Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αχλάδια: Ξεκίνησε συγκομιδή στις Κοντούλες, προς το παρόν καλή ζήτηση και τιμές

09/07/2020 12:56 μμ
Ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες η συγκομιδή αχλαδιών στον Τύρναβο της πρώιμης ποικιλίας Κοντούλα.

Ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες η συγκομιδή αχλαδιών στον Τύρναβο της πρώιμης ποικιλίας Κοντούλα. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Τζουχάλας, γεωπόνος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, «φέτος οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια όπως πέρσι (που υπήρχαν μεγάλα προβλήματα από χαλαζοπτώσεις).

Μειωμένη φέτος είναι η παραγωγή αχλαδιών της ποικιλίας Κοντούλα, ενώ οι τιμές φαίνεται να είναι λίγο καλύτερες σε σχέση με πέρσι αλλά δεν ξέρουμε λόγω της πανδημίας πως θα εξελιχθεί η αγορά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή αχλαδιών ποικιλίαας Κόσια και Σάντα Μαρία. Γενικότερα εκτός οι Κοντούλας οι άλλες ποικιλίες αναμένεται να έχουν μια παραγωγή που θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε εξαγωγές αυτών των ποικιλιών κυρίως στην αγορά του Ισραήλ. 

Η ελληνική ποικιλία «Κρυστάλι» είναι αυτή που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή και είναι ιδιαίτερα προτιμητέα στην εγχώρια αγορά. Τα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν περισσότερα από 3.000.000 κιλά έχοντας αποκτήσει, μετά από εμπειρίες δεκαετιών, την απόλυτη τεχνογνωσία στην ιδιαίτερα απαιτητική καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλία. Η συγκομιδή αυτής της ποικιλίας ξεκινά στις αρχές του Αυγούστου και το προιόν αποθηκεύεται και διατίθεται έως και τον Μάρτιο περίπου του επόμενου έτους. Μετά τα μέσα Αυγούστου θα ξεκινήσει η συγκομιδή για τα βιομηχανικά αχλάδια».

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Βαρδάκας, παραγωγός και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή μας καλλιεργούνται αχλάδια ποικιλίας Κρυστάλλια σε έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη (κατά –50%) σε σχέση με πέρσι λόγω καιρικών συνθηκών. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν και στην παραγωγή αχλαδιών στα Δήμαινα Αργολίδας. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου».

Μια καλή εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν οι φετινές τιμές στα αχλάδια αναμένεται να έχουμε μετά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
24/08/2020 04:34 μμ

Εναλλακτική πηγή εισοδήματος αποκαλούν την συγκεκριμένη καλλιέργεια οι αγρότες.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Τάσος Χαλκίδης από την Κουλούρα Ημαθίας, που καλλιεργεί λωτό ποικιλίας Ciro σε 12 στρέμματα γης, το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αυξάνει λόγω του κορονοϊού για το προϊόν, αφού έχει αντιοξειδωτικές δράσεις.

Ο Τάσος Χαλκίδης καλλιεργεί εδώ και 18 χρόνια λωτό Ciro και όπως μας λέει το καλό με το συγκεκριμένο φρούτο είναι το προσιτό του κόστος παραγωγής, σε σύγκριση με τα ροδάκινα κ.λπ. Οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη, διαμορφώνονται ανάλογα τη χρονιά μεταξύ 30-35 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος ίσως πάει και ψηλότερα. Στα υπέρ του λωτού είναι ότι δεν χρειάζεται αραίωμα, μας εξηγεί ο κ. Χαλκίδης, σημειώνοντας ότι θέλει 2-3 χέρια στο μάζεμα.

Η συγκομιδή της Ciro γίνεται τον Οκτώβριο, ενώ ένα φουλ παραγωγικό δέντρο μπορεί να δώσει από 70-100 κιλά καρπό. Ο καρπός της συγκεκριμένης ποικιλίας έχει κίτρινο χρώμα και στα θετικά του μας, λέει ο ίδιος, είναι πως δεν είναι στυφός, όπως συνέβαινε με τους παραδοσιακούς λωτούς.

Καλλιέργειες λωτών συναντούμε κυρίως σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, ωστόσο αυτές δεν είναι οι μόνες περιοχές καλλιέργειας του εναλλακτικού αυτού προϊόντος.

Προσβολή λωτού από το έντομο Planococcus citri (Risso)

Σε σημαντικό εχθρό για την καλλιέργεια στην περιοχή της Μακεδονίας εξελίσσεται το έντομο Planococcus citri (Risso) (Homoptera, Pseudococcidae), μας εξήγησε από την πλευρά του ο γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, Σάββας Παστόπουλος, το οποίο στα ελληνικά αναφέρεται ως ψευδόκοκκος των εσπεριδοειδών και της αμπέλου. Το έντομο εντοπίστηκε τα τελευταία χρόνια να προκαλεί ζημιές στην καλλιέργεια του λωτού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Παστόπουλο, βρέθηκε να εγκαθίσταται στον ποδίσκο του φρούτου κάτω από τον φυλλόμορφο κάλυκα. Κάτω από τον κάλυκα το φρούτο μαυρίζει από την τροφική δραστηριότητα του εντόμου και καταστρέφεται ενώ συχνά εμφανίζει και πρόωρη καρπόπτωση. Το άπτερο θηλυκό είναι ωοειδούς σχήματος διαστάσεων 2,5 - 3 χιλιοστά. Το χρώμα του διαφέρει από πορτοκαλί κίτρινο ή ακόμα και ρόδινο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον έμπειρο γεωπόνο, το σώμα του καλύπτεται από μία λευκή κηρώδη σκόνη.

Το αρσενικό είναι καστανοκίτρινο ή καστανέρυθρο με μαύρους οφθαλμούς και μακριές τριχωτές κεραίες, ενώ τα πτερύγια του είναι διαφανή και πιο μεγάλα από το σώμα του

Γενικά πρόκειται για ένα πολυφάγο είδος που μπορούμε να συναντήσουμε στα εσπεριδοειδή, στο αμπέλι, σε καλλωπιστικά είδη, στο λωτό κ.α. Στη βόρεια Ελλάδα έχει πιθανώς 2-3 γενιές το έτος και στη νότια 3-4. Διαχειμάζει σε όλα τα στάδια σε προφυλαγμένες θέσεις. Το θηλυκό τοποθετεί τα αυγά του σε φρούτα, κλαδιά, φύλλα ή εγκολπώσεις των κλαδιών. Οι νεαρές προνύμφες εγκαθίστανται σε μέρη όπου το σώμα τους έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επαφή με τα τμήματα του φυτού, εξού και ότι τις εντοπίζουμε κάτω από την στεφάνη του ποδίσκου του φρούτου. Η προνύμφη προτιμά τα υγρά και σκιερά μέρη, προσθέτει ο Σάββας Παστόπουλος.

Το έντομο εκτός της εξασθένησης που προκαλεί στο φυτό εξαιτίας της απομύζησης των χυμών από τα ενήλικα θηλυκά και τις προνύμφες προκαλεί υποβάθμιση των φρούτων καθώς και πτώση αυτών. Αν δεν αντιμετωπισθεί νωρίς και με τα κατάλληλα εντομοκτόνα τότε μπορεί να καταστρέψει το σύνολο της παραγωγής του λωτού, καταλήγει.

Τελευταία νέα
28/05/2020 02:38 μμ

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την έναρξη των εξαγωγών μήλων στις αγορές της Ταϊλάνδης και της Ταϊβάν.

Όπως ανέφερε η Ιταλίδα υπουργός Γεωργίας, Teresa Bellanova, στις 22 Μαΐου, εγκρίθηκε από τις αρχές της Ταϊβάν, το αίτημα που κατατέθηκε το 2016 για έναρξη των εξαγωγών ιταλικών μήλων στην αγορά της νησιωτικής χώρας, με περίπου 24 εκατομμύρια κατοίκους.

«Πρόκειται για πολύ καλά νέα για τους εξαγωγείς μήλων της χώρας μας. Έρχεται να προστεθεί σε ακόμη μια εμπορική συμφωνία, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης (με 66 εκατομμύρια κατοίκους) με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για την εξαγωγή ιταλικών μήλων στην αγορά και αυτής της χώρας».

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των φάσεων διαπραγμάτευσης, οι Περιφερειακές Φυτοϋγειονομικές Υπηρεσίες της Ιταλίας εργάζονται για να επαληθεύσουν την καταλληλότητα των εταιρειών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εξαγωγές μήλων, έτσι ώστε να προετοιμάσουν τους καταλόγους εταιρειών που θα έχουν άδεια να εξάγουν.

Μόλις υποβληθούν αυτοί οι κατάλογοι στις αρχές των δύο χωρών, θα είναι δυνατή η έναρξη των εξαγωγών εγκαίρως για να προλάβουν την παραγωγή μήλων του 2020.

Πάντως να θυμίσουμε ότι αντίστοιχες εμπορικές συμφωνίες έχει υπογράψει η ιταλική κυβέρνηση, τον περασμένο Φεβρουάριο, με την Κίνα για εξαγωγές κρέατος και ρυζιού, καθώς και με την Βραζίλία για εξαγωγές δαμάσκηνων.

13/01/2020 10:50 πμ

Σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της περασμένης πενταετίας κυμαίνονται οι τιμές των μήλων στην ΕΕ κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις της WAPA (World Apple and Pear Association), η παραγωγή μήλων στην ΕΕ την περίοδο 2019/2020 κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα (-20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και -11% σε σχέση με τη μέση τιμή της τελευατίας πενταετίας). Αυτό, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Κομισιόν, είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να είναι αυξημένες κατά την φετινή εμπορική περίοδο. Όσον αφορά τα αποθέματα στην ΕΕ, στις 1/12/2019 ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών.

Η μέση τιμή παραγωγού μήλων στην ΕΕ τον Νοέμβριο του 2019 κυμαινόταν στα 63 - 64 ευρώ / 100 κιλά. Πάντως υπάρχει απόκλιση στις μέσες τιμές μήλων ανά κράτος μέλος της ΕΕ, όπως:

  • οι τιμές στην Πολωνία παρουσίασαν σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με τα προηγούμενα πολύ χαμηλά επίπεδα (Νοέμβριο 2019 κυμάνθηκαν στα 38-39 ευρώ / 100 κιλά) 
  • οι τιμές στη Γαλλία ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο αναφοράς αλλά χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, κάτι που εξηγείται λόγω της μεγάλης αύξησης της φετινής παραγωγής της (Νοέμβριο 2019 κυμάνθηκαν στα 85 - 90 ευρώ / 100 κιλά)  
  • οι τιμές στη Γερμανία ήταν ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο (Νοέμβριο 2019 κυμάνθηκαν στα 59 ευρώ / 100 κιλά).
  • οι τιμές στην Ιταλία μετά μια δύσκολη περσινή εμπορική περίοδο αυξήθηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου κατά περίπου 3% (Νοέμβριο 2019 κυμάνθηκαν στα 68 - 70 ευρώ / 100 κιλά)

Όσον αφορά την Ελλάδα - όπως και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα - δεν δίνονται επίσημα οι τιμές μήλων για την φετινή περίοδο. Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, φέτος οι εξαγωγές πάνε καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Τόσο οι ποσότητες μήλων που εξάγονται (πρώτη χώρα που εξάγονται τα ελληνικά μήλα και με διαφορά αποτελεί η Αίγυπτος) είναι αυξημένες όσο και η αξία των εξαγόμενων μήλων είναι διορθωμένη προς τα επάνω σε σχέση με πέρσι (που είχαμε μια πτώση τιμών εξαγωγής). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές μήλων στην χώρα μας να κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

10/10/2019 03:57 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή μήλων σε πολλές περιοχές της χώρας. Η φετινή ελληνική παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. 

Στην αρχή της εμπορικής περιόδου υπήρχαν αυξημένα αποθέματα στα ψυγεία από την περσινή παραγωγή, τα οποία «πίεσαν» τις τιμές. Στη συνέχεια η αγορά όμως στράφηκε στα φρέσκα μήλα. 

Όπως πάντως υποστηρίζουν κύκλοι του εμπορίου, επειδή οι ποσότητες είναι μειωμένες και δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός από τα μήλα της Πολωνίας (λόγω μεγάλης μείωσης της παραγωγής της) αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί απορρόφησης της φετινής παραγωγής και να έχουμε άνοδο τιμών.

Στην περιοχή της Αγιάς στη Λάρισα οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται μέχρι στιγμής στα περσινά επίπεδα. Ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «στην αρχή της περιόδου είχαμε μεγάλα αποθέματα από την περσινή παραγωγή, κάτι που έφερε «πίεση» των τιμών. Για παράδειγμα στην λιανική κατανάλωση η τιμή των μήλων κυμάνθηκε στα 5-7 λεπτά χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο η αγορά σύντομα στράφηκε στην φετινή παραγωγή και είχαμε θετικούς ρυθμούς απορρόφησης. Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί αυτή η εικόνα και θα φέρει το επόμενο διάστημα ικανοποιητικές τιμές, αφού φέτος έχουμε μειωμένη ελληνική παραγωγή αλλά και τα πολωνικά μήλα είναι λιγότερα. Στην περιοχή της Αγιάς ολοκληρώθηκε η συγκομιδή κόκκινων και Golden και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή Granny Smith και Fuji».     

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργων Κοζάνης ακόμη κάνει παραλαβές μήλων και δεν έχει ξεκινήσει την εμπορία. «Η περιοχή είναι όψιμη και ο συνεταιρισμός παραλαμβάνει αυτή την εποχή κόκκινες και κίτρινες ποικιλίες», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος πωλήσεων του συνεταιρισμού. Πάντως οι έμποροι στην περιοχή έδιναν τιμές μέχρι 60 λεπτά το κιλό για την καλή ποιότητα. 

Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού δηλώνει στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ασφαλτίδης, μηλοπαραγωγός από την Κοζάνη. Οι έμποροι έδωσαν για τις κόκκινες ποικιλίες, που ολοκληρώνεται η συγκομιδή στην περιοχή, από 40 έως 50 λεπτά, αν και φέτος είναι μειωμένες οι εμπορεύσιμες ποικιλίες».

«Αν και στην εγχώρια αγορά οι τιμές είναι «παγωμένες» υπάρχει ζήτηση για εξαγωγές και δίνουν καλές τιμές», δηλώνει ο κ. Δημοσθένης Μωυσίδης, Πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ Α.Ε.). «Έχουμε φέτος μειωμένη παραγωγή στις βόρειες χώρες (Ουκρανία, Πολωνία), με αποτέλεσα να υπάρχει μειωμένος ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές», προσθέτει. 

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην Αρκαδία όπου οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην συγκομιδή. Όπως αναφέρει ο Διευθυντής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση» κ. Ευάγγελος Παρασκευόπουλος, «οι βροχοπτώσεις έφεραν καθυστέρηση στην συγκομιδή κόκκινων μήλων που ξεκίνησε από τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ τα μήλα Τριπόλεως αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 20 Οκτωβρίου».

Προβλήματα όμως από την χαλαζόπτωση και μειωμένη παραγωγή έχει και η περιοχή της Ζαγορά.

Στη νέα διαδικασία εξαγωγής ελληνικών μήλων προς την Ινδία με εφαρμογή της ψυκτικής επεξεργασίας (Cold Treatment) κατά την μεταφορά (όπως συμβαίνει και με τα ακτινίδια που εξάγονται στην Κίνα), αναφέρεται σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas. «Η νέα διαδικασία αναμένεται να διευκολύνει τις εξαγωγές μήλων στην Ινδία κατά την φετινή περίοδο», προσθέτει.

27/09/2019 02:37 μμ

Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ινδίας (Gazette of India), η έγκριση εισαγωγής μήλων από την Ελλάδα με εφαρμογή της ψυκτικής επεξεργασίας (Cold Treatment) κατά την μεταφορά μετά την 17/9/2019.

Την συγκεκριμένη απόφαση κοινοποίησε στα μέλη του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit - Hellas. Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων Εξαγωγέων αναφέρουν ότι με τη νέα διαδικασία θα διευκολυνθούν οι ελληνικές εξαγωγές κατά την φετινή περίοδο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων αναφέρει τα εξής:

«Παραθέτουμε απόσπασμα του αριθ 3071/17.9.2019 φύλου της Επίσημης Εφημερίδας της Ινδίας (Gazette of India), από το οποίο προκύπτει ότι από την ημερομηνία δημοσίευσης ισχύει για την Ελλάδα η εξαγωγή μήλων προς την Ινδία με εφαρμογή της ψυκτικής επεξεργασίας (Cold Treatment) κατά την μεταφορά εναλλακτικά με την ισχύουσα και εφαρμοζόμενη από 17/10/2017 ψυκτική επεξεργασία και πριν την φόρτωση.

Προς τούτο επισυνάπτουμε ξανά το απόσπασμα της απόφασης της 4ης Ιουλίου 2017 του DPPQS της Ινδίας με την έγκριση αιτήσεων εξαγωγής μήλων από Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία (επίσης εξαγωγές αχλαδιών) επιτρέποντας την ψυκτική επεξεργασία (Cold Treatment) πριν από την αποστολή, και την εφαρμογή Cold Treatment κατά τη μεταφορά δοκιμαστικών αποστολών».

Διαβάστε τις δύο αποφάσεις στα αγγλικά

03/07/2019 02:42 μμ

Προς επιβεβαίωση όσων έγραψε από την αρχή της εβδομάδας ο ΑγροΤύπος, αλλά και σήμερα το πρωί, όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, σε ανακοίνωσή του «Σήμερα το πρωί ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων) ολοκλήρωσε την καταβολή της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την καλλιέργεια αχλαδιών ποικιλίας «Κρυστάλλια» στους λογαριασμούς 1.812 παραγωγών της χώρας».

Πρόκειται για παραγωγούς «που υπέστησαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις του 2018».

Το συνολικό ποσό, που πιστώθηκε, ήταν 1.198.402,31 ευρώ, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

25/06/2019 11:25 πμ

Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες από τους ισχυρούς ανέμους και τις χαλαζοπτώσεις είχαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο (22 και 23 Ιουνίου) στην περιοχή της Emilia Romagna στην Ιταλία. Το χαλάζι, που σε κάποιες περιοχές είχε διάμετρο πάνω από 8 εκατοστά, «τσάκισε» τα φρούτα και τις καλλιέργειες αλλά είχαμε σημαντικές ζημιές και στις πόλεις.

Καταστροφές είχαμε σε καλλιέργειες με βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα, λαχανικά και αμπέλια, καθώς και σε σιτάρια, κριθάρια, αραβόσιτο.

Μιλάμε για πολύ δυνατές καταιγίδες, με θυελλώδεις ανέμους και χαλαζόπτωση, που αναπτύχθηκαν μεταξύ των περιοχών Ρέτζιο, Μοντένα και Μπολόνια. Τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν από το χαλάζι και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Η πιο δυνατή φάση της καταιγίδας διήρκεσε μόλις δύο λεπτά, τα οποία ήταν όμως αρκετά για να προκαλέσουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ και να φέρουν σε απόγνωση στους παραγωγούς.

30/05/2019 10:22 πμ

Η επικεφαλής της Διεύθυνσης αγροτικής παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής της Ισπανίας (MAPA), Esperanza Orellana, σε συνάντηση, που είχε στις 28/5/2019, με εκπροσώπους του κλάδου των οπωροκηπευτικών, ανακοίνωσε επίσημα (σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην χώρα μας) τις πρώτες προβλέψεις για την παραγωγή θερινών φρούτων στην χώρα της και στην υπόλοιπη ΕΕ, τις οποίες σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος. Το ανησυχητικό είναι ότι το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση στην ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινου κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 6% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών. Στα νεκταρίνια η αναμενόμενη αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής θα κυμανθεί σε ποσοστό 14% σε σχέση με το 2018 (μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται στην Ιταλία και Γαλλία).

Όσον αφορά την ισπανική παραγωγή φρούτων, η κ. Esperanza Orellana ανέφερε τα εξής:

Προβλέπεται μια αύξηση φέτος στην παραγωγή ισπανικών ροδάκινων κατά 11% σε σχέση με πέρσι (αύξηση κατά 5% σε σχέση τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών).

Στα νεκταρίνια δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για το μέγεθος της ισπανικής παραγωγής αλλά οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα είναι υψηλότερη φέτος αλλά μειωμένη σε σχέση με αυτή που είχαμε το 2017.

Στα βερίκοκα προβλέπεται μείωση, κατά 3%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, λόγω της εμφάνισης παγετών και βροχών τον Απρίλιο, που επηρέασαν σημαντικά τις βασικές περιοχές παραγωγής βερίκοκου στη Murcia και την Castilla La Mancha.

Για τα κεράσια και τα δαμάσκηνα, οι παραγωγές προβλέπεται ότι θα διατηρηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Ξεκίνησε επίσης στην Ισπανία η συγκομιδή καρπουζιών και πεπονιών, με τις παραγωγές να είναι και αυτές αυξημένες σε σχέση με πέρσι.

Όσον αφορά τα μηλοειδή, η εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου αναφέρει τα εξής: «Η περσινή ισπανική παραγωγή μήλων ανήλθε σε 562.953 τόνους και αχλαδιών σε 332.309 τόνους. Αυτές οι ποσότητες είναι μειωμένες κατά 6% σε σχέση με πέρσι και κατά 8,5% σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών. Η αυξημένη ευρωπαϊκή παραγωγή, ιδίως στην περίπτωση του μήλου, επιβράδυνε τον ρυθμό των πωλήσεων, αλλά μια εμπορική στρατηγική απέτρεψε την πτώση των τιμών στην Ισπανία».

Η κ. Orellana ανακοίνωσε ακόμη κατά την συνάντηση με τους φορείς οπωροκηπευτικών της χώρας ότι δρομολογεί μέτρα για την αντιμετώπιση κρίσεων της αγοράς (όπως είχε κάνει και το 2018) στα θερινά φρούτα που θα παρουσιάσουν πρόβλημα στην απορρόφηση και στις τιμές.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που αναφέρονται στο σχετικό βασιλικό διάταγμα (επιχειρησιακά προγράμματα των οργανώσεων παραγωγών οπωροκηπευτικών, μέτρα απόσυρσης κ.α.). Επιπλέον επεσήμανε ότι θα υπάρξει εβδομαδιαία παρακολούθηση των τιμών παραγωγού.

Σταύρος Παϊσιάδης

15/05/2019 11:48 πμ

Στη δέσμευση 1.558 κιλών μήλων προέλευσης Ουκρανίας, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, στα πλαίσια των συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν στην αγορά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, κατά τον ποιοτικό έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Ρέντη, οι ελεγκτές εντόπισαν και δέσμευσαν 112 ξυλοκιβώτια με μήλα Ουκρανίας βάρους 1.558 κιλών, λόγω παντελούς έλλειψης σήμανσης στις συσκευασίες του προϊόντος.

«Επισημαίνεται ότι η σήμανση αποτελεί την ταυτότητα των προϊόντων, διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητά τους και αποτρέπει τις ελληνοποιήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

06/05/2019 02:05 μμ

Ξεκινούν οι διαδικασίες για χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στα αχλάδια ποικιλίας Κρυστάλλια που υπέστησαν ζημιές πέρυσι. Αυτό ανακοίνωσε μετά από τη συνάντησή της με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, η βουλευτής Ημαθίας, Φρόσω Καρασαρλίδου.

Συγκεκριμένα, η κ. Καρασαρλίδου ανέφερε:

«Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στον Υπουργό κ. Αραχωβίτη, για την προώθηση του αιτήματος του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας να ενταχθούν και τα αχλάδια του νομού μας στις Κρατικές Ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), γίνεται γνωστό ότι ο Υπουργός αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα ενίσχυσης της ποικιλίας αχλαδιών Κρυστάλλια για τις ζημίες που υπέστησαν την περσινή καλλιεργητική περίοδο.

Για το ποσό της στρεμματικής ενίσχυσης και το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

03/05/2019 06:09 μμ

Η καναδική εταιρεία Okanagan Specialty Fruits Inc. (OSF) «λάνσαρε» πρόσφατα τη νέα γενετικά τροποποιημένη ποικιλία  Arctic® Fuji η οποία πήρε έγκριση από το FDA (U.S. Food and Drug Administration). Τα τροποποιημένα μήλα είναι ακριβώς όπως τα συμβατικά Fuji με μία σημαντική διαφορά: Δε μαυρίζουν όταν τα κόψεις.

Είναι η τρίτη στη σειρά ποικιλία μετά τις Arctic® Granny και Arctic® Golden με το ίδιο γνώρισμα, που εγκρίθηκαν και κυκλοφόρησαν στην καναδική αγορά το 2015. Τα «αρκτικά» μήλα αποτέλεσαν αρχικά αντικείμενο διαμάχης για πολλά χρόνια, κατάφεραν όμως εντέλει να διεισδύσουν και στην αμερικανική αγορά. Τα προϊόντα διατίθενται για νωπή κατανάλωση, αλλά και σε μορφή «σνακ», σε μια ενδιαφέρουσα συσκευασία που περιλαμβάνει έτοιμα κομμένα κομμάτια μήλου που διατηρούν λευκή τη σάρκα τους, χωρίς ίχνος μαυρίσματος, ακόμα κι όταν έρθουν σε επαφή με τον αέρα.

Την ιδέα αυτή συνέλαβαν το 1996 το ζεύγος Neal και Louisa Carter, ιδρυτές της εταιρείας η οποίοι, όπως δηλώνουν, ήθελαν να βρούν τρόπους να αντιστρέψουν την καθοδική πορεία της κατανάλωσης μήλων και τις αυξημένες σπατάλες λόγω μαυρίσματος (σύμφωνα με τους ίδιους, το 40% των μήλων καταλήγει στα σκουπίδια, κατά κύριο λόγο από το μαύρισμά τους). Το 2003 λοιπόν, αξιοποίησαν τα ευρήματα του κορυφαίου επιστημονικού οργανισμού της Αυστραλίας (CSIRO), όπου χαρτογράφησαν τα γονίδια που ελέγχουν τη δράση ενός ενζύμου που σχετίζεται με το μαύρισμα των μήλων, ώστε να δημιουργήσουν ποικιλίες που δεν μαυρίζουν αν τραυματιστούν με οποιονδήποτε τρόπο.

Όταν οι φυτικοί ιστοί των φρούτων και λαχανικών τραυματιστούν, ενεργοποιείται η δράση της πολυφαινολικής οξειδάσης (polyphenole oxydase, PPO), που μέσα από σειρά χημικών αντιδράσεων μετατρέπει τις φαινολικές ενώσεις των ιστών σε μελανίνες, με αποτέλεσμα το φαινόμενο της «ενζυμικής αμαύρωσης» των ιστών. Η επιστημονική ομάδα της OSF, κατάφερε να απομονώσει τα γονίδια που ελέγχουν την περιορισμένη βιοσύνθεση του υπεύθυνου ενζύμου (PPO) και να τα εισάγει στις ποικιλίες-στόχους Granny Smith, Golden Delicious και Fuji (επόμενοι στόχοι είναι οι Gala και Honeycrisp).

Η γενετική τροποποίηση των ποικιλιών έγινε με τη μέθοδο της επιλεκτικής αποσιώπησης του γονιδίου-στόχου (selective gene-silencing pathway). Βασικά εργαλεία της μεθόδου είναι κομμάτια DNA από το Agrobacterium tumefaciens, για μεταφορά και ενσωμάτωση των γονιδίων, και από τον ιό του μωσαϊκού του κουνουπιδιού (Cauliflower mosaic virus, CaMV) για την «ενεργοποίησή» τους. Πρόκειται για τις πιο συνηθισμένες μεθόδους που χρησιμοποιούνται γενικά στη Βιοτεχνολογία για τη γενετική τροποποίηση των φυτών.

Οι «αρκτικές» ποικιλίες μήλων, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, δεν διαφέρουν καθόλου από τις αντίστοιχες συμβατικές, τόσο ως προς τη θρεπτική αξία όσο και ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, χρώμα). Για την καλλιέργειά τους, όπως πιστοποιεί το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. (USDA), δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια, και μπορούν να εφαρμοστούν οι ίδιες καλλιεργητικές φροντίδες που εφαρμόζονται στις συμβατικές ποικιλίες.

23/04/2019 02:04 μμ

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, συνάντησε, τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, στο γραφείο του, την πρέσβη της Ινδίας κα Shamma Jain. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή των δύο χωρών και τις εμπορικές σχέσεις.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του Υφυπουργού για τα ελληνικά μήλα για τα οποία μετά από συστηματική συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμαστικές αποστολές τους στην Ινδία. Αυτή τη στιγμή αναμένεται η δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ινδικής κυβέρνησης, των όρων και προϋποθέσεων βάσει των οποίων θα επιτραπούν πλήρως οι εξαγωγές μας.

Από την πλευρά της η πρέσβης ανέφερε τις δυνατότητες που έχει η Ινδία τόσο στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων (μάνγκο, ρύζι μπασμάτι, τσάι κλπ), όσο και στη διάθεση να καταναλώσει ποιοτικά ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως τα ελληνικά (ελαιόλαδο, γιαούρτι, ελιές, πορτοκάλια κλπ).

Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε να διοργανωθεί τον Ιούνιο στην Αθήνα συνάντηση Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2019, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι η Ινδία.

10/04/2019 02:48 μμ

Χαιρετίζει με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην Αργεντινή. Επίσης αναφέρει ότι επίκειται έγκριση του φακέλου για έναρξη εξαγωγών ελληνικών κεράσια στην Κίνα και στις αρχές Μαΐου είναι προγραμματισμένο να έρθουν στην χώρα μας Κινέζοι για να προχωρήσουν σε ελέγχους.

Συγκεκριμένα ο κ. Πολυχρονάκης δηλώνει τα εξής: «Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια της βασικής εμπορικής αρχής για διεύρυνση των αγορών, αναζητώντας, όπως κάνουν και οι άλλες κοινοτικές παραγωγικές χώρες,νέες αγορές μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στα Ευρωπαϊκά προϊόντα αλλά και το επερχόμενο Brexit, υπήρξε μια «ολιγωρία» στην υπογραφή διμερών φυτουγειονομικών πρωτόκολλων συνεργασίας για σειρά προϊόντων ,αιτήσεων μας που χρονολογούνται από το 2012, με τρίτες χώρες όπως π.χ. Ασία, Μέση Ανατολή και Αμερικανικής Ηπείρου, εντούτοις τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια κινητικότητα.

Η κινητικότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα να εγκριθεί, από 2/4/2019, η εισαγωγή ακτινιδίων στην Αργεντινή και προς τούτο  χαιρετίζουμε την Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΞ για την εντατικοποίηση των προσπαθειών τους προς επίτευξή της.

Επίσης αναμένουμε την επικείμενη έγκριση του φακέλου-αιτήσεως μας για τα κεράσια στην Κίνα και τον προγραμματισμό άφιξης κινέζων ελεγκτών στις αρχές Μαΐου, για έλεγχο τόσο των καλλιεργειών κερασιών όσο και των εγκαταστάσεων των υποψήφιων εξαγωγέων.

Επίσης αναμένεται και η επιβεβαίωση των αρχών της Ινδίας της οριστικής συμφωνίας για έναρξη εξαγωγής μήλων.

Προτρέπουμε όπως η διπλωματική μας υπηρεσία δραστηριοποιηθεί εντατικότερα και στις άλλες τρίτες Χώρες για υπογραφή διμερών φυτουγειονομικών πρωτοκόλλων».

10/04/2019 01:33 μμ

Να εντάξει την αχλαδοκαλλιέργεια στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), ώστε να αποζημιωθούν παραγωγοί του Ν. Λάρισας (Δήμου Τυρνάβου, Γιάννουλης, Δήμου Ελασσόνας) για τις απώλειες, που υπέστη η παραγωγή τους, από τις χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου του 2016, ζητά, με σχετική ερώτηση ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού:

«Τα τελευταία χρόνια, ακραία καιρικά φαινόμενα, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοση των αγροτικών καλλιεργειών. 

Την ίδια στιγμή, ο εποπτευόμενος από το Υπ.ΑΑΤ ΕΛΓΑ, πλήρως αναχρονιστικός ως προς τους ασφαλιστικούς κινδύνους, δεν ανταποκρίνεται στα ζημιογόνα αίτια και τις ανάγκες των παραγωγών.

Τούτο συμβαίνει γιατί οι περισσότερες ζημιές, είτε βρίσκονται εκτός ασφαλιστικού πλαισίου, είτε αποκλείονται λόγω ερμηνείας, ενώ οι αγρότες συνεχίζουν να πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς ανταπόδοση.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥπΑΑΤ καλείται να αξιοποιήσει όλους τους προσφερόμενους μηχανισμούς για αποζημίωση των παραγωγών, όπως οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).

Οι αχλαδοπαραγωγοί περιοχών του Ν. Λάρισας (Δήμου Τυρνάβου, Γιάννουλης, Δήμου Ελασσόνας) είχαν σοβαρές απώλειες στην παραγωγή τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποκορύφωμα τις χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου του 2016 και δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ.

Η ένταξη, λοιπόν, της αχλαδοκαλλιέργειας στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) θα αντισταθμίσει το απολεσθέν εισόδημα των παραγωγών.

Τον Ιανουάριο του 2019, μάλιστα, κατά την επίσκεψή σας στον Τύρναβο, δεσμευτήκατε ότι «και τα αχλάδια θα ενταχθούν στις ενισχύσεις de minimis» και οι αχλαδοπαραγωγοί του Νομού περιμένουν την υλοποίηση της δέσμευσής σας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  • Προτίθεστε να εντάξετε την αχλαδοκαλλιέργεια στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;
  • Προτίθεστε να αποζημιώσετε μέσω de minimis τους αχλαδοπαραγωγούς του Ν. Λάρισας (Δήμου Τυρνάβου, Γιάννουλης, Δήμου Ελασσόνας) για τις απώλειες, που υπέστη  η παραγωγή τους, από τις χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου του 2016;».
05/11/2018 05:22 μμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς Αίγυπτο κατά το επτάμηνο (Ιούλιος – Αύγουστος) του 2018 ανήλθε σε 650,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό κατά 57,5% (ήταν 413,04 εκατ. ευρώ). Ωστόσο μεγάλη μείωση είχαμε στις εξαγωγές μήλων (σε ποσοστό –41,9%).

Αντιθέτως το ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών βάμβακος (25,3%), τσιγάρων και πούρων (52,7%), εντομοκτόνων – ζιζανιοκτόνων (60%), μεταποιημένων φρούτων (29,6%) και βερίκοκων – κερασιών – ροδάκινων και δαμάσκηνων (530%).

19/10/2018 02:53 μμ

Προς το τέλος βρίσκεται η συγκομιδή μήλων, με τις κυριότερες ποικιλίες να έχουν ήδη συγκομιστεί. Η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η φετινή παραγωγή θα φτάσει στους 310.000 τόνους (αυξημένη σε σχέση με πέρσι).

«Περίπου το 95% της παραγωγής μήλων στην περιοχή έχει συγκομιστεί», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μπαϊρακταρίδης, εκπρόσωπος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρνισσας, «έχουν μείνει ακόμη ασυγκόμιστα κάποια μήλα της ποικιλίας Φούτζι. Η παραγωγή είναι αυξημένη (ποσοστό 20%) σε σχέση με πέρσι και είναι πολύ καλής ποιότητας. Οι τιμές όμως κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Οι εξαγωγές προς Αίγυπτο (βασικός προορισμός των ελληνικών εξαγωγών) είναι υποτονικές. Αυτή την εποχή συσκευασμένα στο λιμάνι συσκευασμένα μήλα πωλούνται σε τιμές 40 λεπτών το κιλό. Οι τιμές παραγωγού ξεκινούν από τα 18 λεπτά και η ανώτερη που έφτασαν ήταν στα 35 λεπτά το κιλό. Πάντως οι παραγωγοί θεωρούν ότι οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα έξοδα της καλλιέργειας είναι αυξημένα».

«Συνεχίζεται ομαλά η συγκομιδή μήλων στην περιοχή της Αγιάς της Λάρισας, με τις καιρικές συνθήκες να μην έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής προβλήματα», δηλώνει ο κ. Δ. Μαγιάκος, υπεύθυνος πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος». Και προσθέτει: «η παραγωγή είναι αυξημένη, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια «πίεση» στις τιμές».

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή μήλων στη Ζαγορά Πηλίου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς, «τελευταία συγκομίστηκαν τα ΠΟΠ φιρίκια Πηλίου. Η φετινή παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι (κατά περίπου 1.000 τόνους). Κάποια τοπικά προβλήματα είχαμε σε μια περιοχή από χαλαζόπτωση. Τα μήλα έχουν πολύ καλή ποιότητα. Το 99% των παραγωγών της περιοχής διακινούν τα προϊόντα τους μέσω του συνεταιρισμού. Η ροή των εξαγωγών γίνεται ομαλά για την εποχή. Έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κερδίσουμε μεγάλο μέρος της εγχώριας αγοράς κάτι που θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό».

Μεγάλη αύξηση της παραγωγής έχουμε επίσης στην Καστοριά και την Κοζάνη. Αντίθετα μειωμένη είναι η παραγωγή στην Αρκαδία λόγω των ισχυρών ανέμων που υπήρξαν στις ορεινές περιοχές.

17/10/2018 11:19 πμ

Το ινδικό υπουργείο Γεωργίας άναψε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές μήλων από την Ελλάδα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γενικός σύμβουλος του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί, Βασίλης Σκρόνιας, «με την συγκεκριμένη απόφαση επιτρέπονται οι «δοκιμαστικές» εξαγωγές μέχρι 10 φορτίων. Αν όλα πάνε καλά θα υπογραφεί η οριστική απόφαση για να «ανοίξει» η ινδική αγορά για τα ελληνικά μήλα. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, σε συνεργασία με την ΕΕ, είναι να «πιέσει» για να υπογραφεί σύντομα η οριστική απόφαση».

Στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε στο ΥπΑΑΤ ο κ. Σκρόνιας, υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό εκκρεμεί επί δύο περίπου χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ, (Αυστρία, Τσέχικη Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα και Πορτογαλία), «υφίστανται δυσμενή μεταχείριση έναντι αυτών που διέθεταν ήδη προγενέστερη έγκριση εξαγωγής των αντίστοιχων προϊόντων τους».

Διευκρινίζεται ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης σύγκλησης της τεχνικής ομάδας εργασίας μεταξύ ΕΕ και Ινδίας για φυτουγειονομικά θέματα (Νέο Δελχί, 25.09.2018), «οι Ινδοί εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση της δημοσίευσης στην Ινδική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ανοίγματος της αγοράς τους για μήλα, αχλάδια, εσπεριδοειδή και σταφύλια».

Τονίζεται ότι το υπουργείο Γεωργίας της Ινδίας επιτρέπει και την ψυκτική επεξεργασία (Cold Treatment) πριν από την αποστολή, και την εφαρμογή Cold Treatment κατά τη μεταφορά δοκιμαστικών αποστολών.

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, μιλώντας στον ΑγροΤύπο χαρακτήρισε θετική αυτή την εξέλιξη. «Είναι μια ευκαιρία να «αντισταθμίσουμε» τις απώλειες που υπάρχουν από την μεγάλη μείωση των ελληνικών εξαγωγών μήλων προς την Αίγυπτο», τόνισε. Ακόμη επισήμανε ότι με την Ινδία εκκρεμούν προς υπογραφή διμερείς φυτοϋγειονομικές συμφωνίες για την εξαγωγή ελληνικών κερασιών και εσπεριδοειδών.

05/09/2018 10:55 πμ

Την Παρασκευή (31 Αυγούστου) ξεκίνησε η 23η Γιορτή Μήλου στην Αγιά, που πλαισιώνεται με ποικίλες πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, η οποία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη (6 Σεπτεμβρίου).  Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ και βουλευτής Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα βήματα για την προώθηση της μηλοκαλλιέργειας. Όπως τόνισε τα 5 βήματα περιλαμβάνουν: προβολή στο εξωτερικό, υγιή συνεργατικά σχήματα, προγράμματα αναδιάρθρωσης και αντιχαλαζικά, σε συνδυασμό με μείωση των φορολογικών συντελεστών και εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών.

Αναλυτικότερα ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά τον αρχιερατικό εσπερινό για το Αγιώτικο πανηγύρι των Αγίων Αντωνίων, ξεναγήθηκε στα περίπτερα και συνομίλησε με παραγωγούς.

Στη δήλωσή του επισήμανε ότι «η γιορτή μήλου στην Αγιά, αναμφίβολα, συμβάλλει στην ανάδειξη του προϊόντος που είναι σήμα κατατεθέν για την επαρχία μας.

Εκείνο, όμως, που προέχει είναι η προβολή του στο εξωτερικό, έτσι ώστε να κερδίσει νέες αγορές. Ιδιαίτερα μετά το ρωσικό εμπάργκο, που έκλεισε για τα ελληνικά φρούτα τη μεγάλη αγορά της ρωσικής ομοσπονδίας, χρειάζεται να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια. Να αξιοποιήσουμε κάθε πρόγραμμα προβολής του μήλου της Αγιάς, συμμετέχοντας στις μεγάλες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

Δεύτερον, να οικοδομήσουμε υγιή συνεργατικά σχήματα, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών με στόχο οικονομίες κλίμακος, μείωση του κόστους παραγωγής και καλύτερες τιμές διάθεσης των προϊόντων.

Τρίτον, με δεδομένες τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής να ενεργοποιήσουμε επιδοτούμενα προγράμματα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών με ανθεκτικότερες ποικιλίες δένδρων.

Τέταρτον, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα προγράμματα αντιχαλαζικής προστασίας, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς ζημιές από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής σήμερα παραμένουν ακάλυπτες.

Το πέμπτο και σημαντικότερο, όμως, είναι να υπάρξει “οξυγόνο” για τον αγρότη! Μείωση φορολογικών συντελεστών και εξορθολογισμός ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να ανταποκριθεί στο δυσβάστακτο κόστος παραγωγής.

Εύχομαι καλές σοδειές και του χρόνου ακόμα καλύτερα!».

28/08/2018 04:08 μμ

Σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες μήλων και καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του αγροτικού οδικού δικτύου της τοπικής κοινότητας των Πύργων Εορδαίας, προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πύργων Εορδαίας, Δημήτρης Σαμπακίδης, ανέφερε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν σημαντικά την παραγωγή των μήλων της περιοχής.

Οι βροχοπτώσεις ξεκίνησαν από Δευτέρα (27 Αυγούστου) και συνεχίζονται, ενώ ήδη οι παραγωγοί διενεργούν αυτοψίες στα κτήματα τους, για να έχουν μία πρώτη εικόνα της καταστροφής και να προχωρήσουν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Βροχές έχουμε σήμερα και αύριο σε περιοχές της Λάρισας. Κυρίως έχουν πληγεί αμπέλια στην περιοχή του Τυρνάβου, τα οποία ήταν λίγο πριν την συγκομιδή. Πάντως όπως ανέφεραν παραγωγοί της Λάρισας τα βαμβάκια δεν έχουν πρόβλημα από τις βροχοπτώσεις.

20/08/2018 04:51 μμ

Στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, αιγυπτιακή επιχειρηματική αποστολή επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Πολωνίας Βαρσοβία, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που τους απηύθυνε η πολωνική πλευρά. Τα δημοσιεύματα αναφέρθηκαν σε δηλώσεις του προέδρου του Πολωνο-αφρικανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Sus, σύμφωνα με τις οποίες «η Πολωνία επιθυμεί να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία με την Αίγυπτο, τόσο στον εμπορικό όσο και στον επενδυτικό τομέα, αναγνωρίζοντας τη βελτίωση του οικονομικού και του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα, ως αποτέλεσμα του υλοποιούμενου κυβερνητικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων». Σημειώνεται ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών ανταλλαγών το 2017 ανήλθε σε πλησίον του 1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ ($). Αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει τους Έλληνες εξαγωγείς φρούτων είναι η προσπάθεια σύσφιξης των αιγυπτιο-πολωνικών οικονομικών σχέσεων, με έμφαση στις εξαγωγές μήλων της Πολωνίας στην αγορά της Αιγύπτου. Ήδη τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μείωση στις ελληνικές εξαγωγές μήλων στην αιγυπτιακή αγορά.

Συγκεκριμένα η αναφορά στα εν λόγω δημοσιεύματα κάνει λόγω για επαφές της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας με στελέχη του Πολωνικού Συνδέσμου Παραγωγών Φρούτων, σε μία προσπάθεια του τελευταίου για προώθηση των πολωνικών μήλων στην αιγυπτιακή αγορά.

Σημειώνεται ότι, με βάση αιγυπτιακά στατιστικά στοιχεία του 2017 (CAPMAS), κυρίαρχοι προμηθευτές στις αιγυπτιακές εισαγωγές μήλων είναι: η Ιταλία (με αξία 64,77 εκατ. $), η Ελλάδα (με αξία 40,1 εκατ. $), η Συρία (με αξία 34,89 εκατ. $), ο Λίβανος (με αξία 34,07 εκατ. $) και στην πέμπτη θέση η Πολωνία (με αξία 29,03 εκατ. $), η οποία προφανώς επιδιώκει την περαιτέρω ισχυροποίηση της ανταγωνιστικής της θέσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η πολωνική πλευρά, η Αίγυπτος απορροφά σήμερα περίπου το 2% των πολωνικών εξαγόμενων μήλων. Ωστόσο παρουσιάζει εξαιρετικές περαιτέρω προοπτικές για τα πολωνικά μήλα, δεδομένου ότι αποτελεί πύλη εισόδου για τις αφρικανικές αγορές.

10/08/2018 02:02 μμ

Τις προβλέψεις της για την παραγωγή μήλων και αχλαδιών στην ΕΕ ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), στο συνέδριο Prognosfruit, που έγινε στην Βαρσοβία, την Πέμπτη (9/8/2018). Η ξηρασία που έχει πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης δεν φαίνεται να έχει δημιουργήσει προβλήματα στην καλλιέργειες. Στην ΕΕ το 2018 η παραγωγή μήλων αναμένεται να αυξηθεί σε ποσοστό 36%, ενώ των αχλαδιών σε ποσοστό 4%, εκτιμά η WAPA. Για την Ελλάδα προβλέπεται φέτος να έχουμε αύξηση στην παραγωγή μήλων αλλά μείωση στην παραγωγή αχλαδιών. Αναλυτικότερα, φέτος η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων αναμένεται να ανέλθει στους 12,6 εκατ. τόνους, από τους 9,2 εκατ. τόνους που ήταν το 2017. Η Πολωνία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει στα 4,48 εκατ. τόνους από 2,87 εκατ. τόνους που ήταν πέρσι (αύξηση 56%).

Αυξημένη προβλέπεται να είναι και η παραγωγή μήλων στην Ιταλία, η οποία αναμένεται να φτάσει στα 2,2 εκατ. τόνους το 2018, από 1,7 εκατ. τόνους που ήταν το 2017 (αύξηση 29%).
Μικρή αύξηση παραγωγής προβλέπεται να έχει η Γαλλία η τρίτη δύναμη στην ΕΕ, η οποία αναμένεται να φτάσει στους 1,5 εκατ. τόνους το 2018, από 1,4 εκατ. τόνους που ήταν το 2017 (αύξηση 5%).
Αντίθετα σημαντική αύξηση αναμένεται να σημειώσει η παραγωγή της Γερμανίας, η οποία αναμένεται να φτάσει στους 990.000 τόνους το 2018, από 597.000 τόνους το 2017 (ποσοστό 66%).
Η Ελλάδα αναμένεται να έχει αυξημένη παραγωγή που εκτιμάται ότι θα φτάσει στους 286.000 τόνους το 2018, αυξημένη σε σχέση με τους 231.000 τόνους που ήταν το 2017 (ποσοστό 24%).

Όσον αφορά την παραγωγή αχλαδιών στην ΕΕ, η WAPA εκτιμά ότι αναμένεται να φτάσει στους 2,37 εκατ. τόνους το 2018, από 2,23 εκατ. τόνους που ήταν το 2017.
Η Ιταλία, που έχει την μεγαλύτερη παραγωγή αχλαδιών στην ΕΕ, αναμένεται να έχει μια παραγωγής της τάξης των 741.000 τόνους το 2018, από τους 738.000 τόνους που ήταν το 2017.
Μεγάλη αύξηση θα έχει η παραγωγή της Ολλανδίας, η οποία προβλέπεται να φτάσει στου2 398.000 τόνους το 2018, από 330.000 τόνους που ήταν το 2017 (ποσοστό 21%).
Αντίθετα μείωση προβλέπεται να έχει η παραγωγή της Ισπανίας, η οποία προβλέπεται να κυμανθεί στους 311.000 τόνους το 2018, από 331.000 τόνους το 2017 (ποσοστό -6%).
Για την Ελλάδα προβλέπεται να έχουμε μείωση της παραγωγής αχλαδιών, η οποία προβλέπεται να φτάσει στους 57.000 τόνους το 2018, από τους 59.000 που ήταν το 2017 (ποσοστό -4%).

Διαβάστε την πρόγνωση της WAPA για μήλα και αχλάδια της ΕΕ

07/08/2018 11:32 πμ

Με χαμηλές σε σχέση με πέρσι τιμές παραγωγού και πολύ μικρής έκτασης προβλήματα από ψύλλα, συνεχίζεται το μάζεμα του αχλαδιού. Στον Τύρναβο την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η συγκομιδή στο Κρυστάλλι, ενώ προηγήθηκαν οι πρώιμες ποικιλίες, που αφορούν όμως μικρότερες ποσότητες, όπως Κοντούλα, Κόσια και Σάντα Μαρία. Στα βιομηχανικά, που ξεκίνησαν οι τιμές είναι στανταρισμένες στα 40 λεπτά ανά κιλό.

Από τα τέλη Ιουλίου ξεκίνησε η συγκομιδή της κυριότερης ποικιλίας αχλαδιού, που είναι η ποικιλία Κρυστάλλι, στην περιοχή του Τυρνάβου. Προηγήθηκαν οι πρώιμες ποικιλίες, που αφορούν όμως μικρές ποσότητες, Κοντούλα, Κόσια και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή της ποικιλίας Σάντα Μαρία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προιόντων (ΑΣΕΠΟΠ), «η παραγωγή αχλαδιών φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη, σε ποσοστό -20%».

«Ποιοτικά προβλήματα παρατηρήθηκαν μόνο στα αχλάδια που μαζεύτηκαν μετά την κακοκαιρία. Οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές μέχρι στιγμής στις πρώιμες ποικιλίες κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα», μας δήλωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βαγγέλης Χαλούλης, υπεύθυνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου «τις επόμενες ημέρες τελειώνει το μάζεμα στο Κρυστάλλι. Η χρονιά ήταν πρώιμη και οι τιμές που παίζουν στο εμπόριο γενικά είναι πιο κάτω από πέρσι. Φέτος κυμαίνονται από 35 έως 70 λεπτά το κιλό και σε εξαιρετικές περιπτώσεις 75 λεπτά για την πρώτη κατηγορία. Πέρσι τα αχλάδια έπιασαν τιμή από 70 έως 90 λεπτά το κιλό. Η ποιότητα είναι καλή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει υποβάθμιση από ψύλλα».

Με 40 λεπτά το κιλό τα Williams

Αυτές τις ημέρες κόβονται και τα βιομηχανικά αχλάδια, ποικιλίας Williams, των οποίων (βιομηχανικών) η καλλιέργεια είναι ελλειμματική στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, στελέχη της αγοράς «εάν γίνουν οι σωστές καλλιεργητικές φροντίδες θα συντελέσουν σε ανώτερο ποιοτικά προϊόν και στην εξασφάλιση πολύ καλού εισοδήματος στον παραγωγό».

Συγκεκριμένα φέτος, η παραγωγή είναι μειωμένη, λόγω ήπιου χειμώνα και μη καλής γονιμοποίησης. Επίσης, το μέγεθος του καρπού είναι μικρό, παρότι είναι λίγοι καρποί στο δένδρο, οπότε θα αναμέναμε και πιο μεγάλο μέγεθος.

Η τιμή διαμορφώνεται στα 40 λεπτά το κιλό, για την α’ ποιότητα και βάρος 120 γραμμάρια και άνω.

Η βιομηχανία διαβλέποντας τις προοπτικές, σκοπεύει να ενισχύσει την καλλιέργεια αχλαδιών, βασιζόμενη όμως σε σύγχρονες πρακτικές και προωθώντας την «γεωργία ακριβείας», που θα έχουν στόχο τόσο την ποιοτική βελτίωση της ποικιλίας Williams, όσο και την μείωση του κόστους παραγωγής.

Αυτές οι ενέργειες έχουν στόχο να βγει ανταγωνιστικά η βιομηχανία στις αγορές, ώστε να κερδίσει μερίδιο αγοράς και να εκτοπίσει παραδοσιακά καθιερωμένους παίκτες.

06/08/2018 03:48 μμ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Σερρών, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας, ανακοινώνει προς τους παραγωγούς μήλων του νομού ότι ξεκίνησε η πτήση της  3ης γενεάς του εντόμου της καρπόκαψας των μήλων (Cydia pomonella) σύμφωνα με τις συλλήψεις των παγίδων.

Έτσι συνιστάται να γίνει ψεκασμός τις επόμενες ημέρες, με τη χρήση κατάλληλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής, ιδιαίτερα σε ποικιλίες που βρίσκονται κοντά στο στάδιο της ωρίμανσης (Gala).

Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 10 - 12 ημέρες περίπου ανάλογα με την ένταση της προσβολής και σύμφωνα πάντοτε με τις οδηγίες της ετικέτας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων  που θα χρησιμοποιηθούν.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να παρακολουθούν τα αγροτεμάχιά τους, γιατί υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με την περιοχή (ιδιαίτερα στα ορεινά του Νομού) και να τηρούν τα αναγραφόμενα στις ετικέτες έγκρισης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων  να περιορίζεται μόνο στους απαραίτητους ψεκασμούς με βάση την παρακολούθηση του εντόμου.

Τέλος οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας και ιδιαίτερα στα ψηλά τμήματα των δένδρων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟΚ της Π.Ε. Σερρών, Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).