Ο ΑγροΤύπος ανέδειξε από την περασμένη εβδομάδα το θέμα των ευρημάτων των ελεγκτών της ΕΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, Σταύρου Αραχωβίτη και της αναπληρώτριας τομεάρχη, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, ζητώντας απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα των ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ενδεχόμενο περικοπής επιδοτήσεων (δείτε εδώ).
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «ολική επαναφορά στην εποχή της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων», παραθέτοντας την επιστολή της Κομισιόν η οποία ήταν γεμάτη παρατηρήσεις για τον τρόπο διαχείρισης.
Αναλυτικά η ερώτηση και η αίτηση κατάθεσης εγγράφων
Αθήνα, 1/11/2022
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: “Με ΝΔ επιστροφή στην εποχή των προστίμων και των καταλογισμών στις Ευρωπαϊκές Επιδοτήσεις; ”
Ο Οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) οδηγήθηκε στις 26 Οκτωβρίου σε ανακοίνωση – απάντηση σε δημοσίευμα, παρέχοντας “διευκρινίσεις σχετικά με ελέγχους στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2022”.
Από την ανακοίνωση – απάντηση αυτή, προκύπτει ότι η ημέρα της προβληματικής, όπως αποδεικνύεται και παρά τους πανηγυρισμούς, πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής ενίσχυσης την 19.10.2022 τουλάχιστον “συνέπεσε” με την ημέρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έλαβε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.). Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο οποίο απαντά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, πρόκειται για επιστολή “κόλαφο” έκτασης 50 σελίδων που προέκυψε από δύο διαδοχικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν από την Ε.Ε. στο διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2022 και αφορά τρία έτη, ήτοι 2020, 2021 και 2022.
Στην απάντησή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρει ότι η επιστολή της Ε.Ε. δεν αφορά την πληρωμή της προκαταβολής έτους 2022 που έγινε την 19η Οκτώβρη, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στην έκταση και την ουσία των προβλημάτων και παραλείψεων που διαπιστώνει η ΕΕ στην πληρωμή των Κοινοτικών ενισχύσεων. Επειδή όμως το περιεχόμενο, η έκταση και ουσία των διαπιστώσεων της ΕΕ στην επιστολή της καθώς και τα έτη τα οποία αυτή αφορά σχετίζονται ευθέως με το ενδεχόμενο η χώρα μας να υποστεί σοβαρές περικοπές και καταλογισμούς, που σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα φθάνουν το 10% του ποσού που έλαβαν οι αγρότες ως επιδότηση όλα αυτά τα χρόνια
Επειδή μια τέτοια εξέλιξη υψηλών καταλογισμών και περικοπών θα φέρει τη χώρα μας σε ακόμη πιο δυσμενή οικονομική κατάσταση,
Επειδή η συνολική διαχείριση των Ευρωπαϊκών Επιδοτήσεων από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ είναι αδιαφανής και με ενδείξεις κακοδιαχείρισης στην την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος και τις απευθείας αναθέσεις,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιες κατηγορίες επιδοτήσεων διερεύνησε ο Ευρωπαϊκός έλεγχος για να καταλήξει στην συγκεκριμένη επιστολή;
Ποιο ήταν το χρονικό διάστημα το οποίο ερευνήθηκε;
Ποιο είναι το ποσό των καταλογισμών που απειλούν τα χώρα;
Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφότου έλαβε την εν λόγω επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Ποια άλλα ευρωπαϊκά όργανα ερευνούν παράλληλα την νομιμότητα της καταβολής των ενισχύσεων την συγκεκριμένη περίοδο;
Επίσης, Αιτούμαστε την κατάθεση της επιστολής της Ε.Ε. προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ της 19ης Οκτωβρίου προκειμένου να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της και η πραγματική έκταση και ουσία των διαπιστώσεων της Ε.Ε. κατά τους ελέγχους που αδικαιολόγητα δεν αναφέρονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντείνοντας την αίσθηση αδιαφάνειας στην πληρωμές που αυτός διενεργεί.
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Αραχωβίτης Σταύρος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Κόκκαλης Βασίλειος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Θάνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξανθός Ανδρέας
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Τις μεταρρυθμίσεις στην ΚΑΠ τις οποίες προωθεί η Ελλάδα, έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε 8 - 10 Σεπτεμβρίου 2024, στην Βουδαπέστη.
Παράλληλα ανέδειξε και το ζήτημα της λειψυδρίας, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής.
Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών το οποίο έχει ως θέμα: «Γεωργία εστιασμένη στους γεωργούς: Προς μια ανταγωνιστική, βιώσιμη, ανθεκτική, βασισμένη στη γνώση και φιλική προς τους γεωργούς μελλοντική ΚΑΠ», έγινε πολιτική συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2027 και ανακοινώθηκαν οι προτεραιότητες της ουγγρικής Προεδρίας της ΕΕ.
Οι Υπουργοί της ΕΕ συζήτησαν τρόπους: για την απλούστευση των πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων, για την συμβολή του αγροτικού τομέα στους «πράσινους στόχους» της ΕΕ χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των παραγωγών, για την επανεξέταση των μέσων του συστήματος διαχείρισης κρίσεων με στόχο την αποτελεσματική οικονομική στήριξη των αγροτών.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «η ΚΑΠ οφείλει να προσφέρει τα κατάλληλα συνδυαστικά εργαλεία στους Ευρωπαίους αγρότες για την αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους. Έτσι, θα μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία των φυσικών πόρων. Αυτό προϋποθέτει κίνητρα για ιδιωτικές, καινοτόμες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με σκοπό τη μείωση του κόστους εισροών, την προστασία της γεωργικής παραγωγής από την κλιματική αλλαγή, την αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, καθώς και την ορθολογικότερη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, αντιβιοτικών κ.λ.π.».
Αναφορικά με την πράσινη μετάβαση, το σημαντικότερο στοιχείο, είπε ο κ. Τσιάρας, είναι να προβλέπονται αυξημένα οικονομικά κίνητρα για όλους τους γεωργούς, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκατάλειψης της γεωργικής δραστηριότητας.
Ειδικά για την ισχύουσα ΚΑΠ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι το προβλεπόμενο, νέο μοντέλο επιδοτήσεων, «ενώ κινείται προς στη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων μας, στην πράξη αποδεικνύεται ένας μηχανισμός που δημιουργεί προβλήματα υλοποίησης, πρόσθετο διοικητικό φόρτο και αυξημένο οικονομικό κόστοςγια τους παραγωγούς και τις εθνικές διοικήσεις, ακυρώνοντας κατά κάποιο τρόπο τον στόχο του. Ο εκ των προτέρων καθορισμός από τα Κράτη Μέλη μοναδιαίων τιμών, στερείται της απαραίτητης ευελιξίας για την εξασφάλιση της ομαλής χρήσης των πόρων της ΚΑΠ».
Ο υπουργός κ. Τσιάρας επέμεινε σε αλλαγές στην ΚΑΠ, που θα δίνουν αυξημένη ευελιξία και απλούστευση στη χρήση των πόρων, όπως:
1. Τροποποίηση των χρηματοδοτικών πινάκων και σχετικών δεικτών του Στρατηγικού Σχεδίουβάσει της πορείας υλοποίησης των παρεμβάσεων, ειδικότερα στην αγροτική ανάπτυξη.
2. Μεταφορά πόρων μεταξύ των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ και ειδικά μεταξύ των παρεμβάσεων για το περιβάλλον και το κλίμα.
3. Έναρξη ισχύος των προτάσεων τροποποίησης στον Πυλώνα Ι από την επίσημη υποβολή του αιτήματος από το Κράτος Μέλος, όπως ισχύει διαχρονικά στον Πυλώνα ΙΙ, ή και αναδρομικότητα στην ισχύ ορισμένων τροποποιήσεων.
4. Ευελιξία στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων με δυνατότητα για αλλαγές κατόπιν κοινοποίησης χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου.
5. Επαναφορά του κανόνα Ν+3, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας πόρων και να ενδυναμωθούν οι καινοτόμες επενδύσεις.
Παράλληλα ο κ. Τσιάρας έθεσε και το ζήτημα της θωράκισης της γεωργικής παραγωγής έναντι απρόβλεπτων κρίσεων, τόσο λόγω της κλιματικής κρίσης όσο και λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας. Σε αυτή τη λογική, τόνισε ο Έλληνας υπουργός, επιβάλλεται η ευέλικτη χρήση των πόρων του Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Και επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας στην adhoc χρήση του 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.
Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ακόμη την ανάγκη αύξησης του Γεωργικού Αποθεματικού και επανέλαβε την πρόταση για μεταφορά σε αυτό κονδυλίων που αποδεσμεύονται.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως ο Daniel, πρέπει να αντιμετωπίζονται με χρηματοδοτήσεις και εκτός ΚΑΠ, προτείνοντας τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου για τον σκοπό αυτό.
Ο κ. Τσιάρας, τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2027 οφείλει να είναι ανάλογος των προκλήσεων και των αυξανόμενων απαιτήσεων για τους γεωργούς. Μόνο έτσι θα πετύχουμε το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και επισιτιστικής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια».
Κλείνοντας ο Έλληνας υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειψυδρία, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο αυτήν την περίοδο μπορεί να επηρεάζει πρωτίστως τις χώρες της Μεσογείου, αλλά αφορά όλα τα κράτη - μέλη, μιας και έχει αποδειχθεί, η κλιματική κρίση, της οποίας η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα, αφ’ ενός δεν έχει σύνορα και αφ’ ετέρου επηρεάζει άμεσα την αγροτική παραγωγή, αφού χωρίς νερό δεν υφίσταται πρωτογενής τομέας.
Βάση δεδομένων θέλει να αποκτήσει το ΥπΑΑΤ στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία με τα βοσκοτόπια που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να «τρέξουν» έως το τέλος του έτους οι διαδικασίες για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί προστίμο 400 εκατ. ευρώ από την ΕΕ. Αν θα βοηθήσει στην όλη διαδικασία και η συγκεκριμένη βάση δεδομένων μένει να φανεί στο μέλλον.
Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τη διαχείριση και λειτουργία της Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφοριακής Βάσης Δεδομένων (ΕΓΠΒΔ) για τις βοσκήσιμες γαίες της Ελλάδας.
Η απόφαση υπογράφεται από τους Υφυπουργούς ΑΑΤ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι περιβόητες δίκες με τις επιδοτήσεις που κάποιοι εισέπραξαν μέσω των παρανομών βοσκοτόπων.
Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, τα δασαρχεία, οι Διευθύνσεις Δασών σε Περιφερειακές Ενότητες άνευ Δασαρχείων και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών της χώρας είναι αρμόδιες για τον έλεγχο και την οριστικοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, όπως αυτά έχουν συνταχθεί και καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΓΠΒΔ.
Η γεωχωρική βάση δεδομένων της ΕΓΠΒΔ περιέχει και διαχειρίζεται τουλάχιστον τις παρακάτω βασικές οντότητες:
1. Χωρική οντότητα χρήσης γης με αποτύπωση ως εξής:
α) Βοσκήσιμη Γαία (ΒΓ)
β) Λιβαδικό Τμήμα (ΛΤ)
γ) Λιβαδικό Συγκρότημα
δ) Λιβαδική Μονάδα
Αποτυπώνεται ως υποσύνολο εντός του λιβαδικού τμήματος, συνδέεται με αυτό με χαρακτηριστικά όπως:
αα) Συντεταγμένες κορυφών καθώς και περιγραφική πληροφορία που σχετίζεται με δικαιώματα χρήσης βοσκής,
ββ) Στοιχεία κτηνοτρόφου,
γγ) Στοιχεία προσδιορισμού δημόσιας-ιδιωτικής βοσκήσιμης γαίας,
δδ) Βοσκοϊκανότητα,
εε) Βοσκοφόρτωση,
στστ) Συσχετισμός με κατηγορίες λιβαδικών τύπων, ενδεικτικά όπως ποολίβαδα, φρυγανολίβαδα, θαμνολίβαδα, δασολίβαδα με τα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους,
ζζ) Λιβαδική κατάσταση,
ηη) Βοσκήσιμη ύλη,
θθ) Ποιότητα τόπου
ιι) Η σημειακή αποτύπωση σε έργα ποτισμού, στέγαστρα ζώων, καταλύματα προσωπικού, κ.ά.
ε) Χρήσεων γης:
Υποσύνολο της βοσκήσιμης γαίας η οποία έχει γεωχωρική αποτύπωση (πολύγωνο) καθώς και περιγραφική πληροφορία όπως αυτή θα προκύψει από τη μελέτη εφαρμογής, την παραμετροποίηση και την καταγραφή των χρήσεων γης στην ΕΓΠΒΔ που αναφέρονται κωδικοποιημένα στη ΕΓΠΒΔ και ενδεικτικά ως εξής:
αα) Δάση (ΔΑΣ).
ββ) Δασικές Βοσκήσιμες Γαίες (Δ.ΒΟΓ).
γγ) Γεωργικές εκτάσεις με αρόσιμες καλλιέργειες (ΓΕ_ΑΡΟ).
δδ) Γεωργικές εκτάσεις με μόνιμες καλλιέργειες (ΓΕ_ΜΟΝ).
εε) Αστικές περιοχές και περιοχές με μόνιμες κατασκευές (ΑΣΤ).
στστ) Δρόμοι (ΔΡΟ).
ζζ) Υδάτινες μάζες (ΥΔΜ).
ηη) Άλλες εκτάσεις, όπως λατομεία, αεροδρόμια, αθλητικές εγκαταστάσεις, στρατόπεδα, νεκροταφεία (ΑΛΛ).
θθ) Χορτολιβαδικές πεδινές εκτάσεις (μη δασικές) (ΧΟΡ).
ιι) Εγκαταλελειμμένες αγροτικές εκτάσεις που προκύπτουν από στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΕΓΚ)
2. Οντότητα ιδιοκτήτη (όπως ιδιώτες, Ν.Π.Ι.Δ., φορείς δημοσίου), η οποία περιλαμβάνει, τα στοιχεία ταυτοποίησης ανά τύπο ιδιοκτήτη (τουλάχιστον επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου για ιδιώτη - επωνυμία, έδρα, ΑΦΜ, στοιχεία νομίμου εκπροσώπου για Ν.Π.Ι.Δ. και φορείς δημοσίου). Η ως άνω οντότητα είναι συσχετισμένη με την οντότητα της λιβαδικής μονάδας - Βοσκήσιμης Γαίας.
3. Οντότητα καθεστώτος χρήσης - σύμβασης μίσθωσης, νομής ή κατοχής των βοσκήσιμων γαιών. Δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής φόρτωσης στοιχείων (upload) στην ΕΓΠΒΔ (όπως τίτλοι ιδιοκτησίας- μισθωτήριο συμβόλαιο, συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης) με τη μορφή αρχείων pdf.
4. Οντότητα τύπου και είδους βλάστησης με χαρακτηριστικά όπως κυρίαρχο είδος, συγκυρίαρχο είδος, χορτολιβαδική έκταση, αλπικές ή ψευδαλπικές περιοχές, πεδινές εκτάσεις.
5. Οντότητα υποδομών με γεωχωρική αναφορά (δρόμοι, πηγές, στάβλοι, τεχνικά έργα, διαχωρισμός υφιστάμενης ή προτεινόμενης υποδομής κ.λπ.).
6. Οντότητα δικαιώματα χρήσης βοσκής κτηνοτρόφου ή ατόμου που χρησιμοποιεί την λιβαδική μονάδα.
7. Οντότητα προτεινόμενων μέτρων βελτίωσης, η οποία περιλαμβάνει περιγραφική πληροφορία σχετικά με προτεινόμενες υποδομές, και προτεινόμενα μέτρα παρέμβασης όπως σπορές, λίπανση κ.ά.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Κατατέθηκε εξώδικο, από 12 ΚΥΔ και συνεταιριστικές οργανώσεις, κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ζημιές από την κακή διαχείριση του ΟΣΔΕ το 2024.
Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο: «Λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία όπως είχε προβλεφθεί από τις αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Προέδρου κ. Μπαμπασίδη το προβλήματα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι πρωτοφανή. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ τυπικά υπολείπονται κατά 200.000 για να ολοκληρωθούν ουσιαστικά όμως όσον αφορά το σύνολο του έργου για να είναι πλήρεις οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 είναι κάτω του 30% με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πληρωμές των αγροτών και τις προϋποθέσεις που ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο.
Πέρα από την ταλαιπωρία των αγροτών σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία των ΚΥΔ όπου για μεγάλο διάστημα διπλάσιο ήδη των προηγούμενων ετών λειτουργούν με επαχθές κόστος χωρίς να τελειώνει το έργο.
Με βάση αυτή πρωτοφανή κατάσταση και την ζημιά που έχουν με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Διοίκησή του καταφεύγουν σε νομικές ενέργειες με πρώτη την αποστολή εξωδίκου προς τον Οργανισμό για την διεκδίκηση αποζημίωσης για το αδικαιολόγητο κόστος και ζημιά που έχουν υποστεί.
Στο εξώδικο προσφεύγουν και μετά τα τελευταία sms του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 και τις εκπτώσεις ελέγχου που ζητά από τα ΚΥΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβουν απλώς πρωτόκολλο.
Εκτός του ότι αυτή η ενέργεια λόγω του τρόπου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να αφήσει εκτός ενισχύσεων τους αγρότες αλλά και να καταστήσει υπόλογα τα ΚΥΔ μεταφέροντας τους την ευθύνη.
Τα σημαντικότερα θέματα που θίγονται με το εξώδικο προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τα εξής:
Κατά την τρέχουσα περίοδο του έτους 2024, η πλατφόρμα άνοιξε μεν, την 1η Απριλίου 2024, αλλά μόνο για να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 οι μεμονωμένοι παραγωγοί και όχι και τα ΚΥΔ, για τα οποία και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, η παραπάνω πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2024, άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση 3,5 μηνών (105 ημέρες) και συγκεκριμένα μόλις στις 15 Ιουλίου 2024. Η καθυστέρηση αυτή των 3,5 μηνών, οφείλεται σε αποκλειστική ευθύνη του Οργανισμού σας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως διαπιστώσαμε, καταργήσατε μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα από το κυβερνητικό νέφος, αντικαθιστώντας την από μία απαρχαιωμένη, που χρησιμοποιούσαμε πριν 10 χρόνια, η οποία μέχρι και σήμερα είναι μη λειτουργική, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο το έργο μας.
Και για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, ένας έμπειρος χρήστης παραλάμβανε την ημέρα κατά τα προηγούμενα έτη 30-35 αιτήσεις την ημέρα και με την πλατφόρμα που μας δώσατε πρόσβαση, στις 15 Ιουλίου, δεν μπορεί να παραλάβει πάνω από 5 και αυτές ημιτελείς.
Ενώ έχει παρέλθει χρόνος διπλάσιος σε σχέση με την περυσινή περίοδο, δηλαδή 5,5 μηνών (165 ημέρες) έναντι του συνήθους των 75-80 ημερών κάθε χρόνο, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 του έργου και δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αφού προκειμένου να εμφανιστούν αιτήσεις στο σύστημα, έχετε παρακάμψει σοβαρές ενέργειες, όπως η υποβολή δικαιολογητικών και τα οικολογικά σχήματα που μας ζητάτε να διεκπεραιωθούν σε επόμενα στάδια, επιβαρύνοντάς μας με υπερβολικό κόστος, αφού θα χρειαστεί η επανειλημμένη πρόσκληση και παράσταση του παραγωγού στα ΚΥΔ για την ολοκλήρωση της δήλωσης, προκαλώντας μας έτσι ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν είναι η μόνη αιτία επιβάρυνσης των ΚΥΔ και των παραγωγών με δυσανάλογο κόστος για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.
Υπάρχουν και άλλες παράλληλες δυσλειτουργίες που αφορούν την ίδια την ποιότητα της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, αποτέλεσμα του κακής ποιότητας λογισμικού που προέταξε και επέλεξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις από τις ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχων την στιγμή της υποβολής, που είχε μέχρι σήμερα το σύστημα και ειδικότερα κατά την λειτουργία του στο gov τα δυο προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα:
I. Μια σειρά από ελέγχους, όπως η υποχρεωτική πριν την ολοκλήρωση επισύναψη σειράς εγγράφων για την τεκμηρίωση της καταβολής συνδεδεμένων ενισχύσεων και ενισχύσεων για τα οικολογικά αφαιρέθηκαν
II. Αφαίρεση των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτεμαχίων των βοσκοτόπων από τις κατανομές των προηγούμενων ετών με διπλό αρνητικό αποτέλεσμα. Την εμφάνιση πολλών επικαλύψεων, για τις οποίες θα χρειαστεί αδικαιολόγητος χρόνος και κόπος για την διόρθωσή τους, καθώς και την επανεμφάνιση νέου κύματος καταπατητών βοσκοτοπικών εκτάσεων για την απόσπαση ενισχύσεων μέσω του εθνικού αποθέματος, γεγονός που θα επιβαρύνει την όλη λειτουργία των ΚΥΔ.
III. Οι ατελείς ή ημιτελείς αιτήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και θα καθυστερήσουν σημαντικά την εφαρμογή του monitoring, καθώς και των πρώτων διασταυρωτικών ελέγχων για την αποσφαλμάτωση των αιτήσεων και την διόρθωσή τους από τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς
IV. Οι καθυστερήσεις αυτές θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα μια σειρά οικονομικών υποχρεώσεων των παραγωγών στις συνεταιριστικές τους Οργανώσεις και τις τράπεζες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να πληρωθούν
Είναι προφανές, ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός της καταληκτικής ημερομηνίας που έχετε θέσει, δηλαδή στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, ακόμη και με την μερική ή ελλιπή συμπλήρωση των αιτήσεων και με παράλειψη δικαιολογητικών, ώστε να εξασφαλιστεί έστω η τυπική πρωτοκόλλησή τους, επιλογή που απορρίπτουμε εκ προοιμίου, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο, ότι μεταφέρεται σε εμάς η ευθύνη για την πληρότητα ή μη της αίτησης, δηλαδή στα ΚΥΔ και στους δικαιούχους.
Αυτό γιατί η εφαρμοζόμενη ήδη επιλογή, με προτροπή σας, δεν έχει καμία διασφάλιση ότι μετά την πρωτοκόλληση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα κρίνει τις αιτήσεις ως μη πλήρης και θα τις απορρίψει, ως μη επιλέξιμες μερικώς ή ολικώς.
Για αυτούς τους λόγους, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την παραπάνω υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που υπέστημεν και υφιστάμεθα, εξαιτίας της καθυστέρησης έναρξης της λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, οφειλομένης σε αποκλειστική υπαιτιότητα του Οργανισμού σας, σας καλούμε να μας παραχωρήσετε άμεσα ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα ως έχετε την αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις πλήρεις και να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν λάθη, για να μπορέσουν να γίνουν έγκαιρα ορθές πληρωμές και για να ξεκινήσουν ταυτόχρονα τα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι συνδεμένα με τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024. Άλλως και σε κάθε περίπτωση, σας δηλώνουμε, ότι για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που θα υποστούμε από την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας, θα ασκήσουμε εναντίον σας κάθε ένδικο βοήθημα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων».
Την ανάγκη να βελτιωθεί η παραγωγική και τεχνολογική ωριμότητα της οικονομίας στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Στην ομιλία του ειδικότερα όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τέσσερις παρεμβάσεις που είναι οι εξής:
«Η πρώτη, την οριστική μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Από το 2025 -και για όλα τα επόμενα χρόνια- τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται. Πώς όμως; Με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, ακούγοντας και τις ίδιες τις προτάσεις των αγροτών.
Δεύτερον, θεσμοθετούμε ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης των όποιων εμπράγματων βαρών. Οι συνεταιρισμοί της χώρας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία.
Τρίτον, θέλουμε, με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και του τραπεζικού συστήματος, να δρομολογήσουμε ένα γενναίο πρόγραμμα που θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια. Η δυναμική ανάπτυξη των θερμοκηπίων αυξάνει ραγδαία την παραγωγικότητα, μειώνει κατά πολύ τις ανάγκες άρδευσης. Έχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δείτε, όμως, τους αριθμούς σχετικά με την παραγωγικότητά τους, την κατανάλωση σε νερό, είναι πραγματικά συγκλονιστική η πρόοδος στην παραγωγικότητα στον πρωτογενή τομέα, την οποία μπορούμε να κάνουμε, και πόσο σημαντικό είναι αυτό το υπαρξιακό στοίχημα για την αγροτιά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.
Και τέταρτον, θα δουλέψουμε μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο, όπως ξέρετε, έχει πολλές αδρανείς δημόσιες γαίες, και θα εγκαινιάσουμε ένα καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αυτών των αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν, κατασκευάζοντας -προσέξτε- θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας. Έχουμε τέτοια στη χώρα μας ήδη, αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Στην συνέχεια ανέφερε ότι οι δαπάνες για το 2025 είναι σωστά ζυγισμένες και αναλύονται σε τρεις κατηγορίες, με πρώτη την άμυνα. Εκεί θα κατευθυνθούν το 2025 κάτι παραπάνω από 1,6 δισ. Είναι αυξημένα κατά 850 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γιατί το 2025 θα παραλάβουμε την πρώτη φρεγάτα, τον «Κίμωνα». Ακόμα 1 δισεκατομμύριο θα αφορά την αύξηση της στρατιωτικής δαπάνης και 1 δισ. θα διατεθεί σε στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 αυξάνονται εκ νέου περισσότερες από 2 εκατομμύρια συντάξεις, με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, από 2,2% ως 2,5%. Ενώ από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα με στόχο να ανέλθει, όπως έχουμε δεσμευτεί, στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027.
Ακόμη πρόσθεσε: «Από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων, αυτόν τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ευρώ, ως έκτακτη ενίσχυση σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας: 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα ως 1.600 ευρώ που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά θα λάβουν ως 200 ευρώ, ενώ 767.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν μια επιπλέον δόση του, 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και από τον ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ. Το ίδιο θα ενισχυθούν και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Και 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα το λάβουν τον Δεκέμβριο αυξημένο κατά 50%».
Επίσης έρχονται και κάποιες βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό. «Ανταποκρινόμενοι σε πολλά αιτήματα που είχαμε από την ελληνική Περιφέρεια, κυρίως από μικρότερους οικισμούς, μειώνεται στο μισό το ελάχιστο φορολογητέο ποσό σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, κάτι το οποίο θα στηρίξει σημαντικά χωριά, κωμοπόλεις στην ελληνική ύπαιθρο. Και το κριτήριο του μέγιστου μισθού του εργαζόμενου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά, αλλά μόνο συγκριτικά», δήλωσε.
Σε ένα άλλο επίπεδο, τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν πλέον επιτέλους με αυτά των πολυτέκνων, ανεξάρτητα πια από το εισόδημα: ο διορισμός στο δημόσιο και η εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και της κυβέρνησης είναι να κατευθύνει τους διαθέσιμους πόρους για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε εκείνους που πραγματικά παράγουν, τόνισε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, σε εκδηλώσεις με εκπροσώπους αγροτών από τη Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και σε ενημερωτική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών με τη Συμβολή του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ, με θέμα: «Νέοι Γεωργοί και Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών» στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027
Ο κ. Τσιάρας απευθυνόμενος στους παραγωγούς είπε ότι πρέπει να βρούμε τα σημεία κλειδιά που δίνουν προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα. Αν δεν στρέψουμε όλη μας την προσπάθεια στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε τον στόχο μας. Και αυτό, όπως τόνισε, αφορά είτε ασχολείται κανείς με παραδοσιακές είτε με καινοτόμες καλλιέργειες.
Αναφερόμενος στο ρόλο του νέου αγρότη σημείωσε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος ενός μικρού επιχειρηματία.
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί είπε ότι την τελευταία 5ετία έχουν καταβληθεί 1,5 δις περίπου για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ όταν ο Οργανισμός από ασφαλιστικές εισφορές έχει εισπράξει μόνο 800 εκατ. ευρώ.
Και σημείωσε ότι δεν μπορούν να ασκηθούν μαξιμαλιστικές πολιτικές. Πρέπει με σοβαρότητα να προσεγγίζουμε τα προβλήματα για να μη βιώσουμε ξανά καταστάσεις όπως αυτές που βιώσαμε τη δεκαετία του 2010.
Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, για τους νέους γεωργούς τόνισε ότι η χώρα μας έχει καταφέρει με την παρουσία της στην ΕΕ να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τους ευρωπαϊκούς πόρους και να στηρίζει μέσω αυτών τους Έλληνες παραγωγούς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη.
«Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρούμε τον τρόπο ώστε να ανοίξουμε νέους δρόμους, να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για τους νέους γεωργούς και τις ομάδες παραγωγών. Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως μέσα από πρακτικές ή μέσα από προτάσεις ή κατευθύνσεις, να αλλάξουμε τη μοίρα του πρωτογενούς τομέα, να τον καταστήσουμε ακόμα πιο δυναμικό, περισσότερο αναπτυξιακό. Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δικαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα αποτελέσματα. Ανοίγοντας, δηλαδή, νέους δρόμους, δημιουργώντας ευκαιρίες και δίνοντας καινούργιες προοπτικές για τις νέες και τους νέους μας που επενδύουν στην ελληνική γη».
Ο Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, στο χαιρετισμό του είπε ότι στοπ ΥΠΑΑΤ γίνεται προσπάθεια για να υπάρξουν αλλαγές ώστε η ΚΑΠ να γίνει πιο ευέλικτη και πιο προσιτή στους αγρότες. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) χωρίς να περιλαμβάνουμε την κλιματική κρίση. Λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με τρόπους που δεν θα υπονομεύουν την παραγωγή.
Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επενδύει στην εκπαίδευση και κατάρτιση, πεδίο στο οποίο η χώρα μας έχει μείνει πίσω. Έχουμε χρέος να δώσουμε στους αγρότες μας τα εφόδια που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νέας εποχής, είπε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 το χαρακτήρισε το μεγαλύτερο αρδευτικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής και στην προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε.
Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μέσω της ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και για έργα Υποδομών ΥΔΩΡ 2.0
Ο Γ. Γρ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, τόνισε ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στηρίζεται στη ΣΣ ΚΑΠ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που ανέδειξε πρώτη τα προβλήματα στην εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων ζητώντας αλλαγές. Είναι σημαντικό ότι πολλές από τις αλλαγές που προτείναμε, είπε, έγιναν αποδεκτές. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να γίνει η ΣΣ ΚΑΠ πιο ελκυστική και πιο λειτουργική.
Επίσης από υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις νέες προκλήσεις της Κοινής Γεωργικής Παραγωγής ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και τις Παρεμβάσεις Π3-75.1 Νέοι Γεωργοί και Π3-77-1.1 Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, για την οποία έχει εκδοθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 στους Νέους Γεωργούς και στις Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών (Παρεμβάσεις Π3-75.1 και Π3-77-1.1) του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.
Η τελική έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ υποβλήθηκε, στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, στην πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν.
Οι προτάσεις αυτές θα καθοδηγήσουν τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διαμόρφωση του οράματός της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας της προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν τα 29 μέλη του στρατηγικού διαλόγου από τον Ιανουάριο του 2024 που εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν, καθώς και για την εποικοδομητική συμμετοχή τους καθ' όλη τη διαδικασία, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί ομόφωνα η τελική έκθεση. Το σημερινό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των σημαντικότερων συμφερόντων κατά μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, ακόμη και σε καιρούς πόλωσης του δημόσιου διάλογου για τη γεωργία και τα τρόφιμα.
Διατηρώντας αυτή την προσέγγιση και συνεχίζοντας να προάγουμε τον διάλογο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ διαφορετικών απόψεων, θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για ανταγωνιστικά, ανθεκτικά, ποικιλόμορφα και βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα στην ΕΕ. H Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τις συστάσεις της έκθεσης για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας στην οποία θα συμμετέχουν φορείς από ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τον επιστημονικό κόσμο, ώστε να συνεχιστεί η επεξεργασία στρατηγικών για πιο βιώσιμα και ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα.
Σύμφωνα με την έκθεση του διαλόγου, τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής κοινωνίας και ασφάλειας, ενώ η ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών τροφίμων και της ευρωπαϊκής γεωργίας αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Μεταξύ των μελών του στρατηγικού διαλόγου υπάρχει συναίνεση ότι η οικονομική, περιβαλλοντική και η κοινωνική βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα μπορούν να αλληλοενισχύονται, ιδίως όταν υποστηρίζονται από συνεκτικά μέτρα πολιτικής. Επισημαίνεται επίσης η συμβολή των αγορών, των διατροφικών συνηθειών και της καινοτομίας στην προαγωγή της βιωσιμότητας.
Οι συστάσεις που αναλύονται στην έκθεση διαρθρώνονται σε πέντε πυλώνες:
Συνεργασία για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον: η ενότητα αυτή εξετάζει την ανάγκη προσαρμογής της ΚΓΠ στο πλαίσιο της εν εξελίξει μετάβασης προς πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα τροφίμων, τη σημασία της ενίσχυσης της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τον ρόλο του εμπορίου και των διεθνών προτύπων.
Στροφή σε βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα: η ενότητα αυτή περιλαμβάνει συστάσεις για τη στήριξη και την προώθηση βιώσιμων γεωργικών και κτηνοτροφικών πρακτικών, την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευζωία των ζώων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών για να επιλέξουν μια βιώσιμη και ισορροπημένη διατροφή.
Προώθηση μετασχηματιστικής ανθεκτικότητας: ενόψει εντεινόμενων περιβαλλοντικών, κλιματικών, γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθούν τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου και η διαχείριση κρίσεων και να βελτιωθεί η διαφύλαξη και η διαχείριση των αγροτικών εκτάσεων, να προωθηθεί μια γεωργία ανθεκτική στη λειψυδρία και να αναπτυχθούν καινοτόμες προσεγγίσεις βελτίωσης των φυτών.
Οικοδόμηση ενός ελκυστικού και ποικιλόμορφου τομέα: στην ενότητα αυτή αναλύεται η σημασία της ανανέωσης των γενεών, της ισότητας των φύλων, της ύπαρξης δυναμικών αγροτικών περιοχών και αγροδιατροφικών συστημάτων, καθώς και η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων.
Καλύτερη πρόσβαση και αξιοποίηση της γνώσης και της καινοτομίας: οι συστάσεις συμπεραίνουν ότι πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε γνώσεις και δεξιότητες και ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί ευκαιρία.
Η έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους αγρότες καθώς η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασική της προτεραιότητα, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά την επίσκεψή του σε συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε στους παραγωγούς ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.
Τον υπουργό στις επισκέψεις του συνόδευσαν ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι Βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου και Φάνης Παππάς, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κεφαλάς.
Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές περιοχές της πρωτογενούς παραγωγής και είπε ότι αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι η βιωσιμότητα του χώρου και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και απαιτήσεις της νέας εποχής.
Όπως είπε ο υπουργός, πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, δίνοντάς τους προστιθέμενη αξία. Τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, σημείωσε, θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε περισσότερους δρόμους σε ό,τι αφορά στην εξαγωγική δραστηριότητα της οικονομίας μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε προοπτική αειφορίας. Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε, απαιτείται η συνεργασία και συνεννόηση της πολιτείας και των παραγωγών. Έχουμε ξεπεράσει «ασθένειες» του παρελθόντος και όλοι οφείλουμε να εργαστούμε για την επίτευξη του κοινού στόχου, μέσα από σταθερούς κανόνες, υπογράμμισε.
Όπως τόνισε είναι αναγκαίο το rebranding των ελληνικών προϊόντων, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στο χώρο και με συγκεκριμένη στρατηγική.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, συμφωνώντας με τις επισημάνσεις του υπουργού, πρόσθεσε ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της αγοράς από όλους, ενώ αναφερόμενος στην παραγωγική δύναμη της Θεσσαλονίκης είπε ότι στην περιοχή παράγεται το 75% ρυζιού της χώρας, ενώ σημαντική είναι η συμβολή της στην παραγωγή βάμβακος και σίτου.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλίες της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει συσταθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων.
Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος Θύμιος Φωτεινός, ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού Χρήστος Γκατζάρας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Χρήστος Τσομπάνος, ο πρόεδρος του ΑΣ Χαλάστρας Β΄Βασίλης Κουκουρίκης και ο πρόεδρος του ΑΣ Κουφαλίων Χρήστος Μουλάς.
Νωρίτερα ο υπουργός επισκέφθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, την Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη Σ.ΕΜΠΟ, τον Συνοριακό Σταθμό Κτηνιατρικού Ελέγχου και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια περιορισμού κι εκρίζωσης της πανώλης και γενικότερα για τη συμβολή τους στο πρόγραμμα τακτικών και εκτάκτων ελέγχων του Υπουργείου με στόχο την ασφάλεια των Τροφίμων.
Στη συνέχεια ο κ. Τσιάρας μετέβη στη Σίνδο όπου επισκέφθηκε το Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών και το Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι συναντήσεις με τους μυδοκαλλιεργητές
Νωρίς το απόγευμα ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε τον Αγροτικό Αλιευτικό Μυδοτροφικό Σύλλογο του Δήμου Δέλτα «Αξιός», και τον Αλιευτικό Οστρακοκαλλιεργητικό Σύλλογο «Ποσειδών».
Οι καλλιεργητές μυδιών και οστρακοειδών αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λόγω της κλιματικής κρίσης. Οι καλλιέργειες ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μέχρι 25 βαθμούς, ενώ εφέτος παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες έως και 32 βαθμούς στα νερά του Θερμαϊκού, με αποτέλεσμα, όπως επισήμαναν οι καλλιεργητές, να χαθεί όχι μόνο η παραγωγή αλλά και ο γόνος για την επόμενη περίοδο.
Όπως είπε ο υπουργός απαιτείται συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα και η συμβολή της επιστημονικής κοινότητας με προτάσεις για τον τρόπο επίλυσής του.
Μάλιστα ο κ. Τσιάρας πρότεινε στους εκπροσώπους των δύο συλλόγων να υπάρξει συνάντηση εργασίας, μετά τις 18 Σεπτεμβρίου, ώστε με βάση τις προτάσεις των αρμοδίων επιστημόνων να ληφθούν μέτρα.
Μετά τις συναντήσεις με τους μυδοκαλλιεργητές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει δεδομένα τα οποία κανείς μας δεν υπολόγιζε πριν κάποιο χρονικό διάστημα. Είμαστε αναγκασμένοι να επανασχεδιάσουμε βασικές δομές, αλλά και βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, αν θέλουμε βασικοί κλάδοι της παραγωγικής μας Ελλάδας να παραμείνουν ζωντανοί και να δώσουν δυνατότητα επιβίωσης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και στις τοπικές κοινωνίες.
Ο λόγος για τον οποίο προχωράμε σε συνολικό επανασχεδιασμό προφανώς δεν αφορούσε απλά στην καταβολή αποζημιώσεων ή στην καταβολή κάποιου απολεσθέντος εισοδήματος. Πρέπει να δούμε κατά πόσο μπορεί η καλλιέργεια των μυδιών να είναι παραγωγική μέσα από τις εντελώς διαφορετικές συνθήκες που διαμορφώνονται.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναζητήσουμε λύσεις μαζί με την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες».
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έρχεται στην Αθήνα, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει εξονυχιστικούς ελέγχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στο στόχαστρο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, Λάουρας Κοβέσι, έχει τεθεί ο οργανισμός ΟΠΕΚΕΠΕ, στον οποίο σε μεγάλο βαθμό εστιάζουν οι έρευνες για μη σύννομες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προς εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων και για το λόγο αυτό θα ελεγχθούν όλες οι πληρωμές του προς πάσα κατεύθυνση.
Η έρευνα που διεξάγεται αφορά παράνομες χρηματοδοτήσεις και διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων.
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα βρεθούν οι πληρωμές του ΟΣΔΕ του 2023. Θα πάνε οι έρευνες όμως και στους διαγωνισμούς αλλά και στις απευθείας αναθέσεις που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενδιαφέρον υπάρχει από την ΕΕ για τις πληρψμές και τα παράνομα βοσκοτόπια αλλά και για την τεχνική λύση.
Στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα υπάρχουν ήδη καταγγελίες για παράνομες παρακρατήσεις των αγροτικών ενισχύσεων από την ΚΑΠ. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων δεν φτάνει στους παραγωγούς αλλά «χάνεται» στους μεσάζοντες.
Στο μεταξύ συνεχίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την πολιτική των μηνυμάτων προς τα ΚΥΔ της χώρας, στα οποία τονίζει ότι η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) του 2024 λήγει στις 12/9 και καλεί να ολοκληρώσουν την όλη διαδικασία μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία. Όσο περνάνε οι ημέρες το αδιέξοδο μεγαλώνει με τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Ο Οργανισμός πληρωμών και ελέγχων ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία μια νέα εφαρμογή για την υποβοήθηση υποβολής καταγγελιών για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Οργανισμού Πληρωμών.
Οποιοσδήποτε πολίτης, ιδιώτης είτε εκπρόσωπος Νομικού Προσώπου έχει τη δυνατότητα πλέον να εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (εδώ) και να υποβάλλει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία, που μπορεί να αφορά σε Ιδιώτη ή Επιχείρηση, Υπάλληλο ή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η διαδικασία είναι απλή και απαιτείται μόνο σύντομη συμπλήρωση συγκεκριμένων πεδίων προκειμένου η καταγγελία να είναι αξιοποιήσιμη.
Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης ηλεκτρονικών αρχείων προς απόδειξη των καταγγελθέντων.
Με την είσοδο στην ψηφιακή εφαρμογή και ειδικότερα για την υποβολή επώνυμων καταγγελιών, απαιτείται ταυτοποίηση των στοιχείων του καταγγέλλοντος μέσω του TAXISNET.
Παράλληλα, ο καταγγέλλων έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει καταγγελία και με άλλους τρόπους χρησιμοποιώνται ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ταχυδρομείο κτλ.
Ωστόσο, λόγω του σύγχρονου συστήματος και της άμεσης αρχειοθέτησης ενδεδειγμένος και αποτελεσματικότερος τρόπος θεωρείται από τον Οργανισμό η υποβολή καταγγελιών μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (εδώ).
Την συγκεκριμένη εφαρμογή ζητούσε στο υπόμνημά της και η ΕΕ αλλά το ερώτημα είναι θα γνωρίζει μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις καταγγελίες (όπως γίνεται με την ΑΑΔΕ) ή θα τις γνωρίζουν και άλλοι.
Ακόμη ρωτάμε έχει προσωπικό ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ελέγχει την κάθε καταγγελία ή θα την δίνει σε εργολάβους;
Ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» ο ΟΠΕΚΕΠΕ με λευκές σελίδες και χωρίς δικαιολογητικά οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024. Το ερώτημα είναι τελικά πότε θα γίνουν έλεγχοι και τι πληρωμές θα γίνουν μετά όλα αυτά.
H επιχείρηση επιστροφή στην νομιμότητα του ΟΣΔΕ επανέρχεται με τις λευκές σελίδες αντί ενοικιαστηρίων, τιμολογίων αγοράς, πιστοποιητικών κλπ.
Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι με αυτό τον τρόπο βοηθά το «μαϊμούδισμα» των αιτήσεων ΟΣΔΕ για παράνομο Εθνικό Απόθεμα και ιδιοποίηση εκτάσεων χωρίς συμφωνητικά και αποδεικτικά χρήσης για Οικολογικά Σχήματα έτσι ώστε να κερδίσουν οι λίγοι και να χάσουν οι πολλοί αλλά και για συνδεδεμένες χωρίς τα υποχρεωτικά καρτελάκια.
Και επειδή αυτά δεν γράφονται σε εγκυκλίους - γιατί είναι παράνομες διαδικασίες - επιλέγεται η μέθοδος των μηνυμάτων.
Έτσι ανακοίνωση από τη διεύθυνση άμεσων ενισχύσεων του Οργανισμού αναφέρει ότι «με απόφαση της διοίκησης και για διευκόλυνση του έργου σας, σας ενημερώνουμε ότι από αύριο 30/8/2024 υλοποιείται η άρση της υποχρέωσης καταχώρισης των δικαιολογητικών που αφορούν στα Οικολογικά Σχήματα και από Σάββατο 31/8/2024 και στα δικαιολογητικά των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Η καταχώριση των εν λόγω δικαιολογητικών θα γίνει μετά την οριστικοποίηση του συνόλου των αιτήσεων και για διευκόλυνσή σας θα σας αποσταλεί σχετική αποσφαλμάτωση».
Η παράνομη λύση να μην υπάρχουν έλεγχοι κατά την καταχώρηση βολεύει ταυτόχρονα και τον τεχνικό σύμβουλο για να κρύψει το καρούλι της εφαρμογής που ανέβασε για το ΟΣΔΕ 2024, το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει ούτε πολλούς χρήστες ούτε και κανονικές αιτήσεις ΟΣΔΕ με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά και το λόμπι της παράνομης απόσπασης ενισχύσεων με κάθε τρόπο.
Το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι ότι η επιλογή αυτή είναι καλά επεξεργασμένη τακτική ώστε να βρεθεί σε δίλημμα ο υπουργός ΑΑΤ κ. Τσιάρας και να δεχθεί ότι του πουν και να πληρώσουν ότι θέλουν χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Θα του λένε ή συμβιβάζεσαι και πληρώνουμε ότι θέλουμε ή δεν πληρώνουμε.
Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ για συνδεδεμένα καθεστώτα
Στο μεταξύ ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τους δικαιούχους παραγωγούς ότι η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023 και ειδικότερα:
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την παράδοση ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΡΥΖΙΟΥ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΟΣΠΡΙΩΝ που προορίζονται για την ανθρώπινη κατανάλωση
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΜΗΛΩΝ
καθώς και της Ειδικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια του ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ
θα παραμείνει ενεργή, από τη Δευτέρα (02/09/2024) έως και την Παρασκευή (06/09/2024) στις 15:00, για διορθώσεις των καταχωρήσεων ή καταχώρηση τυχόν ποσοτήτων που δεν είχαν προλάβει να καταχωρηθούν εγκαίρως από τους εμπόρους.
Οι προβλέψεις των πληρωμών, βάσει του προγραµµατισµού ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν τα εξής:
Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης τα χρήματα που θα λάβουν οι αγρότες το τρίτο τρίμηνο του έτους έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου φτάνουν στα 146.556.829 ευρώ, ενώ 72.698.820 ευρώ θα προέλθουν από την ΚΑΠ.
Πιο αναλυτικά, έως το Σεπτέμβριο αναμένονται περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης και τη Μεταποίηση αλλά και 14.451.479,85 ευρώ για τα Αντιχαλαζιακά του ΕΛΓΑ. Επίσης, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν 18,8 εκατ. ευρώ για το Leader αλλά και 1,1 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν σε γεωπεριβαλλοντικά μέτρα.
Για προκαταβολές τσεκ με την καθυστέρηση του φετινού ΟΣΔΕ δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ (και με βάση ποιο ΟΣΔΕ θα πληρώσει).
Το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα εξοφληθούν τα Σχέδια Βελτίωσης και η Μεταποίηση με την καταβολή 63 εκατ. ευρώ αλλά και τα Αντιχαλαζιακά του ΕΛΓΑ όπου οι δικαιούχοι θα λάβουν 15.177.219,77 ευρώ.
Επίσης στα 12 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρήματα που θα πληρωθούν για την Παροχή Συμβουλών, 4 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση των Νέων Γεωργών και 3 εκατ. ευρώ για τα Συστήματα ποιότητας Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Στους τελευταίους µήνες του 2024 σχεδιάζεται θα καταβληθούν:
Τα 174.032.766 ευρώ της αναδιανεµητικής ενίσχυσης.
Τα 109.306.176,20 ευρώ της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Τα 28 εκατ. ευρώ για τη συµπληρωµατική εισοδηµατική ενίσχυση των Νέων Γεωργών.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των συνεταιρισμών και των αγροτών το πρόσφατο μήνυμα (μέσω SMS) που έλαβαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024.
Το εν λόγω μήνυμα ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 12/9/2024. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Σας ενημερώνουμε: Η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) 2024 λήγει 12/9. Παρακαλούμε να την υποβάλλετε άμεσα, είτε με κωδικούς taxisnet, είτε μέσω ΚΥΔ».
Για άλλη μια φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέκεται κατώτερος των περιστάσεων, μετακυλίοντας τις ευθύνες που του αναλογούν στους αγρότες, στέλνοντας ένα απαράδεκτο και εκβιαστικό μήνυμα, που τους υποχρεώνει να κινηθούν άμεσα υπό την απειλή απώλειας της αποζημίωσής τους.
Σε επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Το απαράδεκτο, εν ήδη μάλιστα απειλής, μήνυμα με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί από τις ακατανόητες ενέργειες της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2024, αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας, για το σοβαρό θέμα της διασφάλισης και της ομαλής καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες.
Με την προσχηματική υπενθύμιση περί της καταληκτικής ημερομηνίας της 12/9 που περιέχει, επιχειρείται το πέρασμα της ευθύνης για την μη ομαλή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες.
Η ανευθυνότητα οφείλεται στους εξής συγκεκριμένους λόγους.
1. Η εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, με την οποία υποβάλλονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 15 Ιουλίου, έχει πλείστα προβλήματα με κυριότερα αυτά του χαρτογραφικού
υποβάθρου, του σχεδιασμού των αγροτεμαχίων, της πολύ αργής αποθήκευσης των εγγραφών & καταχωρήσεων, καθώς και της μη ενσωμάτωσης ακόμη και των μικρών βελτιώσεων της 1ης τροποποίησης του ΣΣΚΑΠ, που ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των αγροτών.
2. Ενώ ύστερα από 45 ημερολογιακές ημέρες έχουν μερικώς συμπληρωθεί και υποβληθεί για να λάβουν εμπρόθεσμο πρωτόκολλο περίπου 200.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 660.000, δηλαδή ποσοστό 33% περίπου, ζητείται στις υπόλοιπες 15 (!) μόλις ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι 12 Σεπτεμβρίου, να υλοποιηθεί το υπόλοιπο 67% του έργου της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.
Εάν όμως συνεκτιμηθεί και ότι οι πιο σύνθετες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 βρίσκονται πίσω όσον αφορά την υποβολή τους, τότε το πραγματικό έργο που απομένει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου, είναι περίπου το 75-80%.
3. Η προσχηματική οδηγία που εστάλη με SMS αγνοεί προκλητικά ότι τα ΚΥΔ, που υπολειτουργούν για περίπου 5 μήνες, εξ αιτίας των ενεργειών του ΟΠΕΚΕΠΕ, αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, όση προεργασία και να έχει προηγηθεί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024.
Επίσης, ακόμη και στη θεωρητική περίπτωση που όλοι οι εναπομείναντες παραγωγοί προσπαθήσουν να συνδεθούν με χρήση κωδικών taxisnet, το σύστημα της εφαρμογής ΟΣΔΕ 2024 αρνείται να ανταποκριθεί στοιχειωδώς.
4. Η προώθηση μερικής ή ελλιπούς συμπλήρωσης αιτήσεων που προκρίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με παράλειψη δικαιολογητικών μόνο και μόνο για να λάβουν πρωτόκολλο, που μαζί με την έκπτωση ελέγχων που ήδη υπάρχει, μεταφέρει την ευθύνη της πληρότητας της αίτησης στα ΚΥΔ, ενώ παράλληλα δίνει σήμα για παράτυπες αιτήσεις και θα οδηγήσει και πάλι στην αφαίρεση ενισχύσεων από τους παραγωγούς υπέρ τρίτων (οικολογικά σχήματα).
Πρόκειται για αντικανονική διαδικασία που θα δημιουργήσει σοβαρά θέματα καθυστερήσεων στην καταβολή των ενισχύσεων, έξω από τις ανάγκες των παραγωγικών παραγωγών.
5. Η μερική συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οδηγεί επίσης σε κακή ποιότητα αιτήσεων με αποτέλεσμα ο παραγωγός να επανέρχεται πάλι και πάλι στα ΚΥΔ για διορθώσεις και συμπληρώσεις, με αποτέλεσμα να υποβάλλεται σε ατέρμονες διοικητικές διαδικασίες σε συνδυασμό με αχρείαστα έξοδα και έτσι οι παραγωγικοί παραγωγοί να έχουν απώλεια εισοδήματος.
Κύριε Μπαμπασίδη
Τα προβλήματα αυτά σας είχαν εκτενώς αναλυθεί έγκαιρα κατά τη συνάντηση που είχατε με το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ στις 16 Μάϊου 2024. Κατά την ανάλυση σημειώνατε επίμονα προς το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ, να μην θέτει όρο και αίτημα να αρχίσει άμεσα το ΟΣΔΕ 2024.
Μετά την απώλεια όμως άπρακτου τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ζητάτε σήμερα από τους παραγωγούς και τα συνεταιριστικά και άλλα ΚΥΔ να τελειώσουν άμεσα σε 15 ημέρες το ΟΣΔΕ 2024.
Επειδή ο ελλιπής σχεδιασμός σας, έχει δημιουργήσει ζημιά στους αγρότες και τα συνεταιριστικά ΚΥΔ, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), δεν πρόκειται να δεχθεί να υπάρξουν εκπρόθεσμες αιτήσεις για το 2024, με απώλεια ενισχύσεων και επειδή την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες στις αρμόδιες αρχές και τα αρμόδια όργανα για αυτό.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση σας είναι αναγκαία.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει τη διαδικασία πληρωμής της Δράσης 2 των υπομέτρων 16.1-16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» και 16.1-16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή», του Μέτρου 16 του ΠΑΑ 2014-2020.
Σκοπός της όλης διαδικασίας είναι ο έλεγχος της αιτούμενης προς συγχρηματοδότηση δαπάνης και η συμφωνία οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της Δράσης 2 των ανωτέρω υπομέτρων, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δικαιούχος για την υλοποίηση της, όπως αποτυπώνονται στην Απόφαση Ένταξης και τις νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτήν.
Βάσει των στοιχείων αυτών βεβαιώνεται η επιλεξιμότητα των εγκεκριμένων αιτήσεων για τη φύση, το εύρος και τα όρια της εκτελεσθείσας εργασίας, διασφαλίζοντας τα παρακάτω:
1. Τη νομιμότητα και κανονικότητα (οι πληρωμές πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους σχετικούς ενωσιακούς και εθνικούς κανόνες και τις διαθέσιμες πιστώσεις).
2. Την πληρότητα των αιτημάτων πληρωμής.
3. Την πραγματικότητα των πράξεων.
4. Την ιχνηλασιμότητα του ελέγχου.
Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και η πληρωμή πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο δικαιούχος υποβάλει ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) αίτηση προκαταβολής / πληρωμής η οποία λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης από αυτό. Για την υποβολή της αίτησης μέσω του ΠΣΚΕ, ο δικαιούχος εισέρχεται στο ΠΣΚΕ με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποίησε για τη συμπλήρωση του αιτήματος στήριξης.
Η συμπλήρωση της αίτησης γίνεται με τη βοήθεια πληροφοριακού υλικού που είναι αναρτημένο στο ΠΣΚ.
Η διαδικασία πληρωμής που περιγράφεται στην παρούσα εγκύκλιο εφαρμόζεται στο σύνολο των ενταγμένων πράξεων της Δράσης 2 του Μέτρου 16 του ΠΑΑ 2014-2020 και σε κάθε αίτηση προκαταβολής, μερικής και τελικής πληρωμής της.
Το Τμήμα Ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του ΟΠΕΚΕΠΕ διενεργεί έλεγχο πληρότητας και κανονικότητας του φακέλου πληρωμής καθώς και έλεγχο των φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων που πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την πληρωμή. Εάν οι φορολογικές ή και ασφαλιστικές ενημερότητες έχουν λήξει, η προσκόμιση νέων ενημεροτήτων μπορεί να γίνει και σε αυτό το στάδιο εκτέλεσης της πληρωμής.
Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)
Έρχονται αλλαγές το 2024 στο Οικολογικό Σχήμα Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».
Στην ουσία γίνεται μια προσπάθεια από το ΥπΑΑΤ δίνει διευκρινήσεις για το πιστοποιητικό συμμόρφωσης, που πέρυσι - όπως αναφέραμε στον ΑγροΤύπο - «άνοιγε πόρτα» για να μπορούν πολλοί να εισπράξουν το συγκεκριμένο πριμ. Συγκεκριμένα οι αλλαγές αφορούν τα εξής:
Α) Τροποποίηση του άρθρου 5 ως εξής:
Αντικαθίσταται η πρώτη παράγραφος ως εξής: «Δικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες ενεργών γεωργών που διατηρούν τη βιολογική καλλιέργεια ή εκτροφή και κατά την οριστική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, διαθέτουν αγροτεμάχια ή και βοσκοτόπους ή και εκτροφές, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ης Μαΐου 2018, από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης.
Η ένταξη των εν λόγω αγροτεμαχίων ή/και εκτροφών τεκμηριώνεται από ενεργή σύμβαση του παραγωγού με εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ), καθώς και από πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή με χρήση του συστήματος traces από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι, όπως αυτό ορίζεται στη παρ. 1 του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ης Μαΐου 2018 και του άρθρου 1 του Καν. (ΕΕ) 2021/2119 της Επιτροπής της 1ης Δεκεμβρίου 2021. Το πιστοποιητικό της παρ. 1 του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/848 θα πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης».
Β) Αντικατάσταση του άρθρου 9 ως εξής:
«1. Οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για τη βιολογική γεωργία όπως αυτές απορρέουν από την υπ’ αρ. 2543/103240/03.10.2017 (Β’ 3529) υπουργική απόφαση και τον Καν. (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ης Μαΐου 2018 αντίστοιχα, από 1η Ιανουαρίου έως και 31η Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης.
2. Να έχουν πιστοποιητικό της παρ. 1 του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/848 που έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης και έχει ισχύ τουλάχιστον μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης».
Αν το εν λόγω πιστοποιητικό λήγει πριν την 31η Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης, θα πρέπει να ανανεωθεί με νέο πιστοποιητικό.
Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αριθ. 1545/179036/9-6-2023 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 3776Β’/ 9-6-2023).
Όλα καλά πάνε με το ΟΣΔΕ του 2024 λέει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να μην «δυσαρεστήσει» τον φίλο του εργολάβου στο Μαξίμου.
Ωστόσο η εικόνα που πήρε ο ΑγροΤύπος σε επικοινωνία που είχε με τα ΚΥΔ της χώρας δεν είναι αυτή.
Ακόμη μεγάλος αριθμός αγροτών δεν έχει πάει στα ΚΥΔ για να κάνει δηλώσεις αλλά ούτε για να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου.
Πάντως μετά τα μέσα Αυγούστου άρχισαν να λύνονται κάποια από τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που ανέκυψαν στο μηχανογραφικό σύστημα διαχείρισης των φετινών δηλώσεων αλλά και πάλι υπάρχουν δυσλειτουργίες.
Μέχρι πριν μια εβδομάδα ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστελνε συνεχώς τροποποιήσεις κάτι που καθυστερούσε σε μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία.
Μόλις πριν λίγες ημέρες άρχισαν να φαίνονται οι επικαλύψεις.
Μετά από την φασαρία που έγινε με τους χάρτες του τεχνικού συμβούλου τελικά έγιναν αλλαγές και κάποιοι επικαιροποιήθηκαν.
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη δήλωση είναι ότι δεν φαίνεται το όνομα του ιδιοκτήτη των γειτονικών αγροτεμαχίων.
Στα Οικολογικά Σχήματα δεν βγαίνει όλη η λίστα αλλά γίνεται η επιλογή από αυτόν που κάνει την αίτηση, αυτό είναι θετικό για να μην γίνονται λάθη στην επιλογή όπως πέρυσι.
Μεγάλο πρόβλημα όμως φέτος είναι ότι μεγάλος αριθμός βοσκοτόπων αλλά και χωραφιών βγαίνει εκτός επιλιξιμότητας. Αυτό θα το αντιμετωπίσουν κυρίως οι κτηνοτρόφοι. Επίσης χωράφια που βρίσκονται στα όρια δύο Περιφερειακών Ενοτήτων χωρίζονται.
Όπως το είχε γράψει ο ΑγροΤύπος, λόγω της νέας ΚΑΠ εκτός επιλεξιμότητας φέτος βγαίνουν και όσοι έκαναν φυτεύσεις δίπλα σε αρδευτικά και κανάλια. Είναι πολύ πιθανόν να έχουν και ποινές.
Πάντως δεν φαίνεται να δώσει το ΥπΑΑΤ κάποια παράταση των αιτήσεων ΟΣΔΕ πέρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό που είναι πιθανόν να γίνει είναι να κλείσει το σύστημα και να ανοίξει ξανά για να γίνουν οι διορθώσεις.
Για το ΟΣΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η διαδικασία του ΟΣΔΕ ξεκίνησε καθυστερημένα, λόγω προβλημάτων με τον τεχνικό σύμβουλο. Υπήρξαν προβλήματα στο σύστημα, τώρα όμως προχωρά ικανοποιητικά. Σκοπός μας είναι να είμαστε συνεπής στην καταβολή των ενισχύσεων. Εντολή του πρωθυπουργού είναι οι επιδοτήσεις να είναι δίκαιες και να τις παίρνουν αυτοί οι οποίοι πραγματικά παράγουν. Υπάρχει μια κακή προϊστορία στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα».
Την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και την καθιέρωση μόνιμης επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 88η ΔΕΘ.
Αυτό αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών είπε ότι πρόκειται για ένα ανοιχτό θέμα που συζητείται και βρίσκεται κοντά στη ρύθμισή του, τονίζοντας ότι αυτές οι αποφάσεις και η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, εντάσσονται στο μόνιμο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα και μείωση του κόστους παραγωγής.
Γενικότερα από την κυβέρνηση εξετάζονται ασφαλιστικές και φορολογικές παρεμβάσεις, νέο πρόγραμμα για φτηνή κατοικία, αναδιοργάνωση των επιδομάτων και προσλήψεις για την υγεία.
Ήδη η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ύψους 880 εκατ. ευρώ τα οποία θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2025. Πρόκειται για:
- την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ (χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκπληξη)
- την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
- τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
- την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, κόστους 15 εκατ. ευρώ.
- την αύξηση των συντάξεων η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.
- την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει τη δημοσιονομική σταθερότητα, δεν κάνει παρεμβάσεις για να τις κάνει, δεν θα δούμε τον πρωθυπουργό να βγάζει καλάθι παροχών υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών, αλλά θα εξαγγείλει στοχευμένες παρεμβάσεις. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε την πολιτική αύξησης του εισοδήματος, και στήριξης της οικογένειας», υπογράμμισε με σημερινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών και απέκρουσε την κριτική, που ασκεί η αντιπολίτευση, κυρίως σε ζητήματα οικονομίας, όπως ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών είναι μικρότερη από την αντίστοιχη των Βουλγάρων.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου ανακοινώνει ότι το Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων θα αποτελέσει, από το έτος 2025, το κύριο εργαλείο χάραξης αγροτικής πολιτικής.
«Με τη χρήση του Μητρώου Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, το Υπουργείο προτίθεται να προχωρεί σε στοχευμένη διοχέτευση σημαντικών κονδυλίων που αποσκοπούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση των χρηματοδοτικών ευκαιριών και οικονομικών και άλλων πόρων.
Βασικές πολιτικές του Υπουργείου προγραμματίζεται να έχουν άμεση διασύνδεση με το Μητρώο Αγροτών, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η εφαρμογή εθνικών σχεδίων ενισχύσεων και οικονομικής στήριξης, η διαχείριση του νερού άρδευσης, η κοινωνική και οικονομική ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου κ.λπ.
Πρόσθετα, το Μητρώο Αγροτών έχει υιοθετηθεί και αποτελεί κριτήριο για πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών για συγκεκριμένα σχέδια, όπως π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες σε γεωργική γη, παραχώρηση χαλίτικων και τουρκοκυπριακού κλήρου.
Επίσης, αναμένεται η υιοθέτησή του και από άλλα Υπουργεία, Ανεξάρτητες Υπηρεσίες και Ημικρατικούς Οργανισμούς.
Το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων είναι μία βάση δεδομένων στην οποία εγγράφονται τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Στο Μητρώο μπορούν να εγγράφονται πρόσωπα που ασκούν γεωργική δραστηριότητα υπό καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, με όλες τις απαραίτητες αλφαριθμητικές και χαρτογραφικές πληροφορίες που αφορούν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους.
Η διαδικασία εγγραφής, μέσω υποβολής σχετικού αιτήματος, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Εγγραφή στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων». Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσω της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Πύλης (εδώ) και οι αγρότες πληροφορούνται άμεσα για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής τους, μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.
Η είσοδος στην ψηφιακή υπηρεσία «Εγγραφή στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων», πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους ή από εξουσιοδοτημένο από αυτούς άτομο, με τη χρήση των κωδικών εισαγωγής στην Κυβερνητική Διαδικτυακή Πύλη.
Το Τμήμα Γεωργίας θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για ενημέρωση του αγροτικού κόσμου σχετικά με το Μητρώο και διευκόλυνση της εγγραφής των ενδιαφερόμενων σε αυτό.
Ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και την ανάπτυξη και προοπτική για κάθε ένα από τους παραγωγούς μας και τις αγροτικές επιχειρήσεις μας, περνά μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και εξής, η εγγραφή στο Μητρώο θα αποτελεί κριτήριο συμμετοχής σε παρεμβάσεις και σχέδια οικονομικής ενίσχυσης στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου καλεί τον κάθε ενδιαφερόμενο όπως προχωρήσει άμεσα στην εγγραφή του στο Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων».
Με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με την έννοια των αιτημάτων «επιλεξιμότητας, ένταξης σε περιφέρεια» και περιγράφεται η διαδικασία κατά την οποία θα γίνονται πράξεις μεταβολών αποτελεσμάτων γεωχωρικού ελέγχου της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) μετά την καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησής της.
Οι έλεγχοι θα αφορούν το ΟΣΔΕ του 2023 για να γίνει η πληρωμή στα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης της περσινής χρονιάς (80 εκ. ευρώ).
Ο έλεγχος των αιτημάτων επιλεξιμότητας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους διοικητικούς έως την 20/09/2024.
Τα αποτελέσματα των γεωχωρικών διασταυρωτικών ελέγχων που προκύπτουν από το ΟΠΣ WEB GIS του ΟΠΣΕΑΕ, μπορούν να μεταβάλλονται μόνο μέσω των αιτημάτων «επιλεξιμότητας – ένταξης σε περιφέρεια».
Διορθώνονται και προσαρμόζονται μετά την υποβολή τους μόνο με την διαδικασία εμπρόθεσμης υποβολής ένστασης, όπως κάτωθι περιγράφονται ανά περίπτωση.
Διαδικασία υποβολής αιτημάτων
Τα αιτήματα επιλεξιμότητας υποβάλλονται ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ. Τα αιτήματα ένταξης σε περιφέρεια που περιγράφονται στο κεφάλαιο -ΙΙΙ- της παρούσης, υποβάλλονται αυτόματα κατά την υποβολή της ΕΑΕ στην περίπτωση που το αίτημα αφορά σε αγροτεμάχιο που έχει ενταχθεί σε μηδενική περιφέρεια (ΠΕ0). Ο έλεγχος των αιτημάτων διεξάγεται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεπικουρικά από το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Χαρτογραφικών Δεδομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας.
Έλεγχοι αιτημάτων
Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες προβαίνουν σε εξέταση των αιτημάτων.
Διευκρινίζεται και επισημαίνεται ότι, τα κριτήρια γεωχωρικών ελέγχων της επιλεξιμότητας και της περιφερειοποίησης των εκτάσεων, σαφώς διαφοροποιούνται, κατ’ εφαρμογή των Κοινοτικών Κανονισμών, από τη δυνατότητα αξιοποίησης της γης για αγροτικούς σκοπούς βάσει της Εθνικής Νομοθεσίας.
Επισημαίνεται ότι, η απόφαση για τη γεωχωρική ή όχι μεταβολή εξαρτάται από το σύνολο των στοιχείων, γεγονότων και περιστάσεων στις οποίες εντάσσεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η αρμόδια αρχή (ΠΔ – ΠΜ – ΝΜ – ΚΥ του ΟΠΕΚΕΠΕ) πρέπει να είναι βέβαιη για τον προφανή χαρακτήρα της μεταβολής.
Ο ελεγκτής μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο (Google Earth, Google Maps, εικόνες Sentinel, Δασικούς χάρτες, φωτογραφίες με γεωσήμανση, έντυπα ελέγχου, αποτελέσματα monitoringκλπ) προκειμένου να καταλήξει στην ορθότερη απόφαση.
Αν η εξέταση του αιτήματος δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλές αποτέλεσμα, οι ελεγκτές δύνανται να προβούν σε γρήγορη επιτόπια επίσκεψη, όπου και λαμβάνουν μέτρηση (στίγμα GPS) και καταγράφουν σε αρχείο το ονοματεπώνυμο ελεγκτή, την ημερομηνία επίσκεψης, το ΑΦΜ του δικαιούχου και τον Α/Α του προς επίσκεψη αγροτεμαχίου.
Για τα αποτελέσματα των ελέγχων ο παραγωγός θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά μέσω του δηλωμένης ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email) στην αίτησή του.
Επισημαίνεται ότι ο παραγωγός είναι ο ίδιος υπεύθυνος για το αίτημα επανελέγχου επιλεξιμότητας που υποβάλλει. Αιτήματα άνευ αντικειμένου ως προς τους όρους επιλεξιμότητας όπως ορίζονται στην Εγκύκλιο της κατ΄ έτος ΕΑΕ δεν θα πρέπει να υποβάλλονται.
Ι. Αιτήματα Επιλεξιμότητας
Δυνατότητα υποβολής ένστασης έχουν όσοι γεωργοί διαφωνούν με τον καθορισμό της επιλεξιμότητας του αγροτεμαχίου τους. Τίθενται προς εξέταση ΜΟΝΟ τα αγροτεμάχια που εμφανίζουν τον κωδικό 54101, των οποίων η προσδιορισθείσα έκταση (προ απομείωσης) είναι μικρότερη και εκτός ορίων ανοχής από την αντίστοιχη δηλωθείσα έκταση και εφόσον η εν λόγω ένσταση υποβλήθηκε ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της ΕΑΕ 2023.
Οι γεωργοί που υπέβαλλαν την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023 μέσω κάποιου Κ.Υ.Δ., απευθύνονται στο αντίστοιχο Κ.Υ.Δ., προκειμένου να ελέγξουν και να προσδιορίσουν τα αγροτεμάχια για τα οποία αιτούνται ένσταση επιλεξιμότητας. Τα Κ.Υ.Δ. υποχρεούνται να ενημερώνουν για την ορθότητα της ένστασης, τόσο ως προς τη θέση του αγροτεμαχίου, όσο και ως προς τα στοιχεία επιλεξιμότητας στο χαρτογραφικό υπόβαθρο. Περιπτώσεις που οφείλονται σε μη ορθό προσδιορισμό της θέσης του αγροτεμαχίου απορρίπτονται.
Η ένσταση επιλεξιμότητας, υποβάλλεται αμιγώς ηλεκτρονικά από τον γεωργό ή το Κέντρο υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για λογαριασμό του γεωργού και θα πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα:
- ότι αφορά «Ένσταση Επιλεξιμότητας»
- το ΑΦΜ του παραγωγού
- το α/α αγροτεμαχίου για το οποίο αιτείται την αλλαγή της επιλεξιμότητάς του
Τα αιτήματα αυτής της κατηγορίας καταχωρούνται και εξετάζονται από τις Περιφερειακές Δ/νσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ και από το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Χαρτογραφικών Δεδομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας.
Κατά την εξέταση της ένστασης επιλεξιμότητας ο ελεγκτής έχει τις εξής δυνατότητες:
α) είτε να εγκρίνει ολικώς το μη επιλέξιμο τμήμα /τμήματα (subilot)
β) είτε να απορρίψει ολικώς το μη επιλέξιμο τμήμα /τμήματα (subilot)
γ) είτε να εγκρίνει μερικώς το μη επιλέξιμο τμήμα /τμήματα (subilot)
Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, ο αρμόδιος ελεγκτής της Π.Δ. προβαίνει στην αντίστοιχη διόρθωση και οριστικοποιεί τη μεταβολή στο Πληροφοριακό Σύστημα.
Ο έλεγχος των αιτημάτων επιλεξιμότητας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 20/09/2024.
ΙΙ. Αιτήματα Επιλεξιμότητας που εξετάζονται
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, κατά την αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ η ηλεκτρονική ένσταση επιλεξιμότητας, αφορά και εξετάζεται μόνο ως προς τον κωδικό 54101 του κάθε αγροτεμαχίου. Κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν τα Μέτρα – Παρεμβάσεις (Μ8, Μ10 ,Μ11, Π 3-71, Μ6.1, Μ6.2, Μ4.1)
Δεν εξετάζονται αιτήματα επιλεξιμότητας που εμπίπτουν στις κάτωθι περιπτώσεις, ανεξαρτήτως της ένστασης που είχε υποβληθεί:
Αγροτεμάχια που εμφανίζουν τον κωδικό 54101 αλλά η τελική έκταση είναι εντός ορίων ανοχής
Αγροτεμάχια χωρίς ενεργοποίηση δικαιωμάτων
Αγροτεμάχια με κωδικό δηλούμενης καλλιέργειας (ΚΟΚ) 42 και 99 (όχι συγκαλλιέργειες)
Αγροτεμάχια με κωδικό λάθους διάφορο του 54101
Αγροτεμάχια δηλωμένα σε βοσκοτοπικά Αγροτεμάχια Αναφοράς με αναλογικό συντελεστή επιλεξιμότητας μηδενικό (PEF0)
Αγροτεμάχια που ελέγχονται από δείγμα επιτόπιου φυτικού
Αγροτεμάχια με δηλωθείσα έκταση μικρότερη από το ελάχιστο όριο αγροτεμαχίων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 40, παρ. 7 της υπ’ αριθ. 104/7056/2015 ΥΑ όπως ισχύει, δηλαδή:
- 0,05 ha για όλα τα αγροτεμάχια πλην των ελαιοτεμαχίων
- 0,03 ha για τα ελαιοτεμάχια εκτός των μικρών νησιών του Αιγαίου
- 0,01 ha για τα ελαιοτεμάχια των μικρών νησιών του Αιγαίου
Η εξέταση της επιλεξιμότητας δεν αφορά τον έλεγχο των διασταυρωτικών κωδικών που σχετίζονται με τη δυνατότητα χρήσης της έκτασης, η οποία υπερβαίνει τα αγρονομικά χαρακτηριστικά της.
Αυτοί είναι οι κωδικοί 543ΧΧ και 544ΧΧ και το αποτέλεσμά τους εξαρτάται από πράξεις της διοίκησης που δεσμεύουν ή περιορίζουν τη χρήση της έκτασης. Ως εκ τούτου οι δεσμευτικές πράξεις ανακαλούνται με νεότερες, που καταργούν ή διορθώνουν την προηγούμενη όπως έχει εκδοθεί από την αρμόδια αρχή. Η νεότερη ισχύουσα πρέπει να αφορά την αποτυπωμένη στο ΟΠΣΕΑΕ δήλωση. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που ο παραγωγός ενίσταται επί των κωδικών αυτών, για το τμήμα της δήλωσης που απομειώνεται από αυτούς τους κωδικούς, θα πρέπει να απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες (που δέσμευσαν τη χρήση του ή που έχουν την αρμοδιότητα ρύθμισής της). Οι αρμόδιες υπηρεσίες αποστέλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επικαιροποιημένα ψηφιακά αρχεία αυτών των εκτάσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
ΙΙΙ. Αιτήματα ένταξης σε περιφέρεια
Γεωργοί, οι οποίοι δηλώνουν νεοεισερχόμενα στο ΟΣΔΕ αγροτεμάχια, που εμπίπτουν σε Ενότητες Αναφοράς με μηδενική περιφέρεια αγρονομικών κριτηρίων, επανελέγχονται στο ΟΠΣ και εξετάζονται από τις κατά τόπους αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ και από το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Χαρτογραφικών Δεδομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας βάσει των κριτηρίωνένταξης που έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. στο έτος αναφοράς για το ΣΑΑ 2013.
Περιπτώσεις αγροτεμαχίων που ελέγχθηκαν τα προηγούμενα έτη και απορρίφθηκαν δεν επανεξετάζονται.
Οι περιπτώσεις τεμαχίων που χρήζουν εξέτασης για Ένταξη σε Περιφέρεια τραβιούνται προς εξέταση μηχανογραφικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλει ο παραγωγός σχετικό αίτημα.
Ο έλεγχός τους από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 20/09/2024.
Με την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων, τα αποτελέσματά τους καταγράφονται ως ακριβέστερα, τόσο στην ΕΑΕ 2024 καθώς και στα προγράμματα του ΠΑΑ και τα αντίστοιχα αυτών τεχνικά τους δελτία.
Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)
Η Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέλεξε την Ευρωβουλευτή από την Τσεχία, Veronika Vrecionová (ECR, CZ), ως πρόεδρο της επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν επίσης τους κ.κ. Daniel Buda (EPP, RO), Norbert Lins (EPP, DE), Eric Sargiacomo (S&D, FR) ως αντιπροέδρους στην AGRI. Ο 4ος Αντιπρόεδρος θα εκλεγεί σε προσεχή συνεδρίαση.
Μετά την εκλογή της με 31 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 10 αποχές, η κα Veronika Vrecionová (Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών) δήλωσε: «Ξεκινάμε μια νέα κοινοβουλευτική περίοδο, είμαι πολύ ευχαριστημένη με την εμπιστοσύνη που μου έδωσαν οι συνάδελφοι και ανυπομονώ για εποικοδομητικές συζητήσεις. Θα εργαστώ σκληρά για καλύτερες συνθήκες για τους οικογενειακούς αγρότες και τους μικρομεσαίους αγρότες. Πρέπει να τους ακούσουμε. Πρέπει να μειώσουμε μαζικά τη γραφειοκρατία και ολόκληρη η κοινή γεωργική πολιτική πρέπει να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ξεκινήσαμε τον ενταξιακό διάλογο με την Ουκρανία. Προσωπικά θα επικεντρωθώ στην καλή διαβίωση των ζώων».
Θυμίζουμε ότι η Ομάδα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές εκπροσωπούνται από δύο αρχηγούς κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την Ιταλίδα κα Τζόρτζια Μελόνι και τον Τσέχο κ. Πετρ Φιάλα.
Η ψηφοφορία για το Προεδρείο της Επιτροπής AGRI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε με μυστική ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Ο κ. Daniel Buda από Ρουμανία (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Χριστιανοδημοκράτες) εξελέγη ως 1ος Αντιπρόεδρος με 33 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 5 αποχές.
Ο Norbert Lins από Γερμανία (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Χριστιανοδημοκράτες) εξελέγη ως ο 2ος Αντιπρόεδρος με 36 ψήφους υπέρ (και ως εκ τούτου εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, έναντι της Mireia Borrás Pabón (PfE, ES) που έλαβε 10 ψήφους υπέρ).
Ο Eric Sargiacomo από Γαλλία (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) εξελέγη 3ος Αντιπρόεδρος με 39 ψήφους υπέρ, 3 κατά, χωρίς αποχές.
Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, έγινε η καταβολή (2ης εκκαθάρισης) των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς της 3ης πρόσκλησης του έτους αιτήσεων 2023, στο πλαίσιο της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)».
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (εδώ).
Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής 2ης εκκαθάρισης, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Δευτέρα (5 Αυγούστου 2024) και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Παρασκευή (9 Αυγούστου 2024), ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.
Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης.
Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στις μηχανογραφικές βάσεις μέσω των οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.
Για τη διευκόλυνσή τους, οι δικαιούχοι μπορούν να συμβουλεύονται το σχετικό εγχειρίδιο χρήσης που υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού «Εγγραφή και Πρόσβαση στις Online εφαρμογές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε».
Χρειάστηκε μια ημέρα ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Επιτροπή παραλαβής του έργου της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 για να κατεβάσει μια πλήρως για 100 ημέρες στο gov.gr λειτουργούσα εφαρμογή και να παραλάβει και να ανεβάσει με το έτσι θέλω μια παλαιά εφαρμογή του 2014-2021, που νόμιζε ότι είναι συμβατή με την τεχνολογία της δημόσιας πλατφόρμας.
Αν και πρόκειται για μια σύνθετη εφαρμογή στην οποία θα πρέπει να υποβάλλονται 660.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ των αγροτών κάθε χρόνο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με προσχηματικά επιχειρήματα και σκηνοθετημένη διαδικασία όπως φαίνεται πλέον και στον πλέον αδαή, έκανε μέσα σε ένα 24ωρο (12 - 13 Ιουλίου 2022) την αλλαγή των εφαρμογών.
Δηλαδή η Επιτροπή Παραλαβών παρέλαβε, έκανε test λειτουργίας, αντοχής σε δυνατότητας πρόσβασης χιλιάδων διαφορετικών αγροτών και ΚΥΔ και αποφάσισε ότι τηρούσε τις προδιαγραφές ασφάλειας και ορθής χρήσης των ορθοφωτοχαρτών.
Όμως, επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, αμέσως μετά την προσπάθεια να τεθεί, στις 15 Ιουλίου, σε λειτουργία στο gov, η ελλιπώς ελεγχθείσα εφαρμογή, εμφανίστηκαν στους χρήστες των ΚΥΔ μια σειρά από σημαντικές αστοχίες και παρατράγουδα, που αναδεικνύουν, την απουσία κάθε νόμιμης και προβλεπόμενης διαδικασίας που όφειλε να ακολουθηθεί κατά την παραλαβή του έργου.
Πρώτο πράγμα, που δεν εντόπισε η Επιτροπή Παραλαβής και ο Πρόεδρος και το ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν ότι οι χάρτες, εκτός του ότι δεν ήταν οι σωστοί - του 2022-2023 - αλλά του 2017 και χωρίς μάλιστα την αναγκαία άδεια της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Οι χάρτες μετά από κάποιες δικαιολογίες του Μπαμπασίδη, κατέβηκαν αμέσως, μετά από σχετική επιστολή της ΓΥΣ στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επίσης, όταν κάποιοι συνδεόταν, πολλές λειτουργίες διαδικασιών ψηφιοποίησης και αποθήκευσης αγροτεμαχίων δεν ολοκληρωνόταν ή αποθηκεύονταν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, που καθιστούσε την εργασία των ΚΥΔ πρακτικά αδύνατη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με την ανοχή παραγόντων του ΥπΑΑΤ, έκανε κάτι που δείχνει αναλγησία και αμετροέπεια απέναντι στα ΚΥΔ και τους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, ανακοίνωσε, χωρίς να λάβει υπόψη του ότι το σύστημα πρακτικά δεν λειτουργεί, ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των 660.000 αιτήσεων ΟΣΔΕ την 12η Σεπτεμβρίου 2024.
Σήμερα το αδιέξοδο συνεχίζεται και τα ΚΥΔ οργισμένα ρωτούν ποιος παρέλαβε αυτή την εφαρμογή που δεν δουλεύει.
Στις ενημερώσεις των ΚΥΔ η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ παρέχθηκε ότι η εφαρμογή δεν δουλεύει, προσθέτοντας όμως ότι αυτή είναι και μην ζητάτε πολλά. Δηλαδή φέρνει προ τετελεσμένων το θέμα και κανείς δεν τον καλεί να απολογηθεί για ότι παρέλαβε.
Πάντως το ναυάγιο του ΟΣΔΕ κινδυνεύει να οδηγήσει σε χάσιμο των επιδοτήσεων για τους αγρότες σε μια πολύ κρίσιμη χρονιά.
Το εγχειρίδιο με τις διαδικασίες χορήγησης ενισχύσεων για τα Οικολογικά Προγράμματα (eco schemes), που έχει εκδόσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει μια εικόνα για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται.
Οι αγρότες μαζί με τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ 2024 θα πρέπει να καταθέσουν στα ΚΥΔ και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Όπως αναφέρει το αίτημα συμμετοχής σε κάθε οικολογικό πρόγραμμα γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της δήλωσης ΟΣΔΕ σε επίπεδο αγροτεμαχίου.
Όπως αναφέρει η εγκύκλιος μόνο τιμολόγια του έτους 2024 θα γίνονται δεκτά για την επιλεξιμότητα στις δράσεις των eco-schemes. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι όπου απαιτούνται παραστατικά αγοράς σπόρου ή και άλλων ειδών δικαιολογητικά αυτά οι γεωργοί δεσμεύονται να τα διατηρούν σε περιβαλλοντικό φάκελο σε έντυπη μορφή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αφορά η αίτηση, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές.
Ο περιβαλλοντικός φάκελος περιέχει το σύνολο των φορολογικών παραστατικών που έχουν εκδοθεί τόσο για την αγορά των εισροών (φυτοπροστασία, λίπανση, πολλαπλασιαστικό υλικό) όσο και για την παροχή υπηρεσιών (τεχνικού συμβούλου για τη δράση 31.6-Α, χρήση εξοπλισμού κ.ά), λοιπά δικαιολογητικά, όπως σύμβαση με τεχνικό σύμβουλο για τη δράση 31.6-Α, λοιπά δικαιολογητικά για την επαλήθευση της τήρησης των δεσμεύσεων, όπως κατάλογοι των προϊόντων ή του εξοπλισμού (προσπέκτους), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις επιμέρους παρεμβάσεις και δράσεις.
Eιδικά για το οικολογικό πρόγραμμα 31.6, στον περιβαλλοντικό φάκελο του γεωργού φυλάσσεται, επίσης, το Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ).
Τα δικαιολογητικά/φορολογικά παραστατικά γίνονται αποδεκτά εφόσον έχουν εκδοθεί εντός του έτους της αίτησης για τις παρεμβάσεις Π1-31. 1, 31.2, 31.5, 31.6 και Π1-31.3, 31.4, 31.8, 31.10 και Π1-31.7, πλην της περίπτωσης του 31.6-Ζ : «Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς».
Στην περίπτωση πολυετών καλλιεργειών (π.χ. ψυχανθών, φαρμακευτικών - αρωματικών φυτών) που έχουν σπαρεί/φυτευτεί σε προηγούμενο έτος, γίνονται αποδεκτά και παραστατικά αγοράς πολλαπλασιαστικού υλικού προηγούμενων ετών εφόσον υπάρχουν. Εναλλακτικά, τεκμηριώνεται με Υπεύθυνη Δήλωση του παραγωγού που να αναφέρει το έτος σποράς/φύτευσης της καλλιέργειας ή από την ΕΑΕ της προηγούμενης χρονιάς.
Αναφορικά µε τα Βιολογικά, η εγκύκλιος αναφέρει προς το παρόν πως απλά απαιτείται η σύµβαση µε πιστοποιητή και το πιστοποιητικό συµµόρφωσης µέσω συστήµατος TRACES.
Η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει υποστηρίξει ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι για τα Οικολογικά Προγράμματα αν και ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει νέα τροποποιητική εγκύκλιο.
Κοπτοραπτική των χρημάτων κάνει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με απευθείας αναθέσεις.
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για την έγκριση πίστωσης ύψους 21.080 ευρώ για «παροχή υπηρεσιών εμπειρογνώμονα στο Γραφείο Διοίκησης».
Το ερώτημα είναι πως αποφασίζει μια προσωρινή διοίκηση να υπογράφει τέτοιες αποφάσεις, όταν έχει ήδη δημοσιευθεί η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (16 ΠΔΑ/2024) για την κάλυψη μέσω ΑΣΕΠ ατόμων για τη διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούν:
Μία (1) θέση Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Δύο (2) θέσεων Αντιπροέδρων του Διοικητικού Συμβουλίου.
Δηλαδή μιλάμε ότι έχουμε μια υπό προθεσμία διοίκηση στον Οργανισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο «εμπειρογνώμονας» ήταν μέλος και στην προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τελικά για πόσο ακόμη θα υπογράφουν κάποιοι τέτοιες συμβάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δείτε την συγκεκριμένη απόφαση (εδώ)