Σε σχετικό δελτίο τύπου, η Yara Ελλάς , αναφέρει:
Θέλετε να μάθετε πώς θα γίνει πιο παραγωγικός ο ελαιώνας σας;
Η σημασία της καλλιέργειας της ελιάς στη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητη. Η Yara, ως παγκόσμιος ηγέτης στην θρέψη των καλλιεργειών, δεν θα μπορούσε να μην πρωταγωνιστεί και στην θρέψη της ελιάς. Για αυτό δημιουργήσαμε κάποια videos στα οποία προσεγγίζουμε τις ανάγκες της καλλιέργειας και παρουσιάζουμε πώς με την γνώση που διαθέτουμε, αλλά και με το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες αυτές και να αυξήσουμε την ποιότητα και την ποσότητα παραγωγής.
Μείνετε συντονισμένοι στο κανάλι μας στο Youtube Yara Ελλάς και παρακολουθήστε το πρώτο video για τη Διαφυλλική Λίπανση της ελιάς, όπου η κ. Μ. Ψαρρού, Marketing Operation & Content Manager, αναφέρεται στην αξία της καλλιέργειας για τη χώρα μας και ο κ. Κ. Τρυφωνόπουλος, Business Development Manager foliar and fertigation αναλύει τις ανάγκες της καλλιέργειας και προτείνει στοχευμένες εφαρμογές με τα προϊόντα διαφυλλικών εφαρμογών YaraVita.
Η Yara στο 10ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο
Από τις 30 Μαΐου και μέχρι τις 3 Ιουνίου, έλαβε χώρα το 10ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο, που πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Διεθνούς Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ISHS) από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων). Η Yara υποστήριξε τις εργασίες του συνεδρίου ως Πλατινένιος Χορηγός.
Ο κ. Νίκος Μυτιλέκας, Marketing & Agronomy Manager, Yara Ελλάς, συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Η εφαρμογή λιπασμάτων για μια πιο αειφόρα παραγωγή ροδάκινων» με συντονιστή τον κ. Γιώργο Μαγγανάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο κ. Μυτιλέκας στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην ιστορία της Yara και την εξέλιξη της σε παγκόσμιο ηγέτη στην θρέψη των καλλιεργειών. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων που σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων συμβάλλουν στην αύξηση της απόδοσης της αγροτικής παραγωγής, αλλά και στην επίτευξη αειφορίας στον αγροδιατροφικό τομέα. Τέλος, αναφερόμενος στο μέλλον και τις προκλήσεις, εστίασε στις στρατηγικές προτεραιότητες της Yara, όπως η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαρκής βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των μονάδων παραγωγής, οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις (π.χ. πράσινη αμμωνία), αλλά και την καινοτομία, μέσω της διασύνδεσης της γνώσης από τα ερευνητικά κέντρα της Yara και του παγκόσμιου δικτύου συνεργατών και παραγωγών σε όλο τον κόσμο.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Syngenta στο 20ο Διεθνές Συνέδριο Φυτοπροστασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατά το χρονικό διάστημα 1-5 Ιουλίου 2024.
Το συνέδριο το οποίο φιλοξενήθηκε από την Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδας και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της IAPPS και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προσέλκυσε πλήθους κόσμου και καταξιωμένους ομιλητές, οι οποίοι παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα, κάλυψαν όλους τους κάδους φυτοπροστασίας, όπως η φυτοπαθολογία, η εντομολογία, η ζιζανιολογία και τα πιο σημαντικά προβλήματα αυτών, ενώ πολλές διαλέξεις επικεντρώθηκαν στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην προστασία των φυτών, καθώς και στην ανάγκη ανάπτυξης νέων εργαλείων και λύσεων στο δρόμο προς μια βιώσιμη γεωργία.
Η Syngenta ως «Ασημένιος» χορηγός του συνεδρίου είχε τη δυνατότητα συμμετοχής, παρουσιάζοντας νέες λύσεις που συμπεριλαμβάνονται στο βιολογικό της πορτοφόλι, εστιάζοντας στο πώς τα σκευάσματα αυτά μπορούν να συνεισφέρουν και να υποστηρίξουν τη μετάβαση προς την «Αναγεννητική Γεωργία».
Πιο συγκεκριμένα ο Marco Piscicelli, Biostimulants Technical Expert της Syngenta, είχε τη δυνατότητα να μιλήσει και να παρουσιάσει αναλυτικά δύο βιοδιεγέρτες:
Το Vixeran: Ένα μικροβιακό σκεύασμα που ενισχύει τη θρέψη και την ανάπτυξη των καλλιεργειών, με βάση το αζωτοδεμευτικό βακτήριο Azotobacter salinestris str. CECT9690. Το Vixeran δεσμεύει το ατμοσφαιρικό άζωτο στα φύλλα, τις ρίζες και τη ριζόσφαιρα, ενώ παράλληλα βελτιώνει την πρόσληψη των αζωτούχων λιπασμάτων, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση των καλλιεργειών.
Το Megafol: Ένας βιοδιεγέρτης με φυτικά ενεργά συστατικά που βοηθάει την καλλιέργεια να ξεπεράσει το αβιοτικό στρες και ενεργοποιεί την ανάπτυξη ώστε να επιτύχουμε μέγιστη παραγωγή.
Το πορτοφόλι της Syngenta στα βιολογικά ενδυναμώνεται και διευρύνεται κάτω από το εμπορικό σήμα “Syngenta Biologicals”, επιταχύνοντας την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων και παρέχοντας στους αγρότες καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γεωργία.
Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει τιμώμενη χώρα τη Γερμανία και η Bayer Ελλάς, μία εκ των ιστορικότερων εταιρειών στη χώρα μας, συμμετέχει δυναμικά στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας με έναν ειδικά διαμορφωμένο δικό της χώρο (Ηall 13, περίπτερο Β28) διοργανώνοντας παράλληλα σειρά από εκδηλώσεις.
Με έτος ίδρυσης το 1955, η Bayer Ελλάς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας, διαθέτοντας στην Ελληνική αγορά όλα τα εγκεκριμένα καινοτόμα προϊόντα και λύσεις της εταιρείας στους κλάδους της υγείας και της γεωργίας. Με ένα εκτενές χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει προϊόντα αυτοφροντίδας και καλλυντικά, φαρμακευτικά προϊόντα για χρόνιες ασθένειες και προϊόντα διάγνωσης με απεικονιστικές τεχνικές, αλλά και ολοκληρωμένες λύσεις για τη γεωργία, η Bayer θέτει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μέσω της επιστήμης και της καινοτομίας. Έτσι, αναπτύσσει και προσφέρει λύσεις, που αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις και συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον. Τα παραπάνω θα αναδειχθούν στα δύο πάνελ συζήτησης που διοργανώνει η εταιρεία την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, με θέμα: “Η τεχνητή νοημοσύνη στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής” και την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, με θέμα: “Γεφυρώνοντας την πρόληψη με τη διάγνωση και τη θεραπεία” (Hall 13, Main Stage).
Επιπλέον, η εταιρεία θέτει τη βιωσιμότητα ως ισχυρό σημείο αναφοράς των λειτουργιών της, είτε πρόκειται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, είτε για την υποστήριξη κοινοτήτων. Οι δράσεις της προσανατολίζονται στην επίτευξη μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων και στον θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον, θέτοντας τις βάσεις για έναν υγιή πλανήτη και ένα βιώσιμο αύριο για όλους. Συγχρόνως, η εταιρεία έχει ισχυρή δέσμευση στην προαγωγή της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης και καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία των εργαζομένων της. Η εταιρεία θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει σε αυτή την κατεύθυνση μέσα από το πάνελ συζήτησης που διοργανώνει στις 14/9 με θέμα: “Bringing your unique self at work” (Hall 13, Main Stage).
Μέσα από πολυδιάστατες πρωτοβουλίες που προάγουν την υγεία, την ευημερία, την εκπαίδευση, την επιστημονική έρευνα, την περιβαλλοντική προστασία και τη βιωσιμότητα, η Bayer Ελλάς επιδρά θετικά στη ζωή των ανθρώπων και την κοινωνία. Με ισχυρή εταιρική κοινωνική ευαισθητοποίηση, συνεργάζεται με τοπικές κοινότητες, ΜΚΟ, επιστημονικούς φορείς και δημόσιες υπηρεσίες και βοηθά στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων. Συγχρόνως, προωθεί την αειφορία, με τη δημιουργία κοινωνικών προγραμμάτων και πρακτικών λύσεων, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες και προκλήσεις της ελληνικής κοινωνίας, εξασφαλίζοντας βιώσιμες μελλοντικές συνθήκες σε όλα τα επίπεδα: κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά.
Η έκθεση πραγματοποιείται στον χώρο της HELEXPO από το Σάββατο 07/09, έως και την Κυριακή 15/9. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις προγραμματισμένες δράσεις της Bayer, εδώ
Yψηλή αναμένεται να είναι η ζήτηση για τη φετινή πράσινη επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής. Η μειωμένη έως και 90% περσινή παραγωγή έχει φέρει μηδενικά αποθέματα και οι παραγωγοί ελπίζουν σε μια καλή φετινή τιμή.
Ωστόσο η ξηρασία έχει φέρει μικρά μεγέθη στην φετινή παραγωγή. Μόνο όσες ελιές είχαν καλή άρδευση θα έχουν τα μεγάλα μεγέθη.
Πάντως οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι ότι σε περίπτωση που οι έμποροι δεν πληρώσουν «σε ικανοποιητικά επίπεδα» την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής, ένα μέρος της παραγωγής να πάει για παραγωγή ελαιολάδου.
Ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου (Biolivia), Δημήτρης Ευαγγελινός, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «από τα τέλη της εβδομάδας με αρχές της επόμενης αναμένεται να ξεκινήσει η φετινή συγκομιδή της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής.
Φέτος αναμένεται μια καλή παραγωγή, που δεν θα έχει σχέση με την περσινή καταστροφική χρονιά. Όμως δεν θα υπάρχουν πολλά μεγάλα μεγέθη καρπού λόγω της ξηρασίας, εκτός από τα χωράφια που είχαν καλή άρδευση.
Το κόστος όμως είναι υψηλό λόγω της άρδευσης αλλά και των εργατικών. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πριν την συγκομιδή την τιμή παραγωγής για να δούμε τι θα γίνει με τους εργάτες γης. Σήμερα ο εργάτης για την συγκομιδή πληρώνεται στα 50 - 60 ευρώ μεροκάματο. Για να πληρωθούν πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα πουλήσουμε την σοδειά μας σε τιμή που να μας φέρει εισόδημα. Για αυτό προτείνουμε φέτος οι παραγωγοί να δώσουν εργατικά για τις ελιές τους στα 3 έως 3,5 ευρώ, πλέον του εργοσήμου».
Ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών Χαλκιδικής, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών έχει καλλιεργήσει με δανεισμό λόγω της απώλειας εισοδήματος που είχε από την περσινή ακαρπία. Οι παραγωγοί περιμένουν με αγωνία φέτος τις τιμές που θα ανακοινώσουν οι έμποροι, που θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος καλλιέργειας και εργατικών. Εκτιμώ ότι η αρχική τιμή θα πρέπει να ξεκινήσει από τα περσινά επίπεδα (2 ευρώ το κιλό) που λόγω τεμαχισμού θα καταλήξει σε μια μέση τιμή της τάξης των 1,5 ευρώ το κιλό».
Ανακοίνωση - Πρόταση συνεταιρισμών Χαλκιδικής
Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Καλυβών Χαλκιδικής και η Ομάδα Παραγωγών και η Ομάδα Παραγωγών Biolivia Ολύνθου Χαλκιδικής, ανακοινώνουν από κοινού τα κάτωθι:
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, ανακοινώνει - προτείνει τιμή κόστους συγκομιδής της Επιτραπέζιας Ελιάς Χαλκιδικής ανά κλούβα, πόσο που θα κυμαίνεται μεταξύ 3 έως 3,5 ευρώ, πλέον του εργοσήμου. Παρακαλούνται όλοι οι ελαιοπαραγωγοί, συνέταιροι και μη, όπως ακολουθήσουν την παραπάνω προτεινόμενη τιμή.
Τις βασικές θέσεις για τα ζητήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, τις λύσεις και τις διεκδικήσεις του ελληνικού επιχειρείν εκφράζει με επιστολή της, ενόψει της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).
Στην επιστολή της η ΚΕΕΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι προκλήσεις για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας παραμένουν πολλές και δύσκολες. Προτείνει μεταξύ άλλων και την αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα.
Η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία αναγνωρίζεται και αποτυπώνεται στην ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Παρά το αντίξοο εξωτερικό περιβάλλον, το 2023 ιδρύθηκαν στη χώρα μας περισσότερες επιχειρήσεις από κάθε άλλη χρονιά, ενώ διευρύνθηκε το θετικό ισοζύγιο ενάρξεων – διαγραφών στο ΓΕΜΗ.
Μαζί με αυτές, χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν τον αγώνα τους, για να επιστρέψουν στον δρόμο της ανάπτυξης, μετά από μια δεκαετία διαδοχικών κρίσεων, που δοκίμασαν σκληρά τις αντοχές τους. Προσπαθούν, από τη μία, να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις που δημιουργεί η αύξηση του κόστους τους, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση υποχρεώσεων από το πρόσφατο παρελθόν.
Ταυτόχρονα, πασχίζουν να προλάβουν το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Η προσπάθεια αυτή θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια.
Η μάχη της ανάκαμψης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι διαρκής. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε, αν θέλουμε η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανθεκτικές ενάντια σε κρίσεις και να διασφαλίσουν προϋποθέσεις εξέλιξης σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει.
Ο μόνος δρόμος για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, με παράλληλη ενίσχυση των εισοδημάτων, περνά μέσα από τη σταθερή βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων – ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, οι οποίες αποτελούν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων, συνεισφέρουν το 67% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία και απασχολούν το 84,6% του ανθρώπινου δυναμικού. Περνά, επίσης, από τη διαμόρφωση όρων που ευνοούν την ισόρροπη ανάπτυξη και τη δίκαιη διάχυση του οφέλους της, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επιμελητηριακή κοινότητα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την αξιοποίηση αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων, τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης αλλά και τη μείωση της φορολόγησης.
Η στήριξη των επιχειρήσεων της περιφέρειας, η ενίσχυση του τομέα της μεταποίησης, η αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα και η ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού, η προώθηση της καινοτομίας, η βιωσιμότητα αλλά και η εξασφάλιση φθηνότερης και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας περιλαμβάνονται στον υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Επιπρόσθετα, η ΚΕΕΕ καταθέτει προτάσεις για τη χωροταξική οργάνωση, την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών, την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων και των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και την αξιοποίηση του αναπτυξιακού ρόλου των Επιμελητηρίων.
«Η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να παρουσιάζουν υψηλές αντοχές, όμως οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά και δημιουργούν μία γενικευμένη ανασφάλεια. Αναμένουμε ως επιχειρηματική κοινότητα, μέτρα από την πολιτεία ώστε να θωρακιστούν οι επιχειρήσεις από πρόσθετους παράγοντες, όπως είναι οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας, οι ελλείψεις και η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, η επίμονη ακρίβεια που δοκιμάζει την αγορά και τους καταναλωτές αλλά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, με περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης.
Συνεχίζεται η εμπορία ελαιολάδου στην Ισπανία, σε αντίθεση με την Ιταλία που έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες λόγω αδειών Αυγούστου.
Έτσι στην Ισπανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Poolred, από τις 19 έως τις 25 Αυγούστου, η μέση τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν 7,05 ευρώ το κιλό, το παρθένο ελαιόλαδο 6,73 ευρώ και το λαμπάντε 6,42 ευρώ.
Όσον αφορά τις μέσες τιμές παραγωγού που αφορούν την πρώιμη ποικιλία Picual (Χαέν), στις 26 Αυγούστου, είχαν ως εξής: το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι στα 7,09 ευρώ το κιλό, το παρθένο στα 6,73 ευρώ και το λαμπάντε στα 6,59 ευρώ.
Στο μεταξύ, μετά από μεγάλο διάστημα ξηρασίας, άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια της Ισπανίας και οι χαλαζοπτώσεις.
Σε ενημέρωση του ΑγροΤύπου από την Ισπανία μας ανέφεραν ότι η πρώτη χαλαζόπτωση, που έγινε στις 21 Αυγούστου, έπληξε αρκετά μεγάλες περιοχές της επαρχίας Χαέν (στις δημοτικές περιφέρειες Pegalajar, Cambil, Cárcheles, Ibros, Ubeda, Torreperogil, Sabiote, Canena, Peal de Cercero).
Ακολούθησε νέα χαλαζόπτωση, στις 23 Αυγούστου, που έπληξε κυρίως την περιοχή Beas de Segura.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις της περιοχής, το ποσοστό ζημιάς κυμαίνεται από 20% έως και 90% σε κάποιες περιοχές.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης), Γιάννης Μαλανδράκης, σε υπόμνημά του, το οποίο υποβάλλεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και συγχρόνως κοινοποιείται στους Βουλευτές και τοπικούς φορείς της Κρήτης, ζητά αποζημιώσεις για τις ζημίες της ελαιοπαραγωγής, από την ανομβρία και ξηρασία.
Ειδικότερα στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:
«Έχοντας υπόψη τις πρόσφατες σημαντικές ζημίες που προκλήθηκαν στην περσινή και ερχόμενη ελαιοπαραγωγή από ανομβρία (μειωμένες βροχοπτώσεις) και ασυνήθιστους καύσωνες που έπληξαν την Κρήτη κατά την περίοδο της άνθησης –καρπόδεσης της ελιάς καθώς και την «Διαβούλευση για το νέο Θεσμικό Πλαίσιο Ασφαλίσεων ΕΛΓΑ» που έχει ανοίξει, το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ στην συνεδρίαση του 2-7-2024 αποφάσισε ομόφωνα να θέσει υπόψη σας τα παρακάτω, με την παράκληση να τα εξετάσετε με την δέουσα προσοχή.
H ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη, που αποτελούσε διαχρονικά έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και απασχόλησης του νησιού, δέχεται τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλα ισχυρά πλήγματα από διάφορες ακραίες καιρικές και αγρονομικές συνθήκες, με συνέπεια να οδεύει σε μη αντιστρεπτή κατάρρευση.
Είναι γνωστές οι απώλειες της τάξεως του 40% σε σχέση με τον μέσο όρο που προκλήθηκαν στην περσινή ελαιοπαραγωγή αλλά και οι απώλειες παρόμοιου ύψους, που έχει ήδη δεχτεί η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή, λόγω συνθηκών ακραίας ανομβρίας και παρατεταμένων καυσώνων, που επεκράτησαν κατά την κρίσιμη περίοδο της άνθησης - καρπόδεσης
Ωστόσο, ενώ αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημίες 2023-2024 δεν δόθηκαν, όπως έγινε και για τις παρόμοιες ζημίες του 2013/14 και 2016/17 για τις οποίες έγιναν υπομνήματα μας, το ίδιο φαίνεται θα ισχύσει και για τις ζημίες τις φετινής περιόδου.
Όμως, όλες οι ζημιές αυτές, που μάλλον λανθασμένα ονομάζονται από διάφορους «ακαρπία», πρόεκυψαν από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές βροχοπτώσεις (ανομβρία), κατά την κρίσιμη για την ελαιοπαραγωγή περίοδο της άνθησης - καρπόδεσης και σύμφωνα με τις ερμηνείες που κατά καιρούς δίδονται από τον ΕΛΓΑ, «πριν από το δέσιμο του καρπού» οπότε δεν είναι αποζημιώσιμες.
Πράγματι, ο Κανονισμός ΕΛΓΑ (Απ.157502/27-7-2011) στο άρθρο 6, παρ.4. αναφέρει ότι δεν αποζημιώνονται «ζημιές που προξενούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια πριν από το δέσιμο του καρπού, εκτός του παγετού στα καρποφόρα δέντρα»,
Όμως κ. Υπουργέ και κ. Πρόεδρε του ΕΛΓΑ, όπως και με παλαιότερα υπομνήματα του ΣΕΔΗΚ (αρ.πρ.34/15-07-2013, αρ.27/27-7-2020), έχουμε τεκμηριώσει η πρόβλεψη αυτή δεν έχει ούτε επιστημονική, ούτε λογική, ούτε ηθική βάση.
Και δεν έχει επιστημονική βάση γιατί δεν υπάρχει καμιά επιστημονική τεκμηρίωση ότι, τα άνθη η και οι νεοδημιουργηθέντες μικροί καρποί, δεν αποτελούν μέρος και μάλιστα βασικό της ερχομένης παραγωγής και επομένως η καταστροφή τους από καιρικά αίτια ανομβρία η και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αποτελεί στάδιο που πρέπει να υπαχθεί στα μη αποζημιώσιμα αίτια!
Όμως δεν έχει ούτε λογική βάση, αφού ζημιές στα ίδια βλαστικά στάδια (προ της καρπόδεσης) όταν προκαλούνται από παγετό καλύπτονται ασφαλιστικά! Επομένως υπάρχει λογική αντίφαση ως προς την αξιολόγηση των αιτίων.
Αλλά δεν έχει ούτε ηθική βάση όταν είναι γνωστό ότι οι ελαιοκαλλιεργητές, ενώ με τις εισφορές που καταβάλλουν ανελλιπώς μέσω των επιδοτήσεων, καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, σχεδόν ποτέ δεν τυγχάνουν αποζημιώσεων.
Ανάγκη αποζημιώσεων και τροποιήσεων του Κανονισμού
Με βάση τα προαναφερθέντα, είναι φανερό ότι πρέπει να δρομολογηθούν τα έξης:
α) Άμεση έναρξη διαδικασιών χορήγησης αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περσινή και φετινή ελαιοπαραγωγή της Κρήτης από ακραίες συνθήκες ανομβρίας η υψηλών θερμοκρασιών που επεκράτησαν κατά την περσινή και φετινή περίοδο άνθησης - καρπόδεσης.
Οι αποζημιώσεις αυτές μπορούν να χορηγηθούν είτε με άμεση τροποποίηση του Κανονισμού ΕΛΓΑ, είτε από πιστώσεις «de minimiς», η σε έσχατη περίπτωση από Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ).
β) Τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που μπορούν να προκληθούν στην ελαιοπαραγωγή από ακραία και ασυνήθιστα καιρικά αίτια, τα οποία δεν μπορούν να προληφθούν ή αποτραπούν από τους παραγωγούς.
Ειδικότερα, για τις ζημιές από καύσωνες πρέπει να ισχύουν ότι και για τις ζημιές από παγετούς με σχετική τροποποίηση του Κανονισμού στο άρθρο 6 παρ. 4 .
Επίσης, στο άρθρο 3, παρ. 8 ε, θα πρέπει να απαλειφθεί η προϋπόθεση του χαρακτηρισμού ως ζημιών απο καύσωνες εκείνων που συμβαίνουν «από καταγεγραμμένες θερμοκρασίες άνω 40 βαθμών». Και αυτό γιατί δεν υπάρχει καμιά επιστημονική τεκμηρίωση ότι ζημιές από καύσωνες συμβαίνουν μονο υπό θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, αφού είναι γνωστό ότι ζημιές απο αφυδάτωση ανθέων η καρπών μπορούν να συμβούν και υπό χαμηλότερες θερμοκρασίες εάν αυτές συνοδεύονται απο ξηρούς θερμούς ανέμους».
Η προστασία του φυσικού μας πλούτου και των δασών μας είναι προτεραιότητα για την ΡΟΔΟΠΗ. Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Ξάνθης, η ΡΟΔΟΠΗ προχώρησε στην δωρεά μιας δεξαμενής νερού χωρητικότητας 37.000 λίτρων. Η δεξαμενή είναι κατάλληλη τόσο για πυροσβεστικά οχήματα όσο και για πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες πυρόσβεσης πυρκαγιών στο παράκτιο δάσος της Ξάνθης.
Η τελετή παράδοσης της δεξαμενής πραγματοποιήθηκε στις 19.7.24 με την παρουσία του πύραρχου της Πυροσβεστικής Ξάνθης κύριου Ιωάννη Αραμπατζή και του διευθυντή του τεχνικού τμήματος του Γαλακτοκομείου μας κύριου Ζήση Λιάπη που μας δήλωσε: «Εμείς στην Ροδόπη ζούμε με τη φύση και ζούμε από τη φύση! Η φύση είναι στην ευθύνη όλων μας και φροντίζουμε για την προστασία της με δράσεις πρόληψης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, όπως η Πυροσβεστική Ξάνθης. Μέσα από το πρόγραμμα “Ζούμε με τη φύση και ζούμε από τη φύση!”, επιδιώκουμε να τονίζουμε τη ζωτική σημασία της φύσης για τους ανθρώπους της Ροδόπης, αλλά και για το ευρύτερο κοινό, προάγοντας παράλληλα την αρμονική συμβίωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων με βιώσιμο τρόπο».
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προστασίας από την ΡΟΔΟΠΗ, η οποία στοχεύει στη διατήρηση και προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής. Με πρωτοβουλίες σαν αυτή, δείχνουμε έμπρακτα την αφοσίωσή μας στην προστασία του περιβάλλοντος και τη δέσμευσή μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας.
Με την σύσταση μιας κοινής Εταιρείας η οποία θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των Εταιρειών «Λατζιμάς Α.Ε.», «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» και «Olympian Green International Α.Ε.», δημιουργείται ένας νέος ισχυρός όμιλος στα προϊόντα ελαιολάδου.
Μέσω της ένωσης των εταιρειών θα διαμορφωθούν σημαντικές συνέργειες τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης κόστους, όσο και στην ευέλικτη εμπορική πολιτική μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων.
Ο νέος όμιλος διαθέτει πολυετείς συμφωνίες που εξασφαλίζουν πρόσβαση στις ποιοτικότερες και σημαντικότερες παραγωγές ελαιολάδου της Κρήτης (Ρέθυμνο, Σητεία) και της Πελοποννήσου.
Κύριος στόχος του νέου ομίλου είναι η επέκταση της επώνυμης ετικέτας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη στις αγορές της Βόρειας Αμερικής (Η.Π.Α., Καναδά), της Νότιας Αμερικής (Βραζιλία), της Ασίας (Ιαπωνία) και της Ωκεανίας, που είναι και οι περιοχές με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εισαγωγές ελαιολάδου.
Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 10 εκ.€. Η δύναμη των νέων κεφαλαίων και των επιπρόσθετων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων θα υποστηρίξει μια αναπτυξιακή εμπορική πολιτική για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του ομίλου. Οι στόχοι αυτοί αφορούν στη γεωγραφική εξάπλωσή του, στην ανάπτυξη συμπληρωματικών προϊόντων και στην καθετοποίησή του με συνεργασίες και επενδύσεις στις στοχευόμενες αγορές και εταιρείες για την αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας.
Ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος του SMERemediumCap δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι για την είσοδό μας σε έναν κλάδο, στον οποίο η χώρα μας έχει σταθερή και σημαντική παγκόσμια παρουσία, καθώς και για την προσπάθειά μας για τη χρηματοοικονομική εξυγίανση εταιρειών με δυναμική προοπτική με οφέλη για τις τοπικές οικονομίες, τους εργαζόμενους και τη χώρα. Το ελληνικό ελαιόλαδο έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και χρειάζεται μεγαλύτερες, πιο ισχυρές και πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τις εμπλεκόμενες τράπεζες και τους servicers για τη συνεργασία μας και για την αποδοχή των προτάσεών μας για τη χρηματοδότηση και την απομείωση των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας».
Ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος και CEO της Inspiring Earth, δήλωσε: «Με την δεκαετή εμπειρία μας στο χώρο του ελαιόλαδου, βλέπουμε πως σε μια περίοδο αναταραχών στην παγκόσμια παραγωγή, η συνεργασία αυτή είναι το κατάλληλο βήμα για την ανάδειξη ενός νέου σχήματος με ηγετικό ρόλο, που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες στη διεθνή αγορά. Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα στελέχη των εταιρειών, ιδιαίτερα της «ΛΑΤΖΙΜΑΣ Α.Ε.» που αποτελεί τη μεγαλύτερη Εταιρεία του νέου ομίλου στην οποία οι αδελφοί Κοτζαμπασάκη έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά».
Η «Λατζιμάς Α. Ε.», είναι από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου με ιδιαίτερη παρουσία στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά. Έχει έδρα το Ρέθυμνο και διαθέτει πλήρη και καθετοποιημένη παραγωγική υποδομή ενώ παράλληλα έχει πρόσβαση σε ιδιόκτητους ελαιώνες, γεγονός που συντείνει στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.
Η «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, τυποποιεί και εμπορεύεται το διεθνώς αναγνωρισμένο και περιζήτητο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητείας από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής και διαθέτει εγκαταστάσεις εμφιάλωσης με δυνατότητα τυποποίησης 90 τόνων ημερησίως.
Η «Olympian Green International Α.Ε.» τυποποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Δυτική Πελοπόννησο με έμφαση στο ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. Ολυμπίας. Η Εταιρεία είναι μεταξύ των πέντε ελληνικών brands με τις περισσότερες βραβεύσεις και διακρίσεις κύρους, έχοντας αποσπάσει πάνω από 60 διεθνή βραβεία.
To SMERemediumCap ως πλειοψηφών μέτοχος της κοινής Εταιρείας θα συμβάλει στην χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των Εταιρειών του ομίλου και θα διασφαλίσει την πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και δανειακά κεφάλαια.
Το management του νέου ομίλου θα αναλάβουν τα στελέχη της «Ιnspiring Εarth» με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο. Πρόκειται για μια ομάδα που διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αγορά του επώνυμου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.
Η παραμονή ιδρυτικών στελεχών των «Λατζιμάς» και στελεχών της «ΕΑΣ Σητείας» στο νέο σχήμα, είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική για την παρουσία και τον ισχυρό ρόλο του νέου ομίλου στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες, αφού πρωταρχικός στόχος του ομίλου είναι να εργαστεί για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των τοπικών παραγωγών.
Όπως ανακοινώθηκε από την Corteva AgriscienceΤΜ Europe ο μέχρι πρότινος Marketing Manager Crop Protection GR/CY/IL, Χρήστος Βλάχος, αναλαμβάνει τη θέση του Country Manager Greece. O κ. Βλάχος έγινε μέλος της μεγάλης οικογένειας της Corteva Agriscience Ελλάς το 2018 ως Crop Protection Promotion Specialist. Είναι διδάκτωρ των γεωπονικών επιστημών (γενετική βελτίωση φυτών) και κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Corteva AgriscienceΤΜ με περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους παγκοσμίως και παρουσία σε 130 χώρες, αποτελεί τη μόνη μεγάλη εταιρεία στον κλάδο των αγροτικών επιστημών που είναι απολύτως αφοσιωμένη στη γεωργία. Η Corteva Agriscience ΕΛΛΑΣ, έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά το 2018, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις σε κάθε παραγωγό, με ένα μοναδικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Ρουσσέα, τη Γενική Διευθύντρια κα Φωτεινή Γιαννακοπούλου, τον Γ.Γ. κ. Γιάννη Βεβελάκη και μέλη του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας. Συζητήθηκαν τα αιτήματα του Συνδέσμου, αναφορικά με:
- την έκδοση της ΥΑ για τα λιπάσματα και τα λοιπά προϊόντα λίπανσης, που κατά τα μέλη του ΣΠΕΛ «αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του επιχειρείν, προάγει την υγιή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ενισχύει τον Έλληνα αγρότη»,
- την άμεση ακύρωση της διαδικασίας δημιουργίας νέας ψηφιακής πλατφόρμας σύνδεσης πρώτων υλών λιπασμάτων, με το τελικό προϊόν της εγχώριας παραγωγής λιπασμάτων, καθώς «η ψηφιακή γραφειοκρατία και το πρόσθετο διοικητικό κόστος, που θα δημιουργήσει μια τέτοια πλατφόρμα στις επιχειρήσεις είναι τεράστια»,
- τη βελτίωση της ΚΑΠ 2023-2027, μέσω της ενίσχυσης των δράσεων, που περιλαμβάνουν χρήση λιπασμάτων και προϊόντων λίπανσης με ειδικές τεχνολογίες, στα Οικολογικά Σχήματα, για το έτος 2024.
Ο κ. Κέλλας, αφού άκουσε με προσοχή τα όσα του εξέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΛ, τους ενημέρωσε ότι η έκδοση της ΥΑ για τα λιπάσματα βρίσκεται ήδη σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Στην συνέχεια, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην ήδη βελτιωμένη ΚΑΠ 2023-2027, ως προς τις δράσεις σχετικά με την παραγωγή λιπασμάτων, την οποία και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΛ αναγνώρισαν.
Σημείωσε, μάλιστα, πως, ενόψει του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ), θα γίνει επεξεργασία για περαιτέρω βελτίωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ως προς τα λιπάσματα.
Τέλος, όσον αφορά το αίτημα του ΣΠΕΛ για ακύρωση της διαδικασίας δημιουργίας νέας ψηφιακής πλατφόρμας σύνδεσης πρώτων υλών λιπασμάτων, με το τελικό προϊόν της εγχώριας παραγωγής λιπασμάτων, ο Λαρισαίος Υφυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματός τους, αναφορικά με την τροποποίηση της διαδικασίας δημιουργίας πλατφόρμας σύνδεσης παραγωγής λιπασμάτων και πρώτης ύλης.
Δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες, ώστε να υπάρχει συνολική πρόβλεψη πορείας λιπασμάτων σε πιο ευρύ χρονικό πλαίσιο, και όχι σε καθημερινή βάση, τονίζοντας την μεγάλη αξία των λιπασμάτων για τον πρωτογενή τομέα.
Μειωμένη παραγωγή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα έχει ο ελαιώνας της Σητείας λόγω κλιματολογικών συνθηκών.
Η μείωση διαπιστώθηκε και στην διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων που έγιναν την Τετάρτη, 26 Ιουνίου από τον ΕΛΓΑ Κρήτης.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης, «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ακαρπία και η σχινοκαρπία στην περιοχή είναι πάνω από 65% και σε ορισμένες περιοχές ανέρχεται στο 90%.
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που υπάρχει πρόβλημα ακαρπίας στο δήμο Σητείας.
Φέτος είχαμε μια πολύ καλή ανθοφορία πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Όμως τα άνθη έπεσαν και δεν είχαμε καλή καρποφορία. Και όσα δέντρα γονιμοποιήθηκαν παρουσίασαν σχινοκαρπία.
Εκτιμώ ότι το πρόβλημα οφείλεται στον ήπιο χειμώνα και στις λίγες βροχοπτώσεις που είχε φέτος η περιοχή.
Στην περιοχή όταν έχουμε μια καλή παραγωγή βγάζουμε περίπου 16.000 τόνους ελαιολάδου. Με την εικόνα της φετινής ανθοφορίας αναμέναμε μια παραγωγή της τάξης των 12.000 έως 13.000 τόνους. Τελικά μετά την καρπόδεση προβλέπεται μια παραγωγής της τάξης των 3.500 τόνων.
Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές οι οποίες προέρχονται στο προανθικό στάδιο ή στην σχοινοκαρπία. Για αυτό θα πρέπει να κατατεθεί φάκελος στην ΕΕ για οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών από την ακαρπία.
Δεδομένου ότι η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων στην περιοχή και επειδή υπήρξε μειωμένη παραγωγή και τα προηγούμενα χρόνια, οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και δεν έχουν ρευστότητα για να συνεχίσουν την καλλιέργεια.
Σε επιστολή, που έστειλε ο συνεταιρισμός, την Τετάρτη (3/7/2024), στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ενημερώνουμε για τη μεγάλη καταστροφή που αντιμετωπίζει κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο ο ελαιώνας της περιοχής.
Η ηγεσία του ΕΛΓΑ θα πρέπει να δώσει εντολή για να γίνουν οι εκτιμήσεις ζημιάς και μετά από πολιτική απόφαση να κατατεθεί φάκελος στην ΕΕ για οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών λόγω απώλειας εισοδήματος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».
Χαλαζόπτωση σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (4 Ιουλίου), σε αγροτικές περιοχές της Νέας Φώκαιας, της Νέας Ποτίδαιας και των Βραστάμων της Χαλκιδικής, στη διάρκεια της κακοκαιρίας που έπληξε τον νομό.
Από το χαλάζι προκλήθηκαν ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες και από τη Δευτέρα (8 Ιουλίου) αναμένεται στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει σε μια πρώτη απογραφή και προεκτίμηση των καταστροφών.
Ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου (Biolivia), Δημήτρης Ευαγγελινός, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλαζι χτύπησε συγκεκριμένες περιοχές κυρίως με ελαιόδεντρα.
Όμως σε άλλες περιοχές της Χαλκιδιικής δεν έριξε ούτε μια σταγόνα βροχής.
Φέτος η Χαλκιδική έχει ξεκινήσει ποτίσματα από τον Απρίλιο και Μάιο έγιναν πιο εντατικά λόγω των υψηλών θερμοκρασίων και της ξηρασίας.
Άλλες χρονιές ξεκινούσαμε από τα τέλη Μαΐου και αν είχε κάποια βροχή Ιούνιο πηγαίναμε από Ιούλιο.
Όπως όλα δείχνουν φέτος μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι.
Το πρόβλημα με τις γεωτρήσεις είναι μεγάλο και θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να σχεδιαστούν αρδευτικά έργα στην χώρα μας για την αντιμετώπιση της ανομβρίας».
Ο Πρόεδρος του ΕΒΙΟΦ, κος Γιώργος Κομιανός με τον Ταμία, κο Γιώργο Αγγελή επισκέφτηκαν τον Υφυπουργό κύριο Σταμενίτη για ανταλλαγή απόψεων σε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση. Ο ΕΒΙΟΦ εξέθεσε τους προβληματισμούς του σχετικά με τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η δράση για τα βιολογικά στα οικολογικά σχήματα το 2023 αλλά και για δράσεις που πρέπει να επανεξετασθούν ως προς τον τρόπο ελέγχου, όπως η μηχανική ζιζανιοκτονία, το θερινό κλάδεμα κλπ. Επίσης, αναφέρθηκε η ανησυχία των παραγωγών και των γεωπόνων για την περικοπή της οικονομικής ενίσχυσης φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών φυτοπροστασίας, όπως τα ωφέλιμα έντομα, οι ωφέλιμοι νηματώδεις και η παρεμπόδιση σύζευξης (κομφούζιο) όπου ενώ είναι σημαντικές και μετρήσιμες δράσεις, αντιμετωπίστηκαν με το ίδιο τρόπο με αμφιβόλου αποτελέσματος δράσεις όπως οι προαναφερόμενες.
Ο Υφυπουργός ζήτησε την τεχνική βοήθεια του ΕΒΙΟΦ σχετικά με το σχεδιασμό προγραμμάτων φυτοπροστασίας για τα οικολογικά σχήματα. Έχει ήδη αυξήσει κάποιες τιμές επιδότησης σε ορισμένες καλλιέργειες ώστε να μην υπάρχει σημαντική αρνητική απόκλιση από τις τιμές της αγοράς των προϊόντων. Επιβεβαίωσε ότι τα οικολογικά σχήματα το 2024 θα εφαρμοστούν ακριβώς με τις ίδιες τιμές που ίσχυαν το 2023. Δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι για τα οικολογικά σχήματα θα εντατικοποιηθούν ως προς το σύνολο των αιτούντων παραγωγών και κυρίως σε δράσεις που δεν έχουν κόστος αγοράς εισροών ώστε να υπάρχει διαφάνεια. Από την πλευρά του ΕΒΙΟΦ τονίστηκε η ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι αιτήσεις για το ΟΣΔΕ και τα Οικολογικά από την αρχή της χρονιάς ώστε να γίνονται εγκαίρως οι δράσεις που οι παραγωγοί επιθυμούν να ακολουθήσουν και έτσι να υπάρχει το ανάλογο αποτέλεσμα. Παράλληλα προτάθηκαν διάφορες δράσεις προς ένταξη στα οικολογικά σχήματα από το 2025.
Ο κλάδος της Διαχείρισης και Μεταποίησης Ζωικών Υποπροϊόντων εκπροσωπείται πλέον θεσμικά από τον νεοϊδρυθέντα Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Διαχείρισης & Μεταποίησης Ζωικών Υποπροϊόντων με τον διακριτικό τίτλο ΣΕΖΥΠ, τον οποίο ίδρυσαν οι σημαντικότερες εταιρίες του κλάδου.
Οι εταιρίες FARGECO HELLAS A.E., KAFSIS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ M.Α.Ε., ΛΑΡΙΣΑΪΚH ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ - ΛΑ.Β.Υ.Σ. ABEE και BIOEXIS Μ.ΙΚΕ, αντιπροσωπεύουν τη διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους της ετήσιας εθνικής παραγωγής των ζωικών υποπροϊόντων και προσφέρουν υπηρεσίες ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων.
Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Vincenzo Chirico - FARGECO HELLAS A.E.
Αντιπρόεδρος: Θεόδωρος Κασκάνης - KAFSIS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Α.Ε.
Γεν. Γραμματέας: Αλκιβιάδης Ζιάκας - ΛΑΡΙΣΑΪΚH ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ - ΛΑ.Β.Υ.Σ. ABEE
Ταμίας: Χαράλαμπος Γιώρας - BIOEXIS Μ.ΙΚΕ
Η ίδρυση του Συνδέσμου αποφασίσθηκε με σκοπό την προάσπιση και προώθηση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα μεταποίησης, διαχείρισης και μεταφοράς υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης, καθώς και την εκπροσώπηση των επιχειρήσεων έναντι της Πολιτείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών Οργανισμών.
Η ορθή διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη, μέσω της επαναχρησιμοποίησής τους στους τομείς της ενέργειας, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των καυσίμων.
Μεταξύ των ζητημάτων τα οποία θα κληθεί να διαχειρισθεί άμεσα η διοίκηση του Συνδέσμου είναι η ανάδειξη των σημαντικών θεμάτων που προκύπτουν κατά την παραγωγή, συλλογή, αποθήκευση, μεταφορά και γενικότερα τη διαχείριση των Ζωικών Υποπροϊόντων, βάσει των Καν. 1069/2009 και 142/2011.
Βρείτε εδώ βασικές πληροφορίες για τον νεοσύστατο ΣΕΖΥΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2022, η ποσότητα των ορυκτών λιπασμάτων (άζωτο και φώσφορο) που χρησιμοποιήθηκε στη γεωργική παραγωγή σε ολόκληρη την ΕΕ ανήλθε σε 9,8 εκατομμύρια τόνους.
Αυτό αντιπροσώπευε απότομη μείωση, κατά 10,3%, σε σύγκριση με την ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε το 2021 και μείωση, κατά 15,9%, από τη σχετική κορύφωση της χρήσης που είχαμε το 2017.
Η μείωση της χρήσης ορυκτών λιπασμάτων από την ΕΕ το 2022 συνδέθηκε εν μέρει με την απότομη αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την εφαρμογή κυρώσεων στην κυβέρνηση της Μόσχας, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστήματα τροφίμων.
Στα ορυκτά λιπάσματα, η χρήση λιπασμάτων με βάση το άζωτο στη γεωργική παραγωγή της ΕΕ μειώθηκε σε περίπου 8,9 εκατομμύρια τόνους το 2022, που ισοδυναμεί με ετήσια μείωση 9,4%.
Η χρήση λιπασμάτων με βάση το άζωτο στη γεωργία ήταν υψηλότερη σε εκείνες τις χώρες που συγκαταλέγονται επίσης στους κύριους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, ιδιαίτερα στη Γαλλία (2 εκατ. τόνοι) και στη Γερμανία (1,1 εκατ. τόνοι).
Το 2022, η χρήση φωσφορικών λιπασμάτων στη γεωργία της ΕΕ ήταν 0,9 εκατομμύρια τόνοι. Αυτό σημαίνει μείωση, κατά 17,9%, σε σύγκριση με την ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε το 2021.
Οι χώρες με την υψηλότερη χρήση λιπασμάτων με βάση το φώσφορο στη γεωργία, για το 2022, ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ρουμανία, οι οποίες μαζί, αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ της συνολικής χρήσης της ΕΕ.
Όσον αφορά την Ελλάδα, για το 2022 η χρήση λιπασμάτων με βάση το άζωτο ανήλθε σε 167.420 τόνους (από 208.752 τόνους που ήταν το 2021), ενώ η χρήση φωσφορικών λιπασμάτων ανήλθε σε 24.940 τόνους (από 30.100 τόνους το 2021).
Οι ελαιοπαραγωγοί φέτος με τις υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ποσότητα και την ποιότητα του προϊόντος.
Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες (αυξημένη υγρασία) αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα με τους πληθυσμούς του δάκου κάτι που θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους οι ελαιοπαραγωγοί, ενώ καμιά επίσημη ενημέρωση δεν έχουν για το Οικολογικό Σχήμα της ιδιωτικής δακοκτονίας με δακοπαγίδες.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ευρικλής Φιτσάκης, γεωπόνος και ιδιοκτήτης της εταιρείας Δακοφάκα, «οι ελαιοπαραγωγοί γνωρίζουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν το δάκο. Όπως λέει η βιβλιογραφία σε υψηλές θερμοκρασίες δεν έχουμε πρόβλημα με το δάκο. Αυτή όμως δεν είναι όλη η αλήθεια γιατί η σχετική υγρασία δημιουργεί το πρόβλημα.
Η εναλλαγή θερμοκρασιών και η υγρασία τις πρωινές ή βραδυνές ώρες βοηθά στην αύξηση του πληθυσμού του δάκου.
Έχω πρόσφατο παράδειγμα από την Κύπρο που με θερμοκρασίες 43 βαθμούς Κελσίου να γεννά ο δάκος.
Την περσινή χρονιά, που είχαμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες, είδαμε σε περιοχές κοντά σε ποτάμια και με αυξημένη υγρασία, υψηλό αριθμό γεννήσεων του εντόμου. Και ενώ όλο το καλοκαίρι είμαστε όλοι εφησυχασμένοι έρχεται ο Σεπτέμβριος και βλέπουμε μεγάλους πληθυσμούς δάκου, που μπορεί να μεταναστεύσουν με την βοήθεια του ανέμου. Ήδη έχουμε πληροφορίες ότι έχουμε αυξημένους πληθυσμούς σε Πελοπόννησο και Κρήτη.
Για αυτό οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να κάνουν έλεγχο του δάκου ακόμη και όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες.
Δεν μιλάμε για τις έντονα ξηροθερμικές περιοχές (όπως π.χ. η πεδιάδα της Μεσσαράς) που δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά σε περιοχές που έχουν αυξημένη υγρασία (π.χ. παραθαλάσσιες κ.α.).
Επίσης θα πρέπει να υπάρχει μέτρο στην άρδευση της ελιάς και ας έχουμε υψηλές θερμοκρασίες για να μην έχουμε υγρασίες.
Στις ξηροθερμικές περιοχές οι παγίδες του δάκου θα πρέπει να τοποθετηθούν από 20 έως 25 Αυγούστου. Στις άλλες περιοχές καλό είναι να τοποθετηθούν από τώρα για να έχουμε εικόνα του πληθυσμού».
Οικολογικό Σχήμα
Στη νέα ΚΑΠ έχουμε το Οικολογικό Σχήμα Π1-31.6 – «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων», στο οποίο περιλαμβάνεται και η Δράση 31.6-ΙΓ «Εφαρμογή εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας».
Η δράση συνίσταται στην εφαρμογή της μεθόδου της μαζικής παγίδευσης (mass trapping) του δάκου (Βactocera oleae) στην ελαιοκαλλιέργεια.
Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ έκανε λόγο για ενίσχυση σε όσους παραγωγούς είχαν ενταχθεί στο μέτρο στα 35 ευρώ ανά στρέμμα για ελαιώνες αλλά τελικά όσοι εντάχθηκαν το 2023 πληρώθηκαν ενίσχυση στα 26 ευρώ ανά στρέμμα.
Όμως δεν υπάρχει κάποια γενικότερη ενημέρωση στους ελαιοπαραγωγούς για το συγκεκριμένο Οικολογικό Σχήμα και πολλοί είναι διστακτικοί στο να αγοράσουν δακοπαγίδες.
Ο κ. Ευρικλής Φιτσάκης τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν να ανοίξει το ΟΣΔΕ και να ενημερωθούν τι θα πρέπει να κάνουν φέτος με τα Οικολογικά Σχήματα.
Δεν έχουν κάποια πληροφόρηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αν μπορούν από τώρα να προχωρήσουν στην αγορά των δακοπαγίδων και τι θα γίνει με την ένταξή τους στην συγκεκριμένη δράση.
Οι ελαιοπαραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν ηρτημένες στα δέντρα, τις παγίδες μαζικής σύλληψης (mass trapping) καθώς και τις παγίδες παρακολούθησης (monitoring).
Πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση αν τα τιμολόγια αγοράς που κάνουν αυτή την εποχή θα μπορούν να τα περάσουν στην σχετική πλατφόρμα».
Προβλέψεις παραγωγής
Όσον αφορά την πρόβλεψη για τη νέα παραγωγή ελαιολάδου ο κ. Φιτσάκης τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να φύγουμε από την λογική της ποσότητας ελαιολάδου που θα παράγουμε και τι παιχνίδια θα γίνουν με την τιμή του παραγωγού. Πρέπει να εστιάσουμε σε ένα πιο μεγάλο πρόβλημα που είναι η κατανάλωση του ελαιολάδου.
Θα μπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει το προϊόν ή θα στραφεί σε άλλα λάδια που θα είναι πιο φτηνά είναι το ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει. Θα γίνει στο μέλλον το ελαιόλαδο τρόφιμο για μια οικονομική ελίτ που θα μπορεί να το πληρώνει;
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η παγκόσμια παραγωγή δεν φαίνεται να δείχνει μια ανάκαμψη στα φυσιολογικά επίπεδα.
Στην χώρα μας πέρσι είχαμε μια καταστροφική χρονιά για την παραγωγή. Φέτος θα είμαστε λίγο καλύτερα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αναμένονται οι μεγάλες παραγωγές των προηγούμενων ετών.
Στην Ιταλία είχαμε βροχοπτώσεις τον χειμώνα αλλά δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καλλιέργεια, οπότε δεν περιμένουμε και εκεί μια θεαματική παραγωγή.
Στην Ισπανία έχουμε βροχοπτώσεις αλλά δεν γνωρίζουμε τις αποδόσεις που θα έχουν οι πυκνές φυτεύσεις. Τα δέντρα φαίνεται να έχουν κόπωση από την συνεχόμενη ξηρασία και δεν είναι εύκολο να επανέλθουν.
Για αυτό θα πρέπει η χώρα μας να αναλάβει μέτρα για την στήριξη της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά αλλά παράλληλα και δράσεις προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου στις αγορές του εξωτερικού».
Η BASF Ελλάς ΑΒΕΕ πραγματοποίησε την Τρίτη, 18 Ιουνίου, ενημερωτική εκδήλωση, στο κτήμα Κεσίδη στην Ημαθία (στο 2ο χλμ. Χαρίεσσας-Αγγελοχωρίου), για την αξία της καλλιέργειας του ροδάκινου. Παράλληλα παρουσιάστηκε έκθεση ζωγραφικής μαθητών της Δ΄ Δημοτικού στο πλαίσιο της δράσης Peach of Art.
Η BASF Ελλάς ΑΒΕΕ κατάφερε την γνώση να την εξελίξη σε δημιουργικότητα και στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης ανέλαβε την πρωτοβουλία να μυήσει τους μικρούς μαθητές του δημοτικού πάνω στην απαιτητική καλλιέργεια της ροδακινιάς αλλά και στην ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
Η γεωργία είναι ένα από τα σπουδαιότερα επαγγέλματα στον κόσμο. Είναι ένα ταξίδι φροντίδας και αφοσίωσης. Είναι η προσπάθεια των ανθρώπων της πρώτης γραμμής να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, βρίσκοντας λύση σε κάθε είδους ζήτημα, ανεξάρτητα από την εποχή ή τις καιρικές συνθήκες.
Όπως ανέφερε η κα Νότα Μπούμπαλου, υπεύθυνη επικοινωνίας BASF, η ενέργεια Peach of Art είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας μας να κατανοήσουν τα παιδιά και οι νεότερες γενιές την αναγκαιότητα να υπάρχει γεωργία στη ζωή μας.
Κατανοώντας τις ανάγκες των παραγωγών και την ευθύνη να φέρνουν το φαγητό στο τραπέζι μας, οργανώσαμε, μαζί με τον παραγωγό, Νίκο Κεσίδη, από την Ημαθία, ενημερωτική δράση σε Δημοτικού σχολείο της Αθήνας, προκειμένου να δείξουμε στους μαθητές της Δ’ Δημοτικού, το ταξίδι της καλλιέργειας του ροδάκινου.
Στόχος μας ήταν να προσεγγίσουν και να γνωρίσουν τα παιδιά, αυτό το τόσο σημαντικό επάγγελμα, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την ευημερία όλου του κόσμου. Εξηγώντας τους τα στάδια της παραγωγής, τη φροντίδα της καλλιέργειας, τα προβλήματα και τις ομορφιές, αλλά και τις διαφορετικές γευστικές επιλογές που προσφέρουν τα ροδάκινα, τα παιδιά κατανόησαν το ταξίδι και την αλυσίδα που ενώνει τον αγρό με το πιάτο μας.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την τέχνη ως μέσο, μέθοδο και εργαλείο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αφομοιώσουν όσα έμαθαν και να αποτυπώσουν την εμπειρία του στις ομαδικές του ζωγραφιές. Τα παιδιά άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους, εργάστηκαν ομαδικά, εκφράστηκαν με χρώματα και σχέδια, και έτσι δημιουργήθηκε το Peach of Art.
Με τις δημιουργίες των παιδιών, την Τρίτη, 18 Ιουνίου, οργανώσαμε, στο Κτήμα Κεσίδη, την πρώτη έκθεση παιδική ζωγραφικής σε χωράφι και ανοίξαμε μια διαφορετική συζήτηση για την αξία της καλλιέργειας.
Ο παραγωγός Νίκος Κεσίδης μας υποδέχτηκε στον πανέμορφο και καλοφροντισμένο αγρό του, και όλοι οι εκπρόσωποι της αλυσίδας αξίας, κάτσαμε σε ένα κοινό τραπέζι, περιτριγυρισμένοι απο τις ζωγραφιές των παιδιών.
Γεωπόνοι, δάσκαλοι, παραγωγοί, πανεπιστημιακοί, μάγειρες, δημοσιογράφοι και influencers ανταλλάξαμε απόψεις και γίναμε μάρτυρες της χαράς ενός παραγωγού, που αφιερώνει όλη του την ενέργεια στην καλλιέργειά του. Γνωρίσαμε 4 διαφορετικά είδη ροδάκινου, τα οποία δοκιμάσαμε σε πολλές και διαφορετικές μορφές. Είτε σαν φρέσκα φρούτα, είτε σαν μια δροσιστική γρανίτα, είτε ως μέρος του κυρίως μενού!
Την συζήτησε άνοιξε η Μαρία Αϊβάζογλου, Marketing Manager της BASF, η οποία καλωσόρισε του προσκεκλημένους και περιέγραψε τη διεθνή πρωτοβουλία της BASF, «For the Love Of Farming. The Biggest Job On Earth», μέρος της οποίας είναι και η ενέργεια Peach of Art.
Στην συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες του παραγωγού κ. Νίκου Κεσίδη για τη σημασία της ενημέρωσης της νέας γενιάς για τον πρωτογενή τομέα και την ομιλία του κ. Δημήτρη Μοναστηρίδη, γεωπόνου και Γενικού Διευθυντή της Novagreen, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί.
Στην συνέχεια, ο κ. Μάνος Σδράκας, γεωπόνος, Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Novaplan, αναφέρθηκε στη σημασία των συστημάτων ποιότητας στην καλλιέργεια του ροδάκινου.
Κλείνοντας, ο κ. Κώστας Καζαντζής του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα, μίλησε για τη σημασία της έρευνας για την καλλιέργεια του ροδάκινου, και η Food Blogger Μαριάννα Γκιτσάκη σχολίασε τη διατροφική αξία του ροδάκινου, αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τη διαδικασία παραγωγής του τελικού προϊόντος.
Το συντονισμό της συζήτησης είχε η κ. Γιάννα Μπαλαφούτη, Food Product Development Consultant, Gastronomy Instructor, Food Editor, συνεργάτης του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, η οποία είχε και μια εξαιρετική συζήτηση με τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείο CGS που μετέφερε την αγάπη και τη συγκίνηση των 200 παιδιών που ζωγράφισαν για εμάς και είδαν τα έργα τους να εκτίθενται στο φυσικό τους χώρο.
Δηλώσεις
Αλίκη Μπουγιούκου, Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείο CGS
Μετά την πρώτη επίσκεψη του κύριου Νίκου στο σχολείο, ήμασταν ενθουσιασμένοι από την ανταπόκριση των παιδιών και τις ερωτήσεις που του έκαναν. Αυτό που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε είναι συγκίνηση που νιώθουμε σήμερα που βλέπουμε τα έργα των παιδιών, εμπνευσμένα από τη διαδικασία παραγωγής του ροδάκινου, να βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο.
Δημήτρη Μοναστηρίδη, γενικού διευθυντή της Novagreen
Θεωρώ ότι το επάγγελμα του γεωπόνου, θα είναι ένα από τα σημαντικότερα επαγγέλματα στα επόμενα χρόνια, γιατί πρέπει να βρει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αυξάνουν αυτές οι αλλαγές, που συμβαίνουν στον πλανήτη μας.
Κώστα Καζαντζή, από το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Η γεωργία είναι η βάση της διατροφής της ανθρωπότητας. Εάν δεν παράγει απευθείας διατροφικά προϊόντα, παράγει την πρώτη ύλη για να παραχθούν διατροφικά προϊόντα από τη βιομηχανία.
Μαριάννα Γκιτσάκη, food blogger που κατάγεται από την Ημαθία
Η γεωργία είναι από τα πιο σημαντικά επαγγέλματα, γιατί σχετίζεται με τη ζωή, σχετίζεται με τον πλανήτη και το μέλλον μας. Για αυτό πρέπει να φέρνουμε και τα παιδιά σε επαφή με τη γη, σε επαφή με τον αγρό. Για να καταλάβουν πόσος χρόνος χρειάζεται και πόσος μόχθος χρειάζεται, για να φτάσει κάτι από το αγρόκτημα στο τραπέζι μας.
Γιάννα Μπαλαφούτη, food product development consultant
Η γεωργία είναι το σημαντικότερο επάγγελμα στον κόσμο, γιατί δίνει τροφή στον άνθρωπο, δίνει τροφή στα ζώα, ισορροπεί το κλίμα, ενισχύει τη βιοποικιλότητα και χωρίς τους αγρότες δεν μπορούμε να ζήσουμε.
Μαρία Αϊβάζογλου, διευθύντρια Μάρκετινγκ της BASF Ελλάς
Στην έκθεση ζωγραφικής, που έχουμε σήμερα στον αγρό, είδαμε τα έργα των παιδιών και πώς βλέπουν την καλλιέργεια του ροδάκινου. Ενώσαμε όλη την αλυσίδα αξίας και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, πώς κάθε σκαλοπάτι παίζει το ρόλο του για την καλλιέργεια και συμβάλλει στο τελικό παραγόμενο προϊόν.
Τη νέα της εταιρική ταυτότητα, μέσω της οποίας αναδεικνύει τον διεθνή της χαρακτήρα, το μέγεθος αλλά και την τεχνογνωσία που διακρίνει το TÜV NORD Group, έναν από τους κορυφαίους Φορείς Πιστοποίησης με περισσότερα από 15.000 στελέχη σε όλο το κόσμο και παγκόσμια αναγνώριση σε περισσότερες από 100 χώρες, παρουσίασε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης η TÜV HELLAS (TÜV NORD).
Η αλλαγή στην εταιρική ταυτότητα προτάσσει το όνομα του ομίλου TÜV NORD. Η επωνυμία TÜV HELLAS (TÜV NORD), παραμένει και έρχεται να επιβεβαιώσει τον ηγετικό της ρόλο μετά από 37 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας, έχοντας κατακτήσει με διαφορά την πρώτη θέση στον κλάδο, με 32 εκ. € κύκλο εργασιών σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο για το 2023, 180 στελέχη πλήρους απασχόλησης και περισσότερους από 300 εξωτερικούς συνεργάτες, με σημαία την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα, διατηρώντας το χρωματικό κώδικα και εστιάζοντας στην ελληνικότητά της.
Παράλληλα, η αλλαγή στην εταιρική ταυτότητα είναι ουσιαστική αλλά και απαραίτητη με πελατοκεντρικό περιεχόμενο, ενώ συνοδεύεται από μια σειρά αλλαγές και πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες επιχειρηματικές προκλήσεις, όπως της βιωσιμότητας, της αειφορίας, της τήρησης των κριτηρίων ESG καθώς και της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης. Με αυτό το σκοπό, η TÜV HELLAS (TÜV NORD) έχει ήδη αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες, τόσο εντός του Φορέα όσο και ευρύτερα για την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά αλλαγών σε δομές και διαδικασίες ώστε οι εγκαταστάσεις, η λειτουργία, ακόμα και ο στόλος των αυτοκινήτων να ενσωματώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα περιβαλλοντικά κριτήρια. Την ίδια στιγμή, ο Φορέας επενδύει σταθερά στη δια βίου εκπαίδευση του προσωπικού και των συνεργατών του, έχοντας θέσει σε εφαρμογή ένα διευρυμένο πρόγραμμα προσλήψεων με γνώμονα τη συμπερίληψη, τη γνώση και την προσωπικότητα. Παράλληλα, έχει διευρύνει το διοικητικό του μοντέλο με δύο Διευθύνοντες Συμβούλους, οι οποίοι και καλύπτουν ένα εξαιρετικά διευρυμένο φάσμα γνώσεων και εμπειριών. Την ίδια στιγμή, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, ο όμιλος TÜV NORD έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου όχι μόνο να παρακολουθεί αλλά να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις τεχνολογικές εξελίξεις, εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όχι μόνο για τον ίδιο το φορέα αλλά και για το σύνολο των συνεργατών του.
Ο Dr. Dirk Stenkamp, Πρόεδρος του TÜV NORD δήλωσε σχετικά: «Η νέα εποχή της ψηφιοποίησης, της τεχνητής νοημοσύνης και της πράσινης μετάβασης είναι ήδη εδώ. Προσαρμοζόμαστε άμεσα για να διατηρήσουμε άμεσα τον ηγετικό μας ρόλο, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγχαίρουμε τους Έλληνες φίλους και συναδέλφους μας για τη συνεχώς ανοδική τους πορεία και την άμεση προσαρμογή τους στις νέες επιταγές».
Η κ. Βασιλική Καζάζη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της TÜV ΗELLAS (TÜV NORD) ανέφερε: «Μετά από 37 συνεχόμενα χρόνια παρουσίας και επιτυχημένης πορείας, ο Φορέας μας αλλάζει την εταιρική του ταυτότητα. Πέρα από τη συγκίνηση που προκαλεί μια τόσο μεγάλη αλλαγή, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γεγονός ότι αυτή συνοδεύεται από μια σειρά πρωτοβουλιών που θα μας οδηγήσουν στη νέα εποχή. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες αιχμής και να βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό των συνεργατών μας, όπως κάνουμε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας στην Ελλάδα».
Λίγα λόγια για την TÜV HELLAS (TÜV NORD)
Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι Οργανισμός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, μέλος του Γερμανικού Ομίλου TÜV NORD GROUP. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987, παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification) σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 10.000 Συστήματα Ποιότητας και παρέχει πιστοποιητικά με διεθνή αναγνώριση που αποτελούν διαβατήριο εγκυρότητας στις διεθνείς αγορές. Στον τομέα των Επιθεωρήσεων συμμετέχει και καθορίζει αποφασιστικά το παρόν και μέλλον της Ποιότητας των Τεχνικών Έργων, έχοντας αναλάβει την επιθεώρηση και πιστοποίηση των μεγαλύτερων έργων υποδομής της χώρας μας. Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) διαθέτει γραφεία στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Ιωάννινα, θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο και στην Αίγυπτο και παγκόσμια παρουσία μέσω της πιστοποίησης και επιθεώρησης έργων ανά την υφήλιο.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί οποιαδήποτε μόλυνση από το παθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa στον Κερκυραϊκό ελαιώνα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Σουπιώνης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμ. Φυτικής-Ζωικής Παραγωγής & Ποιοτικού Ελέγχου Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μετά την ανησυχία που προκλήθηκε από διάφορα δημοσιεύματα λόγω της εμφάνισης ξεραμένων κλαδίσκων σε ελαιόδεντρα του νησιού, η Υπηρεσία πραγματοποίησε επιτόπιες αυτοψίες και έστειλε σχετικά δείγματα σε διαπιστευμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, αναμένοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
Σύμφωνα με την μακροσκοπική εκτίμηση των γεωπόνων της υπηρεσίας, η ξήρανση των συγκεκριμένων κλαδίσκων οφείλεται στην δράση ξυλοφάγων εντόμων.
Ωστόσο, ο κίνδυνος εισόδου του παθογόνου Xylella fastidiosa στο νομό μας παραμένει και για τον λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται η οποιαδήποτε εισαγωγή μη πιστοποιημένου φυτικού υλικού».
Η εταιρεία Bayer Ελλάς και η Νομικός ΑΕ ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους, στο πρόγραμμα Food Chain Partnership για την βιομηχανική ντομάτα. Με επίκεντρο τους παραγωγούς και τις ανάγκες της αλυσίδας τροφίμων, το πρόγραμμα ξεκίνησε την καλλιεργητική σεζόν 2023 σε τρεις περιοχές τις Θεσσαλίας- Χάλκη, Ζάππειο και Φάρσαλα θέτοντας τις βάσεις για εξέλιξη με μακροχρόνια οφέλη. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενίσχυση των γεωργικών συστημάτων απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ώστε οι παραγωγοί να διευθύνουν μια εμπορικά βιώσιμη επιχείρηση, προστατεύοντας και ανανεώνοντας τα φυσικά οικοσυστήματα του τόπου τους.
Για να υπηρετήσει τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας, το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες, που περιλαμβάνουν δράσεις τόσο στον αγρό όσο και πέρα από αυτόν. Οι πυλώνες αυτοί είναι:
- Βελτίωση της υγείας του εδάφους, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των φυτών & αύξηση της απόδοσης της καλλιέργειας
- Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των γεωργικών πρακτικών
- Ενίσχυση των δεξιοτήτων των παραγωγών και ενδυνάμωσή τους, ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις πρακτικές της αναγεννητικής γεωργίας
Η βελτίωση της υγείας του εδάφους αποτελεί βασικό και συχνά θεμελιώδη παράγοντα για την αναγεννητική γεωργία, οδηγώντας σε αυξημένη ανθεκτικότητα απέναντι στο αβιοτικό και βιοτικό στρες επιδρώντας θετικά στην απόδοση της καλλιέργειας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σοδειάς. Με την εμπειρία που αποκτήθηκε από τις τρεις περιοχές-πιλότους για την καλλιεργητική σεζόν 2023, επιβεβαιώσαμε πως η ποιότητα του εδάφους συνδέεται με την παρουσία μικροβιώματος και τη βιοποικιλότητα και μπορεί να επηρεαστεί θετικά με τις κατάλληλες πρακτικές. Μέσα από χαρτογράφηση του εδάφους και αξιολόγηση της υγείας του σε ετήσια βάση, οι πρακτικές που ακολουθούνται μπορούν να προσαρμόζονται κατάλληλα, στοχεύοντας σε υγιή και ανθεκτικά φυτά.
Σε αυτή τη κατεύθυνση, οι παραγωγοί που συμμετέχουν καλούνται να ενσωματώσουν στη συνήθη πρακτική, φυτοπροστατευτικά προϊόντα με βάση βιολογικούς παράγοντες, όπως το Serenade ASO, σε συνδυασμό με καλλιεργητικές πρακτικές, (πχ καλλιέργειες κάλυψης) ενώ ταυτόχρονα με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και συγκεκριμένα του Climate Field View παρακολουθούν την φυτο-υγεία της καλλιέργειάς τους σε πραγματικό χρόνο. Η αξιολόγηση της ποιότητας του εδάφους και οι μετρήσεις των μεταβολών στους παράγοντες που την επηρεάζουν γίνεται με εξειδικευμένη μεθοδολογία και τη στήριξη της συνεργαζόμενης εταιρίας BiomeMakers, Spain.
Προχωρώντας στη δεύτερη χρονιά του προγράμματος, η εστίαση παραμένει στο έδαφος και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με περισσότερες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, έχοντας πάντα τους παραγωγούς στο επίκεντρο και διασφαλίζοντας τα οφέλη για την εφοδιαστική αλυσίδα.
Η γνώση είναι δύναμη, έτσι η ενημέρωση και ενδυνάμωση των παραγωγών ως ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της συνεργασίας γίνεται πράξη μέσα από καθορισμένες «Μέρες Αγρού και ανταλλαγής εμπειριών» αλλά και εκπαιδευτικές ημερίδες για τις ορθές γεωργικές πρακτικές (εκπαιδευτικό πρόγραμμα BayGAP) και τα οφέλη της αναγεννητικής γεωργίας.
Όπως δήλωσε και η κα Χρυσή Κοτονιά, Sustainable Agriculture & Food Value Chain Manager για την Bayer σε Ελλάδα και Ιταλία, «Στην αναγεννητική γεωργία, κάθε χωράφι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ξεχωριστό οικοσύστημα με εξειδικευμένες ανάγκες. Έχοντας αυτό ως αρχή, με ομαδική δουλειά και πάθος εργαζόμαστε για ένα μοντέλο παραγωγής βασισμένο σε μετρήσιμα αποτελέσματα που επιφέρει οφέλη για τον αγρό, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία εφαρμόζοντας πρακτικές ρεαλιστικά προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες».
«Ως βιομηχανία θέλουμε να παράγουμε προϊόντα τα οποία προέρχονται μέσα από ήπιες και φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές οι οποίες έχουν το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα προάγοντας την βιώσιμη γεωργία. Με το πρόγραμμα στοχεύουμε να καλύψουμε όχι μόνο τις βασικές ανάγκες της καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας για υγιή παραγωγή και θρεπτικούς καρπούς, αλλά και την ανάγκη των εδαφών για βελτίωση της σύστασης τους, ενίσχυση της γονιμότητάς τους και διατηρηση της εδαφικής βιοποικιλότητας», δήλωσε ο κος Ηλίας Τσάμης, Γεωπόνος της βιομηχανίας ΑΒΕΚ Δ. Νομικός.
Στην πράξη λοιπόν, η αναγεννητική γεωργία σημαίνει τη δημιουργία μιας γεωργικής εκμετάλλευσης που όταν συνδυάζει το βέλτιστο σύνολο λύσεων, όχι μόνο παράγει περισσότερα με χαμηλότερο κλιματικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και προσφέρει αναγεννητικά οφέλη για τη φύση και τα οικοσυστήματα, αποκαθιστώντας φυσικούς πόρους και δίνοντας ένα καλύτερο μέλλον στις γενιές που ακολουθούν.
Η Syngenta Hellas βραβεύτηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, στο ξενοδοχείο InterContinental Athenaeum Athens, με το Ασημένιο Βραβείο στην ενότητα «Δραστηριότητες Υγείας & Ευεξίας» και ειδικότερα στην κατηγορία «Πνευματική Υγεία», στην τελετή βράβευσης των νικητών Health & Safety Awards 2024, των μοναδικών βραβείων στην Ελλάδα αναφορικά με τα θέματα της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία.
Στόχος των Health & Safety Awards 2024 που διοργανώθηκαν για 10η χρονιά από την Boussias Events, με την Αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, είναι να προβληθούν οι εταιρείες που δημιουργούν και διατηρούν ασφαλείς χώρους εργασίας, αναπτύσσουν κουλτούρα προληπτικής υγείας και ασφάλειας σε εργοδότες και εργαζομένους και μπορεί να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση στους κλάδους που ανήκουν.
Η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων της αποτελεί βασική προτεραιότητα της Syngenta Hellas. Η Syngenta αναδείχτηκε και βραβεύτηκε στην κατηγορία αυτή για τις ενέργειες, τα προγράμματα και τις δράσεις που πραγματοποιεί για την πνευματική υγεία των εργαζομένων της, αποδεικνύοντας τη συνεχή δέσμευσή της στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, θέτοντας υψηλά πρότυπα για την προστασία, την ασφάλεια και γενικότερα την ευημερία των ανθρώπων της.
Παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες καμιά ενίσχυση για την ακαρπία του 2023 δεν πήραν οι ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «οι λαδοελιές που είναι ξηρικές έχουν μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο στην Χαλκιδική αλλά εκτιμώ σε όλη την χώρα.
Αντίθετα στις αρδευόμενες επιτραπέζιες Χαλκιδικής φαίνεται ότι φέτος τα πράγματα είναι καλύτερα. Δεν περιμένουμε μια υπερπαραγωγή αλλά είναι μια κακλή χρονιά και σίγουρα είναι καλύτερη σε σχέση με την περσινή.
Το πρόβλημα είναι με το υψηλό κόστος του ρεύματος και πρέπει άμεσα να προσπαθήσουν οι παραγωγοί να κάνουν αίτηση για το φτηνό τιμολόγιο ΓΑΙΑ γιατί προβλέπεται δύσκολο καλοκαίρι.
Είμαστε Ιούνιο και έχουμε θερμοκρασίες 35 βαθμών Κελσίου. Πώς θα κρατήσουν οι γεωτρήσεις τον Αύγουστο, με τον τόσο μεγάλο ρυθμό ποτισμάτων, που αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και μειώνουν την στάθμη των υπόγειων υδάτων.
Επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή με τους εργάτες γης. Η Χαλκιδική είναι από τις πιο τουριστικές περιοχές και οι περισσότεροι μετανάστες προτιμούν να πηγαίνουν σε τουριστικές επιχειρήσεις.
την ποικιλία ελιάς Χαλκιδικής η συγκομιδή ξεκινά πιο νωρίς από όλες τις άλλες ποικιλίες στις 10 Σεπτεμβρίου και διαρκεί περίπου 40 ημέρες. Γίνεται συγκομιδή με τα χέρια για αυτό είναι σε υψηλά επίπεδα τα μεροκάματα. Αλλά χωρίς εργάτες δεν μπορεί να γίνει συγκομιδή και οι ελιές μαυρίζουν».
Πάντως οι ελαιοπαραγωγοί έρχονται μετά από ένα καταστροφικό 2023, που ήταν η χειρότερη χρονιά όλων των εποχών - πιο κακή και από το 2013 - όταν οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Χαλκιδικής είδαν τους κόπους τους να χάνονται, με μια μείωση άνω του 90% στην παραγωγή πράσινης ελιάς, λόγω ακαρπίας.
Η Bayer Ελλάς, ξεχώρισε για μία ακόμη χρονιά για τις εξαιρετικές επιδόσεις της στην εφαρμογή και προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας, κατακτώντας επάξια μια θέση στην ηγετική ομάδα των "The 50 Most Sustainable Companies in Greece" για το 2024, αποσπώντας ανώτατη διάκριση στον τομέα της βιωσιμότητας στην Ελλάδα. Τα βραβεία πραγματοποιήθηκαν για 7η συνεχόμενη χρονιά από το QualityNet Foundation έχοντας ως κριτήριο αξιολόγησης τον Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης "The ESG Index in Greece". Ο εξειδικευμένος σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης οργανισμός ξεχώρισε τις "The 50 Most Sustainable Companies in Greece 2024", με βάση τα κριτήρια ESG: το Περιβάλλον την Κοινωνία, και τη Διακυβέρνηση.
Η Bayer Ελλάς, που ξεχώρισε για την ολιστική της προσέγγιση στην αντιμετώπιση των θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης και υπεύθυνης επιχειρηματικής λειτουργίας, στη φετινή διοργάνωση διακρίθηκε ειδικότερα για το πρόγραμμα Level Up | G4A στην κατηγορία Bravo Market. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει και συμβουλεύει νεοφυείς επιχειρήσεις διαφορετικής ωριμότητας, με κύριο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις που μπορούν να αναπτυχθούν οργανικά ή μέσω χρηματοδότησης. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι όλες οι δράσεις της Bayer βρέθηκαν στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις εξαιρετικές εταιρικές πρωτοβουλίες. Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Bayer Ελλάς και Επικεφαλής του προγράμματος Level -up | G4A για τη χώρα μας, κυρία Σόνια Μουσαβερέ, δήλωσε σχετικά: “Η παρουσία της Bayer Ελλάς για μία ακόμα χρονιά στις "The Most Sustainable Companies in Greece" επιβεβαιώνει τη στρατηγική δέσμευση της εταιρείας απέναντι στην προαγωγή της βιωσιμότητας και ενισχύει τις προσπάθειές της για συνεπή εφαρμογή των βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών. Παράλληλα, συνεχίζουμε την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και λύσεων, που προάγουν την ευημερία της ανθρωπότητας και του πλανήτη, ώστε να κατέχουμε επάξια μια ηγετική θέση ανάμεσα στις εταιρείες - πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.”