Στους ελληνικούς οπωρώνες, η μηλιά παραμένει μια καλλιέργεια σε διαρκή εξέλιξη. Ποικιλίες που κάποτε κυριάρχησαν εγκαταλείφθηκαν, άλλες άντεξαν στον χρόνο και νέες βρήκαν θέση στους οπωρώνες, ακολουθώντας τις απαιτήσεις της αγοράς, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τις δυνατότητες του παραγωγού. Σήμερα, η επιλογή ποικιλίας παραμένει μία από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις, καθώς επηρεάζει άμεσα όχι μόνο την παραγωγή και τη συντηρησιμότητα του καρπού, αλλά και τη συνολική πορεία της καλλιέργειας στον χρόνο. Από τις πρώιμες έως τις όψιμες ποικιλίες, κάθε επιλογή φέρει τα δικά της πλεονεκτήματα και περιορισμούς, καθιστώντας τη γνώση των βασικών χαρακτηριστικών τους ουσιαστικό εργαλείο στα χέρια του παραγωγού.
Ποικιλίες πρώιμης εποχής ωρίμασης
Οι πρώιμες ποικιλίες δίνουν το σήμα έναρξης της συγκομιδής και απευθύνονται κυρίως σε παραγωγούς που επιδιώκουν πρώιμη παρουσία στην αγορά.
1.Gala
Η Gala είναι πρώιμη ποικιλία που προήλθε από διασταύρωση των Kidd’s Orange Red και Golden Delicious και διακρίνεται για τη ζωηρότητα του δένδρου και την υψηλή παραγωγικότητα, με είσοδο νωρίς στην καρποφορία. Παράγει μεσαίου μεγέθους καρπούς με ερυθρό επίχρωμα και κιτρινωπή-λευκή, χυμώδη και ιδιαίτερα αρωματική σάρκα, ενώ απαιτεί καλό αραίωμα για την επίτευξη εμπορεύσιμου μεγέθους. Ωριμάζει περίπου έναν μήνα πριν από την Golden Delicious, παρουσιάζει καλή συντηρησιμότητα και συνιστάται κυρίως για πεδινές περιοχές, αν και είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο φουζικλάδιο και στο βακτηριακό κάψιμο.
2.Ozark Gold
Η Ozark Gold είναι πρώιμη ποικιλία που προήλθε από διασταύρωση της Golden Delicious με υβρίδιο Conrad x Delicious και σχηματίζει δένδρα μέτριας ζωηρότητας. Παράγει μεσαίου μεγέθους, σφαιρικούς-κωνικούς καρπούς με κίτρινη επιδερμίδα και ερυθρό επίχρωμα στα ηλιαζόμενα μέρη, εμφανίζοντας λιγότερη σκωρίαση σε σχέση με την Golden Delicious. Ωριμάζει περίπου έναν μήνα νωρίτερα από την Golden Delicious και, παρά τα καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη μεγαλύτερη αντοχή στο ωίδιο και το φουζικλάδιο, η διάδοσή της περιορίστηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της προτίμησης στη Gala.
Ποικιλίες μέσης εποχής ωρίμασης
Οι ποικιλίες μέσης εποχής αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής μηλοκαλλιέργειας, συνδυάζοντας αποδόσεις, ποιότητα και δυνατότητα μακράς συντήρησης.
1.Delicious
Η Delicious εντοπίστηκε στις ΗΠΑ και αποτελεί μία από τις πιο κλασικές ποικιλίες, με πολλούς κλώνους που χρησιμοποιούνται ευρέως, ιδιαίτερα τύπου spur με έντονο ερυθρό χρωματισμό και πρώιμη είσοδο στην καρποφορία. Παράγει καρπούς γλυκούς και αρωματικούς, ωριμάζει στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από την Golden Delicious, και παρουσιάζει πολύ καλή συντηρησιμότητα έως και 11 μήνες. Στην Ελλάδα ξεχωρίζει η Πιλαφά Delicious, καλλιεργούμενη στην Αρκαδία και κατοχυρωμένη ως Π.Ο.Π., με μεγάλους καρπούς ιδιαίτερου αρώματος και ελαφρώς υπόξινη γεύση, που διατίθενται στην αγορά από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Απριλίου.
2.Golden Delicious
Η Golden Delicious προήλθε από τυχαίο σπορόφυτο στις ΗΠΑ και αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες μηλιάς παγκοσμίως, με ζωηρό και ιδιαίτερα παραγωγικό δένδρο που απαιτεί αραίωμα για αποφυγή παρενιαυτοφορίας. Παράγει μεσαίου-μεγάλου μεγέθους κίτρινους καρπούς με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αλλά με λεπτή επιδερμίδα ευαίσθητη σε μωλωπισμούς και σκωρίαση, ιδιαίτερα σε υγρές πεδινές περιοχές. Συγκομίζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει πολύ καλή συντηρησιμότητα έως 11 μήνες και είναι λιγότερο ευπαθής στο φουζικλάδιο από την Delicious, αλλά πολύ ευπαθής στο ωίδιο.
3.Jonagold
Η Jonagold προήλθε από διασταύρωση των Jonathan και Golden Delicious και σχηματίζει ζωηρό, παραγωγικό δένδρο που μπαίνει γρήγορα στην καρποφορία, αλλά απαιτεί προσεκτικό αραίωμα λόγω υψηλής καρπόδεσης και τάσης παρενιαυτοφορίας. Παράγει μεγάλους καρπούς με κίτρινη, τραγανή και αρωματική σάρκα, ωριμάζοντας λίγες ημέρες πριν από την Golden Delicious και παρουσιάζει πολύ καλή συντηρησιμότητα. Είναι ποικιλία με αυξημένες ανάγκες επικονίασης, ευπαθής σε βασικές ασθένειες και δεν συνιστάται για πεδινές περιοχές.
4.Florina
Η Florina δημιουργήθηκε στη Γαλλία και σχηματίζει ζωηρό και ιδιαίτερα παραγωγικό δένδρο που μπαίνει γρήγορα στην καρποφορία. Παράγει μετρίου μεγέθους καρπούς με έντονο μωβ-ερυθρό επίχρωμα και τραγανή, γλυκιά σάρκα με ελαφρά υπόξινη γεύση, ενώ ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου, λίγο μετά την Golden Delicious. Ξεχωρίζει για την υψηλή ανθεκτικότητά της στο φουζικλάδιο και συνιστάται για περιοχές με αυξημένη υγρασία και συχνές βροχοπτώσεις.
5.Gold Chief (Gold Pink)
Η Gold Chief (Gold Pink) προήλθε από διασταύρωση της Golden Delicious με τη Starkcrimson και δημιουργήθηκε στην Ιταλία, σχηματίζοντας δένδρο μέσης ζωηρότητας με πολύ καλή παραγωγικότητα. Παράγει μεσαίου μεγέθους κίτρινους καρπούς με ελαφρό ερυθρό επίχρωμα στα ηλιαζόμενα μέρη, χωρίς εμφάνιση σκωρίασης στην επιδερμίδα. Ωριμάζει περίπου δέκα ημέρες μετά την Golden Delicious και παρουσιάζει πολύ καλή συντηρησιμότητα.
6.Modi
Η Modi προήλθε από διασταύρωση των ποικιλιών Gala και Liberty στην Ιταλία και δίνει καρπούς μεγάλου μεγέθους με επιμήκες-κωνικό σχήμα. Χαρακτηρίζεται από κίτρινη, χυμώδη και ιδιαίτερα τραγανή σάρκα, ενώ το έντονο ερυθρό χρώμα καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του καρπού. Ωριμάζει στις αρχές έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και παρουσιάζει καλή συντηρησιμότητα έως έξι μήνες.
Ποικιλίες όψιμης εποχής ωρίμασης
Οι όψιμες ποικιλίες καλύπτουν το τέλος της συγκομιδής και στηρίζουν τη μακρά παρουσία του μήλου στην αγορά μέσω αποθήκευσης.
1.Fuji
Η Fuji προήλθε από διασταύρωση των Ralls Janet και Delicious στην Ιαπωνία και αποτελεί σήμερα μία από τις κυριότερες ποικιλίες σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Σχηματίζει δένδρο μέτριας ανάπτυξης με πολύ καλή παραγωγικότητα, χωρίς τάση προσυλλεκτικής καρπόπτωσης, και δίνει μεσαίου-μεγάλου μεγέθους καρπούς με γλυκιά, χυμώδη και τραγανή σάρκα. Ωριμάζει στις αρχές Οκτωβρίου, δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την Golden Delicious, και παρουσιάζει εξαιρετική συντηρησιμότητα έως και 12 μήνες.
2.Granny Smith
Η Granny Smith προήλθε από σπορόφυτο που εντοπίστηκε στην Αυστραλία και άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1970, σχηματίζοντας ζωηρό δένδρο χωρίς τάση προσυλλεκτικής καρπόπτωσης. Παράγει μεσαίου-μεγάλου μεγέθους καρπούς με χαρακτηριστική πράσινη επιδερμίδα και συνεκτική, τραγανή σάρκα, ενώ η καλλιέργειά της δεν ενδείκνυται σε ορεινές περιοχές. Είναι όψιμη ποικιλία με συγκομιδή από το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, παρουσιάζει πολύ καλή συντηρησιμότητα έως και 12 μήνες, αλλά είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο βακτηριακό κάψιμο.
3.Φιρίκι
Το Φιρίκι προέρχεται από σπορόφυτα που εντοπίστηκαν κυρίως στην περιοχή του Βόλου και περιλαμβάνει περισσότερους από έναν τύπους, με πιο γνωστό το Φιρίκι Πηλίου, που έχει κατοχυρωθεί ως Π.Ο.Π. Σχηματίζει ζωηρό, ορθόκλαδο δένδρο με αργή είσοδο στην καρποφορία και έντονη τάση παρενιαυτοφορίας, ενώ απαιτεί ειδικούς χειρισμούς για ταχύτερη παραγωγή. Παράγει μικρού-μεσαίου μεγέθους, ιδιαίτερα αρωματικούς καρπούς και συγκομίζεται περίπου είκοσι ημέρες μετά την Golden Delicious, παρουσιάζοντας σχετική ανθεκτικότητα σε βασικές ασθένειες.
4.Forlady
Η Forlady προήλθε από διασταύρωση των Forum και Lady Williams στην Ιταλία και σχηματίζει ζωηρό δένδρο με πολύ υψηλή παραγωγικότητα. Παράγει μεσαίου μεγέθους, ερυθρούς καρπούς, ωριμάζει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και παρουσιάζει πολύ καλή συντηρησιμότητα που ξεπερνά τους οκτώ μήνες.
5.Μυρτώ
Η Μυρτώ δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων από διασταύρωση των Golden Delicious και Granny Smith και δίνει σταθερή παραγωγή όταν εμβολιάζεται σε υποκείμενα μέτριας ζωηρότητας. Παράγει μεγάλους καρπούς με λεία, ανοιχτό πράσινη επιδερμίδα και χυμώδη, τραγανή σάρκα, ενώ συγκομίζεται το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ξεχωρίζει για τη μεγάλη συντηρησιμότητα έως 10–11 μήνες, χωρίς τάση προσυλλεκτικής καρπόπτωσης, παρουσιάζοντας μόνο περιορισμένη ευπάθεια σε ορισμένα έτη.
Πηγή: Γεωργία – Κτηνοτροφία, τεύχος 6/2014, «Οι ποικιλίες της μηλιάς», σελ. 40–5