Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ισπανία: Στήριξη καλλιέργειας λυκίσκου και αναδιάρθρωση ποικιλιών για ανάγκες ζυθοποιίας

13/09/2019 03:28 μμ
Το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας αποφάσισε να προχωρήσει στην στήριξη της καλλιέργειας λυκίσκου αλλά και στην αλλαγή των ποικιλιών καλλιέργειας ώστε να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζυθοποιίας.

Το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας αποφάσισε να προχωρήσει στην στήριξη της καλλιέργειας λυκίσκου αλλά και στην αλλαγή των ποικιλιών καλλιέργειας ώστε να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζυθοποιίας.

Το κριθάρι (που επεξεργάζεται και μετατρέπεται σε βύνη) μαζί με το λυκίσκο και το νερό, αποτελούν τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούνται στη ζυθοποιία για την παραγωγή μπύρας.

Τον περασμένο Απρίλιο το ισπανικό υπουργείο ενέκρινε ένα βασιλικό διάταγμα με το οποίο γίνεται προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και αύξηση της κερδοφορίας της καλλιέργειας. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του κλάδου και η «στροφή» σε νέες αρωματικές ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές στα παράσιτα και με νέα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται σε 350.000 ευρώ / έτος και δίνει τη δυνατότητα για:

  • δημιουργία νέων εκτάσεων καλλιέργειας λυκίσκου
  • μετατροπή και βελτίωση των υφισταμένων ποικιλιών
  • ενισχύσεις για την αγορά μηχανημάτων.

Μάλιστα η ισπανική κυβέρνηση έχει εκπονήσει μελέτη για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων de minimis στους παραγωγούς, την οποία θα καταθέσει στην ΕΕ.

Το 2018 η ισπανική παραγωγή λυκίσκου άγγιξε τους 927 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τους 689 τόνους που ήταν το προηγούμενο έτος. Η Καστίλλη και Λεόν (Castilla y León) συγκεντρώνει πάνω από το 95% της έκτασης καλλιέργειας και το 99% της ισπανικής παραγωγής λυκίσκου. Η υπόλοιπη παραγωγή βρίσκεται στην Καταλονία, τη Λα Ριόχα και τη Γαλικία. Με την αύξηση της παραγωγής η χώρα θα καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζυθοποιίας αλλά και θα κάνει εξαγωγές.

Ο λυκίσκος, παρότι αποκαλείται και «πράσινος χρυσός» για χώρες όπως η Γερμανία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, όπου έχει αναπτυχθεί ευρέως η καλλιέργειά του, στην Ελλάδα ποτέ μέχρι σήμερα δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
14/03/2024 02:33 μμ

Η 7η Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές και Γηγενείς Ποικιλίες επιδιώκει να φέρει κοντά επιστήμονες από διαφορετικά πεδία και παράλληλα να αναπτύξει έναν γόνιμο διάλογο με τους παραγωγούς των προϊόντων που προέρχονται από Τοπικές και Γηγενείς ποικιλίες. Προχωρώντας έτσι σε μία από κοινού διερεύνηση και κατανόηση των ιστορικών, πολιτισμικών, γεωπονικών και οικονομικών παραγόντων που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση των τοπικών ποικιλιών. Τελικός στόχος είναι η ανάδειξη των μελλοντικών προοπτικών που οι τοπικές ποικιλίες ανοίγουν στην έρευνα, την οικονομία την κοινωνία και γενικότερα στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

21 Μαρτίου 2024, 8:30-17:30, Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48 (Μετρό Ευαγγελισμός)

Η 7η Συνάντηση Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές και Γηγενείς Ποικιλίες που διοργανώνουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών θα μεταδοθεί και διαδικτυακά.
Οδηγίες για να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την Συνάντηση είναι αναρτημένες εδώ όπως είναι και το Πρόγραμμα και η σχετική Ανακοίνωση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Τελευταία νέα
14/03/2024 02:16 μμ

Πραγματοποιήθηκε, στις 13/3/2024, στα γραφεία του ΣΕΒΕ στην Θεσσαλονίκη, υβριδικά η 3η Γενική Συνέλευση της «Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου» (ΕΔΟΑ).

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα ποιότητας, εμπορίας, διακίνησης και εισόδου ακτινιδίων σε αγορές τρίτων χωρών, πολιτογράφησης ακτινιδίων από χώρες όπως το Ιράν ως ελληνικών, καθώς και το διαχρονικό πρόβλημα της πρόωρης συγκομιδής και της παράνομης διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων, ιδίως στις γειτονικές χώρες της ΕΕ που πλήττουν την καλή φήμη του ελληνικού ακτινιδίου στις διεθνείς αγορές και τους αξιόπιστους παραγωγούς και τις συνεπείς επιχειρήσεις τυποποίησης και διακίνησης ακτινιδίου.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτείται η λήψη αποτελεσματικών μέτρων από τις αρμόδιες Αρχές, με συστηματικούς ελέγχους τόσο στο χωράφι, όσο και στις εγκαταστάσεις των τυποποιητικών επιχειρήσεων και στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας και η αυστηρή εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΟΑ, η φετινή παραγωγή ακτινιδίου της χώρας κυμάνθηκε στους 240.000 τόνους, ενώ η εμπορική περίοδος 2023-2024 βρίσκεται προς ολοκλήρωση, με τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανεξέλεγκτη αύξηση των φυτεύσεων και αντίστοιχα της παραγωγής στην Ελλάδα χωρίς μέτρα για έλεγχο ως προς τη διατήρηση υψηλών standards στο προϊόν και στρατηγική για την προώθησή του στις ξένες αγορές να αποτελούν τις προκλήσεις για το μέλλον. Ιδιαίτερα τονίστηκε η στροφή κορυφαίων παραγωγών χωρών όπως η Νέα Ζηλανδία στο κίτρινο ακτινίδιο που για τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια φαίνεται να αποτελεί ένα premium προϊόν που διασφαλίζει σε παραγωγούς και εμπόρους υψηλότερες τιμές.

Ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα μας ως δεύτερη παραγωγός στον κόσμο σε ακτινίδια είναι η ανάληψη από την ΕΔΟΑ της διοργάνωσης της κορυφαίας εκδήλωσης του κλάδου διεθνώς, τoυ 43rd IKO Convention (2024) στην Άρτα στις 23-25.09.2024.

Σε αυτή συμμετέχουν αντιπροσωπείες των σημαντικότερων παραγωγών χωρών - και συγκεκριμένα, πέραν της Ελλάδας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιταλίας, της Χιλής, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και των ΗΠΑ – οι οποίες ενημερώνονται για τα στοιχεία παραγωγής ανά χώρα και συζητούν για ζητήματα βιοασφάλειας και τις προοπτικές του κλάδου.

Λίγα λόγια για την ΕΔΟΑ

Η ΕΔΟΑ συστάθηκε το 2020 ως Αστική Εταιρία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΑΜΚΕ) σε συνέχεια της πρωτοβουλίας αντιπροσωπευτικών παραγωγών και τυποποιητών/διακινητών υπό τον συντονισμό και την υποστήριξη του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, για ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου.

Στην ΕΔΟΑ - που τελεί υπό αναγνώριση από το ΥΠΑΑΤ - συμμετέχουν, πέραν του ίδιου του ΣΕΒΕ, 23 παραγωγοί και τυποποιητές-διακινητές που εκπροσωπούν σημαντικό ποσοστό της εγχώριας παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας-διακίνησης ακτινιδίου. Πρόεδρος του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της είναι ο Χρήστος Κολιός, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της «ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΒΕΕ», Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ.

11/03/2024 11:01 πμ

Είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Food Expo.

Σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η κλιματική κρίση, επεσήμανε ο Υπουργός, είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών.
«Δεν μπορούμε να συζητάμε για συγκεκριμένα μοντέλα που μάθαμε να ακολοθούμε χωρίς να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας συγκεκριμένα δεδομένα (όπως τι νερό απαιτείται) αλλά παράλληλα και τι ζητάει η αγορά.

Θα παράξουμε αυτό που η ίδια η αγορά ζητάει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αυτή η κουβέντα που γίνεται για πολλά χρόνια αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε, θα προχωρήσει».

Θυμίζουμε ότι η «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών», που περιλαμβανόταν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, αφορούσε υπό σύσταση νομικά πρόσωπα και όχι φυσικά πρόσωπα (παραγωγούς) και με προϋπολογισμό ύψους 166.720.000 ευρώ.

Η εξωστρέφεια για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα

Μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, οι οποίες απειλούν την ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα, όπως η κλιματική κρίση και η διεθνής γεωστρατηγική αστάθεια, καλούμαστε να διαβάσουμε σωστά τα δεδομένα και να κάνουμε σωστές ενέργειες που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. «Με πλάνο, όραμα και ολιστικό σχεδιασμό να καταφέρουμε τον δομικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, εκφράζοντας τον στόχο του Υπουργείου στη νέα εποχή.
Βασικό εργαλείο της χώρας μας στην προσπάθεια αυτή είναι, όπως σημείωσε, τα κονδύλια 19.3 δις που εξασφάλισε η Ελλάδα από την ΚΑΠ, τα οποία θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να προσδώσουν νέα χαρακτηριστικά στον αγροδιατροφικό τομέα. «Οφείλουμε να τον εξελίξουμε από το παραδοσιακό πρότυπο και χαρακτηριστικά όπως οι νέες τεχνολογίες, οι συνέργειες, η πράσινη ανάπτυξη και η εξωστρέφεια να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των αγροτών», τόνισε.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην εξωστρέφεια, σημείωσε ότι «αποτελεί προϋπόθεση ώστε να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα έναν εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας, απελευθερώνοντας το δυναμικό του ελληνικού οικοσυστήματος της αγροτικής οικονομίας αλλά και να ενισχύσουμε αποτελεσματικά τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της ελληνικής γης και να καταφέρουμε την ενίσχυση της διείσδυσής τους στις διεθνείς αγορές».
Ο Υπουργός προέτρεψε, ακόμη, τους παραγωγούς να αναδείξουν περαιτέρω την αδιαμφισβήτητη ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, η οποία δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.
Ο υπουργός κάλεσε όλους τους φορείς να συμπράξουν γιατί μόνο έτσι, κατέληξε, «η μετάβαση προς έναν έξυπνο, βιώσιμο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό και έντονα αναπτυξιακό ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα θα είναι επιτυχημένη».

Μέτρα στήριξης

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Υπουργός ανέφερε ενδεικτικά ότι: Ενθαρρύνεται εκ μέρους του υπουργείου «η συμμετοχή των παραγωγών σε εθνικά συστήματα ποιότητας όπως οι πιστοποιήσεις κατά Agro, διαδικασία που στηρίζουμε ήδη από το ΠΑΑ μέσω του μέτρου 3.1 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας», σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και με πόρους της τάξης των 50 εκ. ευρώ»
«Τρέχουν» προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων και οίνου σε χώρες της ΕΕ ή και σε τρίτες χώρες. Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από ενωσιακά ή εθνικά κεφάλαια σε ποσοστά από 50 έως και 80%.
Για τα γεωργικά προϊόντα, υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο συνολικά 22 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 42,7 εκ. ευρώ, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία συμβασιοποίησης 6 ακόμη εγκεκριμένα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 11,7 εκ. ευρώ.
Για την προώθηση οίνου, την περίοδο 2019-2023 υλοποιήθηκαν 33 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ, με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να υλοποιεί πρόγραμμα προώθησης οίνων με χώρες-στόχους την Κορέα και την Ιαπωνία, προϋπολογισμού 1.840.760 €. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε επιτυχώς και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2023.
Για την περίοδο 2023-2027, υπάρχουν στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ παρεμβάσεις ετήσιου προϋπολογισμού 12,8 εκ ευρώ για την προώθηση οίνου.

14/02/2024 04:01 μμ

Η Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ) Επιτραπέζιων Σταφυλιών «Μακεδονικοί Αμπελώνες» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Κατά την εφαρμογή της συναφθείσης σύμβασης μεταξύ της «Μακεδονικοί Αμπελώνες» που εδρεύει στην Τέρπυλλο Κιλκίς και των εταιρειών:
1. Luribay Business INC, 2. POLAR FRUIT EUROPA SL BARCELONA SPAIN,
έχει απαγορευτεί η παραγωγή και η διακίνηση επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας A C S V 01 – PRISTINE (όπως αυτή εμφανίζεται στον Ευρωπαϊκό και τον Ελληνικό κατάλογο προστατευμένων ποικιλιών) όπως και άδεια χρήσης της ονομασίας PRISTINE-BLANC SEEDLESS στην Ελλάδα.

Προειδοποιούμε αυστηρά:
Τους παραγωγούς φυτών (ΦΥΤΩΡΙΑ), τους παραγωγούς σταφυλιών, τους χονδρεμπόρους και όλα τα καταστήματα διάθεσης φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των υπεραγορών (super market) να μην προβούν σε οποιαδήποτε παράνομη αναπαραγωγή, καλλιέργεια, διακίνηση και εμπορία φυτών ή προϊόντων - φρούτων της ποικιλίας ACSV-PRISTINE.

Η παραγωγή και η διακίνηση της παραπάνω ποικιλίας ανήκει αποκλειστικά στην «Μακεδονικοί Αμπελώνες».

Επιφυλασσόμαστε παντός νόμιμου δικαιώματός μας για την προάσπιση των περιουσιακών μας συμφερόντων και της φήμης της εταιρείας μας.

05/02/2024 12:09 μμ

Έχει ξεκινήσει η χώρα μας, από τις αρχές του 2024, να εισάγει πορτοκάλια από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «1/9/2023 έως 2/2/2024 οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών ανέρχονται σε 146.074 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση, κατά -8,7%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (που ανήλθαν στους 159.952 τόνους).

Εντύπωση όμως προκαλεί η εισαγωγή πορτοκαλιών, που από την 1η Ιανουαρίου του 2024 φαίνεται να έχουν εισαχθεί 472 τόνοι, από τους οποίους οι 411 τόνοι είναι από Αίγυπτο».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εισαγωγές ακτινιδίων στην χώρα μας.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas δείχνουν ότι από 1/9/2023 έως 2/2/2024 να έχουν εισαχθεί 1.698 τόνοι ακτινιδίων. Ειδικότερα 542 τόνοι σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία ακτινιδίων προέλευσης Ιράν αλλά και 496 τόνοι από Τουρκία (οι οποίοι είναι πιθανόν και αυθτοί να προέρχονται από το Ιράν).

Επίσης αν και φέτος έχουμε μια μείωση στις εξαγωγές μήλων, κατά περίπου 50%, ιδιαίτερα αυξημένες εμφανίζονται οι εισαγωγές μήλων που ανέρχονται σε 13.898 τόνους (από Βαλκανικές χώρες και Πολωνία), έναντι 3.688 τόνων πέρυσι.

17/01/2024 02:59 μμ

Ο τουρκικός κρόκος προστίθεται στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε σήμερα Τετάρτη (17/1/2024) το «Safranbolu Safranı», ένα αρωματικό φυτό από την περιοχή Safranbolu της Τουρκίας, στο μητρώο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Το «Safranbolu Safranı» είναι βολβώδες καλλιεργούμενο φυτό που ανήκει στο είδος κρόκου Crocus sativus L. Karaarslan, της οικογένειας Ιριδοειδών (Iridaceae).

Καλλιεργείται στην περιοχή Safranbolu (Σαφράμπολη), επί Βυζαντίου η ονομασία της ήταν Θεοδωρούπολη και βρίσκεται στην περιοχή της Παφλαγονίας της Μικράς Ασίας.

Τα άνθη του φυτού είναι εξαπέταλα και έχουν μωβ χρώμα.

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι σημαντικός καθώς η φύτευση, το τσάπισμα και ιδιαίτερα η συγκομιδή του «Safranbolu Safranı» πρέπει να γίνονται χειρωνακτικά και με προσοχή.

Μετά την πρώτη φύτευση, οι κόρμοι συνεχίζουν να αναπαράγονται κάτω από το έδαφος κατά το δεύτερο και τρίτο έτος, και μετά τη συγκομιδή στο τέλος του τρίτου έτους, οι κόρμοι κάτω από το έδαφος απομακρύνονται με το χέρι προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση του προϊόντος λόγω της μείωσης της απόστασης μεταξύ των σειρών των φυτών. Δεδομένου ότι οι σπόροι κρόκου είναι στείροι, δεν παίζουν ρόλο στην αναπαραγωγή του φυτού αυτού. Για την αναπαραγωγή του άνθους του κρόκου, χρησιμοποιείται η βολβοειδής ρίζα του, η οποία παραμένει κάτω από το έδαφος. Ένας κόρμος επιβιώνει μόνο μία περίοδο και τελικά παράγει νέα φυτά που ονομάζονται «βολβάρια (μικροί κόρμοι)». Στο τέλος του τρίτου έτους, οι κόρμοι που αφαιρούνται με το χέρι φυτεύονται ξανά.

Ως εκ τούτου, η αναπαραγωγή του «Safranbolu Safranı» βασίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Το τσάπισμα στο χωράφι όπου θα καλλιεργηθεί ο κρόκος θα πρέπει να γίνει χειρωνακτικά και προσεκτικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η καταπολέμηση των ζιζανίων και η ανάπτυξη των κόρμων και επίσης να μην προκληθεί βλάβη στους κόρμους. Για να αποκτηθεί υψηλής ποιότητας κρόκος, πρέπει να συγκομιστεί από γρήγορο και έμπειρο προσωπικό στο σύντομο χρονικό διάστημα πριν από την ανατολή του ήλιου. Ο κρόκος αρχίζει να χάνει την ποιότητά του μετά την ανατολή του ήλιου με την ακτινοβολία που προέρχεται από τον ήλιο.

Η διάρκεια μεταξύ της ωρίμανσης και της συγκομιδής του κρόκου είναι σχεδόν δύο ημέρες. Επιπλέον, μετά τη συγκομιδή του, η συλλογή των στιγμάτων και οι συνθήκες διατήρησης έχουν μεγάλη σημασία για την ποιότητα του κρόκου. Τα άνθη του κρόκου συλλέγονται ένα προς ένα με το χέρι και ο διαχωρισμός των λευκών τμημάτων στις ρίζες τους απαιτεί ειδική τεχνογνωσία, επειδή το άρωμα, η πικρότητα και η ποιότητα χρώσης του κρόκου, που του προσδίδουν αξία, είναι σημαντικά. Η μη προσεκτική εκτέλεση αυτών των σταδίων επιφέρει απώλεια όλης της εμπορικής αξίας του κρόκου και, κατ’ επέκταση, σοβαρή μείωση της τιμής του.

Η συγκομιδή του άνθους του κρόκου γίνεται με το χέρι νωρίς το πρωί, όταν τα άνθη είναι κλειστά, σε μορφή μπουμπουκιού. Ο λόγος για τον οποίο συλλέγεται σε μορφή μπουμπουκιού τις πρώτες πρωινές ώρες είναι η προστασία των αιθέριων ελαίων, τα οποία αποτελούν μέρος των ενεργών συστατικών του φυτού του κρόκου, που υπάρχουν στο στίγμα της ωοθήκης, τα οποία και επηρεάζουν την ποσότητα της σαφρανάλης.

08/01/2024 04:38 μμ

Για την επιτυχημένη ανάπτυξη της ακτινιδιάς είναι αναγκαία η εξασφάλιση άριστων συνθηκών αερισμού και φωτισμού για τη διασφάλιση της παραγωγικότητας των δένδρων και την παραγωγή καρπών καλής ποιότητας.

Το κλάδεμα διαμόρφωσης κατά τα πρώτα χρόνια δεν πρέπει να είναι αυστηρό ώστε να δίνεται η ευκαιρία στο φυτό να αναπτυχθεί ικανοποιητικά και να αποκτήσει ισχυρό κορμό.

Δέσποινα Καϊτίδου, παραγωγός ακτινιδίων

Η Δέσποινα Καϊτίδου, παραγωγός ακτινιδίων από την Σκύδρα, που ασχολείται πάνω από επτά χρόνια με την καλλιέργεια, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το κλάδεμα πρέπει να γίνεται όταν ο καιρός είναι ξηρός. Αυξημένη υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών, ενώ τα κλαδευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να απολυμαίνονται. Το χειμερινό κλάδεμα επιβάλλεται να διενεργείται την περίοδο του ληθάργου των βλαστών και να γίνεται με βάση τον τρόπο καρποφορίας του φυτού και τις ιδιαιτερότητες της κάθε ποικιλίας.

Τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί κατά τη διενέργεια του χειμερινού κλαδέματος της ακτινιδιάς, τα οποία είναι:

  • Η ανάπτυξη του φυτού πρέπει να γίνεται σε δυο κεντρικούς άξονες–βραχίονες οι οποίοι αποτελούν την βάση της παραγωγής του φυτού.
  • Οι κλάδοι παραγωγής που θα αφεθούν πρέπει να έχουν καλής ποιότητας ξύλο, να έχουν αναπτυχθεί την περασμένη άνοιξη, να έχουν δεχθεί πλήρη ηλιοφάνεια και να είναι πλήρως ώριμοι - ξυλοποιημένοι.
  • Να προτιμώνται ως κλάδοι παραγωγής αυτοί που ξεκινούν από τον κεντρικό άξονα του φυτού για να μην δημιουργούνται δευτερεύοντες άξονες που οδηγούν σε απώλεια παραγωγής.
  • Να αφαιρούνται κλαδιά που κατευθύνονται προς το κέντρο και δημιουργούν προβλήματα σκίασης.
  • Κατά την αφαίρεση των κλιματίδων, το κλάδεμα να μην γίνεται από τη βάση τους αλλά να δημιουργούνται αναμονές (βέργες 15 - 20cm), οι οποίες θα δώσουν κλάδους παραγωγής την επόμενη χρονιά.
  • Η απόσταση των κλάδων παραγωγής να είναι όσο το δυνατόν σταθερή και περίπου 35-40cm
  • Το επιθυμητό σχήμα που πρέπει να έχουν οι κλάδοι παραγωγής μεταξύ τους είναι το ψαροκόκαλο, ώστε να επιτυγχάνεται καλός αερισμός και φωτισμός του φυτού.
  • Ο επιθυμητός αριθμός οφθαλμών ανά κλάδο παραγωγής είναι 15-25 ανάλογα και με τις αποστάσεις φύτευσης (λιγότεροι οφθαλμοί ανά βέργα σε πυκνότερες φυτεύσεις).
  • Σε ένα πλήρες ανεπτυγμένο φυτό και ανάλογα με τη ζωηρότητα του κατά το χειμερινό κλάδεμα αφήνονται συνήθως 15 - 20 βέργες παραγωγής.
  • Μετά το κλάδεμα ακολουθεί μηχανική καταστροφή των κομμένων κλάδων από το έδαφος του οπωρώνα. Να ακολουθείται χημική επέμβαση με ένα χαλκούχο σκεύασμα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς (εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα)».

Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών
Στο μεταξύ με καλούς ρυθμούς συνεχίζεται η εξαγωγή φέτος των ελληνικών ακτινιδίων. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι εξαγωγές ακτινιδίων, από 1/9/2023 έως και 5/1/2024, ανέρχονται σε 101.561 τόνους (αύξηση κατά +13,9%) έναντι 89.166 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022/2023.
Εντύπωση όμως προκαλεί η συνέχιση εισαγωγής στην χώρα μας ακτινιδίων προέλευσης Ιράν και την ανασκοπούμενη εβδομάδα. Συνολικά από 1/9/23 έως 5/1/24 έχουν εισαχθεί από Ιράν 1.100 τόνοι (σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία).

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι φορτώσεις ακτινιδίων με προορισμό την Βραζιλία, που μέχρι σήμερα ανήλθαν στους 4.146 τόνους. Όμως επαληθεύεται η αρνητική πρόβλεψη για εξαγωγές μας προς Ινδία, μετά την είσοδο του Ιράν στην ινδική αγορά. Συνολικά έχουν καταγραφεί εξαγωγές 1.825 τόνων - εκ των οποίων οι 1.463 τόνοι από Πέλλα - έναντι 8.179 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σημειώνουμε το γεγονός ότι παρά τις επισημάνσεις μας η ροή των ατυποποίητων ακτινιδίων, κυρίως προς Ιταλία, αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των εξαγωγών μας, με ότι σημαίνει τόσο για την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων μας όσο και στην απώλεια της μετασυλλεκτικής προστιθέμενης αξίας τους. Επίσης εκτιμάται ότι η αποφυγή της διαδρομής Ερυθράς Θάλασσας μέσω Σουέζ (λόγω επιθέσων από Χούτι) έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές ακτινιδίων μας προς την Ασία, με αύξηση του κόστους και του χρόνου παράδοσης αλλά και κόστους προς άλλους υπερπόντιους προορισμούς.

Στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας, με ταυτοποίηση της προέλευσής τους τυποποίηση και ανάδειξη της ποιότητά τους και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό και ισπανικό εξαγωγικό εμπόριο για την κάλυψη των αναγκών του πελατολογίου τους».

08/01/2024 02:27 μμ

Για την παράνομη παραγωγή και εμπορία ποικιλιών δενδρυλλίων ροδάκινων και νεκταρινιών που παράγονται αποκλειστικά και μόνο από τους παραγωγούς αναφέρεται ανακοίνωση του Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Βελβεντού.

Συγκεκριμένα η Πληρεξούσια Δικηγόρος του συνεταιρισμού αναφέρει τα εξής:

Για την παράνομη παραγωγή και εμπορία ποικιλιών δενδρυλλίων ροδάκινων και νεκταρινιών που παράγονται αποκλειστικά και μόνο από τους παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΩΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΥΝ.Π.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Βελβεντού», που εδρεύει στην Τ.Κ. Βελβεντού (ΤΚ 504 00), της Δ.Ε. Βελβεντού και Δήμου Βελβεντού, με την ονομασία «VELVITA» ανακοινώνουμε ότι:

Κατ’ εφαρμογή της συναφθείσας σύμβασης μεταξύ της ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ εδρεύουσας στην Κοζάνη και της εταιρείας με την επωνυμία «VIVEROS PROVEDO S.A.», εδρεύουσα στην Ισπανία, έχει απαγορευθεί η παραγωγή και διακίνηση δενδρυλλίων:

  • ροδάκινων (PRO 514 Extreme® 514,PRO 725 Extreme® 725, PEACH PRO 460 Extreme® 460, PEACH PRO 568 Extreme® 568) και
  • νεκταρινιών (PRO 761 Extreme® 761, PRO 710 Extreme® 710, PRO C 165 Extreme® Red, PRO C 140 Extreme® Shine, PRO 733 Extreme® 733, NECTARINE PRO 614 Extreme® Candy) της προστατευμένης φυτικής ποικιλίας μας.

Επειδή είμαστε αποκλειστικοί δικαιούχοι τόσο των φυτικών αυτών ποικιλιών ροδάκινων και νεκταρινιών όσο και του Ελληνικού Σήματος «VELVITA» και επειδή δεν έχουμε παραχωρήσει άδεια παραγωγής και εμπορίας δενδρυλλίων ροδάκινων – νεκταρινιών των ως άνω ποικιλιών, όπως και άδεια χρήσης της ονομασίας (σήματος) «VELVITA» στην Ελλάδα.

Προειδοποιούμε αυστηρά:

Τους παραγωγούς δενδρυλλίων-φυτώρια, τους παραγωγούς ροδάκινωννεκταρινιών, τις συνεταιριστικές οργανώσεις, τους χονδρεμπόρους ροδάκινων-νεκταρινιών και τις υπόλοιπες βιομηχανίες εμπορίας-μεταποίησης ροδάκινων και νεκταρινιών να μην προβούν σε οποιαδήποτε παράνομη αναπαραγωγή, συσκευασία διακίνηση και εμπορία δενδρυλλίων και φρούτων των προαναφερόμενων ποικιλιών, οι οποίες ανήκουν αποκλειστικά στον ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΣΥΝ.ΠΕ, χωρίς ειδική και αποδεδειγμένη εξουσιοδότησή μας. Αλλιώς, επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας για την προάσπιση των περιουσιακών μας συμφερόντων και της φήμης και της πίστης της εταιρίας μας στον χώρο των συναλλαγών.

18/12/2023 05:38 μμ

Σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βρίσκονται οι ελατοπαραγωγοί με τα φορτηγά τους γεμάτα με έλατα, έτοιμα να διακοσμήσουν τα σπίτια ως χριστουγεννιάτικα δένδρα.

Πάντως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις εορταστικές συνήθειες των Ελλήνων που φαίνεται να δυσκολεύονται να κάνουν αγορές. Για αυτό τον λόγο οι παραγωγοί ελάτων προσπαθούν να κρατήσουν σταθερές τις τιμές αν και το κόστος καλλιέργειας αυξάνει χρόνο με τον χρόνο.

Η ενασχόληση της οικογένειας Μπήτσιου με την καλλιέργεια ελάτης ξεκίνησε το 1984. Προτεραιότητα ήταν η οργάνωση του φυτωρίου, διαδικασία χρονοβόρα και κοπιαστική. Οι ιδιόκτητες εκτάσεις που καλλιεργούν έλατα βρίσκονται στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και φτάνουν τα 40 στρέμματα, ενώ τα φυτεμένα δέντρα είναι πάνω από 50.000.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Μπήτσιος, ελατοκαλλιεργητής δεύτερης γενιάς, «μετά την φύτευση χρειάζεται διάστημα τουλάχιστον 10 ετών προκειμένου το ύψος του δέντρου να φτάσει το 1,5 μέτρο για να είναι εμπορεύσιμο. Για την ανάπτυξη του σπόρου και της μετατροπής του σε δενδρύλλιο απαιτείται η τετραετής παραμονή του στο φυτώριο. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η μεταφύτευση σε πλαστικά φυτοδοχεία. Έπειτα, με το πέρασμα των χρόνων συνεχίζουμε τις μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερες γλάστρες και χρόνο με το χρόνο το έλατο εξασφαλίζει πλούσιο ρυζικό σύστημα μέσα στη γλάστρα. Με την παροχή κατάλληλων καλλιεργητικών φροντίδων εγγυώμαστε την επιτυχημένη του ανάπτυξη. Εκτός από ριζομένα δέντρα κάνουμε καλλιέργεια και πώληση σε γλάστρα. Διαθέτουμε έλατα σε γλάστρα απο 30 λίτρα έως 1.500 λίτρα και σε ύψος από 10 εκατοστά μέχρι και 8 μέτρα. Εκτός απο έλατα σε γλάστρα διαθέτουμε και έλατα σε μπάλα.

Πάντως αν και είμαστε λίγες ημέρες πριν τις εορτές δεν υπάρχει μεγάλη εμπορική κίνηση. Εμείς από την πλευρά μας οι ελατοπαραγωγοί κρατάμε σταθερές τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Ένα έλατο 1,5 μέτρα στοιχίζει στον καταναλωτή από 30 ευρώ και η τιμή του ανεβάινει ανάλογα το ύψος και την ποιότητα. Από την άλλη υπάρχει μεγάλο κόστος. Για να φτάσει ένα δέντρο τα 2,5 μέτρα θα χρειαστεί 15 χρόνια καλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ποτίσματα, λιπάσματα και κάποιους ψεκασμούς. Είναι μια καλλιέργεια που γίνεται αποκλειστικά σε ιδιωτικούς αγρούς».

Η οικογένεια Καρανταγλή από το 1980 μέχρι και σήμερα ασχολείται συστηματικά με την παραγωγή και την καλλιέργεια Χριστουγεννιάτικων δένδρων τα οποία τα διαθέτει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το έντονο ενδιαφέρον για τη φύση και το περιβάλλον ώθησε τον κ. Καρανταγλή να ασχοληθεί περισσότερο με την παραγωγή ριζωμένων ελάτων. Έτσι όχι μόνο δίνεται η ευκαιρία να διατηρηθεί το έλατο φρέσκο μέσα στη γλάστρα χωρίς να χάνει τις βελόνες του και να «στεγνώνει», αλλά υπάρχει η δυνατότητα μεταφύτευσης είτε στον προσωπικό χώρο είτε έξω στη φύση.

Ο κ. Γεώργιος Καρανταγλής, που ασχολείται συστηματικά με την παραγωγή και την καλλιέργεια, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί κρατούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα εδώ και τρία χρόνια. Πουλάω στα 45 ευρώ το μέτρο μέχρι τα 3 μέτρα έλατο. Από εκεί και πάνω αυξάνει η τιμή επειδή έχουμε αύξηση και στο κόστος μεταφοράς. Ένα έλατο για να γίνει εμπορεύσιμο χρειάζεται 12 χρόνια καλλιέργειας.

Οι περιοχές Ταξιάρχης και Πετρούλι παραδοσιακά ασχολούνται με την καλλιέργεια ελάτων. Είναι μια καλλιέργεια που γίνεται σε ιδιόκτητα χωράφια. Οι κοπές γίνονται με ελέγχους από το δασαρχείο. Το κόστος είναι υψηλό φτάνει και τα 5 ευρώ το χρόνο. Επίσης το ενοίκιο στα σημεία πώλησης των ελάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Έχουμε και τα έξοδα μεταφοράς. Μέχρι σήμερα πάντως είναι θετικό ότι καταφέραμε να κάνουμε ίδιο με πέρυσι αριθμό πωλήσεων».

14/12/2023 11:13 πμ

Τον Ιούλιο 2023, η Commission δημοσίευσε μία πρόταση με σκοπό να άρει τoυς περιορισμούς που αφορούν το φυτικό υλικό που προκύπτει από νέες τεχνολογίες gene-editing (γονιδιδιακής επεξεργασίας).

Αυτή η πρόταση είναι μέρος ενός πακέτου μέτρων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τομέα γεωργίας και τροφίμων της ΕΕ. Η ρύθμιση των νέων γονιδιωματικών τεχνικών έρχεται με σκοπό την απόκτηση πρόσβασης των αγροτών και τηνοτρόφων σε τεχνολογίες αιχμής.

Τι είναι οι Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές (NGTs);
Οι γονιδιωματικές τεχνικές είναι τεχνικές που μπορούν να αλλάξουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού. Στη μελέτη της Επιτροπής, ο όρος νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs) χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες μετά την έγκριση της Οδηγίας 2001/18/ΕΚ. Οι NGTs αναφέρονται σε μια ποικιλία τεχνικών που μεταβάλλουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού. Δεν υπήρχαν ακόμη το 2001, όταν εγκρίθηκε η νομοθεσία της ΕΕ για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMO). Επί του παρόντος, τα φυτά που λαμβάνονται από NGT τεχνικές υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τα GMO.

Σύμφωνα με την Commision, οι νέες τεχνικές γονιδιωματικής (NGT) είναι εργαλεία καινοτομίας αιχμής που θα συμβάλλουν στην αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της τροφικής αλυσίδας. Δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης βελτιωμένων φυτικών ποικιλιών, όπως για παράδειγμα με αντοχή στην αλλαγές του κλίματος, σε εχθρούς ή ασθένειες, ποικιλιών με λιγότερες απαιτήσεις σε λιπάσματα ή φυτοφάρμακα με ταυτόχρονη συμβολή στην μείωση χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων στο 50%, που είναι και στόχος της ΕΕ, ποικιλίες με μεγαλύτερες αποδόσεις, μείωση εξαγωγών, κτλ. Το μεγάλο πλεονέκτημα των τεχνικών αυτών είναι οι εξειδικευμένες, με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτευχθούν και με κλασικές μεθόδους βελτίωσης, όπως οι διασταυρώσεις.

Εν συντομία, η Ευρωπαϊκή επιτροπή προτείνει την καθιέρωση δύο κατηγοριών υλικού που προκύπτει από νέες τεχνικές γονιδιωματικής:
α) Υλικό το οποίο είναι συγκρίσιμο με φυσικό και συμβατικό φυτικό υλικό, και
β) φυτά με περισσότερο σύνθετη τροποποίηση.

Οι κατηγορίες θα υπόκεινται σε διαφορετικές απαιτήσεις δημιουργίας και διάθεσης μέχρι να φτάσουν στην αγορά, ανάλογα με τα τροποποιημένα χαρακτηριστικά και την κατηγορία κινδύνου. Το υλικό της δεύτερης κατηγορίας θα υπόκειται σε εκτεταμένο έλεγχο σύμφωνα με την διαδικασία της Οδηγίας για τους GMO οργανισμούς.

Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, η Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COM AGRI) συνεδρίασε με σκοπό την αξιολόγηση της δέσμης μέτρων για το υλικό NGT.

Οι κυβερνήσεις εξέφρασαν έντονη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων, την σήμανση αυτών και την αποδοχή τους από τους καταναλωτές. Η κύρια ανησυχία είναι ο έλεγχος της 1ης κατηγορίας NGT προϊόντων, η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία ευρεία κατηγορία γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, η οποία θα παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη.

Γαλλία και Ισπανία συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει αποκλεισμός όλων των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών από την βιολογική γεωργία, και των φυτών με ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα από την 1η κατηγορία. Η Γερμανία από την πλευρά της μίλησε για την ανάγκη για κοινωνική συναίνεση και το δικαίωμα των καταναλωτών στο να έχουν γνώση για το αν οποιοδήποτε τρόφιμο είναι προιόν οποιαδήποτε γενετικής τροποποίησης. Άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία έδειξαν την αντίθεση τους στην τρέχουσα μορφή της νομοθεσίας.

Κάποια από τα αιτήματα περιλάμβαναν τον πλήρη διαχωρισμό των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων από τις συμβατικές καλλιέργειες και τον πλήρη χαρακτηρισμό τον προϊόντων με σήμανση καθόλη τη ζωή τους έως το τέλος της τροφικής αλυσίδας, με πλήρη ανάλυση κινδύνου, και για τις δύο κατηγορίες υλικών και τελικών προϊόντων. Οι ενώσεις της βιομηχανίας σπόρων θέλουν επίσης να συμπεριληφθεί η απαγόρευση πατέντας ή δικαιωμάτων για τους σπόρους της κατηγορίας 1, με σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων στα προϊόντα αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει δύο νέες κατηγορίες γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, με την πρώτη να θεωρείται ισοδύναμη με την συμβατική βελτίωση ή αναπαραγωγή και τη δεύτερη να υπόκειται σε ελαφριά ρύθμιση συγκριτικά με ότι ισχύει σήμερα για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, των οποίων η εμπορική καλλιέργεια περιορίζεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, ενώ ο περιορισμός δεν θα ισχύει για τις νέες κατηγορίες.

Η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία ενώ η Ελλάδα, η Κροατία, η Μάλτα, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Κύπρος ψηφίζουν κατά. Ωστόσο, η πλειονότητα των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ είναι υπέρ της πρότασης. Παραμένει όμως αβέβαιο το γεγονός εάν θα επιτευχθεί εντέλει συμφωνία πριν τις Ευρωεκλογές.

Οι αντιδράσεις για την πρόταση της Επιτροπής είναι πολύπλευρες. Οι βιομηχανίες ζωοτροφών και βιοτεχνολογίας βρίσκουν θετική την πρόταση, ενώ τα ο τομέας των βιολογικών τροφίμων και γεωργίας κατέκρινε την πρόταση της Επιτροπής στην αφαίρεση των NGT προϊόντων από το υπάρχον πλαίσιο, καθώς αφήνει τα συστήματα βιολογικών τροφίμων απροστάτευτα.

Ένα γεγονός είναι ότι πραγματικά απαιτούνται νέες τεχνικές βελτίωσης που θα επιταχύνει τις τρέχουσες ιδέες και προγράμματα βελτίωσης και που θα φέρει “καλύτερα” προιόντα στην αγορά. Γεγονός που θα ενισχύσει τους Ευρωπαίους αγρότες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις δυσμενείς επιπτώσεις της, αλλά θα τους κάνει και πιο ανταγωνιστικούς εμπορικά.

Αυτή τη στιγμή οι κανονισμοί της ΕΕ διαφέρουν από αυτές των ΗΠΑ και τη Αυστραλίας, γεγονός που δημιουργούν ανισότητες και προκλήσεις στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα όμως, οι αυστηροί κανονισμοί της ΕΕ, δημιουργεί πιο ασφαλές πλαίσιο καλλιέργειας προϊόντων, έναντι στις όποιες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας γονιδιωματικής επεξεργασίας.

Στο ενδιάμεσο, το πλαίσιο αυτό μέτρων αποδίδει μία ισορροπία μεταξύ των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας και της καινοτομίας και της διατήρησης υψηλού επιπέδου προστασίας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών κρίνει θετικά την πρόταση, πιστεύοντας ότι δημιουργείται η ευκαιρία στοχευμένης γενετικής τροποποίησης η οποία θα βοηθήσει τους αγρότες να προσαρμοστούν στα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω κλιματικής αλλαγής, μέσω καλύτερα προσαρμοζόμενων ποικιλιών.

Επιπλέον, υπάρχει και η άποψη ότι αυτό το σχέδιο είναι επικίνδυνο για την ευρωπαϊκή αυτονομία υλικού, και θα οδηγήσει στην μονοπώληση των γενετικών προϊόντων και καλεί την Επιτροπή να δράσει υπέρ της ελευθερίας των αγροτών και των καταναλωτών. Ακόμα δεν υπάρχει σαφής προστασία της παραγωγής με μέτρα συνύπαρξης των καλλιεργειών, αλλά ούτε και διασφάλιση δίκαιης κατανομής κινδύνων.

Εν κατακλείδι, σημαντικό είναι όμως ότι η πρόταση παρέχει τη βάση για τον αποκλεισμό των φυτών NGT από την δυνατότητα κατοχύρωσης με πατέντα, ενισχύει την επιστημονική βάση και την προβλεψιμότητα της διαδικασίας επαλήθευσης, απομακρύνει τον χαρακτηρισμό σήμανση των σπόρων της κατηγορίας 1, αφαιρεί την σήμανση GMO στα προϊόντα κατηγορίας 2, προσφέρει ρήτρα αναθεώρησης για την απαγόρευση της κατηγορίας 1 στην βιολογική γεωργία, διασφαλίζει την καλλιέργεια και την ελεύθερη διακίνηση του υλικού κατηγορίας 1, και διευρύνει τον ορίζοντα της κατηγορίας 1 για κάποια φυτά της κατηγορίας 2.

Σαλής Κωνσταντίνος

11/12/2023 04:01 μμ

Η Ελλάδα λέει «ναι» στην καινοτομία και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σταθερά και δυναμικά τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, αλλά με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κανόνες.

Την ξεκάθαρη αυτή θέση κατέθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί σε μειονεκτική θέση απέναντι σε άλλες μεσογειακές χώρες, σε σχέση με το ζήτημα αυτό.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις και τους κανόνες που επισήμανε ο ΥπΑΑΤ για την ανάπτυξη των νέων γονιδιωματικών τεχνικών είναι:
Η εξαίρεση των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.
Από τη στιγμή που η Προεδρία προτείνει ότι κάθε Κράτος Μέλος θα πρέπει να διαθέτει όλα τα νόμιμα μέσα για να εξασφαλίσει και να εφαρμόσει προσαρμοσμένους και ειδικούς κανόνες συνύπαρξης για τις βιολογικές καλλιέργειες, αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα απαγόρευσης της καλλιέργειας των νέων αυτών φυτών σε περιοχές όπου η συνύπαρξη είναι πρακτικά ή οικονομικά μη εφικτή ή ανεπιθύμητη.
Για την Ελλάδα η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των τεχνικών αυτών, παραμένει «κόκκινη γραμμή» και το φυτικό υλικό από αυτές τις νέες τεχνικές θα πρέπει να εξαιρείται από τις ρυθμίσεις της σχετικής Οδηγίας.
Τα φυτά νέων γονιδιωματικών τεχνικών, κατηγορίας 1, σύμφωνα με το πνεύμα και την προσέγγιση του παρόντος κανονισμού θεωρούνται συμβατικά φυτά και συνεπώς θα πρέπει να υπόκεινται στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των φυτικών ποικιλιών, ενθαρρύνοντας έτσι την αποδοχή της καινοτομίας και υποστηρίζοντας την ευρεία χρήση των νέων ποικιλιών.

Επίσης σε ό,τι αφορά τον κανονισμό για την παραγωγή και εμπορία φυτικού και δασικού αναπαραγωγικού υλικού, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση της ΕΕ και χαιρετίζει τον διαχωρισμό μεταξύ φυτικού και δασονομικού αναπαραγωγικού υλικού αλλά και με τη δομή τους που προσδίδει έμφαση στην εμπορία και στην ποιότητα του πολλαπλασιαστικού υλικού. Αναφερόμενος στις παρεκκλίσεις είπε ότι οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη θεμελιώδη στοιχεία αναφορικά με τους φυτοϋγειονομικούς κινδύνους και τις περιορισμένες ποσότητες.

Συγκεκριμένα πρότεινε:
Τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό, ώστε να συμπεριλάβει απαιτήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται όχι μόνο στο ενδοκοινοτικό εμπόριο αλλά και στις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπρόσθετα, μια παράταση της περιόδου για τους τακτικούς ελέγχους από «τουλάχιστον μία φορά κάθε 12 μήνες» σε «τουλάχιστον μία φορά κάθε 18 μήνες», θα δώσει στις αρμόδιες αρχές μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στον προγραμματισμό των ελέγχων μετά τον πραγματικό κύκλο παραγωγής.
Μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με το κόστος των δραστηριοτήτων πιστοποίησης είναι επίσης επιθυμητή.
Επιπλέον, ότι η παραγωγή και η εμπορία κτηνοτροφικών φυτών δεν μπορούν να ταξινομηθούν ως «ετερογενές υλικό». Υποστηρίζουμε παρέκκλιση για την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, που δεν παράγεται για τους σκοπούς της αγοράς.

08/12/2023 03:38 μμ

Την τρέχουσα περίοδο, τα ακτινίδια πωλούνται σταδιακά και θα πωλούνται μέχρι και Μάιο, ενώ οι τιμές παραγωγού βλέπουμε πως κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς σε σύγκριση με πέρυσι είναι διπλάσιες. Αυτό δηλώνει ο κ. Σάββας Αργυράκης, παραγωγός και μέλος της διοίκησης της Ε.Α.Σ. Καβάλας και μέλος του ΔΣ της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

«Για τις αποδόσεις στην περιοχή της Άρτας οι παραγωγοί συγκόμισαν 1-2 τόνους το στρέμμα, όπως και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά βορειότερα, όπως κι εδώ στην Καβάλα συγκομίσαμε περίπου 3-3,5 τόνους το στρέμμα», προσθέτει.

Στο μεταξύ αυξημένες είναι φέτος οι ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, «από 1/9/2023 έως και 8/12/2023 οι εξαγωγές μας ανέρχονται στους 76.800 τόνους (αύξηση +20,9%), έναντι 63.533 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Οι ποσότητες των ελληνικών ακτινιδίων που εξήχθησαν προς Καναδά ανέρχονται σε 3.514 τόνους (έναντι 2.384 τόνων το 2022), ΗΠΑ 6.684 τόνους (έναντι 4.539 τόνων το 2022), Ισπανία 13.735 τόνους (έναντι 11.892 τόνων το 2022) και Ιταλία 18.142 τόνους (έναντι 11.296 τόνων το 2022 και συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση).

Συνεχίσθηκαν και αυτή την εβδομάδα οι φορτώσεις ακτινιδίων με προορισμό την Βραζιλία, οι οποίες μέχρι σήμερα ανερχόμενες σε 2.272 τόνους. Στο μεταξύ η πρόβλεψη για μηδενισμό των εξαγωγών μας στην Ινδία (μετά την είσοδο των ακτινιδίων του Ιράν) καταγράφοντας μέχρι σήμερα μια ποσότητα 1.507 τόνων έναντι 5.126 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η εισαγωγή, το ίδιο χρονικό διάστημα, 855 τόνων ακτινιδίων και ιδιαίτερα 230 τόνων, προέλευσης Ιράν, στην Πέλλα, που είναι παραγωγική περιοχή.

Σημειώνουμε επίσης το γεγονός ότι παρά τις επισημάνσεις μας η ροή των «ατυποποίητων» ακτινιδίων, κυρίως προς Ιταλία, αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου των εξαγωγών μας, με ότι σημαίνει τόσο για την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων μας όσο και στην απώλεια της μετασυλλεκτικής προστιθέμενης αξίας τους».

28/11/2023 03:31 μμ

Ο λωτός είναι μια καλλιέργια που έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας και έχουμε πολλές νέες φυτεύσεις. Οι παραγωγοί τον προτιμούν επειδή έχει μειωμένο κόστος καλλιέργειας και οι καταναλωτές στην χώρα μας έχουν αρχίζει να τον προτιμούν.

Ο παραγωγός από τη Νάουσα, Μάκης Αντωνιάδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ασχολούμε με την καλλιέργεια της ποικιλίας λωτού Rojo Brillante που έχει μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης. Οι νές φυτεύσεις ξεκινούν από Δεκέμβριο και μπορεί να γίνουν μέχρι τον Μάρτιο. Επειδή όμως τα δέντρα τον χειμώνα είναι σε λήθαργο αν κάνεις νωρίς τις φυτεύσεις τα δέντρα δεν έχουν ανάγκη άρδευσης. Εγώ προσωπικά κάνω ελεύθερη φύτευση και βάζω τα δέντρα σε αποστάσεις 4 επί 5 μέτρα. Μπορεί να γίνει όμως φύτευση και σε παλμέτα σε 3,5 επί 2 μέτρα. Η αξία του δέντρου ποικιλίας Rojo Brillante είναι στα 2 ευρώ. Ο λωτός ξεκινά να δίνει παραγωγή από το τρίτο χρόνο. Η συγκομιδή γίνεται από τέλος Οκτωβρίου μέχρι μέσα Νοεμβρίου».

Ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από τη Βέροια που ασχολείται εδώ και 27 χρόνια με την παραγωγή λωτού ποικιλίας Jiro, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι νέες φυτεύσεις γίνονται μέσα στο χειμώνα. Η τιμή του φυτού κυμαίνεται από 3 έως 3,5 ευρώ. Από τον τρίτο χρόνο ξεκινά ο λωτός να δίνει παραγωγή. Όταν φτάσει το δέντρο 8 έως 9 ετών μπορεί να δώσει μια παραγωγή από 80 έως 100 κιλά, βέβαια με τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες. Εγώ έχω δέντρα μεγάλης ηλικίας που δίνουν παραγωγή έως και 120 κιλά το καθένα.

Εκτιμώ ότι η ελεύθερη φύτευση (4 επί 5 μέτρα) είναι κατάλληλη για τον λωτό. Έχει καλύτερο αερισμό και το βλέπει ο ήλιος. Πάντως η κατανάλωσή του στην χώρα μας κάθε χρόνο ακολουθεί ανοδική πορεία. Όσοι δοκιμάζουν για πρώτη φορά λωτό τους αρέσει και γίνονται φανατικοί καταναλωτές του. Επίσης από τον λωτό μπορούμε να παράγουμε και ξύδι.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί προτιμούν την καλλιέργεια λόγω του μειωμένου κόστους. Η άρδευση γίνεται με πομόνες και είναι ανάλογα τις ανάγκες του φυτού και το έδαφος. Έχει μόνο δύο προληπτικούς ψεκασμούς φυτοπροστασίας, ένα με χαλκό και ένα κατά της μύγας της Μεσογείου.
Υπάρχει ζήτηση για λωτό στην εγχώρια αγορά αλλά θα κάναμε και πολλές εξαγωγές αν δεν υπήρχε το ρώσικο εμπάργκο στα φρούτα και λαχανικά. Οι Ρώσοι γνωρίζουν πολύ καλά τον λωτό και εκτιμούν την καλή ποιότητα».

Στο μεταξύ σε σύσταση Ομάδας Παραγωγών στην καλλιέργεια του λωτού, την πρώτη που θα λειτουργήσει σε όλη την Ελλάδα, ετοιμάζονται να προχωρήσουν αγρότες της Πέλλας. Την προσπάθεια οργανώνει παραγωγός κ. Νίκος Μηνάς, από τα Καλύβια, ενώ στο συνεταιριστικό σχήμα αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλοι τουλάχιστον 13 παραγωγοί λωτού της ευρύτερης περιοχής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Μηνάς, «η Ομάδα Παραγωγών θα καλλιεργεί συνολικά 250 στρέμματα με λωτό. Το 2024 εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας και θα τυποποιούμε την παραγωγή και θα τη διαθέτουμε στην αγορά με ένα brand name.
Οι περισσότεροι παραγωγοί μέλη μας καλλιεργούσαν ροδάκινα αλλά στράφηκαν στην καλλιέργεια λωτού γιατί έχει μικρότερο κόστος παραγωγής. Αρκεί να σας αναφέρω ότι δεν χρειάζεται αραίωμα και η συγκομιδή του καρπού γίνεται με ένα χέρι. Επίσης επειδή είναι νέα καλλιέργεια δεν έχει προβλήματα ασθενειών.

Κυρίως καλλιεργούνται στην χώρα μας δύο ποικιλίες λωτού. Η Rojo Brillante είναι μια ποικιλία που πρέπει να ωριμάσει πριν πάει στην κατανάλωση και η Jiro που πάει απευθείας στην κατανάλωση μετά την συγκομιδή. Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να προτιμούν τον λωτό σαν ένα χειμερινό φρούτο.

Όσον αφορά τις νέες φυτεύσεις όσοι παραγωγοί καλλιεργούν δαμάσκηνα ή ροδάκινα και έχουν τα μηχανήματα προτιμούν να κάνουν φύτευση με παλμέτα. Οι υπόλοιποι κάνουν ελεύθερη φύτευση. Η παλμέτα φέρνει ποσότητα, ενώ η ελεύθερη φύτευση φέρνει μεγέθη που ζητά όμως ο καταναλωτής.
Η ελεύθερη φύτευση γίνεται με 60 - 70 δέντρα το στρέμμα για την ποικιλία Rojo Brillante και με 50 δέντρα το στρέμμα για την ποικιλία Jiro. Μέση απόδοση έχουμε στους 3 τόνους το στρέμμα για την Rojo Brillante και 4 τόνους το στρέμμα για την Jiro. Η αξία των δενδρυλλίων του λωτού κυμαίνεται από 2 έως 2,5 ευρώ».

22/11/2023 04:31 μμ

Αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν τα δύο τελευταία χρόνια (2022 και 2023) ζητούν οι παραγωγοί ακτινιδίων της Πιερίας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει στην αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν οι παραγωγοί - μέλη μας τα τελευταία δύο χρόνια.

Ολοκληρώνοντας την συγκομιδή ακτινιδίων εσοδείας 2023 καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι αρχικές προβλέψεις μας - από την περασμένη άνοιξη - για ακαρπίας στα δέντρα ακτινιδιάς επιβεβαιώνονται για τους παραγωγούς μας καθώς η στρεμματική απόδοση παρουσιάζει μείωση της τάξης του 50%.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι προερχόμαστε από μια δύσκολη χρονιά στο ακτινίδιο το 2022, στην οποία είχαμε κατά κάποιο τρόπο ικανοποιητική παραγωγή αλλά οι τιμές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές.

Να σας επισημάνω ότι πέρυσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 37 - 38 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος ήταν στα 80 λεπτά.

Συνοψίζοντας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η καλλιέργεια του ακτινιδίου είχε δύο πολύ δύσκολες χρονιές και για αυτό με επιστολή μας προς το ΥπΑΑΤ ζητάμε την αρωγή και στήριξη για να μπορέσουμε να κρατήσουμε βιώσιμη την καλλιέργεια της ακτινιδιάς.

Να επισημάνουμε ότι έχει σταλεί ανάλογο υπόμνημα από πλευράς μας προς το ΥπΑΑΤ και προς τον ΕΛΓΑ την περασμένη άνοιξη.

Θα ήταν παράλειψη μας αν δεν αναφέρουμε την περσινή ενίσχυση των 72 ευρώ ανά στρέμμα από το αποθεματικό κρίσης στις οργανώσεις παραγωγών.

Ευελπιστούμε ότι και φέτος θα ανταποκριθεί το ΥπΑΑΤ στο αίτημά μας για στήριξη της καλλιέργειας ακτινιδιάς».

08/11/2023 05:26 μμ

Υπάρχει ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις στα οπωροφόρα, ποιες καλλιέργειες προτιμούν οι παραγωγοί και γιατί; Ο ΑγροΤύπος μίλησε με εκπροσώπους φυτωρίων και πήρε απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Ο κ. Δημήτριος Μαστρογιαννίδης, από τα φυτώρια Μαστρογιαννίδη, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «εδώ και τρία χρόνια είχαμε μεγάλο αριθμό φυτεύσεων σε βιομηχανικό ροδάκινο σε Πέλλα και Ημαθία. Οι κύριες ποικιλίες Κατερίνα και Άνδρος αλλά και κάποιες ισπανικές ποικιλίες (πρώιμες - όψιμες). Τις ισπανικές ποικιλίες τις προτιμούν οι παραγωγοί γιατί στο πρώτο χέρι μπορούν να συγκομίζουν το 80% της παραγωγής και άρα λύνουν το πρόβλημα με τα εργατικά και μειώνουν το κόστος.

Πριν τις θεομηνίες η Θεσσαλία έδειχνε ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις αμυγδαλιάς. Ενδιαφέρον υπάρχει για την ποικιλία Τέξας (Texas almond) που είναι μια κλασική ποικιλία και προέρχεται από τις ΗΠΑ. Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει για την Φυρανιά που είναι γαλλικής προέλευσης. Τελευταία ενδιαφέρον υπάρχει και για την Penta, μια ισπανική αυτογόνιμη ποικιλία αμυγδαλιάς, που έχει πολύ όψιμη ανθοφορία και ενδείκνυται για περιοχές με όψιμους παγετούς.

Ο λωτός είναι μια καλλιέργια που έχει ενδιαφέρον για τους παραγωγούς και έχουμε πολλές νέες φυτεύσεις σε Πέλλα και Ημαθία. Οι παραγωγοί προτιμούν τις εμπορικές ποικιλίες Rojo Brillante και η Jiro. Έχουν μειωμένο κόστος καλλιέργειας και οι καταναλωτές στην χώρα μας έχουν αρχίζει να τις γνωρίζουν.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί το ενδιαφέρον για επιτραπέζια ροδάκινα. Σε αυτό βοηθούν οι καλές τιμές που έχουν οι παραγωγοί το τελευταίο διάστημα.

Για νέες φυτεύσεις κερασιάς δείχνουν ενδιαφέρον οι περιοχές της Αγιάς και της Εορδαίας. Μιλάμε κυρίως όμως για υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες.

Οι μηλιές δεν έχουν ζήτηση τα τελευταία χρόνια και οφείλεται στα προβλήματα με την εμπορική διακίνηση του προϊόντος και τα προβλήματα με τις εξαγωγές.

Οι νέες φυτεύσεις ακτινιδιάς έχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις τιμές παραγωγού που δίνουν κάθε χρόνο. Ενδιαφέρον υπάρχει για την κύρια ποικιλία της χώρας μας που είναι η Χέιγουορθ (Hayward). Επίσης πολλοί παραγωγοί ρωτάνε για τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες αλλά ακόμη οι φυτεύσεις είναι περιορισμένες σε αριθμό. Αρνητικό για την καλλιέργεια είναι το υψηλό κόστος εγκατάστασης (γραμμική φύτευση) που φτάνει τα 2.500-3.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Στάσιμη είναι η κατάσταση με τις φυτεύσεις στις καρυδιές.

Στις περιοχές της Πελοποννήσου έχουμε ενδιαφέρον για φυτεύσεις επιτραπέζιου βερίκοκου, κυρίως πρώιμες ποικιλίες. Δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για την ποικιλία Μπεμπέκου και αναμένεται να έχουμε μείωση της παραγωγής το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κανένα ενδιαφέρον δεν έχουμε για αχλαδιές (επιτραπέζιες και βιομηχανικές) και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να έχουμε πρόβλημα με τις ποσότητες παραγωγής αχλαδιών στην χώρα μας».

Από την πλευρά του ο κ. Πασχάλης Αποτόλου, υπεύθυνος στα Φυτώρια Αποστόλου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που είχαμε τα τελευταία χρόνια και της έλλειψης εργατικών είχαμε μείωση των νέων φυτεύσεων στις κερασιές. Αυτό συμβαίνει αν και έδωσαν καλές τιμές παραγωγού στα όψιμα κεράσια.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια. Οι παραγωγοί δείχνουν ενδιαφέρον για κιτρινόσαρκες ποικιλίες που συγκομίζονται από Ιούλιο και Αύγουστο, που είναι και οι πιο εμπορικές ποικιλίες της αγοράς.

Ζήτηση για νέες φυτεύσεις υπάρχει σε όλη την Μακεδονία για τα επιτραπέζια βερίκοκα. Αυτό οφείλεται στο χαμηλό κόστος καλλιέργειας και στην αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές που δίνουν καλές τιμές στο προϊόν. Οι παραγωγοί ζητούν ποικιλίες που συγκομίζονται το διάστημα από 15 Ιουνίου - 15 Ιουλίου.

Μέτριο ενδιαφέρον υπάρχει για νέες φυτεύσεις στις δαμασκηνιές και κυρίως αφορούν τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες.

Η μειωμένη φετινή παραγωγή στα μήλα και το άνοιγμα της ινδικής αγοράς έφεραν κάποιες καλές τιμές στουν μηλοπαραγωγούς. Πέρυσι φάνηκε να υπάρχει ένα ενδιαφέρον για κόκκινες ποικιλίες μηλιάς. Ωστοσο εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια οι φυτεύσεις θα είναι μειωμένες.

Θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια οι νέες φυτεύσεις ακτινιδιάς στην χώρα μας. Θα γίνονται όμως από παραγωγούς που γνωρίζουν την καλλιέργεια και θέλουν να αυξήσουν τις ποσότητες που παράγουν. Κυριαρχεί η ποικιλία Hayward αλλά όλο και περισσότερο ρωτάνε οι παραγωγοί για τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες.

Αυξημένη δυναμική θα έχουν τα επόμενα χρόνια οι φυτεύσεις λωτού. Τις ποικιλίες Rojo Brillante και Jiro τις έμαθαν οι καταναλωτές στην χώρα μας και έχουν μειωμένο κόστος για τους παραγωγούς.

Όσον αφορά το κόστος της νέας φύτευσης ο παραγωγός μπορεί για να το καλύψει να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης. Η διαδικασία είναι ίδια με τις άλλες επενδύσεις. Επίσης υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης για νέες φυτεύσεις μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα του τομέα των οπωροκηπευτικών που αφορούν βέβαια συλλογικά σχήματα. Το πρόσφατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών δεν είχε μεγάλη ζήτηση και εντάχθηκαν μόνο κάποιοι μεγάλοι συνεταιρισμοί».

01/11/2023 10:31 πμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή των ακτινιδίων, φέτος η παραγωγή έχει πρόβλημα στα κιλά αλλά έχει καλή ποιότητα και μεγέθη. Η εμπορική ζήτηση είναι αυξημένη και σε καλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού.

Ο κ. Σάββας Αργυράκης, παραγωγός ακτινιδίων και μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Καβάλας και της Ομάδας Εργασίας για το ακτινίδιο της ΕΘΕΑΣ, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει και φέτος πρόβλημα με ακαρπία στην παραγωγή. Οι μέσες αποδόσεις στη δυτική Ελλάδα κυμαίνονται στα 2 τόνοι το στρέμμα, στην Πιερία μεταξύ 3 - 3,5 τόνοι και στην Καβάλα στα 3,5 τόνοι. Η μείωση της παραγωγής οφείλεται στον ήπιο περσινό χειμώνα που έφερε λίγες ώρες ληθάργου στα δέντρα. Τα λίγα κιλά έφεραν όμως καλή ποιότητα και μεγέθη.

Η συγκομιδή της βασικής ποικιλίας Hayward ξεκίνησε (σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ) μετά τις 15 Οκτωβρίου. Ο καιρός δεν δημιουργεί πρόβλημα στην συγκομιδή αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν τα ακτινίδια να ανεβάσουν σάκχαρα. Αν βοηθήσει ο καιρός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Η καλή ποιότητα έχει φέρει και αυξημένη ζήτηση για τα ακτινίδια. Οι εμπορικές πράξεις φέτος ξεκίνησαν από 85 λεπτά το κιλό και σταδιακά άρχισαν να ανεβαίνουν. Σήμερα υπάρχουν συμφωνίες για καλή ποιότητα ακτινιδίων που δίνουν τιμή παραγωγού στο 1 ευρώ το κιλό. Το θετικό είναι ότι στην περιοχή μας υπάρχουν αποθηκευτικοί θάλαμοι και αποθηκεύεται το 1/3 της παραγωγής και οι παραγωγοί περιμένουν να δουν που θα φτάσει η τιμή για να πουλήσουν. Αυτό θα πρέπει να γίνει και στις υπόλοιπες παραγωγικές περιοχές.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην χώρα μας για νέες φυτεύσεις. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί είναι να μην πουλάνε τα ελληνικά ακτινίδια στους Ιταλούς που θέλουν να καλύψουν τις εμπορικές τους ανάγκες, όπως γίνεται στο ελαιόλαδο. Επίσης θα πρέπει οι φυτεύσεις να γίνονται με προγραμματισμό και αν γίνονται παράλληλα επενδύσεις σε αποθηκευτικούς θαλάμους».

Η Δέσποινα Καΐτίδου, παραγωγός ακτινιδίων από Σκύδρα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε πρόβλημα με μειωμένες αποδόσεις. Όμως η ποιότητα και τα μεγέθη είναι πολύ καλά. Υπάρχει ζήτηση και οι τιμές είναι σε καλά επίπεδα. Πέρυσι ήταν μια καταστροφική χρονιά πουλήσαμε στα 45 λεπτά το κιλό. Φέτος έκανα συμφωνία στα 90 λεπτά. Πάντως κάνουμε νέες φυτεύσεις και η καλλιέργεια έχει καλές προοπτικές στην περιοχή μας».

Ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, που είναι παραγωγός και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) στην Άρτα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η Ελλάδα αν προστατέψει την καλλιέργεια έχει πολύ καλές προοπτικές να γίνει ο μεγάλος παίκτης στα ακτινίδια στο βόρειο ημισφαίριο. Η Ιταλία βγαίνει εκτός παιχνιδιού στα πράσινα ακτινίδια γιατί έχει προβλήματα φυτοπροστασίας.

Πριν 7 χρόνια η ιταλική παραγωγή έφτανε στους 700.000 τόνους σήμερα φτάνει στους 100.000 τόνους. Θα πρέπει όμως να μην έρχονται στην χώρα μας παλετοκιβώτια (Bins) από Ιταλία γιατί θα μεταφέρουν τις ασθένειες και θα καταστραφούμε οικονομικά, όπως έγινε με τους Ιταλούς παραγωγούς.

Πρέπει να γίνει οργάνωση παραγωγής και εμπορίας ακτινιδίου στην χώρα μας. Ήδη έχουμε συμπράξεις σούπερ μάρκετ με funds στην χώρα μας που θέλουν να αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Είναι θετικό αλλά θα πρέπει να κοιτάζουμε την ποιότητα και να πουλούν οι παραγωγοί μέσα απο συλλογικά όργανα.

Φέτος έχουμε ξανά ακαρπία στην παραγωγή λόγω ήπιου χειμώνα και θα πρέπει σοβαρά οι επιστήμονες να ασχοληθούν με το πρόβλημα. Οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα αλλά το εισόδημα των παραγωγών είναι μειωμένο επειδή έχουμε λίγα κιλά».

26/10/2023 03:18 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή λωτών με την ζήτηση να είναι σε καλά επίπεδα όπως και οι τιμές.

Ο παραγωγός από τη Νάουσα, Μάκης Αντωνιάδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή λωτών της ποικιλίας Jiro. Καταναλώνεται αμέσως και όσο πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα έχει τόσο πιο ώριμος είναι. Οι τιμές παραγωγού είναι στα 60 λεπτά, ενώ στην λαϊκή αγορά πωλείται στα 1 ευρώ το κιλό. Θα ακολουθήσει η Rojo Brillante που έχει μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης. Αυτές οι ποικιλίες αρχίζουν να έχουν καλή ζήτηση από τους Έλληνες καταναλωτές. Είναι ένα υγιεινό χειμερινό φρούτο».

Ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από τη Βέροια που ασχολείται πολλά με την παραγωγή λωτού ποικιλίας Jiro, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια καλή παραγωγή και δεν έχουμε προβλήματα από καιρικές συνθήκες. Οι μέσες αποδόσεις είναι περίπου 80 κιλά το δέντρο. Όσο πιο κρύο έχει τόσο βοηθά την ωρίμανση του καρπού. Αυτή την εποχή ξεκίνησε η συγκομιδή και οι τιμές είναι στα 45 λεπτά το κιλό. Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να γνωρίζουν τον λωτό που έχει περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά και είναι καλή πηγή βιταμινών. Βέβαια το ρώσικο εμπάργκο μας δημιούργησε προβλήματα γιατί εκεί γνωρίζουν τον λωτό και έχει μεγάλη κατανάλωση. Στην περιοχή υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια λωτού γιατί δεν έχει πολλά καλλιεργητικά και φυτοπροστατευτικά έξοδα (3 - 4 ραντίσματα) και έχει καλές τιμές για τον παραγωγό. Μετά το ακτινίδιο η καλλιέργεια του λωτού είναι η πιο δημοφιλή εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να φύγουν από την καλλιέργεια συμπύρηνων ροδάκινων. Πάντως όσοι δοκιμάσουν για πρώτη φορά λωτό σίγουρα θα τον λατρέψουν. Για αυτό θα πρέπει να γίνουν προγράμματα προώθησης του προϊόντος».

Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Πέλλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο λωτός είναι μία καλλιέργεια που τα τελευταία χρόνια ανακτά όλο και περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα. Ο καιρός δεν δημιούργησε προβλήματα και έχουμε μια κανονική παραγωγή. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η συγκομιδή λωτού της ποικιλίας Hana fuyu. Είναι μια άσπερμη ποικιλία που ωριμάζει στα μέσα Οκτωβρίου αλλά έχει φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια. Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Rojo Brillante. Ο καρπός αυτής της ποικιλίας είναι στιφός κατά την συγκομιδή και απαιτεί αποστιφοποίηση σε θαλάμους με διοξείδιο του άνθρακα. Η συγκομιδή του καρπού γίνεται όταν ο καρπός δεν έχει ωριμάσει τελείως και έχει χρώμα ανοιχτό πορτοκαλί με λίγο πράσινο. Η ζήτηση είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και οι τιμές κυμαίνονται από 50 έως 80 λεπτά το κιλό. Έχει αρχίσει και η συγκομιδή της ποικιλίας Jiro αλλά αν και υπάρχει κινητικότητα στην ζήτηση δεν έχει ακόμη δώσει τιμή. Η συγκεκριμένη ποικιλία κάνει εξαγωγές προς Ιορδανία και υπάρχει μια ανασφάλεια λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή».

25/10/2023 11:40 πμ

Ξεκινούν οι εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων προς την αγορά της Βραζιλίας, μετά από την σχετική απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας.

Η απόφαση αποτελεί μια θετική εξέλιξη για το προϊόν μας που θα μπορεί να εξαχθεί σε μια χώρα 214 εκατ. ανθρώπων, που είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό στη Λατινική Αμερική και η έβδομη πιο πολυπληθής στον πλανήτη.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή ακτινιδίων (μαζί με το Ιράν), ενώ πρώτη παραγωγός χώρα παραμένει η Κίνα, ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία και στη συνέχεια η Ιταλία.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έως και τις 28 Απριλίου 2023 οι εξαγωγές ακτινιδίου της χώρας μας έφτασαν τους 196.750 τόνους, έναντι 186.692 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «σύμφωνα με διάταγμα της Γενικής Γραμματείας Φυτοπροστασίας (SDA) - που δημοσιεύθηκε στις 23/10/2023, στην επίσημη εφημερίδα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Βραζιλίας - Diário de União (επισυνάπτεται στη πορτογαλική γλώσσα) - του Βραζιλιανού Υπουργείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (MAPA) που επιτρέπει την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στη χώρα, που μας απέστειλε ο εμπορικός μας ακόλουθος Γραμματέας Ο.Ε.Υ κ. Σπ. Δάκογλου».

Το εν λόγω διάταγμα καθορίζει τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για εισαγωγή ακτινίδιων (Actinidia Chinensis) από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ποικιλιών Actinidia deliciosa, Actinidia latifolia ποικιλία deliciosa και Actinidia chinensis ποικιλία deliciosa.

Στο Άρθρο 2 του διατάγματος, περιγράφονται τα συνοδευτικά έγγραφα που απαιτούνται κατά την εισαγωγική διαδικασία:

α) Φυτουγειονομικού Πιστοποιητικό που εκδόθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Ελλάδος, με την παρακάτω πρόσθετες δηλώσεις:

I - «Η αποστολή έχει ελεγχθεί και είναι απαλλαγμένη από παράσιτα Anarsia lineatella, Phenacoccus aceris, Pseudococcus calceolariae, Stathmopoda auriferella και Thrips fuscipennis» και

II - «Η αποστολή υποβλήθηκε σε επεξεργασία με έκθεση στο κρύο, σε θερμοκρασία 0ºC (μηδέν βαθμοί Κελσίου), για ελάχιστη περίοδο 14 (δεκατεσσάρων) ημερών, για έλεγχο παρασίτων Lobesia botrana και Archips podana, υπό επίσημη επίβλεψη».

Ενιαία παράγραφος. Η διαδικασία που προβλέπεται στην ενότητα II πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Ελλάδος και μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την επιβίβαση ή κατά τη μεταφορά.

Άρθρο 3
Οι αποστολές υπόκεινται σε επιθεώρηση στο σημείο εισόδου (Φυτοϋγειονομική επιθεώρηση), καθώς και η συλλογή δειγμάτων για φυτοϋγειονομική ανάλυση στο επίσημα ή διαπιστευμένα εργαστήρια από το Βραζιλιανό Υπουργείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

1 Τα έξοδα αποστολής δειγμάτων και φυτοϋγειονομικής ανάλυσης θα επιβαρύνουν τον ενδιαφερόμενο.
2 Κατά τον έλεγχο, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παραμείνει θεματοφύλακας του υπόλοιπου της αποστολής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιθεώρησης.

Άρθρο 4
Σε περίπτωση εξεύρεσης παρασίτου καραντίνας ή παρασίτου που παρουσιάζει δυνατότητες καραντίνας για τη Βραζιλία, η αποστολή θα καταστρέφεται ή θα απορρίπτεται και ο Εθνικός Οργανισμός Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Ελλάδος θα ενημερώνεται, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Βραζιλίας δύναται να αναστέλλει τις εισαγωγές ακτινιδίων μέχρι την αντίστοιχη αναθεώρηση της Ανάλυσης Κινδύνου Παρασίτων (Pest Risk Analysis).

Άρθρο 5
Ουδέν φορτίο θα εισάγεται σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που καθορίζεται στο παρόν διάταγμα.

Άρθρο 6
Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2023.

20/10/2023 11:14 πμ

Ολοκληρθώθηκε η κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων ποικιλίας Χέιγουορθ (Hayward) στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας λόγω της κακοκαιρίας «daniel».

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την σχετική απόφαση η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκομιδής ακτινιδίων αφορούσε μόνο τα πλημμυρισμένα αγροτεμάχια της συγκεκριμένης καλλιέργειας, η συγκομιδή θα γίνει με επίβλεψη της ΔΑΟΚ, ενώ τα προϊόντα (ακτινίδια) των εν λόγω εκτάσεων πρέπει να παραμείνουν «δεσμευμένα» σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους υπό την ευθύνη της οικείας ΔΑΟΚ. Η αποδέσμευσή τους θα καταστεί δυνατή κατόπιν ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα περί εμπορίας της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου» κ. Ευθύμιος Τριανταφύλλου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «συνεργαστήκαμε με την τοπική ΔΑΟΚ και ολοκληρώσαμε την συγκομιδή των ακτινιδίων. Ήταν μια σωστή απόφαση που βοήθησε τους παραγωγούς που επλήγηκαν από την θεομηνία. Επειδή είχαμε αναφορές ότι η απόφαση αυτή έδωσε αφορμή να γίνουν πρόωρες κοπές Hayward και σε άλλες περιοχές θα ήθελα να τονίσω ότι αυτοί που το κάνουν τις πρώιμες κοπές κάθε χρόνο θα το επαναλάβουν και φέτος χωρίς να περιμένουν την κατ΄ εξαίρεση συγκομιδή στην περιοχή της Λάρισας.

Είχαμε δύο ειδών πλημμυρισμένα αγροτεμάχια αυτά που το νερό έφτασε στσα 60 - 70 εκατοστά στον κορμό και αυτά που σκεπάστηκε ο καρπός. Στη δεύτερη κατηγορία ο καρπός δεν είναι εμπορεύσιμος. Στην πρώτη με την συνεργασία και τις οδηγίες της ΔΑΟΚ κόπηκαν τα περιβόλια. Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν στους 4 τόνους/στρέμμα και αποθηκεύτηκαν. Οι παραγωγοί ήρθαν σε συμφωνία με τους εμπόρους και τα «δεσμευμένα» ακτινίδια πουλήθηκαν σε τιμή 1 ευρώ το κιλό. Αν σκεφτούμε ότι ο ΕΛΓΑ θα έδινε αποζημιώσεις της τάξης των 30 - 40 λεπτών το κιλό καταλαβαίνουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν προς την σωστή κατεύθυνση».

10/10/2023 01:08 μμ

Η πολιτική του ΕΛΓΑ δημιουργεί προβλήματα στη δυναμική καλλιέργεια του αβοκάντο.

Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς αβοκάντο επειδή οι καύσωνες του καλοκαιριού έχουν δημιουργήσει ζημιές και μειωμένη παραγωγή.

Όπως δηλώνει στον Αγροτύπο ο κ. Μανόλης Ντουντουνάκης από τα Χανιά, «φέτος είναι μια όψιμη χρονιά για την καλλιέργεια. Οι δύο βασικές ποικιλίες είναι η Fuerte που φέτος η συγκομιδή της ξεκινά από το Νοέμβριο και η Hass που η συγκομιδή της ξεκινά από τον Ιανουάριο. Φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή και μειωμένο εισόδημα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Όμως το προβλήμα είναι ότι δεν έχουμε αποζημιωθεί ακόμα από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του Φεβρουάριου του 2023. Έχουμε πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, μας έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα, έχουμε ενημερωθεί τηλεφωνικά για το ύψος της αποζημίωσης, αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα καμιά αποζημίωση. Ίσως πληρωθούμε στο τέλος του Οκτωβρίου. Οι ζημιές του χειμώνα επί σειρά ετών (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) πληρώνονται το ίδιο έτος, Ιούλιο – αρχές Αυγούστου.

Πολλά προϊόντα σφαλίζονται περίπου στο 1/3 της εμπορικής αξίας του προϊόντος, με ευθύνη του ΕΛΓΑ. Πιο συγκεκριμένα τα αβοκάντο ασφαλίζονται φέτος για 0,94 ευρώ/κιλό όταν η εμπορική αξία είναι περίπου 2,50 ευρώκιλό. Επίσης, αντίστοιχα ισχύουν για τα ανοιξιάτικα μανταρίνια (Encore) που ασφαλίζονται φέτος για 0,32 ευρώ/κιλό όταν η εμπορική αξία είναι περίπου 0,85 ευρώ /κιλό. Ανάλογα, μειωμένες είναι και οι αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιάς, προφανώς. Οι αποζημιώσεις είναι ακόμα μικρότερες λόγω των υποεκτιμήσεων. Οι υποεκτιμήσεις οφείλονται τόσο σε μια συνειδητή επιλογή του ΕΛΓΑ αλλά και στην άγνοια των γεωπόνων ελεγκτών του ΕΛΓΑ στα υποτροπικά φυτά. Χαρακτηριστικά στο προηγούμενο καύσωνα του 2021 σε δέντρα αβοκάντο με ολική καταστροφή, ο γεωπόνος εκτιμητής του ΕΛΓΑ μου μίλησε για ακαρπία των δέντρων. Έτσι οι αποζημιώσεις είναι περίπου στο 1/10 της εμπορικής αξίας της ζημίας.

Η καλλιέργεια του αβοκάντο βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αλλά και της άγνοιας των γεωπόνων ελεγκτών για τα υποτροπικά δέντρα. Έχουμε πολύ σημαντικές ζημιές από καύσωνα το 2021 & το 2023, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη ανοιξιάτικη ποικιλία Hass, συχνά προβλήματα στην ανθοφορία της χειμωνιάτικης ποικιλίας Fuerte (δεν αποζημιώνονται με τον υπάρχοντα κανονισμό), καθώς και προβλήματα από το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα ιδιαίτερα στην ευαίσθητη ανοιξιάτικη ποικιλία Hass. Οι ζημιές αφορούν τόσο την παραγωγή όσο και το φυτικό κεφάλαιο (δεν αποζημιώνεται).

Η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων και η σωστή εκτίμηση της ζημιάς στο ύψος της εμπορικής αξίας του προϊόντος αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να παραμείνει η καλλιέργεια των υποτροπικών φυτών μια προωθούμενη καλλιέργεια υψηλής απόδοσης. Ήδη παρατηρείται μια κάμψη του ρυθμού αύξησης των φυτεύσεων και μια στροφή σε καλλιέργειες ξινών, όπως κοκινόσαρκα γκρέιπφρουτ, και όψιμα ομφαλοφόρα, με υψηλές επιδόσεις και πολύ μικρό ρίσκο.

Είναι επιβεβλημένο να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία και τον ΕΛΓΑ, για να παραμείνει η καλλιέργεια του αβοκάντο μια δυναμική καλλιέργεια».

06/10/2023 12:42 μμ

Πρόσφατα το ΥπΑΑΤ επέτρεψε την κατ΄ εξαίρεση συγκομιδή (της προβλεπόμενης ημερομηνίας 15/10) ακτινιδίων στην Θεσσαλία (λόγω της κακοκαιρίας Daniel).

Η συγκομιδή θα γίνει με επίβλεψη της αρμόδιας ΔΑΟΚ Λάρισας.

Ωστόσο όπως καταγγέλουν εξαγωγείς, κάποιοι «έμποροι» κάνοντας κατάχρηση της κατ' εξαίρεση νόμιμης αδειοδότησης συγκομιδής ακτινιδίων στην Θεσσαλία, επεξέτειναν αυθαιρέτως την εξαίρεση συγκομίζοντας και από άλλες περιοχές και εξήγαγαν ακτινίδια Hayward απευθείας από το χωράφι, χωρίς τις απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «αυτό θα δημιουργήσει στρέβλωση στην αγορά, αλλοίωση της ταυτότητας της εγχώριας παραγωγής και δυσφήμησή της.

Ήδη την ανασκοπούμενη εβδομάδα εντοπίστηκαν νέα παράνομα φορτία προς εξαγωγή με ακτινίδια ποικιλίας Hayward, που η ημερομηνία συγκομιδής της είναι καθορισμένη στις 15 Οκτωβρίου.

Καταγγελίες και πληροφορίες αναφέρουν μεγάλο αριθμό φορτηγών ιταλικών αλλά και από άλλες γειτονικές χώρες, το Σαββατοκύριακο (7/10 και 8/10) να επιχειρούν μαζική συγκομιδή ατυποποίητων απευθείας από το χωράφι.

Αυτό δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία. Οι εξαγωγές ακτινιδίων, από 1/9/2023 έως και 6/10/2023, ανέρχονται σε 4.153 τόνους, έναντι 2.572 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022.

Οι ποσότητες που εξήχθησαν προς Ινδία ανέρχονται σε 383 τόνους, Καναδά 205 τόνους, Ισπανία 704 τόνους και Ιταλία 448 τόνους. Εξ αυτών των στοιχείων προκύπτει ότι την εβδομάδα 30/9/2023 - 6/10/2023 διακινήθηκαν 2.024 τόνοι εκτός αυτών που δεν αναγγέλθηκαν στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ)».

04/10/2023 02:28 μμ

Με απόφαση του το ΔΣ της Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου εγκρίθηκε ο κανονισμός παραλαβών εσοδείας 2023-2024.

Ο κανονισμός παραμένει ο ίδιος με τον περυσινό, και το μόνο που αλλάζει είναι οι τιμές τιμολόγησης μαστίχας, οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες κατά 4 ευρώ για τις περισσότερες κατηγορίες ποιότητας.

Ειδικότερα:

  • η τιμή για την Α ποιότητα είναι στα 100 ευρώ
  • η τιμή για την Β ποιότητα είναι στα 96 ευρώ
  • η τιμή για την Β1 ποιότητα είναι στα 90 ευρώ
  • η τιμή για την Γ ποιότητα είναι στα 85 ευρώ
  • η τιμή για την Γ1 ποιότητα είναι στα 76 ευρώ

Ο τρόπος εξόφλησης παραμένει ο ίδιος δηλαδή 90% του τιμολογίου έναν μήνα από την έκδοση του, και το υπόλοιπο 10% (εξόφληση) σε έξι (6) μήνες από την τιμολόγηση.

Στο μεταξύ από σήμερα Τετάρτη (4 Οκτωβρίου 2023) οι μαστιχοπαραγωγοί μπορεί να κλείνουν ραντεβού στον συνεταιρισμό για κοσκίνισμα της μαστίχας τον μήνα Οκτώβριο. Η λειτουργία των κόσκινων θα ξεκινήσει από τις 16 Οκτωβρίου 2023. Η διαδικασία των ραντεβού πραγματοποιείται με κλήση στα τηλέφωνα 22710 21001 (εσωτερικό 0).

Η παραλαβή της φετινής σοδειάς θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργο Τούμπο, να δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ο καύσωνας του καλοκαιριού δημιούργησε προβλήματα στην «πίτα» της μαστίχας. Ο Σεπτέμβριος όμως εξελίσσεται πάρα πολύ καλά και θα βοηθήσει την παραγωγή. Εκτιμώ ότι φέτος θα έχουμε μια παραγωγή μαστίχας της τάξης των 220 τόνων.

Η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη και το ίδιο συμβαίνει με τις εξαγωγές. Δίνουμε αύξηση στις τιμές παραγωγού για να δώσουμε κίνητρο σε νέους να ασχοληθούν με την καλλιέργεια. Έχουμε πολλές νέες φυτεύσεις τα τελευταία χρόνια αλλά θα πρέπει να περάσουν 7 έτη για να μπουν τα δέντρα στην παραγωγική διαδικασία. Πιστεύω ότι η καλλιέργεια θα έχει μια καλή πορεία τα επόμενα χρόνια».

03/10/2023 03:32 μμ

Σε περίπου 2 εβδομάδες ξεκινά η συγκομιδή ροδιών της ποικιλίας Wonderful που είναι η βασική ποικιλία στην χώρα μας.

Σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει φέτος πρόβλημα ακαρπίας λόγω των καιρικών συνθηκών την εποχή της ανθοφορίας, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μειωμένη αλλά να έχουμε και ποιοτικά προβλήματα. Αυτή την περίοδο είναι στην συγκομιδή η ποικιλία Ερμιόνη.

Ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε πρόβλημα ακαρπίας σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω καιρικών συνθηκών. Οι έντονες βροχοπτώσεις την εποχή της ανθοφορίας και οι καύσωνες του καλοκαιριού δημιούργησαν πρόβλημα και θα έχουμε μειωμένη παραγωγή.

Εκτός από τις μειωμένες ποσότητες αναμένεται να υπάρχουν και προβλήματα ποιότητας κυρίως στα βρώσιμα ρόδια. Στην καλλιέργεια ροδιού έχουμε την πρώτη ποιοτικά κατηγορία που είναι τα βρώσιμα ρόδια και τη δεύτερη που είναι τα ρόδια για χυμοποίηση. Η διαφορά τους αφορά την εμφάνιση.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός μας καλλιεργεί εδώ και 20 χρόνια συστηματικά το ρόδι. Οι παραγωγοί που συνεργαζόμαστε καλλιεργούν 8.500 στρέμματα με ρόδια σε όλη την Ελλάδα. Στις περιοχές της Θεσσαλίας και Στερεάς οι καλλιέργειες έπαθαν σημαντικές ζημιές από τις θεομηνίες.

Στην Ελλάδα έχουμε μικρό αγροτικό κλήρο και διάσπαρτο που κάνει μη βιώσιμα τα αγροκτήματα. Ο μικρός κλήρος επηρεάζει αρνητικά την βιωσιμότητα όλων των καλλιεργειών. Από την άλλη έχουμε ανταγωνιστές στο εξωτερικό που λόγω του μεγάλου κλήρου έχουν οικονομία κλίματος και καταφέρνουν να έχουν μειωμένο κόστος καλλιέργειας.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας στο ρόδι, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες και να υπάρχουν προβλήματα ποσότητας και ποιότητας.

Επίσης δεν υπάρχουν συλλογικά σχήματα σε όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι μόλις το 7% της αγροτικής παραγωγής της χώρας διακινείται μέσω συλλογικών σχημάτων όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ φτάνει το 60%. Αποτέλεσμα η χώρα μας να χάνει κοινοτικούς πόρους που πριμοδοτούν τα συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών κ.α.).

Υψηλό όμως είναι και το κόστος της μεταποίησης για την παραγωγή χυμού. Έχουμε μεγάλη αύξηση του κόστους λόγω τιμών στην ενέργεια και στην συσκευασία. Ακόμη θα ήθελα να σας επισημάνω ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα έλλειψης χρηματοδότησης στην χώρα μας ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ούτε τα αναπτυξιακά προγράμματα στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά ούτε και το τραπεζικό σύστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κεφάλαια για να γίνει εκσυγχρονισμός της καλλιέργειας και της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Το ρόδι έχει αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά αλλά και στις διεθνείς αγορές. Κατέχει υψηλή θέση στην υγιεινή διατροφή. Το ελληνικό ρόδι λόγω του μικροκλίματος της χώρας μας έχει καλή ποιότητα. Ο συνεταιρισμός εμπορεύεται 4.000 τόνους ροδιού από όλη την χώρα. Το 20% της παραγωγής πάει για βρώσιμη χρήση και το υπόλοιπο 80% για παραγωγή χυμού. Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές παραγωγού και χονδρικής παραμένουν σε σταθερά επίπεδα ενώ το κόστος παραγωγής ακολουθεί ανοδική πορεία».

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Ανδριόπουλος, από τον Πύργο Ηλείας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η ποικιλία Ako που είναι και η πιο πρώιμη έχει συγκομισθεί. Αυτή την περίοδο είναι στα τελειώματα η Ερμιόνη που δεν έχουμε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή. Από 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Wonderful από την οποία προέρχεται κύριος όγκος παραγωγής.

Φέτος αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή κατά 60% λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε κατά την ανθοφορία. Επίσης από τις 17 Φεβρουαρίου 2023 διέκοψε την λειτουργία της η Ομάδα Παραγωγών «Αλφειός Ρόδι». Από τότε οι εγκαταστάσεις του συνεταιριστικού εργοστασίου είναι κλειστές και τα μηχανήματα σταμάτησαν να λειτουργούν. Όλα αυτά δημιουργούν πρόβλημα βιωσιμότητας και γίνεται ασύμφορη η καλλιέργεια ροδιού στην περιοχή. Το επόμενο διάστημα εκτιμώ ότι κλείνει ο κύκλος καλλιέργειας ροδιού στην περιοχή της Ηλείας.

Οι τιμές παραγωγού στην ποικιλία Ako κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα στα 75 - 80 λεπτά το κιλό. Ελπίζουμε τα ρόδια της ποικιλίας Wonderful να έχουν και αυτά τις περσινές τιμές (60 λεπτά για βρώσιμη χρήση και 20 λεπτά για χυμό) για να καταφέρουν οι παραγωγοί να βγάλουν κάποια από τα έξοδα καλλιέργειας».