Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ισπανία: Στήριξη καλλιέργειας λυκίσκου και αναδιάρθρωση ποικιλιών για ανάγκες ζυθοποιίας

13/09/2019 03:28 μμ
Το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας αποφάσισε να προχωρήσει στην στήριξη της καλλιέργειας λυκίσκου αλλά και στην αλλαγή των ποικιλιών καλλιέργειας ώστε να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζυθοποιίας.

Το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας αποφάσισε να προχωρήσει στην στήριξη της καλλιέργειας λυκίσκου αλλά και στην αλλαγή των ποικιλιών καλλιέργειας ώστε να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζυθοποιίας.

Το κριθάρι (που επεξεργάζεται και μετατρέπεται σε βύνη) μαζί με το λυκίσκο και το νερό, αποτελούν τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούνται στη ζυθοποιία για την παραγωγή μπύρας.

Τον περασμένο Απρίλιο το ισπανικό υπουργείο ενέκρινε ένα βασιλικό διάταγμα με το οποίο γίνεται προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και αύξηση της κερδοφορίας της καλλιέργειας. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του κλάδου και η «στροφή» σε νέες αρωματικές ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές στα παράσιτα και με νέα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται σε 350.000 ευρώ / έτος και δίνει τη δυνατότητα για:

  • δημιουργία νέων εκτάσεων καλλιέργειας λυκίσκου
  • μετατροπή και βελτίωση των υφισταμένων ποικιλιών
  • ενισχύσεις για την αγορά μηχανημάτων.

Μάλιστα η ισπανική κυβέρνηση έχει εκπονήσει μελέτη για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων de minimis στους παραγωγούς, την οποία θα καταθέσει στην ΕΕ.

Το 2018 η ισπανική παραγωγή λυκίσκου άγγιξε τους 927 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τους 689 τόνους που ήταν το προηγούμενο έτος. Η Καστίλλη και Λεόν (Castilla y León) συγκεντρώνει πάνω από το 95% της έκτασης καλλιέργειας και το 99% της ισπανικής παραγωγής λυκίσκου. Η υπόλοιπη παραγωγή βρίσκεται στην Καταλονία, τη Λα Ριόχα και τη Γαλικία. Με την αύξηση της παραγωγής η χώρα θα καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζυθοποιίας αλλά και θα κάνει εξαγωγές.

Ο λυκίσκος, παρότι αποκαλείται και «πράσινος χρυσός» για χώρες όπως η Γερμανία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, όπου έχει αναπτυχθεί ευρέως η καλλιέργειά του, στην Ελλάδα ποτέ μέχρι σήμερα δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
29/09/2021 11:13 πμ

Οι φετινές υψηλές τιμές της ελαιοκράμβης, των σιτηρών και του βαμβακιού όπως διαμορφώνονται από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι σήμερα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά. Στον αντίποδα, οι παραγωγοί καλούνται να συνυπολογίσουν τα κατά πολύ αυξημένα κόστη παραγωγής και την σωστή επιλογή καλλιεργειών.

Περισσότερες πληροφορίες μας δίνει ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Μαγνησία που ασχολείται με την σποροπαραγωγή και εμπορία σιτηρών και διαθέτει κατάστημα γεωργικών εφοδίων. Αρχικά, όπως αναφέρει «στην ευρύτερη περιοχή, οι σπορές είναι όψιμες και ξεκινάνε από τον Νοέμβριο για δύο λόγους. Αφενός γιατί πρόκειται για ξερικές καλλιέργειες και οι παραγωγοί περιμένουν τις φθινοπωρινές βροχές για να προετοιμάσουν το χωράφι τους και αφετέρου γιατί μέχρι και τον Νοέμβριο οι θερμοκρασίες είναι ικανοποιητικές και δεν υπάρχει πρόβλημα στην σπορά. Φέτος υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις φθινοπωρινές σπορές και οι τιμές σπόρων και λιπασμάτων είναι δύο από τους βασικότερους. Δυστυχώς για τους αγρότες αναμένονται πολύ υψηλές τιμές σπόρων σιτηρών σύμφωνα με τις τωρινές τιμές του εμπορικού σιταριού που διαμορφώθηκαν από τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου όπου και ολοκληρώθηκε η παραγωγή των σπόρων και γίνονται οι εκτιμήσεις τιμών βάσει συμφωνιών. Η παραγωγή σπόρου σποροπαραγωγής γίνεται με την επιλογή πρωτογενούς σπόρου από συγκεκριμένες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται, οι οποίες σπέρνονται τον Νοέμβριο και αλωνίζονται με διαφορετικές προϋποθέσεις από την κανονική καλλιέργεια τον Ιούνιο.

Όσον αφορά τις προσαυξήσεις τιμών στα λιπάσματα, οφείλονται στα αυξημένα ναύλα και στην ανεβασμένη τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά. Ωστόσο πληρέστερη εικόνα της κατάστασης θα έχουμε έπειτα από λίγο καιρό.

Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει μείωση στρεμμάτων για την παραγωγή σιταριού λόγω της φετινής υψηλής τιμής. Υπάρχει περίπτωση στην επόμενη καλλιέργεια να μην είναι τόσο υψηλή όσο φέτος αλλά σίγουρα ελπίζω ότι θα κρατηθεί σε αξιοσέβαστο επίπεδο. Παράλληλα, οι διεθνείς ελλείψεις σιταριού θα αναγκάσουν τους εμπόρους και όσους έχουν μύλους να πληρώσουν για να αγοράσουν το φετινό αποθηκευμένο σιτάρι στις ανάλογες τιμές.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και με την ελαιοκράμβη. Η τιμή της φέτος διαμορφώθηκε πολύ υψηλά, έφτασε στα 45 λεπτά στις πωλήσεις του Ιουνίου γεγονός που θα ωθήσει τους παραγωγούς να την καλλιεργήσουν και φέτος. Υπάρχει γενικά η αντίληψη ότι οι ελαιοκράμβες σπέρνονται από μέσα μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο έχουμε παρατηρήσει ότι οι σπορές του Νοεμβρίου είναι ικανοποιητικές. Επειδή και η ελαιοκράμβη πλέον στην περιοχή μας είναι ξερική καλλιέργεια περιμένουμε να έρθουν οι πρώτες βροχές ώστε να διαμορφώσουμε τα χωράφια και μετά να σπείρουμε.

Πολύ κρίσιμος παράγοντας για το πόσα στρέμματα με σιτηρά και ελαιοκράμβες θα βάλουν οι αγρότες, είναι η τιμή του βαμβακιού που φαίνεται να διαμορφώνεται πάρα πολύ υψηλά φέτος. Το γεγονός αυτό θα αναθαρρήσει τους παραγωγούς να κρατήσουν τα χωράφια για βαμβάκι μέχρι την άνοιξη. Το ίδιο ισχύει και για το καλαμπόκι που επίσης φέτος η τιμή του είναι πολύ υψηλή οπότε δημιουργεί προοπτικές και για του χρόνου. Βέβαια αστάθμητος παράγοντας είναι η ανεβασμένη τιμή του ρεύματος που μπορεί να επηρεάσει πολύ κόσμο και τελικά να πάρουν την απόφαση να μην σπείρουν βαμβάκι λόγω πολύ υψηλού κόστους ρεύματος για άντληση υδάτων. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε το επόμενο διάστημα και τον Νοέμβριο θα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα».

Επιπλέον ο κ. Σιδηρόπουλος Χρήστος, παραγωγός σιτηρών (σιταριού, κριθαριού και καλαμποκιού), ελαιοκράμβης και βαμβακιού από την Λάρισα κάνει λόγο για μία πολύ καλή εμπορική σεζόν για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες. Όπως μας αναφέρει αυτήν την περίοδο γίνονται οι τελευταίες συγκομιδές στο καλαμπόκι και έχει ξεκινήσει η συλλογή του βαμβακιού. «Νομίζω ότι κλείνει μία πολύ καλή σεζόν για τους αγρότες και από Οκτώβριο θα γίνει ο απολογισμός και ο προγραμματισμός για τις νέες σπορές. Αυτό που απασχολεί τους αγρότες είναι οι αύξηση τιμών στα εφόδια, στους σπόρους, στα φυτοφάρμακα και στα λιπάσματα. Ακούγεται αύξηση τιμής περίπου κατά 20%. Αυτήν την στιγμή το βαμβάκι στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου είναι στα 0,65 λεπτά ενώ με τα περσινά δεδομένα ήταν στα 0,35 λεπτά και είναι αναμενόμενο ότι η τιμή των σπόρων θα ανέβει. Φαίνεται επίσης ότι κάποιοι παραγωγοί κηπευτικών υπαίθριας τομάτας θα βάλουν σιτηρά».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη Στέλιο από το τμήμα δημητριακών του ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας η “Ένωση”, στην περιοχή προτιμάται κυρίως η καλλιέργεια σιτηρών σε σύγκριση με το βαμβάκι, ενώ φέτος θα καλλιεργηθεί σε πολύ περιορισμένες ποσότητες η ελαιοκράμβη. Όπως επισημαίνει «έχουμε μία μονάδα σποροπαραγωγής έκτασης περίπου 3.000 στρεμμάτων σκληρού σιταριού πιστοποιημένου σπόρου κατηγορίας R2. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούμε είναι η Monastir, η Leonardo, η Athoris και η Secolo και οι συγκομιδές ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο. Φέτος πολλοί παραγωγοί θα καλλιεργήσουν σιτάρι και η τιμή για την αγορά σπόρου είναι στα 65 λεπτά το κιλό».

Τελευταία νέα
21/10/2021 09:18 πμ

Ξεκίνησε από την Τρίτη (19/10) στην χώρα μας, με μικρές ποσότητες, η συγκομιδή ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθεί ο ρυθμός της συγκομιδής. 

Θυμίζουμε ότι κατά τη συλλογή και συσκευασία των συγκομισθέντων ακτινιδίων οι βαθμοί των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 6,2 brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%, ενώ σε όλα τα επόμενα στάδια διακίνησης οι βαθμοί brix των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 9,5.
 
Ο κ. Ζήσης Μανώσης, μέλος της διοίκησης της «Ζευς Ακτινίδια», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η φετινή παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα. Έχουμε μια μείωση της παραγωγής λόγω των παγετών σε κάποιες περιοχές (Ημαθία, Καβάλα κ.α.). Όμως παράλληλα βγαίνουν στην παραγωγή νέα δέντρα. Συνεχίζονται με μεγάλους ρυθμούς οι νέες φυτεύσεις στην χώρα μας (περίπου 10.000 στρέμματα ετησίως).

Οι παραγωγοί ζητούν τιμή στα 1 ευρώ το κιλό. Από την άλλη οι έμποροι είναι διστακτικοί να δώσουν αυτή την τιμή λόγω της αύξησης του κόστους συντήρησης, τον τριπλασιασμό των ναύλων και την αύξηση κατά 15% των υλικών συσκευασίας.

Πάντως η ζήτηση για εξαγωγές είναι αυξημένη. Στη διεθνή αγορά οι ποσότητες ακτινιδίων από Νέα Ζηλανδία και Χιλή είναι μειωμένες. Σε περίπου 20 ημέρες δεν θα υπάρχουν ακτινίδια από το νότιο ημισφαίριο. Επίσης η φετινή ιταλική παραγωγή φαίνεται είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι κατά περίπου 10% (πέρσι 250.000 τόνοι, φέτος 215.000 τόνοι)». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο 2019-2020 οι εξαγωγές ακτινιδίων (από 1/9/2019 έως 31/8/2020) ανήλθαν στους 176.059 τόνους και ήταν αξίας 163,5 εκατ. ευρώ. Για την περίοδο 2020-2021 οι εξαγωγές ακτινιδίων (από 1/9/2020 έως 31/8/2021) ανήλθαν στους 160.066 τόνους και ήταν αξίας 178,4 εκατ. ευρώ.   

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους» και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση», που υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της και προς τούτο εισήχθησαν πολλά bins από την μολυσμένη Ιταλία, για την πραγματοποίηση καταστρατήγησης της ΚΥΑ (Αντώνογλου), κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα. Από 1/8/2021 έως και 8/10/2021 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή - διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 4.641 τόνους. Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα ακτινίδια της κύριας ποικιλίας Hayward, στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α.) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας».   
 

20/10/2021 10:49 πμ

Οι συγκομιδές για τα πρώιμα αβοκάντο έχουν ξεκινήσει ωστόσο οι αποδόσεις είναι σε κάποιες περιοχές των Χανίων λιγοστές γεγονός που οφείλεται κυρίως στους καύσωνες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.
 
Εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει παραγωγή αβοκάντο σε κάποιες περιοχές των Χανίων όπως μας εξηγεί ο κ. Παντελής Λεδάκης από την εταιρεία Avocado Hellas με την πρώιμη ποικιλία Zutano να σημειώνει φέτος σημαντικές απώλειες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι οποίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς κατά την περίοδο Ιουνίου - Ιουλίου και είχαν ως αποτέλεσμα πολλές ανθόρροιες και καρποπτώσεις. «Η απώλεια είναι μεγάλη και για τις υπόλοιπες ποικιλίες. Μετά την ποικιλία Zutano ακολουθούν η ποικιλία Bacon και η ποικιλία Fuerte. Η ποικιλία Fuerte συγκομίζεται μετά τις 28 Οκτωβρίου και υπάρχει μία αλληλουχία ως προς την ωριμότητα των ποικιλιών για να υπάρχει αβοκάντο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γενικά με αυτές τις αυξομοιώσεις θερμοκρασιών παρατηρούμε ότι τα δέντρα έχουν στρεσαριστεί. Παράλληλα σε κάποια κτήματα έχουμε παρατηρήσει ότι τα δέντρα μαραίνονται πλήρως, τα αίτια ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστά και διερευνώνται καθώς είναι μία σχετικά καινούργια καλλιέργεια και δεν υπάρχει γνώση αναφορικά με την συμπτωματολογία».
 
Ο κ. Γιώργος Κορναράκης, υπεύθυνος στο τμήμα εμπορίου του ΑΣ Χανίων μας δίνει επίσης κάποια επιπρόσθετα στοιχεία. «Κάποιες περιοχές στα Χανιά Κρήτης είναι έτοιμες προς συγκομιδή. Η ωριμότητα των καρπών μετράται βάσει την παραμετρική τιμή της ξηράς ουσίας η οποία πρέπει να είναι πάνω από 19 βαθμούς για να συγκομιστούν τα αβοκάντο. Η ποικιλία που συγκομίζεται πρώτη είναι η Zutano. Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τον καύσωνα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Σε κάποιες περιοχές οι απώλειες εκτιμούνται στο 80%. Όσοι καρποί έχουν παραμείνει στα δέντρα επειδή είναι λίγοι είναι καλής ποιότητας και μεγαλύτερου μεγέθους. Η παραγωγή αβοκάντο γίνεται κυρίως στα Χανιά καθώς στην Κρήτη οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους και σε κάποιες περιοχές στο Ηράκλειο.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει την εμπορία του προϊόντος. Την προηγουμένη εβδομάδα με την πρώτη συγκομιδή η τιμή ήταν στα 3 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό και αυτήν την εβδομάδα έπεσε ελαφρώς στα 2,90 ευρώ το κιλό για τα αβοκάντο Α΄ ποιότητας. Οι συγκομιδές για την Zutano ολοκληρώνονται μέχρι τον Νοέμβριο και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες ποικιλίες. Η ποικιλία Fuerte συγκομίζεται μέχρι τον Φεβρουάριο. Γενικά υπάρχει παραγωγή όλο τον χρόνο αλλά οι ποσότητες είναι μικρότερες το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Την καλοκαιρινή περίοδο εισαγόμενα αβοκάντο έρχονται από το Νότιο ημισφαίριο δηλαδή από την Νότια Αφρική, το Περού και την Χιλή. Τον Ιούνιο τα εισαγόμενα αβοκάντο έρχονται σε πολύ χαμηλές τιμές και ανταγωνίζονται τα ελληνικά αβοκάντο. Τα εισαγόμενα αβοκάντο ωστόσο δεν έχουν την ίδια ποιότητα με τα ελληνικά καθώς κόβονται ανώριμα με χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρά. Ωριμάζουν κατά τη διάρκεια μεταφοράς η οποία συνήθως διαρκεί μέχρι και ένα μήνα. Επομένως η ποιότητα δεν είναι πάντα η αναμενόμενη. Αντίθετα τα κρητικά αβοκάντο κόβονται ώριμα και προωθούνται στην ελληνική αγορά αμέσως. Τέλος ο κ. Κορναράκης αναφέρει ότι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις εμφάνισης ασθενειών σε μεμονωμένα κτήματα. Δεν είναι γενικευμένο φαινόμενο. Δεν λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για να περιοριστούν οι όποιες μολύνσεις. Η καλλιέργεια είναι σχετικά νέα και δεν υπάρχει καταρτισμένο γεωπονικό προσωπικό που να γνωρίζει την αντιμετώπιση».

15/10/2021 10:47 πμ

Οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων για την παραγωγή ροδιού στη χώρα μας είναι καταστρεπτικές. Παράλληλα, η υψηλή ζήτηση του προϊόντος έχει ως αποτέλεσμα υψηλές τιμές ωστόσο πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια.

Ο κ. Γιώργος Αναστόπουλος από τον Πύργο Ηλείας, μέλος της Ομάδας Παραγωγών «Αλφειός Ρόδι» σχολιάζει την κατάσταση. «Η ποικιλία Ako που είναι και η πιο πρώιμη έχει συγκομισθεί και για την ποικιλία Ερμιόνη οι συγκομιδές ολοκληρώνονται σήμερα στην περιοχή. Για τις ποικιλίες αυτές οι παραγόμενες ποσότητες είναι πολύ περιορισμένες καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες στρεμματικές εκτάσεις και φέτος έχουν γίνει πολλές καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο. Ο κύριος όγκος παραγωγής μας προέρχεται από την ποικιλία Wonderful η οποία συγκομίζεται αυτήν την περίοδο. Διαπιστώνουμε μεγαλύτερη καταστροφή πλέον η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στους ανοιξιάτικους παγετούς. Επίσης 100 στρέμματα με δέντρα ροδιάς μελών του συνεταιρισμού στην Αρχαία Ολυμπία έχουν καεί. Η εκτίμηση είναι ότι η παραγωγή είναι κατά 40% μειωμένη συγκριτικά με πέρσι. Γενικά μιλώντας, είναι η τρίτη συνεχόμενη ελλειμματική χρονιά για την καλλιέργεια του ροδιού στη χώρα μας. Οι βροχές αυτήν την περίοδο είναι εξίσου ανεπιθύμητες καθώς οι καρποί δεν έχω προλάβει να ωριμάσουν πλήρως και τα ρόδια σκάνε και πέφτουν στο έδαφος. Πολλοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει τις πρόωρες συγκομιδές για να μην έχουν μεγάλη απώλεια παραγωγής. Ωστόσο η μείωση της ποιότητας είναι δεδομένη καθώς δεν έχουν προλάβει οι καρποί να φτάσουν στα επιθυμητά brix και οι καρποί είναι μικρότερου μεγέθους. Τα επιθυμητά brix στο ρόδι είναι πάνω από 15 και σύμφωνα με αυτήν την παράμετρο κοστολογείται το προϊόν από τους πελάτες.

Η ζήτηση των καρπών αυτήν την περίοδο είναι πολύ υψηλή. Η Ako ως πρώιμη ποικιλία συνήθως έχει και πολύ καλές τιμές. Φέτος η τιμή κιλού στα συσκευαστήρια είναι 1,55-1,70 ευρώ ενώ η αντίστοιχη τιμή πέρσι ήταν 1,20-1,30 ευρώ το κιλό. Η τιμή για την ποικιλία Wonderful στα συσκευαστήρια τώρα είναι 1,50- 1,60 ευρώ το κιλό ενώ πέρσι ήταν περίπου στο 1,20 ευρώ. Η τιμή παραγωγού είναι ελαφρώς μικρότερη καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος συσκευασίας. Γενικότερα, στα ρόδια παρατηρείται άνοδος τιμών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και αργότερα καθώς αυξάνεται η ζήτησή τους. Επίσης οι παραγωγοί που έχουν ξεκινήσει από τώρα την συγκομιδή αποθηκεύουν τα προϊόντα τους στα ψυγεία και τα διανέμουν περίπου γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου. Οπότε εκείνη την περίοδο ενσωματώνεται στην τελική τιμή και το κόστος αποθήκευσης 2-2,5 μηνών. Η εμπορεύσιμη ποσότητα για νωπό φρούτο φέτος θα είναι κατά πολύ μειωμένη και θα προωθηθούν για νωπή κατανάλωση ρόδια β’ κατηγορίας, τα οποία δεν καλύπτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά εμφάνισης και χρησιμοποιούνταν κυρίως για χυμοποίηση. Αντίστοιχα μειωμένες θα είναι και οι ποσότητες χυμοποίησης όπου και για αυτήν την περίπτωση θα χρησιμοποιηθούν και ρόδια γ’ κατηγορίας. Εκτιμώ ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες ροδιών μετά τα Χριστούγεννα.

Σημαντικό είναι τέλος να αναφερθούμε και στις αποζημιώσεις από τον παγετό που δεν έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ. Υπάρχει μία κατηγορία απαιτήσεων για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για δενδρώδεις καλλιέργειες όπου βέβαια συμπεριλαμβάνονται και τα ρόδια. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θετική ανταπόκριση. Εμείς πληρώνουμε κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ. Υπάρχουν ωστόσο παραγωγοί που ήδη από πέρσι έχουν εγκαταλείψει τα κτήματά τους βλέποντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους. Για το λόγο αυτό η εγχώρια ζήτηση είναι εξαιρετικά αυξημένη και πλέον στις αγορές βλέπουμε ρόδια που προέρχονται από το Περού».

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, ως διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΟΣ Δράμας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη φετινή χρονιά. Είναι μία από τις χειρότερες χρονιές για την καλλιέργεια του ροδιού. Όπως είναι γνωστό οι εκτός εποχής παγετοί έχουν καταστρέψει παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Η απώλεια εισοδήματος για τον παραγωγό είναι δεδομένη και για τον λόγο αυτό οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ σε όλες τις περιοχές της χώρας είναι απαραίτητες. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην περιοχή Δράμας - Καβάλας όπου ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εκτιμήσεις και το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο καθώς η καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή για τα επόμενα 5 χρόνια. Η στρεμματική έκταση με ρόδια στην περιοχή Δράμας - Καβάλας φτάνει τις 55.000. Στον συνεταιρισμό αντίστοιχα η συνολική έκταση των μελών είναι 2.000 στρέμματα. Η κύρια εμπορική ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι η Wonderful η οποία υπό κανονικές συνθήκες συγκομίζεται τώρα. Ωστόσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καθυστερήσει την συγκομιδή. Η ποικιλία Ako δεν προτιμάται σε μεγάλο βαθμό καθώς η μετασυλλεκτική διάρκεια ζωής του καρπού είναι μικρή».

14/10/2021 11:56 πμ

Ήδη πωλήθηκε το σύνολο της παραγωγής ξερών σύκων της ΣΥΚΙΚΗΣ. Μιλάμε για μια παραγωγή γύρω στους 1.000 τόνους.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «ΣΥΚΙΚΗΣ», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη παραγωγή σύκων που πάνε για αποξήρανση και με πολλά προβλήματα ποιότητας. Πάντως οι τιμές παραγωγού ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Πάντως η ζήτηση ήταν καλή και όλα τα σύκα πήγαν για εξαγωγή».

Όσον αφορά την αναδιάρθρωση στις συκιές, ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει ότι «από το 2022 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα όπως μας έχει αναφέρει το ΥπΑΑΤ. Τώρα εμείς κάνουμε την καταγραφή των παραγωγών. Οι φυτεύσεις θα γίνουν σε Μεσσηνία, Λακωνία και νότια Αρκαδία.

Τα κονδύλια για το πρόγραμμα θα προέρχονται από το ταμείο Ανάκαμψης. Εμείς έχουμε ήδη ετοιμάσει πιστοποιημένα φυτά σε φυτώρια. Για τα σύκα περιμένουμε ένα κονδύλι στα 15 εκατ. ευρώ. Από το 2022 θα ξεκινήσουν οι νέες φυτεύσεις αλλά εκτιμώ ότι ο μεγάλος αριθμός φυτεύσεων θα γίνει μέσα στο 2023».   

14/10/2021 10:01 πμ

Αύξηση της τιμής του κιλού της μαστίχας κατά 4 ευρώ, αποφάσισε προχθές το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ).

Έτσι η τιμή στην πρώτη ποιότητας μαστίχα, φθάνει στα 91 ευρώ από 87 (ποσοστό 4,6%). Επίσης αύξηση 4 ευρώ δίνεται και στη 2η και 3η κατηγορία.

«Η συγκομιδή της μαστίχας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Η ΕΜΧ με την αύξηση της τιμής στηρίζει έμπρακτα τον παραγωγό και την οικονομία του νησιού», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιώργος Τούμπος.

«Φέτος ο καύσωνας είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής. Πάντως η πανδημία δεν μας έχει επηρεάσει και αναμένεται να έχουμε όπως και πέρσι αύξηση του τζίρου. Εκτιμώ ότι η μαστίχα έχει καλές προοπτικές στις διεθνείς αγορές και υπάρχει καλή ζήτηση», προσθέτει.

05/10/2021 05:17 μμ

Στην περιοχή της Άρτας σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η ανεμπόδιστη είσοδος φυτών και υλικών συσκευασίας από την Ιταλία προκαλεί μεγάλη αναταραχή καθώς η γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια πλήττεται από μία πολύ καταστρεπτική ασθένεια ακτινιδίων. Στις υπόλοιπες ωστόσο περιοχές η συγκομιδή αναμένεται χωρίς κανένα πρόβλημα και προβλέπεται μία πολύ καλή εμπορική χρονιά.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, πρόεδρος του συνεταιρισμού Α.Σ.Ε.Α. Άρτας «ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι συγκομιδές καθώς αναμένουμε οι προς συγκομιδή καρποί της ποικιλίας Hayward να φτάσουν 6,5 brix (περιεκτικότητα σακχάρων). Η συγκομιδή υπολογίζεται γύρω στις 15 Οκτωβρίου. Στην Άρτα φέτος έχουμε μείωση παραγωγής κατά 25%-30% η οποία είναι αποτέλεσμα των επιπτώσεων του παγετού του Απριλίου. Υπό κανονικές συνθήκες ο όγκος συγκομιδής είναι 3.500 τόνοι/στρέμμα και τώρα αναμένουμε γύρω στους 2.500 τόνους/στρέμμα. Ανάλογη μείωση υπάρχει σε περιοχές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Ωστόσο κάτι πολύ σημαντικό που μας προβληματίζει είναι η τεράστια μείωση της παραγωγής στην Ιταλία. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα πριν 10 χρόνια η Ιταλία, ως μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες ακτινιδίου, παρήγαγε 600.000 τόνους και πέρσι μόλις 200.000 τόνους. Η μείωση οφείλεται σε μία ασθένεια (Moria) που χτυπάει τις Ιταλικές σοδειές ακτινιδίων. Είχε ξεκινήσει από τη βόρεια Ιταλία και έχει επεκταθεί μέχρι την Σικελία. Παρακαλούμε τους αρμόδιους φορείς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, να απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα ιταλικών φυτών ακτινιδιάς και υλικών συσκευασίας ακτινιδίων (bins) τα οποία χρησιμοποιούνται στα στάδια συγκομιδής, αποθήκευσης και εμπορίας των ακτινιδίων και είναι ήδη χρησιμοποιημένα από τη γειτονική χώρα, καθώς η ασθένεια μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Έχουμε απευθυνθεί και στην κυβέρνηση  χωρίς ωστόσο να έχουμε θετική ανταπόκριση».

Ο κ. Θανάσης Βλάχος πρόεδρος του ΑΣ Πυργετού Λάρισας μας ενημερώνει ότι η συγκομιδή και εμπορία ακτινιδίων Ηayward θα ξεκινήσει από 1 Νοεμβρίου στην περιοχή. Δεν υπάρχει μείωση παραγωγής και η ποσότητα, όπως επισημαίνει, αναμένεται να είναι ίδια με τα περσινά δεδομένα δηλαδή γύρω στους 3.000-5.000 τόνους το στρέμμα ανάλογα με την τοποθεσία του κάθε κτήματος.

Ο κ. Τάσος Καρκατζάλος, γεωπόνος και διευθυντής του ΑΣ Νέστος διευκρινίζει ότι «μέχρι στιγμής έχουν συγκομισθεί μόνο τα ακτινίδια της πρώιμης ποικιλίας Green Light, τα οποία ωριμάζουν περίπου έναν μήνα πριν την ποικιλία Hayward, ενώ οι συγκομιδές για τα ακτινίδια Hayward θα ξεκινήσουν από 15 Οκτωβρίου όπως προβλέπεται και από την υπουργική απόφαση. Με βάση τις μέχρι στιγμής προβλέψεις δεν υπάρχει μείωση παραγωγής καθώς κάποιες απώλειες λόγω ακαρπίας, παγετών και χαλαζοπτώσεων που υπάρχουν έχουν ισοσταθμιστεί με τις παραγωγές των νέων εκτάσεων. Υπολογίζεται ότι η παραγωγή για την επαρχία του Νέστου θα φτάσει περίπου τους 50.000 τόνους. Εδώ στη δική μας περιοχή η οποία είναι και πιο απομακρυσμένη από τις υπόλοιπες παραγωγικές περιοχές της χώρας, ευτυχώς προς τον παρόν δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα είτε από το βακτήριο είτε από την ασθένεια Moria. Παράλληλα προωθούμε σε εξαγωγές πάνω από το 50% της συνολικής μας παραγωγής. Συγκεκριμένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής εξάγεται στον Καναδά, στην Κίνα και στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη οι κυριότερες χώρες εξαγωγής είναι η Αγγλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Η πολύχρονη εξαγωγική μας δραστηριότητα μας επιτρέπει να συνάψουμε συνεργασίες με άλλες χώρες για την προώθηση των καρπών ωστόσο η τιμή φέτος είναι ακόμα ρευστή και δεν έχουν γίνει ακόμα συμβόλαια. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις προσαυξήσεις των μεταφορών, του πετρελαίου κ.α. Ευελπιστούμε ωστόσο η τιμή να ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα από τα περσινά με σκοπό να ανταμειφθούν οι παραγωγοί για τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς».

29/09/2021 12:41 μμ

Μια καλλιέργεια πατροπαράδοτη, που αφορά την Κρήτη, αρχίζει και παίρνει τα πάνω της, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από αρτοποιία-ζαχαροπλαστική.

Αναβιώνει τα τελευταία χρόνια μια παραδοσιακή καλλιέργεια της Κρήτης, αυτή της χαρουπιάς, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον αρκετών παραγωγών, να ασχοληθούν με αυτήν, δεδομένης και της δύσκολης κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η ελαιοκαλλιέργεια, τα αμπέλια κ.λπ.

Στο Ρέθυμνο οι πιο πολλές φυτείες

Ένας από τους παραγωγούς χαρουπιού, που πλέον πιάνει στο εμπόριο τιμές ακόμα και άνω του 1 ευρώ το κιλό, είναι ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος στην Ένωση Ηρακλείου. Όπως μας ανέφερε το ενδιαφέρον αυξάνει τελευταία για την καλλιέργεια, λόγω του ότι το χαρούπι μπήκε στην αρτοποιία και ζητείται πλέον πολύ από αυτήν, όπως και στην ζαχαροπλαστική. Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη που καλλιεργεί χαρουπιές τρία χρόνια τώρα, η καλλιέργεια εντοπίζεται κυρίως στο νομό Ρεθύμνου, ο οποίος παράγει κάθε χρόνο 4.000 - 5.000 τόνους χαρουπιού, το οποίο προορίζεται και για ζωοτροφή.

Τέσσερις χαρουπόμυλοι

Καθοριστική, εξηγεί, ο κ. Χιλετζάκης είναι η χρήση του χαρουπιού σε παξιμάδια, γλυκά, μπάρες, ενώ μεγάλη ζήτηση γνωρίζει και το χαρουπόμελο. Όπως μας λέει, αν η χαρουπιά φυτευτεί σε ξηρικό τόπο ή σε πλαγιές, χρειάζεται δέκα χρόνια, για να γίνει κανονικό δέντρο και να καρποφορήσει, αν όμως μπει σε γόνιμο και αρδευόμενο μέρος, τότε εντός τετραετίας από την φύτευση, δίνει το πρώτο εισόδημα. Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, λόγω της ιδιαίτερα έντονης ζήτησης για χαρούπι αυτή την περίοδο (επειδή έχει μπει στις διατροφικές συνήθειες πολύ κόσμου), η τιμή στον παραγωγό φθάνει ή και ξεπερνά το 1 ευρώ το κιλό. Στο Ρέθυμνο υπάρχουν τέσσερις χαρουπόμυλοι δε, που αγοράζουν προϊόν.

Πολλοί θα επεκτείνουν τις φυτείες μέσω Δάσωσης

Στο τέλος ο κ. Χιλετζάκης αναφέρει ότι αρκετοί αγρότες αναμένουν την προκήρυξη προγραμμάτων της δάσωσης, που επιδοτεί την χαρουπιά, για να αυξήσουν τα στρέμματα που καλλιεργούν, ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον των αγροτών για στροφή στην χαρουπιά, από άλλα προϊόντα, που τα τελευταία χρόνια δεν είναι αποδοτικά.

22/09/2021 03:16 μμ

Μειωμένη η παραγωγή σε ορισμένες περιοχές της χώρας, παρά το γεγονός ότι μπαίνουν και νέα κτήματα στο παιχνίδι.

Καλή προδιαγράφεται και φέτος η χρονιά στο ακτινίδιο, με την ζήτηση σε πολύ υψηλά επίπεδα, το ίδιο και τις τιμές, που στις πρώτες συμφωνίες είναι αυξημένες κατά τουλάχιστον 20% από πέρσι.

Στο νομό Πιερίας, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσης Φόλιος, παραγωγός ακτινίδιου, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας και αντιδήμαρχος αγροτικών του δήμου Δίου-Ολύμπου: «παρατηρείται ήδη έντονη ζήτηση για τα ακτινίδια Hayward της περιοχής μας. Τα Τσεχελίδης έχουν πουληθεί και μαζευτεί, σε τιμές έως και 75 λεπτά. Στα Hayward οι κοπές θα αρχίσουν μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Ήδη στην περιοχή μας έχουν εμφανιστεί έμποροι από το εξωτερικό και κυρίως Ιταλοί. Γίνονται κουβέντες για τις τιμές και συμφωνίες με τιμή παραγωγού από 1 έως και 1,05 ευρώ το κιλό. Ποιοτικά είμαστε πολύ καλά και δεν έχουμε προβλήματα από ζημιές».

Στην Άρτα οι πρώτες κοπές στα Hayward αναμένονται γύρω στις 20 του μήνα. Η παραγωγή εκτιμάται μειωμένη κατά 25-30%, όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, μέλος ΔΣ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας. Σύμφωνα με τον κ. Ξυλογιάννη: «υπάρχει μια τάση για μια τιμή 20% πάνω από πέρσι. Έτσι, για το νούμερο 30 του καρπού που αφορά ένα ακτινίδιο 100 γραμμαρίων, αναμένουμε η τιμή παραγωγού να πάει στα 85 λεπτά το κιλό, από 70 που ήταν πέρσι. Βέβαια, ανά κτήμα και περιοχή θα παίξει ρόλο και η ποιότητα».

Ο Νίκος Δημητρίου, παραγωγός από τη Νάουσα εκ μέρους της Dimitriou Family Fruits λέει στον ΑγροΤύπο πως θα αρχίσει κοπές στις 15 με 20 Οκτωβρίου, έχοντας συμφωνήσει με έμπορο για μια τιμή στο 1 ευρώ το κιλό. Όπως μας εξήγησε ο Νίκος Δημητρίου, στην περιοχή της Επισκοπής δεν υπάρχουν γενικά ζημιές από τον παγετό και οι αποδόσεις θα είναι καλές. Στην ποικιλία Τσεχελίδης, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, πούλησε προς 75 λεπτά το κιλό.

Στον Πυργετό, τέλος, οι πρώτες κοπές στα Hayward αναμένονται το επόμενο διάστημα, όμως όπως μας λέει ο πρόεδρος του τοπικού ΑΣ Πυργετού, κ. Θανάσης Βλάχος, έχουν κλειστεί οι πρώτες συμφωνίες με τιμές έως και 1,10 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή της περιοχής και η ζήτηση είναι πολύ έντονη.

13/09/2021 12:59 μμ

Aπό 1/8/2021 έως και 9/9/2021 έχουμε 119 αναγγελίες φορτίων για εξαγωγή ακτινιδίων, που αφορούσαν 398,5 τόνους, υποστηρίζει ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas. 

Όπως δηλώνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas, «οι παραπάνω ποσότητες καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ με κίνδυνο δυσφήμισης του προϊόντος εάν δεν πληρούν τις ενωσιακές- εθνικές εμπορικές προδιαγραφές, ενώ δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας η διενέργεια των ζητηθέντων ελέγχων.

Παρά τη δήλωσή μας, στις 27/8/2021, ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και διακίνησαν - εξήγαγαν ακτινίδια που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την διαφύλαξη της φήμης των οπωροκηπευτικών μας προϊόντων.

Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την αρχή της εμπορικής περιόδου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 4 - 10/9/2021, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 341.205 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 325.395 τόνων
Λεμόνια 14.892 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 14.728 τόνων
Ροδάκινα 35.916 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 100.587 τόνων
Καρπούζια 211.215 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 205.172 τόνων
Κεράσια 36.008 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 38.927 τόνων
Νεκταρίνια 16.673 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 57.794 τόνων
Βερίκοκα 14.325 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 20.683 τόνων 
Σταφύλια 29.165 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 31.597 τόνων 

10/09/2021 12:52 μμ

Η καταστροφή των δέντρων και η μειωμένη φετινή καρποφορία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς ροδιών, καθώς όπως αναφέρουν οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων θα έχουν αντίκτυπο και στις χρονιές που ακολουθούν. 

Αυτήν την περίοδο μόλις έχει ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμων ροδιών της ποικιλίας Αko, ενώ ο κύριος όγκος αναμένεται από αρχές Οκτωβρίου με την ποικιλία Wonderful η οποία είναι και η επικρατέστερη στην Ελλάδα. Στον Πύργο Ηλείας, ο κ. Αναστόπουλος, μέλος της Ομάδας Παραγωγών «Αλφειός Ρόδι» εκφράζει στον ΑγροΤύπο την άποψη του για την παραγωγή και τη φετινή χρονιά. «Οι ποικιλίες ροδιού που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι λίγες και είναι οι εξής: η Αko η οποία είναι πρώιμη ποικιλία με γλυκούς καρπούς, η Wonderful η οποία είναι η μεγαλύτερη σε στρεμματική έκταση και έχει γλυκόξινους καρπούς και η ελληνική ποικιλία Ερμιόνη με σχετικά γλυκούς καρπούς. Όσον αφορά την ωρίμανση, έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της Αko, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, ακολουθεί η Ερμιόνη από τις 15 Σεπτεμβρίου και η Wonderful. Η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για την παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο. Στα πρώιμα ρόδια έχουμε απώλεια όγκου παραπάνω από 50%. Στην Wonderful περιμένουμε να ολοκληρωθεί η ωρίμανση των ροδιών για να κάνουμε εκτιμήσεις. Αναφορικά με την πώληση προωθούμε την παραγωγή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας. Οι τιμές είναι ανοδικές και πιο συγκεκριμένα η τιμή χονδρικής για το μονόσειρο τελάρο φέτος ξεπερνάει τα 1,50 ευρώ ενώ πέρσι ήταν στα 95 λεπτά. Φέτος δεν έχουμε τη δυνατότητα για εξαγωγές, καθώς όλη η παραγωγή θα απορροφηθεί στην εσωτερική αγορά. Κανονικά προωθούμε ρόδια στην Ολλανδία, την Σερβία, και την Ελβετία». Πάντως ο κ. Αναστόπουλος σχολιάζει το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια, εκριζώνοντας τα δέντρα ωστόσο τα στρέμματα είναι ίδια γιατί οι εναπομείναντες προχώρησαν σε νέες φυτεύσεις.

Ο κ. Ακρίδας, παραγωγός και μεταποιητής ροδιού με καθετοποιημένη μονάδα στην περιοχή της Πάτρας, υποστηρίζει ότι η φετινή μείωση της παραγωγής είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα. «Αυτήν την περίοδο συγκομίζεται η ποικιλία Αko η οποία προορίζεται για κατανάλωση καρπού. Εγώ ως μεταποιητής χυμοποιήσης μπορώ να σας πω ότι υπάρχει μία αισθητή μείωση στην παραγωγή των ποικιλιών Wonderful και Ερμιόνη, οι οποίες χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό. Στην περιοχή και γενικότερα στην Νότια Ελλάδα δεν υπήρχε τόσο πρόβλημα με τους παγετούς όσο με την παρατεταμένη ανομβρία. Παράλληλα, επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία των δέντρων οι προσβολές από μύκητες και έντομα. Οι κυριότεροι εντομολογικοί εχθροί είναι οι μελίγκρες που εμφανίζονται από αρχές Μαΐου μέχρι και τον Ιούλιο, οι αλευρώδεις από τον Ιούλιο μέχρι και αυτήν την περίοδο και η μύγα της Μεσογείου η οποία εμφανίζεται κατά την ωρίμανση του καρπού. Από μυκητολογικές ασθένειες εκτεταμένο πρόβλημα δημιουργεί η Αλτερνάρια. Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για τιμές. Οι στρεμματικές εκτάσεις είναι μειωμένες. Η εικόνα που έχω είναι ότι τα τελευταία 5 χρόνια κάποιοι σταματούν την καλλιέργεια και ελάχιστοι έχουν προχωρήσει σε νέες φυτεύσεις. Οι ροδιές δεν δίνουν μεγάλο εισόδημα ανά στρέμμα όπως ευελπιστούσαν με αποτέλεσμα η καλλιέργεια να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους».

Τέλος, μας μίλησε ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων στον ΑΣΟΠ στη Δράμα. Όπως αναφέρει, «στον συνεταιρισμό που είναι και αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών κάνουμε συμβολαιακή γεωργία στην καλλιέργεια της ροδιάς και υποστηρίζουμε τον αγρότη από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, μέχρι την συγκομιδή και εμπορία. Η έκταση των μελών μας είναι 6.000 στρέμματα και είναι ίδια με τα περσινά δεδομένα. Η ποικιλία που χρησιμοποιούμε είναι η Wonderfull. Οι συγκομιδές σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου και στην Ελλάδα είναι από αρχές Οκτωβρίου. Οι φετινές επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών ήταν καταστροφικές, τόσο για την φετινή καρποφορία όσο και για το φυτικό κεφάλαιο των δέντρων. Μιλάμε για απώλεια 60% - 80%. Αναφέρομαι στους εκτός εποχής παγετούς, στις 25-26 Μαρτίου και στις 8-9 Απριλίου. Νωρίτερα οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλότερες από τις αναμενόμενες με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα δέντρα με χυμούς. Με καταστροφή 80% του φυτικού κεφαλαίου δεν θα έχουμε παραγωγή για τα επόμενα 2-3 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναβλαστήσεις. Σαν συνεταιρισμός, με μέλη σε όλη την Ελλάδα, ενημερώσαμε έγκαιρα τον ΕΛΓΑ, ο οποίος ανταποκρίθηκε πανελλαδικά για την αποζημίωση των καταστροφών εκτός από το κατάστημα Καβάλας - Δράμας, όπου βρίσκεται και η έδρα του συνεταιρισμού και τα περισσότερα κτήματα είναι βιολογικά».

08/09/2021 04:23 μμ

Το τριέρι του Μέρα ή αλλιώς η μοναδική κάθετη μονάδα καθαρισμού σπόρων στην Ελλάδα προκαλεί το ενδιαφέρον.

Με τις τιμές των σιτηρών στα... ύψη αυξάνει το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις καταγραφές του ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, εκ μέρους των αγροτών, ενόψει των νέων σπορών, για καθαρισμό των σπόρων από προϊόντα (π.χ. σιτάρι, κριθάρι, όσπρια κ.λπ.) που ενδεχομένως διαθέτουν στις αποθήκες τους. Αυτή η διαδικασία, κατά την οποία περνάει από... κόσκινο ένα προϊόν, ώστε να προκύψει ο... καλός σπόρος που θα χρησιμοποιηθεί στο χωράφι για σπορά είναι γνωστή στους αγρότες από παλιά, όμως τελευταία αποτελεί και πεδίο επαγγελματικής δραστηριοποίησης για κάποιους.

Ο κ. Θανάσης Μέρας διαθέτει την πρώτη, κάθετη μονάδα καθαρισμού σπόρων στην Ελλάδα και παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες στους αγρότες ως επί το πλείστον, μεταφέροντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον ΑγροΤύπο, σε όλη την Ελλάδα, τα καλύτερα αυτοκινούμενα μηχανήματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Ο κ. Μέρας που απασχολεί κι αρκετά άτομα προσωπικό κάνει καθαρισμό (τριέρισμα) σπόρων κριθαριού, σιταριού, ρεβυθιού, φακής, βίκου, ρυζιού κ.λπ.

Ένας από τους παραγωγούς που ζήτησε πρόσφατα την... συνδρομή του κ. Μέρα είναι ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός και έμπορος αγροτικών προϊόντων, αλλά και σπόρων, από το Δρυμό Θεσσαλονίκης. Από τον κ. Πανούση ζητήσαμε να μας αξιολογήσει τις υπηρεσίες της κάθετης αυτής αυτοκινούμενης μονάδας καθαρισμού σπόρων. Όπως λοιπόν μας ανέφερε: «η συγκεκριμένη μονάδα πάει στο χώρο του αγρότη, κατόπιν φυσικά συνεννόησης και παρέχει υψηλού επίπεδου υπηρεσίες καθαρισμού των σπόρων, που ενδεχομένως κρατάει ένας αγρότης για να σπείρει τη νέα χρονιά ή τον χρειάζεται για άλλη χρήση. Η μονάδα του κ. Μέρα τριερίζει εκτιμώ περί τους 60-70 τόνους προϊόν σε μια μέρα, ενώ υπάρχει δυνατότητα συσκευασίας (σάκιασμα) του σπόρου σε μικρά σακιά ή μεγασάκους (big bags) Αυτή την υπηρεσία την θεωρώ πολύ σημαντική». Σημειωτέον ότι αυτή την περίοδο γίνεται συνήθως καθαρισμός σπόρων σιτηρών και αργότερα, την άνοιξη, ρυζιού.

03/09/2021 03:28 μμ

Η φετινή παραγωγή λωτού αναμένεται όψιμη και αρκετά μειωμένη καθώς δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τις επιπτώσεις των ακραίων εναλλαγών του καιρού. 

Παραγωγοί στην περιοχή της Βέροιας αναφέρουν ότι υπάρχουν προοπτικές επέκτασης της δενδρώδους καλλιέργειας καθώς στα θετικά της συγκαταλέγεται το γεγονός ότι δεν προσβάλλεται σημαντικά από μυκητολογικές ασθένειες και εντομολογικούς εχθρούς. Πρόβλημα ωστόσο δημιουργεί η μύγα της Μεσογείου καθώς μειώνει την ποιότητα των παραγόμενων καρπών πριν την περίοδο της συγκομιδής. Η φετινή χρονιά αναμένεται σχετικά μειωμένη εξαιτίας της επίδρασης των χαμηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας, το ποσοστό των οποίων εξαρτάται από το μικροκλίμα της περιοχής. Η έλλειψη ποτισμάτων κατά την περίοδο ανάπτυξης των καρπών επιδρά αρνητικά στο τελικό μέγεθος και την ποιότητα των καρπών και όπως παρατηρείται η συχνότητα των ποτισμάτων είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με την παραγωγή ροδάκινων.

Ανάμεσα στους παραγωγούς είναι και ο κ. Τάσος Χαλκίδης, που ασχολείται με την παραγωγή λωτού 20 χρόνια και είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κουλούρας Βέροιας. Χρησιμοποιεί αποκλειστικά την ποικιλία Jiro η οποία είναι αυτογόνιμη και έχει παραγωγή κάθε χρόνο. Όπως αναφέρει «η ποικιλία Κaraliok χρειάζεται δέντρα επικονιαστές για την γονιμοποίηση και σε περίπτωση αποτυχίας ο τελικός καρπός έχει ανεπιθύμητη στυφή γεύση». Οι συγκομιδές όπως μας εξηγεί ξεκινάνε τον Οκτώβριο και είναι η πρώτη χρονιά που η παραγόμενη ποσότητα θα είναι μειωμένη. Η μείωση (περίπου κατά 70%) οφείλεται, όπως και στις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής, στους ανοιξιάτικους παγετούς. Υπό φυσιολογικές κλιματικές συνθήκες, ένα δέντρο λωτού παράγει περίπου 100 με 120 kg. Η τιμή ανάλογα με τη χρονιά κυμαίνεται στα 35-40 λεπτά το κιλό και η παραγωγή προωθείται στην εσωτερική αγορά.

Ο κ. Γκόντιας Χρήστος, παραγωγός και υπεύθυνος του κτήματος “Ρόδινο” έχει 600 δέντρα βιολογικής καλλιέργειας λωτών στην περιοχή της Δράμας και χρησιμοποιεί τρεις ποικιλίες: την Jiro, την Karaliok και την Hana fuyu. Η περίοδος συγκομιδής φέτος είναι όψιμη, σύμφωνα με τον ίδιο και θα ξεκινήσει σε ενάμιση με δύο μήνες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στους όψιμους παγετούς (-2,5°C και -3°C) και στην παρατεταμένη ανομβρία. «Υπολογίζω ότι οι ζημιές αφορούν το 50% των καρπών και παραπάνω ανεξαρτήτου ποικιλίας. Ο καύσωνας λειτούργησε ανασταλτικά κατά την περίοδο της γονιμοποίησης των ανθέων η οποία έγινε την περίοδο Ιουνίου - Ιουλίου με αποτέλεσμα να στρεσαριστούν πολύ τα δέντρα και να μην γίνει επιτυχώς η καρπόδεση. Σε γενικές γραμμές είναι μια ανθεκτική δενδρώδης καλλιέργεια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Κατά την περίοδο της ωρίμανσης όμως παρατηρούνται αυξημένες προσβολές του εντόμου μύγα της Μεσογείου. Εμφανίζεται εκείνη την περίοδο και όχι νωρίτερα καθώς προτιμάει τον γλυκό, ώριμο καρπό».

Όσον αφορά την εμπορία, ο κ. Γκόντιας ακολουθεί έναν πρωτότυπο τρόπο προώθησης των καρπών απευθείας από το δέντρο. Συγκεκριμένα έχει δημιουργήσει εδώ και δέκα χρόνια το πρόγραμμα: Ας μεγαλώσουμε μαζί ένα δέντρο, σύμφωνα με το οποίο, όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν, μπορούν να νοικιάσουν ένα δέντρο στο κτήμα το οποίο καλλιεργητικά περιποιείται ο ίδιος και κατά την συγκομιστική περίοδο λαμβάνουν περίπου 25 κιλά από κάθε δέντρο. Το ετήσιο κόστος είναι 50 ευρώ ανά δέντρο και υπάρχει δυνατότητα αποστολής των προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο το 30% της συνολικής παραγωγής πωλείται χωρίς μεσάζοντα στον τελικό καταναλωτή. Το υπόλοιπο μέρος της παραγωγής πωλείται στην εγχώρια αγορά. «Οι τιμές ανάλογα με την χρονιά κυμαίνονται στα 30-40 λεπτά το κιλό. Τα 40 λεπτά είναι μια ικανοποιητική τιμή για τον παραγωγό καθώς καλύπτονται τα έξοδα και μένει ένα μικρό εισόδημα», καταλήγει ο κ. Γκόντιας. 

02/09/2021 01:05 μμ

Μετά τους παγετούς ήρθαν οι καύσωνες και προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή των φρέσκων σύκων της περιοχής του Μαρκόπουλου της Αττικής. 

Οι συγκομιδές της ποικιλίας των βασιλικών σύκων ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ των μαύρων σύκων συνεχίζεται μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς η διαδικασία είναι πιο σταδιακή. 

Οπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκοπούλου, κ. Αλέξανδρος Κολιοβασίλης, «η παραγωγή σύκων στην περιοχή είναι μειωμένη σε ποσοστό 60 - 65%. Ζημιά προξένησαν οι χαμηλές θερμοκρασίες του περασμένου χειμώνα στην Αττική.

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ ήρθαν στην περιοχή και έκαναν αυτοψία αλλά σύμφωνα με τον Κανονισμό ασφάλισης δεν ήταν δυνατόν να καταβληθούν αποζημιώσεις. Στη συνέχεια το ΥπΑΑΤ αποφάσισε να πληρώσει ενισχύσεις de minimis. 

Οι καύσωνες όμως του περασμένου καλοκαιριού αποτελείωσαν την φετινή παραγωγή. Οι εξαγωγές είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με πέρσι.

Οι τιμές λόγω της μειωμένης ποσότητας είναι αυξημένες σχεδόν διπλάσιες. Στα μαύρα σύκα αυτά που πάνε για εξαγωγή είναι στα 2,20 ευρώ το κιλό και για την εγχώρια αγορά στα 2,50 ευρώ το κιλό προ εξόδων (τιμή παραγωγού στα 70 - 80 λεπτά). Στα βασιλικά κυμαίνονται στα 3 - 3,50 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού 2 - 2,50 ευρώ). 

Πάντως φέτος αν και έχουμε αυξημένες τιμές παραγωγού δεν μπορούν να καλύψουν την μείωση του εισοδήματος λόγω της μειωμένης παραγωγής».

Από την πλευρά του ο εξαγωγέας νωπών σύκων κ. Δημήτρης Μπάρτζης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις εξαγωγές νωπών σύκων. Υπάρχει μεγάλη μείωση των εξαγωγών. Εξάγουμε κυρίως προς Καναδά αλλά και προς χώρες της δυτικής Ευρώπης. 

Η παραγωγή είναι πολύ μικρή και εμείς συνεργαζόμαστε με σούπερ μάρκετ και δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας. Επίσης οι τιμές είναι πολύ υψηλές και έχουμε πρόβλημα με τους ανταγωνιστές μας.

Ένα ακόμη πρόβλημα που υπάρχει φέτος (συμβαίνει και στις εξαγωγές σταφυλιών) είναι ότι επειδή τα εργοστάσια είναι κλειστά τον Αύγουστο προπαραγγέλνουμε τα υλικά συσκευασίας. Τώρα που δεν κάνουμε εξαγωγές τα υλικά πάνε για ανακύκλωση. Επίσης έχουμε μια αύξηση φέτος, κατά 40%, στο κόστος των υλικών συσκευασίας».

02/09/2021 12:18 μμ

Μια καλή χρονιά φαίνεται να είναι και φέτος για τα ακτινίδια. Η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη και να έχει καλή ποιότητα, ενώ οι προοπτικές στις διεθνείς αγορές είναι θετικές και δείχνουν ότι θα έχουμε αυξημένη ζήτηση και μια ικανοποιητική τιμή.

Ωστόσο και φέτος έχουμε φαινόμενα παράνομης συγκομιδής ακτινιδίων σε κάποιες περιοχές. Θυμίζουμε ότι για την ποικιλία «Hayward», που είναι η επικρατέστερη, η σχετική νομοθεσία αναφέρει ότι η έναρξη συγκομιδής για όλη τη χώρα είναι η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας για την εγχώρια αγορά η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους. Πιο πρώιμες ποικιλίες από τη «Hayward», όπως είναι οι ποικιλίες, Sorelli, Green Light, Summer kiwi, Τσεχελίδης, οι οποίες αφορούν μικρές ποσότητες, συγκομίζονται νωρίτερα αλλά όταν έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά ωρίμανσης.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και διακίνησαν - εξήγαγαν ακτινίδια που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ. 

Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, όταν μάλιστα τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά την πραγματοποίηση επί δύο συνεχόμενες περιόδους ρεκόρ εξαγωγών. 

Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας (6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την αρχή της εμπορικής περιόδου αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία.

Οι περσινές εξαγωγές ήταν ελαφρώς μειωμένες ποσοτικά σε σχέση με πρόπερσι αλλά έχουν καταγράψει ρεκόρ σε αξία. Θα πρέπει για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία τα ακτινίδια προς εξαγωγή να είναι κατάλληλα τυποποιημένα, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία».

Ο κ. Διονύσης Φόλιος πρόεδρος του ΑΣ Καρίτσας στην Πιερία και παραγωγός ακτινιδίων, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος αναμένεται να έχουμε μια καλή ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή ακτινιδίων. Περίπου από τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας Τσεχελίδη αλλά στην περιοχή μας αυτές οι ποσότητες είναι λίγες. Οι μεγάλες ποσότητες είναι τα ακτινίδια ποικιλίας Hayward που η συγκομιδή ξεκινά νόμιμα μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί όταν κάνουν συγκομιδή τα ακτινίδια να έχουν αποκτήσει σωστό βαθμό ωρίμανσης. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς της περιοχής και συνεχίζονται οι νέες φυτεύσεις. Σε αυτό βοηθούν οι τιμές που τα τελευταία χρόνια είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω των εξαγωγών. Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε από 70 έως 80 λεπτά το κιλό. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι και φέτος θα έχουμε μια καλή πορεία των τιμών».

O πρόεδρος της «Ζευς Ακτινίδια» κ. Ζήσης Μανώσης αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή στην Πιερία θα κυμανθεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Ποσοτικά όμως αναμένεται να έχουμε αύξηση της παραγωγής λόγω των νέων φυτεύσεων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Οι καρποί αναμένεται φέτος να έχουν μικρότερα μεγέθη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού που επηρέσαν τα ακτινίδια. Ποιοτικά μέχρι στιγμής έχουμε μια πολύ καλή χρονιά. Για να έχουν όμως καλή ποιότητα τα ακτινίδια θα πρέπει κατα την συγκομιδή να έχουν την κατάλληλη ωριμότητα σε σάκχαρα. Δυστυχώς και φέτος έχουμε φαινόμενα πρόωρης παράνομης κοπής ακτινιδίων. Αυτό γίνεται επειδή αυτή την περίοδο τελειώνει η παραγωγή του νοτίου ημισφαιρίου και δεν έχουμε συγκομιδή στην Ευρώπη. Το κενό της αγοράς προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν κάποιοι επιτήδειοι έμποροι και δίνουν αυξημένες τιμές για να γίνουν παράνομες συγκομιδές κάτι που δυσφημεί το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού.

Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού στα ακτινίδια κυμάνθηκε στα 75 λεπτά το κιλό. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι φέτος η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται στο ότι οι Ιταλοί αναμένεται να έχουν μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρσι και θα θέλουν να αγοράσουν από Ελλάδα για να καλύψουν τις εμπορικές ανάγκες τους. Ωστόσο η αύξηση θα έχει και κάποιο όριο γιατί ήδη αυξάνει το κόστος με την ανατίμηση της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που σημαίνει αυξημένο αποθηκευτικό κόστος στα ψυγεία. Επίσης έχουν ανατιμηθεί τα ναύλα στις μεταφορές με πλοία, που είναι διπλάσια ή και τριπλάσια σε κάποιος προορισμούς. Αναμένεται να αυξηθούν επίσης το επόμενο διάστημα και οι χερσαίες μεταφορές. Όλα αυτά επιβαρύνουν την τιμή στην κατανάλωση».

Ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή θα έχουμε μια μείωση της παραγωγής λόγω της μικρής ακαρπίας που είχαμε και των υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο συνεχίζονται οι νέες φυτεύσεις λόγω της ζήτησης που υπάρχει και των καλών τιμών. Φέτος όλα δείχνουν ότι θα είναι μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς, αφού μέχρι στιγμής οι διεθνείς τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Στην περιοχή ο μεγάλος όγκος παραγωγής είναι της ποικιλίας Hayward».

Ο κ. Χρήστος Κολιός, γενικός διευθυντής του ομίλου Κολιός ΑΒΕΕ και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυξημένη θα είναι φέτος η ελληνική παραγωγή ακτινιδίων. Έχουμε μικρή μείωση της παραγωγής ακτινιδίων στην Ιταλία. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μας υπάρχουν κάποιες περιοχές που φαίνεται να έχουν καλή παραγωγή. Επίσης αυξημένη είναι η παραγωγή στις ΗΠΑ κατά 25%.

Τα ακτινίδια της Νέας Ζηλανδίας φέτος τα πουλούσαν στην Ελβετία στα 0,25 ευρώ το τεμάχιο, όταν πέρσι είχαν τιμή στα 0,56 - 0,59. Επίσης έχουμε αυξημένο κόστος εξαγωγών λόγω της αύξησης των μεταφορικών στα πλοία, των υλικών συσκευασίας και της ηλεκτρικής ενέργειας (επηρεάζει το κόστος αποθήκευσης). 

Ζητάμε ακόμη σαν Διεπαγγελματική να γίνονται από το κράτος περισσότεροι έλεγχοι στα τελωνεία γιατί έχουμε πληροφορίες ότι εξάγονται ακτινίδια που έχουν παράνομα συγκομιστεί. Επίσης επειδή γίνονται πολλές νέες φυτεύσεις θέλουμε να γίνονται έλεγχοι στο πολλαπλασιαστικό υλικό που εισάγεται στην χώρα μας».

26/08/2021 02:08 μμ

Επιστολή στους Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη και Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή έστειλε η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, στην οποία καταγγέλλει παράνομη συγκομιδή ακτινιδίων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, «είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε το φαινόμενο της παράνομης συγκομιδής ακτινιδίων (με χαμηλά σάκχαρα) που οδηγούν στη δυσφήμιση των ελληνικών προϊόντων. Κάποιοι να ξέρουν ότι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα».

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, φορτία συγκομίστηκαν βράδυ με σχετικές υπογραφές από τις κατά τόπους υπηρεσίες και έχουν ήδη γίνει εξαγωγή προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα στα σχετικά έντυπα αναφέρουν ότι πρόκειται για ποικιλία ακτινιδίων «Summer kiwi».    

Αναλυτικά η επιστολή προς τους αντιπεριφερειάρχες αναφέρει τα εξής: «μας ενημέρωσαν οι συνεταιρισμοί και μέλη μας ότι κόπηκαν παράνομα ακτινίδια τα οποία στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε εξαγωγή. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σύμφωνα με καταγγελίες φορτία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως και άλλα φορτία τα οποία κατευθύνονται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Επειδή αυτού του είδους οι εμπορικές πρακτικές είναι κατ΄ αρχήν παράνομες και κατά δεύτερο λόγο θίγουν τα έννομα συμφέροντα των συνεταιρισμών- μελών μας καθώς και των αγροτών - μελών μας ζητάμε να πάρετε άμεσα μέτρα κατά εκείνων των εξαγωγέων που προβαίνουν σε αυτές τις πρακτικές καθώς επίσης να ελεγχθούν από την αρμόδια διεύθυνση συγκομισθέντες οπωρώνες ακτινιδίων. 

Eπίσης υπάρχουν υπόνοιες ότι οι Υπηρεσίες εκτελούν πλημμελώς τους ελέγχους και κατ΄ουσία συγκαλύπτουν τις ως άνω παράνομες ενέργειες. Καθιστούμε εσάς και την Υπηρεσία σας υπεύθυνους για την εφαρμογή του νόμου».

Σύμφωνα με την Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία, οι ποσότητες ακτινιδίων που εισέρχονται σε εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων/ συσκευαστή ρίων προκειμένου να τυποποιηθούν/συσκευαστούν, έχουν αποκτήσει βαθμό ωρίμασης τουλάχιστον 6,2° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%. Όπως δηλώνουν κύκλοι της αγοράς στον ΑγροΤύπο αυτή την εποχή καμιά ποικιλία ακτινιδίων δεν έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ζητούν ακόμη από το ΥπΑΑΤ να πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα.

25/08/2021 10:40 πμ

Ξεκίνησε από αρχές Αυγούστου και συνεχίζεται με προβλήματα η συγκομιδή σύκων. Οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη παραγωγή σύκων που πάνε για αποξήρανση και με πολλά προβλήματα ποιότητας.

Στην Πελοπόννησο οι πρώτες εκτιμήσεις για την φετινή χρονιά έκαναν λόγο για μια παραγωγή γύρω στους 2.500 τόνους. Τώρα μιλάμε για μια παραγωγή γύρω στους 1.000 τόνους.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «Συκικής», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΣΥΚΙΚΗΣ, που έγινε στις 24/8/2021, συζητήθηκαν και εκτιμήθηκαν οι επικρατούσες συνθήκες της παραγωγής και διάθεσης των ξηρών σύκων.

Επειδή υπάρχουν προβλήματα ποιότητας καλούμε τους παραγωγούς να κάνουν καλή διαλογή. 

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε ομόφωνα να δοθούν αυξήσεις σε σχέση με πέρσι στην Α, Β και Δ ποιότητα  συμβατικών σύκων. Συγκεκριμένα η αύξηση για τα σύκα Α και Β ποιότητας είναι 10 λεπτά και για τα Δ είναι 5 λεπτά.

Οι τιμές αγοράς ξηρών σύκων από τους συκοπαραγωγούς, για το έτος 2021, διαμορφώνονται ως εξής:

ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2021
Ποιότητα Α - 2,30 € /κιλό
Ποιότητα Β - 2,10 € /κιλό
Ποιότητα Γ - 1,40 € /κιλό
Ποιότητα Δ - 1,20 € /κιλό

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2021
Ποιότητα Α - 3,00 € /κιλό
Ποιότητα Β - 2,70 € /κιλό
Ποιότητα Γ - 2,30 €/κιλό
Ποιότητα Δ - 2,10 € /κιλό

Εκτιμώ πάντως ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 50% - 60%. Μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν το επόμενο διάστημα έχουμε ζεστούς ανέμους (λίβας). 

Ο ΕΛΓΑ προβλέπει στον Κανονισμό Ασφάλισης αποζημιώσεις όταν έχουμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Στις 28 Αυγούστου ολοκληρώνεται η κατάθεση από τους παραγωγούς των δηλώσεων ζημιάς και αν δεν δοθεί κάποια παράταση θα ξεκινήσουν οι γεωπόνοι του Οργανισμού το εκτιμητικό τους έργο.

Η Τουρκία πάντως είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής μας. Εξάγει κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες σε χαμηλές τιμές. Μια καλή χρονιά η Τουρκία μπορεί να εξάγει μέχρι και 90.000 τόνους σύκων, με τις τιμές παραγωγού στη γειτονική χώρα να κυμαίνονται από 25 μέχρι 30 λεπτά το κιλό».

Στην Εύβοια έχουμε μια μείωση στην παραγωγή που αγγίζει το 40%. Τα σύκα είναι κακής ποιότητας καθώς ελλείψει φύλλων έχουν προκληθεί εγκαύματα από τον ήλιο. 

Ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Βόρειας Εύβοιας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει τιμές οι έμποροι στην περιοχή. Πάντως τα σύκα καλής ποιότητας και μεγάλου μεγέθους θα είναι φέτος λίγα. Οι παραγωγοί περιμένουν την καταβολή της κορονοενίσχυσης αλλά και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ». 

19/08/2021 04:11 μμ

Η σεζόν που μας πέρασε ήταν ικανοποιητική από άποψη παραγωγής και εμπορίας για την καλλιέργεια του αβοκάντο και των εσπεριδοειδών πλην όμως των λεμονιών όπου οι τιμές ήταν πολύ απογοητευτικές.
Από άποψη παραγωγής φέτος αναμένονται απώλειες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Αβοκάντο

Η καλλιέργεια του αβοκάντο δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Σύμφωνα με πληροφορίες γεωπόνων στην περιοχή των Χανίων τα προβλήματα που προκαλούνται στα παραγωγικά δέντρα είναι η καρπόπτωση ενώ στα νεοφύτευτα παρατηρείται κάψιμο στην φυτική επιφάνεια των νεαρών φύλλων στις κορυφές. Οι απαιτήσεις του αβοκάντο σε νερό αγγίζουν το 80% και οι αυξημένες δόσεις αυτήν την περίοδο μειώνουν σταδιακά τις επιπτώσεις του στρες δημιουργώντας νέα φύλλα. Παράλληλα χρησιμοποιούνται χουμικά σκευάσματα που εφαρμόζονται στο έδαφος και μειώνουν αποτελεσματικά την επίδραση του θερμικού στρες.
Ο κ. Γιώργος Κορναράκης, υπεύθυνος στο τμήμα εμπορίου του ΑΣ Χανίων μιλώντας στον ΑγροΤύπο σχολιάζει τη φετινή καλλιεργητική εξέλιξη και τις αποδόσεις δύο κύριων δενδρωδών ειδών στην περιοχή της Κρήτης, του αβοκάντο και των εσπεριδοειδών.
«Στα Χανιά η καλλιέργεια του αβοκάντο έχει ξεκινήσει από το 1987 με κύρια ποικιλία την Fuerte η οποία είναι όψιμη ποικιλία με αχλαδοειδές σχήμα και πράσινο χρώμα. Ωστόσο πλέον καλλιεργούνται και οι ποικιλίες Hass και Lamb Hass οι οποίες έχουν μεγαλύτερη εξαγωγική αξία. Είναι όψιμες ποικιλίες με ατρακτοειδές σχήμα και σκούρο πράσινο χρώμα. Βέβαια υπάρχουν και άλλες ποικιλίες, από τις πιο πρώιμες είναι η Zutano η οποία συγκομίζεται πρώτη -αρχές Οκτωβρίου- και έχει γυαλιστερό στρογγυλό σχήμα και η Bacon».  
«Η περσινή παραγωγή έφτασε τους 5.000-6.000 τόνους. Σε γενικές γραμμές είναι μία καλλιέργεια με πολύ καλό εισόδημα για τον παραγωγό. Να φανταστείτε ότι ένα κιλό πορτοκάλια έχουν τιμή παραγωγού 40 λεπτά το κιλό και ένα κιλό αβοκάντο 2- 2,25 ευρώ. Οι συγκομιδές ολοκληρώθηκαν μέσα Ιουνίου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες αβοκάντο πωλούνται στην εγχώρια αγορά καθώς πλέον το προϊόν έχει ζήτηση ενώ βιολογικοί ή μικρότεροι καρποί πωλούνται και στο εξωτερικό. Το αβοκάντο έχει γενικότερα αυξημένη ζήτηση και στις εξαγωγές, πουλάμε την παραγωγή μας στη Δανία, την Ολλανδία την Γαλλία και την Γερμανία και από τη Θεσσαλονίκη αποστέλνονται στην Βουλγαρία, την Σερβία, την Β. Μακεδονία κ.α.».
Η φετινή παραγωγή όπως επιβεβαιώνει ο κ. Κορναράκης θα είναι αρκετά μειωμένη. «Η απώλεια στα δέντρα ξεπερνάει το 50%. Ο λόγος είναι φυσικά οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που έχουν ξεκινήσει από τον Μάιο με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ανθοφορία και η καρποφορία. Παρατηρείται σημαντική καρπόπτωση και το δέντρο σοκάρεται. Η καρπότωση θα δημιουργήσει λιγότερους και μεγαλύτερους καρπούς γεγονός που είναι βέβαια επιθυμητό».
Ο κ. Λεδάκης Παντελής από την εταιρεία Avocado-Hellas, αναφέρει στον ΑγρόΤυπο ότι «τα αβοκάντο αναπτύσσονται ικανοποιητικά στην περιοχή των Χανίων, όπου ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή. Είναι υποτροπικό φυτό και αναπτύσσεται σε μέσες θερμοκρασίες. Οι θερμοί ξηροί άνεμοι στις αρχές του καλοκαιριού προκάλεσαν σημαντική πτώση καρπών και ανάλογη μείωση της παραγωγής. Η τιμή πώλησης καρπού για τον παραγωγό μέχρι τέλη Μαΐου για τα αβοκάντο ήταν αυξημένη, δηλαδή περίπου 2,5 ευρώ το κιλό. Ωστόσο αργότερα οι εισαγόμενες ποσότητες από την Αφρική οι οποίες εξελληνίστηκαν, έριξαν την τιμή των ελληνικών αβοκάντο τα οποία πουλήθηκαν στο 1,40 ευρώ το κιλό. Έπειτα εξομαλύνθηκε η κατάσταση, πουλήθηκε πολύ γρήγορα η παραγωγή και πλέον στην αγορά υπάρχουν ελάχιστες ποσότητες από καλοκαιρινές ποικιλίες (κυρίως Hass) οι οποίες πωλούνται βιολογικά σε τιμές που ανέρχονται στα 3,5 ευρώ τιμή παραγωγού».

Εσπεριδοειδή

Ο κ. Γιώργος Κορναράκης μας δίνει κάποιες επιπλέον πληροφορίες για την παραγωγή εσπεριδοειδών στην Κρήτη. «Οι συγκομιδές των λάιμ ξεκινούν αυτήν την περίοδο αλλά η ποσότητά τους είναι μικρή. Οι πρώιμες ποικιλίες μανταρινιών και λεμονιών συγκομίζονται από τον Οκτώβριο και τα πρώιμα πορτοκάλια ποικιλίας New hall ξεκινούν τέλη Νοέμβρη για την περιοχή της Κρήτης. Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει ζήτηση για την κατανάλωση λεμονιών, ωστόσο υπάρχει κενό στην Ελληνική αγορά από άποψη παραγωγής και κυριαρχούν τα εισαγόμενα λεμόνια από την Νότια Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Το κενό παραγωγής αφορά επίσης τα αβοκάντο και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή. Βέβαια υπάρχουν υπερπρώιμες και υπερόψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών οι οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό του καλοκαιριού ωστόσο δεν είναι δημοφιλείς στη χώρα μας. Το πορτοκάλι όπως γνωρίζετε δεν έχει ζήτηση το καλοκαίρι. Οι τιμές στα εσπεριδοειδή ήταν ανεβασμένες με εξαίρεση τα λεμόνια που τον χειμώνα έφτασαν 20-30 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού. Πιθανώς η πτώση αυτή να οφείλεται στο κλείσιμο της εστίασης και τις εισαγωγές λεμονιών από την Τουρκία, χώρα παραγωγής πολύ φθηνότερη λόγω υποτίμησης της τούρκικης λίρας. Στα Χανιά τέλος έχουμε την ΠΟΠ ποικιλία πορτοκαλιών Μάλεμε η οποία πωλείται σε μεγάλα ελληνικά σούπερ μάρκετ όπως είναι ο Σκλαβενίτης, Βασιλόπουλος και το τοπικό σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ ενώ γίνονται και εξαγωγές σε Ολλανδία, Δανία, Γαλλία κ.α».

19/08/2021 02:36 μμ

Διαβεβαιώσεις Λυκουρέντζου στον Γιάννη Λαμπρόπουλο, βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας.

«Σε επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο του ζήτησα να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε αναγγελία ζημιών για τον καύσωνα, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες για αποζημιώσεις των συκοπαραγωγών, από την καταστροφή που έχουν υποστεί στην φετινή σοδειά τους.

Ο κ. Λυκουρέντζος με διαβεβαίωσε ότι αμέσως θα δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ της Τρίπολης, ώστε να προχωρήσουν στην αναγγελία.

Ευχαρίστησα τον κ. Λυκουρέντζο για την άμεση ανταπόκρισή του», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κ. Λαμπρόπουλος.

19/08/2021 09:50 πμ

Η επίδραση της ανομβρίας έχει προκαλέσει μεγάλη απώλεια παραγωγής το σύνολο της οποίας θα προσδιοριστεί στο τέλος της περιόδου συγκομιδών.

Το σκηνικό εντείνεται στην Β. Εύβοια όπου πολλά περιβόλια έχουν καεί από τις φωτιές.

Ο κ. Πετούρης Μίλτος που ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία φρέσκων σύκων στην περιοχή του Μαρκόπουλου μας εξηγεί: «οι συγκομιδές βασιλικών και μαύρων σύκων έχουν ξεκινήσει από τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου. Οι ποσότητες προς το παρόν είναι αρκετά μειωμένες σε ποσοστό άνω του 40% λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια της σεζόν που επέφεραν μειωμένη παραγωγικότητα στα δέντρα. Οι συγκομιδές των βασιλικών σταματάνε 5-10 Σεπτεμβρίου, ενώ των μαύρων σύκων συνεχίζονται μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς η διαδικασία είναι πιο σταδιακή. Οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα, συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα υπάρχει αύξηση 50% στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, η ελλιπής παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ο κ. Πετούρης εξάγει σύκα στον Καναδά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η τιμή εξαγωγής είναι σχεδόν πάντα σταθερή, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα λόγω της φετινής αύξησης των εξόδων αποστολής κατά 30% και την έλλειψη παραγωγής».

σύκα

Ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Βόρειας Εύβοιας, υπογραμμίζει ότι η φετινή χρονιά είναι καταστροφική. «Η παραγωγή είναι ξερική και η παρατεταμένη ανομβρία εδώ και 4 μήνες έχει μειώσει κατά πολύ την ποσότητα σύκων. Ιδανικά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα δέντρα χρειάζονται 2 βροχές για να έχουν ικανοποιητική παραγωγή. Παράλληλα, οι φωτιές όπως είναι φυσικό έχουν επιδεινώσει κατά πολύ την κατάσταση. Μέχρι στιγμής βλέπουμε μείωση στην παραγωγή που αγγίζει το 40% και κάθε μέρα το ποσοστό ανεβαίνει. Υπό κανονικές συνθήκες, τώρα, θα έπρεπε να ήμασταν στα χωράφια και να συγκομίζαμε. Ωστόσο, έχουμε κάνει μόλις 5 μαζέματα. Ο λόγος είναι ότι έχει διαταραχθεί η ομαλή ωρίμανση των δέντρων λόγω της ανομβρίας και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται από τις φωτιές. Η εικόνα των συκοπερίβολων είναι φρικτή. Πλέον έχουν πέσει όλα τα φύλλα και έχουν μείνει στα κλαδιά μόνο οι καρποί. Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Τα σύκα δεν έχουν ωριμάσει και για αυτόν τον λόγο δεν έχουν αποκοπεί από το δέντρο με αποτέλεσμα να διακόπτεται η συλλογή τους. Τα σύκα που παραμένουν πάνω στα δέντρα θα είναι κακής ποιότητας καθώς ελλείψει φύλλων, θα προκληθούν εγκαύματα από τον ήλιο. Έχουμε μιλήσει με τον ΕΛΓΑ για αποτίμηση των καταστροφών».

σύκα εύβοια

Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Στολίδη «υπάρχει καθυστέρηση στην παραλαβή της κορονοενίσχυσης που πρόκειται να δοθεί στους παραγωγούς σύκων. Όπως τονίζει η απόφαση ενίσχυσης έχει υπογραφεί από το υπουργείο Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη εδώ και έναν μήνα και τα χρήματα δεν έχουν δοθεί ακόμα. «Τα χρήματα αυτά θα ήταν μία ανάσα για τους παραγωγούς, των οποίων τα δέντρα τώρα έχουν καεί από τις πυρκαγιές. Αναφέρομαι σε συκοπερίβολα που βρίσκονται στα χωριά Καματριάδες, Καμάρια, Βουτά, Αγδίνες, Γερακιού, Γαλατσώνα και Αβγαριά και άλλων περιοχών».

05/08/2021 04:12 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή σύκων που πάνε για αποξήρανση στην Εύβοια, ενώ στην Πελοπόννησο αναμένεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα (9/8). Ο καύσωνας έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα δέντρα και αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής.  

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «Συκικής», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «οι συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έφεραν την καταστροφή στην παραγωγή σύκων. Έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν τα φύλλα σε πολλούς συκεώνες. Άσχημη εικόνα έχει η παραγωγή σε Μεσσηνία και Λακωνία.

Μιλάμε για ξηρική καλλιέργεια και φέτος είχαμε μεγάλη ανομβρία, αφού υπάρχουν περιοχές που δεν έχει βρέξει από τον Φεβρουάριο. Από την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πριν 20 ημέρες έκαναν λόγο για μια παραγωγή γύρω στους 2.500 τόνους. Τώρα μιλάμε για μια παραγωγή κάτω από 1.000 τόνους. Όπως γνωρίζω ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ καταβάλλει αποζημιώσεις στις περιπτώσεις που έχουμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Για τις τιμές παραγωγού θα συνεδριάσει η ΣΥΚΙΚΗ μετά τις 16 Αυγούστου και θα δούμε την εξέλιξη της συγκομιδής για να δούμε τον τιμοκατάλογο που θα ανακοινώσουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Βόρειας Εύβοιας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζέστη έκανε πιο πρώιμη την καλλιέργεια. Περιμέναμε 6 Αυγούστου να ξεκινήσει η συγκομιδή αλλά τελικά εδώ και τρεις ημέρες έχουμε μπει στα χωράφια και κόβουμε σύκα. Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια. 

Στην Εύβοια η ετήσια παραγωγή των σύκων Ταξιάρχη υπολογίζεται σε 3.040 τόνους και της Κύμης σε 250 τόνους. Η παραγωγή όμως λόγω του παρατεταμένου καύσωνα θα είναι μειωμένη. Κάθε ημέρα έχουμε καρπόπτωση. Τα δέντρα δεν αντέχουν αυτές τις θερμοκρασίες. Οι συκιές είναι ξηρικές και ήδη είχαμε πρόβλημα φέτος από την ανομβρία. Ο παρατεταμένος καύσωνας μεγάλωσε το πρόβλημα».

26/07/2021 05:07 μμ

Η εταιρεία Plankton First θυγατρική της ελβετικής εταιρείας Nano Algae Solutions AG, προχωράει στη δημιουργία της πρώτης βιοκλιματικής μονάδας καλλιέργειας φυτοπλαγκτού στη χώρα μας.

Στην περιοχή της Σκάρφειας στη Φθιώτιδα θα βρίσκεται η πρότυπη μονάδα καλλιέργειας φυτοπλαγκτού, γνωστού και ως μικροάλγη, ανοιχτού τύπου. Όπως μας εξηγεί ο κ. Δημήτρης Καλίας, διευθύνων σύμβουλος της Nano Algae Solutions, «αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε στη διαδικασία της αδειοδότησης η οποία ευελπιστούμε μέχρι τον Οκτώβριο να έχει ολοκληρωθεί. Από εκεί και έπειτα θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση της μονάδας καλλιέργειας φυτοπλαγκτού και η παραγωγή θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022 στα 50 στρέμματα που έχουν ήδη αγοραστεί στην περιοχή. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση της καλλιέργειας, μέχρι το 2024, με συνολικά 400 στρέμματα γης όπου θα παράγονται ετησίως 500 τόνοι βιομάζας φυτοπλαγκτού».

Επένδυση 18 εκατομμυρίων ευρώ για καλλιέργεια φυτοπλαγκτού στην Ελλάδα

«Ξεκινάμε τον πρώτο χρόνο το πρόγραμμα πιλοτικά, για την καλλιέργεια μικροάλγης και την παραγωγή του προϊόντος, το οποίο διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες», μας εξηγεί ο κ.  Κάλιας. Είναι μία φυσική ανανεώσιμη πηγή υψηλής διατροφικής αξίας, η οποία ενισχύει τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για τον άνθρωπο και ως συστατικό για την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων και φαρμάκων. Παράλληλα, η χρήση της επεκτείνεται και στην ιχθυοκαλλιέργεια καθώς είναι άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του γόνου. «Το μουρουνέλαιο από το οποίο λαμβάνουμε τα Ω3 λιπαρά οξέα προέρχεται από ψάρια που έχουν καταναλώσει φυτοπλαγκτόν, που είναι και η φυσική τροφή του ψαριού. Η βιομάζα του φυτοπλαγκτού είναι η πρώτη ύλη που λειτουργεί ως πηγή των Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων».

«Όσον αφορά τις άλλες χρήσεις της μικροάλγης, βρίσκει εφαρμογή και ως συστατικό σε κρέας φυτικής προέλευσης καθώς έχει πολύ υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη. Το είδος της μικροάλγης που θα καλλιεργήσουμε, που ονομάζεται Nannochloropsis, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ακόμα και αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός», προσθέτει ο κ. Καλίας.

«Τέλος έχουν γίνει μελέτες ως προς τη βιωσιμότητα της εναλλακτικής χρήσης της ως ενδεχόμενη πηγή βιοκαύσιμου. Ωστόσο με αυτήν την ενδεχόμενη χρήση της υποβαθμίζεται η αξία της, ενώ το κόστος παραγωγής της είναι αποτρεπτικό. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση του ως συστατικό ζωοτροφών».

«Η διαδικασία αναπαραγωγής του ακούγεται απλή, ωστόσο απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία. Το ειδικό είδος φυτοπλαγκτού, το οποίο λέγεται Nannochloropsis, αναπαράγεται μέσω της φωτοσύνθεσης μέσα σε θαλάσσια ύδατα με τη χρήση αβαθών πισίνων. Επομένως χρειάζεται συνθήκες υψηλής ηλιοφάνειας ενώ ταυτόχρονα απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Κάθε τόνος βιομάζας μικροάλγης καταναλώνει έως 1.8 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η καλλιέργειά του στην Ελλάδα είναι ιδανική και πληρεί όλες τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις».

Επένδυση 18 εκατομμυρίων ευρώ για καλλιέργεια φυτοπλαγκτού στην Ελλάδα

«Έπειτα από την αναπαραγωγή και την αύξηση της μικροάλγης γίνεται η συλλογή και η αφυδάτωση της, από όπου παράγεται η πούδρα. Το προϊόν παράγεται ήδη στην Ιαπωνία, αλλά στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοιου τύπου καλλιέργεια. Με την ίδρυση της πιλοτικής μονάδας στοχεύουμε να προσαρμόσουμε την τεχνολογία της καλλιέργειας στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ώστε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη απόδοση και βέλτιστη ποιότητα του προϊόντος».

«Πρόκειται για μία επιχειρηματική ιδέα για την παραγωγή βιομάζας με αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα και μηδενικά απόβλητα, χρησιμοποιώντας τους φυσικούς πόρους με φιλικές προς το περιβάλλον βιοτεχνολογικές μεθόδους. «Το νερό που χρησιμοποιείται είναι θαλασσινό, όχι πόσιμο. Αν και ποσότητα αυτού καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί».

«Εφόσον ολοκληρωθεί η πιλοτική καλλιέργεια, θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μονάδας Έρευνας και Ανάπτυξης για μελέτη και ανάπτυξη προϊόντων όπως έλαιο πλούσιο σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας και υδατανθράκων. Αργότερα, θα προχωρήσουμε και στην ίδρυση μονάδας Βιοεπεξεργασίας και Παραγωγής η οποία ενδέχεται να είναι στην ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας ή σε κάποια άλλη περιοχή στην Ελλάδα. Συνολικά, η επένδυση θα δώσει τη δυνατότητα για κάλυψη θέσεων προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων της περιοχής, η οποία θα αυξάνεται αναλόγως με την ανάπτυξης της εταιρίας», καταλήγει ο κ. Καλίας.

19/07/2021 05:23 μμ

Προβλέπεται μία αρκετά παραγωγική χρονιά φέτος παρά τις αντιξοότητες. Πλέον οι καρποί έχουν σχηματισθεί και οι καλλιεργητικές φροντίδες που ακολουθούνται στοχεύουν σε καλύτερη ποιότητα και ανάπτυξη καρπού.

Η επέκταση της καλλιέργειας με νέες φυτεύσεις ακτινιδίου στη χώρα μας αντισταθμίζει σε παραγωγή τις φετινές μικρές απώλειες που φαίνεται πως έχουν προκληθεί λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Οι πρώτες συγκομιδές ξεκινάνε τέλη Σεπτεμβρίου και ο κύριος όγκος παραγωγής συγκομίζεται μέσα με τέλος Οκτωβρίου. Η επικρατέστερη ποικιλία είναι η Hayward και αυτήν την περίοδο η καλλιέργεια ποτίζεται εντατικά λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών.

Ο κ. Νίκος Χονδρός από τον ΑΣ Πυργετού μας αναφέρει ότι αυτήν την περίοδο οι παραγωγοί είναι επί ποδός για να προλάβουν τα ποτίσματα. «Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις απαιτήσεις της καλλιέργειας σε νερό και τα ποτίσματα γίνονται πλέον κάθε δύο-τρεις μέρες. Η άρδευση του ακτινιδίου ξεκινάει συστηματικά από τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο. Τώρα επίσης συνεχίζονται τα αραιώματα καρπού όπου αφαιρούνται οι καχεκτικοί και οι ανομοιόμορφοι (πλακέ) καρποί, διαδικασία που γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης τώρα γίνεται το χλωρό κλάδεμα όπου αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί. Τέλος, πραγματοποιείται ακόμα η λίπανση όπου χορηγείται νιτρικό κάλιο με σκοπό να ενισχυθεί η καρποφορία. Στον συνεταιρισμό καλλιεργούνται περίπου 700 στρέμματα ακτινιδίων ενώ στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού καλλιεργούνται πάνω από 3.000 στρέμματα. Η διακίνηση των ακτινιδίων γίνεται μέσω εμπόρων στην εγχώρια αγορά ενώ πλέον ο συνεταιρισμός διαθέτει ψυγείο και συσκευαστήριο και από φέτος θα επεκταθεί και σε αγορές του εξωτερικού».

Ο κ. Φόλιος Διονύσης πρόεδρος του ΑΣ Καρίτσας στην Πιερία και παραγωγός ακτινιδίων μας μεταφέρει επίσης την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή. «Φέτος αν και περίεργη η χρονιά λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας ωστόσο λόγω των νέων φυτεύσεων η παραγωγή θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Αυτήν την περίοδο η καλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο της μεγέθυνσης του καρπού και συνεχίζονται εντατικά τα ποτίσματα κάθε δύο ημέρες. Επίσης έχει ολοκληρωθεί τα αραίωμα των καρπών και η λίπανση. Η κύρια ποικιλία είναι η Hayward. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά εντομολογικούς εχθρούς και μύκητες και οι συγκομιδές ξεκινάνε από τις 15 Οκτωβρίου καθώς τότε η περιεκτικότητα σακχάρων φτάνει στο επιθυμητό επίπεδο».

Τέλος ο κ. Θωμάς Παπαθεοχάρης παραγωγός ακτινιδίων στην Κατερίνη αναφέρει ότι «η παραγωγή εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και αυτήν την περίοδο χορηγείται λίπασμα με στόχο την αύξηση του μεγέθους του καρπού. Οι πρώτες συγκομιδές προβλέπεται ότι θα γίνουν τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και η παραγωγή φαίνεται ότι είναι ικανοποιητική».