Το Ορτανίκ είναι μεγάλου μεγέθους, μεσοπρώιμο και το μάζεμά του σε γενικές γραμμές βαίνει προς το τέλος στην Αιτ/νία, ενώ στη Λακωνία δεν έχει προχωρήσει αρκετά λόγω... Νόβα.
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας από το νομό Λακωνίας, μια περιοχή που υπάρχουν πολλά Νόβα, μας υπογράμμισε ότι φέτος στην περιοχή υπάρχει καλή παραγωγή και ποιότητα, το μάζεμα έχει ξεκινήσει εδώ και 10 ημέρες περίπου, ενώ η τιμή βάσης είναι στα 20 λεπτά το κιλό. Πέρσι, σύμφωνα με τον ίδιο, η βάση ήταν στα 25 λεπτά ανά κιλό στο ξεκίνημα, όμως όσο προχωρούσε η συγκομιδή, η τιμή πιέστηκε για να ανεβεί μετέπειτα και πάλι. Ο κ. Μπλέτας εκτιμά πως φέτος θα είναι μια πιο ομαλή χρονιά εμπορικά για το Ορτανίκ και δεν αποκλείεται οι τιμές μετέπειτα, να κινηθούν ανοδικά.
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Νίκος Μεσογίτης, παραγωγός εσπεριδοειδών - γεωπόνος από τα Καλύβια Αγρινίου που ασχολείται με το εμπόριο ταυτόχρονα, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η συγκομιδή στα Ορτανίκ σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο βαίνει προς το τέλος της. Η τιμή παραγωγού, σύμφωνα με κ. Μεσογίτη, είναι στα 21-22 λεπτά ανά κιλό, αν και σύμφωνα με άλλους παραγωγούς από το Μεσολόγγι, έχουν γίνει πράξεις και με 23 λεπτά ανά κιλό. Σημειωτέον, ότι οι αποδόσεις σε μια τέτοιας ποικιλίας μανταρινιά όταν το δέντρο είναι δεκαετίας κι άνω, μπορεί να ανέλθει και στα 80-100 κιλά, οπότε μιλάμε για ικανοποιητικές αποδόσεις.
Ο κ. Παναγιώτης Ρόμπολας καλλιεργεί 2.000 δέντρα με Ορτανίκ στην Κατοχή Μεσολογγίου. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, οι τιμές αυτή την περίοδο είναι στα 22 λεπτά χωρίς εργατικά, ενώ πέρσι ήταν στα 35 λεπτά χωρίς εργατικά. Όπως μας λέει ο κ. Ρόμπολας, δεν έχει κόψει ακόμα μανταρίνια Ορτανίκ, τηρώντας στάση αναμονής. Φέτος η χρονιά είναι αρκετά περίεργη ως προς τη ζήτηση, αλλά και γενικά το Ορτανίκ είναι κάπως περίεργο προϊόν, από την άποψη ότι μοιάζει πολύ με πορτοκάλι και έχει συγκεκριμένες αγορές, που αν φρακάρουν, τότε υπάρχει θέμα. Σύμφωνα με τον ίδιο σε δέντρα δεκαετίας και άνω οι αποδόσεις περνάνε τα 100 κιλά ανά δέντρο, ενώ τα 25ετίας κατεβάζουν ακόμα και 220 κιλά μανταρίνι ανά δέντρο. Όπως μας εξηγεί τέλος ο κ. Ρόμπολας που είναι ταυτόχρονα και γεωπόνος, αυτές οι μανταρινιές έχουν προσιτό κόστος παραγωγής.
Αυξάνουν κατανάλωση και εξαγωγές μανταρινιών, λέει το USDA
Η παγκόσμια παραγωγή της περιόδου 2020-2021 προβλέπεται, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στα 33,1 εκατ. τόνους με μεγαλύτερες προμήθειες στην Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μαρόκο και την Τουρκία. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές αυξάνουν.
Η παραγωγή της Κίνας προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρά, φθάνοντας στα 23,1 εκατ. τόνους λόγω του ευνοϊκού καιρού. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν ελαφρώς. Η Κίνα, λέει το USDA, συνεχίζει να κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 1/4 των παγκόσμιων εξαγωγών.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η παραγωγή αναμένεται αυξημένη 10%, φθάνοντας στους 3,1 εκατ. τόνους λόγω του ευνοϊκού καιρού. Κατανάλωση και εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν, ενώ οι εισαγωγές υποχωρούν. Το Μαρόκο και η Νότια Αφρική αναμένεται να παραμείνουν οι κορυφαίοι εξαγωγείς στην ΕΕ.
Η παραγωγή της Τουρκίας προβλέπεται αυξημένη κατά 25%, φθάνοντας τους 1,8 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν με την αύξηση της προσφοράς.
Η παραγωγή του Μαρόκου αναμένεται να ανακάμψει 30%, φθάνοντας τους 1,2 εκατ. τόνους λόγω του ευνοϊκού καιρού κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Η υψηλότερη παραγωγή αναμένεται να ενισχύσει τόσο την κατανάλωση όσο και τις εξαγωγές.
Η παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5%, φθάνοντας τους 882.000 τόνους, λόγω αύξησης της παραγωγής στην Καλιφόρνια. Αναμένεται κατανάλωση ρεκόρ, αλλά και εισαγωγές ρεκόρ. Σημειωτέον ότι οι εισαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 10% ετησίως τα τελευταία 10 χρόνια.