Ενδιαφέροντα στοιχεία για την παραγωγή κρέατος στην Ε.Ε. αποτυπώνονται στην ετήσια έκθεση της Εurostat για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία στην Ε.Ε. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτήν η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ην. Βασίλειο και η Ιταλία είχαν το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. (στοιχεία 2015). Αύξηση σημειώθηκε στην παραγωγή βοείου κρέατος των 28 (4%), ενώ αυξημένη ήταν επίσης η παραγωγή χοιρινού (+3,7%) και πρόβειου (+2%) κρέατος. Μείωση κατέγραψε αντίθετα το αίγειο κρέας κατά 2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Eurostat σχεδόν τα τρία τέταρτα (72,2%) των μονάδων ζωικού κεφαλαίου στην Ε.Ε. το 2013 εκτρέφονταν σε πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις (εκμ/ σεις με έσοδα άνω των 100.000 ευρώ).
Βόειο
Γαλλία (19,1%), Γερμανία (14,8%) και Ην. Βασίλειο (11,6%) παρήγαγαν περίπου το μισό (46%) της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής βοείου, ενώ επίσης σε καθεμία από αυτές τις τρεις χώρες η παραγωγή του 2015 ήταν υψηλότερη από εκείνη του 2014. Το 2015 το υψηλότερο (σε σχέση με το 2014) ποσοστό αύξησης της παραγωγής βοείου (52%) καταγράφηκε στη Ρουμανία, ενώ μεγάλη αύξηση (κοντά στο 14%) κατέγραψαν η Ουγγαρία και η Λιθουανία, αισθητά μεγαλύτερο από τη μέση ευρωπαϊκή επίδοση του (άνοδος κατά 4% σε σχέση με πέρσι). Στην Ελλάδα η παραγωγή βοείου για το 2015 ανήλθε σε 41.900 τόνους. Ο δείκτης τιμών την περίοδο 2010-2015 αυξήθηκε κατά 9,1%.
Χοιρινό
Η παραγωγή χοιρινού κρέατος αυξήθηκε το 2015 κατά 3,7% φτάνοντας στα 22,9 εκατ. τόνους. Όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της Ε.Ε., εκτός της Δανίας, της Αυστρίας και του Βελγίου, κατέγραψαν αύξηση στην παραγωγή ή επιβράδυνση της μείωσης το 2015. Η Γερμανία παρήγαγε το ένα τέταρτο (24,2% ή 5,6 εκατ. τόνους) της παραγωγής χοιρινού στην Ε.Ε. ενώ η Ισπανία το ένα έκτο (17% ή 3,9 εκατ. τόνους). Το 2015 οι τιμές ακολούθησαν πτωτική πορεία ενώ συνολικά στην εξαετία 2010-2015 ο σχετικός δείκτης μειώθηκε κατά 5,1%. Στην Ελλάδα το 2015 η παραγωγή χοιρινού ανήλθε σε 90.000 τόνους.
Αιγοπρόβειο
Η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου στο Ην. Βασίλειο και την Ισπανία σε συνδυασμό με την ανάκαμψη του πληθυσμού προβάτων στην Ιταλία οδήγησαν το 2015 σε αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής πρόβειου κρέατος κατά 2,5% . Το ίδιο έτος η παραγωγή αίγειου κρέατος μειώθηκε κατά 2% . Το Ην. Βασίλειο (39% ) και η Ισπανία (16,3% ) συνεισέφεραν το 55,4% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής αιγοπρόβειου το 2015. Οι τιμές παρέμειναν στο επίπεδο των προηγούμενων ετών, καταγάφοντας ελαφρά μείωση. Η γενική εικόνα δείχνει ότι την περίοδο 2010-2015 ο δείκτης τιμής ήταν μειωμένος κατά 1,1% . Στην Ελλάδα το 2015 η παραγωγή πρόβειου κρέατος ανήλθε σε 54.900 τόνους και η παραγωγή αιγείου κρέατος ανήλθε σε 21.900 τόνους.
Πουλερικά
Αύξηση 3,9% σημειώθηκε στην παραγωγή κρέατος πουλερικών το 2015 σε σχέση με το 2014, κι έτσι συνεχίστηκε η ανοδική τάση των τελευταίων ετών. Πολωνία, Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Γερμανία και Ισπανία συνεισέφεραν η καθεμία από 10% έως 15% στη συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή κρέατος πουλερικών το 2015, έτος κατά το οποίο ο δείκτης τιμής για το κοτόπουλο μειώθηκε κατά 3,4% σε σχέση με το 2014 και κατά 8,5% σε σχέση με το 2013. Στην Ελλάδα το 2015 η παραγωγή πουλερικών ανήλθε σε 189. 600 τόνους.
4η στο αιγοπρόβειο κρέας η Ελλάδα
Σύμφωνα με τη Eurostat (στοιχεία 2015) οι μεγαλύτεροι κατά σειρά χώρες - παραγωγοί αιγοπρόβειου κρέατος είναι οι: Ηνωμένο Βασίλειο (39% της συνολικής παραγωγλης στην Ε.Ε.), Ισπανία (16,3%), Γαλλία (11,3%) Ελλάδα (10%) και Ιρλανδία (7,6%).
Κυριαρχία των πολύ μεγάλων εκμεταλλεύσεων
Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72,2%) των μονάδων ζωικού κεφαλαίου στην Ε.Ε. το 2013 εκτρέφονταν σε πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις (με έσοδα άνω των 100.000 ευρώ ετησίως). Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια σημαντική στροφή καθώς όλο και περισσότερες μονάδες ζωικού κεφαλαίου εκτρέφονται σε πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Συγκεκριμένα μεταξύ των ετών 2005 και 2013 ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά περίπου 10 εκατομμύρια μονάδες για να φτάσει το 2013 τα 94 εκατομμύρια μονάδες ζωικού κεφαλαίου. Αντίθετα, στην ίδια περίοδο, ο αριθμός των μονάδων ζωικού κεφαλαίου μειώθηκε για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες μεγέθους εκμεταλλεύσεων, με τον συνολικό αριθμό των μονάδων ζωικού κεφαλαίου που εκτρέφονται σε πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις να μειώνεται κατά 50% ή και περισσότερο.