Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κατοχυρώνεται στην ΕΕ ως προϊόν ΠΓΕ η «Φάβα της Αμοργού»

22/07/2024 02:44 μμ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη της «Φάβας της Αμοργού/Fava tis Amorgou» στο μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη της «Φάβας της Αμοργού/Fava tis Amorgou» στο μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

Η γεωγραφική περιοχή (ζώνη) στην οποία καλλιεργείται το φυτό του οποίου τα σπέρματα αποτελούν την «Φάβα της Αμοργού» είναι το νησί της Αμοργού.

Αποτελείται από τους ξηρούς, ξεφλουδισμένους και σπασμένους σπόρους του φυτού Pisum sativum (pea). Καλλιεργείται στο νησί της Αμοργού από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Το φυτό αυτό αποκαλείται από τους ντόπιους «κατσούνι» λόγω της μορφής των ελύτρων του και της κυρτότητας των λοβών του. Τα σπέρματα του Pisum sativum, αφού απομακρυνθούν από τον καρπό, στεγνωθούν, αποφλοιωθούν και τεμαχιστούν, χρησιμοποιούνται για το γνωστό, ως φάβα, μαγειρικό παρασκεύασμα.

Το χρώμα των σπερμάτων είναι κίτρινο-πορτοκαλί. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικά των σπερμάτων είναι η υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη χαμηλή σχετική υγρασία και την υψηλή θερμοκρασία, χαρακτηριστικό του ξηρού και ζεστού κλίματος της Αμοργού.

Η τεχνογνωσία των παραγωγών βασίζεται σε παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και μεταδίδεται εδώ και αρκετούς αιώνες, από γενιά σε γενιά. Η σπορά των χωραφιών γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με το χέρι.

Η καλλιέργεια της Φάβα της Αμοργού είναι χωρίς τεχνικό πότισμα (ξηρική) και οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί επηρεάζουν το μέγεθος των σπερμάτων του Φαβα της Αμοργού που είναι χαρακτηριστικά μικρά, αφού 1.000 σπόροι ζυγίζουν 95,7 γρ.

Το μικρό μέγεθος σπερμάτων έχει σαν αποτέλεσμα την εντονότερη απορρόφηση του νερού από τα σπέρματα κατά το βράσιμο, ιδιότητα που συνδέεται με την βελούδινη υφή που αποκτά η φάβα κατά το μαγείρεμα.

Αυτό το νέο όνομα θα ενταχθεί στη λίστα των 3.618 προϊόντων που είναι ήδη προστατευμένα, διαθέσιμα στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

Διαβάστε τις προδιαγραφές του προϊόντος (εδώ)

Σχετικά άρθρα
30/09/2024 03:43 μμ

Τελικά το ΥπΑΑΤ έκανε δεκτό το αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας για ένταξη της κτηνοτροφικής σόγιας στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Όπως αναφέρει ενημερωτικό από τον υφυπουργό ΑΑΤ, Διονύσιο Σταμενίτη, «σχετικά με την ένταξη της κτηνοτροφικής σόγιας στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, σημειώνεται ότι, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2024, θα κατατεθεί η 3η τροποποίηση Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023- 2027.

Στο πλαίσιο αυτής της τροποποίησης, θα συμπεριληφθούν και οι απαραίτητες τροποποιήσεις για τις παρεμβάσεις των συνδεδεμένων ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της κτηνοτροφικής σόγιας στην παρέμβαση της συνδεδεμένης ενίσχυσης των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών».

Στην Ελλάδα η σόγια άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία 15 χρόνια. Οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα και στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας (Τενάγη), με τάση μείωσης όμως τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η καλλιέργεια της σόγιας στην χώρα μας το 2028 ανερχόταν σε 36.510 στρέμματα, το 2020 μειώθηκε στα 28.867 στρέμματα και το 2022 έφτασε στα 20.257 στρέμματα.

Σύμφωνα με πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, τα οποία παραθέτει το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, στην Ελλάδα, εισάγονται περίπου 320.000 τόνοι σπόρου σόγιας και 350.000 τόνοι σογιάλευρου, αξίας περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Κατά την εφαρμογή της προηγούμενης ΚΛΠ 2014-2020 αλλά και την μεταβατική περίοδο 2021-2022 οι καλλιεργητές της κτηνοτροφικής σόγιας ελάμβαναν συνδεδεμένη ενίσχυση ως πρωτεϊνούχο ψυχανθές παρόμοια με την μηδική, τον βίκο κ.α.

Στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπεται η παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή. Όμως στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 περιλαμβάνει μόνο τον βικό, το λούπινο, τη ρόβη, το κτηνοτροφικό μπιζέλι, λαθούρι, ρεβύθι και κουκί.

«Δυστυχώς για λόγους που δεν αιτιολογούνται είχε αφαιρεθεί, σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ, η κτηνοτροφική σόγια», σημειώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας Δρ Ζαφείρης Μυστακίδης και προσθέτει: «ευτυχώς αυτή η αδικία διορθώθηκε».

Τελευταία νέα
27/08/2024 01:17 μμ

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ παράρτημα Κοζάνης, από Δευτέρα (26 Αυγούστου 2024) ξεκίνησε η αναγγελία για ζημιές από βροχόπτωση-σχίσιμο καρπών για την καλλιέργεια των μήλων και συγκεκριμένα για την ποικιλία gala.

Την άλλη εβδομάδα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν εκτιμήσεις ζημιών στην καλλιέργεια φασολιού.

Θυμίζουμε την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Αμανατίδης, επισκέφτηκε στην Καστοριά τα αγροκτήματα, Κορησού, Βασιλειάδας, Μελισσoτόπου, Σταυροποτάμου, βλέποντας αρχικά καλλιέργειες φασολιών, μήλων και πατάτας.

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλης Χαρούμενος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Όλγα Τράσια και Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καστοριάς Παναγιώτης Πετρίδης και κλιμάκιο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Κοζάνης με επικεφαλής την προϊσταμένη Κατόγλου Ελένη.

Στα αγροκτήματα συναντήθηκαν με τους παραγωγούς της περιοχής μας και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες τόνισαν πως η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα.

Στην συνέχεια μετέβησαν στην ΓΕΟΚ, οπού συναντήθηκαν με τον πρόεδρο, Δημοσθένη Μωυσίδη, συζήτησαν και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα αγροτικά προϊόντα καθώς επίσης και για τις δυσκολίες στα στάδια της μεταποίησης και της εμπορίας.

19/07/2024 01:11 μμ

Είχαν πρόβλημα με τους καύσωνες ήρθε και το χαλάζι και αποτελείωσε την παραγωγή φασολιών στις Πρέσπες.

Μεγάλες καταστροφές στα φασόλια Πρεσπών προκάλεσε η χαλαζόπτωση της Πέμπτης (18/7/2024) που έπληξε την περιοχή, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Ναλμπαντίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού (ΑΣΦΕΔ) Πρεσπών «Πελεκάνος».

Τα φασόλια ήδη είχαν πληγεί φέτος από τους συνεχόμενους καύσωνες και τώρα ήρθε το τελειωτικό χτύπημα για τους φασολοπαραγωγούς της περιοχής.

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να προχωρήσει στις εκτιμήσεις ζημιάς.

Όμως φέτος η παραγωγή είχε μια άσχημη χρονιά με πολλά προβλήματα λόγω των συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασίων είχαμε ανθόπτωση και δεν έγινε καρπόπτωση. Αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής για ακόμη μια χρονιά στα φασόλια Πρεσπών.

Πάντως τα τελευταία χρόνια έχουμε συνέχεια προβλήματα με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή φασολιών. Αποτέλεσμα όταν κάνουμε την συγκομιδή, από τέλη Σεπτεμβρίου, να έχουμε μειωμένες παραγωγές.

Μελετάμε σοβαρά το ενδεχόμενο στην περιοχή να εγκαταλείψουμε τα φασόλια και να προχωρήσουμε σε άλλες καλλιέργειες λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε από τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή».

16/07/2024 10:53 πμ

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία στην Καστοριά έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες φασολιών.

Ο κ. Θωμάς Μάνος, παραγωγός από το Άργος Ορεστικό και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή. Πέτυχαν τα φασόλια στο στάδιο ανθοφορίας και δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην καρπόδεση. Αντίστοιχα προβλήματα έχουμε και στις άλλες παραγωγικές περιοχές φασολιών, όπως στο Αμύνταιο και στις Πρέσπες.

Επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την ανομβρία. Η καταστροφή είναι μεγάλη και οι παραγωγοί ζουν δύσκολες στιγμές στην καλλιέργεια του φασολιού.

Θα πρέπει να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσουν την ζημιά για να αποζημιώσουν τους παραγωγούς φασολιών που βρίσκονται σε απόγνωση.

Ξέραμε ότι θα έρθουν προβλήματα με την κλιματική αλλαγή αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κάναμε κάποια έργα. Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ χαμηλός.

Δεν έχει γίνει σωστά η συντήρηση των αρδευτικών δικτύων. Δεν υπάρχει όμως και ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός έργων με την κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών.

Στην Κύπρο που κατάλαβαν το πρόβλημα κατασκεύασαν 72 φράγματα για να έχουν νερό να κάνουν άρδευση. Εδώ ακόμη συζητάμε και δεν κάνουμε πράξεις. Τα αρδευτικά έργα θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από χτες»

26/04/2024 02:14 μμ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη κοπή μηδικής και σε κάποιες περιοχές ξεκινά η δεύτερη.

Σε αντίθεση με πέρυσι, που είχαμε συνεχόμενες βροχοπτώσεις, φέτος οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν με την είσοδο της άνοιξης ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτών, οδηγώντας τους παραγωγούς σε πρώιμες κοπές.

Ο κ. Μιλτιάδης Ζιάκας, παραγωγός από την Φθιώτιδα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από τα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε στην περιοχή η πρώτη κοπή. Πέρυσι είχαμε πρόβλημα με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις και είχαν πάει πίσω οι κοπές. Το πρώτο μαχαίρι έχει πάντα πολλές ξένες ύλες και δεν έχει καλή ποιότητα και πάει για μεγάλα ζώα. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 12 - 14 λεπτά το κιλό. Πάντως ζήτηση φαίνεται να υπάρχει αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ρευστότητα γιατί έχουν καθυστερήσει οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη κοπή».

Ο κ. Γιάννης Βάγγος, παραγωγός από την Βοιωτία, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «στις 3 Απριλίου ξεκίνησαν την πρώτη κοπή. Οι αποδόσεις είναι μειωμένες (γύρω στα 300 κιλά). Οι τιμές κυμάνθηκαν από 14 έως 16 λεπτά. Τα «καθαρά» που είναι πολύ λίγα στην πρώτη κοπή (5%) έπιασαν τιμή στα 20 έως 21 λεπτά. Πάντως αυτή την εποχή υπάρχει ζήτηση από τους κτηνοτρόφους. Το δεύτερο χέρι θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα. Πέρυσι είχαμε τέτοια εποχή προβλήματα από τις βροχές. Φέτος έχουμε προβλήματα από την ξηρασία. Έκανε μια βροχή αλλά δεν έφτασε το νερό. Βλέπετε στον κάμπο της Κωπαΐδας έχουν να γίνουν έργα εδώ και 120 χρόνια».

Στα προβλήματα της ξηρασίας αναφέρεται και ο κ. Κωνσταντίνος Τίτας, παραγωγός από το Μεσολόγγι, «ξηρασία έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην καλλιέργεια και δεν αναμένεται να έχουμε κιλά. Τέλη Μαρτίου ξεκίνησα την πρώτη κοπή και σε περίπου 10 ημέρες θα γίνει η δεύτερη».

Ο κ. Στέλιος Σπανογιάννης, προβατοτρόφος από τον Τύρναβο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μεγάλη ξηρασία και είναι δύσκολη η βοσκή στην περιοχή μας. Η μηδική στο πρώτο χέρι για καλή ποιότητα η τιμή ήταν και φέτος σε υψηλά επίπεδα στα 28 λεπτά το κιλό στο χωράφι και με μεταφορικά έφτανε στα 30 λεπτά παραδοτέο στον στάβλο. Πάντως ο καιρός βοήθησε την καλλιέργεια και θα πάρουν πολλά κοψίματα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είχαμε βροχές και υπάρχει κίνδυνος να έχουμε πρόβλημα με τις γεωτρήσεις το ερχόμενο καλοκαίρι».

Η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη, γεωργοκτηνοτρόφος από τα Τρίκαλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρώτο χέρι δεν είχε πολλά κιλά και αυτό αναμένεται να συμβεί και στο δεύτερο. Σήμερα η μηδική πωλείται στην περιοχή στα 20 έως 23 λεπτά το κιλό. Το πρόβλημα είναι ότι τα περασμένα χρόνια πλήρωναν την συνδεδεμένη στα ψυχανθή από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα έχουμε φτάσει τέλη Απριλίου και ακόμη δεν έχουμε πληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ο κ. Σάκης Λουκμακιάς, γεωργο-κτηνοτρόφος από το δήμο Τοπείρου Ξάνθης, «οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει και από αρχές Μαρτίου ξεκίνησε η πρώτη κοπή. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα 17 λεπτά το κιλό. Μέσα στο Πάσχα θα έχουμε και τη δεύτερη κοπή. Υπάρχει όμως μια έλλειψη ρευστότητας σε γεωργούς και κτηνοτρόφους. Πέρσι από 4 Μαρτίου είχαν ξεκινήσει να πληρώνουν συνδεδεμένες φυτικής και 28 Απριλίου πλήρωσαν τη ζωική. Περιμένουμε να δούμε φέτος πότε θα γίνουν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ».

08/04/2024 10:17 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα:

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής (05/04/2024) έως και την Κυριακή (14/04/2024).

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής (05/04/2024) έως και την Κυριακή (14/04/2024).

Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου: (εδώ)

Σημειώνουμε ότι όσοι φορείς ή διαχειριστές φορέων δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών (Σ.Δ.Χ) του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να την ολοκληρώσουν άμεσα.

14/03/2024 03:54 μμ

Στην Καστοριά χθες Τετάρτη (13 Μαρτίου 2024) έγινε η ιδρυτική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων.

Δεκαπέντε φορείς της παραγωγής και της μεταποίησης και τυποποίησης των εξαιρετικών ελληνικών οσπρίων συναντήθηκαν στην Καστοριά και υπέγραψαν την ίδρυση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων Ελλάδας με έδρα την Καστοριά.

Οι φορείς συνυπέγραψαν το Καταστατικό της Οργάνωσης για να ακολουθήσουν οι αναγκαίες ενέργειες για την αναγνώρισή της.

Οι κυρίαρχοι στόχοι της οργάνωσης είναι:

  • Η αύξηση της παραγωγής των οσπρίων στη χώρα μας.
  • Η προστασία από το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων
  • Ο σχεδιασμός δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
  • Η ανάδειξη της ποιότητας των συγκεκριμένων προϊόντων, η διατροφική τους αξία και η συμβολή στην υγεία των καταναλωτών.

Αμέσως μετά την έγκριση του Καταστατικού από τις αρμόδιες αρχές, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Γενική Συνέλευση όλων των μελών και των ενδιαφερομένων να συμμετέχουν για την έναρξη των επίσημων εργασιών της.

Ορίστηκε 5μελές προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης το οποίο απαρτίζουν οι:

  • Καραγεωργίου Άγης
  • Πιστιόλας Άγις
  • Σουλιώτης Χρήστος
  • Στεργίου Νικόλαος
  • Τσιχήτας Χρήστος
23/02/2024 01:41 μμ

Την ένταξη της Κτηνοτροφικής Σόγιας στο καθεστώς της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης των Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα με επιστολή του, προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, στέλνει αιτιολογημένο αίτημα ένταξης της Κτηνοτροφικής Σόγιας στο καθεστώς της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης των Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών για τους παρακάτω λόγους:

Η Σόγια αποτελεί ένα σημαντικό προϊόν, χρησιμοποιούμενο κυρίως στην κτηνοτροφία. Η άσκηση πετυχημένης κτηνοτροφίας εξαρτάται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τη χρήση πρωτεϊνούχων ζωοτροφών φυτικής προέλευσης, οι οποίες προέρχονται κυρίως από σόγια εισαγόμενη από τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και λιγότερο από Ευρωπαϊκές χώρες, αφού δεν υπάρχει αυτάρκεια στην Ε.Ε. για αυτό το προϊόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ καλλιεργείται κυρίως γενετικώς τροποποιημένη Σόγια με ότι αυτό συνεπάγεται. Στη χώρα μας οι λίγες καλλιεργούμενες εκτάσεις σόγιας προορίζονται κυρίως για την παραγωγή σογιέλαιου με κατεύθυνση στην παραγωγή βιοντίζελ.

Σύμφωνα με πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, στην Ελλάδα εισάγονται περίπου 320.000 τόνοι σπόρου σόγιας και 350.000 τόνοι σογιάλευρου, αξίας περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Η σχεδόν εξ ολοκλήρου εξάρτηση μας από εισαγόμενες ζωοτροφές υψηλής πρωτεϊνικής αξίας καθιστά την ανάπτυξη του κλάδου της κτηνοτροφίας προβληματική λόγω των αυξητικών τάσεων στις τιμές των ζωοτροφών, οι οποίες εντείνονται σε περιόδους κρίσεων, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την αυτάρκεια της χώρας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Η υψηλή πρωτεϊνική περιεκτικότητα της σόγιας (>39% σε σύγκριση με αυτήν των εγχώριων ψυχανθών (21%-29%), αλλά και της υψηλής περιεκτικότητας της σε αμινοξέα καθιστούν την καλλιέργεια αυτή υψηλής σημαντικότητας όχι μόνο για την κτηνοτροφία.

Η ιδιότητα της σόγιας ως ψυχανθές να δεσμεύει άζωτο από την ατμόσφαιρα και να εμπλουτίζει συγχρόνως το έδαφος με αυτό, την καθιστά μία καλλιέργεια με χαμηλές απαιτήσεις σε αζωτούχο λίπανση και παράλληλα μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική καλλιέργεια σε προγράμματα αμειψισποράς ειδικότερα τώρα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και σε σχέση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητες που αυτή επιβάλλει (ΚΓΠΚ 7: «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη»). Παράλληλα συντελεί και στον στόχο μείωσης των λιπασμάτων στο πλαίσιο της «πράσινης συμφωνίας».

Στην Ελλάδα η σόγια άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία 15 χρόνια. Οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα και στην περιοχή του Παραρτήματος μας, με τάση μείωσης όμως τα τελευταία χρόνια.

Κατά την εφαρμογή της προηγούμενης ΚΑΠ 2014-2020 αλλά και την μεταβατική περίοδο 2021-2022 οι καλλιεργητές της κτηνοτροφικής Σόγιας ελάμβαναν συνδεδεμένη ενίσχυση ως πρωτεϊνούχο ψυχανθές παρόμοια με την Μηδική, τον Βίκο κλπ.

Στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπεται η παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή αιτιολογώντας την παροχή της συγκεκριμένης ενίσχυσης με τα παρακάτω:

«Η αύξηση των εκτάσεων με πρωτεϊνούχα φυτά αποτελεί εθνική επιλογή, τόσο για περιβαλλοντικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους (μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ζωοτροφών από τρίτες χώρες).

Πρόκειται για συνδεδεμένες ενισχύσεις σε πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση τόσο της οικονομικής βιωσιμότητας (economic sustainability), όσο και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας (environmental sustainability) των εκμεταλλεύσεων που τις καλλιεργούν. Οι καλλιέργειες αυτές είναι εξαιρετικά φιλοπεριβαλλοντικές, αφού συμβάλλουν στη μείωση των νιτρικών λιπασμάτων, λόγω αυξημένης δέσμευσης αζώτου στις ρίζες τους.

Οι πρωτεϊνούχες αυτές καλλιέργειες προορίζονται για την παραγωγή ζωοτροφών, συμβάλλοντας έτσι και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφίας, με μείωση του κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων, με μείωση της εξάρτησης της διατροφής των ζώων από εισαγόμενες – από τρίτες χώρες – πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, βελτίωση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων (economic sustainability) και συνακόλουθα στην παραμονή κτηνοτρόφων στην ύπαιθρο (social sustainability).

Τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή είναι εξαιρετικά φιλοπεριβαλλοντικές καλλιέργειες, αφού συμβάλλουν στη μείωση των νιτρικών λιπασμάτων, λόγω αυξημένης δέσμευσης αζώτου στις ρίζες τους».

Όμως στα Πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή του Σ.Σ. Κ.Α.Π. 2023-2027 περιλαμβάνει μόνο τον Βικό, το Λούπινο, το Ρόβη, το κτηνοτροφικό Μπιζέλι, Λαθούρι, Ρεβύθι και Κουκί. Δυστυχώς για λόγους που δεν αιτιολογούνται έχει αφαιρεθεί, σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ, η Κτηνοτροφική Σόγια.

Στον πίνακα θα δείτε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην χώρα μας ανάλογα την χρήση (πατήστε εδώ)

14/09/2023 01:08 μμ

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τη χορήγηση της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών (μηδική και τριφύλλι) το 2023.

Η συνδεδεμένη αφορά τηνΠαρέμβασης Π1-32.2 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος - Φυτική παραγωγή Πρωτεϊνούχες Καλλιέργειες» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ - 2023- 2027).

Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου στο πλαίσιο της συνδεδεμένης εισοδηματικής ενίσχυσης για τα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή ανέρχεται στα 16.179.600 ευρώ.

Η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται σε 194.935 εκτάρια (1.949.350 στρέμματα).

Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι στα 8,3 ευρώ το στρέμμα (83 ευρώ/εκτάριο).

Τα ποσοστά αυτά υπολογίστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες αποκλίσεις της περιόδου 2017-2020 για τη συγκεκριμένη συνδεδεμένη ενίσχυση. Επομένως η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 71 ευρώ/εκτάριο (7,1 ευρώ/στρέμμα) και 95 ευρώ/εκτάριο (9,5 ευρώ/στρέμμα), αντίστοιχα.

Όροι επιλεξιμότητας
1. Να προσκομίζουν τιμολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση μηρυκαστικών, δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή.

2. Η συγκομιδή να πραγματοποιείται μόνο στην ωριμότητα ή κοντά στην ωριμότητα.

3. Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου καθορίζεται σε 0,1 εκτάριο.

4. Να παραδίδουν προϊόν σε εμπόρους, ομάδες/οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς αγροτών το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου από το έτος υποβολής της αίτησης.

5. Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς:
i) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), όπως ορίζονται στον ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,
ii) ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και τον Κανονισμό (ΕΕ) 1308/2013,
iii) οποιαδήποτε νομική οντότητα έχουσα εμπορική δραστηριότητα στον τομέα των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών.

Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

23/08/2023 01:40 μμ

Με τη νέα ΚΑΠ ενισχύονται οι παραγωγοί με αρόσιμη έκταση, οι οποίοι μετατρέπουν το 10% της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης τους σε «περιοχή οικολογικής εστίασης».

Με αρκετή καθυστέρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε την σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο. Επιλέξιμες καλλιέργειες είναι χειμερινά σιτηρά, αραβόσιτος, βαμβάκι.

Αφορά το οικολογικό σχήμα Π1-31.2 - Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης, που αποτελείται από τις κάτωθι δράσεις:
α) 31.2-Α «Περιοχές οικολογικής εστίασης»
β) 31.2-Β «Περιοχές οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές».

Υποχρεωτικές απαιτήσεις
1. Για εκμεταλλεύσεις με αρόσιμη γη κάτω των 10 εκταρίων ή για εκμεταλλεύσεις με αρόσιμη γη άνω των 10 εκταρίων που εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης του προτύπου ΚΓΠΚ 8 - πρώτη απαίτηση περί ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού αρόσιμης γης που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση, δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση.

2. Για τις εκμεταλλεύσεις που υποχρεούνται να τηρούν το πρότυπο ΚΓΠΚ 8 - πρώτη απαίτηση, ισχύουν τα προβλεπόμενα στην υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του καθεστώτος της αιρεσιμότητας, ειδικά για τις εκμεταλλεύσεις που εντάσσονται στο οικολογικό πρόγραμμα Π1-31.2 «Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης».

3. Για όλες τις εκμεταλλεύσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, αγροτεμάχια που γειτνιάζουν με υδάτινους όγκους υποχρεούνται στην τήρηση του προτύπου ΚΓΠΚ 4 - Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδάτινων όγκων, όπως αυτό εξειδικεύεται στην υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του καθεστώτος της αιρεσιμότητας.

Δράση 31.2-Α Περιοχές οικολογικής εστίασης
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Χειμερινά σιτηρά - 10 ευρώ/εκτάριο (1 ευρώ/στρέμμα)
Αραβόσιτος - 37 ευρώ/εκτάριο (3,7 ευρώ/στρέμμα)
Βαμβάκι - 16 ευρώ/εκτάριο (1,6 ευρώ/στρέμμα)
Οι ενισχύσεις αφορούν το σύνολο των αγροτεμαχίων στα οποία δηλώνεται η δράση με τις επιλέξιμες καλλιέργειες.

Επίσης πρόσθετη ενίσχυση μπορεί να δοθεί στην περίπτωση εγκατάστασης φυτών που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα ή έντομα-επικονιαστές που κυμαίνεται από 1,5 €/στρ. έως 4,2 €/στρ.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί υποχρεούνται να μετατρέψουν τουλάχιστον το 10% της αρόσιμης γης με τις επιλέξιμες στη δράση καλλιέργειες, σε περιοχή οικολογικής εστίασης, δηλαδή σε μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση, καθώς και σε εκτάσεις που καλλιεργούνται με φυτά που δεσμεύουν άζωτο (ψυχανθή) χωρίς τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Στοιχεία που συνιστούν περιοχή οικολογικής εστίασης:
α) οι μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση, καθώς και
β) εκτάσεις που καλλιεργούνται με φυτά που δεσμεύουν άζωτο (ψυχανθή) χωρίς τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Μη παραγωγικές περιοχές εκτάσεων είναι:

  • Τάφροι (Εξαιρούνται τα κανάλια που κατασκευάζονται από σκυρόδεμα)
  • Φυσικά Πρανή, ζώνες ανάσχεσης
  • Θαμνοστοιχίες,
  • Εκτάσεις γης σε αγρανάπαυση
  • Ρέματα
  • Αναβαθμίδες

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι οι ανωτέρω εκτάσεις να συμπεριλαμβάνονται στο υπόβαθρο της ΕΑΕ 2023.

Αζωτοδεσμευτικά είδη (ψυχανθή):
i. Medicago sativa (Μηδική)
ii. Phaseolus spp. (Φασόλια)
iii. Vigna spp. (Μαυρομάτικα κ.α.)
iv. Lotus corniculatus (Λωτός)
v. Cicer spp. (Ρεβύθια)
vi. Trifolium spp. (Τριφύλλια)
vii. Vicia faba (Βρώσιμα κουκιά)
viii. Lens culinaris (Φακές)
ix. Lupinus spp. (Λούπινα)
x. Pisum spp. (Μπιζέλια)
xi. Vicia spp. (Βίκος κ.α.)

Εφόσον επιλεγεί η συγκεκριμένη δράση η σπορά των αζωτοδεσμευτικών ειδών θα πρέπει να αποδεικνύεται με τιμολόγια αγοράς πιστοποιημένου σπόρου.

Δράση 31.2-Β Περιοχές οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:

Χειμερινά σιτηρά
για δημιουργία περιοχών οικολογικής εστίασης - 10 ευρώ/εκτάριο (1 ευρώ/στρέμμα)
για εμπλουτισμό των περιοχών οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές - 5 ευρώ/εκτάριο (0,5 ευρώ/στρέμμα)
Σύνολο 15 ευρώ/εκτάριο (1,5 ευρώ/στρέμμα)

Αραβόσιτος
για δημιουργία περιοχών οικολογικής εστίασης - 37 ευρώ/εκτάριο (3,7 ευρώ/στρέμμα)
για εμπλουτισμό των περιοχών οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές - 5 ευρώ/εκτάριο (0,5 ευρώ/στρέμμα)
Σύνολο 42 ευρώ/εκτάριο (4,2 ευρώ/στρέμμα)

Βαμβάκι
για δημιουργία περιοχών οικολογικής εστίασης - 16 ευρώ/εκτάριο (1,6 ευρώ/στρέμμα)
για εμπλουτισμό των περιοχών οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές - 5 ευρώ/εκτάριο (0,5 ευρώ/στρέμμα)
Σύνολο 21 ευρώ/εκτάριο (2,1 ευρώ/στρέμμα)

Φυτά ξενιστές δύναται να είναι:

α) Μίγματα αποτελούμενα από δύο (2) τουλάχιστον από τα παρακάτω καλλιεργούμενα είδη:

  • κορίανδρος (Coriandrum sativum), άνηθος (Αnethum graveolens), γλυκάνισος (Pimpinella anisum) από την Οικογένεια των Σελινοειδών (Αpiaceae)
  • ρόκα (Eruca sativa) από την Οικογένεια των Σταυρανθών (Βrassicaceae)
  • βίκος (Vicia sativa), μπιζέλι (Pisum sativum), κουκί (Vicia faba) (σε μικρό ποσοστό στο μίγμα), λαθούρι (Lathyrus spp.), τριφύλλια (Trifolium spp.) από την Οικογένεια των Ψυχανθών (Fabaceae)

β) Είδη από την αυτοφυή βλάστηση, με αναγνωρισμένα καλή προσέλκυση σε επικονιαστές και άλλα ωφέλιμα έντομα, εφόσον φύονται σε ικανούς πληθυσμούς και δεν αποτελούν ζιζάνια για τις εκάστοτε καλλιέργειες. Σε αυτά ανήκουν τα κάτωθι είδη:

  • άγριο καρότο (Daucus carota), ασπροκέφαλο (Αmmi majus), άγριος μάραθος (Foeniculum vulgare), από την Οικογένεια των Σελινοειδών (Αpiaceae)
  • άγρια ρόκα (Eruca vesicaria), άγριο ραπανάκι (Raphanus raphanistrum), βουνιάς η ροκόμορφη (Βunias erucago), από την Οικογένεια των Σταυρανθών (Βrassicaceae)
  • βίκος (Vicia spp), λαθούρι (Lathyrus spp.), τριφύλλια (Trifolium spp.), μηδική (Medicago spp.), από την Οικογένεια των Ψυχανθών (Fabaceae)
  • μεγάλη κίτρινη μαργαρίτα ή χρυσάνθεμο το στεφανωματικό (Glebionis coronaria), άγρια καλέντουλα (Calendula arvensis), ανθεμίδα ή μαργαρίτα (Αnthemis sp.), χαμομήλι (Matricaria chamomila), κενταύρια (Centaurea spp.), κρηπίδα ή γεράκι (Crepis spp.), αγριο-ράδικο ή πικραλίδα ή ταραξάκο (Taraxacum officinale), ζοχός (Sonchus oleraceus), από την Οικογένεια των Σύνθετων ή Αστεροειδών (Αsteraceae)
  • μπουράντζα ή βοράντζα ή μποράγο (Βorago officinalis), έχιο (Echium spp.), από την Οικογένεια των Βοραγινοειδών (Βoraginaceae)
  • λάμιο (Lamium spp.), από την Οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae)
  • σκαμπιόζα (Scabiosa sp.), κναουτία (Knautia sp.), από την Οικογένεια των Αιγοκλιματίδων (Caprifoliaceae)
  • γεράνι (Geranium spp.), ερωδιός ο γερανοειδής (Erodium spp.), από την Οικογένεια των Γερανιϊδών (Geraniaceae)
  • βερονίκη (Veronica sp.), από την Οικογένεια των Σκροφουλαριϊδών (Scrophulariaceae).

Επισυναπτόμενα δικαιολογητικά
Τιμολόγια αγοράς του μίγματος πιστοποιημένων σπόρων για τα φυτά-ξενιστές επικονιαστών. Δεν αφορά την αυτοφυή βλάστηση.

02/08/2023 10:56 πμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ» απέστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες των Φαρσάλων και των ευρύτερων περιοχών μετά τις παρατεταμένες και συνεχείς βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν, τόσο το Μάιο, όσο και τον Ιούνιο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη των καλλιεργειών της περιοχής.

Η επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Αθανάσιος Καραΐσκος, αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «στα δημητριακά εξαιτίας των προαναφερόμενων καιρικών συνθηκών υπήρξε μείωση της παραγωγής, σοβαρότατη υποβάθμιση της ποιότητας, οδηγώντας σε πολύ χαμηλές τιμές για την αγορά, που δεν ανταποκρίνονται στο κόστος καλλιέργειας του σκληρού σίτου».

Επιπλέον, τονίζεται πως λόγω των καιρικών φαινομένων υπήρξαν καταστροφικές συνέπειες, τόσο στην καλλιέργεια της φακής, όσο και της βιομηχανικής τομάτας.

Ειδικότερα, «στα ψυχανθή υπήρξαν καταστροφικές συνέπειες στην καλλιέργεια της φακής εξαιτίας του τινάγματος του καρπού με μειώσεις παραγωγής που αγγίζουν το 60% με 70%, ενώ στη βιομηχανική τομάτα, οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν τεράστια μυκητολογικά προβλήματα με κύριο παθογόνο τον περονόσπορο», καθώς η καταπολέμησή του με συνεχόμενους ψεκασμούς κατέστη αδύνατη λόγω των ως άνω καιρικών φαινόμενων, συμπληρώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ».

Σε συνέχεια των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, επήλθε και το κύμα καύσωνα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η θερμοκρασία εδάφους στον κάμπο της Θεσσαλίας, στις 13 Ιουλίου 2023, πλησίασε τους 55°C. Οι υψηλότατες θερμοκρασίες, όπως τονίζεται και από τον συνεταιρισμό, είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της ανάπτυξης των καρπών και της καρπόδεσης, που οδήγησε σε τρομακτική μείωση της παραγωγής.

05/07/2023 01:15 μμ

Στις μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες λόγω των καιρικών συνθηκών αναφέρεται ο κ. Θεοχάρης Λιούρης, πρόεδρος στον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων-ΕΝΩΣΗ αγροτών.

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Λιούρης, είμαστε στα μέσα καλοκαιριού οι αγρότες να μην έχουν κατορθώσει να συλλέξουν ούτε ένα δέμα μηδικής, ενώ ζημιές υπάρχουν στα σιτάρια και τα αμπέλια. Τα προβλήματα αφορούν όλη την Ήπειρο και κυρίως το νομό Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Όπως σας είναι γνωστό, οι άστατες καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην χώρα μας και ιδιαίτερα στον Νομό μας με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις, έχουν επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα που πλησιάζουμε στο μέσο του καλοκαιριού οι αγρότες να μην έχουν κατορθώσει να συλλέξουν ούτε ένα δέμα μηδικής.

Σε ότι αφορά τα σιτηρά, μεγάλες εκτάσεις έχουν μείνει ακαλλιέργητες και σε όσες από αυτές έχουν σπαρθεί καταστράφηκαν, το ίδιο συμβαίνει και στην αμπελοκαλλιέργεια του Νομού μας όπου πάνω από το 90% των καλλιεργειών έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής των καθυστερήσεων πληρωμών των επιδοτήσεων αλλά και την μείωση των τιμών διάθεσης του γάλακτος, δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις στον πρωτογενή τομέα ο οποίος έχει φτάσει σε οριακό σημείο και απειλείται πλέον με αφανισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του Νομού μας και κατ’ επέκταση για την οικονομία της χώρας όπου η συμβολή του είναι τεράστια.

Κύριε Υπουργέ:
Μαζί με τις ευχές μας για καλή επιτυχία στο έργο σας, σας παρακαλούμε όπως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αγροτών του Νομού μας οι οποίοι βρίσκονται στην πιο δεινή θέση, έναντι των άλλων αγροτών της χώρας, λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου όπου το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο.
Με την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

20/06/2023 11:42 πμ

Όλα τα ψυχανθή και χειμερινά σιτηρά του Εθνικού καταλόγου ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτικών ειδών, καθώς και τα αρωματικά φυτά δίνουν ενισχύσεις στους παραγωγούς μέσα από τη Δράση 31.1-Β «Καλλιέργεια προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών», των οικολογικών σχημάτων (eco-schemes) που αφορούν το νέο πρασίνισμα της τρέχουσας ΚΑΠ.

Στο πλαίσιο της δράσης, ενισχύεται η καλλιέργεια ειδών και ποικιλιών προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες.
Όπως αναφέρει η εφαρμοστική απόφαση του σχετικού ΦΕΚ Στις ξηροθερμικές συνθήκες της Μεσογείου τα είδη και οι ποικιλίες αυτές καλύπτουν τις αρδευτικές τους ανάγκες από το νερό της βροχής ή, σε περιπτώσεις παρατεταμένης ξηρασίας όπως οι αναμενόμενες λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι ανάγκες τους σε άρδευση είναι σημαντικά μικρότερες.

Επιλέξιμες για την δράση είναι:

α) οι ποικιλίες ψυχανθών (κτηνοτροφικά ψυχανθή και όσπρια) και χειμερινών σιτηρών του Εθνικού καταλόγου ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτικών ειδών, που είναι αναρτημένος στον ιστότοπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (πατήστε εδώ)

β) 55 φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά:
1 ΛΙΟΠΟΥΡΝΑ-ΓΚΙ (Ilex aquifolium)
2 ΔΙΚΤΑΜΟΣ (Origanum dictamnus)
3 ΔΙΚΤΑΜΟΣ - ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ
4 ΚΡΟΚΟΣ (Crocus sativus)
5 ΜΑΡΑΘΟΣ (Foeniculum vulgare)
6 ΜΕΝΤΑ (Mentha spp.)
7 ΡΙΓΑΝΗ (Origanum vulgare subsp. hirtum)
8 ΡΙΓΑΝΗ - ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ
9 ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ (Salvia spp.)
10 ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (Sideritis spp.)
11 ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ - ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ
12 ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ (Ocimum basilicum)
13 ΓΙΑΣΕΜΙ (Jasminum officinale)
14 ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ (Pimpinella anisum)
15 ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ - ΤΟΠΙΚΗ ποικιλία ΛΕΣΒΟΥ, ΧΙΟΥ (Pimpinella anisum)
16 ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ (Salvia rosmarinus)
17 ΘΥΜΑΡΙ (Thymus spp., Thymbra spp.)
18 ΚΟΡΙΑΝΔΡΟΣ (Coriandrum sativum)
19 ΚΥΜΙΝΟ (Cuminum cyminum)
20 ΛΕΒΑΝΤΑ (Lavandula spp.)
21 ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ (Origanum majorana)
22 ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ (Melissa officinalis)
23 ΣΑΛΒΙΑ ΣΚΛΑΡΕΑ (Salvia sclarea)
24 ΥΣΣΩΠΟΣ (Ηyssopus officinalis)
25 ΓΛΥΚΥΡΡΙΖΑ (Glychiriza glabra)
26 ΦΑΚΕΛΩΤΗ (Phacelia tanacetifolia)
27 ΚΑΡΔΑΜΟ (Elettaria spp., Zingiber spp.)
28 ΣΙΝΑΠΙ (Sinapis alba)
29 ΧΑΜΟΜΗΛΙ (Matricaria recutita)
30 ΔΥΟΣΜΟΣ (Mentha spicata, Mentha spp.)
31 ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ (Hypericum perforatum, Hypericum spp.)
32 ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ (Urtica spp.)
33 ΛΟΥΙΖΑ (Αloysia citrodora)
34 ΚΡΙΤΑΜΟ (Crithmum maritimum)
35 ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΑ
36 ΑΘΑΝΑΤΟΣ - ΑΓΑΥΗ (Αgave americana, Agave spp.)
37 ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ (Calendula officinalis)
38 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ (Rosa damascena)
39 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ (Rosa centifolia)
40 ΑΓΡΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ (Rosa canina, Rosa spp.)
41 ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ (Echinacea spp.)
42 ΤΡΙΓΩΝΕΛΛΑ (Trigonella foenum-graecum, Trigonella spp.)
43 ΡΕΙΚΙ (Erica spp.)
44 ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ (Valeriana officinalis)
45 ΖΑΜΠΟΥΚΟ (Sambucus nigra)
46 ΔΑΦΝΗ (Laurus nobilis)
47 ΕΛΙΧΡΥΣΟ (Ηelichrysum spp.)
48 ΘΡΟΥΜΠΙ (Satureja thymbra)
49 ΣΑΤΟΥΡΕΓΙΑ (Satureja pillosa)
50 ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ (Αrtemisia dracunculus)
51 ΦΛΙΣΚΟΥΝΙ (Mentha pulegium)
52 ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ Η ΑΨΙ0ΙΑ (Αrtemisia absinthium)
53 ΛΑΔΑΝΙΑ ή ΚΙΣΤΟΣ (Cistus spp.)
54 ΚΙΤΡΙΝΗ ΠΡΙΜΟΥΛΑ (Primula veris)
55 ΛΕΜΟΝΟΧΟΡΤΟ (Cymbopogon citratus)

Οι παραγωγοί θα πρέπει να διατηρούν τα φορολογικά παραστατικά αγοράς του σπόρου για την τεκμηρίωση των επιλέξιμων ποικιλιών χειμερινών σιτηρών, οσπρίων και ετήσιων κτηνοτροφικών ψυχανθών.

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:

  • Ψυχανθή - 62,8 ευρώ ανά στρέμμα
  • Χειμερινά σιτηρά - 31,3 ευρώ ανά στρέμμα
  • Αρωματικά φυτά - 82,3 ευρώ ανά στρέμμα
19/06/2023 03:58 μμ

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που αφορά τη δράση 31.1-Α «Καλλιέργεια χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου» της νέας ΚΑΠ 2023 - 2027.

Στο πλαίσιο της δράσης του eco-schemes, ενισχύεται η καλλιέργεια ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών και συγκεκριμένα του αραβοσίτου, της μηδικής και του βαμβακιού.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι ότι η καλλιέργεια προς αντικατάσταση πρέπει να είχε καλλιεργηθεί και δηλωθεί στην ΕΑΕ - ΟΣΔΕ, στο αιτούμενο αγροτεμάχιο, κατά το προηγούμενο έτος του έτους της αίτησης ενίσχυσης.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τα είδη που αντικαθίσταται και αυτά που εγκαθίσταται.

Ειδικότερα η μέγιστη ενίσχυση για αντικατάσταση:

  • από μηδική σε βίκο είναι 48,8 ευρώ ανά στρέμμα
  • από βαμβάκι σε βίκο είναι 10,9 ευρώ ανά στρέμμα
  • από αραβόσιτο σε βίκο είναι 31,6 ευρώ ανά στρέμμα
  • από μηδικής σε χειμερινά σιτηρά είναι 52,2 ευρώ ανά στρέμμα
  • από βαμβάκι σε χειμερινά σιτηρά είναι 14,3 ευώ ανά στρέμμα
  • από αραβόσιτο σε χειμερινά σιτηρά είναι 29,7 ευρώ ανά στρέμμα

Οι δικαιούχοι παραγωγοί θα πρέπει να διατηρούν τα φορολογικά παραστατικά αγοράς του σπόρου για την τεκμηρίωση των επιλέξιμων ειδών.

14/06/2023 01:06 μμ

Στην δυτική παραλία της Καλαμάτας, στην συνοικία Μπουρνιά, εκτείνονται οι εκτάσεις της οικογένειας Φραγκισκάκη, όπου πέρα της επιτυχημένης καλλιέργειας πατάτας πραγματοποιείται και η καλλιέργεια της αραχίδας, του φιστικιού που βγαίνει μέσα από το χώμα της γης. Η αραχίδα αποτελεί ετήσιο φυτό χαμηλής ανάπτυξης, με τα φιστίκια που παράγει να βρίσκονται σε λοβούς που αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του χώματος, ανάμεσα από τις ρίζες του φυτού.

Μεγάλα κοστολόγια και καμία κρατική βοήθεια δεν προβλέπεται για την καλλιέργεια της αραχίδας στην Ελλάδα

Η καλλιέργεια της αραχίδας, όπως τονίζει ο κος Παναγιώτης Φραγκισκάκης, παραγωγός αράπικου φιστικιού, όχι μόνο δεν βρίσκεται ανάμεσα στις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, αλλά και όπως ο ίδιος αναφέρει «στην Ελλάδα δεν φαίνεται ότι καλλιεργούμε Αραχίδα». Ενώ, παράλληλα, η κα Αγγελική Φραγκισκάκη, ιδιοκτήτρια των κτημάτων και έμπειρη καλλιεργήτρια διάφορων αγροτικών προϊόντων, σημείωσε ότι οι καλλιέργειες αυτές απαιτούν μεγάλα κόστη και οι ασφάλειες που πραγματοποιούνται μέσω του ΕΛΓΑ καλύπτουν οικονομικά μόνο τις ζημιές που προκαλούνται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Καλλιεργητικές εργασίες της αραχίδας

Σπορά αραχίδας
Φωτογραφία: Η σπορά στα χωράφια του κ. Φραγκισκάκη

Η καλύτερη περίοδος για την φύτευση της αραχίδας, σύμφωνα με τον παραγωγό κ. Φραγκισκάκη, είναι η περίοδος μεταξύ της 15ης Μαΐου με την 5η Ιουνίου, όπου η θερμοκρασία έχει αρχίσει να σταθεροποιείται πάνω από τους 20°C. Ιδίως αναφορικά με τις απαιτούμενες καλλιεργητικές εργασίες, αρχικά τα κτήματα χρειάζεται να οργωθούν, εν συνεχεία ακολουθεί η φρέζα και κατόπιν πραγματοποιείται η φύτευση με τη βοήθεια εξειδικευμένου μηχανήματος. Στο στάδιο αυτό η απολύμανση του εδάφους για την αποτροπή εμφάνισης των ζιζανίων κρίνεται απαραίτητη, ώστε να εξασφαλιστεί μια καλή παραγωγή. Την επομένη της φύτευσης πραγματοποιείται το πότισμα και την παρεπόμενη ημέρα πραγματοποιείται ο ψεκασμός των φαρμάκων, ήτοι των ζιζανιοκτόνων, τα οποία, όπως τονίζει ο άνω παραγωγός, είναι εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βοηθούν στο να μην αναπτυχθούν χορτάρια. Αξίζει να αναφερθεί, ότι στο σημείο αυτό ο κος Φραγκισκάκης, καθότι καλλιεργεί και πατάτες, ανέφερε ότι εισάγονται στη χώρα μας διάφορα καλλιεργητικά προϊόντα, όπως οι πατάτες, στα οποία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «έχουν χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια τους φάρμακα, που στην Ελλάδα είναι καταργημένα εδώ και τριάντα χρόνια».
Αναφορικά με την λίπανση της καλλιέργειας της αραχίδας, ο Καλαματιανός παραγωγός, σημείωσε, ότι πραγματοποιείται πάντοτε σε συνάρτηση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η καλλιέργεια του, γεγονός που μαρτυρά ότι η παραγωγή απαιτεί συνεχή επίβλεψη από τον παραγωγό, με τον ίδιο να σημειώνει, ότι «το φυτό θα δείξει πότε το χρειάζεται». Παράλληλα, η κα Αγγελική Φραγκισκάκη πρόσθεσε, ότι το επαρκές πότισμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο αναφορικά με την εξέλιξη και την απόδοση της παραγωγής, με κύρια προϋπόθεση, ωστόσο, να είναι απαλλαγμένο από τα άλατα. Ενώ, τέλος, ο κος Παναγιώτης πρόσθεσε, ότι το πότισμα πραγματοποιείται περί τις δύο φορές την εβδομάδα, αναλόγως, βέβαια, με την ηλικία του φυτού, καθώς για παράδειγμα μεγαλύτερη ανάγκη σε πότισμα έχει η καλλιέργεια κατά την περίοδο ανάπτυξης του φυλλώματος.

Συγκομιδή αραχίδας και τιμή κιλού

Αναφορικά με την συγκομιδή της αραχίδας ο Καλαματιανός παραγωγός σημείωσε, ότι «τα φιστίκια χρειάζονται τέσσερεις μήνες για να είναι έτοιμα για την διαδικασία της συγκομιδής. Τα ημιόρθια που βάζουμε εμείς χρειάζονται 120 με 130 ημέρες. Αφού τα βγάλουμε, χρειαζόμαστε οκτώ με δέκα μέρες να ξεραθούν και ύστερα μπαίνει η αλωνιστική».
Μια καλή παραγωγή φιστικιών, σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, είναι από 450 έως 500 κιλά το στρέμμα, με το κόστος στα δικά του κτήματα να αγγίζει τα 300 έως 500 ευρώ. Ενώ, τέλος, αναφορικά με την τιμή πώλησης της αραχίδας, την οποία επιλέγει να δίνει σε έμπορους που ασχολούνται με το εγχώριο εμπόριο, ο κός Φραγκισκάκης σημείωσε, ότι «η τιμή που δουλέψαμε πέρσι ήταν σχετικά καλή, παρόλα αυτά με τα λιπάσματα και με όλα αυτά τα κοστολόγια που αυξήθηκαν, κατέληξε να είναι μια μέτρια χρονιά». Όσο αφορά την φετινή χρονιά σημείωσε ότι, είναι νωρίς ακόμα να προβλεφθεί τόσο η εξέλιξη της παραγωγής όσο και η τιμή του κιλού, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν να μην αποτελούν μεγάλη απειλή για την πορεία της καλλιέργειας, καθώς όπως ο ίδιος σημείωσε «δεν μπορεί να υπάρξει κάποια επίπτωση στην καλλιέργεια, παρά μόνο στο φύτρωμα».

06/06/2023 11:26 πμ

Αφού χάθηκαν δύο «χέρια» στα τριφύλλια, λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων, ξεκίνησαν αυτές τις ημέρες οι κοπές. Όλοι ελπίζουν το επόμενο διάστημα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Πάντως αυτή την περίοδο οι ποσότητες είναι μειωμένες και υπάρχουν προβλήματα ποιότητας.

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την Λιβαδειά δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ουσιαστικά έχουν χαθεί δύο κοπές στα τριφύλλια λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. Όσοι έκοψαν γιατί φοβήθηκαν τις βροχές το πήγαν για ενσίρωμα και αποθήκη. Όλη η κοπή που έγινε τον Μάιο πήγε για ενσίρωση.

Τα πρώτα «καθαρά» τριφύλλια τα περιμένουμε σε περίπου 10 ημέρες. Εκτιμώ ότι το πρώτο καθαρό χέρι (στεγνό) θα έχει μια τιμή γύρω στα 22 λεπτά. Πάντως αυτή την εποχή ουσιαστικά δεν υπάρχουν ποσότητες παραγωγής (έχουμε μια απώλεια της τάξης του 30%). Επίσης δεν υπάρχει και καλή ποιότητα στα τριφύλλια. Αυτή την εποχή η τιμή κυμαίνεται στα 14 λεπτά και για σανοβρώμη (στεγνή) στα 17 λεπτά».

Ο κ. Βαγγέλης Τασιούλας, παραγωγός από το Ριζοβούνι Καρδίτσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε δύο χέρια πίσω στα τριφύλλια λόγω των βροχών. Τώρα ξεκίνησαν κανονικά οι κοπές αλλά το προϊόν είναι ποιοτικά υποβαθμισμένο. Ελπίζουμε στα επόμενα χέρια να πάνε καλύτερα τα πράγματα».

Ο παραγωγός μηδικής και Αντιπρόεδρος της ΘΕΣγη κ. Ευάγγελος Παναγιώτου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «όσοι έκοψαν νωρίτερα τριφύλλια επειδή είχαμε πρόβλημα από συνεχόμενες βροχοπτώσεις τα πήγαν για ενσίρωμα. Αυτή την περίοδο όμως δεν υάρχει μεγάλη ζήτηση αλλά οι παραγωγοί τα αποθηκεύουν για να κάνουν πωλήσεις τον χειμώνα που θα έχει ζήτηση.

Τώρα ξεκίνησαν οι κοπές για τα µεταβροχικά τριφύλλια με τα πρώτα παχαίρια να δίνουν τιμές στα 14 λεπτά. Στα 17 λεπτά το κιλό φτάνουν και οι σανοβρώµες, έναντι των 22 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Εμείς συνεργαζόμαστε με μεγάλους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς και κλείνουμε τιμές από 25 έως 27 λεπτά το κιλό, ανάλογα τις πρωτεΐνες. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 24 έως 26 λεπτά. Πάντως υπάρχει ζήτηση και οι κτηνοτρόφοι θέλουν να κάνουν αγορές αλλά δεν βρίσκουν ποσότητες».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Πανούσης από το Δρυμό Θεσσαλονίκης εκ μέρους της εταιρείας «Αφοί Πανούση» που κάνει παραγωγή αλλά και εμπορία μηδικής «ξεκίνησαν δειλά οι κοπές και ελπίζω να μην έχουμε νέες βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.

Ήδη έχουμε χάσει δύο χέρια.Τα τελευταία χρόνια έχουμε 4 - 5 χέρια στα τριφύλλια έχουμε ήδη χάσει τα δύο και αν και Σεπτέμβριο λόγω βροχών χαθεί και τρίτο τότε θα υπάρξει μεγάλο έλλειμα στην παραγωγή.

Αυτή την περίοδο φέτος υπάρχει αυξημένη ζήτηση από κτηνοτρόφους. Ποιότητα δεν υπάρχει και ούτε αναμένεται να υπάρξει και για τον επόμενο μήνα. Υπάρχει πολύ χόρτο μέσα στο χωράφι λόγω των βροχών. Μέχρι πριν από τρεις ημέρες δεν υπήρχε τιμή γιατί ουσιαστικά δεν είχαμε παραγωγή. Εκτιμώ ότι αν δεν συνεχιστουν οι βροχοπτώσεις να έχουμε μια τιμή από 25 έως 26 λεπτά στο χωράφι».

29/05/2023 11:53 πμ

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις φέτος έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές αροτραίες καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπως πάνε τα πράγματα οι παραγωγοί θα λένε ότι είναι τυχεροί αν καταφέρουν να κάνουν συγκομιδή.

Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, παραγωγός από την Θεσσαλονίκη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή αλλά οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δεν μας αφήνουν να μπούμε στα χωράφια. Όσο βρέχει οι αποδόσεις θα μειώνονται. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και μετά την Πέμπτη θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του κριθαριού. Επίσης προβλήματα υπάρχει με τα τριφύλλια που δεν μπορούμε να μπουν οι πρώτες μηχανές στα χωράφια».

Ο κ. Θωμάς Μόσχος, γεωργός και κτηνοτρόφος από την Καστοριά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στα φασόλια. Τα χωράφια πλημμυρισμένα και υπάρχει ζημιά η οποία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Ζημιά υπάρχει και στα καλαμπόκια που σε πολλά χωράφια θα πρέπει να γίνει επανασπορά. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα και τα σιτάρια. Τα τριφύλλια που σπάρθηκαν στις αρχές Μαΐου θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν επανασπορά. Τα υπόλοιπα τριφύλλια δεν μπορούν να συγκομιστούν λόγω βροχής».

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα βαμβάκια έχουν πρόβλημα. Πολλοί παραγωγοί που είχαν κάνει επανασπορά θα πρέπει να ξανακάνουν. Είμαστε στα τέλη Μαΐου και ο ΕΛΓΑ λέει ότι μπορεί να γίνει επανασπορά (μέχρι 2 Ιουνίου), την οποία αποζημιώνει. Όμως είναι δεδομένο ότι θθα υπάρξει πρόβλημα με μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις. Μέχρι χτες Κυριακή (28/5) δεν υπήρχε πρόβλημα στο σκληρό σιτάρι από τις βροχές. Αν συνεχιστούν όμως θα υπάρξει πρόβλημα και σε αυτή την καλλιέργεια».

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή αλλά με τις συνεχόμενες βροχές είναι αδύνατον να γίνει. Μέχρι στιγμής οι αποδόσεις είναι καλές και αναμένεται μια καλή παραγωγή. Κανείς όμως δεν γνωρίζει με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τι θα γίνει όσο περνάει ο καιρός. Κάποια χωράφια που δεν γίνεται αμειψισπορά λόγω υγρασίας υπάρχουν μυκητολογικά προβλήματα (φουζάριο). Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε αυξημένη υγρασία λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων της Άνοιξης».

Ο κ. Βαγγέλης Τασιούλης, παραγωγός το Ριζοβούνι Καρδίτσας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στο βαμβάκι πολλοί αναγκαστήκαμε να κάνουμε επανασπορά. Πέρσι τέτοια εποχή το βαμβάκι είχε σχηματίσει τα πρώτα του χτένια, φέτος είναι ακόμη στα φυτρώματα. Πολλοί θα αναγκαστούν να κάνουν ξανά επανασπορά.

Στα τριφύλλια αυτή την εποχή έπρεπε να κόβουμε το δεύτερο χέρι αλλά δεν έχουμε κόψει ούτε πρώτο λόγω των συνεχόμενων βροχών. Οι κτηνοτρόφοι έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν μπορούν να βρουν τριφύλλι για να ταΐσουν τα ζώα τους. Κανείς δεν το περίμενε τέτοια εποχή να μην έχουμε τριφύλλια. Από την άλλη τα σιτάρια είναι σίγουρο ότι φέτος θα έχουν ποιοτικά προβλήματα».

Βλέπουμε ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αρχίσει να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες. Άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι μια αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ αλλά και μια ανοικτή επικοινωνία με τους παραγωγούς για να δούμε τι θα πρέπει να αλλάξει για να μπορούμε να έχουμε βιώσιμες παραγωγές.

16/05/2023 05:55 μμ

Από 11 έως 82,5 ευρώ το στρέμμα θα ενισχύονται οι παραγωγοί με τη νέα ΚΑΠ για την χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ποικιλιών. Η ενίσχυση θα δίνεται ανάλογα με το είδος καλλιέργειας.

Με το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.1 «Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών» ενισχύονται οι παραγωγοί για την καλλιέργεια ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών όπως αραβόσιτος, μηδική και βαμβάκι.

Επίσης, ενισχύονται οι παραγωγοί για την καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών ετησίων ή και ειδών και ποικιλιών προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ή/και άγριων συγγενών καλλιεργούμενων ειδών, για τροφή ή ζωοτροφές.

Τέλος, ενισχύεται και η εισαγωγή νέων ή και καινοτόμων καλλιεργειών, ανθεκτικών στις ξηροθερμικές συνθήκες και στις αναμενόμενες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μεταβολές.

Η παρέμβαση εφαρμόζεται στις εκτάσεις που καλλιεργούνται με αροτραίες καλλιέργειες.

Δικαιούχοι για την παρέμβαση μπορεί να είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες ενεργών γεωργών.

Η δέσμευση των παραγωγών έγκειται στην επιλογή καλλιέργειας με βάση τις παρακάτω επιλογές:

Α. ποικιλίες χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, αντικαθιστώντας υδροβόρες καλλιέργειες, όπως αραβόσιτος, μηδική και βαμβάκι,

Β. τοπικές ποικιλίες ετησίων καλλιεργειών ή και είδη και ποικιλίες προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες ή και άγριες συγγενείς ποικιλίες καλλιεργούμενων ειδών, για τροφή ή ζωοτροφές,

Γ. νέες ή και καινοτόμες ή και με καινοτόμο χρήση καλλιέργειες ανθεκτικές στις ξηροθερμικές συνθήκες και στις αναμενόμενες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μεταβολές. Τέτοιες καλλιέργειες ενδεικτικά είναι η Κινόα, η Τσία, το Τεφ, το Μαύρο Σινάπι, η Νιγκέλα, η Καμελίνα, η Μουκούνα, το Σιταροκρίθαρο, η Γλυκοπατάτα, η Τσουκνίδα για ίνα και το Λινάρι για λάδι ή και για ίνα.

15/05/2023 04:08 μμ

Οι βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας πάνε πίσω τις σπορές καλαμποκιού κατά ένα μήνα αλλά και την συγκομιδή κτηνοτροφικών και σανοδοτικών ψυχανθών.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις κάνει δύσκολη και την βόσκηση, με αποτέλεσμα τα ζώα να παραμένουν στους στάβλους και να θέλουν ζωοτροφές.

Οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να αγοράσουν ζωοτροφές από τους εμπόρους που αυτή την εποχή οι τιμές τους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) υποστηρίζει ότι το στρες που δημιουργείται στα ζώα (κυρίως αιγοπρόβατα), λόγο των μεγάλων εναλλαγών θερμοκρασιών, οδηγεί σε μείωση παραγωγής γάλακτος, η οποία δεν επανέρχεται. Για αυτό ζητά την καταγραφή των ζημιών και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με de minimis ή άλλα οικονομικά εργαλεία.

Συγκεκριμένα ο ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:

«Η πρωτογενής παραγωγή διανύει την δυσκολότερη περίοδο της δεκαετίας, η μείωση που υπολογίζουμε αυτήν την στιγμή ξεπερνάει το 20% στις εκτροφές αιγοπροβάτων και περισσότερο από 15% στις αγελάδες κρεατοπαραγωγής.

Στην δυσκολότερη περίοδο για την κτηνοτροφική παραγωγή ήρθαν τώρα να προστεθούν και παρατεταμένες βροχοπτώσεις ειδικά στις περιοχές Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το στρες που δημιουργείται στα ζώα λόγο μεγάλων εναλλαγών θερμοκρασιών οδηγεί σε μείωση παραγωγής η οποία δεν επανέρχεται ποτέ στα αρχικά στάδια με αποτέλεσμα η παραγωγή γάλακτος αυτήν την στιγμή να έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα.

Λόγο των βροχοπτώσεων η καλλιέργεια αραβόσιτου έχει αργήσει ήδη έναν μήνα με αποτέλεσμα να αργήσει επιπλέον και η συγκομιδή του κάτι το οποίο δημιουργεί πολλά και σύνθετα προβλήματα στους κτηνοτρόφους για τις ανάγκες των εκτροφών τους.

Επίσης είναι αδύνατη εδώ και έναν μήνα η συγκομιδή παραγωγής σανοδετικών ψυχανθών για τις ανάγκες των κτηνοτροφικών μονάδων όπως επίσης και η βόσκηση, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να αγοράσουν επιπλέον ζωοτροφές σε υψηλές τιμές αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής ενώ την ίδια στιγμή οι γαλακτοβιομηχανίες ανακοινώνουν μειώσεις στην τιμή γάλακτος αλλά και κρέατος στα σφαγεία.

Για τον λόγο αυτόν ο ΣΕΚ αιτείται από το ΥπΑΑΤ την άμεση καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση όλων των παραγωγών μέσω de minimis ή άλλων εργαλείων των προαναφερόμενων αλλά και άλλων περιοχών όπου έχουν πληγεί από παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι ο μόνος κλάδος που πληρώνει ασφάλεια ΕΛΓΑ και σπάνια ή και ποτέ δεν αποζημιώνεται για μειωμένη παραγωγή κάτι το οποίο είναι όχι μόνο άδικο αλλά και δεν έχουν εισακουστεί τα αιτήματα μας για αλλαγή του κανονισμού.

Η στήριξη του κράτους κρίνεται αναγκαία για την επιβίωση του κλάδου αλλά και της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας μας».

10/05/2023 05:09 μμ

Σχετικά με τη δυνατότητα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης για κτηνοτροφικά φυτά: όπως αραβόσιτος, κριθάρι, ψυχανθή, μηδικής κλπ. και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενσίρωμα ως ζωοτροφή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1) Κάθε καλλιέργεια φυτικής παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και προβλέπεται να λαμβάνει συνδεδεμένη ενίσχυση και αφορά ιδιοπαραγωγή και κατανάλωση από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, θα λαμβάνει συνδεδεμένη ενίσχυση με τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας που θα ισχύσουν.

2) Για τις περιπτώσεις που η φυτική παραγωγή των συγκεκριμένων καλλιεργειών γίνει ενσίρωμα ώστε να καταναλωθεί ως ζωοτροφή, θα τυγχάνει συνδεμένης ενίσχυσης με τον καθορισμό ελέγχου απόδειξης της χρήσης για επιλεξιμότητα.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ ήρθε σε απάντηση σχετικής επιστολής της ΕΘΕΑΣ η οποία ανέφερε τα εξής:

«Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί ανάμεσα σε παραγωγούς και ειδικότερα στους κτηνοτρόφους που ιδιοπαράγουν ζωοτροφές με βάση τις καλλιέργειες, κριθαριού, μηδικής, αραβοσίτου, ψυχανθών κ.α., τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ενσίρωμα πέρα από τη χρήση τους ως καρπός ή σανός. Το ενσίρωμα ως είδος ζωοτροφής έχει ιδιαίτερα ευεργετικά πλεονεκτήματα για τη διατροφή των ζώων, χαμηλότερο κόστος και καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η αναστάτωση προκύπτει από τρία ζητήματα:

1. Ο αποκλεισμός π.χ. της ενσίρωσης αραβοσίτου για ζωοτροφή από την συνδεδεμένη ενίσχυση δεν εμποδίζεται από το κοινοτικό και εθνικό πλαίσιο, ούτε και αναφέρεται στο Στρατηγικό Σχέδιο Εφαρμογής.

2. Η ανακίνηση ενός τέτοιου σημαντικού θέματος για την κτηνοτροφία, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κόστους ζωοτροφών, έγινε χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση της ΕΘΕΑΣ και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν προβεί και προβαίνουν στην καλλιέργεια σημαντικών εκτάσεων που προορίζονται για ζωοτροφές και είναι επιλέξιμες για την καταβολή συνδεδεμένων ενισχύσεων.

3. Οι δικαιολογίες που προβάλλονται από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ ότι «ο έλεγχος της σύστασης του ενσιρώματος, (ποσοστό καλαμποκιού στο ενσίρωμα), μπορεί να οδηγούσε σε προβλήματα πληρωμής της ενίσχυσης και αποκλεισμό αιτούντων από τη λήψη της» δεν αφορά τους παραγωγούς, είναι αβάσιμες. Είναι δε απορίας άξιο πριν βγει η εφαρμοστική για τη Νέα ΚΑΠ και υπάρξει διαβούλευση να αποκλείονται δικαιούχοι ενίσχυσης με πρόσχημα την αδυναμία ελέγχου από την υπηρεσία».

05/05/2023 01:05 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» και η ομάδα παραγωγών οσπρίων ανακοινώνουν ότι διατίθεται φασόλι τύπου Νόρτον.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν με το γεωπονικό τμήμα του συνεταιρισμού, στο Ευύδριο Φαρσάλων, στο τηλέφωνο: 2491071098 ή στο email: [email protected].

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η γεωπόνος του συνεταιρισμού κ. Χαρά Καρατοσίδου, «τα φασόλια είναι από την παραγωγή των μελών μας. Τα δίνει ο συνεταιρισμός για σπορά και για βρώση. Οι παραγωγοί φασολιών έχουν πάει πίσω τις φυτεύσεις λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων που έχουμε στην περιοχή».

12/04/2023 09:48 πμ

Μετά την δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ ξεκίνησε, από την Τρίτη, 11 Απριλίου, η σταδιακή πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών συνδεδεμένων ενισχύσεων για προϊόντα φυτικής παραγωγής.

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια σκληρού σίτου για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 5,8 ευρώ τo στρέμμα, σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε στο ΦΕΚ νωρίς το πρωί της Μεγάλης Τρίτης.

Ακολούθησαν οι συνδεδεμένες στα κτηνοτροφικά και σανοδοτικά ψυχανθή.

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 121,53 ευρώ/εκτάριο (12,153 ευρώ/στρέμμα).

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 75,60 ευρώ/εκτάριο (7,56 ευρώ/στρέμμα).

Μέχρι Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να συνεχιστούν οι πληρωμές συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη φυτική παραγωγή. Από τον Μάιο θα γίνει η πληρωμή των συνδεδεμένων στην ζωική παραγωγή.

11/04/2023 11:35 πμ

Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ οι τιμές για τις συνδεδεμένες στην φυτική παραγωγή σε κάποια προϊόντα.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι τιμές ανά στρέμμα θα είναι: στο σκληρό σιτάρι στα 5,830 ευρώ, πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή στα 12,153 ευρώ, μήλα στα 40,598 ευρώ, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή στα 7,560 ευρώ, καρποί με κέλυφος στα 8,886 ευρώ και όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση στα 18,126 ευρώ.

Μετά την δημοσίευση των αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές στα συγκεκριμένα προϊόντα, αρχής γενόμενης με το σκληρό σιτάρι.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)