Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καλαμών: Ελαιοποίηση, έλλειψη εργατών και οψίμιση φέρνουν τα τονάζ στα περσινά επίπεδα

20/10/2022 03:03 μμ
Χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί ετοιμάζονται για την συγκομιδή της Καλαμών.

Χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί ετοιμάζονται για την συγκομιδή της Καλαμών.

Καμιά δικαιολογία δεν έχουν φέτος οι έμποροι να μην πάρουν σε ικανοποιητικές τιμές το προϊόν, που αναμένεται ιδιαίτερα ποιοτικό φέτος, λόγω και της απουσίας προβλημάτων από δάκο, γλοιοσπόριο κ.λπ. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνδράμει κατά κύριο λόγο η άκρως επιτυχημένη εξαγωγική πορεία της ελιάς και μάλιστα σε πολύ αυξημένες τιμές, όπως έχουμε αναδείξει σε άλλο μας άρθρο.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι φήμες στο Μεσολόγγι και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μεσολογγίου ότι η τιμή της ελιάς Καλαμών για τη βασική κατηγορία των 200 τεμαχίων στο κιλό, θα είναι 1,30-1,40 ευρώ το κιλό, στο ξεκίνημα της συγκομιδής. Αυτό αποδίδεται σε κύκλους του εμπορίου που θεωρούν την τιμή αυτή ως την ενδεδειγμένη την τρέχουσα περίοδο. Όπως επισημαίνουν παραγωγοί από την περιοχή στον ΑγροΤύπο, σε περίπτωση που ισχύσει αυτό, μιλάμε για ένα μέσο όρο τιμής ανά κιλό περίπου στα 0,80 έως 0,90 ευρώ, αφού φέτος αναμένεται να κυριαρχήσουν τα ψιλά κομμάτια. Η φημολογία αυτή έχει αναστατώσει τους παραγωγούς, οι οποίοι φοβούνται ότι με την τιμή αυτή όχι μόνο δεν πρόκειται να έχουν για άλλη μια χρονιά ένα μικρό έστω κέρδος από την καλλιέργειά τους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες λόγω της πρωτόγνωρης ακρίβειας οικογενειακές τους υποχρεώσεις, αλλά δεν πρόκειται να καλυφθεί ούτε το κόστος της παραγωγής τους.

«Όχι κάτω από 1,60 ευρώ τα 200 κομμάτια»

Οι πιο ψύχραιμοι σκέπτονται ότι αποκλείεται να έχει βάση η τιμή αυτή, αφού οι εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς την περίοδο 2021/2022 κινούνται ανοδικά, ενώ ανοδικά κινείται και η μέση τιμή των εξαγωγών, ανερχόμενη τον Ιούνιο σε 4,30 ευρώ ανά κιλό, που είναι και τιμή-ρεκόρ. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό, ότι η τιμή αγοράς της ελιάς Καλαμών ανά κιλό στην περίοδο της συγκομιδής ήταν 1,40 ευρώ τον Οκτώβριο του 2017 και 1,50 ευρώ τον Οκτώβριο του 2018, για τον ίδιο τεμαχισμό. Η τιμή επομένως την τρέχουσα περίοδο σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι κάτω από 1,60 ευρώ το κιλό, δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής εκτοξεύθηκε από τις μεγάλες αυξήσεις στα λιπάσματα, το πετρέλαιο κίνησης, τα εργατικά και τις λοιπές εισροές, σημειώνουν οι ίδιοι αγρότες. Σημειώνεται ότι πρόσφατα, η ΠΕΜΕΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάλεσε τα μέλη της να δώσουν καλές τιμές στους παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Αυτό έχει εκληφθεί από τον κόσμο της παραγωγής ως ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση να έρθουν επιτέλους σε μια σύμπνοια και συνεννόηση οι δύο πλευρές, παραγωγοί και τυποποίηση, ώστε να σταματήσουν οι ακρότητες και οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές. Είναι δεδομένο ότι για να υπάρχει ποιοτικό προϊόν θα πρέπει υποχρεωτικά να επιβαρυνθεί η παραγωγή του με μεγάλου κόστους δαπάνες, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτονται από τις τιμές που αυτό θα διατίθεται και να προκύπτει κι ένα εύλογο κέρδος για τους παραγωγούς, πόσο μάλλον όταν στο ράφι του εσωτερικού και του εξωτερικού, η Καλαμών πωλείται σε πολύ υψηλές τιμές. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί επί της ουσίας και την τυποποίηση αφού μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να υπάρχει ποιοτικό προϊόν σε μεγάλες ποσότητες, αναγκαία προϋπόθεση για την συνέχιση και την διεύρυνση των εξαγωγών.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους έχουν πλέον αντιληφθεί ότι και οι επιχειρήσεις της τυποποίησης έχουν σημαντικά κόστη, αλλά και ρίσκα στην λειτουργία τους και έδειξαν με τη διαχείριση του προϊόντος τους και τις τιμές που επεδίωξαν την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο ότι είναι πιο διαλλακτικοί σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει διατεθεί πλέον το μεγαλύτερο μέρος από τις ποσότητες που αποθηκεύτηκαν σε λογικές και για τις δυο πλευρές τιμές.

«Ένα χέρι μάζεμα»

Ο κ. Αντώνης Σταμάτης, παραγωγός ελιάς Καλαμών με 2.000 δέντρα στη Γουριά Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «φέτος υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή σε σχέση με πέρσι, αλλά οι ελιές είναι ψιλές λόγω και της ξηρασίας στα πιο πολλά κτήματα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιοχές προς τη Σταμνά κυρίως που έχουν μαυρίσει οι ελιές και η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Όμως, υπάρχουν και κτήματα σε πολλά χωριά του Μεσολογγίου που δεν έχει μαυρίσει ο καρπός ακόμα σχεδόν καθόλου. Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει φέτος η περιοχή μας εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών. Σημειώνω, ότι αρχές Νοεμβρίου, όταν δηλαδή θα αρχίσει στο φουλ το μάζεμα της Καλαμών, μπαίνουν στην παραγωγή και οι Κλημεντίνες. Προσωπικά, έχω κοντά 50 στρέμματα με μανταρίνι και αδυνατώ να σκεφτώ πώς θα γίνει η συγκομιδή και πότε, αφού πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος να πιάσουν τα κρύα και να ζαρώσουν οι ελιές μας. Το θετικό της χρονιάς είναι ότι με τόση ξηρασία φέτος δεν θα υπάρξουν προβλήματα από δάκο και γλοιοσπόριο. Πιστεύω πολλοί θα μαζέψουμε ένα χέρι μόνο. Όσον αφορά στις τιμές της νέας χρονιάς, επιβάλλεται το προϊόν να έχει καλή τιμή και αυξημένη, λόγω του τσουχτερού κόστους παραγωγής (εφόδια, ενέργεια), που έχουμε επωμιστεί φέτος ως αγρότες. Προσωπικά πούλησα το καλοκαίρι προϊόν περσινής εσοδείας σκούπα 2,35 ευρώ το κιλό, δηλαδή σε καλή τιμή, άσχετα αν τα κομμάτια τα περισσότερα ήταν χοντρά πέρσι, που ήταν πιο κάτω η παραγωγή».

«Στα ίδια επίπεδα με πέρσι τα εμπορεύσιμα κομμάτια»

Από την ίδια περιοχή ο Ανδρέας Κότσαλος, ελαιοπαραγωγός και επικεφαλής στο συντονιστικό το πανελλήνιο των παραγωγών σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «το μόνο σίγουρο φέτος είναι πως η ηρτημένη εσοδεία στην περιοχή μας είναι αυξημένη από πέρσι. Όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό του καρπού αφορά ψιλά κομμάτια, ενώ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν θα καταφέρουμε ως παραγωγοί να μαζέψουμε όλο αυτό τον καρπό, δεδομένου ότι υπάρχει τραγική έλλειψη σε εργατικά χέρια. Προβλήματα δεν υπάρχουν και ο καρπός θα είναι ποιοτικός. Ωστόσο είναι βέβαιο πως ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής (ειδικά τα ψιλά τεμάχια) θα οδηγηθούν στο ελαιοτριβείο για ελαιοποίηση, μιας και σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά και η τιμή του ελαιολάδου που επιτέλους λόγω διεθνούς συγκυρίας έχει ανεβεί. Τώρα, καθαρά καλλιεργητικά, υπάρχουν κτήματα με ελάχιστο ποσοστό καρπών που να έχουν μαυρίσει σήμερα, αλλά και ένα ποσοστό κτημάτων που έχουν ωριμάσει οι ελιές σε ικανοποιητικό βαθμό. Οι καιρικές συνθήκες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη συνέχεια. Θεωρώ ότι αν δοθεί από το εμπόριο μια καλή τιμή για το 200άρι της Καλαμών που είναι η βασική κατηγορία, στο ξεκίνημα από 1,40 με 1,50 ευρώ το κιλό, θα ανοίξει ο δρόμος να πάρει το εμπόριο ικανές ποσότητες. Ειδάλλως, η αποθήκευση, είναι μονόδρομος για τους παραγωγούς. Συμπερασματικά, θεωρώ, ότι δεδομένου πως δεν θα μαζευτεί όλος ο καρπός λόγω έλλειψης εργατών, δεδομένου επίσης πως στην πορεία θα υπάρξουν και απώλειες ενδεχομένως από τον καιρό, αλλά και λόγω της ελαιοποίησης που θα προτιμήσουμε πολλοί παραγωγοί, η προσφορά σε καρπό από τους αγρότες στο εμπόριο, θα κινηθεί εν ολίγοις στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Ο αγρότης πρέπει να στηριχθεί γιατί η ελιά στην περιοχή μας είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια για πολλούς και σε διαφορετική περίπτωση, σε λίγα χρόνια θα ψάχνει να βρει καρπό το εμπόριο και δεν θα βρίσκει».

Φθιώτιδα: Αδύνατο να μαζευτούν όλες οι ελιές, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον καιρό

Ο κ. Γιώργος Καραγιώργος, παραγωγός με Καλαμών από την περιοχή της Στυλίδα στη Φθιώτιδας τόνισε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο: «άποψή μου είναι πως χρειάζεται άμεση λύση στις πρακτικές που ακολουθούν οι αγρότες στη μεταπώληση του προϊόντος. Η παραγωγή φέτος είναι αυξημένη, αλλά δεν υπάρχουν χέρια να την μαζέψουν. Ο καιρός, δυστυχώς, δεν είναι σύμμαχος του παραγωγού, με αποτέλεσμα η μισή παραγωγή να αναμένεται να πάει προς ελαιοποίηση. Με τις τιμές που έδωσε το εμπόριο για την πράσινη ελιά, στην Καλαμών πλέον δεν έχουμε κανένα περιθώριο να δουλέψουμε κάτω του κόστους. Η συγκομιδή εδώ θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά και με δονητικά μηχανήματα. Προσωπικά, λόγω γνώσης, βάζω την παραγωγή Καλαμών μέσα σε κάδες. Βέβαια, φέτος τα περισσότερα κομμάτια θα είναι πολύ ψιλά. Όλα θα είναι πάνω από 200 κομμάτια».

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
01/02/2023 11:15 πμ

Την ενίσχυση της ελιάς Χαλκιδικής, που είχε πληγεί από την ακαρπία το 2021, ζητά με επιστολή του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Ιωάννης.

Όπως τονίζει στην επιστολή του η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς ιδιαίτερα επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής για το συγκεκριμένο έτος, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ και του ΕΛΓΑ, ανήλθε σε 161.437.500 ευρώ συνολικά στην ΠΕ Χαλκιδικής και σε μέσο όρο τριετίας σε 80.718.750 ευρώ ανά στρέμμα. Βέβαια στη διετία αυτή έχει προστεθεί η ενεργειακή κρίση και η αύξηση κατά σχεδόν 50% του κόστους παραγωγής, γεγονός που έφερε σε ακόμη πιο δυσχερή θέση την ελαιοκαλλιέργεια.

Σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, τα οικονομικά δεδομένα της Επιτραπέζιας Ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής είναι:

Έξοδα
Λίπανση: 150 €/στρ
Φυτοπροστασία: 200 €/στρ
Εργατικά κλαδέματος και συγκομιδής: 250 €/στρ 
Ενεργειακό κόστος κλπ - Άρδευση: 100 €/στρ
Ενοίκιο: 0,75 €/στρ
Σύνολο Εξόδων: 775 €/στρ

Έσοδα
Παραγωγή: 60 κιλά /δένδρο με μ.ο. δένδρων /στρ τα 25, άρα 1.500 κιλά /στρ
Μέση τιμή πώλησης τελευταίας 3ετίας: 1,20 €/κιλό
Συνολικά έσοδα: 1.800 € /στρ
Καθαρό κέρδος προ φόρων: 1.025 €/στρ ή 10.250 €/Ha

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Ιωάννη και την Περιφερειακή Σύμβουλο υπεύθυνη αγροτικών Αικατερίνη Ζωγράφου, που συνέταξαν και έστειλαν αυτή την επιστολή στο ΥπΑΑΤ και στον ΕΛΓΑ.

Το 2021 είχαμε μεγάλο πρόβλημα ακαρπίας εξαιτίας των παγετών. Υπάρχει βεβαίωση του ΕΛΓΑ για την απώλεια της παραγωγής. Όπως αναφέρει η σχετική επιστολή του Οργανισμού (4/7/2022) στην ΠΕ Χαλκιδικής σημειώθηκαν διαδοχικοί παγετοί, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2021 που δημιούργησαν πρόβλημα στην καλλιέργεια. 

Η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται σε ποσοστό περίπου 70% από τις επισημάνσεις και συγκριτικά με τα στατιστικά στοιχεία της τριετίας 2018-2020 περίπου στο 35%. Μάλιστα η ηγεσία του ΕΛΓΑ έκανε πρόταση για ένταξη της ζημιάς σε πρόγραμμα ΚΟΕ.

Στην Χαλκιδική καλλιεργούνται περίπου 360.000 στρέμματα με ελιά, από τα οποία τα 225.000 για παραγωγή επιτραπέζιας και τα 135.000 για παραγωγή ελαιολάδου. Η μέση ετήσια παραγωγής βρώσιμης ελιάς κυμαίνεται από 80.000 έως 120.000 τόνους και η μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στους 7.000 τόνους. Το Leader των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς, ποσοστό 43%, είναι η ΠΟΠ Χαλκιδικής. Είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν που είναι αναγνωρισμένο στη διεθνή αγορά για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Για αυτό χρειάζεται την στήριξη της πολιτείας.

Οι παραγωγοί ζητούν την αναλήρωση του εισοδηματός τους. Πολύ σωστά η κυβέρνηση στηρίζει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων σε πολλές περιοχές της χώρας. Ζητούμε ισονομία και ισοπολιτεία. Να ισχύσουν δηλαδή τα ίδια και στην περιοχή μας. Ενίσχυση για την απώλεια του εισοδήματος».

Διαβάστε την επιστολή της ΠΕ Χαλκιδικής (εδώ)

Τελευταία νέα
27/01/2023 10:13 πμ

Λίγες οι ποσότητες στις αποθήκες και γενικά σε χέρια παραγωγών. Φθηνή στο... τελάρο, αλλά με ανοδικές τάσεις τώρα.

Αρχίζει και εμφανίζει κινητικότητα η Κονσερβολιά (Αμφίσσης, Αγρινίου κ.λπ.), που καλλιεργείται ως επί το πλείστον σε Στερεά, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο κ.α. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, μετά τις τιμές κάτω του κόστους στο ξεκίνημα, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά με αποτέλεσμα, τα πιο χοντρά μεγέθη να προσεγγίζουν τα 1,60 με 1,70 ευρώ ανά κιλό στα 110 κομμάτια. Στην αρχή της συλλογής οι τιμές για τα πράσινα των 110 κομματιών ήταν γύρω στα 1,10 με 1,20 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Γιώργος Πλιάτσικας, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Στυλίδας τόνισε στον ΑγροΤύπο: «παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες και στο πλαίσιο του Συνεταιρισμού μας, που κάνει συμβόλαια, μεγάλη και έντονη ζήτηση για ελιές Αμφίσσης, τόσο πράσινες, όσο και μαύρες. Φέτος, λόγω της ξηρασίας στην περιοχή μας, τα μεγάλα μεγέθη είναι σε έλλειψη. Πιο μεγάλη είναι η έλλειψη στα μαύρα χοντρά της Αμφίσσης, τα οποία μπορεί να προσεγγίσουν τα 1,70 με 2 ευρώ. Για τις συμβατικές πράσινες Αμφίσσης, που στην αρχή οι τιμές παραγωγού ήταν γύρω στα 1,20 ευρώ το κιλό, τώρα παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα. Άρα ο παραγωγός, εφόσον έχει διατηρήσει ελιές, πιάνει άνετα 1,60 με 1,70 ευρώ το κιλό στα 110 κομμάτια. Τα μαύρα της Αμφίσσης είχαν απώλειες και από τον καιρό, αφού δεν κατάφεραν να μαζευτούν στην ώρα τους, εξαιτίας και της έλλειψης εργατών. Οι τιμές κινούνται ανοδικά γιατί σε όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, πλην Ελλάδας, Τουρκίας, δεν υπάρχει παραγωγή».

Ο κ. Παναγιώτης Σκορλέτος είναι παραγωγός βιολογικής επιτραπέζιας ελιάς Αμφίσσης στην περιοχή της Φωκίδας. Όπως λέει ο Ελαιώνας Άμφισσας είχε καλή παραγωγή φέτος, όμως υπήρξαν ζημιές από τις φωτιές του καλοκαιριού. Από τα 110 έως τα 160 κομμάτια στο κιλό τα βιολογικά πληρώνονταν στην αρχή 1,60 ευρώ το κιλό. Τώρα η τιμή έχει ανεβεί για τα πράσινα, συμβατικά και βιολογικά, αλλά στα μεγάλα μεγέθη.

Ο κ. Γιάννης Δελλής καλλιεργεί στο Χρισσό Φωκίδας πάνω από 100 στρέμματα ελιές Αμφίσσης (Κονσερβολιές) και άλλες ποικιλίες, τις οποίες εμπορεύεται στο μεγαλύτερο βαθμό από μόνος του. Όπως αναφέρει, στην αρχή της σεζόν, το Σεπτέμβριο οι τιμές που ανακοίνωσαν οι έμποροι ήταν εξευτελιστικές με το 200άρι να πιάνει μόλις 80 λεπτά το κιλό. Ο περισσότερος κόσμος τις αποθήκευσε, αλλά έχουν φύγει και πουληθεί πλέον αρκετά μεγάλες ποσότητες. Ήδη, όπως καταλήγει τα 110 κομμάτια στη βιολογική πράσινη Αμφίσσης έπιασαν τα 1,70 ευρώ το κιλό, ενώ στο ξεκίνημα οι μαύρες Αμφίσσης στα 110 κομμάτια δεν πληρώνονταν πάνω από 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα πολλοί να τις στείλουν για ελαιοποίηση.

26/01/2023 11:13 πμ

Την κατάλληλη στιγμή, ίσως την άνοιξη ή και πιο μετά αναμένουν οι αγρότες.

Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές του ελαιολάδου φέτος για μια σειρά από λόγους, δεν αποκλείεται να συνδράμουν και στο εμπόριο της Καλαμών. Αυτό, ίσως συμβεί γιατί πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν Καλαμών και λαδολιές ταυτόχρονα. Έχοντας επωφεληθεί λοιπόν από τις υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο, έχουν αποκτήσει καλή ρευστότητα, η οποία και τους επιτρέπει να δώσουν την αποθηκευμένη ελιά, ακόμα πιο μετά, την άνοιξη ή το ερχόμενο καλοκαίρι, στην προσπάθειά τους, να πάρουν καλύτερες τιμές από τις τρέχουσες.

Ο κ. Περικλής Παπασάικας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινούργιου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές σήμερα στον παραγωγό είναι στα επίπεδα του 1 ευρώ το κιλό για τα 200 τεμάχια και σαφώς θα έπρεπε να είναι παραπάνω. Ελιές στις αποθήκες υπάρχουν και όσοι αγρότες αντέχουν, θα πουλήσουν αργότερα. Αν ως αγρότες δεν οργανωθούμε σε σχήματα και δεν φθάσουμε στο σημείο να ελέγχουμε ένα ποσοστό επί της αποθηκευμένης ελιάς κάθε χρόνο, τότε τα πράγματα δεν θα είναι ευοίωνα».

Ο κ. Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι σαφώς και η παραγωγή ήταν υψηλότερη φέτος, με αποτέλεσμα ακόμα και οι μικρότεροι (σε στρέμματα) αγρότες, να έχουν καλό τονάζ για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, ελιές στις αποθήκες υπάρχουν, αλλά οι περισσότεροι αγρότες, έχουν στο μυαλό τους να πουλήσουν προς την άνοιξη ή το καλοκαίρι, καθώς οι τρέχουσες τιμές του 1 και 1,10 για το 200άρι, δεν ανταποκρίνονται σαφώς στις προσδοκίες τους. Όπως λέει ο κ. Μαυράκης, μέχρι τώρα είναι... κερδισμένοι όσοι πούλησαν ελιές από το τελάρο. «Αρκετοί ήταν οι αγρότες που πούλησαν απευθείας από το χωράφι, για να καλύψουν και τις ανάγκες τους. Οι συγκεκριμένοι τώρα είναι κερδισμένοι από την άποψη ότι οι τιμές μετέπειτα υποχώρησαν», σημειώνει.

Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως το σπόγευμα της Πέμπτης ο ΑΣ βγάζει σε διαγωνισμό για να πουλήσει 85 τόνους ελιάς Καλαμών εσοδείας 2022-2023. Όπως μας λέει οι 50 τόνοι εξ αυτών, αφορούν τεμαχισμούς από 200 έως 280 κομμάτια στο κιλό, έχουν ενδιαφερθεί έμποροι δεδομένου ότι μιλάμε για καλό καρπό χωρίς υποψία δάκου και γλοιοσπορίου και ίσως υπάρξει πώληση. Ο κ. Πουλάκος ευελεπιστεί πως το προϊόν θα πιάσει καλή τιμή για να βγουν και τα έξοδα των ελαιοπαραγωγών, που φέτος ήταν αυξημένα λόγω του κόστους εισροών, των εργατικών κ.λπ. Σημειώνεται πως η συγκομιδή βρώσιμης ελιάς στην περιοχή της Πετρίνας έχει ολοκληρωθεί καιρό τώρα, δίνοντας την σκυτάλη, στις ελαιοποιήσιμες, το μάζεμα των οποίων έχει προχωρήσει κατά 60%, διακόπηκε όμως αυτές τις ημέρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρών στην εν λόγω περιοχή. Οι τιμές που προσφέρουν εν τω μεταξύ οι έμποροι στην περιοχή για Καλαμών, από μεμονωμένους παραγωγούς και μικρές ποσότητες κυμαίνονται γύρω στα 1 ευρώ το 200άρι. Οι περισσότεροι αγρότες δεν προτίθενται να πουλήσουν νωρίς και σε αυτές τις τιμές τις ελιές που έχουν στις κάδες, πόσο μάλλον τώρα που έχουν αποκτήσει και καλή ρευστότητα, χάριν στις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Όπως σημειώνουν στον ΑγροΤύπο, αν θέλουν οι έμποροι να καλύψουν τις ανάγκες τους, που είναι και μεγάλες λόγω των υψηλών εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας μας, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της ΔΟΕΠΕΛ για το 2022, τότε θα πρέπει να πληρώσουν... ακριβά τον καρπό.

Μπολιάζουν Καλαμών σε λαδολιές στην Φθιώτιδα

Για απογοήτευση των ελαιοπαραγωγών κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Μπουραμάς, αγρότης με Καλαμών από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. «Με το νέο χρόνο υπάρχουν παραγωγοί που πούλησαν ποσότητες, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, είτε για φορολογικούς λόγους (τιμολόγια). Υπάρχει όμως μεγάλη απογοήτευση για τις τιμές, αφού με μέση τιμή λόγω μικροκαρπίας στα 60 και 70 λεπτά, δεν μένει κανένα κέρδος. Οι πιο μεγάλοι αγρότες περιμένουν να πουλήσουν αργότερα. Οι πιο μικροί σκέπτονται ότι ίσως έπρεπε να έχουν πάει για ελαιοποίηση την παραγωγή τους, ειδικά από την στιγμή που το ελαιόλαδο έπιανε και πάνω από 4,5 ευρώ το κιλό. Πάντως, όπως πάει η κατάσταση με τις τιμές και τα κόστη πολύς κόσμος έχει προγραμματίσει να μπολιάσει από Καλαμών σε λαδολιές τους επόμενους μήνες», λέει καταλήγοντας.

25/01/2023 12:57 μμ

Αυτοψίες σε ελαιώνες καθώς και σε ελαιουργεία, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει το γλοιοσπόριο και δάκος στην παραγωγή, πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στην Λακωνία, από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επίσκεψη και σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσσηνίας.

Όπως δήλωσε στον ΑγορΤύπο ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ της Τρίπολης, Ιωάννης Ασσιούρας, «σκοπός των δειγματοληπτικών αυτοψιών ήταν να αποτυπωθεί το μέγεθος της προσβολής που έχει υπάρξει ανά περιοχή και για τον λόγο αυτό οι δειγματοληπτικές αυτοψίες έγιναν σε πολλούς ελαιώνες.

Υπάρχουν μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. Έχουμε δακοπροσβολές και προβλήματα από το γλοιοσπόριο στην ζώνη από την Σπάρτη μέχρι το Γύθειο. Επίσης έχουμε προβλήματα στις περιοχές της Πελλάνας και της Μονεμβασιάς. Στη Μεσσηνία υπάρχει πρόβλημα κυρίως στην ενδοχώρα στην περιοχή της Μεσσήνης.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένες ζημιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Αν βρεθούν ποσά και καταβληθούν στους ελαιοπαραγωγούς θα είναι είτε de minimis είτε χρήματα από την ΕΕ.

Πάντως φέτος οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές για προσβολές. Υπάρχει απώλεια παραγωγής και ποιοτική υποβάθμιση του ελαιολάδου που συγκομίστηκε μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Επίσης για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της ζημιάς σε κάθε περιοχή θα καταγράψουμε και τα στοιχεία από τα ελαιοτριβεία μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής».  

20/01/2023 02:40 μμ

Την αύξηση στην τυπική απόδοση της επιτραπέζιας ελιάς στα πλαίσια της πρόσκλησης της Υποδράσης 4.1.5 - Σχέδια Βελτίωσης ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, το πρόβλημα αφορά όλη την χώρα. Στη νέα προκύρηξη που βρίσκεται σε διαβούλευση έχουμε μείωση της τυπικής απόδοσης σε σχέση με την προηγούμενη.  

Στα μέσα Δεκεμβρίου τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο Υ.Α. για την Υποδράση 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης) του ΠΑΑ 2017-2020 - μεταβατική περίοδος 2020-2022, ενόψει της έκδοσης και της επικείμενης πρόσκλησης.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι για μία ακόμη φορά αδικείται καταφανώς η καλλιέργεια της Επιτραπέζιας Ελιάς, όπου η Τυπική Απόδοση της συγκεκριμένης καλλιέργειας αντί να αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης όπου και τότε εμφανώς αδικούνταν, μειώνεται ακόμα περαιτέρω. 

Από 2.953 €/Ha που αφορούσε όλη τη χώρα τώρα μειώνεται στις 2.736,21 €/Ha για την Ηπειρωτική χώρα και αυξάνεται στις 3.136,74 € στην Κρήτη και στα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου γεγονός εντελώς παράλογο.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση η Επιτραπέζια Ελιά Ποικιλίας Χαλκιδικής, όπως και στο νησί της Θάσου η «Θρουμποελιά Θάσου» ως προϊόν ΠΓΕ. Πρόκειται για προϊόντα ως επί το πλείστον εξαγωγικού χαρακτήρα, με υψηλή προστιθέμενη αξία για τους καλλιεργητές τους που δικαιολογούν υψηλότερη τυπική απόδοση. Σε αντιδιαστολή ως παράδειγμα αναφέρεται η τυπική της απόδοση της Κρητικής ελιάς δικαιολογείται να είναι πιο χαμηλή εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για κυρίως για ελιά ελαιοποίησης και όχι για επιτραπέζια. Επίσης, το στρεμματικό κόστος που αφορά την καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα υψηλό διότι το προϊόν που παράγεται είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών γεγονός που το καθιστά στη συντριπτική του πλειοψηφία εξαγώγιμο.

Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των συγκεκριμένων επιτραπέζιων ποικιλιών (Χαλκιδικής και Θάσου) απέχουν κατά πολύ από την Τυπική Απόδοση που αναγράφεται στους πίνακες Τυπικής Απόδοσης που έχει εκδώσει η Διαχειριστική Αρχή. Παρακάτω σας δίνεται μία λεπτομερής οικονομική ανάλυση της καλλιέργειας των 2 παραπάνω ποικιλιών ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αδικίας που υφίστανται οι καλλιέργειες αυτές αφού για να φτάσουν την Τυπική Απόδοση των 12.000 € που απαιτείται για την υποβολή πρότασης θα πρέπει να καλλιεργούν τουλάχιστον 44 στρ. με αυτές τις Επιτραπέζιες Ελιές.

Οικονομικά Δεδομένα Επιτραπέζιας Ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής

Έξοδα
Λίπανση: 150 €/στρ
Φυτοπροστασία: 200 €/στρ
Εργατικά κλαδέματος και συγκομιδής: 250 €/στρ 
Ενεργειακό κόστος κλπ - Άρδευση: 100 €/στρ
Ενοίκιο: 0,75 €/στρ
Σύνολο Εξόδων: 775 €/στρ

Έσοδα
Παραγωγή: 60 κιλά /δένδρο με μ.ο. δένδρων /στρ τα 25, άρα 1.500 κιλά /στρ
Μέση τιμή πώλησης τελευταίας 3ετίας: 1,20 €/κιλό
Συνολικά έσοδα: 1.800 € /στρ
Καθαρό κέρδος προ φόρων: 1.025 €/στρ ή 10.250 €/Ha

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν υπολογισθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα τιμών και παραγωγής των τελευταίων 3 ετών. Αντίστοιχα ισχύουν και για την Επιτραπέζια Ελιά ποικιλίας «Θρουμπολιά Θάσου».

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, με βάση τα παραπάνω, ότι η Τυπική Απόδοση που αναφέρεται στους πίνακες αδικεί κατάφορα την καλλιέργεια της Επιτραπέζιας Ελιάς, στερεί δε το δικαίωμα της ένταξης της στα επερχόμενα σχέδια βελτίωσης, από τους καλλιεργητές της, αφού ένας καλλιεργητής των 45 περίπου στρεμμάτων, με βάση την Τυπική Απόδοση, θεωρείται ένας πολύ μικρός παραγωγός, ενώ στην πραγματικότητα διατηρεί μια ανταγωνιστική και βιώσιμη εκμετάλλευση.

Με βάση τα παραπάνω σας ζητούμε τη διόρθωση της Τυπικής Απόδοσης των παραπάνω καλλιεργούμενων ποικιλιών Επιτραπέζιας Ελιάς στην πραγματική τους οικονομική διάσταση. 

20/01/2023 01:01 μμ

Αναβολή έλαβε η εκδίκαση της απόφασης Γεωργαντά για το Kalamata Olives, που... αναβίωσε την καταρριφθείσα από το ΣτΕ, απόφαση Αποστόλου.

Για τις 28 Μαρτίου 2023 αναβολή, έλαβε η εκδίκαση της απόφασης Γεωργαντά για το Kalamata Olives, έπειτα από την προσφυγή 12 φορέων από την Πελοπόννησο και κυρίως το νομό Μεσσηνίας. Η αναβολή, δόθηκε, όπως εξήγησε στον ΑγροΤύπο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, κ. Γιάννης Πάζιος, έπειτα από σχετική εισήγηση στην πρόεδρο του τμήματος του ΣτΕ, νσ παραπεμφθεί η υπόθεση για εκδίκαση σε 7μελή επιτροπή, λόγω της μεγάλης σημασίας του θέματος για τη χώρα μας γενικότερα.

Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ, πριν λίγους μήνες και έπειτα από προσφυγή των Μεσσήνιων είχε κρίνει άκυρη την απόφαση Αποστόλου. Υπέρ της απόφασης Αποστόλου, που υπεγράφη το 2018 (και μετέπειτα Γεωργαντά το 2022) έχουν τοποθετηθεί η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), η Διεπαγγελματική Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), αλλά και φορείς από τρεις νομούς της χώρας, όπως τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, Φθιώτιδας, Δήμοι, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Κατά της απόφασης έχουν ταχθεί 12 συνολικά φορείς από την Πελοπόννησο και ιδίως τη Μεσσηνία, προεξάρχοντος του ΣΥΜΕΠΟΠ.

20/01/2023 11:28 πμ

Πλήρως επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για ανοδική κίνηση στο ελαιόλαδο, αλλά το πλέον σημαντικό έχει να κάνει με το ενδιαφέρον των εμπόρων.

Συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για διάθεση της εφετινής παραγωγής τους σε ελαιόλαδο οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, πρακτικές που φαίνεται πως αποδίδουν, ειδικά μια χρονιά, όπως η φετινή, που το προϊόν είναι και περιζήτητο. Μάλιστα, οι τιμές φαίνεται να ωθούνται επιπλέον ανοδικά και από τη διαφαινόμενη κακή νέα σεζόν, που ενδεχομένως φέρει για την καλλιέργεια, η συνεχιζόμενη καλοκαιρία.

Στη Λακωνία το απόγευμα της Πέμπτης έκλεισε μια ακόμα συμφωνία για πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου, μέσω διαγωνισμού, που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ξηροκαμπίου. Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσαν μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Αντώνης Παπαγιαννάκης, αλλά και ο διαχειριστής, κ. Αναστάσιος Φραγκής, πωλήθηκαν 45 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας και οξύτητας 0,4% στην τιμή των 5,3101 ευρώ το κιλό. Την ποσότητα πήρε η τυποποιητική Παπανικολάου που δραστηριοποείται στην Πελοπόννησο. Παράλληλα, δόθηκαν 27 τόνοι βιολογικού ελαιολάδου φετινής πάλι εσοδείας και οξύτητας επίσης 0,4% στην τιμή των 5,616 ευρώ το κιλό, με το προϊόν να παίρνει η Αγροβίμ από τη Μεσσηνία.

Ο Συνεταιρισμός Ξηροκαμπίου κάνει πολλά χρόνια διαγωνισμούς ελαιολάδου, λέει στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του ΑΣ, σημειώνοντας πως η ομάδα παραγωγών του Συνεταιρισμού έχει 170 ελαιοπαραγωγούς ως μέλη και σύγχρονες αποθηκευτικές δομές, με δυνατότητα αποθήκευσης έως και 300 τόνους ελαιολάδου. Κάθε φορά που οι παραγωγοί αποφασίζουν να πουλήσουν και μαζεύεται μια ποσότητα της τάξης των 20-30 τόνων περίπου, γίνεται και διαγωνισμός πώλησης. Σημειωτέον ότι οι τιμές αυτές είναι οι ανώτερες καταγεγραμμένες για φέτος στο ελαιόλαδο.

Στη Λακωνία παραμένοντας, στις 12 Ιανουαρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων Ελαιουργικός ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι η συμφωνία πώλησης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με τη Λακωνική εταιρεία Χελιώτης ΑΕ ανανεώθηκε στους 180 τόνους, από τους 60 τόνους, που ήταν αρχικά. Οι τιμές παραμένουν ίδιες (5,30 ευρώ το κιλό), το ίδιο και οι όροι.

Εννέα ενδιαφερόμενοι για το ελαιόλαδο στην Έμπαρο

Κάτι παραπάνω από έντονο αποδεικνύεται και το ενδιαφέρον των εμπόρων για αγορές ελαιολάδου στην Κρήτη. Το... αυτό απέδειξε ο διαγωνισμός πώλησης ελαιολάδου που πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, ο οποίος πούλησε 80 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,28% στην τιμή των 5,14 ευρώ το κιλό. Την ποσότητα πήρε ντόπιος τυποποιητής, όπως μας είπε ο κ. Περογιαννάκης, πρόεδρος του ΑΣ, που διαθέτει ομάδα παραγωγών με 200 άτομα-μέλη. Συνολικά, λέει καταλήγοντας ο κ. Περογιαννάκης, η συλλογή ελιάς στην περιοχή έχει προχωρήσει 50%, η δε ποσότητα που εκτιμάται πως θα βγάλει ακόμα ο ΑΣ είναι στους 400 τόνους. Σύμφωνα με τον κ. Περογιαννάκη, η ζήτηση για το συγκεκριμένο ελαιόλαδο ήταν τόσο μεγάλη που κατέθεσαν προσφορές, εννέα συνολικά ενδιαφερόμενοι.

19/01/2023 11:49 πμ

Αγρότες αναφέρουν στον ΑγροΤύπο πως σε κάποιες περιοχές της χώρας, τα ελαιόδεντρα έχουν αρχίσει και πετάνε ανθό πολύ πρόωρα.

Έχουν αρχίσει και πετάνε... ανθό τα ελαιόδεντρα (και όχι μόνον) λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας που επικρατεί στη χώρα, η οποία και έχει ξεγελάσει ήδη τα δέντρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το φαινόμενο παρατηρείται όχι μόνο στις πολύ νότιες ζώνες καλλιέργειας, όπως η Κρήτη και η νότια Πελοπόννησος, νοτιοανατολικές (νησιά Αιγαίου), αλλά και σε πιο ζώνες, που είναι πιο... βόρεια, όπως η Δυτική Ελλάδα κ.λπ.

«Έχουν αρχίσει και ανθίζουν τα ελαιόδεντρα λόγω του καλού καιρού και της ζέστης που επικρατεί όλο αυτό το διάστημα. Μπορεί να είναι ελάχιστα τα ελαιόδεντρα που έχουν βγάλει ανθό, όμως αν δεν αλλάξει ο καιρός και συνεχιστούν οι ίδιες θερμοκρασίες, τότε από αρχές Φεβρουαρίου κι έπειτα το ποσοστό αυτό θα διευρυνθεί και σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα με την παραγωγή της νέας χρονιάς», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάκης Λυραντζής, ελαιοπαραγωγός από το δήμο Πελλάνας, στα βόρεια του νομού Λακωνίας.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισσάμου, ο οποίος καλλιεργεί αρκετά στρέμματα με βιολογικές, ελαιοποιήσιμες ελιές: «στην περιοχή μας δεν έχει πιάσει καθόλου κρύο και δεν έχει ρίξει και νερά. Φανταστείτε ότι τις ελιές τις μαζέψαμε σε συνθήκες καλοκαιρίας... Κατ΄ επέκταση, έχω δει ήδη δέντρα, που έχουν ανθοφορήσει, παρότι πολύ νωρίς. Κάτι τέτοιο συνέβη και το 2013 στην Κρήτη. Τότε άνθισαν πρόωρα οι ελιές και τον Απρίλιο έπιασε νοτιάς και τα έκαψε, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη οικονομική ζημιά σε χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς από την απώλεια εισοδήματος. Το 2013 η απώλεια εισοδήματός μας ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2018, όταν οι μύκητες κατέστρεψαν την Κρητική ελαιοπαραγωγή. Βέβαια και τις δυο φορές δεν δόθηκαν αποζημιώσεις ή ενισχύσεις».

«Στην περιοχή του Αποκόρωνα και του Κισσάμου δεν έχω δει ακόμα ελαιόδεντρα να ανθίζουν, όμως παρατηρούμε πως λόγω της παρατεταμένης ζέστης και των υψηλών θερμοκρασιών, οι ελιές που δεν είχαν δώσει καρπό πολύ φέτος, έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται να δώσουν ανθό πολύ πρόωρα», λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος - ερευνητής κ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, σημειώνοντας πως: «Η ελιά, όπως όλα τα οπωροφόρα δέντρα, για να δώσει καλή παραγωγή είναι απαραίτητο να περάσει μια χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια του χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες (180 ώρες με θερμοκρασία <7 βαθμούς Κελσίου ή 10 εβδομάδες με θερμοκρασία <12,2 βαθμούς Κελσίου, αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ποικιλιών) για να διακοπεί ο λήθαργος και να γίνει η διαφοροποίηση των οφθαλμών», αναφέρει ο κ. Χαρτζουλάκης.

Καθοριστική η επόμενη περίοδος

«Οι υψηλές θερμοκρασίες (>10 βαθμούς Κελσίου), που επικράτησαν το Δεκέμβριο και εφόσον συνεχιστούν για μακρότερο χρονικό διάστημα και η έλλειψη βροχοπτώσεων μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην ερχόμενη παραγωγή της ελιάς, λόγω μειωμένης διαφοροποίησης των οφθαλμών (μείωση του αριθμού ταξιανθιών), αύξησης του ποσοστού ατελών ανθέων (μειωμένη καρπόδεση), πρώιμης ανάπτυξης των ταξιανθιών (κίνδυνος να καταστραφούν τα άνθη αν υπάρξει απότομη πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου τέλη του χειμώνα και αρχές της άνοιξης), ασύγχρονη ανθοφορία (δυσκολεύει την καρπόδεση και ανάπτυξη καρπών) και αύξηση του δακοπληθυσμού λόγω ευνοϊκών συνθηκών για τη διατήρηση των διαχειμαζόμενων μορφών του δάκου. Οι καιρικές συνθήκες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα είναι καθοριστικοί. Ας περιμένουμε όμως και τις επόμενες εβδομάδες πώς θα εξελιχθεί ο καιρός και αν θα επαληθευτούν κάποιες προγνώσεις, που κάνουν λόγο για αλλαγή», προσθέτει ο κ. Χαρτζουλάκης.

Οι εντατικές μορφές ελαιοκαλλιέργειας «ευαίσθητες» στην κλιματική κρίση

Στη συνέχεια ο κ. Χαρτζουλάκης θέτει έναν ακόμα προβληματισμό αναφορικά με το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας, ειδικά σε χώρες, όπως η Ισπανία, που έχει επενδύσει πολλά στην εντατική και υπέρ-εντατική καλλιέργεια της ελιάς, με πυκνές φυτεύσεις, δίνοντας έμφαση στην ποσότητα και τον τελικό όγκο παραγωγής. Όπως εξηγεί επ' αυτού ο κ. Χαρτζουλάκης, σημειώνοντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αυτού του είδους οι καλλιέργειες απαιτούν πολλούς φυσικούς πόρους, όπως για παράδειγμα το νερό, κάτι που με την κλιματική αλλαγή, δεν μπορεί να είναι εφικτό. Κάπως έτσι, είδαμε φέτος την Ισπανία να την... πατάει φέτος όσον αφορά στον όγκο της παραγωγής, λόγω της ξηρασίας, γεγονός που απέδειξε ότι οι προωθούμενες νέες, υπέρπυκνες φυτεύσεις με 120 - 200 φυτά στο στρέμμα, σε πολλές χώρες σε ένα περιβάλλον, που οι αλλαγές του κλίματος (ξηρασία, ακραία καιρικά φαινόμενα, έλλειψη νερού, κ.λπ.) έχουν φτάσει τα όρια της κρίσης».

18/01/2023 03:18 μμ

Εποχή για τη λίπανση της ελιάς είναι αυτή που διανύουμε και ο ΑγροΤύπος, παρουσιάζει απόψεις έμπειρων παραγωγών αλλά και συνταγές λίπανσης από εταιρείες.

Τι αναφέρουν οι παραγωγοί

Τρεις κύριες λιπάνσεις τον χρόνο
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το κόστος λίπανσης στην επιραπέζια ελιά Χαλκιδικής έχει αυξηθεί πάνω από 50% μέσα σε ένα χρόνο. Στην καλλιέργεια είναι απαραίτητες τρεις κύριες λιπάνσεις τον χρόνο. Από τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου κάνουμε την βασική λίπανση (άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ), κάλιο (Κ). Θα είναι καλό να έχει προηγηθεί εδαφολογική και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση γιατί έτσι κάνουμε ορθολογική λίπανση και εξοικονόμηση χρημάτων. Σε ένα δέντρο ηλικίας 10 ετών ρίχνουμε περίπου στα 2 κιλά, ενώ σε δέντρο άνω των 20 ετών το λιγότερο 5 κιλά βασικής λίπανσης. Από μέσα Απριλίου μέχρι αρχές Μαΐου ρίχνουμε θειική αμμωνία και ασβέστιο που βοηθάνε πολύ στην ανάπτυξη της ελιάς. Επίσης όταν δέσει το καρπίδιο (μέσα με τέλη Ιουνίου) κάνουμε μια συμπληρωματική λίπανση με ασβέστιο και θρεπτικά συστατικά. Μετά τον Απρίλιο σε κάθε ράντισμα με φυτοπροστατευτικά ρίχνουμε στο διάλυμα και διαφυλλικά λιπάσματα. Επίσης, μέσα στον Αύγουστο ρίχνουμε νιτρική αμμωνία για να πάρει περισσότερο βάρος ο καρπός (ανάπτυξη σάρκας για καλό τεμαχισμό). Λίγο πριν ή μετά την συγκομιδή ρίχνουμε θειικό κάλιο, για να προετοιμάσουμε το δέντρο για την επόμενη παραγωγή.

Ανάλυση εδάφους και φύλλων κάθε χρόνο
Ο κ. Γιώργος Πεπόνης, καλλιεργητής ελιάς Καλαμών με 150 στρέμματα, βιολογικά και συμβατικά, από το Θύριο Αιτωλοακαρνανίας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «προσωπικά κάνω ανάλυση εδάφους και φύλλων κάθε χρόνο και αναλόγως τις ανάγκες, προσαρμόζω και τις εφαρμογές. Μάλιστα επειδή τα κτήματα είναι μεγάλα σε έκταση, μπορεί σε ένα χωράφι να κάνω δυο και τρεις αναλύσεις. Κάθε χρόνο προσαρμόζομαι ανάλογα τι λείπει από το έδαφος και αναλόγως πορεύομαι. Στις αρχές Φεβρουαρίου ξεκινάμε με βασική λίπανση, τον Απρίλιο-Μάιο εφαρμόζουμε αζωτούχα, όπως και τον Ιούνιο. Από κει και έπειτα, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο πάμε στα καλιούχα. Από τις πρώτες κουβέντες που έχουμε κάνει φέτος, φαίνεται πως έχει αρχίσει πτώση τιμών για τα αζωτούχα. Σημειωτέον ότι για το κομμάτι της εκμετάλλευσης που έχω στη βιολογική καλλιέργεια, το κόστος για λίπανσης είναι κατά 30% πάνω από τα συμβατικά. Αλλά πάνω κατά προσέγγιση τόσο είναι και η τιμή του παραγωγού για το προϊόν το βιολογικό. Όχι όμως όλες τις χρονιές και όχι με απόλυτο τρόπο. Επίσης, πρέπει να πούμε πως η αγορά των λιπασμάτων από το κατάστημα εφοδίων γίνεται μετρητοίς όλα αυτά τα χρόνια. Μαζική προμήθεια λιπασμάτων, δηλαδή μαζί με άλλους παραγωγούς δεν είναι εύκολο να γίνει».

Προτάσεις λίπανσης από εταιρείες

Λίπανση ελιάς

FERTICHEM

Η σωστή επιλογή του τύπου του λιπάσματος αλλά και η ποσότητα εφαρμογής του εξαρτάται από την ηλικία και την φυσιολογική κατάσταση του δέντρου, την εποχή του έτους που θα γίνει η εφαρμογή, το εάν είναι αρδευόμενο ή όχι αλλά και από τα αποτελέσματα πρόσφατης εδαφολογικής ανάλυσης. Όσον αφορά την ποσότητα λιπάσματος αυτή μπορεί να κυμανθεί από 500 γραμμάρια έως και 6 κιλά, ανάλογα με την ηλικία του δέντρου και του «φορτίου» ή της ποσότητας καρπού που παρήγαγε αυτό σε μια καλλιεργητική περίοδο. Η θρέψη του δέντρου όμως δε σταματά μόνο με την εφαρμογή κάποιου κοκκώδους λιπάσματος, πρέπει να γίνουν και κάποιες επεμβάσεις από το φύλλο. Η μείωση της παρενιαυτοφορίας του δέντρου της ελιάς είναι σημαντικό κριτήριο για τους τύπους των λιπασμάτων στις διαφυλλικές εφαρμογές, όπως και ο χρόνος εφαρμογής αυτών. Για μια ολοκληρωμένη θρέψη, εκτός από τη βασική λίπανση, θα πρέπει να γίνουν διαφυλλικοί ψεκασμοί από τη βλαστική ανάπτυξη με Fertichem N και Μaxgreen amino acids 40% (υγρό λίπασμα αζώτου, πυκνό σκεύασμα αμινοξέων), πριν την άνθιση με Fertichem B/Zn (υγρό λίπασμα βορίου-ψευδαργύρου), μετά τη καρπόδεση με Fertichem B και Μaxgreen Seaweed (υγρό λίπασμα βορίου, εκχύλισμα φυκιών), στην ανάπτυξη του καρπού με Optimum K (υγρό λίπασμα καλίου με αμινοξέα) και τέλος μετά τη συγκομιδή με NEXT και Optimum Cu (σκεύασμα για μετασυλλεκτικό ψεκασμό, λίπασμα χαλκού με αμινοξέα). Στην περίπτωση που οι ελιές είναι αρδευόμενες, μπορεί να γίνει μια σειρά υδρολιπάνσεων με κρυσταλλικά NPK λιπάσματα (σειρά Fertichem Sol) συνδυαστικά με κάποιο εδαφοβελτιωτικό (π.χ. Maxgreen Grow). 

Πρέπει να πούμε πως, η ανάλυση εδάφους χρειάζεται, με σκοπό να γνωρίζουμε τις ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί σε κάποια στοιχεία να υπάρχει πλεόνασμα και σε κάποια έλλειψη. Η σχέση δε μεταξύ των εδαφικών αυτών στοιχείων είναι πολύ σημαντική.

Όπως σε κάθε καλλιέργεια, έτσι και στην ελιά, έχουμε κάποιους στόχους ποσοτικούς και ποιοτικούς και αυτούς μπορούμε να τους πετύχουμε σε μεγάλο βαθμό με τη διαφυλλική λίπανση, γιατί έτσι τα λιπάσματα είναι άμεσα διαθέσιμα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε, δεν δεσμεύονται από τα κολοειδή της αργίλου και δεν ανταγωνίζεται το ένα το άλλο. Η διαφυλλική λίπανση είναι σημαντική, γιατί εφοδιάζει το φυτό με θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη τη στιγμή που τα έχει ανάγκη, είναι άμεση λίπανση. Στην ελιά συγκεκριμένα μπορούμε να κάνουμε έως και 5 επεμβάσεις από τη βλαστική ανάπτυξη έως και ακόμα ένα μετά τη συγκομιδή, με έναν μετασυλλεκτικό ψεκασμό όπως προαναφέραμε. Εμείς, ως εταιρεία έχουμε σκευάσματα που προτείνουμε στους συνεργάτες μας ακόμα και για μετασυλλεκτικό ψεκασμό, τέτοια προϊόντα είναι το ΝΕΧΤ σε συνδυασμό με το Οptimum Cu.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε πως τα εδαφοβελτιωτικά και οι βιοδιεγέρτες μπορούν να συνεισφέρουν, διότι βελτιώνουν τις ιδιότητες του εδάφους, με αποτέλεσμα να διευκολύνουμε την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων από το έδαφος και το φύλλο, καθώς και να ενισχύσουν την άμυνα των δέντρων και των φυτών σε παθογόνα αίτια. Έχουμε δει πολύ καλά αποτελέσματα από τέτοιου είδους προϊόντα μας, το Maxgreen Grow, Maxgreen Seaweed και όλη τη σειρά Maxgreen που έχουμε και τα πιστεύουμε πολύ.

VITA CHEMIE

Όπως σε όλες τις καλλιέργειες, έτσι και στην ελιά η λίπανση είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε υψηλή απόδοση, αύξηση της ποσότητας, αλλά και βελτίωση της ποιότητας. Για τη σωστή λίπανση της ελιάς λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, όπως η ανάλυση του εδάφους αλλά και η φυλλοδιαγνωστική, η ποικιλία και η ηλικία του δέντρου, καθώς και αν η ελιά μας είναι ξηρική ή αν ποτίζεται. Η ελιά έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε άζωτο για να μπορέσει να ενισχύσει την βλαστική της ανάπτυξη, όχι όμως σε υπερβολικές ποσότητες, για να αποφύγουμε την αύξηση των λαίμαργων βλαστών αλλά και για να μειώσουμε την ευαισθησία της στον παγετό και στις μυκητολογικές ασθένειες. Οι απαιτήσεις σε φώσφορο είναι πιο περιορισμένες. Το κάλιο είναι επίσης ένα από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που καλό είναι να υπάρχει σε επάρκεια καθώς προστατεύει το δέντρο από τον παγετό και τις μηκητολογικές ασθένειες, ενώ αυξάνει την καρποφορία και την περιεκτικότητα σε έλαιο. Τέλος το βόριο είναι ένα από τα ιχνοστοιχεία που θεωρείται αναγκαίο καθώς βοηθάει την ανθοφορία και την καρπόδεση. Η VITA CHEMIE διαθέτει το VITA OLIVO 20-6-12+0,2B ένα ισορροπημένο λίπασμα κατάλληλο για τις απαιτήσεις λίπανσης της ελαιοκαλλιέργειας. Η συνιστώμενη δόση είναι 2-4 kg ανά δέντρο.

Η ανάλυση εδάφους είναι ένα σημαντικό εργαλείο τόσο του γεωπόνου όσο και του αγρότη, καθώς με αυτό τον τρόπο παίρνουμε πληροφορίες για τις ανάγκες λίπανσης της ήδη εγκατεστημένης ή της προς εγκατάσταση καλλιέργειας, αλλά και για τη διόρθωση άλλων φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους που επηρεάζουν την καλλιέργεια όπως το pH. Με τη βοήθεια της ανάλυσης του εδάφους έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τις ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητες για την εκάστοτε καλλιέργεια. Με τη σωστή λίπανση βοηθούμε την καλύτερη ανάπτυξη του φυτού, την αύξηση της παραγωγής μας, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των καρπών. Η VITA CHEMIE έχοντας στελέχη με μακρά εμπειρία στο χώρο της λίπανσης, αλλά και με την ευρεία γκάμα των προϊόντων της, μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις για τις ανάγκες του κάθε αγρότη και της κάθε καλλιέργειας.

Όσον αφορά στη διαφυλλική λίπανση, να σημειώσουμε ότι δεν είναι απαραίτητη, όπως η βασική και η επιφανειακή λίπανση, αλλά εφαρμόζεται συμπληρωματικά ως προς τις άλλες δύο και σε συχνότητα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αγρού. Με τη διαφυλλική λίπανση επιτυγχάνουμε πιο γρήγορη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων, με αποτέλεσμα την ταχύτερη διόρθωση των συμπτωμάτων από ελλείψεις αυτών. Επίσης, με τη διαφυλλική λίπανση βοηθούμε την ανάπτυξη, την άνθιση, την καρποφορία αλλά και την αύξηση της ανθεκτικότητας των καρπών τόσο προσυλλεκτικά όσο και μετασυλλεκτικά. Από τις πιο συχνές διαφυλλικές λιπάνσεις στην ελιά είναι αυτή για εφαρμογή βορίου και ασβεστίου. Η VITA CHEMIE διαθέτει το VITAL POWER CALCIO, το οποίο περιέχει ασβέστιο και βόριο, στοιχεία που βοηθούν τον μεταβολισμό του φυτού, βοηθούν στη γονιμοποίηση και την καρπόδεση. Το βόριο από αιθαλομίνη του VITAL POWER CALCIO προσφέρει μεγάλη θρεπτική αξία στο φυτό, αφομοιώνεται γρήγορα ενώ επεμβαίνει στην απορρόφηση και στον μεταβολισμό του Ασβεστίου το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη δημιουργία πιο σκληρών και ελαστικών ιστών.

Τέλος, τα εδαφοβελτιωτικά προϊόντα έχουν αποδειχθεί ισχυροί σύμμαχοι των παραγωγών. Με τη χρήση τους, οι παραγωγοί βελτιώνουν τα χημικά, φυσικά και βιολογικά χαρακτηριστικά των εδαφών των αγρών τους ιδιαίτερα των άγονων και ξηρικών. Με τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του εδάφους διευκολύνεται και η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων οπότε είναι πιο αποτελεσματική και η λίπανση που εφαρμόζουμε. Το LIQUID HUMUS της VITA CHEMIE είναι ένα υγρό βελτιωτικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του, αλλά να προστεθεί και στα κοκκώδη λιπάσματα της εταιρίας μας. Αυξάνει την ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων μειώνοντας έτσι την απώλεια σημαντικών θρεπτικών στοιχείων λόγω έκπλυσης. Επίσης, βοηθά στη συγκράτηση του οξυγόνου στο έδαφος ιδιαίτερα σε εδάφη με υψηλή συγκράτηση νερού όπως τα αργιλώδη.

17/01/2023 04:09 μμ

Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να πάνε στους ελαιώνες της Μονεμβασιάς για να κάνουν εκτιμήσεις ζημιών από γλοιοσπόριο αλλά και δάκο, ζητά ο Δήμαρχος από τον ΕΛΓΑ Τρίπολης.  

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις εκτεταμένες ζημιές που σημειώνονται στην φετινή ελαιοπαραγωγή, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, με επιστολή του προς τον Δ/ντή του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης κ. Γιάννη Ασσιούρα και προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, αναφέρει τα εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας που επικράτησαν το τελευταίο δίμηνο στις περιοχές του Δήμου Μονεμβασίας, ευνόησαν την έξαρση προσβολών από γλοιοσπόριο αλλά και δάκο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή αλλά και σημαντική ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου.

Τα παραπάνω διαπιστώνονται όχι μόνο στους αγρούς αλλά και από τα στοιχεία των ελαιοτριβείων.

Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε στο ελάχιστο για συντόμευση της ελαιοσυγκομιδής, το αντίθετο μάλιστα, λόγω της μεγάλης έλλειψης εργατικών χεριών, γεγονός που σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής (λιπάσματα, άρδευση, ημερομίσθια εργατών) έχει οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση.

Για τους παραπάνω λόγους  παρακαλούμε όπως, αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ προσέλθουν στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να πιστοποιήσουν τη ζημιά και εν συνεχεία, μέσω του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ή άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί.

16/01/2023 03:14 μμ

Εν μέσω πιέσεων στις τιμές παραγωγού για την ελιά Καλαμών, που θέλει να πάρει μπιρ παρά το εμπόριο.

Ακόμα ένα επεισόδιο του πολύκροτου σήριαλ για την ελιά Καλαμών και τo Kalamata Olives αναμένεται να παιχτεί σε λίγες ημέρες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί, πρόκειται να εκδικαστεί η νέα προσφυγή των Πελοποννήσιων ενάντια στην απόφαση Γεωργαντά, που σε πλήρη αντιστοιχία με την απόφαση Αποστόλου, εξομοιώνει το δέντρο της ελιάς Καλαμών (οπουδήποτε κι αν αυτό καλλιεργείται) με την εμπορική ονομασία Kalamata Olives.

Η εκδίκαση της προσφυγής των 12 φορέων από την Πελοπόννησο (μέσα σε αυτούς είναι και η Περιφέρεια) έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου 2023 και έρχεται σε μια εποχή, που η τιμή παραγωγού υφίσταται μεγάλες πιέσεις, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι φέτος πλήττονται από τη μικροκαρπία λόγω και της ξηρασίας. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη τους προσφυγή οι Πελοποννήσιοι δικαιώθηκαν στο ΣτΕ, αλλά ήρθε η απόφαση Γεωργαντά, να ενεργοποιήσει και πάλι τις προβλέψεις της περιβόητης απόφασης Αποστόλου.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ενόσω η πλευρά των εμπόρων διαφημίζει την αύξηση των εξαγωγών ελιάς, είναι η παρατηρούμενη καθυστέρηση στο μεγάλο διαγωνισμό πώλησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας, που παραδοσιακά γίνεται πριν τα Χριστούγεννα. Όσον αφορά στη Λακωνία, υπάρχουν πληροφορίες πως γίνονται προσφορές σε μεγάλους παραγωγούς με ελιά στην αποθήκη, ακόμα και στην εξευτελιστική μέση τιμή των 60 λεπτών το κιλό, αν και η πλειοψηφία των αγροτών τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας καλύτερες τιμές την άνοιξη-καλοκαίρι. Στην πρωτοπόρο από άποψη όγκου παραγωγής, Αιτωλοακαρνία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι τιμές στο 200άρι της Καλαμών φτάνουν το ανώτερο στα 1,10 με 1,20 ευρώ ανά κιλό, φρενάροντας το όποιο κέρδος για χιλιάδες αγρότες.

13/01/2023 03:12 μμ

Οι ελαιοπαραγωγοί της Τριφυλίας ζητούν σωστές εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπήρξαν φέτος στην παραγωγή από το δάκο και το γλοιοσπόριο.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών κ.κ. Ντεμερούκας και Κοροβίλας, τα προβλήματα φάνηκαν από αρχές Δεκεμβρίου. Οι ζημιές είναι μεγάλες και δεν γνωρίζουμε αν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που ήρθε Μεσσηνία στις 3 Ιανουαρίου, επισκέφτηκε και τους ελαιώνες της Τριφυλίας. Βέβαια μετά ένα μήνα και ενώ ολοκληρώνεται η συγκομιδή είναι πολύ αργά για να γίνουν σωστές εκτιμήσεις.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών αναφέρουν τα εξής:

«Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι το καθεστώς εκτιμήσεων και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ είναι προβληματικό και εκτός τόπου και χρόνου. Στις 3 Ιανουαρίου ενημερωθήκαμε από άρθρα (και όχι από κάποια υπηρεσία) πως κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφτηκε ελαιώνες της Μεσσηνίας για να εκτιμήσει τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια από το γλοιοσπόριο. Σαν αγροτικοί σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών δεν λάβαμε καμιά ενημέρωση για κάποιον έλεγχο. Η Τριφυλία βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της συγκομιδής της ελιάς, με τις ζημιές από γλοιοσπόριο και δάκο να είναι καταστροφικές ήδη από τις αρχές Δεκεβρίου. Δυστυχώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες που βιώνουμε σαν Ελλάδα, σαν Μεσσηνία και σαν Τριφυλία, καθιστούν αδύνατη την αντιμετώπιση εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα του εμπορίου.

Μόνη λύση για να σωθεί η ελαιοκαλλιέργεια θα ήταν η έγκαιρη συγκομιδή, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό λόγω των ελαχίστων εργατών που βρέθηκαν φέτος στην Μεσσηνία για να μας συνδράμουν. Η έλλειψη εργατών είναι ένα πρόβλημα που σαν σύλλογοι το αναδεικνύουμε εδώ και ένα χρόνο αλλά η πολιτεία μας γυρίζει διαρκώς την πλάτη. Οι καιρικές συνθήκες ήδη από το καλοκαίρι ήταν εχθρικές για τον αγρότη σε όλη την επικράτεια, συνεχίζουν να είναι και τώρα και μακάρι να διαψευστούμε αλλά κάθε εποχή θα είναι εχθρική και απρόβλεπτη στο εξής.

Απαιτούμε από το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ να καταργηθεί η κράτηση του 15% από τις ζημιές στις καλλιέργειες. Μια κράτηση που μοναδικό σκοπό έχει να μειώσει το ήδη πενιχρό ποσό αποζημίωσης που θα λάβει τελικά ο παραγωγός. Οι ζημιές στις καλλιέργειες θα πρέπει να αποζημιώνονται στο 100%. Επίσης απαιτούμε σοβαρό έλεγχο των ζημιών που έγιναν στην ελαιοκαλλιέργεια τον τελευταίο μήνα και δίκαιες αποζημιώσεις. 

Τέλος ζητάμε από ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΑ την σύσταση ειδικού τμήματος παρακολούθησης των ακραίων καιρικών συνθηκών και μεταβολών που ζημιώνουν την αγροτική παραγωγή. Η κλιματική αλλαγή και το πως αυτή επηρεάζει τον Έλληνα αγρότη είναι ένα πρόβλημα σοβαρό και σύνθετο και απαιτεί άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Ο Έλληνας αγρότης είναι αυτός που χρηματοδοτεί τον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο από το μειωμένο εισόδημά του». 

10/01/2023 03:26 μμ

Το πρόβλημα από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στην ελαιοπαραγωγή ανέδειξε πρώτος ο ΑγροΤύπος.

Τη χορήγηση έκτακτης κρατικής ενίσχυσης προς τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Μεσσηνίας μετά τις πρόσφατες καταστροφές σε χιλιάδες ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής, ζητά με Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Παρά το γεγονός ότι η φετινή ελαιοκομική περίοδος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, «το τελευταίο διάστημα πολλοί αγρότες της Μεσσηνίας έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μια μεγάλη και σημαντική καταστροφή» που πλήττει δένδρα και καρπούς. Ως βασική αιτία ο βουλευτής αναφέρεται στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, με τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθώς και την υψηλή υγρασία, συνθήκες οι οποίες «έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στον ελαιόκαρπο ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έχει σαπίσει».

Πέραν των ζητημάτων στις ποσότητες, ο κ. Μαντάς σημειώνει και τα μεγάλα προβλήματα στην ποιότητα των ελιών που τελικά συγκομίζονται λόγω της αυξημένης οξύτητας. Το πρόβλημα κατά τον βουλευτή επηρεάζει τόσο τους καρπούς που κατευθύνονται προς την ελαιοποίηση όσο και τις βρώσιμες ελιές, ενώ πραγματοποιεί αναφορά και στην προσβολή από δάκο και γλοιοσπόριο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικών προβλημάτων σε ολόκληρη την αλυσίδα του ελαιοκομικού τομέα.

Κατά τον κ. Μαντά είναι αναγκαίο να υπάρξουν άμεσα μέτρα για να προστατευθούν τα αγροτικά εισοδήματα, να μην εγκαταλειφθούν τα κτήματα και να στηριχθεί η ελαιοπαραγωγή, ένας τομέας με ιδιαίτερο αποτύπωμα για ολόκληρη τη Μεσσηνία. Σε αυτό το πλαίσιο ο βουλευτής ζητά από την κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί έκτακτη οικονομική στήριξη των παραγωγών, εστιασμένη στον νομό Μεσσηνίας, ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί ένα μέρος των ζημιών και να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραγωγή των επόμενων ετών, καθώς και να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες τόσο για την οικονομική δραστηριότητα του νομού όσο και για την ομαλή λειτουργία όλων των μερών της ελαιοκομικής αλυσίδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 10/01/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά

Θέμα: «Χορήγηση ενίσχυσης για τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας»

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα πολλοί αγρότες της Μεσσηνίας έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μια μεγάλη και σημαντική καταστροφή που συντελείται στα ελαιόδεντρα και τον καρπό που παράγεται, με αποτέλεσμα να πλήττεται σε μεγάλο βαθμό η φετινή ελαιοκομική περίοδος.

Οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, οι οποίες επικρατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της θερμοκρασία τις νυκτερινές ώρες και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στον ελαιόκαρπο ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έχει σαπίσει. Παράλληλα πέραν των προβλημάτων στις ποσότητες των ελαιοκάρπων που συγκομίζονται, διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα και στην ποιότητα, είτε πρόκειται για ελιές προς ελαιοποίηση είτε πρόκειται για βρώσιμες ελιές, ενώ μεγάλα είναι και τα προβλήματα λόγω προσβολής από δάκο και γλοιοσπόριο.

Μπροστά σε αυτή τη γενικευμένη καταστροφή του ελαιοκάρπου και με στόχο τη στήριξη των αγροτικών εισοδημάτων, την αποφυγή φαινομένων εγκατάλειψης της παραγωγής και τη διατήρηση της αγροτικής ενασχόλησης στον τομέα της ελαιοπαραγωγής που αποτελεί ιδιαίτερο πεδίο για ολόκληρο τον νομό Μεσσηνίας, είναι απαραίτητο να υπάρξει έκτακτη στήριξη των παραγωγών από την πλευρά της πολιτείας. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και οι καταστροφές που εντοπίζονται είναι πραγματικά μεγάλες, όπως μπορούν να πιστοποιήσουν άλλωστε και τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ που βρίσκονται στον νομό, με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η ανάγκη θέσπισης ειδικού προγράμματος αποζημιώσεων για την περιοχή μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Σε ποια βήματα πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να χορηγηθούν έκτακτες αγροτικές ενισχύσεις στους ελαιοπαραγωγούς του νομού Μεσσηνίας;

2. Ποιες άλλες ενέργειες εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τα αγροτικά εισοδήματα των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών που πλήττονται αυτή την περίοδο;

Ο ερωτών βουλευτής

Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

10/01/2023 12:53 μμ

Μπορεί να πάνε καλά οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών στις ΗΠΑ αλλά παραμένουν οι δασμοί και τα προβλήματα στις εξαγωγές των ισπανικών ελιών.

Σχεδόν ένα χρόνο από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν πλήρως την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία δικαίωσε τους ελαιοπαραγωγούς της ΕΕ, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη συμμόρφωση με τις συστάσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, σε παρέμβασή τους ζήτησαν την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΠΟΕ του 2021 και την κατάργηση όλων των δασμών.

Οι Αμερικάνικοι δασμοί των ΗΠΑ (αντισταθμιστικοί δασμοί), από 30% έως και 44% στις εισαγωγές μαύρων επιτραπέζιων ελιών από την Ισπανία, επιβλήθηκαν το 2018, με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το οποίο ισχυρίζεται ότι οι επιδοτήσεις σε Ισπανούς παραγωγούς στο πλαίσιο της ΚΑΠ προκαλούσε ζημία στους Αμερικανούς ελαιοπαραγωγούς.

Η ΕΕ έφερε την υπόθεση στον ΠΟΕ και μετά από μια τριετή δικαστική μάχη, που προκάλεσε ζημίες εκατομμυρίων για τους Ισπανούς ελαιοκαλλιεργητές, αποφάνθηκε, το Νοέμβριο του 2021, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι παράνομοι. 

Η Κομισιόν έδωσε εντολή στις ΗΠΑ να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του ΠΟΕ. Μετά από ΤΗΝ απόφαση του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, που εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022, κατέστη προφανές ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία τους.

Ο Πρόεδρος της Cogeca, Ramon Armengol, δήλωσε: «οι δασμοί των ΗΠΑ έχουν επηρεάσει σοβαρά την οικονομική βιωσιμότητα του ισπανικού ελαιοκομικού τομέα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι εξαγωγές μαύρων ελιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν σχεδόν κατά 67% σε ποσότητα και πάνω από 70% σε αξία. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλες οικονομικές ζημιές στις αγροτικές περιοχές της Ισπανίας, οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ υπονόμευσε την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών.

Δεν πρόκειται μόνο για την Ισπανία και όχι μόνο για τις ελιές· πρόκειται για την ΕΕ και την ΚΑΠ. Εάν επιτραπεί να συνεχιστούν αυτοί οι δασμοί, παρά την απόφαση του ΠΟΕ του 2021, υπάρχει κίνδυνος οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα αύριο να κατηγορήσει οποιονδήποτε άλλον αγροτικό κλάδο της ΕΕ για ντάμπινγκ και πιθανώς να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της ΚΑΠ».

04/01/2023 10:19 πμ

Η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις, καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών καθυστέρησε μοιραία την συγκομιδή και τώρα το προϊόν καταστρέφεται από το γλοιοσπόριο.

Σε μια χρονιά, όπως η εφετινή με ικανοποιητικές τιμές στο ελαιόλαδο, η έλλειψη των εργατικών χεριών αποδεικνύεται μοιραία για τους παραγωγούς. Η ποιότητα πέφτει το ίδιο και η ποσότητα της παραγωγής. Κι αυτό γιατί έχει καθυστερήσει σημαντικά η συγκομιδή, με αποτέλεσμα, η ζέστη και η υγρασία, να έχουν φέρει το γλοιοσπόριο και πάλι στο προσκήνιο και τις ελιές τις αμάζευτες σε αρκετές περιοχές να έχουν ήδη μουμιοποιηθεί. Οι παραγωγοί ζητούν η πολιτεία να λάβει μέτρα, καθώς δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αν και σε άλλες περιοχές και προϊόντα έχουν δοθεί πολλές φορές ενισχύσεις εκτός κανονισμού, δεδομένου πως υπάρχει τεράστια απώλεια εισοδήματος.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μεσσηνίας, για την παρουσία στην οποία του γλοιοσπορίου έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, εδώ και αρκετές ημέρες. Στο νομό Μεσσηνίας οι φορείς κινητοποιήθηκαν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, να αρχίσουν ήδη αυτοψίες σε ελαιώνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στις υπόλοιπες περιοχές όμως; Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν ήδη αφεθεί στην τύχη τους και μετρούν τεράστιες απώλειες εισοδήματος, αφού η έλλειψη εργατικών χεριών αφορά όλη τη χώρα. Ακόμα και στην Κρήτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχει ήδη σοβαρό πρόβλημα, όπως έγινε και το 2018, τότε που δάκος και μύκητες προκάλεσαν σοβαρή υποβάθμιση στις παραγόμενες ποιότητες αλλά και ποσότητες ελαιολάδου. Οι παραγωγοί βέβαια υπενθυμίζουν πως και τότε, δεν πήραν ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση ή ενίσχυση.

Μεσσηνία: Συνεχίζονται οι αυτοψίες

Ξεκίνησαν την Τρίτη 3 Ιανουαρίου στη Μεσσηνία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από κλιμάκιο στελεχών του ΕΛΓΑ -και συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη 4 του μήνα-, οι αυτοψίες σε ελαιώνες προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκαλέσει το γλοιοσπόριο στην παραγωγή. Οι αυτοψίες διενεργούνται σε διάφορες περιοχές ανά τη Μεσσηνία προκειμένου να υπάρξει η όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική αποτύπωση της προσβολής που έχει γίνει στους ελαιώνες της Π.Ε.

Στις αυτοψίες μετείχαν, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Χαντζής, ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος Τρίπολης του ΕΛΓΑ Γιάννης Ασούρας, η προϊσταμένη του Τμήματος Εκτιμήσεων και Αποζημιώσεων του Οργανισμού στην Τρίπολη Εφη Θεοδωροπούλου, ο επόπτης Μεσσηνίας του ΕΛΓΑ Νίκος Χριστοφιλόπουλος, ο συντονιστής κρατικής αρωγής Παναγιώτης Τσιλίκας προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας, καθώς και ο γεωπόνος Βασίλης Δημόπουλος από την ΔΑΟΚ Μεσσηνίας.

Για το θέμα μιλήσαμε με τον κ. Στάθη Αναστασόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, ο οποίος μας είπε πως το πρόβλημα με τις ζημιές από το γλοιοσπόριο αφορά πλέον όλο το νομό Μεσσηνίας και τα αμάζευτα λιοστάσια με Καλαμών και κυρίως λαδοελιά. Το δε πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιο έντονο στην παραλιακή ζώνη, λόγω των υψηλών ποσοστών υγρασίας, της ζέστης και της μεγάλης διακύμανσης της θερμοκρασίας, από το πρωί, το μεσημέρι έως το βράδυ. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, δεδομένου, ότι τέτοιες ζημιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να τεκμηριωθεί αίτημα για ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών για την απώλεια της παραγωγής που υφίστανται.

Αιτωλοακαρνανία: Πρόβλημα στις όψιμες

Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το μάζεμα της ελιάς (Καλαμών και λαδοελιάς) στην Αιτωλοακαρνανία, που έχει και το μεγαλύτερο τονάζ στις βρώσιμες. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος από το Νεοχώρι κ. Ηλίας Μαυράκης, ένα μικρό ποσοστό στην Καλαμών έχει πάει πίσω λόγω έλλειψης εργατικών, αλλά και στην λαδοελιά είναι μικρό το ποσοστό που μαζεύεται τώρα. Όσον αφορά στο γλοιοσπόριο λέει ότι εμφανίστηκε και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, αλλά σε περιορισμένη έκταση.

Λακωνία: Στο 1/4 έχει προχωρήσει η ελαιοποίηση, δάκος και γλοιοσπόριο πρόβλημα

Μόλις 100 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εφετινής εσοδείας έχει προλάβει να βγάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας Λακωνίας, αναμένοντας στο σύνολο γύρω στους 400 τόνους, δηλαδή έχει πάει πολύ πίσω η όλη διαδικασία. Όπως μας λέει ο διαχειριστής του ΑΣ κ. Παναγιώτης Πουλάκος, αν συνεχιστεί αυτός ο καιρός για πολύ με τις ζέστες και την υγρασία, τότε είναι βέβαιο πως θα ξεφύγει η κατάσταση με τις ζημιές από δάκο-γλοιοσπόριο. Στην Πετρίνα, προσθέτει ο ίδιος, το καλό είναι πως μαζεύεται ο καρπός και εντός ολίγων ωρών, ελαιοποιείται, οι δε οξύτητες παραμένουν σε καλά επίπεδα (0,4 έως 0,6%), όταν σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν πάρει την ανιούσα και η ποιότητα πέφτει. Κατά τα άλλα, ο ΑΣ Πετρίνας τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε διαγωνισμό πώλησης Καλαμών, ενώ ήδη κάνει και μεγάλης έκτασης ελαιοποίησης στις ελιές Καλαμών. Συγκεκριμένα έχει ήδη πάνω από 50 τόνους ελαιόλαδο από Καλαμών διαθέσιμο, ενώ έχει προχωρήσει και σε πώληση με τιμή 4,80 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά στο Κορωνέικο, ο κ. Πουλάκος εκτιμά πως θα συνεχιστεί η ζήτηση ιδίως από τη στιγμή που υπάρχει επίπτωση στην ποιότητα από τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή τα πολύ καλά ελαιόλαδα θα πληρωθούν πάρα πολύ καλά κι ενώ η τιμή τώρα παίζει στην περιοχή γύρω στα 5 ευρώ το κιλό.

30/12/2022 12:11 μμ

Δημοσιεύθηκαν τα ΦΕΚ για χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της καλλιέργειας ελιάς στην Λέσβο και την καλλιέργεια καστανιάς στην Πιερία.

Λέσβο
Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ορίζονται οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου για αγροτεμάχια ελιάς, οι οποίοι έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το έτος 2020, διαθέτουν παραγωγικά δέντρα και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ελιών.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 21 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας ελιών.
Κάθε δικαιούχος που θα ενημερωθεί σχετικώς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει να προσκομίσει εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, το αργότερο, υπεύθυνη δήλωση για την πληρωμή στην οποία να αναγράφει τα στοιχεία του. Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Πιερία
Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καστάνων σε αγροτεμάχια καστανιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2021, διαθέτουν παραγωγικά δέντρα και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας καστάνων.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 144 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας καστάνων.
Κάθε δικαιούχος που θα ενημερωθεί σχετικώς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει να προσκομίσει εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, το αργότερο, υπεύθυνη δήλωση για την πληρωμή στην οποία να αναγράφει τα στοιχεία του. Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

29/12/2022 02:49 μμ

Εμπορικά τερτίπια ρίχνουν στα τάρταρα και πάλι την τιμή παραγωγού. Στο φουλ για ελαιοποίηση τα ελαιοτριβεία.

Σε νέα στενωπό εισέρχεται η αγορά της Καλαμών, με το πρόσχημα (εκ μέρους των εμπόρων) της μεγάλης παραγωγής, η οποία αν και μέσα στον Δεκέμβριο κινδύνευσε να μείνει στα δέντρα λόγω έλλειψης εργατικών, εντούτοις σε αρκετά μεγάλο ποσοστό μαζεύτηκε, επειδή κράτησε κι ο καιρός. Ακόμα και σήμερα η συγκομιδή συνεχίζεται, άσχετα αν σε πολλές περιοχές ο καρπός έχει ζαρώσει πάνω στα δέντρα λόγω του ψύχους. Ο προβληματισμός των παραγωγών είναι μεγάλος, καθώς οι περισσότερες ποσότητες είναι στην αποθήκη, οι τιμές έχουν πιεστεί και πλέον πέσει ακόμα και κάτω από 1 ευρώ το κιλό στη βασική κατηγορία των 200 κομματιών. Την ίδια ώρα, φαίνεται να... καίγονται με το χειρότερο τρόπο και οι προσδοκίες όσων υποστήριζαν ότι η περιβόητη απόφαση Γεωργαντά (Αποστόλου) για το Kalamata Olives, θα επιδράσει θετικά στην αγορά, αφού η πράξη δείχνει πως πέφτουν κάτω του κόστους παραγωγής οι τιμές και κανείς δε... μιλάει. Εντός του Ιανουαρίου του 2023 αναμένεται να παιχτεί στα δικαστήρια ακόμα μια πράξη του δράματος με την περιβόητη απόφαση για το Kalamata Olives, μετά τη νέα προσφυγή των φορέων της Μεσσηνίας κατά της απόφασης του ΥπΑΑΤ, που εξομοιώνει την εμπορική ονομασία με το δέντρο της Καλαμών...

Για ελαιοποίηση ο καρπός στο Αγρίνιο

«Η συγκομιδή στην περιοχή μας δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς λείπουν εργατικά χέρια, αλλά τις τελευταίες ημέρες ο καρπός έχει ζαρώσει επειδή πέφτει η θερμοκρασία το βράδυ. Οι ελιές αυτές το πιθανότερο είναι, αν μαζευτούν, να πάνε για ελαιοποίηση, όπως άλλωστε συνέβη με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φέτος. Φαίνεται πως ο όγκος παραγωγής που είναι μεγάλος και το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκε η αγορά, έχουν πιέσει το προϊόν. Τις ελπίδες μας τις εναποθέτουμε στην αποθήκευση, που μπορεί να φέρει κέρδος. Εμείς ως Συνεταιρισμός, οι τελευταίες παραλαβές που κάναμε ήταν με 1,20 το 200άρι. Με το νέο έτος θα δούμε πώς θα πάει η αγορά. Οι περισσότεροι έχουν σταματήσει να παραλαμβάνουν προϊόν», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμό Καινούργιου Αγρινίου, κ. Περικλής Παπασάικας.

Αμφίβολη η παραγωγή του... χρόνου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Η συγκομιδή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί λέει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός Αντώνης Σταμάτης, από τη  Γουριά Μεσολογγίου. Όπως υποστηρίζει «παίζονται παιχνίδια στην αγορά και την στιγμή που δεν υπάρχει χοντρό προϊόν, κοιτάνε κάποιοι να πάρουν τις ελιές κοψοχρονιά. Οι τιμές είναι στα 1,20 ευρώ το κιλό και εκτιμώ πως με την αποθήκευση, τους επόμενους μήνες, θα πιάσουμε πολύ πιο υψηλές τιμές, για να βγουν και τα κόστη, καθώς όπως πάει ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της ημέρας, κανείς δεν ξέρει αν θα καρπίσουν του χρόνου τα δέντρα. Επίσης, πρέπει να πούμε πως η τιμή στο ελαιόλαδο κρατάει και πολλοί παραγωγοί πάνε το προϊόν για ελαιοποίηση».

Στα 1,30 με 1,40 έφυγε η ελιά της Μεσσηνίας, η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται την ανάγκη της ΕΕ για ελιά

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος ασχολείται με την παραγωγή, την τυποποίηση, τη συσκευασία ελιάς Καλαμών και έχει έδρα στην Κυπαρισσία. Κάνει ταυτόχρονα και εξαγωγές του ΠΟΠ προϊόντος, κυρίως στην ΕΕ, η οποία έχει ανάγκες σε ελιά Καλαμών γύρω στους 200.000 τόνους. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο, η συγκομιδή στη Μεσσηνία έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει μπει προϊόν σε κάδες και το μεγαλύτερο μέρος έφυγε από τους παραγωγούς σε τιμές 1,30-1,40 ευρώ το 200άρι. Όπως ο ίδιος λέει είναι στα θετικά ότι ακόμα και σε ξένες αλυσίδες λιανεμπορίου οι ΠΟΠ ελιές της Καλαμάτας έχουν ξεχωριστό κωδικό.

Λακωνία: Σε διαγωνισμό θα προχωρήσει ο ΑΣ Πετρίνας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά τον διαγωνισμό πώλησης ελιάς Καλαμών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας. Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του ΑΣ κ. Παναγιώτης Πουλάκος, οι ποσότητες έχουν σχεδόν συμπληρωθεί και αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Η συγκομιδή στη ζώνη της Πετρίνας συνεχίζεται, αλλά με αργούς ρυθμούς.

28/12/2022 12:32 μμ

Η μειωμένη παραγωγή στην ελιά λόγω του παγετού, που είχαμε την Άνοιξη του 2021, έφερε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα σε πολλούς παραγωγούς στην Χαλκιδική.

Από το καλοκαίρι του 2021 σχεδόν όλοι οι συνεταιρισμοί της Χαλκιδικής προσπαθούν ώστε να αποζημιωθεί ένα μέρος της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «από το λεγόμενο «πακέτο» αποζημιώσεων του παγετού 2021 εξαιρέθηκε μόνο η ελαιοκαλλιέργεια. Οι αγρότες περιμέναμε το πόρισμα του ΕΛΓΑ. Τα κεντρικά της Αθήνας το είχαν από το Νοέμβριο του 2021 και γνώριζαν το ύψος της ζημιάς. Είμαστε ο πρώτος νομός που ζήτησε ενισχύσεις de minimis. Αλλά τελικά βλέπουμε ότι βρεθήκαμε εκτός αποζημιώσεων. Και μιλάμε ότι η ελιά Χαλκιδικής κατέχει πάνω από το 40% των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς. Τώρα βλέπουμε κατά εξαίρεση στη Λέσβο ότι ανακοινώθηκε η χορήγηση ενισχύσεων de minimis ύψους 8.190.000 ευρώ. Καλά κάνουν και δίνουν στους παραγωγούς ελαιοποιήσιμης ελιάς ενισχύσεις αλλά θα πρέπει να δώσουν και στους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς».

Ο κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων, ανακοίνωσε ότι «ακαρπία και μειωμένη παραγωγή είχαμε στην ελιά το 2021 λόγω του παγετού. Επισκεφτήκαμε όλους τους τοπικούς βουλευτές τον Αντιπεριφερειάρχη το Επιμελητήριο όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα και δηλώνουν υποστήριξη στο πρόβλημα που προέκυψε! Τι πετύχαμε ως τώρα. Σε ερωτήσεις βουλευτών την δέσμευση του πρώην υπουργού από τα έδρανα της βουλής πως η Χαλκιδική δεν θα αδικηθεί και θα αποζημιωθεί ανάλογα! Την επίσκεψη τον προέδρου του ΕΛΓΑ το καλοκαίρι του 2021 ώστε να δει το πρόβλημα που υπάρχει με την συμμετοχή στελεχών του υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης και του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής μαζί και τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή. 

Μαθαίνοντας το πόρισμα του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης προφορικά, στο τέλος του 2021, στόχος μας ήταν από τα περασμένα Χριστούγεννα να επισκεφτούμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Αθήνα. Με πολύ κόπο καταφέραμε τελικά μετά από 5 μήνες περίπου παραμονές Πάσχα να κλειστεί το πολυπόθητο ραντεβού με τον υπουργό, από τον Γιάννη Κουφίδη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικης. Αυτό που καταφέραμε στην επίσκεψη μας στην Αθήνα ήταν η δέσμευση του υπουργού να αποζημιωθούμε μέσω προγράμματος de minimis με τον όρο πως θα συνταχθεί ο ανάλογος φάκελος. Το Επιμελητήριο ανέλαβε να μας τον συντάξει πάντα με την συνεργασία των συνεταιρισμών. 

Το καλοκαίρι του 2022 επισκέπτεται την βόρειο Χαλκιδική η γενική γραμματέας του ΑΑΤ κα Καλογήρου, σε εκδήλωση του επιμελητηρίου Χαλκιδικής και πάλι με πρωτοβουλία του προέδρου του, Γιάννη Κουφίδη, καταφέρνουν κάποιοι αγρότες να έρθουν σε επαφή μαζί της για να της υπενθυμίσουν για το πρόβλημα, το οποίο ήδη γνώριζε. Πάλι υπήρχαν κάποιες δεσμεύσεις και δηλώσεις ότι βλέπουν θετικά το θέμα της Χαλκιδικης. 

Μέσα καλοκαιριού, εφόσον το πόρισμα του ΕΛΓΑ δεν μπορούσε κανείς να το πάρει, ώστε να δρομολογηθούν οι περαιτέρω ενέργειες, αναλαμβάνει ένας συνεταιρισμός - που αγωνίζεται από την πρώτη στιγμή για το θέμα ακαρπίας - και με μια αίτηση του στον Οργανισμό λαμβάνει το πολυπόθητο πόρισμα το οποίο έχουμε στα χέρια μας. Το πόρισμα κάνει λόγο για μείωση της παραγωγή σε ποσοστό 70% και προτείνει την Χαλκιδική να μπει στο πρόγραμμα ΚΟΕ.

Έρχονται οι δηλώσεις του υπουργού κ. Γεωργαντά φέτος, παραμονές Χριστουγέννων, που τονίζει ότι περιοχές όπου υπάρχουν πορίσματα θα αποζημιωθούν. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι όσοι μέχρι τώρα δεν αποζημιώθηκαν, για τις ζημίες του προανθικού σταδίου του Παγετού της Άνοιξης 2021, στις καλλιέργειές τους, για τις οποίες ο ΕΛΓΑ έχει συντάξει σχετικά πορίσματα θα αποζημιωθούν. 

Μετά από ενάμιση χρόνο αγώνα καθαρά των αγροτών αντιλαμβάνομαστε το τεράστιο πολιτικό έλλειμμα της Χαλκιδικής. Σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές τόσο Εθνικές όσο και Περιφέρειακες. Υποχρέωση μας να εκλεξουμε άξιους ανθρώπους που θα εκπροσωπούν τον τόπο μας. Οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής θα παίξουμε σημαντικό ρόλο δια της ψήφου μας. Αυτό να το λάβουν υπόψιν τους άπαντες από όπου κι αν προέρχονται. Το αίτημα μας είναι δίκαιο. Το μοναδικο μας επιχείρημα είναι η αλήθεια. Δεν δεχόμαστε αποζημιώσεις αλά καρτ. Είμαστε και εμείς Ελλάδα».

27/12/2022 11:31 πμ

Ακόμα και εν μέσω εορτών, αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των εμπόρων, που διαβλέπουν μείωση διαθεσιμότητας στα καλά ελαιόλαδα.

Χρονιά δίχως προηγούμενο η εφετινή για την ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο, με τη συγκομιδή του καρπού να τραβά σε... μάκρος και τον αντίξοο καιρό, που τέτοια εποχή θα έπρεπε να έχει κρυώσει, να δημιουργεί θέματα στις οξύτητες.

Χρονιά - ορόσημο χαρακτηρίζει την εφετινή για την ελαιοκαλλιέργεια εκ μέρους της ομάδας παραγωγών Νηλέας Μεσσηνίας, ο έμπειρος παραγωγός κ. Γιώργος Κόκκινος. Και εξηγεί: «η χρονιά φέτος είναι κρίσιμη, από την άποψη ότι θα αποτελέσει αφορμή για... γενικότερο ξεκαθάρισμα, ως αποτέλεσμα της αλματώδους αύξησης στο κόστος παραγωγής, της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και της κλιματικής αλλαγής, που με το ρυθμό που εξελίσσεται απαιτεί περισσότερες επεμβάσεις φυτοπροστασίας. Πάρτε παράδειγμα φέτος. Η συγκομιδή έχει καθυστερήσει λόγω του καιρού και μετέπειτα της έλλειψης εργατικών χεριών. Ο καιρός όμως δεν έχει κρυώσει, αντίθετα υπάρχει δραματική υγρασία, που ευνοεί την εμφάνιση γλοιοσπορίου, αλλά και δάκου, που επίσης έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Όλο αυτό έχει επίπτωση στην ποιότητα καθώς τις τελευταίες ημέρες οι οξύτητες ανεβαίνουν και κυμαίνονται από 0,8 έως 1. Εκτιμώ πως πλέον τα καλά ελαιόλάδα ελαχιστοποιούνται, γεγονός που θα φέρει αυξήσεις τιμών. Στο πλαίσιο του Συνεταιρισμού κάνουμε προσπάθεια για νέους αποθηκευτικούς χώρους, ώστε να πουλάμε ελαιόλαδο αργότερα, προς τον Απρίλιο. Θεωρώ κομβική τη φετινή χρονιά, ιδίως για μικρούς παραγωγούς, αλλά κυρίως ετερο-επαγγελματίες, οι οποίοι με το τρέχον κόστος σε λίγο, θα αδυνατούν να παράξουν, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να πάνε σε χέρια λιγότερων. Ο συνεργατισμός και η συνεργασία των παραγωγών, ακόμα και άτυπα, σε επίπεδο φίλων κ.λπ., θεωρώ πως επιβάλλεται, ούτως ώστε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος. Τέλος, όσον αφορά στην συγκομιδή, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ το έξτρα παρθένο έπιανε μέχρι λίγες ημέρες έως και 4,60 ευρώ ανά κιλό».

Ο κ. Χρήστος Πρασιανάκης, διευθυντής του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Σελίνου τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι γίνεται με δίχτυα και μετά από φυσική πτώση του ελαιοκάρπου. Η τιμή που πληρώνει ο Συνεταιρισμός στον παραγωγό για το έξτρα παρθένο είναι σήμερα στα 4,70 ευρώ το κιλό, ενώ ο Συνεταιρισμός έβγαλε σε δημοπρασία βιομηχανικό ελαιόλαδο και δέχτηκε προσφορά για 3,60 ευρώ το κιλό.

Γενικότερα στην Κρήτη οι τιμές του ελαιολάδου παίζουν μεταξύ 4,70 και 5,08 ευρώ το κιλό, με την συγκομιδή να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα, λόγω οψίμισης της παραγωγής, αλλά και έλλειψης εργατικών χεριών. Ο κ. Νίκος Αφορδακός, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Κριτσάς δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως το μάζεμα της ελιάς στην περιοχή του έχει προχωρήσει στο 50 με 60%, οι δε τιμές εμφανίζουν μια διακύμανση. Ο Συνεταιρισμός Κριτσάς αγοράζει πλέον ελαιόλαδο από τους παραγωγούς προς 5,08 ευρώ το κιλό, μετά από μια νέα πώληση 54 τόνων ελαιολάδου, που έκανε σε Ιταλική εταιρεία στις 22 του μήνα. Σημειώνεται πως η τιμή για το ελαιόλαδο που είχε φτάσει να δίνει ο Συνεταιρισμός Κριτσάς ήταν έως και 5,23 ευρώ το κιλό, ενώ προβλήματα ποιότητας, σύμφωνα με τον κ. Αφορδακό γενικά δεν υπάρχουν πέρα από ελάχιστη παρουσία δάκου.

Εν τω μεταξύ στις 15 Δεκεμβρίου το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας ενημέρωσε τους ελαιοπαραγωγούς πως για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Κορωνέικης, οξύτητας 0,4% πληρώνει 5,12 ευρώ το κιλό, ενώ για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, από ελιές Καλαμών, οξύτητας 0,4% εσοδείας 2022-2023 προσφέρει 4,80 ευρώ ανά κιλό. Στη Λακωνία, μένοντας, το ελαιοτριβείο Ρενιέρη με στο Φοινίκι ανακοίνωσε την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου τιμή για το έξτρα παρθένο στα 5,20 ευρώ καθαρά στον παραγωγό, στο ΠΟΠ 5,30 ευρώ το κιλό, στο βιολογικό 5,40 και στο ελαιόλαδο από Καλαμών στα 4,50 ευρώ ανά κιλό.

Οι τιμές σε Ισπανία, Ιταλία και Τυνησία

Στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, οι μέγιστες τιμές του έξτρα παρθένου αυξήθηκαν ελαφρά από τα 5,85 στα 5,90 ευρώ το κιλό, ενώ οι μέσες διατηρήθηκαν στα 5,43 και οι ελάχιστες στα 5,13. Στην Ιταλία οι μέγιστες τιμές του έξτρα παρθένου διατηρούνται στα 7,50 ευρώ το κιλό (περιοχή Ragusa), ενώ η μέση τιμή στη χώρα έπεσε ελαφρά από 6,03 στα 5,92 ευρώ ανά κιλό. Στην Τυνησία, τέλος, οι τιμές στο έξτρα παρθένο αυξήθηκαν από 4,83 σε 5,13 ευρώ ανά κιλό και του λαμπάντε από 4,55 ευρώ το κιλό στα 4,65.

22/12/2022 04:02 μμ

Τι δείχνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΣΕ).

Όσον αφορά τις πρώτες εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2020/2021, οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών εκτός ΕΕ έφθασαν τους 311.847 τόνους για εκτιμώμενη αξία 868,7 εκατ. ευρώ (+5,6% και +4,7% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας). Τον Αύγουστο του καλλιεργητικού έτους 2021/2022 η μοναδιαία αξία των εξαγωγών εκτός ΕΕ ήταν 325 € ανά 100 κιλά (-4,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα), δηλαδή 3,25 ευρώ το κιλό.

Οι ισπανικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών έφθασαν τους 307.653 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2020/2021 για εκτιμώμενη αξία 728,4 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση. Ακολουθεί η Ελλάδα με 183.002 τόνους και 551,8 εκατ. ευρώ, η Πορτογαλία με 29.978 τόνους και 43,7 εκατ. €. και η Ιταλία με 28.556 τόνους και 95,9 εκατ. ευρώ. Το καλλιεργητικό έτος 2020/2021, οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών εκτός ΕΕ έφθασαν τους 311.847 τόνους για εκτιμώμενη αξία 868,7 εκατ. ευρώ (+5,6% και +4,7% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας).

Από την άλλη πλευρά, οι ενδοκοινοτικές εξαγωγές έφτασαν τους 280.333 τόνους για εκτιμώμενη αξία 705,1 εκατ. ευρώ (+2% και +4,4%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος).

Όσον αφορά στους όγκους ανά κατηγορία προϊόντων, το 85,4% των συνολικών εισαγωγών ήταν με τον κωδικό 20057000 (ελιές, παρασκευασμένες ή διατηρημένες με άλλο τρόπο εκτός από ξύδι ή οξικό οξύ (εκτός κατεψυγμένων)) το καλλιεργητικό έτος 2020/2021, ακολουθούμενες από τις εισαγωγές κάτω από το 20019065 με 5,5%, 07099210 με 3,4%, 07112010 με 4,1% και το υπόλοιπο 1,5% κάτω από 07108010.

Τον Αύγουστο του καλλιεργητικού έτους 2021/2022, η μοναδιαία αξία των εξαγωγών εκτός ΕΕ επιτραπέζιων ελιών ήταν 325 € ανά 100 κιλά (+17,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους ή -4,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα), δηλαδή 3,25 ευρώ το κιλό, ενώ ο όγκος των εξαγωγών διαμορφώθηκε στους 22 898,3 τόνους (+14,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους ή -21,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα).

Επίσης τον Αύγουστο, οι εξαγωγές εκτός ΕΕ κατευθύνθηκαν κυρίως σε Αυστραλία (-1,3%), Βραζιλία (-36,8%), Καναδά (+20,1%), Ρωσική Ομοσπονδία (-1,8%), Αραβία Σαουδική Αραβία (+77,9%), Ηνωμένο Βασίλειο (+13,3%) και των Ηνωμένων Πολιτειών (+12,5%), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Ανά χώρα, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι πιο μεγάλοι εξαγωγείς επιτραπέζιων ελιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλύπτοντας περίπου το 42% των παγκόσμιων εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών.

Ισπανία

Τα στοιχεία του ΔΟΕ για την Ισπανία από τον Αύγουστο του καλλιεργητικού έτους 2021/2022 ανεβάζουν τη μοναδιαία αξία των εξαγωγών εκτός ΕΕ σε 280 ευρώ ανά 100 κιλά (+13,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους ή -3,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα). Ο όγκος των εξαγωγών διαμορφώθηκε στους 12 724,6 τόνους (+13,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους ή -21,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα).

Οι ισπανικές εξαγωγές κατευθύνθηκαν κυρίως σε Αυστραλία (-2,9%), Βραζιλία (-30,6%), Καναδά (+37,7%), Ιαπωνία (-71,8%), Ρωσική Ομοσπονδία (-2,1%), Αραβία Σαουδική Αραβία (+100,6%), Ηνωμένες Πολιτείες βασίλειο(+2%), Ηνωμένες Πολιτείες(+8,2%), Ιταλία(+5,1%), Γερμανία(+29,1%), Γαλλία(+18%) και Πορτογαλία(+89,1%), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά.

Η μοναδιαία αξία των εξαγωγών εντός της ΕΕ διαμορφώθηκε σε 260 € ανά 100 κιλά (+19,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους ή +5,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα), δηλαδή 2,6 ευρώ το κιλό, ενώ ο όγκος των εξαγωγών ήταν 12.027,7 τόνοι (+35% σε σύγκριση για την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους ή -15,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα).

Ελλάδα

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΔΟΕ για την Ελλάδα από τον Αύγουστο του καλλιεργητικού έτους 2021/2022 ανεβάζουν τη μοναδιαία αξία των εξαγωγών εκτός ΕΕ σε 402 € ανά 100 κιλά (+23,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους ή -10,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα), δηλαδή 4,02 ευρώ το κιλό, ενώ ο όγκος των εξαγωγών ανήλθε σε 6.496,3 τόνους (+18,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους ή -23% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα). Ο όγκος των εξαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν +15,3%, η Ιταλία ήταν -42,6%, η Γερμανία ήταν -27,5%, η Ρουμανία ήταν -43,6%, η Αυστραλία +2,3% και η Αλβανία +51,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η μοναδιαία αξία των εξαγωγών εντός της ΕΕ διαμορφώθηκε σε 406 € ανά 100 κιλά (+49,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους ή +3,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα), δηλαδή 4,06 ευρώ το κιλό, ενώ ο όγκος των εξαγωγών ανήλθε σε 4 283,6 τόνους (-26,1% σε σύγκριση για την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου ή -33,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα).

Όσον αφορά στις ελιές της Ελλάδας, παρατηρείται το φαινόμενο, να έχει αυξηθεί πολύ η αξία των εξαγωγόμενων ελιών όλο σχεδόν το 2022 και ειδικά τους τελευταίους μήνες, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν συνάδει με τις πιέσεις που ασκούνται ήδη στην εγχώρια παραγωγή.

22/12/2022 12:03 μμ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενέκρινε την σχετική πίστωση, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου.

Δρόμο για... πληρωμή παίρνει και έκτακτη ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου για ζημιές παλιότερης περιόδου, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ (δείτε εδώ).

Η ενίσχυση, λέει το ρεπορτάζ, θα καταβληθεί με βάση το ΟΣΔΕ, σε κατ' επάγγελμα ή μη γεωργούς.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση: «Εγκρίνουμε την δέσμευση πίστωσης ύψους ( 8.190.000,00 €) οκτώ εκατομμύρια εκατό ενενήντα χιλιάδες Ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ειδικός φορέας 1029 - 501. - 0000000 , Λογαριασμός 2390901002- οικ. έτους 2022 για την “κάλυψη δαπάνης χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της καλλιέργειας ελαιοπαραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου και λεπτομέρειες εφαρμογής, στο πλαίσιο εφαρμογής του Καν. . (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 (L352/24-12-2013) της Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

Δείτε εδώ την απόφαση

19/12/2022 05:17 μμ

Με ενδιαφέρον αναμένεται ο διαγωνισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας.

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η συγκομιδή στην ελιά Καλαμών, η τιμή της οποίας στο τελάρο δέχεται ήδη πιέσεις. Οι χιλιάδες παραγωγοί ελπίζουν να πουλήσουν σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, βάζοντας την παραγωγή τους σε κάδες με νερό και αλάτι για να διατηρηθούν, όπως κάνουν κάθε χρόνο.

Αιτωλοακαρνανία: Συνέχεια συγκομιδής με αργούς ρυθμούς

Συνεχίζεται έως σήμερα η συγκομιδή της Καλαμών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου, κ. Περικλής Παπασάικας, σε πολλές περιπτώσεις πρατήρια ιδιωτών έχουν διακόψει τις παραλαβές, γιατί προφανώς η μεταποίηση έχει δεχτεί αρκετές ποσότητες το τελευτάιο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο λόγω της υπερπαραγωγής, αλλά και λόγω του ότι δεν ήρθαν κρύα και δεν υπήρξαν απώλειες στην ηρτημένη εσοδεία. Κατά τα άλλα, η συγκομιδή πάει με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. Οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί ήταν βάζουν σε κάδες τις ελιές, είτε και τις πάνε άμεσα για ελαιοποίηση, σε περιπτώσεις μικροκαρπίας, γιατί συμφέρει και η τιμή στο ελαιόλαδο. Όσον αφορά στις τιμές ο ΑΣ Καινούργιου δίνει 1,20 ευρώ το κιλό το 200άρι, αλλά ίσως σταματήσει αυτές τις ημέρες τις παραλαβές, για να τις αρχίσει με το νέο έτος. 

Λακωνία: Έχουν σταματήσει να παίρνουν ελιές ορισμένοι έμποροι

Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως ο ΑΣ προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα τον καθιερωμένο διαγωνισμό πώλησης ελιάς Καλαμών (εσοδείας 2022). Συνολικά ο ΑΣ θα διαθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στους 40-60 τόνους ελιά. Πάντως, στην περιοχή της Λακωνίας, όπως αναφέρει ο κ. Πουλάκος, οι έμποροι άρχισαν τα τερτίπια, στην προσπάθεια που κάνουν να ρίξουν τις τιμές παραγωγού, οι οποίες σημειωτέον στην περιοχή παίζουν στα επίπεδα του 1 με 1,30 ευρώ το 200άρι κι ενώ η συγκομιδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Στην περιοχή της Λακωνίας, το μεγαλύτερο ποσοστό της σοδειάς έχει πάει για αποθήκευση σε κάδες.

Τέλος παραλαβών από τον Συνεταιρισμό Στυλίδος

Στην περιοχή της Φθιώτιδας η ελαιοσυλλογή έχει προχωρήσει πλέον αρκετά, οι περισσότεροι παραγωγοί αποθήκευσαν ή πήγαν για ελαιοποίηση την παραγωγή τους, με τον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Στυλίδος να σταματά τις παραλαβές Καλαμών, από τις 11 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γ. Πλιάτσικας, οι τιμές που παρέλαβε ελιές ο Συνεταιρισμός ήταν σταθερές από το ξεκίνημα έως τις 11 Δεκεμβρίου.

14/12/2022 02:10 μμ

Στο χωριό Δρυμός Αιτωλοακαρνανίας ο Συνεταιρισμός λειτουργεί από το μακρινό... 1901 και στην Πετρίνα από το 1915.

Το δικό τους αποτύπωμα στην αγροτική οικονομία της περιοχής τους έχουν αφήσει δυο αγροτικοί συνεταιρισμοί που συμπληρώνουν πολλές δεκαετίες ζωής και λειτουργίας. Σήμερα ασχολούνται με τις ελιές Καλαμών, την παραγωγή και την εμπορία, ακολουθώντας ο καθένας, την δική του... πολιτική.

Καλή παραγωγή, μικροί τεμαχισμοί φέτος

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δρυμού με έδρα το χωριό Δρυμός στην Αιτωλοακαρνανία, ένα χωριό κοντά στην Αμφιλοχία, ασχολείται πλέον κατά βάση με την παραγωγή και την εμπορία ελιάς Καλαμών, ως επί το πλείστον των μελών του Συνεταιρισμού, αλλά όχι μόνο. Για την πορεία του Συνεταιρισμού μας μίλησε ο πρόεδρός του κ. Παναγιώτης Καλός, τονίζοντας μας ότι πλέον ο Συνεταιρισμός ασχολείται μόνο με την ελιά, έχοντας κάθε χρόνο μια παραγωγή της τάξης των 300 με 500 τόνους περίπου. Ο Συνεταιρισμός Δρυμού ιδρύθηκε το μακρινό... 1901, λειτούργησε προσφέροντας πολλά στους καπνοπαραγωγούς και τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας της περιοχής, περιήλθε σε απραξία για περίπου 15 χρόνια, αλλά από το 2014, μπήκε δυναμικά στο εμπόριο, όπως μας εξομολογείται ο κ. Καλός. Στο Δρυμό έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της ελιάς Καλαμών, με το χωριό να πιάνει κάθε χρόνο μια παραγωγή της τάξης των 1.500 με 2.000 τόνους περίπου, με τον ΑΣ να διαθέτει σημαντικές εγκαταστάσεις τόσο σε κτήρια όσο και λοιπό εξοπλισμό.

Μόνο συμφωνίες κάνει ο ΑΣ Δρυμού, όχι διαγωνισμούς

Σύμφωνα με τον κ. Καλό, ο Συνεταιρισμός δεν συνηθίζει να προχωρά σε δημοπρασίες-διαγωνισμούς πώλησης, αλλά αντίθετα προβαίνει νωρίς σε συμφωνίες για την απορρόφηση της ελιάς που συγκεντρώνει κάθε χρόνο από τους ντόπιους παραγωγούς. Φέτος, μια δύσκολη από την άποψη της ξηρασίας χρονιά για όλο το νομό, ο Συνεταιρισμός με τα 25 μέλη - παραγωγούς, έχει ένα τονάζ πέριξ των 350 τόνων, εκ των οποίων έχει ήδη διαθέσει τους 100 τόνους βάσει των συμφωνιών που έχει κλείσει (για τις ποσότητες, όχι την τιμή) με τυποποιητικές του νομού, με τις οποίες έχει σταθερές συνεργασίες. Νέους αγρότες ο ΑΣ Δρυμού έχει στις τάξεις του λίγους, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Καλός, ο οποίος δεν είναι ικανοποιημένος από την τιμή των 1,10 και 1,20 ευρώ που πιάνει φέτος το 200άρι της ελιάς, σημειώνοντας πως τα κόστη είναι πάρα πολλά για τους παραγωγούς.

Έτοιμος σχεδόν για τον πρώτο φετινό διαγωνισμό ο ΑΣ Πετρίνας

Με διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας πορεύεται ένας ακόμα Συνεταιρισμός, πολύ πιο γνωστός, από εκείνον του Δρυμού, ο ΑΣ Πετρίνας Λακωνίας, ο οποίος ιδρύθηκε το 1915. Για φέτος, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, έχει σχεδόν συμπληρωθεί μια ποσότητα 50-60 τόνων ελιάς Καλαμών, που θα βγει σε πώληση με τη γνωστή διαδικασία του διαγωνισμού το αμέσως επόμενο διάστημα. Σημειωτέον ότι στην περιοχή δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα η συγκομιδή, ενώ ο ΑΣ έχει κλείσει συμφωνία με 5,15 στο έξτρεα παρθένο ελαιόλαδο και 4,80 για το έλαιο από Καλαμών.