Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ρόδια: Καταστροφή φυτικού κεφαλαίου και μείωση παραγωγής, τιμές ανοδικές

10/09/2021 12:52 μμ
Η καταστροφή των δέντρων και η μειωμένη φετινή καρποφορία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς ροδιών, καθώς όπως αναφέρουν οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων θα έχουν αντίκτυπο και στις χρονιές που ακολουθούν. 

Η καταστροφή των δέντρων και η μειωμένη φετινή καρποφορία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς ροδιών, καθώς όπως αναφέρουν οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων θα έχουν αντίκτυπο και στις χρονιές που ακολουθούν. 

Αυτήν την περίοδο μόλις έχει ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμων ροδιών της ποικιλίας Αko, ενώ ο κύριος όγκος αναμένεται από αρχές Οκτωβρίου με την ποικιλία Wonderful η οποία είναι και η επικρατέστερη στην Ελλάδα. Στον Πύργο Ηλείας, ο κ. Αναστόπουλος, μέλος της Ομάδας Παραγωγών «Αλφειός Ρόδι» εκφράζει στον ΑγροΤύπο την άποψη του για την παραγωγή και τη φετινή χρονιά. «Οι ποικιλίες ροδιού που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι λίγες και είναι οι εξής: η Αko η οποία είναι πρώιμη ποικιλία με γλυκούς καρπούς, η Wonderful η οποία είναι η μεγαλύτερη σε στρεμματική έκταση και έχει γλυκόξινους καρπούς και η ελληνική ποικιλία Ερμιόνη με σχετικά γλυκούς καρπούς. Όσον αφορά την ωρίμανση, έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της Αko, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, ακολουθεί η Ερμιόνη από τις 15 Σεπτεμβρίου και η Wonderful. Η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για την παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο. Στα πρώιμα ρόδια έχουμε απώλεια όγκου παραπάνω από 50%. Στην Wonderful περιμένουμε να ολοκληρωθεί η ωρίμανση των ροδιών για να κάνουμε εκτιμήσεις. Αναφορικά με την πώληση προωθούμε την παραγωγή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας. Οι τιμές είναι ανοδικές και πιο συγκεκριμένα η τιμή χονδρικής για το μονόσειρο τελάρο φέτος ξεπερνάει τα 1,50 ευρώ ενώ πέρσι ήταν στα 95 λεπτά. Φέτος δεν έχουμε τη δυνατότητα για εξαγωγές, καθώς όλη η παραγωγή θα απορροφηθεί στην εσωτερική αγορά. Κανονικά προωθούμε ρόδια στην Ολλανδία, την Σερβία, και την Ελβετία». Πάντως ο κ. Αναστόπουλος σχολιάζει το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια, εκριζώνοντας τα δέντρα ωστόσο τα στρέμματα είναι ίδια γιατί οι εναπομείναντες προχώρησαν σε νέες φυτεύσεις.

Ο κ. Ακρίδας, παραγωγός και μεταποιητής ροδιού με καθετοποιημένη μονάδα στην περιοχή της Πάτρας, υποστηρίζει ότι η φετινή μείωση της παραγωγής είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα. «Αυτήν την περίοδο συγκομίζεται η ποικιλία Αko η οποία προορίζεται για κατανάλωση καρπού. Εγώ ως μεταποιητής χυμοποιήσης μπορώ να σας πω ότι υπάρχει μία αισθητή μείωση στην παραγωγή των ποικιλιών Wonderful και Ερμιόνη, οι οποίες χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό. Στην περιοχή και γενικότερα στην Νότια Ελλάδα δεν υπήρχε τόσο πρόβλημα με τους παγετούς όσο με την παρατεταμένη ανομβρία. Παράλληλα, επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία των δέντρων οι προσβολές από μύκητες και έντομα. Οι κυριότεροι εντομολογικοί εχθροί είναι οι μελίγκρες που εμφανίζονται από αρχές Μαΐου μέχρι και τον Ιούλιο, οι αλευρώδεις από τον Ιούλιο μέχρι και αυτήν την περίοδο και η μύγα της Μεσογείου η οποία εμφανίζεται κατά την ωρίμανση του καρπού. Από μυκητολογικές ασθένειες εκτεταμένο πρόβλημα δημιουργεί η Αλτερνάρια. Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για τιμές. Οι στρεμματικές εκτάσεις είναι μειωμένες. Η εικόνα που έχω είναι ότι τα τελευταία 5 χρόνια κάποιοι σταματούν την καλλιέργεια και ελάχιστοι έχουν προχωρήσει σε νέες φυτεύσεις. Οι ροδιές δεν δίνουν μεγάλο εισόδημα ανά στρέμμα όπως ευελπιστούσαν με αποτέλεσμα η καλλιέργεια να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους».

Τέλος, μας μίλησε ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων στον ΑΣΟΠ στη Δράμα. Όπως αναφέρει, «στον συνεταιρισμό που είναι και αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών κάνουμε συμβολαιακή γεωργία στην καλλιέργεια της ροδιάς και υποστηρίζουμε τον αγρότη από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, μέχρι την συγκομιδή και εμπορία. Η έκταση των μελών μας είναι 6.000 στρέμματα και είναι ίδια με τα περσινά δεδομένα. Η ποικιλία που χρησιμοποιούμε είναι η Wonderfull. Οι συγκομιδές σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου και στην Ελλάδα είναι από αρχές Οκτωβρίου. Οι φετινές επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών ήταν καταστροφικές, τόσο για την φετινή καρποφορία όσο και για το φυτικό κεφάλαιο των δέντρων. Μιλάμε για απώλεια 60% - 80%. Αναφέρομαι στους εκτός εποχής παγετούς, στις 25-26 Μαρτίου και στις 8-9 Απριλίου. Νωρίτερα οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλότερες από τις αναμενόμενες με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα δέντρα με χυμούς. Με καταστροφή 80% του φυτικού κεφαλαίου δεν θα έχουμε παραγωγή για τα επόμενα 2-3 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναβλαστήσεις. Σαν συνεταιρισμός, με μέλη σε όλη την Ελλάδα, ενημερώσαμε έγκαιρα τον ΕΛΓΑ, ο οποίος ανταποκρίθηκε πανελλαδικά για την αποζημίωση των καταστροφών εκτός από το κατάστημα Καβάλας - Δράμας, όπου βρίσκεται και η έδρα του συνεταιρισμού και τα περισσότερα κτήματα είναι βιολογικά».

Βασιλική Χατζηιερεμία
Σχετικά άρθρα
22/09/2021 03:16 μμ

Μειωμένη η παραγωγή σε ορισμένες περιοχές της χώρας, παρά το γεγονός ότι μπαίνουν και νέα κτήματα στο παιχνίδι.

Καλή προδιαγράφεται και φέτος η χρονιά στο ακτινίδιο, με την ζήτηση σε πολύ υψηλά επίπεδα, το ίδιο και τις τιμές, που στις πρώτες συμφωνίες είναι αυξημένες κατά τουλάχιστον 20% από πέρσι.

Στο νομό Πιερίας, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσης Φόλιος, παραγωγός ακτινίδιου, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας και αντιδήμαρχος αγροτικών του δήμου Δίου-Ολύμπου: «παρατηρείται ήδη έντονη ζήτηση για τα ακτινίδια Hayward της περιοχής μας. Τα Τσεχελίδης έχουν πουληθεί και μαζευτεί, σε τιμές έως και 75 λεπτά. Στα Hayward οι κοπές θα αρχίσουν μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Ήδη στην περιοχή μας έχουν εμφανιστεί έμποροι από το εξωτερικό και κυρίως Ιταλοί. Γίνονται κουβέντες για τις τιμές και συμφωνίες με τιμή παραγωγού από 1 έως και 1,05 ευρώ το κιλό. Ποιοτικά είμαστε πολύ καλά και δεν έχουμε προβλήματα από ζημιές».

Στην Άρτα οι πρώτες κοπές στα Hayward αναμένονται γύρω στις 20 του μήνα. Η παραγωγή εκτιμάται μειωμένη κατά 25-30%, όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, μέλος ΔΣ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας. Σύμφωνα με τον κ. Ξυλογιάννη: «υπάρχει μια τάση για μια τιμή 20% πάνω από πέρσι. Έτσι, για το νούμερο 30 του καρπού που αφορά ένα ακτινίδιο 100 γραμμαρίων, αναμένουμε η τιμή παραγωγού να πάει στα 85 λεπτά το κιλό, από 70 που ήταν πέρσι. Βέβαια, ανά κτήμα και περιοχή θα παίξει ρόλο και η ποιότητα».

Ο Νίκος Δημητρίου, παραγωγός από τη Νάουσα εκ μέρους της Dimitriou Family Fruits λέει στον ΑγροΤύπο πως θα αρχίσει κοπές στις 15 με 20 Οκτωβρίου, έχοντας συμφωνήσει με έμπορο για μια τιμή στο 1 ευρώ το κιλό. Όπως μας εξήγησε ο Νίκος Δημητρίου, στην περιοχή της Επισκοπής δεν υπάρχουν γενικά ζημιές από τον παγετό και οι αποδόσεις θα είναι καλές. Στην ποικιλία Τσεχελίδης, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, πούλησε προς 75 λεπτά το κιλό.

Στον Πυργετό, τέλος, οι πρώτες κοπές στα Hayward αναμένονται το επόμενο διάστημα, όμως όπως μας λέει ο πρόεδρος του τοπικού ΑΣ Πυργετού, κ. Θανάσης Βλάχος, έχουν κλειστεί οι πρώτες συμφωνίες με τιμές έως και 1,10 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή της περιοχής και η ζήτηση είναι πολύ έντονη.

Τελευταία νέα
13/09/2021 12:59 μμ

Aπό 1/8/2021 έως και 9/9/2021 έχουμε 119 αναγγελίες φορτίων για εξαγωγή ακτινιδίων, που αφορούσαν 398,5 τόνους, υποστηρίζει ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas. 

Όπως δηλώνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas, «οι παραπάνω ποσότητες καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ με κίνδυνο δυσφήμισης του προϊόντος εάν δεν πληρούν τις ενωσιακές- εθνικές εμπορικές προδιαγραφές, ενώ δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας η διενέργεια των ζητηθέντων ελέγχων.

Παρά τη δήλωσή μας, στις 27/8/2021, ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και διακίνησαν - εξήγαγαν ακτινίδια που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την διαφύλαξη της φήμης των οπωροκηπευτικών μας προϊόντων.

Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την αρχή της εμπορικής περιόδου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 4 - 10/9/2021, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 341.205 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 325.395 τόνων
Λεμόνια 14.892 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 14.728 τόνων
Ροδάκινα 35.916 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 100.587 τόνων
Καρπούζια 211.215 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 205.172 τόνων
Κεράσια 36.008 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 38.927 τόνων
Νεκταρίνια 16.673 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 57.794 τόνων
Βερίκοκα 14.325 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 20.683 τόνων 
Σταφύλια 29.165 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 31.597 τόνων 

03/09/2021 03:28 μμ

Η φετινή παραγωγή λωτού αναμένεται όψιμη και αρκετά μειωμένη καθώς δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τις επιπτώσεις των ακραίων εναλλαγών του καιρού. 

Παραγωγοί στην περιοχή της Βέροιας αναφέρουν ότι υπάρχουν προοπτικές επέκτασης της δενδρώδους καλλιέργειας καθώς στα θετικά της συγκαταλέγεται το γεγονός ότι δεν προσβάλλεται σημαντικά από μυκητολογικές ασθένειες και εντομολογικούς εχθρούς. Πρόβλημα ωστόσο δημιουργεί η μύγα της Μεσογείου καθώς μειώνει την ποιότητα των παραγόμενων καρπών πριν την περίοδο της συγκομιδής. Η φετινή χρονιά αναμένεται σχετικά μειωμένη εξαιτίας της επίδρασης των χαμηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας, το ποσοστό των οποίων εξαρτάται από το μικροκλίμα της περιοχής. Η έλλειψη ποτισμάτων κατά την περίοδο ανάπτυξης των καρπών επιδρά αρνητικά στο τελικό μέγεθος και την ποιότητα των καρπών και όπως παρατηρείται η συχνότητα των ποτισμάτων είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με την παραγωγή ροδάκινων.

Ανάμεσα στους παραγωγούς είναι και ο κ. Τάσος Χαλκίδης, που ασχολείται με την παραγωγή λωτού 20 χρόνια και είναι πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κουλούρας Βέροιας. Χρησιμοποιεί αποκλειστικά την ποικιλία Jiro η οποία είναι αυτογόνιμη και έχει παραγωγή κάθε χρόνο. Όπως αναφέρει «η ποικιλία Κaraliok χρειάζεται δέντρα επικονιαστές για την γονιμοποίηση και σε περίπτωση αποτυχίας ο τελικός καρπός έχει ανεπιθύμητη στυφή γεύση». Οι συγκομιδές όπως μας εξηγεί ξεκινάνε τον Οκτώβριο και είναι η πρώτη χρονιά που η παραγόμενη ποσότητα θα είναι μειωμένη. Η μείωση (περίπου κατά 70%) οφείλεται, όπως και στις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής, στους ανοιξιάτικους παγετούς. Υπό φυσιολογικές κλιματικές συνθήκες, ένα δέντρο λωτού παράγει περίπου 100 με 120 kg. Η τιμή ανάλογα με τη χρονιά κυμαίνεται στα 35-40 λεπτά το κιλό και η παραγωγή προωθείται στην εσωτερική αγορά.

Ο κ. Γκόντιας Χρήστος, παραγωγός και υπεύθυνος του κτήματος “Ρόδινο” έχει 600 δέντρα βιολογικής καλλιέργειας λωτών στην περιοχή της Δράμας και χρησιμοποιεί τρεις ποικιλίες: την Jiro, την Karaliok και την Hana fuyu. Η περίοδος συγκομιδής φέτος είναι όψιμη, σύμφωνα με τον ίδιο και θα ξεκινήσει σε ενάμιση με δύο μήνες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στους όψιμους παγετούς (-2,5°C και -3°C) και στην παρατεταμένη ανομβρία. «Υπολογίζω ότι οι ζημιές αφορούν το 50% των καρπών και παραπάνω ανεξαρτήτου ποικιλίας. Ο καύσωνας λειτούργησε ανασταλτικά κατά την περίοδο της γονιμοποίησης των ανθέων η οποία έγινε την περίοδο Ιουνίου - Ιουλίου με αποτέλεσμα να στρεσαριστούν πολύ τα δέντρα και να μην γίνει επιτυχώς η καρπόδεση. Σε γενικές γραμμές είναι μια ανθεκτική δενδρώδης καλλιέργεια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Κατά την περίοδο της ωρίμανσης όμως παρατηρούνται αυξημένες προσβολές του εντόμου μύγα της Μεσογείου. Εμφανίζεται εκείνη την περίοδο και όχι νωρίτερα καθώς προτιμάει τον γλυκό, ώριμο καρπό».

Όσον αφορά την εμπορία, ο κ. Γκόντιας ακολουθεί έναν πρωτότυπο τρόπο προώθησης των καρπών απευθείας από το δέντρο. Συγκεκριμένα έχει δημιουργήσει εδώ και δέκα χρόνια το πρόγραμμα: Ας μεγαλώσουμε μαζί ένα δέντρο, σύμφωνα με το οποίο, όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν, μπορούν να νοικιάσουν ένα δέντρο στο κτήμα το οποίο καλλιεργητικά περιποιείται ο ίδιος και κατά την συγκομιστική περίοδο λαμβάνουν περίπου 25 κιλά από κάθε δέντρο. Το ετήσιο κόστος είναι 50 ευρώ ανά δέντρο και υπάρχει δυνατότητα αποστολής των προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο το 30% της συνολικής παραγωγής πωλείται χωρίς μεσάζοντα στον τελικό καταναλωτή. Το υπόλοιπο μέρος της παραγωγής πωλείται στην εγχώρια αγορά. «Οι τιμές ανάλογα με την χρονιά κυμαίνονται στα 30-40 λεπτά το κιλό. Τα 40 λεπτά είναι μια ικανοποιητική τιμή για τον παραγωγό καθώς καλύπτονται τα έξοδα και μένει ένα μικρό εισόδημα», καταλήγει ο κ. Γκόντιας. 

02/09/2021 01:05 μμ

Μετά τους παγετούς ήρθαν οι καύσωνες και προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή των φρέσκων σύκων της περιοχής του Μαρκόπουλου της Αττικής. 

Οι συγκομιδές της ποικιλίας των βασιλικών σύκων ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ των μαύρων σύκων συνεχίζεται μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς η διαδικασία είναι πιο σταδιακή. 

Οπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκοπούλου, κ. Αλέξανδρος Κολιοβασίλης, «η παραγωγή σύκων στην περιοχή είναι μειωμένη σε ποσοστό 60 - 65%. Ζημιά προξένησαν οι χαμηλές θερμοκρασίες του περασμένου χειμώνα στην Αττική.

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ ήρθαν στην περιοχή και έκαναν αυτοψία αλλά σύμφωνα με τον Κανονισμό ασφάλισης δεν ήταν δυνατόν να καταβληθούν αποζημιώσεις. Στη συνέχεια το ΥπΑΑΤ αποφάσισε να πληρώσει ενισχύσεις de minimis. 

Οι καύσωνες όμως του περασμένου καλοκαιριού αποτελείωσαν την φετινή παραγωγή. Οι εξαγωγές είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με πέρσι.

Οι τιμές λόγω της μειωμένης ποσότητας είναι αυξημένες σχεδόν διπλάσιες. Στα μαύρα σύκα αυτά που πάνε για εξαγωγή είναι στα 2,20 ευρώ το κιλό και για την εγχώρια αγορά στα 2,50 ευρώ το κιλό προ εξόδων (τιμή παραγωγού στα 70 - 80 λεπτά). Στα βασιλικά κυμαίνονται στα 3 - 3,50 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού 2 - 2,50 ευρώ). 

Πάντως φέτος αν και έχουμε αυξημένες τιμές παραγωγού δεν μπορούν να καλύψουν την μείωση του εισοδήματος λόγω της μειωμένης παραγωγής».

Από την πλευρά του ο εξαγωγέας νωπών σύκων κ. Δημήτρης Μπάρτζης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις εξαγωγές νωπών σύκων. Υπάρχει μεγάλη μείωση των εξαγωγών. Εξάγουμε κυρίως προς Καναδά αλλά και προς χώρες της δυτικής Ευρώπης. 

Η παραγωγή είναι πολύ μικρή και εμείς συνεργαζόμαστε με σούπερ μάρκετ και δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας. Επίσης οι τιμές είναι πολύ υψηλές και έχουμε πρόβλημα με τους ανταγωνιστές μας.

Ένα ακόμη πρόβλημα που υπάρχει φέτος (συμβαίνει και στις εξαγωγές σταφυλιών) είναι ότι επειδή τα εργοστάσια είναι κλειστά τον Αύγουστο προπαραγγέλνουμε τα υλικά συσκευασίας. Τώρα που δεν κάνουμε εξαγωγές τα υλικά πάνε για ανακύκλωση. Επίσης έχουμε μια αύξηση φέτος, κατά 40%, στο κόστος των υλικών συσκευασίας».

02/09/2021 12:18 μμ

Μια καλή χρονιά φαίνεται να είναι και φέτος για τα ακτινίδια. Η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη και να έχει καλή ποιότητα, ενώ οι προοπτικές στις διεθνείς αγορές είναι θετικές και δείχνουν ότι θα έχουμε αυξημένη ζήτηση και μια ικανοποιητική τιμή.

Ωστόσο και φέτος έχουμε φαινόμενα παράνομης συγκομιδής ακτινιδίων σε κάποιες περιοχές. Θυμίζουμε ότι για την ποικιλία «Hayward», που είναι η επικρατέστερη, η σχετική νομοθεσία αναφέρει ότι η έναρξη συγκομιδής για όλη τη χώρα είναι η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας για την εγχώρια αγορά η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους. Πιο πρώιμες ποικιλίες από τη «Hayward», όπως είναι οι ποικιλίες, Sorelli, Green Light, Summer kiwi, Τσεχελίδης, οι οποίες αφορούν μικρές ποσότητες, συγκομίζονται νωρίτερα αλλά όταν έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά ωρίμανσης.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και διακίνησαν - εξήγαγαν ακτινίδια που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ. 

Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, όταν μάλιστα τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά την πραγματοποίηση επί δύο συνεχόμενες περιόδους ρεκόρ εξαγωγών. 

Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας (6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την αρχή της εμπορικής περιόδου αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία.

Οι περσινές εξαγωγές ήταν ελαφρώς μειωμένες ποσοτικά σε σχέση με πρόπερσι αλλά έχουν καταγράψει ρεκόρ σε αξία. Θα πρέπει για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία τα ακτινίδια προς εξαγωγή να είναι κατάλληλα τυποποιημένα, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία».

Ο κ. Διονύσης Φόλιος πρόεδρος του ΑΣ Καρίτσας στην Πιερία και παραγωγός ακτινιδίων, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος αναμένεται να έχουμε μια καλή ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή ακτινιδίων. Περίπου από τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας Τσεχελίδη αλλά στην περιοχή μας αυτές οι ποσότητες είναι λίγες. Οι μεγάλες ποσότητες είναι τα ακτινίδια ποικιλίας Hayward που η συγκομιδή ξεκινά νόμιμα μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί όταν κάνουν συγκομιδή τα ακτινίδια να έχουν αποκτήσει σωστό βαθμό ωρίμανσης. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς της περιοχής και συνεχίζονται οι νέες φυτεύσεις. Σε αυτό βοηθούν οι τιμές που τα τελευταία χρόνια είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω των εξαγωγών. Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε από 70 έως 80 λεπτά το κιλό. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι και φέτος θα έχουμε μια καλή πορεία των τιμών».

O πρόεδρος της «Ζευς Ακτινίδια» κ. Ζήσης Μανώσης αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή στην Πιερία θα κυμανθεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Ποσοτικά όμως αναμένεται να έχουμε αύξηση της παραγωγής λόγω των νέων φυτεύσεων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Οι καρποί αναμένεται φέτος να έχουν μικρότερα μεγέθη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού που επηρέσαν τα ακτινίδια. Ποιοτικά μέχρι στιγμής έχουμε μια πολύ καλή χρονιά. Για να έχουν όμως καλή ποιότητα τα ακτινίδια θα πρέπει κατα την συγκομιδή να έχουν την κατάλληλη ωριμότητα σε σάκχαρα. Δυστυχώς και φέτος έχουμε φαινόμενα πρόωρης παράνομης κοπής ακτινιδίων. Αυτό γίνεται επειδή αυτή την περίοδο τελειώνει η παραγωγή του νοτίου ημισφαιρίου και δεν έχουμε συγκομιδή στην Ευρώπη. Το κενό της αγοράς προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν κάποιοι επιτήδειοι έμποροι και δίνουν αυξημένες τιμές για να γίνουν παράνομες συγκομιδές κάτι που δυσφημεί το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού.

Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού στα ακτινίδια κυμάνθηκε στα 75 λεπτά το κιλό. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι φέτος η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται στο ότι οι Ιταλοί αναμένεται να έχουν μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρσι και θα θέλουν να αγοράσουν από Ελλάδα για να καλύψουν τις εμπορικές ανάγκες τους. Ωστόσο η αύξηση θα έχει και κάποιο όριο γιατί ήδη αυξάνει το κόστος με την ανατίμηση της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που σημαίνει αυξημένο αποθηκευτικό κόστος στα ψυγεία. Επίσης έχουν ανατιμηθεί τα ναύλα στις μεταφορές με πλοία, που είναι διπλάσια ή και τριπλάσια σε κάποιος προορισμούς. Αναμένεται να αυξηθούν επίσης το επόμενο διάστημα και οι χερσαίες μεταφορές. Όλα αυτά επιβαρύνουν την τιμή στην κατανάλωση».

Ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή θα έχουμε μια μείωση της παραγωγής λόγω της μικρής ακαρπίας που είχαμε και των υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο συνεχίζονται οι νέες φυτεύσεις λόγω της ζήτησης που υπάρχει και των καλών τιμών. Φέτος όλα δείχνουν ότι θα είναι μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς, αφού μέχρι στιγμής οι διεθνείς τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Στην περιοχή ο μεγάλος όγκος παραγωγής είναι της ποικιλίας Hayward».

Ο κ. Χρήστος Κολιός, γενικός διευθυντής του ομίλου Κολιός ΑΒΕΕ και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυξημένη θα είναι φέτος η ελληνική παραγωγή ακτινιδίων. Έχουμε μικρή μείωση της παραγωγής ακτινιδίων στην Ιταλία. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μας υπάρχουν κάποιες περιοχές που φαίνεται να έχουν καλή παραγωγή. Επίσης αυξημένη είναι η παραγωγή στις ΗΠΑ κατά 25%.

Τα ακτινίδια της Νέας Ζηλανδίας φέτος τα πουλούσαν στην Ελβετία στα 0,25 ευρώ το τεμάχιο, όταν πέρσι είχαν τιμή στα 0,56 - 0,59. Επίσης έχουμε αυξημένο κόστος εξαγωγών λόγω της αύξησης των μεταφορικών στα πλοία, των υλικών συσκευασίας και της ηλεκτρικής ενέργειας (επηρεάζει το κόστος αποθήκευσης). 

Ζητάμε ακόμη σαν Διεπαγγελματική να γίνονται από το κράτος περισσότεροι έλεγχοι στα τελωνεία γιατί έχουμε πληροφορίες ότι εξάγονται ακτινίδια που έχουν παράνομα συγκομιστεί. Επίσης επειδή γίνονται πολλές νέες φυτεύσεις θέλουμε να γίνονται έλεγχοι στο πολλαπλασιαστικό υλικό που εισάγεται στην χώρα μας».

26/08/2021 02:08 μμ

Επιστολή στους Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη και Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή έστειλε η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, στην οποία καταγγέλλει παράνομη συγκομιδή ακτινιδίων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, «είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε το φαινόμενο της παράνομης συγκομιδής ακτινιδίων (με χαμηλά σάκχαρα) που οδηγούν στη δυσφήμιση των ελληνικών προϊόντων. Κάποιοι να ξέρουν ότι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα».

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, φορτία συγκομίστηκαν βράδυ με σχετικές υπογραφές από τις κατά τόπους υπηρεσίες και έχουν ήδη γίνει εξαγωγή προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα στα σχετικά έντυπα αναφέρουν ότι πρόκειται για ποικιλία ακτινιδίων «Summer kiwi».    

Αναλυτικά η επιστολή προς τους αντιπεριφερειάρχες αναφέρει τα εξής: «μας ενημέρωσαν οι συνεταιρισμοί και μέλη μας ότι κόπηκαν παράνομα ακτινίδια τα οποία στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε εξαγωγή. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σύμφωνα με καταγγελίες φορτία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως και άλλα φορτία τα οποία κατευθύνονται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Επειδή αυτού του είδους οι εμπορικές πρακτικές είναι κατ΄ αρχήν παράνομες και κατά δεύτερο λόγο θίγουν τα έννομα συμφέροντα των συνεταιρισμών- μελών μας καθώς και των αγροτών - μελών μας ζητάμε να πάρετε άμεσα μέτρα κατά εκείνων των εξαγωγέων που προβαίνουν σε αυτές τις πρακτικές καθώς επίσης να ελεγχθούν από την αρμόδια διεύθυνση συγκομισθέντες οπωρώνες ακτινιδίων. 

Eπίσης υπάρχουν υπόνοιες ότι οι Υπηρεσίες εκτελούν πλημμελώς τους ελέγχους και κατ΄ουσία συγκαλύπτουν τις ως άνω παράνομες ενέργειες. Καθιστούμε εσάς και την Υπηρεσία σας υπεύθυνους για την εφαρμογή του νόμου».

Σύμφωνα με την Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία, οι ποσότητες ακτινιδίων που εισέρχονται σε εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων/ συσκευαστή ρίων προκειμένου να τυποποιηθούν/συσκευαστούν, έχουν αποκτήσει βαθμό ωρίμασης τουλάχιστον 6,2° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%. Όπως δηλώνουν κύκλοι της αγοράς στον ΑγροΤύπο αυτή την εποχή καμιά ποικιλία ακτινιδίων δεν έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ζητούν ακόμη από το ΥπΑΑΤ να πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα.

25/08/2021 10:40 πμ

Ξεκίνησε από αρχές Αυγούστου και συνεχίζεται με προβλήματα η συγκομιδή σύκων. Οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη παραγωγή σύκων που πάνε για αποξήρανση και με πολλά προβλήματα ποιότητας.

Στην Πελοπόννησο οι πρώτες εκτιμήσεις για την φετινή χρονιά έκαναν λόγο για μια παραγωγή γύρω στους 2.500 τόνους. Τώρα μιλάμε για μια παραγωγή γύρω στους 1.000 τόνους.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «Συκικής», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΣΥΚΙΚΗΣ, που έγινε στις 24/8/2021, συζητήθηκαν και εκτιμήθηκαν οι επικρατούσες συνθήκες της παραγωγής και διάθεσης των ξηρών σύκων.

Επειδή υπάρχουν προβλήματα ποιότητας καλούμε τους παραγωγούς να κάνουν καλή διαλογή. 

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε ομόφωνα να δοθούν αυξήσεις σε σχέση με πέρσι στην Α, Β και Δ ποιότητα  συμβατικών σύκων. Συγκεκριμένα η αύξηση για τα σύκα Α και Β ποιότητας είναι 10 λεπτά και για τα Δ είναι 5 λεπτά.

Οι τιμές αγοράς ξηρών σύκων από τους συκοπαραγωγούς, για το έτος 2021, διαμορφώνονται ως εξής:

ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2021
Ποιότητα Α - 2,30 € /κιλό
Ποιότητα Β - 2,10 € /κιλό
Ποιότητα Γ - 1,40 € /κιλό
Ποιότητα Δ - 1,20 € /κιλό

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2021
Ποιότητα Α - 3,00 € /κιλό
Ποιότητα Β - 2,70 € /κιλό
Ποιότητα Γ - 2,30 €/κιλό
Ποιότητα Δ - 2,10 € /κιλό

Εκτιμώ πάντως ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 50% - 60%. Μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν το επόμενο διάστημα έχουμε ζεστούς ανέμους (λίβας). 

Ο ΕΛΓΑ προβλέπει στον Κανονισμό Ασφάλισης αποζημιώσεις όταν έχουμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Στις 28 Αυγούστου ολοκληρώνεται η κατάθεση από τους παραγωγούς των δηλώσεων ζημιάς και αν δεν δοθεί κάποια παράταση θα ξεκινήσουν οι γεωπόνοι του Οργανισμού το εκτιμητικό τους έργο.

Η Τουρκία πάντως είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής μας. Εξάγει κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες σε χαμηλές τιμές. Μια καλή χρονιά η Τουρκία μπορεί να εξάγει μέχρι και 90.000 τόνους σύκων, με τις τιμές παραγωγού στη γειτονική χώρα να κυμαίνονται από 25 μέχρι 30 λεπτά το κιλό».

Στην Εύβοια έχουμε μια μείωση στην παραγωγή που αγγίζει το 40%. Τα σύκα είναι κακής ποιότητας καθώς ελλείψει φύλλων έχουν προκληθεί εγκαύματα από τον ήλιο. 

Ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Βόρειας Εύβοιας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει τιμές οι έμποροι στην περιοχή. Πάντως τα σύκα καλής ποιότητας και μεγάλου μεγέθους θα είναι φέτος λίγα. Οι παραγωγοί περιμένουν την καταβολή της κορονοενίσχυσης αλλά και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ». 

19/08/2021 04:11 μμ

Η σεζόν που μας πέρασε ήταν ικανοποιητική από άποψη παραγωγής και εμπορίας για την καλλιέργεια του αβοκάντο και των εσπεριδοειδών πλην όμως των λεμονιών όπου οι τιμές ήταν πολύ απογοητευτικές.
Από άποψη παραγωγής φέτος αναμένονται απώλειες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Αβοκάντο

Η καλλιέργεια του αβοκάντο δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Σύμφωνα με πληροφορίες γεωπόνων στην περιοχή των Χανίων τα προβλήματα που προκαλούνται στα παραγωγικά δέντρα είναι η καρπόπτωση ενώ στα νεοφύτευτα παρατηρείται κάψιμο στην φυτική επιφάνεια των νεαρών φύλλων στις κορυφές. Οι απαιτήσεις του αβοκάντο σε νερό αγγίζουν το 80% και οι αυξημένες δόσεις αυτήν την περίοδο μειώνουν σταδιακά τις επιπτώσεις του στρες δημιουργώντας νέα φύλλα. Παράλληλα χρησιμοποιούνται χουμικά σκευάσματα που εφαρμόζονται στο έδαφος και μειώνουν αποτελεσματικά την επίδραση του θερμικού στρες.
Ο κ. Γιώργος Κορναράκης, υπεύθυνος στο τμήμα εμπορίου του ΑΣ Χανίων μιλώντας στον ΑγροΤύπο σχολιάζει τη φετινή καλλιεργητική εξέλιξη και τις αποδόσεις δύο κύριων δενδρωδών ειδών στην περιοχή της Κρήτης, του αβοκάντο και των εσπεριδοειδών.
«Στα Χανιά η καλλιέργεια του αβοκάντο έχει ξεκινήσει από το 1987 με κύρια ποικιλία την Fuerte η οποία είναι όψιμη ποικιλία με αχλαδοειδές σχήμα και πράσινο χρώμα. Ωστόσο πλέον καλλιεργούνται και οι ποικιλίες Hass και Lamb Hass οι οποίες έχουν μεγαλύτερη εξαγωγική αξία. Είναι όψιμες ποικιλίες με ατρακτοειδές σχήμα και σκούρο πράσινο χρώμα. Βέβαια υπάρχουν και άλλες ποικιλίες, από τις πιο πρώιμες είναι η Zutano η οποία συγκομίζεται πρώτη -αρχές Οκτωβρίου- και έχει γυαλιστερό στρογγυλό σχήμα και η Bacon».  
«Η περσινή παραγωγή έφτασε τους 5.000-6.000 τόνους. Σε γενικές γραμμές είναι μία καλλιέργεια με πολύ καλό εισόδημα για τον παραγωγό. Να φανταστείτε ότι ένα κιλό πορτοκάλια έχουν τιμή παραγωγού 40 λεπτά το κιλό και ένα κιλό αβοκάντο 2- 2,25 ευρώ. Οι συγκομιδές ολοκληρώθηκαν μέσα Ιουνίου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες αβοκάντο πωλούνται στην εγχώρια αγορά καθώς πλέον το προϊόν έχει ζήτηση ενώ βιολογικοί ή μικρότεροι καρποί πωλούνται και στο εξωτερικό. Το αβοκάντο έχει γενικότερα αυξημένη ζήτηση και στις εξαγωγές, πουλάμε την παραγωγή μας στη Δανία, την Ολλανδία την Γαλλία και την Γερμανία και από τη Θεσσαλονίκη αποστέλνονται στην Βουλγαρία, την Σερβία, την Β. Μακεδονία κ.α.».
Η φετινή παραγωγή όπως επιβεβαιώνει ο κ. Κορναράκης θα είναι αρκετά μειωμένη. «Η απώλεια στα δέντρα ξεπερνάει το 50%. Ο λόγος είναι φυσικά οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που έχουν ξεκινήσει από τον Μάιο με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ανθοφορία και η καρποφορία. Παρατηρείται σημαντική καρπόπτωση και το δέντρο σοκάρεται. Η καρπότωση θα δημιουργήσει λιγότερους και μεγαλύτερους καρπούς γεγονός που είναι βέβαια επιθυμητό».
Ο κ. Λεδάκης Παντελής από την εταιρεία Avocado-Hellas, αναφέρει στον ΑγρόΤυπο ότι «τα αβοκάντο αναπτύσσονται ικανοποιητικά στην περιοχή των Χανίων, όπου ευδοκιμούν και τα εσπεριδοειδή. Είναι υποτροπικό φυτό και αναπτύσσεται σε μέσες θερμοκρασίες. Οι θερμοί ξηροί άνεμοι στις αρχές του καλοκαιριού προκάλεσαν σημαντική πτώση καρπών και ανάλογη μείωση της παραγωγής. Η τιμή πώλησης καρπού για τον παραγωγό μέχρι τέλη Μαΐου για τα αβοκάντο ήταν αυξημένη, δηλαδή περίπου 2,5 ευρώ το κιλό. Ωστόσο αργότερα οι εισαγόμενες ποσότητες από την Αφρική οι οποίες εξελληνίστηκαν, έριξαν την τιμή των ελληνικών αβοκάντο τα οποία πουλήθηκαν στο 1,40 ευρώ το κιλό. Έπειτα εξομαλύνθηκε η κατάσταση, πουλήθηκε πολύ γρήγορα η παραγωγή και πλέον στην αγορά υπάρχουν ελάχιστες ποσότητες από καλοκαιρινές ποικιλίες (κυρίως Hass) οι οποίες πωλούνται βιολογικά σε τιμές που ανέρχονται στα 3,5 ευρώ τιμή παραγωγού».

Εσπεριδοειδή

Ο κ. Γιώργος Κορναράκης μας δίνει κάποιες επιπλέον πληροφορίες για την παραγωγή εσπεριδοειδών στην Κρήτη. «Οι συγκομιδές των λάιμ ξεκινούν αυτήν την περίοδο αλλά η ποσότητά τους είναι μικρή. Οι πρώιμες ποικιλίες μανταρινιών και λεμονιών συγκομίζονται από τον Οκτώβριο και τα πρώιμα πορτοκάλια ποικιλίας New hall ξεκινούν τέλη Νοέμβρη για την περιοχή της Κρήτης. Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει ζήτηση για την κατανάλωση λεμονιών, ωστόσο υπάρχει κενό στην Ελληνική αγορά από άποψη παραγωγής και κυριαρχούν τα εισαγόμενα λεμόνια από την Νότια Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Το κενό παραγωγής αφορά επίσης τα αβοκάντο και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή. Βέβαια υπάρχουν υπερπρώιμες και υπερόψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών οι οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό του καλοκαιριού ωστόσο δεν είναι δημοφιλείς στη χώρα μας. Το πορτοκάλι όπως γνωρίζετε δεν έχει ζήτηση το καλοκαίρι. Οι τιμές στα εσπεριδοειδή ήταν ανεβασμένες με εξαίρεση τα λεμόνια που τον χειμώνα έφτασαν 20-30 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού. Πιθανώς η πτώση αυτή να οφείλεται στο κλείσιμο της εστίασης και τις εισαγωγές λεμονιών από την Τουρκία, χώρα παραγωγής πολύ φθηνότερη λόγω υποτίμησης της τούρκικης λίρας. Στα Χανιά τέλος έχουμε την ΠΟΠ ποικιλία πορτοκαλιών Μάλεμε η οποία πωλείται σε μεγάλα ελληνικά σούπερ μάρκετ όπως είναι ο Σκλαβενίτης, Βασιλόπουλος και το τοπικό σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ ενώ γίνονται και εξαγωγές σε Ολλανδία, Δανία, Γαλλία κ.α».

19/08/2021 02:36 μμ

Διαβεβαιώσεις Λυκουρέντζου στον Γιάννη Λαμπρόπουλο, βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας.

«Σε επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο του ζήτησα να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε αναγγελία ζημιών για τον καύσωνα, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες για αποζημιώσεις των συκοπαραγωγών, από την καταστροφή που έχουν υποστεί στην φετινή σοδειά τους.

Ο κ. Λυκουρέντζος με διαβεβαίωσε ότι αμέσως θα δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ της Τρίπολης, ώστε να προχωρήσουν στην αναγγελία.

Ευχαρίστησα τον κ. Λυκουρέντζο για την άμεση ανταπόκρισή του», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κ. Λαμπρόπουλος.

19/08/2021 09:50 πμ

Η επίδραση της ανομβρίας έχει προκαλέσει μεγάλη απώλεια παραγωγής το σύνολο της οποίας θα προσδιοριστεί στο τέλος της περιόδου συγκομιδών.

Το σκηνικό εντείνεται στην Β. Εύβοια όπου πολλά περιβόλια έχουν καεί από τις φωτιές.

Ο κ. Πετούρης Μίλτος που ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία φρέσκων σύκων στην περιοχή του Μαρκόπουλου μας εξηγεί: «οι συγκομιδές βασιλικών και μαύρων σύκων έχουν ξεκινήσει από τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου. Οι ποσότητες προς το παρόν είναι αρκετά μειωμένες σε ποσοστό άνω του 40% λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια της σεζόν που επέφεραν μειωμένη παραγωγικότητα στα δέντρα. Οι συγκομιδές των βασιλικών σταματάνε 5-10 Σεπτεμβρίου, ενώ των μαύρων σύκων συνεχίζονται μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς η διαδικασία είναι πιο σταδιακή. Οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα, συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα υπάρχει αύξηση 50% στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, η ελλιπής παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ο κ. Πετούρης εξάγει σύκα στον Καναδά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η τιμή εξαγωγής είναι σχεδόν πάντα σταθερή, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα λόγω της φετινής αύξησης των εξόδων αποστολής κατά 30% και την έλλειψη παραγωγής».

σύκα

Ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Βόρειας Εύβοιας, υπογραμμίζει ότι η φετινή χρονιά είναι καταστροφική. «Η παραγωγή είναι ξερική και η παρατεταμένη ανομβρία εδώ και 4 μήνες έχει μειώσει κατά πολύ την ποσότητα σύκων. Ιδανικά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα δέντρα χρειάζονται 2 βροχές για να έχουν ικανοποιητική παραγωγή. Παράλληλα, οι φωτιές όπως είναι φυσικό έχουν επιδεινώσει κατά πολύ την κατάσταση. Μέχρι στιγμής βλέπουμε μείωση στην παραγωγή που αγγίζει το 40% και κάθε μέρα το ποσοστό ανεβαίνει. Υπό κανονικές συνθήκες, τώρα, θα έπρεπε να ήμασταν στα χωράφια και να συγκομίζαμε. Ωστόσο, έχουμε κάνει μόλις 5 μαζέματα. Ο λόγος είναι ότι έχει διαταραχθεί η ομαλή ωρίμανση των δέντρων λόγω της ανομβρίας και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται από τις φωτιές. Η εικόνα των συκοπερίβολων είναι φρικτή. Πλέον έχουν πέσει όλα τα φύλλα και έχουν μείνει στα κλαδιά μόνο οι καρποί. Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Τα σύκα δεν έχουν ωριμάσει και για αυτόν τον λόγο δεν έχουν αποκοπεί από το δέντρο με αποτέλεσμα να διακόπτεται η συλλογή τους. Τα σύκα που παραμένουν πάνω στα δέντρα θα είναι κακής ποιότητας καθώς ελλείψει φύλλων, θα προκληθούν εγκαύματα από τον ήλιο. Έχουμε μιλήσει με τον ΕΛΓΑ για αποτίμηση των καταστροφών».

σύκα εύβοια

Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Στολίδη «υπάρχει καθυστέρηση στην παραλαβή της κορονοενίσχυσης που πρόκειται να δοθεί στους παραγωγούς σύκων. Όπως τονίζει η απόφαση ενίσχυσης έχει υπογραφεί από το υπουργείο Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη εδώ και έναν μήνα και τα χρήματα δεν έχουν δοθεί ακόμα. «Τα χρήματα αυτά θα ήταν μία ανάσα για τους παραγωγούς, των οποίων τα δέντρα τώρα έχουν καεί από τις πυρκαγιές. Αναφέρομαι σε συκοπερίβολα που βρίσκονται στα χωριά Καματριάδες, Καμάρια, Βουτά, Αγδίνες, Γερακιού, Γαλατσώνα και Αβγαριά και άλλων περιοχών».

05/08/2021 04:12 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή σύκων που πάνε για αποξήρανση στην Εύβοια, ενώ στην Πελοπόννησο αναμένεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα (9/8). Ο καύσωνας έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα δέντρα και αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής.  

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «Συκικής», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «οι συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έφεραν την καταστροφή στην παραγωγή σύκων. Έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν τα φύλλα σε πολλούς συκεώνες. Άσχημη εικόνα έχει η παραγωγή σε Μεσσηνία και Λακωνία.

Μιλάμε για ξηρική καλλιέργεια και φέτος είχαμε μεγάλη ανομβρία, αφού υπάρχουν περιοχές που δεν έχει βρέξει από τον Φεβρουάριο. Από την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πριν 20 ημέρες έκαναν λόγο για μια παραγωγή γύρω στους 2.500 τόνους. Τώρα μιλάμε για μια παραγωγή κάτω από 1.000 τόνους. Όπως γνωρίζω ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ καταβάλλει αποζημιώσεις στις περιπτώσεις που έχουμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Για τις τιμές παραγωγού θα συνεδριάσει η ΣΥΚΙΚΗ μετά τις 16 Αυγούστου και θα δούμε την εξέλιξη της συγκομιδής για να δούμε τον τιμοκατάλογο που θα ανακοινώσουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Βόρειας Εύβοιας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζέστη έκανε πιο πρώιμη την καλλιέργεια. Περιμέναμε 6 Αυγούστου να ξεκινήσει η συγκομιδή αλλά τελικά εδώ και τρεις ημέρες έχουμε μπει στα χωράφια και κόβουμε σύκα. Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια. 

Στην Εύβοια η ετήσια παραγωγή των σύκων Ταξιάρχη υπολογίζεται σε 3.040 τόνους και της Κύμης σε 250 τόνους. Η παραγωγή όμως λόγω του παρατεταμένου καύσωνα θα είναι μειωμένη. Κάθε ημέρα έχουμε καρπόπτωση. Τα δέντρα δεν αντέχουν αυτές τις θερμοκρασίες. Οι συκιές είναι ξηρικές και ήδη είχαμε πρόβλημα φέτος από την ανομβρία. Ο παρατεταμένος καύσωνας μεγάλωσε το πρόβλημα».

26/07/2021 05:07 μμ

Η εταιρεία Plankton First θυγατρική της ελβετικής εταιρείας Nano Algae Solutions AG, προχωράει στη δημιουργία της πρώτης βιοκλιματικής μονάδας καλλιέργειας φυτοπλαγκτού στη χώρα μας.

Στην περιοχή της Σκάρφειας στη Φθιώτιδα θα βρίσκεται η πρότυπη μονάδα καλλιέργειας φυτοπλαγκτού, γνωστού και ως μικροάλγη, ανοιχτού τύπου. Όπως μας εξηγεί ο κ. Δημήτρης Καλίας, διευθύνων σύμβουλος της Nano Algae Solutions, «αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε στη διαδικασία της αδειοδότησης η οποία ευελπιστούμε μέχρι τον Οκτώβριο να έχει ολοκληρωθεί. Από εκεί και έπειτα θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση της μονάδας καλλιέργειας φυτοπλαγκτού και η παραγωγή θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022 στα 50 στρέμματα που έχουν ήδη αγοραστεί στην περιοχή. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση της καλλιέργειας, μέχρι το 2024, με συνολικά 400 στρέμματα γης όπου θα παράγονται ετησίως 500 τόνοι βιομάζας φυτοπλαγκτού».

Επένδυση 18 εκατομμυρίων ευρώ για καλλιέργεια φυτοπλαγκτού στην Ελλάδα

«Ξεκινάμε τον πρώτο χρόνο το πρόγραμμα πιλοτικά, για την καλλιέργεια μικροάλγης και την παραγωγή του προϊόντος, το οποίο διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες», μας εξηγεί ο κ.  Κάλιας. Είναι μία φυσική ανανεώσιμη πηγή υψηλής διατροφικής αξίας, η οποία ενισχύει τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για τον άνθρωπο και ως συστατικό για την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων και φαρμάκων. Παράλληλα, η χρήση της επεκτείνεται και στην ιχθυοκαλλιέργεια καθώς είναι άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του γόνου. «Το μουρουνέλαιο από το οποίο λαμβάνουμε τα Ω3 λιπαρά οξέα προέρχεται από ψάρια που έχουν καταναλώσει φυτοπλαγκτόν, που είναι και η φυσική τροφή του ψαριού. Η βιομάζα του φυτοπλαγκτού είναι η πρώτη ύλη που λειτουργεί ως πηγή των Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων».

«Όσον αφορά τις άλλες χρήσεις της μικροάλγης, βρίσκει εφαρμογή και ως συστατικό σε κρέας φυτικής προέλευσης καθώς έχει πολύ υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη. Το είδος της μικροάλγης που θα καλλιεργήσουμε, που ονομάζεται Nannochloropsis, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ακόμα και αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός», προσθέτει ο κ. Καλίας.

«Τέλος έχουν γίνει μελέτες ως προς τη βιωσιμότητα της εναλλακτικής χρήσης της ως ενδεχόμενη πηγή βιοκαύσιμου. Ωστόσο με αυτήν την ενδεχόμενη χρήση της υποβαθμίζεται η αξία της, ενώ το κόστος παραγωγής της είναι αποτρεπτικό. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση του ως συστατικό ζωοτροφών».

«Η διαδικασία αναπαραγωγής του ακούγεται απλή, ωστόσο απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία. Το ειδικό είδος φυτοπλαγκτού, το οποίο λέγεται Nannochloropsis, αναπαράγεται μέσω της φωτοσύνθεσης μέσα σε θαλάσσια ύδατα με τη χρήση αβαθών πισίνων. Επομένως χρειάζεται συνθήκες υψηλής ηλιοφάνειας ενώ ταυτόχρονα απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Κάθε τόνος βιομάζας μικροάλγης καταναλώνει έως 1.8 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η καλλιέργειά του στην Ελλάδα είναι ιδανική και πληρεί όλες τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις».

Επένδυση 18 εκατομμυρίων ευρώ για καλλιέργεια φυτοπλαγκτού στην Ελλάδα

«Έπειτα από την αναπαραγωγή και την αύξηση της μικροάλγης γίνεται η συλλογή και η αφυδάτωση της, από όπου παράγεται η πούδρα. Το προϊόν παράγεται ήδη στην Ιαπωνία, αλλά στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοιου τύπου καλλιέργεια. Με την ίδρυση της πιλοτικής μονάδας στοχεύουμε να προσαρμόσουμε την τεχνολογία της καλλιέργειας στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ώστε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη απόδοση και βέλτιστη ποιότητα του προϊόντος».

«Πρόκειται για μία επιχειρηματική ιδέα για την παραγωγή βιομάζας με αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα και μηδενικά απόβλητα, χρησιμοποιώντας τους φυσικούς πόρους με φιλικές προς το περιβάλλον βιοτεχνολογικές μεθόδους. «Το νερό που χρησιμοποιείται είναι θαλασσινό, όχι πόσιμο. Αν και ποσότητα αυτού καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί».

«Εφόσον ολοκληρωθεί η πιλοτική καλλιέργεια, θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μονάδας Έρευνας και Ανάπτυξης για μελέτη και ανάπτυξη προϊόντων όπως έλαιο πλούσιο σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας και υδατανθράκων. Αργότερα, θα προχωρήσουμε και στην ίδρυση μονάδας Βιοεπεξεργασίας και Παραγωγής η οποία ενδέχεται να είναι στην ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας ή σε κάποια άλλη περιοχή στην Ελλάδα. Συνολικά, η επένδυση θα δώσει τη δυνατότητα για κάλυψη θέσεων προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων της περιοχής, η οποία θα αυξάνεται αναλόγως με την ανάπτυξης της εταιρίας», καταλήγει ο κ. Καλίας.

19/07/2021 05:23 μμ

Προβλέπεται μία αρκετά παραγωγική χρονιά φέτος παρά τις αντιξοότητες. Πλέον οι καρποί έχουν σχηματισθεί και οι καλλιεργητικές φροντίδες που ακολουθούνται στοχεύουν σε καλύτερη ποιότητα και ανάπτυξη καρπού.

Η επέκταση της καλλιέργειας με νέες φυτεύσεις ακτινιδίου στη χώρα μας αντισταθμίζει σε παραγωγή τις φετινές μικρές απώλειες που φαίνεται πως έχουν προκληθεί λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Οι πρώτες συγκομιδές ξεκινάνε τέλη Σεπτεμβρίου και ο κύριος όγκος παραγωγής συγκομίζεται μέσα με τέλος Οκτωβρίου. Η επικρατέστερη ποικιλία είναι η Hayward και αυτήν την περίοδο η καλλιέργεια ποτίζεται εντατικά λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών.

Ο κ. Νίκος Χονδρός από τον ΑΣ Πυργετού μας αναφέρει ότι αυτήν την περίοδο οι παραγωγοί είναι επί ποδός για να προλάβουν τα ποτίσματα. «Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις απαιτήσεις της καλλιέργειας σε νερό και τα ποτίσματα γίνονται πλέον κάθε δύο-τρεις μέρες. Η άρδευση του ακτινιδίου ξεκινάει συστηματικά από τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο. Τώρα επίσης συνεχίζονται τα αραιώματα καρπού όπου αφαιρούνται οι καχεκτικοί και οι ανομοιόμορφοι (πλακέ) καρποί, διαδικασία που γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης τώρα γίνεται το χλωρό κλάδεμα όπου αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί. Τέλος, πραγματοποιείται ακόμα η λίπανση όπου χορηγείται νιτρικό κάλιο με σκοπό να ενισχυθεί η καρποφορία. Στον συνεταιρισμό καλλιεργούνται περίπου 700 στρέμματα ακτινιδίων ενώ στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού καλλιεργούνται πάνω από 3.000 στρέμματα. Η διακίνηση των ακτινιδίων γίνεται μέσω εμπόρων στην εγχώρια αγορά ενώ πλέον ο συνεταιρισμός διαθέτει ψυγείο και συσκευαστήριο και από φέτος θα επεκταθεί και σε αγορές του εξωτερικού».

Ο κ. Φόλιος Διονύσης πρόεδρος του ΑΣ Καρίτσας στην Πιερία και παραγωγός ακτινιδίων μας μεταφέρει επίσης την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή. «Φέτος αν και περίεργη η χρονιά λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας ωστόσο λόγω των νέων φυτεύσεων η παραγωγή θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Αυτήν την περίοδο η καλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο της μεγέθυνσης του καρπού και συνεχίζονται εντατικά τα ποτίσματα κάθε δύο ημέρες. Επίσης έχει ολοκληρωθεί τα αραίωμα των καρπών και η λίπανση. Η κύρια ποικιλία είναι η Hayward. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά εντομολογικούς εχθρούς και μύκητες και οι συγκομιδές ξεκινάνε από τις 15 Οκτωβρίου καθώς τότε η περιεκτικότητα σακχάρων φτάνει στο επιθυμητό επίπεδο».

Τέλος ο κ. Θωμάς Παπαθεοχάρης παραγωγός ακτινιδίων στην Κατερίνη αναφέρει ότι «η παραγωγή εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και αυτήν την περίοδο χορηγείται λίπασμα με στόχο την αύξηση του μεγέθους του καρπού. Οι πρώτες συγκομιδές προβλέπεται ότι θα γίνουν τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και η παραγωγή φαίνεται ότι είναι ικανοποιητική».

14/07/2021 04:06 μμ

Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή σύκων που πάνε για αποξήρανση. Μέχρι στιγμής η καλλιέργεια δεν φαίνεται να έχει προβλήματα και αναμένεται μια καλή παραγωγή. 

Στην Εύβοια η ετήσια παραγωγή των σύκων Ταξιάρχη υπολογίζεται σε 3.040 τόνους και της Κύμης σε 250 τόνους.

Στην περιοχή Ταξιάρχη υπάρχουν περίπου 100.000 παραγωγικά δέντρα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Βόρειας Εύβοιας, «5 έως 6 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή. Φέτος αναμένουμε μια καλή ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή. Λίγα προβλήματα θα μας δημιουργήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Βέβαια μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι καιρικές συνθήκες που θα έχουμε κατά την περίοδο της συγκομιδής. Φέτος αναμένεται να έχει ολοκηρωθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Τα σύκα στον Ταξιάρχη, που είναι αναγνωρισμένα σαν ΠΟΠ, μένουν 10 ημέρες για ξήρανση και μετά πάνε για εμπορία. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές παραγωγού κυμαίνονταν σε καλά επίπεδα. Εξαίρεση είχαμε πέρσι όπου υπήρξε πρόβλημα λόγω της πανδημίας. Έχουμε στείλει τον σχετικό φάκελο στο ΥπΑΑΤ και έχει υπογραφεί από τον υπουργό κ. Λιβανό η απόφαση για ενίσχυση λόγω κορωνοϊού, στα 130 ευρώ ανά στρέμμα. Τώρα ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένουμε την σχετική υπογραφή». 

Η Κύμη είναι το δεύτερο κέντρο παραγωγής στην Εύβοια με περίπου 25.000 συκόδενδρα τοπικής ποικιλίας. Τα αποξηραμένα σύκα της περιοχής είναι και αυτά αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ. Ο κ. Κωνσταντίνος Καραβασίλης, που έχει συσκευαστήριο σύκων στην Κύμη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τις 10 Αυγούστου. Η αποξήρανση και η συσκευασία γίνεται χειρωνακτικά, δίχως χρήση συντηρητικών. Η διαδικασία αυτή αυξάνει το κόστος παραγωγής. Όμως δίνει καλή ποιότητα και για αυτό υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά».

Στην Πελοπόννησο η παραγωγή σύκων αφορά τις περιοχές της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «Συκικής», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «περίπου 10 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή σύκων. Μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει για μια καλή παραγωγή με υψηλή ποιότητα. Σε περιοχές που δεν έχει βρέξει από τον Φεβρουάριο αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα.

Η διαδικασία ξήρανσης κρατά 3 - 4 ημέρες. Το 95% της παραγωγής ξερών σύκων εξάγεται. Κάθε χρόνο κερδίζουμε καλύτερες τιμές επειδή έχουμε μια πρωιμότητα σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας Τούρκους. Τα ελληνικά σύκα βγαίνουν στη διεθνή αγορά ένα μήνα πριν βγουν τα τουρκικά».  
 

07/07/2021 10:52 πμ

Μεγάλες οι ζημιές από τους πρόσφατους καύσωνες στην Κρήτη, που αποτελεί την κύρια ζώνη καλλιέργειας του προϊόντος λόγω κλίματος.

Για μια χρονιά με σαφώς μικρότερη παραγωγή από πέρσι βαίνει το αβοκάντο, που φαίνεται εκ πρώτης όψης να επλήγη ιδιαίτερα από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που αναπτύχθηκαν στην Κρήτη, τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Χανίων και πρώην αντιπρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης: «πιο μεγάλες είναι οι απώλειες στην ποικιλία Hass, με πολλούς μικρούς καρπούς να έχουν πέσει στο έδαφος. Σίγουρα πάμε για μειωμένη παραγωγή και γι’ αυτό ευθύνεται ο καύσωνας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Περιμένουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, να δουν τις ζημιές, να τις εκτιμήσουν και να πάρουμε αποζημιώσεις».

Για κακή χρονιά στο αβοκάντο ως απόρροια των υψηλότατων θερμοκρασιών μιλά στον ΑγροΤύπο εξάλλου και ο κ. Μανώλης Καστανιουδάκης, που καλλιεργεί πολλά προϊόντα, μεταξύ άλλων ελιές, αλλά και 13 στρέμματα με αβοκάντο στην περιοχή του Ρεθύμνου. Ο κ. Καστανιουδάκης καλλιεργεί Hass και Fuerte και κάνει λόγο για απώλειες παραγωγής και καψίματα που υπέστησαν τα αβοκάντο λόγω του καύσωνα που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο κ. Καστανιουδάκης, όπως μας είπε, καλλιεργεί 30 χρόνια αβοκάντο, πιάνοντας αποδόσεις της τάξης των 70 κιλών ανά δέντρο. Σύμφωνα με τον ίδιο το προϊόν, η συγκομιδή του οποίου ξεκινά τον Οκτώβριο, έχει μεγάλη ζήτηση και πωλείται εύκολα. Οι δε τιμές παραγωγού, με βάση τα περσινά δεδομένα, ήταν στο ξεκίνημα για τα μεγάλα σε μέγεθος αβοκάντο στα 2,70 με 3 ευρώ το κιλό.

Η καλλιέργεια του αβοκάντο εντοπίζεται κυρίως στο νομό Χανίων, λόγω των ευνοϊκών για το προϊόν, κλιματολογικών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή, ενώ είναι αδύνατον να επεκταθεί, όπως τονίζουν ειδικοί, σε όλη την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της προώθησης του αβοκάντο Κρήτης έχουν γίνει ήδη ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα, έχει ήδη κατατεθεί φάκελος για ανάδειξή του σε ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης).

Ο κ. Χαρίλαος Βλαζάκης είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων, που ασχολείται ενεργά με την καλλιέργεια του αβοκάντο και πέρσι μόνο εμπορεύθηκε περί τους 300 τόνους. Όπως μας λέει ο κ. Βλαζάκης τα αβοκάντο είχαν ξεκινήσει φέτος αρχικά με καλή ανθοφορία κι όλα έδειχναν πως πάμε για πολύ καλή, καλύτερη από πέρσι, παραγωγή. Όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες του Πάσχα κι ο τελευταίος καύσωνας του Ιουνίου, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Βλαζάκη, το 95% της παραγωγής αβοκάντο συγκεντρώνεται στα Χανιά, μικρές εκτάσεις υπάρχουν όμως σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ενώ τελευταία γίνονται φυτεύσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα στην Πελοπόννησο, ακόμα και στην... Άρτα. Ο κ. Βλαζάκης εκτιμά πως η επέκταση της καλλιέργειας, που όμως είναι ευπαθής σε καύσωνες και παγετούς ιδίως όταν είναι μικρά τα δέντρα, είναι ραγδαία, λόγω της ζήτησης για το προϊόν, τόσο από τους ντόπιους καταναλωτές, όσο και από τους τουρίστες. Όπως μας εξηγεί ο κ. Βλαζάκης, γίνονται και στην Κρήτη συνεχώς νέες φυτεύσεις, με τους παραγωγούς να αντικαθιστούν ελιές, εσπεριδοειδή κ.λπ. Ο πρόεδρος του ΑΣ Χανίων εκτιμά πως κάθε χρόνο φυτεύονται 50 με 60 χιλιάδες νέα δέντρα και πως στο εσωτερικό η ζήτηση καλύπτει την προσφορά, ενώ γίνονται και μικρές εξαγωγές.

02/07/2021 03:09 μμ

Η εξαγωγή ακτινιδίων, (από 1/9/2020 έως 2/7/2021) ανήλθε σε 165.982 τόνους έναντι 169.401 τόνων την αντίστοιχα πέρσινή περίοδο.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, «οι ποσότητες ακτινιδίων προς τρίτες εκτός ΕΕ-27 χώρες αντιπροσωπεύουν το 27,9% με 46.262 τόνους, έναντι 30,3% την αντίστοιχη περίοδο 2019/2020 με 51.275 τόνους (η μείωση των 5.013 τόνων οφείλεται στην έλλειψη μεταφορικών μέσων και αύξηση του κόστους μεταφοράς).

Παρά την ελαφρά μείωση των ποσοτήτων που εξήχθησαν της περιόδου 2020/2021, κατά -2%, τα ελληνικά ακτινίδια μας για τρίτη συνεχόμενη εμπορική περίοδο καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ σε αξία, με την μεσοσταθμική τιμή μονάδος αυξημένη κατά +16% έναντι της περσινής περιόδου 2019/2020, χρονιάς ρεκόρ των 163,5 εκατ. Ευρώ, από μια παραγωγή της τάξεως των 300 χιλιάδων τόνων (5η παγκοσμίως). 

Βασική αρχή είναι και ήταν η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων χωρίς άμεσα ή έμμεσα εμπόδια όπως π.χ η ανάγκη υπογραφής διμερών φυτοΰγειονομικών πρωτοκόλλων παρά την τυχόν ύπαρξη συμφωνίας ΕΕ με την τρίτη χώρα. Στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) ΕΕ-Ζηλανδίας θα πρέπει να επιδιωχθεί  απόλυτη αντιστοίχιση της δασμολογικής πολιτικής ως προς όλα τα προϊόντα και όχι μεμονωμένα για τα ακτινίδια, που είναι του απόλυτου ενδιαφέροντος των Νεοζηλανδών (αφορά 234 τόνους εισαχθέντων το 2020 στην χώρα μας).

Ειδικότερα, για τα ελληνικά ακτινίδια θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα αναβάθμιση της ποιότητος τους στον τομέα παραγωγής, χρόνου συλλογής και τυποποίησης - συσκευασίας, προκειμένου να καλυφτεί η διαφορά που υφίσταται στην τιμή καταναλωτή υπέρ των ακτινιδίων της Ν. Ζηλανδίας, για τα οποία ο Έλληνας και κατά επέκταση και ο κοινοτικός καταναλωτής πληρώνει άνετα σχεδόν διπλάσια τιμή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 26/6 - 2/7/2021, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 330.531 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 314.452 τόνων
Μανταρίνια 134.993 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 116.386 τόνων
Λεμόνια 13.783 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 12.517 τόνων
Γκρέιπ Φρουτ 596 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 560 τόνων
Μήλα 80.193 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 70.528 τόνων
Αγγούρια 49.080 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 38.501 τόνων
Ακτινίδια 165.982 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 169.401 τόνων  
Ροδάκινα 9.532 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 26.084 τόνων
Καρπούζια 165.426 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 154.095 τόνων
Κεράσια 21.031 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 24.033 τόνων
Νεκταρίνια 4.564 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 16.088 τόνων
Βερίκοκα 8.651 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 14.598 τόνων

30/06/2021 10:37 πμ

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ, εντάχθηκαν περίπου 147 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών. 

Η καλλιέργεια του σύκου (που πάει για αποξήρανση) αποτελεί πρώτη προτεραιότητα λόγω της δυναμικής του προϊόντος και της εμπεριστατωμένης μελέτης που έχει κατατεθεί από τη Συκική.

Η επιδότηση θα δίνεται στο 80% του κόστους αναδιάρθρωσης, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Οικονοµικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, που θα καλύπτει την εκρίζωση της παλιάς φυτείας, τη φύτευση της νέας και το διαφυγόν εισόδηµα που προκύπτει µέχρι να γίνει παραγωγική η καλλιέργεια. Το κόστος αναδιάρθρωσης των δενδροκαλλιεργειών θα είναι 3.000 ευρώ ανά στρέµµα. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση πάνω σε αυτό το ποσό υπολογίζεται στα 2.400 ευρώ ανά στρέµµα, µε τα υπόλοιπα χρήµατα να είναι υποχρέωση του παραγωγού να τα καλύψει.

 Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «Συκικής», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας σύκου εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2021. Αυτό θα γίνει λόγω της μελέτης που έχουμε καταθέσει στο ΥπΑΑΤ. Αφορά τις περιοχές της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Θα χρησιμοποιηθεί η ποικιλία καλαματιανά σύκα (τσαπέλες).

Περίπου 15 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν για την αναδιάρθρωση 6.000 στρεμμάτων και τη δημιουργία νέων φυτεύσεων. Θα δίνεται η δυνατότητα επίσης να ξεριζώσουν ελιές (που αποτελούν μονοκαλλιέργεια σε κάποιες περιοχές) ή άλλες καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε φυτεύσεις συκιάς.

Από τα 6.000 στρέμματα και όσες εκτάσεις απομείνουν και δεν προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση αναμένουμε μια παραγωγή στην χώρα μας περίπου 4 - 5 χιλιάδες τόνους ξηρών σύκων. Σήμερα η παραγωγή δεν ξεπερνά τους 2 χιλιάδες τόνους. Δηλαδή μιλάμε για διπλασιασμό της παραγωγής μας.

Τα δέντρα γίνονται παραγωγικά από τα 5 έτη και στα 7 - 8 δίνουν υψηλές αποδόσεις. Στη μελέτη που θα ακολουθήσει το ΥπΑΑΤ προβλέπεται και ενίσχυση για αναπλήρωση του εισοδήματος των συκοπαραγωγών που προχώρησαν σε αναδιάρθρωση καλλιέργειας.

Το επόμενο βήμα για την Συκική θα είναι μια νέα μελέτη που θα αφορά την δημιουργία λιμνοδεξαμενών για την άρδευση των καλλιεργειών συκιάς. Σήμερα είναι ξερική καλλιέργεια, όταν γίνει αρδευόμενη θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των δέντρων».    
 

28/06/2021 12:10 μμ

Κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Βόρεια Εύβοια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός ΑΑΤ, Βαγγέλης Αποστόλου, συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Βόρειας Εύβοιας, καθώς και με μεμονωμένους παραγωγούς. 

Συζήτησαν για την άμεση καταβολή της ειδικής ενίσχυσης των παραγωγών σύκου, που έχουν πληγεί το 2020 από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και της κάλυψης των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους που χτυπήθηκαν από την επέλαση του χιονιά στις αρχές του 2021.

Όπως τονίστηκε «όλες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν προσκομιστεί. Είναι καιρός να στηριχτεί ένας κλάδος με εξαγωγικό προσανατολισμό και ελπιδοφόρα προοπτική.

Στη συζήτηση μπήκε και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, ένα πρόγραμμα που κρίνεται απαραίτητο να εφαρμοστεί τα επόμενα 2 χρόνια για την αναβάθμιση της παραγωγικής του κλάδου». 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Βόρειας Εύβοιας, «για τα νωπά σύκα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενίσχυσης λόγω πανδημίας και αναμένουμε τώρα την καταβολή για τα ξερά σύκα. 

Έχουμε στείλει τον σχετικό φάκελο στο ΥπΑΑΤ και έχει υπογραφεί από τον υπουργό κ. Λιβανό η απόφαση για ενίσχυση λόγω κορωνοϊού, στα 130 ευρώ ανά στρέμμα και αφορά όλη την Ελλάδα. Τώρα ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένουμε την σχετική υπογραφή.

Όμως υπήρξαν και μεγάλες ζημιές λόγω της κακοκαιρίας Μήδεια (Φεβρουάριο 2021). Οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ ανέφεραν ζημιές σε 8.000 δέντρα, από τα οποία τα 5.000 έχουν πάθει ολική καταστροφή. Λόγω του Κανονισμού δεν έχουμε φτάσει σε ποσοστό ζημιάς 30% για να ενταχθούμε σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Για αυτό ζητάμε μια ενίσχυση de minimis γιατί το κόστος αποκατάστασης των ζημιών είναι μεγάλο».    
 

18/06/2021 10:18 πμ

Το δείγμα ιδιώτη με το βακτηριακό έλκος ήταν στον ακάλυπτο χώρο της οικίας του, λέει η ΔΑΟΚ.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα έπειτα από σχετική ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Άρτας, όμορου της Αιτωλοακαρνανίας νομού. Αλλά, όπως τονίζει η ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, μετά από αυτή την εξέλιξη πραγματοποίησε επιπλέον δειγματοληψίες σε οπωρώνες ακτινιδίου της περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παρουσία του Pseudomonas syringae actinidiae (Psa). Από τις δειγματοληψίες που έγιναν και εστάλησαν στο ΜΦΙ για εργαστηριακή εξέταση δεν εντοπίστηκε πουθενά το βακτήριο της ακτινιδιάς.

Αναλυτικά το έγγραφο της ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας:

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση της ΔΑΟΚ Π.Ε Αιτωλ/νίας σχετικά με το φυτοπαθογόνο βακτήριο Pseudomonas syringae pv. actinidiae (Psa) στην περιοχή μας.

Σε συνέχεια της εμφάνισης του Βακτηριακού Έλκους της ακτινιδιάς, σε δείγμα που απέστειλε ιδιώτης (από 4 φυτά σε πλ. γλάστρες που διατηρούσε στον ακάλυπτο χώρο της οικίας του) στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με το Τμήμα Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ προέβη στις εξής ενέργειες: Διερεύνησε την πιθανή προέλευση των συγκεκριμένων φυτών.

Πραγματοποίησε επιπλέον δειγματοληψίες σε οπωρώνες ακτινιδίου της περιοχής της Περιφερειακής Ενότητάς μας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παρουσία του Pseudomonas syringae actinidiae (Psa).

Από τις δειγματοληψίες που έγιναν και εστάλησαν στο ΜΦΙ για εργαστηριακή εξέταση ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΠΟΥΘΕΝΑ το βακτήριο της ακτινιδιάς.

Ωστόσο η υπηρεσία μας έχει θέσει την καλλιέργεια της ακτινιδιάς στην περιοχή μας σε καθεστώς αυξημένης φυτουγειονομικής επιτήρησης.

Οι Φυτουγειονομικοί Ελεγκτές της υπηρεσίας μας συνεχίζουν τους ελέγχους και βρίσκoνται στη διάθεση των παραγωγών για περαιτέρω υποδείξεις και οδηγίες.

Επίσης καλούμε τους παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητάς μας, σε συχνή επιθεώρηση των οπωρώνων τους ώστε σε περίπτωση που εντοπίσουν οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα, να ενημερώσουν άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού- Φυτουγειονομικού Ελέγχου & Φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας, στα τηλ.:26313 61157/61679/61680. Επιπλέον υπενθυμίζουμε τόσο στους παραγωγούς , όσο και στους διακινητές ακτινιδίου της περιοχής μας, να εφαρμόζουν:

Α) τις οδηγίες σχετικά με τις ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής για το βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς και

Β) τις ορθές πρακτικές χρήσης των μέσων συσκευασίας που σχετίζονται με τη μεταφορά των νωπών καρπών ακτινιδίου προκειμένου να αποφεύγεται η εξάπλωση του βακτηρίου, οι οποίες έχουν εκδοθεί από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το ΜΦΙ και συνημμένα παραθέτονται.

15/06/2021 01:36 μμ

Το θέμα είχε αναδείξει από την περασμένη εβδομάδα ο ΑγροΤύπος.

Καταγραφή του προβλήματος και αποζημιώσεις των παραγωγών για την ακαρπία ζητά από τους αρμόδιους φορείς ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.

Όπως εξηγεί ο ίδιος:

Απέστειλα επιστολές προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ενημερώνοντάς τους για το μείζον θέμα της ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στο σύνολο των καλλιεργειών εσπεριδοειδών, ακτινιδίων κι ελιάς στην Άρτα.

Στις επιστολές αναφέρομαι στο γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδο αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής και στις τρεις βασικές καλλιέργειες του Νομού μας. Τονίζω ιδιαιτέρως ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο επηρέασαν δυσμενώς την ανθοφορία και την καρπόδεση τόσο στα εσπεριδοειδή όπου αναμένεται πτώση της παραγωγής κατά 50 έως 60 % σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, όσο και στις ελιές όπου υπάρχει γενική ακαρπία και η παραγωγή εφέτος αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 80 % έως και 90 % αναφορικά με το μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας τριετίας. Στα ακτινίδια πάλι αναμένεται μειωμένη παραγωγή κατά 35- 45% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας με συνέπεια να έχουμε σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών μας καθώς αποτελεί την πιο προσοδοφόρα καλλιέργεια του Νομού μας.

Επίσης επισημαίνω τους πιθανούς λόγους της ακαρπίας και οι οποίοι έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε δεν επέτρεψε τον σχηματισμό ανθικών καταβολών. Στη συνέχεια υπήρξαν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες τον μήνα Μάρτιο που συνοδεύτηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι να υπάρχει καταστροφή των ανθοφόρων οφθαλμών με συνέπεια την μείωση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια της καρπόδεσης και της παραγωγής.

Κατόπιν αυτών των δεδομένων, ζήτησα τον επιτόπιο έλεγχο των εν λόγω καλλιεργειών, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση της ζημιάς και να δρομολογηθούν οι κατάλληλες ενέργειες από τους αρμόδιους Φορείς για την αποζημίωση των παραγωγών.

15/06/2021 12:06 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η παραγωγή ακτινιδίων στις περιοχές της Ημαθίας και της Πιερίας με μικρές απώλειες λόγω των άστατων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών.

Αυτήν την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών όπως είναι ο βοτρύτης και γίνεται το απαραίτητο αραίωμα ακατάλληλων καρπών.

Στον Αγροτικό συνεταιρισμό Μελίκη Ημαθίας, ο γεωπόνος Δημήτρης Τζουνόπουλος μας ενημερώνει για την πορεία της καλλιέργειας μέχρι στιγμής. Στον συνεταιρισμό οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι η Hayward και η Hayward κλώνος 8 και τα συνολικά στρέμματα είναι περίπου 1500 στρέμματα. «Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε στη δημιουργία του καρπιδίου. Έχουν ολοκληρωθεί οι ψεκασμοί για βοτρύτη και τώρα γίνονται οι τελευταίες χορηγήσεις με κοκκώδη λιπάσματα τύπου 12-12-17. Συνεχίζονται επίσης μέχρι το τέλος της συγκομιδής τα ποτίσματα. Η ακτινιδιά σε περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών πρέπει να ποτίζεται ανά 3-4 ημέρες και αυτήν την περίοδο ποτίζεται ανά 5-7 ημέρες. Σίγουρα έχουμε κάποια απώλεια παραγωγής λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της άνθησης ωστόσο λόγω των νεαρών φυτεύσεων που φέτος έχουν φτάσει το 4ο έτος και είναι παραγωγικά, η παραγωγή μας φαίνεται ότι θα είναι πάνω κάτω σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα». Οι συγκομιδές ξεκινάνε μετά τις 20 Οκτωβρίου αφού πρώτα φτάσουμε τα 6,2 Brix στα σάκχαρα, καταλήγει.

Ο κ. Αντώνης Ιωαννίδης από την Ζευς Α.Ε. μας δίνει κάποιες πληροφορίες για την περιοχή της Πιερίας. Η ομάδα παραγωγών έχει περίπου 2.750 στρέμματα, η κυριότερη ποικιλία είναι η Hayward και σε μικρότερη κλίμακα χρησιμοποιούνται και άλλες ποικιλίες. Σε γενικές γραμμές οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν πλήξει ιδιαίτερα την καλλιέργεια ακτινιδίων στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας παρά μόνο σε ορισμένα κτήματα υπάρχουν απώλειες λόγω των χαλαζοπτώσεων. Αυτήν την περίοδο γίνεται το αραίωμα των καχεκτικών καρπών. Η πρακτική αυτή εξαρτάται από τον αριθμό των ακτινιδίων πάνω στο δέντρο και το σχήμα των καρπών. Επιπλέον, σε μία με δύο εβδομάδες ξεκινάνε τα χλωρά κλαδέματα με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του καρπού και τη βελτίωση των ανθοφόρων οφθαλμών για την παραγωγή ποιοτικών καρπών την επόμενη χρονιά. Τέλος, η καλλιέργεια της ακτινιδιάς είναι αρκετά απαιτητική σε νερό το οποίο χορηγείται όλο τον χρόνο μέχρι και λίγο πριν από την περίοδο των συγκομιδών η οποία ξεκινάει τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα, όπως μας εξηγούν από τον ΑΣ Καρίτσας στην Πιερία η παραγωγή φέτος προβλέπεται να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών. Έχουν προκληθεί απώλειες αφενός λόγω των χαμηλών θερμακρασιών κατά την περίοδο της άνθησης και αφετέρου λόγω του αέρα και του χαλαζιού που έπληξαν την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες. Αυτήν την περίοδο γίνεται το αραίωμα των ακτινιδίων λόγω κάποιων προβλημάτων με την ανθοφορία. Σκοπός της καλλιεργητικής πρακτικής είναι να αφαιρεθούν οι ακατάλληλοι προς πώληση καρποί, να αποφευχθεί η εμφάνιση ενωμένων καρπών (πεταλούδες) και να επιτευχθεί μεγάλο μέγεθος καρπών.

11/06/2021 11:15 πμ

Ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ενημέρωσε με ανακοίνωσή της, όλους τους παραγωγούς ακτινιδίων, καθώς και όλους όσοι διακινούν καρπούς και φυτά ακτινιδιάς, όπως εξαγωγείς φυτωριούχους, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς κ.λπ. ότι στη γειτονική Αιτωλοακαρνανία εμφανίστηκε η ασθένεια «Βακτηριακό έλκος της Ακτινιδιάς» που προκαλείται από τον επιβλαβή οργανισμού καραντίνας βακτήριο Pseudomonas syringae p.v. actinidiae.

Το βακτήριο μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις με διακίνηση μολυσμένων φυτών προς φύτευση (φυτώρια), τα μολυσμένα καλλιεργητικά εργαλεία (π.χ. κλαδέματος), καθώς και με μολυσμένα οχήματα που φέρουν χώμα η υπολείμματα φύλλων στους τροχούς, τα μέσα συσκευασίας (τελάρα, bins).

Σε μικρές αποστάσεις μεταφέρεται από μολυσμένο οπωρώνα με τον άνθρωπο (παπούτσια που φέρουν λάσπες, ρούχα κ.λπ.) τον αέρα, τη βροχή, την γύρη, το νερό ποτίσματος, τα ζώα, τα φυτικά υπολείμματα (φύλλα, βλαστοί κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά γι’ αυτό και συνιστάται στους παραγωγούς:

-να γίνεται συχνή επιθεώρηση των δέντρων για τον εντοπισμό ύποπτων συμπτωμάτων

-να χρησιμοποιείται υγιές και πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό (με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο) για την εγκατάσταση νέων οπωρώνων.

Το βακτήριο είναι καταστρεπτικό για την καλλιέργεια ακτινιδιάς και ενδεχόμενη εμφάνιση του στην περιοχή μας θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της ΔΑΟΚ ΠΕ Άρτας είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου για περαιτέρω οδηγίες και υποδείξεις, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΔΑΟΚ.

Όπως μας είπαν από την εν λόγω ΔΑΟΚ: «εμείς προειδοποιούμε με την ανακοίνωσή μας, καθώς μας έχει αποστείλει έγγραφο και το αρμόδιο τμήμα του ΥπΑΑΤ, το υπ’ αριθμόν 4848/128506 17/05/2021».

03/06/2021 04:42 μμ

Επιβεβαίωση για το αίτημα Λιβανού για οικονομική ενίσχυση, προς το υπουργείο Οικονομικών.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Ιουνίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, παρουσία του βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη, του προέδρου της Συκικής Παναγιώτη Παπαγεωργίου και του διευθυντή της συνεταιριστικής οργάνωσης Γιώργου Αγγελόπουλου, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους Μεσσήνιους, ότι εντάχθηκαν περίπου 147 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών και μάλιστα με ποσοστό ενίσχυσης 80%, αντί του 30% που είναι το γενικό ποσοστό στήριξης για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην παραπάνω αναδιάρθρωση συμπεριλαμβάνεται και η καλλιέργεια του σύκου (που πάει για αποξήρανση), εξηγούν από την Συκική, η οποία χρόνια τώρα αγωνίζεται για ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Επίσης, ο υπουργός, όπως μας είπαν από την Συκική, τόνισε πως το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης το συνολικό, θα είναι από τα πρώτα που θα υλοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συκικής δεσμεύθηκε ότι η αναδιάρθρωση του σύκου (που πάει για αποξήρανση) θα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα λόγω της δυναμικής του προϊόντος και της εμπεριστατωμένης μελέτης που έχει κατατεθεί από τη Συκική, με αισιόδοξη πρόβλεψη ενδεχόμενης έναρξης υλοποίησης εντός του έτους 2021 κι όχι το 2022 που προβλέπεται να ξεκινήσουν οι αναδιαρθρώσεις.

Τέλος, ο υπουργός, λένε από την Συκική, τους παρέσχε ενημέρωση, αναφορικά με την αποστολή σχετικού αιτήματος προς το υπουργείο Οικονομικών για την έγκριση οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών αποξηραμένου σύκου των νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ευβοίας, στα πλαίσια στήριξης του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid -19, θέμα για το οποίο έγραψε από την Τετάρτη ο ΑγροΤύπος (δείτε πατώντας εδώ).