Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σε αναζήτηση σόγιας η Ιταλία, η τιμή τον Οκτώβριο έφτασε στα 603,13 ευρώ ο τόνος

23/11/2021 02:14 μμ
Η Ιταλία έχει σοβαρή έλλειψη σε πρώτες ύλες που προορίζονται για ζωοτροφές, ιδίως σε σόγια, αναφέρει το Ινστιτούτο για την αγορά τροφίμων και αγροτικών προϊόντων Ismea.

Η Ιταλία έχει σοβαρή έλλειψη σε πρώτες ύλες που προορίζονται για ζωοτροφές, ιδίως σε σόγια, αναφέρει το Ινστιτούτο για την αγορά τροφίμων και αγροτικών προϊόντων Ismea.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ismea, οι νέες σοδείες της σόγιας από τη Νότια Αμερική αναμένεται να πέσουν στην διεθνή αγορά από τον προσεχή Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Το 2020, η διεθνή παραγωγή σόγιας αυξήθηκε απότομα και έφτασε τους 366 εκατομμύρια τόνους (+ 7,6% σε σχέση με το 2019) και παράλληλα τα παγκόσμια αποθέματα αυξήθηκαν κατά 8,8%, φτάνοντας τους 56,6 εκατ. τόνους. 

Αντίθετα, στην Ιταλία, μετά από μια πενταετία κατά την οποία οι συγκομιδές ξεπερνούσαν πάντα το 1 εκατομμύριο τόνους, πέρυσι (2020) μειώθηκαν, κατά 3,6%, στους 960.000 τόνους.

Η παραγωγή σόγιας στις ΗΠΑ το 2021 αναμένεται να είναι αυξημένη (5,5% σε σχέση με το 2020). Καλές παραγωγές αναμένεται να έχει και η Νότια Αμερική.

Στην Ιταλία αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά 4,8% και να ξεπεράσει το 1 εκατ. τόνους.

Η συνολική παραγωγή σόγιας το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,7% σε σχέση με πέρσι.

Το 2020 οι εισαγωγές σόγιας ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης από τις μεταποιητικές βιομηχανίες για την παραγωγή σογιάλευρου για ζωοτροφές. 

Το 2021, η ζήτηση πρώτων υλών από τα εργοστάσια ζωοτροφών θα αυξηθεί περαιτέρω, τόσο λόγω της ανάκαμψης της εσωτερικής κατανάλωσης όσο και λόγω της αύξησης των εξαγωγών προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Σύμφωνα με το Ismea, η τιμή της σόγιας, στις αρχές της περιόδου εμπορίας 2020/2021, χαρακτηρίστηκε από ισχυρή άνοδο, κατά 44,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (513,75 ευρώ/τόνος). Τον Ιούλιο του 2021 έφτασε στα 570,50 ευρώ/τόνος.

Ειδικότερα τον Οκτώβριο του 2021 οι τιμές έφτασαν τα 603,13 ευρώ/τόνος (+12,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο). 

Πάντως η διεθνή τιμή της σόγιας το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από τις εισαγωγές που θα κάνει η Κίνα.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
11/11/2021 05:00 μμ

Οι κοπές του τριφυλλιού σε κατά τόπους περιοχές ολοκληρώνονται αυτήν την περίοδο και προορίζονται για ενσίρωμα. Παράλληλα, καθυστερημένα συγκομίζονται και κάποιες όψιμες καλλιέργειες καλαμποκιού.

Ο κ. Καλογιάννης Δημήτρης είναι παραγωγός και κτηνοτρόφος στο χωριό Μουριές στο Κιλκίς. Καλλιεργεί τριφύλλια, καλαμπόκια, ηλίανθο και σιτάρια και την παραγωγή την πουλάει και την χρησιμοποιεί για ιδία χρήση. «Η παραγωγή στα τριφύλλια είναι πάρα πολύ μειωμένη. Πριν 5 ημέρες μαζέψαμε και το 6ο χέρι αλλά ήταν πολύ δύσκολη χρονιά λόγω ζέστης και οι αποδόσεις ήταν πολύ μειωμένες. Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα αυτήν την στιγμή στην αγορά. Στην περιοχή τα τελευταία χέρια τα κάνουμε μπάλες και ενσίρωμα. Άλλες χρονιές μία μπάλα χλωρού τριφυλλιού έβγαινε στα 500kg - 700kg και τώρα έφτασε στα 300kg. Από τον Αύγουστο και μετά υπάρχει έλλειμμα στην αγορά για τον λόγο αυτό οι τιμές είναι 10 λεπτά ανεβασμένες. Άλλες χρονιές ήταν στα 15-16 λεπτά το κιλό και από τον Αύγουστο μέχρι τώρα είναι στα 25-27 λεπτά το κιλό. Για τον ηλίανθο η συγκομιδή ολοκληρώθηκε τέλη Σεπτεμβρίου. Υπήρχε επίσης μείωση στην παραγωγή, κατά 100 με 120 kg/στρέμμα. Τώρα δεν έχουμε ξεκινήσει καθόλου την συγκομιδή του καλαμποκιού λόγω αυξημένης υγρασίας. Η υγρασία των σπόρων αυτές τις μέρες είναι στο 18% και πρέπει να πέσει στο 14-15%. Από βδομάδα θα πέσει η θερμοκρασία και ευελπιστούμε να πέσει και η υγρασία και να μπορέσουμε να συγκομίσουμε. Είμαι και προβατοτρόφος και βλέπω ότι παρά την αύξηση που υπάρχει στο γάλα, η οποία τώρα έχει ανέβει στο 20% της αρχικής τιμής και έχει κατώτερη τιμή το 1,20 ευρώ το κιλό, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών θέτει σε κίνδυνο τον κλάδο της κτηνοτροφίας», μας είπε.

Ο κ. Γρηγόρης Μοράκης είναι γεωπόνος στην περιοχή των Τρικάλων, όπου γίνονται οι τελευταίες συγκομιδές τριφύλλια. Όπως μας ανέφερε ο ίδιος «στα Τρίκαλα η καλλιέργεια τριφυλλιών καλύπτει περίπου το 10%-15% της συνολικής έκτασης. Αυτές τις μέρες συγκομίζεται το τελευταίο χέρι δηλαδή το έκτο και σε κάποιες περιπτώσεις το έβδομο. Υπάρχει αισθητή μείωση της παραγωγής, ειδικά στις καλοκαιρινές κοπές εξαιτίας της ανομβρίας. Τώρα με τις τελευταίες βροχοπτώσεις μπορέσαμε και συγκομίσαμε τα τελευταία χέρια τα οποία γίνονται ενσίρωμα καθώς λόγω καιρικών συνθηκών δεν θα πάρουμε σανό. Η τιμή ξεπερνάει τα 20-24 λεπτά, αλλά δεν συνοδεύεται από τα αντίστοιχα κιλά. Αυτήν την στιγμή επίσης συγκομίζονται και κάποια λίγα στρέμματα καλαμποκιού που είτε φυτεύτηκαν όψιμα, είτε υπήρχε καθυστέρηση στην συγκομιδή λόγω αυξημένης υγρασίας. Σε γενικές γραμμές έχει ολοκληρωθεί το 90% της συγκομιδής. Γενικά ο όγκος παραγωγής είναι μειωμένος, φτάνει σχεδόν τον μέσο όρο παραγωγής. Η τιμή παραγωγού είναι ιστορικά υψηλή, στα 28-29 λεπτά το κιλό».

Τέλος, μας μίλησε και ο κ. Ευγενιάδης Κωνσταντίνος, παραγωγός τριφυλλιών από την Σωτήρα Φλώρινας, ο οποίος ολοκλήρωσε το τέταρτο και τελευταίο χέρι συγκομιδής πριν ένα μήνα. «Η παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη και για τον λόγο αυτό η τιμή έφτασε πάνω από 25 λεπτά. Το γεγονός αυτό αν και μας ικανοποιεί τους παραγωγούς ωστόσο βλέποντας μακροπρόθεσμα υπάρχει ανησυχία για τη δυνατότητα των κτηνοτρόφων να αγοράζουν ζωοτροφές σε τόσο υψηλές τιμές. Σκεφτείτε ότι στα 25-30 λεπτά πουλάμε στους εμπόρους, όποτε η τιμή για τον κτηνοτρόφο είναι υψηλότερη. Από την άλλη, σε προηγούμενες χρονιές η τιμή του τριφυλλιού είχε φτάσει στα 12 λεπτά το κιλό. Είναι σημαντικό η καλλιέργεια να αποφέρει κέρδος και να καλύπτονται τα έξοδα όπως για παράδειγμα το ρεύμα. Τώρα με τις νέες αυξήσεις για κάθε πομόνα που έχω πρέπει να πληρώσω 6.000-7.000 ευρώ», καταλήγει ο κ. Ευγενιάδης.

Τελευταία νέα
29/11/2021 12:08 μμ

Σε δυο επίπεδα η προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει την κτηνοτροφία λόγω αύξησης στο κόστος εκτροφής.

Σε δυο επίπεδα ξεδιπλώνεται η προσπάθεια του ΥπΑΑΤ να ενισχύσει την κτηνοτροφία, όπως ζητούν οι παραγωγοί, λόγω της αλματώδους αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Από τη μια ο υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου έχει προτείνει να αξιοποιηθούν αδιάθετοι πόροι από το πρόγραμμα ευζωίας, ενώ ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός έθεσε το ζήτημα στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, έχοντας συστήσει και σχετική επιτροπή που φέρεται να μελετά το πρόβλημα. Σημειωτέον ότι ο Σίμος Κεδίκογλου προτείνει και αναζητεί σύννομο τρόπο, ώστε να δοθούν ως έκτακτη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, τα 25 από τα 50 εκατ. συνολικά του προγράμματος ευζωίας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να βρεθεί φόρμουλα, ώστε να είναι σύννομη η επιδότηση στην ΕΕ προς τους παραγωγούς, άρα να υπάρξουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν μείωση εισοδήματος. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), απαιτούνται τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας.

Συζητήθηκε και στη βουλή το ζήτημα, απαντήσεις Κεδίκογλου

Την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών, λόγω της αύξησης των τιμών τους και λόγω της αυξητικής τάσης του κόστους παραγωγής ζήτησε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου. Στην ομιλία του στη βουλή ο κ. Λεονταρίδης τόνισε τα εξής: «σε μια περίοδο που υπάρχει αυξητική τάση του κόστους παραγωγής, λόγω αύξησης των εφοδίων, των ζωοτροφών και της ενέργειας, η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει αυτά με μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην αγορά ζωοτροφών και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης από το 2022, που ανακουφίζουν την προσωρινή αύξηση του κόστους, ευελπιστώντας ότι θα έχει ημερομηνία λήξης. Εδώ είμαστε, όμως, βλέποντας την εξέλιξη του κόστους, να ξαναδούμε και να στηρίξουμε έτι περαιτέρω την περίοδο αυτή τα αυξημένα έξοδα. Προτείνω, κύριε υπουργέ, λόγω έκτακτων συνθηκών, να επιδοτηθεί η αγορά ζωοτροφών, πέραν, δηλαδή, της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, αρμόδιος για την κτηνοτροφία τόνισε από την πλευρά του τα εξής: «το πιο καυτό πρόβλημα της κτηνοτροφίας μας είναι οι ζωοτροφές. Έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας, στο υπουργείο, για να δούμε τον τρόπο αντιμετώπισης. Μακροπρόθεσμα, η λύση πρέπει να είναι η αύξηση της εθνικής παραγωγής. Πρέπει να ενισχύσουμε την αυτάρκειά μας και στις ζωοτροφές, διότι, σήμερα, ο σημαντικότερος λόγος της αύξησης των τιμών είναι τα μεταφορικά κόστη. Πρέπει να μπορέσουμε να αυξήσουμε την αυτάρκειά μας, για να μπορούμε. Αυτό, βέβαια, είναι το μακροπρόθεσμο. Άμεσα, εξετάζουμε τρόπους, να μπορέσει να ενισχυθεί ο κτηνοτρόφος για τις ζωοτροφές, αλλά να μην εμπίπτει στις απαγορεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί παράνομων κρατικών επιδοτήσεων».

12/11/2021 11:34 πμ

Στις 15 Νοεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί θα προβούν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση της αγοράς αγροτικών προϊόντων με βάση πληροφορίες από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί σε βασικούς τομείς, όπως το χοίρειο κρέας, τα σιτηρά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ παράλληλα θα θίξει ζητήματα όπως το εμπόριο με τρίτες χώρες, η χαλάρωση των περιορισμών λόγω της COVID-19 και οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των ζωοτροφών.

Να σημειωθεί ότι μερικά κράτη μέλη, ιδίως η Ισπανία, αναφέρουν ότι η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών στη διεθνή αγορά, ιδιαιτέρως στα άλευρα σόγιας αλλά και στο καλαμπόκι, στο σιτάρι και το κριθάρι, έχουν εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στα ήδη στενά περιθώρια των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Επίσης οι υπουργοί θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με τη δασική στρατηγική της ΕΕ για το 2030. Οι υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για τη στρατηγική και υπογράμμισαν την ανάγκη εξισορρόπησης των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών στόχων.

Ακόμη θα ενημερωθούν από την Επιτροπή για την πρόοδο των ετήσιων διαβουλεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις αλιευτικές ποσοστώσεις για το 2022. Ο ρόλος του Συμβουλίου είναι να παρέχει καθοδήγηση στην Επιτροπή, η οποία ηγείται των διαβουλεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, και τελικά να εγκρίνει την πρόταση σχετικά με τις αλιευτικές ποσοστώσεις πριν από την επίσημη περάτωση των διαβουλεύσεων. 

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει πληροφορίες σχετικά με:

 • τη διάσκεψη με θέμα «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» 2021
 • την εβδομάδα επικονιαστών της ΕΕ 2021
 • τη 12η υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ

Η ισπανική αντιπροσωπία θα ενημερώσει σχετικά με τις επιπτώσεις της ηφαιστειακής έκρηξης στην τοπική γεωργία της νήσου Λα Πάλμα και την ανάγκη στήριξης των γεωργών της περιοχής.

Η σλοβακική αντιπροσωπία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις δυσκολίες χειρισμού των πληθυσμών καφέ αρκούδων και λύκων.

11/11/2021 04:23 μμ

Σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι κτηνοτρόφοι. Συγκεκριμένα εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων θα κάνουν παράστασης διαμαρτυρίας, την Τρίτη (16 Νοεμβρίου), στις έδρες των περιφερειών της χώρας και θα καταθέσουν κοινό υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Αυτό αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (10 Νοεμβρίου), της Συντονιστικής Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων (ΣΟΕΚ), στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις με αυτό τον τρόπο λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος, αναφερόμενος στις διαρροές από το ΥπΑΑΤ για ποσό 25 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές, τόνισε ότι «ούτε για αστείο να μην περνούν από το μυαλό των διοικούντων τέτοια νούμερα. Μάλλον κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί, πόσο μεγάλη είναι η ζημιά από την άνοδο της τιμής των ζωοτροφών. Ενίσχυση ζητάμε και όχι ελεημοσύνη. Αν αυτό το ποσό το έδιναν μόνο στους αιγοπροβατοτρόφους θα σήμαινε ενίσχυση με 1,8 ευρώ για ζωοτροφή σε κάθε προβατίνα».

Η σχετική ανακοίνωση της ΣΟΕΚ αναφέρει τα εξής:

«Η ωραιοποιημένη κατάσταση για την κτηνοτροφία, που καλλιεργεί και η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, με κάθε επικοινωνιακό μέσο που διαθέτει, έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι κτηνοτρόφοι της πατρίδας μας. Δυστυχώς ήταν κοινή διαπίστωση όλων, η απουσία της συμμετοχής των κτηνοτρόφων στις σοβαρές αποφάσεις του ΥπΑΑΤ, κάτι που απεικονίζεται στο αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων. 

Προσπαθώντας να έχουμε μία εποικοδομητική συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναμένουμε την αποδοχή του αιτήματός μας προς τον υπουργό κ. Λιβανό, για συνάντηση μαζί του, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο μας. Τα προβλήματα όμως δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς λειτουργίας του ΥπΑΑΤ. 

Αποφασίζουμε, την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, την Τρίτη (16 Νοεμβρίου), στις έδρες των περιφερειών της χώρας, με περιορισμένο αριθμό ατόμων και τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την αποφυγή μετάδοσης του COVID-19. Αυτή είναι μία πρώτη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, με σκοπό την ενημέρωση και ενεργοποίηση των περιφερειαρχών και των τοπικών βουλευτών, αλλά κυρίως της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ. Τα υπόμνημα που θα κατατεθεί θα είναι κοινό για όλες τις περιφέρειες. 

Τα θέματα που αποφασίστηκε να περιλαμβάνονται στο υπόμνημα, είναι: 

 • Ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής τους. 
 • Απόσυρση των άρθρων της ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015 όπως αυτή τροποποιήθηκε από την 1217/264725/27.09.2021, που αφορούν τους κτηνοτρόφους και επαναξιολόγησή τους. 
 • Κατανομή Εθνικού αποθέματος. 
 • Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα. 
 • Μόνιμη μειωμένη τιμολόγηση του ρεύματος των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. 
 • Εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιτροπές του ΥπΑΑΤ και στη διαδικασία διαβούλευσης για την ΚΑΠ 2021- 2027. 

Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας είναι πολλά και σύνθετα. Η λύση όμως σε όλα έχει μία κοινή συνισταμένη και αυτή ονομάζεται «πολιτική βούληση». Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αφουγκραστεί τους κτηνοτρόφους και επί τέλους να πάρει τις σωστές αποφάσεις, για το καλό της Ελληνικής κτηνοτροφίας».

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) στηρίζει τις κινητοποιήσεις
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΚ αναφέρει ότι «στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποήσεις των κτηνοτροφων! Κάθε πρωτοβουλία που προέρχεται από τη βάση είναι καλοδεχούμενη και έχει τη στήριξή μας! Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η αδράνεια! Όλοι μαζί στους δρόμους! Μόνο έτσι θα αναγκαστούν να βρουν λύσεις και να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα! Παίρνουμε τις τύχες στα χέρια μας και δεν επαιτούμε, απαιτούμε! Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας αλλά και το μέλλον αυτής της χώρας που θα διασφαλιστεί με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και του πρωτογενούς τομέα».

10/11/2021 04:50 μμ

Η καλλιέργεια σόγιας στην Ελλάδα προορίζεται αποκλειστικά για παραγωγή βιοντίζελ, ενώ τεράστιες ποσότητες σπόρου εισάγονται για την παραγωγή ζωοτροφών.

Σύμφωνα με τον κ. Θόδωρο Λουκίδη, ο οποίος κάνει εμπόριο αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Καλαμώνα στη Δράμα, «η καλλιεργούμενη έκταση στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στα Τενάγη Φιλίππων όπου παράγεται σόγια, φέτος ήταν μειωμένη συγκριτικά με άλλες χρονιές και έφτασε τα 10.000 στρέμματα. Μειωμένες είναι και οι αποδόσεις όπως φάνηκε εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας. Η σόγια σπέρνεται στην περιοχή όψιμα, τέλη Μαΐου με μέσα Ιουνίου και ως γνωστόν έχει αυξημένες απαιτήσεις σε άρδευση. Οι συγκομιδές έγιναν από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι μέσα Οκτωβρίου.

Προορίζεται για παραγωγή βιοντίζελ και τα συμβόλαια φέτος έφτασαν στα 51 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό. Είναι μία καλή τιμή αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι και στις υπόλοιπες εκτατικές καλλιέργειες υπάρχει άνοδος τιμών δεν την κάνει πρώτη στις προτιμήσεις των παραγωγών για την επόμενη χρονιά. Υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στην περιοχή, τα Τενάγη Φιλίππων κατά τη διάρκεια του χειμώνα πλημμυρίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είναι κατάλληλα για πολλές καλλιέργειες. Αυτήν την στιγμή τα χωράφια είναι και πάλι πλημμυρισμένα. Οι μόνες καλλιέργειες που μπορούν να ευδοκιμήσουν είναι η σόγια το καλαμπόκι και ο όψιμος ηλίανθος.

Ο σπόρος της σόγιας περιέχει μεγάλη ποσότητα ελαίου και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείσαι ως ενεργειακό φυτό. Ως υποπροϊόν του σπόρου, το οποίο παράγεται έπειτα από ειδική κατεργασία, είναι το σογιάλευρο το οποίο θεωρείται άριστης ποιότητας ζωοτροφή εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη». 

O κ. Ζαφείρης Καρκαλέμης είναι πωλητής ζωοτροφών στην εταιρεία SOYA Hellas και μας δίνει επίσης χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με την καλλιέργεια. «Από τον σογιόσπορο παράγονται δύο προϊόντα, το λάδι και το σογιάλευρο. Φέτος οι αποδόσεις δεν ήταν καλές και η παραγωγή στην Ελλάδα η οποία είναι πολύ περιορισμένη έφτασε τους 10.000 τόνους σπόρου. Μία καλή σοδιά φτάνει τουλάχιστον τους 11.000 τόνους σπόρου. 

Συνήθως η καλλιέργεια σόγιας στην Ελλάδα δεν προτιμάται γιατί είναι πολύ απαιτητική ως προς τη λίπανση και την άρδευση. Παράγεται πολύ περιορισμένα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Καλλιεργείται κυρίως για παραγωγή βιοντίζελ ως συμβολαιακή γεωργία. Οι παραγωγοί ωστόσο για τον σκοπό αυτό προτιμούν άλλες καλλιέργειες λιγότερο απαιτητικές, όπως είναι ο ηλίανθος ή στρέφονται στα σιτηρά. 

Το μεγαλύτερο μέρος της σόγιας εισάγεται και προορίζεται για παραγωγή ζωοτροφής και όχι για βιοντίζελ. Στην Soya Hellas εισάγουμε ετησίως 80.000 - 90.000 τόνους σπόρου και υπάρχουν άλλα τρία εργοστάσια στην Ελλάδα. Τον χρόνο χρησιμοποιούνται συνολικά 600.000 τόνοι σόγιας ως ζωοτροφή στην Ελλάδα. Είναι από τις πιο δημοφιλής ζωοτροφές χάρης την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Το σογιάλευρο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωστόσο από μόνο του ως ζωοτροφή. Χρησιμοποιείται σε ποσοστό 20% σε μίγματα και το υπόλοιπο καλύπτεται από σιτηρά».

09/11/2021 04:34 μμ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου βρέθηκαν χρήματα για έκτακτη ενίσχυση των κτηνοτρόφων.

Ειδήσεις έβγαλε το τετ α τετ των κτηνοτρόφων (Κρητικοί, ΣΕΚ) με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου, που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ κατάφερε να βρει ένα κονδύλι της τάξης των 25 εκατ. ευρώ περίπου για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω της ακρίβειας των ζωοτροφών. Τα χρήματα αυτά είναι πολύ λίγα για να ενισχυθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας, όμως σε αυτή τη φάση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε σύννομος τρόπος ενίσχυσης, μόνο για το ποσό αυτό. Παράλληλα, όμως, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθούν, αφενός περισσότερα χρήματα για να καλυφθούν όλοι οι κλάδοι, αφετέρου σύννομοι τρόποι ενίσχυσης, ώστε η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες προστίμων και καταλογισμών από την ΕΕ.

Στην σημερινή σύσκεψη τέθηκαν, όπως γράψαμε από το πρωί (δείτε εδώ), επί τάπητος τα προβλήματα της πληρωμής της πρώτης δόσης ενιαίας, ενώ το παρόν έδωσαν εκτός του Σίμου Κεδίκογλου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς, ο αντιπρόεδρος Πέτρος Τζαβέλας, υπηρεσιακοί παράγοντες του οργανισμού, τεχνοκράτες και κτηνοτρόφοι του ΣΕΚ, αλλά και Κρητικοί.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Γρύλλος Παπαδάκης πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Μυλοποτάμου, που συμμετείχε στην σύσκεψη, από το ΥπΑΑΤ δεσμεύθηκαν να απαντήσουν στις προτάσεις των κτηνοτρόφων επί της ΚΥΑ βοσκότοπων και των άλλων προβλημάτων (Natura, ΑΤΑΚ κ.λπ.), σε νέα σύσκεψη την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, ο κτηνοτροφικός κόσμος στην Κρήτη παραμένει ανάστατος και περιμένει λύσεις. Σε σχέση με το ζήτημα των ζωοτροφών ο κ. Παπαδάκης μας είπε ότι όντως το ΥπΑΑΤ θα κάνει ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

09/11/2021 02:07 μμ

Η αγορά στα Φάρσαλα παίζει σήμερα γύρω στα 26 με 27 λεπτά στον παραγωγό, λέει στον ΑγροΤύπο ο Νίκος Γούσιος.

Σε συμφωνία για πώληση καλαμποκιού με κτηνοτροφικές μονάδες προχώρησε πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων Ενιπέας. Για το σκοπό μάλιστα αυτό, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Νίκος Γούσιος, ο ΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση ότι αγοράζει καλαμπόκι από παραγωγούς με 28 λεπτά το κιλό. Μάλιστα η πληρωμή γίνεται άμεσα, εντός 2-3 ημερών, εξηγεί ο ίδιος.

Με την προσπάθεια αυτή προσπαθούμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς της περιοχής, αλλά και να συγκεντρώσουμε προϊόν, τονίζει ο ίδιος στον ΑγροΤύπο. Σημειώνεται πως στις αποθήκες του ο ΑΣ Φαρσάλων Ενιπέας έχει αυτή τη στιγμή γύρω στους 500 τόνους καλαμπόκι, ένα προϊόν που έχει ικανοποιητική τιμή παραγωγού, έπειτα από πολλά χρόνια.

Οι υψηλότερες τιμές παραγωγού φέτος στο καλαμπόκι καταγράφονται σε νομό Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

09/11/2021 01:40 μμ

Οι σπορές του αρακά που προορίζεται για νωπό προϊόν έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται διαδοχικά μέχρι τον Μάρτιο. Οι στρεμματικές εκτάσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα συγκριτικά με πέρσι για τις πρώιμες σπορές.

Η κα Ιωάννα Παπαστεφάνου, γεωπόνος από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, όπου καλλιεργείται παραδοσιακά πρώιμος αρακάς παρουσιάζει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τις φετινές σπορές και την καλλιέργεια. «Έχουν ξεκινήσει οι σπορές χωρίς καθυστέρηση στην περιοχή μου. Οι κλιματικές συνθήκες αυτήν την περίοδο είναι ιδανικές. Ο αρακάς καλλιεργείται από τώρα μέχρι και τον Ιανουάριο σταδιακά περίπου ανά 15 ημέρες. Η στρεμματική έκταση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια γιατί πολλοί παραγωγοί επέλεξαν να φυτεύσουν ελιές στα κτήματά τους και πλέον δεν υπάρχουν αδέσμευτες εκτάσεις στην περιοχή. Ο αρακάς που καλλιεργείται εδώ προορίζεται για νωπή κατανάλωση και πωλείται στις λαχαναγορές της Αθήνας. Αμέσως μετά τη συγκομιδή αποστέλλεται κατευθείαν στις λαχαναγορές, όπου το προϊόν ψύχεται. Οι κυριότερες ποικιλίες είναι δύο, η κλασική ποικιλία Urtillo και η Dorian. Αναφορικά με τις απαιτήσεις της καλλιέργειας για τη ζιζανιοκτονία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταστροφή των ζιζανίων προφυτρωτικά μετά τη σπορά αρακά και εφαρμογές μεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων. Οι κυριότερες ασθένειες που ταλαιπωρούν τον αρακά είναι το ωίδιο, ο περονόσπορος και η ανθράκωση. Δεν θεωρείται δύσκολη καλλιέργεια, αν οι παραγωγοί προσέξουν τη φυτοπροστασία και τη λίπανση. Η τιμή έχει πολλές διακυμάνσεις ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα και τη ζήτηση στην αγορά. Σίγουρα θεωρείται μία συμπληρωματική καλλιέργεια», μας ανέφερε.

Ο κ. Bρούβας Νικόλαος είναι παραγωγός με αρακά στην επαρχία της Θήβας. Οι σπορές, όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο, ξεκινούν από αρχές Νοεμβρίου μέχρι τέλη Μαρτίου και στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 1.200 στρέμματα. Ο αρακάς είναι χειμερινό ψυχανθές που αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες όχι όμως τις συνθήκες παγετού. Γι' αυτόν τον λόγο φέτος δόθηκαν αποζημιώσεις καθώς ο παγετός έπληξε την καλλιέργεια στο ευαίσθητο στάδιο της ανθοφορίας. Καλλιεργείται για νωπό προϊόν με το λοβό και με τον λοβό πωλείται. Η τιμή του προϊόντος για τον παραγωγό είναι από 30 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό με τον λοβό».

Τέλος, ο κ. Στέργιος Γκιργκίρης, γεωπόνος από τις Σέρρες σημειώνει ότι στην περιοχή καλλιεργούνται κάποια στρέμματα με αρακά από μικρούς παραγωγούς που το πουλάνε ως νωπό προϊόν. Οι σπορές του αρακά γίνονται δύο φορές το χρόνο, με τη φθινοπωρινή να ξεκινά τον Οκτώβριο και την ανοιξιάτικη από το Φεβρουάριο. Το πρόβλημα με τον αρακά είναι ότι αμέσως μετά τη συγκομιδή χρειάζεται ψύξη για να διατηρηθεί και στις Σέρρες δεν υπάρχουν ψυγεία. Παράλληλα, φέτος, όπως μας εξηγεί, κάποιες ομάδες παραγωγών οι οποίες μέχρι πρότινος καλλιεργούσουν καπνά, αποφάσισαν να ασχοληθούν με άλλες καλλιέργειες και στρέφονται προς καλλιέργειες που προορίζονται για βιομηχανική χρήση όπως ο αρακάς, τη ρόκα και το φασολάκι.

09/11/2021 09:14 πμ

Η καλλιέργεια του βίκου προορίζεται για διάφορες χρήσεις με τις κυριότερες να είναι η παραγωγή ζωοτροφής, σε αμειψισπορά και ως χλωρή λίπανση. Παρ’ όλα αυτά δεν αποτελεί μία δημοφιλή καλλιέργεια καθώς δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για τον παραγωγό.

Από την πλευρά του ο κ. Πεταλλάς Αλέξανδρος, γεωπόνος στην Ένωση Σερρών μας ενημερώνει ότι «στην περιοχή καλλιεργείται αρκετά ο βίκος κυρίως από κτηνοτρόφους είτε ως χλωρή βοσκή είτε σαν σανό. Φέτος οι μειωμένες αποδόσεις στην καλλιέργεια σποροπαραγωγής ανέβασαν την τιμή από 80 λεπτά το κιλό, σε πάνω από 90 λεπτά. Οι συγκομιδές πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα καλοκαιριού. Από κει και έπειτα έχει γίνει η διαλογή του σπόρου, η συσκευασία και τώρα μεταπωλείται. 

Γενικά δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ελληνικού βίκου και η καλλιέργεια σποροπαραγωγής είναι περιορισμένη. Συνήθως οι σπόροι προέρχονται από την Ιταλία και την Ισπανία. Καλλιεργείται γιατί είναι πρωτεϊνούχα ζωοτροφή αν και έχει περιορισμούς ως προς την ποσότητα που μπορεί να χορηγηθεί στα ζώα. Παρουσιάζει πολλούς αντιδιατροφικούς παράγοντες. Είναι κάποια συστατικά που επηρεάζουν τη γεύση του σπόρου προκαλώντας πικρότητα. Κατά την ωρίμανση του φυτού και εφόσον έχει δημιουργηθεί ο σπόρος, περιορίζονται οι προτιμήσεις των ζώων για βόσκηση βίκου λόγω αυτών των παραγόντων. Ο βίκος είτε βόσκεται χλωρός είτε θερίζεται και προορίζεται για σανό. Χρησιμοποιείται επίσης ως συγκαλλιέργεια, το λεγόμενο «πολύσπορο», σε μίγματα με διάφορα άλλα ψυχανθή και σιτηρά. Οι συνήθεις καλλιέργειες είναι το σιτάρι, η βρώμη, το μπιζέλι και ο βίκος».

Ο κ. Νούλας Νίκος, παραγωγός οσπρίων, καλλιεργεί και κάποια στρέμματα βίκου στην περιοχή της Λάρισας. «Όπως αναφέρει ο λόγος είναι η υποχρεωτική πρόσθετη ενίσχυση, το «πρασίνισμα» κατά την οποία καλούνται οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν τα χωράφια με κάποιο ψυχανθές αν δεν θέλουν να κάνουν αγρανάπαυση. Στην περιοχή δεν υπάρχουν πολλά στρέμματα βίκου, όπως μας λέει ο κ. Νούλας, είμαι ο μοναδικός. Οι σπορές έχουν ξεκινήσει εδώ και 20 ημέρες. Είναι ιδανική καλλιέργεια για αμειψισπορά λόγω του αζώτου που αφήνει στο έδαφος, ιδιαίτερα για τη βιολογική γεωργία, ενώ προορίζεται και για ζωοτροφή. Χρησιμοποιώ σπόρο γενεάς R2 για παραγωγή σανού. Για σποροπαραγωγή χρησιμοποιούνται σπόροι γενεάς R1 ωστόσο το κόστος τους αυξάνεται πολύ. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χλωρή λίπανση εφόσον ενσωματωθεί στο έδαφος. Είναι πολύ εύκολη καλλιέργεια και έχει παρόμοιες απαιτήσεις με το σιτάρι», καταλήγει.

Τέλος, ο κ. Κοτρώνης, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στα Φάρσαλα μας εξηγεί ότι η καλλιέργεια προτιμάται από πολλούς γιατί σύμφωνα με την νομοθεσία για το «πρασίνισμα» όσοι έχουν πάνω από 150 στρέμματα, πρέπει να κάνουν αγρανάπαυση στο 5% των στρεμμάτων τους ή να καλλιεργήσουν κάποιο ψυχανθές. Καλλιεργείται επίσης ως κτηνοτροφικό φυτό από κτηνοτρόφους. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αμειψισπορά με άλλες καλλιέργειες λόγω των πλεονεκτημάτων του ψυχανθούς στην παραγωγή αζώτου. Φέτος έχει αυξηθεί η έκτασή της καλλιέργειας αλλά όχι σημαντικά. Γενικότερα δεν έχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά ούτε για τον παραγωγό ούτε και για τα γεωπονικά καταστήματα. Οι περισσότεροι παραγωγοί προτιμούν το τριφύλλι. Σήμερα η τιμή του βίκου είναι στα 12-15 λεπτά το κιλό για σανό ενώ πέρσι ήταν στα 8 λεπτά.

Ωστόσο, η φετινή χρονιά δεν αποτελεί σημείο αναφοράς καθώς τα κόστη έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και δεν θεωρείται καλλιέργεια οικονομικού ενδιαφέροντος. Αντίστοιχα, το τριφύλλι φτάνει φέτος τα 25 λεπτά το κιλό. Η καλλιέργεια του είναι σχετικά εύκολη και χρησιμοποιείται κυρίως σε ξερικά φτωχά εδάφη».
 

01/11/2021 01:25 μμ

Αίτημα οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών - όπως έκανε και η Κύπρος - θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ και της ΠΕΚ από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου, στη συνάντηση που θα έχουν, την Τετάρτη (3/11/2021), στο ΥπΑΑΤ. 

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε σχετικό δημοσίευμα του ΑγροΤύπου, κονδύλια 9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους κτηνοτρόφους της Κύπρου για να ανταποκριθούν στις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Ακόμη θα συζητηθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η ΚΥΑ με την κατανομή βοσκοτόπων στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος, στη συνάντηση με τον υφυπουργό θα συζητήσουμε το θέμα της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών αλλά και της αλλαγής της ΚΥΑ που έφερε προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων. 

Οι αλλαγές που επιφέρει η ΚΥΑ για τα μικρότερα του έτους αιγοπρόβατα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους βοσκότοπους που αναλογούν, χωρίς να είναι κατανοητή η αναγκαιότητά της, με άμεση επίδραση στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων, λόγω και της αναδρομικής ισχύος τους.

Πρέπει από το ΥπΑΑΤ να μας εξηγήσουν το σκεπτικό με το οποίο κόβονται βοσκότοποι από τα αιγοπρόβατα κάτω του ένος έτους, αφού όλοι γνωρίζουμε πως οι ανάγκες για τροφή ενός προβάτου 7,8, 9, 10 μηνών κ.ο.κ. είναι εξίσου μεγάλες με τα ενήλικα. Αντί να πάμε σε ενσωμάτωση νέων εκτάσεων βοσκότοπων βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, εδώ το ΥπΑΑΤ περικόπτει εκτάσεις, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλεια ενισχύσεων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΕΚ και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς κ. Δημήτρης Μόσχος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι αφού η κυπριακή κυβέρνηση κατάφερε να στηρίξει τους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών γιατί να μην μπορεί το ίδιο να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην σχετική ΚΥΑ, ο κ. Μόσχος τονίζει ότι ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να έλθει κάποιος υπεύθυνος από την Κυβέρνηση σε συνάντηση στην περιοχή μας (Καστοριά), ώστε να μας δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο κατανομής των δικαιωμάτων ενίσχυσης του εθνικού αποθέματος, να μας παραθέσει το νομικό πλαίσιο, στο οποίο στηρίχτηκε η κυβέρνηση, για να εκδώσει νέα ΚΥΑ για τον τρόπο κατανομής. 

29/10/2021 02:38 μμ

Στην Ελλάδα τα συναρμόδια υπουργεία... ακόμα το συζητάνε.

Κονδύλια 9 εκατ. ευρώ στην μάχη των κτηνοτρόφων της χώρας να ανταποκριθούν στις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών ρίχνει η Κυπριακή κυβέρνηση.

Η απόφαση ελήφθη στο Υπουργικό, έπειτα από σχετική εισήγηση υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή, ο οποίος στάθηκε με δηλώσεις στο γεγονός ότι η πολιτεία στέκεται αρωγός σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές.

Συγκεκριμένα, η Κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι ως εξής:

 • Οι αιγοπροβατοτρόφοι με 3,2 εκατ. ευρώ
 • Οι χοιροτρόφοι με 2,7 εκατ. ευρώ
 • Οι αγελαδοτρόφοι με 1,7 εκατ. ευρώ
 • Οι πτηνοτρόφοι με 1,3 εκατ. ευρώ
 • Οι κονικλοτρόφοι με 25.000 ευρώ.

«Θεωρούμε ότι αυτή η στήριξη θα αποσυμφορήσει την κατάσταση, θα ανακουφίσει τους κτηνοτρόφους μας και θα δώσει χρόνο στην αγορά αλυσίδα να λειτουργήσει μετακυλίοντας αυτό το κόστος σε όλους τους κρίκους και όχι μόνο στις πλάτες των κτηνοτρόφων μας», δήλωσε σχετικά ο Κώστας Καδής. Τέλος, όπως είπε, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί την κατάσταση στον κλάδο κι αν παραστεί ανάγκη, θα επανέλθει με νέα στήριξη στους κτηνοτρόφους.

27/10/2021 01:48 μμ

Η φετινή χρονιά ήταν καταστρεπτική όπως μας εξηγούν παραγωγοί της καλλιέργειας εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν ως αποτέλεσμα αρχικά πτώση ανθέων και μείωση της παραγωγής και στη συνέχεια υποβάθμιση της ποιότητας των φασολιών.

Παράλληλα, προβλήματα υπάρχουν και στη διάθεση του προϊόντος.

Ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα η συγκομιδή φασολιών στην περιοχή των Πρεσπών κι όπως μας ενημερώνει η γεωπόνος του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «Πελεκάνος» κα Μιχαηλίδου: «η φετινή συγκομιδή άρχισε πολύ καθυστερημένα, λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων που υπήρξαν στην περιοχή. Η καθυστέρηση αυτή θα έχει ως αντίκτυπο μείωση της παραγωγής, καθώς το προϊόν σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας θα είναι μη εμπορεύσιμο. Εχθές και προχθές ωστόσο, είχε αρκετό αέρα, γεγονός που βοηθά την καλλιέργεια να στεγνώσει. Η καλλιεργούμενη έκταση στον Συνεταιρισμό έχει περιορισθεί σημαντικά και είναι περίπου 2.000 - 2.500 στρέμματα. Οι ποικιλίες του Συνεταιρισμό είναι οι εξής: γίγαντες, ελέφαντες και πλακέ μεγαλόσπερμα. Ευελπιστούμε ότι εφόσον μας το επιτρέψει ο καιρός και περιοριστούν οι βροχοπτώσεις η συγκομιδή να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο», καταλήγει η κα Μιχαηλίδου.

Ο κ. Δημητρόπουλος, έμπειρος παραγωγός της καλλιέργειας από το αγρόκτημα Δημητροπούλου που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών μας ενημερώνει ότι: «η φετινή χρονιά είναι πολύ απογοητευτική για την παραγωγή φασολιών. Αυτές τις μέρες ξεκινάει η συγκομιδή κι όπως φαίνεται υπάρχει μεγάλη απώλεια παραγωγής, λόγω των πολύ υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών, αλλά κι εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων την τελευταία περίοδο. Η συγκομιδή καθυστέρησε και η υγρασία των φασολιών είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη. Πρόκειται για ένα ξερό προϊόν κι αυτή την στιγμή τα φασόλια από την υγρασία είναι μαλακά. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει είναι η ξήρανση των φασολιών, με σκοπό να περιοριστεί η υγρασία τους».

Ο κ. Μακρυγιάννης Γιάννης είναι παραγωγός οσπρίων στο Βουζί Δομοκού, όπου έχει 300 στρέμματα για κάθε είδος. Συγκεκριμένα καλλιεργεί φακές, φασόλια, ρεβίθια και φάβα, ενώ έχει μία καθετοποιημένη μονάδα διαλογής και συσκευασίας των προϊόντων. Όπως μας εξηγεί, στην περιοχή παλιότερα η καλλιέργεια οσπρίων ήταν εκτεταμένη και καλλιεργούνταν περίπου στα 65.000 στρέμματα, ωστόσο πολλοί παραγωγοί έχουν μειώσει τα στρέμματά τους λόγω του... αθέμιτου ανταγωνισμού που επικρατεί. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας του επιδοτούμενου προγράμματος για τη μείωση της νιτρορύπανσης πολλοί παραγωγοί βαμβακιού (με επιδότηση 60 ευρώ/στρέμμα) στον Θεσσαλικό κάμπο δοκιμάζουν την καλλιέργεια οσπρίων και πουλάνε τα προϊόντα τους χωρίς να ενδιαφέρονται για τις τιμές. Η τιμή των οσπρίων έτσι έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Για την φετινή παραγωγή ο κ. Μακρυγιάννης σχολιάζει ότι η καλλιέργεια του φασολιού επηρεάστηκε δυσμενώς από τις πολύ υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, κατά την περίοδο της άνθισης. Συγκεκριμένα υπήρξε μεγάλο ποσοστό ανθόρροιας. Οι συγκομιδές του φασολιού ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο και η παραγωγή ήταν περίπου 100kg/στρέμμα ενώ υπό κανονικές συνθήκες φτάνει τα 300 kg/στρέμμα. Τέλος μεγάλο πρόβλημα στη διάθεση του ξερού φασολιού δημιουργούν οι εισαγωγές από τον Καναδά. Στον Καναδά η καλλιέργεια είναι εκτεταμένη, γίνεται κυρίως χημική καταπολέμηση εχθρών και ζιζανίων και οι τιμές για τα εισαγόμενα φασόλια είναι πολύ χαμηλές. Γίνονται εισαγωγές με 1 ευρώ το κιλό. Η τιμή του φασολιού φέτος στην περιοχή του Βουζιού είναι 2 ευρώ το κιλό και η παραγωγή είναι ελάχιστη και στον κάμπο κυμαίνεται από 1,20 μέχρι 1,50 ευρώ το κιλό».

25/10/2021 11:53 πμ

Εκτός του καλαμποκιού, των τριφυλλιών, της σόγιας κ.λπ, ανοδική πορεία ακολουθούν και οι τιμές των υποπροϊόντων που προορίζονται για ζωοτροφή.

Έτσι, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, βαμβακόπιτα και ηλιάλευρο πωλούνται στις κτηνοτροφικές μονάδες προς 36 λεπτά το κιλό σήμερα, ενώ το πίτουρο 26 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές είναι με... καπέλο 10 λεπτά από πέρσι τέτοια περίοδο, ενώ οι περισσότεροι τα αποθηκεύουν, για να πουλήσουν αργότερα, σε ακόμα υψηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρομπίνο, οι τιμές αυτές είναι ήδη τσουχτερές και οδηγούν τους κτηνοτρόφους να ταΐζουν τα ζώα τους με λιγότερη τροφή κάθε μέρα. Μοναδική διέξοδος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι αν ο καιρός τους ευνοήσει. Ευνοϊκός καιρός για τους κτηνοτρόφους σημαίνει αρκετές βροχές, ώστε να φυτρώσουν εύκολα και γρήγορα τα κάθε λογής κτηνοτροφικά φυτά που έχουν σπείρει και να... πρασινίσει η ύπαθρος, αλλά το σημαντικότερο, να μην πιάσει βαρυχειμωνιά αμέσως, για να μπορούν να βόσκουν τα κοπάδια στο ύπαιθρο χωρίς πρόβλημα.

Αν αυτά μας πάνε καλά, εκτιμά ο κ. Γκουρομπίνος, τότε όσοι αποθηκεύουν τροφές και υποπροϊόντα για να αποσπάσουν από τους κτηνοτρόφους ακόμα πιο υψηλές τιμές, ίσως έχουν... χασούρα το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα βέβαια με τον κ. Γκουρομπίνο οι τιμές που εισπράττει πλέον ο παραγωγός για το γάλα ή το κρέας του είναι σαφώς υψηλότερη από τα προηγούμενα χρόνια.

21/10/2021 10:40 πμ

Μεγάλη έλλειψη παρατηρείται στην αγορά κι αυτό έχει επίπτωση στις τιμές, ενώ οι αυξήσεις στο γάλα εξανεμίζονται. Δεν αντέχει η κτηνοτροφία.

Μέχρι και 40 λεπτά το κιλό έχει φθάσει να πωλείται το τριφύλλι από την αποθήκη στους κτηνοτρόφους, φέρνοντάς τους προ αδιεξόδου, καθώς δεν έχουν ευχέρεια πλέον να ταΐσουν τα ζώα τους. Οι τελευταίες κακοκαιρίες λοιπόν και οι πλημμύρες, που εμπόδισαν τους παραγωγούς σε ορισμένες περιοχές να πάρουν όλα τα χέρια, έχουν εκτοξεύσει περαιτέρω τις τιμές. Μάλιστα, όπως μας ανέφεραν γεωργοκτηνοτρόφοι από το Μεσολόγγι, μια περιοχή που επλήγη πρόσφατα βάναυσα από την κακοκαιρία Μπάλλος, από ορισμένες αποθήκες ζητούν μέχρι και 40 λεπτά το κιλό!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά, άνοιξαν τις προηγούμενες ημέρες κάποιες αποθήκες με τιμές στα τριφύλλια 35 λεπτά το κιλό. Αυτό, λέει ο ίδιος οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν υπήρχε που δεν υπήρχε πολύ προϊόν στην αγορά, ήρθαν και οι κακοκαιρίες να αφαιρέσουν... χέρια, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν ξεφύγει.

Ακόμα πιο ψηλά φαίνεται πως κινείται η αγορά στο Μεσολόγγι, που επλήγη πρόσφατα από την κακοκαιρία Μπάλλος και πολλές εκτάσεις του στον κάμπο παραμένουν πλημμυρισμένες ακόμα. Όπως αναφέρει ο γεωργο-κτηνοτρόφος Χρήστος Μπλαχούρης από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου, οι τιμές στα τριφύλλια έχουν φθάσει στην αποθήκη αυτές τις ημέρες τα 35, ακόμα και τα 40 λεπτά το κιλό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο πολλοί ζητούν από τους κτηνοτρόφους ακόμα και πάνω από 10 ευρώ τη μπάλα!!! Ο κ. Μπλαχούρης εκτιμά πως δεν έχουν παίξει ρόλο στην κατάσταση αυτή τόσο οι κακοκαιρίες, όσο η γενικότερη έλλειψη του προϊόντος. Μάλιστα, όπως προσθέτει, με τέτοιες τιμές, όχι μόνο εξανεμίζονται οι όποιες αυξήσεις στο αιγοπρόβειο γάλα, αλλά μπαίνουν ακόμα περισσότερο μέσα, οι κτηνοτροφικές μονάδες.

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Πανούσης από τον Δρύμο Θεσσαλονίκης ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως η τιμή παραγωγού για τα τριφύλλια στις Σέρρες έχει ανέλθει σήμερα στα 27 και 28 λεπτά το κιλό, όμως αν συνυπολογίσει κανείς τα μεταφορικά και τα έξοδα για τη φόρτωση, τότε αγγίζει τα 30 λεπτά η τιμή αποθήκης, που καλείται να πληρώσει ο κτηνοτρόφος. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, με αυτή την κατάσταση στην αγορά θεωρείται πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν οι κτηνοτρόφοι, που πιέζονται κι από άλλες αυξήσεις (π.χ. ρεύμα). Παράλληλα, όπως μας εξηγεί, φέτος υπήρξαν απώλειες στις αποδόσεις του τριφυλλιού λόγω καύσωνα ανά στρέμμα, ενώ οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες αφαίρεσαν από ορισμένες περιοχές έως και δυο χέρια, με αποτέλεσμα να λείπει πολύ προϊόν από την αγορά.

Με τέτοιες τιμές τριφυλλιού στην ενδοχώρα, τίθεται εύλογα το ερώτημα πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος οι μονάδες οι απομακρυσμένες (π.χ. των νησιών), όπως επίσης και τι θα γίνει όσο προχωράμε προς το χειμώνα...

18/10/2021 04:07 μμ

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα Δευτέρα (18/10) κτηνοτρόφοι της Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα του κλάδου και κυρίως για το κόστος των ζωοτροφών και τους δασικούς.

Οι κτηνοτρόφοι του Μυλοποτάμου συγκεντρώθηκαν στο ύψος του κόμβου του Πανόρμου, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την ανάκληση της επίμαχης ΚΥΑ. Τα μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο ύψος των Τριών Μοναστηριών και έκοψαν την Κρήτη στα δύο. Με πανό καλούσαν Λιβανό και Σκρέκα να παραιτηθούν. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων από τα Χανιά. Στο Ηράκλειο, μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου έκαναν προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο, ενώ στη συνέχεια έκαναν μηχανοκίνητη πορεία έως το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Βενιεράκης, πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου, «προχωρήσαμε στις κινητοποιήσεις γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κλάδο της κτηνοτροφίας. 
Οι δασικοί χάρτες παραμένουν άλυτο πρόβλημα στην Κρήτη και όσα μας υποσχέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, στο Ρέθυμνο, δεν τα εφάρμοσε. 
Επίσης η ΚΥΑ αδικεί τους νέους γιατί ξόδεψαν τόσα χρήματα για να αγοράσουν ζώα και να βγάλουν άδειες και τώρα με αυτή την απόφαση τους μειώνει πολύ τις επιδοτήσεις.
Όσον αφορά τις ζωοτροφές έχουν αυξηθεί έως 50% και έρχεται χειμώνας τα ζώα θα είναι μέσα στους στάβλους και θα θέλουν τροφή.
Επίσης είχαμε πολλά προβλήματα στην πληρωμή της συνδεδεμένης αιγοπρόβειου γάλακτος και πολλοί δεν την εισέπραξαν».

Σε επιστολή που υπογράφουν:
Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνης
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αμαρίου
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νoμού Ηρακλείου

Προς:
Γραφείο Πρωθυπουργού
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργό, κ. Σπήλιο Λιβανό
Υφυπουργοί, κ. Κεδίκογλου Σίμο - κ. Στύλιο Γεώργιο
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργό, κ. Σκρέκα Κωσταντίνο
Υφυπουργό, κ. Αμυρά Γεώργιο

Αναφέρουν τα εξής:
Οι καταστάσεις που βιώνουμε όλοι στον πρωτογενή τομέα είναι πρωτόγνωρες. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές λοιπόν απαιτούμε να δοθεί λύση άμεσα. Παρακάτω σας παραθέτουμε τα αιτήματά μας και σας καλούμε να μας απαντήσετε σε διάστημα δέκα (10) ημερών.

Τα αιτήματά μας είναι:
1ον: Δασικοί χάρτες 
2ον: Κόστος παραγωγής
3ον: Να εφαρμοστεί χωρίς καθυστερήσεις ο νόμος για τα νωπά και ευαλλοίωτα
4ον: Επιδότηση ζωοτροφών όπως στα υπόλοιπα νησιά 
5ον: Συνδεδεμένη ενίσχυση 2020 
6ον: Εμπαιγμός Νέων Αγροτών λόγο ΜΜΖ 
7ον: Αγροτικό πετρέλαιο

18/10/2021 11:59 πμ

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τους φασολοπαραγωγούς. Εκτός της μειωμένης παραγωγής λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, έχουμε ζημιές και από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει να ξεκινήσει η συγκομιδή φασολιών κατά περίπου ένα μήνα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος», οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έφεραν μεγαλύτερες ζημιές στην παραγωγή φασολιών της Μακεδονίας. 

Κανονικά σήμερα θα έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει την συγκομιδή όμως ακόμη δεν έχουμε ξεκινήσει. Η καθυστέρηση οφείλεται αρχικά στις υψηλές θερμοκρασίες και στη συνέχεια στις βροχοπτώσεις. Για να καταφέρουμε να κάνουμε συγκομιδή θέλουμε τουλάχιστον μια εβδομάδα καλοκαιρία.

Στο μεταξύ συνεχίζονται από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις ζημιάς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα προκαλεί πτώση των ανθών. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε ακαρπία σε μεγάλο βαθμό. Στην συνάντηση που είχαμε τον Σεπτέμβριο στην Περιφέρεια με τον ΕΛΓΑ αποφασίστηκε να υπάρξει μια οριζόντια αποζημίωση ακόμη όμως δεν γνωρίζουμε το ύψος της.

Η φετινή παραγωγή φασολιών στην χώρα μας αναμένεται να είναι πολύ μειωμένη. Στην περιοχή των Πρεσπών μια κανονική παραγωγή ανερχόταν στους 3.500 τόνους. Φέτος εκτιμώ ότι θα φτάσει μόλις τους 500 τόνους. Εισαγωγές κάναμε κυρίως από την Κίνα αλλά με τις υψηλές τιμές στα μεταφορικά είναι δύσκολο να γίνουν. Φέτος αναμένεται να έχουμε αύξηση λιανικής τιμής στα φασόλια». 

18/10/2021 10:32 πμ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη νέα ΚΥΑ με την κατανομή των βοσκοτόπων. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, σε κάποιες περιοχές οι συγκρίσεις του ΟΣΔΕ του 2020 με του 2021 βγάζουν μάτια. Μιλάμε για περιοχές με καθόλου ελιές που ξαφνικά το 2020 γεμίζουν ελαιώνες και τον επόμενο χρόνο εξαφανίζονται ως δια μαγείας τα λιόδεντρα. 

Αναλυτικότερα η 17μελής Συντονιστική Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων (ΣΟΕΚ), που προέκυψε μέσα από την Πανελλαδική Συνάντηση όλων των κτηνοτροφικών κλάδων που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στον Τύρναβο, απέστειλε, μέσω σχετικής επιστολής, αίτημα-πρόσκληση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα και σε ημερομηνία που θα επιλέξει ο ίδιος, να γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την πλευρά της η ΣΟΕΚ προκρίνει προς συζήτηση τα δύο πιο ακανθώδη προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κτηνοτροφία και συγκεκριμένα:

1.Η επόμενη ημέρα στην κτηνοτροφία, μετά τις δυσβάστακτες αυξήσεις στις ζωοτροφές.

2.Η απόσυρση της τροποποιημένης ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων, που «ψαλιδίζει» ενισχύσεις και Δικαιώματα των κτηνοτρόφων.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «από σήμερα άρχισαν να φαίνονται στηις ΚΥΔ τα επιλέξιμα βοσκοτόπια. Εμείς ζητάμε να μας πουν σε ποιες περιοχές μπήκαν στο σύστημα νέοι βοσκότοποι. Εγώ προσωπικά δεν είδα καμιά διαφορά στα στρέμματα».

Από την πλευρά του ο κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «είναι σίγουρο ότι με τη ΚΥΑ χάνονται δικαιώματα για τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους. Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι ενώ στο ΟΣΔΕ του 2020 εμφανίζεται η Καστοριά να έχει 64.000 στρέμματα ιδιόκτητους βοσκοτόπους το 2021 τα στρέμματα μειώνονται σε 40.000».  

15/10/2021 03:16 μμ

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στις 5 Οκτωβρίου.

Για τη σεζόν 2021-2022 προβλέπεται ότι θα καλλιεργηθούν στη Βραζιλία 27 εκατ. στρέμματα με σιτάρι, 15% πάνω από πέρσι, κάτι που αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές παραγωγού.

Οι Βραζιλιάνοι αγρότες βάζουν σιτάρι ως καλλιέργεια πρώτης σεζόν σε εννέα πολιτείες, αν και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκεντρώνεται στο νότο της χώρας. Συγκεκριμένα, οι πολιτείες Parana και Rio Grande do Sul αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης και παραγωγής σιταριού στη χώρα, που τροφοδοτεί με σιτηρά ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη. Οι αγρότες, λέει το USDA, συνήθως σπέρνουν σιτάρι μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, με την συγκομιδή να προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε όλη τη Βραζιλία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το δελτίο Σεπτεμβρίου της Εθνικής Εταιρείας Προμήθειας της Βραζιλίας (CONAB), η έκταση που καλλιεργείται με σιτάρι θα αυξηθεί σε όλες σχεδόν τις αναπτυσσόμενες πολιτείες.

Χαμηλότερες εισαγωγές

Για την εμπορική περίοδο 2021-2022, προβλέπονται εισαγωγές 6,4 εκατ. τόνων σιταριού, περίπου 600.000 τόνους κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας. Το εισαγόμενο σιτάρι αντιπροσωπεύει, συνήθως, περισσότερο από το ήμισυ της εγχώριας κατανάλωσης της Βραζιλίας, τοποθετώντας τη χώρα ανάμεσα στους πέντε μεγαλύτερους παγκόσμιους εισαγωγείς σίτου.

Αυξημένες εξαγωγές

Για την περίοδο 2021-2022 έχουν αυξηθεί οι προβλέψεις εξαγωγών σίτου σε 1,3 εκατ. τόνους, λόγω της προσδοκίας διεύρυνσης της παραγωγής. Συνήθως, η Βραζιλία εξάγει περίπου το 10% της παραγωγής σίτου της, αν και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 15%, λόγω της δυναμικής που εμφανίζει η αγορά. Οι εξαγωγές της Βραζιλίας εξαρτώνται πλήρως από τις οικονομικές συνθήκες. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, οι εξαγωγές της Βραζιλίας την περίοδο 2020-2021 θα φθάσουν τους 925.000 τόνους βάσει του τωρινού ρυθμού συναλλαγών. Η εκτίμηση αυτή είναι υπερδιπλάσια του όγκου εξαγωγής την περίοδο 2019-2020 (425.000 τόνοι). Κορυφαίες αγορές εξαγωγής σιταριού της Βραζιλίας τους πρώτους 11 μήνες της περιόδου 2020-2021 είναι το Βιετνάμ, η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία, η Βενεζουέλα και το Πακιστάν. Μέχρι στιγμής, το Βιετνάμ ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού Βραζιλίας, ενώ η Βενεζουέλα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής βραζιλιάνικου αλεύρου σίτου.

Αυξημένη και η κατανάλωση

Το USDA εκτιμά πως η κατανάλωση σιταριού την περίοδο 2021-2022 MY θα ανέλθει σε 12,4 εκατ. τόνους, από 12,15 εκατ. τόνους που εκτιμάται πως θα ανέλθει την περίοδο 2020-2021. Η αύξηση της κατανάλωσης κατά 2%, οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση από τον κτηνοτροφικό τομέα καθώς και στην προσδοκία υψηλότερης ζήτησης των καταναλωτών. Σύμφωνα με τη Βραζιλιάνικη Ένωση Πρωτεϊνών Ζώων, η άνοδος των τιμών του εγχώριου καλαμποκιού έκανε τους κρεοπαραγωγούς να αναζητήσουν άλλες πηγές ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένων των χειμερινών σιτηρών, όπως το σιτάρι.

08/10/2021 03:41 μμ

Τι αναφέρει έκθεση που δημοσίευσε στις 5 Οκτωβρίου 2021 το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Η χρήση ζωοτροφών στην Κίνα, από την αχανή αγορά της οποίας εξαρτάται παγκοσμίως η αγορά και οι τιμές πολλών αγροτικών προϊόντων, την περίοδο 2021-2022 προβλέπεται να ανέλθει σε 273 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 5,5 εκατ. τόνους ή αλλιώς 2%, σε σύγκριση με την περίοδο 2020-2021.

Σύμφωνα με το USDA, η παραγωγή ζωοτροφών αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς στην Κίνα κατά το υπόλοιπο του 2021 κι έως το 2022, καθώς ο κλάδος των πουλερικών επεκτείνεται, για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση και τα συμβόλαια. Μετά από μια μείωση το 2021, η παραγωγή κρέατος κοτόπουλου αναμένεται να ανακάμψει κατά 2%, φθάνοντας τους 14,3 τόνους το 2022.

Από την άλλη, η παραγωγή χοιρινού της Κίνας προβλέπεται να μειωθεί κατά 5% το 2022. Οι χαμηλές τιμές των χοίρων και του χοιρινού κρέατος και τα κρούσματα ασθενειών στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021 οδήγησαν σε μεγάλες σφαγές και καθυστερήσεις στον ανεφοδιασμό. Η παραγωγή βοοειδών και βόειου κρέατος θα αυξηθεί αργά και το 2022. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Βιομηχανιών Ζωοτροφών της Κίνας, η παραγωγή ζωοτροφών Ιουλίου αυξήθηκε κατά 1,9% σε μηνιαία βάση και 41,6 % σε ετήσια βάση. Η παραγωγή ζωοτροφών που προορίζονται για πουλερικά τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 2,2% σε σχέση με πέρυσι. Το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας (MARA) ανέφερε ότι το απόθεμα χορινών της Κίνας αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, ενώ το απόθεμα χοιρομητέρων μειώθηκε κατά 0,5% κάθε μήνα. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, λέει το USDA, καθώς ήταν η πρώτη μείωση του αριθμού αποθεμάτων χοιρομητέρων σε 21 μήνες.

Με απώλειες η κινέζικη παραγωγή καλαμποκιού

Η παραγωγή καλαμποκιού την περίοδο 2021-2022 προβλέπεται να ανέλθει σε 272 εκατ. τόνους, καθώς οι απώλειες που προκλήθηκαν από τον καιρό στην πεδιάδα της Βόρειας Κίνας (NCP) τον Ιούλιο του 2021, δεν αντισταθμίζονται από τις καλύτερες αποδόσεις που προβλέπονται για τις καλλιέργειες στα βορειοανατολικά της Κίνας. Όπως επισημαίνει το USDA, τα ζωοτροφάδικα αναμένεται να στραφούν ξανά στο καλαμπόκι. Οι μέσες τιμές του κινέζικου καλαμποκιού τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 20 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο, από τις αρχές του 2021, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι 61,50 δολάρια ΗΠΑ ο τόνος, υψηλότερες από την ίδια περίοδο, πέρυσι. Οι τιμές σίτου από την άλλη είναι 30,75 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο χαμηλότερες από το καλαμπόκι. Εάν το χάσμα τιμών μειωθεί περαιτέρω, λέει το USDA, οι εταιρείες ζωοτροφών αναμένεται να αυξήσουν τη χρήση καλαμποκιού, καθώς το καλαμπόκι ήταν το προτιμώμενο συστατικό ζωοτροφών.

Η πρόβλεψη εισαγωγής καλαμποκιού για τη σεζόν 2021-2022 της Post είναι 20 εκατ. τόνοι. Η FAS China αναμένει ότι οι τιμές του εγχώριου καλαμποκιού θα μειωθούν το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις εκθέσεις πωλήσεων εξαγωγών για τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021, η Κίνα κατέχει επί του παρόντος πάνω από 10 εκατ. αμερικανικά συμβόλαια καλαμποκιού για τη σεζόν 2021-2022. Οι Κινέζοι αγοραστές ενδέχεται να αποσυρθούν από τις σημαντικές μελλοντικές αγορές καλαμποκιού από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς πλησιάζει η εγχώρια συγκομιδή, η ζήτηση ζωοτροφών αποδυναμώνεται, οι τοπικές τιμές έχουν πέσει στο φθηνότερο από τα τέλη του 2020 και τα λιμάνια έχουν συμφόρηση. Με τις τρέχουσες τιμές καλαμποκιού στις ΗΠΑ, η Κίνα μπορεί να στραφεί στην Ουκρανία για τις εισαγωγές του 2021-2022, καταλήγει το USDA.

06/10/2021 09:50 πμ

«Στην ειδική Επιτροπή είναι το θέμα της ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών», τόνισε ο Υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, στην συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, την Τρίτη (5/10), στο ΥπΑΑΤ. Πάντως δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων στην Επιτροπή.

Ο κ. Δημήτρης Καμπούρης, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός φάνηκε ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει για το πρόβλημα του κόστους των ζωοτροφών αλλά δεν μας είπε κάτι καινούργιο. Αναμέναμε δήλωση για τον τρόπο που θα στηρίξει τον κλάδο. Πρέπει άμεσα να βρεθούν χρήματα για να μπορέσουν να αγοράσουν ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι. Η μείωση του ΦΠΑ δεν έχει πρακτική αξία στον κτηνοτρόφο, τονίσαμε στον υπουργό. 

Για την αδειοδότηση των στάβλων μας ανέφερε ότι βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου. Από την πλευρά μας του είπαμε ότι ζητάμε τη νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης με μείωση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαδικασιών (να γίνεται με τρία χαρτιά)».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Παλάσκας, μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ακούσαμε στην πρόθεση του υπουργού να βοηθήσει στο θέμα των ζωοτροφών αλλά η αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί θα αποφασίσει τον τρόπο που θα βοηθηθούν όσοι κτηνοτρόφοι έχουν ανάγκη. Πάντως δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων στην Επιτροπή.

Ζητήσαμε ακόμη από τον υπουργό να πληρώνεται για τα βοσκοτόπια όποιος έχει ζώα. Μας είπε από την πλευρά του ότι όσοι εισέπραξαν παράνομα ενισχύσεις από απόθεμα για βοσκοτόπια θα επιστρέψουν τα χρήματα που εισέπραξαν.

Για τα ιστορικά δικαιώματα ο κ. Λιβανός μας ανέφερε ότι με τη νέα ΚΑΠ θα μειώνονται κατά 25% κάθε χρόνο».

05/10/2021 11:51 πμ

Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) θα έχει σήμερα Τρίτη (5/10) η ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Θα είναι μια ευκαιρία να ανοίξει τα χαρτιά του ο υπουργός και να ανακοινώσει αν θα χορηγήσει και με ποιο τρόπο ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσος, «δυστυχώς σήμερα η κτηνοτροφία στη χώρα μας διέρχεται μία μεγάλη κρίση λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, έως και 40 - 45%, υποσκελίζοντας την οποιαδήποτε αύξηση έως και 20% στις τιμές των προϊόντων μας (αιγοπρόβειο γάλα και κρέας) που ήταν καθηλωμένες χαμηλά τα τελευταία χρόνια. 

Επίσης η στρεβλή διαχείριση στο θέμα των βοσκοτόπων με τις μεγάλες αδικίες, οι κακές πληρωμές, η υπερφορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας, η έλλειψη ελέγχων σε προϊόντα ζωικής προέλευσης και κυρίως ΠΟΠ (φέτα κ.α.), η μη αδειοδότηση κτηνοτροφικών μονάδων, ο προβληματικός ΕΛΓΑ, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της παραγωγικής μας διαδικασίας.

Περιμένουμε η κυβέρνηση να στηρίξει τον κλάδο. Ο κλάδος των κτηνοτρόφων εξαιρέθηκε από την ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στην εφορία κάτι που είναι άδικο. Πρέπει να καταλάβουν ότι και οι κτηνοτρόφοι είναι ένας πληττόμενος κλάδος».  

Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων της ΠΕΚ είναι τα εξής: 

1. Χορήγηση (άμεσα) βοηθήματος στους κτηνοτρόφους λόγω των τελευταίων καταστροφών από τις καιρικές συνθήκες της παρατεταμένης ανομβρίας, των συνεπειών της πανδημίας του κορονοιού από το κλείσιμο της εστίασης και κυρίως από τις υπέρογκες αυξήσεις των ζωοτροφών, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην έχουν ούτε τα προς το ζην ούτε μπορούν να σιτίσουν τα ζωντανά τους και ήδη σφάζονται πολλά κοπάδια. 

2. Νέα ΚΑΠ. 
Άμεση κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και της παράνομης «τεχνικής λύσης» του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2022 και όχι σταδιακά έως το 2026, διατηρώντας ένα στρεβλό καθεστώς παραβαίνοντας τις οδηγίες της Ε.Ε. όπου βοσκότοπος σημαίνει χρήση και όχι κατοχή. Δεν μπορεί να πληρώνεται βοσκότοπος χωρίς ζώα. Επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης και απόδοσή της στους πραγματικούς δικαιούχους, καθώς με τα σημερινά δεδομένα η λέξη βοσκότοπος και εξισωτική έχουν χάσει την σημασία τους. Η εξισωτική είναι μία ενίσχυση από τα προγράμματα του Β’ Πυλώνα που έρχεται να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ορεινές, μειονεκτικές και με ειδικά χαρακτηριστικά περιοχές, καθώς και μετακινούμενους κτηνοτρόφους (που παράγουν με κρύο, χιόνι, βροχή, λάσπες, κακουχίες), συμβάλλοντας παράλληλα στην αειφόρο ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος (με τη βόσκηση). Να τελειώσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης από τη περιφέρεια. 

3. ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ: 
Αυτονόμηση του ΕΛΟΓΑΚ από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς αυτοχρηματοδοτείται αποκλειστικά από κτηνοτρόφους, εμπόρους κρεάτων, τυροκόμους και γαλακτοβιομηχάνους. Πάταξη των ελληνοποιήσεων με ελέγχους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης εμπορίας και εστίασης προϊόντων ζωικής προέλευσης και ειδικότερα προϊόντων ΠΟΠ. Περαιτέρω επίσης έλεγχος της εσωτερικής αγοράς και των εξαγωγών ΠΟΠ προϊόντων, με επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παρανομούντες. Άμεση εφαρμογή του νόμου Βορίδη και επανεξέταση όλων των καταγγελιών που παραμένουν στα συρτάρια και αφορούν ελληνοποιήσεις που δεν έχουν επιβληθεί ποινές. 

4. ΕΛΓΑ: 
Προαιρετική ασφάλιση παραγωγής και κάλυψη περισσότερων ασφαλιστικών κινδύνων (παραφυματίωση αιγών, λοιμώδη αγαλαξία αιγοπροβάτων καταρροϊκός πυρετός κ.α.) διαχωρισμός ζωικής φυτικής παραγωγής, καθώς από το σύνολο των εισφορών που επωφελείται ο ΕΛΓΑ από τους κτηνοτρόφους μόνο ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων αυτών καταλήγει στους κτηνοτρόφους (από τα 28 εκατ. Ευρώ που εισπράττει από εισφορές δεν αποδίδεται ούτε το 7% στους κτηνοτρόφους). Αλλαγή του Κανονισμού στο θέμα των αποζημιώσεων, καθώς οι παραγωγοί αιγοπροβάτων πληρώνουν ασφάλιστρα για όλο το ζωικό κεφάλαιο που έχουν, ενώ ο ΕΛΓΑ παράτυπα αποζημιώνει μόνο ζώα έως 6 ετών.

5. Άδειες Λειτουργίας Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων: 
Οριστική επίλυση του ζητήματος με απλοποίηση των διαδικασιών και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και με διαδικασίες fast truck. Επανεξέταση του νομοσχεδίου και επαναδιαβούλευση με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων.

6. Διαχείριση του λύκου και όλων των άγριων ζώων με μελέτη του πληθυσμού του λύκου. 

7. Συμμετοχή - Εκπροσώπηση: 
Να συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι της ΠΕΚ στα ΔΣ των Οργανισμών του ΥπΑΑΤ (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΓΑ) και να μην παίρνονται αποφάσεις ερήμην των κτηνοτρόφων.

04/10/2021 01:54 μμ

Πολλοί απ’ όσους έχουν δυνατότητα αποθήκευσης, το κάνουν, αλλά λόγω των χαμηλών αποδόσεων το προϊόν στις αποθήκες θα είναι λιγότερο από πέρσι.

Ένα εντελώς διαφορετικό από πέρσι σκηνικό έχει διαμορφωθεί στην αγορά του τριφυλλιού, ως αποτέλεσμα των χαμηλών - λόγω ανομβρίας - αποδόσεων, αλλά και της ιδιαίτερα έντονης ζήτησης, στην οποία επιδρούν και οι αυξημένες τιμές αιγοπρόβειου γάλακτος. Παράλληλα, πολλοί είναι και φέτος οι αγρότες που αποθηκεύουν προϊόν, ώστε να πουλήσουν με το νέο έτος πιο ακριβά, όμως οι ποσότητες που θα καταλήξουν φέτος στην αποθήκη, είναι κατά πολύ λιγότερες από πέρσι, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων.

Οι καύσωνες έριξαν σημαντικά τις αποδόσεις

«Στο χωράφι αυτή την περίοδο οι τιμές σε Βοιωτία και Φθιώτιδα έχουν ανέλθει στα επίπεδα των 27 λεπτών το κιλό. Οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά μειωμένες λόγω της ξηρασίας και της έλλειψης νερού και πολλοί αποθηκεύουμε προϊόν για το χειμώνα. Πριν λίγες ημέρες κόψαμε το τελευταίο χέρι, για να προλάβουμε να το δέσουμε πριν βρέξει, όπως λένε οι προγνώσεις. Βέβαια τα αποθέματα σε σχέση με πέρσι θα είναι χαμηλότερα», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Βάγκος, που καλλιεργεί στη Βοιωτία 700 στρέμματα με τριφύλλια.

Στα 25 λεπτά οι τιμές στις Σέρρες

Ο κ. Δημήτρης Πανούσης από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης καλλιεργεί 150 στρέμματα με τριφύλλια. Όπως μας είπε ζήτηση υπάρχει για το προϊόν και μάλιστα ζωηρή, οι δε τιμές στον κοντινό κάμπο των Σερρών, που έχει αρκετό προϊόν παίζουν γύρω στα 25 λεπτά το κιλό. Ο κ. Πανούσης πάντως κάνει κι εκείνος λόγο από την πλευρά του, για μεγάλη μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις, λόγω της γενικότερης ανομβρίας και ξηρασίας. Ακόμα και στα ποτιστικά χωράφια, η μείωση αποδόσεων, είναι μεγάλη, καταλήγει ο ίδιος.

Άνετα πάνω από τα 30 λεπτά το χειμώνα

Ο κ. Κώστας Καραγιώργος είναι έμπορος τριφυλλιού στην περιοχή των Φαρσάλων, ενώ δραστηριοποιείται και στην Καρδίτσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τη νέα χρονιά θα σπαρούν κάποια παραπάνω στρέμματα. Ο κ. Καραγιώργος λέει επίσης ότι είναι λίγα τα τριφύλλια στην αγορά και πως για πώληση από αποθήκη, οι τιμές παίζουν στα 26-27 λεπτά το κιλό. «Μέσα στο χειμώνα, οι τιμές του τριφυλλιού θα ξεπεράσουν άνετα τα 30 λεπτά το κιλό», καταλήγει ο ίδιος.

Βοηθούν οι προκαταβολές από τους γαλατάδες

Τέλος, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, καλλιεργητής τριφυλλιού από τις Σοφάδες Καρδίτσας: «υπάρχει τόση ζήτηση, που δεν μπορούμε να καλύψουμε τις παραγγελίες. Το τέταρτο χέρι έπιασε στο χωράφι και 23 λεπτά το κιλό. Αν καταφέρουμε και κόψουμε ένα ακόμα χέρι μέσα στον Οκτώβρη, έχουμε συμφωνία με μονάδες για πώληση στα 25 λεπτά το κιλό. Οι αποθήκες είναι άδειες και η ζήτηση μαίνεται. Εκτιμώ πως οι τιμές θα διατηρηθούν ψηλά και το επόμενο έτος. Βοηθάνε σ’ αυτό οι προκαταβολές που δίνουν οι γαλατάδες στις μονάδες».

30/09/2021 03:21 μμ

Από το 13% στο 6% ο ΦΠΑ ζωοτροφών, αναλυτικά τα είδη που περιλαμβάνει η προς ψήφιση τροπολογία, που μπήκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Μεταξύ άλλων στο σχετικό εδάφιο περιλαμβάνονται τα άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, αλλά και αρκετά άλλα είδη. Οι ζωοτροφές που εξαιρούνται από τη μείωση στον ΦΠΑ είναι όσες προορίζονται για σκύλους και γάτες κ.λπ.

Οι άλλες ρυθμίσεις

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η καταβολή του ΕΝΦΙΑ όπου δύναται να πραγματοποιηθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη και δεύτερη δόση να καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου 2021. Παράλληλα, αυξάνει το αφορολόγητο ποσό δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων σε 800.000 ευρώ από 150.000 ευρώ που ισχύει, μειώνεται ο συντελεστής φόρου κεφαλαίου και ορίζεται στο 0,5%, αναστέλλεται έως τις 30.6.2021 η επιβολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, επαναπροσδιορίζονται μειούμενα τα επιβαλλόμενα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, καρτοκινητής. Ειδικά για φυσικά πρόσωπα ηλικίας 15 εως 29 ετών τα τέλη μηδενίζονται. Τέλος, προβλέπεται η καταβολή από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να δείτε την τροπολογία πατήστε εδώ