Στην υπογραφή κειμένου κοινών θέσεων, με τίτλο «Πρωτοβουλία για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης», προχώρησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ), με 13 παραγωγικούς φορείς - συνδέσμους της χώρας.
Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι υιοθέτηση στρατηγικής, για την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την υγιεινή διατροφή, όσο και τη μη εφαρμογή ενός παραπλανητικού συστήματος αξιολόγησης διατροφικής ποιότητας, όπως το Nutri-Score.
Στην «Πρωτοβουλία», συμμετέχουν εκπρόσωποι αρτοποιών, ζαχαροπλαστών, εξαγωγείς, σύνδεσμοι και βιομηχανίες που ασχολούνται με ζαχαρώδη, προϊόντα μελιού, γαλακτοκομικά προϊόντα, το ελαιόλαδο και παράγωγά του, αλλά και βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος.
Στην τοποθέτησή της επί του θέματος, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Σπυράκη, υποστήριξε ότι το Nutri-score και ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται, αδικεί την διατροφική αξία των μεσογειακών προϊόντων, προτείνοντας να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια για την ορθότερη αποτίμηση των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην μεσογειακή διατροφή.
Με έγγραφη τοποθέτησή του επίσης, ο Ευρωβουλευτής με την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε ότι «το σύστημα αυτό, με βάση τα στοιχεία που υπολογίζονται, θέτει σε κίνδυνο τα προϊόντα μεσογειακής διατροφής και τυχόν πανευρωπαϊκή εφαρμογή του, θα θέσει σε κίνδυνο και τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας.
O Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Γιώργος Οικονόμου, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «το ελαιόλαδο το Nutri-Score το κατατάσσει στην κατηγορία C. Πολλά σούπερ μάρκετ στη βόρεια Ευρώπη από τώρα μας υποχρεώνουν να βάλουμε στη συσκευασία την κατάταξη του συμβόλου του Nutri-Score. Αν δεν το βάλουμε δεν θα μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους και να πάει στο ράφι το προϊόν. Άρα ήδη το πρόβλημα υπάρχει και οι καταναλωτές επηρεάζονται από το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης διατροφικής ποιότητας».
H μάχη που θα πρέπει να δώσει η Ελλάδα, θα πρέπει να κινείται σε δυο επίπεδα:
- Το πρώτο, αφορά στην μη προώθηση ενός συστήματος τύπου Nutriscore
- Το δεύτερο, αφορά στην κατάθεση πρότασης για την υιοθέτηση νέου συστήματος, το οποίο θα υιοθετηθεί σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ελληνικά προϊόντα του αγροδιατροφικού κλάδου.
Οι φορείς που συνυπογράφουν την «Πρωτοβουλία για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης» θα επιδιώξουν:
- Τη συνεργασία με την συμβουλευτική ομάδα που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
- Την υιοθέτηση ενιαίας γραμμής, επιστημονικά τεκμηριωμένης, με στόχο να επιδιωχθούν συμμαχίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο,
- Την ενημέρωση των καταναλωτών και της κοινής γνώμης, μέσω εθνικών Φορέων προς Ευρωπαϊκούς Συνδέσμους, αλλά και μέσω της ΚΕΕΕ στο Eurochambers.
Οι φορείς που υπογράφουν την «Πρωτοβουλία για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης» είναι:
1. Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας
2. Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος
3. Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας
4. Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
5. Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ)
6. Ένωση Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδος
7. Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης Μελιού
8. ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων
9. Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών
10. Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς
11. Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας
12. Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ)
13. Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος
14. Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου



