Στις μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες λόγω των καιρικών συνθηκών αναφέρεται ο κ. Θεοχάρης Λιούρης, πρόεδρος στον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων-ΕΝΩΣΗ αγροτών.
Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Λιούρης, είμαστε στα μέσα καλοκαιριού οι αγρότες να μην έχουν κατορθώσει να συλλέξουν ούτε ένα δέμα μηδικής, ενώ ζημιές υπάρχουν στα σιτάρια και τα αμπέλια. Τα προβλήματα αφορούν όλη την Ήπειρο και κυρίως το νομό Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Όπως σας είναι γνωστό, οι άστατες καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην χώρα μας και ιδιαίτερα στον Νομό μας με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις, έχουν επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα που πλησιάζουμε στο μέσο του καλοκαιριού οι αγρότες να μην έχουν κατορθώσει να συλλέξουν ούτε ένα δέμα μηδικής.
Σε ότι αφορά τα σιτηρά, μεγάλες εκτάσεις έχουν μείνει ακαλλιέργητες και σε όσες από αυτές έχουν σπαρθεί καταστράφηκαν, το ίδιο συμβαίνει και στην αμπελοκαλλιέργεια του Νομού μας όπου πάνω από το 90% των καλλιεργειών έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής των καθυστερήσεων πληρωμών των επιδοτήσεων αλλά και την μείωση των τιμών διάθεσης του γάλακτος, δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις στον πρωτογενή τομέα ο οποίος έχει φτάσει σε οριακό σημείο και απειλείται πλέον με αφανισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του Νομού μας και κατ’ επέκταση για την οικονομία της χώρας όπου η συμβολή του είναι τεράστια.
Κύριε Υπουργέ:
Μαζί με τις ευχές μας για καλή επιτυχία στο έργο σας, σας παρακαλούμε όπως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αγροτών του Νομού μας οι οποίοι βρίσκονται στην πιο δεινή θέση, έναντι των άλλων αγροτών της χώρας, λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου όπου το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο.
Με την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».
Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τη χορήγηση της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών (μηδική και τριφύλλι) το 2023.
Η συνδεδεμένη αφορά τηνΠαρέμβασης Π1-32.2 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος - Φυτική παραγωγή Πρωτεϊνούχες Καλλιέργειες» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ - 2023- 2027).
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου στο πλαίσιο της συνδεδεμένης εισοδηματικής ενίσχυσης για τα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή ανέρχεται στα 16.179.600 ευρώ.
Η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται σε 194.935 εκτάρια (1.949.350 στρέμματα).
Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι στα 8,3 ευρώ το στρέμμα (83 ευρώ/εκτάριο).
Τα ποσοστά αυτά υπολογίστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες αποκλίσεις της περιόδου 2017-2020 για τη συγκεκριμένη συνδεδεμένη ενίσχυση. Επομένως η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 71 ευρώ/εκτάριο (7,1 ευρώ/στρέμμα) και 95 ευρώ/εκτάριο (9,5 ευρώ/στρέμμα), αντίστοιχα.
Όροι επιλεξιμότητας
1. Να προσκομίζουν τιμολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση μηρυκαστικών, δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή.
2. Η συγκομιδή να πραγματοποιείται μόνο στην ωριμότητα ή κοντά στην ωριμότητα.
3. Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου καθορίζεται σε 0,1 εκτάριο.
4. Να παραδίδουν προϊόν σε εμπόρους, ομάδες/οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς αγροτών το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου από το έτος υποβολής της αίτησης.
5. Οι παραδόσεις πρέπει να γίνονται σε έναν από τους παρακάτω φορείς:
i) Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), όπως ορίζονται στον ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,
ii) ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και τον Κανονισμό (ΕΕ) 1308/2013,
iii) οποιαδήποτε νομική οντότητα έχουσα εμπορική δραστηριότητα στον τομέα των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών.
Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ
Σύμφωνα με τις προβλέψεις Νοεμβρίου που έκανε το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) ανακάμπτει η φετινή παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου.
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια αύξηση της παραγωγής σε ποσοστό 64% σε σχέση με το 2022. Αυτό οφείλεται κυρίως λόγω των αυξημένων αποδόσεων της καλλιέργειας που είχαμε στις ΗΠΑ.
Η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NASS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) προβλέπει ότι η παραγωγή καλαμποκιού για το 2023/2024 προβλέπεται να είναι 15,2 δισεκατομμύρια μπούσελ. Η μέση απόδοση ανέρχεται σε 174,9 μπουσέλ ανά στρέμμα, ενώ η καλλιεργούμενη έκταση είναι στα 87,1 εκατ. στρέμματα.
Επίσης το USDA προβλέπει ότι η παραγωγή καλαμποκιού θα είναι αυξημένη στην Ουκρανία, με τις αποδόσεις, που ανακοινώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, να ξεπερνούν τα επίπεδα του προηγούμενο ρεκόρ που είχαμε την περίοδο 2018/2019. Η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία προβλέπεται να φτάσει στα 29,5 εκατ. τόνους, με αποδόσεις 7,38 τόνων ανά εκτάριο.
Η παραγωγή καλαμποκιού στη Ρωσία, για το 2023/2024, προβλέπεται επίσης να παρουσιάσει αύξηση, επειδή έχουμε υψηλότερη από την αναμενόμενη έκταση της καλλιέργειας. Επίσης και οι αποδόσεις θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα, αν και φέτος η συγκομιδή ρωσικού καλαμποκιού έχει καθυστέρηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Οι έγκαιρες βροχές αναμένεται να ενισχύσουν τις αποδόσεις και να έχουμε αυξημένη παραγωγή και στην Παραγουάη.
Αντίθετα μείωση προβλέπεται στην παραγωγή καλαμποκιού για το Μεξικό λόγω μείωσης των εκτάσεων αλλά και ξηρασίας.
Μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι έχουμε στην παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ, η οποία όμως παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, στην ΕΕ για το 2023/2024 η παραγωγή προβλέπεται να ανακάμψει από το πολύ χαμηλό επίπεδο που συγκομίστηκε πέρυσι (+15% και να ανέλθει σε 59,8 εκατομμύρια τόνους). Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερες εισαγωγές αραβόσιτου στην ΕΕ (-23%).
Πάντως η παραγωγή στην ΕΕ είναι κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, που είναι 68,8 εκατ. τόνους (ποσοστό -13%).
Μικρή αύξηση θα υπάρξει για χρήση σε ζωοτροφές (+0,3%), αντικατοπτρίζοντας μια μάλλον στάσιμη ζωική παραγωγή στην ΕΕ το 2023/2024.
Σε συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη (29/11), το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, αποφάσισε τη χορήγηση συμπληρωματικής τιμής στους παραγωγούς που παρέδωσαν καλαμπόκι εσοδείας 2023 στο Συνεταιρισμό, η οποία θα ανέρχεται στο ποσό των 0,03 ευρώ/κιλό.
Έτσι η τελική τιμή για το καλαμπόκι, μετά και την ήδη χορηγηθείσα προκαταβολή των 0,20 ευρώ/κιλό κατά την παράδοση, διαμορφώνεται στο ποσό των 0,23 ευρώ/κιλό.
Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση, από την Πέμπτη (07/12/2023), προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.
Δίνουμε τα 3 λεπτά συμπληρωματική τιμή σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε τους παραγωγούς καλαμποκιού της περιοχής, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέφανος Διακομής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου.
Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες άγονος κρίθηκε ο διαγωνισμός πώλησης καλαμποκιού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», που αφορούσε πώληση 14.000 τόνων, λόγω προφοράς χαμηλής τιμής.
Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί ο Κανονισμός Ασφάλισης του ΕΛΓΑ που η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει δεσμευτεί ότι θα αλλάξει.
Στην ορεινή περιοχή της ανατολικής Αλμωπίας της Πέλλας, όπως και στην περιοχή Αντίγονο της Φλώρινας, είναι όψιμες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Σήψης, παραγωγός καλαμποκιού από την Αλμωπία, «στην περιοχή μας η καλλιέργεια είναι όψιμη. Η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
Εμείς κάθε χρόνο πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ.
Φέτος είχαμε ζημιές στην καλλιέργεια εξαιτίας της ανεμοθύελλας που είχε η περιοχή στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ έκαναν επιτόπια αυτοψία για τις ζημιές αλλά ενημερωθήκαμε ότι δεν μπορούμε να αποζημιωθούμε γιατί ο Κανονισμός Ασφάλισης αναφέρει ότι η συγκομιδή καλαμποκιού αποζημιώνεται μέχρι 15 Νοεμβρίου.
Δηλαδή για δύο ημέρες μένουμε χωρίς αποζημίωση, όπως και οι παραγωγοί Αντίγονο της ορεινής Φλώρινας, που και εκεί έχουν όψιμη καλλιέργεια.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια ουσιαστικά πληρώναμε εισφορές χωρίς κανένα νόημα γιατί όταν χρειαστήκαμε τον ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει.
Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 1.500 κιλά αλλά με τις ζημιές θα είναι μειωμένη. Αυτό αναμένεται να φέρει πρόβλημα και στην πλυηρωμή της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι (η περιοχή μας είναι επιλέξιμη). Έχουμε ενημερώσει για το πρόβλημα τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και ζητάμε την εξαίρεση του πλαφόν για να μην χαθεί η ενίσχυση.
Ο υφυπουργός ΑΑΤ κ. Διονύσης Σταμενίτης πρέπει να δώσει λύση στο θέμα της αποζημίωσης των ζημιών αλλά και να το λάβει υπόψιν του για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί κάποιες όψιμες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού να μένουν εκτός ασφάλισης.
Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, φέτος είναι γύρω στα 20 έως 21 λεπτά το κιλό, μειωμένες σε σχέση με πέρυσι που ήταν στα 31 λεπτά».
Στα 1,20 έως 1,40 ευρώ το κιλό είναι φέτος η τιμή παραγωγού που δίνουν οι μεταποιητές για την κορινθιακή σταφίδα.
Ωστόσο η φετινή παραγωγή είναι πολύ μειωμένη, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας και σταφιδοπαραγωγός κ. Κώστας Αποστολόπουλος και προσθέτει:
«Μας αναγκάζουν να παραδώσουμε στους μεταποιητές εξαγωγείς μέχρι 30 Νοέμβριου το προϊόν για να μπορέσουμε να εισπράξουμε την συνδεδεμένη ενίσχυση. Όμως επειδή είναι μειωμένη η παραγωγή αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχουμε αύξηση της τιμής. Για αυτό θα έπρεπε να είχαν δώσει ήδη μια παράταση της προθεσμίας και να μην το κάνουν τελευταία στιγμή. Έτσι θα σταματήσει ο εκβιασμός των παραγωγών από τους έμπορους που με την στήριξη της κυβέρνησης για ακόμα μια χρόνια προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να αρπάξουν σε εξευτελιστικές τιμές τον κόπο μας. Δίνοντας έτσι μια ακόμα βοήθεια στους έμπορους να καθορίσουν την τιμή που αυτοί θέλουν.
Ζητάμε ακόμα να υπάρξει σημαντική μειώσει στα κιλά που πρέπει να παραδώσουμε στους μεταποιητές γιατί με τις τεράστιες ζημίες από τον περονόσπορο και άλλες ασθένειες, που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει, παρά πολλοί σταφιδοπαραγωγοί δεν θα φτάσουν το όριο τον 150 κιλών το στρέμμα, που πρέπει να παραδώσουν και θα χάσουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Πέρυσι οι σταφιδοπαραγωγοί έκαναν ψεκασμούς κατά του περονόσπορου αλλά οι καιρικές συνθήκες και οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δεν έφεραν αποτελέσματα.
Επιμένουμε επίσης στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους, αγροτικές επιχειρήσεις κ.α. που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, καλούμε τους αγρότες να συσπειρωθούν στους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και να οργανώσουμε την πάλη για την επιβίωση μας, για να παραμείνουμε στα χωριά και το επάγγελμα».
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «σε λίγες ημέρες τελειώνει η προθεσμία για να παραδοθεί η κορινθιακή σταφίδα στους μεταποιητές. Φέτος είναι μειωμένη ποσότητα και όλοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει αύξηση της τιμής. Αυτή την περίοδο η παραγωγή είναι στις αποθήκες των σταφιδοπαραγωγών και θα πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση της προθεσμίας που λήγει σε λίγες ημέρες.
Επίσης έχουμε μεγάλες ζημιές από τον περονόσπορο και σε πολλούς παραγωγούς η ζημιά είναι στο 100%. Άμεσα θα πρέπει να υπάρξει μείωση του πλαφόν για να καταφέρουν οι σταφιδοπαραγωγοί να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Φέτος η ομάδα παραγωγών κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 172 τόνους, από 800 τόνους που συγκέντρωνε στο παρελθόν».
Άγονος κρίθηκε ο διαγωνισμός πώλησης καλαμποκιού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση».
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «ο διαγωνισμός αφορούσε πώληση 14.000 τόνων καλαμποκιού. Κατατέθηκε μια προσφορά από εταιρεία της Βουλγαρίας με τιμή στα 195 ευρώ ο τόνος. Αυτό σημαίνει τιμή παραγωγού στα 17,5 λεπτά το κιλό. Ο συνεταιρισμός έκρινε ότι είναι η τιμή πολύ χαμηλή και δεν προχώρησε σε συμφωνία πώλησης».
Πάντως σε χαμηλές τιμές εισάγεται και πωλείται στην χώρα μας το καλαμπόκι από την Σερβία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το σερβικό καλαμπόκι έχει τιμή στα 19,4 λεπτά το κιλό, παραδοτέο στην Θεσσαλονίκη. Βέβαια η ποιότητα του σερβικού καλαμποκιού δεν έχει καμιά σχέση με την ποιότητα του ελληνικού.
Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές καλαμποκιού από την Ουκρανία. Περίπου 3.000 Ουκρανοί οδηγοί φορτηγών παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την Πολωνία. Από αρχές του μήνα οι Πολωνοί έχουν κλείσει τα σύνορα και διαμαρτύρονται επειδή οι Ουκρανοί οδηγοί φορτηγών εξαιρούνται από την απαίτηση να κατέχουν άδειες προκειμένου να διασχίζουν τα σύνορα. Οι Πολωνοί υποστηρίζουν πως χάνουν από τις ουκρανικές εταιρείες οι οποίες προσφέρουν χαμηλότερη τιμή. Στο πλευρό τους έχουν πλέον και αγρότες που διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές σιτηρών από τη γειτονική χώρα σε πολύ χαμηλές τιμές.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η φετινή παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία θα παρουσιάσει άνοδο, λόγω των καλών αποδόσεων που ξεπερνούν ελαφρώς το προηγούμενο ρεκόρ της περιόδου 2018/2019. Σε αυτό βοήθησαν οι ευνοϊκές βροχές και η έλλειψη υψηλών θερμοκρασιών στα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας. Το USDA εκτιμά ότι η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία προβλέπεται να κυμανθεί στους 29,5 εκατ. τόνους, με αποδόσεις της τάξης των 7,38 τόνων ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα). Αν συνεχιστούν τα προβλήματα στις εξαγωγές της Ουκρανίας θα φανούν το επόμενο διάστημα στην αγορά.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί στην χώρα μας δεν βιάζονται να πουλήσουν το καλαμπόκι που έχουν στις αποθήκες τους. Μετά τον Ιανουάριο αναμένουν τιμές πάνω από 21 λεπτά το κιλό.
Οι αγρότες του Νέστου θα λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση για το καλαμπόκι, καθώς το ΥπΑΑΤ δέχεται ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αρδεύονται από υπέργειο αρδευτικό δίκτυο.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, «το θέμα της συνδεδεμένη στο καλαμπόκι για την περιοχή δεν είχε ξεκαθαρίσει. Είχαν δημοσιευθεί οι χάρτες με τις λεκάνες απορροής ποταμών που είχαν εκδοθεί από τις Διευθύνσεις Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εκεί φαινόταν ότι τα υπόγεια νερά ήταν στο κόκκινο, δηλαδή δεν είχαν καλή ποιότητα.
Η περιοχή όμως δεν αρδεύεται από γεωτρήσεις αλλά διαθέτει υπέργειο αρδευτικό δίκτυο μου μεταφέρει τα νερά του ποταμού Νέστου. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε στο ΥπΑΑΤ ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής δεν αρδεύονται από γεωτρήσεις (υπόγεια νερά).
Σε συνάντηση που είχαμε με την προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ τεκμηριώσαμε με έγγραφα από τους τοπικούς ΤΟΕΒ ότι η άρδευση γίνεται με καλής ποιότητας νερά.
Σε πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με την διοίκηση της ΕΑΣ Καβαλας, τονίστηκε ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έκανε δεκτό το αίτημά μας. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 60.000 στρέμματα με καλαμπόκια θα είναι επιλέξιμα για την συνδεδεμένη ενίσχυση».
Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, παρατείνεται, έως τις 27 Νοεμβρίου, η προθεσμία για «καθορισμό αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή της παρέμβασης Π2 58.1 «Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» του αμπελοοινικού τομέα, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της περιόδους 2023 – 2024».
Οι αιτήσεις θα συνεχίσουν να υποβάλλονται έως και την 27η Νοεμβρίου, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ.
Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
Εκρίζωση-αναφύτευση στην ίδια ή σε άλλη θέση
Φύτευση αμπελώνων βάσει άδειας αναφύτευσης
Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων (υποστύλωση, κλπ.)
Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων).
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου σύμφωνα με τις ισχύουσες ΥΑ.
β) είναι καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο
γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι' αυτές αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή/και δηλώσεις παραγωγής όπου απαιτείται, σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 24 του κανονισμού (Ε.Ε.) 2018/274, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στην Παρέμβαση. Η επιβεβαίωση της καλής υφιστάμενης καλλιεργητικής κατάστασης του αμπελώνα και η ορθή συντήρησή του πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα του επιτόπιου προενταξιακού ελέγχου σε συνδυασμό με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής,.
δ) έχει υποβληθεί γι' αυτές Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος, ήτοι το έτος κατάθεσης της αίτησης,
ε) επιβεβαιώνεται η ταυτοποίηση των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του αιτούντα παραγωγού για την Παρέμβαση, μεταξύ του Αμπελουργικού Μητρώου και της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης,
στ) έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης,
ζ) η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στην Παρέμβαση καθορίζεται σε μισό (0,5) στρέμμα φυτεμένη έκταση που νοείται η έκταση βάσει του άρθρου 42 του κανονισμού (Ε.Ε.) 2022/126 ,
η) Όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο πρέπει να υλοποιείται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης ή και μεταβολή στον αριθμό των πρέμνων με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20% στις αποστάσεις ή στον αριθμό των πρέμνων, πριν και μετά την αναδιάρθρωση, εκτός άλλης μεταβολής συστήματος διαχείρισης.
Δεν εντάσσονται στην Παρέμβαση, αμπελοτεμάχια για τα οποία στις δηλώσεις συγκομιδής δηλώνεται προορισμός που δεν σχετίζεται με οινοποίηση του συγκομισθέντος προϊόντος, όπως ενδεικτικά ιδιοκατανάλωση, απόσταξη, λοιποί προορισμοί, χυμοποίηση.
«Αντιλαμβάνεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με την συνδεδεμένη ενίσχυση και προσανατολίζεται να προχωρήσει σε μείωση του πλαφόν για την κορινθιακή σταφίδα», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, έπειτα από την ευρεία σύσκεψη, υπό τον υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη, στην Ζάκυνθο.
Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Ελλάδας κ. Βασιλόπουλος, τόνισε ότι «όπως δεσμεύτηκε ο υφυπουργός θα υπάρξει μείωση πλαφόν αλλά και παράταση στην κατάθεση τιμολογίων των σταφιδοπαραγωγών στην μεταποίηση. Επίσης το ΥπΑΑΤ εξετάζει τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που είχαν οι σταφιδοπαραγωγοί από τον περονόσπορο με στόχο να δοθεί αποζημίωση».
Στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ο υφυπουργός απαντώντας στα ερωτήματα που του τέθηκαν σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις για τα αμπελοειδή και τις ελιές, τόνισε ότι «το υπουργείο αναζητά λύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της κλιματικής αλλαγής για την ακαρπία της ελιάς και τον περονόσπορο, ώστε από το αποθεματικό του τρέχοντος έτους να αποζημιωθούν οι πληγέντες», ενώ πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα ο υπουργός κ. Αυγενάκης θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα που θα ληφθούν.
Στην συνάντηση από τους εκπροσώπων των αγροτών και παραγωγών αλλά και θεσμικών φορέων τέθηκαν όλα τα τρέχοντα προβλήματα και οι ανάγκες που έχει ο αγροτικός κόσμος.
Μεταξύ αυτών το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για τα «κόκκινα» δάνεια των συνεταιρισμών και την ανάγκη δημιουργίας επιπλέον οικονομικών εργαλείων, τα οποία θα στηρίξουν τους νέους αγρότες και τους παραγωγούς, με στόχο ο πρωτογενής τομέας να εξακολουθεί να είναι πυλώνας ανάπτυξης για την αγροτική περιφέρεια.
Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου.
Αυτό αποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (19/11), στην οποία μεταξύ άλλων μίλησαν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) Ρίζος Μαρούδας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου και νέος δήμαρχος Τυρνάβου Στ. Τσικριτσής και ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Χρ. Τσιτσιρίγκος και ο πρόεδρος του Συλλόγου επαγγελματιών Γεωπόνων Λάρισας κ. Θεόδωρος Κατσής.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας, «υπήρξε συμμετοχή των παραγωγών στην σύσκεψη. Ο περονόσπορος δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ αλλά ούτε από κρατικές ενισχύσεις (ΚΟΕ - ΠΣΕΑ). Οι παραγωγοί έχουν πρόβλημα οικονομικό και θα πρέπει η κυβέρνηση να τους στηρίξει για την απώλεια εισοδήματος που είχαν.
Ζητάμε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αμπελουργών, μέτρα πρόληψης και προστασίας της παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, καθώς επίσης και αποζημίωση στο 100% των ζημιών που πάθαμε το προηγούμενο διάστημα».
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (19/11), στις Βρυξέλλες, των υπουργών της EUMED-9, δηλαδή των εννέα υπουργών Γεωργίας χωρών της Μεσογείου, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.
Η σύσκεψη έγινε στο περιθώριο της βραδιάς ιταλικής γαστρονομίας, που οργάνωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, προκειμένου να συζητήσουν για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στον πρωτογενή τομέα.
Τα θέματα της συνάντησης θα συζητηθούν στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, σήμερα Δευτέρα (20/11), στις Βρυξέλλες.
Το EUMED-9 είναι μια άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου και μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετέχει σε μια προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου (λόμπι) που αποτελείται από 9 κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο να καταθέσει σχέδιο που θα αφορά την δημιουργία «ταμείου» που θα δίνει αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές που θα γίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το κοινό μέτωπο των κρατών της ΕΕ ζητά:
- πληρωμή αποζημιώσεων στην αλιεία από τις ζημιές που προξενεί ο λαγοκέφαλος (εισήλθε στη Μεσόγειο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας)
- πληρωμή αποζημιώσεων στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου (πιέζει η Γαλλία σε αυτή την κατεύθυνση)
- πληρωμή ενισχύσεων λόγω της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια (πιέζουν από κοινού Ισπανία και Ιταλία)
Οι χώρες της EUMED-9 έχουν σαν στόχο η πληρωμή των παραπάνω αποζημιώσεων και ενισχύσεων να γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Συμβούλιο Υπουργών
Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 20 Νοεμβρίου 2023, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.
Κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, οι υπουργοί Γεωργίας θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.
Η ισπανική Προεδρία θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες αναφορικά με την πορεία των εν εξελίξει εργασιών σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που προέρχονται από αυτά. Στο σημείο αυτό, η κροατική αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το θέμα.
Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την εφαρμογή της δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030, η αυστριακή αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ομάδα «Για τα δάση», η δε γερμανική αντιπροσωπία αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τις χώρες εταίρους όσον αφορά την αποψίλωση των δασών.
Επιπλέον, η ιταλική αντιπροσωπεία αναμένεται να παράσχει, επίσης σε δημόσια συνεδρίαση, πληροφορίες στο Συμβούλιο σχετικά με τον ρόλο των γεωργών στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, ενώ η γαλλική αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη μερική εφαρμογή του προτύπου ΚΓΠΚ 8 για το 2024. Το ΚΓΠΚ 8 της ΚΑΠ αφορά στο «ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις» (τουλάχιστον το 4% της αρόσιμης γης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης).
Συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ζητά ο ΠΑΣΚΕΦ (Πανελλαδικός Αγροτικός Σύλλογος Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών).
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες και πρόεδρος στον ΠΑΣΚΕΦ, «ζητάμε να μάθουμε τι επιπτώσεις θα υπάρξουν με το όργωμα μετά τις 15 Νοεμβρίου λόγω της νέας ΚΑΠ. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους παραγωγούς και δεν ξέρουν τι συμβαίνει.
Επίσης ρωτάμε τι θα γίνει με την αποπληρωμή των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα γίνει νέα συμπληρωματική πληρωμή και τι θα περιλαμβάνει; Τέλος επανερχόμαστε στην ανάγκη να υπάρξει μια συνδεδεμένη ενίσχυση στις ενεργειακές καλλιέργειες γιατί με τις τιμές και το κόστος δεν θα υπάρχει μέλλον για αυτές στην χώρα μας.
Ακόμη όμως ένα πρόβλημα που θα υπάρξει είναι η συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι. Στην περιοχή της Μακεδονίας έχουν μπει πολλά στρέμματα με σκληρά. Στην αγορά δεν βρίσκουμε σπόρους. Οι παραγωγοί αναμένουν συνδεδεμένη ενίσχυση στα 11,5 ευρώ ανά στρέμμα με τη νέα ΚΑΠ. Όμως ξεχνούν ότι αν αυξηθούν τα στρέμματα θα μειωθεί η τιμή».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν κάποια στρέμματα στην Θεσσαλία που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν αφού είναι γεμάτα νερό. Αυτά θα βγουν εκτός καλλιέργειας. Όμως το πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι τιμές στο βαμβάκι που είναι πολύ χαμηλές και φέρνουν απογοήτευση στους παραγωγούς. Κάτω από 70 λεπτά τιμή στο βαμβάκι δεν φέρνει εισόδημα στον παραγωγό. Λόγω της τιμής βαμβακιού θα έχουμε στροφή των παραγωγών σε άλλη καλλιέργεια (σιτάρια, καλαμπόκια)».
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης στο σκληρό σιτάρι, για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027, καθορίζεται σε 1.600.000 στρέμματα. Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι στα 10 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης, εκτιμάται ότι για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από τη μοναδιαία τιμή θα κυμανθεί σε ±15%. Επομένως η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 8,5 ευρώ/στρέμμα και 11,5 ευρώ/στρέμμα, αντίστοιχα.
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν σκληρό σιτάρι σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:
1. Να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά που αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπων τιμολογίων αγοράς των σπόρων προς σπορά και των πρωτότυπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπορών προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω τιμολόγια αγοράς.
2. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου προς σπορά για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 180 κιλά ανά εκτάριο (18 κιλά ανά στρέμμα).
3. Να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά (προβασικό, βασικό, πιστοποιημένο Α και Β αναπαραγωγής).
Επίσης ακόμη κανείς δεν έχει απαντήσει από το ΥπΑΑΤ για το ψαλίδι στις πληρωμές της προκαταβολής του τσεκ. «Οι δικαιούχοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρήσεις του κλάδου, έλαβαν 88 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα, χωρίς καμία εύλογη εξήγηση», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης. Τι θα γίνει με αυτό το ποσό, ρωτούν οι παραγωγοί.
Μέχρι τις 20/11/2023, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί υποβάλλουν στο ΥπΑΑΤ μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του, Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση και Αναλυτικό Πίνακα στοιχείων αμπελοτεμαχίων για ένταξη στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2023-2024.
Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
- Εκρίζωση-αναφύτευση στην ίδια ή σε άλλη θέση
- Φύτευση αμπελώνων βάσει άδειας αναφύτευσης
- Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων (υποστύλωση, κλπ.)
- Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων).
Επισημαίνεται ότι οι άδειες φύτευσης που χορηγήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2016 (μέσω της ψηφιακής εφαρμογής) δεν ενισχύονται οικονομικά για καμία δράση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου σύμφωνα με τις ισχύουσες ΥΑ.
β) είναι καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο
γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι' αυτές αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή/και δηλώσεις παραγωγής όπου απαιτείται, σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 24 του κανονισμού (Ε.Ε.) 2018/274, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στην Παρέμβαση. Η επιβεβαίωση της καλής υφιστάμενης καλλιεργητικής κατάστασης του αμπελώνα και η ορθή συντήρησή του πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα του επιτόπιου προενταξιακού ελέγχου σε συνδυασμό με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής,.
δ) έχει υποβληθεί γι' αυτές Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος, ήτοι το έτος κατάθεσης της αίτησης,
ε) επιβεβαιώνεται η ταυτοποίηση των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του αιτούντα παραγωγού για την Παρέμβαση, μεταξύ του Αμπελουργικού Μητρώου και της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης,
στ) έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης,
ζ) η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στην Παρέμβαση καθορίζεται σε μισό (0,5) στρέμμα φυτεμένη έκταση που νοείται η έκταση βάσει του άρθρου 42 του κανονισμού (Ε.Ε.) 2022/126 ,
η) Όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο πρέπει να υλοποιείται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης ή και μεταβολή στον αριθμό των πρέμνων με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20% στις αποστάσεις ή στον αριθμό των πρέμνων, πριν και μετά την αναδιάρθρωση, εκτός άλλης μεταβολής συστήματος διαχείρισης.
Δεν εντάσσονται στην Παρέμβαση, αμπελοτεμάχια για τα οποία στις δηλώσεις συγκομιδής δηλώνεται προορισμός που δεν σχετίζεται με οινοποίηση του συγκομισθέντος προϊόντος, όπως ενδεικτικά ιδιοκατανάλωση, απόσταξη, λοιποί προορισμοί, χυμοποίηση.
Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον δέκα (10) ετών, υπολογιζόμενη από το οικονομικό έτος πληρωμής της στήριξης. Η υποχρέωση αυτή εξακολουθεί να δεσμεύει κάθε νόμιμο κάτοχο του αγροτεμαχίου.
Απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιλεξιμότητα του παραγωγού είναι τα ακόλουθα:
1. Αίτηση – Yπεύθυνη δήλωση στο Πρόγραμμα και αναλυτικός πίνακας στοιχείων αμπελοτεμαχίων (Υπόδειγμα 1 και Υπόδειγμα 2).
2. Εκτύπωση της καρτέλας αμπελοκαλλιέργειας από το Αμπελουργικό Μητρώο, ενημερωμένη από τον παραγωγό πριν την υποβολή της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα. Στις ενημερώσεις περιλαμβάνεται η καταχώρηση αμπελοτεμαχίων στο Αμπελουργικό Μητρώο, για τις περιπτώσεις που ο παραγωγός αιτείται τη φύτευση με άδεια αναφύτευσης από την προηγούμενη εκρίζωση ισοδύναμης έκτασης αμπελώνα (δυνητική φύτευση-άυλη άδεια). Επιπλέον προσκομίζεται το πρωτότυπο έγγραφο χορηγηθείσας άδειας αναφύτευσης από εκρίζωση προηγούμενης έκτασης, όπως εκδόθηκε από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ.
3. Σκαρίφημα με τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ' 87, όλων των κορυφών των αιτούμενων αγροτεμαχίων στα οποία θα ολοκληρωθεί η δράση, καθώς και καταγραφή του δημοτικού διαμερίσματος και το τοπωνύμιο της περιοχής τους. Υποβάλλεται για τη σωστή συμπλήρωση του Υποδείγματος 2, σε περίπτωση εκτέλεσης του μέτρου εκρίζωση/ αναφύτευση με αλλαγή θέσης ή φύτευση με άδεια αναφύτευσης.
4. Πλήρες αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (Α.Ε.Ε.) με την περιγραφική πληροφορία και την χαρτογραφική αποτύπωση κάθε αμπελοτεμαχίου, για το τρέχον ημερολογιακό έτος, ήτοι το έτος κατάθεσης της αίτησης, για την επιβεβαίωση ταυτοποίησης των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του παραγωγού μεταξύ των δύο συστημάτων Αμπελουργικού Μητρώου και Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. Τα παραπάνω πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. Σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισής του, υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86, για τη συμπληρωματική προσκόμισή του στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. τάσσοντας εύλογο χρονικό διάστημα.
5. Πλήρες αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του προηγούμενου έτους υποβολής της αίτησης ένταξης για την Παρέμβαση, που υποβάλλεται, σε περίπτωση που στο αντίγραφο της Ε.Α.Ε. τρέχοντος έτους, του αιτούντα, δεν περιλαμβάνεται η χαρτογραφική αποτύπωση των τεμαχίων.
6. Πλήρες αντίγραφο της Α.Ε.Ε., του παραγωγού στον οποίο ήταν καταγεγραμμένο αμπελοτεμάχιο που δεν εμφανίζεται στην Α.Ε.Ε, προηγούμενου έτους, του αιτούντα παραγωγού. Υποβάλλεται, για τις περιπτώσεις που αμπελοτεμάχιο της αίτησης δεν καταγράφεται στην Α.Ε.Ε., του προηγούμενου έτους του αιτούντα και εφόσον δεν διατίθεται η χαρτογραφική αποτύπωσή του από την τρέχουσα αίτηση της Α.Ε.Ε. .
7. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
8. Αντίγραφο του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της φορολογικής δήλωσης, ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου - παραγωγού.
9. Βεβαίωση Τραπέζης (ή ηλεκτρονική βεβαίωση), με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου για την πληρωμή του δικαιούχου.
10. Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής για όλα τα αμπελοτεμάχια που καταγράφονται στην αίτηση ένταξης για την Παρέμβαση, καθώς και για τα τεμάχια στα οποία θα πραγματοποιηθεί η αναφύτευση όταν το μέτρο δηλώνεται ότι θα εφαρμοστεί σε άλλη θέση.
Ειδικότερα:
α) Για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας/κυριότητας κατά περίπτωση:
- Συμβόλαια αγοράς νομίμως μεταγραμμένα
- Αποδοχή κληρονομιάς
- Αποδεικτικά δωρεάς ακινήτων
- Κτήση με προσκύρωση
- Με δικαστική απόφαση απονομή κυριότητας
- Κληρονομητήριο
- Γονική Παροχή
- Διαθήκη
- Βεβαίωση Δηλωθείσας Περιουσιακής Κατάστασης
β) Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, αίτηση δύναται να υποβάλει κάθε συνιδιοκτήτης για το μερίδιο που του αναλογεί με την έγγραφη συγκατάθεση των λοιπών συνιδιοκτητών και βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής.
Όμοια, δύναται να υποβληθεί αίτηση από τον έναν συνιδιοκτήτη για το σύνολο της συνιδιόκτητης έκτασης, με ενοικίαση της υπόλοιπης έκτασης και με την έγγραφη συγκατάθεση των λοιπών συνιδιοκτητών και βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής.
γ) Για τα μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν συμβολαιογραφικά έγγραφα, ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης (ενοικιαστήρια) ή χρησιδάνεια, τα οποία πρέπει να:
- αναγράφουν υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. τόσο του ιδιοκτήτη, όσο και του ενοικιαστή,
- αναφέρουν αναλυτικά τα στοιχεία των αγροτεμαχίων (τοποθεσία, έκταση, χαρτογραφικό κωδικό όπου είναι διαθέσιμος, κ.λπ.) και τη χρονική περίοδο της μίσθωσης,
- έχουν θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής των αντισυμβαλλόμενων μερών {αφορά τα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης γεωργικών ακινήτων (συμφωνητικά αγρομίσθωσης και/ή χρησιδάνεια παραχώρησης) που δε θεωρούνται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και τα χρησιδάνεια},
- φέρουν την έγγραφη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη της έκτασης (εκμισθωτή) προς ένταξη στην Παρέμβαση, με επισυναπτόμενη πρόσφατη εκτύπωση του Ε9, στην οποία θα καταγράφεται η εν λόγω έκταση.
Κατά την υποβολή της Αίτησης Δήλωσης για ένταξη στην Παρέμβαση γίνεται δεκτό ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης (ενοικιαστήριο) ή χρησιδάνειο, η διάρκεια μίσθωσης του οποίου μπορεί να είναι μέχρι εννέα (9) έτη. Στην περίπτωση που τα μέτρα αναφύτευσης βάσει της Παρέμβασης αφορούν σε διαφορετικά τεμάχια από αυτά του συμφωνητικού μίσθωσης, η δυνατότητα εκρίζωσης και υλοποίησης φύτευσης σε άλλη θέση επισημαίνεται σαφώς στο ιδιωτικό συμφωνητικό.
Μετά την έγκριση ένταξης υποβάλλεται συμβολαιογραφικό έγγραφο και το πιστοποιητικό μεταγραφής του μισθωτηρίου στο Υποθηκοφυλακείο το οποίο θα πρέπει να είναι άνω των εννέα (9) ετών. Κατά τη σύναψη του ενοικιαστηρίου οι παραγωγοί θα πρέπει να λαμβάνουν σε κάθε περίπτωση υπόψη το χρονικό διάστημα υποχρέωσης διατήρησης του αμπελώνα από τη φύτευσή του. Στην περίπτωση που τα μέτρα αναφύτευσης βάσει της Παρέμβασης αφορούν σε διαφορετικά τεμάχια από αυτά του συμφωνητικού μίσθωσης, η δυνατότητα εκρίζωσης και υλοποίησης φύτευσης σε άλλη θέση επισημαίνεται σαφώς στο συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Συμβολαιογραφικά έγγραφα για μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια, τα οποία υπεγράφησαν σε παρελθόντα χρόνο γίνονται δεκτά, εφόσον η διάρκεια νόμιμης κατοχής που αναγράφουν σε σχέση με την ημερομηνία υπογραφής τους, καλύπτει και το ανωτέρω χρονικό διάστημα των άνω των εννέα (9) ετών.
Επίσης υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ταύτιση της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας (αμπελουργικό μητρώο) με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Συνεπώς τα αλφαριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και αφορούν κυρίως τα οινάμπελα, θα πρέπει να είναι σε πλήρη συμφωνία με τα στοιχεία της Δήλωσης - Αμπελοκαλλιέργειας - (αμπελουργικό-μητρώο). Για αυτό πριν υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος μητρώου Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, προκυμμένου να αποφευχθούν λάθη αλλά και η ανάρτηση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών η έλλειψη των οποίων οδηγεί στην απόρριψη της αίτησης.
Προς το τέλος τους βρίσκονται οι φετινές εξαγωγές επιτραπεζίων σταφυλιών της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι φετινές εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών της χώρας μας ανέρχονται σε 39.186 τόνους, μειωμένες, κατά -10,9%, έναντι του 2022, που ήταν στους 43.971 τόνους.
Οι ιταλικές προμήθειες σταφυλιών κυριάρχησαν φέτος στην ευρωπαϊκή αγορά, με τις ποικιλίες Italia και Crimson Seedless να είναι οι πιο δημοφιλείς.
Σύμφωνα με την Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία (ISTAT), οι εξαγωγές ήταν σε καλά επίπεδα αν και η παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλίων της χώρας το 2023 ανήλθε σε 890.000 τόνους, εμφανίζοντας μια μείωση, κατά 8%, σε σχέση με πέρυσι και κατά 12% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 3ετίας.
Οι ποικιλίες Sultana και η Crimson Seedless διατέθηκαν σε μεγάλες ποσότητες από την Τουρκία. Η περιοχή της Manisa βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τις περιοχές παραγωγής, κυριαρχώντας στον ετήσιο μέσο όρο των 4 εκατομμυρίων τόνων παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού στην Τουρκία.
Μερικές αποστολές από τη Γαλλία και την Ελλάδα μαζί έπαιξαν μόνο δευτερεύοντα ρόλο. Η προσφορά από την Ισπανία και την Πορτογαλία είχε επίσης μικρή επίδραση στις πωλήσεις.
«Παρατηρείται σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπεζίων σταφυλιών στην αγορά τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών όσο και στις ανταγωνιστικές τιμές που εμφάνισαν. Επίσης κατά την φετινή περίοδο είχαμε «αδράνεια» της ελληνικής παραγωγής και λόγω επιπτώσεων από τις καιρικές συνθήκες σε κάποιες περιοχές, καθώς και της έλλειψης εργατών γης. Όλα αυτά έφεραν απώλεια της ανταγωνιστικότητας στα ελληνικά σταφύλια», αναφέρει ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.
Όπως καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο αγρότες της Θεσσαλίας έπρεπε ήδη να έχουν κάνει τις σπορές του σιταριού, μιας και βοηθάει ο καιρός, αλλά είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για να κάνουν ελέγχους οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ στα χωράφια που επλήγησαν από την θεομηνία.
Ο παραγωγός από το Ριζοβούνι Καρδίτσας κ. Βαγγέλης Τασιούλης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θέλω φέτος να καλλιεργήσω 200 στρέμματα με σκληρό σιτάρι. Πέρυσι τέτοια ημέρα είχα ολοκληρώσει τις σπορές σκληρού. Φέτος ακόμη δεν έχω ξεκινήσει το όργωμα. Θα πρέπει να περιμένω τον ΕΛΓΑ να έρθει να κάνει τις εκτιμήσεις. Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από την καταστροφή του DANIEL και μιλάμε για χωράφια με βαμβάκια με ζημιά 100% και δεν θα μαζευτούν καθόλου. Το οικολογικό σχήμα λέει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το όργωμα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Πώς θα πάρω την ενίσχυση και τι θα δηλώνω στα γραφεία μελετητών. Οι ημερομηνίες πιέζουν και κανείς δεν δίνει υπεύθυνη απάντηση. Άφησα κάποιους «μάρτυρες» σε βαμβακοχώραφα αλλά δεν ξέρω τι θα ζητήσουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ και δεν γνωρίζω αν πρέπει να αποδείξω την συγκομιδή. Αν θέλουν να καλλιεργήσουμε ξανά θα πρέπει να μας ενημερώσουν. Είναι ένας άνεργος αυτή την στιγμή και περιμένω απαντήσεις από τους υπεύθυνους».
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος Συνεταιιρισμού Πλατυκάμπου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει σπορές σιτηρών στα χωράφια που μπορούν να καλλιεργηθούν στην περιοχή. Χρειάζονται χρήματα οι παραγωγοί για να μπουν στα χωράφια για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους. Ακόμη δεν έχουν καταβληθεί οι προκαταβολές αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ. Οι ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που πήραμε ήταν μειωμένες. Ακόμη δεν έχουν πληρώσει την επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.
Για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, την Τρίτη (7 Νοεμβρίου), στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Λάρισα, ζητώντας να δοθούν άμεσα λύσεις στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες. Αν και συμπληρώνονται δύο μήνες από τις πλημμύρες, υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την κυβέρνηση για την στήριξη των πλημμυροπαθών.
Για να βάλουμε σκληρό σιτάρι θέλουμε χρήματα για να ξεκινήσουν τα οργώματα. Κάποιοι που σκέφτονται να παραμείνουν στο βαμβάκι. Αν όμως την άνοιξη του 2024 σπείρουν βαμβάκια δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να κάνουν άρδευση. Ζητάμε άμεσα να επιδιορθωθεί το αρδευτικό δίκτυο των ΤΟΕΒ. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να βάλουμε αρδευόμενες καλλιέργειες. Μπροστά στην αβεβαιότητα πολλοί αναγκαστικά θα βάλουν σιτάρια. Όμως οι τιμές στο σκληρό είναι χαμηλές αυτή την εποχή. Πριν λίγες ημέρες ήταν στα 28 λεπτά τώρα έπεσαν στα 26 λεπτά. Επίσης και φέτος μιλάνε για εξαγωγές σκληρού από Τουρκία».
Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αν ο ελεγκτής του ΕΛΓΑ δεν δει «μάρτυρα» δεν θα πάρει αποζημίωση ο παραγωγός για τις ζημιές από την θεομηνία. Όμως αν μπει σπαρτική μηχανή στο βαμβακοχώραφο δεν μπορεί να παραμείνουν οι «γραμμές» του βαμβακιού. Πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα άμεσα.
Επίσης δεν μπορεί κάποιοι καθηγητές στην ΚΑΠ να μας λένε πότε μπορούμε να σπείρουμε. Ημερομηνίες στην σπορά δεν μπαίνουν αλλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Θέλουμε τώρα να σπείρουμε σκληρό σιτάρι γιατί βοηθάει ο καιρός.
Την Κυριακή (5/11) αγρότες από την Λάρισα είχαν συνάντηση, στην Γυρτώνη, με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, με τον οποίο μιλήσαμε για τις αποζημιώσεις από θεομηνία. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε για τις αποζημιώσεις στα πάγια φυτικού:
1) Καλό είναι οι παραγωγοί όταν πάει η Επιτροπή καταγραφής ζημιάς να κάνουν δήλωση και εκτίμηση της αξίας και να αναφέρουν ποσό.
2) Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις γιορτές θα καταβληθεί η προκαταβολή αποζημίωσης στα πάγια. Δηλαδή για παράδειγμα ζημιά σε μηχανήματα αξίας 20.000 ευρώ θα αποζημιωθεί με 14.000 ευρώ. Η προκαταβολή 35% θα καταβληθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Θυμίζουμε ότι για τους κτηνοτρόφους οι δηλώσεις στα πάγια (όχι ζωικό κεφάλαιο) κλείνουν σήμερα Δευτέρα (6/11). Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν να χορηγούνται οι αποζημιώσεις.
Για την φυτική παραγωγή αναμένουμε από ΕΛΓΑ να ανακοινώσει τις προκαταβολές για καλλιέργειες που δεν έχουν ανακοινωθεί (αμπέλια, ξηροί καρποί κ.α.). Οι προκαταβολές στην φυτική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 20 Νοεμβρίου».
Για τον πιστοποιημένο σπόρο στην καλλιέργεια του ρυζιού αναφέρεται σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ).
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο της παρούσας επιστολής, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά τις θέσεις του Συνδέσμου μας, αναφορικά με ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τον κλάδο για την καλλιέργεια του ρυζιού, και πιο συγκεκριμένα την υιοθέτηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στην καλλιέργεια του.
Πολλές φορές, οι αναφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα εγείρουν αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των ρυζοπαραγωγών και των συλλογικών τους οργάνων, τις οποίες βέβαια κατανοούμε πλήρως, αλλά μέχρι ενός σημείου.
Ωστόσο, όλοι οι «κρίκοι» στην αλυσίδα αξίας για το Ελληνικό ρύζι, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η καλλιέργεια βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και το καθοριστικό βήμα για την βιωσιμότητα της στη χώρα μας, είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της πιστοποίησης και της ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ρυζιού, κάτι όμως που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την χρήση πιστοποιημένου σπόρου και όλα τα οφέλη που αυτή επιφέρει.
Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα τελευταία χρόνια που διεξάγεται η σχετική συζήτηση, το μόνιμο και ουσιαστικά μοναδικό επιχείρημα έναντι στην υιοθέτηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι, δεν είναι άλλο από την αύξηση του κόστους για τον παραγωγό.
Η υιοθέτηση όμως αυτής της άποψης, αποπροσανατολίζει την ουσία της συζήτησης που δεν είναι άλλη από τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που τόσα χρόνια έχει επιφέρει στον ρυζοκαλλιεργητή, η χρήση των νέων βελτιωμένων ποικιλιών και προσφάτως η χρήση νέων ποικιλιών με τη δυνατότητα διαχείρισης στο μεγαλύτερο πρόβλημα της καλλιέργειας που είναι το κόκκινο ρύζι.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε εάν ο παράγοντας κόστος είναι άραγε τόσο ανυπέρβλητος σε σχέση με το όφελος που οι ποικιλίες αυτές ανταποδίδουν. Ας μην λησμονούμε ότι οι νέες βελτιωμένες ποικιλίες στο ρύζι, όπως και σε κάθε καλλιέργεια άλλωστε, είναι το αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας γενετιστών και αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των επιχειρήσεων του τομέα, οι οποίες προχωρούν σε τεράστιες επενδύσεις, προκειμένου να βελτιώσουν και να εξελίξουν νέες ποικιλίες στο ρύζι, με απώτερο πάντα σκοπό κερδισμένος να είναι σε κάθε περίπτωση και ο παραγωγός.
Οι μελέτες των τελευταίων 20 ετών έχουν αποτυπώσει ότι το 50% της αύξησης της παραγωγής που σημειώθηκε σε όλες τις καλλιέργειες οφείλεται στο γενετικό υλικό και η συμβολή του αναμένεται να ανέλθει στο 80-85% εξαιτίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εγκρίνονται για κυκλοφορία 3.500 νέες ποικιλίες μέσα σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συγκριτικών δοκιμών, με σεβασμό στον δημιουργό της ποικιλίας, καθώς χιλιάδες παραγωγοί επωφελούνται από την εξέλιξη και την καινοτομία στο γενετικό υλικό.
Συνεπώς, όσοι κατά καιρούς εκφράζονται με μοναδικό σκεπτικό την αύξηση του κόστους που θα επιφέρει για τον παραγωγό η χρήση του πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι, δεν έχουν προφανώς αντιληφθεί τις επιπτώσεις που θα έχει στους Έλληνες ρυζοπαραγωγούς ο ενδεχόμενος αποκλεισμός τους από την εξέλιξη και την καινοτομία στο νέο γενετικό υλικό. Έχουν άραγε αναλογιστεί την μελλοντική τους ευθύνη απέναντι στην ίδια την καλλιέργεια και τον διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο αφανισμού της, εξαιτίας της αδυναμίας διαχείρισης του κόκκινου ρυζιού; Σε επίρρωση των ανωτέρω, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είμαστε η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που ουσιαστικά απαξίωσε την πρώτη τεχνολογία διαχείρισης του κόκκινου ρυζιού και τώρα ρισκάρουμε να επαναλάβουμε το ίδιο και με τη νέα τεχνολογία που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε όλες τις Ρυζοπαραγωγικές χώρες.
Πρόσφατα, η γειτονική μας Ιταλία υπερψήφισε διάταξη σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτική πλέον η χρήση μιας ελάχιστης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου προκειμένου ο ρυζοπαραγωγός να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Μάλιστα η ποσότητα αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με την τεχνολογία που αξιοποιεί η κάθε κατηγορία πολλαπλασιαστικού υλικού. Δυστυχώς λοιπόν διαπιστώνεται για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας παραμένει «ουραγός» στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην καλλιέργεια του ρυζιού μέσα από τον πιστοποιημένο σπόρο.
Συνεπώς αναρωτιόμαστε εύλογα τί θέλουμε τελικά για το Ελληνικό ρύζι; Μπορούμε να λέμε ναι στη νέα τεχνολογία, ναι στις νέες ποικιλίες, αλλά στην πράξη να καταστρατηγούμε αυτή την στρατηγική, αναπαράγοντας μόνοι μας τον πολύχρονο και πολυέξοδο κόπο του βελτιωτή;
Είμαστε πεπεισμένοι ως ΣΕΠΥ ότι η πλειοψηφία των Ρυζοκαλλιεργητών δεν ασπάζεται αυτή την πρακτική. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί, ως η χώρα με την ανυπαρξία οποιουδήποτε κανονιστικού πλαισίου ως προς τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι και ως εκ τούτου υφίσταται απροθυμία σοβαρών οίκων του εξωτερικού να επιτρέψουν την διακίνηση του νέου τους γενετικού υλικού στη χώρα μας, καθώς γνωρίζουν ότι ύστερα από την πρώτη πώληση των ποικιλιών τους, θα αρχίσει η ανεξέλεγκτή αναπαραγωγή τους!
Είναι απολύτως βέβαιο ότι σταδιακά θα μας αποκόψουν από κάθε νέο γενετικό υλικό με αποτέλεσμα η παραγωγή ρυζιού της χώρας μας να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις νέες τάσεις και τις καινοτομίες στο γενετικό υλικό!
Και εδώ είναι το πραγματικό «σταυροδρόμι» για την καλλιέργεια του ρυζιού στη χώρα μας, αλλά και ταυτόχρονα η μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται και ως ΣΕΠΥ σε αυτό θα εστιάσουμε, καθώς για τα μέλη μας είναι προτεραιότητα η ανίχνευση ευκαιριών και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στον τόπο μας.
Επιπρόσθετα των όσων παραπάνω αναφέρθηκαν, η χρήση πιστοποιημένου σπόρου και η θέσπιση κανόνων στην χρήση πιστοποιημένου σπόρου θα ενισχύσει την τοπική σποροπαραγωγή, θα ενισχύσει ποικιλοτρόπως τον παραγωγό, την παραγωγή αλλά και τη μεταποίηση, με αποτέλεσμα τα παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενα σημαντικά οφέλη:
- Ο παραγωγός θα έχει διαφοροποιημένη τιμή σε ότι σποροπαράγει, καθώς θα ενισχύεται από τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις για τις επιπλέον καλλιεργητικές φροντίδες που ίσως χρειαστεί να προσθέσει στον τρόπο διαχείρισης της καλλιέργειας.
- Η μεταποίηση θα μπορεί να ταξινομεί καλύτερα το παραγόμενο προϊόν, να δημιουργεί κατηγορίες εμπορίας και ανάλογες τιμές.
- Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα αξίας θα μπορούν να συνάπτουν συμφωνητικά παραγωγής μεταξύ τους για την παραγωγή τελικών προϊόντων με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
- Θα μπορούν να εφαρμόζονται συστήματα Ιχνηλασιμότητας και καταγραφής όλων των γεωργικών πρακτικών (απαιτήσεις eco schemes).
- Θα δίνεται η δυνατότητα εξαγωγής δεικτών παραγωγής, αποτυπώματος άνθρακα και πιστοποιήσεων (Green deal & farm to fork strategy).
- Η αυξημένη χρήση πιστοποιημένου σπόρου σε άλλες χώρες και η δυσκολία εύρεσης χωραφιών “καθαρών” από κόκκινο ρύζι, εκδηλώνεται ήδη με ζήτηση προς τα μέλη μας για τη δυνατότητα εγχώρια παραγωγής ρυζιού προς εξαγωγή.
Συνεπώς ας αναλογιστούμε όλοι μας, ποιο είναι το όφελος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και ποια είναι η στρατηγική μας πρόταση έναντι του παραγωγού και της καλλιέργειας;
Είναι η απολύτως λογική χρηματική επιβάρυνση για την αγορά πιστοποιημένου σπόρου με όλα τα οφέλη της ποικιλιακής καθαρότητας, της φυτοϋγειας, της νέας τεχνολογίας, της ιχνηλασιμότητας, της ταυτότητας στο τελικό προϊόν και παράλληλα η ευκαιρία μεταφοράς όγκου σποροπαραγωγής στην χώρα μας ή είναι η παραμονή μας στην ανεξέλεγκτη και χωρίς καμία αδειοδότηση, χρήση ιδιοπαραγόμενου σπόρου ρυζιού με απουσία φυτοϋγειονομικου ελέγχου που συνεπάγεται διασπορά παθογόνων με επιπτώσεις στην ποιότητα και ταυτότητα του τελικού προϊόντος;
Αν όλα τα παραπάνω αγνοηθούν, τίθεται πλέον σε ρίσκο η ίδια η καλλιέργεια, κάτι που τα μέλη μας δεν είναι δυνατό να το αποδεχθούν! Ο σπόρος είναι πόρος, είναι επένδυση, είναι η πιο βασική απόφαση, είναι το αρχικό κεφάλαιο της καλλιέργειας.
Το παράδειγμα του βαμβακιού είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και παρακίνηση!».
Ιδιαίτερα εκφραστικός ο φρουτώδης χαρακτήρας του Μοσχάτου Αλεξανδρείας, τονίζει η ΚΕΟΣΟΕ.
Χαρακτηριστικό του χειμώνα 2023 στην Λήμνο ήταν οι μειωμένες βροχοπτώσεις και η σχετικά ψηλή μέση θερμοκρασία. Η άνοιξη αντίθετα ήταν αρκετά βροχερή και ψυχρή, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έκπτυξης των οφθαλμών και την οψίμηση του τρύγου, χωρίς όμως την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών λόγω των έγκαιρων επεμβάσεων των παραγωγών.
Σποραδικές χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τοπικά επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή.
Το καλοκαίρι που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά τον Ιούλιο, και ξηρασία. Οι παραπάνω συνθήκες συντέλεσαν στην έντονη υδατική καταπόνηση των αμπελώνων κατά τη διάρκεια της ωρίμασης, με αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής περίπου 15-20%.
Φέτος είχαμε μειωμένη ποσότητα του Μοσχάτου έως 20% αλλά ήταν σε άριστη ποιοτική κατάσταση.
Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας τρυγήθηκε στην Λήμνο από 1η ως 17η Σεπτεμβρίου, είχε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με την οξύτητα να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Η παραλαβή των σταφυλιών ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξανδρείας συμβατικής καλλιέργειας στο οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου «Η Ένωση» έγινε από την Τετάρτη (6 Σεπτεμβρίου 2023) και ως την Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου 2023).
Το αρωματικό προφίλ των οίνων που παράχθηκαν είναι το τυπικό του Μοσχάτου, με τον φρουτώδη χαρακτήρα να είναι ιδιαίτερα εκφραστικός.
Το Λημνιό τρυγήθηκε στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, επηρεάστηκε λιγότερο από την ανομβρία, και τα κρασιά έχουν υψηλό αλκοολικό τίτλο για την ποικιλία και σχετικά μαλακές ταννίνες, σε συνδυασμό με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων. Δεν είχε ιδιαίτερες αυξομειώσεις στην παραγωγή του αλλά με την ωρίμανση στα καλύτερα των τελευταίων ετών, με πλούσιες χρωστικές και ιδανικά σάκχαρα.
Ξεκινούν αυτή την εποχή οι εργασίες για την σπορά σκληρού σιταριού.
Ακόμη βέβαια δεν έχει πληρωθεί το ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που θα έδινε μια «οικονομική ανάσα» για να ξεκινήσει η καλλιέργεια.
Σε κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας φαίνεται να κερδίζει στρέμματα η καλλιέργεια του σκληρού από τα ενεργειακά φυτά.
Από την άλλη το βαμβάκι δεν έδωσε φέτος τιμή αλλά οι παραγωγοί φαίνονται διστακτικοί να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.
Στην Θεσσαλία υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς γιατί θα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, να στεγνώσουν τα χωράφια, να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά, να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά, να γίνουν οι απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες και έπειτα να πραγματοποιηθεί η σπορά των σιτηρών.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση» Λάμπρος Κουμπρίδης, ανέφερε ότι «στην περιοχή περιμέναμε τις βροχές για να ξεκινήσουμε τις σπορές στο σκληρό σιτάρι. Έγιναν κάτι λίγες σε αρδευόμενα χωράφια. Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε βροχές γιθα να ξεκινήσουμε.
Στην περιοχή πέρυσι είχαμε πολύ χαμηλές αποδόσεις στον ηλίανθο (80 - 100 κιλά στα ξηρικά και 300 κιλά στα αρδευόμενα) που σε συνδιασμό με τις χαμηλές τιμές (35 λεπτά το κιλό) έφεραν απογοήτευση στους παραγωγούς. Αποτέλεσμα αναμένεται στην περιοχή εγκατάλειψη της καλλιέργειας ηλίανθου και στροφή στα σιτηρά.
Στα βαμβάκια σήμερα έχουμε τιμή στα 57 λεπτά το κιλό, που είναι σε χαμηλά επίπεδα. Η συνδεδεμένη όμως στο βαμβάκι αναμένεται να κρατήσει τα στρέμματα καλλιέργειας. Περιμένουμε να δούμε και τι θα γίνει με τα καλαμπόκια. Αυτή την στιγμή έχουμε 14.000 τόνους καλαμπόκια στις αποθήκες του συνεταιρισμού. Επίσης θέλουμε να δούμε πως θα «τρέξει» η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι γιατί τα νερά εδώ δεν έχουν πρόβλημα.
Το καλοκαίρι ο συνεταιρισμός πούλησε τα σκληρά σιτάρια και έδωσε τιιμή στον παραγωγό 3,45 ευρώ/τόνος. Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού είναι στα 28 έως 30 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι. Σαν τιμή είναι καλή αν ο παραγωγός έχει υψηλές αποδόσεις. Μιλάμε για πάνω από 400 κιλά το στρέμμα. Θέλουμε καλές βροχές στα τέλη Απριλίου για να καταφέρουμε να έχουμε καλές αποδόσεις στην συγκομιδή».
Ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτές τις ημέρες θα ξεκινήσουν τα οργώματα στα ξηρικά χωράφια για να γίνουν οι σπορές στο σιτάρι. Περιμένουμε τις βροχές για να μαλακώσει το έδαφος. Υποσχέθηκαν να πληρώσουν την επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Τα χρήματα πρέπει άμεσα να πληρωθούν για να καλύψουν τα έξοδα σποράς στο σκληρό σιτάρι».
Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτές τις ημέρες ξεκινούν σπορές με όσπρια στα χωράφια που θέλουν να τα ξεκουράσουν. Στην συνέχεια θα σπαρθούν τα κτηνοτροφικά φυτά και σε περίπου δέκα ημέρες θα βάλουν το σκληρό σιτάρι. Οι εκτάσεις βιομηχανικής ντομάτας θα μείνουν ίδιες λόγω συμβολαίων. Τα χωράφια που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν με βαμβάκι θα στραφούν στο σκληρό σιτάρι. Μιλάμε βέβαια για τα χωράφια που μπορούν να σπαρθούν. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι αγορές σπόρων σιταριού από τους παραγωγούς και ξεκινουν οι εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους».
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκαιας, Αντώνης Ρεντζιάς, δήλωσε ότι «αυτές τις ημέρες θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις σπορές σιταριού. Όμως οι παραγωγοί στην Θεσσαλία είναι πολύ απογοητευμένοι. Οι τιμές στα σκληρά σιτάρια είναι στα 28 λεπτά το κιλό που είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το κόστος καλλιέργειας. Και στα βαμβάκια όμως είναι χαμηλά οι τιμές. Αποζημιώσεις δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι αγρότες και μόνο λόγια ακούν. Με τιμή στο πετρέλαιο στα 2 ευρώ το λίτρο δεν μπορεί να μπεις στο χωράφι και να ξεκινήσεις την καλλιέργεια».
Ο πρόεδρος του ΕΒΟΛ κ. Στέφανος Διακομής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «τα χωράφια που μπορούν να οργωθούν ξεκινά η προετοιμασία του εδάφους αυτές τις ημέρες γύρω στα μέσα του Νοεμβρίου αν βοηθήσει και ο καιρός αναμένεται να ξεκινήσει η σπορά του σιταριού. Βέβαια τα χωράφια που είναι ακόμη πλημμυρισμένα δεν θα μπορέσουν να μπουν μέσα τα τρακτέρ και φέτος δεν θα σπείρουν.
Πέρυσι ο συνεταιρισμός είχε πουλήσει το σκληρό σιτάρι και είχε δώσει τιμή παραγωγού στα 39 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί όμως τώρα περιμένουν τις αποζημιώσεις για να μπορέσουν να αγοράσουν σπόρο και μετά να κάνουν την λίπανση. Όσοι έχουν σε καλή κατάσταση τα τρακτέρ θα χρειαστούν χρήματα για να πληρώσουν τα πετρέλαια. Περιμένουν την επιστροφή ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου που τους έχουν υποσχεθεί».
Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός από την περιοχή της Θήβας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα στρέμματα στα σκληρά σιτάρια και στα βαμβάκια εκτιμώ ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα στην περιοχή. Πέρυσι οι τιμές παραγωγού στο σκληρό κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, από 24 έως 25 λεπτά το κιλό. Η ποιότητα είχε μεγάλα προβλήματα και πολλά σιτάρια δεν έκαναν ούτε για ζωοτροφή. Και στα βαμβάκια όμως οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την στιγμή είναι στα 60 λεπτά αλλά έχουν καθοδική τάση.
Στο σιτάρι για να έχει εισόδημα ο παραγωγός θα πρέπει να έχει καλές στρεμματικές αποδόσεις. Κάτω από 500 κιλά το στρέμμα δεν φέρνει εισόδημα στον παραγωγό. Για να έχουμε καλές αποδόσεις θέλουμε βροχές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Η σπορά σιτηρών στην Βοιωτία ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου. Θα πρέπει να έχει υγρασία το χώμα για να μπει μέσα η μηχανή και ελπίζουμε να έχουμε κάποιες βροχές εκείνη την περίοδο».
«Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να συντομευθεί ο χρόνος των εκτιμήσεων στις περιπτώσεις των ολοκληρωτικά κατεστραμμένων καλλιεργειών - κυρίως αγρούς με βαμβάκι και καλαμπόκι - προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να προετοιμάσουν τη γη και να σπείρουν έγκαιρα τα σιτηρά;».
Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας που σκοπεύουν να καλλιεργήσουν δημητριακά.
Αποδέκτης της αγωνίας πολλών αγροτών σχετικά με τον κίνδυνο να χαθεί η επόμενη καλλιεργητική χρονιά για τα σιτηρά, αν δεν ξεκινήσει η σπορά έγκαιρα, προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς στον αρμόδιο υπουργό.
Στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «οι μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και η χρονική στιγμή που επισυνέβησαν δημιουργούν πρακτικά προβλήματα, τα οποία, παρά τα άμεσα αντανακλαστικά της πολιτείας, ταλανίζουν τους πληγέντες αγρότες.
Όπως αναφέρουν πολλοί από αυτούς, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα προλάβουν να καλλιεργήσουν σιτηρά στις πληγείσες από τις πλημμύρες εκτάσεις τους, κυρίως αγρούς με βαμβάκι και καλαμπόκι, καθώς αναγνωρίζουν ότι το χρονικό περιθώριο από τη στιγμή της ζημιάς μέχρι την ολοκλήρωση των επιτόπιων εκτιμήσεων και τις εργασίες για την σπορά των σιτηρών είναι εξαιρετικά στενό.
Στους δύο περίπου αυτούς μήνες από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, να στεγνώσουν τα χωράφια, να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά, να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά, να γίνουν οι απαραίτητες– και ομολογουμένως πιο εντατικές- καλλιεργητικές εργασίες και έπειτα να πραγματοποιηθεί η σπορά των σιτηρών. Και όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα συνεχίσει να είναι ευνοϊκός, όπως μέχρι σήμερα».
Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «η επιβίωσή τους επιβάλει την έγκαιρη σπορά των σιτηρών και, προκειμένου να συντομευθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης όλων των παραπάνω διαδικασιών και εργασιών, ζητούν από την πολιτεία να επισπεύσει τις εκτιμήσεις σε περιοχές και αγροτεμάχια που έχουν ολοκληρωτική ζημιά.
Καταλήγοντας ο κυβερνητικός βουλευτής σημειώνει ότι «οι νέες τεχνολογίες, όπως η τηλεπισκόπιση, οι δορυφορικές εικόνες, αλλά και οι σύντομες επιτόπιες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σε μεγάλες εκτάσεις γης σε περιοχές που οι εν λόγω καλλιέργειες αναμφίβολα επλήγησαν ολοκληρωτικά - όπως οι αγροί δίπλα σε ποτάμια ή ρέματα που πλημμύρισαν - μπορούν να δώσουν χρονικές ανάσες ακόμα και μερικών ημερών, οι οποίες, ωστόσο, είναι πολύτιμες στην πράξη για τους αγρότες».
Ο τρυγητός στη Σάμο για το έτος 2023 ξεκίνησε στις 7/8/2023 και ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου, έχοντας συνολική διάρκεια 50 ημερών.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Σκούτας, πρόεδρος στον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου (ΕΟΣ Σάμου), η παρατεταμένη ξηρασία που επικράτησε το 2022 και το χειμώνα του 2023 σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούνιο με ασυνήθιστα συχνές βροχοπτώσεις και τον Ιούλιο 2023, είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί, από άποψη ποσότητας λόγω της ανάπτυξης περονόσπορου. Ποσοτικά είναι ο χειρότερος τρύγος των τελευταίων δεκαετιών στο νησί, με μείωση η οποία πλησίασε σε κάποιες περιπτώσεις το 40%.
Το τελικό προϊόν όμως δεν είχε κανένα ποιοτικό πρόβλημα, καθώς τα εναπομείναντα μοσχάτα σταφύλια ήταν υγιή, αναπτύχθηκαν φυσιολογικά, απέκτησαν τον ιδανικό σακχαρικό τίτλο ανά κατηγορία οίνου και έφτασαν σε κανονική ωριμότητα.
Ο όγκος παραγωγής οίνου συνολικά ανήλθε στα 25.000 HL (εκατόλιτρα), ενώ οι τιμές των σταφυλιών αυξήθηκαν, κατά 5%, ετήσια αύξηση που καταβλήθη και τα προηγούμενα έτη αδιαλείπτως, από το 2016, από το συνεταιρισμό. Η τιμή παραγωγού για την καλή ποιότητα σταφυλιού φέτος ήταν στα 0,73 ευρώ το κιλό. Επίσης, όπως κάθε χρόνο, τα αμπελοτεμάχια που παράγουν οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, ενισχύονται με περίπου 70 ευρώ ανά στρέμμα μέσω του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών νησιών του Αιγαίου.
Το Μοσχάτο κρασί της Σάμου ταξιδεύει σε χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς, οι Η.Π.Α, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Γερμανία κ.α. Με τα περσινά αποθέματα θα καταφέρουμε να καλύψουμε την ζήτηση για τις εξαγωγές. Όμως αν έχουμε και τον επόμενο χρόνο τέτοιο τρύγο θα υπάρξει πρόβλημα στον συνεταιρισμό».
Δίνεται παράταση δώδεκα μηνών στις άδειες φύτευσης αμπέλου οι οποίες λήγουν το 2023 και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που επλήγησαν από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα.
Ειδικότερα η απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αναφέρει ότι οι άδειες των αμπελοφυτεύσεων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο:
α) χορήγησης αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις σύμφωνα με το άρθρο 64 του Καν (ΕΕ)1308/2013,
β) των αναφυτεύσεων σύμφωνα με το άρθρο 66 του ιδίου κανονισμού,
γ) των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 68 του ιδίου κανονισμού, oι οποίες λήγουν το 2023 και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που επλήγησαν από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα την άνοιξη του 2023, παρατείνονται κατά δώδεκα (12) μήνες,από την ημερομηνία λήξης τους.
Οι ενδιαφερόμενοι αμπελοκαλλιεργητές υποβάλλουν σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έως 31 Δεκεμβρίου 2023, προκειμένου να επωφεληθούν της παρεκκλίσεως. Οι υπηρεσίες των ΔΑΟΚ ενημερώνουν των ενδιαφερόμενο για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση απόρριψης αναφέρονται και οι σχετικοί λόγοι.
Στις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1. Έντυπη αίτηση συνοδευόμενη από την καρτέλα της εκμετάλλευσης από το Αμπελουργικό Μητρώο. Οι αιτήσεις πρέπει να είναι σαφείς και δεόντως αιτιολογημένες. Να αναφέρουν ρητά για ποια τεμάχια αιτούνται παρέκκλιση, εάν πρόκειται για χορηγηθείσα άδειας νέας φύτευσης ή αναφύτευσης και τους λόγους για τους οποίους οδηγούνται στην παρέκκλιση σε συνάρτηση με τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα της άνοιξης του 2023.
2.Τη χορηγηθείσα άδεια φύτευσης των άρθρων 64, 66 του Καν (ΕΕ) 1308/2013 την οποία κατέχουν και δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν.
3. Βεβαίωση από δημόσια υπηρεσία που να επιβεβαιώνει την επικράτηση δυσμενών μετεωρολογικών φαινόμενων την άνοιξη του 2023 για τη συγκεκριμένη περιοχή στην οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η φύτευση του αμπελώνα είτε με άδεια νέας φύτευσης είτε με άδεια αναφύτευσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε βεβαιώσεις από τις Διευθύνσεις / Τμήματα / Γραφεία Πολιτικής Προστασίας των Δήμων / Περιφερειακών Ενοτήτων κ.ά, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κ.ά.
4. Οτιδήποτε άλλο δικαιολογητικό ενισχυτικό ως προς το αίτημα τους.
Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρύγου να υποβάλλουν Δήλωση Συγκομιδής.
Η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2023-2024 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δηλώσεις Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ (εδώ) έως την 15η Δεκεμβρίου 2023.
Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα, εθνική και ενωσιακή, νομοθεσία η δήλωση συγκομιδής αφορά την πραγματική ποσότητα που συγκομίσθηκε και τον ακριβή προορισμό της παραγόμενης ποσότητας με παραστατικά-δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τα δηλωθέντα στοιχεία.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση στοιχείων, η οποία συμπληρώνεται με ατομική ευθύνη του υπόχρεου αμπελουργού οινοποιήσιμων ποικιλιών και σε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων, προβλέπονται κυρώσεις.
Για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικών προϊόντων, που αφορούν στην αμπελοοινική περίοδο 2023-2024, ισχύουν τα εξής:
Α) Οι αμπελουργοί μέλη συνεταιριστικών οινοποιείων, διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση. Στην περίπτωση αυτή και μόνο συμπληρώνεται στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» η ένδειξη «ΙΔΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ – ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ».
Β) Αμπελουργοί (μη μέλη συνεταιριστικών οινοποιείων / ομάδων παραγωγών) που επιθυμούν να παράξουν οίνο, από αμπελοτεμάχια της δικής τους εκμετάλλευσης, στο οινοποιείο που διαθέτουν ή με τη χρήση εγκαταστάσεων άλλου οινοποιείου (φασόν), θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι στην ψηφιακή υπηρεσία των «Δηλώσεων παραγωγής οίνου» ως «οινοποιοί» ή ως «οινοποιοί – χωρίς εγκατάσταση» αντίστοιχα. Στην περίπτωση αυτή, στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» οι αμπελουργοί – οινοποιοί συμπληρώνουν την ένδειξη «ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΛΟΥΝΤΑ» και οι αμπελουργοί – οινοποιοί χωρίς εγκατάσταση συμπληρώνουν την ένδειξη «ΦΑΣΟΝ»..
Γ) Μόνο οι αμπελουργοί με συνολική αμπελουργική εκμετάλλευση έως και του ενός (1) στρέμματος και ανώτατο όριο παραγωγής τα 1.700 κιλά σταφυλιών συμπληρώνουν:
-Όταν παράγουν οίνο, στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ», την ένδειξη «ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ» και στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ» πληκτρολογούν την ένδειξη «ΟΙΝΟΣ».
-Όταν οδηγούν την ποσότητα τους για απόσταξη στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ» και στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ» πληκτρολογούν την ένδειξη «ΑΠΟΣΤΑΞΗ».
Δ) Οι αμπελουργοί με συνολική αμπελουργική εκμετάλλευση μεγαλύτερη του ενός (1) στρέμματος δύναται να οδηγήσουν ποσότητα σταφυλιών για απόσταξη συμπληρώνοντας στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΑΠΟΣΤΑΞΗ».
Οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής για όλα τα αγροτεμάχια, ακόμη και αν είχαν μηδενική παραγωγή. Η μηδενική δήλωση παραγωγής δικαιολογείται όταν υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων και στις περιπτώσεις νέων αμπελώνων που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλεχθεί το αντίστοιχο πεδίο (π.χ. αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, κ.α.), ενώ επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν από αρχεία, όπως τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας.
Αφορά το πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος - φυτική παραγωγή» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ).
Ο προϋπολογισμός για κάθε έτος της περιόδου στης συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα ανέρχεται στα 3.518.628 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2023-2027 στα 17.593.140 ευρώ.
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης κορινθιακής σταφίδας είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν και παράγουν ξηρό προϊόν υπό τις εξής προϋποθέσεις:
1. Καλλιεργούν κορινθιακή σταφίδα στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αργολίδας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.
2. Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης με καταχωρισμένες τις εκτάσεις καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας.
3. Είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο της παρ. 1 του άρθρου 2 της υπ’ αρ. 2454/235853/ 20.09.2019 (Β’ 3645) κοινής απόφασης του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με καταχωρισμένες και επικαιροποιημένες εκτάσεις κορινθιακής σταφίδας.
4. Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 150 κιλά προϊόντος ξηρής κορινθιακής σταφίδας ανά στρέμμα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στο άρθρο 8 της παρούσας, από 1 Αυγούστου και το αργότερο έως την 30η Νοεμβρίου του έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης. Η αναλογία, στο σύνολο της εκμετάλλευσης με καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας, υπολογίζεται με βάση το σύνολο των παραδόσεων προς τις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις και του συνόλου των εκτάσεων κορινθιακής σταφίδας για τις οποίες ο δικαιούχος υποβάλει αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πλαίσιο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου προς ένταξη στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης ορίζεται σε 0,1 εκτάρια (10 στρέμματα).
Η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης στην κορινθιακή σταφίδα για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται σε 10.111 εκτάρια (101.110 στρέμματα).
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)