Ο πληθυσμός των αγελάδων μειώνεται συνεχώς ανά τον κόσμο και το γεγονός, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, μπορεί να οδηγήσει παγκοσμίως ακόμη και σε έλλειψη γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι χαρακτηριστικό πως, σήμερα, αντιστοιχούν 30,7 εκατομμύρια αγελάδες σ’ ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, ενώ πριν από 40 χρόνια η αναλογία αυτή ανερχόταν σε 400 εκατ. αγελάδες προς ένα δισ. ανθρώπων.
Ακόμη και τη χρονική περίοδο 2001-2003 αντιστοιχούσαν 110 εκατ. ζώα σε ένα δισ. ανθρώπους. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούσαν τότε πως, σήμερα, η αναλογία θα ήταν 20 εκατ. προς ένα δισ. Οι προβλέψεις αυτές διαψεύστηκαν, ωστόσο, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του τμήματος Κλινικής Παραγωγικών Ζώων, της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Κώστας Μπόσκος, «εάν Έλληνες και Πολιτεία δεν κατανοήσουν άμεσα ότι ο πρωτογενής τομέας, μαζί με τον τουρισμό, είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τότε δεν αποκλείεται στο προσεχές μέλλον… ακόμα και να πεινάσουμε».
Τονίζοντας ότι τη δεκαετία του 1970 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 150.000 εκτροφικές μονάδες αγελάδων παραγωγής, ο κ. Μπόσκος επεσήμανε ότι ο αριθμός τους σήμερα ανέρχεται μόλις σε 3.500, με τους κωδικούς να μην υπερβαίνουν τις 4.072.
Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής του ΑΠΘ υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη «να στρωθούμε όλοι στη δουλειά, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τη διατροφή των Ελλήνων πολιτών». Επέρριψε δε ευθύνες και στην Πολιτεία, η οποία - όπως υποστήριξε - «πρέπει επιτέλους να χαράξει μια σταθερή, μακροχρόνια κτηνοτροφική πολιτική, δίνοντας κατεύθυνση στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι παλεύουν μόνοι τους και εκσυγχρονίζουν τις μονάδες τους, βασιζόμενοι στον απόηχο των εξελίξεων που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο».
Φθίνει και η… γονιμότητα των αγελάδων
Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του ΑΠΘ σημείωσε ότι σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται και η γονιμότητα των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στις επιχειρηματικές εκτροφές, γεγονός που ναι μεν συνάδει σε πρόβλημα, αποτελεί όμως και μια πρόκληση και ευκαιρία για τους αγροτικούς κτηνιάτρους, προκειμένου να ανακτήσουν το κύρος που απώλεσαν κατά την πορεία εξέλιξης της κτηνοτροφίας.
Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε πως η αποτελεσματικότητα της παρέμβασής τους προϋποθέτει την εισαγωγή και εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών διαχείρισης της αναπαραγωγής, καθώς και γενικότερα την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
Διευκρίνισε, ότι οι εργαστηριακές δοκιμές, που αποτελούν ένα μέσο που παραμένει υπό κτηνιατρικό έλεγχο, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην έγκαιρη ανίχνευση, εντόπιση και αντιμετώπιση κρίσιμων φυσιολογικών διαταραχών.
Μιλώντας, εξάλλου, για τον ρόλο και την κοινωνική θέση των κτηνιάτρων που απασχολούνται με τη διαχείριση αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, ο κ. Μπόσκος υπογράμμισε, ότι για την ανάκτηση του κύρους τους, που έχασαν σταδιακά από το 1970 και μετά, λόγω εμπλοκής διαφόρων φορέων, θα πρέπει οι ίδιοι να αποκτήσουν τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, στην αναπαραγωγή, υγεία, διαχείριση και οικονομία των εκτροφών, στη διατροφή, στα προβλήματα περιβάλλοντος, στη γενετική, καθώς και στην συλλογών πολλαπλών δεδομένων και την ερμηνεία αυτών.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) συνέλαβε, στις 30 Οκτωβρίου 2024, τρεις υπόπτους, στην Τιμισοάρα (Ρουμανία), στο πλαίσιο έρευνας για την είσπραξη ευρωπαϊκών κονδυλίων, συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ για βοσκότοπους.
Ένα από τους συλληφθέντες είναι εκτροφέας προβάτων που κατέχει μεγάλη περιουσία στην Ρουμανία. Σύμφωνα με την έρευνα, εισέπραττε παράνομα επιδοτήσεις της ΕΕ για βοσκότοπους που δεν ήταν επιλέξιμοι για χρηματοδότηση, με την βοήθεια δημόσιων υπαλλήλλων του ρουμανικού οργανισμού πληρωμών, οι οποίοι βοηθούσαν τη διευκόλυνση της σχετικής διαδικασίας.
Βάσει των αποδεικτικών στοιχείων, μεταξύ 2018 και 2023, ο αιγοπροβατοτρόφος χρησιμοποιούσε υπαλλήλους για τον εντοπισμό βοσκοτόπων που δεν είχε στην κυριότητά του και στην συνέχεια προχωρούσε σε εκμίσθωσή τους, στο όνομα των γονέων του και μιας εμπορικής εταιρίας που τελούσε υπό τον έλεγχό του, προκειμένου να λάβει δολίως κονδύλια της ΕΕ.
Εξυπακούεται ότι δημόσιοι υπάλληλοι του ρουμανικού Οργανισμού Πληρωμών και Παρέμβασης στη Γεωργία (APIA) συνεργάστηκαν μαζί του με το αζημίωτο.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο εκτροφέας προβάτων υπέβαλε αιτήσεις για επιδοτήσεις σχετικά με εκτάσεις τις οποίες δεν κατείχε. Επιπλέον, φέρεται ότι υπέβαλε αιτήσεις για δασικές εκτάσεις που δεν είναι επιλέξιμες για στήριξη, ζητώντας τη συνδρομή δημόσιων λειτουργών από τον APIA, ώστε να γίνουν επιλέξιμες.
Με όλους αυτούς τους τρόπους ο ύποπτος κατάφερε και εισέπραξε περίπου 2,2 εκατ. EUR (11.211.935 RON) από γεωργικά κονδύλια της ΕΕ.
Ο Ευρωπαίος Εντεταλμένος Εισαγγελέας που είναι αρμόδιος για την έρευνα διέταξε την κράτηση των τριών υπόπτων για 24 ώρες και θα ζητήσει την προληπτική σύλληψή τους.
Επιπλέον, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε οκτώ ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων και άλλοι πέντε δημόσιοι λειτουργοί.
Για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη ο προϋπολογισμός της ΕΕ, εκδόθηκε απόφαση δέσμευσης.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση των εικαζόμενων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Πάντως όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους από τα αρμόδια ρουμανικά δικαστήρια.
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις που συμβαίνουν στην χώρα μας είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
Από την 1η Νοεμβρίου, οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα υποχρεούνται να ξεκινήσουν την ετήσια απογραφή των αιγοπροβάτων και των χοίρων τους.
Η διαδικασία διαρκεί έως τις 15 Δεκεμβρίου για τα αιγοπρόβατα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για τους χοίρους.
Όλοι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων υποχρεούνται να διενεργούν απογραφή του ζωικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση τους υποχρεωτικά και με δική τους ευθύνη, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόμα και στην περίπτωση αυτών που δηλώνουν μηδενικό ζωικό κεφάλαιο.
Επίσης, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρως συμπληρωμένο το μητρώο τους, δηλαδή με όλες τις μεταβολές που αυτό συνεπάγεται (γεννήσεις, θανάτους, αγοραπωλησίες), ειδάλλως δε θα γίνεται δεκτό.
Ιδιαίτερη προσοχή εφίσταται, διότι δε γίνεται δεκτό κανένα μητρώο παλαιού τύπου, άρα όλα τα ζώα που είναι καταγεγραμμένα σε αυτό θα πρέπει να καταγραφούν στο μέρος Ε’ του νέου μητρώου πριν την προσέλευση του κάθε κτηνοτρόφου στην Υπηρεσία.
Βάσει του Ν.4830/2021, οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να δηλώσουν τον αριθμό των ποιμενικών σκύλων που έχουν στην κατοχή τους με την ηλεκτρονική σήμανση αυτών.
Η κοινοποίηση της ετήσιας απογραφής γίνεται:
1) είτε με προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της κατά τόπους ΔΑΟΚ με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές).
2) είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία.
Κατά την υποβολή των στοιχείων της απογραφής μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση, η οποία πρέπει να εκτυπωθεί και να επισυναφτεί στο χειρόγραφο μητρώο της εκμετάλλευσής του. Η απευθείας ηλεκτρονική καταχώρηση της απογραφής δεν απαλλάσσει τον κτηνοτρόφο από την υποχρέωση να ενημερώνει το χειρόγραφο μητρώο που διατηρεί στην εκμετάλλευση.
Ανακοινώθηκαν τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων και με δεδομένα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά την επικράτεια, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, από 1/11/2024 έως 8/11/2024, ισχύουν τα εξής μέτρα:
Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.
Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.
Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.
Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους (του ΥΠΑΑΤ, εποπτευομένων φορέων και Περιφερειών), εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.
Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.
Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της Ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.
Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε Περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος, ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.
Για τις μετακινήσεις προς σφαγή τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εμπορική εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου.
Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).
Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).
Στις 08/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.
Εμβόλια ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Στο μεταξύ να εμβολιαστούν άμεσα τα αιγοπρόβατα κατά της ευλογιάς ζητούν οι κτηνοτρόφοι. Μάλιστα όπως αναφέρουν στην ευλογιά χρησιμοποιείται το ίδιο εμβόλιο κατά της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών, εδώ και 8 χρόνια, χωρίς προβλήματα στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων. Ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:
«Εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και σύσσωμου του κτηνοτροφικού κόσμου, σάς απευθύνουμε αίτημα άμεσης συνάντησης για την επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν τα αιγοπρόβατα κατά της Ευλογιάς. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την απειλή αυτού του ιού να διογκώνεται και την πολιτεία να καθυστερεί επικίνδυνα στις αποφάσεις της, αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων.
Η επείγουσα ανάγκη για εμβολιασμό: Ο ιός της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών, για τον οποίο χρησιμοποιείται εδώ και 8 χρόνια ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Η χρήση του εμβολίου της Οζώδους Δερματίτιδας παρέχει προστασία χωρίς να επηρεάζει την ποιότητα των προϊόντων, εξασφαλίζοντας την υγεία των ζώων μας και τη σταθερότητα των εξαγωγών. Το εμβόλιο αυτό δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές ή την εμπορευσιμότητα του κρέατος και των γαλακτοκομικών, όπως δεν θα επηρεάσει και τα παράγωγα της αιγοπροβατοτροφίας, στοιχείο που καταρρίπτει κάθε ανησυχία για την ασφάλεια των προϊόντων μας.
Η τεκμηρίωση από την επιστήμη: Μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου MDPI (2023) επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο για την Οζώδη Δερματίτιδα προσφέρει διασταυρούμενη προστασία και κατά της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, διασφαλίζοντας την υγεία τους και αποτρέποντας την εξάπλωση του ιού στις εκτροφές μας. Αυτή η προστασία είναι κρίσιμη για τον έλεγχο των μεταδοτικών νοσημάτων και την προστασία των ζώων μας από μια θανατηφόρα νόσο. Το ίδιο εμβόλιο προσφέρει προστασία στα αιγοπρόβατα, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής του.
Η αιγοπροβατοτροφίας μας βρίσκεται σε κίνδυνο: Δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι. Η ολιγωρία της πολιτείας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των παραγωγών και την υγεία των ζώων μας. Οι κτηνοτρόφοι είναι εξοργισμένοι από την απουσία μέτρων και την αδιαφορία, ενώ η απειλή εξαπλώνεται.
Ζητούμε την άμεση σύγκλιση της επιτροπής που έχουμε προτείνει ώστε να συζητήσουμε για την εφαρμογή του εμβολιασμού, το οποίο θεωρούμε μια από τις κυριότερες λύσεις ώστε να προστατεύσουμε τα ζώα μας και το μέλλον της κτηνοτροφίας μας.
Η ανοχή μας εξαντλείται. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Σας καλούμε σε συνάντηση και σε άμεσες αποφάσεις για τη σωτηρία της ελληνικής κτηνοτροφίας».
Δύο επιβεβαιωμένες μολύνσεις ευλογιάς έχουμε στον Πυργετό της Λάρισας και στο Κεραμίδι της Μαγνησίας, ενώ υπάρχουν υποψίες για ακόμη πέντε κρούσματα στην χώρα.
Στην Θεσσαλία μετά την θεομηνία και την πανώλη κάνει την εμφάνισή της η ευλογιά στα αιγοπρόβατα.
Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν τις αποζημιώσεις για την θανάτωση των ζώων τους ζητούν άμεσα να καταβληθούν ενισχύσεις για την αγορά ζωοτροφών.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 133 εστίες ευλογιάς στην χώρα μας και έχουν θανατωθεί 27.000 ζώα στην προσπάθεια περιορισμού της νόσου.
ΠΕΜ: Η ευλογιά θα δώσει ισχυρό και τελειωτικό χτύπημα στους κτηνοτρόφους
Ανακοίνωση Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) για την ευλογιά στα μικρά μηρυκαστικά ζώα αναφέρει τα εξής:
Η εξάπλωση της ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών σε μια σειρά από περιοχές της χώρας έχει δημιουργήσει έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία ενώ δεν έχουν συνέρθει ακόμα από την πανώλη και οδηγεί σε καταστροφή πολλούς κτηνοτρόφους.
Το νόσημα είναι καταστροφικό λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και θα δώσει ισχυρό και τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους.
Η εμφάνιση του αποκάλυψε για μια ακόμα φορά την τραγική υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών που επωμίζονται το σύνθετο έργο της αποτροπής της εξάπλωσης της ζωονόσου και της διασφάλισης της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Καθώς και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που επιτρέπουν ουσιαστικά την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ζώων από τα σύνορα, με τις καταστροφικές συνέπειες να τις βιώνουν και τώρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι. Για άλλες αντιλαϊκές πολιτικές ξέρουν και παίρνουν μέτρα καταστολής, για την προστασία και την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων δεν κάνουν κανέναν έλεγχο και δεν παίρνουν μέτρα προστασίας.
Το μέτρο της απαγόρευσης των σφαγών που πήρε η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την εξάπλωση των συγκεκριμένων ασθενειών, που έχουν οδηγήσει στη θανάτωση δεκάδων χιλιάδων ζώων.
Δεν μπορεί διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της ΚΑΠ διαρκώς να απαιτούν την επιμορφωτική και υλικοτεχνική αναβάθμιση των κτηνοτρόφων, την ίδια στιγμή όμως να διατηρούν τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει στο 100%, διατηρώντας τον υποστελεχωμένο, και υποχρηματοδοτούμενο.
Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ζητάει και διεκδικεί μέτρα ουσιαστικής στήριξης για την επιβίωση των κτηνοτρόφων.
- Να μην εξαπλωθεί η νόσος της ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας.
- Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.
- Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
- Να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε περίπτωση εμφάνισης εστιών της νόσου.
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
- Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.
Διαμαρτυρία ΓΕΩΤΕΕ
Στο μεταξύ εστάλη επιστολής διαμαρτυρίας για την μη πρόσκληση των Παραρτημάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε συσκέψεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ευλογίας των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Η επιστολή προς τον Περιφερειάρχη αναφέρει τα εξής:
Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά ΜΜΕ, ότι διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια ΑΜΘ, σε Ξάνθη και Καβάλα, δύο συσκέψεις όπου το βασικό ζήτημα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες ήταν η εντατικοποίηση των ελέγχων και η τήρηση των μέτρων, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ευλογιάς, καθώς και η επιβολή αυστηρότερων ποινών στους παραβάτες. Και στις δυο συσκέψεις συμμετείχε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστου Κέλλα, του Γενικού Γραμματέα, κ. Γεώργιου Στρατάκου, Αντιπεριφερειαρχών της ΠΑΜΘ, καθώς κι άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.
Δυστυχώς και στις 2 συσκέψεις δεν προσκλήθηκαν τα αρμόδια κατά το νόμο Παραρτήματα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ως οι θεσμοθετημένοι επιστημονικοί σύμβουλοι της πολιτείας, για θέματα που άπτονται το επιστημονικό αντικείμενο των Γεωτεχνικών και ιδιαιτέρως αυτό των Κτηνιάτρων.
Τα Παραρτήματα Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την μη πρόσκληση τους στις εν λόγω συσκέψεις.
Παραμένουμε όμως στη διάθεση της Πολιτείας (Περιφέρειας, ΥΠΑΑΤ κ.α.), ώστε να συμβάλουμε με τις επιστημονικές μας γνώσεις στην επίλυση του τόσο σοβαρού προβλήματος της ευλογιάς που έχει προκύψει για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. κι όχι μόνο.
Άλλωστε αυτό ήταν και ένα από τα συμπεράσματα της σύσκεψης, σύμφωνα με σχετικά δελτία τύπου, όπου τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κτηνοτρόφων και των περιφερειακών αρχών, ώστε να εξασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή των μέτρων, δεδομένου και του κρίσιμου σταδίου αναπαραγωγής που διανύει το ζωικό κεφάλαιο αυτή την περίοδο.
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η σύσταση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την αποτύπωση και ανάλυση του τρόπου εισόδου και διάδοσης της νόσου της πανώλης μικρών μηρυκαστικών στη χώρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, η Ομάδα Εργασίας συγκροτείται από τους:
α) Μαρία Γιαννιού, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α ́, προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Συντονίστρια.
β) Γεώργιο Κόμητα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α ́, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος.
γ) Χρήστο Γούλα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α ́, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος.
δ) Σμαράγδα Σωτηράκη, Ερευνήτρια βαθμίδας Α ́- Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» με γνωστικό αντικείμενο «Κτηνιατρική Παρασιτολογία», ως τακτικό μέλος.
ε) Ηλία Μπουζαλά, Ερευνητής βαθμίδας Β ́- Κύριος Ερευνητής του ίδιου Ινστιτούτου και Οργανισμού, με γνωστικό αντικείμενο «Μικροβιολογία και Λοιμώδη Νοσήματα Παραγωγικών Ζώων», ως τακτικό μέλος.
στ) Γεώργιο Αρσένο, Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, με γνωστικό αντικείμενο «Ζωική Παραγωγή, Ευζωία και Ηθολογία των Ζώων».
ζ) Εμμανουήλ Καλαϊτζάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Παθολογία Μηρυκαστικών», ως τακτικό μέλος.
η) Μαρία Ελένη Φιλιππιτζή, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Κτηνιατρική Επιδημιολογία» ως τακτικό μέλος.
θ) Αθανάσιο Γελασάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής της Σχολής Επιστημών των Ζώων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο «Νοσήματα Παραγωγικών Ζώων» ως τακτικό μέλος.
ι) Σωτηρία Βουράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο «Ζωοτεχνία και Γενετική Βελτίωση Μικρών Μηρυκαστικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως τακτικό μέλος.
ια) Γεώργιο Βαλιάκο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με γνωστικό αντικείμενο «Βακτηριολογία και Βακτηριακά Νοσήματα», ως τακτικό μέλος.
ιβ) Δημήτριο Μπαλούκα, εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ως τακτικό μέλος.
Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Μαρία Γιαννιού, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, θα αναπληρώνει το τακτικό μέλος Γεώργιος Κόμητας.
Στην Ομάδα Εργασίας θα μπορούν να συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, μετά από πρόσκληση της Συντονίστριας και εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες της χώρας, για να παρέχουν πληροφορίες σχετικές με τα συζητούμενα θέματα.
Η Ομάδα Εργασίας είναι μη αμειβόμενη.
Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της ευλογιάς των προβάτων και το πως εξελίσσεται η επιχείρηση στη Θεσσαλία είχε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος τον επισκέφθηκε στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα.
Ο Περιφερειάρχης αφού ενημέρωσε τον Υπουργό για τους αυξημένους ελέγχους που διενεργούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, έχοντας και την εμπειρία της πανώλης, τον ξενάγησε και στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο με τη χρήση της τεχνολογίας στον καλύτερο συντονισμό της επιχείρησης.
Για το θέμα των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους τονίστηκε ότι τις επόμενες ημέρες για τα 24.000 περίπου ζώα, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα σταλούν τα στοιχεία στο ΥΠΑΑΤ, για να γίνει διασταύρωση και να γίνουν οι πληρωμές, περί τα τέλη Νοεμβρίου, όπως προσδιόρισε ο κ. Τσιάρας.
«Αναμένουμε τα στοιχεία των πληγέντων της πανώλης από τις Περιφέρειες για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στο τέλος Νοεμβρίου», τόνισε ο υπουργός κ. Τσιάρας.
Η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για την συνάντηση αναφέρει τα εξής:
Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ευλογιάς στόχος είναι η διάσωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και απέναντι στα επιστημονικά δεδομένα δεν έχουν θέση ούτε ο μικροκομματισμός ούτε ο λαϊκισμός, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μετά από σύσκεψη που είχε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, για τον συντονισμό των δράσεων Υπουργείου και Περιφέρειας για τον περιορισμό και εκρίζωση της ευλογιάς στα πρόβατα.
Στη συνάντηση παρέστη ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό για τις άμεσες ενέργειες που ανέλαβε η Περιφέρεια μετά από την εκδήλωση κρούσματος σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στη Μαγνησία, ακολουθώντας τους κανόνες και τα πρωτόκολλα της ΕΕ, έχοντας επί πλέον την πρόσφατη θετική εμπειρία αντιμετώπισης των κρουσμάτων πανώλης στα αιγοπρόβατα.
Ο κ. Τσιάρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία του Υπουργείου με τις Περιφέρειες και φυσικά με το σύνολο του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, μπορεί να αποδώσει τα ίδια θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση και αυτής της ζωονόσου και, όπως επετεύχθη ο περιορισμός της πανώλης, το ίδιο να γίνει και με την ευλογιά.
«Έχουμε αντιμετωπίσει πρόσφατα την πανώλη με πολύ μεγάλη επιτυχία και είδαμε πως όταν υπάρχει η συνεργασία μεταξύ του κεντρικού κράτους, της Περιφέρειας κι όλων των αρμοδίων και φυσικά των ίδιων των κτηνοτρόφων, το αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση μπορεί να είναι πραγματικά εξαιρετικό.
Η προσπάθεια που κάνουμε στοχεύει στο να διασώσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Είναι μια στιγμή που χρειάζεται υπευθυνότητα. Προφανώς δεν χωράει ούτε η μικροκομματική σκοπιμότητα, ούτε πολύ περισσότερο ο λαϊκισμός απέναντι σε επιστημονικά δεδομένα, απέναντι σε οδηγίες που οφείλουμε να ακολουθήσουμε ούτως, ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο μια ζωονόσο που θέτει σε κίνδυνο το ζωικό μας κεφάλαιο.
Όπως τα καταφέραμε με την πανώλη, έτσι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με την ίδια συνεργασία, με την ίδια επιστημονική προσέγγιση και πολύ περισσότερο με την σταθερή θα έλεγα βοήθεια που υπάρχει απ όλους τους εμπλεκόμενους, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τους κτηνιάτρους που ανήκουν στο υπουργείο, από τις Περιφέρειες, εν προκειμένω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και με τη συνεργασία των ίδιων των κτηνοτρόφων θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση».
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για την πανώλη των αιγοπροβάτων, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι αναμένονται τα στοιχεία των πληγέντων κτηνοτρόφων από τις Περιφέρειες της χώρας ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν έως το τέλος Νοεμβρίου. Θύμισε δε ότι με εντολή του πρωθυπουργού οι αποζημιώσεις ανά ζώο που θανατώθηκε, είναι υψηλές.
«Είναι γνωστό ότι έχουν ανακοινωθεί τα ύψη των αποζημιώσεων που αφορούν στην πανώλη και στην ευλογιά και μάλιστα υπήρξε από την πλευρά της πολιτείας μια πολύ γενναία προσπάθεια. Όπως ξέρετε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επέλεξε να σταθεί με πολύ μεγάλη διάθεση βοήθειας δίπλα στον κτηνοτροφικό κόσμο που είδε ξαφνικά το ζωικό του κεφάλαιο να χάνεται με την πανώλη και με την ευλογιά. Αναμένουμε ουσιαστικά από τις Περιφέρειες να μας δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για να καταβάλουμε τις αποζημιώσεις μέχρι τέλος Νοεμβρίου».
Τέλος ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι τα μέτρα θα επανεξετασθούν και θα αίρονται, ανάλογα με εξέλιξη της νόσου. «Αναγκαστήκαμε να λάβουμε κάποια σκληρά μέτρα, όπως την απαγόρευση των μετακινήσεων κι εφόσον δεν υπάρξουν άλλα κρούσματα θα ακολουθήσει μία χαλάρωση των μέτρων. Υπάρχει μία διαφορά σε σχέση με την πανώλη. Είναι διαφορετικό να μιλάμε για την κτηνοτροφία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και διαφορετικό να μιλάμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο όταν τα ζώα είναι παραγωγικά. Το πιο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Κανείς μας δεν έχει διάθεση να επιβάλει μέτρα χωρίς λόγο και σίγουρα δεν λειτουργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη του και την επιστημονική γνώση και εμπειρία, αλλά και την ευρωπαϊκή οδηγία η οποία μας καθοδηγεί στην αντιμετώπιση των ζωονόσων».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Υπουργό για τις ευχές του και την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Περιφέρεια. Βέβαια τα λέμε μέσω skype σχεδόν κάθε μέρα. Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς εμφανίστηκε στην περιοχή της Μαγνησίας. Χθες ολοκληρώσαμε την κλινική εξέταση και των 84 μονάδων, με πολύ μεγάλη κινητοποίηση. Φαίνεται ότι δεν έχουμε κάποιο άλλο κρούσμα. Θα χρειαστεί να συνεχίσουμε τους ελέγχους σε όλες τις διαδρομές μετακίνησης ζώων και ζωοτροφών, ώστε την επόμενη Παρασκευή να έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, η οποία εκτιμώ ότι θα είναι θετική. Η συνεργασία μας με το ΥΠΑΑΤ είναι πολύ καλή και τα συνεργεία της Περιφέρειας εργάζονται πυρετωδώς και για τα στοιχεία των δικαιούχων για αποζημίωση».
Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην αιγοπροβατοτροφία της χώρας μας, με την πανώλη και την ευλογιά να αποδεκατίζει τα κοπάδια, ενώ οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Στην χώρα μας απαγορεύουν τις σφαγές και όταν βρίσκουμε κρούσμα σε κοπάδια θανατώνουμε και θάβουμε όλα τα ζώα. Από την άλλη οι Ρουμάνοι με πανώλη στην χώρα τους έκαναν σφαγές και εξαγωγές κρέατος στην Ελλάδα.
Το Μέτρο 5.2 που αφορούσε την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως έχει σχεδιαστεί.
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση οι μεταποιητές γάλακτος βρήκαν ευκαιρία, με αφορμή τις ζωονόσους, να μην πληρώνουν προκαταβολές, που συνήθως έδιναν στους κτηνοτρόφους για τη νέα γαλακτοκοµική περίοδο.
Στο μεταξύ το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την ευλογιά των αιγοπροβάτων επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού σε πρόβατο εκτροφείου, αποτελούμενου από 175 πρόβατα και 60 αμνούς, στη Δημοτική Κοινότητα Ευπαλίου, στο Δήμο Δωρίδας, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Επίσης νέο κρούσμα ευλογιάς είχαμε στο Μοναστηράκι του δήμου Νέστου στην Καβάλα, σε εκτροφή με τετρακόσια πρόβατα.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά τα νέα κρούσματα εξετάζει την παράταση των μέτρων προς αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του ιού τουλάχιστον για ακόμη δέκα ημέρες.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ, «το ΥπΑΑΤ δεν μας δέχτηκε στη διαβούλευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις ζωονόσους.
Αν είχε δημιουργηθεί ένα πιστοποιημένο σφαγείο στην χώρα μας, τα 60.000 ζώα που σφαγιάστηκαν, για πανώλη και ευλογιά, θα μπορούσαν να έχουν διοχετευτεί στην αγορά. Δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές. Πανώλη και ευλογιά δεν κολλάνε οι καταναλωτές.
Έσφαξαν στο δήμο Νέστου ένα κοπάδι και τα φορτηγά το πέρασαν μέσα από το χωριό την ίδια ώρα εμάς δεν μας αφήνουν να πάμε στο κοπάδι μας.
Επίσης αυτές τις ημέρες έχουν καταθέσει Ρουμάνοι Ευρωβουλευτές ερώτημα στην Κομισιόν που ζητούν να μάθουν αν τα τεστ που γίνονται στα πρόβατα έχουν αποκλίσεις και φέρνουν λάθη αποτελέσματα. Είναι πιθανόν πολλά ζώα στην χώρα μας να μην είχαν την ασθένεια και να οδηγήθηκαν στην σφαγή.
Ακόμη θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει το ζωικό κεφάλαιο στην χώρα μας. Στην Ευρώπη δηλώνει 10 - 11 εκατ. αιγοπρόβατα και ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώνει κάθε χρόνο ενισχύσεις σε 16 εκατ. ζώα.
Επίσης οι κτηνοτρόφοι ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές της θεομηνίας του Daniel που είχαμε πριν ένα χρόνο. Οι κτηνοτρόφοι είναι σε οικονομική εξαθλίωση πληρώνουμε ακριβά απολυμαντικά και έχουμε κλεισμένα τα ζώα μας αναγκασμένοι να αγοράζουμε ζωοτροφές για να τα ταΐσουμε χωρίς καμιά ενίσχυση από το κράτος. Η αποζημίωση είναι αστεία, μας δίνουν για πρόβατα που στοιχίζουν 350 ευρώ, θα μας πληρώσουν από 70 έως 250 ευρώ. Και σήμερα δεν μπορείς να βρεις στην χώρα μας καθαρόαιμα ζώα.
Θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων μετά την Χαλκιδική και στην υπόλοιπη χώρα. Αν δεν μας δεχτεί το ΥπΑΑΤ θα γίνει ξεσηκωμός».
Απο την πλευρά του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε δηλώσεις του για το θέμα ανέφερε ότι «τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς εμφανίστηκαν στον Έβρο, κοντά στη μεθοριακή γραμμή. Η ευλογιά είναι ιός DNA και μεταφέρεται δια της επαφής, αλλά και μηχανικά, μέσω εντόμων ή του αέρα. Είναι αμιγώς ζωονόσος, δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει κανένας φόβος από την κατανάλωση των προϊόντων, όπως το γάλα και η φέτα.
Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 127 εστίες, και έχουν θανατωθεί 27.000 ζώα στην προσπάθεια περιορισμού της νόσου. Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προστασίας, έχει επιβληθεί η απαγόρευση κάθε μετακίνησης αιγοπροβάτων για διάστημα 10 ημερών σε όλη την επικράτεια, με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού», τόνισε ο Χρήστος Κέλλας, για να προσθέσει:
«Λαμβάνονται αυστηρά μέτρα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία περιλαμβάνουν την υποχρεωτική θανάτωση των ζώων σε πληγείσες εκτροφές και την υγειονομική ταφή τους, για να διασφαλιστεί η πλήρης εξάλειψη του ιού. Επίσης, δημιουργούνται ζώνες προστασίας και επιτήρησης γύρω από κάθε νέο κρούσμα, σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα».
Από όσα ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φαίνεται ότι δεν διαψεύστηκε τίποτα από όσα καταγγέλλει ο κ. Θωμάς Μόσχος. Εύλογο λοιπόν είναι το ερώτημα ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.
Νέο κρούμα ευλογιάς είχαμε στην Πέρνη, που είναι χωριό του Δήμου Νέστου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Ένα ολόκληρο κοπάδι με 1.000 πρόβατα θα οδηγηθεί τις επόμενες ημέρες για σφαγή.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, νέο κρούσμα της ευλογιάς των προβάτων εμφανίστηκε στα Νέα Βρασνά, όπου υπάρχουν συνολικά έξι κοπάδια με πρόβατα. Ακόμη ένα νέο κρούσμα πανώλης έχουμε, την Παρασκευή (25/10), στο χωριό Γκούρα που είναι στην Κορινθία.
O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα μέτρα αποζημίωσης τα χαρακτήρισε γενναία, θυμίζοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου πριν από τον Daniel, η πρόβλεψη ήταν για αποζημίωση 85 ευρώ για την απώλεια κάθε ζώου. Με τον Daniel έγινε 150 ευρώ και με την πανώλη ανέβηκε στα 250 ευρώ, σημείωσε.
Παράλληλα είπε ότι με ειδικό πρόγραμμα του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, όπως και στην περίπτωση του Daniel με το Μέτρο 5.2, θα υπάρξει αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα εμβόλια, ο ΥπΑΑΤ διευκρίνισε ότι δεν έχει επιλεγεί μια τέτοια ενέργεια καθώς για μια περίοδο πέραν των 7 ή 8 ετών θα ανιχνεύονταν θετικά αντισώματα στα κτηνοτροφικά παράγωγά και αυτό θα επηρέαζε τα προϊόντα ΠΟΠ, όπως επί παραδείγματι την φέτα.
Στο μεταξύ ξεκίνησε η ιχνηλάτηση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εύρεση κρουσμάτων ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Μαγνησίας, μετά και το επιβεβαιωμένο κρούσμα που εντοπίστηκε πριν λίγες ημέρες.
Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν να πληρώνονται οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για την θανάτωση των ζώων τους από τις ζωονόσους.
Στο μεταξύ νέο κρούσμα ευλογιάς εντοπίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα στην περιοχή της Ασπροβάλτας.
Επίσης θα γίνουν προσλήψεις κτηνιάτρων και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση μετά την ολοκλήρωση της δεκαήμερης απαγόρευσης μετακίνησης των αιγοπροβάτων, ώστε σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι μηδενικά, θα εξεταστεί η άρση των περιορισμών.
Πάντως να επισημάνουμε ότι οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα κοπάδια τους αν η κτηνιατρική υπηρεσία δεν δώσει το πράσινο φως για την αγορά ζώων.
Αυτά ήταν τα θέματα συζήτησης στις διαδοχικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, που πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη και την Καβάλα, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα.
Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, Αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι των κτηνιατρικών υπηρεσιών και φορέων της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής, σε όλη τη χώρα έχουν καταγραφεί 110 κρούσματα, ενώ 24.000 ζώα έχουν θανατωθεί και έχουν ταφεί, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ευρωπαϊκού κανονισμού.
Στις συσκέψεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τονίστηκε, ότι η επιτυχία της προσπάθειας περιορισμού και εκρίζωσης της νόσου θα κριθεί από την πιστή εφαρμογή ή όχι των μέτρων που ανακοινώθηκαν και αφορούν την δεκαήμερη πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και βοσκή σε όλη τη χώρα.
Αναφέρθηκε, ακόμη, ότι στην προσπάθεια που κάνουν τα κλιμάκια του ΥπΑΑΤ, τα οποία πλαισιώνονται από κτηνιάτρους όλων των εποπτευόμενων φορέων, αλλά και των Περιφερειών, συνδράμουν η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό, στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.
Επισημάνθηκε ακόμη, ότι εκδίδεται άμεσα προκήρυξη πρόσληψης κτηνιάτρων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να ενισχυθεί το δυναμικό της αντιμετώπισης της κρίσης.
Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κτηνοτρόφων και των περιφερειακών αρχών, ώστε να εξασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή των μέτρων, δεδομένου και του κρίσιμου σταδίου αναπαραγωγής που διανύει το ζωικό κεφάλαιο αυτή την περίοδο.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε, ότι τα μέτρα δεν θα προκαλέσουν ελλείψεις στην αγορά, όπως αποδείχθηκε και κατά τις προηγούμενες παρεμβάσεις με τα μέτρα για την πανώλη των αιγοπροβάτων, ενώ τόνισε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη Δημόσια Υγεία, καθώς η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, επισημαίνοντας, συγχρόνως, ότι τόσο το γάλα, όσο και το κρέας, είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση.
Ο Χρήστος Κέλλας, που στο περιθώριο των συσκέψεων, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκο Δημόπουλο και δήλωσε σχετικά: «Καλούμε τους κτηνοτρόφους μας να τηρήσουν με συνέπεια τα μέτρα, ώστε να προστατεύσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση μετά την ολοκλήρωση της δεκαήμερης απαγόρευσης μετακίνησης των αιγοπροβάτων και σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι μηδενικά, θα εξεταστεί η άρση των περιορισμών, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τις Περιφερειακές αρχές. Οι κτηνοτρόφοι μας να είναι βέβαιοι, ότι και σε αυτή τη δοκιμασία είμαστε έμπρακτα στο πλευρό τους και θα στηρίξουμε με κάθε μέσο και τρόπο το εισόδημά τους, προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν και να αναπτύσσονται».
Χρήσιμα στοιχεία για την ευλογιά των προβάτων
1: Ευλογιά των προβάτων
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Τα προληπτικά μέτρα έχουν στόχο την αποφυγή διασποράς από ζώο σε ζώο και την εκρίζωση της νόσου.
Τα μέτρα εφαρμόζονται και στις αίγες, καθώς αποτελούν φορείς μετάδοσης.
2: Ερωτήματα των καταναλωτών
Α. Είναι ασφαλές το γάλα;
Ναι, το γάλα είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης.
Β. Είναι ασφαλές το κρέας;
Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά.
3: Συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα
Δερματικές αλλοιώσεις: Κηλίδες και βλατίδες στο κεφάλι και στα άτριχα μέρη, που εξελίσσονται σε εφελκίδες.
Άλλα συμπτώματα: Πυρετός, διόγκωση λεμφαδένων, μείωση γαλακτοπαραγωγής, ανορεξία, κατάπτωση, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, σιελόρροια, πνευμονία.
Σε υποψία νόσησης:
Ενημερώστε άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Απομονώστε το άρρωστο ζώο και περιορίστε το κοπάδι.
4: Διαχείριση της νόσου
Ακολουθούμε το Ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκρίζωση της νόσου:
Θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων στη μολυσμένη εκμετάλλευση.
Οριοθέτηση ζωνών προστασίας 3 χλμ και επιτήρησης 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
Καταβολή ενισχυμένης αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.
Οι κτηνοτρόφοι διαψεύδουν τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα, που ανέφερε ότι υπήρξε εκπροσώπησή τους στην τηλεδιάσκεψη για τα μέτρα κατά της ευλογιάς.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) αναφέρει τα εξής:
«Ο ΣΕΚ αποκαθιστά την αλήθεια σχετικά με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κέλλα, που έκανε στις 23/10/2024.
Ο Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπηθήκαμε στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ την Τρίτη (22/10/2024) με θέμα την ευλογιά των αιγοπροβάτων, μέσω άλλων οργανώσεων, κάτι το οποίο θεωρείται αδιανόητο και πρωτάκουστο.
Πώς είναι δυνατόν να κληθούν όλοι οι υπόλοιποι φορείς και οι κτηνοτρόφοι να αφεθούν έξω από μια διαβούλευση που αφορά άμεσα τη ζωή, το μέλλον τους και τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους;
Στην πραγματικότητα οι θεσμικοί μας φορείς, ΣΕΚ και ΠΕΚ, αποκλείστηκαν σκόπιμα και αυτό φάνηκε από την ανακοίνωση του Υπουργείου, μετά την τηλεδιάσκεψη, όπου αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο, χωρίς να ακουστούν οι προτάσεις των κτηνοτρόφων και χωρίς καμία αναφορά για το βάρος που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Ο ΣΕΚ και οι υπόλοιπες οργανώσεις των κτηνοτρόφων θα διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας, να συμμετέχουμε στις διαβουλεύσεις που γίνονται για εμάς χωρίς εμάς.
Οι προτάσεις μας δεν ακούγονται και αυτό αποτελεί ευθύνη αποκλειστικά του Υπουργείου.
Ζητάμε άμεσα σύγκλιση νέας συνάντησης στο ΥπΑΑΤ όλων των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και των επιπτώσεών της σε όλο το φάσμα της κτηνοτροφίας, της μεταποίησης, της μεταφοράς των ζώων και των ζωοτροφών και της πιθανότητας εμβολιασμών για την ευλογιά».
Αντίθετοι με το κλείσιμο των σφαγείων για τον έλεγχο της ευλογιάς των μηρυκαστικών, δηλώνουν δύο καθηγητές Κτηνιατρικής, σε επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Οι καθηγητές Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης και Αθήνας κ.κ. Γιώργος Αρσένος και Θανάσης Γελασάκης καταθέτουν την δική τους επιστημονική άποψη για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Γεώργιος Αρσένος, «τι θα πετύχουμε με το να κλείσουμε για δέκα ημέρες τα σφαγεία. Όταν θα τα ανοίξουμε ξανά θα έχει λυθεί το πρόβλημα; Ζητάμε να υπάρξουν ρεαλιστικά μέτρα για έλεγχο επιζωοτιών στη χώρα. Εμείς ζητάμε να υπάρξει μια μακροχρόνια στρατηγική για την αντιμετώπισή τους. Καταθέσαμε την επιστημονική μας άποψη, που είναι ανοικτή σε κριτική. Αυτό που θέλουμε είναι να μην καταστραφούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι».
Πιο αναλυτικά στην επιστολή τους οι επιστήμονες αναφέρουν τα εξής:
1. Συνιστάται η απαγόρευση των αγοραπωλησιών και μετακινήσεων ζώων για αναπαραγωγή σε όλη την επικράτεια για το επόμενο εξάμηνο και επανεξέταση του μέτρου στο τέλος του διαστήματος αυτού
2. Το κλείσιμο των σφαγείων για τα αιγοπρόβατα είναι λάθος μέτρο χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι έλεγχος, επιτήρηση και κανονισμός αυστηρής λειτουργίας συγκεκριμένων σφαγείων εντός κάθε περιφέρειας όπου θα γίνεται η σφαγή των ζώων ως εξής. Στο σφαγείο δημιουργείται υποδομή αποτελεσματικής απολύμανσης οχημάτων μεταφοράς ζώων και το σφαγείο νοικιάζει 2, 3, 4, 5 οχήματα, που τηρούν τις προϋποθέσεις μεταφοράς. Τα οχήματα αυτά βρίσκονται εντός του σφαγείου και απολυμαίνονται με την άφιξή τους και πριν την αναχώρησή τους. Σε κάθε όχημα εγκαθίσταται συσκευή γεωεντοπισμού (gps tracker) σε σημείο που σφραγίζει και κλειδώνεται για την αποτύπωση της πορείας του οχήματος σε πραγματικό χρόνο. Το σφαγείο έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μεταφορά ζώων για σφαγή με τα δικά του οχήματα. Για κάθε μετακίνηση υποβάλει στη Κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας το δρομολόγιο που θα ακολουθηθεί και η επαλήθευση γίνεται με το ηλεκτρονικό ίχνος του οχήματος. Το όχημα απολυμαίνεται στο σφαγείο πηγαίνει ΠΑΝΤΑ μόνο σε μία εκτροφή – φορτώνει ζώα για σφαγή – επιστρέφει στο σφαγείο και απολυμαίνεται ξανά πριν πάει νέο δρομολόγιο. Όλα τα παραπάνω είναι υπό τον εποπτικό μηχανισμό συγκεκριμένου/ων υπαλλήλων της περιφέρειας που τους ανατίθεται το έργο αυτό.
3. Το σύστημα με τον γεωεντοπισμό των οχημάτων να εφαρμόζεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε όλα τα οχήματα τα οποία εμπλέκονται στις κτηνοτροφικές μονάδες (φορτηγά για συλλογή γάλακτος, φορτηγά για ζωοτροφές κτλ.)
4. Συντήρηση, λειτουργία και αναβάθμιση μονάδων αποτέφρωσης στα σφαγεία που θα επιλεγούν.
5. Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με κάθε περιφέρεια ξεχωριστά δημιουργεί ένα task force με αποκλειστικό σκοπό την δυναμική ενεργητική επιτήρηση στις εκτροφές στη διάρκεια του έτους. Δημιουργείται δηλαδή μια νέα υπηρεσία υπό τη διεύθυνση κτηνιατρικής που αποκλειστικό σκοπό σε επίπεδο περιφέρειας έχει το συνεχή έλεγχος του ζωικού κεφαλαίου των εκτροφών και τη διενέργεια δειγματοληψιών που θα γίνεται με βάση πίνακες που θα καταρτίσουμε (power analysis) για ορθή επιδημιολογική μελέτη πριν ξεσπάσουν τα προβλήματα. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να εξοπλιστούν και να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να συνεργάζονται στενά με τα 3 πλέον εργαστήρια αναφοράς που θα πρέπει να λειτουργούν στη χώρα.
Υπάρχουν και άλλα ειδικότερα μέτρα αλλά αυτή τη στιγμή το επείγον είναι να περιοριστεί το πρόβλημα χωρίς να καταστραφούν και οι μονάδες οικονομικά.
Οργισμένοι δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο με την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντί τους.
Ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην εξόφληση των αποζημιώσεων του «Daniel» στην Θεσσαλία, ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις για την πανώλη και τώρα δίνουν πάλι υποσχέσεις για την ευλογιά.Το μόνο που έχουν εισπράξει για όλες αυτές τις καταστροφές που έχουν υποστεί είναι τα 61,7 ευρώ το ζώο για τις καταστροφές της θεομηνίας.
Ούτε για το κόστος των ζωοτροφών έχουν πληρωθεί μετά από τόσες ημέρες που μπήκαν σε καραντίνα σε όλη την χώρα δύο φορές.
Για το Μέτρο 5.2 που είναι για αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα αλλά και τι τροποποιήσεις θα γίνουν.
Το μόνο που έγινε ξανά είναι να μπει λουκέτο σε όλη την χώρα με αποτέλεσμα να φάνε πάλι οι καταναλωτές εισαγόμενα αρνάκια στις γιορτές.
Θυμόμαστε επίσης τις δηλώσεις ενός πρώην ΥπΑΑΤ (από αυτή την κυβέρνηση) ότι θα έβγαιναν στα μανταλάκια όσοι έκαναν παρανομίες. Ωστόσο ούτε βγήκε κάποιος στα μανταλάκια για την πανώλη ούτε αναμένεται να βγει για την ευλογιά. Το ΥπΑΑΤ στο θέμα των ευθυνών ακολουθεί την πολιτική της σιωπής των αμνών.
Η αιγοπροβατοτροφία, σημαντικός κλάδος της ελληνικής κτηνοτροφίας έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημία με την υποχρεωτική σφαγή χιλιάδων ζώων, τους περιοδικούς περιορισμούς στη μεταφορά ζώντων και σφάγιων ζώων, στη διακίνηση και εμπορία ζωοτροφών. Το εθνικό μας προϊόν, η φέτα και άλλα ποιοτικά μας προϊόντα, καθώς και οι εξαγωγές ζωικών προϊόντων είναι άμεσα εξαρτώμενες από την πορεία εξέλιξης των ζωονόσων ασθενειών ευλογιάς και πανώλης που προσβάλουν τις αίγες και τα πρόβατα της χώρας μας.
Ανακοίνωση κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας
Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αδικαιολόγητη αδράνεια που παρατηρείται από την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές στην αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσεων ζωονόσων που πλήττουν τον κτηνοτροφικό κλάδο.
Η έξαρση της ευλογιάς των προβάτων και η διασπορά της σε τοπικές κτηνοτροφικές μονάδες είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας συνολικού σχεδιασμού αντιμετώπισης ζωονόσων και της ανεπάρκειας στην εφαρμογή πρωτοκόλλων διαχείρισης κρίσεων.
Επιπροσθέτως, βρισκόμαστε σε θέση να τεκμηριώσουμε ότι η παύση λειτουργίας των σφαγείων για τις επόμενες 10 ημέρες έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τοπική εθνική οικονομία.
Τα αμνοερίφια που προορίζονταν για σφαγή παραμένουν αδιάθετα, ενώ το εισόδημα των κτηνοτρόφων έχει εξαφανιστεί, οδηγώντας πολλές μονάδες σε οικονομική κατάρρευση.
Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος, με εκτιμώμενες απώλειες που αγγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τον κλάδο ενώ προκαλείται αδυναμία προγραμματισμού παραγωγής που οδηγεί σε περαιτέρω οικονομική ασφυξία.
Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να περιμένουν λύσεις που παραπέμπονται στις καλένδες.
Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας απαιτεί:
1. Άμεση αντίδραση από την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές, με τη λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της ασθένειας.
2. Γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις για όλες τις μονάδες που έχουν πληγεί, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
3. Διαφάνεια και σαφή ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται και την εξέλιξη της κατάστασης.
4. Θέσπιση μηχανισμών έκτακτης ανάγκης, που θα μπορούν να ενεργοποιούνται αμέσως σε περιπτώσεις όπως η τρέχουσα κρίση, προστατεύοντας τόσο την κτηνοτροφία όσο και τη δημόσια υγεία.
5. Συνεχή επιτήρηση και αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων πρόληψης για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων.
6. Σχέδιο αποκατάστασης του κλάδου με τη συνεργασία της Πολιτείας και των τοπικών αρχών, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας και τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Η αδυναμία αντιμετώπισης της ευλογιάς και η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού για την προστασία του κτηνοτροφικού κλάδου δεν είναι πλέον αποδεκτή.
Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ζητά από την Πολιτεία, του θεσμικούς και υπηρεσιακούς μηχανισμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Οι κτηνοτρόφοι δεν θα μείνουν άπραγοι απέναντι στην καταστροφή των κόπων τους και θα συνεχίσουν να παλεύουν για τη δικαίωσή τους.
Σε κάθε περίπτωση και με τρόπο κατηγορηματικό συνεχίζουμε να παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση εξεύρεση λύσεων.
Επανάληψη των μέτρων που ανακοινώθηκαν για την πανώλη αυτή την φορά γίνεται για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Συγκεκριμένα απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα, αποφασίστηκε στο ΥπΑΑΤ ύστερα από σύσκεψη περιφερειαρχών και παραγωγικών φορέων.
Όπως ενημερώνει το ΥπΑΑΤ, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον Γρ. Γ. Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.
Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.
Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.
Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.
Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.
Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στο Μαρόκο, μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα.
Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα.
Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.
Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους περιφερειάρχες -με τους οποίους είχα νωρίτερα σύσκεψη- για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης.
Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν.
Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».
Σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας φαίνεται πως έχει εξαπλωθεί η ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Όπως και στην πανώλη έτσι και στην ευλογιά το ΥπΑΑΤ δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για την αιτία εξάπλωσης της νόσου ούτε αναφέρει ονόματα.
Βέβαια αυτό που κάνει εντύπωση και έχει φέρει προβληματισμό στους κτηνοτρόφους είναι ότι η εξάπλωση της νόσου γίνεται σε μεγάλες αποστάσεις από την Θράκη στην Κόρινθο και μετά στην Μαγνησία.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελετά να κλείσουν τα σφαγεία σε όλη τη χώρα για δέκα ημέρες, μέτρο που όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και των αγροτικών συνεταιρισμών από μόνο του δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Σήμερα Τρίτη (22/10) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για την ευλογιά, στην οποία θα συμμετέχουν οι Διεπαγγελματικές (Φέτα και Κρέας) και οι φορείς των σφαγείων αλλά όχι οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.
Μέτρα για την ευλογιά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Στο μεταξύ η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα κάτωθι:
Επιβεβαιώθηκε εστία Ευλογιάς αιγοπροβάτων σε εκτροφή της Κοινότητας Στυμφαλίας Δήμου Σικυωνίων Π.Ε. Κορινθίας.
Τα μέτρα που λαμβάνονται άμεσα για την αντιμετώπιση της νόσου από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας είναι τα κάτωθι:
Ορισμός Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης
i. Η Ζώνη Προστασίας ακτίνας 3 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή περιλαμβάνει τις εξής Κοινότητες και οικισμούς:
Π.Ε. Κορινθίας, Δήμος Σικυωνίων > Στυμφαλία, Καλλιάνοι, Κυλλήνη.
Στη Ζώνη Προστασίας
1. Απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών οι οποίες υποβάλλονται, περιοδικά, σε κτηνιατρική επιθεώρηση
2. Απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των ζώων των ευαίσθητων ειδών στους δημόσιους ή ιδιωτικούς δρόμους, εξαιρουμένων των οδών εξυπηρέτησης των εκμεταλλεύσεων.
3. Περιορισμός των ζώων των ευαίσθητων ειδών στην εκμετάλλευση που βρίσκονται, εκτός αν πρόκειται να μεταφερθούν, υπό επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο, απευθείας σε σφαγείο για επείγουσα σφαγή, που βρίσκεται στην ίδια ζώνη ή ελλείψει αυτού σε σφαγείο στη ζώνη επιτήρησης
4. Τα μέτρα στη Ζώνη Προστασίας διατηρούνται για είκοσι μία ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των ζώων των μολυσμένων εκμεταλλεύσεων και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης σε αυτές.
5. Μετά τη λήξη της ανωτέρω αναφερόμενης περιόδου εφαρμόζονται τα μέτρα της Ζώνης Επιτήρησης
ii. H Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή περιλαμβάνει τις εξής Κοινότητες και Οικισμούς:
Π.Ε. Κορινθίας, Δήμος Σικυωνίων > Λαύκα, Καστανιά, Καρτέρι, Δροσοπηγή, Κεφαλάρι, Ψάρι
Π.Ε. Κορινθίας, Δήμος Νεμέας > Ασπρόκαμπος, Αηδόνια, Γαλατάς
Π.Ε. Αργολίδας, Δήμος Άργους – Μυκηνών > Πλατάνι, Σκοτεινή
Στη Ζώνη Επιτήρησης
1. Απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών
2. Απαγόρευση της κυκλοφορίας ζώων των ευαίσθητων ειδών στους δημόσιους δρόμους, εκτός εάν αυτά οδηγούνται σε βοσκοτόπους ή σε κτίρια ενσταβλισμού τους.
3. Επιτρέπεται η μεταφορά ζώων των ευαίσθητων ειδών εντός της Ζώνης Επιτήρησης, μόνο μετά από άδεια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής
4. Απαγόρευση της εξόδου ζώων των ευαίσθητων ειδών από τη Ζώνη Επιτήρησης για τριάντα ημέρες
5. Τα μέτρα στη Ζώνη Επιτήρησης θα διατηρηθούν για τριάντα ημέρες.
Εξαπλώνεται η ευλογιά των προβάτων δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην προβατοτροφία της χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, έχουμε νέα κρούσματα στην Ροδόπη, στις περιοχές της Σάλπης, Καλλίστη και Παλλάδιο.
Επίσης μετά τον κρούσμα στην Κορινθία έχουμε ένα ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς σε μονάδα της Μαγνησίας (περιοχή Κανάλια) και σχεδιάζουν το προληπτικό κλείσιμο των σφαγείων.
Η ευλογιά βρίσκεται εκτός ελέγχου, αναφέρει σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη νότια Ελλάδα αποτελεί απόδειξη πως πλέον μιλάμε για μια κρίση που βρίσκεται εκτός ελέγχου.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά τις ρητές υποχρεώσεις του, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δεν έχει ακόμη συστήσει την προβλεπόμενη επιτροπή η οποία αποτελείται από τους θεσμικούς φορείς της κτηνοτροφίας, όπως ΣΕΚ, ΠΕΚ, Διαεπαγγελματική Οργάνωση ΦΕΤΑΣ, Κρεάτος κτλ, για την διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης.
Οι φορείς αυτοί εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν της κτηνοτροφίας της χώρας σε πανελλαδικό επίπεδο και μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.
Αντίθετα, το Υπουργείο επιλέγει να μας αγνοεί, αρνούμενο να μας δεχτεί για διαβούλευση, την ίδια στιγμή που η ασθένεια και τα προβλήματα του κλάδου καλπάζουν και απειλούν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, με ότι συνέπεια θα έχει αυτό στην ύπαιθρο. Αυτή η αδιαφορία και ανευθυνότητα από πλευράς του Υπουργείου είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη.
Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στην ευρωπαϊκή τράπεζα εμβολίων, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση προμήθεια και χρήση τους στις ζώνες επιτήρησης.
Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά και το Υπουργείο παραμένει αδρανές, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που απειλούν όχι μόνο τον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και την εθνική οικονομία.
Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτή την καθυστέρηση.
Απαιτούμε άμεσα:
1. Τη σύσταση της επιτροπής με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων, όπως επιβάλλεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
2. Τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης πριν η ασθένεια ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.
3. Την άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.
Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Το Υπουργείο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του άμεσα. Αν δεν ενεργήσει τώρα, οι συνέπειες θα είναι τραγικές και το Υπουργείο θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή του κτηνοτροφικού μας τομέα».
Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς προβάτων βρέθηκε στην Ορεινή Κορινθία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Στυμφαλίας.
Στην ίδια περιοχή είχε πρωτοεμφανιστεί και η πανώλη.
Στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας όπου είχαν επιβεβαιωθεί κρούσματα ευλογιάς τα ζώα έχουν ήδη θανατωθεί, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Κόρινθο.
Ερωτηματικά πάντως γεννιούνται πως έφτασε ο ιός από την βόρεια Ελλάδα στην Κορινθία, από την στιγμή που ισχύουν συγκεκριμένα και αυστηρά μέτρα στις μετακινήσεις ζώων.
Ο κ. Ζαχαριάς Σπυρίδωνας, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο επιβεβαίωσε το κρούσμα και τόνισε «στην περιοχή είναι το πρώτο κρούσμα και ισχύουν τα ίδια μέτρα που υπάρχουν στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Έχει ενημερωθεί το ΥπΑΑΤ και έχουμε προχωρήσει στις ζώνες επιτήρησης και ελέγχου. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη νόσο και να μην έχουμε νέα κρούσματα στην περιοχή. Τα ζώα της εκτροφή θα οδηγηθούν σε θανάτωση».
Θυμίζουμε δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ που προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.
Ενδεικτικά προβλέπονται τα εξής:
Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:
Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250) ευρώ,
Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ,
Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:
Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ
Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320) ευρώ.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (Τεύχος B’ 5788/17.10.2024) η ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και Αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για τις οικονομικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.
Η νέα ΚΥΑ προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.
Ενδεικτικά προβλέπονται τα εξής:
Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:
Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250) ευρώ,
Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ,
Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:
Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ
Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320) ευρώ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά. Αυξήσαμε τις τιμές αποζημιώσεων στις κύριες κατηγορίες, συμβάλλαμε με τους κτηνιάτρους του υπουργείου, των εποπτευομένων φορέων και των Περιφερειών, στον κλινικό έλεγχο των ζώων στις μονάδες που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας κι επιτήρησης και προγραμματίζουμε την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο θα προβλέπει τη χρηματοδότηση κατά 100% της αντικατάστασης του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κτηνιάτρους και το προσωπικό που συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει με τις επιστημονικές του γνώσεις για τον περιορισμό και την εκρίζωση από τη χώρα μας των δύο ζωονόσων, καθώς και τους Έλληνες κτηνοτρόφους για την άψογη συνεργασία τους με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να ανακοινώσω ότι ζήτησα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να καταθέσουν προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι μηχανισμοί, με στόχο να αποτρέψουμε την επανάληψη ανάλογων φαινομένων.
Το ΥπΑΑΤ και οι υπηρεσίες του, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ύστερα από σχετική οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκαν και στέκονται δίπλα στους δοκιμαζόμενος κτηνοτρόφους, είτε συνδράμοντας στη διενέργεια των επιχειρήσεων, είτε διασφαλίζοντας γενναίες αποζημιώσεις για τη στήριξή τους
Πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην εθνική οικονομία και για το λόγο αυτό την στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο».
Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων περιορισμού και εκρίζωσης των δύο ζωονόσων έχουν θανατωθεί, λόγω της πανώλης περίπου 38.000 ζώα και λόγω της ευλογιάς των προβάτων περίπου 14.000.
Ειδικότερα για την πανώλη, μετά το πέρας 30 ημερών από το τελευταίο κρούσμα, έχουν αρθεί τα μέτρα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε 11 από τις 13 περιοχές που είχε εκδηλωθεί (εκκρεμούν περιοχές της Λάρισας και της Κορίνθου).
Παράλληλα, συστήνεται και ξεκινά η λειτουργία ομάδας εργασίας απαρτιζόμενη από ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με στόχο την κατάθεση έκθεσης στο Υπουργείο όπου θα αναφέρεται πώς εισήλθε η νόσος στη χώρα και πού οφείλεται η εξάπλωσή της.
Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών προκειμένου να αποστείλουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις λίστες των δικαιούχων κτηνοτρόφων, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά των προβάτων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων».
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Μετά την πανώλη και την ευλογιά νέο πρόβλημα δημιουργεί ο καταρροϊκός πυρετός των μηρυκαστικών στους αιγοπροβατοτρόφους.
Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού των μηρυκαστικών στη Λευκάδα.
Το νόσημα το οποίο μεταδίδεται με σκνίπες προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα κυρίως στα πρόβατα:
Πυρετό, σιαλόρροια, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράσσει τα ρουθούνια, οίδημα στα χείλη, στη γλώσσα που μπορεί να γίνει κυανή, στο πρόσωπο και στην υπογνάθια χώρα, κατάπτωση, ανορεξία, χωλότητα, κυρτωμένη ράχη, αποβολή ή γέννηση θνησιγενών αμνών, απώλεια βάρους (απίσχναση), επιπλοκές πνευμονίας, μείωση γαλακτοπαραγωγής.
Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την εμπειρία από την εμφάνιση του νοσήματος τα προηγούμενα έτη, γίνονται οι κάτωθι ισχυρές συστάσεις:
Οι προβατοτρόφοι στην περιοχή του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας Π.Ε. Αιτωλ/νίας να προχωρήσουν άμεσα σε εφαρμογή εντομοαπωθητικών -εντομοκτόνων στα ζώα τους και στους στάβλους, λασπώδη εδάφη πέριξ των ποτιστρών των ζώων, κ.α..
Επίσης, προτείνεται ο εμβολιασμός με αδρανοποιημένο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά.
Ομοίως προτείνεται και οι λοιποί προβατοτρόφοι των Π.Ε. Αιτωλ/νίας, Αχαΐας και Ηλείας να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των ζώων και εφαρμογή εντομοαπωθητικών -εντομοκτόνων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές.
Οι κτηνοτρόφοι πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση των ζώων τους να ενημερώνουν και να λαμβάνουν σχετική άδεια από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Τονίζεται, ότι το νόσημα του Καταρροϊκού Πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, ο οποίος επίσης δεν κινδυνεύει από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.
Πάνω από 16.000 είναι τα αιγοπρόβατα τα οποία έχουν θανατωθεί στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξαιτίας της ευλογιάς.
Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση μένουν ξαφνικά χωρίς ζωικό κεφάλαιο και δεν έχουν καμιά οικονομική στήριξη.
Το τελευταίο νέο κρούσμα είναι στην νέα Καρυά του δήμου Νέστου δίπλα σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες με χιλιάδες πρόβατα.
Τις προσπάθειες των στελεχών της Περιφέρειας συνδράμουν 12 κτηνίατροι άλλων υπηρεσιών, όπως του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους ΕΛΓΟ Δήμητρα, που θα βοηθήσουν στην επιδημιολογική διερεύνηση των νοσημάτων.
Ο κ. Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος διεύθυνσης κτηνιατρικής υπηρεσίας περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την στιγμή μόνο στη Δράμα δεν έχουμε κρούσμα ευλογιάς.
Χτες Πέμπτη (17/10) είχαμε το πρώτο κρούσμα στην Ξάνθη (Δήμο Αβδήρων).
Ο αριθμός κρουσμάτων είναι:
- Νότιος Έβρος: 59 εστίες σε 25 οικισμούς
- Βόρειος Έβρος: 22 εστίες σε 12 οικισμούς
- Καβάλα: 14 εστίες σε 4 οικισμούς
- Ροδόπη: 46 εστίες σε 4 οικισμούς
- Ξάνθη: 1 εστία ύποπτη σε 1 οικισμό
- Δράμα: ελεύθερη μόλυνση
Σε όλες αυτές τις εκτροφές έχουν θανατωθεί τα αιγοπρόβατα.
Σε όλη την Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και στις Σέρρες έχει επιβληθεί απαγόρευση της μετακίνησης των αιγοπροβάτων και έχουν κλείσει τα σφαγεία.
Υπάρχει μια δραματική έκταση του φαινομένου που θέτει πολλές προκλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των κρουσμάτων.
Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να συνεργαστούνε σύμφωνα με τις υποδείξεις μας. Δεν μπορούν να τηρηθούν μέτρα βιοασφάλειας αν ο ίδιος ο κτηνοτρόφος δεν είναι συνεργάσιμος.
Προσπαθούμε αυτή την περίοδο να μην αφήσουμε να βγει η ευλογιά έξω από τα όρια της Περιφέρειας».
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε ότι υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία προβλέπει τις αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν λόγω της πανώλης.
Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, οι αποζημιώσεις παρουσιάζουν αύξηση άνω του 100% σε σχέση με το 2023.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποζημιώσεις για τα ημίαιμα θηλυκά, που οι τιμές αποζημίωσης από 100 ευρώ το 2023 αυξάνονται σε 220 ευρώ, ενώ για τα αρσενικά αυξάνονται στα 320 ευρώ.
Για τα καθαρόαιμα αιγοπρόβατα με πιστοποιητικό pedigree, η αποζημίωση από 150 ευρώ ανεβαίνει στα 250 ευρώ για τα θηλυκά και από 250 στα 500 ευρώ για τα αρσενικά.
Ανάλογες θα είναι οι αυξήσεις για όλες τις κατηγορίες.
Ο Υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας που είχαν κρούσματα πανώλης έχουν «ελευθερωθεί» από τη νόσο, ενώ απομένουν οι Περιφέρειες Λάρισας και Κορινθίας, οι οποίες βρίσκονται επίσης σε τροχιά απελευθέρωσης από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.
Παράλληλα, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος με 100% χρηματοδότηση. «Έχουμε ήδη αποστείλει σχετικές επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε την έγκριση για την υλοποίηση του προγράμματος», τόνισε.
Επιπλέον, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο υψηλότερο κόστος ζωοτροφών λόγω του περιορισμού των ζώων εξαιτίας των ζωονόσων, καθώς και στα ανάλογα μέτρα που εξετάζονται για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.
Εξαπλώνεται η ευλογιά στη Βόρεια Ελλάδα, σφάζονται τα ζώα αλλά οι κτηνοτρόφοι, που μένουν χωρίς επάγγελμα και εισόδημα, πρέπει να περιμένουν την υπογραφή του ΦΕΚ για να πληρωθούν τις αποζημιώσεις, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Η απόλυτη αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης στην φτωχοποίηση του κλάδου της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.
Δύο νέα κρούσματα ευλογιάς έχουμε στην Ροδόπη κοντά στην παραθαλάσσια περιοχή. Το ένα είναι στο Γλυκονέρι και το δεύτερο στα Παγούρια. Τα ζώα από τις συγκεκριμένες εκτροφές το επόμενο διάστημα θα οδηγηθούν στην σφαγή.
Έτσι συνολικά έχουμε τέσσερις εστίες μόλυνσης στην Ροδόπη από τον ιό της ευλογιάς. Τα νέα κρούσματα έρχονται να προστεθούν σε αυτό που είχαμε στην Ξυλαγανή όπου θανατώθηκαν 143 πρόβατα και στον Κέχρο (ορεινό όγκο της Ροδόπης) όπου η μονάδα εκεί είναι δυναμικότητας 500 αιγοπροβάτων.
Στο μεταξύ νέα κρούσματα έχουμε και στην Καβάλα. Το ένα κρούσμα βρέθηκε σε κοπάδι στην περιοχή Αγίασμα και το άλλο στην Πέρνη. Και τα δύο χωριά είναι στο δήμο Νέστου και τα ζώα που θα θανατωθούν τις επόμενες ημέρες ξεπερνούν τα 500 και στα δύο κοπάδια.
Πάντως ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη, παραδέχτηκε ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ που αφορά τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για την πανώλη και την ευλογιά. Και δεν χρειάζεται να βιάζονται.
Συνεχίζεται η εξάπλωση της ευλογιάς στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί οι κτηνοτρόφοι για την θανάτωση των ζώων τους.
Τα κρούσματα πια δεν περιορίζονται στον Έβρο αλλά εξαπλώνονται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη προβληματίζοντας τους αιγοπροβατοτρόφους.
Το νέο κρούσμα είναι στο Χρυσοχώρι της Καβάλας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται το κοπάδι με περίπου 150 πρόβατα να οδηγηθεί στην θανάτωση.
Τα κρούσματα πια στην Καβάλα που έχουν χτυπηθεί από ευλογιά έχουν φτάσει στα 9. Το νέο κρούσμα έρχεται να προστεθεί στα:
- 3 κρούσματα στις Πηγές
- 3 κρούσματα στο Χαϊδευτό
- 1 κρούσμα στην Γραβούνα
- 1 στο Παγγαίο
Όλα τα ζώα στις παραπάνω εκτροφές έχουν ήδη θανατωθεί αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν αποζημιωθεί.
Προβλήματα όμως έχουν οι αιγοπροβατοτρόφοι και με τις σφαγές των ζώων. Από την Καβάλα θα πρέπει να πάνε τα ζώα σε σφαγεία γειτονικών νομών (Ξάνθη κ.α.). Αυτή την εποχή το κρέας στο αρνί είναι στα 8 ευρώ το κιλό, ενώ στα μεγάλα πρόβατα στα 4 ευρώ.
Επίσης πρόσφατα είχαμε δύο νέες εστίες μόλυνσης στην Ροδόπη από τον ιό της ευλογιάς, η πρώτη στην Ξυλαγανή όπου θανατώθηκαν 143 πρόβατα και η δεύτερη στον ορεινό όγκο της Ροδόπης και συγκεκριμένα στον Κέχρο, όπου η μονάδα εκεί είναι δυναμικότητας 500 αιγοπροβάτων.
Με μια λαμπερή γιορτή, αντάξια μιας ξεχωριστής επένδυσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία εγκαινίασε στην Κύπρο το νέο εργοστάσιο του Ομίλου για την παραγωγή χαλλουμιού, του εκλεκτού αυτού τυριού που αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των κατοίκων της Κύπρου στην πορεία των αιώνων.
Η εκδήλωση, με προσκεκλημένους από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του εργοστασίου, στη βιομηχανική περιοχή του Τσερίου στη Λευκωσία.
Η νέα μονάδα, που περιλαμβάνει κτίρια συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., αποτελεί μια επένδυση η οποία αγγίζει τα 70 εκ. €. Πρόκειται για παραγωγική εγκατάσταση που παράγει χαλλούμι ΠΟΠ και αναρή, με δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλλουμιού ετησίως η οποία ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού της Κύπρου.
Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, εφαρμόζοντας «πράσινες» μεθόδους αξιοποίησης των παραγωγικών του πόρων. Διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων όπου αποδομείται το οργανικό τους φορτίο και παράγεται βιοαέριο που αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών του. Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 ΜW. Επίσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού στο νησί, έχει σχεδιάσει μονάδα ανάκτησης του νερού από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου ώστε να το διοχετεύει σε δευτερεύουσες χρήσεις.
Στις προδιαγραφές της επένδυσης αναφέρθηκε, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Γαλακτοκομεία κυρία Ζωή Σαράντη, ενώ την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου υποδέχτηκε θερμά, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κυρία Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωπος και του Κυπρίου προέδρου.
Από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής - πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας. Η βραδιά των εγκαινίων συνεχίστηκε με ένα ξεχωριστό δείπνο από κυπριακές “σπεσιαλιτέ” που ετοίμασε ο executive σεφ Ανδρέας Ανδρέου, και ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο πάρτι υπό τις μελωδίες μιας υπέροχης μπάντας.