Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διαγωνισμός Καινοτομίας Trophy – Τροφή Challenge: Παράταση αιτήσεων

01/10/2021 12:45 μμ
Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» παρατείνει την περίοδο υποβολής αιτήσεων για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό καινοτομίας στον τομέα της αγροδιατροφής «Trophy – Τροφή Challenge».

Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» παρατείνει την περίοδο υποβολής αιτήσεων για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό καινοτομίας στον τομέα της αγροδιατροφής «Trophy – Τροφή Challenge». Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί για τρίτη συνεχή χρονιά με στόχο να επιβραβεύσει καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ιδέες ακόμα και σε αρχικό στάδιο, που αναπτύσσουν εμπορικές και επιχειρηματικές λύσεις στους τομείς της αγρο-τεχνολογίας και της αγρο-διατροφής.

Μετά το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε και για τη διευκόλυνση του μεγάλου αριθμού συμμετοχών που προσφέρουν λύσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου οικοσυστήματος αγροδιατροφής, παρατείνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων έως τις 03/10/2021.

Ο διαγωνισμός προσφέρει στους συμμετέχοντες, που θα διακριθούν, ευκαιρίες δικτύωσης με σημαντικούς φορείς του ελληνικού και διεθνούς οικοσυστήματος καινοτομίας, εξατομικευμένη υποστήριξη ανάλογα με τις ανάγκες τους, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 23.000€.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις συμμετοχής και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στην ιστοσελίδα www.trophychallenge.gr.

Τρεις είναι οι κατηγορίες του διαγωνισμού, στις οποίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους:

  • Agri-Tech, για επιχειρηματικές προτάσεις που αφορούν στον πρωτογενή τομέα και παραγωγή και έχουν αναπτύξει κάποιο πρωτότυπο
  • Food-Tech, για επιχειρηματικές προτάσεις που αφορούν στην επεξεργασία και ποιότητα τροφίμων και έχουν αναπτύξει κάποιο πρωτότυπο
  • Agrologistics, για επιχειρηματικές ιδέες που αφορούν στην εφοδιαστική αλυσίδα των αγροδιατροφικών προϊόντων. 

Οι προτάσεις αρχικά θα ελεγχθούν από την Οργανωτική Επιτροπή ως προς την επιλεξιμότητά τους και στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από την Ελεγκτική Επιτροπή ως προς την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα εφαρμογής τους.

Οι έως και εικοσιπέντε (25) φιναλίστ ομάδες που θα καταθέσουν τις πιο καινοτόμες και βιώσιμες προτάσεις, θα συμμετάσχουν σε ειδικό διήμερο bootcamp, όπου θα λάβουν καθοδήγηση από ειδικούς του χώρου, ώστε να παρουσιάσουν τις ιδέες τους στην Επιτροπή Αξιολόγησης, κατά την τελική φάση του Διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι το «Trophy – Τροφή Challenge 2021» θα διεξαχθεί  διαδικτυακά μέσω της ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του οργανισμού «Cultivate».

Ο διαγωνισμός «Trophy – Τροφή Challenge» ξεκίνησε το 2019 και μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει 67 startups ενώ παράλληλα οι 8 νικήτριες ομάδες των προηγούμενων κύκλων έλαβαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας €47.000.

Μέγας δωρητής του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και του «Trophy – Τροφή Challenge» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Χορηγοί της φετινής διοργάνωσης είναι η Πρεσβεία των Η.Π.Α. και οι εταιρείες BAYER και BASF. Τα μη χρηματικά έπαθλα του διαγωνισμού προσφέρουν η δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης Βεκρής, ο εθελοντικός οργανισμός ΚΕΜΕΛ και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων RSM Greece.

νέα γενιά

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Από το 2018, έχει ωφελήσει πάνω από 3.500 νέους, υλοποιώντας προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε περισσότερα από 65 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2018, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Rutgers (το κρατικό πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϋ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Τον Οκτώβριο του 2020, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες και το δίκτυο συνεργατών της, διατηρώντας παράλληλα τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers ως στρατηγικό και τεχνικό σύμβουλο.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) www.SNF.org είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $3.1 δισεκατομμυρίων, μέσω 5.000 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 135 χώρες ανά τον κόσμο. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση.
Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Σχετικά άρθρα
23/03/2023 10:26 πμ

Η ψηφιακή εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ», αρμόδια αρχή της οποίας είναι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (υπό την εποπτεία του  ΥπΑΑΤ) και η οποία ήδη λειτουργεί για το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, δύναται να επεκταθεί και σε οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν.

Παράλληλα, η λειτουργία και διαχείριση της ψηφιακής εφαρμογής «ΑΡΤΕΜΙΣ», θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ – gov.gr). Και η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ. Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών» ενώ το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν. Τη διαφωνία του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Ως μια μεγάλη τομή η οποία δείχνει την κατεύθυνση και δίνει την βάση για τον καθοριστικό ρόλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς το νομοσχέδιο για το ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο, οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού. Όπως τόνισε μόνο μέσα από την έρευνα και την κατάρτιση θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική και την επισιτιστική κρίση.

Σήμερα γίνεται πραγματικότητα ένα «στοιχειωμένο νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξηγώντας ότι «έπρεπε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για να αποκτήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το δικό του νόμο, για να αποδείξει ότι αντέχει και ότι η ύπαρξή του έχει προστιθέμενη αξία για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο».

Όπως σημείωσε επίσης, με το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκεται η θεσμική αναβάθμιση του Οργανισμού και εξασφαλίζεται η βελτιστοποίηση της δράσης του στους τομείς της αγροτικής έρευνας και εκπαίδευσης, της πιστοποίησης, των ελέγχων διακίνησης γάλακτος και κρέατος και της καταγραφής, διατήρησης και αξιοποίησης των εθνικών φυτικών και ζωικών πόρων. Με γνώμονα μάλιστα την εμπειρία που αποκτήθηκε από την δωδεκάχρονη λειτουργία του Οργανισμού, το νομοσχέδιο προβαίνει σε οργανωτικές αλλαγές, επικαιροποιεί τους σκοπούς του Οργανισμού,  αναβαθμίζει την δραστηριότητά του στην αγροτική έρευνα και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και  αποδοτικότερη δράση του στον τομέα της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων.

Περιγράφοντας την βασική καινοτομία του νομοσχεδίου είπε ότι ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ πλέον αναλαμβάνει τον ρόλο του βασικού θεσμικού συμβούλου του Υπουργείου για ζητήματα αγροτικής πολιτικής, μέσω της δημιουργίας νέας Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Στρατηγικών Συμβουλών.

Μια άλλη σημαντική καινοτομία αποτελεί η σύσταση της Επιτροπής Αγροτικής Έρευνας, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η διασύνδεση ερευνητικής δραστηριότητας του ΕΛΓΟ, με τις κατευθύνσεις αγροτικής πολιτικής που τίθενται κάθε φορά από το Υπουργείο.

Σημαντικό χαρακτηρίστηκε επίσης το άρθρο 19 με το οποίο θεσμοθετείται η Επιτροπή προσδιορισμού Ορίων αποδόσεων γάλακτος. Αντικείμενό της θα είναι ο προσδιορισμός με επιστημονικά κριτήρια των ορίων απόδοσης γάλακτος, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, όπως τα πρωτεϊνικά κλάσματα. Έτσι, θα υπάρχει ένας αντικειμενικός, αξιόπιστος και άμεσος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε επιχειρούμενης νοθείας.  

Σημαντική θεωρείται επίσης η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, ο οποίος θα  αποτελέσει το όχημα για την πραγμάτωση στόχων, όπως η αποκατάσταση, προστασία, ανάδειξη και συντονισμός της ελαιοκαλλιέργειας, η προβολή του ΠΟΠ προϊόντος, Κονσερβολιάς Άμφισσας, η αγροτική οδοποιία,  η πυρασφάλεια, η διαχείριση αποβλήτων και υδατικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, υπό την εποπτεία του ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε τέλος στην πρόβλεψη περί ακατάσχετου των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται λόγω επιβολής μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου και των ενισχύσεων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία.

Διαβάστε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή (εδώ

Τελευταία νέα
20/03/2023 01:02 μμ

Ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει, προς ψήφιση στη Βουλή, τροπολογία που θα αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.  Γ. Γεωργαντάς, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου  για τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και απασχολεί κι εμάς. Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς. 

Και πρόσθεσε τα εξής: «Δεν είναι ώριμη ακόμα η όποια διαβούλευση έχει γίνει, ούτως ώστε να μπορέσει να ανακοινωθεί. Ίσως τις επόμενες ημέρες να έχουμε κάτι ανακοινώσιμο. Θα ενημερώσω βεβαίως πρώτα τους Εισηγητές των κομμάτων για αυτό, έτσι ώστε να δούμε αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, διότι κάποιες ρυθμίσεις ακόμα θα ανακοινωθούν σύντομα. Θα φροντίσω να είστε ενήμεροι νωρίτερα, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Ολομέλεια. Είμαστε πραγματικά δεκτικοί σε οποιαδήποτε προσθήκη ή πρόταση που ενδεχομένως έχει διαφύγει της δικής μας επιμέλειας, η οποία υπηρετεί τους σκοπούς τους οποίους προανέφερα».

Θυμίζουμε ότι με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π.Δ., εξειδικεύοντας αφενός τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού για κάθε επιμέρους επιστημονικό κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι). Η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα που αναφέρονται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014. Από τότε όμως ιδρύθηκαν νέες σχολές Γεωπονίας πενταετούς φοίτησης (από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ). Οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφό του (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη να συμπεριληφθούν τα συναφή Τμήματα στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας (Π.Δ. 344/2000 και άρθρο 41 του ν. 4262/2014).

14/02/2023 09:12 πμ

Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον τίτλο «Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ». Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 27η Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μέσω της θεσμικής θωράκισης του ΕΛΓΟ  Δήμητρα, επιχειρείται η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη δράση του στους τομείς της συμβουλευτικής υποστήριξης στη χάραξη αγροτικής πολιτικής από το εποπτεύον ΥπΑΑΤ, ιδίως στα ζητήματα κλιματικής κρίσης και επισιτιστικής ασφάλειας, της εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συνεχούς επιστημονικής αρωγής των αγροτών, της αγροτικής έρευνας, της διασφάλισης ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και των ελέγχων της παραγωγής, ποιότητας και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

O ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί καθολικό διάδοχο των περιουσιακών δικαιωμάτων και των νομικών και οικονομικών υποχρεώσεων των τεσσάρων (4) συγχωνευθέντων σε αυτόν εποπτευομένων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήτοι: 
α) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, 
β) του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης, 
γ) του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων και 
δ) του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος.

Το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ασκεί τις κάτωθι αρμοδιότητες:
α) χαράσσει τη συνολική στρατηγική και πολιτική, συντονίζει, εποπτεύει και ελέγχει το έργο του Οργανισμού,
β) εγκρίνει και υποβάλλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τετραετές Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις και πολιτικές του Υπουργείου,
γ) υποβάλλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωμοδοτήσεις, εισηγήσεις και προτάσεις, που αφορούν στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής, καθώς και προτάσεις νομοθετικών ή κανονιστικών μέτρων για την επίτευξη των σκοπών του και τη βελτίωση της λειτουργίας του,
δ) καταρτίζει, εγκρίνει και υποβάλλει πρόταση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του άρθρου 11, και για κάθε άλλο κανονισμό σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του,
ε) ασκεί κάθε οικονομική και διαχειριστική πράξη, όπως, αγορά, πώληση, εκμίσθωση και μίσθωση, διαχειρίζεται την περιουσία και τους πόρους του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, αποφασίζει για κάθε είδους δαπάνες, ιδίως για τη σύναψη δανείων, την αποδοχή επιχορηγήσεων, χρηματοδοτήσεων, δωρεών και εισφορών τρίτων, τη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, κατάρτισης μελετών, έργων και προμηθειών με τρίτους για θέματα που άπτονται της λειτουργίας του,
στ) αποφασίζει για τη σύναψη συμφωνιών με δημόσιους φορείς, διεθνείς οργανισμούς και ενωσιακά όργανα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, καθώς και ιδιώτες,
ζ) εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό, ισολογισμό και απολογισμό και προβαίνει στις σχετικές τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης του,
η) εγκρίνει την κατανομή του ετήσιου προϋπολογισμού στις οργανικές του μονάδες,
θ) εγκρίνει τους όρους και τη διαδικασία χορήγησης ταμειακών διαχειριστικών διευκολύνσεων, προκαταβολών και επιστροφής αυτών,
ι) μεριμνά για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων του προσωπικού και των δικηγόρων του.

Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ορίζεται αρμόδια αρχή για τη λειτουργία και τη διαχείριση της ψηφιακής εφαρμογής «ΑΡΤΕΜΙΣ», η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ – gov.gr), με σκοπό τη συγκέντρωση και διαχείριση στοιχείων, σχετικά με την παραγωγή, εισαγωγή, επεξεργασία και εμπορία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος, αυγών και οποιουδήποτε άλλου αγροτικού προϊόντος προσδιορισθεί με την απόφαση της παρ. 8 του άρθρου 24.

Δείτε την διαβούλευση (πατήστε εδώ)

17/01/2023 04:17 μμ

Μέχρι τη βουλή έφθασε το θέμα της μη ανανέωσης των συμβάσεων, εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Σε καθυστέρηση της έγκρισης των κονδυλίων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, των προγραμμάτων στα οποία εντάσσονται οι εργαζόμενοι, απέδωσε τη μη ανανέωση των συμβάσεων 51 εργαζομένων στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντάς, κάνοντας παράλληλα λόγο για... τυπικό πρόβλημα, λόγω αλλαγής στη νομοθεσία για τον έλεγχο των συμβάσεων.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της Διαμάντως Μανωλάκου, βουλευτή του ΚΚΕ, στη βουλή, ο ΥπΑΑΤ, κ. Γεωργαντάς, προανήγγειλε πως το θέμα θα αντιμετωπιστεί με προσωρινές δίμηνες συμβάσεις, απορρίπτοντας ωστόσο το αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, με νομοθετική ρύθμιση, παραπέμποντας αόριστα σε μελλοντικές προκηρύξεις θέσεων εργασίας.

Την επαναπρόληψη των 51 εργαζομένων από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ινστιτούτου ζήτησε από την πλευρά της, η Διαμάντω Μανωλάκου. Επεσήμανε ότι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) είναι ουσιαστικά το πρώτο ιδρυθέν ερευνητικό Ινστιτούτο της χώρας (1929) και σχεδόν το μοναδικό με τόση ευρεία επιστημονική βάση σε θέματα φυτοϋγείας, φυτοπροστασίας, εκτίμησης επικινδυνότητας και ασφαλούς χρήσης γεωργικών φαρμάκων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ασφάλειας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.

Εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό υψηλού επιπέδου. Γι' αυτό ακριβώς τo ΜΦΙ με τη συσσωρευμένη και την εξειδικευμένη γνώση του παρέχει υπηρεσίες που το καθιστούν θεματοφύλακα της ποιότητας και της ασφάλειας στη ανάπτυξη της γεωργίας με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Αποτελεί για τη χώρα σημείο αναφοράς για σειρά προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική αγροτική παραγωγή, αλλά και την εκπροσώπηση της χώρας σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

«Δυστυχώς αντί να ενισχυθεί με προσωπικό, γιατί υπάρχουν κενά και καθυστερήσεις σε απαντήσεις και να μονιμοποιηθούν οι έμπειροι εργαζόμενοι με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας, η κυβέρνηση προέβη στην απόλυση 51 εργαζομένων. Είναι προκλητικό και απαράδεκτο επειδή είναι απαραίτητοι και όλοι με υψηλή εξειδίκευση και αυξημένα τυπικά προσόντα, εργάζονται εδώ και χρόνια (έως και 15 συναπτά έτη), τόσο στο Μπενάκειο όσο και σε υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ. Σε προγράμματα που σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία και την προστασία του καταναλωτή («Υπολείμματα Γεωργικών Φαρμάκων», «Έλεγχος και Αξιολόγηση Βιοκτόνων Προϊόντων», «Επισκοπήσεις (surveys) κατά ορισμένων επιβλαβών οργανισμών» κ.ά.)», σημείωσε η κα Μανωλάκου.

Παράλληλα, ανέφερε καταλήγοντας ότι οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις με μεγάλη συμμετοχή, αλλά και τη στήριξη από τους μόνιμους υπαλλήλους, αποδεικνύοντας πως οι απολυμένοι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι. Ζήτησε επίσης την αντιμετώπιση των κτηριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και την άμεση μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, πριν μπει η χώρα σε προεκλογική περίοδο και με δεδομένο ότι χρειάζονται 30 μέρες για να αποφανθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σημειώνεται πως στη μη ανανέωση των συμβάσεων των εν λόγω εργαζομένων αντέδρασαν τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Σ.Ε.Μ.Φ.Ι.).

27/12/2022 02:47 μμ

Περιλαμβάνει 87 ερευνητικές εργασίες πλήρους κειμένου επί συνόλου 143 που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο.

Το Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα τον περασμένο Ιούνιο, ενώ το βιβλίο 660 σελίδων επιμελήθηκε ο διοργανωτής του Συνεδρίου Δρ. Μαγγανάρης και εξέδωσε η Διεθνής Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ISHS).

Το βιβλίο με τα πρακτικά του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Ροδακινιάς είναι διαθέσιμο προς την επιστημονική κοινότητα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, πατώντας εδώ.

20/12/2022 12:37 μμ

Σημαντικές ανακοινώσεις στο 13ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.

Ένα λογισμικό, το οποίο θα προκύψει στην τελική του μορφή στις αρχές του 2023 με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ερευνώ Καινοτομώ» θα μπορεί να αποκαλύπτει την ταυτότητα, την προέλευση, αλλά και τα χαρακτηριστικά μιας ευρείας γκάμας αγροτικών προϊόντων, υποστηρίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Απόστολος Βανταράκης, καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.

Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη: «μέχρι σήμερα η... όποια ταυτότητα ενός προϊόντος, φαίνεται για τον καταναλωτή από το Lot, τον αριθμό δηλαδή που αναγράφεται πάνω σε κάθε προϊόν και αναφέρεται στην παρτίδα του. Ο κωδικός αυτός δεν παρέχει πληροφορίες όμως, σχετικά με την προέλευση του προϊόντος. Όπως ανακοινώσαμε στο πρόσφατο συνέδριο, στο τέλος του 2023 θα έχουμε έτοιμο ένα λογισμικό, πάνω στο οποίο δουλεύουμε με εταιρείες στο πλαίσιο του προγράμματος Ερευνώ Καινοτομώ, το οποίο θα μπορεί να προσδιορίζει την προέλευση του προϊόντος, δηλαδή θα είναι δυνατό να βρίσκουμε από ποιά περιοχή προέρχεται το εκάστοτε προϊόν. Τη μέθοδο αυτή με ανάλυση του dna του προϊόντος εφαρμόσαμε ήδη για το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου σε συνεργασία με την εταιρεία Στέφος, αλλά και τη σταφίδα Βοστίτσα Αιγίου, της τοπικής Ένωσης Συνεταιρισμών».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βανταράκης, η μέθοδος αυτή, μπορεί να γίνει και για άλλα προϊόντα, όπως παράδειγμα τις ελιές Καλαμών, αλλά όχι μόνον. «Πιο εύκολο είναι να βρούμε την χώρα προέλευσης της ελιάς με τη μέθοδο που εφαρμόζουμε, ακόμα και το χωράφι που παρήχθη το προϊόν. Αυτό γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχουν και προϊόντα όμως, στα οποία δεν θα έχει εφαρμογή η μέθοδος. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και την περιοχή ή τη χώρα που παράγεται το προϊόν», πρόσθεσε.

Μια τέτοια μέθοδος θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον Έλληνα αγρότη, αλλά και κτηνοτρόφο, καθώς τα φαινόμενα νοθείας έχουν διαχρονικά συνθλίψει το αγροτικό εισόδημα. Από το ΥπΑΑΤ και την κυβέρνηση πάντως δεν έχει γίνει ακόμα τουλάχιστον κάποια κρούση στους υπεύθυνους φορείς του προγράμματος για τη μέθοδο, η οποία δύναται να μπει στη μάχη για το αγροτικό εισόδημα.

Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη, είναι στα θετικά πως υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την πιστοποίηση των προϊόντων ΠΟΠ ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ερευνώ Καινοτομώ» στις αρχές του 2023, θα προκύψει ένα λογισμικό στο οποίο θα προσβλέπει ο καταναλωτής και θα αναφέρει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Συνεργασία υπάρχει ήδη μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και των αντίστοιχων εταιρειών οι οποίες επιθυμούν πολύ την εφαρμογή ενός συστήματος γενετικής ταυτότητας των προϊόντων τους, ώστε ο καταναλωτής να είναι σίγουρος, τι αγοράζει. Στην έρευνα που παρουσιάστηκε στο 13ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων συμμετείχαν οι Απόστολος Βανταράκης, Μαρία Ελένη Δημητρακοπούλου, Ζωή Κοτσίρη, Μαρία Αθανασίου και Ελευθερία Χόρτη – Τρίψα.

Αναφορικά τέλος με το κόστος εφαρμογής της μεθόδου με ανάλυση του dna, ο κ. Βανταράκης, μας εξήγησε πως όσο μαζικότερο χαρακτήρα αποκτήσει, τόσο πιο προσιτή θα γίνει, φέρνοντας ως παράδειγμα, τις εργαστηριακές αναλύσεις και τα τεστ για τον covid-19, που στην αρχή πληρώνονταν ακριβότερα, σε σχέση με σήμερα.

30/11/2022 03:18 μμ

Η Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία ανακοινώνει τη διοργάνωση του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της με τίτλο: «Ζιζανιολογία: καινοτομίες, προτεραιότητες και προκλήσεις στη σύγχρονη γεωργία».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αμφιθέατρο Συνεδριακού Κέντρου) στις 9, 10 & 11 Μαϊου 2023. Οι θεματικές ενότητες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις παρακάτω:

  • Βιολογία, φυσιολογία και οικολογία ζιζανίων
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων
  • Βιολογική αντιμετώπιση ζιζανίων
  • Ανθεκτικότητα ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα και τρόποι διαχείρισης
  • Καινοτόμα συστήματα και νέες τεχνολογίες διαχείρισης ζιζανίων
  • Νέα είδη ζιζανίων και νέα ζιζανιοκτόνα.

Οργανωτική Επιτροπή

Πρόεδρος της Ο.Ε.: Ηλίας Τραυλός (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος ΔΣ ΕΖΕ)
Μέλη της Ο.Ε.: Γαρυφαλλιά Οικονόμου-Αντώνακα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της ΕΖΕ)
Δημοσθένης Χάχαλης (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Ταμίας της ΕΖΕ)
Σταύρος Ζαννόπουλος (ΕΦΕΤ, Γραμματέας της ΕΖΕ)
Παναγιώτα-Θηρεσία Παπαστυλιανού (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Σπύρος Φουντάς (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Ιωάννα Κακαμπούκη (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Επιστημονική Επιτροπή

Αφεντούλη Α., Βασιλάκογλου Ι., Βρύζας, Ζ., Βυζαντινόπουλος Σ., Γαλάνης Μ., Γιτσόπουλος Θ., Δαμαλάς Χ., Δήμας, Κ., Ελευθεροχωρινός Η., Ζαννόπουλος Σ., Κανάτας Π., Καρκάνης Α., Κατή Β., Κορρές Ν., Κουτρούμπας Σ., Λόλας Π., Μπιλάλης Δ., Οικονόμου Γ., Παπαπαναγιώτου Α., Παπαστυλιανού Π.Θ., Τραυλός Η., Φουντάς Σ., Χάχαλης Δ.
Όλα τα μέλη της Εταιρείας θεωρούνται εν δυνάμει κριτές των υποβληθέντων εργασιών. Η ανάθεση των εργασιών στους κριτές εξαρτάται από το αντικείμενο της εργασίας και βαρύνει την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Περιλήψεις

Οδηγίες Συγγραφής

Οι περιλήψεις των ανακοινώσεων στο 21ο Συνέδριο, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ., θα πρέπει να είναι στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Οι οδηγίες συγγραφής των περιλήψεων και το υπόδειγμα συγγραφής θα είναι διαθέσιμα στην Ιστοσελίδα της ΕΖΕ.

Υποβολή

Η υποβολή των περιλήψεων θα γίνεται με αποστολή email προς τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Αν. Καθηγητή Ηλία Τραυλό (travlos@aua.gr). Κατά την υποβολή της περίληψης θα πρέπει να δηλώνεται εάν πρόκειται για γραπτή η προφορική ανακοίνωση. Η τελική επιλογή (προφορική ή γραπτή ανακοίνωση) θα πραγματοποιηθεί από την Οργανωτική Επιτροπή ανάλογα με τον αριθμό των παρουσιάσεων.

Προθεσμίες

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των περιλήψεων είναι η Πέμπτη 31/01/2023.

Κόστος Εγγραφής

  • Μη μέλη της ΕΖΕ: 60 Ευρώ
  • Μέλη της ΕΖΕ: 50 Ευρώ
  • Φοιτητές: 30 Ευρώ.

Υγειονομικά πρωτόκολλα-πανδημία κορονοϊού

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν την περίοδο διοργάνωσης του συνεδρίου.

Πληροφορίες

Ενημερωθείτε για τις Αναγγελίες του συνεδρίου, την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή, τη Θεματολογία και τις σχετικές Προθεσμίες μέσω της ιστοσελίδας της ΕΖΕ:
www.eze.org.gr

Θα ακολουθήσει 3η αναγγελία με οδηγίες για την εγγραφή στο συνέδριο

19/10/2022 12:55 μμ

Η δυνατότητα καλλιέργειας μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού στην Ελλάδα, ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, προτάθηκε στο πλαίσιο του 36ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι στρεμματική απόδοση σόγιας μπορεί να ξεπεράσει τα 650 κιλά.  

Η καινοτόμος αυτή πρόταση αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών (Ε.Ζ.Π.Γ.) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο είχε ως τίτλο «Πιλοτική καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές» και έφερε την υπογραφή των: Β. Κοτσάμπαση, Γ. Συμεών και Γ. Ζέρβα.

Ο Ομ. Καθηγητής Γ.Π.Α., κ. Γεώργιος Ζέρβας αναφερόμενος στις συνθήκες που οδήγησαν στην ανάγκη εκπόνησης του συγκεκριμένου έργου, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ελλειμματική σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Για τον λόγο αυτό προωθούνται πολιτικές, που στοχεύουν στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με μακροπρόθεσμο στόχο τη σημαντική μείωση των εισαγωγών σόγιας και τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας σε αυτές. Το πρόβλημα εμφανίζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα, επομένως είναι απολύτως αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας μας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές».

Ο κ. Ζέρβας επεσήμανε επιπλέον, πως «το σογιάλευρο παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση σιτηρεσίων γαλακτοπαραγωγών ζώων, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Η καλλιέργεια σόγιας, αν και δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, κυρίως λόγω των μη επιτυχών προσπαθειών του παρελθόντος, θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα γι’ αυτές που έχουν τη δυνατότητα να ιδιοπαράγουν κάποιες από τις ζωοτροφές, που χρησιμοποιούν για τη διατροφή του ζωικού τους κεφαλαίου». 

Στην ομιλία του ο κ. Γ. Συμεών, Ερευνητής του Ινστιτούτου Ε.Ζ.Π.Γ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέφερε ότι «στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα καλλιέργειάς τους στη χώρα μας και η αξιοποίηση τους ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές». 

Ως συμπέρασμα της μελέτης προέκυψε ότι η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας για παραγωγή σογιόσπορου, είναι εφικτή στη χώρα μας σε αρδευόμενες εκτάσεις με ικανοποιητικές αποδόσεις, εφόσον βέβαια εξασφαλιστούν οι συνιστώμενες καλλιεργητικές φροντίδες. Η στρεμματική απόδοση σόγιας ξεπέρασε τα 650 κιλά. Επιπλέον, μπορεί να θεωρηθεί και οικονομικά συμφέρουσα ως πρωτεϊνούχος ζωοτροφή με υψηλή θρεπτική αξία, που βελτιώνει την παραγωγική ικανότητα του σιτηρεσίου των γαλακτοπαραγωγών ζώων. 

Διαπιστώθηκε ότι η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας στις συνθήκες της χώρας μας μπορεί να επιφέρει ένα σημαντικό κέρδος και επομένως ενθαρρύνεται η καλλιέργειά της σε αντικατάσταση της εισαγόμενης γενετικά τροποποιημένης σόγιας, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό τις επικρατούσες συνθήκες στον κλάδο των ζωοτροφών και της αγροτικής παραγωγής.

Ο κ. Ι. Βασταρδής, Δ/ντής Ζώνης Γάλακτος της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ανέφερε ότι «η ΔΕΛΤΑ υλοποιεί ήδη από το 2012 το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ, μια πρωτοβουλία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης των παραγωγών, και πρωτοβουλίες προώθησης αποδοτικών καλλιεργειών, με υψηλή διατροφική αξία σαν ζωοτροφές, με στόχο τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας και την αξιοποίηση της ελληνικής γης για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών.

Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ έχει  συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, πραγματοποιώντας πιλοτικές καλλιέργειες, για τη διερεύνηση τεχνικά εφικτών και αποδοτικών λύσεων. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αποτελούν σημαντικές εναλλακτικές λύσεις ως πηγή για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και καθίστανται ιδιαίτερα επίκαιρες, σήμερα που ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα επάρκειας και υψηλού κόστους ζωοτροφών».

15/09/2022 10:23 πμ

Το θέμα έχει αναδείξει ουκ ολίγες φορές ο ΑγροΤύπος.

Σύμφωνα λοιπόν με σχετικό έγγραφο του ΥπΑΑΤ, στις 13/09/2022, σχετικό με τη δυνατότητα σπουδών, όσων εγγράφηκαν στο πρόγραμμα νέων αγροτών, αναφέρονται τα παρακάτω: Θέμα: «Έλεγχος δικαιούχων της 3ης Πρόσκλησης Νέων Γεωργών ως προς την ιδιότητα του φοιτητή/καταρτιζόμενου».

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Υ.Α. 3764/29-9-2021, εκτός των άλλων, προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι που κατά την υποβολή της αίτησης είναι σπουδάστριες - σπουδαστές ή φοιτήτριες - φοιτητές είναι μη επιλέξιμοι.

Σύμφωνα με την παρ. 1.2 του άρθρου 22 της ΥΑ ο δικαιούχος ελέγχεται σε όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου ως προς την φοιτητική – σπουδαστική ιδιότητά του.

Το ΥπΑΑΤ έχει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων φοιτητών/φοιτητριών στα ΑΕΙ της Χώρας καθώς και σπουδαστών / σπουδαστριών στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ της Χώρας και ο σχετικός έλεγχος θα γίνεται κάθε έτος.

Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις δικαιούχων που επικαλέστηκαν άγνοια της συγκεκριμένης προϋπόθεσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα κατά την εφαρμογή του μέτρου.

Συνεπώς παρακαλούμε να ενημερωθούν οι δικαιούχοι να μην αποκτήσουν την ιδιότητα του φοιτητή/σπουδαστή εγγραφόμενοι σε ΑΕΙ ή δημόσια/ιδιωτικά ΙΕΚ, καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού τους σχεδίου, καθώς η ενέργεια αυτή διασταυρώνεται και θα οδηγεί στην απένταξη του δικαιούχου και στην αναζήτηση της πρώτης δόσης ως αχρεωστήτως καταβληθείσας. Δικαιούχοι, οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε δημόσια/ιδιωτικά ΙΕΚ του ευρύτερου τόπου κατοικίας τους με κατεύθυνση σπουδών τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή πρέπει πριν την εγγραφή τους να γνωστοποιούν την πρόθεση τους στη ΔΑΟ της Περιφέρειας.

07/07/2022 02:23 μμ

Βάσει των δεσμεύσεων του Προγράμματος, οι ενταγμένοι στο Πρόγραμμα δε μπορούν ούτε σε ΤΕΙ, ούτε σε ΑΕΙ, αλλά ούτε και σε ΙΕΚ να σπουδάσουν.

Ο γεωργός που εντάχθηκε ή θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Νέων, πρέπει να τηρεί την υποχρέωση του άρθρου 7, παράγραφος 1.7, μέχρι και την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως μέχρι και 3 ή 4 χρόνια από την ένταξή του δεν έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει. Αυτό, επισημαίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Περουλάκης, γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA και σύμβουλος επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας με έδρα στη Λάρισα, του στερεί την ευχέρεια να σπουδάσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν Νέοι Αγρότες, οι οποίοι δεν ήταν σπουδαστές και περιμένουν αποτελέσματα πανελληνίων εξετάσεων (2η ή και 3η φορά). Επίσης, υπάρχουν Νέοι Αγρότες που επιθυμούν να σπουδάσουν σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, ακόμα και νέους αγρότες που θέλουν να παρακολουθήσουν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

«Θεωρούμε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό να συμβεί, ειδικά όταν τα ιδρύματα που θέλουν αυτοί να σπουδάσουν είναι εντός της περιφέρειας δραστηριότητας τους, πόσο μάλλον όταν τα περισσότερα πλέον προγράμματα δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης (π.χ. η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων)», προσθέτει ο κ. Περουλάκης.

Σε μια εποχή που η γνώση αποτελεί «πάγιο» για τη γεωργική εκμετάλλευση, είναι μάλλον άστοχο να αποκλείουμε όλους τους νέους αγρότες της χώρας μας από την εκπαίδευση, κάτι δε, που έρχεται σε αναντιστοιχία με όλους τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους που επιδοτούνται για να εκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους από προγράμματα του ΟΑΕΔ ή λοιπά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Στην περίπτωση αυτών των επιχειρήσεων οι περιπτώσεις σπουδαστών ή φοιτητών δύναται να αποκλείονται από τις χρηματοδοτήσεις, ωστόσο αφού ενταχθούν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ ή των ΕΣΠΑ, αυτό που ενδιαφέρει τον φορέα ελέγχου (Υπουργείο Ανάπτυξης) είναι να λειτουργεί κανονικά η επιχείρηση, ενώ δεν ελέγχεται και δεν αποκλείεται τον αν κάποιος σπουδάζει ή όχι.

Ο αποκλεισμός των Νέων Αγροτών από την εκπαίδευση είναι μια προϋπόθεση που έρχεται από τις προκηρύξεις του παρελθόντος και έχει διατηρηθεί και στην υφιστάμενη προκήρυξη.

«Το γραφείο μας έχει στείλει σχετική πρόταση, ώστε να γίνει εάν είναι δυνατό, η απαραίτητη τροποποίηση και να μην αποκλείονται από την οποιαδήποτε εκπαίδευση θέλουν τελικά να λάβουν, οι νέοι αγρότες της χώρας μας, αρκεί αυτοί τελικά να χαρακτηρίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί από το μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθόλη τη διάρκεια δεσμεύσεων του εν λόγω προγράμματος», υπογραμμίζει ο κ. Περουλάκης.

Σύμφωνα εξάλλου με το ΦΕΚ 3764/29-9-2021, στο άρθρο 7, παράγραφος 1.7 αναφέρεται ότι αποκλείονται αίτησης ένταξης στο σχετικό πρόγραμμα όσοι «Είναι σπουδάστριες - σπουδαστές ή φοιτήτριες - φοιτητές από την έναρξη της φοίτησης έως τη συμπλήρωση του αριθμού των προβλεπόμενων ετών φοίτησης για κάθε σχολή». Είναι μια παράγραφος που σαφώς αποτρέπει να αιτηθούν ένταξης, υποψήφιοι που δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την άσκηση του γεωργικού επαγγέλματος...

06/06/2022 11:30 πμ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 19ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 27 Μαΐου 2022 στην πόλη του Αγρινίου, στο Παπαστράτειο Συνεδριακό Κέντρο.

Τις εργασίες του Συνεδρίου, Χορηγός Επικοινωνίας του οποίου ήταν η ΑγροΤύπος ΑΕ (agrotypos.gr και Περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία) παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 σύνεδροι, ερευνητές Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα, αντιπρόσωποι του Γεωτεχνικού τομέα, των παραγωγικών κλάδων και πλήθος φοιτητών Γεωπονικών Πανεπιστημίων της χώρας.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Αφροδίτη Μπαρμπετάκη, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής: «Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν περισσότερες από 150 επιστημονικές μελέτες, προφορικές και εικονογραφημένες, στα επιστημονικά πεδία της Βιολογίας-Οικολογίας, Βιοποικιλότητας – Εξέλιξης – Συστηματικής, Χημικής καταπολέμησης – Ανθεκτικότητας στα Εντομοκτόνα, Αλληλεπίδρασης εντόμων - φυτών μικροοργανισμών, πάνω στις Βιολογικές και άλλες μεθόδους Αντιμετώπισης, της Φυσιολογίας και Φαινολογίας – Γενετικής Βιοτεχνολογίας, των εντόμων αποθηκευμένων προϊόντων, των εντόμων υγειονομικής σημασίας και των κοινωνικών και παραγωγικών εντόμων. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δύο στρογγυλές τράπεζες με θέμα αφενός την Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση σημαντικών εντόμων - εχθρών των καλλιεργειών ελιάς και εσπεριδοειδών και αφετέρου τις καινοτόμες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση κουνουπιών και άλλων εντόμων υγειονομικής σημασίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος και της Οργανωτικής Επιτροπής:

Η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος και η Οργανωτική Επιτροπή του 19ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου σας ενημερώνουν ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 19ου ΠΕΣ που πραγματοποιήθηκε από 23 έως 27 Μαΐου στην πόλη του Αγρινίου στο Παπαστράτειο Συνεδριακό Κέντρο.

Το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς από πολλές επιστημονικές εταιρείες και φορείς, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν περισσότερες από 150 επιστημονικές μελέτες, προφορικές και εικονογραφημένες, στα επιστημονικά πεδία της Βιολογίας-Οικολογίας, Βιοποικιλότητας – Εξέλιξης – Συστηματικής, Χημικής καταπολέμησης – Ανθεκτικότητας στα Εντομοκτόνα, Αλληλεπίδρασης εντόμων - φυτών μικροοργανισμών, πάνω στις Βιολογικές και άλλες μεθόδους Αντιμετώπισης, της Φυσιολογίας και Φαινολογίας – Γενετικής Βιοτεχνολογίας, των εντόμων αποθηκευμένων προϊόντων, των εντόμων υγειονομικής σημασίας και των κοινωνικών και παραγωγικών εντόμων.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δύο στρογγυλές τράπεζες με θέμα αφενός την Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση σημαντικών εντόμων - εχθρών των καλλιεργειών ελιάς και εσπεριδοειδών και αφετέρου τις καινοτόμες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση κουνουπιών και άλλων εντόμων υγειονομικής σημασίας. Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε η διακεκριμένη επιστήμονας Darija Lemic, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωργίας του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ με θέμα «Έντομα - εχθροί και κλιματική αλλαγή: τάσεις και προκλήσεις». Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός καλύτερης εικονογραφημένης παρουσίασης για μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες και διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα τα έντομα.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 σύνεδροι, ερευνητές Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα, αντιπρόσωποι του Γεωτεχνικού τομέα, των παραγωγικών κλάδων και πλήθος φοιτητών Γεωπονικών Πανεπιστημίων της χώρας. Η Οργανωτική Επιτροπή αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει ειλικρινείς ευχαριστίες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στον Δήμο Αγρινίου, στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ¨Δήμητρα», που έθεσαν το Συνέδριο υπό την αιγίδα τους και το στήριξαν οικονομικά.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται προς στους χορηγούς του Συνεδρίου για την προθυμία τους να συμβάλλουν στην διοργάνωση του συνεδρίου και για την σημαντική οικονομική βοήθειά τους. Τέλος, θερμές ευχαριστίες εκφράζονται και προς τους εντομολόγους-και φοιτητές εθελοντές που υποστήριξαν τόσο αποτελεσματικά την γραμματεία και την οργάνωση του συνεδρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, θα βρείτε στην ιστοσελίδα (πατήστε εδώ) του συνεδρίου

Δρ Αφροδίτη Μπαρμπετάκη

Πρόεδρος Ο.Ε. 19ου ΠΕΣ

Δρ Διονύσιος Περδίκης

Πρόεδρος Ε.Ε.Ε.

03/06/2022 05:34 μμ

Στις 4 Ιουνίου κλείνει τέσσερα χρόνια δράσεων ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά». Τον απολογισμό του έργου του αλλά και τις νέες δράσεις του παρουσίασε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε, την Παρασκευή (3/6/2022), στην Αθήνα.

Ξεκίνησε το έργο του το 2018 και στηρίζει νέους να ασχοληθούν με τον αγροτικό κλάδο, όπως και συνεταιριμούς και ομάδες. Στόχος του είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή.

Ο οργανισμός σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το ΓΠΑ υλοποιούν πρόγραμμα κατάρτισης με θέμα: Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία. Περίπου 2.000 μελισσοκόμοι αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται ο νέος κύκλος του προγράμματος «από το χωράφι στρο ράφι» που αφορά την προσαρμογή της καινοτομίας στην παραγωγή και μεταποίηση. Στον προηγούμενο κύκλο συνεργάστηκαν 15 οικοτεχνίες. Αφορά εκπαίδευση, μάρκετινγκ, οικονομικά, δημιουργεί business plan και εργαλεία χρηματοδότησης. Στο νέο κύκλο θα μπορούν να συμμετάσχουν οικοτεχνίες και μεταποιητικές μονάδες.

Στο μεταξύ συνεχίζεται στην Εύβοια, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού, η υλοποίηση των δράσεων υποστήριξης της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας. Το εκπαιδευτικό εργαστήριο (toolkit worshop) σηματοδοτεί την έναρξη ενός συνόλου δράσεων εκπαίδευσης και συμβουλευτικής που σχεδιάστηκαν από τη «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» για την στήριξη των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας. Τα συγκεκριμένα προγράμματα περιλαμβάνουν:

1) Τοοlkit Workshops: 
Ανοικτές στο κοινό δράσεις με την μορφή διαδραστικών σεμιναρίων. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ενήλικες, έχουν ποικίλη θεματολογία και εστιάζουν στις σύγχρονες ανάγκες και τάσεις στους τομείς της επιχειρηματικότητας στην αγροδιατροφή. Στόχος τους είναι να αποτελέσουν χρήσιμη πηγή άντλησης γνώσεων, διάδρασης, επίλυσης πρακτικών ζητημάτων, έμπνευσης και δικτύωσης.

2) Agroanelixi: 
Σύνολο δράσεων κατάρτισης και επιχειρηματικής υποστήριξης για επιχειρηματίες, συνεταιρισμούς και εν δυνάμει επιχειρηματίες. Η συμμετοχή πραγματοποιείται κατόπιν αιτήσεων ενδιαφερομένων και αξιολόγησης των αιτήσεων. Οι δράσεις αυτές αποτελούνται από τρία αναπόσπαστα μέρη: 

  • Σεμινάρια με μεγαλύτερη εστίαση σε επιμέρους τομείς (ανάπτυξη προϊόντων τροφίμων, marketing, πωλήσεις, εξαγωγές κ.α).
  • Εξειδικευμένη επιχειρηματική καθοδήγηση (mentoring).
  • Επιδότηση ανά ωφελούμενο. Το ποσό της επιδότησης κυμαίνεται έως και τα 5.000 € ανά ωφελούμενο, συνδέεται με την συμμετοχή και απόδοσή του κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μπορεί να αξιοποιηθεί για την αγορά εξοπλισμού ή και υπηρεσιών.  

Τα Trophy Meetups είναι μία πρωτότυπη πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάπτυξη του διαλόγου για την αγροδιατροφική καινοτομία και τεχνολογία στη χώρα και φιλοξενεί καταξιωμένα στελέχη, ακαδημαϊκούς και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος του πρώτου Trophy Meetup  είναι να παρουσιάσει τις ευκαιρίες, τις τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές του αγροδιατροφικού τομέα, που συνδυάζονται με τη γνώση και την εξειδίκευση πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και δομών.

Ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» θα υλοποιήσει μια σειρά από Trophy Meetups, που θα λειτουργήσουν ως πλατφόρμα σύνδεσης και ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων για την καινοτομία και την τεχνολογία στον κλάδο της αγροδιατροφής δημιουργώντας συγχρόνως ένα ενεργό τοπικό και εθνικό  οικοσύστημα. Επιπλέον, τα Trophy Meetups θα αποτελέσουν εργαλεία για τη γνωριμία και δικτύωση ατόμων με συμπληρωματικές δεξιότητες και ενδιαφέροντα, για την παρουσίαση τάσεων και εξελίξεων στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας, καθώς και για την αλληλεπίδραση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας με νέα, δυναμικά εγχειρήματα.

Η «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» με την εν λόγω δράση προσεγγίζει αποτελεσματικά τη σύγχρονη παγκόσμια αγροδιατροφική προοπτική, συνεισφέροντας ευρύτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται στην πράξη.

Το εγχείρημα Trophy-Τροφή υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

02/06/2022 11:32 πμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς που θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2022. 

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(ο Δήμος Νάουσας είναι θεσμικός υποστηρικτής) και της Διεθνούς Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ISHS) από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων). 

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ναουσαίο Γιώργο Μαγγανάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, που οραματίστηκε και υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο, διαφήμισης της περιοχής μας και του κυρίαρχου προϊόντος μας, του ροδακίνου. Όπως δήλωσε ο κ. Μαγγανάρης στον ΑγροΤύπο «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο συνέδριο από επιστήμονες και παραγωγούς. Οι ομιλητές παρουσιάζουν ότι νεότερο υπάρχει για την καλλιέργεια».

10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς
Δρ. Γιώργος Μαγγανάρης Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Δρ. Ιωάννης Μηνάς Πανεπιστήμιο Κολοράντο ΗΠΑ

Το συνέδριο εστιάζει στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Γενετική βελτίωση υποκειμένων και ποικιλιών
  • Γονιδιωματικές προσεγγίσεις και βιοτεχνολογία
  • Φυσιολογία φυτού ροδακινιάς και αντίδρασή του σε συνθήκες αβιοτικής καταπόνησης
  • Προηγμένα συστήματα παραγωγής
  • Λίπανση, άρδευση
  • Φυτοπροστασία
  • Μετασυλλεκτική  φυσιολογία και τεχνολογία
  • Μη καταστροφικές μέθοδοι προσδιορισμού της ποιότητας του καρπού
  • Καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας (νέα προϊόντα).
10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς
Δρ. Guido Schnabel, Clemson University ΗΠΑ

Την Τρίτη (31/5) ο Δρ Γιώργος Παντελίδης, ερευνητής στο Τμήμα Φυλλοβόλων Δέντρων της Νάουσας, του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης - Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ- Δήμητρα, παρουσίασε ευρήματα ερευνητικού έργου για μείωση του κόστους καλλιέργειας με την εκμηχάνιση του αραιώματος στην καλλιέργεια. Όπως ανέφερε με τη χρήση χειροκίνητου μηχανήματος η μείωση του κόστους, ανάλογα την ποικιλία, μπορεί να κυμανθεί από 10 έως 78 ευρώ το στρέμμα, ενώ στην περίπτωση παρελκόμενου μέσου σε τρακτέρ, το όφελος κυμαίνεται από 15 έως και 40 ευρώ το στρέμμα. Όπως είπε, η απόδοση των δέντρων σε γενικές γραμμές δεν επηρεάστηκε, ενώ στις πρώιμες ποικιλίες διαπιστώθηκε πρωίμιση της παραγωγής και αύξηση του τελικού μεγέθους καρπού χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητά του.

Την Τετάρτη (1/6) η δρ Παυλίνα Δρογούδη στην ομιλία της ανέφερε τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στην καλλιέργεια ροδακινιάς. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο «πέρσι λόγω της πανδημίας δεν είχε πραγματοποιηθεί το συνέδριο και έτσι έγινε φέτος και έχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς συνέδρων από πολλές χώρες.

Στην ομιλία μου παρουσίασα τα αποτελέσματα 3ετούς ερευνητικού έργου για τον τρόπο που επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την καλλιέργεια σε κάθε περιοχή. Η έρευνα έγινε σε περιοχές της Ισπανίας, Ιταλία, Γαλλίας, Ρουμανίας και στην χώρα μας στη Νάουσα. Η σημαντική μείωση των ωρών ψύχους το χειμώνα επηρεάζει την παραγωγικότητα της ροδακινιάς.

Η αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται να γίνει αισθητή τα επόμενα χρόνια στις χώρες της Μεσογείου. Με τα δεδομένα της έρευνας βρέθηκε ότι είναι οριακό το ψύχος που έχει ανάγκη η καλλιέργεια ενώ υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες ποικιλίες που θέλουν μεγάλο ψύχος. Αυτό σημαίνει ότι στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών θα πρέπει να κάνουμε νέες φυτεύσεις με ποικιλίες που δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις σε ψύχος. 

Επίσης φάνηκε ότι επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την εμφάνιση των παγετών του Απριλίου που δημιουργούν προβλήματα και απώλειες στην παραγωγή ροδάκινων».

Οι εργασίες συνεχίζονται και ο ΑγροΤύπος είναι χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου.  

13/05/2022 01:42 μμ

Έρευνα θα πραγματοποιήσει ομάδα που θα αποτελείται από επιστήμονες του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας και εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, προκειμένου να υπάρξει πόρισμα για την εξέλιξη του φαινομένου της καρπόπτωσης σε ορισμένες ποικιλίες ροδάκινων που παρατηρήθηκε πρόσφατα.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (12/5), στη Βέροια, του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, η οποία διοργανώθηκε στην ΠΕ Ημαθίας μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος, συναντήθηκε με εκπροσώπους από τον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας, το Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας.

συνάντηση αγροτών με πρόεδρο ΕΛΓΑ
Συνάντηση Ανδρέα Λυκουρέντζο με εκπροσώπους αγροτών της Ημαθίας

Οι αγρότες της Ημαθίας έθεσαν το πρόβλημα της καρπόπτωσης στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο οποίος έδειξε να είναι ενήμερος, αναφέροντας ότι θα συσταθεί πόρισμα για να εκτιμηθούν τα αίτια της ζημιάς και ανάλογα να ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας, «υπάρχουν ποικιλίες που τώρα φαίνεται ότι έχουν ζημιά. Θα υπάρξει προσπάθεια να ενταχθούν και άλλες ποικιλίες στην λίστα του ΕΛΓΑ για τον παγετό, που αν και δεν δηλώθηκαν έχουν πρόβλημα καρπόπτωσης και αφορούν συγκεκριμένες περιοχές».

Από την πλευρά του ο Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, τόνισε στον ΑγροΤύπο «εμείς υποστηρίζουμε ότι το πρόβλημα καρπόπτωσης που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων οφείλονται στον παγετό του Μαρτίου του 2022. Ζητάμε να μας αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ. Ο κ. Λυκουρέντζος μας ανέφερε ότι θα υπάρξει μελέτη από το Ινστιτούτο για το συγκεκριμένο πρόβλημα (αντίστοιχη μελέτη είχε γίνει και στο παρελθόν για ζημιές από βροχοπτώσεις)».

Ο κ. Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας, μας ανέφερε ότι «υπάρχει πρόβλημα με την καρπόπτωση ροδάκινων. Αφορά κυρίως συμπύρηνα. Η ζημιά έχει γίνει σε συγκεκριμένες περιοχές και η απώλεια της παραγωγής μπορεί να φτάνει έως 70%. Ο ΕΛΓΑ δεν τις αποζημιώνει. Ο πρόεδρος συμφώνησε ότι αν πάνε σε κρατικές ενισχύσεις (ΚΟΕ) θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των παραγωγών. Για αυτό θα γίνει επιτροπή για να αποφασίσει αν είναι δυνατόν να ενταχθεί το αίτιο της ζημιάς σε αποζημιώσεις που θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ».

Ο κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το πρώτο που ζητήσαμε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ήταν η αλλαγή του Κανονισμού για να ασφαλίζει ζημιές από όλα τα φυσικά φαινόμενα και να αποζημιώνει στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Επίσης λόγω της οικονομικής ανέχειας που βρίσκονται οι παραγωγοί, εξαιτίας του ρώσικου εμπάργκο και των ζημιών των τελευταίων πέντε ετών από τις φυσικές καταστροφές, αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους στον Οργανισμό. Για αυτό ζητήσαμε να γίνει συμψηφισμός των οφειλών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις. Ακόμη ζητήσαμε να γίνουν έργα υποδομής για αποφυγή ζημιών (ανεμομείκτες κ.α.). 

Η ηγεσία του ΕΛΓΑ στα παραπάνω αιτήματά μας δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Ακόμη υποστηρίζουμε ότι οι νέες ζημιές οφείλονται στον παγετό και ζηταμε να γίνει νέα αναγγελία ζημιών και να συμπεριληφθούν και οι ποικιλίες που εξαιρέθηκαν. Δεν δέχτηκε αυτή την πρότασή μας ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Καλούμε τους παραγωγούς να είναι σε εγρήγορση γιατί μόνο με αγώνες μπορούν να βρουν το δίκιο τους».

Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας μας ανέφεραν ότι μια τέτοια έρευνα θα χρειαστεί τουλάχιστον τρια χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η άλλη λύση είναι να υπάρξει πολιτική απόφαση για να ενταχθεί το ζημιογόνο αίτιο στον ΕΛΓΑ.

11/05/2022 05:58 μμ

Την προβολή του ρόλου, των στόχων και του έργου, του Ινστιτούτου Μελέτης και Προώθησης Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών (Ιν.Φ.Α.Φ.) είχε στόχο η ημερίδα που διεξήχθει στο ΓΠΑ, την Τετάρτη (11 Μαΐου).

Την παρουσίαση έκαναν οι καθηγητές του ΓΠΑ κ.κ. Γαρυφαλιά Οικονόμου, Πέτρος Ταραντίλης και Κώστας Τσιμπούκης, που είναι μέλη του ΔΣ του Ιν.Φ.Α.Φ.

Το Ιν.Φ.Α.Φ. έχει ως αποστολή τη σύνδεση της έρευνας και της παραγόμενης γνώσης του ΓΠΑ με την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων, κοσμετολογίας και την αγορά, για την εξέλιξη του τομέα των Ελληνικών Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (Φ.Α.Φ.) και την ένταξη των προϊόντων τους στο διεθνές δίκτυο αγορών.

Όπως ανέφερε η κ. Γαρυφαλιά Οικονόμου, το Εργαστήριο Γεωργίας του ΓΠΑ έχει μεγάλη συμβολή στην επίτευξη των στόχων του Ιν.Φ.Α.Φ.

Συγκεκριμένα:
Προχωρά στον εντοπισμό και την αξιολόγηση των αυτοφυών πληθυσμών ΦΑΦ
Δημιουργεί πρωτόκολλο πολλαπλασιαστικού υλικού φυτικών ειδών ΦΑΦ
Κάνει την εγγραφή ελληνικών ΦΑΦ στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών
Βοηθά στην εφαρμογή Ορθών Καλλιεργητικών Πρακτικών
Κάνει αξιολόγηση του παραγωγικού δυναμικού
Προχωρά στην εκπαίδευση και συμβουλευτική καθοδήγηση όσων ενδιαφέρονται για τον τομέα των ΦΑΦ

Προτείνουμε στους παραγωγούς που τα καλλιεργούν ορθές καλλιεργητικές πρακτικές και συμβουλές για την καταπολέμηση ζιζανιών. Από το 2008 δημιουργήθηκαν οι πρώτες μητρικές φυτείες ρίγανης, κρίταμο και φασκόμηλο σε περιοχές της χώρας. Επίσης είμαστε κοντά στην πιστοποίηση ερευνητικού σεμιναρίου για τα αρωματικά φυτά.

Καθηγητές ΓΠΑ κ.κ. Γαρυφαλιά Οικονόμου, Πέτρος Ταραντίλης και Κώστας ΤσιμπούκηςΣτην συνέχεια έλαβε τον λόγο ο καθηγητής Πέτρος Ταραντίλης που αναφέρθηκε στην συμβολή του Εργαστηρίου Χημείας στη μελέτη και μεταποίηση των φυσικών προϊόντων των ΦΑΦ. Διαχώρισε τα Φαρμακευτικά Φυτά που παράγουν χημικές ενώσεις με θεραπευτική για τον άνθρωπο δράση και τα Αρωματικά που αναδίδουν στο περιβάλλον κάποιο ειδικό άρωμα. Ο καταναλωτής αναζητά την αυθεντικότητα και αυτό θα πρέπει να του δίνουμε. Για παράδειγμα το τσάι του βουνού το χρησιμοποιούμε για τα υδατοδιαλυτά φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχει. 

Όπως τόνισε μελετάμε τους δευτερογενείς μεταβολίτες και κάνουμε φυτοχημική ανάλυση. Ψάχνουμε ουσίες που έχουν κάποια βιοδραστικότητα. Αυτά τα προϊόντα έχουν εφαρμογές:
Βότανα - Καρυκεύματα
Μίγματα βοτάνων
Αιθέρια Έλαια και Ανθόνερα
Υδατικά εκχυλίσματα
Υδροαλκοολούχα εκχυλίσματα
Συμπυκνωμένα εκχυλίσματα σε μορφή δισκίων, κάψουλας κ.α.
Συμπληρώματα διατροφής
Υγιειονοπροστατευτικά σκευάσματα
Φάρμακα

Στη συνέχεια ανέφερε ότι με τη βοήθεια του προγράμματος Νέα Γεωργία Νέα Γενιά κατασκευάστηκαν από ΦΑΦ:

  • Εντομοκτόνο
  • Καραμέλες με βιομηχανική κάνναβη
  • Στοματικό διάλυμμα
  • Κραγιόν από στέμφυλα

Στη συνέχεια ο καθηγητής Κώστας Τσιμπούκας, αναφέρθηκε στη συμβολή του Εργαστηρίου Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και εμπορίας προϊόντων που προέρχονται από τα ΦΑΦ.

Αυτό που χαρακτήρισε απαράδεκτο για την χώρα μας είναι ότι εισάγουμε πολλά από τα ΦΑΦ που χρησιμοποιούμε. Στα αρνητικά είναι ότι έχουν υψηλό κόστος από την μη εφαρμογή ορθών καλλιεργητικών πρακτικών και τις μειωμένες αποδόσεις. Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι πολλοί παραγωγοί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αγορές εγχώριες και ξένες.

Όπως τόνισε αυτά τα κενά στην οικονομική και εμπορική διάσταση σκοπεύει να καλύψει το Ιν.Φ.Α.Φ. Γίνονται μελέτες που αφορούν:

  • Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης
  • Προσδιορισμός της ανάγκης, σχεδιασμός της συμβουλής
  • Επιλογή ανάμεσα σε σύγχρονα εργαλεία επιχειρηματικότητας και μάρκετινγκ
  • Ανάπτυξη συσκευασιών
  • Συνεχή επικοινωνία με τους ωφελούμενους για εφαρμογή συμβουλής
  • Τελική τεχνικοοικονομική αξιολόγηση της κάθε συμβουλής
  • Κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων και σχεδίων βιωσιμότητας
  • Ολοκληρωμένα προγράμματα προώθησης του τελικού προϊόντος
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα εμπορίας

Ακόμη επισήμανε ότι το Ιν.Φ.Α.Φ. βοηθά την γέννηση μιας επιχειρηματικής ιδέας μέχρι και την τελική προώθηση τους προϊόντος στην αγορά. 

05/05/2022 04:35 μμ

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΖΕ διεξάγει Συνέδριο στην Αιτωλοακαρνανία.

Η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία (Ε.Ζ.Ε.) ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 36ου Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου της που θα λάβει χώρα στην πόλη του Αγρινίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο, από 5 έως 7 Οκτωβρίου 2022. Το Συνέδριο θα υποστηριχθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Αγρινίου.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι αφενός η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών της Ε.Ζ.Ε. σε θέματα διατροφής, εκτροφής, γενετικής και αναπαραγωγής παραγωγικών ζώων, υδατοκαλλιεργειών και ποιότητας προϊόντων ζωικής προέλευσης, αφετέρου η ενημέρωση του ευρύτερου επιστημονικού γεωτεχνικού δυναμικού της Χώρας μας και κάθε άλλου ενδιαφερομένου για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στα θέματα Ζωικής Παραγωγής. Σημειωτέον ότι τη δεύτερη ημέρα του Συνέδριου και στο πλαίσιο αυτού, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη σε εκτροφές Ελληνικής βραχυκερατικής φυλής βοοειδών στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι στο Συνέδριο θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας με όλο τον κύκλο του μαλλιού των ζώων.

Όπως δήλωσε σχετικά με το Συνέδριο εκ μέρους των διοργανωτών, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Μπέλλος, γεωπόνος-ζωοτέχνης: «ευελπιστούμε η διοργάνωση του Συνεδρίου αυτού να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή, που έχει ισχυροποιήσει την θέση της στην κτηνοτροφία. Περιμένουμε πολύ κόσμο, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή. Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου η θεματολογία θα είναι περισσότερο γενικού περιεχομένου, ενώ τις υπόλοιπες, πιο εξειδικευμένου, τεχνικού. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάσεις με αποτελέσματα από την ερευνητική δραστηριότητα των μελών της ΕΖΕ σε θέματα διατροφής, εκτροφής, γενετικής και αναπαραγωγής ζώων, υδατοκαλλιεργειών και ποιότητας προϊόντων ζωικής προέλευσης. Σίγουρα, μεγάλη κουβέντα αναμένεται να γίνει και για τις εξελίξεις σε σχέση με το κόστος παραγωγής και εκτροφής με λύσεις για τους κτηνοτρόφους».

Η εταιρεία ΑγροΤύπος ΑΕ (Περιοδικό Γεωργία-Κτηνοτροφία και agrotypos.gr) είναι χορηγός επικοινωνίας του Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση για του Συνεδρίου έχει ως εξής:

Η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία (Ε.Ζ.Ε.) ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 36ου Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου της που θα λάβει χώρα στην πόλη του Αγρινίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο, από 5 έως 7 Οκτωβρίου 2022. Το Συνέδριο θα υποστηριχθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Αγρινίου.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι αφενός η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών της Ε.Ζ.Ε. σε θέματα διατροφής, εκτροφής, γενετικής και αναπαραγωγής παραγωγικών ζώων, υδατοκαλλιεργειών και ποιότητας προϊόντων ζωικής προέλευσης, αφετέρου η ενημέρωση του ευρύτερου επιστημονικού γεωτεχνικού δυναμικού της Χώρας μας και κάθε άλλου ενδιαφερομένου για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στα θέματα Ζωικής Παραγωγής.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία διεξάγει το Συνέδριό της στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και μάλιστα σε μια περίοδο με ιδιαίτερη σημασία, καθώς κορυφώνεται διεθνώς η ανησυχία σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο πατώντας εδώ

12/04/2022 11:00 πμ

Ανακοινώθηκε το  πρόδρομο επιστημονικό και κοινωνικό πρόγραμμα του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Ροδακινιάς που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ISHS) από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων), στη Νάουσα, από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2022 και αναμένεται να προσελκύσει περίπου 200 σύνεδρους από όλο τον κόσμο.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα για το συνέδριο

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • 16 κεντρικές ομιλίες
  • 54 προφορικές παρουσιάσεις (oral & flash oral)
  • 73 γραπτές ανακοινώσεις
  • 5 stakeholder talks από χορηγούς
  • 1 στρογγυλή τράπεζα

Το συνέδριο εστιάζει στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

-Γενετική βελτίωση υποκειμένων και ποικιλιών
-Γονιδιωματικές προσεγγίσεις και βιοτεχνολογία
-Φυσιολογία φυτού ροδακινιάς και αντίδρασή του σε συνθήκες αβιοτικής καταπόνησης
-Προηγμένα συστήματα παραγωγής
-Λίπανση, άρδευση
-Φυτοπροστασία
-Μετασυλλεκτική  φυσιολογία και τεχνολογία
-Μη καταστροφικές μέθοδοι προσδιορισμού της ποιότητας του καρπού
-Καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας (νέα προϊόντα)

Το συνέδριο που υποστηρίζεται από 33 χορηγούς, θα περιλαμβάνει τεχνική επίσκεψη σε συνεταιριστικές οργανώσεις, φυτώρια και πρότυπες μονάδες κονσερβοποίησης.

Το περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία και η εταιρεία ΑγροΤύπος ΑΕ, είναι χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιώργος Μαγγανάρης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας & Επιστήμης Τροφίμων
Email: george.manganaris@cut.ac.cy
Website: www.fruitsciences.eu

01/04/2022 05:02 μμ

Την αγωνία του για την πορεία της οικονομίας μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά τη συνάντηση, που είχε την Παρασκευή (1/4/2022), με τον Πρύτανη και την σύγκλητο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει τώρα μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Τσίπρας, «είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθώ από τον Πρύτανη και την ακαδημαϊκή κοινότητα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα. Κινδύνους επισιτιστικής ασφάλειας, επάρκειας τροφίμων και την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρος σχεδιασμός για την αγροτική παραγωγή.

Θέλω να εκφράσω την αγωνία μου σε σχέση με την πορεία της οικονομίας και τις τρομακτικές αυξήσεις στα τρόφιμα και προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Σήμερα ανακοινώθηκε από τη Eurostat πληθωρισμός 8% για τον Μάρτιο, όταν η ΕΕ έχει μέσο όρο 7,5%.

Είναι αναγκαίο να υπάρξει τώρα στήριξη των νοικοκυριών, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Και ταυτόχρονα, να υπάρξει στήριξη του αγρότη και της αγροτικής παραγωγής.

Αν δεν παρθούν μέτρα τώρα, θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι».

Συνέντευξη για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον αγροτικό τομέα μπορείτε να διαβάσετε στο περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία, τεύχος Μαρτίου 2022, το οποίο κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

22/03/2022 11:36 πμ

Η Οργανωτική Επιτροπή του 19ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου (19ου ΠΕΣ) και η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος ενημερώνουν ότι οι διαδικασίες οργάνωσης του Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί από 23η με 27η Μαΐου 2022, στην πόλη του Αγρινίου, συνεχίζονται κανονικά, λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν την πανδημία λόγω της COVID-19. 

Για την συμμετοχή στο συνέδριο είτε ως σύνεδρος είτε με την παρουσίαση προφορικής ή εικονογραφημένης εργασίας παρακαλούμε πολύ όπως λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Υποβολή Περίληψης - Παράταση Προθεσμίας 
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος σας γνωρίζουμε ότι ορίζεται ως νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των περιλήψεων η 10η Απριλίου 2022 (περιλήψεις που θα λαμβάνονται εκπρόθεσμα δεν θα δικαιούνται συμμετοχής). 

Διαγωνισμός εικονογραφημένων εργασιών φοιτητών 
Καλούμε τους φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες) να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό εικονογραφημένων εργασιών δηλώνοντάς το στο αντίστοιχο πεδίο της φόρμας υποβολής περίληψης (μόνο για τις εικονογραφημένες εργασίες). 

Διαγωνισμός Φωτογραφίας 
Σας γνωρίζουμε ότι παράλληλα με τις εργασίες του 19ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου θα γίνει Διαγωνισμός Φωτογραφίας με εντομολογικά θέματα. H προσέγγιση του θέματος είναι ελεύθερη και μπορεί να αφορά σε οτιδήποτε έχει σχέση με τα έντομα, μέσα από τη ματιά του δημιουργού. Παρακαλούμε τα μέλη της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος και όσους ενδιαφερόμενους επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, να αποστείλουν τις φωτογραφίες τους μέχρι την 5η Μαΐου 2022 

Διαμονή - Κρατήσεις 
Για πληροφορίες και κρατήσεις δωματίων μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου (εδώ)

16/03/2022 04:34 μμ

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε η διούκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα και ο υπουργός ΑΑΤ, Γεώργιος Γεωργαντάς, την Τετάρτη (16/3), με θέμα την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των Νέων Αγροτών, που εντάχθηκαν στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» του ΠΑΑ 2014-2020. 

Οι ηγεσίες ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΟ Δήμητρα πάντως παραδέχτηκαν ότι η αγροτική εκπαίδευση στην χώρα μας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε ποσοστό 6,8%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 24%, ενώ υπάρχουν χώρες με ακόμη υψηλότερα ποσοστά (π.χ. Ολλανδία 80%). Επίσης ανέφεραν ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα γιατί τα ήδη υπάρχοντα είναι παρωχημένα.

Η διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα έκανε έναν απολογισμό του προγράμματος, στο οποίο πήραν μέρος οι 14.668 αγρότες από τους 14.952 που κατέθεσαν αίτηση ένταξης. Το πρόγραμμα είχε προϋπολογισμό 14,5 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2021.

Το 2022 θα πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό το πρόγραμμα κατάρτισης των αγροτών σε μικρές εκμεταλεύσεις (Μέτρο 6.3) με 3.192 δικαιούχους και η εκπαίδευση μελισσοκόμων στην οποία θα συμμετέχουν 2.500 άτομα.

Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί στον αέρα η πρόσκληση για τους Γεωργικούς Σύμβουλους, πρόγραμμα με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.

«Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα προγράμματα εκπαίδευσης Νέων Αγροτών. Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα θα πρέπει να κάνει ουσιαστική κατάρτιση σε όλους τους αγρότες. Ο αγρότης που παράγει είναι ένας σύγχρονος επιχειρηματίας. Με τους αγρότες κρατάμε ζωντανή την ελληνική περιφέρεια», δήλωσε ο υπουργός κ. Γεωργαντάς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου, η διοίκηση του Οργανισμού τόνισε ότι «θα πραγματοποιήσει έρευνα για να δει πόσοι από τους Νέους Αγρότες - που πήραν μέρος στην εκπαίδευση - θα παραμείνουν στο επάγγελμα και μετά την λήξη της δέσμευσης του προγράμματος. Γνωρίζουμε τα στιχεία τους. Είναι πρώτη φορά που θα γίνει μια τέτοια έρευνα».

«Χρειαζόμαστε αυτά στοιχεία για να βελτιώσουμε την εκπαίδευσή τους», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός. «Πρέπει να δούμε τι οδηγεί τους νέους να εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα και να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε στη νέα πρόσκληση», τόνισε και πρόσθεσε ότι με το νέο πρόγραμμα θα καταβληθεί ενίσχυση 35.000 - 40.000 ευρώ στο κάθε Νέο Αγρότη.

14/03/2022 04:44 μμ

Τα αποτελέσματα από το ερευνητικό πρόγραμμα Εμβληματικής Δράσης «οι Δρόμοι των Αμπελώνων» παρουσιάστηκε τη Δευτέρα (14/3/2022) στο Ζάπειο Μέγαρο της Αθήνας, στα πλαίσια του Οινόραμα.

Στόχος του προγράμματος ήταν να υποστηριχτεί η διαφορετικότητα των ελληνικών οινικών προϊόντων από τις εγχώριες ποικιλίες και να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού αμπελοοινικού κλάδου.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), «στόχοι του έργου ήταν:

  • η προστασία των φυτογενετικών πόρων
  • η υποστήριξη κλωνικής επιλογής - παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού
  • η βελτιστοποίηση των μεθόδων παραγωγής (αμπελουργικές και οινοποιητικές) - ενδυνάμωση της ταυτότητας των ελληνικών οίνων
  • η ανάπτυξη ψηφιακής βιβλιοθήκης δεδομένων.

Επίσης επιδιώχθηκε η απόκτηση οινικής ταυτότητας των ελληνικών ποικιλιών βάση της μοναδικότητας που προσφέρουν οι γεωγραφικές - περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας.

Για το έργο συνεργάστηκαν πάνω από 200 Έλληνες ερευνητές από 12 Ιδρύματα, ενώ χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ελληνικός εργαστηριακός εξοπλισμός και όλες οι αναλύσεις έγιναν στην χώρα μας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 2,5 εκατ. ευρώ και η διάρκεια ήταν τρία χρόνια».

Απαντώντας ο κ. Κουνδουράς σε ερώτηση του ΑγροΤύπου τόνισε ότι «σταδιακά θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της έρευνας. Το επόμενο ερευνητικό στάδιο θα πρέπει να είναι πως επηρεάζονται οι εγχώριες ποικιλίες στις κλιματικές αλλαγές και σε συνθήκες στρες. Θα θέλαμε επίσης να κάνουμε πιο ειδικές έρευνες με την βοήθεια του κλάδου και της Διεπαγγελματικής. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και στο εξωτερικό. Θα πρέπει οι ερευνητές να συνεργαστούν με τους παραγωγούς».

Σε τοποθέτηση που έκανε ο κ. Διονύσης Γραμματικός, εκπρόσωπος του ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι «υπάρχει το πρόγραμμα καινοτομία στον οίνο, που θα μπορούσε να στηρίξει την έρευνα μεταξύ ιδρυμάτων και οινοποιών για την καινοτομία στον οίνο. Υπάρχουν κονδύλια που μένουν ανεκμετάλλευτα από το ταμείο των 23 εκατ. ευρώ».

Το πρόγραμμα «Οι δρόμοι των Αμπελώνων» έχει τρία Υποέργα. 

Το Υποέργο 1 που ασχολήθηκε με τη γενετική και γονιδιωματική ανάλυση της αμπέλου που παρουσίασε ο Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Αναπληρωτής Διευθυντής ΕΚΕΤΑ - ΙΝΕΒ. Όπως ανέφερε ο κ. Αργυρίου, «με το συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε εφικτή η ταυτοποίηση περίπου 40 εγχώριων ποικιλιών. Υπήρξε μελέτη των ποικιλιών και αποτύπωση της γενετικής ταυτότητας και δημιουργία βάσεων δεδομένων που περιέχει τις γενετικές πληροφορίες. Έγινε μια πιστοποίηση της κάθε ποικιλίας αμπέλου αλλά η έρευνα προχώρησε και στον τρόπο που αντιδρούν σε ξηρασία ή αν μολυνθούν από κάποια ασθένεια (ωίδιο κ.α.). Με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Κρήτης δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων. Είναι η πρώτη βάση δεδομένων στην χώρα μας η οποία μπορεί να βοηθήσει ους φυτωριούχους στο να προχωρήσουν στη βελτίωση μια ποικιλίας».  

Το Υποέργο 2 ασχολήθηκε με τον χημικό και οργανοληπτικό χαρακτηρισμό ντόπιων ποικιλιών και το παρουσίασε ο κ. Γεώργιος Κοτσερίδης, Καθηγητής Γεωπονικού Αθηνών (ΓΠΑ). Όπως ανέφερε ο κ. Κοτσερίδης, «για την έρευνα πήραμε σταφύλια από πολλές περιοχές της χώρας και προχωρήσαμε στην οινοποίηση (μέχρι 50 κιλά). Συνεργαστήκαμε με οινοποιούς και το εργαστήριο Οινολογίας του ΓΠΑ. Υπήρχαν πολλά προβλήματα γιατί είχαμε διαφορετικές ημερομηνίες συγκομιδής αλλά και περιοχές που είχαν πρόβλημα παραγωγής (Σαντορίνη κ.α.). Στη συνέχεια προχωρήσαμε στον οργανοληπτικό χαρακτηρισμό των ντόπιων ποικιλιών. Προχωρήσαμε σε γευσιγνωσία από εκπαιδευμένους γευσιγνώστες και καταγράψαμε τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Στη συνέχεια έγινε βαθμολόγηση της κάθε ποικιλίας. Έτσι απόκτησε ένα διαβατήριο η κάθε ποικιλία όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Σε ειδική βάση καταγράφηκε το άρωμα των ποικιλιών. Επίσης έγινε η ανίχνευση των αρωματικών συστατικών των λευκών και κόκκινων κρασιών. Προχωρήσαμε σε ποσοστική ανάλυση των πτητικών συστατικών και σε προσδορισμό των φαινολογικών συστατικών σε νωπές ρόγες. Όπως ανακαλύψαμε η θρέψη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των αρωμάτων. Εκτιμώότι η γνώση του οινολογικού δυναμισμού των σταφυλιών των εμβληματικών ποικιλιών θα βοηθήσει αμπελουργούς και οινοποιούς στην παραγωγή καλής ποιότητας κρασιού».

Το Υποέργο 3 ασχολήθηκε με την φυτοπροστασία και το μικροβίωμα των ντόπιων ποικιλιών και το παρουσίασε ο κ. Κρίτων Καλαντίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης. Όπως ανέφερε ο κ.  Καλαντίδης, «στα 3 χρόνια της έρευνας ανακαλύψαμε ότι έχουν αναπτυχθεί σημαντικοί εχθροί στον ελληνικό αμπελώνα (περονόσπορος, ασθένειες ξύλου κ.α.). Προχωρήσαμε στην μοριακή ανάλυση της ανθεκτικότητας των γηγενών ποικιλιών. Διαλέγαμε αμπελώνες οινοποιών για να κάνουμε την έρευνα. Επίσης ταυτοποιήσαμε ότι το μικροβίωμα αλληλεπιδρά με το φυτό και επηρεάζει την ευρωστία και την ανθεκτικότητά του. Έγινε μια κατάταξη με βάση την ανθεκτικότητά τους στους μύκητες (παθογόνα φυλώματος) και μελετήθηκαν 13 ποικιλίες στην ανθεκτικότητα στο βοτρίτη. Επίσης απομονώθηκαν τρία παθογόνα του ξύλου και έγινε καταγραφή της ανθεκτικότητας των ποικιλιών που ερευνήσαμε. Το δυσάρεστο ήταν ότι βρήκαμε πληθώρα ιών και ιοειδών που δημιουργούν ασθένειες που επηρεάζουν αρνητικά τα αμπέλια και οδηγούν σε απώλεια παραγωγής. Ιούς που τους βρίσκαμε στο παρελθόν σε κηπευτικά τους βρίσκουμε σήμερα στο αμπέλι. Εκτιμάμε λόγω ηλικίας των αμπελώνων που ερευνήσαμε ότι μεγάλο μέρος των ιών οφείλεται στο φυτωριακό υλικό. Σε δειγματοληψές που κάναμε ανακαλύψαμε ότι οι απομονωμένοι αμπελώνες είναι καθαροί από ιούς που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του κρασιού. Επίσης έγινε καταγραφή των ποικιλιών και έρευνα στην ανθεκτικότητα στην ευδεμίδα που θεωρείται ο κυριότερος εντομολογικός εχθρός του αμπελιού».

02/02/2022 09:25 πμ

Οι Δειναρικές Άλπεις εκτείνονται σε όλη τη δυτική Βαλκανική χερσόνησο, κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής θάλασσας, συνδέοντας τις Άλπεις με τα βουνά της Αλβανίας και με τη βόρεια Πίνδο.

Αποτελούν μία από τις πιο εκτεταμένες και απόκρημνες ορεινές περιοχές της Ευρώπης και φιλοξενούν πλήθος φυσικών ενδιαιτημάτων και άγριων ειδών. Σημαντικοί πληθυσμοί μεγάλων θηλαστικών που θεωρούνται απειλούμενα στη περιοχή της Μεσογείου ή τουλάχιστον σε κάποιες μεσογειακές χώρες όπως η καφέ Αρκούδα (Ursus arctos), το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica) αλλά και ένας πληθυσμός αρκετών δεκάδων ατόμων Λύγκα (Lynx lynx), διαβιούν στις Δειναρικές Άλπεις. Εκτεταμένα δάση από κωνοφόρα δέντρα, δάση από φυλλοβόλα αλλά και μικτά δάση, θαμνώδεις εκτάσεις, λιβάδια και εκτάσεις με αλπική βλάστηση συνθέτουν ένα μωσαϊκό τοπίων και ενδιαιτημάτων που φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα. Η βόσκηση έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου από πρακτικές που εφαρμόζονται εδώ και αιώνες όπως το ποιμενικό σύστημα με κοπάδια που μετακινούνται για μεγάλες αποστάσεις από το χειμερινό στο θερινό βοσκότοπο. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες κατά μήκος της οροσειράς είναι κατά βάση αγροτικές όπως η εκμετάλλευση του δάσους και η καλλιέργεια ειδών που ευδοκιμούν στις διάφορες περιοχές ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και το υψόμετρο. Ο τουρισμός τις τελευταίες δεκαετίες έχει κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας αλλά εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία γεωγραφική περιοχή που κατά κανόνα δε φιλοξενεί «βαριές» ανθρώπινες δραστηριότητες, η συνεκτικότητα του φυσικού περιβάλλοντος απειλείται τοπικά από συγκεκριμένους παράγοντες που έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγήσει σε κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων.

Το έργο DINALPCONNECT (Transboundary ecological connectivity of Alps and Dinaric Mountains) σκοπεύει στην αποτροπή περεταίρω κατακερματισμού των ενδιαιτημάτων της περιοχής Αδριατική – Ιόνιο, στα Δειναρικά όρη, καθώς και στη βελτίωση της οικολογικής συνδεσιμότητας μεταξύ προστατευόμενων περιοχών διακρατικής σημασίας που είτε εντάσσονται σε ευρωπαϊκά δίκτυα όπως το δίκτυο NATURA 2000 είτε προστατεύονται από το εθνικό θεσμικό πλαίσιο. Οικολογική συνδεσιμότητα είναι ο βαθμός στον οποίο παρόμοια στοιχεία των οικοσυστημάτων, όπως ενδιαιτήματα ή τμήματα βλάστησης, αλληλοσυνδέονται για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις φυτών, ζώων και τις συνακόλουθες οικολογικές διεργασίες.

Η Οικολογική συνδεσιμότητα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση των οργανισμών, εξασφαλίζοντας τη μακροχρόνια λειτουργικότητα των οικοσυστημάτων αλλά και την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημικών υπηρεσιών (ecosystem services). Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της δομής του τοπίου και καθιστά δυνατές διεργασίες όπως:

  • ροή γονιδιακού υλικού,
  • μετανάστευση και,
  • διασπορά ζωντανών οργανισμών.

Η διατήρηση της βιοποικιλότητας απαιτεί μεγάλα διασυνδεμένα οικολογικά δίκτυα που συνίστανται από νησίδες υψηλής βιοποικιλότητας όπως είναι τα εθνικά πάρκα και οι περιοχές του δικτύου NATURA 2000 ή άλλες προστατευόμενες περιοχές και από το χώρο που τις συνδέει μέσω πράσινων υποδομών όπως είναι οι πράσινοι διάδρομοι, οι ροές νερού, τα αγροδασικά συστήματα, οι οργανικές καλλιέργειες και οι εκτατικοί βοσκότοποι.

Στην περιοχή της Αδριατικής - Ιουνίου, η ποικιλόμορφη τοπογραφία και οι κλιματικές διαφοροποιήσεις οδήγησαν στο σχηματισμό πλούσιας και ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Ωστόσο αυτή η ιδιαίτερη Δειναρική και Αλπική βιοποικιλότητα είναι ευάλωτη και απειλείται από τον κατακερματισμό και την απώλεια ενδιαιτημάτων εξαιτίας μίας σειράς ανθρώπινων δραστηριοτήτων και πιέσεων που σχετίζονται με την γεωργία, τη δασοκομία, την ασυντόνιστη ανάπτυξη υποδομών και την αστικοποίηση. Όλα αυτά προκαλούν κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων και μειώνουν τη ικανότητα των οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών τους να επανέρχονται μετά από μία διαταραχή. Επιπλέον η κλιματική αλλαγή θέτει μία σημαντική πρόσκληση στις ορεινές περιοχές όπου η οικολογική συνδεσιμότητα είναι ουσιαστική για την εξάπλωση των ειδών. Η περιοχή παρέμβασης του προγράμματος DINALPCONNECT καλύπτει ένα μεγάλο γεωγραφικό χώρο που όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη περιλαμβάνει το βορειοανατολικό  άκρο της Ιταλίας, την Σλοβενία, την Κροατία, την Βοζνία – Ερζεγοβίνη, την Αλβανία και μέρος της Ελλάδας. Με σκοπό τη βελτίωση της οικολογικής συνδεσιμότητας, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου ένα δίκτυο από τέσσερεις πιλοτικές περιοχές, για την ενίσχυση των διασυνοριακών συνδέσεων του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 αλλά και άλλων προστατευόμενων τόπων, στο οποίο η οικολογική συνδεσιμότητα θα διερευνηθεί και θα εδραιωθεί.

Η χωρική ανάλυση της οικολογικής συνδεσιμότητας πραγματοποιείται σε όλη την περιοχή του προγράμματος και βασίζεται σε δείκτες όπως το ανάγλυφο, η πληθυσμιακή πυκνότητα, οι υποδομές, οι προστατευόμενες περιοχές, η παρουσία νερού, κ.α. με σκοπό να αναδειχθούν πιθανοί διάδρομοι για την κίνηση της άγριας ζωής. Αφού οριστούν μέσα από μία διαδικασία διαβούλευσης με τους τοπικούς παράγοντες αλλά και εμπειρογνώμονες τα δυνατά και αδύνατα σημεία των πιλοτικών περιοχών αλλά και οι ευκαιρίες και απειλές (SWOT analysis), καταρτίζονται κοινά σχέδια δράσης για τη βελτίωση της οικολογικής συνδεσιμότητας διασυνοριακών οικοσυστημάτων σε αυτές, στη βάση πάλι της διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους τοπικούς και άλλους φορείς. Τα σχέδια αυτά θα προτείνουν δράσεις κυρίως για γεωργικές και δασικές πρακτικές που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα.

Τα σχέδια δράσης ορίζουν τα συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν την οικολογική συνδεσιμότητα σε κάθε πιλοτική περιοχή, θέτουν ένα γενικό αλλά και ειδικούς στόχους για τα παραπάνω θέματα και επάνω σε αυτούς τους στόχους, διερευνούν και περιγράφουν μία σειρά ιεραρχημένων δράσεων, τους πιθανούς φορείς εφαρμογής των δράσεων, το εκτιμώμενο κόστος τους αλλά και τους δείκτες για την παρακολούθηση τους. Για να υποστηριχθεί η παραπάνω προσέγγιση, εξετάζονται οι τομεακές πολιτικές σε ότι αφορά κυρίως τη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και τη δασοκομία στα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο έργο αλλά και οι υπάρχουσες πολιτικές της ΕΕ σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την οικολογική συνδεσιμότητα. Ένα βασικό κεφάλαιο σε αυτόν τον τομέα είναι οι πολιτικές για τη βιοποικιλότητα, με κορμό την πρόσφατη ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και ένα δεύτερο επίσης βασικό κεφάλαιο είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε ότι αφορά τις άμεσες ενισχύσεις αλλά κυρίως σε ότι αφορά τις έμμεσες ενισχύεις που είναι και περισσότερο στοχευμένες σε περιβαλλοντικά θέματα. Φυσικά πολύ σημαντικές είναι και οι πολιτικές για τη προστασία των δασών, των φυσικών πόρων αλλά και αυτές που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διάφορων έργων και υποδομών (μεταφορές ενέργεια, τουρισμός). Η χρηματοδότηση δράσεων επωφελών για την οικολογική συνδεσιμότητα μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι δυνατή μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά μέσα είτε πρόκειται για τομεακά προγράμματα είτε για ανεξάρτητα προγράμματα όπως τα LIFE και INTEREG.

Παράλληλα καταγράφεται στις πιλοτικές περιοχές, η ύπαρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που ευνοούν τη βιοποικιλότητα με σκοπό την διερεύνηση των δυνατοτήτων ενίσχυσης και επέκτασης τους ώστε να λειτουργήσουν σαν καλό παράδειγμα. Συνδυάζοντας τα αναλυτικά αποτελέσματα των παραπάνω εργασιών με την ανταλλαγή γνώσης εμπειρογνωμόνων, το έργο DINALPCONNECT θα εκπονήσει μία στρατηγική για την οικολογική συνδεσιμότητα κατά μήκος των Δειναρικών Ορεών συνδέοντας τα με τις Άλπεις.

Στόχοι της εκπόνησης μίας τέτοιας στρατηγικής αλλά και του προγράμματος γενικότερα είναι:

  • Η βελτίωση της οικολογικής συνδεσιμότητας και η αποτροπή περεταίρω κατακερματισμού των ενδιαιτημάτων με τη θέσπιση μίας στρατηγικής για τη διακρατική συντονισμένη ανάπτυξη πράσινων υποδομών, την αντιμετώπιση της αστικοποίησης και τη διαχείριση αγροτικών και δασικών τοπίων σε  διαπεριφερειακό επίπεδο.
  • Η ενίσχυση διασυνοριακών συνδέσεων μεταξύ περιοχών του δικτύου NATURA 2000 και άλλων προστατευόμενων περιοχών που διαιρούνται από εθνικά σύνορα για η βελτίωση της οικολογικής συνδεσιμότητας σε διασυνοριακό επίπεδο,
  • Η Δημιουργία δικτύου ανάπτυξης ικανοτήτων των ενδιαφερόμενων μερών για την προώθηση της οικολογικής συνδεσιμότητας στην περιοχή του έργου.

Το έργο DINALPCONNECT αναμένεται να βελτιώσει τη διακρατική συνεργασία για τη διατήρηση και βελτίωση της οικολογικής συνδεσιμότητας και της βιοποικιλότητας φέρνοντας σε επαφή ιδρύματα από διαφορετικούς τομείς (προστασία της φύσης, γεωργία, δασοκομία, έρευνα, υποστήριξη επιχειρηματικότητας) από επτά χώρες  και να ενισχύσει την ικανότητα διακρατικής αντιμετώπισης του κατακερματισμού των ενδιαιτημάτων και της προστασίας των οικοσυστημικών υπηρεσιών στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου. Οι εταίροι του προγράμματος είναι: Project Partners: Agricultural Institute of Slovenia (Slovenia, lead partner), Slovenia Forest Service (Slovenia), European Academy of Bozen (Italy), Julian Prealps Nature Park (Italy), Natura Jadera (Croatia), Association BIOM (Croatia), Agricultural University of Athens (Greece), Center for Energy, Environment & Resources (Boznia-Herzegovina), Dinarica (Boznia-Herzegovina), Development Solutions Associates (Albania) και Ministry of Agriculture & Rural Development of Montenegro (Montenegro).

Το έργο στηρίζεται από το πρόγραμμα Interreg ADRION και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από τα εργαλεία χρηματοδότησης για προ-ενταξιακή βοήθεια. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επικ.Καθηγητή κ. Ηλία Τραυλό (travlos@aua.gr).

Συγγραφείς: Ι. Γαζούλης, Κ. Τσιομπάνου, Ν. Αντωνόπουλος, Π. Κανάτας και Η. Τραυλός

Εργαστήριο Γεωργίας, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΔ 407/80)

Δείτε το άρθρο σε μορφή pdf πατώντας εδώ

21/01/2022 01:07 μμ

Το πρόγραμμα Testing4Ag καλεί τους επιστήμονες και ερευνητές να υποβάλλουν στην εταιρεία καινοτόμες ιδέες σχετικά με τη φυτοπροστασία για περαιτέρω  διερεύνηση. Οι ερευνητές και τα ιδρύματα διατηρούν όλα τα πνευματικά δικαιώματα.
Το νέο πρόγραμμα θα αξιοποιήσει τους πόρους και την τεχνογνωσία της Bayer και σε συνεργασία με ερευνητές από όλο τον κόσμο θα συνδράμει στην ανάπτυξη των μελλοντικών γενεών συμβατικής φυτοπροστασίας.

Η Bayer ανακοίνωσε την έναρξη του Testing4Ag, ενός νέου προγράμματος που προσκαλεί ερευνητές από όλο τον κόσμο να υποβάλλουν νέες φυτοπροστατευτικές ουσίες στην Bayer για περαιτέρω διερεύνηση με στόχο να εντοπίσουν νέους πιθανούς τρόπους δράσης για τον έλεγχο μυκητολογικών ασθενειών, εντομολογικών προσβολών ή ζιζανίων. Το Testing4Ag, μέρος της πρωτοβουλίας ανοικτής καινοτομίας Open4Ag της Bayer, επιδιώκει να αναπτύξει τη νέα εξελιγμένη γενιά προϊόντων φυτοπροστασίας που αντιμετωπίζουν με ασφάλεια και βιωσιμότητα τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των παραγωγών.

«Η Bayer είναι ο ηγέτης στην Έρευνα και Ανάπτυξη του κλάδου της γεωργίας και δεσμευόμαστε να οδηγήσουμε το μέλλον παρέχοντας καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί τόσο σήμερα όσο και αύριο», δήλωσε ο Bob Reiter, Επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer. «Το Testing4Ag θα συνδυάσει τις μετασχηματιστικές ιδέες πρωτοπόρων ερευνητών με τη γνώση, τους ειδικούς και τις υποδομές της Bayer,  με τους ερευνητές που θα συμμετάσχουν, να διατηρούν την κυριότητα στην πνευματική ιδιοκτησία».

Το Testing4Ag υλοποιείται σε συνεργασία με τη Halo και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις δικές τους ενώσεις μέσω διαφανών διαδικασιών εξελιγμένης τεχνολογίας έρευνας και ελέγχου καθώς και ανάπτυξης αποτελεσμάτων. Οι υποβληθείσες ενώσεις θα αξιολογηθούν μέσω βιολογικών δοκιμών τελευταίας τεχνολογίας έναντι μεγάλης ποικιλίας ειδών ζιζανίων αλλά και παθογόνων φυτών, όπως εντόμων, νηματωδών και/ή φορέων τους. Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα κοινοποιηθούν απευθείας στους συμμετέχοντες οι οποίοι και θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ελεύθερα για επόμενα στάδια έρευνας. Σύμφωνα με τη δέσμευση της Bayer για ανοιχτή καινοτομία, οι ερευνητές και τα ιδρύματά τους θα διατηρήσουν όλα τα δικαιώματα για τη δυνητική πνευματική ιδιοκτησία που δημιουργείται μέσω του προγράμματος Testing4Ag.

«Το Testing4Ag είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη προϊόντων φυτοπροστασίας που βοηθούν τους παραγωγούς να παράγουν ικανή ποσότητα τροφής για όλο τον κόσμο, σε αντίξοες συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας, ο οποίος  είναι ένας φιλόδοξος στόχος» είπε η Rachel Rama, Επικεφαλής Μικρών Μορίων στον Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer. «Μεμονωμένοι ερευνητές, πανεπιστήμια, ακόμη και μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση και την εύρεση των λύσεων στα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η γεωργία. Τους προσκαλούμε  όλους να συμμετάσχουν στο Testing4Ag».

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Testing4Ag ή να υποβάλετε υλικό προς εξέταση, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.Testing4Ag.com. Προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η 31 Μαρτίου 2022.