Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Περιφέρεια Αττικής: Δεκατρείς τόνοι ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους

19/08/2021 10:27 πμ
Αφορά παραγωγούς, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Αφορά παραγωγούς, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Δώδεκα τόνοι ζωοτροφές για παραγωγικά ζώα, όπως αιγοπρόβατα κι 1 τόνος ζωοτροφή για βοοειδή διανεμήθηκαν σε 18 κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις φωτιές, στους δήμους Αχαρνών, Διονύσου και Ωρωπού, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης για τη στήριξη των πυρόπληκτων συμπολιτών μας, πριν από λίγες μέρες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια δωρεά της εταιρείας «ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΕ» του ομίλου «ΔΩΔΩΝΗ» που εξασφαλίστηκε μέσω παρέμβασης της αρμόδιας Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

Η διανομή των ζωοτροφών πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής στο Καπανδρίτι από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε.Α.Α. υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Θανάση Αυγερινού και την εποπτεία του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου κ. Θανάση Κατσιγιάννη.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η Αττική μας εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, μόνη μας προτεραιότητα είναι η στήριξη των συμπολιτών μας και των επαγγελματιών που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό. Σ΄αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία με στόχο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Αττικής μας και των κτηνοτρόφων μας που δοκιμάζονται. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή για την ουσιαστική συμβολή της σ΄αυτή την προσπάθεια και τη συνεργασία καθώς και την εταιρεία «ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΕ» του ομίλου «ΔΩΔΩΝΗ» για την προσφορά των ζωοτροφών. Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πως μόνος τρόπος για να βγαίνουμε πιο δυνατοί από τις δοκιμασίες είναι η αλληλεγγύη. Κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος του. Θα είμαστε στο πλευρό τους».

Σχετικά άρθρα
04/10/2023 11:27 πμ

Με 30 φορτηγά γεμάτα ζωοτροφές από Δυτική Μακεδονία στηρίζονται πλημμυρόπληκτοι κτηνοτρόφοι σε Λάρισα και Καρδίτσα.

Συγκεκριμένα μετά από συνεννόηση του προέδρου και του αντιπροέδρου του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου «BUNE COOP» κ.κ. Αργύρη Μπαϊραχτάρη και Αντώνη Τσίτσια αντίστοιχα, με κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας, με επικεφαλή τον Χαράλαμπο Τοπαλίδη, έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 30 φορτηγά με ζωοτροφές από συναδέλφους της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες θα χορηγηθούν σε πλημμυρόπληκτους κτηνοτρόφους του Κουτσόχερου Λάρισας, του Παλαμά Καρδίτσας, του Αμπελώνα - Βρυοτόπου Τυρνάβου και της Φαλάνης Λάρισας.

Σήμερα θα υπάρξει παράδοση στο Κουτσόχερο, ενώ τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στις υπόλοιπες περιοχές.

Από το Δ.Σ. του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, εκφράζονται θερμές ευχαριστίες, τόσο προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη και τον Αντιπεριφεριάρχη Λάμπρο Χατζηζήση, για τη μίσθωση των φορτηγών, όσο και στο συνάδελφο κτηνοτρόφο, Χαράλαμπο Τοπαλίδη, για την εξεύρεση των ζωοτροφών και τη σημαντική αλληλεγγύη που επιδεικνύει.  

Τελευταία νέα
01/12/2023 11:01 πμ

Τις επόμενες μέρες ανεβαίνει στη διαβούλευση και στην συνέχεια έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το νέο πλαίσιο για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τόνισε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Αυτό αναμένεται να φέρει νέες καθυστερήσεις στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Αναφερόμενος ο υπουργός ΑΑΤ στα αίτια της καθυστέρησης που υπήρξε στην υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, είπε ότι οι Περιφέρειες δεν ανταποκρίθηκαν. 

Απαντώντας στον υπουργό κ. Αυγενάκη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν έχουν ευθύνη οι Περιφέρειες για την καθυστέρηση της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Από την πρώτη στιγμή η περιφέρεια Ηπείρου και αυτή της Δυτικής Μακεδονίας έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Ωστόσο βλέπουμε ότι κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες σε ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θέλουν να προχωρήσει η σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών (βοσκοτόπων) αλλά προσπαθούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την «τεχνική λύση».

Ποτέ δεν ήθελαν να γίνει στην χώρα μας ο διαχειριστικός χάρτης βόσκησης.

Αυτό φάνηκε από τις συζητήσεις που είχα στο ΥπΑΑΤ με τους τότε υπουργούς κ.κ. Αποστόλου και Τσιρώνη. Επίσης την εποχή του Λιβανού κάποιοι δεν θέλησαν να εντάξουν στο σύστημα τις εκτάσεις με βοσκοτόπια που κέρδισε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Θα συνεχίσουμε μόνοι μας την προσπάθεια να ολοκληρώσουμε τις προγραμματικές συμβάσεις για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το αφήγημα της τεχνικής λύσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πρέπει να γίνει καταγραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών, σε πανελλαδική κλίμακα, με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής έκτασή τους, η εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, προκειμένου να κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Βλέπω με λύπη μου ότι κάποιοι θέλουν να μην έχουμε σχέδια βόσκησης και να λέμε στην ΕΕ ότι η απόφαση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)». 

Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δρ. Γρηγόρης Βάρρας, με την μεθοδολογία που έκανε κατάφερε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να φέρει στην χώρα μας επιπλέον 10 εκ. στρέμματα βοσκοτόπων.

22/11/2023 01:26 μμ

Στο 56,22% ανέρχεται, κατά μέσο όρο, το ποσοστό ζημιάς από φουζικλάδιο στην φετινή παραγωγή μήλων της Πέλλας.

Αυτό κατέδειξε εμπεριστατωμένη έρευνα επιστημόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που έγινε σε συνεργασία με καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φυτοπροστασίας και ομάδες μηλοπαραγωγών της ΔΕ Βεγορίτιδας.

Η Ομάδα εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, ερεύνησε ολιστικά τις παραμέτρους που οδήγησαν σε εκτεταμένη προσβολή των οπωρώνων μηλιάς, από τη μυκητολογική ασθένεια «Φουζικλάδιο της Μηλιάς», κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Πέλλα. Όλα τα στοιχεία της έρευνας, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η επιστημονική τεκμηρίωση εστάλησαν στον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό κ. Διονύση Σταμενίτη, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στο υποκατάστημα του Οργανισμού της Βέροιας.

Με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια προσβολής και τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη πίεση προσβολής των καλλιεργειών από την εν λόγω ασθένεια.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν από φουζικλάδιο. Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ διαφόρων παραγωγών οφείλονταν κυρίως στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, στη συχνότητα εφαρμογών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στις συνθήκες εφαρμογής τους όπως η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών και ιδιαιτέρως το ενδεχόμενο να ακολούθησε βροχόπτωση αμέσως μετά τον ψεκασμό.

Από την εξέταση των ημερολογίων των αγρών και των αρχείων των τοπικών γεωπόνων προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν, κατά μέσο όρο, 18 εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για την αντιμετώπιση του φουζικλαδίου, σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις του ΥπΑΑΤ και τις υποδείξεις των τοπικών γεωπόνων.

Η ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής επηρεάσθηκε αρνητικά, καθώς οι καρποί που απέμειναν στα δέντρα προέρχονται από ενδιάμεσα άνθη και όχι από το κεντρικό άνθος, οι καρποί του οποίου απομακρύνθηκαν από τους παραγωγούς λόγω της ασθένειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά που έπαθαν οι μηλοπαραγωγοί δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Εμείς καταθέσαμε την μελέτη στο ΥπΑΑΤ και ζητάμε να  κααβληθούν έκτακτες ενισχύσεις στους μηλοπαραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους».

31/10/2023 01:05 μμ

Ακυρώθηκε και πρόκειται να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός για τη διάθεση όλων των βοσκοτόπων που μπορούν να διατεθούν σε κτηνοτρόφους.

Το αποκαλούμενο Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης για την Ήπειρο, είχε προκηρυχθεί από την Περιφέρεια και ακυρώθηκε μετά από προσφυγές εταιρειών και απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα Διαχειριστικά Σχέδια πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2024.

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στη δυτική Μακεδονία έγινε δεκτός, ενώ στην Ήπειρο θα πρέπει να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός. Τα χρονικά περιθώρια είναι λίγα. Θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις για να κάνουμε ξανά το διαγωνισμό. Πρέπει εκεί στο υπουργείο να ασχοληθούν με το πρόβλημα. Είναι απαραίτητο να γίνει η καταγραφή των βοσκίσιμων εκτάσεων στην Ήπειρο». 

16/10/2023 01:24 μμ

Με τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, θα συναντηθεί αύριο Τρίτη (17/10), στις 15:00, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.

Με το νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας θα συναντηθούν για να συνεργαστούν, προκειμένου να αποφευχθούν εύλογες καθυστερήσεις που προκαλεί η μετάβαση σε νέα διοίκηση. 

«Στόχος της συνάντησης είναι να μη χαθεί ούτε μέρα στην εφαρμογή του προγράμματος που έχει εξαγγείλει το ΥΠΑΑΤ για τη Θεσσαλία», τόνισε ο υπουργός ΑΑΤ.

Επίσης ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ότι ποτέ ο ίδιος ή κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης δεν είπαν ότι δεν θα συνεργαστούν με τους εκλεγμένους Δημάρχους ή Περιφερειάρχες, από όποιο κόμμα κι αν προέρχονται.

27/09/2023 10:48 πμ

Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για ζωοτροφές στην Θεσσαλία και το κράτος θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να συγκεντρώσει τις αναγκαίες ποσότητες και να τις διαθέσει στους κτηνοτρόφους.

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Αλέξανδρο Τριανταφύλλου, διευθυντής πωλήσεων της ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. και πρόεδρο του ΣΕΒΙΖ, ο οποίος τόνισε ότι «σε αντίθεση με τον Έβρο που όλα έγιναν γρήγορα η συγκέντρωση ζωοτροφών στην Θεσσαλία γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Θα πρέπει άμεσα να τρέξουν οι διαγωνισμοί για να συγκεντρωθούν οι ποσότητες που χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι. Στην περιοχή έχουμε όλα τα είδη παραγωγικών ζώωμ, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για μεγάλο φάσμα προϊόντων (ο Έβρος είχε μόνο αιγοπρόβατα). Επίσης τα καλαμπόκια στην Θεσσαλία είναι ακατάλληλα για ζωοτροφή. Σύμφωνα με υπολογισμούς μας οι άμεσες ανάγκες για την προμήθεια ζωοτροφών υπερβαίνουν τα 25-30 εκατ. ευρώ».    

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ) έστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ στην οποία αναφέρει τα εξής: 

«Η καταστροφή στη Θεσσαλία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο γεωργοκτηνοτροφικό πληθυσμό και στην κτηνοτροφική ανάπτυξη. Από τη μια αντιμετωπίζουμε τις άμεσες επιπτώσεις που συνέβησαν την ίδια χρονική στιγμή με το φυσικό φαινόμενο, δηλαδή τις καταστροφές στα πάγια στοιχεία (στάβλοι, εξοπλισμός, μηχανήματα, ζωικό κεφάλαιο) και στα αποθέματα κυρίως σε ζωοτροφές και από την άλλη εντείνονται οι άμεσες επιπτώσεις, δηλαδή οι επιδράσεις στη ροή των αγαθών και των υπηρεσιών που δεν θα παραχθούν και δεν θα προσφερθούν αντίστοιχα και σχετίζονται με βασικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη του κλάδου».

Ο ΣΕΒΙΖ και οι εταιρείες - μέλη του διατηρούν ιστορικά, σταθερά και απαρέγκλιτα άρρηκτους δεσμούς με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής και παρακολουθούν θλίψη και ανησυχία όσα συμβαίνουν. «Εκτιμούμε ότι οι άμεσες ανάγκες για την προμήθεια ζωοτροφών υπερβαίνουν τα 25-30 εκατ. ευρώ, καθώς οι περιοχές που επλήγησαν φέρουν ανεπτυγμένη κτηνοτροφική δραστηριότητα, που αντιπροσωπεύει το 20% της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος και μοσχαρίσιου κρέατος».

Ως ελάχιστη συμβολική έμπρακτη βοήθεια το ΔΣ του ΣΕΒΙΖ αποφάσισε να θέσει τις επιχειρήσεις-μέλη του στη διάθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς επίσης και των συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων συνεισφέροντας τεχνικά και υλικά όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν υπό τη δική σας πολιτική καθοδήγηση.

20/09/2023 05:00 μμ

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από όλη την Ελλάδα για να στείλουν είδη πρώτης ανάγκης και ζωοτροφές σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, που επλήγηκαν από την θεομηνία.

Ήδη πολλοί συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών συγκεντρώνουν ζωοτροφές και τις στέλνουν σε περιοχές της Θεσσαλίας. Υπάρχουν εθελοντές αλλά θέλουν την στήριξη του κράτους.

Όμως, όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο πολλοί που θέλουν να βοηθήσουν, με την τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 2 ευρώ το λίτρο σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και με το κόστος των διοδίων να είναι αυξημένο, είναι πολύ υψηλό το κόστος των μεταφορικών και λειτουργεί αποτρεπτικά στην όλη προσπάθεια.

Στο συγκεκριμένο πρόβλημα αναφέρεται και επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων οι ανάγκες για ζωοτροφές παραμένουν τεράστιες και τα προβλήματα επιβίωσης των ζώντων ζώων δυσεπίλυτα.

Ήδη τα μέλη της ΕΘΕΑΣ έστειλαν ζωοτροφές και ήδη πρώτης ανάγκης και είναι διατεθειμένα και πρόθυμα να συνεχίσουν να εφοδιάζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους των πληγέντων περιοχών. Όμως λόγω των αποστάσεων το κόστος μεταφοράς είναι ιδιαίτερα μεγάλο και λειτουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις ως ανασταλτικός παράγοντας για τη διανομή της βοήθειας. 

Για αυτό ζητά από το ΥπΑΑΤ αν υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του κόστους των μεταφορικών της αποστολής βοήθειας. 

Να σημειώσουμε από την πλευρά μας ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει κονδύλια για την κάλυψη του κόστους των μεταφορικών, κάτι που θα αυξήσει τον αριθμό των φορτίων με βοήθεια προς τις πληγέντες περιοχές.

19/09/2023 10:12 πμ

Τραπεζικό λογαριασμό για στήριξη των πλημμυροπαθών άνοιξε ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, που έχει και την στήριξη άλλων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «είναι συγκινητική η προσπάθεια πολλών πολιτών αλλά και αγροτών και κτηνοτρόφων που δίνουν από το υστέρημά τους μια οικονομική βοήθεια για τους πληγέντες από την θεομηνία. Ακόμη και μικρά παιδιά θέλουν να βοηθήσουν. Πάντως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Καταφέραμε ένα άθλο και μέσα σε μια νύκτα μεταφέραμε 35.000 αιγοπρόβατα από τον Αμπελώνα σε άλλες περιοχές και γλύτωσαν. Επίσης μέσα σε 48 ώρες έγινε εφικτό να ξεκινήσουμε την σίτηση όλων αυτών των ζώων. Οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλες και ακόμη συνεχίζεται η καταγραφή τους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμώ ότι χάθηκαν στην Θεσσαλία περίπου 200.000 αιγοπρόβατα από τις πλημμύρες».  

Μπορείτε να κάνετε τις δωρεές σας στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό συνεταιρισμού Τυρνάβου: GR5201726200005620105816762.

Πάντως αγρότες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνουν χρήματα για να στηρίξουν τα μέλη του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπος ο κ. Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Καστοριάς Μακεδνός, «καλούμε όλους  τους φίλους και τα μέλη του να στηρίξουν την προσπάθεια του συνεταιρισμού Τυρνάβου για την ανασυγκρότηση και την αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών των αγροτών. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν τους κόπους μιας ζωής και την παραγωγικότητά μας, αφήνοντάς μας αντιμέτωπους με μεγάλες απώλειες. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τη στήριξή σας. Δεν εμπιστευόμαστε τους πολιτικούς για να μοιράσουν την βοήθεια στους παραγωγούς.

Καλούμε όποιον ενδιαφέρεται να συνδράμει οικονομικά, ώστε να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις εκμεταλλεύσεις μας και να συνεχίσουμε τη γεωργική δραστηριότητα που αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνίας μας. Κάθε δωρεά είναι πολύτιμη και θα βοηθήσει. Μαζί, μπορούμε να ξαναφέρουμε τη ζωή στα αγροκτήματά μας και να στηρίξουμε τους αγρότες που έχουν πληγεί από αυτήν την καταστροφή».

Στο ίδιο μήλος κύματος και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο οι κ.κ. Άγγελος Κοροβίλας και Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργιαλιάνων αντίστοιχα, «κοινοποιήσαμε στα μέλη μας και όσοι μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς που έπληξε η θεομηνία. Σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να μείνουν στον τόπο τους και να στήσουν ξανά τις παραγωγικές μονάδες τους».

12/09/2023 03:54 μμ

Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ημαθίας μαζί με τη Βιομηχανία Ζωοτροφών «ΕΛΒΙΖ», θα αποστείλουν 50 τόνους ειδικής τροφής προβάτων ως βοήθεια στους Συνεταιρισμούς της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινοπραξίας στην οποία μετέχουν οι Συνεταιρισμοί: Α.Σ. Νάουσας, ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, Α.Σ. Επισκοπής, ΑΣΟΠ Επισκοπής, Α.Σ. Βέροιας «Venus»,  Α.Σ. Ν. Αλιάκμων, Α.Σ. Μελίκης και  Α.Σ. Μέσης και του Προέδρου της Βιομηχανίας «ΕΛΒΙΖ», κ. Βασίλη Χαλκίδη θα αποσταλούν 50 τόνοι ζωοτροφών σε πέντε Συνεταιριστικές Οργανώσεις της Θεσσαλίας για να διανεμηθούν στους κτηνοτρόφους – μέλη τους, που επλήγησαν από τα πρόσφατα δυσμενή καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες.

Οι εν λόγω ζωοτροφές αποφασίστηκε σε συνάντηση που έγινε στη Βιομηχανία, να παραχθούν και να είναι ειδικού τύπου για να συμβάλουν στη διατήρηση της ικανότητας γαλακτοπαραγωγής των προβάτων.

Η αποστολή θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, έτσι, ώστε να ανοίξει το οδικό δίκτυο και να καταστεί εφικτή η διανομή τους. 

31/07/2023 10:44 πμ

Δύο συνεταιρισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους.

Οι πρόεδροι των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Π.Α.Κ.Σ. (Πανελλήνιου Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού) Εκτροφέων Βοοειδών «Βους Ελλάς» κ. Αθανάσιος Κουτίνας και Α.Κ.Σ. (Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό) Τυρνάβου ΒUNE COOP κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης και τα μέλη τους, με επιστολή τους εκφράζουν τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν.

Καλούν επίσης όσα μέλη και κτηνοτρόφους μπορούν να συνδράμουν με ότι έχουν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ώρα για λόγια και κουβέντες αλλά για πράξεις. Αναφέρουν δε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση καταγραφή και δίκαιη και άμεση αποζημίωση σε όσους επλήγησαν από τις φωτιές προκειμένου να αρχίσουν από την αρχή και να ξαναστήσουν τα κοπάδια τους.

Όπως δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Κουτίνας στον ΑγροΤύπο, «όποιος κτηνοτρόφος θέλει να βοηθήσει να έρθει σε επαφή με μένα ή με τον κ. Μπαϊρακτάρη. Θα ετοιμάζουμε τα φορτία με τις ζωοτροφές και θα τα μεταφέρουμε άμεσα στους πληγέντες» 

Στο μεταξύ το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι που έχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε ακτίνα 5 χλμ. από τον τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, να μην προβαίνουν σε βόσκηση των ζώων. Συνιστάται να τρέφονται με έτοιμες ζωοτροφές ή να τα μετακινούν σε βοσκές πέραν των 5 χλμ. από τη θέση της πυρκαγιάς. 

Τα ίδια μέτρα προτείνονται για τα οικόσιτα πτηνά και ζώα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Ζητά ακόμη να σκεπαστούν τυχόν ακάλυπτες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για ύδρευση οικισμών ή για το πότισμα των ζώων.

Σήμερα Δευτέρα (31/7) στο δημαρχείο Βόλου ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, θα έχει συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, για τα θέματα αποκατάστασης των ζημιών και των αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Είκοσι τόνοι ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους της περιοχής του Σέσκλου, διανεμήθηκαν το Σάββατο, 29 Ιουλίου, από την ΕΒΟΛ, σε συνεργασία με τον Δήμου Βόλου, ως ένα πρώτο μέτρο ανακούφισης των πληγέντων από τις μεγάλες ζημιές, που προκάλεσε η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά. Ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο της ΕΒΟΛ, κ. Στέφανο Διακουμή και τα μέλη του συνεταιρισμού για τη γενναιόδωρη προσφορά τους, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων που αποδεικνύουν έμπρακτα το αίσθημα βαθιάς κοινωνικής ευθύνης που διέπει την λειτουργία του.

28/07/2023 10:30 πμ

Τραγικός είναι ο απολογισμός των καταστροφών από την φωτία στην Μαγνησία, καθώς έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης αλλά ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Η φωτιά έκαψε χιλιάδες αγροτεμάχια με καλλιέργειες, ενώ κάηκε ολοσχερώς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα», καθώς οι εγκαταστάσεις του βρίσκονταν δίπλα στις αποθήκες με τα πυρομαχικά της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Στις εγκαταστάσεις της «Δήμητρας» ήταν αποθηκευμένες ποσότητες εύφλεκτων υλικών, αφού ο Συνεταιρισμός παρήγαγε τα φημισμένα τσίπουρα και κρασιά του.

Στο Σέσκλο πέντε κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Περισσότερα από 3.000 ζώα - κυρίως αιγοπρόβατα - βρήκαν τραγικό θάνατο στον Άγιο Γεώργιο Φερών. Ζημιές έχουν πάθει κτηνοτρόφοι και στην Κοκκίνα τη Νέα Αγχίαλο και το Βελεστίνο.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Χαρούλα Διβάνη, τονίζει στον ΑγροΤύπο, «περάσαμε δύο ημέρες πολύ δύσκολες από την φωτιά. Κάναμε μεγάλο αγώνα να σώσουμε τους στάβλους και τα ζώα μας. Μεγάλες καταστροφές σε στάβλους και πολλά ζώα κάηκαν στο Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο. Το τοπίο θυμίζει κόλαση.

Όμως και όσοι κατάφεραν να σώσουν τα ζωντανά τους έχουν μπροστά τους ένα εφιαλτικό μέλλον. Τα βοσκοτόπια κάηκαν και δεν μπορούν τα ζώα να βοσκήσουν πουθενά. Μας λένε από την Περιφέρεια ότι θα μας δώσουν ζωοτροφές αλλά θα δώσουν μια φορά και μετά θα ξεχαστεί το θέμα.

Θέλουμε τις αναγκαίες ποσότητες ζωοτροφών για να ζήσουν τα ζώα μας όσο διάστημα χρειαστούν τα βοσκοτόπια να αναγεννηθούν.

Οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζωντανά τους περιμένουν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Πότε θα γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων; Δεν μπορούν να περιμένουν γιατί καταστράφηκαν οικονομικά και δεν μπορούν να ζήσουν. Είναι μια επιχείρηση που καταστράφηκε και θα πρέπει να ξεκινήσει το στήσιμο ξανά. Χρειάζεται οικονομική στήριξη.

Οι στάβλοι που κάηκαν θα μπορούν να αποζημιωθούν από ΠΣΕΑ. Αυτό σημαίνει 2 - 3 χρόνια αναμονή και αν θα πάρεις τα λεφτά πότε θα φτιάξεις ξανά τον στάβλο. Οι κτηνοτρόφοι έπαθαν μεγάλη οικονομική καταστροφή και θα πρέπει να βοηθηθούν από την πολιτεία για να ζήσουν. Όχι πολλά λόγια αλλά άμεσα έργα».  

Στο μεταξύ στην τελευταία του κατοικία οδηγείται, σήμερα Παρασκευή (28/7), ο 47χρονος κτηνοτρόφος, που έχασε τη ζωή του στη φωτιά του Αγίου Γεωργίου Φερών το μεσημέρι της Τετάρτης (26/7), στην προσπάθειά του να σώσει από τις φλόγες το κοπάδι του.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) οι φλόγες έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, στη Νέα Αγχίαλο, προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις. Οι Αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας, σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.

Από σήμεραν τοι πρωί οι κάτοικοι στη Νέα Αγχίαλο επιστρέφουν σιγά σιγά πίσω στην περιοχή προσπαθώντας να μαζέψουν ό,τι μπορούν από τα συντρίμμια που άφησαν οι εκρήξεις. Κατεστραμμένες είσοδοι και προσόψεις σπιτιών, ανοιχτές αυλόπορτες, σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό.

Η ΠΑΚ Θεσσαλίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Δύο θάνατοι, ένας εκ των οποίων κτηνοτρόφος, που προσπαθούσε εναγωνίως να σώσει τα πρόβατά του, το 60% του ζωικού κεφαλαίου να έχει καταστραφεί, ο ιστορικός αγροτικός συνεταιρισμός της νέας Αγχιάλου η «Δήμητρα», με τα φημισμένα πανελληνίως κρασιά και  τσίπουρα, να έχει καεί ολοσχερώς καθώς και πολλές επιχειρήσεις να έχουν καταστραφεί από την πύρινη λαίλαπα, είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών πυρκαγιών στην Π.Ε. Μαγνησίας.
Πυρκαγιές που αφαίρεσαν, όπως προαναφέρθηκε, ζωές ανθρώπων και ζώων και κατέστρεψαν περιουσίες καθώς και περίπου 80.000 αγροτικές εκτάσεις.
Το πρώτιστο ερώτημα που εξάγεται από τους ανθρώπους της υπαίθρου είναι, πως είναι δυνατόν σε μια περιοχή, που ούτε δασώδη μπορείς να την χαρακτηρίσεις, ούτε με πυκνή βλάστηση και φυσικά ούτε είναι απροσπέλαστη, να πήρε τέτοιες ανεξέλεγκτες διαστάσεις η πυρκαγιά και πως δεν κατάφερε ο κρατικός μηχανισμός να την τιθασεύσει έγκαιρα.
Παράλληλα, είναι απορίας άξιο, πως αφέθηκε η πυρκαγιά να φτάσει μέχρι και την αποθήκη των πυρομαχικών, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης,  με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτού του γεγονότος αλλά και να μείνει ανυπεράσπιστη ολόκληρη η βιομηχανική περιοχή.
Συνεπώς, στην προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Βόλου σχετικά με τις εστίες των καταστροφικών πυρκαγιών στη Μαγνησία, με σκοπό να διερευνηθούν τα αίτια που τις προκάλεσαν, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι ευθύνες ή παραλήψεις των αρμοδίων οργάνων και φορέων της θεσμοθετημένης πολιτείας, όσο ψηλά και να βρίσκονται.
Σε σχέση με τους φίλους γεωργούς που κάηκαν καλλιέργειες και αγροτικά μηχανήματα και τους φίλους κτηνοτρόφους, που κάηκαν αιγοπρόβατα, κτηνοτροφικές μονάδες και εγκαταστάσεις καθώς και αποθηκευμένες ζωοτροφές, θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν αποζημιώσεις-ενισχύσεις, από όλα τα διαθέσιμα και ενεργά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΛΓΑ, De minimis, Ταμείο Κρατικής Αρωγής, ΠΣΕΑ κτλ.
Ειδικά για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί, είναι επιτακτική ανάγκη αυτές οι αποζημιώσεις-ενισχύσεις να δωθούν σε τάχιστα χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να εφευρίσκονται διάφορα προσκόμματα, που συνήθως χρησιμοποιεί η δημόσια διοίκηση σε ανάλογες περιπτώσεις.
Εφιστούμε την προσοχή, προς πάσα υπεύθυνο, από δημάρχους, περιφερειάρχη, βουλευτές, υπουργούς, ότι πέραν των δυσβάσταχτων καταστροφών, η ψυχολογία στις τάξεις των κτηνοτρόφων αυτές τις ώρες βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και ήδη έχουμε πληροφορηθεί ότι υπάρχουν μέχρι και αυτοκτονικές τάσεις, οπότε, ότι είναι να γίνει, να γίνει άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες.   
Λόγω του  ότι οι προγενέστερες οι διαβεβαιώσεις των υπευθύνων,  περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, δυστυχώς κατέρρευσαν στην πράξη και αποκαλύφθηκε η πλήρης ανικανότητα να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, ας προστρέξουν τώρα τουλάχιστον για την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών». 

27/07/2023 01:27 μμ

Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ για το κλείσιμο δεκάδων υποκαταστημάτων σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ της κοινότητας Κοπανού του Δήμου Νάουσας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, «η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και των διοικήσεων που διόρισαν, οι οποίες υλοποίησαν και υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς».

Κερδισμένες βγαίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Χαμένοι οι εργαζόμενοι σε αυτές και στα ΕΛΤΑ, εμείς πού χρυσοπληρώνουμε για μία βασική και αναγκαία υπηρεσία και ιδιαίτερα οι αγρότες, κάτοικοι της περιοχής που εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα από το υποκατάστημα που έκλεισε.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη έχει όνομα και επώνυμο: Την πολιτική της απελευθέρωσης τομέων και κλάδων της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξυγίανσης.

Καλούμε το λαό του Κοπανού, των Κοινοτήτων που εξυπηρετούνταν από το συγκεκριμένο υποκατάστημα, να παλέψει για ταχυδρομικό έργο φθηνό και αξιόπιστο, προσβάσιμο από όλους. 

Καταδικάζουμε όλους αυτούς που μας κατατάσσουν ως πολίτες β' κατηγορίας.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάσει άμεσα για το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα που προέκυψε και να πάψουν ορισμένοι να παριστάνουν τους «έκπληκτους» και τους «ανήξερους».

Έπρεπε να γνώριζαν. Ιδιαίτερα ο Δήμαρχος και οι πρόεδροι των κοινοτήτων, και να ενημερώσουν το λαό της περιοχής για την εξέλιξη αυτή. Όμως δεν το έπραξαν, ενώ ζητάνε ξανά την ψήφο των κατοίκων των περιοχών αυτών. Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Απαιτούμε:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση αυτή.
  • Να επαναλειτουργήσει το υποκατάστημα στον Κοπανό με πλήρη μόνιμο προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, έτσι ώστε να παρέχονται ταχυδρομικές υπηρεσίες για όλους τους αγρότες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.  

Καλούμε το λαό της περιοχής να παλέψει για την επαναλειτουργία του υποκαταστήματος για ταχυδρομικό έργο φθηνό και αξιόπιστο, προσβάσιμο σε όλους».

28/06/2023 02:07 μμ

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, με επικεφαλής τον προϊστάμενο κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, επισκέφθηκε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Τυρνάβου, Γιάννη Κόκουρα, τις πληγείσες από το χαλαζόπτωση αμπελοκαλλιέργειες και δενδροκαλλιέργειες στο Δαμάσι.

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Κόκουρας ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε μια έντονη χαλαζόπτωση το περασμένο Σάββατο (24 Ιουνίου) στην περιοχή. Διαπιστώθηκαν σημαντικές ζημιές σε αμπέλια αλλά και σε κάποιες δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι δηλώσεις ζημιάς από τους αγρότες της περιοχής θα γίνονται μέχρι 10 Ιουλίου. Θα πρέπει να υπάρξουν δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ».

Την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό οι πληγές που άφησαν σε περιοχές του νομού Αρκαδίας η σφοδρή χαλαζόπτωση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που σημειώθηκαν την Κυριακή (25 Ιουνίου), ζήτησε με επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής, από τους υπευθύνους του ΕΛΓΑ. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζητά να επισκεφθεί άμεσα κλιμάκιο τις πληγείσες καλλιέργειες. 

Η επιστολή του κ. Τρουπή αναφέρει τα εξής:
«Μετά τις ισχυρές χαλαζοπτώσεις (25/6/2023) που σημειώθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτητων Μαντινείας και Λεβιδίου σας ενημερώνουμε ότι το φαινόμενο αυτό είχε ως συνέπεια να προκληθούν σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες, που η έκτασή τους αυτή τη στιγμή είναι απροσδιόριστη.
Ζητούμε την άμεση αντίδρασή σας, προκειμένου να έλθουν κλιμάκια του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές των εν λόγω ενοτήτων ώστε να καταγραφούν οι καταστροφές που σημειώθηκαν και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες. Με δεδομένες τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πρωτογενής παραγωγή στην Αρκαδία, συνεπεία αλλεπάλληλων πληγμάτων, η άμεση αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, ακόμα και αυτών που αναμένονται, είναι παραπάνω από επείγουσα. Η στήριξη των αγροτών είναι επιτακτική και είμαστε σίγουροι πως ως Οργανισμός θα ανταποκριθείτε, για ακόμη μία φορά, ταχύτατα».

22/06/2023 10:42 πμ

Συνεχίζεται η προσπάθεια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και καταθέσει απευθείας στην ΕΕ φάκελο για τις ζημιές από τις καιρικές συνθήκες, όπως είχε αναφέρει σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου. 

Αυτή την εποχή ζημιές υπάρχουν κυρίως τις καλλιέργειες ελιάς, αμπελιού, σταφίδας, κηπευτικών και άλλων δυναμικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται εκτεταμένα προβλήματα στην καρπόδεση.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 21 Ιουνίου 2023, στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής αποτυπωθεί και αποφασίστηκε να διαμορφωθεί τεκμηριωμένος φάκελος-πρόταση που θα υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδικώντας αποζημιώσεις για τους πληγέντες. Δίνοντας μια γενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί οι επικεφαλής των Διευθύνσεων επεσήμαναν ότι κατά περιοχή, προϊόν και στάδιο ανάπτυξης η παραγωγή διαφόρων προϊόντων αχρηστεύτηκε τελείως ή υποβαθμίστηκε ενώ  σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασύμφορη η συγκομιδή της.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Με ολοκληρωμένη πρόταση που θα συνδιαμορφώσουμε, θα ζητήσουμε αποζημιώσεις από το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής με τη συνδρομή και της νέας ηγεσίας του υπουργείου ΑΑΤ. Ο αγροτικός κόσμος έχει απελπιστεί και αναρωτιέται τι πρέπει να γίνει για να μπορέσει να εξασφαλίσει το εισόδημά του που συνεχώς δέχεται σοβαρά πλήγματα από τις αλλαγές του καιρού. Βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και με άλλες Περιφέρειες ώστε  να προχωρήσουμε  σε από κοινού ενέργειες. Η περιοχή μας στηρίζεται στην αγροτική μας οικονομία και οφείλουμε να την προστατεύσουμε», τόνισε ο κ Βασιλόπουλος.

Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και προαναγγέλλει αξιολόγηση των ενεργειών και των μέτρων που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε έκθεση που θα κάνει τέλος του μήνα. Για την περίοδο 2021-2027, ο κοινοτικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 87 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως υπέρ της δράσης για το κλίμα. 

Πάντως η Κομισιόν έχει ήδη συμφωνήσει με Ισπανούς και Πορτογάλους για αποζημιώσεις για τις ζημιές που είχαν οι παραγωγές τους από την ξηρασία. Επίσης προχωρά τη διαδικασία για να αποζημιωθούν και οι Ιταλοί για τις ζημιές που είχαν οι καλλιέργειες από τις πρόσφατες πλημμύρες.

16/06/2023 11:23 πμ

Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια, την αυτονομία και την ανθεκτικότητα του αγροτικού της τομέα, ζητούν οι Ευρωβουλευτές. Όπως υποστηρίζουν η αγροτική επιχειρηματικότητα και δραστηριότητα πρέπει να προστατευτούν στο πλαίσιο της εφαρμογής της «Πράσινης Συμφωνίας». Για αυτό απαιτούνται επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής.

Σε ψήφισμα, που υιοθετήθηκε την Τετάρτη (14/6), με 447 ψήφους υπέρ έναντι 142 κατά και 31 αποχών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από τρίτες χώρες και να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό εισαγωγών κρίσιμης σημασίας, όπως λιπάσματα, ζωοτροφές και πρώτες ύλες. 

Οι ευρωβουλευτές ζητούν ένα σχέδιο επισιτιστικής ασφάλειας με βάση τα αποθέματα τροφίμων, τη στρατηγική για τις πρωτεΐνες και τις ζωοτροφές και την οικονομική στήριξη των παραγωγών της ΕΕ.

Η χρηματοδότηση της πρόσβασης των αγροτών στις ψηφιακές τεχνολογίες και τη διαχείριση των καλλιεργειών ακριβείας είναι καίριας σημασίας για την αύξηση των αποδόσεων και τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και της κατανάλωσης νερού. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών εγκαταστάσεων και την προώθηση νέων υποδομών διαχείρισης των υδάτων.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν ευρωπαϊκές εκστρατείες κατά της σπατάλης τροφίμων, εθνικά προγράμματα πρόληψης αποβλήτων τροφίμων, προκειμένου τα σουπερμάρκετ να συνεργάζονται με τράπεζες τροφίμων, και στηρίζουν τις επενδύσεις σε υποδομές για πιο βιώσιμες εγκαταστάσεις μεταφοράς και αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων. Οι εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρήτρες για τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού από παραγωγούς τρίτων χωρών που υπόκεινται σε λιγότερο αυστηρή νομοθεσία.

Αναγνωρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί πιθανό ορόσημο στη μετάβαση της ΕΕ σε μια πιο πράσινη, βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία και γεωργία, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα ενδέχεται να έχουν ακούσια αποτελέσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί κατάλληλα και προσδιοριστεί σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει κατά την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας ότι η αγροτική επιχειρηματικότητα και δραστηριότητα προστατεύτε σε ολόκληρη την Ένωση από στρατηγική άποψη όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια.

Η εισηγήτρια Ευρωβουλευτής, Marlene Mortler (ΕΛΚ, Γερμανία), δήλωσε: «Η αυτάρκεια στα τρόφιμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητη. Μπορούμε να διασφαλίσουμε την επισιτιστική μας ασφάλεια μόνο εάν οι Ευρωπαίοι αγρότες έχουν μια ισχυρή και βιώσιμη θέση στην τροφική αλυσίδα και μπορούν να επενδύσουν στο μέλλον. Θέλουν καινοτομία και χρειάζονται κίνητρα! Οι αγρότες μας αξίζουν αξιόπιστες πολιτικές και πρακτικές συνθήκες πλαισίου. Ως εκ τούτου, το Κοινοβούλιο προτείνει διάφορα μέτρα για την ενίσχυση του ρόλου των πρωτογενών παραγωγών στην τροφική αλυσίδα. Αυτές περιλαμβάνουν τη στήριξη των νέων και των γυναικών αγροτών, καθώς και την προώθηση και την τόνωση των επενδύσεων και των καινοτομιών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί μια θετική προοπτική για τους ευρωπαίους γεωργούς, τις μελλοντικές γενιές τους και την επισιτιστική μας ασφάλεια».

15/06/2023 11:24 πμ

Προσπερνάει το ΥπΑΑΤ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και καταθέτει απευθείας στην ΕΕ φάκελο για τις ζημιές από τις καιρικές συνθήκες.

Θυμίζουμε ότι ήδη η Κομισιόν έχει αποφασίσει την χορήγηση αποζημιώσεων σε Ισπανούς και Πορτογάλους, από το αγροτικό αποθεματικό (κονδύλι 250 εκατ. ευρώ), για τις ζημιές που είχαν οι παραγωγές τους από την ξηρασία. Επίσης έχει υποσχεθεί αποζημιώσεις στους Ιταλούς για τις ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες. Η χώρα μας αποτελεί τον «κομπάρσο» στην ΕΕ και δεν ζητάει τίποτα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, «την ερχόμενη Τετάρτη (21/6) ετοιμάζουμε να καταθέσουμε φάκελο απευθείας στις Βρυξέλλες για αίτημα αποζημιώσεων λόγω ζημιών από τις καιρικές συνθήκες. Θα καταγράφουμε το πρόβλημα της ακαρπίας στις ελιές. Επίσης τον περονόσπορο που δημιουργεί προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια (οινοποιήσιμα, επιτραπέζια, σταφίδα). Ζημιές υπάρχουν λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων στην μηδική (δεν μπορεί να γίνουν κοπές), καθώς σε σιτάρια και βρώμη αφού τα χωράφια έχουν πλημμυρίσει. Επίσης καταστροφές έχουμε σε καρπούζια και πεπόνια που έχουν πάθει ζημιά από την μεγάλη διαφορά θερμοκρασιών και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».    

Στο μεταξύ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (13 Ιουνίου 2023) στον Πύργο Ηλείας, έγινε ενημέρωση των παγιδοθετών για το έργο τους - ξεκινά την Παρασκευή (16 Ιουνίου) - με σκοπό να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θα επιτευχθεί με την καθημερινή εποπτεία και συνεργασία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και του τμήματος Φυτοπροστασίας που έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος.

Ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος και θα αποδοθούν ευθύνες όπου  χρειαστεί σε μια δύσκολη, όπως την χαρακτήρισε, ελαιοκομική χρονιά: «oφείλουμε να προστατεύσουμε το ελαιόλαδο σε μια χρονιά περίεργη λόγω των κλιματικών αλλαγών που βιώνουμε γι αυτό και θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στον ρόλο που έχουμε αναλάβει. Μετά το πετυχημένο εγχείρημα του τριετούς προγράμματος δολωματικής δακοκτονίας που υλοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας επιμείναμε και συνεχίζουμε την εφαρμογή του και την περίοδο 2023-2025 που έχουμε μπροστά μας».

31/05/2023 05:20 μμ

Αίτημα για τη διάθεση πιστώσεων ύψους 3,8 εκατ. ευρώ κατέθεσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς το ΥπΑΑΤ, προκειμένου οι πληρωμές δικαιούχων δύο δράσεων να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Ειδικότερα, υποβλήθηκε αίτημα για διάθεση πίστωσης ύψους 3 εκατ. ευρώ, που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης στο πλαίσιο της πράξης «Υπομέτρο 4.1 Επενδύσεις στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, Δράσεις 4.1.1 & 4.1.3, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» και αντίστοιχα 800.000 ευρώ για το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020.

«Δεδομένου ότι πλέον οι πληρωμές των δικαιούχων γίνονται με ταχείς ρυθμούς, ζητάμε να μας εγκριθούν οι πιστώσεις που μας αναλογούν για το τρέχον διάστημα, ώστε να συνεχίσουμε τις πληρωμές απρόσκοπτα», εξηγεί ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των δικαιούχων.

26/05/2023 02:15 μμ

Η καθυστέρηση των δηλώσεων της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) δημιουργεί προβλήματατα έλλειψης ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που θα θέλουν να αγοράσουν ζωοτροφές σε λίγες ημέρες όταν θα ξεκινήσουν τα αλώνια.

Να θυμίσουμε ότι αν οι κτηνοτρόφοι δεν καταφέρουν να αγοράσουν στα αλώνια τότε τα σιτηρά θα τα πάρουν οι έμποροι και θα τα βάλουν στις αποθήκες για να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή και να έχουν κέρδος.

Στο παρελθόν κάθε χρόνο η κάρτα προέβλεπε την προείσπραξη του 80% της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα εισέπρατταν το κάθε έτος ενίσχυσης οι αγρότες. Τα πράγµατα από φέτος αλλάζουν και η Πράσινη Ενίσχυση (πρασίνισµα), µε τον τρόπο που την γνώριζαν οι αγρότες, καταργήθηκε φέτος. Επίσης οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να λάβουν την κάρτα αφού δεν γνωρίζουν οι τράπεζες το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβουν.  

Εδώ και ένα μήνα έχει υπογραφεί το νέο μνημόνιο συνεργασίας τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη» και στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

Ωστόσο επειδή υπάρχουν αλλαγές στις ενισχύσεις, λόγω της νέας ΚΑΠ, κάποιες τράπεζες που την ενεργοποίησαν είχαν όριο πίστωσης για το 2023 την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη. Άλλες τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήση την «Κάρτα του Αγρότη» και αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ (δηλαδή από τέλη Σεπτεμβρίου όπως έχει πει το ΥπΑΑΤ). 

Στην ουσία το 2023 έχουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα οι κτηνοτρόφοι από την κάρτα και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα έλλειψης ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών. Από την άλλη οι γαλακτοβιομηχανίες περιμένουν την πτώση τιμών στις ζωοτροφές για να βρουν τη δικαιολογία που χρειάζονται ώστε να ρίξουν τις τιμές παραγωγού στο γάλα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μεγάλη γαλακτοβιομηχανία μείωσε τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα στους κτηνοτρόφους που συνεργάζεται από όλη την χώρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από τον Οκτώβριο, χωρίς να έχει κάνει νωρίτερα καμιά ενημέρωση. Σαν δικαιολογία ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα με τις λιποπρωτεΐνες στο γάλα που παράδιναν. Η μείωση αυτή - σύμφωνα με όσα αναφέρουν κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο - κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι τέτοια εποχή πέρσι όταν η ενέργεια και οι τιμές ζωοτροφών είχαν φτάσει στα ύψη οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έδιναν αύξηση στην τιμή του γάλακτος υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Φέτος δεν ισχύει το ίδιο. Πάντα χάνουν οι κτηνοτρόφοι γιατί δεν υπάρχει στην χώρα μας «νομική θωράκιση» για τις εμπορικές συμφωνίες που κάνουν και για αυτό υπάρχουν ευθύνες. 

Δύσκολο αναμένεται το μέλλον των κτηνοτρόφων και κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

22/05/2023 10:34 πμ

Με τροποποιητική Υπουργική Απόφαση που πήρε ΦΕΚ καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του μισθώματος για τα δικαιώματα χρήσης βοσκής από κτηνοτρόφους προς τις οικείες Περιφέρειες.

Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται η διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών και η συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης (που θα γίνει από τις Περιφέρειες).

Καταβολή του μισθώματος για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής στις Περιφέρειες
1. Στη δήλωση της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης κάθε χρόνο, ο κτηνοτρόφος εκτός των άλλων, δηλώνει ότι εξουσιοδοτεί την οικεία Περιφέρεια να εισπράξει για λογαριασμό του, το ποσό της οφειλής με ισόποση χρέωση του τραπεζικού του λογαριασμού που έχει δηλωθεί στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) κατά την πίστωση αυτού με τα δικαιούμενα ποσά των ενισχύσεων που αφορούν στο συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος, ως μίσθωμα για τον επιλέξιμο δημόσιο βοσκότοπο που έτυχε κατανομής.
Σε περίπτωση, που ο κτηνοτρόφος δεν επισυνάψει την σχετική εξουσιοδότηση στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης, δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως προσδιορισθείσα έκταση, η έκταση που αναλογεί στην κατανομή επιλέξιμου δημόσιου βοσκότοπου.

2. Η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από την χορήγηση των δικαιούμενων ενισχύσεων αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, ηλεκτρονικό αρχείο με τα απαραίτητα στοιχεία των δικαιούχων ανά Περιφέρεια, με το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ, το ποσό που οφείλεται και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ αποστέλλει το εν
λόγω αρχείο προς την Τράπεζα, η οποία έχει συμβληθεί με το Ελληνικό Δημόσιο για την διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.
Η Τράπεζα αποστέλλει ηλεκτρονικό αρχείο στις λοιπές Τράπεζες, στις οποίες διατηρούν λογαριασμό οι δικαιούχοι. Όλα τα Τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται να εισπράξουν για λογαριασμό των δικαιούχων το ποσό της οφειλής τους από τα δικαιούμενα ποσά των ενισχύσεων που πιστώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός των δικαιούχων. 
Οι τράπεζες προχωρούν στην είσπραξη των ποσών των μισθωμάτων για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής, τα οποία συγκεντρώνονται με ευθύνη του τραπεζικού ιδρύματος που έχει συμβληθεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

3. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του ΥπΑΑΤ αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάθε Περιφέρεια για την επικαιροποίηση των στοιχείων του τραπεζικού λογαριασμού. Κατόπιν αποστολής των σχετικών στοιχείων από την Περιφέρεια στη ΓΔΟΥ, τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί μεταφέρονται στον τραπεζικό λογαριασμό της κάθε Περιφέρειας, με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Τράπεζα. Τα αποδεικτικά μεταφοράς κοινοποιούνται στην κάθε Περιφέρεια και στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας.

4. Δεν οφείλουν την καταβολή μισθώματος οι ιδιοκτήτες για την δική τους βοσκήσιμη γαία και οι αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι για την βοσκήσιμη γαία στην οποία έγινε η αποκατάστασή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι αιτούνται και λαμβάνουν από την αρμόδια ΔΑΟΚ βεβαίωση μη οφειλής, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

17/05/2023 12:00 μμ

Τον Μάρτιο στον «αέρα» οι διαγωνισμοί για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, είχε δηλώσει μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης Zootechnia ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Τώρα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ η ημερομηνία πάει για μετά τις εκλογές τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα στις 15 Μαΐου 2023 ανακοίνωσε ότι «σε χρονικό διάστημα ενός μηνός θα δημοσιευθούν οι σχετικές διακηρύξεις».

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:  

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις οικείες Περιφέρειες για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, κατόπιν δημοσίευσης της υπ’ αρ. 164/2023 Πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπεγράφησαν στις 15 Μάϊου, οι νέες προγραμματικές συμβάσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Γεωργαντά και

α) τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Κασαπίδη, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», με συνολικό προϋπολογισμό 1.949.213,90 ευρώ,

β) τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Ηπείρου» με συνολικό προϋπολογισμό 1.928.868,44 ευρώ,

γ) τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», με συνολικό προϋπολογισμό 2.374.646,40 ευρώ,

δ) τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Κρήτης», με συνολικό προϋπολογισμό 2.120.313,52 ευρώ,

ε) τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», με συνολικό προϋπολογισμό 1.800.102,86 ευρώ.

Με τις προγραμματικές συμβάσεις οι οικείες Περιφέρειες αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα για την ωρίμανση, δημοπράτηση και διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για την επιλογή αναδόχων για την εκπόνηση των μελετών για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. 

Η διάρκεια των προγραμματικών συμβάσεων αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής τους και λήγει με την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31.12.2024.

Οι πόροι χρηματοδότησης των έργων θα προέλθουν από τα εισπραχθέντα μισθώματα για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής που έχουν κατατεθεί υπέρ της κάθε Περιφέρειας.

Με δεδομένη τη λήξη των προηγούμενων προγραμματικών συμβάσεων, επιλύεται μία εκκρεμότητα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, επιτυγχάνεται η επίλυση ενός χρονίζοντος ζητήματος για τη χώρα και τους κτηνοτρόφους, εφαρμόζονται πολιτικές ορθολογικής και σύγχρονης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και αποφεύγεται ο κίνδυνος επιβολής περαιτέρω δημοσιονομικών διορθώσεων, καθώς έχουν τροποποιηθεί οι ειδικοί όροι και έχει τεθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα και σε χρονικό διάστημα ενός μηνός θα δημοσιευθούν οι σχετικές διακηρύξεις.

Επίκειται η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων με τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου, τα σχέδια των οποίων έχουν ήδη υποβληθεί για προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

15/05/2023 04:08 μμ

Οι βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας πάνε πίσω τις σπορές καλαμποκιού κατά ένα μήνα αλλά και την συγκομιδή κτηνοτροφικών και σανοδοτικών ψυχανθών. 

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις κάνει δύσκολη και την βόσκηση, με αποτέλεσμα τα ζώα να παραμένουν στους στάβλους και να θέλουν ζωοτροφές.

Οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να αγοράσουν ζωοτροφές από τους εμπόρους που αυτή την εποχή οι τιμές τους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) υποστηρίζει ότι το στρες που δημιουργείται στα ζώα (κυρίως αιγοπρόβατα), λόγο των μεγάλων εναλλαγών θερμοκρασιών, οδηγεί σε μείωση παραγωγής γάλακτος, η οποία δεν επανέρχεται. Για αυτό ζητά την καταγραφή των ζημιών και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με de minimis ή άλλα οικονομικά εργαλεία.   

Συγκεκριμένα ο ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:

«Η πρωτογενής παραγωγή διανύει την δυσκολότερη περίοδο της δεκαετίας, η μείωση που υπολογίζουμε αυτήν την στιγμή ξεπερνάει το 20% στις εκτροφές αιγοπροβάτων και περισσότερο από 15% στις αγελάδες κρεατοπαραγωγής. 

Στην δυσκολότερη περίοδο για την κτηνοτροφική παραγωγή ήρθαν τώρα να προστεθούν και παρατεταμένες βροχοπτώσεις ειδικά στις περιοχές Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το στρες που δημιουργείται στα ζώα λόγο μεγάλων εναλλαγών θερμοκρασιών οδηγεί σε μείωση παραγωγής η οποία δεν επανέρχεται ποτέ στα αρχικά στάδια με αποτέλεσμα η παραγωγή γάλακτος αυτήν την στιγμή να έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα. 

Λόγο των βροχοπτώσεων η καλλιέργεια αραβόσιτου έχει αργήσει ήδη έναν μήνα με αποτέλεσμα να αργήσει επιπλέον και η συγκομιδή του κάτι το οποίο δημιουργεί πολλά και σύνθετα προβλήματα στους κτηνοτρόφους για τις ανάγκες των εκτροφών τους. 

Επίσης είναι αδύνατη εδώ και έναν μήνα η συγκομιδή παραγωγής σανοδετικών ψυχανθών για τις ανάγκες των κτηνοτροφικών μονάδων όπως επίσης και η βόσκηση, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να αγοράσουν επιπλέον ζωοτροφές σε υψηλές τιμές αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής ενώ την ίδια στιγμή οι γαλακτοβιομηχανίες ανακοινώνουν μειώσεις στην τιμή γάλακτος αλλά και κρέατος στα σφαγεία. 

Για τον λόγο αυτόν ο ΣΕΚ αιτείται από το ΥπΑΑΤ την άμεση καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση όλων των παραγωγών μέσω de minimis ή άλλων εργαλείων των προαναφερόμενων αλλά και άλλων περιοχών όπου έχουν πληγεί από παρατεταμένες βροχοπτώσεις. 

Να υπενθυμίσουμε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι ο μόνος κλάδος που πληρώνει ασφάλεια ΕΛΓΑ και σπάνια ή και ποτέ δεν αποζημιώνεται για μειωμένη παραγωγή κάτι το οποίο είναι όχι μόνο άδικο αλλά και δεν έχουν εισακουστεί τα αιτήματα μας για αλλαγή του κανονισμού.

Η στήριξη του κράτους κρίνεται αναγκαία για την επιβίωση του κλάδου αλλά και της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας μας».

21/04/2023 11:14 πμ

Σε κίνηση διαμαρτυρίας προχώρησαν την Πέμπτη (20/4/2023) οι εργαζόμενοι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων (Agrosyn), εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για τη μη έκδοση άδειας λειτουργίας τού νέου εργοστασίου ζωοτροφών και τον κίνδυνο να χαθεί το ύψος της επένδυσης του Αναπτυξιακού Νόμου.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Παπαγιάννης, Διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων, «το έτος 1986 σε μια έκταση 65 στρεμμάτων ανεργέθηκε μια βιομηχανική μονάδα συσκευασίας και επεξεργασίας αυγών για τα μέλη του συνεταιρισμού μας. Το 1992 μας χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας κέντρου ωοσκοπήσεως και συσκευασίας αυγών, καθυστερημένα παρόλο που το ωοσκοπικό μηχάνημα λειτουργούσε εξαρχής ήτοι από αρχές του έτους 1989. Στα παραχωρητήρια υπήρχε όρος ότι υπό την προϋπόθεση της  έγκαιρης (μέσα σε 3ετία ή σε χρονικό διάστημα μετά από παράταση) κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου, οι εκτάσεις θα περιέρχονταν στην κυριότητα του Συνεταιρισμού.

Το κέντρο ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών εξακολουθεί από τότε μέχρι και σήμερα να λειτουργεί ανελλιπώς, η δε αυτή δραστηριότητα του Συνεταιρισμού περιλαμβάνεται στην ευρύτερη δραστηριότητα επεξεργασίας αυγών. Τονίζεται ότι ο Συνεταιρισμός είναι μια υγιής επιχείρηση που δεν έχει οφειλές. Το τίμημα των παραχωρήσεων εξοφλήθηκε ολοσχερώς με τις πράξεις παραχώρησης. Όλα τα δάνεια που λάβαμε για την κατασκευή του εργοστασίου έχουν εξοφληθεί για την κατασκευή του εργοστασίου (περίπου 2.000.000 ευρώ).

Σε αυτό τον χώρο και σε ένα ήδη υπάρχων κτίριο θέλουμε να ιδρύσουμε μια μονάδα επεξεργασίας ζωοτροφών. Έχουμε ενταχθεί οριστικά στον Αναπτυξιακό νόμο για επένδυση στις παραχωρηθείσες εκτάσεις ύψους 1.000.000 ευρώ για κατασκευή εργοστασίου φυραματοποιίας και ζωοτροφών. Μάλιστα είχαμε και καλή μοριοδότηση. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να τοποθετούμε τα μηχανήματα και έχουμε προκαταβάλει το 30% της επένδυσης δηλαδή 300.000 ευρώ.

Η Περιφέρεια όμως δεν δίνει τις σχετικές άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας για να προχωρήσει η επένδυση. Απορρίπτει την αίτησή μας για άδεια εγκατάστασης του νέου εργοστασίου.

Έχουμε καταθέσει όλα τα παραπάνω που αποδεικνύονται μαζί με έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη από το καλοκαίρι του 2021 αλλά και στη Διεύθυνση ακίνητης περιουσίας με αριθμό πρωτοκόλλου 3525/374550/24.12.2021

Ζητούμε να δοθεί μία λύση σε ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων, καθώς θεωρούμε ότι ο συνεταιρισμός εκπλήρωσε τον σκοπό του διότι το εργοστάσιο λειτούργησε, και σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί το τμήμα ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών το οποίο είχε επισκεφθεί, τον Ιανουάριο του 2018, ο σημερινός Πρωθυπουργός. Ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό αλλά και μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται μεγάλη επένδυση που θα εξασφαλίσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και νέες θέσεις εργασίας. 

Έχουμε κάνει πρόσφατα συνάντηση στο ΥπΑΑΤ με τον υπουργό κ. Γεωργαντά, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλία να λύσει το πρόβλημα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι και υπάρχει κίνδυνος να  χαθεί το ύψος της επένδυσης και να απενταχθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο, πράγμα που θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό».

10/04/2023 10:09 πμ

Ανακοινώθηκε η οριστική λίστα δικαιούχων κτηνοτρόφων για την δεύτερη πρόσκληση πληρωμής ενίσχυσης για ζωοτροφές.

Eιδικότερα εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο τελικός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην σχετική 2η Πρόσκληση.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, εκδόθηκε ο οριστικός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης-πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων κτηνοτρόφων στον ιστότοπο (εδώ) με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση. 

Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.