Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μέχρι τέλος εβδομάδας ΚΥΑ για εργάτες γης, πάει για de minimis η καλλιέργεια ντομάτας

15/03/2023 10:09 πμ
Συνάντηση είχαν, την Τρίτη (14/3), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, παρουσία του βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλή Μαντά.

Συνάντηση είχαν, την Τρίτη (14/3), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, παρουσία του βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλή Μαντά.

Ο ΑγροΤύπος ήταν εκεί και συνομίλησε με τους εκπροσώπους των αγροτών μετά την συνάντηση.

Όπως δήλωσαν οι κ.κ. Άγγελος Κοροβίλας και Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργιαλιάνων αντίστοιχα, «ο υπουργός κ. Γεωργαντάς μας τόνισε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για τον καθορισμό ανώτατου ορίου θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια και Νομό, για απασχόληση Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ) στον πρωτογενή τομέα.

Στην περιοχή της Τριφυλίας υπάρχει ανάγκη τουλάχιστον 4.500 εργατών γης για την κάλυψη των αναγκών των κηπευτικών καλλιεργειών με προσαύξηση τουλάχιστον 1.000 ακόμα στην συγκομιδή της ελιάς.

Ζητήσαμε ακόμη εκτός των Σχεδίων Βελτίωσης να υπάρξει και άλλο επενδυτικό πρόγραμμα για την επιχορήγηση στέγασης εργατών γης και αγοράς ISOBOX (προκάτ οικίσκων εργατών γης), το οποίο βλέπει θετικά ο υπουργός.

Επίσης ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε ότι η πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στους αγρότες θα γίνει άμεσα.

Ζητήσαμε από τον κ. Γεωργαντά η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο να γίνει με την θέσπιση ειδικού πίνακα που δεν θα λειτουργεί μόνο προς των συμφέρων των μεγάλων καλλιεργειών αλλα αναγνωρίζοντας και την εντατική εργασία που χρειάζεται κάθε καλλιέργεια. Μας ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγή των σχετικών πινάκων απασχόλησης εργατών και η πληρωμή θα γίνει με βάση όσα έγιναν στην προηγούμενη.

Ο υπουργός ΑΑΤ μας ανέφερε ότι βλέπει θετικά την ενίσχυση μέσω de minimis της καλλιέργειας ντομάτας επειδή αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα φυτοπροστασίας με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να καταθέσει σχετικό φάκελο η τοπική ΔΑΟΚ.

Δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στην πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ).

Εμείς ζητήσαμε αλλαγή των ποσών χρηματοδότησης στα Σχέδια βελτίωσης και στόχευση ανάλογα με την επένδυση. Η πρόσκληση αφήνει φωτογραφικά εκτός τα θερμοκήπια. Επενδύσεις σε θερμοκήπια, κτηνοτροφία και γεωργία ακριβείας θα πρέπει να μπορούν να συντάξουν φάκελο 250.000 ευρώ. Επίσης το πλαίσιο που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στις 9/3/2023, συνδέει την μέγιστη χρηματοδότηση (250.000 ευρώ) με το μέγεθος της επιχείρησης μέσω του ΟΣΔΕ 2022 αφήνοντας εκτός μεγάλης χρηματοδότησης σχεδόν κάθε νέο αγρότη».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
18/09/2023 02:43 μμ

Μετά τα ακτινίδια νέα προϊόντα της χώρας μας θα μπορούν να εξάγονται στην αγορά του Ισραήλ.

Με έγγραφό της η Δ/νση Προστασίας Φυτικής παραγωγής του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι: «Οι Έλληνες εξαγωγείς φρέσκων καρπών τομάτας (Solanum lycopersicon), καρπουζιού (Citrullus lanatus) και κολοκυθιού (Cucurbita pepo), έχουν την δυνατότητα να εξάγουν τα ανωτέρω είδη στο Ισραήλ, από την Παρασκευή (15/9), σύμφωνα με τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας.

Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου κοινοποιούν υποχρεωτικά το πιστοποιητικό φυτοϋγείας και τα στοιχεία της αποστολής των καρπών τομάτας, καρπουζιού και κολοκυθιού, στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής - Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου μέσω ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (charampatzis@minagric.gr, stioannidou@minagric.gr, mpatsou@minagric.gr ) πριν την αναχώρηση του φορτίου από τη χώρα μας. Οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας υπάρχουν στα γραφεία του Συνδέσμου».

Τελευταία νέα
21/09/2023 03:49 μμ

Την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί την Θεσσαλία, για να δει από κοντά τις καταστροφές που υπέστη η περιοχή, ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λάρισα, όπου μαζί με τη λοιπή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ενημέρωσε για τις δράσεις και την παρουσία του υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Με την παρουσία του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, θα συμβάλει στην ανάδειξη του προβλήματος, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνοντας ότι ανάλογα θα συμβάλει και η παρουσία της Επιτρόπου Υγείας και Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, που θα ακολουθήσει, όπως και η παρουσία του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ.

Πάντως ο κ. Αυγενάκης ήταν «αυστηρός» απέναντι σε εκείνους που υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις ζωικής παραγωγής και μελισσοκομίας. Χαρακτήρισε απαράδεκτα αυτού του είδους τα παιχνίδια σε βάρος εκείνων που επλήγησαν πραγματικά. Όπως είπε «το ΥπΑΑΤ είναι αποφασισμένο να βοηθήσει αποτελεσματικά, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί ψευδείς δηλώσεις».

«Πρόκειται για μάχη διαρκείας και θα κριθούμε από την αντοχή που θα επιδείξουμε, την επιμονή και την συνέπειά μας, τόνισε υπενθυμίζοντας ότι εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μη φύγει κανείς από την περιοχή, αν η Θεσσαλία δεν ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς. Και θύμισε ότι χάρη στις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού ενεργοποιούνται ευρωπαϊκές διαδικασίες για εξεύρεση και αξιοποίηση πόρων για τη βοήθεια των πληγέντων», πρόσθεσε.

Για τη δυνατότητα καλλιέργειας των εδαφών ο ΥπΑΑΤ είπε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα εδάφη είναι μολυσμένα. Τόνισε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και γενική είναι η εκτίμηση ότι θα μπορέσουν γρήγορα να καλλιεργηθούν. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, από τα στοιχεία της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο «το Νοέμβριο η κατάσταση της πλειονότητας των εδαφών δεν θα αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για να ξεκινήσει η καλλιέργεια σιτηρών».

Σε ό,τι αφορά τους αλιείς ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι οι 451 αλιείς που διαθέτουν άδειες σε Λάρισα και Μαγνησία, θα αποζημιωθούν, επειδή στις περιοχές τους δεν είναι δυνατή η αλίευση, καθώς στη θάλασσα υπάρχουν φερτά υλικά που προκαλούν ζημιές στον εξοπλισμό τους.

Όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων, ο υπουργός χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση με δεδομένο ότι οι δηλώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Οι προκαταβολές θα μπορέσουν να καταβληθούν με την ολοκλήρωση των δηλώσεων. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, για να επιταχυνθεί η διαδικασία μπήκε ένα πρώτο χρονικό όριο για την υποβολή των δηλώσεων για τη ζωική παραγωγή στις 25 Σεπτεμβρίου και για τη φυτική παραγωγή στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με τα κρούσματα κερδοσκοπίας ο ΥπΑΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυστηρός τονίζοντας ότι «όσοι αισχροκερδούν στην πλάτη των πληγέντων θα υποστούν αυτό που είπε ο πρωθυπουργός: θα τους τσακίσουμε».

Ο Γ.Γ. Γιώργος Στρατάκος είπε ότι η συλλογή ζώων από οργανωμένες μονάδες θα έχει ολοκληρωθεί έως την Κυριακή και στη συνέχεια θα ακολουθήσει αποκομιδή νεκρών ζώων από οικόσιτες μονάδες. Δυστυχώς, είπε, υπάρχουν σημεία ακόμη στα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση. Καθημερινά στο πεδίο επιχειρούν 100 άτομα.

Όσον αφορά τις ψευδείς δηλώσεις, ο Γ.Γ. ανέφερε ότι το ΥπΑΑΤ έχει τη δυνατότητα ελέγχων μέσα από τη βάση της Κτηνιατρικής και το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ και γνωρίζει ποιοί είναι αυτοί που τις έχουν υποβάλλει. Θα ελεγχθούν οι υπερβολές και τα ποσά που θα έχουν εισπραχθεί θα επιστραφούν ως αχρεωστίτως καταβληθέντα.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος κάλεσε τους παραγωγούς να καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν τις δηλώσεις τους για την καταβολή αποζημιώσεων ακόμα και χειρόγραφα, αρκεί να αναγράφουν τον ΑΦΜ και ένα τηλέφωνό τους. Αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στην ανάγκη ειλικρίνειας των δηλώσεων επισημαίνοντας: «διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα. Είναι ζήτημα ηθικής τάξεως η ειλικρίνεια. Θα υπάρξει έλεγχος με ακρίβεια και δικαιοσύνη». Και σημείωσε ότι οι αναληθείς δηλώσεις καθυστερούν τη διαδικασία. Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι μελισσοκόμοι που είναι ασφαλισμένοι θα αποζημιωθούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Είπε ότι ουδέποτε ζητήθηκαν εκτιμητικά τέλη και αν κάποιος κατέβαλε θα του επιστραφούν και επανέλαβε ότι δεν επιβάλλεται παρουσία εκτιμητή του ΕΛΓΑ για την αποκομιδή των ζώων.

Τέλος, είπε ότι στους 86 εκτιμητές του ΕΛΓΑ στην περιοχή έχουν προστεθεί 50 με οκτάμηνη σύμβαση και 30 του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ έχουν προκηρυχθεί και 8 επί πλέον θέσεις κτηνιάτρων.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι θα λάβουν και το τελευταίο ευρώ που δικαιούνται με δικαιοσύνη και φερεγγυότητα, επισημαίνοντας ότι στην τετραετία ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλλει αποζημιώσεις 1,1 δις ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Χατζηνικολάου είπαν ότι ο Οργανισμός με το επιστημονικό προσωπικό και τα τρία συνεργεία που διαθέτει παίρνει καθημερινά δείγματα από 50 περιοχές. Σημείωσαν ότι το 95% των εδαφών είναι άμεσα διαχειρίσιμα και εκτιμούν ότι θα υπάρξει δυνατότητα καλλιέργειάς τους ακόμα και από το Νοέμβριο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την αρχική καταστροφολογία. Τόνισαν ότι οδηγίες για τη διαχείριση των εδαφών έχει αναρτήσει ο ΕΛΓΟ στο διαδίκτυο, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει ενημερωτικές ημερίδες σε όλες τις πληγείσες περιοχές, όπως έγινε στη Ρόδο και στον Έβρο.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Σταύρος Ζανόπουλος τόνισε ότι τα συνεργεία του Οργανισμού παρεμβαίνουν και κάνουν ελέγχους, όχι για να επιβάλλουν πρόστιμα, αλλά για να παράσχουν συμβουλές για να είναι ασφαλής η διατροφή σε συνθήκες ιδιαίτερες. Κάλεσε δε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές οργανώσεις να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ και τα κλιμάκιά του για να λαμβάνει συμβουλευτική υποστήριξη. Τόνισε δε ότι τα κλιμάκια του ΕΦΕΤ έχουν ξεκινήσει ήδη ελέγχους, στην ίδια λογική, και στα κυλικεία των σχολείων.

20/09/2023 09:52 πμ

Την παροχή πρόσθετων κινήτρων για να μπορέσουν να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, πρότεινε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του, στις Βρυξέλλες, σε Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα «Το όραμα του ΕΛΚ για μια οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στην αγροτική παραγωγή».

Με δεδομένο ότι οι προκλήσεις στον τομέα της αγροτικής παραγωγής είναι πολλαπλές και πολυεπίπεδες, ο Έλληνας ΥπΑΑΤ τόνισε ότι ρόλος των πολιτικών είναι «να δημιουργήσουμε το όραμα, να διαμορφώσουμε πολιτικές, να σχεδιάσουμε και να δώσουμε λύσεις για το παρόν και το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα. Με αισιοδοξία, με σχέδιο, με αλληλεγγύη στο πλαίσιο της σύγκλισης και της συνοχής».  

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινωνικής βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα και με δεδομένο ότι μόλις το 2,88% των νέων κάτω των 24 ετών και το 5,1% των ατόμων κάτω των 35 ετών απασχολείται στον αγροτικό τομέα, ο Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε να αναπτυχθούν πολιτικές και δράσεις στους εξής τομείς:

Τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων,

  • την παροχή διευκολύνσεων,
  • τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
  • τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών του αγροτικού τομέα,
  • την προώθηση της εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι μέτρα προς τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις από μόνα τους δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. «Θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικών (στην παιδεία, την υγεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό, σε όλους τους τομείς), προκειμένου να καταπολεμήσουμε την ερημοποίηση των αγροτικών περιοχών και να κάνουμε ελκυστική την διαβίωση στις αγροτικές κοινότητες και την ενασχόληση με τον αγροδιατροφικό τομέα», τόνισε.

Όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ η κλιματική αλλαγή επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, καθώς:

1) η πρόσφατη εμπειρία των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα αλλάζει σημαντικά τις πολιτικές μας στον αγροτικό τομέα,
2) οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα της γεωργίας.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα μου το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πραγματικότητα και όχι ένα δυστοπικό σενάριο», τόνισε και κατέθεσε στοιχεία για τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στη Θεσσαλία, στην οποία το 49% του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε εταιρείες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ενώ στον Έβρο που επλήγη από τις πυρκαγιές, παράγεται το 23% των ενεργειακών καλλιεργειών: «Επλήγη ο βασικός πυρήνας ζωικής και φυτικής παραγωγής επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην κοινωνία, την οικονομία, την αγροτική παραγωγή και υψηλούς κινδύνους για την επάρκεια τροφίμων», παρατήρησε.

Εκτίμηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ότι η οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα αλληλοεξαρτάται από την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Όπως είπε «η οικονομική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα ταλανίζεται όχι μόνο από την κλιματική κρίση, αλλά και από την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη λειτουργία της αγοράς, τις διακυμάνσεις των τιμών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τη γήρανση του αγροτικού δυναμικού. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και η πτώση του αγροτικού εισοδήματος, και λόγω των καιρικών φαινομένων, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό», σημείωσε και  παρότρυνε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αναπτύξει πολιτικές που θα στοχεύουν:

α) στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων, που διακρίνονται παγκοσμίως για την εξαιρετική τους ποιότητα,
β) στην διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων για την ΚΑΠ που θα υποστηρίξουν τη διασφάλιση ενός σταθερού και αποδοτικού εισοδήματος για στους αγρότες και τις οικογένειες τους και
γ) στην εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. 

Και πρόσθεσε: «Οι πολιτικές μας πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της καινοτομίας, καθώς και στην προστασία των αγροτών και μέσω ενός πλαισίου κανόνων της λειτουργίας της αγοράς. Οφείλουμε να έχουμε κανόνες στις εμπορικές πολιτικές και να διασφαλίσουμε ότι τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα πληρούν τα ίδια πρότυπα και προϋποθέσεις». 

Με δεδομένο ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί, όπως είπε, βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας και στυλοβάτη της ευρωπαϊκής κοινωνίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε το ΕΛΚ να συνεχίσει να είναι - όπως μέχρι σήμερα - αρωγός και συνοδοιπόρος της αγροτικής οικογένειας, καθώς οι προκλήσεις, πλέον, υπερβαίνουν τα σύνορα των χωρών.

Συνάντηση με Επίτροπο
Στο μεταξύ είχε προηγηθεί συνάντηση του Έλληνα Υπουργού με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.
Τον ενημέρωσε για τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στη Θεσσαλία και οι πυρκαγιές στον Έβρο, στη Ρόδο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε στον Επίτροπο ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δείξει η ευρωπαϊκή οικογένεια ότι διαθέτει αντανακλαστικά, να χτίσει ένα τείχος προστασίας απέναντι στην κλιματική κρίση και να ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης του ευρωπαίου πολίτη προς τους θεσμούς. Ο Έλληνας υπουργός ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη στήριξή του στο Συμβούλιο και συζήτησε μαζί του τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και να κινητοποιηθούν πόροι για στήριξη των πληγέντων αγροτών.

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης προσκάλεσε τον  Janusz Wojciechowski να επισκεφτεί τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν και να βιώσει από κοντά τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι και οι αγρότες για να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους.

18/09/2023 09:46 πμ

Το ζήτημα των καταστροφών που υπέστη ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel» και των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου), στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, θα ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες αγρότες σε Ρόδο, Θεσσαλία και Έβρο.

Την Τρίτη ο Λευτέρης Αυγενάκης θα μιλήσει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την «Οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία». Επίσης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Τρίτη, θα συναντηθεί και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βόιτσεχόφσκι.

Προετοιμάζοντας το έδαφος, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αποστείλει στους ομολόγους του επιστολή, στην οποία προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, στην επιστολή προς τους ομολόγους του θυμίζει, ότι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της υποστήριξης. Και επισημαίνει:

«Βασιζόμαστε στη στήριξή σας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες που προκλήθηκαν από αυτές τις σοβαρές καταστροφές και την πρωτόγνωρη θεομηνία. Είναι επείγον και απαραίτητο να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά προσφέροντας υποστήριξη και ευελιξία στους ακόλουθους τομείς:

Κρατική ενίσχυση ad hoc:
Ενημερώσαμε τη DG Competition σχετικά με το λεπτομερές πρόγραμμα παροχής κρατικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές (διεξαγωγή εκτίμησης ζημιών και αποζημίωσης). Η αποζημίωση θα καταβληθεί μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και του Ταμείου Κρατικής Αρωγής και θα περιλαμβάνει απώλεια φυτικής παραγωγής, ζωικού κεφαλαίου και υποδομών. Όταν ολοκληρωθεί η έγκυρη εκτίμηση ζημιών από τον ΕΛΓΑ, θα υπάρχει αναλυτικός κατάλογος αποζημιώσεων.

Γεωργικό Αποθεματικό 2023 και 2024:
α) Γίνεται επανασχεδιασμός του Γεωργικού Αποθεματικού του 2023 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των πληγέντων αγροτών. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές της Επιτροπής για τον προγραμματισμό της διανομής αυτού του ποσού.
β) Γεωργικό Αποθεματικό του 2024. Σας υποβάλουμε αίτηση προκειμένου να λάβουμε προκαταβολή και πρόσθετη στήριξη από το Γεωργικό Αποθεματικό 2024. Ζητάμε τη στήριξή σας και θα θέλαμε να ζητήσουμε ένα γενναιόδωρο ποσό  από τα 450 εκατομμύρια ευρώ του Γεωργικού Αποθεματικού 2024, το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες κλιματικής κρίσης, πρέπει να ενισχυθεί.

Παρεκκλίσεις για τα ενεργά Επενδυτικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 και τις εγκεκριμένες Παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (CAP) 2023-2027: Μετά από παρόμοιες παρεκκλίσεις που εγκρίθηκαν για την περίοδο COVID-19, θα θέλαμε να επαναλάβουμε αυτό το αίτημα για την τρέχουσα κατάσταση που προέκυψε από τις καταστροφικές επιπτώσεις που περιγράφηκαν παραπάνω. Συγκεκριμένα, τέτοιες παρεκκλίσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

1. Αυξημένη προκαταβολή στήριξης της ΚΓΠ (CAP) όσον αφορά τις προκαταβολές των άμεσων πληρωμών, καθώς και τις προκαταβολές ενίσχυσης που χορηγούνται στο πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ (CAP).

2. Ρυθμιστική διάταξη για τη χορήγηση επείγουσας βοήθειας σε παραγωγούς που επλήγησαν από τα καταστροφικά γεγονότα, που αντιστοιχεί στα μέτρα 21 και 22 που ελήφθησαν για την πανδημία και την ουκρανική κρίση αντίστοιχα (πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ).

3. Καθορισμός προτεραιοτήτων όσων επηρεάζονται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία/ταμεία που υπάρχουν και αφορούν την οικονομική ενίσχυση επενδύσεων και τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης (εγγυητικό ταμείο και ταμείο μικροπιστώσεων).

4. Διευκόλυνση των δικαιούχων και απλοποίηση διαδικασιών και κανόνων που αφορούν την εφαρμογή τους. Αυτές οι διευκολύνσεις μπορεί να αφορούν, ανάλογα με την περίπτωση:

Παράταση προθεσμιών που σχετίζονται με οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης εγκεκριμένων επενδύσεων, ιδιωτικών και δημοσίων,
Δυνατότητα τροποποίησης των επενδύσεων και προσαρμογής τους στις νέες ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το καταστροφικό γεγονός,
Αύξηση του αριθμού των αιτημάτων πληρωμής, μη απαίτηση επιτόπιων επισκέψεων για επαλήθευση της υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επενδύσεων.
5. Αλλαγή του κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης πόρων της ΚΓΠ (CAP) από ν+2 σε ν+3, όπως ισχύει για όλα τα άλλα Ταμεία της Ε.Ε.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι το όριο de minimis και οι διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπουν αποζημίωση για ζημιές τέτοιου οικονομικού μεγέθους. Ως εκ τούτου, η ταχεία έγκριση αυτών των αιτημάτων είναι επείγουσας – ζωτικής θα έλεγα- σημασίας για την πρωτογενή παραγωγή».

15/09/2023 10:10 πμ

Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής υποστηρίζει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγoρών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παντελής Μόσχος, «μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με κλειστή την Εθνική Οδό σε Τέμπη - Λάρισα, για 7 ημέρες, με αυξημένο κατά πολύ το κόστος Μεταφοράς στην Τροφοδοσία, ο Νομός Αττικής τροφοδοτείται κανονικά, από τις παραγωγικές περιοχές των Μεγάρων και Μαραθώνα και παρά το αυξημένο Κόστος Παραγωγής σε καύσιμα, ενέργεια, ρεύμα, αγροεφόδια και σοβαρή έλλειψη έμπειρων Εργατών Γης, στις Λαϊκές Αγορές Αττικής υπάρχει επάρκεια προϊόντων, δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και είμαστε φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο από 30%-50%. Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Επίσης θα πρέπει να φτιάξουν τους δρόμους για την ομαλή τροφοδοσία των αγορών με προϊόντα αλλιώς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές στις λαϊκές». 

Οι τιμές των προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές Αττικής έχουν ως εξής: 
Μελιτζάνες: 1,50 € 
Κολοκυθάκια: 2,30 € 
Πατάτες: 0,80 – 1,20 € 
Αγγουράκια: 1,50 – 2,00 € 
Ντομάτες: 1,00 – 2,00 € Κρεμμύδια : 1,50 € 
Βλήτα: 1,50 € 
Σπανάκι: 1,80 – 2,50 € 
Λάχανο: 1,50 € 
Χόρτα Ιταλικά: 1,50 – 2,00 € 
Μαρούλια: 0,50 – 0,70 € 
Ματσάκια (Άνιθο, Μαϊντανός, Ρόκα): 0,50 – 0,70 € 
Παντζάρια: 1,50 € 
Άγρια Ραδίκια: 2,00 – 3,00 € 
Νεκταρίνια: 1,50 € 
Ροδάκινα: 1,50 € 
Σταφύλια: 1,70 € 
Καρότα: 1,50 € 
Πιπεριές: 2,00 € 
Μήλα: 1,00 – 1,50 € 

«Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής και στις άλλες πλημμυρισμένες πόλεις της Θεσσαλίας είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες από όλον τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Πάντως σήμερα οι αγορές έχουν επάρκεια και λειτουργούν κανονικά», τονίζει.

Και προσθέτει: «Ζητάμε έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε να βρεθούν μαζί μας, τρόποι για άμεσες αποζημιώσεις και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων και μείωση του κόστους παραγωγής, για να μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, για να υπάρχει επάρκεια αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

14/09/2023 11:34 πμ

Άνοιξε ο δρόµος για αλλαγές στην πράσινη συμφωνία της ΕΕ στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Τα κύρια επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία τέσσερα έτη, παρουσίασε, την Τετάρτη (13/9), στην ομιλία της η πρόεδρος κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον τομέα της γεωργίας, σε μια φανερή προσπάθεια να μετριάσει τις αντιρρήσεις που εκφράζει η ίδια της η πολιτική ομάδα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - ΕΚΛ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με ορισμένες προτάσεις που περιέχονται στον ευρύτερο φάκελο της πράσινης μετάβασης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε τη σημασία μιας δίκαιης μετάβασης για τους γεωργούς, τις οικογένειες και τη βιομηχανία και ότι «η Ευρώπη θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα». 

Το ΕΛΚ υποστηρίζει ότι ορισμένες νομοθετικές προτάσεις, όπως αυτή για την αποκατάσταση της φύσης, θα πλήξει τους Ευρωπαίους αγρότες και θα προκαλέσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εντός της ΕΕ.  Καθώς η στήριξη του ΕΛΚ είναι απαραίτητη σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φρόντισε να καθησυχάσει τους παρευρισκόμενους ευρωβουλευτές, λέγοντας ότι η Κομισιόν θα ξεκινήσει διάλογο με αγρότες και γεωργούς, αφού η γεωργία και η προστασία της φύσης μπορούν να συμπορεύονται.

Ο πρώτος πυλώνας της ομιλίας της προέδρου ήταν η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία, λέγοντας ότι αυτή η πρόταση ήταν η απάντηση της Επιτροπής στο κάλεσμα της Ιστορίας. «Φέτος το καλοκαίρι το πιο θερμό που έχει καταγραφεί, η Ελλάδα και η Ισπανία είχαν καταστροφικές πυρκαγιές και λίγο μετά ολέθριες πλημμύρες. Τα καιρικά φαινόμενα προκαλούν προβλήματα από τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία μέχρι ολόκληρη την Ένωση. Η πράσινη Συμφωνία είναι και μια ευκαιρία για τη μελλοντική μας ευημερία».

Παρεμβάσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων

Ο Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία), υπογράμμισε τρεις προτεραιότητες. Πρώτα αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, λέγοντας «χρειαζόμαστε ανάπτυξη, χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας, χρειαζόμαστε αξιοπρεπή εισοδήματα, χρειαζόμαστε ευημερία, χρειαζόμαστε μια ισχυρή βιομηχανία» και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την επένδυση στην καινοτομία και την καλλιέργεια εμπορικών σχέσεων. Έπειτα αναφέρθηκε στη μετανάστευση, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίζει ποιος μπορεί να περνά τα σύνορά της και τονίζοντας το «ευρωπαϊκό DNA» της πρακτικής της προστασίας προσφύγων. Τέλος υποστήριξε την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση και την ανάγκη για «αισιοδοξία, όραμα, αξίες και ετοιμότητα για το επόμενο βήμα για μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Iratxe García (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε ότι η κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ θα πρέπει να είναι η επανεκβιομηχάνιση για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας, με παράλληλη προώθηση της πράσινης μετάβασης για την ανάσχεση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ευχαρίστησε την κα. von der Leyen για το σαφές μήνυμά της υπέρ της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά εξέφρασε τη λύπη της για την έλλειψη έμφασης στην εδραίωση του κοινωνικού πυλώνα της Ένωσης. Ζήτησε να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ και να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Κάλεσε επίσης την ΕΕ να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το σύμφωνο μετανάστευσης και τόνισε ότι «τα χρήματα των Ευρωπαίων δεν μπορούν να καταλήγουν στις τσέπες κυβερνήσεων που καταχρώνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Stéphane Séjourné (Renew, Γαλλία) τόνισε ότι είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι εναπομείναντες μήνες της νομοθετικής περιόδου. Τόνισε τα θετικά βήματα που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την αντιμετώπιση της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ζήτησε από την ΕΕ να επικεντρωθεί στην επανεκβιομηχάνιση της Ευρώπης και σημείωσε ότι η ΕΕ έχει πλέον ρυθμίσει νομοθετικά την ψηφιακή «άγρια Δύση». Τόνισε την ανάγκη για μια βιώσιμη λύση στα ζητήματα της μετανάστευσης, επικρίνοντας επίσης τον «δηλητηριώδη» κανόνα περί ομοφωνίας στο Συμβούλιο και καλώντας την Ευρώπη να λάβει υπόψη τις απεγνωσμένες εκκλήσεις των δικαστών στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Ο Philippe Lamberts (Πράσινοι, Βέλγιο) επέκρινε «εκείνους που ζητούν να μπει φρένο» στην κλιματική και περιβαλλοντική νομοθεσία, λέγοντας, «δεν είμαστε πάνω από τη φύση (...) είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να αντέξει ο πλανήτης μας και σε αυτά που μπορεί να δώσει».

«Είναι η ΕΕ σε καλύτερη κατάσταση σήμερα σε σχέση με πριν είκοσι χρόνια;» αναρωτήθηκε ο Ryszard Legutko (Συντηρητικοί, Πολωνία). «Η απάντηση είναι όχι, καθώς υπάρχει περισσότερο από ποτέ αστάθεια, αβεβαιότητα και υψηλός πληθωρισμός». Το λαθρεμπόριο ανθρώπων ακμάζει, η Πράσινη Συμφωνία είναι μια δαπανηρή υπερβολή, το κόστος του κοινού χρέους της ΕΕ θα είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο και ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι σε χάος, πρόσθεσε. Η Επιτροπή ολισθαίνει προς την ολιγαρχία, αναμειγνύεται στις εθνικές πολιτικές και προσπαθεί να ανατρέψει τις κυβερνήσεις που δεν της αρέσουν, έχοντας κάνει το κράτος δικαίου καρικατούρα.

Ο Marco Zanni (ID, Ιταλία) δήλωσε ότι όσον αφορά την Πράσινη Συμφωνία, η ΕΕ έχει «μια ιστορική ευκαιρία να είναι λιγότερο ιδεολογική και πιο ρεαλιστική», προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή χωρίς να βλάπτουμε «τους αγρότες, τις επιχειρήσεις ή τους ιδιοκτήτες ακινήτων». Σχετικά με τις εξαγγελθείσες έρευνες για τις ξένες επιδοτήσεις, αμφισβήτησε τη χρησιμότητά τους, τονίζοντας ότι ήδη γνωρίζουμε ότι η Κίνα εμπλέκεται σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Όσον αφορά τη μετανάστευση, είπε ότι όσο η ΕΕ δεν συμφωνεί ότι «όποιος δεν έχει δικαίωμα να είναι μέσα, πρέπει να μείνει έξω», δεν θα είναι δυνατόν να «επιλυθεί το ζήτημα».

Ο Martin Schirdewan (Αριστερά, Γερμανία) δήλωσε: «Η πραγματική πολιτική επιτυχία μετράται από τις πραγματικές καταστάσεις των περισσοτέρων ανθρώπων, όχι από ευφραδείς ομιλίες». Πρόσθεσε ότι, παρά τις μεγάλες υποσχέσεις, η πραγματικότητα για πολλούς Ευρωπαίους παραμένει ζοφερή, με αύξηση του κόστους διαβίωσης και μείωση των πραγματικών μισθών. Τόνισε τους αγώνες των εργαζομένων, των ανύπαντρων μητέρων και των συνταξιούχων, κατηγορώντας την Επιτροπή ότι προωθεί μια Ευρώπη που εξυπηρετεί όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις έναντι των πολιτών της. «95 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούνται από τη φτώχεια», είπε.

07/09/2023 10:37 πμ

Καλά εξελίχθηκε φέτος η καλλιέργεια θερμοκηπιακού αγγουριού στην χώρα μας.

Φέτος οι παραγωγοί της Τριφυλίας έκαναν διαδοχικές φυτεύσεις επειδή τον χειμώνα έπιασαν καλές τιμές τα αγγούρια. Επίσης πολλοί παραγωγοί εγκατέλειψαν την καλλιέργεια ντομάτας λόγω φυτοπροστατευτικών προβλημάτων και τιμής και στράφηκαν στο αγγούρι.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι τις 15 Αυγούστου λόγω ζήτησης στις τουριστικές περιοχές η τιμή παραγωγού ήταν στα 80 λεπτά το ζευγάρι.

Μετά τους καύσωνες και την πτώση της θερμοκρασίας άρχισαν τα φυτά να έχουν αυξημένες αποδόσεις και οι ποσότητες αγγουριών αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση τιμών που έφτασαν στα 30 λεπτά το ζευγάρι.

Από σήμερα Πέμπτη (7/9) άρχισαν να μειώνονται οι ποσότητες αγγουριών στην Τριφυλία και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσουν οι κοπές στην Κρήτη αναμένεται να αρχίσει η ανοδική πορεία των τιμών. Εκτιμάται ότι η τιμή παραγωγού αυτό το διάστημα μπορεί να ξεπεράσει το 1 ευρώ το ζεύγος».

06/09/2023 02:44 μμ

Αυτή την εποχή γίνονται οι φυτεύσεις μελιτζάνας σε θερμοκήπια. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια καλή πορεία των τιμών για τις υπαίθριες μελιτζάνες λόγω καλής ζήτησης, κυρίως στα νησία εξαιτίας της τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από τα μέσα Ιουλίου είχαμε μειωμένες αποδόσεις και ποσότητες για τις υπαίθριες μελιτζάνες. Αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη ζήτηση και μειωμένη προσφορά και οι τιμές παραγωγού να κυμαίνονται στο 1 ευρώ το κιλό. Μέχρι να ξεκινήσει η συγκομιδή στα θερμοκήπια αναμένεται να υπάρχει αυτή η εικόνα των τιμών.

Οι πιπεριές Φλωρίνης το καλοκαίρι είχαν μειωμένες τιμές που κυμαίνονταν στα 80 λεπτά το κιλό. Μέχρι τέλη Ιουλίου είχαμε μεγάλες ποσότητες στην αγορά λόγω των συγκομιδών της Κρήτης. Στη συνέχεια είχαμε μείωση των ποσοτήτων, ενώ εδώ και 15 ημέρες ξεκίνησε η ανοδική πορεία των τιμών για τις υπαίθριες.

Οι πράσινες πιπεριές είχαν ένα καλό ξεκίνημα και στα μέσα Ιουνίου έπιασαν τιμή παραγωγού έως και 2 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια με την αύξηση των ποσοτήτων είχαμε μια πτώση της τιμής η οποία όμως λόγω της ζήτησης κρατήθηκε μέχρι 10 Αυγούστου σε επίπεδα πάνω από 1 ευρώ το κιλό. Μετά από το 15 Αύγουστο υπήρξε μια πτώση τιμών που έφτασαν και στα 50 - 60 λεπτά. Τις τελευταίες 10 ημέρες είχαμε μια διόρθωση προς τα πάνω των τιμών λόγω ζήτησης και έφτασαν στο 1 ευρώ το κιλό».

04/09/2023 04:34 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Μεσσηνίας λόγω της έλλειψης εργατών γης.

Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει έλλειψη στην αγορά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε φυτεύσεις αν δεν έχουμε εργάτες γης. Αυτή την χρονιά στην περιοχή έχουμε μια μείωση των εργατών γης κατά 50%, το 2021 ε3ίχαμε περίπου 6.000 εργάτες και φέτος 3.000. Ίδια προβλήματα υπάρχουν και στις άλλες περιοχές με θερμοκήπια. Η έλλειψη εργατών έχει φέρει αύξηση στα ημερομίσθια και αυτό σε συνδιασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας έχει φέρει σοβαρά προβλήματα στην βιωσιμότητα των θερμοκηπίων. Αυξήθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα έχουν ξαναπάρει την ανηφόρα και έχουμε και το εργατικό. Είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας στον προηγούμενο υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά αλλά δεν είδαμε καμιά προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος. Θέλουμε να απασχολούμε νόμιμα τους εργάτες γης και να μπορούμε να κάνουμε φυτεύσεις. Τα θερμοκήπια έχουν μειώσει την παραγωγή γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μια επένδυση αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε συγκομιδή. Τελικά θέλουν να λύσουν το πρόβλημα με εργάτες γης ή όχι».

Ο κ. Αντώνης Γκόνης, από τους Γαργαλιάνους, που ασχολείται είκοσι χρόνια με την καλλιέργεια του πεπονιού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «προσπαθούμε να παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν, αγωνιζόμαστε να πουλήσουμε στην αγορά την παραγωγή μας και ξαφνικά πριν ξεκινήσει η συγκομιδή οι εργάτες μας ενημερώνουν ότι θα φύγουν από την χώρα. Υπάρχουν κυκλώματα που τους λένε ότι θα τους πάνε σε άλλη χώρα και θα μπορέσουν να βγάλουν νόμιμα έγγραφα για να μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους. Πάνε εκεί και εγκλωβίζονται και δεν μπορούν να φύγουν. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα πριν είναι αργά».  

01/09/2023 03:17 μμ

Τις προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ έθεσε σε ομιλία του σε συγκέντρωση αγροτών στον Λαγκαδά ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης.

Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε την αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα κινηθεί σε τρία επίπεδα. Το ένα θα είναι υποχρεωτικό και τα άλλα δυο θα είναι προαιρετικά. Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης μέχρι τέλος του έτους θα είναι έτοιμος ο νέος επικαιροποιημένος κανονισμός, ο οποίος «δεν θα είναι γραμμένος σε πέτρα και ό,τι χρειαστεί να διορθωθεί, θα διορθωθεί». Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε επίσης την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ ώστε να γίνεται άμεση, δίκαιη και πιο ορθή εκτίμηση των ζημιών.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι αλλάζουν κουλτούρα, καθώς κατανοούν ότι δεν εργάζονται για εταιρείες, αλλά για τους αγρότες που αναμένουν να τους καταβληθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με ημίμετρα», είπε. Κάλεσε σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους και τόνισε ότι όλες οι λειτουργίες του Οργανισμού θα γίνονται μέσω του gov.gr.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που εντείνονται με την κλιματική κρίση, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η κατασκευή των έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δις ευρώ. Ανακοίνωσε, παράλληλα, την επανασύσταση της επιτροπής για τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, με στόχο την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας τους που χρονολογείται από το 1958.

Ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ως το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 νέοι και υπενθύμισε ότι πρώτη του απόφαση ήταν η εξασφάλιση 77 εκατ. ευρώ για την ένταξη περίπου 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, το οποίο πλέον φθάνει στα 602 εκατ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο που έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ενίσχυση του συνεργατικού κινήματος και στην ενίσχυση του θεσμού των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Σήμερα λειτουργούν οκτώ και δύο είναι υπό έγκριση. «Θα συστήσουμε κι άλλες και θα τις φέρουμε κοντά για να αντλήσει η μια από την άλλη καλές πρακτικές και χρήματα από ΕΕ».

Για τον Υπουργό το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να προσφέρει η πολιτεία στους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις της νέας εποχής, είναι οι γνώσεις και όχι οι επιδοτήσεις. «Θέλουμε να δώσουμε στους αγρότες κατάρτιση κι εκπαίδευση», είπε και αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τον οποίο χαρακτήρισε «γίγαντα που πηγαίνει στο ρελαντί». Στην προσπάθεια για παροχή γνώσεων στους αγρότες θα συμβάλλει, όπως είπε, και η πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία καλείται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ να «χτίσει ένα πεδίο κοινών δράσεων». Πεποίθησή του είναι ότι στο ζήτημα αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά και η ίδρυση Τμημάτων Αγροτών μέσα στα Επιμελητήρια.

Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο είναι, όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, η μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε οι έλεγχοι να γίνονται πιο συντονισμένα και να μη νιώθουν διωκόμενοι οι επαγγελματίες.

Κλείνοντας ο Υπουργός τόνισε ότι θέλει βοηθούς και ελεγκτές στο έργο του τους αγρότες και υπογράμμισε: «Έχουμε σοβαρή κυβέρνηση, σοβαρό πρωθυπουργό και μαζί θα δουλέψουμε για το μέλλον της χώρας».

01/09/2023 12:01 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή καλοκαιρινού ξερού κρεμμυδιού στην χώρα μας με προβλήματα στην παραγωγή και ελλείψης στην αγορά λόγω καιρικών συνθηκών.

Την ίδια στιγμή η Ινδία, που αποτελεί μια μεγάλη χώρα προμηθευτή ξηρού κρεμμυδιού της ελληνικής αγοράς, επέβαλλε εξαγωγικό δασμό 40% για να μειώσει τις εξαγωγές και να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές τους.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Χατζηδούρος, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θήβας, «φέτος από την συγκομιδή του ανοιξιάτικου πρώιμου ξερού κρεμμυδιού είχαμε προβλήματα στην παραγωγή. Αυτά συνεχίζονται και στην συγκομιδή του καλοκαιρινού κρεμμυδιού που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα από τον περονόσπορο. Το κόστος φυτοπροστασίας αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω του μεγάλου αριθμού των ψεκασμών. Η παραγωγή είναι μειωμένη και οι αποδόσεις είναι μικρές. Επίσης μεγάλο πρόβλημα έχουμε με την έλελιψη εργατών γης που η πολιτείας δεν θέλει να λύσει. Η έλλειψη στην αγορά έχει φέρει μια αύξηση της τιμής παραγωγού που αυτή την περίοδο κυμαίνεται από 60 - 70 λεπτά το κιλό. 

Η τιμή της λιανικής είναι διπλάσια και αυτό είναι περίεργο γιατί το προϊόν το παραδίδει συσκευασμένο ο παραγωγός στο σούπερ μάρκετ και έτοιμο να τοποθετηθεί στο ράφι.

Από την άλλη το κόστος ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ είναι περίπου στα 40 ευρώ το στρέμμα, χρήματα που δεν είναι ανταποδοτικά στον παραγωγό, αφού στα 12 χρόνια καλλιέργειας μια φορά - και μετά από ένσταση - έχω αποζημιωθεί από τον Οργανισμό για ζημιά στην παραγωγή.

Από τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι νέες σπορές (χειμωνιάτικα)».

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι επέβαλε δασμό 40% στις εξαγωγές κρεμμυδιών με στόχο να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Ο εξαγωγικός δασμός, που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο (19 Αυγούστου), θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ο Ινδός Υπουργός Καταναλωτών, Rohit Kumar Singh, δήλωσε ότι το μέτρο πάρθηκε για να βελτιωθεί η εγχώρια διαθεσιμότητα κρεμμυδιών και να περιοριστεί η άνοδος των τιμών. Επίσης έχει προχωρύησει και σε αποθεματοποίηση κρεμμυδιών επειδή υπάρχουν φόβοι ότι οι καιρικές συνθήκες θα φέρουν απώλειες στην παραγωγή.

Η μέση χονδρική τιμή κρεμμυδιού στις αγορές της χώρας έχει εκτιναχθεί σχεδόν 20% από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Καταναλωτών, σχεδόν 975.000 τόνοι κρεμμυδιών έχουν εξαχθεί από τη χώρα, μεταξύ 1ης Απριλίου και 4ης Αυγούστου του 2023. Οι τρεις πρώτες χώρες σε όρους αξίας που εισάγουν ινδικά κρεμμύδια είναι το Μπαγκλαντές, η Μαλαισία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Θυμίζουμε ότι η ινδική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού.

31/08/2023 04:06 μμ

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται οι τιμές των κηπευτικών λόγω της αυξημένης ζήτηση αλλά και της μειωμένης εγχώριας παραγωγής. Όμως και τα εισαγόμενα κηπευτικά έχουν τιμές που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα κ. Γιώργος Παπαβασίλης , «στα κηπευτικά έχουμε υψηλό κόστος καλλιέργειας αλλά και μεγάλο πρόβλημα με τους εργάτες γης. Οι φυτεύσεις έχουν μειωθεί και κανείς δεν φαίνεται να θέλει να λύσει τα προβλήματα. Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν ενδιαφέρονται να υπογράψουν χαρτιά για να μπορούν νόμιμα εργάτες να δουλέψουν στα χωράφια. Αλλά και πολλοί μετανάστες με τα επιδόματα που εισπράττουν δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν στα χωράφια. Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν φαίνεται κανένα μέλλον. Αποτέλεσμα να μειώνονται οι καλλιέργειες και να αυξάνουν οι τιμές. Αυτή την εποχή στην Λαχαναγορά στη χονδρική να πωλείται στα 90 λεπτά το κιλό ο άνιθος, στα 3 ευρώ το εισαγόμενο σπανάκι και πάνω από 1,20 ευρώ τα ραδίκια».

Από την πλευρά του ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει έλλειψη στην αγορά για ντομάτες. Για την καλής ποιότητας μεγαλόκαρπη ντομάτα η τιμή παραγωγού είναι στα 1,5 ευρώ το κιλό και για τα ντοματίνια στα 3 ευρώ το κιλό. Φυτεύτηκαν λίγα στρέμματα υπαίθριας ντομάτας και η παραγωγή είχε προβλήματα από τους καύσωνες. Στα θερμοκήπια της Τριφυλίας οι φυτεύσεις ντομάτας έχουν ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου αλλά έχουμε μειωμένα στρέμματα καλλιέργειας. Στην Κρήτη οι φυτεύσεις θα ξεκινήσουν από τέλη Σεπτεμβρίου. 

Οι παραγωγοί φοβούνται να αναλάβουν το ρίσκο της καλλιέργειας γιατί το κόστος είναι υψηλό και από την άλλη δεν υπάρχουν εργάτες γης. Επίσης το ΥπΑΑΤ αν και υποσχέθηκε τελικά δεν έδωσε αποζημιώσεις για τις ζημιές από την καστανή ρυτίδωση. Αν και υπάρχει ζήτηση από την αγορά είναι δύσκολο να προχωρήσεις σε μια επένδυση για καλλιέργεια και στην συγκομιδή να μην βρίσκεις εργάτες γης. Τα ντοματίνια που δίνουν υψηλές τιμές παραγωγού έχουν και υψηλό κόστος εργατικών. Η μεγαλόκαρπη ντομάτα θέλει για ένα στρέμμα ένα εργάτη γης ενώ τα ντοματίνια θέλουν δύο. Άρα έχουμε διπλάσιο εργατικό κόστος αλλά και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρούμε εργάτη».

24/08/2023 04:22 μμ

Θα λειτουργήσουν τα Αγροτικά Τμήματα σε κάθε Επιμελητήριο που θα έχουν στόχο την στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα. Θα συμμετέχουν σε αυτά οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. 

Με στόχο την υλοποίηση της εντολής του πρωθυπουργού, να οπλισθεί ο αγροτικός κόσμος με το ισχυρότερο όπλο που μπορεί να έχει στη διάθεσή του τις γνώσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε ότι προωθούνται οι διαδικασίες για τη δημιουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια της χώρας.

Στο πλαίσιο των επαφών της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους φορέων του αγροτικού κόσμου, ο Λευτέρης Αυγενάκης προήδρευσε σε σύσκεψη που έγινε με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων στο Επιμελητήριο Τρικάλων.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, βασική συνιστώσα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να λειτουργήσουν τα Αγροτικά Τμήματα σε κάθε Επιμελητήριο. 

Επίσης με την λειτουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια, θα ξεκαθαρίσει ποιοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και ποιοι όχι. 

Ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει συζήτηση για το ζήτημα αυτό με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, όπου διαπίστωσε, ότι το κλίμα, πλέον είναι διαφορετικό. Μέσω της συμμετοχής τους στα Επιμελητήρια οι αγρότες, εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και ενημέρωση για τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

«Όταν κάποιος έχει γνώσεις και πληροφορίες, μπορεί να κάνει θαύματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν είναι υπουργείο επιδοτήσεων αλλά υπουργείο που συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας μας.

24/08/2023 03:12 μμ

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 θα είναι σε ισχύ ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1032 για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο συγκεκριμένος ιός, διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2019 και έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές.

Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας μεταδίδεται με επαφή (μέσω των εργαλείων, των υλικών, των ρούχων, των υποδημάτων ή των χεριών κατά τις καλλιεργητικές εργασίες), μέσω μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού και μολυσμένου σπόρου. Βασική εστία μόλυνσης αποτελεί και το έδαφος, στο οποίο ο ιός, αν υπάρχουν μολυσμένα φυτικά υπολείμματα, μπορεί να επιβιώσει τουλάχιστον για έξι μήνες.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι «στην περιοχή καλλιεργούνται συνολικά 3.000 στρέμματα με ντομάτα θερμοκηπίου. Γίνονται δύο καλλιέργειες η πρώτη από Δεκέμβριο έως Ιούλιο και η δεύτερη από Αύγουστο μέχρι Νοέμβριο.

Τα πρώτα χρόνια ιός της καστανής ρυτίδωσης δημιούργησε πρόβλημα στην καλλιέργεια στη συνέχεια όμως οι παραγωγοί έμαθαν να παίρνουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και το πρόβλημα μειώθηκε. Αυτό που μάθαμε για τον συγκεκριμένο ιό είναι ότι τα μέτρα πρόσληψης αποδίδουν.

Να θυμίσουμε ότι για την πρόληψη τού συγκεκριμένου ιού και για τον περιορισμό της εξάπλωσής του όταν εμφανίζεται, προτείνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων: 
α) Χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού (απόκτηση φυτών προς φύτευση μόνο με τη συνοδεία φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου). 
β) Έλεγχο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των φυτών και ασφαλή απομάκρυνση και καταστροφή αυτών που εμφανίζουν ιολογικά συμπτώματα. Η απομάκρυνση των φυτών από το θερμοκήπιο πρέπει να γίνεται με προσοχή, χρησιμοποιώντας μεγάλες πλαστικές σακούλες εντός των οποίων θα τοποθετούνται τα συμπτωματικά φυτά, καθώς και τα γειτονικά προς αυτά φυτά. Η καταστροφή αυτών συνιστάται να γίνεται με ταφή σε βάθος σε ακαλλιέργητο σημείο της εκμετάλλευσης. 
γ) Απολύμανση των εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης εμπορίου 10% ή Virkon S. 
δ) Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι πριν από κάθε χειρισμό των φυτών. 
ε) Κάλυψη των παπουτσιών και χρησιμοποίηση γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους, καθώς και αλλαγή ρούχων κατά τις μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με χέρια τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα φυτά κατά τις διάφορες εργασίες, εκτός αν προηγουμένως τα χέρια έχουν πλυθεί καλά. 
στ) Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων κλπ. εντός των θερμοκηπίων κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης ή της φύτευσης. 
ζ) Μείωση όσο είναι δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης. 
η) Αφαίρεση των ζιζανίων στους χώρους γύρω από το θερμοκήπιο. 
θ) Απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας μετά το τέλος αυτής, καθώς και απολύμανση των χώρων τού θερμοκηπίου 
ι) Αποφυγή δανεισμού κυψελών με βομβίνους από ή προς άλλους καλλιεργητές και 
ια) τοποθέτηση τάπητα με απολυμαντικό (χλωρίνη) στην είσοδο του θερμοκηπίου».

Διαβάστε τον Κανονισμό (εδώ)

22/08/2023 02:50 μμ

Εντυπωσιακή είναι η απότομη αύξηση των γερμανικών εισαγωγών ντομάτας από το Μαρόκο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, η Γερμανία από 27.000 τόνους ντομάτας που έκανε εισαγωγή από το Μαρόκο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, έφτασε σε 40.000 τόνους πέρυσι και σε 43.000 τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος των μαροκινών εξαγωγών ντομάτας αρκεί να αναφέρουμε ότι οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ντομάτας το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 32.500 τόνους, από τους οποίους μόλις 209 τόνοι εξήχθησαν στην γερμανική αγορά.  

Στο μεταξύ η δημοσιευθείσα έκθεση της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας SBA (Statistisches Bundesambt) αναφέρει ότι οι γερμανικές εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνέχισαν να μειώνονται και στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Όμως, μετά την απότομη μείωση των τελευταίων ετών, η πτώση περιορίστηκε περίπου στο 3%. 

Ποσοτικά, η Γερμανία εισήγαγε 650.000 τόνους λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό θα διαμορφωθεί σε επίπεδο έτους 1,2 εκατομμύρια τόνους λιγότερες εισαγωγές για το 2023 (συνολικά 4,2 εκατομμύρια τόνους).

Η εικόνα της αξίας των εισαγωγών όμως είναι διαφορετική. Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, οι εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία ανήλθαν σε αξία 7,34 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι 8% περισσότερο από τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η μέση τιμή το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν, επομένως, πάνω από δέκα τοις εκατό υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ιδιαίτερα οι πιπεριές και τα πορτοκάλια, είχαν πολύ υψηλότερες τιμές.

Όλα τα κύρια προϊόντα εισαγωγής φρέσκων φρούτων και λαχανικών παρουσίασαν πτωτική τάση στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Σταθερές παρέμειναν και οι εισαγωγές αγγουριού το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Γερμανία εισήγαγε ακόμη λιγότερες ντομάτες το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η πτώση 4% ωστόσο δεν είναι τόσο κακή σε σχέση με την μείωση κατά 14% και 9% στις εισαγωγές μήλων και πορτοκαλιών, αντίστοιχα. Οι εισαγωγές πιπεριάς μειώθηκαν επίσης απότομα κατά 12%. Ελάχιστα προϊόντα παρουσίασαν αυξημένες εισαγωγές, κυρίως αβοκάντο και μάνγκο.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών προμηθευτών οπωροκηπευτικών της Γερμανίας περιλαμβάνονται η Νότια Αφρική, το Μαρόκο και το Περού.

01/08/2023 11:09 πμ

Η έλλειψη των εργατών γης, συζητήθηκε στη συνάντηση, που είχε την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ), Στέλιος Βοργιάς, με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο υπουργός Εργασίας υποσχέθηκε λύση στο πρόβλημα της εύρεσης εργατών γης στην Κρήτη αλλά και στις άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα χρηματοδοτήση, μέσω πιλοτικού προγράμματος, την μετακίνηση εργατών από περιοχές με υψηλή ανεργία σε περιοχές με υψηλή ζήτηση εργασίας.

«Στην Κρήτη υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα, δεν βρίσκουν δηλαδή εργάτες γης, ενώ έχουμε περιοχές στην Ελλάδα όπως στη Δυτική Μακεδονία, που έχουν πολύ μεγάλη ανεργία. Τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα φτιάξουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Κρήτη, για τους μήνες της συγκομιδής κατά την περίοδο Οκτώβριο - Νοέμβριο και θα πληρώνει η ΔΥΠΑ τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής εργατών γης από τη Δυτική Μακεδονία», ανέφερε ο υπουργός. Εάν δουλεύει αυτό το σύστημα θα το επεκτείνουμε μετά και σε ολόκληρη τη χώρα, πρόσθεσε.

Παράλληλα, θα υπάρξει μαζική ενημέρωση των εποχιακά εργαζομένων του τουρισμού ότι δικαιούνται να προχωρούν σε αγροτικές εργασίες, μέχρι ένα όριο ημερομισθίων, χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας. Στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα των εργατών στον πρωτογενή τομέα.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γενικός Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «αυτά που κάναμε πριν ένα χρόνο έρχεται ο υπουργός και μας λέει ότι θα τα κάνει φέτος. Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε επικοινωνία με τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων σε Φλώρινα και Καστοριά και συμφωνήσαμε να ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια για να έρθουν άνεργοι να εργαστούν στην Κρήτη σαν εργάτες γης. Μετά από προσπάθεια τριών μηνών μας απάντησαν οι πρόεδροι των δύο Εργατικών Κέντρων ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον και ούτε ένα λεωφορείο δεν κατάφεραν να γεμίσουν. Περιμένουμε με σοβαρότητα να ασχοληθεί η κυβέρνηση με το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης στην Κρήτη αλλά και σε όλη την χώρα». 

27/07/2023 12:45 μμ

Θα μπει τάξη στον ΟΠΕΚΕΠΕ με άξονα τις ανάγκες κάθε δικαιούχου, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από τα εγκαίνια της Παγκρήτιας Αγροκτηνοτροφικής Έκθεσης Αρκαλοχωρίου. 

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει γνώση της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Αν χρειαστεί να συγκρουστώ με συμφέροντα θα το κάνω, χωρίς δεύτερη σκέψη», είπε.

Και πρόσθεσε: «Όσοι με ξέρουν καλά, γνωρίζουν ότι πίσω δεν θα κάνω, αφού αφορά τη διαφάνεια, την τάξη και τη δικαιοσύνη».

Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα με τον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις των αγροτών. Στις άμεσες προτεραιότητές του Υπουργείου είναι ο μετασχηματισμός του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι πληρωμές να γίνονται πιο ευέλικτα και πιο άμεσα. 

Όπως τόνισε: «Θέλουμε οι παραγωγοί μας να λαμβάνουν το σωστό ύψος αποζημιώσεων μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την καταστροφή που υπέστησαν. Στόχος μας να διευρύνουμε τα αιτήματα που μπορούν να κατατεθούν στον ΕΛΓΑ και αφορούν στη μείωση της παραγωγής και, κατ’ επέκταση, στην απώλεια εισοδήματος των παραγωγών». 

27/07/2023 12:02 μμ

Την Παγκρήτια Αγροκτηνοτροφική Έκθεση Αρκαλοχωρίου με θέμα: «Εκεί όπου η παράδοση συναντά το μέλλον» εγκαινίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε τη στρατηγική του ΥπΑΑΤ  και το πλάνο των δράσεων για ανταγωνιστική, σύγχρονη ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο αγροκτηνοτροφικός κλάδος της Κρήτης.

Στην ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε στην άρδευση, η οποία  αποτελεί απόλυτη και καθοριστική προτεραιότητα, καθώς υλοποιούνται πολλά μικρά και μεγάλα δημόσια έργα σε εγγειοβελτιωτικές και αρδευτικές υποδομές. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης:  «Στην Κρήτη υλοποιούνται 86  έργα με δημόσια δαπάνη 80,5 εκ. €, ενώ, ενδεικτικά, στο ν. Ηρακλείου 27 έργα συνολικού ύψους 29 εκ. €. Από τα μεγάλα έργα του Ν. Ηρακλείου, τα ενταγμένα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό:
Το «Αρδευτικό δίκτυο φράγματος Πανοράματος Ηρακλείου Κρήτης», προϋπολογισμού δημοπράτησης 11,4 εκ. € (το οποίο ολοκληρώθηκε με πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής στις 12-09-2022)
Η «Κατασκευή φράγματος Πλακιώτισσας» προϋπολογισμού δημοπράτησης 24 εκ. €, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη με 97% ποσοστό εκτελεσμένου έργου και ισχύουσα παράταση έως 31-12-2024. Παρά τα ειδικά προβλήματα του έργου, εξετάζουμε τη δυνατότητα να ενταχθεί, σε προκήρυξη του Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027, η χρηματοδότηση των δικτύων διανομής στα 37.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης της Μεσαράς. Οι αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις ανέρχονται στο ποσό των 8,2 εκ. €.
Μετά από 8 χρόνια ταλαιπωρίας για τους ιδιοκτήτες γης, προχωράμε άμεσα τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού ύψους 45.000.000 €, για το οποίο θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και αποτελεί προσωπική δέσμευση να ολοκληρωθεί.
Η «Κατασκευή και Αξιοποίηση φράγματος Χαλαυριανού Χειμάρρου Δήμου Αρχανών» προϋπολογισμού δημοπράτησης 11,2 εκ. €. Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ εκκρεμεί η παραλαβή του έργου. Η «Βελτίωση και αναβάθμιση αλιευτικού λιμένα Ηρακλείου (ΠΕ Ηρακλείου)», προϋπολογισμού δημοπράτησης 1,7 εκ. €. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ της Κρήτης, υλοποιούνται μια σειρά από εγγειοβελτιωτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 31,5 εκ. ευρώ, όπως:
Αντλιοστάσια άρδευσης στο Δήμο Βιάννου, αξιοποίηση του υδροταμιευτήρα Δαμανιών στην ΔΕ Καζαντζάκη, Εκσυγχρονισμός του ΤΟΕΒ Γέργερης, Αρδευτικό Δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου, Αρδευτικό δίκτυο στο Δήμο Μαλεβιζίου, Συστήματα αυτοματισμού στο αρδευτικό δίκτυο του Δήμου Χερσονήσου, αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στο Δήμο Σητείας, έργα στο ΤΟΕΒ Παπαγιαννάδων στο ν. Λασιθίου, αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης στο ΤΟΕΒ Μεραμβέλλου, επέκταση των αρδευόμενων περιοχών στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, επέκταση των αρδευτικών δικτύων σε περιοχές του Δήμου Αμαρίου, βελτίωση των αρδευτικών δικτύων στο Δήμο Μυλοποτάμου, Συστήματα αυτοματισμού στο αρδευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, βελτίωση των αρδευτικών δικτύων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, κατασκευή τριών (3) αρδευτικών φραγμάτων στο χείμαρρο Μάγειρο και Βελτίωση των αρδευτικών δικτύων στον ποταμό Ταυρωνίτη».

Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και για τον ίδιο προσωπικά αποτελεί η διερεύνηση κατασκευής δυο φραγμάτων και η δημιουργία των ταμιευτήρων Πλατύ και Γερακαρίου, για την ενίσχυση του ταμιευτήρα της Φανερωμένης. Η νέα μελέτη είναι της τάξης του 1.000.000 €, για την οποία υπάρχει διασφαλισμένη πίστωση και θα εξετάσει  τη σκοπιμότητα κατασκευής του φράγματος Γερακαρίου και την ανάλυση κόστους–οφέλους του έργου, ούτως ώστε να μπορεί να ληφθεί ασφαλής απόφαση για την κατασκευή του, ώστε να προωθηθούν οι απαιτούμενες μελέτες για την περιβαλλοντική αδειοδότησή του. Το έργο  όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, έχει προτεινόμενο προϋπολογισμό 170.000.000 € συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων και οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις έχουν ενταχθεί στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε πώς «Το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δανειοδότηση, ως εναλλακτική πρόταση για την χρηματοδότηση της υλοποίησής του. Εκτιμούμε ότι ο χρόνος δημοπράτησης του έργου θα είναι εντός του 2023 αρχές 2024».

Στη συνέχεια ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στις οικονομικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί στην Κρήτη, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Κρήτη - είπε ο Υπουργός - έχει ενισχυθεί οικονομικά μέσα από τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ που έγιναν μέχρι και σήμερα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, με παραπάνω από 450.120.000 εκ ευρώ να διοχετεύονται συνολικά στο νησί. Συγκεκριμένα ο Νομός Ηρακλείου έλαβε άνω των 175.750.000 ευρώ, ο Νομός Λασιθίου άνω των 40.329.000 ευρώ, ο Νομός Ρεθύμνου άνω των 153.806.000 ευρώ και ο Νομός Χανίων άνω των 80.229.00 ευρώ».

Οι αποζημιώσεις που έχει καταβάλει ο ΕΛΓΑ στην Περιφέρεια Κρήτης από το 2020, ύψους 35,4 εκ. ευρώ, για ζημιές σε καλλιέργειες φυτικής και ζωικής παραγωγικής δραστηριότητας, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος, σχεδόν 27 εκ. ευρώ, κατανεμήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Επίσης, πρόσφατα πληρώθηκαν αποζημιώσεις καλλιεργειών για τις Πυρκαγιές που ξέσπασαν στο νησί μας το 2022, ύψους 1.240.000 εκ ευρώ».

Για την ενίσχυση του ελαιοκομικού, του αμπελοοινικού τομέα και του κτηνοτροφικού τομέα, οποίοι έχουν  μια ξεχωριστή θέση στην κρητική διατροφή ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι:
«Έχει υποβληθεί αίτηση για καταχώριση της ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) για το ελαιόλαδο που παράγεται στο νησί μας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί  το συντομότερο δυνατό.Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε τη σημασία που δίνουμε και στην επιτραπέζια ελιά, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος στην αγορά. Η χώρα μας είναι η δεύτερη εξαγωγική στον κόσμο στην επιτραπέζια ελιά, με μια μέση ετήσια παραγωγή 215 χιλιάδων τόνων. Ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς έχει καταφέρει την τελευταία δεκαετία να διπλασιάσει τις εξαγωγές της σε 100 χώρες στον κόσμο».

Για τη βιολογική γεωργία,  τη μελισσοκομία και την αλιεία, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το νησί της Κρήτης και η ενίσχυσή τους, στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτύξης και Τροφιμων κ. Αυγενάκης σημείωσε: «Η βιολογική γεωργία, ως βασικός πυλώνας του αγροτικού τομέα, ενισχύθηκε και συνεχίζει να υποστηρίζεται από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και στην παρούσα φάση υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα «Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας» σε όλη τη χώρα με δημόσια δαπάνη που ξεπερνά τα 705εκ. € στην τελευταία πρόσκληση που έγινε. Για τα έτη 2021-2022 ο προϋπολογισμός από το τριετές εθνικό τομεακό μελισσοκομικό πρόγραμμα ανήλθε σε 12.325.290 €, ενώ συνολικά για το νησί μας η ενίσχυση από τους Πυλώνες Ι & ΙΙ, για τη μελισσοκομία ανέρχεται στα περίπου 3 εκ. €, ενώ αναλυτικά κατανέμεται σε κάθε νομό ως εξής: Για το ν. Ηρακλείου περίπου 1.377.000 εκ. € το ν. Λασιθίου περίπου 150.000 € το ν. Ρεθύμνης περίπου 537.600 €, ενώ για το ν. Χανίων περίπου 1 εκ. €. 

Για το μείζον θέμα που έχουν  προκαλέσει στους αλιείς της  Μεσογείου τα ψάρια λαγοκέφαλος και λεοντόψαρο ο ΥπΑΑΤ περιέγραψε τις δράσεις  που έχει ήδη δρομολογήσει το Υπουργείο για την άμεση αντιμετώπιση της μείωσης  του πληθυσμού των  ψαριών που δυστυχώς  εξαπλώνεται  γρήγορα στα νερά της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού επηρεάζει παράλληλα τις οικονομικές δραστηριότητες του αλιευτικού τομέα. Συγκεκριμένα  πρόκειται για τον «Εναλλακτικό τρόπος αξιοποίησης των αλλόχθονων ιχθύων», προϋπολογισμού 388.675 €, την «Ανάπτυξη Καινοτόμων μέτρων Καταγραφής, Χαρτογράφησης και Περιορισμού των πληθυσμών λαγοκέφαλου και λεοντόψαρου» προϋπολογισμού 417.599 €. και τον «Σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή μεθόδων εμπορικής αξιοποίησης των ξένων ειδών, με στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού τους» προϋπολογισμού 551.633 €.

Όπως τόνισε στη συνέχεια  ο κ. Αυγενάκης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το θέμα της αντιμετώπισης της εισβολής στις ελληνικές θάλασσες του λαγοκέφαλου και λεοντόψαρου, ανατέθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για την άμεση σύνταξη  μελέτης ενός Σχεδίου Δράσης. Φυσικά, δεν είναι μόνο το ζήτημα του λαγοκέφαλου υπογράμμισε  ο Υπουργός επισημαίνοντας ότι με το  Πρόγραμμα Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020, υλοποιούνται οι εξής δράσεις: «Προστιθέμενη αξία, ποιότητα των προϊόντων και χρήση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων» έχουν ενταχθεί 5 πράξεις συνολικού προϋπολογισμού 115.000 €. Μέτρα «Υγεία και ασφάλεια» και «Ενεργειακή απόδοση και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής» έχουν ενταχθεί συνολικά 7 πράξεις, συνολικού προϋπολογισμού 165.000 €. Για «αποζημιώσεις στον τομέα της αλιείας για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία», προβλέπεται «χρηματική αποζημίωση φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας», για 430 αλιευτικά, προϋπολογισμού 720.000 € για την Κρήτη. Ειδικότερα, για το νομό Ηρακλείου το ποσό ανέρχεται στις 150.000 €». 

Την προηγούμενη εβδομάδα με απόφαση του ΥπΑΑΤ καθορίστηκαν το ακριβές περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της δράσης «Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης», στο πλαίσιο υλοποίησης των παρεμβάσεων του τομέα της μελισσοκομίας, του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.  Σκοπός της δράσης είναι η αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας των μελισσοκομικών προϊόντων και η διευκόλυνση της εμπορίας τους. Τα εγκεκριμένα χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δαπάνης για την υλοποίηση της δράσης, καθορίζονται σε 300.000 € ανά έτος εφαρμογής της δράσης. Η σημασία όλων αυτών των ενισχύσεων μπορεί να γίνει ακόμα πιο κατανοητή αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Κρήτη δραστηριοποιούνται συνολικά 2.612 ενεργοί μελισσοκόμοι με 424.067 κατεχόμενες κυψέλες. 

Για τις επενδυτικές προτάσεις Σχεδίων Βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων οι Κρητικοί ανταποκρίθηκαν  στο κάλεσμα τόνισε ο Υπουργός, ενώ σημείωσε  ότι τα 837 επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της Κρήτης ενισχύονται με πόρους δημόσιας δαπάνης της τάξης των 46,3 εκ. € ξεπερνώντας το συνολικό ποσό των 70 εκ. ευρώ επενδύσεων (δημόσια και ιδιωτική δαπάνη). Αυτή τη στιγμή:

  • στο νομό Ηρακλείου έχουν ενταχθεί 388 επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με προϋπολογισμό της τάξεως των 28,7 εκ. €.
  • στο ν. Λασιθίου έχουν ενταχθεί 85 επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με προϋπολογισμό της τάξεως των 8 εκ. €.
  • στο ν. Ρεθύμνου έχουν ενταχθεί 186 επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με προϋπολογισμό της τάξεως των 17,5 εκ. €.
  • στο ν. Χανίων έχουν ενταχθεί 178 επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με προϋπολογισμό της τάξεως των 16 εκ. €.

Όπως τόνισε ο Υπουργός: «Μετά από ολιγοήμερη παράταση που έδωσα τις πρώτες μέρες που ανέλαβα το Υπουργείο, ώστε να εξυπηρετηθεί το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, η Περιφέρεια Κρήτης, έχει καταλάβει την τρίτη θέση σε αριθμό αιτήσεων με την υποβολή συνολικά 776 προτάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 44,9 εκ. € και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 18,2 εκ. €».

Για την  ένταξη και πληρωμή  όλων των επιλαχόντων Νέων Γεωργών της τελευταίας προκήρυξης και την προώθηση επενδυτικών προτάσεων των Σχεδίων Βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ο κ. Αυγενακης υπογράμμισε: «Εξασφαλίσαμε, ήδη, την ένταξη και πληρωμή όλων των επιλαχόντων Νέων Γεωργών της τελευταίας προκήρυξης, με 27,6 εκ. € να αφορούν στους επιλαχόντες Νέους Γεωργούς της Κρήτης, και στον νομό Ηρακλείου, να κατανέμονται 12 εκ. €. Έτσι, συνολικά, 6.000 περίπου νέοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι του νησιού μας ενισχύονται με πόρους της τάξης των 188 εκ. €, με τους 2.435 από αυτούς να εντοπίζονται στον νομό Ηρακλείου και να ενισχύονται με 57,7 εκ. €. Πιο αναλυτικά, η κατανομή των επιλαχόντων νέων αγροτών, που εντάσσονται στο πρόγραμμα έχει ως εξής: 738 επιπλέον νέοι αγρότες στην Κρήτη, εκ των οποίων, 330 στο ν. Ηρακλείου, 183 στο ν. Λασιθίου, 59 στο ν. Ρεθύμνου και 166 στο ν. Χανίων. Έχουμε θέσει ως στόχο μέχρι το 2027 οι κατ’ επάγγελμα νέοι αγρότες να αυξηθούν στους 60.000. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένουμε νέα πρόσκληση για ένταξη νέων γεωργών στην κοινωνία του αγροκτηνοτροφικού πληθυσμού».

Για την Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, η οποία υπολειτουργεί και έχει χάσει την αίγλη της και τη σπουδαιότητά της, ο κ. Αυγενάκης είπε χαρακτηριστικά: «Είναι προσωπική μου δέσμευση να αναβαθμιστεί η Σχολή και να αποτελέσει πρότυπο γεωργικής σχολής για τη χώρα. Η συμβολή της όμως  είναι τεράστια, αλλά τα τελευταία χρόνια υπολειτουργεί και έχει χαμηλό αριθμό εγγραφών. Είναι βασικός μας στόχος να ξανακάνουμε τη Σχολή επίκεντρο της εκπαίδευσης των αγροτών μας. Σας ενημερώνω ότι ήδη ξεκινήσαμε συζητήσεις με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Μόνο όσοι έχουν δει από κοντά το έργο που παράγουν μπορούν να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα και το υψηλό επίπεδο λειτουργίας μιας τέτοιας σχολής».

Για το θέμα της σύγχρονη και διαρκής εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, τόσο των νέων όσο και των πιο έμπειρων ο  Υπουργός επεσήμανε ότι: Η σύγχρονη και διαρκής εκπαίδευση και η κατάρτιση των αγροτών μας, τόσο των νέων όσο και των πιο έμπειρων, είναι κρίσιμη για το αύριο του πρωτογενή τομέα της χώρας μας. «Ο στόχος είναι παράλληλος: πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ενισχύσουμε τους παλαιότερους με νέες γνώσεις και δεξιότητες που θα επιτρέψουν να κεφαλαιοποιήσουν ακόμα περισσότερο τον διαρκή αγώνα τους. Παράλληλα πρέπει να φέρουμε τους νέους στην Ελληνική γη, να τους πείσουμε για τον ρόλο που διαδραματίζει στην αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας και να τους δείξουμε πώς μπορούν να απελευθερώσουν το δυναμικό τους μέσα από τις ευκαιρίες του πρωτογενή τομέα».  

Ως εκ τούτου, ξεχωριστό και σπουδαίο ρόλο, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, παίζουν τα προγράμματα των Δημοσίων ΙΕΚ και οι Γεωργικές Σχολές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικότερα: «Το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά υλοποιεί ερευνητικά και πιλοτικά έργα για τα προβλήματα και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών της ελιάς, των αμπελιών, των εσπεριδοειδών, των κηπευτικών και των υποτροπικών φυτών. Πολύ σημαντικός ο ρόλος του και θέλουμε να το ενισχύσουμε. 
Βεβαίως, λειτουργούν και τα ΔΙΕΚ Αποκορώνου στα Χανιά για εκπαίδευση στο αμπέλι και τον οίνο, και στη γαλακτοκομίας – τυροκομία, και ΔΙΕΚ Ιεράπετρας, για διπλώματα στη βιολογική/οργανική γεωργία και τη μελισσοκομία.
Τα Ινστιτούτα γεωργικών ερευνών έχουν ως στόχο την απελευθέρωση του δυναμικού του Έλληνα καλλιεργητή και την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση του παραγωγού.
Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, στη Σούδα, του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), εστιάζει τις δραστηριότητες του στους τομείς της αλιείας και των εσωτερικών υδάτων.
Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, ένα από τα τέσσερα Μεσογειακά Αγρονομικά Ινστιτούτα του Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών εστιάζει στο τρίπτυχο: Μεσογειακή γεωργία, τρόφιμα και αγροτική ανάπτυξη. Το νεοσύστατο Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στο Ηράκλειο, προσφέρει ένα άρτιο και σύγχρονο, πενταετές πρόγραμμα σπουδών σε καίριους κλάδους της Γεωπονίας.

Η συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς, αλλά και με οργανισμούς της οικονομίας ή ακόμα και με καταξιωμένες επιχειρήσεις, θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των μεθόδων παραγωγής και στην χρήση νέων τεχνολογιών, καθώς και στην ανάπτυξη των νέων, εξαιρετικά αναγκαίων δεξιοτήτων που τελικά, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων καλλιεργειών, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων, στην στήριξη των παραγωγών και τελικά, στην προώθηση και στην διαρκή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της κρητικής γης». 

26/07/2023 01:46 μμ

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι αγρότες του Δήμου Πηνειού της Ηλείας, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και ειδικά το διάστημα από 22 έως και 24 Ιουλίου 2023, με κορύφωση την 23η Ιουλίου όπου επικράτησαν ακραίες θερμοκρασίες. 

Αγροτικές καλλιέργειες που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της συγκομιδής, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, η τομάτα (βιομηχανική και επιτραπέζια), η μελιτζάνα, η πιπεριά και γενικά οπωροκηπευτικά ή στη φάση της καρποφορίας, όπως η ελιά, εκτέθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και καταστράφηκαν ολοκληρωτικά οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Ο Δήμος Πηνειού έκανε την σχετική αναγγελία στον ΕΛΓΑ. Ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Είμαστε διαρκώς στο πλευρό των αγροτών μας. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί αλυσιδωτές καταστροφές και ο πρωτογενής  τομέας δοκιμάζεται σκληρά. Απευθύνουμε έκκληση προς τον ΕΛΓΑ να επισπεύσει, τις διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και αποζημίωσης των παραγωγών, ώστε να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους και να επιβιώσουν».

«Η Ηλεία ανήκει στις περιοχές που ήδη τις βιώνουν με τα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα και οφείλουμε να σχεδιάσουμε μέτρα για να την προστατεύσουμε στο άμεσο μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όσοι παραγωγοί του Δήμου Πηνειού έχουν υποστεί ζημιά από τις υψηλές θερμοκρασίες στη φυτική παραγωγή, καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τους κατά τόπους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

24/07/2023 09:45 πμ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πανελλής Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), Νίκο Παυλονάσιο, καθώς και με μέλη της Ένωσης είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Λευτέρης Αυγενάκης.

Κατά της διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα, όπως η ενίσχυση  της εκπαίδευσης  και της κατάρτισης  των νέων αγροτών, η δυνατότητα εύρεσης εκτάσεων γης, τα θέματα της ασφάλισης τους , η βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας της εργασίας τους, καθώς και η άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων τους.    

Όπως τόνισε ο Υπουργός η κυβέρνηση,  με την πολιτική που ακολουθεί, έχει αποδείξει ότι με σχέδιο και όραμα δίνει  προοπτική στους νέους αγρότες. Με συνέπεια, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα μετασχηματίζεται ο πρωτογενής τομέας.

Βασική συνιστώσα της πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα. Για αυτό, επεσήμανε ο κ. Αυγενάκης, σχεδιάζουμε την δημιουργία Αγροτικού Τμήματος σε κάθε Επιμελητήριο και την εγγραφή των αγροτών σε αυτό.

Οι νέοι αγρότες μετέχουν κατά προτεραιότητα στις δράσεις που αφορούν συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς, το πρόγραμμα των γεωργικών συμβούλων συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της απαιτούμενης γνώσης για να εισέλθει ο κλάδος στη νέα εποχή.

Όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ «ήδη από τις προγραμματικές του δηλώσεις, έχει εξαγγείλει την αύξηση του αριθμού των  κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027, ενώ το σχετικό Πρόγραμμα Νέων Γεωργών είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα. Περίπου 14.000 νέοι αγρότες εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών ύψους 527 εκ. ευρώ. Εξοικονομήσαμε τους απαραίτητους πόρους και εντάσσουμε όλους  τους επιλαχόντες νέους γεωργούς στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών.  Στην πράξη λοιπόν 2.096 επιλαχόντες νέοι αγρότες εντάσσονται στο πρόγραμμα, με ποσό ύψους 77 εκατ. ευρώ». 

21/07/2023 09:37 πμ

Συνάντηση, έγινε την Πέμπτη (20/7), του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη με το Δ.Σ της ΕΘΕΑΣ, παρουσία του Υφυπουργού Διονύση Σταμενίτη.

Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Παύλος Σατολιάς, οι αντιπρόεδροι Ανδρέας Δημητρίου και Χρήστος Γιαννακάκης, ο Γραμματέας Θωμάς Κουτσουπιάς, η Ταμίας Διαμάντω Κρητικού, από την Εκτελεστική Επιτροπή ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Μόσχος Κορασίδης.

Συζητήθηκαν οι προτάσεις της ΕΘΕΑΣ για τα Οικολογικά Σχήματα, τις Ομάδες Παραγωγών και τους Ελαιοκομικούς Φορείς, το θέμα των εργατών γης, καθώς και η επίσπευση της αξιολόγησης των αιτήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, επί τάπητος τέθηκαν η εφαρμογή γενικής Διαβούλευσης με την ΕΘΕΑΣ, τα προβλήματα και το κόστος παραγωγής, η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ,η πρόσληψη προσωπικού από τον ΟΠΕΚΕΠΕ , ο έλεγχος της αγοράς, καθώς και τα ζήτημα της άμεσης αποζημίωσης των αγροτών που πλήττονται από τα καιρικά φαινόμενα.

Ο Υπουργός ζήτησε από την ΕΘΕΑΣ προτάσεις για ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ και ΕΦΕΤ, ενώ είπε ότι θα υπάρχει τακτική επικοινωνία και θα συσταθεί ομάδα εργασίας για τον συντονισμό και την καλύτερη επίλυση των επιμέρους θεμάτων των παραγωγών και των αγροτών μας.

20/07/2023 03:13 μμ

Αλλαγές επί αλλαγών στις Γραμματείες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θυμίζουμε ότι με Προεδρικό Διάταγμα η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ιδίου Υπουργείου, συγχωνεύονται σε μία με την ονομασία Γενική Γραμματεία Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Τώρα όμως επανέρχονται οι τρεις Γραμματείες στο ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. 

Δηλαδή παραμένει η Γενική Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Επίσης στη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων παραμένει ο Κώστας Μπαγινέτας.

Από τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φεύγει η Χριστιάννα Καλογήρου, η οποία θα πάει στον ΕΛΓΟ Δήμητρα και θα την αντικαταστήσει ο προκάτοχός της Γιώργος Στρατάκος, όπως πρώτος είχε γράψει ο ΑγροΤύπος.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, «οι Γραμματείες και οι Διευθύνσεις παραμένουν ως έχει στο ΥπΑΑΤ κάτι που θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη. Ήταν μια απόφαση που πήρε προσωπικά ο υπουργός κ. Αυγενάκης. Τώρα θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».

Ο Γιώργος Στρατάκος τοποθετήθηκε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Ιούνιο του 2019 και ήταν μια επιλογή του τότε υπουργού ΑΑΤ, Μάκη Βορίδη. Έφυγε από την θέση του επί υπουργίας Λιβανού το 2021.  

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από το Σκουτάρι Λακωνίας. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα και διδακτορικό στον τομέα των αγροτικών ζώων και στην βιοκλιματολογία. Υπήρξε στέλεχος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το 2013-2015, καθώς και του γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Πέτρου Δούκα τα έτη 2007-2009. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών. Έχει συμμετάσχει σε διοικητικά όργανα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Γεωπονικού Συλλόγου Αττικής. Έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές και ομάδες εργασίας που αφορούν τους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας, των βιοεπιστημών, της διατροφής και της αγροτικής ανάπτυξης.

18/07/2023 04:44 μμ

Έρχονται αλλαγές στις Γραμματείες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θυμίζουμε ότι η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ιδίου Υπουργείου, συγχωνεύονται σε μία με την ονομασία Γενική Γραμματεία Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στη νέα Γραμματεία μεταφέρονται το σύνολο αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων από τις δύο συγχωνευόμενες Γενικές Γραμματείες.

Επίσης παραμένει η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης θα παραμείνει στο ΥπΑΑΤ και αναβαθμίζεται αναλαμβάνοντας τη Γενική Γραμματεία Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να αλλάξουν πόστα ο Κώστας Μπαγινέτας και η Χριστιάννα Καλογήρου.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι έκανε την εμφάνισή του ένα όνομα από τα παλιά του πρώην Γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου, για να αναλάβει τη δεύτερη κενή θέση στο ΥπΑΑΤ. Μάλιστα υπήρξαν «πιέσεις» από άλλον υπουργό της κυβέρνησης για να γίνει αυτή η μεταγραφή αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει ο Αυγενάκης.

Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναμένεται αντικατάσταση του Ευάγγελου Σημανδράκου και παίζουν δύο ονόματα για την θέση του, του πρώην Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γιώργου Κέντρου και του πρώην βουλευτή Λέσβου κ. Γιάννη Γιαννέλη.