Πάμε για το τρίτο χέρι της μηδικής με τις αποδόσεις και την ποιότητα να είναι σε καλά επίπεδα, ενώ η αύξηση φέτος των καλλιεργούμενων εκτάσεων είχε σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερες ποσότητες και μείωση των τιμών σε σχέση με πέρσι.
Ο κ. Βαγγέλης Τασιούλης, παραγωγός το Ριζοβούνι Καρδίτσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι αυτές τις ημέρες ξεκινά το τρίτο χέρι για την μηδική. Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών αναμένεται να είναι λιγότερα τα κιλά αλλά θα έχουμε καλή ποιότητα. Η καλλιέργεια δεν έχει φέτος κάποια προβλήματα. Επειδή όμως τα στρέμματα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι οι τιμές έχουν μειωθεί. Τα δύο πρώτα χέρια οι παραγωγοί τα πήραν χωρίς πότισμα. Τώρα λόγω υψηλών θερμοκρασιών ξεκίνησαν τα ποτίσματα. Οι τιμές στο πρώτο χέρι ήταν από 15 έως 18 λεπτά το κιλό, στο δεύτερο χέρι κυμάνθηκαν από 17 έως 20 λεπτά και στο τρίτο χέρι είναι από 17 έως και 22 λεπτά. Θα πρέπει τονίσουμε ότι στο ΟΣΔΕ του 2025 οι παραγωγοί να δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν καθολικά πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής) για να λάβουν την συνδεδεμένη ενίσχυση.
Ο κ. Γιάννης Βάγγος, παραγωγός από την Βοιωτία, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι οι χαμηλές τιμές στα βαμβάκια ανάφγκασαν πολλούς παραγωγούς να στραφούν φέτος στην μηδική. Αυτή την εποχή ξεκινάνε να κόβουν το τρίτο χέρι. Στην περιοχή της Κωπαΐδας λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων και των προβλημάτων στην άρδευση έχουμε μειωμένα κιλά. Ακόμη εμπορικες πράξεις δεν έχουν γίνει για το τρίτο χέρι αλλά οι τιμές που ακούγονται στην αγορά κυμαίνονται από 20 έως 22 λεπτά το κιλό, ανάλογα την ποσότητα. Το προγηούμενο χέρι έφυγε στα 21 λεπτά. Όσον αφορά το πρώτο χέρι ήταν στα 19 λεπτά το κιλό, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι που η τιμή έφτασε στα 27 λεπτά. Ζήτηση υπάρχει για μηδική αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν οικονομική ρευστότητα.
Ο κ. Μιλτιάδης Ζιάκας, παραγωγός από την Φθιώτιδα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι κάποιοι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει το τρίτο χέρι. Οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Αυτή την εποχή η μηδική έχει τιμή στα 20 λεπτά το κιλό (φορτωμένη στο χωράφι) όταν πέρσι τέτοια εποχή ήταν στα 24 λεπτά. Βλέπουμε γενικά μια μείωση της τιμής γύρω στα 3 λεπτά σε σχέση με πέρσι. Μέχρι σήμερα κάναμε ελάχιστα ποτίσματα. Από τώρα όμως ξεκινά η άρδευση και αυξάνει το κόστος παραγωγής. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους εμπόρους να αγοράσουν μηδική αλλά θέλουν να την πάρουν σε χαμηλή τιμή.
Ο κ. Σάκης Λουκμακιάς, γεωργοκτηνοτρόφος από την Ξάνθη, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε στο τρίτο χέρι της μηδικής αλλά δεν υπάρχει αγορά λόγω της καραντίνας από τα νέα κρούσματα ευλογιάς. Να σας τονίσω ότι ακόμη έχουμε απούλητες ποσότητες από το πρώτο και δεύτερο χέρι. Οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή έχουν στην κυριολεξία πτωχεύσει και όσοι έχουν μηδική δεν μπορούν να την πουλήσουν. Σε 20 ημέρες είχαμε 30 κρούσματα ευλογιάς. Από την αρχή της εμφάνισης της ζωονόσου στην Ξάνθη έχουμε 95 κρούσματα και έχουν θανατωθεί πάνω από 30.000 αιγοπρόβατα.
Ο γεωργοκτηνοτρόφος από την Λάρισα κ. Στέλιος Σπανογιάννης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή μηδικής, αφού οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει την καλλιέργεια. Ωστόσο αν και έχουμε φέτος αυξημένη παραγωγή οι τιμές έχουν μειωθεί γύρω στα 3 λεπτά σε σχέση με πέρσι. Είμαστε στο δεύτερο χέρι και οι τιμές είναι στην Καρδίτσα 21 έως 22 λεπτά το κιλό και στην Λάρισα στα 23 έως 25 λεπτά. Πάντως όσο αυξάνουν οι θερμοκρασίες θα αυξάνουν και τα ποτίσματα και ανεβαίνει το κόστος. Το δεύτερο χέρι συλλογής κατευθύνει τη συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής του για πέλλετ για αυτό υπάρχει ενδιαφέρον από τους εμπόρους. Από την άλλη οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν την οικονομική ρευστότητα για να αγοράσουν τώρα μηδική. Θα αναγκαστούν αν την πάρουν σε σακί τον χειμώνα και να πληρώσουν στον έμπορα 30 λεπτά το κιλό.