Νέα επιστολή παραγωγών μαύρου χοίρου προς το ΥπΑΑΤ.
Επανέρχονται με νέα επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα θέματά τους, οι εκτροφείς μαύρου χοίρου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εκτροφείς Κωνσταντίνος Κυροχρίστος και Χρήστος Μελάχρης «θα πρέπει να θυμίσουμε σε κάποιους, ότι βασικά χαρακτηριστικά της αυτόχθονης φυλής ειναι και η βόσκηση, η παραγωγή και αναπαραγωγή στη φύση, στερώντας αυτό το βασικό χαρακτηριστικό, μη κατανέμοντάς του βοσκότοπο, στερείται και η δυνατότητα χαρακτηρισμού αυτόχθονης φυλής.... καθως επίσης και η παραγωγή κορυφαίων ποιοτικών προϊόντων, μιας και το σύστημα εκτροφής και η διατροφή είναι το 50% και το άλλο 50% η ράτσα... Ζητάμε τη δίκαιη κατανομή επιλέξιμων βοσκοτόπων, όπως και ίσχυε και την ένταξή μας στο νέο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Κυροχρίστος, πρέπει το ΥπΑΑΤ να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τώρα δεν το έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό από το υπουργείο, όμως οι παραγωγοί μαύρου χοίρου, πρέπει να τα δουν όλα αυτά στην πράξη.
Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Κύριε υπουργέ,
σε συνέχεια της επιστολής μας στις 22/10/2021, θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζονται με ισονομία δικαιοσύνη, καθώς και να μη θίγεται το αίσθημα περί δικαίου. Τα μόνα που δεν ισχύουν είναι τα παραπάνω καθώς ένα βοοειδές αυτόχθονης φυλής μαζί με τα παράγωγά του είναι μιάμιση ζωικές μονάδες και ενισχύεται με 330 ευρώ συν τα δικαιώματα που απορρέουν από το βοσκότοπο... Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει για μας και τις συνέπειες. Μία χοιρομητέρα είναι 0,5 ζωικές μονάδες, ένας κάπρος είναι 0,3 ζωικές μονάδες, συν τα χοιρίδια 0,3 ζωικές μονάδες το καθένα. Εάν προσθέσουμε σε αυτό 15 χοιρίδια το χρόνο ανά χοιρομητερα οι ΜΜΖ που προκύπτουν είναι πέντε ζωικές μονάδες και ενισχύεται κάθε χοιρομητέρα με 115 ευρώ. Για ποια ισονομία μιλάμε... στο μοναδικό ελληνικό κρέας βραβευμένο στο μεγαλύτερο διαγωνισμό τροφίμων στην Αγγλία, το κρέας το οποίο βρίσκεται στα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια των νησιών μας τους καλοκαιρινούς μήνες, πρεσβεύοντας την κορυφαία ποιότητα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, όπως επίσης στα καλύτερα delicatessen, καθώς και σε πεντάστερα ξενοδοχεία της χώρας μας. Για το μόνο που δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται είναι με τέτοιου είδους τρόπο και στρατηγική.
Λόγοι στήριξης
Φυλή και σύστημα εκτροφής πρωταγωνιστές στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το αγρόκτημα στο πιάτο. Η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο διατροφικό κύκλο που θα ωφελεί και θα προστατεύει το περιβάλλον που θα μεταμορφώσει τον τρόπο, με τον οποίο καταναλώνουμε, παράγουμε και διανέμουμε τρόφιμα, στην ενίσχυση της βιώσιμης παραγωγής και της ποιότητας κι όχι σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Ας εκμεταλλευτούμε, λοιπόν, τις δυνατότητες που έχει η αυτόχθονη φυλή, πλήρως προσαρμοσμένη στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας είναι σε θέση να παράξει σε εκτατικά συστήματα εκτροφής, χωρίς πρόσθετα, χωρίς φάρμακα, κορυφαία ποιοτικά υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα (με την πλειονότητα εξ αυτών να εμπεριέχουν ισχυρισμούς υγείας σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όσους ασχολούνται με τη χάραξη στρατηγικής για το μέλλον της κτηνοτροφίας οφείλουν να το γνωρίζουν, αλλά και να το συνυπολογίζουν...). Με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, συμβάλλοντας με τον τρόπο της στην κλιματική αλλαγή, στη δημόσια υγεία και τηρώντας με τον καλύτερο τρόπο τους κανόνες για την ευζωία των ζώων. Η ποσότητα και η συχνότητα της διατροφής με κρέας θα αντικατασταθεί στο άμεσο μέλλον με την ποιότητα και τη μείωσή του για λόγους υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος και ευζωίας των ζώων. Έχουμε λοιπόν στην διάθεσή μας ένα τέτοιο ζώο και ένα πυρήνα εκτροφών που είναι σε θέση να παράξει αυτού του είδους τα προϊόντα και θα πρέπει να του αποδοθούν αυτά που δικαιούται και κάτι παραπάνω...
Η ποιότητα και μόνο είναι αυτή που μπορεί να μας κάνει να πρωταγωνιστήσουμε... Επίσης θέλω να αναφερθώ στο ότι έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία εδώ και ένα χρόνο σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Κρέατος και τον πιστοποιητικό οργανισμό TUV του προτύπου Μαύρου Ελληνικού χοίρου και την κατηγοριοποίηση, που αφορά στα συστήματα εκτροφής και ποιότητας με τις υφιστάμενες εκτροφές, αλλά και ένα νέο μοντέλο εκτροφών αναπαραγωγικής κατεύθυνσης, που σκοπό θα έχει να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τα στάνταρ που διαθέτουμε ως χώρα. Ο αποκλεισμός μας από την κατανομή βοσκοτόπων λειτουργεί οπισθοδρομικά...
Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ ότι έγινε λόγος από κάποιους πως επίσημη δικαιολογία για τη διαγραφή των κατηγοριών ΣΤ και Ζ στη νέα ΚΥΑ, που υπεγράφη στις 5 Οκτωβρίου είναι ότι μετατράπηκε το πρόγραμμα το 2017, χωρίς να περιλαμβάνει βοσκότοπο... Όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό, ένα τέτοιο λάθος, δεν θα πρέπει να μονιμοποιηθεί και να νομιμοποιηθεί κατά παράνομο τρόπο καθότι στο (Ν.4351/ΦΕΚ164/Α/04/12/2015, Αρ. 6) γίνεται αναφορά κατά σειρά προτεραιότητας στην κατανομή των βοσκότοπων στις αυτόχθονες φυλές... Εδώ λοιπόν θα πρέπει να θυμίσουμε σε κάποιους ότι βασικά χαρακτηριστικά της αυτόχθονης φυλής ειναι και η βόσκηση, η παραγωγή και αναπαραγωγή στη φύση, στερώντας αυτό το βασικό χαρακτηριστικό, μη κατανέμοντάς του βοσκότοπο, στερείται και η δυνατότητα χαρακτηρισμού αυτόχθονης φυλής.... καθως επίσης και η παραγωγή κορυφαίων ποιοτικών προϊόντων, μιας και το σύστημα εκτροφής και η διατροφή είναι το 50% και το άλλο 50% η ράτσα... Ζητάμε τη δίκαιη κατανομή επιλέξιμων βοσκοτόπων, όπως και ίσχυε και την ένταξή μας στο νέο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας.
Με εκτίμηση
Εκτροφείς αυτόχθονου Ελληνικού χοίρου Αιτωλοακαρνανίας
Κων. Κυροχρίστος
Μελάχρης Χρήστος
Συνάντηση με εκπροσώπους εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου Χοίρου είχε, σήμερα Τετάρτη (11/12), ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
Στην συνάντηση οι εκτροφείς ανέφεραν στον κ. Κέλλα τα βασικά τους αιτήματα και ζήτησαν να δοθούν λύσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Κυροχρήστος, εκτροφέας μαύρου χοίρου από την περιοχή του Νεοχωρίου Μεσολογγίου, «ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα προκυρηχθούν οι αυτόχθονες φυλές (Παρέμβαση Π3-70-1.5: «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων») και αναμένεται να γίνει η πληρωμή στους δικαιούχους κτηνοτρόφους νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2025.
Επίσης το ΥπΑΑΤ βλέπει θετικά την ένταξη των εκτροφέων μαύρου χοίρου στο πακέτο των ενισχύσεων για την αγορά των ζωοτροφών λόγω του εγκλεισμού των ζώων και του αυξημένου κόστους.
Ζητάμε ακόμη την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να συμπεριληφθούν οι εκτροφές του Ελληνικού Μαύρου Χοίρου στα Οικολογικά Σχήματα της ΚΑΠ.
Πάγιο αίτημα του κλάδου, το οποίο μελετά το ΥπΑΑΤ, είναι να υπάρχει ξεχωριστή σφραγίδα για το κρέας του Μαύρου Χοίρου, για να απολτήσει ταυτότητα το προϊόν».
Στην συνάντηση στο ΥπΑΑΤ συμμετείχαν οι εκτροφείς: Κυροχρήστος Κωνσταντίνος, Πάτσιος Χρήστος, εκπροσώπηση Α.Σ Μυρτάλη, Τζιμιόπουλος Στέργιος, Σάραβα Κυριακή, εκπρόσωπος Σωματείου ΚΙΡΚΗ, Δήμου Δημήτριος, εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ένωσης Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων.
Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ), στην πρόσφατη συνεδρίαση της με διευρυμένη σύνθεση αποφάσισε να πραγματοποιήσει μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή (15 Δεκεμβρίου) και ώρα 12 μ.μ. στην Νίκαια της Λάρισας.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΜ αναφέρει τα εξής:
Καλούμε τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς, να συμμετέχουν μαζικά με αποφάσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων τους ώστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί τα επόμενα αγωνιστικά βήματα μας.
Παλεύουμε για την επιβίωση μας και την ικανοποίηση των δίκαιων και ώριμων αιτημάτων μας ώστε να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας, να θρέψουμε τις οικογένειες μας, να συνεχίσουμε να παράγουμε τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας.
Η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για την συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων με τις χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το υψηλότατο κόστος παραγωγής, τις κάθε είδους καταστροφές από νόσους και φυσικούς κινδύνους την ανυπαρξία έργων υποδομής που μείωσαν την παραγωγή.
Η εφαρμογή της ΚΑΠ της Ε.Ε. ήταν καταστροφική όπως αναδείξαμε με τις περυσινές μεγάλες κινητοποιήσεις τόσο στην χώρα μας όσο και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα τα είδαμε αμέσως με νέα σημαντική μείωση της βασικής ενίσχυσης αλλά και θα εκφραστεί και με μείωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Η πάγια θέση της ΠΕΜ και του οργανωμένου αγροτικού κινήματος οι επιδοτήσεις να πάνε σε όσους πραγματικά παράγουν και να συνδεθούν με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο είναι πιο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ.
Απαιτούμε να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλα τα προϊόντα που είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων.
Απέναντι μας έχουμε την Κυβέρνηση και διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις που με την πολιτική τους μας εξαθλίωσαν με το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές, κάνοντας πλάτες στους εμπόρους και τις βιομηχανίες να κερδοσκοπούν σε βάρος μας αλλά και σε βάρος των καταναλωτών.
Οι έμποροι και βιομήχανοι πουλάνε πανάκριβα τα μέσα και εφόδια και την ίδια στιγμή αγοράζουν κοψοχρονιά την παραγωγή μας για να την πουλήσουν 3-4-5 και παραπάνω φορές στην λαϊκή κατανάλωση.
Φέρνουν συνεχώς εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες χωρίς δασμούς αξιοποιώντας τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΕ με την ψήφο των ελληνικών κυβερνήσεων, προϊόντα που είναι αμφιβόλου ποιότητας σε πολλές περιπτώσεις και με αυτό τον τρόπο αυγαταίνουν τα κέρδη τους ενώ οι «ελληνοποιήσεις» είναι η κανονικότητα και όχι η εξαίρεση.
Η Κυβέρνηση μπουκώνει με δις ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, με φοροαπαλλαγές, με επιδοτήσεις, δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες αλλά ψίχουλα επιστροφής στους αγρότες και αυτά βέβαια κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας.
Με την «πράσινη ενέργεια» παραχωρεί σε μια χούφτα επιχειρηματίες τα βουνά και την γη υψηλής παραγωγικότητας για ΑΠΕ και Φωτοβολταικά πάρκα και την ίδια στιγμή πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα, αγροτικό και οικιακό.
Ο ΕΛΓΑ με τον αναχρονιστικό και αντιαγροτικό κανονισμό του δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει πολλά ζημιογόνα αίτια που έχουν επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στην παραγωγή πολλών προϊόντων χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης στους παραγωγούς. Όσες δε αποζημιώσεις δίνονται είναι πολύ πιο κάτω από το πραγματικό ύψος της ζημιάς. Ο νέος κανονισμός που φέρνουν σε διαβούλευση είναι ακόμη χειρότερος, θα οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και σε μεγαλύτερη μείωση των αποζημιώσεων.
Η κτηνοτροφία στην χώρα μας έχει δεχτεί ένα συντριπτικό πλήγμα τόσο από τις φυσικές καταστροφές επειδή δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες ζώα όσο και με τις νόσους των μικρών μηρυκαστικών, την Πανώλη και τώρα την Ευλογιά με κοπάδια να σφάζονται και να μην αναπληρώνονται, με τεράστια οικονομική ζημιά σε πολλούς άλλους κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να σφάξουν, να πουλήσουν, που είναι αναγκασμένοι να ταΐζουν εδώ και μήνες ζωοτροφές. Τα ψίχουλα των αποζημιώσεων σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου ούτε δημιουργούν προϋποθέσεις να ξαναφτιάξουν τα χαμένα και σφαγμένα κοπάδια τους.
Ζούμε τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων καθώς εκτίναξαν το κόστος παραγωγής και την ίδια στιγμή χάθηκαν βασικές μεγάλες αγορές για τα προϊόντα μας όπως συνέβη με την Ρωσία. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση μπλέκει την χώρα μας με την συμμετοχή της στις πολεμικές συγκρούσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα μας και κοστίζουν περίπου 7 δις ευρώ κάθε χρόνο για το ΝΑΤΟ, τις αποστολές χιλιάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα μας όπως συμβαίνει με τις φρεγάτες.
Χρήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγροτική παραγωγή, να συμβάλουν σε ουσιαστική πρωτοβάθμια υγεία και πρόνοια για την υγεία μας, στην εκπαίδευση που πληρώνουν οι οικογένειες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, σε έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Ας σταματήσει η καραμέλα ότι για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή. Η ανυπαρξία έργων υποδομής και θωράκισης των περιοχών μας είναι ολοφάνερη και είναι η πηγή των προβλημάτων και οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Αντί για τα απαραίτητα έργα που σαν αγροτικό κίνημα τόσα χρόνια διεκδικούμε, η Κυβέρνηση προχωρεί το σχεδιασμό για Ενιαίο φορέα διαχείρισης των νερών, δηλαδή Α.Ε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα κάνουν ακόμη ακριβότερο εμπόρευμα το νερό και την διαχείριση του τόσο για άρδευση όσο και για ύδρευση.
Απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές, η αγανάκτηση και η οργή μας πρέπει να μετατραπούν σε αγωνιστική διάθεση, ετοιμότητα, ενότητα και διεκδίκηση και όχι σε μοιρολατρία και ηττοπάθεια που κάποιοι καλλιεργούν.
Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και αλιείες χρειάζεται να σκεφτούν και να βγάλουν συμπεράσματα από την εμπειρία τους. Ότι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών, μαζικών και πολυήμερων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και είναι ο μόνος τρόπος για να επιβάλλουμε το δίκιο μας, να αποσπάσουμε κατακτήσεις και να σταματήσουμε την επίθεση εις βάρος μας που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην φτώχεια και το ξεκλήρισμα.
Η ΠΕΜ, οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, πιστεύουμε ότι με την διεκδίκηση και τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Οι προθέσεις κάποιων να εμφανιστούν ως προνομιακοί συνομιλητές της εκάστοτε κυβέρνησης και να δίνουν άλλοθι στην αντιαγροτική πολιτική της, εξυπηρετώντας και τα δικά τους ατομικά συμφέροντα δεν μας εκφράζει.
Για όλα αυτά, για το διεκδικητικό πλαίσιο, την επικαιροποίηση των αιτημάτων μας, για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος που χρειαζόμαστε σήμερα, θα συζητήσουμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη που θα γίνει Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, 12 μ.μ. στη Νίκαια - Λάρισας. Όλοι εκεί, να μην λείψει κανείς αγροτικός σύλλογος και Ομοσπονδίας, κανένας αγρότης που ανησυχεί για το παρόν και το μέλλον και πιστεύει στην δύναμη και το δίκιο του αγώνα μας.
Διεκδικούμε λύσεις τώρα! Με την ενότητα, την αταλάντευτη στάση και την μαζική συμμετοχή θα τα καταφέρουμε!
Αγροτική σύσκεψη οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή (15 Δεκέμβρη), στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια της Λάρισας.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί επίσης η πείρα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, από την προσπάθεια για το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, τη συμπόρευση και την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Η πραγματοποίηση της σύσκεψης αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στη Λάρισα, το Σάββατο (30 Νοεμβρίου).
Εκεί συμμετείχαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από όλες τις περιοχές της χώρας, μεταφέροντας την εμπειρία από τη δράση τους και τονίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και προωθεί τις κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής ΚΑΠ, οξύνει συνεχώς τα προβλήματά τους, κάνει ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην παραγωγή.
Για την προετοιμασία της σύσκεψης προγραμματίζονται αυτές τις μέρες συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων και Ομοσπονδιών, ενημερωτικές περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά.
Στο μεταξύ μηχανοκίνητη πορεία θα πραγματοποιήσουν, την Πέμπτη (12 Δεκεμβρίου), στις 6 το απόγευμα, αγρότες της Μαγνησίας, όπως αποφάσισαν σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και Βορείων Σποράδων.
Το πλαίσιο των αιτημάτων που θέτουν οι αγρότες αφορά τα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν λόγω των χαλαζοπτώσεων, της παρατεταμένης ζέστης και των χαμηλών τιμών σε μια σειρά προϊόντων, των κατεστραμμένων δρόμων, των προβληματικών αρδευτικών δικτύων.
Επίσης οι εκπρόσωποι των αγροτών θα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη που θα γίνει στη Νίκαια της Λάρισας.
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Γεωργίας στην Ορεστιάδα πραγματοποίησαν την προηγούμενη Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Βύσσας, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου, διεκδικώντας μέτρα για τη στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων από τις ζημιές που υπέστη το ζωικό τους κεφάλαιο από τις ζωονόσους.
Κατήγγειλαν την κυβέρνηση που με την πολιτική της ευνόησε τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών στα ζώα τους, με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφικού κεφαλαίου, ενώ οι εξαγγελίες για αποζημιώσεις - με την προσκόμιση μάλιστα φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας- και των ενισχύσεων του μέτρου 5.2, που προϋποθέτουν την εξόφληση του κόστους αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου, δεν καλύπτουν τις ζημιές στο ελάχιστο.
Το γεγονός ότι η εκρίζωση της ασθένειας της ευλογιάς είναι πολύ δύσκολη πρέπει να οδηγήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων, ιδιαίτερα των προληπτικών και όχι μόνο κατασταλτικών στη φάση της έξαρσης.
Τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων είναι:
- Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.
- Να εξασφαλιστεί, με ευθύνη του κράτους, η πλήρης ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η αναπλήρωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ελεγμένα ζώα.
- Να καλυφθεί από το κράτος το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης (ζωοτροφές, απολυμαντικά κτλ) σε όσους υποχρεώνονται σε σταυλισμό των ζώων.
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων.
- Να εξασφαλιστούν ο έλεγχος και η αυστηρή επιτήρηση των σφαγείων.
- Να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις εισαγωγές στα σύνορα
- Να καταργηθούν οι περιορισμοί και τα εμπόδια που θέτει η ΚΑΠ στη δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης μέτρων πρόληψης, χωρίς την υποβάθμιση των προϊόντων.
- Πάγωμα των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των χρεών προς τις τράπεζες
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 5/12/2024, ανακοίνωσε ότι συγκροτεί επίσημα το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων (EBAF)», υιοθετώντας έτσι μία από τις συστάσεις της τελικής έκθεσης του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας.
Υπό την προεδρία του Επιτρόπου Γεωργίας, κ. Christophe Hansen, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων αποσκοπεί στο διάλογο μεταξύ των παραγόντων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και με την Επιτροπή.
Η Πρόεδρος της ΕΕ φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η γεωργία βρίσκεται στο επίκεντρο του μέλλοντος της Ευρώπης μας. Σήμερα, προωθούμε την ενέργεια του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωργικών Προϊόντων Διατροφής έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα της αλυσίδας γεωργικών προϊόντων διατροφής, στηρίζοντας τους γεωργούς και προωθώντας ένα πιο ανθεκτικό, ανταγωνιστικό και βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα».
Αυτό το συμβουλευτικό όργανο αναμένεται να παρέχει συμβουλές υψηλού επιπέδου στην Επιτροπή σχετικά με τη συνέχεια που θα δοθεί στην έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ και θα συμβάλει στις εργασίες σχετικά με το όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο θα υποβληθεί εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας.
Το διοικητικό συμβούλιο θα συγκροτείται για πέντε έτη και αναμένεται να συνεδριάζει κατ’ αρχήν μεταξύ δύο και έξι φορές ετησίως. Ο Επίτροπος Hansen μπορεί να συγκαλέσει την ομάδα για πρόσθετες συνεδριάσεις όταν απαιτούνται επείγουσες συμβουλές.
Σήμερα δημοσιεύεται πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για τη συγκρότηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Θα αποτελείται από έως 30 οργανώσεις-μέλη, που θα εκπροσωπούν τρεις κατηγορίες ενδιαφερομένων: τη γεωργική κοινότητα, άλλους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και την κοινωνία των πολιτών για τομείς όπως το περιβάλλον και το κλίμα, η καλή μεταχείριση των ζώων ή τα ζητήματα των καταναλωτών.
Θα πρέπει να υπάρχει ισόρροπη εκπροσώπηση αυτών των τριών κατηγοριών ενδιαφερομένων σε αυτήν την ομάδα. Οι οργανώσεις που υποβάλλουν αίτηση προσχώρησης θα πρέπει να επιδεικνύουν την ευρύτερη σχετική ικανότητα και εμπειρογνωσία σε τομείς σχετικούς με τη γεωργία και τα τρόφιμα σε επίπεδο Ένωσης και να επιδεικνύουν την ευρύτερη γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα σε όλα τα κράτη μέλη. Θα πρέπει επίσης να καταχωρίζονται στο Μητρώο Διαφάνειας.
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο EBAF λήγει στις 8 Ιανουαρίου 2025.
Οι οργανώσεις που υποβάλλουν αίτηση προσχώρησης θα πρέπει να επιδεικνύουν την ευρύτερη σχετική ικανότητα και εμπειρογνωσία σε τομείς σχετικούς με τη γεωργία και τα τρόφιμα σε επίπεδο Ένωσης και να επιδεικνύουν την ευρύτερη γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα σε όλα τα κράτη μέλη. Θα πρέπει επίσης να καταχωρίζονται στο Μητρώο Διαφάνειας (εδώ)
Η Επιτροπή θα αξιολογήσει όλες τις αιτήσεις και σκοπεύει να οριστικοποιήσει τη σύνθεση του συμβουλίου στις αρχές του 2025. Η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα συγκληθεί αμέσως μετά.
Για υποβολή αιτήσεων πατήστε εδώ
Οι παραγωγοί μήλων και κάστανων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Τετάρτη (04/12), στην Αγιά, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων.
Την συγκέντρωση διοργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί για τα μήλα ενίσχυση στα 380 ευρώ/στρέμμα, ενώ για τα κάστανα έχει ανακοινωθεί ποσό 200 ευρώ/στρέμμα.
Τα αιτήματα των παραγωγών είναι:
- Άμεση καταβολή της αποζημίωσης για τον Daniel στους δικαιούχους, στο πραγματικό ποσό αποζημίωσης της ζημιάς ανά στρέμμα. Χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων. Να μην υπάρχει «ψαλίδι» στα ποσά αφού πρόκειται για αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές.
- Άμεσα να δοθούν στους δικαιούχους τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις από την σφοδρή χαλαζόπτωση του καλοκαιριού που κατέστρεψε την παραγωγή στο 100% για εκατοντάδες στρέμματα.
- Να δοθούν τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις σε όλες τις καλλιέργειες και για όλα τα φυσικά φαινόμενα που έχουν γίνει εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ αλλά ούτε πορίσματα, ούτε χρήματα είδαν μετά από τόσους μήνες.
- Να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τις παραγωγές που πλήττονται από καιρικά φαινόμενα και δεν καλύπτει ο αναχρονιστικός και αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που πρέπει να αλλάξει, ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η κυβέρνηση έχει προφορικά υποσχεθεί ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις, ύψους 4 εκατ. ευρώ, στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς. Προχωράμε σε κινητοποιήσεις γιατί ακόμη δεν έχουν πληρωθεί αυτά τα χρήματα ούτε έχουμε δει κάποια σχετική απόφαση να έχει υπογραφεί που να αναφέρεται στην πληρωμή αυτού του ποσού. Η κυβέρνηση δεν κατέθεσε έως τώρα ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων».
Τις προτάσεις τους προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ κατέθεσαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς, στα πλαίσια της εκδήλωσης: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη- Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Καστοριά».
Οι προτάσεις που έδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς Μακεδνός στον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, περιλαμβάνουν τη δημιουργία τράπεζας γης, αιτιολογημένη πρόταση για αύξηση αγροτικών συντάξεων και αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου των αγροτών.
Προτάσεις σε εθνικό επίπεδο:
1) Δημιουργία πολιτικής επιτροπής η οποία θα αποτελείται από τα στελέχη του ΥπΑΑΤ και από τα πανελλαδικά όργανα των αγροτών, η επιτροπή αυτήν θα είναι υπεύθυνη να συναποφασίζουν την αγροτική πολιτική της χώρας μας, έτσι θα διαμορφωθεί μια πολιτική η οποία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, θα υπάρχει άμεση ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας και θα λύνονται τα ζητήματα άμεσα χωρίς να χρειάζονται συγκρούσεις με την κυβέρνηση, η συνεργασία του κράτους με τους πολίτες της είναι απαραίτητη για την σωστή και άμεση διαμόρφωση πολιτικής.
2) Παύση όλων των ΑΠΕ σε αγροκτήματα, δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπους, να γεμίσουν πρώτα όλες οι στέγες της Ελλάδας
3) Άμεση ολοκλήρωση των χωροταξικών σχεδίων ΑΠΕ και διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης
4) Ολοκλήρωση έργων υποδομής, π.χ. φράγμα Νεστορίου είναι στο ίδιο σημείο εδώ και 10 χρόνια και μας μιλάνε για νέα έργα είναι δυνατόν; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ υπάρχει έλλειψη υποδομών άρδευσης φράγματα ταμιευτήρες αρδευτικά κτλ, τα οποία θα μπορούσαν να παράγουν και ενέργεια.
5) Συνεργασία με πανεπιστήμια ώστε να γίνουν άμεσα αναδασμοί ή μερικοί αναδασμοί στην χώρα μας
6) Λύση της γραφειοκρατίας σε κληρονομικά θέματα για αγροτεμάχια, απαλλαγή φόρων κληρονομιάς αγροτεμαχίων ώστε να γίνουν άμεσα μεταβιβάσεις και να αλλάξει το καθεστώς γης στην χώρα μας
7) Δημιουργία τράπεζας γης ώστε να μπορούν αγρότες να αιτούνται δημόσια αγροτεμάχια άμεσα από την τράπεζα γης με δημοπρασία χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον με τοπογραφικά κτλ αλλά να μην εξασφαλίζουν την διαχείριση των αγροτεμαχίων
Συνεργασία με ινστιτούτα και πανεπιστήμια ώστε να δημιουργηθούν πρότυπα λειτουργικών κτηνοτροφικών μονάδων κοστολογημένα με απαλλαγή άδειας οικοδομής
9) Άμεση επίλυση έκδοσης αδειών λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
10) Αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου των αγροτών, ώστε να έχουμε τα ίδια προνόμια με τους υπαλλήλους μας, είναι αδιανόητο αν πάθουμε ένα ατύχημα να μην αποζημιωνόμαστε από την ασφάλεια μας και να αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε και επιπλέον εργαζόμενο ε ως ότου επανέλθουμε στην εργασία μας
11) Αύξηση των αγροτικών συντάξεων κατά 50% ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν μπορεί οι άνθρωποι που παράγουν την τροφή των πολιτών να έχουν την χαμηλότερη σύνταξη στην Ελλάδα, εμείς ταΐζουμε το έθνος
12) Μείωση των ετών συνταξιοδότησης των αγροτών και κτηνοτρόφων ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που τους αναλογούν, πχ ένας δημόσιος υπάλληλος συνταξιοδοτείται στα 62 του χρόνια υπολογίζοντας 22 εργάσιμες ημέρες ανά μήνα με 40 έτη εργασίας άρα στις 10.560 ημέρες εργασίας, άρα ένας αγρότης ή κτηνοτρόφος θα πρέπει να παίρνει σύνταξη στα 30 έτη εργασίας αφού τότε εκπληρώνει τις 10.560 ημέρες εργασίας.
13) Προγράμματα γενετικής βελτίωσης σε φυτική και ζωική παραγωγή είτε με την δημιουργία ινστιτούτων είτε με την συνεργασία των πανεπιστημίων ώστε να δημιουργηθούν νέες φυλές και ποικιλίες ανθεκτικές στην κλιματική κρίση, έτσι θα αποσυμφορηθεί και ο ΕΛΓΑ από καταβολές αποζημιώσεων
14) Δημιουργία αγροτικής τράπεζας επενδύσεων ώστε να έχουν όλοι οι αγρότες άμεσα χρηματοδότηση με ανθρώπους που γνωρίζουν από πρωτογενή παραγωγή και όχι να έχουν να κάνουν με ανθρώπους που βλέπουν τις επενδύσεις μόνο σαν νούμερα
15) Άμεση αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ
16) Στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων ανά την χώρα μας
17) Αύξηση των μέτρων βιοασφάλειας στα σύνορα, να λειτουργήσουν και να στελεχωθούν άμεσα οι τάφροι απολυμάνσεων και τα μέτρα απολυμάνσεων
18) Αύξηση των ελέγχων των φαινομένων ελληνοποιήσεων και παράνομων εισαγωγών στην χώρα μας με πραγματικές κυρώσεις σε όσους ακολουθούν τέτοιες πρακτικές, ειδικά στα γάλατα και τις νοθείες γαλακτοκομικών προϊόντων παραδειγματικές κυρώσεις
19) Πρόγραμμα ανάπτυξης των αγελάδων κρεατοπαραγωγής και γαλακτοπαραγωγής ώστε να φτάσουμε σε σημείο αυτάρκειας στην χώρα μας αλλά και να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε το ΠΓΕ στο Ελληνικό γιαούρτι
20) Ειδικά περιφερειακά προγράμματα για επιχειρήσεις START UP οι οποίες θα καλούνται να λύσουν προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής πχ, ντύσιμο καλαμιών με πλαστικό ώστε να αντέχουν περισσότερο, μηχανήματα συγκομιδής μήλων λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού
21) Ένταξη των αγροτών και κτηνοτρόφων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ ώστε να προσλαμβάνουν προσωπικό με πρόγραμμα
22) Ειδικό πρόγραμμα από-πέτρωσης χωραφιών με επιδότηση ανά στρέμμα ώστε τα εγκαταλειμμένα αγροτεμάχια λόγω πέτρας να επανέλθουν σε χρήση αυξάνοντας έτσι την παραγωγή της χώρας μας
23) Αύξηση του πριμ πρώτης εγκατάστασης στα 50.000 ευρώ για φυτική παραγωγή και στις 100.000 για κτηνοτροφική παραγωγή.
24) Διόρθωση τρόπου καταβολής δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα, δεν είναι δυνατόν τα δικαιώματα να μοιράζονται με βάση το ΟΣΔΕ της πρώτης χρόνιας και να μένουν έτσι εφ όρου ζωής.
25) Ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης αγροτών και κτηνοτρόφων με τον τρόπο του Farmer to farmer, να γίνουν ειδικά προγράμματα μέσω των πανελλαδικών οργάνων των αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι θα πηγαίνουν αγρότες και κτηνοτρόφους ταξίδια σε πετυχημένους συναδέλφους τους εντός και εκτός Ελλάδας ώστε να δούνε και να κατανοήσουν από πρώτο χέρι πως επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα και αποδοτικότητα με απτά παραδείγματα και άμεσες ερωτήσεις, ένα γραμμάριο πράξης είναι ίσο με έναν τόνο θεωρίας.
Προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
1) Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur καθώς αυτήν η συμφωνία θα σημάνει το τέλος του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα
2) Εγγυημένες τιμές άνω του κόστους παραγωγής σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών
3) Δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών τα οποία δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές
4) Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ με την συμμετοχή των θεσμικών οργάνων των αγροτών ώστε να συναποφασίστε η νέα ΚΑΠ όχι απλά να ανακοινωθεί στους αγρότες
Την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2024, στις 11 το πρωί, στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς Λάρισας, για μια ακόμη φορά, οι αγρότες της περιοχής βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους της πόλης, πραγματοποιώντας νέο αγροτικό συλλαλητήριο. Το διοργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:
Συνάδελφοι αγρότες της Αγιάς.
Με όπλο την ενότητα μας, την αποφασιστικότητα που δείξαμε και τις μεγάλες μαζικές κινητοποιήσεις για σχεδόν ένα χρόνο, καταφέραμε να αναγκάσουμε την Κυβέρνηση να πάρει απόφαση αποζημίωσης μέσω de minimis για τους μηλοπαραγωγούς και καστανοπαραγωγούς της Αγιάς για τις καταστροφικές πλημμύρες από τον Daniel.
Δύο μήνες μετά δεν έχουν δοθεί τα χρήματα που δικαιούμαστε, δεν υπάρχει ανακοίνωση από το Υπουργείο για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δικαιούχων που για τα μήλα ανέρχεται στα 380 €/στρέμμα και για τα κάστανα 200 €/στρέμμα.
Εμείς ζητάμε να δοθούν άμεσα τα χρήματα στους δικαιούχους αφού είχαν μείωση εισοδήματος που δεν αντισταθμίστηκε και όλοι οι άλλοι συνάδελφοι μας στους πληγέντες Δήμους της Θεσσαλίας έχουν εξοφληθεί από τον Σεπτέμβριο.
Μάθαμε να διεκδικούμε και να νικάμε! Ξέρουμε τον δρόμο και έχουμε την θέληση να επιβάλλουμε το δίκιο μας.
Με τα ίδια όπλα, την ενότητα μας που δεν θα επιτρέψουμε να κλονιστεί παρά τις προσπάθειες που κάποιοι καταβάλλουν, την αποφασιστικότητα μας, και την μαζική συμμετοχή καθώς η Αγιά θα πλημμυρίσει από τρακτέρ για μια ακόμη φορά, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:
- Άμεση καταβολή της αποζημίωσης για τον Daniel στους δικαιούχους, στο πραγματικό ποσό αποζημίωσης της ζημιάς ανά στρέμμα. Χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων. Να μην υπάρχει «ψαλίδι» στα ποσά αφού πρόκειται για αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές.
- Άμεσα να δοθούν στους δικαιούχους τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις από την σφοδρή χαλαζόπτωση του καλοκαιριού που κατέστρεψε την παραγωγή στο 100% για εκατοντάδες στρέμματα.
- Να δοθούν τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις σε όλες τις καλλιέργειες και για όλα τα φυσικά φαινόμενα που έχουν γίνει εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ αλλά ούτε πορίσματα, ούτε χρήματα είδαμε μετά από τόσους μήνες.
- Να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τις παραγωγές που πλήττονται από καιρικά φαινόμενα και δεν καλύπτει ο αναχρονιστικός και αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που πρέπει να αλλάξει ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Συνάδελφοι της Αγιάς
Να μην λείψει κανείς! Ότι καταφέραμε ως τώρα, δυο φορές αποζημιώσεις, πραγματοποιήθηκε χάρη στις μαζικές κινητοποιήσεις μας. Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς για μια ακόμη φορά θα δείξουμε την δύναμη, την θέληση και την ενότητα μας.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
Για την υλοποίηση ενός σχεδίου στήριξης της κτηνοτροφίας στη Θεσσαλία, συζήτησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας με τις διοικήσεις των συνεταιρισμών ΕΒΟΛ και Γάλα Ελάςς.
Στη συνάντηση, η οποία αποτέλεσε συνέχεια της σύσκεψης εργασίας που είχε ο Περιφερειάρχης με συνεταιρισμούς μέλη της ΕΘΕΑΣ στη Θεσσαλία, τέθηκαν τα παρακάτω θέματα από τους κτηνοτρόφους συνεταιριστές:
Συνεταιρισμός Γάλα Ελάςς: Δημιουργία κέντρου γενετικής βελτίωσης των γαλακτοπαραγωγών προβάτων στην Θεσσαλία. Στήριξη της κρεοπαραγωγικής προβατοτροφίας, ανάπτυξη μοντέλων εντατικής εκτροφής κρεοπαραγωγών προβάτων στην Ελλάδα. Θέμα που χαρακτηρίζεται «μονόδρομος, μετά και τις ζωονόσους που έπληξαν το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας και που προέκυψαν από τις εισαγωγές», όπως ανέφεραν οι συνεταιριστές.
Συνεταιρισμός ΕΒΟΛ: Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελληνοποιήσεων και των αθρόων εισαγωγών γάλακτος. Να μην σταματήσουν οι ΟΤΑ, τη βοήθεια που παρέχουν σε εργαζόμενους σε γάλα, με κουπόνια, καθώς όπως τονίστηκε «έτσι η τοπική κτηνοτροφία και οι τοπικές φάρμες που διαθέτουν το γάλα θα δεχθούν ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομία τους».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αναφερόμενος στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, επανέφερε την πρόταση της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία ενός εργαστηρίου που θα εξετάζει τα ισότοπα, ώστε να καταγράφεται η προέλευση του γάλακτος. Συμφώνησε απόλυτα με το αίτημα οι ΟΤΑ να συνεχίσουν να χορηγούνε στους εργαζόμενους τις συσκευασίες γάλακτος και να μην αντικατασταθεί η βοήθεια αυτή, με κουπόνια.
Αναφορικά με την ενίσχυση της κρεατοπαραγωγής, ο κ. Κουρέτας έκανε γνωστό το σχέδιο της Περιφέρειας, μέσα από συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, να χρηματοδοτήσει ερευνητικό πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο την πιστοποίηση του Θεσσαλικού προβάτου και μέσω αυτής της διαδικασίας να γίνεται η αναπαραγωγή.
«Πρέπει η κτηνοτροφία και η γεωργία στη Θεσσαλία να αποκτήσουν ταυτότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, προέτρεψε τους συνεταιριστές να εκμεταλλευτούν τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του «Θεσσαλία 2021-2027» και ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με τη συνεργασία και την επιχειρηματικότητα.
Στη συνάντηση παρέστησαν ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Στέφανος Διακομής, ο πρόεδρος του Γάλα-Ελάςς Γιώργος Μηλιώνης, ο γραμματέας Νίκος Ζιώζιας, ο πρόεδρος του gene-elass Γιώργος Γκαντούνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΑΟΚ Δημήτρης Σταυρίδης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του Συμβουλίου Καινοτομίας και σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε αγροτικά θέματα Δημήτρης Γούσιος.
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε, την Παρασκευή (29/11), ο υπό σύσταση Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Φλώρινας «οι Πελαγονίτες», έξω από το κτίριο της Περιφερειακή Ενότητας Φλώρινας.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Φλώρινας, βρέθηκαν με τα τρακτέρ τους στην Περιφέρεια και παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας.
Το ψήφισμα που κατέθεσαν αναφέρει τα εξής:
Η περιφερειακή ενότητας Φλώρινας αργοπεθαίνει. Το δημογραφικό, η μετανάστευση, η ανεργία, η κλιματική αλλαγή και κρίση η έλλειψη υποδομών, η βίαιη απολιγνητοποίηση.
Κοντά σε αυτά και η αδιαφορία της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, που συνεχώς υποστηρίζει ότι είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης αλλά δεν κάνει τίποτα για να ξεκινήσει.
Τα προβλήματα πολλά, διαχρονικά, αλλά και νέα, συνεχώς αυξανόμενα. Δυστυχώς μόνο ο πρωτογενής τομέας μπορεί αυτή την στιγμή να συγκρατήσει και με προϋποθέσεις να βοηθήσει στον επαναπατρισμό όσων έφυγαν από την περιοχή μας.
Το Μάρτιο για να αποχωρήσουμε από τα μπλόκα έγιναν εξαγγελίες ώστε να πραγματοποιηθούν έστω και κάποια από τα αιτήματα των αγροτών, αλλά!! Μια από τα ιδία. Και έρχεται πάλι ο βαρύς χειμώνας της περιοχής μας και ξαναγράφουμε τα ίδια προβλήματα και ακόμα λίγα… τα οποία είναι:
1) Έργα υποδομής: αρδευτικά δίκτυα (κατασκευή νέων και αναβάθμιση των υφιστάμενων), αναδασμοί, παράλληλα έργα αναδασμών, αγροτική οδοποιία.
2) Μείωση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές).
3) Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur καθώς αυτήν η συμφωνία θα σημαίνει το τέλος του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.
4) Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που αφορά τους καύσωνες για τα φασόλια, τον παγετό στο προανθικό στάδιο για τα μήλα, τις σύγχρονες ασθένειες και το εμβολιακό καθεστώς στην κτηνοτροφία, το δευτερογενές αίτιο που αποτελεί δικαιολογία για την μη αποζημίωση των πληγέντων.
5) Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ με τη συμμετοχή των θεσμικών οργάνων των αγροτών ώστε να συναποφασιστεί η νέα ΚΑΠ και όχι απλά να ανακοινωθεί στους αγρότες
6) Αναμόρφωση του ΕΦΚΑ για κάλυψη ασθενειών- ατυχημάτων των αγροτών με τα ιδία προνόμια όπως τον υπαλλήλων μας.
7) Καταβολή αποζημιώσεων με την μορφή De Minimis στην καλλιέργεια των μήλων καθώς τα ΚΟΑ τελείωσαν και αν ενταθούν τα μήλα στο εν λόγο καθεστώς θα πληρωθούν το 2026.
8) Προαιρετική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ
9) Άμεση σύσταση της επιτροπής διαχείρισης ζωονόσων όπως επιβάλει ο ευρωπαϊκός κανονισμός με την συμμετοχή των θεσμικών οργάνων των κτηνοτρόφων και αγροτών στην επιτροπή.
10) Ένταξη όλων των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης της Δυτικής Μακεδονίας λόγω της βίαιης απολιγνητοποίησης.
11) Απαγόρευση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε γεωργικές εκτάσεις-βοσκοτόπους και εγκατάστασή τους στις στέγες των κτηρίων.
12) Αποπεράτωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της Δυτικής Μακεδονίας.
13) Άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών μας ώστε να θωρακιστεί η χώρα μας και να μην επαναληφτεί αυτήν η καταστροφή με τις ζωονόσους.\
14) Μη ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.
15) ΠΑΓΕΤΟΣ, το κόστος θέρμανσης των οικογενειών μας που ανεβάζει επιπλέον το κόστος διαβίωσης μας.
16) Άμεση λειτουργία των ειδικών απολυμαντικών υπηρεσιών (τάφρους απολύμανσης, κτλ) στα σύνορα, να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διέλευση ζώων χωρίς απολυμάνσεις και ελέγχων υγείας των ζώων.
17) Προγράμματα γενετικής βελτίωσης σε φυτική και ζωική παραγωγή είτε με την δημιουργία ινστιτούτων είτε με την συνεργασία των πανεπιστημίων του νομού μας.
18) Ένταξη των Αγροτών στα προγράμματα του ΣΔΑΜ (πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης).
Την Παρασκευή (29/11), στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε, στην αντιπεριφέρεια Καστοριάς, κινητοποίηση/διαμαρτυρία από τον Αγροτικό Σύλλογο Καστοριάς Μακεδνός.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, αγροτοκτηνοτρόφος και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «επειδή βαρεθήκαμε να ακούμε υποσχέσεις και θεωρίες «ανάπτυξης, στήριξης, βοήθειας κ.τ.λ.» η δική μας διαμαρτυρία ξεκινάει με «τοποθέτηση» προϊόντων μπροστά από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, ώστε να αντιληφθεί ο κόσμος τι θα τρώει στο μέλλον αν περάσουν αυτές οι πολιτικές. Καλούμε όλη την Ελλάδα να ενωθεί μαζί μας ενάντια στην πολιτική των συνθετικών τροφίμων και των ΑΠΕ που προωθεί η κυβέρνηση. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον εξευτελισμό των αγροτών και κτηνοτρόφων αυτής της χώρας. Η χώρα μας και τα παιδιά μας αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Είτε θα το απαιτήσουμε είτε θα το δημιουργήσουμε πάντως με σταυρωμένα χέρια δεν θα κάτσουμε.
Τα αιτήματα
Απαιτούμε να πάρουν ξεκάθαρη θέση όλοι Δήμος, Περιφέρεια, ΥΠΑΑΤ και Ελληνική Κυβέρνηση
1) Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur καθώς αυτήν η συμφωνία θα σημάνει το τέλος του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα
2) Εγγυημένες τιμές άνω του κόστους παραγωγής σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών
3) Δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών τα οποία δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές
4) Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ με την συμμετοχή των θεσμικών οργάνων των αγροτών ώστε να συναποφασίστε η νέα ΚΑΠ όχι απλά να ανακοινωθεί στους αγρότες
5) Παύση όλων των ΑΠΕ σε αγροκτήματα, δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπους, να γεμίσουν πρώτα όλες οι στέγες της Ελλάδας
6) Άμεση σύσταση της επιτροπής διαχείρισης ζωονόσων όπως επιβάλει ο ευρωπαϊκός κανονισμός με την συμμετοχή των θεσμικών οργάνων των κτηνοτρόφων και αγροτών στην επιτροπή
7) Καταβολή αποζημιώσεων με την μορφή De Minimis στην καλλιέργεια των μήλων καθώς τα ΚΟΕ τελείωσαν και αν ενταχθούν τα μήλα στο εν λόγο καθεστώς θα πληρωθούν το 2026
8) Επίσης ένταξη των καλλιεργειών μηδικής, σιτηρών, φακών και ρεβιθιών στις ενισχύσεις De Minimis
9) Ολοκλήρωση έργων υποδομής στον νομό μας, φράγματα, αρδευτικά και αναδασμούς
10) Αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου των αγροτών ώστε να έχουμε τα ίδια προνόμια με τους υπαλλήλους μας, είναι αδιανόητο αν πάθουμε ένα ατύχημα να μην αποζημιωνόμαστε από την ασφάλεια μας και να αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε και επιπλέον εργαζόμενο ε ως ότου επανέλθουμε στην εργασία μας
11) Αύξηση των αγροτικών συντάξεων κατά 50% ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν μπορεί οι άνθρωποι που παράγουν την τροφή των πολιτών να έχουν την χαμηλότερη σύνταξη στην Ελλάδα, εμείς ταΐζουμε το έθνος
12) Αυτήν την στιγμή έχουμε έναν αστυνομικό και έναν ιερέα ανά χωριό, απαιτούμε να προστεθούν σε αυτούς ένας δάσκαλος και ένας γιατρός ανά χωριό
13) Άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών μας ώστε να θωρακιστεί η χώρα μας και να μην επαναληφθεί αυτήν η καταστροφή με τις ζωονόσους
14) Άμεση λειτουργία των ειδικών απολυμαντικών υπηρεσιών (τάφρους απολύμανσης κτλ) στα σύνορα, να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διέλευση ζώων χωρίς απολυμάνσεις μεταφορικών και ελέγχων υγείας των ζώων
15) Προγράμματα γενετικής βελτίωσης σε φυτική και ζωική παραγωγή είτε με την δημιουργία ινστιτούτων είτε με την συνεργασία των πανεπιστημίων του νομού μας
16) Ένταξη των αγροτών στα προγράμματα του ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης).
Τέλος αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες είναι ότι σκλάβος είναι οποιοσδήποτε περιμένει κάποιον άλλον να τον ελευθερώσει».
Σύσκεψη μεταξύ μελών του Προεδρείου της ΕΘΕΑΣ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης (27/11), κατά την οποία προήδρευσε ο υπουργός, κ. Κώστας Τσιάρας.
Επί των ζητημάτων που περιστρέφονται γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίστηκε από την ΕΘΕΑΣ πως «όλο και λιγότερα χρήματα φτάνουν στους παραγωγικούς αγρότες και στην παραγωγή» και προέχει το ΟΣΔΕ να γίνει πιο προσβάσιμο και να «τρέχει» από το 2025 σταθερά και την ίδια χρονική περίοδο με τις φορολογικές δηλώσεις (15 Μαρτίου-15 Ιουλίου).
Επίσης επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα των αγροτών, που περιστρέφονται γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και την κτηνοτροφία.
Κόκκινα Δάνεια
Σύμφωνα με τον υπουργό, στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ θα συμπεριληφθεί η νομοθετική ρύθμιση, που αφορά τα κόκκινα δάνεια Αγροτικών Συνεταιρισμών και αγροτών, ενώ επί του προγράμματος των θερμοκηπίων, δηλώθηκε πως αυτήν την περίοδο γίνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα λειτουργήσει ως «ασπίδα εναντίον της κλιματικής κρίσης», με τον υπουργό να προσθέτει πως το πρόγραμμα θα λειτουργήσει με τη λογική των Σχεδίων Βελτίωσης, έχοντας ως στόχο την υπερδέσμευση, ακόμα και στο διπλάσιο του ποσού που προβλέπεται ως Δημόσια Δαπάνη στην προδημοσίευση της προκήρυξης. Μάλιστα, ο κ. Τσιάρας δήλωσε πως και οι καταστάσεις για την πληρωμή της εξόφλησης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο έχουν ήδη σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε πως από πλευράς της ΕΘΕΑΣ έχει αποσταλεί μια σειρά προτάσεων που εγκύπτει, τόσο στα θερμοκήπια, όσο και στη διανομή δημοσίων γαιών.
ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΣΔΕ
Επί των ζητημάτων που περιστρέφονται γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίστηκε από την ΕΘΕΑΣ πως «όλο και λιγότερα χρήματα φτάνουν στους παραγωγικούς αγρότες και στην παραγωγή» και προέχει το ΟΣΔΕ να γίνει πιο προσβάσιμο και να «τρέχει» από το 2025 σταθερά και συγκείμενα την ίδια χρονική περίοδο με τις φορολογικές δηλώσεις (15 Μαρτίου-15 Ιουλίου). Έτσι, ούσα σταθερή η λειτουργία του, μετέπειτα θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και ο συντονισμός για τυχόν διορθώσεις και έτσι αντίστοιχα δεν θα καθυστερούν άλλα προγράμματα. Επίσης, όπως η ΕΘΕΑΣ έχει προτείνει σε περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις, η αίτηση θα πρέπει να είναι προσυμπληρωμένη, ώστε να αποφεύγονται περεταίρω καθυστερήσεις. Ζητήθηκε, μάλιστα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις πριν την πληρωμή της εξόφλησης π.χ. monitoring, οικολογικά σχήματα κλπ.
Κτηνοτροφία και επιπτώσεις από την κλιματική κρίση
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανώλης και της ευλογιάς και στους κινδύνους που ελλοχεύουν εν γένει για την κτηνοτροφία της χώρας. Ο κ. Σατολιάς, αρχικά, αναγνώρισε τη στάση του υπουργείου ως προς την επίσπευση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, τονίζοντας πως για τον περιορισμό της διάδοσης και τελικά εξάλειψης των νόσων, η ΕΘΕΑΣ διαπιστώνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πειθαρχία των κτηνοτρόφων ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Μόνο έτσι δεν θα τίθεται σε κίνδυνο ο κλάδος. Το υπουργείο δήλωσε πως μέχρι τέλος του χρόνου, θα έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις.
Για το ζήτημα της ακαρπίας στην παραγωγή που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, ο υπουργός επισήμανε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί σε επίπεδο ΕΕ, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του προβλήματος δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν μεμονωμένα από καμία χώρα. Μάλιστα έχει προτείνει στον νέο Επίτροπο κ. Κριστόφ Χάνσεν αλλά και στις χώρες μέλη της MED9, τη σύσταση ειδικού Ταμείου Αλληλοβοηθείας σε επίπεδο ΕΕ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την ταχύτερη εφαρμογή των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, και τρόποι για την ανανέωση του δυναμικού του πρωτογενούς τομέα, μέσα και από τα προγράμματα Νέων Αγροτών.
Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα καθημερινότητας των αγροτών, τα οποία εδράζονται γύρω από την έγκαιρη έκδοση των βεβαιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις φορολογικές δηλώσεις, τα εργόσημα, το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, καθώς και τα ηλεκτρονικά δελτία αποστολής.
Τέλος, δηλώθηκε πως θα πρέπει να δρομολογηθούν κάποιες ενέργειες ως προς τη μετάκληση των εργατών γης, καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών πλήττει ανεπανόρθωτα την παραγωγή.
Κλείνοντας, τόσο από πλευράς του υπουργείου, όσο και από την ΕΘΕΑΣ συμφωνήθηκε ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει σε τακτική βάση συνεργασία για όλα τα θέματα που τίθενται από την Οργάνωση, ώστε με τη σύμπραξη των εμπλεκομένων σε τεχνικό επίπεδο, να δρομολογείται η επίλυση των αγροτικών θεμάτων, πριν τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία.
Από πλευράς της ΕΘΕΑΣ μετείχαν, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, o Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης.
Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσαν το παρών, οι Γενικοί Γραμματείς, κ.κ. Γεώργιος Στρατάκος, Δημήτριος Παπαγιαννίδης και Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. Παρέστησαν επίσης, ο κ. Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΣΣ ΚΑΠ και ο Διευθυντής Γραφείου Υπουργού, κ. Κωνσταντίνος Κόκκινος.
Κάλεσμα για νέο συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην πλατεία της Αγιάς Λάρισας, την Τετάρτη (4 Δεκέμβρη), από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς της Αγιάς, διεκδικώντας την αποζημίωση των μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών του Δήμου έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel».
Όπως σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία και οι Σύλλογοι:
«Οι αγρότες της Αγιάς που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και να έχουν μειωμένο εισόδημα, δεν έχουν άλλα έσοδα πέρα από τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί σε όλους τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας εκτός από την Αγιά.
Δώσαμε ως δείγμα καλής θέλησης περιθώριο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής και το ποσό αποζημίωσης ως τέλος του Νοεμβρίου, ως τώρα δεν έχουμε πάρει απάντηση.
Με δικές μας έρευνες γνωρίζουμε τον αριθμό των παραγωγικών στρεμμάτων που πρέπει να αποζημιωθούν και το ποσό για τα μήλα ανέρχεται στα 380 €/στρέμμα, ενώ για τα κάστανα έχει ανακοινωθεί ποσό 200 €/στρέμμα.
Απαιτούμε από το υπουργείο να μας απαντήσει για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής και να αποζημιώσει άμεσα τους δικαιούχους παραγωγούς μήλων και κάστανων με το αντίστοιχο ποσό αποζημίωσης.
Απαιτούμε και διεκδικούμε άμεσα να ολοκληρωθούν και να δοθούν τα πορίσματα για την χαλαζόπτωση που έπληξε το καλοκαίρι εκτάσεις του Δήμου Αγιάς καθώς και τα πορίσματα από τον παγετό σε κεράσια και άλλες εκκρεμότητες από τον ΕΛΓΑ.
Να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από τις καιρικές συνθήκες που έπληξαν τον Δήμο Αγιάς και δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
Απευθύνουμε κάλεσμα στους παραγωγούς της Αγιάς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα εφόσον δεν υπάρξει δέσμευση από το Υπουργείο ως τέλος του μήνα.
Γνωρίζουμε πολύ καλά την δύναμη του συλλογικού αγώνα, της ενότητας μας και της αποφασιστικότητας μας, της μαζικής συμμετοχής στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Αυτά ήταν τα καθοριστικά στοιχεία που ανάγκασαν δυο φορές την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις που δίνουν μια ανάσα στην οικονομική και κοινωνική ζωή όλου του Δήμου».
Εξαπλώνονται οι αντιδράσεις των αγροτών στην Ευρώπη κατά της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Mercosur), η οποία αφορά τα ιδρυτικά μέλη αλλά και τις συνεργαζόμενες χώρες.
Μετά τους Γάλλους, Βέλγους και Ολλανδούς, προστέθηκαν και οι Πολωνοί αγρότες που διαμαρτύρονται εναντίον της συγκεκριμένης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών.
Από το περασμένο Σάββατο (23/11) Πολωνοί αγρότες μπλοκάραν τη διέλευση των συνόρων με την Ουκρανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur, η οποία, όπως λένε, θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.
Όπως υποστηρίζουν η συγκεκριμένη συμφωνία αν γίνει δεκτή θα προωθήσει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Νότιας Αμερικής καταργώντας τους εξαγωγικούς δασμούς.
Οι αγρότες διαμαρτύρονται επίσης επειδή δεν ικανοποίησε το αίτημά τους η πολωνική κυβέρνηση να διατηρήσει την αγροτική φορολογία στα επίπεδα του 2023 και για το 2024.
Πάντως ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας κ. Czeslaw Siekierski, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι υποστηρίζει τα αιτήματα των αγροτών σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ με Mercosur.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η θέση των ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων COPA - COGECA οι οποίες καλούν τους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ να επανεξετάσουν την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur. «Προτρέπουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να απορρίψουν αυτή τη συμφωνία στην τρέχουσα μορφή της και να υπερασπιστούν μια εμπορική πολιτική που θα υποστηρίζει τα αυστηρά πρότυπα του αγροτικού μας τομέα και θα αντανακλά τις ευρωπαϊκές αξίες», τονίζουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους προς την Κομισιόν.
Πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός των αγροτών κατά της επικείμενης συμφωνία ΕΕ-Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη).
Στην Γαλλία συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι κινητοποιήσεις των αγροτών ενάντια στην ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Mercosur, ενώ τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει τις θέσεις της για το θέμα η υπουργός Γεωργίας, Αννί Ζενεβάρ.
Με πάνω από 85 μπλόκα σε όλες τις περιοχές της χώρας αλλά και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, οι Γάλλοι αγρότες εκφράζουν την οργή τους κατά της συμφωνίας.
Οι κινητοποιήσεις διοργανώνονται από την αγροτική οργάνωση Coordination Rurale (CR) μαζί με τα συνδικάτα FNSEA και Jeunes Agriculteurs. Ήδη αγρότες μέλη της CR προχώρησαν και σε αποκλεισμούς λιμανιών στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Η Γαλλίδα υπουργός Γεωργίας, Αννί Ζενεβάρ, πραγματοποίησε την Πέμπτη (21/11) την πρώτη της συνάντηση με τους αγρότες στο Pas-de-Calais, στα βόρεια της χώρας. Όπως τόνισε η γαλλική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur και ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει δηλώσει ότι δεν θα την υπογράψει «ως έχει».
Αντιδράσεις και στην χώρα μας
Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, με θέμα την επικείμενη συμφωνία της ΕΕ με τα μέλη της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη). Στην επιστολή αναφέρει τους κινδύνους που εγκυμονούν για τον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό χάρτη η συγκεκριμένη εμπορική συμφωνία και ζητά τον συντονισμό των ενεργειών με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αγρότες για την προάσπιση των συμφερόντων τους.
Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:
«Ενόψει των εμπορικών συνομιλιών για τη συμφωνία της ΕΕ με τα μέλη της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), καθώς και των κλιμακούμενων ανησυχιών και αντιδράσεων των αγροτών και στη χώρα μας, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ως θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, επιθυμούμε, να σας καταθέσουμε τους έντονους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για τους κινδύνους, που εγκυμονεί η παρούσα συμφωνία για τον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό τομέα.
Αρχικά, αντιλαμβάνεστε πως η εν λόγω εμπορική συμφωνία θα επιφέρει μια σειρά αλλαγών στην αγορά, καθώς τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα κινδυνεύουν να χάσουν «έδαφος» λόγω της εισαγωγής φθηνότερων προϊόντων, τα οποία δεν πληρούν αντίστοιχες αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής, όπως για παράδειγμα ως προς τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες των αγροτών οι αφορολόγητες εισαγωγές βόειου κρέατος, πουλερικών, ζάχαρης, φρούτων και κρασιού που έγκειται σε ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας, δημιουργούν περαιτέρω αθέμιτο ανταγωνισμό.
Τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τις πολλαπλές κρίσεις, τα σημάδια των οποίων εμμένουν ακόμη. Η ενεργειακή κρίση, η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ και κατά συνέπεια η απώλεια των ενισχύσεων έχουν επιβαρύνει σημαντικά τους αγρότες, μέρος των οποίων εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την γεωργική παραγωγική τους δραστηριότητα στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα την υποχώρηση του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος με ότι αυτό συνεπάγεται για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.
Λαμβάνοντας υπόψη την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση και στην προσπάθειά μας να διαφυλάξουμε το αγροτικό εισόδημα, παρακαλούμε, όπως μας ενημερώσετε για τη διαμόρφωση των θέσεων και των απόψεών σας, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η χώρα μας επί της εν λόγω εμπορικής συμφωνίας».
Η Ισπανική αγροτική Ένωση Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων (COAG) ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας την άμεση αναστολή της εμπορικής συμφωνίας για τα γεωργικά θέματα μεταξύ ΕΕ και Μαρόκου.
Οι Ισπανοί αγρότες βγαίνουν στους δρόμους και ζητούν την άμεση κατάργηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μαρόκο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΕ) τον περασμένο μήνα που ακύρωσε την εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών.
Η εν λόγω συμφωνία, που τροποποιήθηκε το 2019, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δικαστήριο παραβιάζει τις αρχές της αυτοδιάθεσης, καθώς το Μαρόκο μπορούσε να εξάγει αγροτικά προϊόντα της Δυτικής Σαχάρας, χωρίς να έχει τη συγκατάθεσή του λαού της.
Το δικαστήριο του Λουξεμβούργου ακύρωσε τις εμπορικές συμφωνίες αλιείας και γεωργικών προϊόντων, αφού διαπίστωσε ότι η ρητή συναίνεση του λαού της Δυτικής Σαχάρας δεν είχε ζητηθεί, όμως χορήγησε περίοδο χάριτος ενός έτους για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαταραχή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Τα ισπανικά αγροτικά συνδικάτα όμως διαφωνούν με μια άλλη πτυχή της συμφωνίας, δηλαδή ότι επιτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από Μαροκινούς παραγωγούς που δεν χρειάζεται να τηρούν τα ίδια πρότυπα με αυτά που έχουν οι αγρότες της ΕΕ.
Ο κ. Andrés Góngora, υπεύθυνος του τομέα οπωροκηπευτικών της COAG, δήλωσε ότι «εάν η απόφαση κρίνει ότι η συμφωνία δεν είναι νόμιμη, η ΕΕ δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και να διατηρήσει μια παράνομη συμφωνία σε ισχύ για 12 ακόμη μήνες, για να ευνοήσει ορισμένες εμπορικές εταιρείες, ενώ οι Ισπανοί παραγωγοί συνεχίζουν να χάνουν ην κερδοφορία τους. Η COAG απαιτεί επίσης από την ισπανική κυβέρνηση να τοποθετηθεί υπέρ των παραγωγών και να πιέσει την ΕΕ να ακυρώσει τη συμφωνία. Το ημερομίσθιο στο Μαρόκο είναι περίπου 8 ευρώ, ενώ το κόστος στην Ισπανία είναι 10 ευρώ την ώρα».
Σε διαρροές,που έκανε το ΥπΑΑΤ, προς συγκεκριμένα μέσα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι λόγω της εξάπλωσης της ευλογιάς δεν αποκλείει τελικά το υπουργείο τον εμβολιασμό των κοπαδιών ως έσχατο μέσο αναχαίτισης της ζωονόσου.
Οι «διαρροές» αναφέρουν ότι αυτό γίνεται λόγω ευθύνης των ίδιων των παραγωγών, διότι - όπως υποστηρίζουν - τα δεδομένα της συνέχισης της εξάπλωσης της επιζωοτίας, δείχνουν ότι αυτή οφείλεται στην μη τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους.
Στην συνέχεια οι «διαρροές» κάνουν λόγο για πτώση τιμών παραγωγού στο γάλα και το κρέας λόγω των εμβολίων. «Ο εμβολιασμός των ζώων θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές του γάλακτος και του κρέατος, ωστόσο αν οι κτηνοτρόφοι συνεχίσουν να μη συμμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας», αναφέρουν σχετικά.
Απάντηση από τον ΣΕΚ
Μετά από το σχετικό δημοσίευμα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα σχετικά με την έξαρση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο αποδίδει τη συνέχιση της εξάπλωσης της ζωονόσου στη μη τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του για τις γενικεύσεις και τις ατεκμηρίωτες κατηγορίες που πλήττουν έναν ολόκληρο κλάδο.
Σαν ΣΕΚ έχουμε ζητήσει εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές εδώ και μήνες, εννοείται ότι μια τέτοια απόφαση μας χαροποιεί αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις κατηγορίες προς τον κλάδο μας.
Κύριε Υπουργέ, απαιτούμε άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις:
- Το ΥπΑΑΤ καλύπτει και συμφωνεί με τους ισχυρισμούς που αποδίδονται σε πηγές του ΥπΑΑΤ, ότι οι κτηνοτρόφοι ευθύνονται για την εξάπλωση της νόσου λόγω μη συμμόρφωσης με τα μέτρα βιοασφάλειας; Άραγε έχουν ξεχάσει αυτές οι πηγές του ΥπΑΑΤ ότι η πανώλη αλλά και η ευλογιά εισήλθαν στην χώρας μας από άλλες χώρες εκθέτοντας τον ανύπαρκτο ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους καθώς επίσης και την αδυναμία έγκαιρης θανάτωσης και ταφής/καύσης άρρωστων ζώων σε περιοχές ανά την επικράτεια;
- Σε ποιες τεκμηριωμένες μελέτες βασίζονται οι δηλώσεις αυτές; Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι που αποδεικνύουν την αμέλεια των κτηνοτρόφων; Ή πρόκειται για έναν εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο, την ώρα που οι ευθύνες για την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης και υποδομών βαρύνουν το ίδιο το Υπουργείο το οποίο αν μας είχε ακούσει τώρα δεν θα είχαν θανατωθεί 75.000 ζωά κλείνοντας 272 κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός των κοπαδιών θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών γάλακτος, τυροκομικών προϊόντων και κρέατος εγείρουν σοβαρά ερωτήματα:
Πού βασίζεται αυτή η εκτίμηση; Υπάρχει ανάλυση από ειδικούς που να υποστηρίζει αυτή τη δήλωση;
Στην τελευταία μας συνάντηση στο ΥπΑΑΤ ο υπουργός μας ανακοίνωσε ότι πρόβλημα εξαγωγών δεν υπάρχει παρά μόνο στην αγορά της Αυστραλίας και της Κίνας, ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία όταν μας αναγκάσετε όλο τον κλάδο να κλείσουμε όλα μας τα ζώα μέσα για 30 ημέρες συνολικά με απαγόρευση μετακίνησης και προς σφαγεία χάσαμε 45 ευρώ ανά ζώο δηλαδή 450.000.000 χωρίς να υπολογίσουμε το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Υπενθυμίζουμε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση ανά ζώο στα αιγοπρόβατα είναι 10-12 ευρώ ανά ζώο άρα έχουμε χάσει 3 φορές την συνδεδεμένη ενίσχυση που δίνεται στον κλάδο μας σαν κίνητρο για την εκτροφή αιγοπροβάτων.
- Με ποιον τελικά συντάσσεται το Υπουργείο; Με τους κτηνοτρόφους που δίνουν καθημερινό αγώνα για να παραμείνουν βιώσιμοι ή με όσους προωθούν ατζέντες που πλήττουν την ελληνική παραγωγή; ·
- Να υπενθυμίσουμε στον κύριο υπουργό ότι στην τελευταία μας συνάντηση στο ΥπΑΑΤ δεσμεύτηκε να λύσει το θέμα της μειωμένης τιμής γάλακτος στην Κρήτη όχι να ρίξει την τιμή γάλακτος στην υπόλοιπη επικράτεια. Αν το υπουργείο ήθελε να είναι συνεπής και να εξασφαλίσει τις τιμές των παραγωγών θα είχε πατάξει την νοθεία στην ΦΕΤΑ ΠΟΠ που θεωρούμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς επίσης και την αισχροκέρδεια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Ο ΣΕΚ δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις τον τελευταίο καιρό. Παλεύουν με τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες του Daniel, την πανώλη, την ευλογιά και, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζουν να εργάζονται για τη διατήρηση της παραγωγής.
Η προοπτική πτώσης των τιμών στα γαλακτοκομικά και κρεατοπαραγωγικά προϊόντα θα σημάνει την οριστική κατάρρευση του κλάδου, που ήδη αγωνίζεται να επιβιώσει.
Ο ΣΕΚ έχει επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης, όπως ο μερικός εμβολιασμός στις περιοχές όπου υπήρχε ζωονόσος (υπόψιν ότι η ευλογιά από το 2013 μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί στην χώρα μας 4 φορές), η ενίσχυση των ελέγχων στις πύλες εισόδου με άμεση πρόσληψη και στελέχωση των κτηνιατρείων και εργαστηρίων όλης της χώρας και η παροχή πραγματικής στήριξης στους πληγέντες παραγωγούς.
Αντί να κατηγορούνται οι κτηνοτρόφοι , το Υπουργείο θα έπρεπε να συνεργάζεται μαζί μας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα.
Κύριε Υπουργέ,
Οι κτηνοτρόφοι απαιτούν σεβασμό και πραγματική στήριξη, όχι υπονοούμενα και αβάσιμες κατηγορίες. Είστε διατεθειμένος να στηρίξετε τους κτηνοτρόφους, αποφεύγοντας γενικεύσεις και κατηγορίες που βλάπτουν την εικόνα μας και την ελληνική κτηνοτροφία συνολικά;».
Για τις αποζημιώσεις των μηλοπαραγωγών, τα De minimis των καστανοπαραγωγών και τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις χαλαζοπτώσεις θα συζητήσουν οι παραγωγοί της Αγιάς.
Ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς αναφέρει τα εξής:
Καλούμε τους αγρότες του Δήμου Αγιάς να συμμετέχουν στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (19 Νοεμβρίου) και ώρα 7 το βράδυ στην Ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ στην Αγιά.
Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, μπροστά στην ενότητα και την αποφασιστικότητα μας, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει την άδικη και παράλογη απόφαση της και να δώσει αποζημιώσεις μέσω De minimis για τις καταστροφές στην παραγωγή από τον Daniel. Πέρασε ενάμιση μήνας και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσό που θα πάρουν ως αποζημίωση οι παραγωγοί της Αγιάς για τα μήλα αλλά ούτε και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής ενώ όλοι οι υπόλοιποι δικαιούχοι αγρότες στην Θεσσαλία έχουν εξοφληθεί για την παραγωγή τους από τον Daniel.
Δεν έχει ζητηθεί από τον ΕΛΓΑ από όσο ξέρουμε να δώσει στο υπουργείο τον ακριβή αριθμό στρεμμάτων μήλων που είναι παραγωγικά, άρα και ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ. Βεβαίως είναι πολύ εύκολο για το Υπουργείο να πάρει τα στοιχεία από τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν ξέρουμε που οφείλεται αυτή η κωλυσιεργία αλλά απαιτούμε άμεσα να ανακοινωθεί το ποσό της στρεμματικής αποζημίωσης και η ημερομηνία καταβολής του.
Αντίστοιχα να προχωρήσει η διαδικασία στους καστανοπαραγωγούς για την αποζημίωση της παραγωγής τους για τον Daniel.
Σε εκκρεμότητα παραμένει πότε θα δοθούν τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ για την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε δενδροκαλλιέργειες στην Αγιά το καλοκαίρι.
Τα καιρικά φαινόμενα και οι εκτεταμένη υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί έπληξε την παραγωγή μήλων σε πολλές ποικιλίες. Χρειάζεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, εξάλλου τα φαινόμενα καύσωνα αποζημιώνονται και από τον ΕΛΓΑ.
Για όλα αυτά τα ζητήματα όπως και για το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές ή και ανοιχτές τιμές στα προϊόντα μας, καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην σύσκεψη.
Ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών από τις μεγάλες ζημιές λόγω ανομβρίας.
Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις ελαιοκαλλιέργειες, μετά την παρατεταμένη ανομβρία που επικράτησε ανά περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν, τόσο ποσοτικές, όσο και ποιοτικές ζημιές.
Όπως αναφέρει η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, φέτος η μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς κυμαίνεται από 25-40% και σε ορισμένες περιοχές σε μεγαλύτερα ποσοστά.
Επίσης οι καρποί που συγκομίζονται έχουν μικρό μέγεθος και δεν βοηθούν τους παραγωγούς να «αγγίξουν» τα μεγέθη και τις ποιοτικές αποδόσεις μιας κανονικής ελαιοκομικής χρονιάς.
Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:
Η φετινή ελαιοκομική περίοδος, χαρακτηρίζεται από συνεχή ανομβρία, σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο θερινό καύσωνα που προηγήθηκε και ξηρούς ανέμους το φθινόπωρο. Αυτός ο συνδυασμός ασυνήθιστων κλιματικών συνθηκών, είχε προκαλέσει έντονο υδατικό στρες, ιδιαίτερα σε μη αρδευόμενες περιοχές, όπως είναι οι ορεινές και νησιωτικές όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος από τα εκατομμύρια ελαιόδεντρα της χώρας. Επακόλουθο αυτών των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών, είναι η συρρίκνωση του ελαιοκάρπου, η καρπόπτωση και εκτεταμένες ξηράνσεις των βλαστικών μερών, ζημιές μη αντιστρέψιμες από τις λίγες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Τα ανωτέρω προβλήματα, συναντώνται στις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, με τους καλλιεργητές ελιάς να βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές απώλειες στην παραγωγή τους και ως εκ τούτου με μεγάλη απώλεια του εισοδήματός τους, κρίσιμο για την επιβίωσή τους. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών μας, από όλες τις ελαιοκομικές περιφέρειες της χώρας, έχουν δημιουργηθεί δύο είδη ζημιών:
α) Ποσοτικές ζημιές:
Η μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς κυμαίνεται από 25 - 40 % και σε ορισμένες περιοχές σε μεγαλύτερα ποσοστά. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί μέλη μας εκτιμούν πως η μείωση στο ελαιόλαδο θα ανέλθει σε 50 - 60.000 τόνους.
β) Ποιοτικές ζημιές:
Οι καρποί που συγκομίζονται έχουν μικρότερο μέγεθος, ένεκα της αφυδάτωσης και δεν βοηθούν τους παραγωγούς να «αγγίξουν» τα μεγέθη και τις ποιοτικές αποδόσεις μιας κανονικής ελαιοκομικής χρονιάς, οι οποίες είναι σημαντικά μικρότερες.
Καθίσταται σαφές, πως πλέον οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν ανεπανόρθωτα τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με επακόλουθο τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω δυσμενή δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν για τους καλλιεργητές ελιάς, κρίνεται αναγκαία η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί.
Τέλος, είναι απαραίτητη η οικονομική ενίσχυση και η υποστήριξη των παραγωγών, ώστε να υπάρξει αντιστάθμιση στην απώλεια του εισοδήματος τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δραστηριότητα.
Η πρώτη αγροτική διαμαρτυρία του φθινοπώρου στην ΕΕ, για το 2024, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (13//2024), στις Βρυξέλλες, έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εκπρόσωποι 27 αγροτικών οργανώσεων από όλη την ΕΕ συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ και στην συνέχεια πραγματοποίησαν γενική συνέλευση για να σχεδιάσουν τις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, που συμμετείχε στην ευρωπαϊκή διαμαρτυρία, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «τα βασικά αιτήματα των αγροτών της ΕΕ είναι η κατάργηση της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τα κράτη της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη). Οι αγρότες τονίζουν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα επιτρέπει στην ΕΕ να εισάγει τρόφιμα από τρίτες χώρες αμφιβόλου ποιότητας.
Απαιτούν ακόμη αλλαγή της ΚΑΠ μετά όμως από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων της ΕΕ.
Ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού που θα πρέπει να είναι πάνω από το κόστος. Επίσης να μην γίνονται εισαγωγές προϊόντων κάτω από τις τιμές που έχουν τα ευρωπαϊκά και για αυτό να επιβληθούν «δασμοί» στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπως επέβαλλαν δασμούς στα αυτοκίνητα της Κίνας για να προστατέψουν την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία».
Πάντως οι αγρότες της ΕΕ ανησυχούν για τα φθηνά τρόφιμα - τα οποία δεν υπόκεινται στις ίδιες απαιτήσεις με εκείνα που επιβάλλονται στους ευρωπαίους παραγωγούς - που θα κατακλύσουν την ευρωπαϊκή αγορά και θα δημιουργήσουν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Επισημαίνουν ακόμη ότι στην ΕΕ έγινε «φυσιολογικό» να φυτεύονται παντού φωτοβολταϊκά πάρκα και «αφύσικο» να βόσκουν οι αγελάδες και τα αιγοπρόβατα στα βουνά της Ευρώπης.
Προειδοποιούν ότι εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και εάν επιβεβαιωθεί η προοπτική υπογραφής συμφωνίας, «η οργή των αγροτών θα εκραγεί ξανά, όπως είδαμε στην αρχή του 2024».
Αναμένεται να έχουμε ένα νέο θερμό χειμώνα στους δρόμους της ΕΕ.
Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν παραγωγή για να στηρίξουν τα βασικά έξοδά τους για αυτό πρέπει να υπάρξει «άμεση και ευέλικτη στήριξη από την πολιτεία».
Αυτό τονίζει επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Τάκης Πεβερέτος.
Συγκεκριμένα η επιστολή, που εστάλη προς τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Οι κτηνοτρόφοι βιώνουν πρωτοφανείς δυσκολίες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel, που προκάλεσαν σοβαρές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και υποδομές.
Παράλληλα, η πανώλη και η ευλογιά των αιγοπροβάτων έχουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον κλάδο.
Σε αυτή τη στιγμή κρίσης, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν παραγωγή για να στηρίξουν τα βασικά έξοδά τους, και το αίτημα για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την καταβολή αποζημιώσεων ή ενίσχυση από το πρόγραμμα 5.2 είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν «κόκκινα» δάνεια και βρίσκονται υπό την πίεση από διάφορα funds τα οποία εκβιάζουν με διαταγές πληρωμών και με πλειστηριασμούς, ακόμα και σε σπίτια και επιχειρήσεις των συναδέλφων, για τα οποία ζητάμε ακατάσχετο για σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες εδώ και χρόνια. Αυτές οι συνθήκες κάνουν επιτακτική την άμεση και ευέλικτη στήριξη από την πολιτεία.
Άμεση και Ακατάσχετη Αποζημίωση για την Πανώλη και την Ευλογιά:
Ζητούμε η αποζημίωση για τις απώλειες από τις ζωονόσους να καταβάλλεται χωρίς την υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Οι αποζημιώσεις αυτές είναι απαραίτητες για την επιβίωση των κτηνοτρόφων και την ανασυγκρότηση του κλάδου.
Αλλαγή Όρων στο Πρόγραμμα 5.2 για την Αντικατάσταση Ζώων:
Στο πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ζώων ζητούμε να καταβάλλεται το κόστος άμεσα με την παρουσίαση του τιμολογίου, χωρίς την απαίτηση για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τα κεφάλαια να καλύψουν αυτά τα έξοδα από την αρχή και χρειάζονται άμεση βοήθεια για να αντικαταστήσουν το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε.
Αν οι αποζημιώσεις και η στήριξη δεν καταβληθούν άμεσα και αποτελεσματικά, πολλοί κτηνοτρόφοι - ειδικά όσοι είναι άνω των 57 ετών - δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην παραγωγή.
Με το 75% των κτηνοτρόφων σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μεγάλο μέρος του κλάδου που έχει πληγεί. Αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον πρωτογενή τομέα και την ύπαιθρο της χώρας.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων.
Ζητάμε άμεσα τη δημιουργία μόνιμης Ομάδας Εργασίας για την κτηνοτροφία με τη συμμετοχή και των εθνικών φορέων της, Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας- ΣΕΚ και Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων -ΠΕΚ. Αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα στην καλύτερη δυνατή λύση των προβλημάτων που προκύπτουν για την κτηνοτροφία».
Σε αναζήτηση κονδυλίων βρίσκεται η κυβέρνηση για να δοθεί ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στην σύσκεψη με εκπροσώπους κτηνοτροφικών Ενώσεων, Συλλόγων και Συνεταιρισμών από όλη τη χώρα, με αφορμή το πρόβλημα της ευλογιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου έχουν βρεθεί ήδη 60 εκ. ευρώ και αναζητούν άλλα τόσα. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους αιγοπροβατοτρόφους ανά κεφαλή ζώου.
Οι κτηνοτρόφοι μίλησαν για την δύσκολη κατάσταση που έχουν βρεθεί από τον πολύμηνο εγκλεισμό των ζώων τους, που σε κάποιες περιοχές έχει ξεπεράσει τους 4 μήνες.
Από σήμερα Τρίτη (12/11) έχουν ανοίξει σταδιακά και υπό προϋποθέσεις τα σφαγεία. Τα ανριά θα πρέπει να πάνε για σφαγή γιατί αν μείνουν στην εκτροφή θα επιβαρύνουν το κόστος, ανέφεραν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.
Για το θέμα του εμβολιασμού η θέση του ΥπΑΑΤ δεν αλλάζει και είναι αρνητική. Μάλιστα, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ανέφερε στους κτηνοτρόφους ότι εκτός από τα προβλήματα στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων προς τρίτες χώες υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί η τιμή του γάλακτος από τα ζώα που θα εμβολιαστούν. Οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 1.35 έως 1,45 ευρώ το κιλό στην ηπειρωτική χώρα.
Από τα τέλη του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή αποζημιώσεων για τις θανατώσεις των αιγοπροβάτων λόγω πανώλης και ευλογιάς και θα γίνεται μετά την κατάθεση των στοιχείων από τις Περιφέρειες και σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ένα νέο Μέτρο (θα είναι πιο ελαστικό όσον αφορά τα κριτήρια ένταξης σε σχέση με το 5.2) το οποίος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μετά από περίπου ένα εξάμηνο και θα έχει στόχο την αγορά ζώων για την αναπλήρωση των κοπαδιών που θανατώθηκαν λόγω των ζωονόσων.
Τέλος η ηγεσία του ΥπΑΑΤ υποσχέθηκε την πρόσληψη 100 κτηνιάτρων για να ενισχυθεί η διαδικασία των ελέγχων σε όλη την χώρα.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους κτηνοτροφικών Ενώσεων, Συλλόγων και Συνεταιρισμών από όλη τη χώρα είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με αφορμή το πρόβλημα της ευλογιάς.
Ο Υπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη ζωονόσος, κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. «Προσβλέπω στη συνδρομή σας και στη συνεργασία σας», τόνισε ο κ. Τσιάρας, γιατί, όπως είπε, ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στο ζωικό μας κεφάλαιο.
Ο ΥπΑΑΤ εξήγησε τη σκοπιμότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί τα οποία εντάσσονται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει δύο σκέλη: Πρώτον, αυξημένη αποζημίωση στα 250 € για τα καθαρόαιμα και στα 220 € για τα ημίαιμα, και δεύτερον, δωρεάν αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, κατά τα πρότυπα του Μέτρου 5.2 για τη Θεσσαλία. Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι εξετάζεται τρόπος ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και μέσω ζωοτροφών, αφού υπάρχουν περιοχές, όπως αυτές του Τυρνάβου στη Θεσσαλία, που είναι «κλειστές» από τις 11 Ιουλίου 2024, ενώ έγινε συζήτηση για τους λόγους που δεν προκρίθηκε η λύση του εμβολιασμού.
Στη σύσκεψη ετέθησαν και γενικότερα ζητήματα που έχουν σχέση με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, την υποστελέχωση της περιφέρειας σε κτηνιάτρους, το χωροταξικό και τις χρήσεις γης, τις εξισωτικές ενισχύσεις καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αλλά και την προστασία των υδάτινων πόρων.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κτηνοτροφία έχει τεράστιες δυνατότητες αν αξιοποιηθούν σωστά οι μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας και εφόσον οι κτηνοτρόφοι ενισχύσουν τις γνώσεις τους μέσα από πρόσθετη εκπαίδευση πάνω στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. «Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά», είπε.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και εκπρόσωποι από την ΕΘΕΑΣ και δεκαπέντε Ενώσεις, Συνεταιρισμούς και Συλλόγους από όλη την Ελλάδα. με αφορμή το πρόβλημα της ευλογιάς.
Ο Υπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη ζωονόσος, κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. «Προσβλέπω στη συνδρομή σας και στη συνεργασία σας», τόνισε ο κ. Τσιάρας, γιατί, όπως είπε, ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στο ζωικό μας κεφάλαιο.
Ο ΥπΑΑΤ εξήγησε τη σκοπιμότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί τα οποία εντάσσονται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει δύο σκέλη: Πρώτον, αυξημένη αποζημίωση στα 250 € για τα καθαρόαιμα και στα 220 € για τα ημίαιμα, και δεύτερον, δωρεάν αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, κατά τα πρότυπα του Μέτρου 5.2 για τη Θεσσαλία. Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι εξετάζεται τρόπος ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και μέσω ζωοτροφών, αφού υπάρχουν περιοχές, όπως αυτές του Τυρνάβου στη Θεσσαλία, που είναι «κλειστές» από τις 11 Ιουλίου 2024, ενώ έγινε συζήτηση για τους λόγους που δεν προκρίθηκε η λύση του εμβολιασμού.
Στη σύσκεψη ετέθησαν και γενικότερα ζητήματα που έχουν σχέση με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, την υποστελέχωση της περιφέρειας σε κτηνιάτρους, το χωροταξικό και τις χρήσεις γης, τις εξισωτικές ενισχύσεις καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αλλά και την προστασία των υδάτινων πόρων.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κτηνοτροφία έχει τεράστιες δυνατότητες αν αξιοποιηθούν σωστά οι μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας και εφόσον οι κτηνοτρόφοι ενισχύσουν τις γνώσεις τους μέσα από πρόσθετη εκπαίδευση πάνω στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. «Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά», είπε.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, ο Γ. Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και εκπρόσωποι από την ΕΘΕΑΣ και δεκαπέντε Ενώσεις, Συνεταιρισμούς και Συλλόγους από όλη την Ελλάδα.
Να ανακοινώσουν τα χυμοποιεία τιμή χυμού για να ξεκινήσουν οι παραλαβές πορτοκαλιών στα πλαίσια μια υγιούς εμπορικής σχέσης, ζητούν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας.
Όσον αφορά την πώληση των πορτοκαλιών για εμπορία, ζητούν αυτή να πραγματοποιείται μόνο με «επιστρεφόμενα» και το «ποσοστό επιστροφής» να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Τα παραπάνω αναφέρει το Μνημόνιο, που υπέγραψαν, στις 5/11/2024, οι 23 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Αργολίδας, με σκοπό - όπως υποστηρίζουν - να διορθωθεί το πρόβλημα της έλλειψης υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των πορτοκαλιών χυμοποίησης, που καθιστά τους παραγωγούς ευάλωτους σε ενδεχόμενες εναρμονισμένες πρακτικές ή ενδεχόμενη καταχρηστική εκμετάλλευση συλλογικής δεσπόζουσας θέσης των χυμοποιείων.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας για το 2024/2025 αναφέρει τα εξής:
Στο Άργος, σήμερα 5 Νοεμβρίου 2024, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που υπογράφουν το παρόν Μνημόνιο Συνεννόησης και Συνεργασίας, αναγνωρίζουν από κοινού ότι:
1. Υπάρχει έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού στον τρόπο που διαμορφώνεται η τιμή των πορτοκαλιών χυμοποίησης.
2. Οι παραγωγοί πορτοκαλιών είναι υποχρεωμένοι με βάση την νομοθεσία να παραδίδουν 7 τόνους/εκτάριο πορτοκαλιών στις βιομηχανίες χυμοποίησης για να λάβουν την «συνδεδεμένη ενίσχυση» εσπεριδοειδών και κατά συνέπεια είναι αναγκασμένοι να δέχονται τις τιμές που επιβάλλουν μονομερώς τα χυμοποιεία.
3. Τα χυμοποιεία έχουν επίσης καθοριστικό ρόλο και στο εμπορικό κύκλωμα των επιτραπέζιων πορτοκαλιών και επειδή στην Αργολίδα αποτελούν ολιγοψώνιο, αυξάνεται η δυνητική τους ευχέρεια να επιβάλλουν χαμηλές τιμές.
4. Η τιμή του χυμού πορτοκαλιού διαμορφώνεται στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (ICE). Είναι ένας αξιόπιστος δείκτης συγκριτικής αξιολόγησης της τιμής των πορτοκαλιών χυμοποίησης και εάν λειτουργούσε υγιής ανταγωνισμός θα υπήρχε ευθεία συσχέτιση.
5. Από την συγκριτική ανάλυση των τιμών του χυμού πορτοκαλιού και των τιμών πορτοκαλιών χυμοποίησης φαίνεται ότι ενώ τα τελευταία χρόνια η τιμή του χυμού αυξάνεται, η τιμή των πορτοκαλιών μειώνεται αναλογικά.
6. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται ότι για τα έτη 2020 και 2021 οι τιμές των πορτοκαλιών προς την τιμή του χυμού σε σχέση ποσότητας 1:1 ήταν ίσες με το 3% και 3,1% αντίστοιχα, αλλά το 2022 και 2023 μειώθηκαν στο 1,8% και 2,3%, αντίστοιχα.
7. Αν η τιμή των πορτοκαλιών προς την τιμή του χυμού είχε την σχέση του 2020 και 2021 (3%), το 2022 θα ήταν 130 αντί για 80 ευρώ/τόνο, και το 2023 θα ήταν 260 αντί για 200 ευρώ/τόνο.
8. Μια ακόμη ένδειξη της έλλειψης υγιούς ανταγωνισμού είναι ότι στο τέλος της σεζόν 2023-2024, η τιμή των πορτοκαλιών μειώθηκε αυθαίρετα από τα χυμοποιεία από τα 200 στα 170 ευρώ/τόνο, ενώ η τιμή του χυμού σταδιακά αυξήθηκε την ίδια περίοδο.
9. Ενώ έχει ξεκινήσει η παράδοση πορτοκαλιών προς χυμοποίηση για την σεζόν 2024-2025 και η τιμή του χυμού έχει διαμορφωθεί στα 10.056 ευρώ/τόνο (17/10/2024), τα χυμοποιεία δεν έχουν δηλώσει τιμές, όπως θα όφειλαν στα πλαίσια μια υγιούς εμπορικής σχέσης. Στοιχείο που και αυτό αναδεικνύει την δεσπόζουσα θέση που κατέχουν.
10. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των πορτοκαλιών χυμοποίησης καθιστά τους παραγωγούς ευάλωτους σε ενδεχόμενες εναρμονισμένες πρακτικές ή ενδεχόμενη καταχρηστική εκμετάλλευση συλλογικής δεσπόζουσας θέσης των χυμοποιείων.
11. Τα φαινόμενα αυτά είναι γνωστά στην αγορά και για το σκοπό αυτό υπάρχει σχετική νομοθεσία, όπως η «Επιτροπή Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων» του νόμου 4792/2021, όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ελέγχει, τόσο Απαγορευμένες Συμπράξεις (επίσημες ή όχι), ή εναρμονισμένες πρακτικές βάσει των οποίων επιχειρήσεις συμφωνούν να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες στην αγορά, όπως χαμηλότερες τιμές αγοράς (άρθρο 1 ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ), όσο και περιπτώσεις Κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης (άρθρα 2 ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ), η οποία μπορεί να είναι και συλλογική.
Σκοπός
Ο σκοπός του παρόντος μνημονίου είναι να διορθωθεί το πρόβλημα της έλλειψης υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των πορτοκαλιών χυμοποίησης.
Δράσεις
Θα κοινοποιηθεί το παρόν μνημόνιο σε όλες τις βιομηχανίες χυμοποίησης ώστε να έχουν σαφή εικόνα των προβληματισμών και των απόψεων των συνεταιρισμών που το υπογράφουν και θα γίνει αίτημα σε κάθε μία:
Να εκφράσει - αν επιθυμεί - γνώμη/άποψη για τον τρόπο που μπορεί να υπάρξει ένας αξιόπιστος τρόπος, ώστε τα χυμοποιεία να αποδίδουν στους παραγωγούς μια εύλογη και δίκαιη τιμή για τα πορτοκάλια χυμοποίησης.
Να δηλώσει τις τιμές αγοράς των πορτοκαλιών χυμοποίησης για την τρέχουσα εμπορική περίοδο και ότι η πληρωμή των προϊόντων θα πραγματοποιείται εντός των προβλεπόμενων από τον νόμο χρονικών ορίων.
Αλλά θέματα
Επιπλέον συμφωνούνται τα ακόλουθα:
Πώληση πορτοκαλιών εμπορίας μόνο με επιστρεφόμενα.
Ακολουθούνται 2 τρόποι πώλησης των πορτοκαλιών για εμπορία:
α) με «επιστρεφόμενα» και
β) με «ποσοστό αφαίρεσης».
Με τον 2ο τρόπο τα πορτοκάλια πωλούνται από τους εμπόρους - εξαγωγείς στις βιομηχανίες χυμοποίησης και οι παραγωγοί «αποξενώνονται» από το προϊόν τους. Για να διορθωθεί αυτό συμφωνούμε η πώληση των πορτοκαλιών για εμπορία να πραγματοποιείται μόνο με «επιστρεφόμενα» και το «ποσοστό επιστροφής» να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο ανάμεσα στις 2 πλευρές.
Αποφασίστηκε ακόμη η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), που δημιουργήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2023, να λειτουργεί ως κέντρο συντονισμού, ενημέρωσης, διαβούλευσης και συλλογικής εκπροσώπησης των αγροτικών συνεταιρισμών της Αργολίδας που υπογράφουν το παρόν.
Το Μνημόνιο υπογράφουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί
Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ, Α.Σ.Ε.Π.Κ.Π. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ, Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ. ΙΝΑΧΟΥ, Α.Σ. COOPERATIVE (ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ & ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΑΡΓΟΥΣ), Α.Σ. ΚΙΒΕΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΜΕΛΙΣΣΑ, Α.Σ. ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ, Α.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ, Α.Σ. ΠΥΡΑΜΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, Α.Σ. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ.Ε.Π.Ε. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΧΟΥΝΗΣ