Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καμπανάκι από τους γεωπόνους Αργολίδας για τα κόστη καλλιέργειας εσπεριδοειδών

08/12/2022 10:05 πμ
Κάνουν λόγο για ανάγκη δίκαιων τιμών, αφού το κόστος στο πορτοκάλι μπορεί να περνά τα 750 ευρώ/στρέμμα και στο μανταρίνι τα 1.000 ευρώ.

Κάνουν λόγο για ανάγκη δίκαιων τιμών, αφού το κόστος στο πορτοκάλι μπορεί να περνά τα 750 ευρώ/στρέμμα και στο μανταρίνι τα 1.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή τους με θέμα τα «Κόστη καλλιέργειας εσπεριδοειδών και η ανάγκη δίκαιων τιμών», επισημαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Εδώ και μερικές βδομάδες έχει ξεκινήσει η περίοδος συγκομιδής των εσπεριδοειδών, αναφέρουν. Έχει προηγηθεί μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από χαμηλές τιμές, μεγάλες ζημιές από παγετούς και μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Τα παραπάνω οδήγησαν σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και στη δυσκολία μεγάλου μέρους των παραγωγών να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες των καλλιεργειών.

Από την άλλη, οι αποζημιώσεις για το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών ήταν κατώτερες της πραγματικής ζημιάς. Οι παρεμβάσεις στο ενεργειακό κόστος της άρδευσης ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς, καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν διπλασιαστεί. Η ενίσχυση για τα λιπάσματα που προβλέπεται για τις επόμενες μέρες είναι περιορισμένη και σημαντική μερίδα παραγωγών εξαιρείται από αυτή.

Με αυτά τα δεδομένα, οφείλουμε να επισημάνουμε, τονίζουν, πως για να είναι βιώσιμη η αγροτική δραστηριότητα δεν μπορεί ο καθορισμός των τιμών των αγροτικών προϊόντων να μην συνυπολογίζει το αυξημένο κόστος παραγωγής και διαβίωσης των αγροτών. Θα πρέπει όσοι έχουν ευθύνη έγκαιρα να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο παρεμβάσεων για την προστασία του προϊόντος και του αγροτικού εισοδήματος.

Παρακάτω, επιχειρείται να γίνει μια παρουσίαση του κόστους παραγωγής και της διάρθρωσής του.

Όπως διαπιστώνεται, υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στο κόστος συγκομιδής, στην λίπανση και στην άρδευση. Η μεταβολή του κόστους άρδευσης είναι σημαντικά υψηλότερη όταν η άντληση γίνεται από μεγάλα βάθη με πιο ενεργοβόρα αντλητικά συγκροτήματα και σε μεγαλύτερη συχνότητα, γι’ αυτό και την παρουσιάζουμε με ξεχωριστό τρόπο.

Για την καλλιέργεια πορτοκαλιού το μέσο κόστος καλλιέργειας υπολογίζεται ότι ξεκινά από τα 600 ευρώ/στρέμμα ενώ μπορεί να ξεπεράσει και τα 750 ευρώ/στρέμμα. Αυτό είναι μόνο ένα ενδεικτικό μέσο κόστος που αφορά στην παραγωγή και συγκομιδή, ενώ δεν έχουν συνυπολογιστεί άλλα κόστη που αφορούν σε αποσβέσεις, έκτακτες δαπάνες, επισκευές, συντηρήσεις, πάγια, φόροι, ασφάλιση. Αντίστοιχα για τα μανταρίνια, το κόστος καλλιέργειας υπολογίζεται ότι ξεκινά από τα 800 και μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Στην ανάλυσή του ο Σύλλογος, όπως μας είπε ο πρόεδρός του, κ. Δημήτρης Κοδέλας, λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

  • Μέσο εργατικό κόστος 340 ευρώ/στρέμμα και περιλαμβάνει κόστη κλαδέματος, καταπολέμησης ζιζανίων, εκτέλεσης ψεκασμών και συγκομιδής
  • Μέσο κόστος λίπανσης 120 ευρώ/στρέμμα
  • Μέσο κόστος φυτοπροστασίας: 40 ευρώ/στρέμμα και
  • Μέσο κόστος άρδευσης για Ανάβαλο 100 ευρώ/στρέμμα, για γεωτρήσεις σε “πλεύρες” 250 ευρώ/στρέμμα.

Η περίοδος είναι κρίσιμη. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα βασικά προϊόντα που παράγει η περιοχή μας και αυτή η ευθύνη βαραίνει όλους όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή και εμπορία. Παράλληλα, είναι ευθύνη της πολιτείας να μην φορτώνει με επιπλέον βάρη την παραγωγή, να δημιουργεί υποστηρικτικές δομές αντί να τις απαξιώνει, και να παρεμβαίνει προς όφελος των παραγωγών, της δυνατότητάς τους να παράγουν ποιοτικά προϊόντα και της τοπικής οικονομίας, καταλήγει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση με αναλυτικά γραφήματα

Σχετικά άρθρα
06/12/2023 02:06 μμ

Η εταιρεία BIOFRESH LAND A.E. κατέστη πλειοδότρια στον κοινό διαγωνισμό των 19 Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας, που έγινε στις 5/12/2023, για την πώληση πορτοκαλιών χυμοποίησης, σύμφωνα με τους όρους της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.).

Η προσφορά που έδωσε η εταιρεία ήταν στα 22 λεπτά το κιλό.Συνολικά 19 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί συμμετείχαν στον κοινό διαγωνισμό, καθώς δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχικά λίστα οι Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ και Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ.

Όσον αφορά την εικόνα της αγοράς εσπεριδοειδών:

  • Υπάρχει αυξημένη ζήτηση εσπεριδοειδών και μικρή προσφορά στην Ευρωπαϊκή αγορά.
  • Προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης τις επόμενες εβδομάδες.
  • Η χρονιά είναι όψιμη, επομένως, συστήνεται στους παραγωγούς αυτοσυγκράτηση στην προσφορά.

Οι τιμές παραγωγού στην Αργολίδα είναι:
Για τις Ναβελίνες από 38 έως 42 λεπτά το κιλό
Για τις Κλημεντίνες από 65 έως 70 λεπτά το κιλό

Τελευταία νέα
29/11/2023 11:16 πμ

Έγινε η πρώτη συμφωνία πώλησης πορτοκαλιών χυμοποίησης στην Αργολίδα στα 20 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Κωνσταντίνος Πιπέρος, πρόεδρος του Α.Σ. Κουρτακίου και της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «συμφωνήσαμε κάθε εβδομάδα θα έχουμε προσφορές από τις βιομηχανίες χυμοποίησης και θα κλείνουμε συμφωνία με όποιον καταθέσει καλύτερη προσφορά. Όσον αφορά τα πορτοκάλια Ναβελίνες που πάνε για νωπή χρήση μέχρι σήμερα κρατάνε τις τιμές και κυμαίνονται από 38 έως 45 λεπτά το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη».

Στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.), στις 28/11/2023, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

  • Κοινή διαπραγμάτευση των τιμών των πορτοκαλιών χυμοποίησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας.
  • Πώληση των πορτοκαλιών εξαγωγής από 29/11/2023 και εφεξής με «επιστρεφόμενα» και όχι «αφαίρεση» ώστε το σύνολο της παραγωγής να παραμένει στα χέρια των παραγωγών.
  • Η κοινή διαπραγμάτευση των τιμών των πορτοκαλιών χυμοποίησης θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαίες «παρτίδες» (από Τετάρτη έως επόμενη Τρίτη κάθε εβδομάδας)
  • «Έκλεισε» η πρώτη συμφωνία πώλησης πορτοκαλιών χυμοποίησης στην εταιρεία COSMOJUICE IKE (Αφοί Κουταβάκη) που προσέφερε τους καλύτερους όρους και με τιμή 0,20 €/kg, για την «παρτίδα» από 29/11/2023 έως 05/12/2023.

 

27/11/2023 04:03 μμ

Ξεκίνησε, από τα μέσα Νοεμβρίου, η συγκομιδή πορτοκαλιών στην Ισπανία, με χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς να είναι η μειωμένη παραγωγή.

Κύκλοι της ισπανικής αγοράς υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα εμπορική περίοδος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την παραγωγή της χώρας, που είναι σημαντικός προμηθευτής της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, ιδίως οι εναλλαγές από τα κύματα καύσωνα και παγετού, έφεραν προβλήματα ποιότητας και μειωμένη παραγωγή. 

Οι προβλέψεις, από την πλευρά των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, αναφέρουν η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών αναμένεται να κυμανθεί σε επίπεδα κάτω της περσινής (που ήταν και αυτή μειωμένη).

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια μείωση της παραγωγής μόνο για την επαρχία της Ανδαλουσίας που θα ξεπεράσει σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρσι, ενώ σε κάποιες περιοχές θα φτάσει έως και 50%.

Επίσης και στην Ισπανία (όπως και στην χώρα μας) έχουμε φέτος καθυστέρηση στην ωρίμανση των καρπών (σάκχαρα και χρωματισμό) λόγω των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να πάει πίσω η συγκομιδή.

Στο μεταξύ για τα πορτοκάλια ποικιλίας Navelina οι τιμές παραγωγού (για νωπή χρήση) στην Ισπανία κυμάνθηκαν από 38 έως 42 λεπτά το κιλό, ενώ για την χυμοποίηση έφτασαν στα 30 έως 32 λεπτά. Για την ποικιλία Salustiana δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συγκομιδή.

23/11/2023 03:42 μμ

Με καλή ζήτηση συνεχίζεται η συγκομιδή για τις Κλημεντίνες σε όλες τις ζώνες παραγωγή της χώρας, με τις τιμές να παραμένουν σε καλά επίπεδα.

Ο κ. Σπύρος Τάτσης, παραγωγός από την Θεσπρωτία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησαν δυναμικά οι κοπές μανταρινιών στην περιοχή. Έχουμε πρόβλημα ακαρπίας αλλά και ζημιές από χαλαζόπτωση που έπληξε μεγάλο μέρος του κάμπου. Ήδη οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ άρχισαν να επισκέπτονται τα χωράφια για να έχουν μια πρώτη εικόνα της ζημιάς. Περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία και να έχουμε δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 50 έως 54 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί ελπίζουν οι τιμές μην πέσουν κάτω από τα 50 λεπτά».

Ο κ. Μάριος Μπέης, μεγάλος παραγωγός από την Θεσπρωτία, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει οι κοπές μανταρινιών στην περιοχή. Έχουμε φέτος μειωμένη παραγωγή κατά 50% λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι Κλημεντίνες έχουν αυξημένη ζήτηση και οι τιμές (μικτές)  κυμαίνονται στα 50 λεπτά το κιλό».  

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Κίτσιος, παραγωγός από το Κεστρίνη της Θεσπρωτίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα μανταρίνια Κλημεντίνες στην περιοχή. Φέτος έχουμε μείωση της παραγωγής που εκτιμώ ότι είναι κατά 50% αλλά και έχουμε προβλήματα από χαλαζοπτώσεις. Οι τιμές αν και ξεκίνησαν από 60 λεπτά τώρα κυμαίνονται από 50 έως 53 λεπτά το κιλό».

Από την περιοχή της Άρτας ο παραγωγός εσπεριδοειδών κ. Βασίλης Δήμος, «φέτος έχουμε μια πολύ όψιμη χρονιά για τα εσπεριδοειδή. Τα προηγούμενα χρόνια από τα τέλη Οκτωβρίου ξεκινούσα να κάνω κοπές μανταρινιών αλλά φέτος ξεκίνησα από μέσα Νοεμβρίου. Είχαμε προβλήματα με την ωρίμανση και τον χρωματισμό λόγω των καιρικών συνθηκών. Επίσης φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή στις Κλημεντίνες, που κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή και ξεκινά από 30% και μπορεί να φτάνει στο 80%. Επίσης είχαμε μια χαλαζόπτωση αλλά ήταν περιορισμένη. Φυτοπροστατευτικά έχουμε προβλήματα στην περιοχή από τον Μαύρο Ακανθώδη Αλευρώδη (Aleurocanthus spiniferus). Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 54 και έφτασαν έως 75 λεπτά το κιλό (μικτά). Πρέπει οι παραγωγοί εσπεριδοειδών να προχωρήσουν σε οργανωμένα σχήματα για να μπορούν να έχουν καλύτερες τιμές».

Ο παραγωγός από την Κατοχή Μεσολογγίου, κ. Μάκης Καλόκληρος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και 10 ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή στις Κλημεντίνες. Φέτος είχαμε πρόβλημα στον χρωματισμό λόγω των καιρικών συνθηκών και καθυστέρησε η συγκομιδή. Η τιμή παραγωγού (καθαρά) είναι πάνω από 45 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Τσακαλώζος, μεγάλος παραγωγός και αυτός από την Αιτωλοακαρνανία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι  «έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα ματναρίνια Κλημεντίνες. Η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα και οι τιμές (καθαρές) για τον παραγωγό φτάνουν και στα 47 λεπτά το κιλό. Είχαμε καθυστέρηση φέτος στην έναρξη της συγκομιδής γιατί οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν στον χρωματισμό».

Σύμφωνα με τη Διαρκή Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.), συνεχίζεται και αυτήν την εβδομάδα με καλές τιμές η εμπορία μανταρινιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή καθυστερούν την ωρίμανση των προϊόντων. Συστήνεται στους παραγωγούς: Αυτοσυγκράτηση στην προσφορά προκειμένου οι καρποί να πάρουν ικανοποιητικό βάρος και παρακολούθηση των τιμών της αγοράς, που δείχνει αυξητική τάση, λόγω μεγάλης ζήτησης και μειωμένης προσφοράς.

Ο κ. Βασίλης Ντόκος, παραγωγός από το Κουτσοπόδι της Αργολίδας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μειωμένες αποδόσεις στην παραγωγή μανταρινιών. Επίσης έχει καθυστερήση η συγκομιδή γιατί είχαμε προβλήματα με τον χρωματισμό. Η ζήτηση είναι αυξημένη και οι τιμές παραγωγού (μικτές) είναι από 72 έως 75 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη είναι πράσινες οι Κλημεντίνες και τώρα άρχισαν να πέρνουν χρωματισμό. Οι ποσότητες είναι μειωμένες αλλά μέχρι σήμερα έχουμε καλή ζήτηση για εξαγωγή. Επίσης έχουμε καλές ποιότητες. Η μέση τιμή παραγωγού (μικτή) κυμαίνεται στα 70 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος στην περιοχή έχουμε μια κανονική παραγωγή στις Κλημεντίνες. Επίσης έχουμε καλή ποιότητα και μεγέθη καρπών. Έχουν ξεκινήσει δυναμικά οι εξαγωγές και υπάρχει καλή ζήτηση για μανταρίνια. Οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 70 λεπτά και αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 60 λεπτά το κιλό».

21/11/2023 03:20 μμ

Ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου η συγκομιδή στα λεμόνια, με την παραγωγή φέτος να είναι μειωμένη. Οι τιμές παραγωγού ακόμη είναι σε καλά επίπεδααν και η ζήτηση είναι μειωμένη. Αυτή την εποχή ολοκληρώνεται η συγκομιδή για τα Ιντερντονάτο, ενώ άρχισαν να κόβονται και τα Μαγληνά.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «από 20 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν την συγκομιδή λεμονιών. Αυτή την εποχή ολοκληρώνεται η συγκομιδή για τα Ιντερντονάτο, ενώ άρχισαν να κόβονται και τα Μαγληνά. Φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών έχουμε μειωμένη παραγωγή αλλά και μικροκαρπία. Επίσης οι καιρικές συνθήκες έφεραν προβλήματα ασθενειών και αύξησαν το κόστος φυτοπροστασίας.

Η μειωμένη παραγωγή πάντως είχε σαν αποτέλεσμα να κρατηθούν σε καλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού. Τα λεμόνια ξεκίνησαν φέτος από 70 λεπτά το κιλό και τώρα έχουν πέσει στα 50 λεπτά. Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ποικιλία Ιντερντονάτο έχει αυξημένο κόστος καλλιέργειας σε σχέση με τα Μαγληνά και είναι θετικό ότι ξεκινά με υψηλές τιμές παραγωγού».   

Η παραγωγός από το Ξυλόκαστρο, Αικατερίνα Γκινοπούλου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος όπως και στις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες έχουμε μειωμένη παραγωγή. Επίσης υπάρχει στην περιοχή μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας κάτι που έχει δημιουργήσει ποιοτικά προβλήματα στα λεμόνια. Οι τιμές λόγω των μειωμένων ποσοτήτων έχουν τιμή παραγωγού στα 60 έως 65 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Βλάσης Κλουτσινιώτης, παραγωγός λεμονιών από το Ξυλόκαστρο και μέλος του τοπικού συνεταιρισμού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε μειωμένη παραγωγή φέτος στα λεμόνια λόγω της ακαρπίας. Συγκομίζουμε αυτή την εποχή λίγες ποσότητες που έχουν μείνει Ιντερντονάτο και έχουν ξεκινήσει τα Μαλγηνά. οι τιμές παραγωγού είναι σε καλά επίπεδα και κυμαίνονται στα 64 λεπτά το κιλό».

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον κ. Δημήτρη Δουβή, έμπορο και εξαγωγέα λεμονιών από το Ξυλόκαστρο, ο οποίος δήλωσε τα εξής «υπάρχουν μειωμένες ποσότητες φέτος στα λεμόνια. Επίσης η ξηρασία έχει δημιουργήσει σοβαρά ποιοτικά προβλήματα. Δεν έχουμε λεμόνια να καλύψουμε την ζήτηση και ελάχιστες ποσότητες πάνε για εξαγωγή».

Ο λεμονοπαραγωγός από το Αίγιο και μέλος της Ομάδας Εσπεριδοειδών της ΕΘΕΑΣ κ. Βασίλης Καρέλης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν μείνει ακόμη λίγα λεμόνια ποικιλίας Ιντερντονάτο και έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα Μαγληνά. Οι ποσότητες είναι φέτος μειωμένες λόγω των καιρικών συνθηκών.

Δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές αλλά και στην εγχώρια αγορά δεν έχουμε καλή διακίνηση. Επίσης σε αντίθεση με πέρυσι φέτος έχουμε εισαγωγές λεμονιών από Τουκία.

Οι τιμές για τον παραγωγό πάντως έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να μείνουν σε σταθερά επίπεδα και να κυμαίνονται στασ 45 λεπτά το κιλό. Πάντως αξίζει να αναφέρουμε την μεγάλη διαφορά στις τιμές από το χωράφι στο ράφι».

10/11/2023 03:29 μμ

Η ομαδική διαπραγμάτευση αρχίζει να φέρνει θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας. Πάντως οι βροχοπτώσεις φρέναραν την συγκομιδή.

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ),  στις 08/11/2023, συζητήθηκαν, μεταξύ των εκπροσώπων των συνεταιρισμών του νομού, τα ζητήματα εμπορίας των εσπεριδοειδών για την τρέχουσα εβδομάδα.

Αποφάσισαν ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση εσπεριδοειδών και μικρή προσφορά στην Ευρωπαϊκή αγορά. Προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης τις επόμενες εβδομάδες. Η χρονιά είναι όψιμη, τα προϊόντα έχουν άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά υπολείπονται σε βάρος, που θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Συστήνεται στους παραγωγούς αυτοσυγκράτηση στην προσφορά, ώστε τα προϊόντα να αποκτήσουν οικονομικά αποδοτικό βάρος.

Για τα προϊόντα καλής ποιότητας οι «μικτές τιμές» είναι στις Ναβελίνες 46 λεπτά το κιλό και στις Κλημεντίνες στα 81 λεπτά το κιλό.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι βροχές, που ξεκίνησαν από Παρασκευή (10/11), ουσιαστικά «φρέναραν» την συγκομιδή εσπεριδοειδών. Όμως κάνουν καλό στην ωρίμανση των καρπών. Ακόμη δεν ξεκίνησε με υψηλούς ρυθμούς η συγκομιδή αλλά υπάρχει καλή ζήτηση και αυτή την περίοδο τα μανταρίνια Κλημεντίνες έχουν τιμή παραγωγού στα 44 - 47 λεπτά το κιλό και τα πορτοκάλια Ναβαλίνες έφτασαν στα 35 λεπτά».

Ο κ. Σπύρος Τάτσης, παραγωγός από την Θεσπρωτία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει ακαρπία στην περιοχή και έχουμε προβλήματα από χαλαζοπτώσεις. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα δεκαήμερο αν βοηθήσει και ο καιρός».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit-Hellas, από 27 Οκτωβρίου 2023 μέχρι 10 Νοεμβρίου 2023, οι εξαγωγές πορτοκαλιών της χώρας μας ανέρχονται σε 7.605 τόνους (έναντι 7.885 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο), ενώ των μανταρινιών στους 2.533 τόνους (έναντι 4.302 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο). 

10/11/2023 02:47 μμ

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι καλή για τον χρωματισμό των εσπεριδοειδών αλλά οι βροχές φέρνουν προβλήματα με τις σήψεις καρπών.

Όπως αναφέρει το Περιφερειακό Κέντρο Ναυπλίου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν τα προβλήματα με μύκητες λόγω της υγρασίας.

Σήψεις καρπών από Φυτόφθορα (ΚΑΣΤΑΝΗ ΣΗΨΗ ΚΑΡΠΩΝ)
Οι μύκητες του γένους Φυτόφθορα, ζουν στο έδαφος (στα πρώτα εκατοστά) και τα σπόρια τους σχηματίζονται πάνω στην επιφάνεια του υγρού εδάφους. Οι σταγόνες της βροχής πέφτοντας εκτινάσσουν μολυσμένο έδαφος πάνω στους καρπούς, ιδιαίτερα σε εκείνους που βρίσκονται στις ποδιές των δένδρων.

Συνθήκες μόλυνσης:
Η μόλυνση γίνεται στην επιδερμίδα των καρπών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη πληγής, χρειάζεται όμως σταγόνα νερού. Οι βροχοπτώσεις και αυξημένη υγρασία ευνοούν πολύ τις μολύνσεις. Μολυσμένοι καρποί που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να συγκομισθούν και η ασθένεια εμφανίζεται αργότερα στα κιβώτια συσκευασίας, μεταδίδοντας τη σήψη και στους υγιείς καρπούς που ακουμπούν επάνω τους .

Οδηγίες:
Η ασθένεια αντιμετωπίζεται μόνο στο χωράφι (τα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται μετασυλλεκτικά δεν είναι αποτελεσματικά για μύκητες του γένους Phytophthora ), με την λήψη καλλιεργητικών μέτρων και την προληπτική εφαρμογή μυκητοκτόνων για την αποφυγή των μολύνσεων.

Καλλιεργητικά μέτρα:

  • Υποστύλωση των χαμηλών κλάδων, ώστε οι καρποί να μην βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος που αποτελεί εστία μόλυνσης.
  • Διατήρηση της χαμηλής αυτοφυούς βλάστησης, όπου αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα για να μην λερωθούν οι καρποί με χώμα.
  • Τακτική απομάκρυνση των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος (χαμάδες).
  • Αποφυγή συγκομιδής των καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.

Εφαρμογή μυκητοκτόνων:
Να γίνει ψεκασμός των δένδρων. Είναι πολύ σημαντικό να καλυφθούν οι καρποί με το ψεκαστικό υγρό σε ύψος τουλάχιστον 1-1,5 μέτρο από το έδαφος. Να γίνει καλό λούσιμο και ψεκασμός και των εσωτερικών σημείων της κόμης.
Τα χαλκούχα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα επάνω στους καρπούς (μέχρι 4 μήνες) και εμποδίζουν την ανάπτυξη παγοποιητικών βακτηρίων. Η χρήση τους αυτή την εποχή βοηθά στην αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών (βακτηρίωση, καπνιά, κορυφοξήρα, λειχήνες).

Σήψεις καρπών από Πενικίλλια
Συνθήκες μόλυνσης:
Τα σπόρια των Πενικιλλίων μεταφέρονται με τον αέρα και κατακάθονται πάνω στο έδαφος, στα δένδρα, στα μηχανήματα και στο δάπεδο των συσκευαστηρίων. Τα σπόρια μπορούν να μείνουν ζωντανά και ικανά να μολύνουν τους καρπούς για ένα χρόνο. Για να γίνει μόλυνση πρέπει να υπάρχει πάνω στον καρπό πληγή από την οποία θα διεισδύσει. Οι ώριμοι καρποί είναι περισσότερο ευπαθείς στις μολύνσεις από τους πράσινους. Υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 25o C και υγρασία, ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα και την σήψη των καρπών. Στα ψυγεία η εξέλιξη του μύκητα απλώς επιβραδύνεται.

Οδηγίες:
Για την πρόληψη των προβλημάτων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στους τυποποιημένους καρπούς, συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα:

  • Αποφυγή συγκομιδής καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.
  • Προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά την συγκομιδή, συσκευασία και εμπορία. Συνιστάται η χρήση ειδικών ψαλιδιών κατά την συγκομιδή για την αποφυγή δημιουργίας πληγών στους καρπούς.
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής στα συσκευαστήρια και τους χώρους αποθήκευσης.
  • Απολύμανση των χώρων συσκευασίας αποθήκευσης και εξοπλισμού.
  • Απομάκρυνση και καταστροφή των μολυσμένων καρπών τόσο στον οπωρώνα όσο και στο συσκευαστήριο.
  • Στα συσκευαστήρια, έγκαιρη εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων (καρποί που παραμένουν πολλές μέρες για να συσκευαστούν και ιδιαίτερα αν μείνουν στον ήλιο ή σε ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά σήψεων).  
06/11/2023 10:25 πμ

Σε ομαδική διαπραγμάτευση με την μεταποίηση συμφώνησαν για πρώτη φορά φέτος να προχωρήσουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Αργολίδας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Πιπέρος, πρόεδρος του Α.Σ. Κουρτακίου και της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «για πρώτη φορά στην Αργολίδα φέτος θα προχωρήσουμε σε ομαδική διαπραγμάτευση των εσπεριδοειδών από όλους τους συνεταιρισμούς του νομού. Σαν τιμή βάσης ζητάμε τα 20 - 27 λεπτά το κιλό για την τιμή του χυμού στα πορτοκάλια Ναβαλίνες. Για την νωπή χρήση ζητάμε η τιμή παραγωγού να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα των 40 - 42 λεπτά το κιλό.

Θυμίζουμε στις 3 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), στην οποία μετέχουν όλοι οι εγκεκριμένοι από το ΥπΑΑΤ Αγροτικοί Συνεταιρισμοί του νομού.

Η ΔΕΣΑ θα λειτουργεί ως διαρκές κέντρο συντονισμού, ενημέρωσης, διαβούλευσης και συλλογικής εκπροσώπησης των αγροτικών συνεταιρισμών της Αργολίδας.

Στην συνεδρίαση της 03/11/2023 ορίστηκε «Ειδική Επιτροπή Μεταποίησης» την οποία απαρτίζουν (αλφαβητικά) οι κύριοι: Δωροβίνης Στέλιος - Α.Σ. Ήρας, Καλογερόπουλος Ιωάννης - Α.Σ. Αγίας Τριάδας, Μητροσύλης Μιχάλης - Α.Σ. Ανυφί, Πιπέρος Κωνσταντίνος - Α.Σ. Κουρτακίου, Πίππας Κωνσταντίνος - Α.Σ. Αργολική Γη.

Η Ειδική Επιτροπή Μεταποίησης ανέλαβε το έργο της επικοινωνίας με τις μεταποιητικές βιομηχανίες εσπεριδοειδών, προκειμένου να ξεκινήσει ένας θεσμικός διάλογος για τον καθορισμό των όρων συνεργασίας για την τρέχουσα εμπορική περίοδο, για το σύνολο των ΑΣ της Αργολίδας.

Την Τετάρτη (8/11/2023) και ώρα 18:00, στα γραφεία της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ θα πραγματοποιηθεί η 2η συνεδρίαση της ΔΕΣΑ, με την συμμετοχή εκπροσώπων από τα Δ.Σ. των αγροτικών συνεταιρισμών του νομού. Στην συνεδρίαση μπορούν να μετέχουν ως παρατηρητές και μέλη ΑΣ. Η ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ προσφέρει στη ΔΕΣΑ γραμματειακή υποστήριξη και χώρο συνεδριάσεων».

02/11/2023 05:29 μμ

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, την 1η Νοεμβρίου 2023, αποφασίστηκε η σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας απαρτιζόμενη από τα ΔΣ όλων των συνεταιρισμών της Αργολίδας.

Στόχος της επιτροπής, σε πρώτη φάση, είναι να παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στην αγορά και να προωθεί λύσεις για το κοινό συμφέρον των παραγωγών, των εμπορικών και των χυμοποιητικών επιχειρήσεων, που αποτελούμε όλοι κρίσιμους κρίκους της παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας του νομού.

Μετέχουν μέχρι στιγμής οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (αλφαβητικά): Αγίας Τριάδος, Ανυφί, ΑΣΕΠΕ Πυργέλλας, Ατρέα, Δαλαμανάρας, ΕΑΣ Αργολίδας, Ήλιος, Ηραίου, Ήρας, ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, Κουρτακίου, Λάλουκα, Μέλισσα, Πήγασος.

Την Παρασκευή 3/11/2023 και ώρα 18:00 στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Επιτροπής, στην οποία καλούνται να συμμετέχουν και όσοι τυχόν συνεταιρισμοί δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στις 1/1/2023 καθώς και παραγωγοί-μέλη συνεταιρισμών.

Για την ιστορική καταγραφή η επιτροπή θα τηρεί πρακτικά και θα υπάρχει δημόσια ενημέρωση.

31/10/2023 04:00 μμ

Σε μια καλή χρονιά εξελίσσεται η φετινή για τους παραγωγούς πορτοκαλιών της χώρας.

Στην Αργολίδα οι τιμές στα πορτοκάλια για νωπή χρήση αλλά και για χυμοποίηση κυμαίνονται σε καλά επίπεδα.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, υπάρχουν ζημιές στην παραγωγή της Βραζιλίας και των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση για χυμό στη διεθνή αγορά. Αυτό αναμένεται να φέρει μια άνοδο της τιμής του χυμού και στην χώρα μας.

Ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, Κωνσταντίνος Πιπέρος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή για τις Ναβαλίνες έχει ξεκινήσει στην Αργολίδα. Την Τετάρτη (1/11) έχουμε συνάντηση στην Πυργέλλα για το θέμα της διακίνησης εσπεριδοειδών. Πάντως η εικόνα φέτος είναι καλή και αυτή την περίοδο οι Ναβαλίνες έχουν τιμές από 37 λεπτά έως 40 λεπτά το κιλό».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Αργολίδα, Βασίλης Ντόκος, «υπάρχει καλή ζήτηση και συνεχίζονται οι κοπές. Ήδη η εταιρεία Λακωνικοί Κήποι ανακοίνωσαν τιμή για χυμοποίηση στα 20 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα χυμοποιία στην τιμή. Όσον αφορά την νωπή κατανάλωση μικτά η τιμή παραγωγού φτάνει για τα καλής ποιότητας πορτοκάλια στα 45 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή μου είναι από τις πρώιμες και έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κοπές για τα πορτοκάλια Ναβαλίνες. Τα νωπά πορτοκάλια έχουν αρχική τιμή 40 έως 42 λεπτά το κιλό. Ο καιρός όμως είναι ακόμη ζεστός και αυτό καθυστερεί να πάρουν τα πορτοκάλια τον σωστό χρωματισμό».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή Βαλέντσια και ξεκίνησε από σήμερα οι κοπές για τις Ναβαλίνες. Αυτή την εποχή τα νωπά δίνουν τιμή στα 35 έως και 45 λεπτά για τα καλής ποιότητας Ναβαλίνες. Επίσης ανακοινώθηκε τιμή από χυμοποιείο της περιοχής στα 25 λεπτά το κιλό (20 λεπτά για παραγωγό και 5 λεπτά για συνεργείο). Αν ο παραγωγός πάει τα πορτοκάλια στο εργοστάσιο θα πάρει 25 λεπτά το κιλό».

30/10/2023 12:05 μμ

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κοινοποίησε έγγραφο της ΔΑΟΚ Αργολίδας με θέμα: «Προδιαγραφές εσπεριδοειδών». Το έγγραφο περιγράφει σαφώς ότι:

1) Απαγορεύεται η διακίνηση εσπεριδοειδών προς τις αγορές απευθείας απ’ το χωράφι, χωρίς να έχουν υποστεί τυποποίηση και συσκευασία. Έλεγχοι θα γίνονται από τις Αρμόδιες αρχές σε όλα τα στάδια διακίνησης και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

2) Πριν την έναρξη της συγκομιδής, οι ενδιαφερόμενοι έμποροι θα πρέπει να αποστείλουν αντιπροσωπευτικά δείγματα εσπεριδοειδών στο ΠΚΠΦ&ΠΕ Ναυπλίου και να λάβουν θετική απάντηση την οποία θα επιδεικνύουν στον αρμόδιο ελεγκτή της Υπηρεσίας μας.

3) Για τα εσπεριδοειδή που θα υποστούν την τεχνική του αποπρασινισμού θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή…

4) Απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών ή άλλων ουσιών που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των καρπών είτε ξεχωριστά, είτε σε μίγμα με το κερί. Οι καρποί εσπεριδοειδών που θα έχουν πρόσθετες χρωστικές ουσίες θα αντιμετωπίζονται ως νοθευμένα τρόφιμα, θα δεσμεύονται και θα επιβάλλονται διοικητικές (πρόστιμο 500-30.000 ευρώ) και ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών), σύμφωνα με το νόμο 4235/2014

5) Διευκρινίζεται ότι, η διακίνηση εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους, χωρίς συνοδεία Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου, αποτελεί παράβαση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας και τα φορτία που θα εντοπίζονται, θα δεσμεύονται και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, δηλώνει ότι «χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία με σαφείς οδηγίες για την διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας ως και την προσαρμογή του εμπορίου στις προδιαγραφές εμπορίας. Συνιστούμε την πιστή εφαρμογή των συγκεκριμένων οδηγιών που προβλέπονται από την Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία και για τυχόν παραβιάσεις που θα υποπέσουν στην αντίληψή σας απευθυνθείτε στα Γραφεία του Συνδέσμου».

Διαβάστε το έγγραφο (εδώ)

26/10/2023 01:50 μμ

Οι καιρικές συνθήκες συνθήκες αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την Μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata).

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Αργολίδα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν βοηθούν το έντομο και έχουμε έξαρση πληθυσμών. Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί οι παραγωγοί.

Στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια την εποχή που αλλάζουν χρωματισμό γίνονται οι προσβολές από την Μύγα της Μεσογείου. Αυτή την εποχή έχουμε θερμοκρασίες κάτω από 33 βαθμούς Κελσίου και μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Επίσης η μεγάλη υγρασία βοηθά το έντομο.

Είναι ένας ύπουλος εχθρός γιατί μπορεί το φρούτο να πάει στην συσκευασία και μετά να σαπίσει.

Πάντως αυτή την εποχή έχουμε μεγάλη ζήτηση από το εμπόριο για πορτοκάλια και μανταρίνια. Όμως ο καιρός δεν βοηθά στην ωρίμανση των φρούτων και αναγκαστικά περιμένουμε».

Το πρόβλημα επιβεβαιώνει και το Περιφερειακό Κέντρο Ηρακλείου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.  

Όπως αναφέρει «στο δίκτυο φερομονικών παγίδων οι συλλήψεις της Μύγας της Μεσογείου αυξάνονται. Στις πρώιμες περιοχές καλλιέργειας και στις πρώιμες ποικιλίες ομφαλοφόρων πορτοκάλιων και μανταρινιών οι καρποί ωριμάζουν, αλλάζουν χρώμα και γίνονται επιδεκτικοί σε προσβολές.

Στις ποικιλίες που ωριμάζουν αργά, μετά το Νοέμβριο, αποφεύγονται συνήθως σοβαρές προσβολές λόγω μειωμένης δραστηριότητας της μύγας σε χαμηλές θερμοκρασίες. -

Συστήνεται έναρξη καταπολέμησης με εγκεκριμένα σκευάσματα. 

Οι εφαρμογές κοντά στη συγκομιδή έχουν τον κίνδυνο ανεύρεσης υπολειμμάτων των εντομοκτόνων στους καρπούς και γι αυτό πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι δοσολογίες και ο αναγκαίος χρόνος αναμονής έως τη συγκομιδή.

Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να περιορίζονται στους απολύτως αναγκαίους λόγω επιβάρυνσης στα ωφέλιμα έντομα και στο περιβάλλον.

Η συλλογή και η απομάκρυνση προσβεβλημένων καρπών πάνω από το δέντρο και από το έδαφος είναι ένα μέτρο περιορισμού των προσβολών».  

24/10/2023 03:50 μμ

Με τιμή παραγωγού που φτάνει μέχρι και 80 λεπτά το κιλό ξεκίνησαν οι κοπές πρώιμων ποικιλιών μανταρινιών. Στη λαϊκή αγορά της Αθήνας η τιμή τους φτάνει στο 1 ευρώ.

Ο κ. Βασίλης Ντόκος, παραγωγός από το Κουτσοπόδι της Αργολίδας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει οι κοπές στις πρώιμες ποικιλίες μανταρινιών. Οι ποσότητες είναι ακόμη μικρές αλλά υπάρχει ζήτηση. Οι τιμές κυμαίνονται από 80 έως 85 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και 10 ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμων μανταρινιών τύπου Κλημεντίνης. Έχουμε φέτος μια κανονική παραγωγή χωρίς προβλήματα. Υπάρχει ζήτηση αυτή την εποχή και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 60 έως 70 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Γιάννης Παπαδήμας, που είναι βιοκαλλιεργητής εσπεριδοειδών από την Αιτωλοακαρνανία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή ακόμη δεν ξεκίνησαν οι κοπές μανταρινιών. Αναμένεται κανονικά να ξεκινήσει η συγκομιδή τους μετά τις 10 Νοεμβρίου. Φέτος αναμένεται να έχουμε μια κανονική παραγωγή».

Τον κίνδυνο να συγκομισθούν μανταρίνια χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό  35% και ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα 6,5:1, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, αναφέρουν οι εξαγωγείς. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, το τελευταίο δεκαήμερο οι εξαγωγές μανταρινιών ανήλθαν σε 120 τόνους, εκτός αυτών των ποσοτήτων που δεν αναγγέλθηκαν στο ΜΕΝΟ (Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών), ατυποποίητων από το χωράφι.  

23/10/2023 05:13 μμ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή Ναβαλίνων στις πρώιμες περιοχές της Αργολίδας. 

Τα λίγα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια από τις περιοχές της Λακωνίας έχουν υψηλές τιμές και ζήτηση και οι παραγωγοί του Άργους ευελπιστούν να συνεχιστεί η καλή πορεία των τιμών και για τις Ναβαλίνες.

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή μου είναι από τις πρώιμες και οι πρώτες κοπές για τα πορτοκάλια Ναβαλίνες αναμένεται να ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα. Μετά την Αργολίδα θα ξεκινήσουν κοπές και στη δυτική Ελλάδα.

Πάντως το κλίμα στην αγορά είναι θετικό, με τις τιμές παραγωγού για τα λίγα Βαλέντσια που έχουν απομείνει στις περιοχές της Λακωνίας να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα γύρω στα 1,40 ευρώ το κιλό, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Σε υψηλά επίπεδα βλέπουμε και τις τιμές του χυμού πορτοκαλιών στα Βαλέντσια.

Φέτος έχουμε μια όψιμη χρονιά και οι ποσότητες είναι καλές. Υπάρχει ζήτηση για εξαγωγές αλλά ακόμη δεν έχουμε ακούσει επίσημα τιμές στην περιοχή. Αναμένεται να υπάρξει καλή πορεία στις τιμές εξαγωγής. Όμως οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να βιάζονται να κάνουν κοπές αλλά να περιμένουν να αποκτήσουν τα πορτοκάλια τα σωστά σάκχαρα.  

Όσον αφορά την τιμή χυμού παγκοσμίως ακούμε ότι είναι σε υψηλά επίπεδα. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι και στην Αργολίδα (όπως προηγήθηκε η Λακωνία) θα έχουμε καλές τιμές για τον χυμό και θα κυμανθεί, από 18 έως 20 λεπτά, για τις Ναβαλίνες και τα Μέρλιν. Παντού οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα και θα πρέπει και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών να αναπληρώσουν το εισόδημά τους». 

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas) , οι εξαγωγές πορτοκαλιών προς γειτονικές χώρες για το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ανέρχονται σε 452 τόνους. Όπως υποστηρίζουν πέρυσι οι πρώτες κοπές για τις Ναβαλίνες ξεκίνησαν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Φέτος όμως ήδη έχει αρχίσει η διακίνηση πράσινων και ανώριμων και ατυποποίητων πορτοκαλιών.

16/10/2023 02:15 μμ

Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών στην ΕΕ, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγή πορτοκαλιών της Ισπανίας, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα της ΕΕ.

Συγκεκριμένα η ισπανική παραγωγή, σύμφωνα με τις προβλέψεις, για το 2023/2024 θα είναι μειωμένη, κατά 8,2%, σε σχέση με την περυσινή περίοδο και κατά 24% (λιγότερη κατά 832.000 τόνους). Μικρή μείωση αναμένεται να έχει και η ιταλική παραγωγή.

Τα προβλήματα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη ζήτηση για πορτοκάλια. 

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas «η χώρα μας αναμένεται φέτος να έχει μια κανονική παραγωγή ποστοκαλιών.

Πέρυσι οι πρώτες κοπές για τις Ναβαλίνες ξεκίνησαν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Φέτος όμως  έχει αρχίσει η διακίνηση πράσινων και ανώριμων και ατυποποίητων πορτοκαλιών.

Όπως είναι γνωστό τα εξαγόμενα και αποστελλόμενα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα, διέπονται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία περί υποχρεωτικής τυποποίησης. Επίσης είναι γνωστό ότι σε πολλά προϊόντα στην χώρα μας δραστηριοποιούνται «έμποροι» (Έλληνες, Bαλκάνιοι ακόμη και Ιταλοί), που τα διακινούν ατυποποίητα κατ΄ ευθεία από τον αγρό χωρίς προστιθέμενη αξία σε βάρος της φήμης των προϊόντων και του υγιούς εξαγωγικού εμπορίου. 

Παρά τις επανειλημμένες κατά καιρούς επισημάνσεις του Συνδέσμου μας για προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών στην εφαρμογή  της ισχύουσας νομοθεσίας, παρατηρείται διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και στην αρξάμενη εμπορική περιόδο 2023/24 ακόμη και στα ανώριμα - πράσινα πορτοκάλια σήμερα - αναμένεται δε να δραστηριοποιηθούν και στα μανταρίνια το επόμενο διάστημα - χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό 35% και ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα 6,5:1, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση». 

Συγκομίζονται πράσινα με σκοπό τον αποπρασινισμό ή βαφή τους, υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της, κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και ίσως φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης εντός μεγάλων περιεκτών συσκευασίας τους.

Απευθύνουμε έκκληση για την διενέργεια ελέγχων, τόσο στην περιφέρεια Πελοποννήσου που οι τοπικές αρχές - παρά το γεγονός ότι το γνωρίζουν - περιέργως δεν επιλαμβάνονται όσο και στις λοιπές παραγωγικές περιφέρειες της χώρας, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επίσης ζητάμε ελέγχους και στα σημεία εξόδου των λιμένων Πατρών και Ηγουμενίτσας αλλά και των δρόμων προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες».

09/10/2023 02:53 μμ

Αυτές τις ημέρες θα ξεκινήσει με μικρές ποσότητες η συγκομιδή για τα γκρέιπφρουτ στην Κρήτη.

Παράγουμε ετησίως περίπου 3.400 τόνους στην χώρα μας, από τους οποίους εξάγονται κατά μέσο όρο περίπου 500 τόνοι και άλλοι 500 τόνοι οδηγούνται στη χυμοποίηση.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Κάτσουρας, που είναι υπεύθυνος πωλήσεων στην εταιρεία Creta Taste, «η παραγωγή φέτος είναι κανονική και δεν επηρεάστηκε από τις καιρικές συνθήκες. Η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα. Η ελληνική παραγωγή είναι συγκεντρωμένη κυρίως στα Χανιά. Αφορά τόσο τις ποικιλίες με τα λευκόσαρκα γκρέιπφρουτ (ποικιλία Mar Seedless) όσο και τις ποικιλίες που παράγουν κοκκινόσαρκα γκρέιπφρουτ (Ruby Star).  Η τιμή παραγωγού στα κοκκινόσαρκα γκρέιπφρουτ στην χώρα μας είναι περίπου διπλάσια σε σχέση με τα λευκόσαρκα. Ακόμη δεν έχουμε εικόνα για το πως θα κυμανθούν φέτος οι τιμές παραγωγού. Εκτιμώ όμως ότι θα είναι στα περσινά επίπεδα, δηλαδή για τα κοκκινόσαρκα γκρέιπφρουτ στα 60 λεπτά, ενώ για τα λευκόσαρκα στα 30 - 35 λεπτά. Μεγάλος ανταγωνιστής στην εγχώρια αγορά είναι η Τουρκία και η Κύπρος. Αλλά φέτος οι τιμές τους ήταν σε ψηλά επίπεδα».

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μαθιέλης, από την εταιρεία CRETAN CHOICE στον Πλατανιά Χανίων, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σε περίπου 10 ημέρες θα ξεκινήσει με κανονικούς ρυθμούς η κοπή στα γκρέιπφρουτ. Τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές δείχνουν να προτιμούν τις κοκκινόσαρκες ποικιλίες και αυτό φαίνεται στις τιμές που είναι σε πιο υψηλά επίπεδα. Πάντως η ζήτηση δεν είναι σταθερή σε όλη την εμπορική περίοδο. Ξεκινά με υψηλή ζήτηση η χρονιά αλλά στην συνέχεια έχουμε «κοιλιά» στην αγορά και μετά επανέρχεται. Οι τιμές είναι σε σταθερά επίπεδα τα τελευταία χρόνια».

28/09/2023 01:55 μμ

Μια καλή χρονιά όσον αφορά τις τιμές παραγωγού κλείνει για τα πορτοκάλια της ποικιλίας Βαλέντσια στις περιοχές της Λακωνίας.

Οι ποσότητες είναι μειωμένες αλλά οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς γιατί οι παραγωγοί προσδοκούν υψηλότερες τιμές. Αποτέλεσμα η συγκομιδή αναμένεται να διαρκέσει ακόμη για περίπου ένα μήνα.

Πάντως αυτή την εποχή στην Λακωνία έχουν αυξηθεί οι τιμές για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση λόγω αυξημένης ζήτησης. 

Στο παρελθόν όταν τα νωπά πορτοκάλια έφτασαν τιμή παραγωγού στα 1,30 ευρώ το κιλό η χυμοποίηση είχε φτάσει στα 15 λεπτά. Τώρα λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων και της υψηλής ζήτησης τα Βαλέντσια έχουν φτάσει για νωπή κατανάλωση στα 70 λεπτά και για χυμοποίηση στα 25 λεπτά το κιλό. Από τέλη Οκτωβρίου που θα αρχίσουν οι κοπές για τις Ναβαλίνες και στη συνέχεια τα Μέρλιν θα δούμε τι θα ισχύσει με τις τιμές.

Πάντως αν παραμείνει η ζήτηση σε αυτά τα επίπεδα μπορεί να δούμε οι Ναβαλίνες να φτάσουν στα 40 λεπτά και τα Μέρλιν για χυμοποίηση να ξεπεράσουν τα 18 λεπτά. Θα πρέπει βέβαια να δούμε και πως θα εξελιχθούν οι τιμές λιανικής στα σούπερ μάρκετ με το νέο νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή (στα οπωροκηπευτικά ανήκουν και τα πορτοκάλια). 

Στο μεταξύ ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τιμές για πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση στην Αργολίδα. Τα προρτοκάλια στην περιοχή θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν για χυμό μετά τις 10 Νοεμβρίου. 

Το σίγουρο είναι ότι αναμένεται μια καλή χρονιά φέτος τόσο για τα πορτοκάλια νωπής κατανάλωσης όσο και για αυτά που πάνε για χυμοποίηση.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας και μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τιμές στα πορτοκάλια που πάνε για χυμό. Στην Αργολίδα ξεκινούν οι παραλαβές πορτοκαλιών για χυμοποίηση μετά τις 10 Νοεμβρίου. Πάντως εκτιμώ ότι φέτος οι τιμές στα πορτοκάλια για νωπή χρήση αλλά και για χυμοποίηση θα κυμανθούν υψηλά επίπεδα. Φέτος έχουμε ποσότητες και όσοι παραγωγοί έχουν κάνει τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες θα έχουν καλή ποιότητα. Εκτιμώ ότι το φέτος θα είναι μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς πορτοκαλιών». 

Από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη αλλά θα έχει καλή ποιότητα. Έχουν βοηθήσει οι καιρικές συνθήκες για αυτό. Στην Λακωνία αυτή την εποχή έχουν καλές τιμές τα Βαλέντσια τόσο για νωπή κατανάλωση όσο και για χυμοποίηση. Στην Αργολίδα αναμένεται αν οι καιρικές συνθήκες εξελιχθούν ομαλά να ξεκινήσουν οι κοπές στις Ναβαλίνες από 20 Οκτωβρίου και στα Μέρλιν που θα ακολουθήσουν από τέλη Νοεμβρίου».  

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι η πρώτη φορά που είδα τόσο υψηλές τιμές στα πορτοκάλια Βαλέντσια για χυμοποίηση - μιλάμε για άσχημη ποιότητα - που φτάνουν στα 25 λεπτά το κιλό, μιλάμε για ρεκόρ. Όσον αφορά τα νωπά στις λαϊκές είναι γύρω στα 70 λεπτά, ενώ οι έμποροι δίνουν τιμή παραγωγού (καθαρή) από 60 έως 70 λεπτά ανάλογα την ποιότητα. Δεν υπάρχει πια αυτή την εποχή μεγάλη παραγωγή αλλά οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς γιατί περιμένουν οι παραγωγοί ακόμη υψηλότερες τιμές (90 λεπτά). Πάντως φέτος είχαμε και ποσοτική αύξηση παραγωγής αλλά και υψηλές τιμές, δηλαδή ήταν μια καλή χρονιά για τα Βαλέντσια».

Από την πλευρά της μεταποίηση ο κ. Φάνης Λάζαρης, γεωπόνος και διευθυντής του συνεταιριστικού εργοστασίου ΑΣΣΕ Αμυκλών «Λακωνία», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πράγματι οι τιμές για χυμοποίηση στα πορτοκάλια αυτή την εποχή είναι στα 25 λεπτά το κιλό. Τα επίπεδα αυτών των τιμών όμως είναι απαγορευτικά για την μεταποίηση. Αυτή την εποχή δεν κάνουμε χυμοποίηση και το εργοστάσιο θα ανοίξει μετά τις 15 Νοεμβρίου. Αν παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στις τιμές της λιανικής και αναμένεται να έχουμε άσχημες εξελίξεις όσον αφορά την κατανάλωση. Όλοι θέλουν να έχουν υψηλή τιμή στο χωράφι αλλά και το εργοστάσιο έχει μεγάλο κόστος παραγωγής. Μιλάμε για ενεργειακό κόστος (υψηλές τιμές σε ρεύμα και πετρέλαιο), αυξημένο μεταφορικό κόστος, μεγάλες αυξήσεις σε συσκευασίες τυποποίησης και μεγάλο κόστος δανεισμού. Όλοι αυτοί οι παράμετροι οδηγούν σε μια μεγάλη αύξηση τιμής του χυμού στην λιανική αγορά, που πολλοί καταναλωτές σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν θα μπορέσουν να την πληρώσουν».

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% των ποσοτήτων που διατίθεται στη διεθνή αγορά. Για κάθε πέντε φλιτζάνια χυμού πορτοκαλιού που καταναλώνονται, σχεδόν τέσσερα παράγονται στη Βραζιλία. Για το 2023 οι συμβολαιακές τιμές παραγωγού σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2022 (από 5 ευρώ/κιβώτιο έφτασαν στα 8 ευρώ/κιβώτιο) λόγω της μειωμένης παραγωγής που είχε η χώρα τα δύο τελευταία έτη, κάτι που οδήγησε στην μείωση των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα λιγότερες ποσότητες πορτοκαλιών να πάνε για μεταποίηση.

21/09/2023 03:06 μμ

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας (MAPA) ανακοίνωσε τις επίσημες προβλέψεις του για την παραγωγή εσπεριδοειδών της χώρας το 2023/2024, την οποία και σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.

Σύμφωνα με αυτές η φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών αναμένεται να ανέλθει σε 5,75 εκατομμύρια τόνους. Ποσοτικά θα είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα με μια μικρή αύξηση (0,4%) αλλά μειωμένη, κατά 14,4%, σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας λόγω της συνεχόμενης ξηρασίας που αντιμετωπίζει η χώρα. Θα είναι η δεύτερη μικρότερη συγκομιδή μετά την περυσινή στα 11 τελευταία χρόνια.

Βασικά προβλήματα που επηρέασαν αρνητικά την φετινή παραγωγή είναι η η ξηρασία και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά την ανθοφορία και την καρπόδεση αλλά και τα συνεχόμενα κύματα καύσωνα του καλοκαιριού. 

Ανά προϊόν η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών αναμένεται να ανέλθει στους 2,6 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 8,2% σε σχέση με την περυσινή περίοδο και κατά 24% (λιγότερη κατά 832.000 τόνους) σε σχέση με τον μέσο όρο της πρόσφατης 5ετίας. Το 72% της παραγωγής ισπανικών πορτοκαλιών αποτελούνται από ομφαλοφόρες ποικιλίες.

Η παραγωγή μανταρινών αναμένεται φέτος να ανέλθει στους 1,8 εκατ. τόνους, ποσότητα που είναι ίδια με την περσινή περίοδο αλλά κατά 12,7% μειωμένη σε σχέση με τον μέσο όρο της 5ετίας. Η ποικιλία Σατσούμα (Satsuma) αντιπροσωπεύει το 4,3% της ισπανικής παραγωγής μανταρινιών, οι Κλημεντίνες το 54% και οι υπόλοιπες ποικιλίες το 41,7%.

Αντίθετα αύξηση αναμένεται να έχει η φετινή παραγωγή λεμονιών. Μετά την περυσινή μείωση που είχαν τα ισπανικά λεμόνια φέτος αναμένεται ανάκαμψη και η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τους 1.167.444 τόνους, που αποτελεί ποσότητα ρεκόρ για την χώρα. Είναι κατά 28% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και κατά 13% πάνω σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας.

Αυξημένη επίσης προβλέπεται να είναι η φετινή παραγωγή γκρέιπφρουτ. Η επίσημη πρόβλεψη του MAPA κάνει λόγο για μια παραγωγή της τάξης των 79.600 τόνων, με μια αύξηση κατά 2% σε σχέση με πέρυσι και κατά 2,4% σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας.

Το ισπανικό υπουργείο παρέδωσε τις προβλέψεις και τα στοιχεία της παραγωγής στους αρμόδιους κλαδικούς φορείς πριν την έναρξη της συγκομιδής για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των τιμών, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι η Ισπανία είναι πρώτη παραγωγός χώρα εσπεριδοειδών στην ΕΕ και έκτη στον κόσμο. Η αξία των εξαγωγών ισπανικών εσπεριδοειδών αγγίζει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, γεγονός που καθιστά την Ισπανία κορυφαία χώρα εμπορίας νωπών εσπεριδοειδών στον κόσμο, κατέχοντας το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών.

15/09/2023 12:50 μμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την εφαρμογή της χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πορτοκάλι χυμοποίησης.

Η απόφαση περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος - φυτική παραγωγή» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023- 2027. 

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ενίσχυσης, για την περίοδο 2023-2027, ανέρχεται σε 3.573.460 ευρώ ανά έτος για έκταση 87.800 στρέμματα.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης Πορτοκαλιού Χυμοποίησης είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας: 

1. Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 7 τόνους Πορτοκαλιού Χυμοποίησης ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) καλλιεργούμενης έκτασης, σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, από 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στη συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ υποχρεούται στην αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου με τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχων Κοινοτικών Ενισχύσεων, Πληρωμών και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του έτους που έπεται της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. 

2. Οι παραδόσεις σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις του άρθρου 8 της παρούσας πραγματοποιούνται:

i) Μέσω των παρακάτω φορέων για τους παραγωγούς μέλη τους: 
α) Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Μορφές Συλλογικής Οργάνωσης, όπως ορίζονται στο ν. 4673/2020. 
β) Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον καν. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. 

ii) Οι γεωργοί οι οποίοι δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων μπορούν να παραδίδουν:- σε αυτούς ως συνεργαζόμενοι- απευθείας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου πώλησης ή αγοράς του προϊόντος. 

3. Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από: 
(α) τους φορείς για τα μέλη τους και τους συνεργαζόμενους με αυτούς ενεργούς γεωργούς ή 
(β) τους μεμονωμένους ενεργούς γεωργούς, που δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων, με ευθύνη τους, στο εργοστάσιο της μεταποιητικής επιχείρησης ή σε κατάλληλο χώρο συγκέντρωσης της μεταποιητικής επιχείρησης, σύμφωνα με την εκάστοτε σχετική νομοθεσία.

Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου προς ένταξη στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης ορίζεται σε 0,1 εκτάρια (1 στρέμμα).

Η εν λόγω συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση, ότι εκτός από τη συμβατότητα με την Οδηγία - πλαίσιο για τα νερά (2000/60/EC) θα τηρηθεί και η εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων.

Υποχρεώσεις Γεωργών
1. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσης τους τα πρότυπα της Ε.Ε. για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση της γης (ΚΓΠΚ). Να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της αιρεσιμότητας με βάση την υπ’ αρ. 1313/178948 απόφαση (Β’ 3777/2023), «Εφαρμογή του καθεστώτος της Αιρεσιμότητας σε εκτέλεση του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2201/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τους άλλους κανονισμούς». 
2. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί. 
3. Να υποβάλλουν αίτημα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης του Πορτοκαλιού Χυμοποίησης γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του γεωργού συνεπάγεται ότι ο γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του. 
4. Να τηρούν τα επίσημα παραστατικά τα οποία τεκμηριώνουν την παράδοση του Πορτοκαλιού Χυμοποίησης στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

28/08/2023 11:25 πμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Βαλέντσια στις περιοχές της Λακωνίας. Είναι η μόνη περιοχή της χώρας που βγάζει αυτή την εποχή πορτοκάλια και η ζήτηση είναι αυξημένη, κάτι που φέρνει απογείωση των τιμών.

Ο κ. Γιώργος Λυμπερογιάννης, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η ζήτηση είναι πολύ αυξημένη το ίδιο και η ποιότητα. Οι τιμές παραγωγού αυτή την εποχή κυμαίνονται από 50 έως και 55 λέπτά».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Λακωνία δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «όπως είχα αναφέρει στο παρελθόν η ζήτηση για τα προτοκάλια είναι καλή και οι τιμές παραγωγού θα έπιαναν τα 50 λεπτά το κιλό. Τελικά έφτασαν τα 50 λεπτά και τα ξεπέρασαν. Αυτή την εποχή η τιμή είναι στα 50 λεπτά το κιλό σαν βάση και για τα καλής ποιότητας φτάνει και στα 60 λεπτά.

Έχουμε ακόμη μια ασυγκόμιστη παραγωγή της τάξης του 30% στην περιοχή. Φέτος είχαμε μια καλή χρονιά στα πορτοκάλια Βαλέντσια. Ο μεγάλος όγκος της παραγωγής πωλήθηκε στα 35 - 40 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί η καλή ζήτηση και η ανοδική πορεία των τιμών».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τους Μολάους της Λακωνίας, «υπάρχει φέτος καλή ζήτηση για τα πορτοκάλια και όπως φαίνεται οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 60 λεπτά που είναι σήμερα. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν στην χώρα μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί με την ξηρασία».

Καλά εξελίσσεται φέτος και η εξαγωγή πορτοκαλιών. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές πορτοκαλιών από 1/9/2022 έως 25/8/2023 ανέρχονται σε 348.279 τόνους, αυξημένες, κατά +30,2%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος που κυμάνθηκαν στους 266.424 τόνους.

23/08/2023 10:43 πμ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εντόπισε, για πρώτη φορά, την μαύρη κηλίδωση εσπεριδοειδών (Phyllosticta citricarpa) σε εισαγωγή φορτίου πορτοκαλιών από την Αίγυπτο.

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη μυκητολογική ασθένεια, αποτελεί παθογόνο καραντίνας, που προσβάλει τα εσπεριδοειδή των τροπικών και υποτροπικών περιοχών, μειώνοντας την ποσότητα και την ποιότητα των παραγόμενων καρπών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το παθογόνο μπορεί να υπάρχει σε μια περιοχή για πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα στα φυτά.

Αυτό έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτικών οργανώσεων της Ισπανίας, οι οποίες ζητούν από την Κομισιόν αλλά και από τον Ισπανό Υπουργό Γεωργίας, Λουίς Πλάνα (έχουμε ισπανική Προεδρία στην ΕΕ), να προχωρήσει σε ελέγχους.
 
Συγκεκριμένα η AVA-ASAJA προτρέπει την Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (SANTE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στείλει μια αποστολή επιθεώρησης στην περιοχή παραγωγής των μολυσμένων φρούτων για να προσδιορίσει την έκταση της νόσου και, όπου χρειάζεται, να κλείσει τις οδούς εισόδου στην ΕΕ για τα αιγυπτιακά εσπεριδοειδή, εφόσον η συγκεκριμένη χώρα δεν εγγυάται τη φυτοϋγειονομική της ασφάλεια.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βαλένθιας (AVA-ASAJA), Cristóbal Aguado, τονίζει ότι «η μαύρη κηλίδα είναι ένα παράσιτο καραντίνας, σύμφωνα με το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που προσαρμόζεται τέλεια στο μεσογειακό κλίμα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εξαπλώνεται ήδη στην Τυνησία και, προφανώς, έφτασε και στην Αίγυπτο. Σε περίπτωση εισαγωγής και εξάπλωσης αυτής της ασθένειας σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα υπάρξουν προβλήματα στην αντιμετώπισή της λόγω των περιορισμών που έχει θέσει η ΕΕ στην χρήση φυτοπροστατευτικών». 

Αυτό που ζητάνε οι Ευρωπαϊκοί φορείς των τροφίμων είναι ότι ισχύει για τους αγρότες της ΕΕ (φιλοπεριβαλλοντική πολιτική κ.α.) να ισχύει και για τις τρίτες χώρες που εξάγουν τα προϊόντα τους στην ΕΕ. Αναμένουμε την θέση του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

06/07/2023 11:10 πμ

Ευθύνη των εθνικών αρχών είναι ο έλεγχος των παράνομων εισαγωγών εσπεριδοειδών και υπόλοιπων οπωροκηπευτικών. 

Αυτό αναφέρει η κοινοτική νομοθεσία, ενώ από την πλευρά της η Κομισιόν έχει ειδική πλατφόρμα (Ευρωπαϊκή Πύλη Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα - RASFF) και ανακοινώνει τα φορτία, με το είδος και την χώρα προέλευσης, που δεσμεύονται στις χώρες της ΕΕ, επειδή έχουν υψηλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία. 

Έχουμε αναφέρει επανειλημμένως στον ΑγροΤύπο για τούρκικα φορτία που έχουν πιαστεί από γειτονικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία) λόγω υπολειμμάτων. Η κυβέρνηση της Σόφιας έχει επενδύσει (από ευρωπαϊκά κυρίως κεφάλαια) σε μηχανολογικό εξοπλισμό και έχει δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχων για αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες στην ΕΕ.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», έλαβε την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σχετικά με την ερώτηση που είχε καταθέσει στην Επιτροπή για τη στήριξη της ελληνικής λεμονοπαραγωγής και τον έλεγχο των εισαγωγών από αγορές τρίτων χωρών, δηλαδή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ αναφέρει τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την αγορά εσπεριδοειδών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των λεμονιών, και ιδίως την παραγωγή, τις εξαγωγές και τις εισαγωγές τους στην ΕΕ από τρίτες χώρες. Οι εισαγωγές στην ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ και οι επιθεωρήσεις πρέπει να διενεργούνται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές στα σημεία εισόδου. 

Ο κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους προβλέπει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν τη διάθεση επαρκών χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να έχουν οι αρμόδιες αρχές το προσωπικό και τους λοιπούς πόρους που απαιτούνται για τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων και άλλων επίσημων δραστηριοτήτων. Επιπλέον, τα κράτη μέλη εισπράττουν τέλη για τους επίσημους ελέγχους. Ο κανονισμός αυτός εφαρμόζεται επίσης στους ελέγχους του άρθρου 89 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/20133 , εάν κατά τους εν λόγω ελέγχους εντοπίζονται πιθανές δόλιες ή παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας που αναφέρονται στα άρθρα 73 έως 91 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/20134 . 

Για να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς λεμονιών καθώς και τους άλλους γεωργούς, η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) προβλέπει μέσα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής εσπεριδοειδών. Οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων των λεμονιών, λαμβάνουν στήριξη για την ανάπτυξη επιχειρησιακών προγραμμάτων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και τη βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η εν λόγω στήριξη, καθώς και τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, μπορούν να περιλαμβάνουν επενδύσεις για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής τους. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση των μέσων αυτών για τον προγραμματισμό των σχετικών τύπων παρεμβάσεων στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ».  

Όπως γίνεται σαφές στην απάντηση του Επιτρόπου, η Ελλάδα λαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να πραγματοποιεί ελέγχους σχετικά με την παράνομη εισαγωγή εσπεριδοειδών. Οι εθνικές αρχές των κρατών μελών είναι υποχρεωμένες να εντοπίζουν τις παραβάσεις και να επιβάλλουν κυρώσεις, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Επίσης φαίνεται πως η Ελλάδα μπορεί να αιτηθεί επιπλέον στήριξης σε περίπτωση που τα υπάρχοντα μέσα δεν αρκούν για να πραγματοποιούνται άρτιοι έλεγχοι. Κάθε ολιγωρία ή αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης οδηγεί σε δύσκολη θέση τον ελληνικό πρωτογενή τομέα.

18/05/2023 12:43 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Βαλέντσια στις περιοχές της Λακωνίας. Είναι η μόνη περιοχή της χώρας που βγάζει αυτή την εποχή πορτοκάλια.
 
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην συγκομιδή που προχωρά ομαλά. Μάλιστα βοηθούν και την καρπόδεση της νέας χρονιάς. Η ζήτηση αυτή την εποχή για τα πορτοκάλια είναι αυξημένη κάτι που φαίνεται και από την πορεία της τιμής τους. Οι εξαγωγές έχουν καλούς ρυθμούς. Η τιμή παραγωγού από τα επίπεδα 30 έως 35 λεπτών το κιλό έχει αυξηθεί στα 35 έως 40 λεπτά».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τους Μολάους της Λακωνίας, «υπάρχει καλή ζήτηση για τα πορτοκάλια και όπως φαίνεται θα έχουμε μια καλή ροή όλο το καλοκαίρι. Ιταλοί και Ισπανοί έχουν έρθει στην χώρα μας και κλείνουν εμπορικές συμφωνίες σε καλές τιμές. Όμως πολλοί παραγωγοί της περιοχής στηρίζουν τα ντόπια συσκευαστήρια και πουλάνε εκεί το προϊόν τους. Οι τιμές παραγωγού έφτασαν στα 35 λεπτά αλλά έχουν μια συνεχή ανοδική πορεία. Αν δεν έχουμε κάποια χαλαζόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η συγκομιδή».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «φέτος έχουμε μια καλή πορεία στην εξαγωγή πορτοκαλιών. Από 1/9/2022 έως 12/5/2023 ανέρχονται σε 320.637 τόνους, ποσότητα που είναι αυξημένη, κατά +29,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».