Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι δικαιούχοι των Οικολογικών Σχημάτων στην πληρωμή που θα κάνει η ΑΑΔΕ τον Ιούνιο.
Αν και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των διασταυρωτικών ελέγχων της ΑΑΔΕ για τα παραστατικά της κάθε δράσης φαίνεται ότι θα βγει εκτός πληρωμής μεγάλος αριθμός δικαιούχων.
Οι βασικές δράσεις που ενδιαφέρουν τους παραγωγούς αφορούν τις δράσεις για τα Οικολογικά Σχήματα: Π1-31.4 «Εφαρμογές Κυκλικής Οικονομίας στη Γεωργία» επιδοτεί παραγωγούς για την χρήση κομπόστ, Π1-31.6 (Ψηφιακή Γεωργία / Διαχείριση Εισροών) επιδοτεί τους παραγωγούς για τη χρήση της Ψηφιακής Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εισροών και Π1-31.9 που αφορά τη «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου όμως για τη Δράση Π1-31.9 στα «Βιολογικά» αναφέρουν ότι έχουν έρθει στα χέρια των εταιρειών πιστοποίησης τα αποτελέσματα, στα οποία φαίνεται ότι μεγάλος αριθμός δικαιούχων δεν αναμένεται να πληρωθεί λόγω σφαλμάτων.
Ήδη περίπου 12.500 ΑΦΜ στη δράση βιολογικών έβγαλε ο έλεγχος ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν γιατί χρησιμοποίησαν φυτοπροστατευτικά. Σε αυτό τον αριθμό θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 10.000 ΑΦΜ που απεντάχθηκαν. Άρα μιλάμε για συνολικά 22.500 ΑΦΜ που δεν αναμένεται να πληρωθούν σε ένα σύνολο 57.000 δικαιούχων.
Το οικολογικό σχήμα για τα αγροδασικά Π1-31.5 «Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων, πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου», αναμένεται στους κτηνοτρόφους να δημιουργήσει πρόβλημα γιατί με την «τεχνική λύση», δεν είναι εφικτό οι κτηνοτρόφοι να ενταχθούν στο οικολογικό σχήμα γιατί δεν γνωρίζουν τον βοσκότοπο που τους δίνει το σύστημα και έτσι χάνουν την στρεμματική ενίσχυση.
Ακόμη η ΑΑΔΕ υποστηρίζει ότι κάνει ελέγχους σε παραστατικά με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κόβουν λιπάσματα και τιμολόγια που δεν είναι σωστά. Περίπου το 30% των δικαιούχων αναμένεται να κοπεί στους ελέγχους της ΑΑΔΕ, που σημαίνει περίπου 100 με 150 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα αρχικά είχαν υπολογίσει.
Τι έγινε στην πληρωμή του Μαΐου
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, στην πληρωμή του Μαΐου, για το έτος 2025, τα οικολογικά προγράμματα Παρέμβαση Π1-31.1 και Π1-31.7, μετά τη διαφοροποίηση του πλαισίου και των επιλέξιμων δράσεων για το έτος 2025, παρουσίασαν μείωση δικαιούχων κατά 88% σε σχέση με το έτος 2024.
Ειδικότερα:
• Ως προς το Π1-31.1 (ECO 31.1), ενώ το έτος 2024 αναγνωρίστηκαν και πληρώθηκαν 86.528 δικαιούχοι, το έτος 2025 αναγνωρίστηκαν και πληρώθηκαν, κατόπιν ελέγχων, 8.965 δικαιούχοι επί 10.781 αιτούντων
• Ως προς το Π1-31.7 (ECO 31.7), ενώ το έτος 2024 αναγνωρίστηκαν και πληρώθηκαν 22.742 δικαιούχοι, το έτος 2025 αναγνωρίστηκαν και πληρώθηκαν, κατόπιν ελέγχων, 3.580 δικαιούχοι επί 10.043 αιτούντων
Αποτέλεσμα, στην πληρωμή Μαΐου διατέθηκαν 53,2 εκατομμύρια λιγότερα από το σχετικό προϋπολογισμό.
Πρόβλημα με τους ελέγχους στο ΠΑΑ
Στο μεταξύ ήδη θα έπρεπε να είχε ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή της ενδικοφανής προσφυγής - όπως γινόταν στο παρελθόν - για να ακολουθήσει η πληρωμή της εκκαθάρισης στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Να θυμίσουμε ότι από τέλη Νοεμβρίου μέχρι αρχές Δεκεμβρίου του 2025, πληρώθηκαν Αυτόχθονες Φυλές, Κομφούζιο, Βιολογικά φυτικής και Νιτρορύπανση για το 2025.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥπΑΑΤ για το ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους στις πλατφόρμες με τις ενδικοφανές προσφυγές. Κανείς δεν θέλει σε αυτή την φάση να κάνει τους ελέγχους. Αυτό αναμένεται να φέρει προβλήματα στην πληρωμή της εξόφλησης των προγραμμάτων.