Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καλή φέτος η παραγωγή καρυδιών, για όσα δεν χτυπήθηκαν από χαλάζι αναμένουν αύξηση τιμών

05/07/2022 02:56 μμ
Καλή αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή καρυδιών, με τους παραγωγούς να αναμένουν καλύτερες σε σχέση με πέρσι τιμές για να καλύψουν το αυξημένο κόστος καλλιέργειας.

Καλή αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή καρυδιών, με τους παραγωγούς να αναμένουν καλύτερες σε σχέση με πέρσι τιμές για να καλύψουν το αυξημένο κόστος καλλιέργειας.

Ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου που βρίσκεται στο νομό Πέλλας, έξω από την Αριδαία, καλλιεργεί 3.500 καρυδιές σε 170 στρέμματα, διαφόρων ποικιλιών όπως Chandler, Franquette, Pedro και η πρώιμη Serr. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο «φέτος είχαμε μια καλή επικονίαση και αναμένουμε μια καλή παραγωγή γενικότερα στα καρύδια. Οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής στην περιοχή είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια. Όσες περιοχές όμως χτυπήθηκαν από χαλάζι έχουν πρόβλημα στην παραγωγή και θα πρέπει να κάνουν ψεκασμούς με χαλκό. 
Με 2 ευρώ το λίτρο πετρέλαιο όμως φέτος φοβόμαστε να ανέβουμε στο τρακτέρ για να κάνουμε κάποια εργασία. Όλο το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί όπως και στις άλλες καλλιέργειες.
Πέρσι η τιμή για την πεταλούδα ήταν στα 12 ευρώ και για το άσπαστο από 3,5 έως 4,5 ευρώ το κιλό. Αν και η ποσότητα είναι αυξημένη φέτος και με αυτές τις τιμές δύσκολο να έχει ο παραγωγός εισόδημα. Εκτιμώ ότι φέτος η τιμή θα έχει μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι γιατί αλλιώς δεν μπορεί να βγει ο παραγωγός. Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί από την ποιότητα και τη ζήτηση που θα υπάρχει στις αρχές του Οκτωβρίου».  

Ο κ. Βάιος Λιανός, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου, έχει 50 στρέμματα με καρύδια στην περιοχή της Ελασσόνας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο «φέτος είχαμε μια καλή χρονιά όσον αφορά την παραγωγή καρυδιών. Λόγω της υγρασίας υπήρξε ένα πρόβλημα ανθράκωση στα φύλλα. Όμως στην περιοχή πριν από περίπου ένα μήνα είχαμε συνεχόμενες χαλαζοπτώσεις με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή. Η συγκομιδή για όση παραγωγή έχει μείνει στην περιοχή ξεκινά από τα τέλη του Σεπτεμβρίου για τις πρώιμες ποικιλίες και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο».

Ο κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος, Γεωπόνος και Γενικός Διευθυντής στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί προσδοκούν μια καλή παραγωγή στα καρύδια φέτος. Ο καιρός έχει βοηθήσει την καλλιέργεια και δεν υπάρχουν προβλήματα.
Το μόνο πρόβλημα είναι η λειψυδρία. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο τα καρύδια θέλουν αρκετό νερό. Στην περιοχή έχουμε σοβαρό πρόβλημα.
Το αρδευτικό έργο στην λίμνη Τάκα, ένα έργο που θα βοηθούσε πολύ τους παραγωγούς στην περιοχή της Τεγέας, που έχει σοβαρό πρόβλημα νερού, δεν έχει προχωρήσει. Εδώ και 20 χρόνια δεν έχει δημοπρατηθεί αν και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου και μιλάμε για 6 χιλιόμετρα μήκος αρδευτικών δικτύων και εγκεκριμένου προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ. Οι αγρότες της Τεγέας και όλου του Μαντινειακού οροπεδίου στερούνται του αναγκαίου νερού για άρδευση. Τέτοια καθυστέρηση ούτε σε χώρες της Αφρικής δεν υπάρχει».  

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
09/08/2022 11:45 πμ

Δεν λείπουν τα προβλήματα και οι ζημιές από το έλκος, τη μελάνωση και τη σφήκα, όμως εμπορικά πάει πολύ καλά το προϊόν.

Μια ακόμα καλή χρονιά αναμένεται στο κάστανο, ένα προϊόν που έχει καταστεί περιζήτητο, αφήνοντας καλό εισόδημα στους παραγωγούς του, ιδίως εκείνους που το εμπορεύονται μόνοι τους. Μια πρώτη εικόνα δείχνει ότι φέτος αναμένεται μεγαλύτερη παραγωγή, σε σχέση με πέρσι.

Μελιβοία: Στα ποτίσματα οι αγρότες, αρκετά τα κάστανα και φέτος

Καλή παραγωγή, ίσως και στα ίδια επίπεδα με πέρσι αναμένει για την περιοχή της Μελιβοίας ο έμπειρος παραγωγός κ. Νίκος Τσιντσιράκος. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, πέρσι τα κάστανα τα χοντρά έως 40 κομμάτια στο κιλό έπιασαν μια τιμή έως και 4,5 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή αυτή το κάστανο αποτελεί επαγγελματική ασχολία, προσθέτει ο κ. Τσιντσιράκος, τονίζοντας ότι στη Μελιβοία έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα με το έλκος της καστανιάς και τη σφήκα, ενώ πλέον και η μελάνωση έχει ελάχιστες επιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Τσιντσιράκο, η παραγωγή κάστανου στη Μελιβοία μια καλή χρονιά φθάνει και στους 3.000 τόνους, ενώ στο δήμο Αγιάς μπορεί να φθάσει και τους 4.000 τόνους.

Καλή παραγωγή προμηνύεται στην Τρίπολη

Ο κ. Γιάννης Κόλλιας καλλιεργεί κάστανα στην ορεινή Αρκαδία και όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα δέντρα φαίνονται φορτωμένα, η χρονιά είναι όψιμη και γενικά δεν υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή και στην ποιότητα των καρπών έως σήμερα. Ο κ. Κόλλιας διαθέτει την παραγωγή μόνος του σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ μάρκετ), αποφέυγοντας κατ' αυτό τον τρόπο τους μεσάζοντες. Πέρσι μια μέση τιμή για το κάστανό του ήταν τα 2,50 με 2,60 ευρώ το κιλό. Όπως μας λέει οι καστανιές έχουν απαιτήσεις ακόμα και το επόμενο διάστημα για λίπανση ούτως ώστε να αναπτυχθεί ο καρπός και να είναι ποιοτικός. Οι δε μεγαλύτερες ανάγκες για την καστανοκαλλιέργεια, όπως μας λέει είναι στα εργατικά χέρια, καθώς χρειάζονται πολλά για τη συγκομιδή και την επεξεργασία, καθώς επίσης το κλάδεμα, το καθάρισμα κ.λπ.

Ικανοποιημένοι οι παραγωγοί στην Κρήτη με τις τιμές

Ο κ. Ιωάννης Κωστάκης, παραγωγός από την περιοχή των Χανίων με 15 στρέμματα καλλιέργεια κάστανου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι αποδόσεις κάθε χρόνο για όλους τους παραγωγούς βαίνουν μειούμενες, καθώς αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα από το έλκος της καστανιάς και τη μελάνωση. Από 8 τόνους που είχα παραγωγή πριν κάποια χρόνια, τώρα έχω κάθε χρόνο γύρω στους 2 τόνους μόλις. Αυτό αφορά όλους τους παραγωγούς, όχι μόνο έμενα. Έχουν γίνει προσπάθειες με νέες φυτεύσεις, αλλά σε δυο τρία χρόνια τα δέντρα βγαίνουν εκτός παραγωγής λόγω των προβλημάτων που προανέφερα. Ακόμα και τα νεαρά δέντρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Πριν δέκα χρόνια περίπου είχαν γίνει προσπάθειες για καταπολέμηση του έλκους, αλλά από ό,τι φάνηκε δεν ήταν αρκετές. Κάθε χρόνο που περνάει η πααραγωγή μειώνεται. Και τα νεαρά δέντρα που μπήκαν με πρωτοβουλίες τοπικών φορέων έχουν προβλήματα. Μόνο ένα 20% δεν έχει θέμα. Η καστανοκαλλιέργεια στην περιοχή μας αφήνει καλό εισόδημα. Φέτος αναμένεται καλύτερη παραγωγή σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές παραγωγού πέρσι ήταν στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό, αφήνοντας ικανοποιημένους τους παραγωγούς. Το κάστανο έχει καλό εισόδημα, αρκεί να μην υπάρχουν καλλιεργητικά προβλήματα. Φέτος η συγκομιδή θα αρχίσει στις 20 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου. Το θετικό με την καλλιέργεια αυτή είναι ότι δεν έχει πολλά έξοδα, παρά μόνο τα εργατικά ως επί το πλείστον».

Με υψηλή ζήτηση το κάστανο και στην Αιτωλοακαρνανία

Ο κ. Γιάννης Πετρόπουλος από το Άνω Κεράσοβο Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως η καλλιέργεια στην περιοχή αναπτύσσεται κι έχουν γίνει και αρκετές νέες φυτεύσεις τα τελευταία χρόνια. Φέτος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται ικανοποιητική παραγωγή. Οι τιμές πέρσι ήταν πολύ καλές για τους παραγωγούς και κυμάνθηκαν στα 2,70 με 2,80 ευρώ το κιλό. Κάποια θέματα υπάρχουν με το έλκος και την σφήκα της καστανιάς, όμως γίνονται προσπάθειες καταπολέμησής τους. Το κάστανο φεύγει άνετα και έχει μεγάλη ζήτηση, ιδίως για Ιταλία και εξαγωγή.

Καλή εικόνα και στη Χαλκιδική

Ο κ. Γιώργος Αρβανίτης καλλιεργεί κάστανα στο Νεοχώρι Χαλκιδικής. Όπως μας εξηγεί: «εδώ και πολλά χρόνια δεν κάνω καλλιεργητικές φροντίδες στις καστανιές μου, παρά μόνο τους ρίχνω πολλά νερά μέσα στον Αύγουστο. Έτσι η παραγωγή αργεί να ωριμάσει, όμως υπάρχει ποιότητα στον καρπό. Συγκομιδή ξεκινάω στα τέλη του Οκτωβρίου. Φέτος έχει πολύ καρπό και αναμένεται εξαιρετική ποιότητα. Την παραγωγή μου την διαθέτω μόνος μου σε τιμές από 3 έως 4 ευρώ ανά κιλό».

Τελευταία νέα
07/07/2022 01:22 μμ

Σε 40 με 45 μέρες από σήμερα σε κάποιες περιοχές της χώρας αναμένεται να αρχίσει η συλλογή του προϊόντος.

Ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός από τα Κανάλια Βόλου λέει στον ΑγροΤύπο ότι η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά και στην περιοχή ευτυχώς ο καρπός δεν έχει επηρεαστεί από τα χαλάζια. «Προσωπικά βλέπω τα δέντρα Φυρανιάς και ιδιαίτερα τα Τέξας φορτωμένα και με περισσότερο καρπό από πέρσι. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Δεκαπενταύγουστο και προς αρχές Σεπτεμβρίου. Εδώ και τρία χρόνια οι Φυρανιές εμφανίζουν πρόβλημα και ξηραίνονται από έναν μύκητα μάλλον, που διερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές. Λόγω της μεγάλης ποσότητας καρπού, τα δέντρα χρειάζονται πολύ νερό. Προσωπικά ήδη έχω φθάσει στα τέσσερα με πέντε ποτίσματα. Όσον αφορά στη ζήτηση, υπάρχει. Αποθέματα περσινά στους παραγωγούς είναι ελάχιστα και η τιμή παραμένει ψηλά, στα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό, όμως μένει να δούμε και το Σεπτέμβριο στο φουλ της συλλογής, πού θα κυμανθούν οι τιμές», σημειώνει.

Ο κ. Σπύρος Μαυρίδης, παραγωγός και έμπορος αμυγδάλου με 100 στρέμματα καλλιέργεια Τέξας και Φυρανιά στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς Σερρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως ο καρπός έχει πάρει τώρα καλό μέγεθος, αλλά φαίνεται πως πολλά δέντρα είναι επηρεασμένα από τις καιρικές συνθήκες. Και συγκεκριμένα, τις παγωνιές και τα χιόνια της άνοιξης και του χειμώνα και τώρα τελευταία τις χαλαζοπτώσεις που θα φέρουν μεγάλη απώλεια σε καρπό τη νέα σεζόν. Σε σχέση με τη ζήτηση ο κ. Μαυρίδης αναφέρει πως είναι σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι, με την τιμή της ψίχας για προϊόν περσινής εσοδείας να κυμαίνεται περί τα 6 ευρώ ανά κιλό.

Ο κ. Χρήστος Γκισάκης από την ομώνυμη Οικοτεχνία Κτήμα Γκισάκη καλλιεργεί 60 στρέμματα με Φυρανιά και Τουόνο στην περιοχή του Μαυρόλιθου Λάρισας. Όπως επισημαίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «σε περίπου 40 ημέρες από σήμερα θα ξεκινήσουμε τη συγκομιδή για τη νέα σεζόν. Γενικά στην περιοχή, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως θα είναι καλή από την άποχη της ποσότητας και αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Όμως προσωπικά αλλά και άλλοι παραγωγοί έχουν πάθει ζημιές από τις αναοιξιάτικες παγωνιές. Σε σχέση με τη ζήτηση του προϊόντος, τα πράγματα είναι πιο κάτω από πέρσι και η ζήτηση μέτρια, προφανώς λόγω οικονομικής συγκυρίας. Ο πιο πολύς κόσμος εδώ διαθέτει το αμύγδαλό του σε σπαστήρια που συνήθως κάνουν και εμπόριο. Προσωπικά διαθέτω μόνος μου την παραγωγή μου για να μη χάνω την υπεραξία και πουλάω το αμύγδαλο σταθερά στα 9 ευρώ το κιλό. Κάθε καλοκαίρι συνήθως ανεβαίνει, αλλά αυτό δεν το βλέπουμε έως τώρα να συμβαίνει».

Ο κ. Σπύρος Λυκούδης καλλιεργούσε μέχρι πρότινος ένα κτήμα 23 στρέμματα με αμυγδαλιές στο Αυλωνάρι Εύβοιας, αλλά πρόσφατα το πούλησε κρατώντας μόνο μερικά δέντρα σε άλλη περιοχή της Αττικής. Όπως επισημαίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «καλλιεργούσα ποικιλίες Φυρανιά, Φεραντουέλ και Τουόνο κυρίως. Η εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια έδειξη ότι τα πράγματα με την παραγωγή δεν είναι εύκολα. Χρειάζεται προσωπική δουλειά πολλές ώρες και επενδύσεις. Επίσης πρέπει να πούμε πως ανάλογα την περιοχή οι αμυγδαλιές είναι ευπρόσβλητες στον πάγο και παρενιαυτοφορούν. Κατά τα άλλα, από εμπειρία, είδα πως η Τουόνο έχει καλά δέντρα, καλές παραγωγές, αλλά όχι τόσο γευστικό αμύγδαλο. Αντίθετα οι Φυρανιές δίνουν μικρότερη παραγωγή, αλλά πιο γευστικό καρπό. Στην περιοχή μας, όσοι καλλιεργούν δίνουν χέρι με χέρι την παραγωγή τους στην τιμή των 8-10 ευρώ το κιλό, έτοιμο, σπασμένο αμύγδαλο. Πρέπει να πούμε ότι από το σύνολο της άσπαστης παραγωγής, μένει σε ψίχα το 1/3 περίπου. Με νεαρά δέντρα από 23 στρέμματα σήμερα μπορεί να πάρεις μια παραγωγή 3-4 τόνους εδώ».

Πιο ακριβή η εισαγωγή

Ο κ. Κώστας Δέδας διατηρεί στο Κιλκίς εταιρεία επεξεργασίας, συσκευασίας και χονδρικής πώλησης αμυγδάλου. Όπως μας αναφέρει δουλεύει κυρίως με εισαγόμενο προϊόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, εισαγόμενο αμύγδαλο έρχεται στη χώρα μας κυρίως από Ισπανία και ΗΠΑ, με την τιμή στα 4-4,5 ευρώ το κιλό. Όπως μας εξηγεί ο κ. Δέδας τα μεταφορικά κόστη στο αμύγδαλο έχουν μεν αυξηθεί, αλλά όχι όπως σε προϊόντα όπως το καλαμπόκι κ.λπ.

21/06/2022 12:09 μμ

Μια καλή παραγωγική χρονιά περιμένει φέτος το κελυφωτό φιστίκι. Περσινά αποθέματα δεν υπάρχουν, ενώ ρυθμιστής στην παγκόσμια αγορά αναμένεται να είναι η Τουρκία. 

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, παραγωγός και µέλος Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «μετά την περσινή χρονιά που είχαμε μια μειωμένη παραγωγή φέτος αναμένεται να έχουμε μια καλή ποσοτικά παραγωγική χρονιά στο κελυφωτό φιστίκι.

Ο κρύος χειμώνας με τις χαμηλές θερμοκρασίες βοήθησε τα δέντρα. Τον Μάιο είχε λίγες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προβλήματα από από μυκητολογικές προσβολές.

Επίσης οι ψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της ψύλλας στην φιστικιά. Οι ψεκασμοί σε συνδιασμό με τις βροχοπτώσεις του Ιουνίου και τις χαμηλές θερμοκρασίες σχεδόν εξαφάνισαν το έντομο. 

Οι παραγωγοί με την βοήθεια των γεωπόνων, λόγω των καλών τιμών που απόλαυσαν τα προηγούμενα χρόνια, επενδύουν στην φυτοπροστασία και μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα.

Επίσης οι χαλαζοπτώσεις δημιούργησαν κάποια προβλήματα σε περιοχές της χώρας αλλά δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή.

Όμως μεγαλύτερο κίνδυνο για την καλλιέργεια αποτελούν τα αγριογούρουνα. Προξενούν μεγάλες ζημιές εκτός των αροτραίων καλλιεργειών και στα δέντρα της φιστικιάς. Τους αρέσουν οι καρποί και μετά από αυτή την περίοδο θα ξεκινήσουν τα προβλήματα με τα κοπάδια που θα μπαίνουν στα χωράφια. Τα αγριογούρουνα μπορούν να φάνε τα φιστίκια πάνω στα δέντρα μέχρι ύψος 1,20 έως 1,30 μέτρα. Στα μικρά δέντρα μπορούν να σπάνε τα κλαδιά. Επίσης με τα δόντια τους αφαιρούν την φλούδα του κορμού και μπορεί το δέντρο να ξεραθεί.

Φέτος το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί αλλά δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η τιμή παραγωγού σε μια χρονιά που αναμένεται μεγάλη παραγωγή. Πέρσι είχε ξεκινήσει η τιμή από υψηλά επίπεδα αλλά στη συνέχεια μειώθηκε. Αποθέματα είναι ελάχιστα και η περσινή παραγωγή βρίσκεται στα χέρια των εμπόρων. Η τελευταία εμπορική συμφωνία που έκανε ο συνεταιρισμός με Ιταλούς έμπορους, στις αρχές Μαΐου, έφερε τιμή στα 8 ευρώ το κιλό.

Η φετινή ελληνική παραγωγή κελυφωτού φιστικιού αναμένεται να κυμανθεί σε 6 έως 8 χιλιάδες τόνους. Ένα μεγάλο πρόβλημα φέτος θα είναι η έλλειψη των εργατών γης. Η συγκομιδή μιας μεγάλης παραγωγής θέλει εργατικά χέρια και δεν είναι εύκολο να βρεθούν τον Αύγουστο που αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή.

Η Τουρκία θα είναι και φέτος ο ρυθμιστής της παγκόσμιας αγοράς με μια καλή παραγωγή που αναμένεται να ξεπεράσει τους 150.000 τόνους. Η γειτονική χώρα έχει την θέση του προνομιούχου εμπορικού εταίρου της ΕΕ και μπορεί να εξάγει αδασμολόγητα χιλιάδες τόνους φιστικιών, κυρίως προς Ιταλία και Γερμανία. Επίσης τα τουρκικά φιστίκια ελέγχονται για επιτρεπτά όρια μια φυτοπροστατευτικής ουσίας που έχει καταργηθεί στην ΕΕ. Αντίθετα στα ελληνικά φιστίκια απαγορεύεται η ανίχνευση της απαγορευμένης ουσίας. Αυτό θεωρώ ότι είναι αθέμιτος ανταγωνισμός».

Για μια καλή παραγωγική χρονιά κάνει λόγο και ο κ. Βασίλης Ζυγομήτρος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου Θερμοπύλες. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια και αναμένεται να έχουμε μια καλή παραγωγή. Φυτοπροστατευτικά προβλήματα δεν υπάρχουν ούτε είχαμε προβλήματα στην περιοχή με χαλαζοπτώσεις.

Το πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς είναι η συγκομιδή και η έλλειψη εργατών γης. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αναμένεται να οδηγήσει συντομότερα την πλήρη εκμηχάνιση της συγκομιδής στην χώρα μας, αν και το κόστος αυτής της επένδυσης είναι αυξημένο για τους παραγωγούς».

02/06/2022 04:13 μμ

Όπως αναφέρει η ισπανική οργάνωση UPA (Ένωση Μικρών Αγροτών και Κτηνοτρόφων), για δεύτερη χρονιά αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή αμυγδάλων.

Συγκεκριμένα η ισπανική παραγωγή αμυγδάλου προβλέπεται για την περίοδο 2022/2023 να είναι κατά 29% μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και να ανέλθει στους 61.684 τόνους (από 87.215 τόνους το 2021/2022).

Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται στους παγετούς που έπληξαν κυρίως τις βόρειες περιοχές της Ισπανίας αλλά και στην μεγάλη ξηρασία. Επίσης υπήρξαν ζημιές στην παραγωγή από φυτοπαθολογικά αίτια (μύκητες) στις περιοχές της Ανδαλουσίας (29.939 τόνοι), Μούρθιας (6.700 τόνοι) και Βαλένθιας (4.845 τόνοι). 

Η μείωση αυτή της παραγωγής πάντως δεν αντισταθμίστηκε από την είσοδο στην παραγωγική διαδικασία νέων δέντρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δήλωσης καλλιέργειας στην Ισπανία για την περίοδο 2022/2023 έχουμε μια έκταση καλλιέργειας 5.221.420 στρέμματα, παρουσιάζουν αύξηση, κατά 7,99%, σε σχέση με την περσινή περίοδο. Η έκταση της βιολογικής καλλιέργειας αμυγδάλων αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% αυτής της έκτασης.

17/05/2022 09:25 πμ

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση του INC.

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, ελαφρώς αυξημένη περιμένουν την παγκόσμια παραγωγή αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρθηκε στη διάρκεια του 39ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ξηρών Καρπών και Αποξηραμένων Φρούτων, που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι. Το 39ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ξηρών Καρπών και Αποξηραμένων Φρούτων πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 13 Μαΐου 2022 στο πολυτελές Madinat Jumeirah Resort.

Περισσότεροι από 1.100 επαγγελματίες του κλάδου από 64 χώρες συγκεντρώθηκαν, για να συζητήσουν και να συζητήσουν τα πιο κρίσιμα για τον κλάδο ζητήματα, όπως είναι η ανάπτυξη της αγοράς, η βιωσιμότητα, η διατροφική έρευνα, οι ευκαιρίες αλλά και οι απειλές που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η βιομηχανία ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβουλίου Ξηρών Καρπών και Αποξηραμένων Φρούτων (INC), ο Mohammed Saeed Al Nuaimi, βοηθός υφυπουργός στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλωσόρισε τους αντιπροσώπους στο συνέδριο και τόνισε πως το Ντουμπάι συνεχίζει τις προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων και την οικοδόμηση μιας βιώσιμης βιομηχανίας.

Προβλέψεις για την παραγωγή ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων

Η παγκόσμια παραγωγή ξηρών καρπών κατά την περίοδο 2022/2023 αναμένεται να φτάσει τους 5,4 εκατ. τόνους (με βάση τον πυρήνα, εκτός από τα φιστίκια με το κέλυφος), αυξημένη κατά 6% από την προηγούμενη σεζόν, όπως αναφέρθηκε από τους ηγέτες του κλάδου στα στρογγυλά τραπέζια του Συνεδρίου. Αν και είναι ακόμη νωρίς στη σεζόν, τονίζεται στην ανακοίνωση του INC, για να γίνει πρόγνωση για τις τελικές αποδόσεις, οι πιο σημαντικές αυξήσεις προβλέπονται για τα καρύδια (18%), τα καρύδια Βραζιλίας (18%), τα κάσιους (8%), τα φουντούκια (7%), φιστίκια και μακαντάμια (5% το καθένα), και πεκάν (3%). Η παραγωγή αμυγδάλου, που προβλέπεται να ανέλθει σε πάνω από 1,6 εκατ. τόνους, αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα της χρονιάς 2021/22.

Σύμφωνα με πρώιμες εκτιμήσεις, η παγκόσμια παραγωγή φιστικιών το 2022/23 προβλέπεται να ανέλθει σε 47,8 εκατ. τόνους (με βάση το κέλυφος). Η παγκόσμια παραγωγή αποξηραμένων φρούτων προβλέπεται να ανέλθει σε 3,2 εκατ. τόνους, αυξημένη 4% από το 2021/22, καθώς οι παγκόσμιοι όγκοι αναμένεται να αυξηθούν για τα αποξηραμένα κράνμπερις (16%), τα δαμάσκηνα (6%), τους χουρμάδες και τα αποξηραμένα σύκα (5% έκαστο) και σταφίδες, σουλτανίνες και μη (3%).

Σύμφωνα με το INC, καθ’ όλη τη διάρκεια των στρογγυλών τραπεζών, οι ηγέτες του κλάδου συμφώνησαν ότι ο κλάδος πρέπει να προχωρήσει ενωμένος, για να προωθήσει την κατανάλωση ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων. Οι καθυστερήσεις αποστολής και το αυξημένο κόστος μεταφοράς έχουν καταπονήσει τον κλάδο, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. Μια σημαντική ευκαιρία για τη βιομηχανία να αυξήσει την κατανάλωση επικεντρώνεται στις ευκαιρίες υψηλής ανάπτυξης σε αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα, καθώς και μέσω της εστίασης στην καινοτομία και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

28/04/2022 04:22 μμ

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια, με τους παραγωγούς να βρίσκονται στον δεύτερο ή τρίτο ψεκασμό.

Ανακάμπτει σταδιακά η ζήτηση για κελυφωτό φιστίκι, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και το τουριστικό ρεύμα μεγαλώνει. Οι ντόπιοι παραγωγοί από την πλευρά τους λένε στον ΑγροΤύπο ότι τα δέντρα τώρα είναι σε καρποφορία και δεν υπάρχουν προβλήματα καλλιεργητικής φύσης.

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, ο οποίος λειτουργεί από το 2009 δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «έχει αρχίσει πάλι η κινητικότητα στην αγορά του κελυφωτού φιστικιού. Οι τιμές για τα ανοικτά φιστίκια ανέρχονται σε 8 με 8,30 ευρώ το κιλό την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ το κλειστό φιστίκι πιάνει 1 ευρώ λιγότερο. Το εμπόριο έχει αρχίσει να προπαγανδίζει σε σχέση με τις τιμές και λέει από τώρα ότι οι νέες σοδειές θα είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις περσινές. Μέχρι να κάνουμε συγκομιδή υπάρχει μεγάλος δρόμος και ο αστάθμητος παράγοντας έχει να κάνει πάντα με τον καιρό. Έως σήμερα λόγω και των μειωμένων βροχοπτώσεων δεν έχουμε προβλήματα μυκητολογικά. Βέβαια είναι και νωρίς αφού τώρα σχηματίστηκε ο καρπός. Στην ανθοφορία δεν είχαμε προβλήματα, αλλά πιο κρίσιμη περίοδος θα είναι εκείνη του Μαΐου - Αυγούστου, όπου πολλά μπορούν να συμβούν». Αποθέματα, σύμφωνα τέλος, με τον κ. Κουκουτσέλο είναι είδος προς... εξαφάνιση αυτή την περίοδο και ειδικά με τον τουρισμό αναμένεται να εξαφανιστούν και τα όποια υπάρχοντα, ενώ νέες φυτεύσεις γίνονται πλέον ελάχιστες.

Μια κάπως διαφορετική... άποψη έχει ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από το νομό Φθιώτιδας, ο οποίος δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του τα εξής: «αυτές τις ημέρες καταγράφεται μια κινητικότητα στο εσωτερικό εμπόριο και υπάρχει ζήτηση για ανοικτό φιστίκι, καθαρό, χωρίς εντομολογικά προβλήματα, με την προσφερόμενη τιμή στα 7,8 ευρώ το κιλό συν το ΦΠΑ. Γενικά το Πάσχα η ζήτηση δεν ήταν και τόσο υψηλή όπως ανέμεναν ίσως όσοι έχουν κρατήσει ποσότητες από πέρσι. Τώρα αναμένουμε τη νέα σοδειά, η οποία αν δεν προκύψει κάτι στην πορεία, σίγουρα θα είναι μεγαλύτερη από πέρσι. Μεγαλύτερη σοδειά αναμένει και η Τουρκία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Καλλιεργητικά πάμε πολύ καλά και υπάρχουν παραγωγοί που έχουν κάνει και τρεις ψεκασμούς, άλλοι που έχουν κάνει μόνον έναν ή και κανέναν. Αποθέματα σε φιστίκι υπάρχουν, αλλά οι έμποροι φαίνεται πως θα περιμένουν για αγορές από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα, όσοι έχουν περιθώριο».

15/03/2022 11:37 πμ

Για σοβαρές ζημιές κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις από τους παγετούς των πρηγούμενων ημερών στις δενδροκαλλιέργειες της Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Χαλκιδικής και Λάρισας. Έχουν πληγεί δαμασκηνές, βερικοκιές και κάποιες ποικιλίες αμυγδαλιών ροδακινιών και νεκταρινιών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αστέριος Νάνος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Ελασσόνας, «στη φάση της ανθοφορίας βρίσκονται οι πρώιμες ποικιλίες αμυγδαλιάς (Τέξας) και όπως φαίνεται θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή που έφτασαν στους -4 και -5 βαθμούς Κελσίου. Τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να δούμε το μέγεθος των ζημιών στην παραγωγή».

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν σοβαρές ζημιές στα πυρηνόκαρπα λόγω των παγετών. Αφορούν ποικιλίες που είναι στο στάδιο της ανθοφορίας. Βέβαια οι ζημιές είναι ανάλογα την κάθε περιοχή. Έχουν πληγεί κυρίως τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα και κάποιες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε για τέσσερις ημέρες συνεχόμενους παγετούς μεγάλης διάρκειας με χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δημιουργεί πρόβλημα ο παγετός στους δενδροκαλλιεργητές της Ημαθίας. Περιμένουμε χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες και το επόμενο Σαββατοκύριακο». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «για τρεις ημέρες είχαμε θερμοκρασίες -7 βαθμούς Κελσίου. Η διάρκεια τους ήταν πάνω από 8 ώρες. Κάποιες περιοχές έχουν μεγάλες ζημιές στα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια επλήγησαν οι πρωιμοανθείς ποικιλίες. Μικρότερη ζημιά είχαν τα συμπύρηνα. Όσο περνάνε οι ημέρες γίνεται πιο ορατό το πρόβλημα. Οι ζημιές από τον παγετό σε συνδιασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας δείχνουν ότι φέτος θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους καλλιεργητές της Πέλλας. Για να αντιμετωπίσεις τον παγετό θα πρέπει να έχεις δική σου γεώτρηση. Η μέθοδος του καταιονισμού με εφαρμογή νερού μέσω εκτοξευτήρων (μπεκ) ή άρδευσης με κατάκλιση είναι μέτρα κατά του παγετού. Στις περιοχές μας όμως οι περισσότεροι παραγωγοί ποτίζουν με νερά από ΤΟΕΒ, που η αρδευτική περίοδος ξεκινά από τον Μάιο». 

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε δύο ημέρες (το προηγούμενο Σαββατοκύριακο) που υπήρξαν χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή. Επηρεάστηκαν κυρίως οι μισοάνοικτες ποικιλίες πυρηνόκαρπων. Βλέπουμε στις προβλέψεις ότι θα συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν επαληθευτούν τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε όλες τις ποικιλές και θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς». 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού στην Κοζάνη κ. Βασίλης Τζουράς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι παγετοί έπληξαν τις προανθισμένες ποικιλίες βερικοκιάς, δαμασκηνιάς και ροδακινιάς. Αν συνεχιστούν οι παγετοί και τις επόμενες εβδομάδες τότε θα μεγαλώσει το πρόβλημα γιατί όλο και περισσότερες ποικιλίες θα μπουν στο ανθικό στάδιο και η ζημιά στην παραγωγή θα είναι μεγάλη». 

18/02/2022 11:09 πμ

Κάμψη 16% στην παραγωγή κελυφωτού φιστικιού τη χρονιά που μας πέρασε βλέπει διεθνώς το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ενώ η άρση των μέτρων για τον κορονοϊό δημιουργεί νέο τοπίο.

Στην έκθεση μηνός Φεβρουαρίου που εξέδωσε την Πέμπτη το USDA τονίζει πως, η παγκόσμια παραγωγή για το 2021-2022 (δηλαδή αυτή που μας πέρασε) θα είναι τελικώς μειωμένη κατά 16% (φθάνοντας τους 829.000 τόνους), κάτι που οφείλεται στην μείωση της παραγωγής σε Ιράν και Τουρκία. Σημειωτέον ότι η παραγωγή του κελυφωτού φιστικιού στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να ανακάμπτει.

Ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων διαθέσιμων προμηθειών, η παγκόσμια κατανάλωση, το εμπόριο και τα τελικά αποθέματα αναμένεται να μειωθούν, επισημαίνει το USDA. Η παραγωγή του Ιράν, σύμφωνα με την Ιρανική Ένωση Φιστικιών, προβλέπεται μειωμένη κατά 29% (135.000 τόνοι), καθώς οι ζημιές από τον παγετό σε πολλές ζώνες μείωσαν τις αποδόσεις. Ως αποτέλεσμα της μικρότερης σοδειάς, οι εξαγωγές προβλέπονται 41% χαμηλότερες, στους 135.000 τόνους. Η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται σχεδόν αμετάβλητη, ενώ τα τελικά αποθέματα έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό στους 5.500 τόνους.

Στις ΗΠΑ τώρα η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί ξανά, κερδίζοντας 10%, για να φθάσει σε ύψη ρεκόρ (523.000 τόνοι) λόγω των υψηλών αποδόσεων και των νέων φυτειών. Την τελευταία φορά που η παραγωγή αυξήθηκε για δυο συνεχόμενα έτη ήταν το 2010-2011, όταν οι υψηλές αποδόσεις συνδυάστηκαν επίσης με αύξηση στα καλλιεργούμενα στρέμματα. Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται σε δεδομένα της Διοικούσας Επιτροπής Φιστικιών. Οι εξαγωγές τώρα προβλέπονται σχεδόν 25% υψηλότερες σε ύψη ρεκόρ (290.000 τόνοι) λόγω των αποστολών στις κορυφαίες αγορές της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά την κατανάλωση και τις αποστολές - ρεκόρ, τα τελικά αποθέματα αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, στους 155.000 τόνους, δηλαδή σε ύψη ρεκόρ.

Η παραγωγή της Τουρκίας την ίδια ώρα κλείνει μειωμένη 65% (87.000 τόνοι), λόγω των χαμηλών αποδόσεων που οφείλονται στην παρενιαυτοφορία. Η χαμηλότερη παραγωγή θα έχει περιορισμένη επίδραση στο εμπόριο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς καταναλώνεται εγχωρίως. Παράλληλα, οι εισαγωγές της Κίνας προβλέπεται να μειωθούν σχεδόν 10% (140.000 τόνοι), καθώς οι αποστολές, δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο τα προηγούμενα χρόνια. Η Σαγκάη και το Πεκίνο είναι βασικές αγορές για τα φιστίκια των ΗΠΑ, ενώ άλλες πόλεις προτιμούν εισαγωγές σε πιο ανταγωνιστικές τιμές από το Ιράν. Όσον αφορά στην ΕΕ, η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6.000 τόνους, για να φθάσει στους 23.000 τόνους, με ελαφριά αύξηση σε Ισπανία και Ιταλία. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 11% (135.000 τόνοι), με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο.

Στα κλαδέματα είναι οι παραγωγοί στην Ελλάδα

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός και συνεταιριστής από το νομό Φθιώτιδας, οι περισσότεροι παραγωγοί αυτή την περίοδο κάνουν κλαδέματα ή τα έχουν ολοκληρώσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περσινή παραγωγή στην Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλή και δεν ξεπέρασε τους 4.000 - 5.000 τόνους. Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, φέτος το Πάσχα, οπότε ανέκαθεν το ντόπιο φιστίκι πιάνει υψηλά έτους λόγω της ζήτησης από το εμπόριο, ίσως τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Πάντως πρόπερσι το Πάσχα, θυμίζουμε, πως το ντόπιο φιστίκι έπιασε και τα 11 ευρώ το κιλό. Σε σχέση με τις επόμενες καλλιεργητικές φροντίδες, ο ίδιος, αλλά και άλλοι παραγωγοί μας είπαν πως στα τέλη Μαρτίου, με το που πετάξουν άνθος τα δέντρα, θα πρέπει να γίνει ο πρώτος ψεκασμός. Σε σχέση τέλος με την κατανάλωση αξίζει να επισημανθεί πως τους επόμενους μήνες αναμένεται η σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, γεγονός που ίσως επιδράσει θετικά στο εγχώριο εμπόριο.

17/01/2022 03:00 μμ

Μέχρι και 25 ευρώ πιάνει στο ράφι η ψίχα αμυγδάλου τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα έχει ανέλθει την δεδομένη χρονική στιγμή η τιμή του αμυγδάλου στο ράφι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, με το χύμα προϊόν να πιάνει μέχρι και 25 ευρώ το κιλό, ενώ το τυποποιημένο, να υπάρχει και σε ακόμα μεγαλύτερες τιμές, βάσει αναφορών των παραγωγών.

Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως μας είπαν Θεσσαλοί αμυγδαλοπαραγωγοί το άσπαστο προϊόν πωλείται έως και 6,5 ευρώ το κιλό, 1 τουλάχιστον δηλαδή ευρώ, πάνω από πέρσι τέτοια περίοδο.

Στην χονδρική αυτή την περίοδο, όποιος παραγωγός έχει απόθεμα, μπορεί να πουλήσει ψίχα σε τιμές έως 9,50 ευρώ το κιλό, ενώ αρκετοί είναι οι αγρότες που διαθέτουν μόνοι τους το προϊόν, εξασφαλίζοντας καλά χρήματα (9-11 ευρώ το κιλό).

Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός αμυγδάλου από τα Κανάλια Βόλου, όπου υπάρχουν αρκετά στρέμματα με το συγκεκριμένο προϊόν, φέτος είναι εξαιρετικά λίγες οι ποσότητες του ντόπιου προϊόντος, λόγω των ζημιών από τους παγετούς, με αποτέλεσμα να έχει πάρει την ανιούσα η τιμή του προϊόντος, ενώ οι αγρότες βασίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά στις αποζημιώσεις που έδωσε η πολιτεία (ΕΛΓΑ).

Από την πλευρά του, ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την Πέλλα που διαθέτει σπαστήρα και έχει καλή εικόνα γενικά για την αγορά ξηρών καρπών δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές παραγωγού στο αμύγδαλο είναι αυτή την περίοδο έως και 9,30 ευρώ το κιλό, συν ΦΠΑ και πως υπάρχει ζήτηση ιδίως σε εορταστικές περιόδους. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει κινητικότητα ενόψει Αποκριάς ήδη. Τέλος, όπως μας λέει ο κ. Τσομπανάκης, οι παραγωγοί που βάζουν ή θέλουν να βάλουν αμυγδαλιές, θα πρέπει να κάνουν καλή έρευνα για τις ποικιλίες που κάποιοι τους προτείνουν.

17/01/2022 02:43 μμ

Στασιμότητα έχουμε αυτή την εποχή στην αγορά του κελυφωτού φιστικιού. 

Τα περισσότερα κελυφωτά φιστίκια που μαζεύτηκαν φέτος έχουν ήδη σχεδόν πουληθεί από τους παραγωγούς και τα όποια αποθέματα εντοπίζονται πλέον, κυρίως, σε χέρια μεσιτών, μεταποιητών και αγροτικών συνεταιρισμών, αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης κ. Μάκης Μπούργος.

Και προσθέτει: «αυτή την εποχή υπάρχει εμπορική «ακινησία» στην αγορά. 

Την φετινή περίοδο τα φιστίκια πουλήθηκαν από τους παραγωγούς από 8,5 έως 9,2 ευρώ το κιλό. Οι ελπίδες για αυξημένη ζήτηση τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς δεν δικαιώθηκαν λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Τώρα περιμένουμε από το Πάσχα να ζεσταθεί η ζήτηση.

Φέτος οι Ιταλοί αν και ήρθαν δεν αγόρασαν τελικά φιστίκια από Ελλάδα. Η μειωμένη παραγωγή έφερε αύξηση τιμής. Πέρσι που οι τιμές ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα ήρθαν και αγόρασαν. Επίσης η υποτίμηση του νομίσματος βοήθησε τις τουρκικές εξαγωγές για αυτό εκεί κατευθύνθηκαν οι Ιταλοί έμποροι».  

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου Θερμοπύλες, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι η «δεν υπάρχει καθόλου εμπορικό ενδιαφέρον για φιστίκια αυτή την εποχή. Περιμέναμε να είχαμε μια ζήτηση στις γιορτές των Χριστουγέννων αλλά τα μέτρα στην εστίαση δημιούργησαν πρόβλημα στη ζήτηση. Εκτιμώ ότι μετά τον Φεβρουάριο θα έχουμε κάποιο εμπορικό ενδιαφέρον για το προϊόν».

07/12/2021 04:24 μμ

Σύμφωνα με σχετική έκθεση που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την ζήτηση αυτή.

Βουλγαρία: Η εγχώρια παραγωγή ξηρών καρπών

Το έτος εμπορίας 2020-2021, οι μέσες αποδόσεις των ξηρών καρπών μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι αποδόσεις στο αμύγδαλο έπεσαν 29% και στο καρύδι 12%. Ο όγκος παραγωγής αμυγδάλου μειώθηκε 8%, ενώ στο καρύδι αυξήθηκε 12%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η εγχώρια προσφορά ξηρών καρπών να μειωθεί. Η παραγωγή αμυγδάλου μειώθηκε 34% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η παραγωγή καρυδιών μειώθηκε λιγότερο απότομα (-2%) και διατηρήθηκε σε επίπεδα πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Η χαμηλότερη προσφορά ντόπιων αμυγδάλων οδήγησε σε υψηλότερες εισαγωγές το 2020-2021, ενώ οι εισαγωγές καρυδιών προβλέπεται να παραμείνουν στάσιμες ή να μειωθούν λίγο. Οι μέσες τιμές εισαγωγής αμυγδάλων είναι χαμηλότερες από εκείνες του 2020-2021 έως σήμερα, σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν και πιο προσιτές για πελάτες με μικρότερο... πορτοφόλι. Δεδομένου ότι οι πωλήσεις αμυγδάλων μέσω των καναλιών Horeca είναι σημαντικές, η συνολική κατανάλωση αμυγδάλων (όγκος) εκτιμάται ότι θα μειωθεί, όχι όμως σημαντικά. Η χαμηλότερη παραγωγή καρυδιών, μαζί με την αμφισβητήσιμη ποσότητα, δεν αντισταθμίστηκε από τις εισαγωγές λόγω της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης. Η κατανάλωση μειώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, διακόπτοντας τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη.

Προβλέψεις για το 2021-2022

Το έτος εμπορίας 2021-2022, με βάση την έκταση που συγκομίστηκε και τις αποδόσεις, η παραγωγή αμυγδάλου αναμένεται να ανακάμψει. Η παραγωγή καρυδιού είναι πιθανό να αυξηθεί. Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία δελτία του υπουργείου Γεωργίας (MinAg), στις 4 Νοεμβρίου 2021, η έκταση της καρυδιάς, στην οποία είχε προχωρήσει η συγκομιδή, ήταν 12% υψηλότερη, οι μέσες αποδόσεις 38% υψηλότερες και η παραγωγή 23% πάνω από την ίδια περίοδο, ένα χρόνο πριν. Η κατανάλωση προβλέπεται πως θα ανακάμπτει σταθερά, λόγω της έλλειψης περιορισμών μέχρι σήμερα και του ισχυρότερου τουριστικού ρεύματος. Οι εισαγωγές αμυγδάλων προβλέπεται να αυξηθούν, λόγω της υψηλότερης ζήτησης, αν και αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα. Όσον αφορά στα καρύδια, οι εισαγωγές προβλέπεται να μειωθούν λόγω των συσσωρευμένων αποθεμάτων από την χρονιά 2020-2021 και της υψηλότερης εγχώριας προσφοράς, αν και η κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί.

Η αγορά των ξηρών καρπών

Η Βουλγαρική αγορά λιανικής στους ξηρούς καρπούς με κέλυφος το 2020 αποτιμώνταν σε 104,9 εκατομμύρια λέβα (64 εκατομμύρια δολάρια), ενώ το 2021 εκτιμάται σε 110,4 εκατομμύρια λέβα (67 εκατομμύρια δολάρια). Οι αριθμοί αυτοί φανερώνουν υψηλότερη ανάπτυξη 6,6% το 2020, σε σχέση με το 2019, σε σύγκριση με 4,8% ανάπτυξη, που επιτεύχθηκε το 2019, από το 2018. Η ανάπτυξη της λιανικής για το 2021 προβλέπεται να ανέλθει στο 5,2%, σε σύγκριση με το 2020. Οι λιανικές πωλήσεις ξηρών καρπών αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές στον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, σε σύγκριση με τις πωλήσεις της βιομηχανίας τροφίμων, λόγω της στροφής του κοινού στην υγιεινή διατροφή.

Κατανάλωση - εμπόριο

Η FAS Sofia εκτιμά την κατανάλωση αμυγδάλου σε 2.274 τόνους το έτος 2020-2021, δηλαδή κατά 1% μειωμένη, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η κατανάλωση αμυγδάλου εκτιμάται σε 2.350 τόνους το 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση 3,3% σε σχέση με την προηγούμενη εμπορική χρονιά, λόγω των προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης από τους καταναλωτές (ειδικά στα καταστήματα Horeca) και από τους μεταποιητές. Η Βουλγαρία είναι καθαρός εισαγωγέας και καταναλωτής αμυγδάλων. Οι ετήσιες εισαγωγές κυμαίνονται μεταξύ 1.700-2.000 τόνους.

Παραγωγή καρυδιών

Την περίοδο 2020-2021 ήταν μια μικτή χρονιά για την παραγωγή καρυδιών. Οι εκτάσεις μειώθηκαν 11%, ωστόσο, η εσοδεία αυξήθηκε 12% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η παραγωγή και η κατανάλωση καρυδιών, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, είναι σημαντική και εκτός εμπορικών καναλιών. Όσον αφορά στην εμπορία του προϊόντος, όπως αναφέρει το USDA, οι εισαγωγές καρυδιών έχουν αυξηθεί από το 2017-2018, όπως προέβλεψε η Post, λόγω της ισχυρότερης ζήτησης των καταναλωτών και της μεταποίησης για ποιοτικό προϊόν.

25/11/2021 02:24 μμ

Την τελευταία πενταετία η επέκταση της καλλιέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς το προϊόν έχει αυξημένο εξαγωγικό ενδιαφέρον και καλή τιμή. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως ελληνικές, καθώς έχουν αξιόλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά και έχουν ζήτηση στην αγορά.

Ο κ. Ζιγομήτρος Βασίλης, πρόεδρος του ΑΣ «Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου» στη Φθιώτιδα επισημαίνει ότι στην περιοχή Μώλου - Μάκρης έχει συγκεντρωθεί το 50% της συνολικής παραγωγής κελυφωτού φιστικιού στη χώρα. Την τελευταία 5ετία έχει γίνει σημαντική επέκταση της καλλιέργειας αν και τον τελευταίο χρόνο ο ρυθμός αύξησης έχει μειωθεί. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι η Ποντίκης και η Νυχάτη. Πλέον δυναμικά μπαίνει και η Λάρισα με μεγάλη αύξηση στρεμμάτων. Οι νέες φυτεύσεις γίνονται Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Ο κ. Κουκουτσέλος Χρήστος αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού «Θεσσαλικό Φιστίκι», επίσης κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση στρεμμάτων. «Αυτήν την στιγμή τα στρέμματα στην περιοχή είναι περίπου 2.500-2.800. Έχουν γίνει και φέτος νέες φυτεύσεις αλλά όχι στο βαθμό των προηγούμενων ετών όπου τον χρόνο φυτεύονταν 400 στρέμματα. Φέτος φυτεύτηκαν περίπου 200 - 150 στρέμματα. Τώρα είναι η περίοδος όπου γίνεται η προετοιμασία του εδάφους και σκάβονται οι λάκοι φύτευσης. Οι φυτεύσεις ξεκινούν από τον Φεβρουάριο. 

Συνήθως στο στρέμμα φυτεύονται περίπου 25-27 δέντρα σε αποστάσεις 6 x 6 και 7 x 7 μέτρα. Χρησιμοποιείται κυρίως η ποικιλία Αιγίνης και σε μικρότερο ποσοστό η ποικιλία Ποντίκης. Σε άλλες περιοχές μπαίνει δυναμικά η καλλιέργεια αμυγδάλου. Στην περιοχή μας πριν μία δεκαετία τα περισσότερα δέντρα ήταν αμυγδαλιές, ωστόσο έχουν αντικατασταθεί γιατί μεγάλο ποσοστό αυτών πάγωσαν από τους παγετούς. Η φιστικιά έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή στους παγετούς. 

Μετά από τόσα χρόνια μόνο φέτος είχαμε πρόβλημα σε μικρό ποσοστό από τους παγετούς που είχε αποτέλεσμα κυρίως τη δημιουργία κούφιων, χωρίς σπέρμα καρπών. Αυτήν την περίοδο έχουμε ξεκινήσει το κλάδεμα. Παράλληλα, χορηγούνται λιπάσματα με Φώσφορο και Κάλιο.

Κατά τα πρώτα 3-4 χρόνια ανάπτυξης των δέντρων μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια με βίκο, βρώμη και κουκιά. Παράλληλα, δεν είναι απαιτητική καλλιέργεια ως προς την άρδευση. Στην περιοχή υπάρχει υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία εξαιτίας της λίμνης Κάρλα και των επιφανειακών υδάτων που είναι υψηλά και το 95% των δέντρων δεν ποτίζεται. Όσο απομακρυνόμαστε από την περιοχή τόσο αυξάνονται οι ανάγκες της καλλιέργειας σε πότισμα. Η υψηλή υγρασία έχει ωστόσο αρνητικό αντίκτυπο στην εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών όπως είναι η Σεπτόρια και η Βοτρυοσφαιρίωση και απαιτούνται διπλάσιοι ψεκασμοί από περιοχές που δεν βρίσκονται δίπλα σε επιφανειακά ύδατα. Το γεγονός αυτό αυξάνει σημαντικά το κόστος καλλιέργειας.

Τέλος, η καλλιέργεια αργεί να έρθει σε παραγωγή. Η πρώτη παραγωγή αναμένεται μετά από 7-8 έτη, αξιόλογες ποσότητες παίρνουμε στα 10 έτη (8-10kg ανά δέντρο) και οι μεγαλύτερες ποσότητες λαμβάνονται όταν τα δέντρα βρίσκονται στην πλήρη αναπαραγωγική περίοδο (μετά τα 15 έτη) όπου οι ποσότητες φτάνουν τα 15 kg το δέντρο. 

Η τιμή είναι καθοριστικός ρόλος για την επιλογή της καλλιέργειας. Αν το προϊόν πέσει στα 5 ευρώ το κιλό η καλλιέργεια θα είναι ασύμφορη. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές είναι πολύ ικανοποιητικές. Φέτος η τιμή παραγωγού είναι στα 9,30 ευρώ το κιλό στο φιστίκι με κέλυφος και στα 8 ευρώ για τα κλειστά φιστίκια. 

Δίνουμε τα φιστίκια κυρίως στο εξωτερικό (Ιταλία, Σουηδία) και φέτος δώσαμε κάποιες ποσότητες στην Ελλάδα. Η αγορά μας έχει δείξει ότι οι ποικιλίες που χρησιμοποιούμε αρέσουν».

24/11/2021 09:28 πμ

Τι δείχνουν τα προσφάτως ενημερωμένα στοιχεία του INC.

Το Διεθνές Συμβούλιo Αποξηραμένων Φρούτων και Ξηρών Καρπών (INC) δημοσίευσε την τελευταία του παγκόσμια στατιστική ανασκόπηση, με ανανεωμένες προβλέψεις παραγωγής για την περίοδο 2021-2022, σχετικά με τους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια και τα αποξηραμένα φρούτα.

Όπως αναφέρει σε αυτήν, με την ολοκλήρωση της συγκομιδής στο βόρειο ημισφαίριο, η παγκόσμια παραγωγή ξηρών καρπών για την περίοδο 2021-2022 εκτιμάται σε περίπου 5 εκατ. τόνους (με βάση τον πυρήνα, εκτός από τα φιστίκια με το κέλυφος), μειωμένη κατά 8% από το 2020 - 2021. Ωστόσο, η παραγωγή ακολουθεί αυξητική τάση την τελευταία δεκαετία και κυμαίνεται σε επίπεδα ανώτερα των όγκων των περιόδων από 2011-2012 έως και 2019-2020.

Μεταξύ 2011-2012 και 2021-2022, η παραγωγή ξηρών καρπών αυξήθηκε κατά 54%. Παρά τις διαταραχές στην αγορά, που οφείλονται στη πανδημία του κορονοϊού, η συνολική ζήτηση παρέμεινε ισχυρή την περίοδο εμπορίας 2020-2021, με τις περισσότερες εξαγωγές ξηρών καρπών να παρουσιάζουν αυξήσεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν και μάλιστα να σημειώνουν ρεκόρ διεθνών αποστολών.

Αυτή τη σεζόν, τα προβλήματα στις μεταφορές και γενικότερα στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργούν ορισμένες καθυστερήσεις και βραχυπρόθεσμες ελλείψεις εφοδιασμού, καθιστώντας πρόκληση την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της κατάστασης ανά πάσα στιγμή.

Με τις ΗΠΑ να αναμένουν μικρότερη σοδειά, η παγκόσμια παραγωγή αμυγδάλου προβλέπεται να μειωθεί από το 2020-2021. Ομοίως, στο φιστίκι, η συνολική παραγωγή προβλέπεται επίσης χαμηλότερη από εκείνη της προηγούμενης σεζόν.

Η παγκόσμια παραγωγή καρυδιών αναμένεται να καταλήξει ελαφρώς κάτω από τα επίπεδα της περιόδου 2020-2021, καθώς η Κίνα αναμένει μια μέτρια παραγωγή και η Καλιφόρνια μικρότερη, ακολουθώντας το ρεκόρ της περασμένης σεζόν. Μικρότερη παραγωγή αναμένεται επίσης για τους Βραζιλιάνικους ξηρούς καρπούς. Οι εσοδείες φουντουκιού και μακαντάμια της περιόδου 2021-2022 αναμένεται να καταλήξουν μεταξύ 3% και 7% πάνω από την περασμένη σεζόν, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται για τα κουκουνάρια, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων καλλιεργειών στην Κίνα και τη Ρωσία.

Η παγκόσμια παραγωγή φιστικιών αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 50,5 εκατ. τόνους, 2% πάνω από το 2020-2021, με μεγαλύτερες καλλιέργειες να αναμένονται σε Νικαράγουα (14%), Βραζιλία (9%), Νιγηρία (8%), Κίνα (4%), ΗΠΑ (2%) και Ινδία (1%).

Αύξηση για τα αποξηραμένα φρούτα

Η παγκόσμια παραγωγή αποξηραμένων φρούτων την περίοδο 2021-2022 εκτιμάται να ανέλθει σε περίπου 3,17 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 6%, σε σύγκριση με το 2020-2021. Σύμφωνα με το INC, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε δαμάσκηνα και χουρμάδες και ελαφρά για τα σταφύλια (σταφίδες, σουλτανίνες και σταφίδες) και αποξηραμένα κράνμπερι. Η παραγωγή δαμάσκηνου αναμένεται να ανακάμψει στις ΗΠΑ και τη Σερβία, καθώς και στη Χιλή και την Αργεντινή, που προσδοκούν καλύτερη συγκομιδή το 2022. Η παραγωγή χουρμάδων, τέλος, αναμένεται να αυξηθεί σε όλες τις ζώνες λόγω της επέκτασης νέων φυτειών στη βόρεια Αφρική και τη μέση Ανατολή.

19/11/2021 11:55 πμ

Καλή εμπορικά η χρονιά, με δυσχέρειες όμως λόγω του καιρού και ικανή μείωση της παραγωγής.

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των καστανοπαραγωγών για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής, που ήταν εύκολη και σε καλές τιμές, που για τα χοντρά κάστανα (κατηγορία έξτρα), έφθασε έως και τα 4,20 ευρώ το κιλό, επιβεβαιώνοντας όσα είχαμε γράψει, πριν ξεκινήσει η συγκομιδή (δείτε εδώ). Βέβαια, στα περισσότερα κτήματα είχαμε μείωση παραγωγής, ενώ οι πολλές βροχές που έπεσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα.

Ο κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Μελιβοίας και αντιδήμαρχος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή ενώ έχουν πλέον κλείσει και οι παραγγελίες. Συνολικά, ως Συνεταιρισμός απορροφήσαμε το 1/4 της συνολικής παραγωγής κάστανου της Μελιβοίας, δηλαδή γύρω στους 300 τόνους. Η παραγωγή ήταν τελικώς μειωμένη, ανάλογα το κτήμα έως και 60 με 70% από πέρσι. Σίγουρα ο καύσωνας δημιούργησε προβλήματα στα δέντρα, όμως οι μεγαλύτερες ζημιές έγιναν μετέπειτα, κοντά στη συγκομιδή, από τις πολλές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στα κτήματα. Τα καστανοτεμάχια είναι συνήθως σε επικλινή εδάφη, κοντά σε χειμάρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα πολλά νερά που έπεσαν στην περιοχή να παρασύρουν τον καρπό. Η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ ήταν άμεση και μάλιστα μας επισκέφτηκαν τότε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Κάναμε δηλώσεις ζημίας και αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ κάνουν αυτοψίες σε κτήματα. Όπως μάθαμε θα δοθεί οριζόντια αποζημίωση με βάση στοιχεία της τοπικής ΔΑΟΚ. Σύμφωνα με αυτά τα ποτιστικά καστανοτεμάχια έχουν αποδόσεις 550 κιλά το στρέμμα και τα ξηρικά 450 κιλά το στρέμμα. Κατά τα άλλα, από εμπορικής άποψης πήγαμε πολύ, έως και άριστα μπορώ να πω, καθώς η πρώτη κατηγορία (35-45 κομμάτια στο κιλό), έπιασε τιμή 4,20 ευρώ το κιλό». Σημειωτέον ότι η συγκομιδή του κάστανου γίνεται από τους παραγωγούς, αφού πέσουν στο έδαφος οι καρποί. Όλα όμως τα κάστανα δεν πέφτουν ταυτόχρονα στο έδαφος, οπότε απαιτούνται να περάσουν οι παραγωγοί πολλά χέρια, για να τα μαζέψουν. Μετά ακολουθεί διαλογή από κάθε παραγωγό και ακολούθως γίνονται παραδόσεις σε συνεταιρισμούς ή εμπόρους.

Ο κ. Νίκος Τσιντσιράκος, από την περιοχή της Μελιβοίας, που καλλιεργεί πάνω από 50 στρέμματα στέκεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο κι εκείνος στις μεγάλες απώλειες τόσο στα κιλά, λόγω μικροκαρπίας από την ξηρασία, όσο και μετέπειτα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων, που σε πολλές περιπώσεις εξαφάνισαν την παραγωγή. Ωστόσο, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, το ενδιαφέρον των εμπόρων ήταν πολύ ζωηρό και οι τιμές που καρπώθηκαν εν τέλει οι αγρότες, ικανοποιητικό, με τιμές κοντά στα 4 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Γιάννης Κωστάκης από τα Χανιά καλλιεργεί εδώ και πολλά χρόνια 15 στρέμματα με κάστανα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο «η καλλιέργεια κάστανου για πολλά χρόνια εξασφάλιζε ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό, όμως μετέπειτα υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα από το έλκος της καστανιάς και τη μελάνωση, με αποτέλεσμα να μειώνεται χρόνο με το χρόνο η διαθέσιμη παραγωγή. Προβλήματα παρατηρούνται σε παλιές, αλλά και νέες καστανιές, αλλά η πολιτεία μας έχει εγκαταλείψει στο έλεος του Θεού. Παλιότερα είχα παραγωγή ετήσια γύρω στους 7 τόνους και σε μια πενταετία υπολογίζω να μην έχω ούτε για ιδιοκατανάλωση, πόσο μάλλον για να πουλήσω. Εδώ στην Κρήτη τα κάστανα δεν είναι τόσο χοντρά, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι δε τιμές που πιάνουν φέτος είναι από 2,50 έως 3,50 ευρώ το κιλό. Η παραγωγή φεύγει για Κρήτη, αλλά και για άλλες περιοχές, καθώς τα Κρητικά κάστανα είναι εξαιρετικά για ψήσιμο».

Ο κ. Παναγιώτης Καραδήμας, τέλος, καλλιεργεί ποτιστικές καστανιές στο Φενεό Κορινθίας και εμπορεύεται μόνος του την παραγωγή του σε τιμές, ακόμα και στα 5 ευρώ το κιλό. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο το προϊόν φέτος έγινε ανάρπαστο, αφού και μείωση παραγωγής καταγράφηκε, αλλά και μικροκαρπία λόγω καιρού. Σύμφωνα με τον κ. Καραδήμα, προβλήματα υπήρξαν φέτος και λόγω προσβολών από έντομα. Στην περιοχή του Φενεού, προσθέτει ο ίδιος, υπάρχει ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις, όμως δεν γίνονται πολλές λόγω του ότι δεν ευνοούν την καστανιά τα χώματα.

08/11/2021 01:42 μμ

Κάλμα στην αγορά το Νοέμβριο, όπως γίνεται συνήθως. Τώρα γίνονται συμφωνίες, επεξεργασία του προϊόντος κ.λπ.

Στασιμότητα, φυσιολογική για την εποχή, επικρατεί στην αγορά του κελυφωτού φιστικιού, που περιμένει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, για να πάρει μπρος και πάλι. Πλέον, όσοι παραγωγοί ήταν να πουλήσουν τη σοδειά τους, το έχουν κάνει, με τις διαθεσιμότητες πλέον να έχουν κυρίως περάσει σε χέρια μεσιτών, εμπόρων, μεταποιητών κ.λπ. Οι λίγοι αγρότες που κάνουν αποθήκευση, αναμένουν υψηλότερες τιμές κοντά στις γιορτές, που η ζήτηση εντείνεται.

Τα περισσότερα κελυφωτά φιστίκια που μαζεύτηκαν φέτος έχουν ήδη σχεδόν πουληθεί από τους παραγωγούς και τα όποια αποθέματα εντοπίζονται πλέον, κυρίως, σε χέρια μεσιτών, μεταποιητών και αγροτικών συνεταιρισμών, αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης κ. Μάκης Μπούργος. Ο κ. Μπούργος μας εξηγεί επίσης πως πάντα το Νοέμβριο υπάρχει μια... κάλμα στο εμπόριο φιστικιού, καθώς το φιστίκι τώρα επεξεργάζεται από τις επιχειρήσεις που κλείνουν νέες συμφωνίες και προετοιμάζονται για την αυξημένη ζήτηση της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όσον αφορά στις τιμές, ο ΑΣ Μάκρης πουλάει αυτή την περίοδο σε χονδρέμπορο φιστίκι στην τιμή των 9,5 ευρώ το κιλό (το ανοιχτό), μας λέει ο κ. Μπούργος, προσθέτοντας ότι έγιναν πράξεις στον παραγωγό έως και στα 9,20 ευρώ το κιλό (για ανοιχτό προϊόν). Ο ΑΣ Μάκρης παρέλαβε φέτος 20-30% λιγότερες ποσότητες, σε σχέση με πέρσι, λόγω της μειωμένης εσοδείας.

Στο νομό Μαγνησίας, τώρα, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλικό Φιστίκι η συγκομιδή ολοκληρώθηκε, με την παραγωγή σημαντικά μειωμένη λόγω της παρενιασυτοφορίας, των παγετών, των εναλλαγών θερμοκρασίας και των χαλαζοπτώσεων. Ο εν λόγω συνεταιρισμός λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια περίπου, κάνοντας συγκέντρωση της παραγωγής από τις περιοχές Στεφανοβικείου, Ριζόμυλου, Καναλιών, Αγίου Γεωργίου Φερών καθώς και από το Σωτήριο και τον οικισμό Μύρων Λάρισας, ενώ προχωρά σε επενδύσεις που αφορούν αποθηκευτικές υποδομές, κτήριο γραφείων κ.λπ. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις (περίπου το 90%) βρίσκονται στο Στεφανοβίκειο. Οι πρώτες φυτεύσεις στην περιοχή, έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, όπως μας είπε ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος. Τα μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν γύρω στα 1.800 στρέμματα, ενώ γενικότερα στο Στεφανοβίκειο καλλιεργούνται περί τα 2.500 στρέμματα με κελυφωτό φιστίκι. Φέτος, ο συνεταιρισμός που σκοπεύει μελλοντικά να μπει και στην τυποποίηση, συγκέντρωσε 50 τόνους φιστίκι, αντί 130 πέρσι, ενώ πούλησε σε χονδρέμπορους προς 9,30 ευρώ το ανοιχτό και προς 8 ευρώ το κλειστό, κρατώντας προμήθεια 22 λεπτά από κάθε παραγωγό.

Και στην Αίγινα το κύριο χαρακτηριστικό της χρονιάς ήταν η μειωμένη παραγωγή, που σε ορισμένα κτήματα έφθασε και το 90% από πέρσι. Οι παραγωγοί αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Όπως δήλωσε για παράδειγμα στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Τόγιας, που καλλιεργεί στο νησί κοντά στα 15 στρέμματα με φιστίκια, η παραγωγή στα κτήματά του φέτος ήταν μειωμένη πάνω από 95%, σε σχέση με πέρσι. Ως εκ τούτου, καταλήγει ο ίδιος, οι τιμές του παραγωγού φέτος είναι αυξημένες.

05/11/2021 10:01 πμ

Για τα μηχανήματα συλλογής ελιάς και ακρόδρυων μιλά στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Σαμαντάς, Πρόεδρος Δ.Σ και υπέυθυνος του τμήματος μηχανημάτων στην Παναγροτική ΑΕΒΕ.

Η συγκομιδή με δονητικά μηχανήματα τι θετικό έχει;
Θα πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι τα μηχανήματα της Sicma, που αντιπροσωπεύουμε στην Ελλάδα, είναι ειδικά για την συγκομιδή με δόνηση. Η Sicma ειδικεύεται αποκλειστικά στον κλάδο της δόνησης από το 1978. Η μηχανική συγκομιδή γίνεται γρήγορα και γλυτώνει εργατικά ο παραγωγός.

RC

Τα μηχανήματά μας είναι ειδικά για συγκομιδή της ελιάς. Τα φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια και πεκάν μπορούν επίσης να συγκομιστούν με τα συγκεκριμένα μηχανήματα, γιατί είναι ακόμη πιο εύκολη η συγκομιδή στα ακρόδρυα σε σχέση με τις ελιές. 
Στις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών η συγκομιδή γίνεται παιχνίδι με τη δόνηση της SICMA. Έχουμε πουλήσει ήδη 30 μηχανήματα στην περιοχή των Λιβανάτων Φθιώτιδας, που αφορούν την συγκεκριμένη ποικιλία αλλά και αυτή της Αμφίσσης, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Η Κορωνέικη είναι μια πολύ δύσκολη ποικιλία στην συγκομιδή. Τα μηχανήματά μας έχουν ήδη δοκιμαστεί στην περιοχή της Ηλείας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας και έφεραν πολύ θετικά αποτελέσματα. Έχουν ποσοστό πτώσης πάνω από 90%, ακόμη και στην πρώιμη συγκομιδή που γίνεται για αγουρέλαια.

Ποια είναι τα κατάλληλα μηχανήματα για συγκομιδή ελιάς και ποια για ακρόδρυα;
Το ποσοστό πτώσης καρπού είναι ανάλογο της ιπποδύναμης. Για την συγκομιδή της ελιάς θέλουμε μεγαλύτερες ιπποδυνάμεις. Για τα ακρόδρυα χρειάζονται μικρότερες. Έτσι οι παραγωγοί μπορούν να επιλέξουν το κάθε μηχάνημα που ταιριάζει στην καλλιέργειά τους. Τα μηχανήματα που προσφέρουμε ανήκουν στην κατηγορία των συρόμενων ή αναρτόμενων στο τρακτέρ και των αυτοκινούμενων. Τέλος οι δονητικές κεφαλές της SICMA εφαρμόζονται άριστα και σε μηχανήματα έργου όπως τσαπάκια.

Μηχανήματα συρόμενα ή αναρτώμενα, τι θα προτείνατε στους παραγωγούς;
Η εφαρμογή αυτών των μηχανημάτων γίνεται συρόμενη ή αναρτόμενη σε τρακτέρ. Στα συρόμενα τα πιο δημοφιλή μοντέλα είναι το TR80 και το TR50. 

TR80

To TR80 είναι κατάλληλο για συγκομιδή ελιάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ή χωρίς αντεστραμμένη ομπρέλα, η οποία παρέχεται με σύστημα άμεσης σύνδεσης και αποσύνδεσης με την δονητική κεφαλή. Χρειάζεται ελκυστήρες (είτε με τροχούς είτε με ερπύστριες) τουλάχιστον 70 HP. Ο τηλεχειρισμός τελευταίας γενιάς, το βοηθητικό υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης, ο εναλλάκτης θερμότητας η βαλβίδα για την ρύθμιση της πίεσης για το σφίξιμο της δαγκάνας, συμπληρώνουν τις πλούσιες παροχές του εξοπλισμού.
Το TR50 είναι κατάλληλο για συγκομιδή ακρόδρυων και ιδίως της αμυγδαλιάς. Χρειάζεται ελκυστήρες τουλάχιστον 50 HP. Έχει 3 βαθμούς ελευθερίας πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, περιστροφή γύρω από τον άξονα. Άρα μπορεί να πιάσει κορμό και κλαδιά σε οποιαδήποτε θέση.

TF80

Στα αναρτώμενα το πιο δημοφιλή είναι το TF80 που είναι κατάλληλο για ελιές και ακρόδρυα. Είναι εξαιρετικά εξειδικευμένος τελευταίας γενιάς τηλεσκοπικός βραχίονας για δόνηση. Αναρτάται μέσω ενός διπλού πλαισίου που «αγκαλιάζει» το τρακτέρ και ενισχύεται στα σημεία πίεσης παρέχοντας απόλυτη προστασία στο τρακτέρ, εν αντιθέσει με τους αναρτώμενους δονητές του ανταγωνισμού. Παίρνει κίνηση από το PTO του τρακτέρ που πρέπει να είναι τουλάχιστον 80 HP.

Αυτοκινούμενα μηχανήματα, τι θα προτείνατε στους παραγωγούς;
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα αυτοκινούμενα μηχανήματα της Sicma είναι τα μόνα που έχουν άδεια κυκλοφορίας στο δρόμο. Μπορεί να τα οδηγήσει κάποιος που έχει δίπλωμα για τρακτέρ.

B411

Το πιο δημοφιλές μηχάνημα είναι ο αυτοκινούμενος δονητής Β411 γνωστός στην αγορά και ως «Δονητική Σαύρα». Κατάλληλος και για επικλινή εδάφη με κλίση μέχρι 10%. Είναι η ιδανική λύση για την μηχανοποιημένη συλλογή δένδρων όπως ελιών, αμυγδάλων, φιστικιών και καρυδιών. Δημιουργήθηκε, αρχικά, για τη συγκομιδή ελιών από το έδαφος με το σύστημα περιστρεφόμενης βούρτσας, μετατράπηκε όμως σε μηχανή συγκομιδής καρπών από το δέντρο με την προσθήκη βραχίονα με δονητική δαγκάνα και εν συνεχεία με την προσθήκη αντεστραμμένης ομπρέλας που λειτουργεί με μηχανικές ανακλινόμενες ράβδους και διαθέτει δεξαμενή αποθήκευσης του συλλεχθέντος καρπού. Μπορεί να κάνει συγκομιδή με ή χωρίς ομπρέλα. Η δεξαμενή της ομπρέλας έχει χωρητικότητα περίπου 250 κιλά προϊόντος. Η κίνηση γίνεται σε 4 τροχούς, o πίσω άξονας διεύθυνσης και οι μικρές του διαστάσεις το κατατάσσουν στα πιο ευκίνητα σε στενούς χώρους, ενώ ο τηλεσκοπικός του βραχίονας και οι υδραυλικές κινήσεις της δονητικής κεφαλής διευκολύνουν το πιάσιμο και σφίξιμο του κορμού αλλά και των κλαδιών του δένδρου. Επειδή η χώρα μας έχει πολλά ορεινά χωράφια για μεγαλύτερες κλίσεις μπορεί να προσαρμοστεί η δαγκάνα και η ομπρέλα σε τρακτέρ ή τσαπάκι με ερπύστριες.

F3

Μια άλλη καλή λύση είναι ο αυτοκινούμενος δονητής ελιάς και ακρόδρυων F3. Μπορεί να δουλέψει σε οποιαδήποτε κλίση εδάφους. Διατίθεται σε δύο κινητήρες ισχύος 90 kW ή 103 kW. Έχει σύστημα τριών ανεξάρτητων τροχών που του προσδίδει άνεση και εύκολο χειρισμό, ακόμη και σε μικρούς χώρους. Η δονητική κεφαλή έχει σύστημα αυτόματου κεντραρίσματος, αυτόματου φρεναρίσματος. Επίσης έχει διπλή ταχύτητα δόνησης.

MINIAGRI

Υπάρχει ακόμη το MINI AGRI 26.6 που ουσιαστικά είναι ένα πολυμηχάνημα. Είναι ένα τηλεσκοπικό μηχάνημα ανύψωσης που προσαρμόζεται τέλεια σε στενούς και δύσκολους χώρους που διαθέτει επίσης την δονητική κεφαλή Sicma, κατάλληλη για την συγκομιδή ελιών, ακρόδρυων και χορτονομής. Έχει κίνηση ανεξάρτητη στους 4 τροχούς καθώς και τετραδιεύθυνση. Μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή, το κινητήριο μηχάνημα μπορεί να συνδυαστεί με την πλήρη γκάμα αξεσουάρ (κλάρκ μεταφοράς παλέτων, εσκαφέας κ.α.).

Το οικονομικό κόστος παίζει μεγάλο ρόλο για τους παραγωγούς, πως μπορούν να έχουν μια συμφέρουσα λύση;
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στα συγκεκριμένα μηχανήματα η αγορά τους μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα Σχέδια Βελτίωσης. Επίσης σαν οικονομικές λύσεις θα πρότεινα τα συρόμενα μηχανήματα TR80 και TR50 και στα αναρτώμενα το TF80, που εφαρμόζουν σε τρακτέρ ή τσαπάκι.

Μετά την αγορά του μηχανήματος οι παραγωγοί θα έχουν δυνατότητα σέρβις;
Τα μηχανήματα της Sicma διαθέτουν μεγάλη αξιοπιστία. Παραδίνονται στο χωράφι και ξεκινάμε μαζί με τον παραγωγό την συγκομιδή. Επίσης έχουν άμεση τεχνική υποστήριξη πανελλαδικά από τους εξειδικευμένους τεχνικούς της εταιρίας μας, καθώς και τους κατά τόπους αντιπροσώπους μας. Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί πάνω από 100 μηχανήματα σε όλη την χώρα και δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα.

29/10/2021 09:22 πμ

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή κάστανων με σημαντικές απώλειες στην παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελιβοίας, Βαγγέλης Κρανιώτης, αντιδήμαρχος και καστανοπαραγωγός μας λέει ότι «η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί κατά 90% και το τελευταίο χέρι γίνεται αυτές τις μέρες. Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς υπάρχουν απώλειες παραγωγής λόγω του καύσωνα κατά την περίοδο της άνθησης αλλά και λόγω των βροχοπτώσεων. Το δεκαήμερο των βροχοπτώσεων ήταν καταστρεπτικό για την παραγωγή. Οι καστανιές καλλιεργούνται κυρίως σε ορεινές περιοχές με επικλινή εδάφη με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να παρασυρθεί από το βρόχινο νερό. Για να καταλάβετε η ποσότητα νερού αυτές τις μέρες ήταν ανάλογη με την ποσότητα βροχής που πέφτει μέσα σε δύο χρόνια. Η απώλεια παραγωγής κατά περιοχές ανέρχεται στο 70%. Αναφέρομαι στις περιοχές από τη Ζαγορά μέχρι και το Δέλτα του Πηνειού. 

Έχει γίνει συνάντηση στην περιφέρεια Θεσσαλίας όπου παρευρέθηκαν ο κ. Λυκουρέντζος, πρόεδρος του ΕΛΓΑ και άλλοι αρμόδιοι φορείς. Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις των παραγωγών για τις καταστροφές και έχουν αποσταλεί στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ για να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του Οργανισμού. 

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου ευελπιστούμε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων ώστε έως τα Χριστούγεννα να έχουν αποζημιωθεί οι καστανοπαραγωγοί. Οι τιμές εξαιτίας της έλλειψης είναι αυξημένες με τα πρώτης κατηγορίας κάστανα (έως 45 τεμάχια ανά κιλό) να πωλούνται στα 3,50 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. 

Τέλος ο κ. Κρανιώτης αναφέρθηκε στους κυριότερους εχθρούς και ασθένειες της δενδρώδους καλλιέργειας. Όπως μας εξηγεί η σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus) στην περιοχή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για το οποίο έχουμε ενταχθεί σε πρόγραμμα για τη βιολογική καταπολέμηση της τρίτης γενιάς του εντόμου, η οποία είναι και η πιο καταστρεπτική, με ωφέλιμους οργανισμούς την άνοιξη δηλαδή κατά την ερχόμενη βλαστική περίοδο. Το πρόγραμμα ανέρχεται στις 580.000 ευρώ. 

Σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται και λόγω της ασθένειας Μελάνωση. Πρόκειται για την πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια της καστανιάς που οφείλεται στους μύκητες Phytophthora Cambivora (Perti) Buis και Phytophthora cinnamomi και προσβάλει κυρίως τις ρίζες ενώ επεκτείνεται και στον κορμό όπου δημιουργείται έλκος από όπου εκχέεται σκουρόχρωμος χυμός». 

Επικοινωνήσαμε επίσης με τον κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει 120 στρέμματα κάστανων στην περιοχή του Πηλίου. Όπως σχολιάζει «η φετινή παραγωγή είναι ελλειμματική, με την μείωση να ανέρχεται πάνω από το 50% σε σχέση με τα περσινά δεδομένα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας με αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες ανθέων κατά την ανθοφορία αλλά και των βροχοπτώσεων. 

Επίσης, για τα δέντρα που είναι προσβεβλημένα από την μυκητολογική ασθένεια της Μελάνωσης, σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται ξήρανση τμήματος του δέντρου και απώλεια φυτικού κεφαλαίου. Όσον αφορά την εμπορία η μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής εξάγεται στην Ιταλία και οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα όπου για τις πρώτες κατηγορίες είναι στα 3,20 - 3,50 ευρώ το κιλό».

27/10/2021 09:25 πμ

Όπως μας λένε έμπειροι βιοκαλλιεργητές ακροδρύων, η επιτυχία της καρυδιάς εξαρτάται από την περιοχή καλλιέργειας, ενώ οι υψηλές απαιτήσεις της σε θρέψη οδηγούν σε ελλειμματική παραγωγή συγκριτικά με την συμβατική γεωργία. 

Μιλήσαμε με τον κ. Νέστορα Γιάννη, βιοκαλλιεργητή ακροδρύων με δική του μεταποιητική μονάδα. Το κτήμα του βρίσκεται σε υψόμετρο 900m στην περιοχή των Γρεβενών. Έχει συνολικά 1.700 δέντρα σε μία έκταση 100 στρεμμάτων. Οι ποικιλίες των δέντρων είναι η Hartley, η Chandler και η Κ12. Όπως μας εξηγεί ο κ. Νέστορας «η βιολογική καλλιέργεια στην καρυδιά είναι εφικτή καθώς στην συγκεκριμένη τοποθεσία τα κτήματα είναι απομονωμένα από άλλες καλλιέργειες και δεν υπάρχουν μολύνσεις από εχθρούς που θα μπορούσαν να μεταφερθούν. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος επιζήμιος εχθρός της καρυδιάς είναι η καρπόκαψα (Cydia pomonella). Σε χαμηλότερα υψόμετρα όπου καλλιεργούνται και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή των Γρεβενών δεν μπορεί να γίνει εύκολα η βιολογική γεωργία. Παρακολουθούμε τον εχθρό με αυτοσχέδιες παγίδες. Στην αρχή της εμφάνισης του εντόμου εντοπίζουμε τα αρσενικά με τη χρήση των παγίδων. Γίνεται η προσέλκυση και η θανάτωσή τους καθώς εμφανίζονται πρώτα και έχουμε εικόνα για την αύξηση του πληθυσμού και για τον προληπτικό ψεκασμό που πρέπει να εφαρμόσουμε.

Μόλις εχθές ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των καρυδιών. Υπήρχε οψίμιση παραγωγής 10 ημέρες γεγονός που οφείλεται στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πιο αναλυτικά, στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και στην έλλειψη βροχοπτώσεων στις αρχές φθινοπώρου, που είχε ως αποτέλεσμα τα δέντρα να σοκαριστούν και να συρρικνωθούν οι καρποί. Τώρα με τον αέρα των τελευταίων ημερών έπεσαν όλοι οι καρποί κάτω. Υπάρχει επομένως απώλεια παραγωγής κατά 30% σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.   

Αναφορά με την επεξεργασία και εμπορία του καρπού έχουμε καθετοποιημένη μονάδα, διαθέτουμε σπαστήρα και πουλάμε το τελικό προϊόν ως ψίχα σε διάφορες συσκευασίες. Διαθέτουμε το προϊόντα μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία, την Ρουμανία, την Κύπρο και τη Φιλανδία. Οι τιμές είναι 30% υψηλότερες από τα αντίστοιχα καρύδια συμβατικής γεωργίας. Ωστόσο η παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη εξαιτίας των περιορισμένων εισροών που χρησιμοποιούμε (φυτοφάρμακα, λιπάσματα) κατά 40% συγκριτικά με τα συμβατικά. Για παράδειγμα μία παραγωγική καρυδιά μέσης ηλικίας ως βιολογική θα παράξει 30 kg καρπού και ως συμβατική θα φτάσει μέχρι και 50 kg. Το θετικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα βιολογικά καρύδια και μπορεί ο παραγωγός να τα διαθέσει πιο εύκολα. Στην περιοχή δεν μπορούν να γίνουν νέες φυτεύσεις γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη γη». 

Ο κ. Αχιλλέας Σαλπαγγίδης, βιοκαλλιεργητής από τη Λάρισα, από την πλευρά του αναφέρεται στις δυσκολίες της βιολογικής γεωργίας και στα προβλήματα διάθεσης στην εγχώρια αγορά. «Είμαι 20 χρόνια βιοκαλλιεργητής, ξεκίνησα αρχικά με αμύγδαλα και στην πορεία έβαλα και καρύδια. Σήμερα κάνω το τελευταίο χέρι συγκομιδής. Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταπόνησαν τους καρπούς και δημιουργήθηκαν ηλιεγκαύματα. 

Επίσης οι βροχοπτώσεις 3-4 ημέρες πριν την συγκομιδή δημιούργησαν απώλειες καθώς οι καρποί έπεσαν και άνοιξαν τα καρύδια. Υπό κανονικές συνθήκες στρώνονται πανιά και η συγκομιδή γίνεται ελεγχόμενα με ραβδιστικά μηχανήματα. Τώρα στα 40 στρέμματα που διαθέτω όλοι οι καρποί είναι στο έδαφος και έχουν βραχεί. Τα καρύδια μετά την συγκομιδή μπαίνουν στο ξηραντήριο για 48 ώρες αλλά τώρα ο χρόνος διπλασιάστηκε. Η εμπειρία μου έχει διδάξει ότι η βιολογική καλλιέργεια καρυδιών μπορεί να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και καθοριστικός παράγοντας είναι η περιοχή καλλιέργειας. Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι το έντομο καρπόκαψα και σε περιοχές όπου υπάρχουν κτήματα με μήλα και αχλάδια η εμφάνιση της καρπόκαψας είναι δεδομένη και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν χρονιές που έχω χάσει παραγωγή μέχρι και 30% λόγω του εντόμου. Καταπολεμώ το έντομο ψεκάζοντας με βάκιλο θουρριγγίας ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. 

Άλλο μεγάλο πρόβλημα με τη βιολογική γεωργία είναι ότι το μέγεθος και η ποιότητα του καρπού είναι υποβαθμισμένα. Η καρυδιά είναι μία πολύ απαιτητική καλλιέργεια σε λίπανση. Χρησιμοποιώ κοπριά αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι αντίστοιχα της συμβατικής. Για παράδειγμα με την συμβατική καλλιέργεια ο καρπός μπορεί να φτάσει 16-17gr, ενώ με τη βιολογική είναι περίπου στα 13-14gr. Δεν συμβαίνει το ίδιο για την αμυγδαλιά όπου οι απαιτήσεις της σε θρέψη είναι λιγότερες. Τέλος το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι η διάθεση του προϊόντος. Η καρυδιά είναι μία νέα σχετικά καλλιέργεια και υπάρχουν προβλήματα ακόμα αναφορικά με το εμπόριο. Διαθέτω σπαστήρα και πουλάω ψίχα και άσπαστο καρύδι σε πελάτες μου στην Αθήνα. 

Η τιμή για το βιολογικό καρύδι είναι 12,5 ευρώ με ΦΠΑ στη ψίχα και για το συμβατικό από 9,5-11 ευρώ το κιλό. Την υπεραξία της βιολογικής καλλιέργειας επωφελούνται τα καταστήματα λιανικής όπου η τιμή μπορεί να φτάσει και 23 ευρώ το κιλό. Επίσης μεγάλες ποσότητες εισάγονται από Ρουμανία και Ουκρανία. Τα καρύδια αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας και πολλές φορές επικίνδυνα προς κατανάλωση».

22/10/2021 01:44 μμ

Αυξημένη ζήτηση υπάρχει για το κελυφωτό φιστίκι στην χώρα μας. Έκαναν και την εμφάνισή τους Ιταλοί έμποροι αλλά ακόμη φαίνονται επιφυλακτικοί να αγοράσουν σε υψηλή τιμή. Πάντως υπάρχουν εμπορικές πράξεις και φέτος δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε όσους διαθέτουν παραγωγή να την πουλήσουν.

Ο κ. Μάκης Μπούργος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι πρώτες εμπορικές πράξεις που έγιναν ήταν στα 9,50 ευρώ το κιλό. Υπάρχει ενδιαφέρον για εμπορικές πράξεις και από Ιταλούς εμπόρους. Η φετινή μειωμένη παραγωγή έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση που όπως κάθε χρόνο θα κορυφωθεί στις γιορτές των Χριστουγέννων. Πάντως είναι νωρίς για να πούμε που θα κάτσει η τιμή φέτος για το φιστίκι».  

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου Θερμοπύλες, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κάθε μέρα αυξάνει το ενδιαφέρον για αγορά φιστικιού. Ήδη έχουμε πωλήσεις στο Μώλο στα 9,3 ευρώ το κιλό. Εκτιμώ ότι σύντομα θα φτάσει και στα 9,5 ευρώ. Υπάρχει και ζήτηση από Ιταλούς για αγορά και εξαγωγή 10 τόνων φιστίκια.

Όμως ο συνεταιρισμός προσπαθεί να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Κάνουμε το ανοικτό χειροδιαλογής φιστίκι που το κόστος του - μαζί με το ψήσιμο - ξεπερνάει το 1 ευρώ το κιλό. Το κόστος εξαρτάται από την ποιότητα των φιστικιών και κάθε χρόνο είναι διαφορετικό. Χρησιμοποιούμε πάντα τα άριστης ποιότητας φιστίκια γιατί είναι εύκολο να καθαριστούν. Επίσης έχουμε απώλεια λόγω υγρασίας μετά το ψήσιμο. Η τιμή χονδρικής για αυτά τα φιστίκια μπορεί να φτάσει στα 11 ευρώ το κιλό.

Επίσης πουλάμε ολόκληρη ψίχα φιστικιού (καραμέλα) - φιστικόψιχα, που η χονδρική τιμή της φτάνει στα 20 ευρώ το κιλό. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για αυτό το προϊόν, αρκεί να σας αναφέρω ότι φέτος σούπερ μάρκετ που συνεργαζόμαστε μας ζήτησε 10 τόνους καραμέλα.

Ακόμη και το κέλυφος (τσόφλι) πουλιέται σε καυστήρες για θέρμανση. Φέτος εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε αποθέματα και δεν θα υπάρξει δυσκολία να πουληθεί όλη η φετινή παραγωγή».  

20/10/2021 03:06 μμ

Οι προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τις καλλιέργειες αυτές στην Κίνα. Ποια είδη κερδίζουν εκτάσεις.

Καρύδια

Η παραγωγή καρυδιών (σε κέλυφος) της Κίνας θα ανέλθει σε 1,1 εκατ. τόνους το 2021-2022, αμετάβλητη από την εκτιμώμενη παραγωγή καρυδιού για τη σεζόν 2020-2021. Ο ανοιξιάτικος παγετός μπορεί να μειώσει την παραγωγή στο Xinjiang, τη μεγαλύτερη επαρχία παραγωγής καρυδιών κατά 20 % από πέρυσι, αλλά η αύξηση της παραγωγής σε άλλες μεγάλες ζώνες παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του Yunnan, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού καρυδιών, αναμένεται να αντισταθμίσει τις απώλειες καλλιεργειών στο Xinjiang. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καρυδιών στον κόσμο, με σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Η συνολική παραγωγή καρυδιών της Κίνας θα συνεχίσει να αυξάνει τα επόμενα χρόνια, καθώς μπαίνουν σε παραγωγική ηλικία περισσότερες καρυδιές, αλλά ο βαθμός εισόδου αυτών των καρυδιών στα εμπορικά κανάλια εξαρτάται από την τιμή. Η συνολική παραγωγή καρυδιών της Κίνας είναι άγνωστη, αλλά είναι σημαντικά υψηλότερη από την εμπορική παραγωγή. Πολλές καρυδιές φυτεύτηκαν σε πλαγιές, είναι μη δημοφιλείς ποικιλίες και είναι δύσκολο να διατηρηθούν ή να συγκομιστούν μηχανικά. Με χαμηλές τιμές, οι έμποροι καρυδιών πιστεύουν ότι οι αγρότες δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Στο νότιο Xinjiang, ωστόσο, τα καρύδια φυτεύονται σε πεδιάδες και η παραγωγή είναι σε μεγάλο βαθμό μηχανοποιημένη. Σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες υποδομές, η παραγωγή καρυδιών στο Xinjiang αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια και η επαρχία θα γίνει ο σημαντικότερος κόμβος για την κινεζική βιομηχανία καρυδιών. Περισσότερες από 50 ποικιλίες καρυδιών καλλιεργούνται στην Κίνα. Ορισμένες ποικιλίες, όπως αυτές με λεπτό κέλυφος από το Xinjiang, είναι μεγάλου μεγέθους και έχουν υψηλή αναλογία πυρήνα/καρύδι. Παρ’ όλα αυτά, πολύ λίγες ποικιλίες ανταγωνίζονται εκείνες που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Χιλή, (όπως οι Chandler και Hartley), που είναι δημοφιλείς στους καταναλωτές για χαρακτηριστικά, όπως το ανοιχτόχρωμο χρώμα και η ήπια (δηλαδή, μη πικρή) γεύση τους.

Αμύγδαλα

Η παραγωγή αμυγδάλου της Κίνας προβλέπεται σε 42.000 τόνους τη σεζόν 2021-2022 (Αύγουστος-Ιούλιος), μειωμένη σχεδόν 7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, λόγω ζημιών από τον παγετό κατά την ανθοφορία της αμυγδαλιάς την άνοιξη. Η κομητεία Shache στο νότιο Xinjiang παράγει πάνω από το 95% των αμυγδάλων της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ιδιωτική εταιρεία στην κεντρική επαρχία Henan έχει φυτέψει περίπου 500 στρέμματα με αμύγδαλα για πειραματικούς σκοπούς. Μένει να αποδειχθεί, αν αυτή η δοκιμαστική παραγωγή θα είναι επιτυχημένη.

Μακαντάμια, φουντούκια, πεκάν

Η παραγωγή καρπών μακαντάμια της Κίνας προβλέπεται να φθάσει στους 32.000 τόνους την εμπορική περίοδο 2021-2022 (Σεπτέμβριος-Αύγουστος), με επιπλέον 9.600 τόνους παραγωγής μακαντάμια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αποξηραμένων Φρούτων και Ξηρών Καρπών (INC). Η παραγωγή μακαντάμια αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια με τις εκτάσεις που καλλιεργούνται να ανέρχονται πλέον σε 310.000 στρέμματα, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας. Οι ξηροί καρποί μακαντάμια φυτεύονται κυρίως σε ορεινές περιοχές της επαρχίας Yunnan και πεδιάδες της επαρχίας Guangxi. Πηγές της βιομηχανίας αναφέρουν ότι η Κίνα σύντομα θα γίνει αυτάρκης σε μακαντάμια, αλλά και σημαντικός εξαγωγέας στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, σημειώνουν επίσης ότι οι Κινεζικές ποικιλίες μακαντάμια, που εισήχθησαν κυρίως από άλλες χώρες, υποφέρουν από χαμηλές αποδόσεις και μικτή ποιότητα.

Στα φουντούκια εμπορικής καλλιέργειας, τώρα, η παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε γρήγορα, φθάνοντας τους 35.000 τόνους (σε κέλυφος) τη σεζόν 2021-2022 (Σεπτέμβριος - Αύγουστος). Η Κίνα παράγει, επίσης, άγρια φουντούκια (μικρότερου μεγέθους) με σταθερές τις εκτάσεις. Την περίοδο 2021-2022, η παραγωγή άγριων φουντουκιών προβλέπεται να ανέλθει σε 33.000 τόνους, σύμφωνα με την έκθεση. Τα άγρια φουντούκια παράγονται κυρίως στην επαρχία Liaoning.

Σύμφωνα με ακαδημαϊκή έκθεση, η παραγωγή πεκάν (με βάση το κέλυφος) προβλέπεται σε 4.000 τόνους την περίοδο 2021-2022 (Σεπτέμβριος-Αύγουστος), διπλάσια από εκείνη της περιόδου 2020-2021. Η παραγωγή πεκάν αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει, καθώς όλο και πιο πολλά δέντρα γίνονται παραγωγικά. Η έκθεση εκτιμά ότι οι εκτάσεις με πεκάν στην Κίνα, είναι πλέον 800.000 στρέμματα φέτος, αλλά είναι απίθανο να αυξηθεί, βάσει οδηγιών που εκδόθηκαν το Νοέμβριο του 2020 από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την πρόληψη της επέκτασης καλλιεργειών εκτός σιτηρών.

20/10/2021 11:23 πμ

Πολλές οι αντιξοότητες για τους παραγωγούς: Παγετοί, καύσωνας, βροχοπτώσεις και απώλειες από... αγριογούρουνα.

Ο κ. Ισαάκ Κυπάρογλου καλλιεργεί 30 στρέμματα με καρύδια παραγωγικής ηλικίας στην Κοζάνη, έχει ακόμα 20 επιπλέον που δεν είναι ακόμα παραγωγικά, ενώ φέτος θα φυτέψει επιπλέον 20 στρέμματα. Από ποικιλίες ο κ. Κυπάρογλου έχει Pedro, Chandler, Serr και Franquette. Τα προβλήματα από τους παγετούς φέτος, μας εξηγεί ο κ. Κυπάρογλου έφεραν μείωση της παραγωγής στους καρυδεώνες της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι, αν και μπήκαν φέτος στην παραγωγή περισσότερα δέντρα, δεν αυξήθηκε η εσοδεία του, μας λέει χαρακτηριστικά. Σε σχέση τώρα με τις τιμές και τη ζήτηση ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος, καθώς το κόκκαλο (άσπαστο) πιάνει 3,5 με 4 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, ενώ η πεταλούδα (σπασμένο μισό καρύδι) πιάνει 9 και 10 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Τέλος, το 1/4 του καρυδιού αποδίδει στον παραγωγό 7-8 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου από την εταιρεία Βιογεκάτ με έδρα στο νομό Φθιώτιδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι η διαδικασία της συγκομιδής στο καρύδι βαίνει αυτές τις ημέρες προς ολοκλήρωση σε όλες τις περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν θέματα ποιότητας σε περιπτώσεις που τα καρύδια έπεσαν στο έδαφος και μαζεύτηκαν από εκεί, αντί από το δέντρο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ενώ και η παραγωγή είναι σίγουρα μειωμένη λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε πρώτα ο παγετός της άνοιξης και μετά οι καύσωνες. Σε κάποιες περιοχές της χώρας, υπάρχει καλύτερη ποιότητα. Τώρα, οι τιμές, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι στα 3,80 ευρώ το κιλό το κόκκαλο στην χονδρική για τον παραγωγό. Ο ίδιος εκτιμά πως η τιμή φέτος θα ανέβει κι άλλο, γύρω στα 4,20 με 4,30 ευρώ το κιλό, μόλις φύγει το εμπόριο ο μεγάλος όγκος του προϊόντος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Ουκρανία ακόμα βρίσκεται στην συλλογή, οπότε αν κάνει εξαγωγή, θα είναι πιο αργά και καθυστερημένη.

Στα υψηλά κόστη παραγωγής που επωμίζεται ο παραγωγός ήδη από την περασμένη άνοιξη στέκεται από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Παπακώστας, παραγωγός καρυδιών Chandler από τον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Sperchios Valley. Ο κ. Παπακώστας καλλιεργεί στην περιοχή αυτή 2.000 δέντρα Chandler κι όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο: «γενικά η παραγωγή στη χώρα θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, γιατί καθίστανται παραγωγικές ολοένα και περισσότερες εκτάσεις. Οι αποδόσεις όμως λόγω των προβλημάτων από τον παγετό την άνοιξη και τον καύσωνα, θα είναι μειωμένες. Πρόβλημα αντιμετώπισαν κυρίως όσοι παραγωγοί δεν είχαν τη δυνατότητα να ποτίσουν μέσα στο καλοκαίρι. Προσωπικά είχα τη δυνατότητα να ρίχνω σε κάθε ρίζα το καλοκαίρι κάθε 5-6 ημέρες 1 κυβικό νερό και βλέπω διαφορά στις αποδόσεις, αλλά και στην ποιότητα. Η συγκομιδή στην περιοχή μας ολοκληρώνεται για τους μικρούς παραγωγούς, αλλά όσοι έχουμε μεγαλύτερες εκτάσεις, θα συνεχίσουμε για 10 με 15 ημέρες. Τέλος, ήθελα να επισημάνω ότι τα κόστη έχουν αυξηθεί πολύ και εμείς πιεζόμαστε τόσο από τους λογαριασμούς ρεύματος, όσο και από τα μεταφορικά. Όμως, οι τιμές παραγωγού θα είναι σίγουρα αυξημένες κατά 20 με 30% σε σύγκριση με πέρσι».

Ο κ. Λευτέρης Πούλιος μαζί με τον αδερφό του καλλιεργούν στην Κάτω Μηλιά Πιερίας 40 στρέμματα περίπου με καρυδιές Chandler, εκ των οποίων τα 10 μόνο παραγωγικά. Σύμφωνα με τον κ. Πούλιο, φέτος η χρονιά δεν είναι καλή γενικά, αφού λόγω του καύσωνα παρατηρούνται μαυρίσματα στον καρπό σε μερικές περιπτώσεις. Παράλληλα, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, οι πολλές βροχοπτώσεις έριξαν από μόνες τους τον καρπό στο έδαφος, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα, αφού μετά απαιτειται καθαρισμός κ.λπ. «Κάθε χρόνο τινάζουμε τα δέντρα με δονητικά για να πέσει ο καρπός. Φέτος αυτό δεν έγινε λόγω των βροχών. Εκτός αυτού και επειδή οι καρποί έπεσαν στο έδαφος έγιναν στόχος αγριορούρουνων, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόσθετες απώλειες», υπογράμμισε. Το καλό, προσθέτει ο κ. Πούλιος, είναι πως υπάρχει έντονη ζήτηση και καλές τιμές. Το άσπαστο πωλείται στην χονδρική προς 3,5 έως 4 ευρώ το κιλό και απευθείας από εμάς στη λιανική και 5 ευρώ το κιλό. Για την ψίχα πεταλούδα ο κ. Πούλιος έπιασε φέτος και 12 ευρώ το κιλό.

12/10/2021 09:57 πμ

Κλιμάκιο Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) περιόδευσε στον πληγέντα από τις έντονες βροχοπτώσεις Δήμο Αγιάς και διαπίστωσε τις μεγάλες ζημιές που έχουν γίνει και την τεράστια απώλεια παραγωγής στους καστανοπαραγωγούς.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας, «μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει παρασυρθεί από τα νερά με τις πλημμύρες. Τα κάστανα που θα μαζέψουν από το έδαφος οι παραγωγοί θα είναι ποιοτικά υποβαθμισμένα και δεν θα είναι εμπορεύσιμα. Επικοινώνησα με τον ΕΛΓΑ και μας ανέφεραν ότι είναι πολύ δύσκολο το έργο των εκτιμητών. 

Εκτιμάμε ότι η απώλεια παραγωγής στα κάστανα τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά της βροχής ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% με αποτέλεσμα οι αγρότες καστανοπαραγωγοί να έχουν σημαντική απώλεια εισοδήματος που το στήριζαν στο μάζεμα και πώληση του κάστανου. 

Για μια ακόμη φορά, οι αγρότες γίνονται έρμαιο στα καιρικά φαινόμενα αφού απουσιάζουν παντελώς μέτρα προστασίας των ίδιων και της παραγωγής. Ιδιαίτερα φέτος ο Νομός Λάρισας και οι αγροτικές παραγωγές σε διάφορα προϊόντα έχουν πληγεί βαριά από κάθε είδους φυσικό καιρικό φαινόμενο. 

Η ΕΟΑΣΝΛ άμεσα επικοινώνησε με τον προιστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας και έθεσε το αίτημα να προχωρήσει η αποζημίωση των καστανοπαραγωγών μέσω της διαδικασίας του ΕΛΓΑ, με γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις. 

Διεκδικούμε επιπλέον κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τους παραγωγούς καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι άδικος και αναχρονιστικός και αποζημιώνει με ψίχουλα ή πολύ κάτω από την πραγματική απώλεια εισοδήματος.

Πάγιο αίτημα μας είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και με την αναγκαία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό που αποτελείται από δικά μας χρήματα από την άμεση και έμμεση φορολογία. 

Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει στην αγροτική οδοποιία με συνέπεια οι δρόμοι να είναι απροσπέραστοι για τους αγρότες του Δήμου Αγιάς να μεταφέρουν την παραγωγή τους, να πάνε στα χωράφια τους, να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου με την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Επιτέλους πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα προστασίας. Οι πλημμύρες δεν είναι αναγκαίο κακό τον χειμώνα, θυσιάζονται τα αντιπλημμυρικά έργα στο βωμό του κέρδους και της λογικής «κόστους-οφέλους». Είναι ολοφάνερη η έλλειψη στοιχειώδης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρέπει να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα». 

Πάντως εντός της εβδομάδας αναμένεται στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο, με τη συμμετοχή και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, προκειμένου, αφού καταγραφούν οι ζημιές, να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Στο μεταξύ να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, προκειμένου οι κασταναπαραγωγοί, καθώς και οι καλλιεργητές μήλων και ψυχανθών να αποζημιωθούν για την ζημιά που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία μέσω κοινής τους επιστολής, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμαρχοι Αγιάς, Τεμπών και Ζαγοράς - Μουρεσίου.

07/10/2021 01:57 μμ

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέσω ενός προγράμματος για την επέκταση και προώθηση της καλλιέργειας φουντουκιού στην χώρα μας που εγκρίθηκε από τον Αναπτυξιακό, ετοιμάζονται νέες επενδύσεις στην εν λόγω καλλιέργεια.

Συγκεκριμένα την αίτηση κατέθεσε η εταιρεία Carpus Cultura, που σε συνεργασία με τον Ιταλικό κολοσσό Besana υλοποιεί στην χώρα μας πολυετή προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας.

Όπως μας είπε ο Χρήστος Φουσέκης από την Carpus Cultura, το σχέδιο προβλέπει την φύτευση 2.000 στρεμμάτων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ανά Περιφερειακή Ενότητα τα στρέμματα που θα φυτευθούν θα είναι περίπου 500, εκτιμά ο κ. Φουσέκης, σημειώνοντας μας παράλληλα, ότι αφορούν ποικιλίες φουντουκιάς που προορίζονται για την σοκολατοποιία και είναι καλιμπραρισμένες και σε συγκεκριμένα μεγέθη. Το πρότζεκτ είναι προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ και θα αρχίσει να τρέχει το 2022.

Επένδυση, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει η ίδια εταιρεία και στο νομό Κοζάνης, όχι μόνο για φουντούκια, αλλά και για άλλα είδη ξηρών καρπών.

Σημειώνεται πως από την επόμενη χρονιά, τα ήδη εδώ και κάποια χρόνια, φυτεμένα κτήματα με φουντούκια της Carpus Cultura, σε συνεργασία με παραγωγούς, αναμένεται να αποδώσουν τους πρώτους καρπούς, με 50 κιλά ανά στρέμμα περίπου απόδοση.