσεων και του ειδικού στόχου διατήρησης και προστασίας του Περιβάλλοντος», επισημαίνει ο Υπουργός.
Μάλιστα, στη νέα ΚΑΠ 2023-2027, στις παρεμβάσεις που αφορούν τα οπωροκηπευτικά, οι Οργανώσεις Παραγωγών θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά στα προγράμματά τους, σε ποσοστό 2%, δράσεις που θα έχουν ως στόχο την έρευνα για βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, καινοτόμες πρακτικές και τεχνικές παραγωγής που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών.
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι προ ημερών, υπεγράφη εκ μέρους του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ που δικαιούνται οι αγρότες είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο από το ελληνικό δημόσιο ή οποιονδήποτε τρίτο.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει προβεί στη μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%.
Για ακόμη μια χρονιά, με αφορμή την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), σύσσωμος ο κλάδος των λιπασμάτων και οι συντελεστές της αγροδιατροφικής αλυσίδας συναντήθηκαν τη Δευτέρα (4 Μαρτίου 2024).
Είχε προηγηθεί, στις αρχές Φεβρουαρίου, η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΕΛ.
Στην εκδήλωση που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αγροδιατροφικό κλάδο, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας των Λιπασμάτων και της ΤΕΓΕΛ (Τεχνική Γνωμοδοτική Επιτροπή Λιπασμάτων), της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, όλου του κλάδου των λιπασμάτων και του τύπου, καθώς και συνεργάτες του ΣΠΕΛ, συζήτησαν για τις προκλήσεις της Ελληνικής Γεωργίας και τις νέες γεωργικές πρακτικές για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της λίπανσης και της εξασφάλισης της επισιτιστικής κυριαρχίας.
Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Ρουσσέας Δημήτρης, δίνοντας ευχές για μια γόνιμη και παραγωγική χρονιά δήλωσε ότι «τα μέλη του ΣΠΕΛ, έδειξαν μεγάλη αντοχή, συνέπεια και αποτελεσματικότητα στη χρονιά που πέρασε, που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και απρόοπτα συμβάντα. Είναι γεγονός ότι το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι τα πράγματα πολύ καλύτερα».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το φλουρί της βασιλόπιτας το κέρδισε ο καθηγητής του ΓΠΑ, Ευστάθιος Κλωνάρης, εκ των βασικών συντακτών του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.
Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), αποφασίστηκε σε συνεδρίαση των εκλεγμένων μελών του Δ.Σ το Σάββατο (3 Φεβρουαρίου 2024) και είναι η ακόλουθη:
Πρόεδρος - ΡΟΥΣΣΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ADAMA ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
Αντιπρόεδρος - ΚΟΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ZIKO A.E.
Αντιπρόεδρος - ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - YARA HELLAS A.E.
Αντιπρόεδρος - ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - COMPO EXPERT HELLAS AE
Γενικός Γραμματέας - ΒΕΒΕΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - EUROCHEM ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
Ταμίας - ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΓΕΩ.Λ.ΙΧ. Ε.Π.Ε.
Μέλος Τακτικό - ΚΟΥΤΣΟΥΓΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε.
Μέλος Τακτικό - ΡΑΠΠΟΣ ΣΤΑΘΗΣ - BASF HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.B.E.E.
Μέλος Τακτικό - ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - TEOFERT A.E.
Μέλος Τακτικό - ΣΤΟΥΜΠΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ - FERTICHEM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ
Μέλος Τακτικό - ΤΖΑΝΤΑΡΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - AGROHELLAS A.E.
Μέλος Τακτικό - ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - UPL HELLAS
Μέλος Τακτικό - ΓΑΓΓΟΥ ΗΛΙΑ - MEDILCO HELLAS A.E.
Μέλος Τακτικό - ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ - NEW TRADE FERTILIZERS Ε.Π.Ε.
Η θητεία του ΔΣ του ΣΠΕΛ είναι διετής.
Στην εξέλιξη των τιμών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, τόσο στις εκροές όσο και στις εισροές, για το 2023, αναφέρονται τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόφατα η Eurostat.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των δεικτών πάντως δείχνουν μια αλλαγή κλίματος σε σχέση με τις απότομες αυξήσεις τιμών που χαρακτήρισαν το 2021 και το 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2023 η μέση τιμή των γεωργικών αγαθών συνολικά (εκροές) στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται σήμερα στη γεωργία (εισροές) μειώθηκε κατά 5%.
Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν για το ελαιόλαδο (54%), τις πατάτες συμπεριλαμβανομένων των πατατόσπορων (23%), των χοίρων (22%) και των αυγών (20%), από την άλλη υπήρξε σημαντική μείωση (26%) στα δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτο, σίκαλη και βρώμη).
Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, σε επίπεδο ΕΕ η μέση τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους μειώθηκε κατά 23%. Η ενέργεια και τα λιπαντικά επίσης μειώθηκαν κατά 12%.
Από την άλλη αύξηση τιμών είχαμε στα φυτοπροστατευτικά κατά 9%. Ίδιο ποσοστό αύξησης είχαμε στους σπόρους και στα κτηνιατρικά φάρμακα.
Όσον αφορά τις τιμές λιπασμάτων σε επίπεδο χωρών, το 2023 ήταν χαμηλότερες σε σχέση με το 2022 σε 22 χώρες της ΕΕ.
Τις μεγαλύτερες μειώσεις των τιμών στα λιπάσματα είχαν στο Λουξεμβούργο (-46%), την Σουηδία (-41%) και την Φινλανδία (-39%).
Αντίθετα, οι τιμές ήταν υψηλότερες σε σχέση με τον περασμένο χρόνο στην Κύπρο (14%), στη Μάλτα (9%), στην Ελλάδα (6%) και στη Ρουμανία (3%).
Παρουσίαση της νέας ΚΑΠ και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «πως η βιομηχανία των προϊόντων λίπανσης αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα», έγινε την Τρίτη (5/12/2023).
Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του 16ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου, που γίνεται 4 - 6 Δεκεμβρίου 2023, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Την παρουσίαση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 έκανε ο επιστημονικός υπεύθυνος για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου (Σ.Σ.) και καθηγητής του ΓΠΑ κ. Ευστάθιος Κλωνάρης.
Στην αρχή της ομιλίας του έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν αναφέροντας ότι η ΚΑΠ της περιόδου 1962 - 2003 αφορούσε την πολιτική τιμών. Ακολούθησε η ΚΑΠ του 2003 - 2023 που αφορούσε την ενίσχυση τωμ εισοδημάτων των παραγωγών και η ΚΑΠ από το 2023 και μετά θα αφορά την ενίσχυση της παραγωγής αγαθών. Στο Σ.Σ. της νέας ΚΑΠ βασικό ρόλο παίζει η Πράσινη Συμφωνία που αφορά:
- την πολιτική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο
- την προστασία της Βιοποικιλότητας
Στο μεταξύ είχαμε την Ρωσο-Ουκρανική κρίση και εμφανίστηκε ένας νέος παράγοντας που είναι το πρόβλημα της επισιτιστικής ασφάλειας.
Στην συνέχεια ο κ. Κλωνάρης αναφέρθηκε στα θέματα της γονιμότητας εδαφών και τόνισε ότι το 35% των εδαφών της χώρας αντιμετωπίζει μικρό κίνδυνο διάβρωσης αλλά το 52% αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Θετικό είναι ότι Κρήτη και νησιά Αιγαίου έχουν μικρό πρόβλημα. Υπάρχει όμως κίνδυνος επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων (π.χ. Θεσσαλία). Στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να σχεδιαστεί πολιτική για την προστασία των εδαφικών πόρων και σχέδια αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων. Πάντως τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση πολιτικής διαχείρισης εδαφών σε επίπεδο ΕΕ. Για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων η ΕΕ προχώρησε στην σύνταξη σχετικής Οδηγίας αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη κοινή πολιτική προστασίας των εδαφών.
Όσον αφορά τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τόνισε ότι η χώρα μας δεν διαθέτει και όπως φαίνεται ούτε πρόκειται να συνταχθούν μέχρι το τέλος της ΚΑΠ. Επίσης αν και περιμέναμε να κλείσει το ΟΣΔΕ τον Μάιο ώστε να γίνει επεξεργασία των δηλώσεων από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο, τελικά αυτό δεν έγινε ποτέ και παρέμεινε ανοικτό μέχρι 19 Οκτωβρίου.
Στην συνέχεια μίλησε για τα Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes) στη νέα ΚΑΠ. Παραδέχτηκε ότι η σημερινή εικόνα είναι πολύ απογοητευτική, αφού τα στρέμματα που αποφάσισαν να εντάξουν οι παραγωγοί στο ΟΣΔΕ του 2023 (πράσινο χρώμα στην εικόνα) είναι λιγότερα από όσα είχε προβλέψει η επιτροπή σχεδιασμού (κόκκινο χρώμα στην εικόνα). Εξαίρεση αποτελεί το Π1-31.6 - «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων», το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενίσχυση για χρήση συγκεκριμένων λιπασμάτων και βιοδιεγερτών.
Όμως απάντησε ο κ. Κλωνάρης σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου, απαραίτητη είναι η χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Δηλαδή δεν αρκούν τα τιμολόγια αγοράς για να πάρουν την ενίσχυση οι παραγωγοί.
Θυμίζουμε ότι η παρέμβαση συνίσταται στην ενίσχυση των παραγωγών αφενός για την απόκτηση και χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων και αφ’ ετέρου για την εφαρμογή, με τη συνδρομή γεωργικού συμβούλου, μιας ή περισσότερων δράσεων που θα επιλεγούν από έναν κατάλογο προτεινόμενων πρακτικών. Η χρήση της ψηφιακής εφαρμογής συνοδεύεται απαραίτητα από την επιλογή μιας επιπλέον δράσης του οικολογικού σχήματος 31.6 σε επίπεδο αγροτεμαχίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός δράσεων που μπορεί να επιλεγεί είναι τρεις με υποχρεωτική τη χρήση της ψηφιακής εφαρμογής. Ήδη έχουν πιστοποιηθεί κάποιες ψηφιακές εφαρμογές, ανέφερε ο κ. Κλωνάρης.
Η ενίσχυση για χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης σε αροτραίες είναι στα 45 ευρώ/εκτάριο, ενώ στα κηπευτικά και δενδρώδεις στα 60 ευρώ/εκτάριο. Για χρήση λιπασμάτων για παρεμποδιστές σε αροτραίες είναι στα 45 ευρώ/εκτάριο, ενώ στα κηπευτικά και δενδρώδεις στα 60 ευρώ/εκτάριο. Για χρήση προϊόντων με βιοδιεγέρτες σε αροτραίες είναι στα 30 ευρώ/εκτάριο, ενώ στα κηπευτικά και δενδρώδεις στα 60 ευρώ/εκτάριο. Πάντως σε παρέμβασή τους κύκλοι της βιομηχανίας λιπασμάτων ανέφεραν ότι οι ενισχύσεις κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο θα πρέπει να πληρώσει ο παραγωγός την αμοιβή γεωπόνου για σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και το κόστος της ψηφιακής εφαρμογής (υπάρχει πριμοδότηση). Το θετικό όμως είναι ότι αφού έχει αγοράσει ο παραγωγός τα συγκεκριμένα προϊόντα γιατί να μην εισπράξει και την σχετική ενίσχυση. Θα πρέπει όμως να ανεβάσει στο ΟΣΔΕ και τα τιμολόγια αγοράς. Επίσης ο παραγωγός μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή πρέπει να τηρεί καθημερινό ημερολόγια εργασιών.
Στην συνέχεια έγινε η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «πως η βιομηχανία των προϊόντων λίπανσης αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των βιομηχανιών.
Ο κ. Γιάννης Βεβελάκης, από την εταιρεία Eurochem Agro Hellas SA, ανέφερε ότι αν και έχουμε δυσκολία να σχεδιάσουμε το μέλλον υπάρχουν κάποια δεδομένα. Μέχρι το 2050 ο πλανήτης θα έχει 10 δις κατοίκους. Θα πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες για τροφή επιπλέον 2,5 δις ανθρώπων. Από την άλλη υπάρχουν προβλήματα από την υπερχρήση των εδαφών. Αυτο σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων με μια πιο ορθολογική χρήση λιπασμάτων.
Η κα Θεοδώρα Κουλουρά, από την εταιρεία Kavala Novafert, τόνισε ότι θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την παραγωγική διαδικασία. Το 2050 θα είναι έτος ορόσημο για τον αγροδιατροφικό τομέα. Πρέπει να έχουμε μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αλλά παράλληλα να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα.
Ο κ. Νίκος Κουτσούγερας, από την Φυτοθρεπτική, δήλωσε ότι το αρχικό σύνθημα η θρέψη είναι η λύση άλλαξε και έγινε να παράγουμε περισσότερα με περισσότερη γνώση. Επίσης αναφέρθηκε στην επανάσταση που έγινε με την χρήση βιοδιεγερτών στις καλλιέργειες.
Ο κ. Νίκος Κυριακίδης, από την εταιρεία Yara Ελλάς, τόνισε ότι από το 2050 η ΕΕ θα πρέπει να είναι περιβαλλοντικά ουδέτερη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε. Εμείς σαν εταιρεία έχουμε χρέος να δίνουμε λύσεις και ήδη καταφέραμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Η κα Έφη Τσούργιαννη, από την εταιρεία ΛΗΔΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, τόνισε ότι η βιομηχανία λιπασμάτων θα προσαρμοστεί με βάση την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Σαφώς όμως οι μικρές εταιρείες θα έχουν πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ωραιόπουλος, από την COMPO EXPERT ΕΛΛΑΣ, πρόσθεσε ότι φτάσαμε να μιλάμε για επισιτιστική κρίση γιατί είμαστε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις συνυπολογίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος.
Συμπερασματικά οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας λιπασμάτων ανέφεραν ότι σήμερα γίνονται μεγάλες επενδύσεις για την παραγωγή «πράσινων» λιπασμάτων. Στόχος είναι η παραγωγή «πράσινης» αμμωνίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί το φυσικό αέριο (που εισάγεται από την Ρωσία) από το νερό για παραγωγή της αμμωνίας. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το κόστος αυτών των επενδύσεων. Η απάντηση είναι ότι το κόστος η βιομηχανία θα το μετακυλίσει στην αγορά. Άρα τα πράσινα λιπάσματα θα τα πληρώνει πιο ακριβά ο αγρότης και στην συνέχεια θα φέρουν μια αύξηση τιμών στα τρόφιμα. Είναι έτοιμος ο καταναλωτης να πληρώνει πιο ακριβά τρόφιμα; Η απάντηση θα είναι θετική αν λάβει υπόψιν ότι θα πληρώνει περισσότερα για να μπορεί να ζήσει το παιδί του μέσα σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Και όπως ανέφερε ο κ. Βεβελάκης «είμαστε τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη που βάζει σε μεγάλο βαθμό τον παράγονα άνθρωπο».
Η Yara Ελλάς και η farmB® Digital Agriculture, ηγέτιδες εταιρείες στη θρέψη των καλλιεργειών και των ψηφιακών τεχνολογιών αντίστοιχα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν αναβαθμισμένες λύσεις γύρω από τη θρέψη των καλλιεργειών και τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Η Yara ενσωματώνει μέρος των ψηφιακών της εφαρμογών στο ψηφιακό σύστημα της farmB δημιουργώντας ένα αναβαθμισμένο σύστημα που συνδυάζει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας της farmB με τη βαθιά γνώση της Yara στη λίπανση των καλλιεργειών.
Για να είναι σε θέση να παράξει πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα, ο αγροτικός τομέας χρειάζεται γνώσεις και δεδομένα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Η ψηφιοποίηση της γεωργίας είναι γεγονός και θα αποτελέσει στο μέλλον, καθοριστικό παράγοντα βελτίωσης της παραγωγικότητας των καλλιεργειών.
Κάθε θρεπτικό στοιχείο μετράει
Το YaraFX INSIGHT είναι το λειτουργικό σύστημα της Yara που προσδιορίζει τις ανάγκες των καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία με βάση το προσδοκώμενο ύψος της παραγωγής, τη σύσταση και τη γονιμότητα των εδαφών. Οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν εύκολα στο σύστημα τις εδαφολογικές τους αναλύσεις και να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη λίπανση των καλλιεργειών τους, διασφαλίζοντας ότι οι καλλιέργειες λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών την περίοδο που τα χρειάζονται.
Τα δεδομένα του YaraFX INSIGHT ενσωματώνονται αυτόματα στις λειτουργίες της farmB για τη δημιουργία χαρτών μεταβλητών δόσεων αζώτου και την εφαρμογή των κατάλληλων λιπασμάτων σε συγκεκριμένες εδαφικές ζώνες στον αγρό.
Σταδιακά το ψηφιακό σύστημα της farmB θα εμπλουτίζεται με περισσότερες τεχνολογίες της Yara που θα βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τη διαχείριση της λίπανσης των καλλιεργειών όπως και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής, απαίτηση που έρχεται στο προσκήνιο από την εφαρμογή της στρατηγικής Farm to Fork της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η 13η Οκτωβρίου -Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων- αποτελεί το εφαλτήριο, για την ανάδειξη του ρόλου των Λιπασμάτων στη θρέψη του παγκόσμιου πληθυσμού και στην εξασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας των τροφίμων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).
Οι ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις που βιώνουμε, επιβεβαιώνουν τη σημασία της γεωργίας και του αγροδιατροφικού τομέα. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται και ο καθοριστικός ρόλος της θρέψης των φυτών στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους μείωσης της αξίας της γεωργικής παραγωγής.
Τα λιπάσματα αποτελούν το θεμέλιο της ανάπτυξης και καρποφορίας των φυτών, παρέχοντας τα αναγκαία θρεπτικά στοιχεία για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Συγχρόνως, η θρέψη φυτών ενισχύει την ευρωστία των καλλιεργούμενων φυτών, καθιστώντας τα φυτά πιο ανθεκτικά σε αβιοτικές καταπονήσεις και καταστάσεις στρες. Επιπλέον, η αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων που απομακρύνονται από τις καλλιέργειες με τη συγκομιδή, διασφαλίζει τη διατήρηση της γονιμότητας και της παραγωγικότητας των εδαφών.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΠΕΛ κ. Ρουσσέα Δημήτρη, «στις 13 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι με τα λιπάσματα είτε με την ιδιότητα του αγρότη, του γεωπόνου, του ερευνητή ή/και του στελέχους επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας λιπασμάτων και αισθανόμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή μας στη διατροφή της ανθρωπότητας. Ο κλάδος των λιπασμάτων συνεχίζει, με σεβασμό στο περιβάλλον, να παρέχει κατάλληλες λύσεις και προϊόντα λίπανσης για τη θρέψη των φυτών, με βάση της αρχές της ορθολογικής λίπανσης, προσαρμοσμένα στις εδαφολογικές συνθήκες της χώρας και στις ανάγκες των αγροτών».
Διαβάστε (εδώ) τι αναφέρουν τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΠΕΛ για την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων
Η νέα ΚΑΠ δίνει στρεμματική ενίσχυση για την χρήση του χωνεμένου υπολείμματος μονάδων βιοαέριου, ως βέλτιστη πρακτική για την κυκλική οικονομία και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας.
Στο Οικολογικό Πρόγραμμα «Επέκταση κυκλικής οικονομίας στη γεωργία» περιλαμβάνεται η Δράση 31.4: «Συγκέντρωση και θρυμματισμός των υπολειμμάτων καλλιεργειών και των κλαδεμάτων και εφαρμογή του κομπόστ (ιδιοπαραγώμενο ή μη)».
Η Δράση 31.4 έχει σκοπό την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας εντός των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Αυτό συνίσταται σε δύο φάσεις:
- Φάση 1η: Απομάκρυνση από τον αγρό του συνόλου της παραχθείσας βιομάζας που δεν διατίθεται προς κατανάλωση και κατεύθυνσή της σε χώρο όπου θα γίνει η διαχείρισή της.
- Φάση 2η: Εφαρμογή στον αγρό χωνεμένης βιομάζας με σκοπό την αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους ή και τον εμπλουτισμό του με θρεπτικά στοιχεία.
Τα παραπάνω είναι δυνατό να επιτευχθούν είτε άμεσα είτε έμμεσα. Άμεσα εφόσον μετά τη συλλογή της βιομάζας ακολουθήσει κομποστοποίηση αυτής εντός της ίδιας της εκμετάλλευσης και διασκορπισμός του κομπόστ στα αγροτεμάχια. Έμμεσα εφόσον η βιομάζα διατεθεί σε κατάλληλο για τη διαχείρισή της φορέα και ακολούθως εφαρμοστεί εντός του αγρού κομπόστ ή χώνευμα κατάλληλο για γεωργική χρήση.
Στη δράση είναι επιλέξιμοι οι ενεργοί γεωργοί που έχουν στην κατοχή τους εκτάσεις με μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώδεις, αμπέλια, ακτινιδιές) ή αροτραίες καλλιέργειες καθώς και κηπευτικά. Ο γεωργός οφείλει να εφαρμόζει στα αγροτεμάχιά του οργανική ύλη σε μορφή κομπόστ ή χωνεύματος με σκοπό την αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους της εκμετάλλευσής του.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Σταμογιάννης, σύμβουλος στον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), «το βιοαέριο παράγεται με την αναερόβια ζύμωση γεωργικών και ζωικών υπολειμμάτων. Μετά την παραγωγή βιοαερίου που το χρησιμοποιούμε για παραγωγή ενέργειας έχουμε τα υπολείμματα. Αυτά τα υπολείμματα που προκύπτουν από τις μονάδες Βιοαερίου θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι γεωργοί και μάλιστα θα πριμοδοτούνται.
Πολλοί δεν γνώριζαν τα οφέλη του χωνεμένου υπολείμματος και δεν ήθελαν να επωμιστούν το κόστος της μεταφοράς και διασποράς θεωρώντας ότι η χρήση των χημικών λιπασμάτων είναι ευκολότερη και πιο οικονομική. Τώρα με τη νέα ΚΑΠ ουσιαστικά επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της χρήσης στερεού και υγρού χωνεμένου υπολείμματος και η επιδότηση συμβάλει στην μείωση του κόστους για την χρήση τους.
Η ενίσχυση που θα λαμβάνει ο γεωργός για την εφαρμογή της Δράσης κυμαίνεται ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας».
Η ενίσχυση ανέρχεται ως εξής:
- Προμήθεια κομπόστ ή χωνεύματος και διασπορά του στον αγρό που καλλιεργείται με αροτραίες καλλιέργειες/συνολική ενίσχυση 110 €/Ha (11 ευρώ ανά στρέμμα).
- Προμήθεια κομπόστ ή χωνεύματος και διασπορά του στον αγρό που καλλιεργείται με κηπευτικές καλλιέργειες/συνολική ενίσχυση 200 €/Ha (20 ευρώ ανά στρέμμα).
- Προμήθεια κομπόστ ή χωνεύματος και διασπορά του στον αγρό που καλλιεργείται με ακτινίδια ή αμπέλια/συνολική ενίσχυση 112 €/Ha (11,2 ευρώ ανά στρέμμα).
- Προμήθεια κομπόστ ή χωνεύματος και διασπορά του στον αγρό που καλλιεργείται με δενδρώδεις καλλιέργειες πλην αμπελιών και ακτινιδίων/συνολική ενίσχυση 140 €/Ha (14 ευρώ ανά στρέμμα).
Στον συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο της γεωργίας, οι καινοτόμες λύσεις και οι εξελίξεις στην έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε όλο τον κόσμο. Η ελληνική εταιρεία PHYTORGAN, με εμπειρία 46 ετών στην παραγωγή προϊόντων φυτοπροστασίας και εξειδίκευση στα αναβράζοντα δισκία γιββεριλλικού οξέος, τα τελευταία χρόνια θέτει στο επίκεντρο των στρατηγικών της την καινοτομία, που θα μπορέσει να προσφέρει βιώσιμες λύσεις στη γεωργία του μέλλοντος. Με ισχυρή δέσμευση για αειφορία, η PHYTORGAN έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη προϊόντων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που προωθούν πρακτικές βιώσιμης γεωργίας και ταυτόχρονα ενισχύουν την παραγωγικότητα.
Η ανάπτυξη καινοτόμων φυτοπροστατευτικών προϊόντων αποσκοπεί στη προστασία των καλλιεργειών και τη διασφάλιση βιώσιμης παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η τεχνολογία NanoShield, ένα έργο που επαναπροσδιορίζει την φυτοπροστασία. Αυτή η οραματική πρωτοβουλία είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη νέας γενιάς ασφαλών νανοτεχνολογικών προϊόντων για την καταπολέμηση των ασθενειών και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση των φυτών, προάγοντας παράλληλα πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. H τεχνολογία NanoShield βασιζόμενη σε βιοσυμβατές πρώτες ύλες, αποσκοπεί στη στοχευμένη και αποτελεσματική φυτοπροστασία και θρέψη των φυτών, αποτελώντας έτσι έναν ισχυρό σύμμαχο στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιεργειών (ICM).
Με τη δέσμευσή του για ελαχιστοποίηση της χρήσης των συμβατικών αγροχημικών και κατ’ επέκταση για μια βιώσιμη και ασφαλή γεωργία, η τεχνολογία NanoShield αποσκοπεί να προσφέρει ένα πολύτιμο εναλλακτικό και οικονομικά προσιτό μέσο προστασίας των καλλιεργειών, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην συμβατική και τη γεωργία χαμηλών χημικών εισροών. Έχοντας ολοκληρώσει τα πρώτα στάδια των πειραματικών δοκιμών των προϊόντων σε ελεγχόμενες συνθήκες αλλά και στον αγρό, και έχοντας προχωρήσει στην καταχώρηση της τεχνολογίας για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η εταιρεία είναι πλέον ένα βήμα πιο κοντά στο να κυκλοφορήσει τα νέα σκευάσματα στην τοπική και διεθνή αγορά.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανταλλαγής γνώσεων, της συνεχούς μάθησης και της ενίσχυσης της τεχνογνωσίας, η PHYTORGAN έχει συνάψει συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, διακεκριμένους επιστήμονες και άλλες εταιρείες. Συντάσσοντας τις δυνάμεις με τους συνεργάτες της, η PHYTORGAN προσεγγίζει την καινοτομία με εξειδίκευση και διαφοροποίηση, αναπτύσσοντας λύσεις προσαρμοσμένες στις τοπικές, και όχι μόνο, ανάγκες και προκλήσεις. Η PHYTORGAN, καθοδηγούμενη από τη δύναμη της καινοτομίας και της έρευνας στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ευημερούντος μέλλοντος για τη γεωργία, λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις εταιρείες του κλάδου της γεωργίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, κλικ στο https://phytorgan.gr
Τις ποσότητες που διακινήθηκαν το 2022 στην ελληνική αγορά σκευασμάτων βιοδιεγερτών και μιγμάτων θρεπτικών στοιχείων με βιοδιεγερτικές ουσίες ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Ο ΣΠΕΛ πρωτοπόρος για άλλη μια φορά πραγματοποίησε την πρώτη καταμέτρηση στα προϊόντα λίπανσης με βιοδιεγέρτες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από τα μέλη του ΣΠΕΛ.
Οι Εταιρείες - Μέλη του ΣΠΕΛ διαχρονικά είναι αυτές που έχουν φέρει στην Ελληνική Αγορά καινοτόμες τεχνολογίες και πρωτοπόρα προϊόντα θρέψης και λιπάσματα, καθώς και ολοκληρωμένες λύσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων θρέψης των καλλιεργειών της χώρας μας.
Ο κλάδος της θρέψης φυτών αναπτύσσει συνεχώς καινοτόμα προϊόντα βιοδιεγερτών που συμπληρώνουν τις λύσεις λίπανσης και είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας και τις ανάγκες του Έλληνα αγρότη. Συγκεκριμένα οι βιοδιεγέρτες αποτελούν προϊόντα που ενισχύουν το δυναμικό των καλλιεργειών, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της λίπανσης, αντιμετωπίζουν τις αβιοτικές καταπονήσεις των καλλιεργειών, αυξάνοντας την αντοχή των φυτών σε συνθήκες στρες, μειώνουν τις απώλειες των θρεπτικών στοιχείων, βελτιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων και αυξάνουν το μετασυλλεκτικό χρόνο διατήρησής τους.
Η διαμόρφωση της διαδικασίας για τη συγκέντρωση των στοιχείων για την αγορά των βιοδιεγερτών είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας που πραγματοποιείται εδώ και έναν χρόνο από τα μέλη του ΣΠΕΛ και συγκεκριμένα από την Επιτροπή των βιοδιεγερτών του ΣΠΕΛ.
Για το σκοπό αυτό έχει αναπτύξει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα καταμέτρησης, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς το χρήστη, που εγγυάται την ασφάλεια της ψηφοφορίας, εξασφαλίζει τη μη ταυτοποίησης του χρήστη (ανωνυμία) και τη καταγραφή του περιεχομένου της κάθε συμμετοχής (μυστικότητα). Μεγάλη και αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των εταιρειών- μελών του ΣΠΕΛ που συμμετείχαν στη διαδικασία, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη δυναμική αυτών των προϊόντων. Στη διαδικασία συμμετείχαν 42 εταιρείες, εκπροσωπώντας το 90% των εταιρειών που διακινούν προϊόντα λίπανσης με βιοδιεγέρτες στην Ελληνική αγορά.
Οι κατηγορίες που συμπεριλήφθηκαν ως βιοδιεγέρτες είναι χουμικές ενώσεις, εκχυλίσματα φυκών, εκχυλίσματα φυτικών μερών, προϊόντα υδρόλυσης- αμινοξέα, μικροβιακά εμβόλια, ανόργανες ενώσεις, άλλες κατηγορίες, μίγματα βιοδιεγερτών -δυο ή περισσότερες βιοδιεγερτικές ουσίες χωρίς θρεπτικά στοιχεία-, καθώς και μίγματα ιχνοστοιχείων με βιοδιεγερτές (μια ή περισσότερες βιοδιεγερτικές ουσίες με ένα ή περισσότερα ιχνοστοιχεία).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 2022 στην Ελληνική Αγορά διακινηθήκαν σκευάσματα βιοδιεγερτών συνολικού όγκου 4.482 τόνοι.
Παράλληλα, καταμετρήθηκαν και τα μίγματα Θρεπτικών στοιχείων με βιοδιεγερτικές ουσίες (μια ή περισσότερες βιοδιεγερτικές ουσίες με ένα ή περισσότερα κύρια ή/και δευτερεύοντα ΘΣ) σε στερεή και υγρή μορφή.
Με βάση τα αποτελέσματα τα μίγματα Θρεπτικών στοιχείων εμπλουτισμένων με βιοδιεγερτικές ουσίες που διακινήθηκαν το έτος 2022 στην ελληνική αγορά ήταν 9.626 τόνοι.
Με βάση τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι ο κύριος όγκος των προϊόντων αυτών διακινούνται στην ελληνική αγορά με την εθνική νομοθεσία, δηλαδή είτε ως Λιπάσματα Νέου Τύπου (ΚΥΑ 291180_11034_02), είτε ως Υποβοηθητικά Ανάπτυξης Φυτών (ΚΥΑ 217217_04).
Η συγκέντρωση στοιχείων για την αγορά των βιοδιεγερτών αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που κατέχουν αυτά τα προϊόντα στον κλάδο των λιπασμάτων, καθώς και τη μεγάλη προστιθέμενη αξία που προσδίδουν στα ελληνικά γεωργικά προϊόντα με όρους ποιότητας και ποσότητας
Την Τετάρτη 5 Απριλίου, το Πολυτεχνείο Κρήτης στα πλαίσια του ερευνητικού έργου WaysTUP! πραγματοποίησε ανοικτό μαθησιακό σεμινάριο με θέμα τη «Μεταφορά καλών πρακτικών στην αξιοποίηση της λυματολάσπης, του κατσίγαρου και του κομπόστ ως αγροτικά προϊόντα».
Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο καθηγητής Νικόλαος Νικολαΐδης ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της τετραετούς έρευνας της ομάδας του για τη μετατροπή της λυματολάσπης σε βιοκάρβουνο, καθώς και τα αποτελέσματα πιλοτικής εφαρμογής βιοκάρβουνου σε αγροτικές καλλιέργειες.
Ειδικότερα, παρουσίασε τα αποτελέσματα χρήσης του βιοκάρβουνου σε πειράματα αγρού και θερμοκηπίου για καλλιέργεια ντομάτας, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του βιοκάρβουνου ως εδαφοβελτιωτικό και βιοδιεγερτικό, και τις διαδικασίες για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του (ιδιότητες και δοσολογίες). Επίσης έκανε οικονομική ανάλυση του προϊόντος και της διαδικασίας παραγωγής του, και συγκριτική αξιολόγηση με διεθνή, ευρωπαϊκά και ελληνικά πρότυπα.
Η συμμετοχή εκπροσώπων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, Περιφερειακών Διευθύνσεων, αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα, ήταν μεγάλη.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του WaysTUP!
Τη νομοθετική ρύθμιση των Εθνικών Ανόργανων Λιπασμάτων ζητά ο ΣΠΕΛ (Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων) με επιστολή του στο ΥπΑΑΤ.
Εκπρόσωποι του ΣΠΕΛ αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα της θέσπισης νέας νομοθετικής εθνικής ρύθμισης για τα ανόργανα λιπάσματα, που υπήρχαν στον ΕΚ 2003/2003. Μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, απέστειλε νέα επιστολή στην Αρμόδια Υπηρεσία και στην Πολιτική Ηγεσία. Όπως αναφέρει στην επιστολή ο κλάδος των λιπασμάτων είναι εγκλωβισμένος σε ένα αναχρονιστικό και άκρως γραφειοκρατικό εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που έγινε πριν 20 χρόνια.
Η νέα ΚΥΑ έληξε στις 16/12/2022 και δεν έχει ανανεωθεί. Οπότε τώρα ισχύει η παλιά ΚΥΑ του 2002. Οι άδειες ενός νέου προϊόντος μπορούν να δοθούν είτε με την εθνική νομοθεσία είτε με την ευρωπαϊκή αλλά και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει γραφειοκρατικό πρόβλημα. Και μιλάμε για τα ανόργανα λιπάσματα, που αντιπροσωπεύουν το 85% της αγοράς λιπασμάτων».
Εθνική νομοθεσία
Για κάθε νέο προϊόν θα πρέπει να κατατεθεί εθνικός φάκελος και η αρμόδια επιτροπή (ΤΕΓΕΛ) θα πρέπει να συνεδριάσει για να δώσει την έγκριση. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να φτάσει 6 έως 8 μήνες. Αλλά για να υπάρξει έγκριση πρέπει να συνεδριάσει η ΤΕΓΕΛ, που εδώ και δύο μήνες δεν το έχει κάνει.
Ευρωπαϊκή νομοθεσία
Πρέπει να καταθέσει την αίτηση στην αρμόδια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αρχικά ζητούσαν να κατατίθεται στην πλατφόρμα η Δήλωση Βαρέων Μετάλλων των προϊόντων λίπανσης, στη συνέχεια η Δήλωση Συμμόρφωσης και τώρα ζητείται η ετικέτα των προϊόντων. Έχει δημιουργηθεί μια άτυπη διαδικασία προέγκρισης από υπάλληλο του ΥπΑΑΤ, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Επιστολή
Η επιστολή του ΣΠΕΛ προς Δ/ση Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μίχος Κων/νος Τμήμα Λιπασμάτων και Εδαφολογίας-ΥπΑΑΤ, κ. Μπαρδάκου, κ. Βλάχου, κ. Γιαννόπουλο, αναφέρει τα εξής:
Αξιότιμοι κύριοι,
Θεωρούμε απαράδεκτη και εξόχως εμπαικτική τη στάση του ΥπΑΑΤ έναντι ολόκληρου σχεδόν του κλάδου των λιπασμάτων, για το θέμα που μας ταλανίζει εδώ και μήνες.
Η στάση σας αυτή, πλέον εγείρει ερωτηματικά περί των προθέσεων σας, εάν δηλαδή πραγματικά υπάρχει η βούληση επίλυσης ή πρόκειται περί διαβεβαιώσεων κενών περιεχομένου με στόχο τον εφησυχασμό μας. Αποτέλεσμα, να είναι ο κλάδος εγκλωβισμένος σε ένα αναχρονιστικό και άκρως γραφειοκρατικό εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που έγινε πριν 20 χρόνια, χωρίς καμία πρακτική ενέργεια που θα επιφέρει επίλυση του θέματος.
Παρά τις ως πρόσφατα ρητές διαβεβαιώσεις τόσο της Πολιτικής Ηγεσίας όσο και της Αρμόδιας Υπηρεσίας οτι θα υπάρξει νέα Υπουργική Απόφαση για ένα πιο σύγχρονο απλοποιημένο νέο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για την κυκλοφορία των συγκεκριμένων ανόργανων λιπασμάτων, δεν έχει γίνει καμία πρόοδος. Τονίζουμε οτι αυτά, τα ανόργανα λιπάσματα, που αιτούμαστε να ρυθμιστούν, καλύπτονταν για 20 χρόνια με τον ΕΚ 2003/2033 και αντιπροσωπεύουν το 85% της αγοράς λιπασμάτων.
H παρούσα Εθνική νομοθεσία (ΚΥΑ 291180/11034/02) αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ανεπαρκής αφενός εξαιτίας της μεγάλης κωλυσιεργίας της ΤΕΓΕΛ, (έχει να συνεδριάσει από 16 Δεκεμβρίου!!) αλλά και αφετέρου λόγω της κατακόρυφης αύξησης των αιτήσεων των εταιρειών λιπασμάτων για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας εθνικών λιπασμάτων (νέου τύπου).
Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων αφορούν τα εν λόγω σκευάσματα ανόργανων λιπασμάτων και παρά το αίτημα του ΣΠΕΛ, στις 11/1/23, στην Αρμόδια Υπηρεσία για πιο συχνή σύγκλιση της ΤΕΓΕΛ, πάλι δεν υπάρχει καμία επιτάχυνση των διαδικασιών. Όχι μόνο δεν υπάρχει πρόνοια για τη λύση του προβλήματος, αλλά υπάρχει και εσφαλμένη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1009/2019.
Οι εταιρείες καλούνται να δηλώνουν στην ψηφιακή πλατφόρμα των λιπασμάτων, όσα από τα λιπάσματα κυκλοφορούν με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1009/2019, ενώ έχει δημιουργηθεί μια άτυπη διαδικασία προέγκρισης, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, και έχει ρητά διευκρινιστεί και από την ΕΕ.
Στην αρχή ζητούσαν να κατατίθεται στην πλατφόρμα η Δήλωση Βαρέων Μετάλλων των προϊόντων λίπανσης, στη συνέχεια η Δήλωση Συμμόρφωσης και τώρα ζητείται η ετικέτα των προϊόντων! Και όλα αυτά όχι με επίσημα έγγραφα, ώστε να ξέρουν οι εταιρείες λιπασμάτων τι πρέπει να κάνουν. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια γενικότερη σύγχυση στον κλάδο.
Σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί και βάλλει τη γεωργία αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, αναρωτιόμαστε γιατί δημιουργούνται τέτοια προσκόμματα στον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και γιατί δεν προβαίνετε στην απλοποίηση της εθνικής νομοθεσίας. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττεται η βιωσιμότητα των εταιρειών, και η επιχειρηματικότητα, να περιορίζονται οι επιλογές του Έλληνα αγρότη, και να δημιουργούνται παραπλανητικά δημοσιεύματα για την ποιότητα των λιπασμάτων αυξάνοντας εν τέλει το κόστος παραγωγής.
Ως ΣΠΕΛ και εκπροσωπώντας σχεδόν το σύνολο των Ελληνικών Εταιρειών και όλες τις Πολυεθνικές Εταιρείες λιπασμάτων, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη δυσαρέσκεια των μελών μας, και αιτείται την άμεση επίλυση του θέματος, όπως επανειλημμένα έχετε δεσμευτεί, δηλαδή:
1. την άμεση επίλυση του θέματος των πρώην λιπασμάτων ΕΚ για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.
2. την προσαρμογή στον Κανονισμό 1009/2019 χωρίς καταχρηστικές επινοήσεις, που μόνο σκοπό έχουν την αύξηση της γραφειοκρατίας και την αναποτελεσματικότητα των ελέγχων.
Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και ξεκίνησε η λίπανση στις ροδακινές και νεκταρινιές, ενώ παράλληλα γίνεται και η προληπτική φυτοπροστασία.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της καλλιέργειας ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από την Κουλούρα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκλήρωσα το κλάδεμα των δέντρων. Στις επιτραπέζιες ποικιλίες ροδάκινου αφήνεις λιγότερες βέργες, ενώ στα συμπύρηνα περισσότερες. Το πρόβλημα είναι ότι όταν ξεκινήσουν τα αραιώματα θα είναι δύσκολο να βρεις εργάτες γης. Φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Αναμένουμε τα νέα Σχέδια Βελτίωσης που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή οικίσκων για να μένουν οι εργάτες.
Από σήμερα Τετάρτη (1/3) ξεκίνησε η λίπανση των δέντρων μιας και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (βροχερός καιρός). Ήδη κάποιες πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων έχουν ανθίσει. Το κόστος λίπανσης είναι πολύ υψηλό για αυτό θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι προσεκτικοί και να κάνουν σωστή χρήση. Αυτό που φοβόμαστε είναι μην έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και παγετούς μέσα στον Μάρτιο.
Παράλληλα κάνουμε και φυτοπροστασία και ήδη έχω κάνει έναν ψεκασμό με χαλκό και έναν για τον εξώασκο. Θα ακολουθήσουν και οι επόμενοι για εντομολογικούς και μυκητολογικούς εχθρούς. Περιμένουμε την πληρωμή των αποζημιώσεων για τις ζημιές του καλοκαιριού γιατί ξεκίνησαν οι καλλιεργητικές φροντίδες και πολλοί παραγωγοί έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα για να καλύψουν τα έξοδά τους».
Ξεκίνησε την προληπτική φυτοπροστασία και ο Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός ροδάκινων και νεκταρινιών από τη Νάουσα. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο «αυτή την εποχή κάνουμε τα ραντίσματα για μυκητολογικές και εντομολογικές ασθένειες.
Όσον αφορά την λίπανση αναμένεται να ξεκινήσει κυρίως από τα μέσα Μαρτίου. Πολλοί όμως παραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει να ρίχνουν Άζωτο (βοηθάνε οι βροχοπτώσεις). Βέβαια το κόστος της λίπανσης είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να γίνεται με προσοχή από τον παραγωγό.
Προς το τέλος είμαστε στα κλαδέματα. Κάποιοι λένε ότι αν γίνει καλό κλάδεμα θα γλυτώσουν το αραίωμα σε μια εποχή που δεν υπάρχουν πολλά εργατικά χέρια αλλά εγώ δεν συμφωνώ. Αν έχουμε λίγες βέργες στο δέντρο και πέσει παγετός τότε η ζημιά θα είναι μεγάλη για τον παραγωγό και αυτή δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ».
Πρόκειται για την ενίσχυση που καταβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Η ΚΥΑ τροποποιείται ως προς τις διατάξεις που αφορούν ΚΑΔ νομικών οντοτήτων (π.χ. συνεταιρισμοί, ομάδες), αλλά και ως προς το χρόνο που έγιναν οι αγορές λιπασμάτων από τους παραγωγούς και εκδόθηκαν τα απαραίτητα παραστατικά.
Πιο αναλυτικά στη νέα ΚΥΑ αναφέρονται τα εξής:
1. Η περ. β του άρθρου 2 της υπ' αρ. 2300/384441/15-12-2022 (Β' 6446) κοινής υπουργικής απόφασης με το εξής λεκτικό:
«β) σε περίπτωση νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο Φορολογικό Μητρώο, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, κύριο ή δευτερεύοντα, έναν από τους αναφερόμενους στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας» αντικαθίσταται από το εδάφιο:
«β) σε περίπτωση νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο Φορολογικό Μητρώο, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, κύριο ή δευτερεύοντα, έναν από τους αναφερόμενους στο Παράρτημα της υπ' αρ. 635/321245/31-10-2022 (Β' 5579) κοινής υπουργικής απόφασης.».
2. Η περ. γ του άρθρου 2 της υπ' αρ. 2300/384441/15-12-2022 κοινής υπουργικής απόφασης με το εξής λεκτικό:
«γ) έχουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/10/2021 έως και 30/9/2022 και» αντικαθίσταται από το ακόλουθο εδάφιο:
«γ) έχουν επηρεαστεί από την τρέχουσα κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ιδίως από την αύξηση του κόστους των λιπασμάτων και».
Δείτε το ΦΕΚ εδώ
Αίτημα για την ενίσχυση των αγροτών λόγω της υψηλής τιμής των λιπασμάτων κατάθεσαι η χώρα μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαι η χώρα μας, στις 14 Δεκεμβρίου 2022.
Στις 3, 25 και 26 Ιανουαρίου 2023 κατατέθηκαν και συμπληρωματικά στοιχεία από την Ελλάδα και το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Ιανουαρίου 2023.
Στο αίτημα που κατατέθηκε στην ΕΕ από το ΥπΑΑΤ αναφέρεται ότι η αύξηση τιμών στα λιπάσματα ξεπερνάει το 34% κατά την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου 2022.
Όμως η κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει τους αγρότες με ποσοστό 10,95% την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2021 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022.
Να θυμίσουμε ότι οι αγρότες είχαν καταθέσει τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ από 15 έως 25 Νοεμβρίου 2022.
Πάντως η Ελλάδα παραδέχεται ότι αύξηση τιμών στα λιπάσματα είχαμε και πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά δεν θέλει να την συμπεριλάβει στο συγκεκριμένο μέτρο της ενίσχυσης.
Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι η χώρα μας δεν ζητά η ενίσχυση, που αφορά κονδύλι 60 εκατ. ευρώ, να προέρχεται από κοινοτικά κονδύλια αλλά από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «η ενίσχυση καλύπτει τις αγορές λιπασμάτων για την περίοδο από 1/10/2021 έως 30/9/2022. Η χώρα μας καθυστέρησε πολύ να καταθέσει το αίτημα στην ΕΕ. Καλύπτει τα χειμερινά σιτηρά του 2021 και τα ανοιξιάτικα του 2022. Όμως για τα λιπάσματα στα χειμερινά σιτηρά του 2022, που είναι πιο ακριβά από αυτά του 2021, δεν πρόκειται να εισπράξουν κάποια ενίσχυση οι γεωργοί. Οι σπορές στην περιοχή μας έχουν μειωθεί όπως και η χρήση των λιπασμάτων, κυρίως από τις μικρομεσαίες καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει μια μείωση της παραγωγής που τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί αλλά και εκτιμώ ότι θα ενταθεί».
Διαβάστε την σχετική απόφαση της ΕΕ (πατήστε εδώ)
Την καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, σύσσωμος ο κλάδος των λιπασμάτων, μαζί με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, όλων των παραγωγικών φορέων και του Τύπου.
Ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Δημήτρης Ρουσσέας, αφού ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους δήλωσε τα εξής: «Αντιπροσωπεύουμε σχεδόν όλες τις Ελληνικές εταιρείες, όλες τις πολυεθνικές εταιρείες και γίνεται πραγματικά μια εξαιρετική δουλειά στον τομέα της επιμόρφωσης, γνώσης, καινοτομίας, της ενημέρωσης. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το έργο μας ως κλάδος, θα πω όμως ότι αυτά τα χρόνια, έχουμε παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μετέπειτα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και κυρίως της ενεργειακής κρίσης, είχαμε και ένα νέο νομοθετικό περιβάλλον στην Ευρώπη, ένα νέο κανονισμό, μια νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, μια νέα στρατηγική της Ευρώπης για τη γεωργία. Η οποία ΕΕ, βλέπουμε πως αλλάζει τον τρόπο σκέψης της για τον αγροτικό τομέα. Καλούμαστε να παράξουμε περισσότερα προϊόντα και πιο ποιοτικά, αλλά με λιγότερες εισροές. Σε αυτή τη νέα κατάσταση, ο κλάδος των λιπασμάτων έχει απάντησει με τις νέες τεχνολογίες και με τις καινοτομίες. Εμείς, είμαστε κοντά στα μέλη μας να τα ενημερώσουμε, αυτό κάνουμε και τολμώ να πω ότι πρόσφατα έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα σεμινάρια -τολμώ να πω σε όλη την ΕΕ- με εκπροσώπους της ΕΕ για το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, με εκπροσώπους της ΕΕ, φορέων πιστοποιητικών κ.λπ. Αυτό που ζητάμε από την πολιτική ηγεσία είναι κι έναν ευέλικτο εθνικό νόμο, έναν αποτελεσματικό εθνικό νόμο. Έχουμε εθνικό νόμο, αλλά είναι λίγο παρωχημένος και πρέπει να αναπροσαρμοστεί. Πιστεύω ότι είναι στο δρόμο, για να γίνει αυτό σύντομα. Από κει και πέρα,, θέλω να εξάρω τη συμμετοχή των μελών μας και των μελών του Διοικητικού μας Συμβουλίου, σε δράσεις όπως αυτές για τους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας που είναι σημαντική και πολύ αποτελεσματική». Ο κ. Ρουσσέας αναφέρθηκε επίσης στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει ο ΣΠΕΛ, με πολλούς φορείς, τη βιομηχανίας κ.λπ. και με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, ενώ εξέφρασε και τη συμπάθειά του στον δοκιμαζόμενο -από τους σεισμούς- Τουρκικό λαό.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος, σημειώνοντας τα ακόλουθα: «Εύχομαι και στο μέλλον να έχουμε τη δυνατότητα για τέτοιες εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, καθώς δυο χρόνια, λόγω του κορονοϊού, τη χάσαμε. Τα γεγονότα που συνέβησαν διεθνώς, αλλά και στην ΕΕ, μας οδήγησαν στο να αναπροσαρμόσουμε τις προτεραιότητές μας. Εκεί που κάποια πράγματα ήταν δεδομένα, τέθηκαν ξαφνικά, ερωτηματικά για την επισιτιστική επάρκεια. Όλες οι χώρες και εμείς θέσαμε σε εφαρμογή νέες στρατηγικές. Ο κλάδος των λιπασμάτων είναι βασικός για την παραγωγή τροφίμων». Εν συνεχεία, άφησε παράθυρο για αλλαγές, σημειώνοντας πως: «Θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, που είναι και δικός μας κανονισμός, δηλαδή να πάμε σε βιώσιμα, καινοτόμα συστηματα και πράσινα, όπως γίνεται στο εξωτερικόν, να δώσουμε βάρος στην παραγωγή με φιλικούς για το περιβάλλον τρόπους, να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, τη χημική βιομηχανία. Έχουμε δυνατότητα για υπουργικές αποφάσεις. Είμαστε όμως, πριν από τις εκλογές. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες χρειάζονται καλή διαβούλευση».
Χαιρετισμό απηύθηνε και η παριστάμενη γενική γραμματέας του ΥπΑΑΤ, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, δίνοντας βάση στα νέα δεδομένα, που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή για τον κλάδο, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο γεωπόνος και πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Φάνης Κουρεμπές, αφού ευχήθηκε καλή χρονιά και συνεχάρη τον ΣΠΕΛ και τα μέλη του για τη δουλειά τους, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα της καινούργιας ΚΑΠ, αλλά και στην αναγκαιότητα μείωσης του κόστους παραγωγής. Το φλουρί της βασιλόπιτας κέρδισε η διευθύντρια του ΣΠΕΛ, κα Φωτεινή Γιαννακοπούλου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν τη μετάβαση στα βιολογικά (οργανικά) λιπάσματα και να εξαρτηθούν λιγότερο από τα ρωσικά λιπάσματα, λένε οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου.
Το σχέδιο κειμένου, το οποίο κατέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας από τον Πρόεδρό της Γερμανό Ευρωβουλευτή κ. Norbert Lins (EPP, DE) και εγκρίθηκε με 38 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 2 αποχές, λέει ότι όλα τα ορυκτά λιπάσματα, εκτός από αυτά που προέρχονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα πρέπει να συνεχίσουν προσωρινά να απαλλάσσονται από εισαγωγικούς δασμούς, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές τους.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ακόμη ότι η Ρωσία έχει καταχραστεί την κυριαρχία της στον εφοδιασμό φυσικού αερίου και χρησιμοποίησε λιπάσματα ως πολιτικό όπλο. Η περαιτέρω χρήση των ρώσικων λιπασμάτων κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τις ρωσικές πολεμικές προσπάθειες, επισημαίνουν.
Ωστόσο, η εξάρτηση της ΕΕ από τα λιπάσματα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλα εισαγόμενα λιπάσματα. Ούτε θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η στροφή προς μια ευρωπαϊκή βιομηχανία λιπασμάτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σημειώνουν.
Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την Επιτροπή να αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για τα λιπάσματα και να παρουσιάσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα αειφόρα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, έως τον Ιούνιο του 2023.
Πάντως οι ευρωβουλευτές παραδέχονται ότι τα κονδύλια του ταμείου για το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους των λιπασμάτων, το οποίο οδηγεί σε αύξηση του κόστους παραγωγής.
Το σχέδιο ψηφίσματος για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της οικονομικής τιμής των λιπασμάτων θα ψηφιστεί σε μία από τις επόμενες συνόδους Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιθανότατα τον Φεβρουάριο.
Έμπειροι παραγωγοί ποικιλίας Κορωνέικης, βιολογικής ελιάς Χαλκιδικής, αλλά και Καλαμών μας παραθέτουν τις εμπειρίες τους, όσον αφορά στη λίπανση των δέντρων την περίοδο που διανύουμε, αλλά και μετέπειτα.
Επίκαιρο το θέμα της λίπανσης της ελιάς και ο ΑγροΤύπος παραθέτει, με ένα νέο άρθρο, απόψεις έμπειρων ελαιπαραγωγών γύρω από τις ενδεδειγμένες συνταγές.
«Διαφυλλικά για καλύτερα αποτελέσματα»
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, θα αναφερθούμε στην λίπανση που κάνουμε στις ελιές για ελαιοποίηση (ποικιλία Κορωνέικη). Η πρώτη λίπανση γίνεται μετά την συγκομιδή, από Δεκέμβριο μέχρι Ιανουάριο, όταν βάζουμε βόριο (Β) στο έδαφος. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να έχουν πλούσια ανθοφορία, επιτυχημένη καρπόδεση και καλή παραγωγή. Βάζουμε περίπου 100 γραμμάρια στην ρίζα του κάθε δέντρου. Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου γίνεται η βασική σύνθετη λίπανση. Μια συνταγή που χρησιμοποιούμε πολύ στην περιοχή είναι η 18 - 6 - 12 (άζωτο - φώσφορο - κάλιο). Σε αυτήν προσθέτουμε τα ιχνοστοιχεία: Μαγνήσιο - 4 βόριο - 0,3 και ψευδάργυρο - 0,1. Σε δέντρα ηλικίας πάνω από 30 ετών βάζουμε 3 - 4 κιλά σύνθετο ανάλογα την ηλικία του δέντρου, 3 στα πιο μικρά και 4 στα μεγαλύτερα. Πολλοί παραγωγοί σταματούν σε αυτό το στάδιο την λίπανση. Αν κάποιοι θέλουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα συνδιάζουν τους ψεκασμούς που κάνουν με διαφυλλική λίπανση. Στον πρώτο ψεκασμό που γίνεται για καλοκόρις στην ανθοφορία τον Απρίλιο προσθέτουμε διαφυλλικά βόριο (Β) και άζωτο (Ν). Στον δεύτερο ψεκασμό που γίνεται για πυρηνοτρήτη που κάνουμε τον Μάιο ρίχνουμε μια ακόμη δόση διαφυλλικά βόριο και άζωτο. Με την πρώτη άρδευση που θα κάνουμε τον Ιούνιο κάνουμε υδρολίπανση με άζωτο. Στα τέλη Αυγούστου για να έχουμε καλά μεγέθη καρπού μαζί με τον ψεκασμό κατά του δάκου βάζουμε κάλιο και ασβέστιο, που βοηθά τον καρπό να έχει καλή ελαιοπεριεκτικότητα.
Η περίπτωση της βιολογικής ελιάς Χαλκιδικής
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Ολύνθου Χαλκιδικής «Biolivia», Δημήτρης Ευαγγελινός: «καλλιεργώ βιολογικά επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής. Το κόστος όλων των εφοδίων είναι αυξημένο κατά 30 - 40% σε σχέση με πέρσι. Για αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να προσπαθούν να κάνουν σωστή λίπανση. Ο ελαιώνας είναι ένα οικοσύστημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιζεται, ο ορθολογικός χειρισμός για την διατήρηση της παραγωγικής ικανότητάς του. Το έδαφος μπορεί να μας δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία αρκεί να κάνουμε μια σωστή επεξεργασία. Νομίζω πως η στρατηγική λίπανσης ουσιαστικά που ακολουθείται από την πλειοψηφία των παραγωγών έχει να κάνει με την ποσότητα, και όχι με την διατήρηση της οργανικής ύλης. Προσωπικά προσπαθώ να κάνω μια ισορροπημένη και στοχευμένη λίπανση. Αυτό εξοικονομεί χρόνο, κόπο και χρήμα για τον παραγωγό. Προσπαθώ να εμβολιάσω το χώμα με μικροοργανισμούς (αζωτοβακτηρίδια κ.α.). Επίσης επιλέγω κοπριές ή Λεοναρδίτη που αποτελεί πλούσια και καθαρή πηγή Οργανικής Ουσίας και Χουμικών Συστατικών. Εκτιμώ, ότι με τους διαφυλλικούς ψεκασμούς κάνουμε διόρθωση της θρέψης. Επειδή έχω πολλά στρέμματα καλλιέργειας κάνω κάθε χρόνο πιλοτικά αναλύσεις εδάφους και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση. Στις βρώσιμες ελιές καλό είναι η οργανική λίπανση να ξεκινά μετά την συγκομιδή κατά το Νοέμβριο. Τον Ιανουάριο βάζω λιπάσματα με ξηρη μυκητιασική μάζα και μικροοργανισμούς. Τα ελαιόδεντρα δεν είναι άλογα κούρσας. Η υπερεντατική καλλιέργεια μας έκανε να ξεχάσουμε την μεγάλη σημασία που έχει το έδαφος. Βλέπουμε πολλά αρδευόμενα ελαιόδεντρα μικρής ηλικίας να ξεραίνονται στην Χαλκιδική. Για αυτό πρέπει να κάνουμε μια ορθολογική θρέψη».
Η συνταγή ενός παραγωγού με Καλαμών από το Μεσολόγγι
Τέλος, ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το χωριό Μάστρο Αιτωλοακαρνανίας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα τελευταία 10-12 χρόνια κάνω ανάλυση φυλλοδιαγνωστική στις αρχές Ιανουαρίου, η οποία με βοηθάει να δω τι συμβαίνει στα δέντρα. Αν από τα αποτελέσματα της ανάλυσης κριθεί απαραίτητο, κάνω τον πρώτο ψεκασμό το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, για να προλάβω προβλήματα από γλοιοσπόριο, μύκητες, κυκλοκόνιο, ακάρεα κ.λπ. Στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου κάνω και δεύτερη φυλλοδιαγνωστική, για να δούμε τα αποτελέσματα της πρώτης εφαρμογής χαλκούχων. Παράλληλα, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου κάνω ζιζανιοκτονία, με διασυστηματικό ζιζανιοκτόνο, το οποίο λειτουργεί και προφυτρωτικά. Στόχος είναι τα χόρτα και ειδικά αυτά που είναι δίπλα στους κορμούς των δέντρων, να είναι στο σωστό επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν ζημιές από τρωκτικά, αλλά και για να παίρνει ήλιο το χωράφι. Πάντοτε κοιτώντας τον καιρό και βάσει τα αποτελέσματα της δεύτερης φυλλοδιαγνωστικής, αλλά και τις βροχές που θα πέσουν, εφαρμόζουμε αζωτούχα λιπάσματα. Στις αρχές Μαρτίου κάνουμε διαφυλλικό ενόψει της ανθοφορίας και για τα βλαστάρια. Το Μάρτιο με την ανθοφορία, που σχηματίζεται το μούρο κάνουμε πάλι διαφυλλικά, αν η φυλλοδιαγνωστική δίεξει τέτοια ανάγκη, αν για παράδειγμα λείπει ψευδάργυρος ή βόριο. Σε περίπτωση που ο καιρός έχει αυτή την περίοδο εξάρσεις (π.χ. πολύ κρύο ή ζέστες), μπροούμε να χρησιμοποιήσουμε βιοδιεγέρτες. Ειδικά σε περίπτωση παγετού είναι απαραίτητο πολύ. Τον Απρίλιο με Μάιο, μαζί με βασική λίπανση, κάνουμε ραντίσματα με χαλκούχα και δηλητήριο για ακάρεα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι πάντα κοιτάμε και τον καιρό, που παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια. Τον Ιούνιο με Ιούλιο έχουμε ολοκληρώσει τον ψεκασμό για την καρπόδεση και πάμε για τη δεύτερη επέμβαση με διαφυλλικά, συν λίπανση με Καλιούχα, που πάνε στον καρπό. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετέπειτα, παρακολουθούμε συνεχώς τι γίνεται και με την παρουσία του δάκου, ώστε αναλόγως να παρέμβουμε με ραντίσματα. Τον Σεπτέμβριο κάνουμε εφαρμογή με καλιούχα πάλι που βοηθούν στην ωρίμανση του καρπού».
Εποχή για τη λίπανση της ελιάς είναι αυτή που διανύουμε και ο ΑγροΤύπος, παρουσιάζει απόψεις έμπειρων παραγωγών αλλά και συνταγές λίπανσης από εταιρείες.
Τι αναφέρουν οι παραγωγοί
Τρεις κύριες λιπάνσεις τον χρόνο
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το κόστος λίπανσης στην επιραπέζια ελιά Χαλκιδικής έχει αυξηθεί πάνω από 50% μέσα σε ένα χρόνο. Στην καλλιέργεια είναι απαραίτητες τρεις κύριες λιπάνσεις τον χρόνο. Από τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου κάνουμε την βασική λίπανση (άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ), κάλιο (Κ). Θα είναι καλό να έχει προηγηθεί εδαφολογική και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση γιατί έτσι κάνουμε ορθολογική λίπανση και εξοικονόμηση χρημάτων. Σε ένα δέντρο ηλικίας 10 ετών ρίχνουμε περίπου στα 2 κιλά, ενώ σε δέντρο άνω των 20 ετών το λιγότερο 5 κιλά βασικής λίπανσης. Από μέσα Απριλίου μέχρι αρχές Μαΐου ρίχνουμε θειική αμμωνία και ασβέστιο που βοηθάνε πολύ στην ανάπτυξη της ελιάς. Επίσης όταν δέσει το καρπίδιο (μέσα με τέλη Ιουνίου) κάνουμε μια συμπληρωματική λίπανση με ασβέστιο και θρεπτικά συστατικά. Μετά τον Απρίλιο σε κάθε ράντισμα με φυτοπροστατευτικά ρίχνουμε στο διάλυμα και διαφυλλικά λιπάσματα. Επίσης, μέσα στον Αύγουστο ρίχνουμε νιτρική αμμωνία για να πάρει περισσότερο βάρος ο καρπός (ανάπτυξη σάρκας για καλό τεμαχισμό). Λίγο πριν ή μετά την συγκομιδή ρίχνουμε θειικό κάλιο, για να προετοιμάσουμε το δέντρο για την επόμενη παραγωγή.
Ανάλυση εδάφους και φύλλων κάθε χρόνο
Ο κ. Γιώργος Πεπόνης, καλλιεργητής ελιάς Καλαμών με 150 στρέμματα, βιολογικά και συμβατικά, από το Θύριο Αιτωλοακαρνανίας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «προσωπικά κάνω ανάλυση εδάφους και φύλλων κάθε χρόνο και αναλόγως τις ανάγκες, προσαρμόζω και τις εφαρμογές. Μάλιστα επειδή τα κτήματα είναι μεγάλα σε έκταση, μπορεί σε ένα χωράφι να κάνω δυο και τρεις αναλύσεις. Κάθε χρόνο προσαρμόζομαι ανάλογα τι λείπει από το έδαφος και αναλόγως πορεύομαι. Στις αρχές Φεβρουαρίου ξεκινάμε με βασική λίπανση, τον Απρίλιο-Μάιο εφαρμόζουμε αζωτούχα, όπως και τον Ιούνιο. Από κει και έπειτα, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο πάμε στα καλιούχα. Από τις πρώτες κουβέντες που έχουμε κάνει φέτος, φαίνεται πως έχει αρχίσει πτώση τιμών για τα αζωτούχα. Σημειωτέον ότι για το κομμάτι της εκμετάλλευσης που έχω στη βιολογική καλλιέργεια, το κόστος για λίπανσης είναι κατά 30% πάνω από τα συμβατικά. Αλλά πάνω κατά προσέγγιση τόσο είναι και η τιμή του παραγωγού για το προϊόν το βιολογικό. Όχι όμως όλες τις χρονιές και όχι με απόλυτο τρόπο. Επίσης, πρέπει να πούμε πως η αγορά των λιπασμάτων από το κατάστημα εφοδίων γίνεται μετρητοίς όλα αυτά τα χρόνια. Μαζική προμήθεια λιπασμάτων, δηλαδή μαζί με άλλους παραγωγούς δεν είναι εύκολο να γίνει».
Προτάσεις λίπανσης από εταιρείες
FERTICHEM
Η σωστή επιλογή του τύπου του λιπάσματος αλλά και η ποσότητα εφαρμογής του εξαρτάται από την ηλικία και την φυσιολογική κατάσταση του δέντρου, την εποχή του έτους που θα γίνει η εφαρμογή, το εάν είναι αρδευόμενο ή όχι αλλά και από τα αποτελέσματα πρόσφατης εδαφολογικής ανάλυσης. Όσον αφορά την ποσότητα λιπάσματος αυτή μπορεί να κυμανθεί από 500 γραμμάρια έως και 6 κιλά, ανάλογα με την ηλικία του δέντρου και του «φορτίου» ή της ποσότητας καρπού που παρήγαγε αυτό σε μια καλλιεργητική περίοδο. Η θρέψη του δέντρου όμως δε σταματά μόνο με την εφαρμογή κάποιου κοκκώδους λιπάσματος, πρέπει να γίνουν και κάποιες επεμβάσεις από το φύλλο. Η μείωση της παρενιαυτοφορίας του δέντρου της ελιάς είναι σημαντικό κριτήριο για τους τύπους των λιπασμάτων στις διαφυλλικές εφαρμογές, όπως και ο χρόνος εφαρμογής αυτών. Για μια ολοκληρωμένη θρέψη, εκτός από τη βασική λίπανση, θα πρέπει να γίνουν διαφυλλικοί ψεκασμοί από τη βλαστική ανάπτυξη με Fertichem N και Μaxgreen amino acids 40% (υγρό λίπασμα αζώτου, πυκνό σκεύασμα αμινοξέων), πριν την άνθιση με Fertichem B/Zn (υγρό λίπασμα βορίου-ψευδαργύρου), μετά τη καρπόδεση με Fertichem B και Μaxgreen Seaweed (υγρό λίπασμα βορίου, εκχύλισμα φυκιών), στην ανάπτυξη του καρπού με Optimum K (υγρό λίπασμα καλίου με αμινοξέα) και τέλος μετά τη συγκομιδή με NEXT και Optimum Cu (σκεύασμα για μετασυλλεκτικό ψεκασμό, λίπασμα χαλκού με αμινοξέα). Στην περίπτωση που οι ελιές είναι αρδευόμενες, μπορεί να γίνει μια σειρά υδρολιπάνσεων με κρυσταλλικά NPK λιπάσματα (σειρά Fertichem Sol) συνδυαστικά με κάποιο εδαφοβελτιωτικό (π.χ. Maxgreen Grow).
Πρέπει να πούμε πως, η ανάλυση εδάφους χρειάζεται, με σκοπό να γνωρίζουμε τις ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί σε κάποια στοιχεία να υπάρχει πλεόνασμα και σε κάποια έλλειψη. Η σχέση δε μεταξύ των εδαφικών αυτών στοιχείων είναι πολύ σημαντική.
Όπως σε κάθε καλλιέργεια, έτσι και στην ελιά, έχουμε κάποιους στόχους ποσοτικούς και ποιοτικούς και αυτούς μπορούμε να τους πετύχουμε σε μεγάλο βαθμό με τη διαφυλλική λίπανση, γιατί έτσι τα λιπάσματα είναι άμεσα διαθέσιμα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε, δεν δεσμεύονται από τα κολοειδή της αργίλου και δεν ανταγωνίζεται το ένα το άλλο. Η διαφυλλική λίπανση είναι σημαντική, γιατί εφοδιάζει το φυτό με θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη τη στιγμή που τα έχει ανάγκη, είναι άμεση λίπανση. Στην ελιά συγκεκριμένα μπορούμε να κάνουμε έως και 5 επεμβάσεις από τη βλαστική ανάπτυξη έως και ακόμα ένα μετά τη συγκομιδή, με έναν μετασυλλεκτικό ψεκασμό όπως προαναφέραμε. Εμείς, ως εταιρεία έχουμε σκευάσματα που προτείνουμε στους συνεργάτες μας ακόμα και για μετασυλλεκτικό ψεκασμό, τέτοια προϊόντα είναι το ΝΕΧΤ σε συνδυασμό με το Οptimum Cu.
Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε πως τα εδαφοβελτιωτικά και οι βιοδιεγέρτες μπορούν να συνεισφέρουν, διότι βελτιώνουν τις ιδιότητες του εδάφους, με αποτέλεσμα να διευκολύνουμε την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων από το έδαφος και το φύλλο, καθώς και να ενισχύσουν την άμυνα των δέντρων και των φυτών σε παθογόνα αίτια. Έχουμε δει πολύ καλά αποτελέσματα από τέτοιου είδους προϊόντα μας, το Maxgreen Grow, Maxgreen Seaweed και όλη τη σειρά Maxgreen που έχουμε και τα πιστεύουμε πολύ.
VITA CHEMIE
Όπως σε όλες τις καλλιέργειες, έτσι και στην ελιά η λίπανση είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε υψηλή απόδοση, αύξηση της ποσότητας, αλλά και βελτίωση της ποιότητας. Για τη σωστή λίπανση της ελιάς λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, όπως η ανάλυση του εδάφους αλλά και η φυλλοδιαγνωστική, η ποικιλία και η ηλικία του δέντρου, καθώς και αν η ελιά μας είναι ξηρική ή αν ποτίζεται. Η ελιά έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε άζωτο για να μπορέσει να ενισχύσει την βλαστική της ανάπτυξη, όχι όμως σε υπερβολικές ποσότητες, για να αποφύγουμε την αύξηση των λαίμαργων βλαστών αλλά και για να μειώσουμε την ευαισθησία της στον παγετό και στις μυκητολογικές ασθένειες. Οι απαιτήσεις σε φώσφορο είναι πιο περιορισμένες. Το κάλιο είναι επίσης ένα από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που καλό είναι να υπάρχει σε επάρκεια καθώς προστατεύει το δέντρο από τον παγετό και τις μηκητολογικές ασθένειες, ενώ αυξάνει την καρποφορία και την περιεκτικότητα σε έλαιο. Τέλος το βόριο είναι ένα από τα ιχνοστοιχεία που θεωρείται αναγκαίο καθώς βοηθάει την ανθοφορία και την καρπόδεση. Η VITA CHEMIE διαθέτει το VITA OLIVO 20-6-12+0,2B ένα ισορροπημένο λίπασμα κατάλληλο για τις απαιτήσεις λίπανσης της ελαιοκαλλιέργειας. Η συνιστώμενη δόση είναι 2-4 kg ανά δέντρο.
Η ανάλυση εδάφους είναι ένα σημαντικό εργαλείο τόσο του γεωπόνου όσο και του αγρότη, καθώς με αυτό τον τρόπο παίρνουμε πληροφορίες για τις ανάγκες λίπανσης της ήδη εγκατεστημένης ή της προς εγκατάσταση καλλιέργειας, αλλά και για τη διόρθωση άλλων φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους που επηρεάζουν την καλλιέργεια όπως το pH. Με τη βοήθεια της ανάλυσης του εδάφους έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τις ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητες για την εκάστοτε καλλιέργεια. Με τη σωστή λίπανση βοηθούμε την καλύτερη ανάπτυξη του φυτού, την αύξηση της παραγωγής μας, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των καρπών. Η VITA CHEMIE έχοντας στελέχη με μακρά εμπειρία στο χώρο της λίπανσης, αλλά και με την ευρεία γκάμα των προϊόντων της, μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις για τις ανάγκες του κάθε αγρότη και της κάθε καλλιέργειας.
Όσον αφορά στη διαφυλλική λίπανση, να σημειώσουμε ότι δεν είναι απαραίτητη, όπως η βασική και η επιφανειακή λίπανση, αλλά εφαρμόζεται συμπληρωματικά ως προς τις άλλες δύο και σε συχνότητα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αγρού. Με τη διαφυλλική λίπανση επιτυγχάνουμε πιο γρήγορη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων, με αποτέλεσμα την ταχύτερη διόρθωση των συμπτωμάτων από ελλείψεις αυτών. Επίσης, με τη διαφυλλική λίπανση βοηθούμε την ανάπτυξη, την άνθιση, την καρποφορία αλλά και την αύξηση της ανθεκτικότητας των καρπών τόσο προσυλλεκτικά όσο και μετασυλλεκτικά. Από τις πιο συχνές διαφυλλικές λιπάνσεις στην ελιά είναι αυτή για εφαρμογή βορίου και ασβεστίου. Η VITA CHEMIE διαθέτει το VITAL POWER CALCIO, το οποίο περιέχει ασβέστιο και βόριο, στοιχεία που βοηθούν τον μεταβολισμό του φυτού, βοηθούν στη γονιμοποίηση και την καρπόδεση. Το βόριο από αιθαλομίνη του VITAL POWER CALCIO προσφέρει μεγάλη θρεπτική αξία στο φυτό, αφομοιώνεται γρήγορα ενώ επεμβαίνει στην απορρόφηση και στον μεταβολισμό του Ασβεστίου το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη δημιουργία πιο σκληρών και ελαστικών ιστών.
Τέλος, τα εδαφοβελτιωτικά προϊόντα έχουν αποδειχθεί ισχυροί σύμμαχοι των παραγωγών. Με τη χρήση τους, οι παραγωγοί βελτιώνουν τα χημικά, φυσικά και βιολογικά χαρακτηριστικά των εδαφών των αγρών τους ιδιαίτερα των άγονων και ξηρικών. Με τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του εδάφους διευκολύνεται και η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων οπότε είναι πιο αποτελεσματική και η λίπανση που εφαρμόζουμε. Το LIQUID HUMUS της VITA CHEMIE είναι ένα υγρό βελτιωτικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του, αλλά να προστεθεί και στα κοκκώδη λιπάσματα της εταιρίας μας. Αυξάνει την ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων μειώνοντας έτσι την απώλεια σημαντικών θρεπτικών στοιχείων λόγω έκπλυσης. Επίσης, βοηθά στη συγκράτηση του οξυγόνου στο έδαφος ιδιαίτερα σε εδάφη με υψηλή συγκράτηση νερού όπως τα αργιλώδη.