Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μόνο άνοδο τιμών παραγωγού βλέπει πλέον το καρύδι, προς ολοκλήρωση η συγκομιδή

20/10/2021 11:23 πμ
Πολλές οι αντιξοότητες για τους παραγωγούς: Παγετοί, καύσωνας, βροχοπτώσεις και απώλειες από... αγριογούρουνα.

Πολλές οι αντιξοότητες για τους παραγωγούς: Παγετοί, καύσωνας, βροχοπτώσεις και απώλειες από... αγριογούρουνα.

Ο κ. Ισαάκ Κυπάρογλου καλλιεργεί 30 στρέμματα με καρύδια παραγωγικής ηλικίας στην Κοζάνη, έχει ακόμα 20 επιπλέον που δεν είναι ακόμα παραγωγικά, ενώ φέτος θα φυτέψει επιπλέον 20 στρέμματα. Από ποικιλίες ο κ. Κυπάρογλου έχει Pedro, Chandler, Serr και Franquette. Τα προβλήματα από τους παγετούς φέτος, μας εξηγεί ο κ. Κυπάρογλου έφεραν μείωση της παραγωγής στους καρυδεώνες της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι, αν και μπήκαν φέτος στην παραγωγή περισσότερα δέντρα, δεν αυξήθηκε η εσοδεία του, μας λέει χαρακτηριστικά. Σε σχέση τώρα με τις τιμές και τη ζήτηση ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος, καθώς το κόκκαλο (άσπαστο) πιάνει 3,5 με 4 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, ενώ η πεταλούδα (σπασμένο μισό καρύδι) πιάνει 9 και 10 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Τέλος, το 1/4 του καρυδιού αποδίδει στον παραγωγό 7-8 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου από την εταιρεία Βιογεκάτ με έδρα στο νομό Φθιώτιδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι η διαδικασία της συγκομιδής στο καρύδι βαίνει αυτές τις ημέρες προς ολοκλήρωση σε όλες τις περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν θέματα ποιότητας σε περιπτώσεις που τα καρύδια έπεσαν στο έδαφος και μαζεύτηκαν από εκεί, αντί από το δέντρο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ενώ και η παραγωγή είναι σίγουρα μειωμένη λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε πρώτα ο παγετός της άνοιξης και μετά οι καύσωνες. Σε κάποιες περιοχές της χώρας, υπάρχει καλύτερη ποιότητα. Τώρα, οι τιμές, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι στα 3,80 ευρώ το κιλό το κόκκαλο στην χονδρική για τον παραγωγό. Ο ίδιος εκτιμά πως η τιμή φέτος θα ανέβει κι άλλο, γύρω στα 4,20 με 4,30 ευρώ το κιλό, μόλις φύγει το εμπόριο ο μεγάλος όγκος του προϊόντος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Ουκρανία ακόμα βρίσκεται στην συλλογή, οπότε αν κάνει εξαγωγή, θα είναι πιο αργά και καθυστερημένη.

Στα υψηλά κόστη παραγωγής που επωμίζεται ο παραγωγός ήδη από την περασμένη άνοιξη στέκεται από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Παπακώστας, παραγωγός καρυδιών Chandler από τον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Sperchios Valley. Ο κ. Παπακώστας καλλιεργεί στην περιοχή αυτή 2.000 δέντρα Chandler κι όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο: «γενικά η παραγωγή στη χώρα θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, γιατί καθίστανται παραγωγικές ολοένα και περισσότερες εκτάσεις. Οι αποδόσεις όμως λόγω των προβλημάτων από τον παγετό την άνοιξη και τον καύσωνα, θα είναι μειωμένες. Πρόβλημα αντιμετώπισαν κυρίως όσοι παραγωγοί δεν είχαν τη δυνατότητα να ποτίσουν μέσα στο καλοκαίρι. Προσωπικά είχα τη δυνατότητα να ρίχνω σε κάθε ρίζα το καλοκαίρι κάθε 5-6 ημέρες 1 κυβικό νερό και βλέπω διαφορά στις αποδόσεις, αλλά και στην ποιότητα. Η συγκομιδή στην περιοχή μας ολοκληρώνεται για τους μικρούς παραγωγούς, αλλά όσοι έχουμε μεγαλύτερες εκτάσεις, θα συνεχίσουμε για 10 με 15 ημέρες. Τέλος, ήθελα να επισημάνω ότι τα κόστη έχουν αυξηθεί πολύ και εμείς πιεζόμαστε τόσο από τους λογαριασμούς ρεύματος, όσο και από τα μεταφορικά. Όμως, οι τιμές παραγωγού θα είναι σίγουρα αυξημένες κατά 20 με 30% σε σύγκριση με πέρσι».

Ο κ. Λευτέρης Πούλιος μαζί με τον αδερφό του καλλιεργούν στην Κάτω Μηλιά Πιερίας 40 στρέμματα περίπου με καρυδιές Chandler, εκ των οποίων τα 10 μόνο παραγωγικά. Σύμφωνα με τον κ. Πούλιο, φέτος η χρονιά δεν είναι καλή γενικά, αφού λόγω του καύσωνα παρατηρούνται μαυρίσματα στον καρπό σε μερικές περιπτώσεις. Παράλληλα, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, οι πολλές βροχοπτώσεις έριξαν από μόνες τους τον καρπό στο έδαφος, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα, αφού μετά απαιτειται καθαρισμός κ.λπ. «Κάθε χρόνο τινάζουμε τα δέντρα με δονητικά για να πέσει ο καρπός. Φέτος αυτό δεν έγινε λόγω των βροχών. Εκτός αυτού και επειδή οι καρποί έπεσαν στο έδαφος έγιναν στόχος αγριορούρουνων, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόσθετες απώλειες», υπογράμμισε. Το καλό, προσθέτει ο κ. Πούλιος, είναι πως υπάρχει έντονη ζήτηση και καλές τιμές. Το άσπαστο πωλείται στην χονδρική προς 3,5 έως 4 ευρώ το κιλό και απευθείας από εμάς στη λιανική και 5 ευρώ το κιλό. Για την ψίχα πεταλούδα ο κ. Πούλιος έπιασε φέτος και 12 ευρώ το κιλό.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
27/09/2022 12:36 μμ

Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή κάστανου στις κύριες παραγωγικές περιοχές της χώρας. 

Αν και έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην χώρα μας οι Ιταλοί μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι επιφυλακτικοί για να ανακοινώσουν τιμές. Από την πλευρά τους οι Έλληνες παραγωγοί και οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν πουλάνε αν δεν τους προσφέρουν καλές τιμές.

Ο κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελιβοίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν μέχρι στιγμής την παραγωγή κάστανου. Εδώ και δύο ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή με μικρές αρχικά ποσότητες. Το σίγουρο φέτος είναι ότι έχουμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή. Ακόμη όμως είναι νωρίς να μιλήσουμε για την ποιότητα. Αναμένεται να έχουμε αυξημένα ψιλά μεγέθη και μειωμένα χοντρά (30 - 40 κομμάτια ανά κιλό). Αυτό μπορεί να φέρει «πίεση» στις τιμές των ψιλών. Το επόμενο δεκαήμερο θα δούμε την εικόνα με τις τιμές. Πάντως έχουν έρθει στην περιοχή μας οι έμποροι και πολλοί Ιταλοί και η ζήτηση είναι αυξημένη».

Από την πλευρά του ο καστανοπαραγωγός και πρόεδρος του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμιος Καζαντζής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε η συγκομιδή κάστανων. Φέτος ποσοτικά έχουμε μια καλή παραγωγή. Κάποια ποιοτικά προβλήματα θα υπάρξουν λόγω της σφήκας της καστανιάς. Το κόστος φυτοπροστασίας είναι μεγάλο όπως και των εργατικών. Έχουμε σαν συνεταιρισμός καταγράψει τις ζημιές και ζητάμε από την πολιτεία να αποζημιώσει τους παραγωγούς.

Οι Ιταλοί έμποροι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή. Όμως ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει τιμές. Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα στην αγορά. Πάντως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να μπορέσουμε να εξάγουμε απευθείας την ελληνική παραγωγή μας. Έτσι είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε τους Ιταλούς μεσάζοντες να αγοράσουν την εγχώρια παραγωγή μας, την οποία στη συνέχεια την μεταπωλούν στις ΗΠΑ».

Ο κ. Ευθύμιος Τριανταφύλλου, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας Στομίου «Καρποί Κισσάβου», τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή κάστανου στην περιοχή. Η ποσότητα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Τα περισσότερα κάστανα είναι μετρίου μεγέθους. Οι Ιταλοί έχουν έρθει ζήτηση υπάρχει και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το θέμα των τιμών. Το σύνολο σχεδόν των μελών του Συνεταιρισμού ασχολείται με την καλλιέργεια της καστανιάς. Τα καστανοπερίβολα τους βρίσκονται στην περιοχή της Καρίτσας σε υψόμετρο από 250 έως 750 μέτρα και αρδεύονται από πηγές του Κισσάβου. Τα μέλη μας καλλιεργούν πάνω από 1.000 στρέμματα και έχουμε κάνει επενδύσεις για δημιουργία αποθηκευτικών χώρων».   

Τελευταία νέα
27/09/2022 02:04 μμ

Oι Ιταλοί μείωσαν τις αγορές φρούτων και λαχανικών το 2022, κατά 11%, σε ποσότητα σε σύγκριση με πέρυσι λόγω της ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης.

Αυτό προκύπτει από την σχετική μελέτη σχετικά με τις δαπάνες των νοικοκυριών το πρώτο εξάμηνο του 2022 που εξέδωσαν οι Coldiretti (ιταλική οργάνωση αγροτών), Filiera Italia (σύλλογος εταιρειών αγροδιατροφής) και η Unaproa (Εθνική Ένωση Παραγωγών Φρούτων, Λαχανικών και Εσπεριδοειδών).

Ειδικότερα φαίνεται από τα στοιχεία ότι οι Ιταλοί καταναλωτές μείωσαν τις αγορές στα κολοκυθάκια (κατά -16%), στις ντομάτες (-12%), στις πατάτες (-9%), στα καρότα (-7%) και στις σαλάτες (-4%), ενώ στα πορτοκάλια υπηρξε μια μείωση των αγορών κατά -8%.

Από την άλλη φέτος οι παραγωγοί είχαν ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ οι τιμές που πουλάνε δεν καλύπτουν το κόστος καλλιέργειας. Επίσης μεγάλη άνοδο τιμών υπάρχει στις συσκευασίες (35% για τις ετικέτες, 45% για το χαρτόνι, 60% για δοχεία από λευκοσίδηρο, έως 70% για πλαστικά). Οι ιταλικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αν σε αυτή την εικόνα της αγοράς προσθέσουμε και την αύξηση των καυσίμων τότε αναμένεται μια πρόσθετη δαπάνη 13 δισ. ευρώ για τις εμπορευματικές μεταφορές.

Ο ιταλικός τομέας οπωροκηπευτικών - εξηγούν οι Coldiretti, Filiera Italia και Unaproa - εγγυάται στην Ιταλία 440 χιλιάδες θέσεις εργασίας, με ένα κύκλο εργασιών 15 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως (αφορά νωπά και μεταποιημένα) και είναι ίσο με το 25% της συνολικής γεωργικής παραγωγής της χώρας. 

Η όλη κατάσταση στην εικόνα της αγοράς οπωροκηπευτικών επιβαρύνεται από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές που γίνονται από τις τρίτες χώρες, οι οποίες ευνοούνται από τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν δοθεί στο Μαρόκο για επιτραπέζιες ντομάτες, πορτοκάλια, κλημεντίνες, φράουλες, αγγούρια και κολοκυθάκια ή την Αίγυπτο για φράουλες, επιτραπέζια σταφύλια και αγκινάρες.

«Σε αυτές τις χώρες επιτρέπεται συχνά η χρήση επικίνδυνων για την υγεία φυτοφαρμάκων, τα οποία απαγορεύονται στην Ευρώπη. Επίσης το χαμηλό εργατικό κόστος δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε σχέση με την αγροτική παραγωγή της Ιταλίας», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ιταλικές οργανώσεις. 

26/09/2022 03:57 μμ

Κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής σε γενικές γραμμές.

Ετοιμάζονται να μπουν στο χωράφι για να αρχίσουν τη συγκομιδή του καρυδιού οι παραγωγοί, οι οποίοι στρέφονται όπως μας λένε ολοένα και περισσότερο στις λιανικές πωλήσεις, ούτως ώστε να παρακάμψουν έμπορους και μεσάζοντες.

Ο κ. Χρήστος Τσικέλας καλλιεργεί καρύδι ποικιλίας Chandler στην περιοχή της Νιγρίτας Σερρών κι όπως λέει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο: «προτίμησα να καλλιεργώ Chandler, γιατί είναι το πιο ποιοτικό, σε γεύση και εμφάνιση καρύδι. Οι καρυδιές στο κτήμα μου είναι στο όγδοο έτος και έχουν μια ικανή παραγωγή. Ο περσινός παγετός έχει επίπτωση στην καρποφορία των δέντρων ακόμα και τη φετινή χρονιά, γιατί δεν άνοιξαν τα μάτια όλα ομοιόμορφα και υπάρχει και μικροκαρπία. Παρ' όλα αυτά αποζημίωση πήραμε μόνο για τις ζημιές κατά την περσινή χρονιά. Για φέτος δεν υπάρχει διαδικασία. Γενικά δεν έχουμε θέματα με την ποιότητα, παρά μόνο ζήτημα με την ανθράκωση, σε περιπτώσεις με πολλές βροχές, αλλά τα αντιμετωπίζουμε». Όπως μας λέει στη συνέχεια ο κ. Τσικέλας δεν συμφέρει η διάθεση της παραγωγής στο χονδρεμπόριο, παρά μόνο στη λιανική, σε μικρές συσκυασίες και σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς. Πέρσι, όπως μας εξηγεί ο ίδιος πούλησε στη λιανική πεταλούδα (μισό σπασμένο καρύδι) προς 14-17 ευρώ το κιλό και στα μαγαζιά με ξηρούς καρπούς 11-12 ευρώ το κιλό. Φέτος, συνεχίζει ο κ. Τσικέλας, οι τιμές πρέπει να είναι αυξημένες, αφού όλα τα έξοδα έχουν ανεβεί πάρα πολύ, σε αντίθεση με την παραγωγή στη χώρα, που θα είναι πεσμένη.

Έντονη ήδη η ζήτηση για καρύδι

O κ. Γιώργος Παπακώστας, παραγωγός καρυδιών Chandler από τον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Sperchios Valley καλλιεργεί 2.000 δέντρα Chandler κι όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο: «η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου. Αναμένουμε και με βάση τα σημερινά δεδομένα, πολύ καλή χρονιά, από την άποψη ότι δεν έχουμε προβλήματα είτε από τον καιρό, είτε από εχθρούς ή ασθένειες. Ως εμπορική επιχείρηση, εκτιμώ, πως από τις 15 Οκτωβρίου, θα είμαστε σε θέση να διαθέτουμε στο κοινό, καρύδι, καρυδόψιχα κ.λπ. μετά τις 15 Οκτωβρίου. Όσον αφορά στις τιμές, το εμπόριο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ακόμα για το τι μπορεί να γίνει φέτος. Εμείς οφείλουμε ως επιχείρηση, με σταθερό και ξεκάθαρο business plan να ανταποκριθούμε και να λειτουργήσουμε, μέσα σε αυτό το ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Οφείλω πάντως να πω ότι, ζήτηση υπάρχει και έντονη για προϊόν και ήδη κλείνουμε προ-συμφωνίες για απορρόφηση της παραγωγής μας. Γενικότερα πάντως δεν έχει αρχίσει ακόμα το μάζεμα στα Chandler, παρά μόνο σε κάποιες περιοχές, συλλέγονται τα πρώιμα».

Από τον Καρυδεώνα Σύκα Θωμαή, μια αγροτική εκμετάλλευση 15 στρεμμάτων με ποικιλία Chandler στο Γεφυρούδι Σερρών μας είπαν πως φέτος έπεσε δυο φορές χαλάζι στην περιοχή και έγιναν ζημιές, μεταξύ των άλλων και στις καρυδιές. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες και η ποιότητα αναμένεται σε υψηλά επίπεδα. Το συγκεκριμένο κτήμα παράγει γύρω στους 7-8 τόνους παραγωγή, τους οποίους διαθέτει είτε στο χονδρεμπόριο (ένα μικρό ποσοστό), είτε απευθείας στους καταναλωτές. Πέρσι, η τιμή που έδωσε ήταν στα 5 ευρώ το κιλό άσπαστο, ενώ φέτος πρέπει τουλάχιστον να αρχίζει από τα 6 ευρώ τουλάχιστον, καθώς τα έξοδα έχουν διπλασιαστεί.

Τέλος, από τον Καρυδεώνα Γενίτσαρη, ο κ. Χρήστος Γενίτσαρης μίλησε στον ΑγροΤύπο για το πώς διαρφώνεται η κατάσταση στους καρυδεώνες που καλλιεργεί στην περιοχή της Νέας Πέλλας, αλλά και της Χρυσής Αριδαίας. Ο κ. Γενίτσαρης καλλιεεγεί συνολικά 100 στρέμματα με Chandler, με τα δέντρα να μπαίνουν στο έβδομο έτος, δηλαδή σε δοκιμαστική περισσότερο περίοδο ως προς την παραγωγικότητά τους. «Ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά για τη συγκομιδή. Περιμένουμε μόλις μαζευτεί ο καρπός του καρυδιού, να δούμε πώς θα είναι και η ποιότητα, γιατί φέτος έχει βρέξει πολλές φορές και μάλιστα κοντά στη συγκομιδή. Για τις τιμές και τη ζήτηση είναι εξαιρετικά πρώιμο να μιλήσουμε», μας ανέφερε.

22/09/2022 10:38 πμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή και εξαγωγή επιτραπεζίων σταφυλιών με υποτονικούς ρυθμούς αν και η παραγωγή μέχρι σήμερα εξελίσσεται σε κανονικά επίπεδα. Μεγάλος ανταγωνισμός υπάρχει στις αγορές της ΕΕ από την Ισπανία με νέες ποικιλίες που αρχίζουν να τις προτιμούν οι καταναλωτές. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές τους μέχρι τις 9/9/2022 ανέρχονται σε 18.611 τόνους, μειωμένες κατά -36,2%  έναντι του 2021 και κατά -40,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στις εξαγωγές από την Κρήτη -51,9% την Κορινθία -23%, την Θεσσαλονίκη -38,4% και την Καβάλα -42,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2021

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «στο πρώτο μέρος της εμπορικής περιόδου δεν υπήρξε καμία αναλογία μεταξύ ποιότητας παραγωγής και αγοράς. Φαίνεται ότι οι προοπτικές είναι χειρότερες για τις όψιμες ποικιλίες με την καταγραφή ύφεσης στις πωλήσεις, με χαμηλές τιμές. Αυτή είναι μια ανησυχητική κατάσταση, με κατακόρυφη πτώση της ζήτησης σε σχέση με πέρυσι. Βεβαίως υπάρχει η παρουσία πολλών καλοκαιρινών προϊόντων αυτή την περίοδο αλλά αυτό συμβαίνει και στα προηγούμενα χρόνια.

Οι σημερινές δυσκολίες επιδεινώνουν προβλήματα στο προϊόν που υπήρχαν εδώ και καιρό όπως: η κακή αξιοποίηση του με ιδιαίτερη αναφορά στις παραδοσιακές ποικιλίες, χαμηλής ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό, περιορισμένης διαπραγματεύτικής ισχύος, έλλειψη οργάνωσης και άλλα προβλήματα που πλέον προστίθενται στο υπέρογκο κόστος παραγωγής και την στασιμότητα της αγοράς. Χρειάζεται η έγκαιρη χορήγηση ενίσχυσης του κόστους παραγωγής και εμπορίας τους για βελτίωση της ανταγωνιστικότητός τους άλλως μεγάλες ποσότητες θα μείνουν ασυγκόμιστες. Επίσης η οποιαδήποτε ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση της τιμής πώλησης δεν θα καλύψει την αύξηση του κόστους (το πρώτο εξάμηνο +15% έναντι αύξησης κόστους της τάξεως του 35%)».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Γιαννιδάκης, παραγωγός και ιδιοκτήτης της MinoanFruit, «οι εξαγωγές σταφυλιών δεν πάνε καθόλου καλά. Επίσης οι τιμές παραγωγού είναι κάτω από τα περσινά επίπεδα. Στην Κρήτη είχαμε βροχοπτώσεις στα τέλη Αυγούστου που δημιούργησαν προβλήματα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Αυτό έφερε ανασφάλεια για τις εξαγωγές (που πάνε αυτή την εποχή κυρίως προς Γερμανία), με αποτέλεσμα να πάνε μεγάλες ποσότητες στην εγχώρια αγορά. Μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών και βλέπουμε κανείς να μην θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό, μόνο πρόστιμα ξέρει να βάζει η επιθεώρηση εργασίας. Παραγωγή υπάρχει και η εμπορία των σταφυλιών παρά τα προβλήματα που υπάρχουν αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου».

Ο κ. Νίκος Μαυρίδης, πρόεδρος στην Ομάδα Παραγωγών Φρούτων Λαχανικών Σταφυλιού «Ποιότητα - Σύμβολο», που δραστηριοποιείται στο Ελαιοχώρι Καβάλας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει ζήτηση στις αγορές της Ευρώπης και υπάρχει πρόβλημα στις εξαγωγές. Το κόστος παραγωγής, συσκευασίας και μεταφορικών είναι μεγάλο. Ισπανοί και Ιταλοί ακόμη και αυτή την εποχή διαθέτουν σταφύλια στις αγορές σε τιμές που είναι μειωμένες σε σχέση με τα δικά μας. όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες σταφυλιών να μείνουν στα χωράφια. Πρέπει άμεσα το κράτος να χορηγήσει οικονομική στήριξη στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών». 

19/09/2022 09:09 πμ

Ρεκόρ στην αξία κατέγραψαν οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς της χώρας μας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, παρά την μικρή μείωση που καταγράφηκε στις ποσότητες προς εξαγωγή.

Σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά στοιχεία εξαμήνου για το 2022, που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΜΕΤΕ, φαίνεται ότι, παρόλο ότι οι εξαχθείσες ποσότητες παρουσιάζουν μικρή μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι αξία των εξαγωγών εξαμήνου του 2022 παρουσιάζει σημαντική άνοδο περισσότερο από 20%, που αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό θα μπορούμε να μιλάμε για χρονιά ρεκόρ εξαγωγών άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Οι περυσινές κλιματικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα την ελάχιστη έως ανύπαρκτη παραγωγή της ποικιλίας Αμφίσσης (10-20% μιας μέσης εσοδείας), την μέτρια παραγωγή της ποικιλίας Χαλκιδικής (40-50%) και την μέτρια επίσης παραγωγή της ποικιλίας Καλαμάτα (50-60%).

16/09/2022 10:24 πμ

Πέρασε ήδη μία εβδομάδα από την εκδήλωση, που έγινε στις 8/9/2022, για τα αγροτικά προβλήματα (βροχοπτώσεις και αδιάθετες ποσότητες ροδάκινου), στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν παρών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς.

Ο υπουργός τότε λοιπόν δεσμεύτηκε ότι οι ποσότητες των ροδάκινων και νεκταρινιών που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό μέσα στα ψυγεία και δεν υπάρχει περίπτωση διαθέσης θα αποσυρθούν με την διαδικασία κομποστοποίησης και θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Ακόμη όμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για να ξεκινήσει η καταγραφή των φρούτων που βρίσκονται στα ψυγεία και σε λίγο θα σαπίσουν.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «από τη συγκεκριμένη δέσμευση του υπουργού έχει περάσει ήδη μία εβδομάδα και δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως.

Τα ροδάκινα που βρίσκονται στα ψυγεία πρέπει άμεσα να καταγραφούν και να προχωρήσουν στη διαδικασία της κομποστοποίησης. Είναι από τον Ιούλιο και είναι μη εμπορεύσιμα. Πρέπει λοιπόν η δεσμεύση του Υπουργού να γίνει άμεσα πράξη.

Οι ροδακινοπαραγωγοί δεν αντέχουν άλλο, από τη μια οι άκαιρες βροχοπτώσεις που κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής και από την άλλη ο πόλεμος που έφερε φτώχεια στους λαούς της Ευρώπης και μείωση της ζήτησης φρούτων, με παράλληλα μείωση στις εξαγωγές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν αυτές οι μεγάλες ποσότητες προϊόντων αδιάθετες στα ψυγεία».

15/09/2022 12:12 μμ

Αναμένεται εξαιρετική χρονιά, ιδίως αν κρατήσει και ο καιρός και δεν υπάρξουν ζημιές, όπως πέρσι.

Με καλούς οιωνούς ξεκινά σε λίγες ημέρες από σήμερα η συγκομιδή του κάστανου. Τα δέντρα είναι αρκετά φορτωμένα και το σημαντικό είναι πως δεν υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές από τον καιρό. Πέρσι δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, καθώς έπεσαν πολλά νερά και χάθηκε ικανή παραγωγή.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ξεκινήσει τη συγκομιδή του κάστανου ο κ. Νίκος Τσιντσιράκος, παραγωγός από την περιοχή της Μελιβοίας. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, το κάστανο έχει φέτος καλό τεμαχισμό (χοντρά μεγέθη) και οι προοπτικές και σε εμπορικό επίπεδο είναι εξαιρετικές. Πέρσι, όπως μας λέει, στην περιοχή σημειώθηκαν κατά τη συγκομιδή ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί καρποί, οι οποίοι ως γνωστόν αφήνονται να πέσουν από το δέντρο, για να συλλεγούν. Το θετικό είναι πως οι παραγωγοί έλαβαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια της παραγωγής, γύρω στα 200 ευρώ το στρέμμα, σύμφωνα με τον κ. Τσιντσιράκο. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ίδιος, ήδη υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, κυρίως από Ιταλούς, οι οποίοι παίρνουν και τις μεγαλύτερες ποσότητες κάθε χρόνο. Πέρσι, υπενθυμίζεται, η τιμή παραγωγού για τα χοντρά κάστανα των 30-40 κομματιών ανά κιλό, ήταν 4 ευρώ συν ΦΠΑ. Συνολικά, στο δήμο Αγιάς η παραγωγή εκτιμάται πως θα αγγίξει φέτος τους 3.000 τόνους περίπου, ενώ στη Μελιβοία τους 1.500 με 1.800. Πρόβλημα, όπως και σε άλλες καλλιέργειες, αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τους εργάτες, οι οποίοι είναι δυσεύρετοι.

Γύρω στους 8 τόνους παραγωγή έχει κατ' έτος ο κ. Γιάννης Πετρόπουλος, καστανοπαραγωγός από το Άνω Κεράσοβο Μακρυνείας Αιτωλοακαρνανίας, μια περιοχή κοντά στην πόλη του Αγρινίου. Όπως αναφέρει, φέτος ο καιρός δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στα κάστανα και οι τελευταίες βροχές που έπεσαν ήταν ποτιστικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε λίγες ημέρες ξεκινά η συγκομιδή και το ενδιαφέρον των εμπόρων είναι πολύ έντονο, καθώς ήδη έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, στην περιοχή. Αναφορικά με τις τιμές, προσθέτει ο κ. Πετρόπουλος, είναι νωρίς ακόμα και οι έμποροι θα πρέπει να δουν τα μεγέθη, την ποιότητα κ.λπ. Κατά την περσινή χρονιά στο Κεράσοβο, τα κάστανα έπιασαν κατά μέσο όρο μια τιμή στα 2,70 -2,80 ευρώ το κιλό και μόνο τα πιο ψιλά κάστανα πουλήθηκαν γύρω στα 1,70 με 1,80 ευρώ το κιλό.

Καλή χρονιά, όσον αφορά στην παραγωγή, αλλά και την ποιότητα, αναμένεται και στο νομό Πιερίας φέτος. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Λευτέρης Πούλιος, καστανοπαραγωγός από την Άνω Μηλιά: «υπάρχει καλή παραγωγή και ποιότητα. Δεν έχουμε πλέον παρά ελάχιστη παρουσία σφήκας, ούτε σαπίλα. Ελπίζουμε να ανεβούν οι τιμές παραγωγού φέτος, από τα 1,50 ευρώ το κιλό που τα δίναμε πέρσι».

Από την πλευρά της η κα Φωτεινή Βαϊρλή, καστανοπαραγωγός και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών Πάικου με έδρα στο νομό Κιλκίς, τόνισε τέλος στον ΑγροΤύπο ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα θα υπάρχει καλή παραγωγή και η συγκομιδή θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με την πρόεδρο, ο Συνεταιρισμός, που αποτελείται από 27 αγρότες-μέλη, συγκεντρώνει κάθε χρόνο μια παραγωγή της τάξης των 250 τόνων. Φέτος, όπως λέει καταλήγοντας, είναι πιο πρώιμη χρονιά.

13/09/2022 04:30 μμ

Για μια ακόμα φορά πολλοί παραγωγοί γυρίζουν την πλάτη στους εμπόρους και διαθέτουν μόνοι τους την παραγωγή.

Ανοδικές καταγράφονται οι τάσεις στην αγορά του αμυγδάλου, όσο προχωρά η συγκομιδή και μπαίνουμε σε ρυθμούς φθινοπώρου. Με αυτά τα δεδομένα οι παραγωγοί της χώρας μας συνεχίζουν τη συγκομιδή του προϊόντος τους, ενώ πολλοί εξ αυτών, εκμεταλλεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να διαθέσουν μόνοι τους και σε υψηλότερες τιμές το προϊόν τους, που η ζήτησή του αυξάνει. Αυτές τις ημέρες οι αγρότες συγκομίζουν κυρίως αμύγδαλα Φυρανιές και Τέξας και η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Αντίθετα στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία από αγροτικές οργανώσεις, η παραγωγή είναι μειωμένη τουλάχιστον 30%, ίσως και παραπάνω λόγω της ξηρασίας. Σημειωτέον ότι οι Ισπανοί αμυγδαλοπαραγωγοί αντέδρασαν στο ξεκίνημα της συγκομιδής λόγω των χαμηλών τιμών που έδωσαν οι έμποροι αρχικά, όμως τώρα πλέον και στην Ισπανία οι τιμές ανεβαίνουν.

Μεγαλώνει το κύμα αυτοδιάθεσης στη βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με το Μόσχο Τσομπανάκη από την Pella Almonds: «μέχρι τώρα οι παραγωγοί μάζευαν αμύγδαλα ποικιλίας Τουόνο και τώρα προχωρούν με τις Φυρανιές. Στα Τουόνο δεν αναφέρει κανείς για τιμές, όμως στις Φυρανιές εκτιμώ πως η τιμή όσον αφορά στους αγρότες που διαθέτουν μόνοι τους τα αμύγδαλα, θα φθάσει στα επίπεδα των 10-11 ευρώ το κιλό. Η ζήτηση όσο περνούν οι ημέρες αυξάνει και εξ όσων γνωρίζω οι τιμές έχουν ανοδική τάση και στην Ισπανία, όπου και υπάρχουν μεγάλες ζημιές από την ξηρασία».

Οργανώνονται σε ομάδα στη Λάρισα

Ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος στον ΠΣΑΦ και αμυγδαλοπαραγωγός από την περιοχή της Λάρισας τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι έχει αρχίσει να μαζεύει το αμύγδαλο το φετινό στα 140 στρέμματα με πυκνή φύτευση (έχει παραδοσιακές αλλά και αμερικανικές ποικιλίες), που διαθέτει. Συνολικά, όπως μας ανέφερε, αναμένει περί τους 120 τόνους αμύγδαλο από τα συγκεκριμένα κτήματα, αλλά το καλό είναι πως κάνει μηχανικά τη συγκομιδή, ειδάλλως θα έπρεπε να συγκομίζει με εργάτες για...μήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκομιδή θα διαρκέσει μόλις 17 ημέρες. Ο κ. Σπανούλης έχει ιδρύσει μια ομάδα παραγωγών με την επωνυμία Θεσσαλικός Καρπός και έκταση αμυγδαλοκαλλιέργειας συνολικά 250 στρέμματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΣΑΦ φέτος δεν υπάρχουν λόγω της ξηρασίας στην ΕΕ πολλά αμύγδαλα, οπότε έχει πολλές προοπτικές για τον παραγωγό, το προϊόν, ενώ η εισαγωγή είναι ασύμφορη με την ακρίβεια στις μεταφορές να μαίνεται.

09/09/2022 04:49 μμ

Με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Λευκορωσίας εξαιρούνται από την απαγόρευση εισαγωγής ορισμένα τρόφιμα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά,την Νορβηγία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Β. Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία.

Θυμίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ των τροφίμων που η Λευκορωσία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αυτήν τη χώρα. 

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «στην απαγόρευση αρχικά συμπεριλαμβάνονταν φρούτα (φράουλες, ροδάκινα, ακτινίδια, κλημεντίνες, πορτοκάλια, λεμόνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα), που εξήγαγε η χώρα μας προς αυτό τον προορισμό, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα κατά την διάρκεια του εξαμήνου 2022 οι ελληνικές εξαγωγές να μηδενιστούν.

Το 2020 οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων στην αγορά της Λευκορωσίας ανήλθαν σε 5.782 τόνους και αξίας 3,939 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10% έναντι του προηγούμενου έτους.

Να θυμίσουμε ότι από το αρχικό διάταγμα επιβολής του εμπάργκο σταδιακά εξαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα και μεταξύ αυτών και ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μήλα, αχλάδια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.), ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν στον κατάλογο των εξαιρέσεων ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτοί κ.α.

Από τις 12 Σεπτεμβρίου 2022 θα μπορούν να εισαχθούν εκ νέου στην αγορά της Λευκορωσίας κλημεντίνες, ακτινίδιο, κινέζικο λάχανο και σέλινο. Χαιρετίζουμε και αυτή την εξαίρεση των ακτινιδίων και κλημεντινών.

Δυστυχώς το εμπόριο φρούτων και λαχανικών ολοένα και περισσότερο το καθορίζουν πολιτικά κριτήρια, τόσο στην πρόσβαση τρίτων χωρών στην ΕΕ όσο και το αντίθετο, όπως ισχύει από το 2014 με το ρωσικό εμπάργκο, των μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24/2/2022 κ.α.».

09/09/2022 01:50 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού στην χώρα μας. Οι βροχοπτώσεις πριν από περίπου δυο εβδομάδες δημιούργησαν κάποια προβλήματα στην συγκομιδή. Όμως φέτος το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών γης.

Η φετινή παραγωγή, όπως και ανέμεναν οι παραγωγοί, είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι και είναι καλής ποιότητας. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι Ιταλοί έμποροι που δίνουν προσφορές σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι. Έχουν έρθει όμως και έμποροι από το Ισραήλ, που είχαν να εμφανιστούν στην χώρα μας πολλά χρόνια. Το δυνατό δολάριο δεν βοηθά τις εξαγωγές από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πολλοί έμποροι να στραφούν στην ελληνική αγορά.

Εμπορική συμφωνία μέχρι στιγμής δεν έχει κλειστεί και δεν έχει φτάσει ελληνικό φιστίκι στην Ιταλία. Οι Έλληνες παραγωγοί προσπαθούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς. Οι Ιταλοί προτείνουν την καταβολή προκαταβολής 10% και εξόφληση όταν το φορτίο φτάσει στην χώρα τους και ελέγξουν την ποιότητα.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «έχει ολοκληρωθεί το πρώτο χέρι στη συγκομιδή και βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο. Υπήρξε μια απώλεια στην παραγωγή λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Πάντως φέτος έχουμε αυξημένη σε σχέση με πέρσι παραγωγή σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις μας. Παραμένει μεγάλο πρόβλημα οι εργάτες γης».

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι η διπλάσια ποσότητα, ίσως και παραπάνω από πέρσι, αλλά και η εξαιρετική ποιότητα ποιότητα με το μεγαλύτερο ποσοστό των καρπών να αφορά ανοιχτό φιστίκι. Ευτυχώς οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή δεν δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή. Αυτή την περίοδο είμαστε στο δεύτερο χέρι. Η ισοτιμία ευρώ με δολάριο δεν βοηθά τις αγορές φιστικιού από τις ΗΠΑ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να στραφούν οι έμποροι στις αγορές της Ελλάδας, Τουρκίας και Ιράν. Έτσι η ζήτηση είναι αυξημένη αυτή την εποχή. Πάντως οι παραγωγοί μέχρι στιγμής φαίνονται επιφυλακτικοί στο να πουλήσουν σε τιμή κάτω από την περσινή. Πέρσι το ανοιχτό το δώσαμε στην αρχή 8,20 ευρώ και μετά ανέβηκε περαιτέρω η τιμή στα 9,30, ενώ το κλειστό έπαιξε στα 8 ευρώ το κιλό».

07/09/2022 11:27 πμ

Μειωμένη, στους 95.500 τόνους αναμένει την παραγωγή καρυδιών της Ουκρανίας την περίοδο εμπορίας 2022/2023 το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Η μείωση αναφέρει το USDA οφείλεται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και στη ρωσική εισβολή καθώς πολλά εδάφη έχουν καταληφθεί από τις δυνάμεις της Ρωσίας.

Οι εξαγωγές καρυδιού της Ουκρανίας έχουν επιβραδυνθεί τα τελευταία δυο χρόνια ούτως ή άλλως, ενώ η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται μειωμένη την περίοδο 2021-2022, αλλά σταθερή το 2022-2023, παρότι ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση εισαγωγών, κυρίως αμυγδάλων και κάσιους. Οι εγχώριες τιμές θα εμφανίσουν μείωση, εκτιμά το USDA, λόγω των μεγάλων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί στην αγορά ως αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών.

Οι εκτάσεις με καρύδια στην Ουκρανία δεν θα ξεπεράσουν τα 157.000 στρέμματα το 2022-2023, έναντι 181.000 στρεμμάτων που ήταν ένα χρόνο πριν. Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε ορισμένες περιοχές του Ντόνετσκ, του Ζαπορόζε, του Λουχ, που καταλήφθηκαν από τη Ρωσία όταν εισέβαλε στις περιοχές της Ουκρανίας Ansk, Mykolaiv, Kharkiv και Kherson το Φεβρουάριο του 2022.

01/09/2022 02:50 μμ

Προχωρά η συγκομιδή στην ποικιλία Τουόνο και όχι μόνο και οι ενδείξεις για τις τιμές παραγωγού είναι ενθαρρυντικές.

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει το μάζεμα του αμυγδάλου στις βασικές ζώνες καλλιέργειας. Συγκεκριμένα, προχωρά η συγκομιδή του αμυγδάλου στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, με τις αποδόσεις υψηλότερες από πέρσι. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, παραγωγοί, υπάρχει καλή ζήτηση, αλλά είναι ακόμα αρκετά νωρίς για τον καθορισμό τιμών απορρόφησης του προϊόντος.

Όπως ωστόσο εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την Pella Almonds, δεδομένης της ενίσχυσης του δολαρίου, τα αμύγδαλα εισαγωγής κυρίως από ΗΠΑ θα είναι σε τιμές απαγορευτικές και κατά συνέπεια το ντόπιο αμύγδαλο, παρά την αυξημένη παραγωγή, θα πληρωθεί στον παραγωγό ακριβά, λόγω υπεροχής στην ποιότητα. Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Νέας Πέλλας, αλλά και στην Χαλκιδική, όπως μας λέει ο κ. Τσομπανάκης, έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των αμυγδάλων ποικιλίας Τουόνο, ενώ σε 15 ημέρες περίπου εκκινεί η Φυρανιά. Δεδομένης και της μεγάλης μείωσης της παραγωγής αμυγδάλου στην Ισπανία, ο κ. Τσομπανάκης εκτιμά πως το ντόπιο αμύγδαλο, θα πληρωθεί ακριβά φέτος, με το βιομηχανικό να κυμαίνεται αρκετά πάνω από τα 7 ευρώ το κιλό (ψίχα) ενώ η Φυρανιά θα πωλείται από τους αγρότες προς 10 και 12 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, η παραγωγή στην χώρα μας θα είναι καλή φέτος, μετά την περσινή δύσκολη χρονιά.

Ο Κώστας Θάνος, από την πλευρά του, παραγωγός από τα Κανάλια Βόλου ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα περίπου την συγκομιδή αμυγδάλου, ποικιλίας Τέξας και Φυρανιάς. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο: «η παραγωγή είναι σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πέρσι και υπάρχει καλή ζήτηση για το προϊόν. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη των εργατικών χεριών και οι περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται στη μηχανική συγκομιδή. Ωστόσο, όποιοι διαθέτουν μηχανήματα, μας ζητούν ακόμα έως και 2,20 ευρώ ανά δέντρο για το μάζεμα γιατί έχουν όπως λένε πολλά έξοδα, όταν άλλες χρονιές το ποσό αυτό δεν πέρναγε το 1 ευρώ ανά δέντρο. Βάζουμε λοιπόν τέτοια μηχανήματα για να μαζέψουμε, όμως κυρίως σε χωράφια και δέντρα με πολύ αμύγδαλο. Σε σχέση με τις τιμές είναι πολύ νωρίς για να πούμε οποιαδήποτε κουβέντα».

30/08/2022 10:32 πμ

Μεγαλύτερη από πέρσι η παραγωγή, αλλά δεν λείπουν τα προβλήματα, λόγω των βροχών του καλοκαιριού.

Λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο και με τα προβλήματα λόγω των άκαιρων βροχοπτώσεων του καλοκαιριού να μη λείπουν, ξεκίνησε η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού. Η παραγωγή είναι -όπως και ανέμεναν οι παραγωγοί και οι φορείς τους-αυξημένη σε σχέση με πέρσι, όμως υπάρχουν απώλειες λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων. Όσον αφορά στις τιμές, δεν έχουν γίνει αξιόλογες πράξεις και το Ελληνικό προϊόν μπαίνει φέτος στη μάχη της παγκόσμιας αγοράς, με το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του αδύναμου ευρώ, σε σχέση με το ιδιαίτερα ενισχυμένο τελευταία δολάριο.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης: «βρισκόμαστε στο μέσο του πρώτου χεριού. Η παραγωγή, όπως και αναμενόταν, είναι πολύ καλύτερη από πέρσι, όμως οι τελευταίες βροχοπτώσεις έφεραν προβλήματα. Συγκεκριμένα, τα φιστίκια που ήταν ήδη ώριμα και τα βρήκε η βροχή, μαύρισαν και θα πουληθούν ως κούφια, έχασαν δηλαδή ειδικό βάρος. Παρ' όλα αυτά μιλάμε για ένα ποσοστό στον καρπό όχι πάνω από 10% του συνόλου. Όσον αφορά στις τιμές, είναι πολύ νωρίς και δεν έχουν γίνει πράξεις, αφού όλη η διαδικασία πήγε πίσω. Εκτιμώ πως το ισχυρό δολάριο σε σχέση με το ευρώ που πιέζεται τελευταία, θα κάνουν πιο ανταγωνιστικό το ντόπιο κελυφωτό φιστίκι, όπως και όλα τα ευρωπαϊκά, έναντι των αμερικάνικων. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την παραγωγή της Τουρκίας, για την οποία ακούγεται πως είναι αρκετά μεγάλη. Πρόβλημα μεγάλο παρατηρείται με τους εργάτες γης, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Φέτος έχουν κατέβει αρκετοί τσιγγάνοι στην περιοχή μας από τη Θεσσαλία, για να εργαστούν».

Ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από το νομό Φθιώτιδας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του τα εξής: «η συγκομιδή φέτος ξεκίνησε σε ορισμένες περιπτώσεις στην περιοχή μας από τις 13 Αυγούστου, αλλά πιο μαζικά μετά της Παναγίας. Η παραγωγή εκτιμάται σχεδόν διπλάσια από πέρσι, που θυμίζουμε, ήταν πολύ κακή χρονιά από άποψη όγκου παραγωγής. Προβλήματα ποιοτικά δεν έχουμε, όμως υπάρχουν κτήματα που τα πήραν οι βροχές του Αυγούστου, με αποτέλεσμα το μαύρισμα του καρπού. Αυτά τα υποβαθμισμένα φιστίκια πωλούνται συνήθως στην τιμή των κλειστών φιστικιών. Πέρσι οι τιμές παραγωγού έφτασαν σε κάποιο σημείο και τα 9,30 ευρώ το κιλό, αλλά φέτος είναι ακόμα νωρίς για να πούμε τιμές. Η ζήτηση πάντως δεν είναι και τόσο μεγάλη».

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, ο οποίος λειτουργεί από το 2009 δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ξεκινήσαμε την συγκομιδή γύρω στις 17-18 Αυγούστου. Η χρονιά πήγε πίσω λόγω της ωρίμανσης, των βροχών του Αυγούστου και της έλλειψης εργατών γης. Το χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι η διπλάσια ποσότητα, ίσως και παραπάνω από πέρσι, αλλά και η εξαιρετική ποιότητα ποιότητα με το μεγαλύτερο ποσοστό των καρπών να αφορά ανοιχτό φιστίκι. Με το χρώμα εμείς δεν έχουμε κάποιο θέμα, την προλάβαμε την παραγωγή. Υπολογίζουμε ως Συνεταιρισμός να μαζέψουμε γύρω στους 140 τόνους. Πέρσι το ανοιχτό το δώσαμε στην αρχή 8,20 ευρώ και μετά ανέβηκε περαιτέρω η τιμή στα 9,30, ενώ το κλειστό έπαιξε στα 8 ευρώ το κιλό».

Τέλος, ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου από την εταιρεία ΒΙΟΓΕΚΑΤ που έχει άριστη γνώση της αγοράς τονίζει στον ΑγροΤύπο πως «η συγκομιδή προχωράει και σε μια εβδομάδα από σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο χέρι. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού είναι ακόμα κάπως νωρίς και οι έμποροι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους».

26/08/2022 03:13 μμ

Ελληνικά ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης, εσοδείας 2022, έκαναν την εμφάνισή τους στις αγορές της Ολλανδίας και Ισπανίας. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, «επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας ότι ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και εξήγαγαν ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης, που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας  και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ.

Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, όταν μάλιστα τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά την πραγματοποίηση επί δύο συνεχόμενες περιόδους ρεκόρ εξαγωγών. 

Σημειώνεται ότι αυτές οι αποστολές δεν αναγγέλθηκαν ως προβλέπεται στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) προκειμένου να υποστούν τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητος.

Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας,(δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία.

Πολύ περισσότερο που εφέτος λόγω εμπάργκο της Λευκορωσίας (με 418 τόνοι εξαγωγές την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2021/2022), μειωμένης δυναμικότητος της αγοράς της Ουκρανίας (5.040 τόνοι) αλλά και τελευταία των δυσκολιών έγκαιρης χορήγησης άδειας εισαγωγής στην Αίγυπτο (7.698 τόνοι), απαιτείται η ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων μας να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα».

25/08/2022 04:26 μμ

Συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων και υπουργών, γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα με θέμα τις ελληνικές εξαγωγές μήλων προς την Αίγυπτο.

Για να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα του προβλήματος ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της ελληνικής πρεσβείας του Καΐρου, το οποίο μας έστειλε γραπτή απάντηση, η οποία αναφέρει τα εξής:

1. Από τις αρχές Μαρτίου 2022, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE), κατόπιν σχετικού Διατάγματος, άλλαξε τον τρόπο πληρωμής των εξαγωγέων, εφαρμόζοντας την μέθοδο Letter of Credit, καταργώντας την ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο Cash Against Documents (CAD).

2. Στη συνέχεια και με νεότερή της εγκύκλιο η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE), με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2022, έδωσε εντολή στις εγχώριες τράπεζες να μην εκδίδουν L/C  χωρίς προηγούμενη έγκριση της, για 12 κατηγορίες προϊόντων μεταξύ των οποίων και τα φρέσκα φρούτα. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές βρίσκονται στον απόλυτο έλεγχο της τράπεζας. Μάλιστα, προκειμένου να συζητήσουν οι εγχώριες τράπεζες το ενδεχόμενο ανοίγματος πίστωσης για την αποπληρωμή του ξένου εξαγωγέα, θα πρέπει η σχετική συναλλαγή να αρχίζει τουλάχιστον από 1.600 ευρώ, ποσό εξαιρετικά μηδαμινό, όπως αντιλαμβάνεσθε, για ολοκλήρωση διαδικασίας εξαγωγής ευπαθών αγροτικών προϊόντων, χωρίς βέβαια να αποκλείεται - θεωρητικά τουλάχιστον - και η συζήτηση για υψηλότερα και πιο κοντά στην πραγματικότητα τιμολόγια. Σε όλες βέβαια τις περιπτώσεις η κατάληξη είναι ίδια: η απόρριψη του αιτήματος χορήγησης ενεγγύου πιστώσεως για την αποπληρωμή της εξαγωγής.

3. Σε έγγραφά μας, προς τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου και τους εμπλεκόμενους συλλογικούς φορείς, έχουν αποτυπωθεί τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αιγυπτιακή οικονομία λόγω των μειωμένων συναλλαγματικών αποθεμάτων, τους φόβους για πιθανή νέα υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας και λοιπά ζητήματα, τα οποία έχουν οδηγήσει σε μία πολιτική μείωσης των εισαγωγών και μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές των εξαγωγέων, οι οποίες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τις εμπορικές δραστηριότητες. Το Γραφείο του αρμόδιου Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, κ. Κ.Φραγκογιάννη, είναι απολύτως ενήμερο και έχει επιληφθεί του θέματος.

4. Ωστόσο, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών και των διαπραγματεύσεων για την νέα δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ, το οποίο προϋποθέτει ένα γενικότερο «μάζεμα» των οικονομικών, εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις για τις εισαγωγές εν γένει, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων.
 
5. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επισημανθεί ότι οι περιορισμοί στην έκδοση ενέγγυων επιστολών (Letter of Credit) παραβιάζουν σαφώς τις δεσμεύσεις της Αιγύπτου στον ΠΟΕ και τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Αιγύπτου. Με βάση αυτό απαιτήθηκε η άρση του ίδιου του μέτρου. Τον Ιούλιο 2022, το αίτημα για την κατάργηση του μέτρου έγινε στη βάση τριών διμερών εμπορικών διαβουλεύσεων, που διεξήχθησαν με την Αίγυπτο ειδικά για το θέμα αυτό, μία για αυτές πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης TBT (Εμπόδια στο Εμπόριο) στον ΠΟΕ. Το θέμα τέθηκε και σε πολυμερές επίπεδο, στον ΠΟΕ, ξεκινώντας από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε επίσης τον Ιούλιο 2022. Επί του παρόντος, αναμένεται  από την Αίγυπτο, εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, επίσημη γραπτή απάντηση, προκειμένου να  αποφασιστούν οι περαιτέρω δράσεις.

Ο Προϊστάμενος
Περικλής Δαβανέλος
Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄

24/08/2022 04:46 μμ

Μπορεί στην Αίγυπτο να υπάρχουν προβλήματα με τις εισαγωγές μήλων από την Ελλάδα αλλά την ίδια στιγμή οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της χώρας έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί προς όλες τις χώρες. 

Μάλιστα αυτό γίνεται σε μια περίοδο που, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχουν προβλήματα στις αυξημένου κόστους στις μεταφορές και μείωση στην κατανάλωση τροφίμων.

Σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Αιγύπτου (CAPMAS), η Ισπανία είναι στην κορυφή της λίστας των αιγυπτιακών εξαγωγών, ενώ κατά το πρώτο 4μηνο του 2022 (Ιανουάριο - Απρίλιο) υπήρξε αύξηση της αξίας των προϊόντων κατά 240% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ακολουθεί η Ιταλία με αύξηση της αξίας των αιγυπτιακών εξαγωγών κατά 55%, η Κίνα με αύξηση κατά 136,2% και η Γαλλία με αύξηση 300%. Στην πέμπτη θέση είναι η Ελλάδα που είδε μια αύξηση των αιγυπτιακών εξαγωγών κατά 25% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα (673,355 εκ. δολάρια έναντι 536,302 εκ δολαρίων), όπου είχαμε μια σημαντική άνοδο στα λαχανικά και τις πατάτες.

Όπως δήλωσε, στις αρχές Αυγούστου, ο υπουργός Γεωργίας της Αιγύπτου, El-Said Marzouq El-Qosair, ο συνολικός όγκος των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, κατά την περίοδο 1/1/2022 έως 27/7/2022, έφτασε στους 4,1 εκατ. τόνους.

Τα κυριότερα προϊόντα που έκανε εξαγωγή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η Αίγυπτος κατά σειρά είναι: πορτοκάλια (1.610.773 τόνοι), πατάτες (826.635 τόνοι), κρεμμύδια (239.680 τόνοι), σταφύλια (128.570 τόνοι), πράσινα φασόλια (95.403 τόνοι), γλυκοπατάτες (42.460 τόνοι), ντομάτες (32.902 τόνοι), σκόρδα (21.185 τόνοι), φράουλες (19.425 τόνοι) και καρπούζια (8.234 τόνοι).

Η συνολική αξία των εξαγωγών της Αιγύπτου, κατά το πρώτο 4μηνο του 2022, ανήλθε σε περίπου 19 δις δολάρια, έναντι 12,8 δις δολάρια την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

11/08/2022 01:03 μμ

Οι παραγωγοί πειραματίζονται και κάνουν και νέα προϊόντα, όπως το φουντουκοβούτυρο.

Έχει ξεκινήσει σε κάποιες περιοχές της χώρας μας η συγκομιδή του φουντουκιού, που ως καλλιέργεια δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική και η εθνική παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να γίνονται εισαγωγές κυρίως από την Τουρκία. Πάντως, σε αρκετές περιοχές της χώρας οι παραγωγοί πειραματίζονται σε σχέση με τις ποικιλίες κι έτσι αυξάνουν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ένας από τους οργανωμένους φουντουκοπαραγωγούς είναι ο Γιώργος Καράκελλες, ο οποίος καλλιεργεί στο χωριό Καλαμώνας (μια περιοχή μεταξύ Καβάλας και Δράμας) 100 στρέμματα με ποντιακές ποικιλίες. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, φέτος θα έχει μεγαλύτερη παραγωγή από πέρσι, καθώς μπαίνουν σε παραγωγική φάση κι άλλα δέντρα. Έτσι, υπολογίζει πως θα έχει μια παραγωγή της τάξης των 10 τόνων. Το θετικό, όπως μας εξηγεί, είναι πως το προϊόν του γίνεται ανάρπαστο. «Πέρσι ξεκίνησα τη συγκομιδή τον Αύγουστο και άρχισα να πουλάω τον Οκτώβρη. Μέχρι τον Ιανουάριο δεν είχε μείνει καθόλου προϊόν και οι τιμές του ήταν υψηλές, φθάνοντας και τα 10 ευρώ το κιλό, κάτι που σίγουρα θα γίνει και φέτος», υπογραμμίζει. Σημειωτέον ότι ο κ. Καράκκελες λάνσαρε πέρσι πρώτη χρονιά και το βούτυρο από φουντούκι σε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων, οι οποίες πωλούνται γύρω στα 5 ευρώ το κιλό κι έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση. Στην ευρύτερη περιοχή όπως μας είπε τέλος ο κ. Καράκελλες γίνονται κάποιες νέες φυτεύσεις και υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια.

Ο κ. Ηλίας Τζαβαλιάς από τα Τρίκαλα καλλιεργεί 100 δέντρα φουντουκιάς, σε δυο σημεία του νομού, στον κάμπο αλλά και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «καλλιεργώ διάφορες ποικιλίες, μεταξύ αυτών κάποιες Καυκάσιες και κάποιες Αμερικάνικες. Συνολικά έχω 100 δέντρα. Στο βουνό τα δέντρα που έχω βάλει είναι σε εξαιρετική κατάσταση και να φανταστείτε τους ρίχνω μόνο νερό. Αντίθετα, στον κάμπο τα δέντρα έχουν θέματα και δεν είναι στην ίδια κατάσταση, παρά το ότι κάνω όλες τις φροντίδες. Όλα τα δέντρα έχουν αρχίσει και δίνουν παραγωγή. Ήδη, έχω έρθει σε επαφή με καφεκοπτεία σε Αθήνα και Τρίκαλα, ώστε να τους διαθέτω κάθε χρόνο το προϊόν κι έχω βρει καλή ανταπόκριση. Τώρα είναι η περίοδος της συγκομιδής για το φουντούκι. Η τιμή του είναι στα 5 με 8 ευρώ το κιλό άσπαστο, ενώ στη λιανική αγορά το προϊόν το σπασμένο πιάνει από 15 έως 20 ευρώ το κιλό και έχει μεγάλη ζήτηση. Τα χωράφια τα έχω και στο ΟΣΔΕ και ενεργοποιώ και δικαιώματα, όμως τα ποσά των επιδοτήσεων είναι ελάχιστα, της τάξης των 10 ευρώ το στρέμμα. Σκοπεύω στο μέλλον να τα διαθέτω σε τσουβαλάκια των 5 και 10 κιλών».

Αρκετά καλή παραγωγή στην επταετία

Ο κ. Χρήστος Καρακικές έχει φυτέψει στα πεδινά των Τρικάλων φουντουκιές θαμνώδεις, οι οποίες τώρα είναι στον έβδομο χρόνο. Συνολικά, έχει βάλει 500 δέντρα κι όπως μας λέει φέτος αναμένει πολύ καλή παραγωγή. Συνολικά ένα δέντρο φουντουκιάς, όπως μας είπε ο κ. Καρακικές μπορεί να δώσει έως και 12 κιλά καρπό, όταν όμως έχει αναπτυχθεί πλήρως. Ο κ. Καρακικές έχει ως επί το πλείστον Τούρκικες ποικιλίες, που είναι ανθεκτικές και δεν έχουν εμφανίσει κανένα πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια. «Πέρσι τα δέντρα επηρεάστηκαν από την παγωνιά της άνοιξης. Το χειμώνα όσο και να πέσει όμως η θερμοκρασία δεν έχουν πρόβλημα», προσθέτει ο κ. Καρακικές, τονίζοντάς μας ότι υπολογίζει το κόστος εγκατάστασης της φουντουκιάς και τα πρώτα έξοδα στα 400 ευρώ ανά στρέμμα. «Φέτος έχω αρχίσει τη συγκομιδή και σε λίγο τελειώνω. Τον καρπό τον αφήνουμε να ωριμάσει και τον αφαιρούμε μαζί με το κουκούλι. Μετά τον ξεφλουδίζουμε. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και διαθέτω το προϊόν μου είτε σπασμένο στα 14 με 20 ευρώ το κιλό, είτε άσπαστο στα 7-8 ευρώ το κιλό. Γενικά στην περιοχή μας υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια κι έχουν γίνει φυτεύσεις. Η τιμή είναι ικανοποιητική, αλλά φέτος θα πειραματιστούμε και με νέα προϊόντα, όπως το βούτυρο από φουντούκι. Επίσης, το δέντρο έχει μικρές απαιτήσεις και χρειάζεται νερά αρκετά στην αρχή, μόλις φυτευτεί», καταλήγει.

Σημειώνεται πως στη χώρα μας δραστηριοποιούνται και εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται με παραγωγούς και τους καθοδηγούν τεχνικά, προσφέροντάς τους εγγυημένη απορρόφηση του προϊόντος για πολλά έτη.

09/08/2022 11:45 πμ

Δεν λείπουν τα προβλήματα και οι ζημιές από το έλκος, τη μελάνωση και τη σφήκα, όμως εμπορικά πάει πολύ καλά το προϊόν.

Μια ακόμα καλή χρονιά αναμένεται στο κάστανο, ένα προϊόν που έχει καταστεί περιζήτητο, αφήνοντας καλό εισόδημα στους παραγωγούς του, ιδίως εκείνους που το εμπορεύονται μόνοι τους. Μια πρώτη εικόνα δείχνει ότι φέτος αναμένεται μεγαλύτερη παραγωγή, σε σχέση με πέρσι.

Μελιβοία: Στα ποτίσματα οι αγρότες, αρκετά τα κάστανα και φέτος

Καλή παραγωγή, ίσως και στα ίδια επίπεδα με πέρσι αναμένει για την περιοχή της Μελιβοίας ο έμπειρος παραγωγός κ. Νίκος Τσιντσιράκος. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, πέρσι τα κάστανα τα χοντρά έως 40 κομμάτια στο κιλό έπιασαν μια τιμή έως και 4,5 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή αυτή το κάστανο αποτελεί επαγγελματική ασχολία, προσθέτει ο κ. Τσιντσιράκος, τονίζοντας ότι στη Μελιβοία έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα με το έλκος της καστανιάς και τη σφήκα, ενώ πλέον και η μελάνωση έχει ελάχιστες επιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Τσιντσιράκο, η παραγωγή κάστανου στη Μελιβοία μια καλή χρονιά φθάνει και στους 3.000 τόνους, ενώ στο δήμο Αγιάς μπορεί να φθάσει και τους 4.000 τόνους.

Καλή παραγωγή προμηνύεται στην Τρίπολη

Ο κ. Γιάννης Κόλλιας καλλιεργεί κάστανα στην ορεινή Αρκαδία και όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα δέντρα φαίνονται φορτωμένα, η χρονιά είναι όψιμη και γενικά δεν υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή και στην ποιότητα των καρπών έως σήμερα. Ο κ. Κόλλιας διαθέτει την παραγωγή μόνος του σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ μάρκετ), αποφέυγοντας κατ' αυτό τον τρόπο τους μεσάζοντες. Πέρσι μια μέση τιμή για το κάστανό του ήταν τα 2,50 με 2,60 ευρώ το κιλό. Όπως μας λέει οι καστανιές έχουν απαιτήσεις ακόμα και το επόμενο διάστημα για λίπανση ούτως ώστε να αναπτυχθεί ο καρπός και να είναι ποιοτικός. Οι δε μεγαλύτερες ανάγκες για την καστανοκαλλιέργεια, όπως μας λέει είναι στα εργατικά χέρια, καθώς χρειάζονται πολλά για τη συγκομιδή και την επεξεργασία, καθώς επίσης το κλάδεμα, το καθάρισμα κ.λπ.

Ικανοποιημένοι οι παραγωγοί στην Κρήτη με τις τιμές

Ο κ. Ιωάννης Κωστάκης, παραγωγός από την περιοχή των Χανίων με 15 στρέμματα καλλιέργεια κάστανου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι αποδόσεις κάθε χρόνο για όλους τους παραγωγούς βαίνουν μειούμενες, καθώς αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα από το έλκος της καστανιάς και τη μελάνωση. Από 8 τόνους που είχα παραγωγή πριν κάποια χρόνια, τώρα έχω κάθε χρόνο γύρω στους 2 τόνους μόλις. Αυτό αφορά όλους τους παραγωγούς, όχι μόνο έμενα. Έχουν γίνει προσπάθειες με νέες φυτεύσεις, αλλά σε δυο τρία χρόνια τα δέντρα βγαίνουν εκτός παραγωγής λόγω των προβλημάτων που προανέφερα. Ακόμα και τα νεαρά δέντρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Πριν δέκα χρόνια περίπου είχαν γίνει προσπάθειες για καταπολέμηση του έλκους, αλλά από ό,τι φάνηκε δεν ήταν αρκετές. Κάθε χρόνο που περνάει η πααραγωγή μειώνεται. Και τα νεαρά δέντρα που μπήκαν με πρωτοβουλίες τοπικών φορέων έχουν προβλήματα. Μόνο ένα 20% δεν έχει θέμα. Η καστανοκαλλιέργεια στην περιοχή μας αφήνει καλό εισόδημα. Φέτος αναμένεται καλύτερη παραγωγή σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές παραγωγού πέρσι ήταν στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό, αφήνοντας ικανοποιημένους τους παραγωγούς. Το κάστανο έχει καλό εισόδημα, αρκεί να μην υπάρχουν καλλιεργητικά προβλήματα. Φέτος η συγκομιδή θα αρχίσει στις 20 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου. Το θετικό με την καλλιέργεια αυτή είναι ότι δεν έχει πολλά έξοδα, παρά μόνο τα εργατικά ως επί το πλείστον».

Με υψηλή ζήτηση το κάστανο και στην Αιτωλοακαρνανία

Ο κ. Γιάννης Πετρόπουλος από το Άνω Κεράσοβο Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως η καλλιέργεια στην περιοχή αναπτύσσεται κι έχουν γίνει και αρκετές νέες φυτεύσεις τα τελευταία χρόνια. Φέτος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται ικανοποιητική παραγωγή. Οι τιμές πέρσι ήταν πολύ καλές για τους παραγωγούς και κυμάνθηκαν στα 2,70 με 2,80 ευρώ το κιλό. Κάποια θέματα υπάρχουν με το έλκος και την σφήκα της καστανιάς, όμως γίνονται προσπάθειες καταπολέμησής τους. Το κάστανο φεύγει άνετα και έχει μεγάλη ζήτηση, ιδίως για Ιταλία και εξαγωγή.

Καλή εικόνα και στη Χαλκιδική

Ο κ. Γιώργος Αρβανίτης καλλιεργεί κάστανα στο Νεοχώρι Χαλκιδικής. Όπως μας εξηγεί: «εδώ και πολλά χρόνια δεν κάνω καλλιεργητικές φροντίδες στις καστανιές μου, παρά μόνο τους ρίχνω πολλά νερά μέσα στον Αύγουστο. Έτσι η παραγωγή αργεί να ωριμάσει, όμως υπάρχει ποιότητα στον καρπό. Συγκομιδή ξεκινάω στα τέλη του Οκτωβρίου. Φέτος έχει πολύ καρπό και αναμένεται εξαιρετική ποιότητα. Την παραγωγή μου την διαθέτω μόνος μου σε τιμές από 3 έως 4 ευρώ ανά κιλό».

02/08/2022 09:05 πμ

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ως φορέας υλοποίησης της δράσης Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενημερώνει τους δυνητικούς δικαιούχους, ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υποπαράγραφο 3.5 (υποπεριπτώσεις α) και β)) και ύστερα από την τελευταία (3η) τροποποίηση της πρόσκλησης, του Υποέργου Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων, θα προχωρήσει σε ενοποίηση των ποσών που αφορούν στις κατηγορίες των δικαιούχων και συνεπώς, στις 15/08/2022 ώρα 12 μ.μ. η ηλεκτρονική εφαρμογή θα σταματήσει να δέχεται αιτήσεις από Συλλογικούς Φορείς της παραγράφου 5, της υποπαραγράφου 1, της περίπτωσης α) και από υπό σύσταση, αντίστοιχους Συλλογικούς Φορείς, της παραγράφου 5, της υποπαραγράφου 1, της περίπτωσης δ) της πρόσκλησης.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

22/07/2022 10:53 πμ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στην Τουρκία, στις 22 Ιουλίου 2022.

Μετά από τις διαπραγματεύσεις, που θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενδέχεται να υπογραφεί ένα έγγραφο που θα δεσμεύει τις πλευρές (να διασφαλίζουν) την ασφαλή λειτουργία των διαδρόμων εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία θα υποστηρίξει μόνο εκείνες τις αποφάσεις που θα εγγυώνται την ασφάλεια των νότιων περιοχών της Ουκρανίας και την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών μαλακού σιταριού, ενώ η Ουκρανία εξάγει επίσης καλαμπόκι και ηλιέλαιο.

21/07/2022 10:18 πμ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση από 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι Τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης και Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, μαζί με άλλους 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητούν απαντήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν αγρότες - παραγωγοί στην εξαγωγική τους δραστηριότητα, για την διάθεση των προϊόντων τους σε ξένες αγορές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αγρότες – παραγωγοί που θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους υποχρεούνται, κατόπιν πρόσφατης υπουργικής απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να εγγραφούν στο Γ.Ε.ΜΗ ανοίγοντας επιτήδευμα με ΚΑΔ: ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΝΩΠΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ που ανήκει στη κατηγορία «ΧΟΝΤΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ». H πρακτική αυτή οδηγεί τους ενδιαφερόμενους αγρότες - παραγωγούς να χάσουν την ιδιότητα του «Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότη» και να αντιμετωπίζονται πλέον ως έμποροι, με αποτέλεσμα την απώλεια όλων των «ευεργετημάτων» προστατευτισμού και επιδοτήσεων που πηγάζουν εξ’ αυτής της ιδιότητας.

«Συμπερασματικά, οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί αλλά και οι νέοι αγρότες υποχρεωτικά θα έχουν δύο μόνο επιλογές. Να πωλούν τα προϊόντα τους ή στους εμπόρους ή στις λαϊκές αγορές και να αποκλείονται ως προς την διάθεση των προϊόντων τους εναλλακτικά στις ξένες αγορές. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί φυσικά αναπτυξιακή πολιτική, αντίθετα συνιστά ταξική μεροληψία» επισημαίνουν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «εφ’ όσον στρέφεται κυρίως ενάντια σε μικρομεσαίους και νέους αγρότες».

Καταλήγοντας οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τους συναρμόδιους Υπουργούς:

1. Θα επανεξετάσει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων την απόφασή του οι αγρότες - παραγωγοί, με επιτήδευμα κανονικού καθεστώτος, να μην ανήκουν στους επιλέξιμους ΚΑΔ για εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. ώστε να έχουν την δυνατότητα να προβαίνουν σε εξαγωγικές δραστηριότητες;

2. Θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε μέτρα που θα διευκολύνουν την εξαγωγική δραστηριότητα των μικρομεσαίων και νέων Αγροτών - Παραγωγών;

18/07/2022 04:28 μμ

Η ΕΕ εξέδωσε, τη Δευτέρα (18/7/2022), Κανονισμό για την προσωρινή ελευθέρωση του εμπορίου για επτά γεωργικά προϊόντα από τη Μολδαβία που δεν έχουν ήδη ελευθερωθεί πλήρως και είναι: ντομάτες, σκόρδα, επιτραπέζια σταφύλια, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα και χυμοί σταφυλιών. 

Αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, σημαίνει ότι για περίοδο ενός έτους, η Μολδαβία μπορεί τουλάχιστον να διπλασιάσει τις εξαγωγές των εν λόγω προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στη Μολδαβία. Με την άρση των δασμών για τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα που δεν έχουν ήδη ελευθερωθεί πλήρως, η Μολδαβία μπορεί πλέον να εξάγει στην ΕΕ τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα από τα εν λόγω προϊόντα χωρίς δασμούς. Με τα εν λόγω έκτακτα μέτρα, η ΕΕ εμβαθύνει τις εμπορικές της σχέσεις με τη Μολδαβία και στέκεται στο πλευρό της για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Μολδαβίας, δήλωσε ο κ. Jozef Síkela, Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας.

Η σημερινή απόφαση θα εφαρμοστεί, για περίοδο ενός έτους, σε επτά γεωργικά προϊόντα από τη Μολδαβία τα οποία επί του παρόντος εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις κατά την είσοδό τους στην ΕΕ. Τα προσωρινά μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου θα ανακατευθύνουν τις εξαγωγές αυτές προς την ΕΕ.

Η σημερινή απόφαση προϋποθέτει τον σεβασμό των αρχών που ορίζονται στο άρθρο 2 της συμφωνίας για τη δημιουργία μιας σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA), η οποία έχει ελευθερώσει σχεδόν όλες τις εμπορικές συναλλαγές με τη Μολδαβία, εκτός από αυτά τα επτά γεωργικά προϊόντα που καλύπτονται από τον παρόντα Κανονισμό.

Στις 29 Ιουνίου, το Συμβούλιο απέστειλε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνοντας τη συμφωνία του με τον κανονισμό, ο οποίος στη συνέχεια ψηφίστηκε από την ολομέλεια του ΕΚ στις 5 Ιουλίου 2022.

Δεδομένου ότι ο Κανονισμός εγκρίθηκε τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο, θα υπογραφεί και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του.

18/07/2022 10:33 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει νομική διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας σχετικά με το σύστημα προηγούμενης κοινοποίησης των εξαγωγών σιτηρών το οποίο εισήγαγαν οι ουγγρικές αρχές.

Θυμίζουμε ότι στις 6 Μαρτίου 2022 η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές σιτηρών  (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι κτλ), μέτρο που είχε άμεση ισχύ, εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών στην χώρα που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Η προηγούμενη κοινοποίηση επιτρέπει στις αρχές να προεξοφλούν την πώληση ή να αγοράζουν τα προς εξαγωγή σιτηρά πριν από την πραγματοποίηση της εξαγωγής. 

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το μέτρο δεν συνάδει με τους ενωσιακούς κανόνες για την κοινή οργάνωση των αγορών και τους κοινούς κανόνες για τις εξαγωγές.

Η Ουγγαρία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.