Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, στις 9/10/2022, μεταξύ των συνεταιρισμών που παράγουν επιτραπέζια ελιά Καλαμών από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Α.Σ. Αρχαία Ωλένεια Αιτ/νίας Σταμνά Μεσολογγίου κ. Γεώργιος Μιμμής, «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και συμφωνήσαμε σε κάποια θέματα, ενώ σε άλλα υπήρξε διαφωνία.
Συμφωνήσαμε ότι το Καλαμάτα Olive όπως είναι με την απόφαση «Γεωργαντά» μας καλύπτει. Από την πλευρά του οι Μεσσήνιοι θέλουν να προσφύγουν εκ νέου στο ΣτΕ. Όμως αν υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα μια λύση στο πρόβλημα που να καλύπτει όλη την Ελλάδα και θα γίνει αποδεκτή από όλους τους φορείς του κλάδου (παραγωγούς, μεταποιητές, εξαγωγείς) τότε θα κάνουν πίσω όσον αφορά τη νέα προσφυγή.
Οι παραγωγοί της ελιάς Καλαμών δεν είναι οργανωμένοι σε συνεταιριστικά σχήματα. Κατατέθηκε πρόταση για να ξεκινήσουν συζητήσεις με στόχο να ιδρυθεί ένας πανελλαδικός φορέας παραγωγών (που θα περιλαμβάνει μέλη συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και αγροτικών συλλόγων) όλων των ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς, ο οποίος θα συνεργάζεται με τη Διεπαγγελματική και θα εκπροσωπεί τους παραγωγούς. Θα συζητά θέματα που αφορούν το κόστος παραγωγής, οι εργάτες γης, οι μηχανισμοί ελέγχου διάθεσης ελιών εισαγωγής (ελληνοποίησεις), οι τιμές πώλησης του προϊόντος».
Στο μεταξύ οι συνεταιρισμοί:
Α.Σ. ΑΡΧΑΙΑ ΩΛΕΝΕΙΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ STAMNA OLIVES
Α.Σ. ΓΕΡΑΚΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Α.Σ. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΤΡΙΧΩΝΙΔΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Ο.Π. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Α.Σ. ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΚΥΝΟΣ
εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για την συνάντηση στην Καλαμάτα η οποία αναφέρει τα εξής:
«Μετά από πρόσκληση που είχαμε απευθύνει προς τους φορείς από την Μεσσηνία συναντηθήκαμε, στις 09/10/2022, στο φιλόξενο χώρο του επιμελητήριου Καλαμάτας. Νιώθουμε την ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε ότι:
1. Στον κλάδο της ελιάς καλαμών δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, δεν υπάρχουν πλευρές αλλά μόνο Έλληνες παραγωγοί και Έλληνες μεταποιητές, τυποποιητές και εξαγωγείς που έχουν κοινό στόχο την παραγωγή και προώθηση του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.
2. Επιτέλους έγινε το πρώτο βήμα και καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε και να καταλάβουμε σε ποια σημεία συμφωνούμε και σε ποια διαφωνούμε. Μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία.
3. Δεν εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς παρά μόνο τα μέλη των 5 Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών. Οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί είναι «ανοργάνωτοι» (δεν ανήκουν σε Ο.Π.). Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους φορείς (Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Συλλόγους ελαιοπαραγωγών, ΔΟΕΠΕΛ, ΠΕΜΕΤΕ, Επιμελητήρια κλπ ) για να ξεκινήσει ο διάλογος για μια εμπορικά ρεαλιστική λύση αποδεκτή από όλους τους τομείς του προϊόντος (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής) και όλους τους νομούς της χώρας.
4. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε την κατάργηση της απόφασης «Γεωργαντά» όπως γράφεται στον τύπο. Η απόφαση «Γεωργαντά» επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ποικιλίας όπως προβλέπεται και από την κοινοτική νομοθεσία, όπως συμβαίνει και στις άλλες δημοφιλής ελληνικές ποικιλίες της χώρας που έχουν ΠΟΠ ώστε να μπορούμε να πουλάμε τις ελιές μας όπως κάναμε τόσα χρόνια. Να τονίζουμε ότι η απόφαση του ΣΤΕ μας το απαγόρευε. Αν η απόφαση καταργηθεί είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι παραγωγοί πλην της Μεσσηνίας και οι μεταποιητές, τυποποιητές και εξαγωγείς της χώρας πλην της Μεσσηνίας δεν θα μπορούν να πουλήσουν και να εξάγουν το προϊόν. Αυτό θα έχει άμεσο κίνδυνο να χαθεί το εισόδημα του Έλληνα ελαιοπαραγωγού.
5. Παρακαλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μας αφήσουν να συζητήσουμε και να μην εμπλακούν στην διαδικασία. Γνωρίζουμε καλύτερα τα προβλήματα μας και όταν χρειαστεί θα τους καλέσουμε.
6. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς είναι το μόνο αναγνωρισμένο όργανο από την πολιτεία για την προάσπιση των συμφερόντων της Ελληνικής παραγωγής και δεν αμφισβητείτε ο ρόλος της. Άλλωστε στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν 2 μέλη από τους 5 υπογράφοντες Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
7. Δεν θέλουμε να θωρακίσουμε το ΠΟΠ ή να το επεκτείνουμε σε όμορους νομούς, όπως λανθασμένα λέγεται αλλά να δοθεί μια Εθνική λύση για όλους τους ελαιοπαραγωγούς στην Ελλάδα που καλλιεργούν ελιά καλαμών. Η θωράκιση θέλουμε να γίνει έναντι των τρίτων χωρών.
8. Και τέλος δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα κανενός παρά μόνο τα δικά μας και παλεύουμε για το μέλλον του προϊόντος.
Ας αρχίσουμε επιτέλους να συζητάμε για τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας όπως το κόστος παραγωγής, οι εργάτες γης, οι μηχανισμοί ελέγχου διάθεσης ελιών εισαγωγής (ελληνοποίησεις), οι τιμές πώλησης του προϊόντος και οι ποσότητες διάθεσης σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Ας αναζητήσουμε τις λύσεις και ας αφήσουμε στην άκρη τα μικροσυμφέροντα που οδηγούν σε συγκρούσεις με αποτέλεσμα βρίσκουν χώρο για δράση άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες. Ας ενωθούμε για να διασφαλίσουμε το προϊόν της Ελληνικής ελιάς καλαμών».
Έντονες συζητήσεις έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με επιβολή προστίμων στη διακίνηση ελαιολάδου με τενεκέ.
Τελικά μετά από «πιέσεις» των ελαιοπαραγωγών η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα της διακίνησης του ελαιολάδου.
«Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων συμβαίνει άτυπα στην ελληνική πραγματικότητα. Για όσους θέλουν να είναι απολύτως νομότυποι, μπορούν να χρησιμοποιούν μικρότερες συσκευασίες των 5 λίτρων», λέει ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε σχεδιάσει κάποια αλλαγή στη μεταφορά ελαιολάδου με τενεκέδες. Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες δεν ισχύουν. Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017». Και πρόσθεσε: «η μεταφορά μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβάσεων. Αυτό το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι έπρεπε. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες: δεν προχωράμε σε αλλαγές».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν ελαιόλαδο ή δωρίζουν ελαιόλαδο σε συγγενείς και φίλους για ίδια κατανάλωση.
Όμως είναι τελικά το πρόβλημα ο τενεκές;
Ο Μύρων Χιλετζάκης, ελαιοπαραγωγός, Αντιπρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, ανακοίνωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το ερώτημα είναι εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας; Γιατί το 2017 είχαμε ένα νόμο πάλι στο ελαιόλαδο που λέει στην εστίαση θα πρέπει να υπάρχουν ατομικές φιάλες ελαιόλαδου, συσκευασμένες με πώμα μιας χρήσης. Εφαρμόστηκε αυτός ο νόμος; Όχι δεν εφαρμόστηκε.
Ο ίδιος νόμος έλεγε ότι απαγορεύεται η εστίαση να αγοράσει από παραγωγό σε 17λιτρο τενεκέ. Θα πρέπει ο παραγωγός να πάρει άδεια τυποποιητή, δηλαδή να κάνει μια ατομική επιχείρηση. Αυτό ισχύει και σήμερα.
Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους ελαιοπαραγωγούς είναι ότι από την 1η Οκτωβρίου 2025 θα πρέπει να βγάζουν ηλεκτρονικά παραστατικά διακίνησης ελαιοκάρπου. Με αυτό θα γίνεται ιχνηλασιμότητα του προϊόντος που γίνεται ελαιόλαδο και διασταύρωση με τα παραστατικά που βγάζει το ελαιοτριβείο είτε προς φύλαξη είτε προς σπίτι. Θυμίζουμε ότι το ελαιόλαδο που γράφει ότι είναι για το σπίτι ο παραγωγός δεν μπορεί να το πουλήσει. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Έρχεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με βάση αυτά τα στοιχεία θα κάνει διασταυρώσεις με το ελαιοκομικό μητρώο που έχει. Όλα αυτά είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων.
Το πρόβλημα είναι διαδικαστικό γιατί από 1η Οκτωβρίου θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί (με μέση ηλικία 63 ετών) να βγάζουν ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής ελαιοκάρπου στο χωράφι για να φύγει να πάει στο ελαιοτριβείο. Όταν βγάζαμε έντυπα παραστατικά αναγράφαμε «δελτίο αποστολής προς ζύγιση» γιατί ο παραγωγός δεν κάνει ζύγισμα στο χωράφι. Δεν γνωρίζουμε αν η πλατφόρμα θα δεχτεί «δελτίο αποστολής προς ζύγιση».
Εκτιμώ ότι ο παραγωγός δεν μπορεί να υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία στο χωράφι και θα υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή της. Αυτό θα πρέπει να το προβλέψουν από τώρα στην κυβέρνηση».
Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι μειωμένες επιδοτήσεις της ΚΑΠ με τα αποτυχημένα οικολογικά σχήματα και η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταστρέφουν την πρωτογενή παραγωγή και ξεσηκώνουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Στην Κρήτη, σήμερα Τετάρτη (15/1) γίνεται το παγκρήτιο συλλαλητήριο των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, στο Ηράκλειο, στην Περιφέρεια. Για τη μαζική συμμετοχή οι Σύλλογοι έχουν τις εξής προσυγκεντρώσεις στα Χανιά: Στις 8.30 π.μ. στο δημαρχείο Πλατανιά, στις 9 π.μ. στον κόμβο του ΒΙΟΠΑ, στις 9.30 π.μ. στον κόμβο των Καλυβών. Στο Ηράκλειο, προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ. στο Παγκρήτιο Στάδιο.
Δυναμική συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις αποφάσισε ο Αγροτικός Σύλλογος Λαμίας, με στήσιμο μπλόκου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Ανθήλης. Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Λαμίας, με τη συμμετοχή αγροτών από τα χωριά του Σπερχειού και αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, αποφασίστηκαν ο συντονισμός των κινητοποιήσεων με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και το στήσιμο του μπλόκου.
Στον Βόρειο Έβρο, με μαζική συμμετοχή και εποικοδομητικό διάλογο πραγματοποιήθηκε, μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Βύσσας, Ορεστιάδας, Τριγώνου, το Σάββατο (11/1/2025), στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, σύσκεψη των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων του βόρειου Έβρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της περιοχής, ενώ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μπλόκου με αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο των Καστανεών, την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Κωπαΐδας στη Βοιωτία. Η κατάληψη στο Διοικητήριο της Λιβαδειάς συνεχίζεται αφού οι αγρότες δεν παίρνουν καμία απάντηση για τα προβλήματά τους, μεταξύ των οποίων είναι το πρόβλημα της άρδευσης, ούτε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ούτε από τα αρμόδια υπουργεία.
Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 6:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη, στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας, με στόχο οι αγρότες να συναποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αντίστοιχη σύσκεψη θα πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Τυρνάβου σήμερα Τετάρτη (15/1), στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όπως και στα Φάρσαλα, επίσης στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΟΕΒ. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν επίσης συσκέψεις στην Ελασσόνα και στην Αγιά της Λάρισας.
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί σε σύσκεψη αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής την Πέμπτη (16/1), στο Δημαρχείο Εορδαίας, στις 7.30 το απόγευμα, για τον συντονισμό της δράσης και την προετοιμασία κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο των αγωνιστικών αποφάσεων που πάρθηκαν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) για πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη.
Επίσης την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα» καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γυψοχωρίου.
Δυναμικές κινητοποιήσεις, προς τα τέλη του Ιανουαρίου, προετοιμάζονται να κάνουν οι αγρότες της Πιερίας, με σκοπό να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για τα σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν αποκλεισμούς δρόμων, κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τα τρακτέρ ακόμη και στην Εθνική Οδό.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει επαφές με αγροτικούς συνεταιρισμούς της Πιερίας για τη χάραξη κοινής στρατηγικής.
Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν καλλιέργειες το 2023 και 2024, όπως και οι δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ με λάθη πληρωμών. Επίσης υπάρχει ακρίβεια σε καύσιμα, λιπάσματα και άλλες πρώτες ύλες».
Αναβρασμός επικρατεί στην Κρήτη με αφορμή το Παγκρήτιο αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Τετάρτη (15 Ιανουαρίου).
Αυτή την φορά όλοι οι κλάδοι του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και ζητούν λύση στα προβλήματά τους. Οι ανακοινώσεις Τσιάρα δεν ικανοποίησαν τους παραγωγούς.
Κάλεσμα απευθύνει με ανακοίνωσή της η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών - Κτηνοτρόφων - Αμπελουργών - Ελαιοπαραγωγών - Μελισσοκόμων - Αλιέων - Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων κ.λ.π, αλλά και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων.
«Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου, το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου 2025, παρουσία εκπροσώπων όλων των κλάδων του Πρωτογενή Τομέα (ελαιοκομία-αμπελουργία-κτηνοτροφία-μελισσοκομία-αλιεία-παραγωγή οπωροκηπευτικών κλπ), καλείστε την Τετάρτη (15/1/2025), ημέρα διεξαγωγής του Παγκρήτιου Συλλαλητηρίου, να στηρίξετε έμπρακτα το δίκαιο αγώνα μας», αναφέρει το κάλεσμα της Επιτροπής.
Αιτήματα Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
1. Το γάλα να πάρει την αξία που έχει στην Πάνω Ελλάδα και να μπορεί το Κρητικό Γάλα να γίνεται Π.Ο.Π προϊόντα ( όπως η Φέτα στην Ηπειρωτική Ελλάδα)
2. Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης ώστε να υπάρχει τεχνική λύση και στελέχωση των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση Ζωονόσων.
3. Η αύξηση του αφορολόγητου και του ακατάσχετου ορίου των οικονομικών Ενισχύσεων άνω των 7.500 ευρώ που είναι σήμερα.
4. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και Τροποποίηση κανονισμού.
5. Ίση κατανομή ενισχύσεων όσον αφορά την Κρήτη σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
6. Αυστηροί έλεγχοι των Ελληνοποιήσεων στα προϊόντα του Πρωτογενή τομέα.
7. Αποκατάσταση Νέων Κτηνοτρόφων του 2021 σχετικά με την ΚΥΑ Λιβανού.
8. Ένταξη Αγροτοκτηνοτρόφων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
9. Ενεργοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλο τον Πρωτογενή Τομέα μέσω Τιμολογίων.
ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
1. Επιδότηση στο Κόστος Παραγωγής (Ενέργεια, καύσιμα)
2. Επιδοτούμενη αναμπέλωση στα επιτραπέζια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
3. Κόκκινα Δάνεια σε όλα τα Funds
ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ
1. Συνδεδεμένη ενίσχυση βάσει της παραγωγής ελαιολάδου.
2. Ειδική ενίσχυση σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
3. Χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό των βροχοπτώσεων.
4. Αναδιανομή επιδοτήσεων με ενίσχυση των δενδρωδών καλλιεργειών (ελιές) λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση κόστους παραγωγής και τελική αξία προϊόντος.
5. Μείωση του κόστους παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά) στα Ελαιουργεία , στις Γεωτρήσεις Άρδευσης που ανήκουν σε Ομάδες Παραγωγών και σε Συνεταιρισμούς, με υποχρεωτική διασύνδεση τους από τον Δ.Ε.Δ.Η.Ε..
6. Έγκριση Ελαιολάδου Π.Γ.Ε Κρήτης.
ΑΛΙΕΙΑ
1. Εισβολικά ξενικά είδη, αποζημίωση για αλιευτικά εργαλεία, απώλεια εισοδήματος και εργατοώρες και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
2. Θηλαστικά είδη (φώκιες, χελώνες, δελφίνια κλπ), αποζημίωση αλιευτικών εργαλείων και απώλεια εισοδήματος, και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
3. Επιδότηση για Νέους Αλιείς
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
1. Οικονομική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω ξηρασίας το 2024 στο Ν. Ηρακλείου
2. Ελληνοποιήσεις μελιού.
3. Παράταση παλαιού προγράμματος βιολογικών και άμεση προκήρυξη του νέου προγράμματος.
4. Μέτρα αντιμετώπισης για το αυξημένο κόστος παραγωγής.
5. Τροποποίηση του Κανονισμού για τη μελισσοκομία στον ΕΛΓΑ.
6. Να σχεδιαστούν στρατηγικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (Ξηρασία) στην μελισσοκομία της Κρήτης
Ένα δυνατό πανθεσσαλικό μπλόκο, που θα στηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης της ΕΟΑΣΝΛ και των αγροτικών συλλόγων, που έγινε απόγευμα της Παρασκευής (10/1/2025), στα γραφεία του συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν τοπικές συσκέψεις σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη, προπομπός του πανθεσσαλικού μπλόκου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουκούτσης.
«Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις. Τα αιτήματα είναι γνωστά», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζος Μαρούδας.
Για μια απελπιστική κατάσταση που υπάρχει στους αγρότες έκανε λόγο ο δήμαρχος Τυρνάβου και γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ κ. Στέλιος Τσικριτσής. «Έχουμε αιτήματα επιβίωσης που θα πρέπει να επιλυθούν», τόνισε.
Συνάντηση στην Ημαθία
Στο μεταξύ ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί τα μέλη αλλά και όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (16/01/25), στο Δημαρχείο Εορδαίας.
Όπως αναφέρει «στα πλαίσια των αγωνιστικών αποφάσεων που πάρθηκαν στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) τον προηγούμενο μήνα, όπου αποφασίστηκαν πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά στην σύσκεψη και να αποφασίσουμε τον τρόπο που θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.
Τα προβλήματα είναι αυτά που μας ενώνουν, οργανώνουμε τον αγώνα μας μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και συντονιζόμαστε πανελλαδικά. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά ώστε να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα που γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Ότι κερδίσαμε μέχρι τώρα το κερδίσαμε μέσα από τους αγώνες μας. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε.
Ο σύλλογός μας θα συμμετέχει και στην σύσκεψη που διοργανώνει η ΠΕΜ, τη Δευτέρα (13 Ιανουαρίου), στις 17:00 στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, με Συλλόγους από την Βόρεια Ελλάδα.
Διεκδικούμε:
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες. Αντίστοιχα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους, την καραντίνα.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
- Να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλα τα προϊόντα που είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων».
Μπλόκο στην Φθιώτιδα
Σε μαζική σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Λαμίας, με τη συμμετοχή αγροτών από τα χωριά του Σπερχειού και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου (11/1), αποφασίστηκε ο συντονισμός των κινητοποιήσεων με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και το στήσιμο μπλόκου στην εθνική οδό, στο ύψος της Ανθήλης, από την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2025. Οι περιοδείες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και οι συσκέψεις αγροτικών συλλόγων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με σκοπό τη συγκέντρωση τρακτέρ και μηχανημάτων και σε άλλα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της Φθιώτιδας.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, θα επισκεφθεί τα Χανιά την ερχόμενη Δευτέρα (13 Ιανουαρίου), ενώ την επομένη ημέρα θα βρίσκεται στο Ηράκλειο, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Θυμίζουμε την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από όλη την Κρήτη.
Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν ως αντίδραση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, τα οποία έχουν οδηγήσει σε έντονη οικονομική κρίση την αγροτική οικονομία σε ολόκληρο το νησί.
Στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) έκαναν σύσκεψη, στις 6 Ιανουαρίου, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Κρήτης, στην οποία αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε παγκρήτια κινητοποίηση. Επίσης εξετάζουν τη δυνατότητα για να υπάρξει συντονισμός με αγροτικούς συλλόγους και για αυτό, σήμερα Πέμπτη (9/1), ενώσεις και αγροτικοί φορείς θα συναντηθούν στην ΕΑΣΗ, με στόχο να καθορίσουν την στρατηγική τους.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διεκδικούν ουσιαστικές λύσεις, με στόχο την ανακούφιση από την οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
Ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, ανακοίνωσε στον ΑγροΤύπο ότι «σίγουρα θα υπάρξουν συναντήσεις με τον υπουργό ΑΑΤ. Όμως αυτό δεν έχει να κάνει με το συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί κανονικά και αναμένεται να έχει μαζική συμμετοχή».
Έρχονται κινητοποιήσεις και στα νησιά του Αιγαίου
Στο μεταξύ αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη το περασμένο Σάββατο (4/1), με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Αγροκτηνοτροφικών Συλλόγων της Λέσβου, αλλά και ο Ρίζος Μαρούδας από τη γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ).
Όπως τονίζουν «στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης ήταν τα επίκαιρα και διαχρονικά προβλήματα των αγροτών στα νησιά μας και οι πιέσεις που θα πρέπει να ασκήσουμε το επόμενο διάστημα συντονισμένα».
Σε μία περίοδο που η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχει εξαγγείλει παναγροτικές κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οι νησιωτικοί σύλλογοι ξεκινάνε περιοδείες και συνελεύσεις για ενημέρωση και ξεσηκωμό των αγροτών.
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου, «για την περιοχή της Σάμου που ακόμα η ελαιοκομική περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί, δυστυχώς βιώνουμε τις χαμηλές επιδόσεις στην ελαιοκομία, αλλά και την πτώση της τιμής του λαδιού κάτω από το κόστος παραγωγής. Διαπιστώσαμε στους λογαριασμούς μας μείωση των ενισχύσεων πάνω από 30%, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται τα ασφάλιστρα σε ΕΛΓΑ και ΕΦΚΑ (π.χ. για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία από 141,80 € πάει στα 145,63 €). Τα έργα υποδομής που όφειλαν να γίνουν, όπως αρδευτικά δίκτυα και αγροτική οδοποιία, είναι τελευταία έως λείπουν από την ιεράρχηση κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ για το μεγάλο πρόβλημα με τα αγριογούρουνα ακόμα αναμένουμε τις κινήσεις των αρμοδίων. Είμαστε σε επικοινωνία με τους Συλλόγους των νησιών, είναι κοινά τα προβλήματα αλλά και οι ανάγκες μας για να μείνουμε στο τόπο μας, να μην ξεκληριστούμε, να διασφαλίσουμε το δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε από τη δουλειά μας με αξιοπρέπεια».
Η ΕΟΑΣΝΛ οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη αγροτών, την Παρασκευή (10 Ιανουαρίου) στις 6 το απόγευμα στον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου.
Όπως τονίζει η ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας) στην ανακοίνωσή της: «σε μια καταστροφική χρονιά για τα εισοδήματα των αγροτών σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες, με υψηλότατο κόστος παραγωγής και χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας δεν υπάρχει άλλη λύση από την διεκδίκηση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε.
Καλούμε όλους τους αγρότες, εκπροσώπους Συλλόγων και Συνεταιρισμών να συμμετέχουν στην σύσκεψη, να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων».
Δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την τόση γρήγορη κατάρρευση της τιμής παραγωγού στο ελαιόλαδο, υποστηρίζουν οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις.
Να τονίσουμε ότι η πτώση των τιμών στην Ισπανία έχει επηρεάσει και τις τιμές στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιταλία στην οποία παραμένουν σε σταθερά επίπεδα.
Η ASAJA de Castilla-La Mancha, στις αρχές του 2025, καταγγέλλει ότι η πτώση των τιμών ανταποκρίνεται περισσότερο σε κερδοσκοπικές κινήσεις παρά στην πραγματικότητα της αγοράς. Τονίζει δε ότι δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για μια τόσο γρήγορη πτώση της τιμής παραγωγού του ελαιολάδου, ενώ αναφέρει κερδοσκοπικές κινήσεις ως τον κύριο λόγο για αυτή την κατάρρευση.
Όπως εξηγεί η ισπανική οργάνωση, οι παράτυπες και καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές, μεσαζόντων και εμπορικών φορέων, προκαλούν αστάθεια στην αγορά ελαιολάδου, οι συνέπειες των οποίων επιβαρύνουν μόνο τους παραγωγούς.
Ο πρόεδρος της αγροτικής οργάνωσης, José María Fresneda, δήλωσε ότι «πριν από ένα χρόνο, όταν ουσιαστικά δεν υπήρχε παραγωγή, κάποιοι μιλούσαν για τις υψηλές τιμές του ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ. Τώρα, η πτώση των τιμών είναι για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα προς ικανοποίηση των καταναλωτών, αλλά κανείς δεν θυμάται ότι οι μόνοι που επηρεάζονται αρνητικά είναι οι παραγωγοί και ότι το κόστος ελαιοκαλλιέργειας όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά και αυξήθηκε».
Όπως ανέφερε το δεδομένο είναι ότι «στην τροφική αλυσίδα χάνουν πάντα είτε οι καταναλωτές είτε οι αγρότες, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα νόμο που πρέπει να ελέγχει και να διασφαλίζει την ισορροπία των τιμών (ισπανικός νόμος για τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής - δεν υπάρχει στην Ελλάδα). Ο ισπανικός ελαιοκομικός τομέας έχει πολύ υψηλό κόστος παραγωγής και πολλές δυσκολίες στην εύρεση εργατικού δυναμικού και τέτοιου είδους μειώσεις των τιμών δεν πρέπει να επιτρέπονται».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το σύστημα Poolred, στην Ισπανία, τον Ιανουάριο του 2025 η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο έχει μειωθεί, κατά 51%, σε σχέση την τιμή του Ιανουαρίου του 2024, από τα 8,87 στα 4,35 ευρώ/κιλό. Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου έχει υποχωρήσει, κατά 53%, από 8,37 στα 3,90 ευρώ/κιλό και το μειονεκτικό (λαμπάντε ή βιομηχανικό) έχει υποχωρήσει, κατά 59%, από 7,96 σε 3,29 ευρώ/κιλό.
«Αυτές οι τιμές δεν δικαιολογούνται επαρκώς και τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αυξηθούν σε πιο λογικά επίπεδα και να επανέλθει η κανονικότητα», τονίζει η ισπανική αγροτική οργάνωση.
Τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, παρουσίασαν οι συνεταιριστές της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα, σε συνάντηση που είχαν στις 3/1/2025.
Στο τραπέζι τέθηκαν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν αχλάδια, σταφύλια και ροδάκινα, καθώς και η ανάγκη για επιπλέον ενισχύσεις στους παραγωγούς, οι οποίοι πλήττονται από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και των καιρικών φαινομένων.
Οι συνεταιριστές επέμεναν στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αποζημίωσης των αχλαδιών στο Δήμο Τυρνάβου, για την μικροκαρπία και την κακή ποιότητα λόγω καιρικών συνθηκών.
Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος της μη καταβολής ενισχύσεων για τον περονόσπορο στα αμπέλια (οινοποιήσιμα και επιτραπέζια) του Τυρνάβου.
Από την πλευρά του ο κ. Κέλλας τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης της στενής συνεργασίας με τους αγρότες.
Ο κ. Λάμπρος Ντέλας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές στα αχλάδια είναι μειωμένες λόγω ποιότητας και μικροκαρπίας. Οι τιμές πώλησης φτάνουν έως και 40% κάτω από τα περσινά επίπεδα. Ζητάμε να αποζημιωθεί η καλλιέργεια της αχλαδιάς. Μειωμένη παραγωγή έχουμε και στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου. Περιμένουμε απάντηση από την ΕΕ για τις αποζημιώσεις στα αμπέλια».
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Συνεταιρισμοί: Α.Σ. Δένδρων – Ο.Π. Γαία Φρούιτ, Α.Σ. Δένδρων – Ο.Π. Άργισσα, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Α.Σ. Πλατανουλίων – Φρουτοπηγή, ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Α.Σ. Αργυροπουλίου, Α.Σ. Αμπελώνας, Α.Σ. Δαμασίου και Α.Σ. Γιάννουλης.
Στο νέο πρόγραµµα, που προωθεί το ΥπΑΑΤ, για τη µείωση αποτυπώµατος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια, αναφέρθηκε ο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε παραγωγούς στους Σοφάδες της Καρδίτσας.
Με την σχετική παρέµβαση, που θα αντικαταστήσει το Μέτρο Απονιτροποίησης, θα χρηµατοδοτηθεί βαµβάκι και βιοµηχανική ντοµάτα. Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ.
Για την επίτευξη του στόχου µείωσης του αποτυπώµατος άνθρακα κατά 20% οι δικαιούχοι πρέπει να εφαρµόσουν ενδεικτικά κάποιες δεσµεύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Θα περιλαμβάνει τριετείς δεσμεύσεις για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 20%, από το πρώτο έτος δεσμεύσεων μέχρι και το τρίτο έτος, ενώ θα προβλέπεται και παράταση διετίας αν και εφόσον κριθούν θετικά τα αποτελέσματά του.
Όπως ανέφερε ο υπουργός ΑΑΤ, οι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορούν να εξασφαλίσουν μια «σημαντική ενίσχυση που εκτιμάται στα 40 ευρώ ανά στρέμμα».
Για τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο βαμβάκι, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος δεν μπορεί να στηρίζεται σε επιδοματική λογική.
Στο θέμα της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι και την ανάγκη μείωσης του πλαφόν ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, ο υπουργός δήλωσε ότι «θα κάνει ότι μπορεί» για να μην την χάσουν οι παραγωγοί.
Ακόμη κατέστησε σαφές ότι οι «κινητοποιήσεις, χωρίς ουσιαστικά αιτήματα, ταλαιπωρούν την υπόλοιπη κοινωνία».
Ο κ. Κώστας Τζέλλας, Πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός ΑΑΤ δεν είπε κάτι ουσιαστικό για την μείωση του πλαφόν στο βαμβάκι παρά αόριστα ότι θα κάνει ότι μπορεί.
Μίλησε ακόμη για ένα πρόγραμμα μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, που σχεδιάζει το ΥπΑΑΤ, για το οποίο ακόμη δεν έχουμε ενημερωθεί πως θα το εφαρμόσουμε. Μας μιλάνε για σπορά βίκου το φθινόπωρο και να το συγκομίζουμε την άνοιξη και μετά να βάζουμε βαμβάκι. Όμως τα κονδύλια που θα διατεθούν για το μέτρο θα επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής έκτασης βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα (περί τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα);
Όλα αυτά είναι θεωρητικά και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα που έχουν οι παραγωγοί. Εμείς έχουμε έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους, όπως αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) στη Νίκαια της Λάρισας, γιατί έχουμε προβλήματα επιβίωσης».
Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν:
- Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε αγροτοκτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης απώλεια παραγωγής και εισοδήματος λόγο και της χαμηλής τιμής.
- Άμεσα μέτρα και αποζημίωση στο 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για την κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και την δημιουργία των κοπαδιών με ευθύνη του κράτους.
- Να γίνει με κρατική ευθύνη μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
- Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειες μας.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
- Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Φέτος στα αιτήματα µπαίνουν και οι συµφωνίες της ΕΕ για ελεύθερο εµπόριο µε τρίτες χώρες, όπως αυτή της Mercosur.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του στη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς η ρύθμιση καλύπτει αποκλειστικά συγκεκριμένα δάνεια που ανήκουν σε ένα μόνο fund/διαχειριστή, αφήνοντας εκτός χιλιάδες δάνεια που βρίσκονται στα χέρια άλλων φορέων διαχείρισης.
Η προσέγγιση αυτή δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις, ενώ υπονομεύει τη συνολική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Θεωρούμε απαράδεκτο να προωθείται μια ρύθμιση περιορισμένης εμβέλειας, όταν το σύνολο των αγροτών που παλεύουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση.
Να σημειώσουμε ότι το επάγγελμα της κτηνοτροφίας είναι ένα εξαιρετικά κοστοβόρο επάγγελμα και απαιτεί υψηλή χρηματοδότηση σε συνδυασμό με το ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν ποτέ να λάβουν δάνειο με εγγυήσεις αέρα, όπως κάνανε διάφορες άλλες επιχειρήσεις, με λόγια μάλιστα μερικών επιχειρηματιών να έχουν ακουστεί και εντός της βουλής σε ακροαματικές διαδικασίες αναφέροντας πως για υποθήκη βάλανε αέρα ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγκαζόταν από τις ίδιες τράπεζες να υποθηκεύουν σπίτια και αγροκτήματα.
Η Θέση του ΣΕΚ:
Κάθε νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι συνολική και να αφορά όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή στον οποίο ανήκουν.
Οι αγρότες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των κόκκινων δανείων τους με βάση την τιμή αγοράς του δανείου από το fund ή τον διαχειριστή. Συγκεκριμένα, εάν ένα fund ή διαχειριστής αγοράσει ένα δάνειο για 10.000 ευρώ, ο αγρότης να μπορεί να το αποπληρώσει με ένα λογικό περιθώριο, 10-20%, δηλαδή με 11.000 ή 12.000 ευρώ.
Η πρότασή μας είναι δίκαιη και ρεαλιστική, εξασφαλίζοντας:
- Τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
- Την αποφυγή πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και της αγροτικής γης.
- Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, αγροτών και πιστωτικών ιδρυμάτων.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να ακούσει τη φωνή των αγροτών, υιοθετώντας μία δίκαιη και ρεαλιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.
Οποιαδήποτε άλλη τακτική επιτείνει την αδικία και υπονομεύει το μέλλον του αγροτικού κόσμου οδηγώντας σε μια κατάσταση αγροτών και κτηνοτρόφων δυο ταχυτήτων, ο αγροτικός τομέας χρειάζεται λύσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες όλων και όχι διαχωρισμό.
Είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής ελαιοκάρπου και στην παραγωγή ελαιολάδου και κάποιοι έβγαλαν στην φόρα τα πρόστιμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το λάδι σε τενεκέ χωρίς δελτίο αποστολής.
Ισχύει αυτό ή βρήκαν ευκαιρία που τις πρώτες μέρες του 2025 οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο καταρρέουν και προσπαθούν να τις ρίξουν ακόμη πιο κάτω.
Στα λόγια είμαστε καλοί στην χώρα μας και όπως λέει ο λαός «ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια».
Έχουμε λοιπόν την απόφαση της ΑΑΔΕ που αναφέρει ότι αρχές του 2025 ξεκινά «προαιρετικά» η υλοποίηση της εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, για την παρακολούθηση της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και αγαθών σε πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, μετά την πρώτη παράταση που δόθηκε με απόφαση Πιτσιλή, οι προθεσμίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA για ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο είναι: Προαιρετικά μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025.
Αυτό σημαίνει ότι όταν γίνει υποχρεωτικό το μέτρο θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Επίσης επειδή ζούμε στην Ελλάδα είναι πιθανόν να δοθεί και ακόμη μια παράταση.
Η ΑΑΔΕ αναφέρει ακόμη ότι από 1η Οκτωβρίου 2025 κάθε επιχείρηση και αγρότης σε όλη την αγορά δεν θα μπορεί να διακινεί αγαθά αν δεν έχει εκδώσει ψηφιακό δελτίο αποστολής. Αν δεν το κάνει θα έχει πρόστιμο.
Συγκεκριμένα τα πρόστιμα πρόκειται να ανέλθουν σε:
- πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και
- δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικού συστήματος.
Μιλάμε για πρόστιμα που αφορούν όχι μόνο τους τενεκέδες με τα λάδια αλλά για οποιαδήποτε συναλλαγή που θα γίνεται στο χωράφι.
Τώρα πως κάποιοι μιλάνε για πρόστιμα όταν η ίδια η ΑΑΔΕ τους διαψεύδει ας το σκεφτούμε.
Τέλος να θυμήσουμε ότι στην χώρα μας το εμπόριο ελαιολάδου σε τενεκέ απαγορεύεται εδώ και χρόνια αλλά δεν είδαμε κάποια μέτρα από το κράτος για την αποτροπή του.
Συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η ΕΘΕΑΣ για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε συνέχεια των πληρωμών εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και αυτών που θα ακολουθήσουν για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2024.
Όπως υποστηρίζει επειδή το άνοιγμα για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων των Ε.Α.Ε 2024, θα αποτελέσει τη βασική ευκαιρία βελτίωσης της κατάστασης, κρίνεται απαραίτητο από την ΕΘΕΑΣ αμέσως μετά τις 7.1.2025, να υπάρξει συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Σε συνέχεια των πληρωμών της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και των πληρωμών που θα ακολουθήσουν για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2024, μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων και προβλημάτων, καθώς και εκκρεμοτήτων, έχουν μεταφερθεί από αγρότες και συνεταιρισμούς μέλη μας στην ΕΘΕΑΣ. Τα θέματα αυτά έχουν καταγραφεί από Συνεταιριστικά ΚΥΔ όλης της χώρας (Έβρος, Σέρρες, Πέλλα, Θεσσαλία, Κρήτη, Κυκλάδες, Δυτική Ελλάδα, κλπ.) και συνεχίζεται η συγκέντρωσή τους και αυτή την εβδομάδα.
Επειδή το άνοιγμα για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων των Ε.Α.Ε 2024, θα αποτελέσει τη βασική ευκαιρία βελτίωσης της κατάστασης, κρίνεται απαραίτητο από την ΕΘΕΑΣ αμέσως μετά τις 7.1.2025, να υπάρξει συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου θα τεθούν ομαδοποιημένα όλες οι καταγραφές που συγκεντρώνονται, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες απαντήσεις για αποτελεσματική αξιοποίηση του ανοίγματος.
Για την εν λόγω συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προτείνονται δύο εναλλακτικές προς διευκόλυνση όλων: είτε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ με 4-5 μέλη του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, καθώς και υπευθύνων συνεταιριστικών ΚΥΔ 12-14 άτομα».
Ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών ζητά η ΕΘΕΑΣ.
Σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καταθέτει αίτημα για την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων βάσει της παρ. 4, άρθρου. 193 του Ν. 5078/23, για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, που συμπληρώνουν τουλάχιστον 3 συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν εργασία στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Με την ψήφιση του άρθρου 193 του Ν.5078/23[1] για το οποίο η ΕΘΕΑΣ είχε συμβάλει θετικά στη δημόσια διαβούλευση, θεσπίστηκε η χορήγηση νέου τύπου άδειας διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών, που εξομάλυνε και διευκόλυνε την απασχόληση σημαντικού αριθμού εργατών γης στον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι ήδη διέμεναν στη χώρα μας για τουλάχιστον τρία (03) έτη.
Σύμφωνα με την παρ. 4, του άρθρου 193, Ν.5078/23: «4. Οι πολίτες τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος δύνανται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση της άδειας διαμονής έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην υπηρεσία μίας στάσης εντός των γεωγραφικών ορίων της οποίας ο αιτών θα παρέχει εργασία σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη. Οι αιτήσεις για τη χορήγηση της άδειας διαμονής του παρόντος υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».
Λαμβάνοντας υπόψη, τα στοιχεία που η ΕΘΕΑΣ διαθέτει από κατά τόπους μέλη-Συνεταιρισμούς της και αγρότες, διαπιστώνεται πως σημαντικός αριθμός αιτούντων, με βάση τις προϋποθέσεις που ήδη απασχολούνται ως εργάτες γης, για γραφειοκρατικούς λόγους και λόγω φόρτου εργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την υποβολή της προβλεπόμενης αίτησης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Ως εκ τούτου, για την αποφυγή περαιτέρω δυσμενών προβλημάτων στην αγροτική παραγωγή από την έλλειψη εργατικών χεριών, αιτούμαστε την παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 30/6/2025 της προθεσμίας της παρ. 4 του άρθρου 193 του Ν.5078/23, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία των αιτήσεων και οι εν λόγω πολίτες τρίτων χωρών που συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία (3) συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα, να συνεχίσουν να προσφέρουν εργασία στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με τα έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
Υπέρ του διαλόγου με τους αγρότες και σε αποφάσεις στήριξής τους, όχι, όμως στην πρακτική της «επαναστατικής γυμναστικής» που ακολουθεί μερίδα εξ αυτών, τάχθηκε με δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Αναφερόμενος στα δύο σημαντικότερα αιτήματα που είχαν θέσει στις περυσινές κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, υπενθύμισε:
- Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: Υλοποιήθηκε η νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή του στο 100% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
- Χαμηλό αγροτικό ρεύμα: Έχει διασφαλιστεί ειδικό τιμολόγιο χαμηλής τιμής ανά κιλοβατώρα, προσφέροντας ουσιαστική ελάφρυνση στους αγρότες.
Ταυτόχρονα, ο Υπουργός τόνισε τη συνεχή παρουσία της ελληνικής πολιτείας δίπλα στους παραγωγούς, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Συγκεκριμένα:
- Αποζημιώσεις: Το πρόγραμμα Daniel στη Θεσσαλία παρείχε 312 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, ενώ συνολικά, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν διατεθεί πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ, ενώ οι εισφορές των αγροτών ανέρχονται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.
- Διαχείριση ζωονόσων: Παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες, έχει δοθεί έμφαση στη δίκαιη και πλήρη καταγραφή των ζημιών, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή αποζημίωση των πληγέντων. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις.
Σε πλήρη αδιέξοδο βρίσκεται η ελληνική ελαιοκαλλιέργεια με το ΥπΑΑΤ να παραμένει απλά θεατής της όλης εικόνας της αγοράς.
Βέβαια σε άλλες χώρες της ΕΕ έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια η υποχρέωση πώλησης αγροτικών προϊόντων πάνω από το κόστος παραγωγής.
Επίσης πολλοί αναφέρουν τις τιμές της Ισπανίας αλλά δεν αναφέρουν το μειωμένο κόστος που έχουν οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί λόγω πυκνής φύτευσης.
Στην Ελλάδα αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα αλλά οι ελαιοπαραγωγοί πουλάνε γιατί έχουν οικονομικές υποχρεώσεις.
Όσο πουλάνε βέβαια η τιμή δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί. Αποτέλεσμα να αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχουμε εγκατάλειψη ή ακόμη και πώληση των ελαιώνων.
Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, αυτή την στιγμή οι τιμές παραγωγού είναι στα επίπεδα των 4,20 έως 4,30 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι παραγωγοί πουλάνε σε αυτές τις τιμές γιατί έχουν μεγάλες οικονομικές ανάγκες. Αφού όμως υπάρχει προσφορά δεν υπάρχει λόγος να αυξηθεί η τιμή. Με αυτή την εικόνα είναι πιο πιθανό να μειωθεί η τιμή ακόμη περισσότερο.
Οι παραγωγοί έρχονται μετά από μια χρονιά που είχαν μειωμένες παραγωγές και θέλουν τα χρήματα. Το κόστος παραγωγής για ένα αρδευόμενο ελαιώνα είναι στα 3,5 ευρώ το κιλό. Στον ξηρικό μπορεί να έχει λιγότερα έξοδα αλλά έχει και μειωμένες αποδόσεις, οπότε το κόστος ξεπερνά τα 5 ευρώ το κιλό.
Χαμηλές τιμές παραγωγού είχαμε στο ελαιόλαδο και το 2020 και τότε υπήρξε κύμα εγκατάλειψης των ελαιώνων στην Μεσσηνία. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και αυτή την ελαιοκομική περίοδο. Ήδη πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να πουλάνε τους ελαιώνες τους. Η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη και μη βιώσιμη. Οι επενδυτές που θα έρθουν θα αλλάξουν όλο το τοπίο στον ελληνικό ελαιοκομικό τομέα.
Όσον αφορά τους εργάτες γης υπάρχουν προβλήματα που τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν. Οι εργάτες από τις Βαλκανικές χώρες φεύγουν από την χώρα μας τις ημέρες των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οπότε οι όψιμες περιοχές θα έχουν πρόβλημα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στο παρελθόν τέτοια εποχή κάναμε εμπορικές πράξεις φέτος ακόμη δεν έχουμε κλείσει καμιά συμφωνία. Στην χώρα μας δεν έχουμε μεγάλη τυποποίηση και εξαρτώμαστε από τις χύμα εξαγωγές.
Είμαστε περίπου στα μέσα της συγκομιδής στην περιοχή μας. Φέτος έχουμε μείωση κατά 70% στην παραγωγή ελαιολάδου της περιοχής μας. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε μείωση της παραγωγής λόγω της ξηρασίας και έχουμε ακαρπία.
Ακόμη και φέτος είμαστε στο Δεκέμβριο και έχουμε λίγα νερά και αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα θα έχουμε πρόβλημα και τον επόμενο χρόνο στην παραγωγή.
Το κόστος αυτή την στιγμή είναι γύρω στα 5 ευρώ το κιλό. Με τιμή παραγωγού πάνω από 5,5 ευρώ θα μιλάμε για κάποιο εισόδημα στον παραγωγό.
Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο αδιέξοδο στην αγορά γιατί οι καταναλωτές δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν αλλά και οι παραγωγοί έχουν αυξημένο κόστος και δεν είναι βιώσιμοι αν πουλάνε σε χαμηλή τιμή».
Τον χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων άνοιξε, σήμερα Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, η Καρδίτσα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, «αυτή την στιγμή προχωράμε σε αγροτικό συλλαλητήριο στον αυτοκινητόδρομο Ε65. Υπήρξαν μεγάλες δυνάμεις καταστολής στην περιοχή της συγκέντρωσης αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μετά από την παρουσία των αγροτών και των δίκαιων αιτημάτων τους. Μόνο με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με τα τρακτέρ μας στους δρόμους καταφέραμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει από το να απαντήσουμε οργανωμένα στην επίθεση των κυβερνήσεων που μας φέρνουν στα όρια της επιβίωσης».
Βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης παρά το γεγονός ότι δεν έπιασαν το πλαφόν, οι κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα στους αγρότες.
Θα ακολουθήσει, στις 15 Ιανουαρίου 2025, η έξοδος των τρακτερ στους δρόμους και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ), στην σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας.
Τα αιτήματά τους αφορούν:
- Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε αγροτοκτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης απώλεια παραγωγής και εισοδήματος λόγο και της χαμηλής τιμής.
- Άμεσα μέτρα και αποζημίωση στο 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για την κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και την δημιουργία των κοπαδιών με ευθύνη του κράτους.
- Να γίνει με κρατική ευθύνη μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
- Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειες μας.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
- Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Περισσότεροι από 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι, από όλη την Ισπανία, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμασρτυρίας, την Τρίτη (17/12), στην Μαδρίτη, κατά της συμφωνίας της ΕΕ με τη Mercosur.
«Σταματήστε τη Mercosur» και «η Mercosur και η ΕΕ πνίγουν την ισπανική ύπαιθρο» ήταν τα βασικά συνθήματα της συγκέντρωσης, ενώ οι αγρότες δήλωναν ότι «δεν μας πειράζει ο ανταγωνισμός αρκεί να γίνεται με τους ίδιους κανόνες».
Την αγροτική συγκέντρωση διοργάνωσαν οι αγροτικές οργανώσεις ASAJA και η COAG, έξω από το ισπανικό υπουργείου Γεωργίας.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ASAJA, Pedro Barato, τόνισε ότι οι Ισπανοί αγρότες διαμαρτύρονται επειδή αυτή η εμπορική συμφωνία δεν προβλέπει αμοιβαιότητα ή ρήτρες προστασίας της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής. Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Úrsula von der Leyen και των ηγετών των χωρών της ομάδας Mercosur δεν είναι ακόμη οριστική, καθώς χρειάζεται την έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Στην σημερινή διαμαρτυρία συμμετείχαν και παραγωγοί από την Ένωση Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA) που καταδίκαζαν την συνθήκη της Mercosur που η ισπανική κυβερνηση προωθεί αλλά και για τα προβλήματα με τις αποζημιώσεις της θεομηνίας DANA που έπληξε την περιοχή τους.
Όπως ανέφεραν «υπάρχει έλλειψη συντονισμού και μεγάλη καθυστέρηση στη διαχείριση του DANA από τον Υπουργό Γεωργίας, Λουίς Πλάνας».
Επανήλθε το αίτημα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών, την φετινή ελαιοκομική περίοδο (2024-2025), λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών που οφείλονται στην κλιματική κρίση. Βέβαια το ΥπΑΑΤ αναφέρεται σε περιοχές που έχουν καταγραφεί οι ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια.
Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός ΑΑΤ, Διονύσιος Σταμενίτης, απάντησε στην Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή Λέσβου, Χαρ. Αθανασίου, για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του νησιού.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής της Λέσβου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου περιμένουν την στήριξη του ΥπΑΑΤ, όπως έγινε και την ελαιοκομική περίοδο 2021/2022, όπου διατέθηκαν 8,1 εκ. ευρώ (20 ευρώ/στρέμμα). Και ρωτούσε τον Υφυπουργό σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το ΥπΑΑΤ και αν υπάρχει σχέδιο της πολιτείας για στήριξη των παραγωγών ελιάς λόγω των καιρικών συνθηκών.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός ΑΑΤ επιβεβαίωσε ότι ο ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ έκανε ελέγχους και προκύπτει ότι υπάρχει μείωση της παραγωγής λόγω ξηρασίας και ανομβρίας.
Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα έχει να κάνει με συρρίκνωση και αφυδάτωση του ελαιοκάρπου και ξήρανση της κόμης. Οι απώλειες αυτές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Θα διερευνήσουμε όμως την ύπαρξη άλλου εργαλείου εφόσον πληρούνται οι δημοσιονομικές και θεσμικές προϋποθέσεις για ΚΟΕ ή αποζημίωση λόγω ξηρασίας μέσω εργαλείων από την ΕΕ.
Ωστόσο πριν την λήξη της συγκομιδής δεν γίνεται να έχουμε σαφή εικόνα. Αυτό θα γίνει αρχές του 2025. Θα κάνουμε καθετί να ενισχύσουμε τους παραγωγούς.
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της παραγωγής ελαιοκάρπου στην Λέσβο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα έχουμε πιο ακριβή στοιχεία τους πρώτους μήνες του 2025. Τότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επιλογή του χρηματοδορικού εργαλείου που θα στηρίξει τους παραγωγούς για την στήριξη της ελιάς».
Να βγουν τα τρακτέρ στο δρόμο, 15 Ιανουαρίου 2025, αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ), στην σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, οι κινητοποιήσεις αυτές θα αποτελέσουν συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα που δίνουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους.
Για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σε όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.
Το χορό των κινητοποιήσεων ανοίγει η Καρδίτσα. Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, ανακοίνωσε στην σύσκεψη την αγωνιστική απόφαση των αγροτών της Καρδίτσας που έχουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών να στήσουν μπλόκο στον Ε65 την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης των δίκαιων διεκδικήσεων τους.
Παραταγμένα στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας είναι, από σήμερα Πέμπτη (12 Δεκεμβρίου), τα τρακτέρ με τους αγρότες να βρίσκονται επί ποδός, διεκδικώντας αιτήματα για την επιβίωσή τους.
Ειδικότερα, από σήμερα οι αγρότες της Καρδίτσας, θα βγάλουν στις πλατείες των χωριών του νομού τα τρακτέρ τους.
Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη το βράδυ της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου, σε σύσκεψη την οποία κάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 30 Αγροτικών Συλλόγων.
Επίσης, την ερχόμενη Τετάρτη (18 Δεκέμβρη), θα συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους στον Ε65 και το σχέδιο είναι είτε να στήσουν μπλόκο είτε να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο.
Αντίστοιχες αποφάσεις για κινητοποιήσεις αναμένεται ότι θα αποφασιστούν στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ), η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (15 Δεκέμβρη), στη Νίκαια της Λάρισας.
Οι αγρότες διεκδικούν:
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειες μας.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
- Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε μια σειρά καλλιέργειες που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τα ζημιογόνα αίτια που προκάλεσαν μεγάλη απώλεια παραγωγής και εισοδήματος.
- Άμεσα μέτρα και αποζημιώσεις στο 100% για την κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και την δημιουργία των κοπαδιών με ευθύνη του κράτους.
Κινητοποιήσεις αγροτών στη Λιβαδειά για το νερό
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατάληψη από τους αγρότες της Κωπαΐδας, του Διοικητηρίου της Λιβαδειάς και δηλώνουν ότι θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, αφού η κυβέρνηση τους απαξιώνει καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί της αρνούνται να ακούσουν τα προβλήματά τους. Οι αγρότες διεκδικούν:
- αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες που δεν αρδεύτηκαν φέτος, με ευθύνη της Περιφέρειας αλλά και την κατεστραμμένη παραγωγή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής,
- άμεση επανατοποθέτηση του πλωτού αντλιοστασίου στην Υλίκη και συντήρησή του, ώστε να είναι έτοιμο για την νέα αρδευτική περίοδο 2025,
- διασφάλιση της λειτουργίας των αντλιών από το κανάλι του Μόρνου και
- δημιουργία ανεξάρτητου γραφείου άρδευσης στο Διοικητήριο Λιβαδειάς με συμμετοχή αγροτών και επιστημονικού προσωπικού.
Προβλήματα δημιουργεί η εμπορική συμφωνία της EE με τις χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) για την ΠΟΠ φέτα.
Θα επιτρέπεται η χρήση της ονομασίας από παραγωγούς της Λατινικής Αμερικής για έως και 7 χρόνια υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η συμφωνία αναφέρει: «Η προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «Φέτα» δεν εμποδίζει τη συνεχή και παρόμοια χρήση του όρου «Φέτα» από οποιοδήποτε πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των διαδόχων και εκδοχέων τους, για μέγιστο χρονικό διάστημα 7 ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας έχουν χρησιμοποιήσει την εν λόγω γεωγραφική ένδειξη κατά τρόπο συνεχή όσον αφορά τα ίδια ή παρόμοια εμπορεύματα στη εδάφη της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η χρήση του όρου «φέτα» πρέπει να συνοδεύεται από ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του εν λόγω προϊόντος».
Δηλαδή οι παραγωγοί που ήδη χρησιμοποιούν τη λέξη «φέτα» μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση της, εφόσον αναγράφουν την χώρα προέλευσης.
Αντιδράσεις από ΣΕΚ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή του για τις πρόσφατες πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης που απειλούν την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας και υπονομεύουν τη διεθνή θέση των παραδοσιακών προϊόντων μας, όπως η ΦΕΤΑ.
Η συμφωνία Mercosur, που επιτρέπει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής να παράγουν και να διακινούν φέτα για επτά χρόνια χωρίς να υπόκεινται στις προστατευόμενες προδιαγραφές του ΠΟΠ, αποτελεί οικονομική και πολιτιστική καταστροφή. Με αυτή τη ρύθμιση, ανοίγεται ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση ενός προϊόντος-σύμβολο της Ελλάδας, υπονομεύοντας τη φήμη του, αλλά και χτυπώντας καίρια τη βιωσιμότητα των παραγωγών μας.
Παράλληλα, η απόφαση ένταξης του αρνιού στο «καλάθι της νοικοκυράς» ενόψει των εορτών είναι άλλο ένα πλήγμα στους κτηνοτρόφους. Ενώ ζωονόσοι, ακρίβεια και το αυξημένο κόστος παραγωγής εξοντώνουν ήδη τον πρωτογενή τομέα, η υποχρέωση να διατίθεται το αρνί σε χαμηλές τιμές, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα στήριξης των παραγωγών, ενισχύει την οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.
Η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι επιλέγει να ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών, της αγροτικής οικονομίας αλλά και των καταναλωτών αφού μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αισχροκέρδεια που μαστίζει την χώρα μας. Η κτηνοτροφία δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, ενώ οι φωνές μας αγνοούνται προκλητικά.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1. Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur.
2. Στήριξη της κτηνοτροφίας με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης τα οποία θα πρέπει να συν-αποφασιστούν με τα θεσμικά όργανα των κτηνοτρόφων, όχι άλλες πολιτικές που βαθαίνουν την κρίση στον πρωτογενή τομέα.
3. Δίκαιη τιμολόγηση για το αρνί και άμεση κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής από την κυβέρνηση.
Ο ΣΕΚ καλεί όλους τους παραγωγούς και τους φορείς του πρωτογενούς τομέα να ενώσουν τη φωνή τους απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει την κληρονομιά μας, τα προϊόντα μας και τον αγώνα μας.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η ελληνική κτηνοτροφία δεν είναι αναλώσιμο εργαλείο πολιτικής - είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος κλάδος για την επιβίωση των πολιτών μας, ενώ ταυτόχρονα είμαστε και ο πυλώνας της εθνικής μας ταυτότητας και της αγροτικής μας ανάπτυξης.
Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς στην ΕΕ λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της ξηρασίας.
Ο ελαιοκομικός κλάδος αντιμετώπισε δύο διαδοχικές εκστρατείες με χαμηλή παραγωγή το 2022/23 και το 2023/24, που επηρεάσαν ιδιαίτερα τους ελαιοκαλλιεργητές της Ιβηρικής, επισημαίνει η Κομισιόν. Η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών στην ΕΕ αναμένεται να αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις και για την επόμενη δεκαετία, αναφέρει στις μακροχρόνιες προβλέψεις της για την καλλιέργεια.
Είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις για εκσυγχρονισμό των ελαιώνων και μετασχηματισμό των παραγωγικών συστημάτων, με στόχο τη διασφάλιση της οικονομικής κερδοφορίας του κλάδου τις επόμενες δεκαετίες.
Επιπλέον, πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση των υδάτων που να υποστηρίζεται από μια καλά σχεδιασμένη πολιτική υδάτων σε επίπεδο κράτους μέλους, η οποία θα φέρει αύξηση των αποδόσεων. Ένα σωστό παράδειγμα αρδευτικής πολιτικής στους ελαιώνες αναφέρει η Κομισιόν την Πορτογαλία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, για την επόμενη δεκαετία αναμένονται μια ετήσια αύξηση της παραγωγής επιτραπέζιων ελιών κατά 0,4% και 1,1% σε Ισπανία και Πορτογαλία αντίστοιχα (σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας 2020-2024).
Αντίθετα στην Ιταλία και την Ελλάδα αναμένεται μια ετήσια μείωση, κατά περίπου 0,3%, στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Στην Ιταλία, αυτή η τάση ενισχύεται από τις ετήσιες μειώσεις των αποδόσεων κατά περίπου 1,3%. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η ιταλική παραγωγή επιτραπέζιων ελιών το 2035 να είναι της τάξης των 56.000 τόνων.
Για την Ελλάδα η Κομισιόν προβλέπει ότι την επόμενη δεκαετία (2024/2035) η ετήσια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών θα κυμαίνεται σχεδόν τους 200.000 τόνους.
Όσον αφορά τις εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών της ΕΕ, κατά την περίοδο 2024/2035, αναμένονται θετικές εξελίξεις για τις εξαγωγές, κυρίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία, με ετήσιους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 0,2-0,3%.
Η Ελλάδα αναμένεται επίσης να παραμείνει καθαρός εξαγωγέας επιτραπέζιων ελιών, αν και προβλέπεται να έχει μια ελαφρά πτώση σε ετήσια βάση.
Στην Ιταλία, οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών αναμένεται να αυξηθούν και να ανέλθουν περίπου στους 94 000 τόνους, έως το 2035.
H κατά κεφαλήν κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά την επόμενη δεκαετία.
Προβλήματα θα αντιμετωπίσει η καλλιέργεια τα επόμενα χρόνια από το αυξημένο κόστος ενέργειας (κόστος άρδευσης) και την πιθανότητα επιβολής δασμών στις εξαγωγές από τρίτες χώρες (π.χ. ΗΠΑ).