Αυτές τις ημέρες ξεκινούν οι κοπές ξερών φασολιών σε Καστοριά και Φλώρινα, με την παραγωγή και φέτος να έχει ζημιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού.
Ιδιαίτερα κρίσιμη για την καλλιέργεια είναι η περίοδος της άνθησης μέχρι και το δέσιμο των λοβών με τις υψηλές θερμοκρασίες να προκαλούν ζημιές και μείωση της παραγωγής.
Ο κ. Κώστας Φωτίου, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού (ΑΣΦΕΔ) Πρεσπών «Πελεκάνος», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι τώρα ξεκινάμε τις κοπές των φασολιών. Οι καιρικές συνθήκες μας ανάγκασαν να κόβουμε ταυτόχρονα όλες τις ποικιλίες φασολιών.
Φέτος αναμένουμε μια μειωμένη παραγωγή, που αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά ή λίγο καλύτερα επίπεδα (κατά περίπου 10%). Όσον αφορά τις τιμές ο συνεταιρισμός θα ξεκινήσει από τα επίπεδα της περσινής περιόδου, που είχαμε μια μέση τιμή στα 6,5 ευρώ το κιλό.
Ο κ. Δημήτρης Λαζαρίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πενταβρύσου Καστοριάς, τονίζει από την πλευρά του ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καύσωνας δημιούργησαν πρόβλημα στην παραγωγή φασολιών και δεν έγινε καλή καρποδεσία. Τα φασόλια επάνω από τους 32-33 βαθμούς Κελσίου ρίχνουν τα άνθη τους και καταστρέφεται η καλλιέργεια. Ευτυχώς η θερμοκρασία έφτασε τους 40,2 βαθμούς για να καλύψει το όριο, των 40 βαθμών Κελσίου, που απαιτείται από τον ΕΛΓΑ για να καταγράψει τις ζημίες. Ανάλογη καταστροφή σημειώθηκε πέρυσι με 95% απώλειες στους γίγαντες και 85% στα πλατιά φασόλια.
Ο κ. Θωμάς Μάνος, παραγωγός από το Άργος Ορεστικό της Καστοριάς και Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων, αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή φασολιών. Η παραγωγή και φέτος είναι πολύ μειωμένη γιατί υπάρχουν ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους. Η συγκομιδή και φέτος είναι όψιμη λόγω των καιρικών συνθηκών και αναμένεται τα περισσότερα φασόλια να συγκομιστούν μετά τις 30 Οκτωβρίου, που αναφέρει ο Κανονισμός Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, με κίνδυνο να έχουμε ζημιές και να μην αποζημιωθούμε. Για αυτό ζητάμε να αλλάξει αυτός ο αναχρονιστικός Κανονισμός. Η μέση τιμή παραγωγού αναμένεται να είναι λίγο αυξημένη σε σχέση με πέρσι και να είναι γύρω στα 5 ευρώ το κιλό. Μεγάλο πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας που φτάνει στα 1.100 ευρώ το στρέμμα. Από αυτό το κονδύλι περίπου το 50% αφορά τα εργατικά. Ακόμη θα ήθελα να αναφέρω ότι υπάρχει μελέτη, από την εποχή της υπουργείας του κ. Κοντού, για την ιχνηλασιμότητα στο φασόλι Καστοριάς και Πρεσπών, η οποία θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων αλλά βρίσκεται στα συρτάρια του ΥπΑΑΤ. Το ελληνικό κράτος ξοδεύει χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου αλλά χωρίς κανένα όφελος.