Οι υψηλές θερμοκρασίες βρήκαν στην ανθοφορία τα ξερά φασόλια στις Πρέσπες και την Καστοριά, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να έχουμε απώλειες στην φετινή παραγωγή.
Ιδιαίτερα κρίσιμη για την καλλιέργεια είναι η περίοδος της άνθησης μέχρι και το δέσιμο των λοβών με τις υψηλές θερμοκρασίες να προκαλούν ζημιές και μείωση της παραγωγής.
Ο κ. Κώστας Ναλμπαντίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού (ΑΣΦΕΔ) Πρεσπών «Πελεκάνος», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή οι θερμοκρασίες δεν ξεπέρασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου αλλά οι ζημιές έγιναν στην παραγωγή φασολιών. Πάνω από τους 32 βαθμούς Κελσίου δεν αντέχουν τα φασόλια. Οι υψηλές θερμοκρασίες μας πέτυχαν στην ανθοφορία και είχαμε πτώση ανθέων.
Με τον καύσωνα που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες χάσαμε τις πρώτες ανθοφορίες. Ελπίζουμε τον Αύγουστο να μην έχουμε υψηλές θερμοκρασίες για να μπορέσουμε να έχουμε παραγωγή με την επόμενη ανθοφορία. Ήδη γίνονται οι αναγγελίες ζημιάς και περιμένουμε τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να κάνουν τις εκτιμήσεις τους.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Λαζαρίδης, πρόεδρος στον αγροτικό συνεταιρισμό Πενταβρύσου Καστοριάς, «τα τελευταία χρόνια έχουμε ζημιές στην παραγωγή φασολιών λόγω των καιρικών συνθηκών. Φέτος λόγω του καύσωνα δεν έγινε καρποδεσία. Ευτυχώς μέσα στην ατυχία μας ήμασταν τυχεροί και την περασμένη Τρίτη η θερμοκρασία άγγιξε τους 40,2 βαθμούς για να καλύψει το όριο, των 40 βαθμών Κελσίου, που απαιτείται από τον ΕΛΓΑ για να καταγράψει τις ζημίες. Ανάλογη καταστροφή σημειώθηκε πέρυσι με 95% απώλειες στους γίγαντες και 85% στα πλατιά φασόλια. Ζητάμε να καταργηθεί το όριο των 40 βαθμών Κελσίου και αν έχουμε στην περιοχή για 4 συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου να μπορεί ο ΕΛΓΑ να κάνει αναγγελία ζημιάς.
Αυτό που ελπίζουμε τώρα είναι να μην έχουμε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι τις 10 Αυγούστου, που γίνεται η τελευταία ανθοφορία στα φασόλια. Βέβαια και αυτό να γίνει η παραγωγή αναμένεται φέτος να είναι μειωμένη, ενώ ο παραγωγός θα έχει κάνει τα καλλιεργητικά έξοδα. Στην περιοχή καλλιεργούμε τα «αναρριχώμενα» φασόλια που τα καλλιεργητικά πρέπει να γίνονται όλα με το χέρι που έχουν υψηλό παραγωγής».