Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εξώδικο κατά ΕΛΓΑ για λανθασμένες εκτιμήσεις ζημιάς στα σταφύλια

04/04/2023 12:53 μμ
Εξώδικο κατά του ΕΛΓΑ κατέθεσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Άγιος Σπυρίδωνας» Πιερίας.

Εξώδικο κατά του ΕΛΓΑ κατέθεσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Άγιος Σπυρίδωνας» της Πιερίας.

Ο κ. Σωτήριος Λαφατζής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Άγιος Σπυρίδωνας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν επιτραπέζια σταφύλια.

Λίγο πριν την συγκομιδή, τον Αύγουστο του 2022 (19 και 22 του μήνα), καθώς και στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, που δημιούργησαν ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια ποικιλίας Crimson.

Ο ΕΛΓΑ έβγαλε πορίσματα με ποσοστό ζημιάς που κυμάνθηκε από 25% έως 35%, τα οποία βέβαια δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς.

Τα σταφύλια είχαν ποιοτικά προβλήματα και οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα στα 50 λεπτά το κιλό, δηλαδή κάτω του κόστους καλλιέργειας.

Σε άλλες περιοχές, που καλλιεργούνται σταφύλια ποικιλίας Crimson, χορηγήθηκαν ενισχύσεις de minimis αλλά η Πιερία μένει πάντα εκτός πληρωμών.

Ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, έναν Οργανισμό που τον χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι αγρότες με τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Το εξώδικο αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα εξώδικη δήλωση, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την όλως άδικη και κατάφορα αναξιοκρατική συμπεριφορά σας εις βάρος μας σε σχέση με τις αποζημιώσεις που λάβαμε για την καλλιεργητική χρονιά 2022.

Συγκεκριμένα, κατά την περασμένη καλλιεργητική χρονιά του 2022 παρουσιάστηκαν έντονες και απρόσμενες βροχές τον Αύγουστο περί τις 19-22 του μήνα, καθώς και στις αρχές Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα την ανεπίστρεπτη καταστροφή των καλλιεργειών μας.

Τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν επιτραπέζια σταφύλια. Με τις προαναφερόμενες πρώτες βροχές του Αυγούστου χάλασαν τα ώριμα σταφύλια που δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν ενώ στη συνέχεια, με τις αμέσως επόμενες βροχές του Σεπτέμβρη καταστράφηκαν και τα άγουρα σταφύλια, που δεν πρόλαβαν έτσι ποτέ να ωριμάσουν και να συγκομιστούν.

Επειδή η ζημία των μελών του συνεταιρισμού μας ήταν ανεπανόρθωτη και ολοκληρωτική, καθώς η χρονιά δεν απέφερε καθόλου κέρδος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ήταν και ζημιογόνα καθώς δεν καλύφθηκαν ούτε τα έξοδα σε φάρμακα, λιπάσματα, γεωπόνους κ.λ.π.
Επειδή η ανταποκρίτρια που επισκέφθηκε τις καλλιέργειές μας διαπίστωσε ιδίοις όμασι την ολοκληρωτική καταστροφή της συγκεκριμένης καλλιεργητικής χρονιάς. Δυστυχώς έκανε αυτοψία ακόμη και σε αγροτεμάχια που δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν καθόλου και έβρεξε την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η συγκομιδή τους.
Επειδή παρόλα τα παραπάνω, τα οποία έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι ως Οργανισμός, δια των αρμοδίων οργάνων σας, η αποζημίωση την οποία λάβαμε οι καλλιεργητές – μέλη του Συνεταιρισμού μας αλλά και το σύνολο των συγχωριανών μας καλλιεργητών, ανήλθε σε ποσοστό 25% έως το πολύ 30%, ακόμη και για καλλιέργειες, που όπως προαναφέραμε δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν καθόλου.
Επειδή τα γύρω χωριά, όπως η Βροντού και η Καρίτσα Πιερίας, όμορα, στον ίδιο Δήμο, όπου ίσχυσαν ακριβώς τα ίδια μετεωρολογικά φαινόμενα, καθώς οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι περί των πέντε χιλιομέτρων, για την ίδια καλλιεργητική περίοδο, αποζημιώθηκαν, σε ποσοστό 45 % έως και 50 % ζημίας.
Επειδή μέχρι σήμερα ουδέποτε απασχολήσαμε τον Οργανισμό σας.
Επειδή με την μηδαμινή αποζημίωση που μας αποδίδετε, καθιστάτε τις καλλιέργειές μας ζημιογόνες και τις γεωργικές μας δραστηριότητες ασύμφορες οικονομικά.
Επειδή η συμπεριφορά σας αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας και παραβιάζει ευθέως την κείμενη νομοθεσία περί αποζημιώσεων.
Επειδή η όλως ιδιοτελής σε βάρος μας συμπεριφορά σας, μας ζημιώνει δυσβάσταχτα οικονομικά.
Επειδή η συμπεριφορά σας να μην αποδοθούν οι προσήκουσες αποζημιώσεις στα μέλη μας συνιστά το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος των οργάνων διοίκησής σας.
Επειδή επιφυλασσόμαστε για κάθε ποινική ευθύνη που προκύπτει από την πράξη των οργάνων σας, για την οποία θα υποστηρίξουμε κάθε κατηγορία, αλλά και για κάθε απαίτηση αποζημίωσης που δικαιούμαστε να διεκδικήσουμε στα πολιτικά δικαστήρια προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημία την οποία έχουμε υποστεί.

Με την παρούσα εξώδικη δήλωση διαμαρτυρόμαστε έντονα ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής για την παραπάνω αντισυνταγματική και αντίθετη στο νόμο συμπεριφορά σας και σας προσκαλούμε, όπως άμεσα αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος μας, διαφορετικά θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες εναντίον σας, αλλά και εναντίον των αρμοδίων οργάνων σας, για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μας, διεκδικώντας και την αναλογούσα αποζημίωση για όλες τις παραπάνω αντισυμβατικές ενέργειές σας κατά νόμο.

Ζητούμε:

  • Να ερευνηθούν εκ νέου οι αποζημιώσεις των μελών μας.
  • Να αποδοθούν οι προσήκουσες αποζημιώσεις στα μέλη μας».
Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
25/07/2024 01:14 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρατείνει κατά ένα έτος την ισχύ των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης, που λήγουν το 2024, σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία ή από υπερβολικές βροχοπτώσεις.

Αυτή η απόφαση αφορά ιδιαίτερα περιφέρειες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Η πρόταση της Επιτροπής έγινε δεκτή, στις 24 Ιουλίου, από τα κράτη μέλη και θα εγκριθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Θα βιοηθήσει τους αμπελοκαλλιεργητές να μην χάσουν την άδειά τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και θα τους επιτρέψει να φυτέψουν τα αμπέλια το 2025.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 62 του κανονισμού 1308/2013), οι άδειες φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου ισχύουν γενικά για 3 έτη από την ημερομηνία χορήγησής τους. Εντός της περιόδου ισχύος κάθε άδειας, οι αμπελοκαλλιεργητές λαμβάνουν συνήθως τις αποφάσεις σχετικά με τις ποικιλίες και τον τύπο οίνου που θα παράγουν στους νέους αμπελώνες, θα προετοιμάζουν το έδαφος το φθινόπωρο ή το χειμώνα και θα προμηθεύονται τα νέα αμπέλια, τα οποία στη συνέχεια φυτεύονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης από την άνοιξη είναι η καταλληλότερη περίοδος του έτους για φύτευση.

Ωστόσο, η Ισπανία και η νότια Ιταλία υποφέρουν από επίμονη ξηρασία, ενώ οι υπερβολικές και συνεχείς βροχοπτώσεις έπληξαν τη βόρεια Ιταλία και τη Γαλλία.

Λόγω αυτών των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών, οι αμπελοκαλλιεργητές δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν εγκαίρως ορισμένες εργασίες – π.χ. προετοιμασία του εδάφους - οι οποίες είναι αναγκαίες για τη φύτευση των αμπελώνων και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να διακινδυνεύσουν να χάσουν τις σύντομα εναπομένουσες άδειες τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή αποφάσισε ότι η ισχύς των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης θα παραταθεί, για 12 επιπλέον μήνες, από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης τους το 2024.

Τελευταία νέα
25/07/2024 12:08 μμ

Σήμερα Πέμπτη (25/7), μετά τις 12.00 το μεσημέρι, θα αρχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των αγροτών οι εξοφλήσεις, ύψους 70 εκατ. ευρώ, για τις αποζημιώσεις από τον Daniel στη Θεσσαλία, στη Βόρεια Εύβοια και στη Βόρεια Φθιώτιδα.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια που έγινε για άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων ήταν υπεράνθρωπη και πρωτοφανής στα ελληνικά ιστορικά χρονικά.

Το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής
«Με βάση την από 6η Νοεμβρίου 2023 ΦΕΚ Β΄/6367, ΚΥΑ 1494/341065, η οποία κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκε καθεστώς χορήγησης αποζημιώσεων για τη θεομηνία από τον τακτικό προϋπολογισμό με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2022/2472 (ΕΕ L 327/21.12.2022), για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές συμβιβάσιμων με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της ΣΛΕΕ.

Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή του ad hoc Προγράμματος και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εξήντλησαν κάθε δυνατότητα ώστε οι εκκαθαρίσεις των πορισμάτων για τις ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias, να δικαιώνουν τις προσδοκίες των αγροτών.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση εκκαθάρισης των ενισχύσεων, με τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, η ασφαλιζόμενη αξία και για τις περιπτώσεις 100% ζημίας, θα απομειωνόταν κατά 15%, ακολούθως θα πολλαπλασιαζόταν με συντελεστή εκκαθάρισης 0,88, το ανώτατο όριο αποζημίωσης δεν θα υπερέβαινε το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας και θα υπήρχε ετήσιο ανώτατο όριο καταβαλλόμενης ενίσχυσης, ύψους 70.000 €.

Σε εφαρμογή των διατάξεων του ad hoc Προγράμματος δεν προβλέπεται ποσοστό απαλλαγής, ο συντελεστής εκκαθάρισης είναι η μονάδα άρα στο ακέραιο, το ανώτατο ποσοστό εκκαθάρισης επί της ασφαλιζόμενης αξίας είναι το 100% και δεν υπάρχει το ανώτατο όριο των 70.000 €, ούτως ώστε οι ενισχύσεις να καταβάλλονται στην συνολική τους αξία.

Είναι προφανές ότι, με τις διατάξεις αυτές οι εκκαθαρίσεις των ενισχύσεων θα είναι κατά 30% επαυξημένες και χωρίς ανώτατο όριο πληρωμών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι εκκαθαρίσεις των πορισμάτων για τις ζημίες από τον καταστρεπτικό μεσογειακό κυκλώνα ΙΑΝΟΣ τον Σεπτέμβριο 2020, διαμορφώθηκαν βάσει των διατάξεων του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ και καταβλήθηκαν μειωμένες, λόγω των προβλεπόμενων κρατήσεων, έναντι του εκκαθαριζόμενου ad hoc Προγράμματος».

«Οι άμεσες αποζημιώσεις που έχει καταβάλλει ο ΕΛΓΑ για τον Daniel με τη στήριξη της κυβέρνησης, όπως είπε, ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι το παράρτημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα θα ενισχυθεί με επιπλέον εποχικό προσωπικό, προκειμένου να κλείσει και ορισμένους φακέλους που βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα.

Σημείωσε δε, ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση, καθώς ανάλογα φαινόμενα φυσικών καταστροφών θα βιώνουμε συχνά.

25/07/2024 11:37 πμ

Μειωμένη παραγωγή αναμένεται φέτος για τα οινοστάφυλα στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο γεωπόνοι της Ένωσης Ηρακλείου, φέτος οι υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε στην καρπόδεση, σε συνδυασμό με την ανομβρία και τους συνεχόμενους καύσωνες, είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή σταφυλιών.

Στο μεταξύ αυξημένες σε σχέση με το 2023, είναι οι τιμές που ανακοίνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου ανά ποικιλία σταφυλιών για τη φετινή χρονιά. Η παραλαβή των οινοσταφύλων θα ξεκινήσει την Τετάρτη, 31 Ιουλίου, στο Οινοποιείο της Παλιανής.

Ο τιμές ανά ποικιλία σταφυλιών, εσοδείας 2024, είναι οι εξής:
Ασύρτικο - 0,90€
Λευκές ποικιλίες (Μοσχάτο, Θραψαθήρι, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μαλβαζία Αρωμάτικα, Αθήρι, Πλυτό) - 0,85€
Βιδιανό - 0,75€
Ερυθρές Ποικιλίες (Merlot, Cabernet) - 0,70€
Λιάτικο - 0,65€
Βηλάνα - 0,65€
Syrah - 0,60€
Κοτσιφάλι - 0,60€
Μαντηλάρι - 0,60€
Κοτσιφολιάτικο - 0,60€
Λευκά Οινοστάφυλα με οινοποιήσιμο κωδικό - 0,60€

Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραλαβή των οινοσταφύλων είναι η προσκόμιση από τους παραγωγούς της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας.

Επίσης με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, όπως επισημαίνεται, στο πλαίσιο της αλληλοϋποστήριξης Οργάνωσης και παραγωγών, από τις φετινές τιμές που ανακοινώθηκαν, το 30% ανά κιλό αξίας του προϊόντος, θα δίδεται με την μορφή κουπονιού για αγορά αγροτικών εφοδίων από τα Καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων της Ένωσης Ηρακλείου.

Με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου κρασιού, η Οργάνωση συνιστά στους παραγωγούς-μέλη της, τα οινοστάφυλα να προσκομίζονται σε πλαστικά κιβώτια (κλούβες) την ίδια μέρα της κοπής τους και απαρέγκλιτα να τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α. Να έχουν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας τουλάχιστον 12,5 Be για τις ερυθρές ποικιλίες και 12 Be για τις λευκές.
β. Να μην έχουν μυκητολογική προσβολή (σάπισμα) και ηλιοεγκαύματα.

25/07/2024 09:48 πμ

Σε δύο δόσεις θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία χορηγείται ενίσχυση για την αποζημίωση των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 23η Ιουλίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου του 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Ευβοίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι:
α) να χαρακτηρίζονται ως κατ’ επάγγελμα αγρότες στο ΜΑΕΕ το έτος 2021 ή ως νεοεισεχόμενοι αγρότες για το 2021 στο ΜΑΑΕ,
β) για τα ζημιωθέντα αγροτεμάχια, να έχουν υποβάλει την ΕΑΕ στο ΟΣΔΕ για το έτος 2021, όπως και για τα έτη 2024 και 2025, τα οποία αποτελούν έτη ελέγχου αποκατάστασης των ζημιών, κατά περίπτωση και
γ) να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το έτος 2021 μέχρι την 31η Αυγούστου 2024.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για επιχειρήσεις νομικά πρόσωπα είναι:
α) να έχουν υποβάλει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για το έτος 2021, καθώς και για τα έτη 2024 και 2025 έτη ελέγχου αποκατάστασης των ζημιών, κατά περίπτωση και
β) να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το έτος 2021 μέχρι την 31η Αυγούστου 2024.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι:
α) να έχουν υποβάλει την ΕΑΕ στο ΟΣΔΕ για το έτος 2021, όπως και για τα έτη 2024 και 2025, τα οποία αποτελούν έτη ελέγχου αποκατάστασης των ζημιών, κατά περίπτωση,
β) να εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος 2020 και ειδικά για τους νεοεισερχόμενους αγρότες να εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος 2021 και
γ) να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το έτος 2021, μέχρι την 31η Αυγούστου 2024.

Η τιμή ενίσχυσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τα νομικά πρόσωπα καθορίζεται ως εξής:
α) για τα δέντρα:
αα) σε ποσοστό 70% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 100,80 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 67,2 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν ολική καταστροφή ήτοι για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων,
αβ) σε ποσοστό 50% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 72 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 48 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν μεσαίας σοβαρότητας ζημιές, ήτοι για εργασίες κορμοτόμησης,
αγ) σε ποσοστό 35% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν μικρής σοβαρότητας ζημιές, ήτοι για εργασίες κοπής πρωτογενών κλάδων,
αδ) σε ποσοστό 35% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για μη παραγωγικά, νεαρά δέντρα,
β) για τα αμπελοειδή:
βα) σε ποσοστό 70% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 2.450 ευρώ ανά στρέμμα στα αμπελοειδή, για καλλιέργειες που έχουν υποστεί ολική καταστροφή ήτοι για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων,
ββ) σε ποσοστό 50% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 1.750 ευρώ ανά στρέμμα στα αμπελοειδή, για καλλιέργειες που έχουν υποστεί μεσαίας σοβαρότητας ζημιές ήτοι για εργασίες κορμοτόμησης,
βγ) σε ποσοστό 35% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 1.225 ευρώ ανά στρέμμα σε νεαρές καλλιέργειες αμπελοειδών,
γ) για τα πολυετή αρωματικά φυτά:
γα) σε ποσοστό 70% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 1.400 ευρώ ανά στρέμμα για καλλιέργειες που έχουν υποστεί ολική καταστροφή ήτοι για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων.

Η τιμή ενίσχυσης για τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων καθορίζεται ως εξής:
α) για τα δέντρα:
αα) σε ποσοστό 35% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν ολική καταστροφή ήτοι για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων,
αβ) σε ποσοστό 25% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 36 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 24 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν μεσαίας σοβαρότητας ζημιές, ήτοι για εργασίες κορμοτόμησης,
αγ) σε ποσοστό 17,5% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 25,2 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 16,8 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για όσα δέντρα υπέστησαν μικρής σοβαρότητας ζημιές, ήτοι για εργασίες κοπής πρωτογενών κλάδων,
αδ) σε ποσοστό 17,5% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι σε 25,2 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 16,8 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές καλλιέργειες, για μη παραγωγικά δέντρα,
β) για τα αμπελοειδή:
βα) σε ποσοστό 35% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 1.225 ευρώ ανά στρέμμα στα αμπελοειδή, για καλλιέργειες που έχουν υποστεί ολική καταστροφή ήτοι για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων,
ββ) σε ποσοστό 25% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 875 ευρώ ανά στρέμμα στα αμπελοειδή, για καλλιέργειες που έχουν υποστεί μεσαίας σοβαρότητας ζημιές ήτοι για εργασίες κορμοτόμησης,
βγ) σε ποσοστό 17,5% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 612,50 ευρώ ανά στρέμμα σε νεαρές καλλιέργειες αμπελοειδών,
γ) για τα πολυετή αρωματικά φυτά:
γα) σε ποσοστό 35% επί της τιμής εκτίμησης, ήτοι 700 ευρώ ανά στρέμμα για καλλιέργειες που έχουν υποστεί ολική καταστροφή ήτοι για εργασίες εκριζώσεων επαναφυτεύσεων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

24/07/2024 02:34 μμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα και αφού ξεπεράστηκαν ορισμένα τεχνικά προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛΓΑ.

Αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής και απώλειας μελισσοσμηνών και κυψελών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias στις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες επλήγησαν.

Οι ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 70 εκ. ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών την (Πέμπτη 25η Ιουλίου) και ώρα 12:00 μ.μ.

Με βάση την από 6η Νοεμβρίου 2023 ΦΕΚ Β΄/6367, ΚΥΑ 1494/341065, η οποία κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίθηκε καθεστώς χορήγησης αποζημιώσεων για τη θεομηνία από τον τακτικό προϋπολογισμό με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2022/2472 (ΕΕ L 327/21.12.2022), για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές συμβιβάσιμων με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της ΣΛΕΕ.

Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή του ad hoc Προγράμματος και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εξήντλησαν κάθε δυνατότητα ώστε οι εκκαθαρίσεις των πορισμάτων για τις ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias, να δικαιώνουν τις προσδοκίες των αγροτών.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση εκκαθάρισης των ενισχύσεων, με τις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, η ασφαλιζόμενη αξία και για τις περιπτώσεις 100% ζημίας, θα απομειωνόταν κατά 15%, ακολούθως θα πολλαπλασιαζόταν με συντελεστή εκκαθάρισης 0,88, το ανώτατο όριο αποζημίωσης δεν θα υπερέβαινε το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας και θα υπήρχε ετήσιο ανώτατο όριο καταβαλλόμενης ενίσχυσης, ύψους 70.000 €.

Σε εφαρμογή των διατάξεων του ad hoc Προγράμματος δεν προβλέπεται ποσοστό απαλλαγής, ο συντελεστής εκκαθάρισης είναι η μονάδα άρα στο ακέραιο, το ανώτατο ποσοστό εκκαθάρισης επί της ασφαλιζόμενης αξίας είναι το 100% και δεν υπάρχει το ανώτατο όριο των 70.000 €, ούτως ώστε οι ενισχύσεις να καταβάλλονται στην συνολική τους αξία.

24/07/2024 12:16 μμ

Καθυστέρηση ακόμη μια φορά έχουμε στην πληρωμή αποζημιώσεων, που οι παραγωγοί αναμένανε, σήμερα Τετάρτη (24 Ιουλίου), να γίνει η σχετική πίστωση στους λογαριασμούς των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη καθυστέρηση της πληρωμής αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και οι δικαιούχοι παραγωγοί είναι οργισμένοι κατά του Οργανισμού και του ΥπΑΑΤ. Βλέπουν η πληρωμή να πάει από την μια ημερομηνία στην άλλη, αφού λέγανε για Ιούνιο μετά την πήγαν 24 Ιουλίου και τώρα πήρε νέα παράταση.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη πληρωμή θα αφορούσε τη δεύτερη δόση για τις καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου στην αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας.

Πάντως πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι οι δενδρώδεις καλλιέργειες (Τύρναβο, Αγιά και Κιλελέρ) δεν είναι μέσα στο πακέτο πληρωμών.

Εδώ και αρκετές ημέρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, διαβεβαιώνει ότι η αποζημίωση που θα δοθεί για το βαμβάκι θα είναι 225 ευρώ το στρέμμα.

Αν όμως έχουμε στους δικαιούχους να έχουν προστεθεί και ονόματα παραγωγών από τους Νομούς Φθιώτιδας και Εύβοιας και το ποσό να μένει στα 60 εκατ. ευρώ τότε θα έχουμε ψαλίδι στις αποζημιώσεις και μεγάλη αγανάκτηση των παραγωγών.

Ωστόσο έχουμε όπως φαίνεται και μεγάλες αδικίες σε αυτή την πληρωμή του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Αντώνης Κρανιάς, παραγωγός θερμοκηπιακής καλλιέργειας κηπευτικών από τα Τρίκαλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αν και η σχετική υπουργική απόφαση λέει ότι οι αποζημιώσεις για τις ζημίες της φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι ad hoc - σύμφωνα με τα πορίσματα εκτίμησης ζημιάς του ΕΛΓΑ - στο 100% της ασφαλιστικής αξίας, αυτό δεν ισχύει για όλες τις καλλιέργειες.

Περιμέναμε εμείς με τα θερμοκηπιακά κηπευτικά να αποζημιωθούμε σύμφωνα με την ασφαλιζόμενη αξία (που είναι 16.000 ευρώ / στρέμμα) επί το ποσοστό ζημιάς.

Τελικά μάθαμε από τον ΕΛΓΑ ότι αυθαίρετα αποφάσισε ότι για τις θεμροκηπιακές καλλιέργειες να αποζημιώσει στο μισό ή ακόμη λιγότερο της ασφαλιστικής αξίας. Δηλαδή ο ΕΛΓΑ αποφασίζει και παρακάμπτει μια υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Δηλαδή πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές για 16.000 ευρώ/στρέμμα και μας αποζημιώνουν για λιγότερα από 8.000 ευρώ/στρέμμα.

Μάλιστα ο υπουργός κ. Τσιάρας υποσχέθηκε να αυξηθεί, τουλάχιστον κατά 20%, η αποζημίωση που θα εισέπρατταν αυτές τις μέρες οι παραγωγοί. Όμως, όπως ενημερώθηκα από τον ΕΛΓΑ, αυτό δεν ισχύει για τις δικές μας θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών.

Δηλαδή έρχεται το ίδιο το κράτος και δεν τηρεί τη νομοθεσία που εκείνο ψηφίζει».

Θυμίζουμε η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για τις αποζημιώσεις ανέφερε τα εξής:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α. και αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι ενισχύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 60 εκ. ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών την Τετάρτη 24η Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. ευχαριστούν τους υπαλλήλους, τα στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας και του Υποκαταστήματος Λάρισας του Οργανισμού, για την σημαντική τους συνεισφορά στην επίπονη διαδικασία επεξεργασίας των πορισμάτων.

24/07/2024 11:31 πμ

Καταστροφές σε φυτικό κεφάλαιο και κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια από τα αγριογούρουνα στο Δήμο Αμφίπολης.

H επιστολή του Δήμου Αμφίπολης προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:

Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας διαβιβάσω τις έντονες ανησυχίες μου και την έντονη αγανάκτηση των δημοτών μου για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα αγριογούρουνα.

Tο θέμα με τον πολλαπλασιασμό των αγριόχοιρων στο Δήμο Αμφίπολης (όπως και σε όλη την Ελλάδα) έχει λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, δεδομένου ότι ολόκληρα κοπάδια προκαλούν τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες του Δήμου μου χωρίς αυτές να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ φέρνοντας έτσι σε απόγνωση τους δημότες μου, αφού βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Το σημαντικότερο δε, είναι ότι διακυβεύεται και η ασφάλεια των δημοτών μου και όλων όσων διασχίζουν το επαρχιακό δίκτυο Δράμας – Αμφίπολης αφού τα ατυχήματα με αγριογούρουνα είναι καθημερινό φαινόμενο χωρίς ευτυχώς έως τώρα να έχουμε θρηνήσει θύματα. Επειδή η ανθρώπινη ζωή δεν αποζημιώνεται αλλά ούτε εξαγοράζεται γι’ αυτό ζητώ:

1. Άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη του πληθυσμού των αγριογούρουνων.

2. Άμεση αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τα αγριογούρουνα.

3. Ένταξη στον κανονισμό του ΕΛΓΑ της αποζημίωσης για ζημιές που προκαλούνται από τους αγριόχοιρους.

23/07/2024 10:50 πμ

Αφήνει παράθυρο για αποζημιώσεις σε καρπόπτωση και ακαρπία - που δεν αποζημιώνονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ - ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύσιος Σταμενίτης. Όπως τονίζει οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου και συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία.

«Μετά τις καταστροφές στις καλλιέργειες από τις περυσινές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όλοι ελπίζαμε σε μια καλή χρονιά φέτος, χωρίς καιρικά φαινόμενα που δημιουργούν ζημιές και με καλές παραγωγές, για να μπορέσουν οι αγρότες μας να ορθοποδήσουν. Ωστόσο, τόσο οι επισημάνσεις καρπόπτωσης σε δένδρα και ακαρπίας στα αμπέλια στην περιοχή του Τυρνάβου, όσο και οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες από νωρίς τον Ιούνιο, κατατρύχουν τους αγρότες και παρατείνουν την οικονομική τους αβεβαιότητα, αφού η παραγωγή τους αντιμετωπίζει προβλήματα. Πράγματι, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές. Ωστόσο, καθώς η κλιματική κρίση δείχνει για τα καλά τα «δόντια της» είναι θετικό ότι η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού αφήνει ένα “παράθυρο” στήριξης των αγροτών. Η πολιτεία οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης, όπου αντικειμενικά υφίσταται πρόβλημα».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύση Σταμενίτη για την καρπόπτωση σε δενδρώδεις καλλιέργειες και την ακαρπία στα αμπέλια στην περιοχή του Τυρνάβου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά του στη Βουλή, συνηγορούσε στο αίτημα του δήμου Τυρνάβου, να διερευνηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες με αυτοψίες οι αναφορές των αγροτών της εν λόγω περιοχής για ακαρπία στα αμπέλια και τις δενδρώδεις καλλιέργειες –αμύγδαλα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια-, καθώς και για καρπόπτωση στα αχλάδια και ζητούσε να υπάρξουν ενέργειες για την οικονομική στήριξη των αγροτών.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει ότι «η μειωμένη παραγωγή και η καρπόπτωση δεν αποτελούν ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο για τις γεωργικές Ασφαλίσεις και τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια.

Από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες της περιοχής Τυρνάβου της ΠΕ Λάρισας, δεν διαπιστώθηκαν ζημιές από αίτια ασφαλιστικά καλυπτόμενα σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ».

Ωστόσο, ο κ. Σταμενίτης σημειώνει ότι «οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των απαραίτητων στοιχείων και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Εφόσον τελικά κριθεί απαραίτητο, η πολιτεία θα παρέμβει με κάθε διαθέσιμο μέσο εντός του πλαισίου της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας».

19/07/2024 11:25 πμ

Για άλλη μια φορά, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, απογοητευόμαστε από τη συμπεριφορά του ΕΛΓΑ, απέναντι στους συνεπείς καλλιεργητές που πληρώνουν έγκαιρα την ετήσια συνδρομή τους.

Αυτό καταγγέλλει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μανόλης Ντουντουνάκης, παραγωγός εσπεριδοειδών και Μ.Δ.Ε. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. - Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, ΕΔΙΠ Πολυτεχνείου Κρήτης.

Και προσθέτει: «Εδώ και πολλά χρόνια είναι καθεστώς ότι πορίσματα του ΕΛΓΑ που κοινοποιούνται στο παραγωγό, είναι άμεσα πληρωτέα στην επόμενη πληρωμή του Οργανισμού. Όμως τείνει να γίνει καθεστώς, επι κυβερνήσεων Μητσοτάκη, οι καθυστερημένες πληρωμές.

Πιο συγκεκριμένα:

Για τις ζημίες του περυσινού χειμώνα, Φεβρουάριος του 2024, κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα, στα Χανιά τέλη Απριλίου. Ενώ περιμέναμε να πληρωθούμε στη πληρωμή του Μαΐου, μας είπαν τελευταία στιγμή, ότι θα πληρωθούν τα πορίσματα που αφορούν ζημιές, μέχρι τέλος του 2023. Έτσι, μας ενημέρωσαν, ότι θα πληρωθούμε στην επόμενη πληρωμή, του Ιουνίου.

Όμως μέσα Ιουνίου, μας ενημέρωσαν ότι η πληρωμή του Ιουνίου, τελικά θα γίνει 24 Ιουλίου, θα αφορά μόνο ζημιές φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» της Θεσσαλίας.

Έτσι πάμε, πιθανά, για την επόμενη πληρωμή - μετά από αυτή του Ιουλίου - που άγνωστο πότε θα γίνει, δεδομένου, ότι τα οικονομικά του ΕΛΓΑ, δεν είναι ανθηρά.

Όμως, η προβληματική λειτουργία του ΕΛΓΑ, δεν έχει τέλος.

Στον καύσωνα του Ιουνίου, που κύρια έπληξε τα Χανιά, εντελώς αυθαίρετα και ενάντια σε οποιαδήποτε λογική, οι αναγγελίες για ζημιές από το καύσωνα - επί 4 συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασίες γύρω στους 44 βαθμούς Κελσίου - αφορούσαν μόνο αβοκάντο και αμπέλια.

Όμως, ο παρατεταμένος καύσωνας άφησε πίσω του τεράστιες ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Τώρα παραπέμπουν, στο μέλλον για αποζημιώσεις από τα Κ.Ο.Ε., για τις τεράστιες ζημίες σε όλες τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, χωρίς να είναι σίγουροι ούτε και για αυτό.

Όμως, τα δεινά των παραγωγών δεν έχουν τέλος.

Με τα γνωστά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΟΣΔΕ 2024, μόλις άνοιξε, και ίσως τελειώσει το Σεπτέμβριο, με πιθανότερο σενάριο για τέλη Οκτωβρίου.

Πέρα από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, πρέπει να περαστούν στις λίστες του ΟΣΔΕ 2024 που θα στείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στον ΕΛΓΑ.

Δηλαδή για τις ζημιές από τον καύσωνα του Ιουνίου, σε ότι αφορά τα αβοκάντο και τα αμπέλια, ίσως, αν υπάρχουν χρήματα, πληρωθούμε την Άνοιξη του 2025, για δε τα εσπεριδοειδή είναι εντελώς απροσδιόριστο το πότε και το αν θα πληρωθούμε.

Ντροπή, ντροπή και μόνο ντροπή».

18/07/2024 11:56 πμ

Την εξόφληση αποζημιώσεων για τις ζημιές που έγιναν το 2023 περιμένουν ακόμη οι αγρότες.

Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο αγανακτισμένοι παραγωγοί, «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού που αν και έχουν βγει τα πορίσματα έχουν γίνει δύο φορές πληρωμές από τον ΕΛΓΑ αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις».

Και το πρόβλημα είναι ότι τρέχουν τα έξοδα και έχουν οφειλές, ενώ οι πιστωτές τους δεν γνωρίζουν πότε θα πάρουν τα χρήματά τους.

Ο ΕΛΓΑ στα τέλη Απριλίου πλήρωσε αποζημιώσεις ύψους 38 εκατ. ευρώ αλλά δεν πληρώθηκαν.

Μετά είπαν ότι θα πληρωθούν στα τέλη Ιουνίου αλλά τελικά έμαθαν ότι η πληρωμή θα γίνει στις 24 Ιουλίου και θα αφορά ζημίες φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» της Θεσσαλίας.

Θυμίζουμε ότι όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είχε επισκεφτεί τον ΕΛΓΑ είχε δηλώσει ότι «σύντομα, θα καταβληθεί και το υπόλοιπο των αποζημιώσεων για το 2023, δίνοντας ουσιαστικά μια ολοκληρωμένη απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα που είχαν δημιουργήσει ερωτήματα στον αγροτικό - παραγωγικό κόσμο της χώρας».

Τώρα οι παραγωγοί θα πρέπει να αναμένουν την επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ για να δουν το χρώμα του χρήματος για ζημιές του 2023. Και βέβαια έρχονται οι μεγάλες ζημιές του 2024 λόγω των καιρικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών.

18/07/2024 09:30 πμ

Επί πλέον 60 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής για τις ζημιές στη Θεσσαλία, στο 100% της ασφαλιστικής αξίας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α. και αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι ενισχύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 60 εκ. ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών την Τετάρτη, 24η Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. ευχαριστούν τους υπαλλήλους, τα στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας και του Υποκαταστήματος Λάρισας του Οργανισμού, για την σημαντική τους συνεισφορά στην επίπονη διαδικασία επεξεργασίας των πορισμάτων.

16/07/2024 04:20 μμ

Οι παραγωγοί της Καβάλας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 21ης Αυγούστου 2023, για αποκατάσταση του εξοπλισμού των πρώτων υλών και των αποθηκευμένων υλικών στις ιδιοκτησίες τους, απαιτείται να προσκομίσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α. Πρακτικό εκτίμησης ζημιών υπογεγραμμένο από την αρμόδια επιτροπή κρατικής αρωγής.

β. Βεβαίωση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία βεβαιώνεται ότι δεν έχει εγκριθεί δωρεάν κρατική αρωγή για τις ίδιες ζημιές κτισμάτων, ούτε εκκρεμεί σε αυτήν σχετική αίτηση.

γ. Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο δικαιούχος δεν αποζημιώνεται από άλλον φορέα για τις ζημιές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4797/2021.

δ. Βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρίας στην οποία εμφανίζεται το συνολικό ύψος αποζημίωσης που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος ή άλλως Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου περί μη ύπαρξης ασφαλιστικού συμβολαίου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.

ε. Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας τελευταίου τριμήνου. στ. Γενικό Πιστοποιητικό από το Γ.Ε.Μ.Η. τελευταίου τριμήνου, όπου προβλέπεται.

ζ. Πιστοποιητικό ισχύουσας εκπροσώπησης της εταιρείας από το Γ.Ε.Μ.Η. τελευταίου τριμήνου, όπου προβλέπεται.

η. Έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού της δικαιούχου επιχείρησης (IBAN), καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανήκει.

θ. Άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή λοιπές άδειες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο.,

ι. Λοιπά δικαιολογητικά, όπως νομιμοποιητικά έγγραφα, τιμολόγια, κ.λπ., τα οποία καθορίζονται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής.

15/07/2024 01:08 μμ

Στην αρχή έλεγαν ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα καταβληθούν στα τέλη Ιουνίου.

Στην συνέχεια, την Τρίτη (9/7), συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, με κύριο θέμα την οριστικοποίηση του ύψους των αποζημιώσεων που θα δοθούν λόγω του Daniel.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του τελευταίου στα γραφεία του ΕΛΓΑ, την 1η Ιουλίου, υποστήριζε ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα καταβληθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα και για καλύτερο πακέτο αποζημιώσεων για τους Θεσσαλούς αγρότες που επλήγησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, στο 100% της ασφαλιστικής αξίας.

Φτάσαμε 15 Ιουλίου και δεν φαίνεται ότι θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του ΑγροΤύπου από τον Οργανισμό αποζημιώσεων, δεν έχουν χοργηγηθεί ακόμη από το Υπουργείο Οικονομικών τα 110 εκατ. ευρώ για να μπορέσεις ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στις πληρωμές.

Λογικό είναι να υπάρχει μεγάλη αναστάτωση από την πλευρά των παραγωγών για την καθυστέρηση της πληρωμής των αποζημιώσεων.

Το σίγουρο είναι ότι έχουν ανέβει σε επικίνδυνο βαθμό οι θερμοκρασίες στον κάμπο.

10/07/2024 09:48 πμ

Σε αγωνία βρίσκονται οι παραγωγοί, καθώς μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2024 ήταν η προθεσμία καταβολής από τους αγρότες της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς στον ΕΛΓΑ του έτους 2023.

Κανείς δεν γνωρίζει αν έχει δοθεί παράταση.

Στο θέμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης.

Να δώσει άμεσα παράταση στην προθεσμία εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Σε δήλωσή του συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης τονίζει πως «η οικονομική κατάσταση των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας είναι τουλάχιστον οικτρή.

Χωρίς καλλιέργειες, χωρίς παραγωγή, με τον εξοπλισμό αρκετοί κάτω από το νερό, χωρίς ακόμη η κυβέρνηση να τους έχει δώσει τα αυτονόητα, τα υπεσχεθέντα για να τους στηρίξει.

Το ελάχιστο λοιπόν που οφείλει να κάνει μία πολιτεία που σέβεται και αφουγκράζεται τον πολίτη, είναι να δοθεί παράταση στην προθεσμία εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ.
Δεν είναι δυνατό από τη μία να απαιτείς από εξαθλιωμένους αγρότες να είναι συνεπείς απέναντι στο κράτος, όταν εσύ, το ίδιο το κράτος, δεν είσαι συνεπής απέναντί τους και τους οφείλεις ακόμη την οριστική εξόφληση από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του «Daniel».

09/07/2024 02:53 μμ

Συνεδριάζε, σήμερα Τρίτη (9/7) το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, με κύριο θέμα την οριστικοποίηση του ύψους των αποζημιώσεων που θα δοθούν λόγω του Daniel.

Αυτό γνωστοποίησε με δηλώσεις του, τη Δευτέρα (8 Ιουλίου), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

«Αύριο (δηλαδή Τρίτη) θα γίνει διοικητικό συμβούλιο που θα οριστικοποιηθεί και το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν λόγω του Daniel. Και αμέσως μετά θα αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων. Εκτιμώ όμως ότι υπάρχει μια «θετική» διόρθωση σε μια προσπάθεια να είναι δίκαιες οι αποζημιώσεις που θα πάρουν οι αγρότες της περιοχής. Εννοώ ότι θα πάρουν αποζημιώσεις σε αυτό το ύψος που πραγματικά θα τους δίνει τη δυνατότητα να αισθανθούν ότι η ελληνική πολιτεία είναι δίπλα τους. Ότι καταβάλλονται αποζημιώσεις με βάση την αξία του προϊόντος, με βάση το ασφαλιστικό ύψος του ΕΛΓΑ», ανέφερε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έχει δηλώσει κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό ΑΑΤ ότι καθορίσθηκε το χρονοδιάγραμμα τόσο για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού όσο και για την τήρηση των υποχρεώσεών του. Όπως ανέφερε τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί θα τηρηθούν.

Οι παραγωγοί αναμένουν τώρα τις πληρωμές.

01/07/2024 04:16 μμ

Bασικό πρόταγμα όλων μας πρέπει να είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και οι ανάγκες τους, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, απευθυνόμενος σε υπηρεσιακούς παράγοντες και στους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΕΛΓΑ, τον οποίο επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας (1/7), στο πλαίσιο των επαφών του με εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δει τη ζωή τους να ανατρέπεται μέσα σε λίγα λεπτά. Γνώμονας της δικής μας πολιτικής πρέπει να είναι πώς θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους», τόνισε ο κ. Τσιάρας, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα αντιμετώπισης των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο Daniel, που έπληξαν τον Σεπτέμβριο τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας ή καταστροφών από πυρκαγιές.

Ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε τον ΕΛΓΑ συνοδευόμενος από τον Γ. Γρ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο.

Μετά από ενημέρωση που έγινε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο υπουργός δήλωσε:

Η εξόφληση των αποζημιώσεων από τον Daniel θα γίνει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Θα ακολουθήσει η εξόφληση αποζημιώσεων για ζημιές που έγιναν το 2023

Από σήμερα ο ΕΛΓΑ ενισχύεται με 110 συμβασιούχους προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να επιταχυνθεί το έργο του.

Μάλιστα σε ξεχωριστές συναντήσεις με υπηρεσιακούς και εκπροσώπους των εργαζομένων, ο κ. Τσιάρας δεσμεύθηκε ότι η ενίσχυση του Οργανισμού με προσωπικό αποτελεί πρώτη προτεραιότητά του.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, σημείωσε ότι στη συνάντηση καθορίσθηκε το χρονοδιάγραμμα τόσο για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού όσο και για την τήρηση των υποχρεώσεών του. Όπως είπε, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί θα τηρηθούν.

Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρός του επισήμανε ότι θα δικαιωθούν οι προσδοκίες των παραγωγών, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οικονομικές συγκυρίες και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν».

Ξεκινά η ψηφιοποίηση

Σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι με τη λήξη των δικαστικών εκκρεμοτήτων θα υπάρχει η δυνατότητα έως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα των άμεσων εκτιμήσεων «στο χωράφι» από τους εκτιμητές του Οργανισμού, με συνυπολογισμό γεωχωρικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, μέσα στην πενταετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει τον Οργανισμό με 700 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν καταβληθεί προς τους αγρότες αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 1,350 δις και μέσω Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ) επί πλέον 120 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν στον υπουργό το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Οργανισμού, των μετακινήσεων που, όπως σημείωσαν για τον ΕΛΓΑ αποτελούν κανόνα και όχι εξαίρεση, την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Οι δηλώσεις

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τους συνεργάτες του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε:

«Βρίσκομαι σήμερα στον ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο των ενημερώσεων από τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Είχα τη δυνατότητα, στη συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Λυκουρέντζο και τους επιτελείς, να ενημερωθώ για τα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό.

Η αλήθεια είναι ότι στο τελευταίο χρονικό διάστημα ο ΕΛΓΑ έχει επωμισθεί ένα πολύ μεγάλο βάρος υποχρεώσεων, μιας και η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τεράστιες συνέπειες στον παραγωγικό κόσμο της χώρας και στον πρωτογενή τομέα. Ο ρόλος του ΕΛΓΑ είναι πάντα σημαντικός - να ενισχύει, να ανακουφίζει και, βεβαίως, να δίνει τη δυνατότητα της συνέχειας σε μια πραγματικά δύσκολή προσπάθεια που κάνει όλος ο παραγωγικός κόσμος της χώρας - και επιβεβαιώνεται κάθε στιγμή και με κάθε τρόπο.

Ενημερώθηκα πως οι αποζημιώσεις που αφορούν στον Daniel θα καταβληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, από σήμερα ο ΕΛΓΑ ενισχύεται με 110 νέους συμβασιούχους οι οποίοι θα τον ενισχύουν και θα τον βοηθήσουν να επιτελέσει το έργο του.

Τέλος, σύντομα, θα καταβληθεί και το υπόλοιπο των αποζημιώσεων για το 2023, δίνοντας ουσιαστικά μια ολοκληρωμένη απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα που είχαν δημιουργήσει ερωτήματα στον αγροτικό - παραγωγικό κόσμο της χώρας.

Ο ΕΛΓΑ είναι εδώ. Ανανεώνεται. Εκσυγχρονίζεται. Σύντομα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος νόμος πλαίσιο που αφορά στην ίδια τη λειτουργία του Οργανισμού και στο επόμενο χρονικό διάστημα, με ΚΥΑ, θα μπορέσουν να γίνουν συγκεκριμένα όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και τα οποία δίνουν λύσεις σε πολλά σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον της για τον πρωτογενή τομέα. Είμαστε εδώ για να δίνουμε το «παρών» και κυρίως για να επιβεβαιώνουμε ότι ο κόσμος του μόχθου, ο κόσμος της παραγωγής, είναι πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα του Πρωθυπουργού. Αυτή είναι η πραγματική στόχευση όλων των προσπαθειών το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτι που επιβεβαιώνεται, το βλέπουν οι αγρότες μας, το βλέπουν οι παραγωγοί μας, μέσα από τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ΕΛΓΑ».

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δήλωσε:

«Υποδεχθήκαμε τον υπουργό Κώστα Τσιάρα και τον Γ.Γρ. Γιώργο Στρατάκο σε μια ουσιαστική συνάντηση- συνεργασία, για να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων τόσο ως προς τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ όσο και ως προς τις υποχρεώσεις του τις οποίες ήδη ο κ. Υπουργός ανέφερε. Δηλαδή, την εξόφληση των αποζημιώσεων μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις ζημίες τις οποίες προκάλεσαν στη Θεσσαλία, την εξόφληση των υπολοίπων υποχρεώσεων ως προς τις ζημίες του έτους 2023 αλλά και τον προγραμματισμό μας για τα επόμενα βήματα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του Οργανισμού.

Το χρονοδιάγραμμα από τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ θα τηρηθεί. Και είναι σημαντική η στήριξη που μας παρέχει ο κ. Υπουργός, όπως μας διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας, για να επιτύχουμε, έναν νέο Οργανισμό ο οποίος θα δικαιώνει τις προσδοκίες των παραγωγών, λαμβανομένων υπ’ όψιν των οικονομικών συγκυριών και των οικονομικών δεσμεύσεων οι οποίες υπάρχουν.

Τέλος, η συνεργασία της Διοίκησης του ΕΛΓΑ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν αποδώσει: 1,350 δις ευρώ αποζημιώσεις, σύμφωνα με τον Κανονισμό, 120 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και της Κρατικής Αρωγής και όλα αυτά χάριν της γενναίας συνδρομής της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία μεταφράζεται σε 700 εκατ. ευρώ ενίσχυσης του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορεί να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να δικαιώνει τους παραγωγούς, οι οποίοι επενδύουν τις ελπίδες τους ασφαλιζόμενοι στον Οργανισμό».

28/06/2024 09:15 πμ

Τέλος Ιουνίου θα εξοφληθούν πορίσματα Ντάνιελ, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Τη Δευτέρα (1/7) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας θα επισκεφτεί τον ΕΛΓΑ και θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις για την πληρωμή των αποζημιώσεων.

Θα είναι μια σημαντική πληρωμή αυτή που θα γίνει τέλος του μήνα, που θα αγγίξει το 70% των πορισμάτων ζημιάς, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Όσον αφορά το νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ έχουν ενσωματωθεί οι σχετικές διατάξεις για να βγει ο νόμος πλαίσιο που θα συμπεριλαμβάνει τα εξής:

  • το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς
  • τους νέους κινδύνους - νέες καλύψεις ζημιών

Στην συνέχεια και μετά το νόμο θα εκδοθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) οι δύο Κανονισμοί της ασφάλισης φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου.

Στο μεταξύ οι πρόσφατες πυρκαγιές έπληξαν περίπου 9.500 στρέμματα που κάηκαν με ελαιοκαλλιέργειες σε Ηλεία και Αχαΐα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, όταν οριοθετηθούν οι περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές στην συνέχεια γίνεται η πληρωμή των προκαταβολών στις αποζημιώσεις.

Με το νέο Κανονισμό Ασφάλισης είναι προς συζήτηση και το φυτικό κεφάλαιο να ενταχθεί στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ.

Μετά τα πορίσματα Ντάνιελ έρχονται και πληρωμές αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, για ζημιές του 2023.

Η εξόφληση των πορισμάτων Ντάνιελ θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

21/06/2024 11:14 πμ

Ο καύσωνας της προηγούμενης εβδομάδας με το θερμόμετρο να φτάνει έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης έφερε πολλές ζημιές στα αμπέλια.

Ήδη έχει ανοίξει το σύστημα του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών από τους αμπελοκαλλιεργητές.

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας έγινε σύσκεψη με τον τοπικό διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκο Δασκαλάκη, στην οποία συμμετείχαν, αμπελουργοί, εξαγωγείς καθώς και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας, αρμόδιος για θέματα ποιότητας ζωής της υπαίθρου, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Κατά σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη να αποζημιωθούν πραγματικά οι αμπελουργοί, που πληρώνουν σημαντικά ποσά για ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ που φθάνουν έως και 100 ευρώ το στρέμμα.

Δήλωσαν μάλιστα αγανακτισμένοι οι παραγωγοί καθώς τον περασμένο Οκτώβριο, μέσω του προγράμματος Daniel, είχαν ενταχθεί και αποζημιώθηκαν όλες οι καλλιέργειες – εκτός της Κρήτης – για ζημιές από παρόμοια καιρικά φαινόμενα αλλά και από τον περονόσπορο.

Ο αμπελουργός και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το σύστημα άνοιξε και οι παραγωγοί δηλώνουν την ζημιά στα αμπέλια τους. Εκτός από τις ζημιές λόγω του καύσωνα τα σταφύλια - επιτραπέζια και οινοποιήσιμα - έχουν σταφιδιάσει.

Μετά τις δηλώσεις ζημιάς θα πρέπει ο τοπικός ΕΛΓΑ να κάνει προσλήψεις εποχικών γεωπόνων για να κάνουν τις εκτιμήσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Από την πλευρά τους οι αμπελουργοί θα πρέπει να προσέξουν να τοποθετήσουν τους μάρτυρες γιατι αλλιώς δεν θα γίνουν εκτιμήσεις.

Πάντως αυτό που παρατηρείται στην ύπαιθρο είναι αρκετοί αμπελώνες να εγκαταλείπονται από τους παραγωγούς καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα συντήρησής τους».

20/06/2024 04:23 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών από τις περιοχές της Κρήτης.

Φέτος είχαμε μια πρωίμηση της καλλιέργειας κατά 25 ημέρες σε σχέση με τις άλλες χρονιές.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Γιαννιδάκης, παραγωγός και ιδιοκτήτης της MinoanFruit, «οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στο νησί όλο το προηγούμενο διάστημα έφεραν πρωιμότητα αλλά και μειωμένες αποδόσεις.

Έτσι ξεκίνησε εδώ και δύο ημέρες η συγκομιδή για την πρώιμη ποικιλία Prime και από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει ο τρύγος για τα Star Light.

Από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν τα Σουπέριορ (Superior seedless) και θα ακολουθήσουν τα Ralli.

Τα συγκεκριμένα σταφύλια πηγαίνουν κυρίως στην εγχώρια αγορά. Η σουλτανίνα που θα ακολολουθήσει πάει και για εξαγωγή.

Το σταφύλι είναι καλοκαιρινό φρούτο και εκτιμώ ότι θα έχει καλή ζήτηση. Βέβαια αυτή την εποχή έχει να ανταγωνιστεί και τα άλλα φρούτα, όπως κεράσια, ροδάκινα, καρπούζια και πεπόνια.

Πάντως δεν νομίζω ότι φέτος θα υπάρξει πρόβλημα με την απορρόφηση του προϊόντος μιας και φέτος η παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών είναι μειωμένη, κατά 50%, σε σχέση με πέρυσι.

Επειδή τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μια μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας πολλοί αμπελουργοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Και φέτος πάντως παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατών στα χωράφια και στα τυποποιητήρια. Όλοι οι ξένοι πάνε στην εστίαση και στον τουρισμό».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) και πρόεδρος της μικρής ΕΘΕΑΣ Κ. Μύρων Χιλετζάκης, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος δεν είχαμε κρύο χειμώνα και επίσης οι καύσωνες ταλαιπώρησαν τα αμπέλια.

Έχουμε μια μεγάλη πρωιμότητα αλλά και μείωση της παραγωγής. Οι μικρές ποσότητες πρώιμων επιτραπέζιων ποικιλιών θα πάνε στην εγχώρια αγορα. Δεν συμφέρει τους εξαγωγείς να ανοίξουν τα τυποποιητήρια για τόσο μειωμένες ποσότητες.

Εκτιμώ ότι όταν ξεκινήσει ο τρύγος στην Σουλτανίνα - γύρω στις αρχές Αυγούστου με τα μέχρι στιγμής δεδομένα - τότε θα ξεκινήσουν και οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών.

Οι τιμές που ξεκίνησαν τα Prime φέτος είναι στα 1,40 ευρώ το κιλό. Πάντως, λόγω της θέσης μου στην ΕΘΕΑΣ, έχω μια πανελλαδική εικόνα της παραγωγής και θέλω να επισημάνω ότι η φετινή χρονιά είναι πολύ δύσκολη για τους αμπελουργούς όλης της χώρας.

Τα πράγματα είναι οριακά για τον κλάδο επιτραπέζιων αλλά και οινοποιήσιμων σταφυλιών. Αν με τα τόσα προβλήματα που έχουν φέτος οι αμπελουργοί δεν δούμε «άλμα» προς τα πάνω των τιμών παραγωγού τότε πάμε για μεγάλη εγκατάλειψη του ελληνικού αμπελώνα».

19/06/2024 01:44 μμ

Πολλές ζημιές είχαμε στο Βόρειο Έβρο και την Καβάλα (κάμπο Νέστου), από έντονη χαλαζόπτωση και σφοδρή ανεμοθύελλα αντίστοιχα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έγιναν την Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024, με σημαντικές ζημιές στην παραγωγή αροτραίων και δενδρώδων καλλιεργειών.

Για το θέμα η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΕΛΓΑ, κατόπιν επικοινωνίας με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μέλη της στις συγκεκριμένες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:

Α. Στην περιοχή του βόρειου Έβρου:
Καλλιέργεια σιτηρών: Έχουν χτυπηθεί τα στάχια, τα οποία ήταν έτοιμα για συγκομιδή και έχει σκορπίσει ο σπόρος στο χώμα.
Καλλιέργεια βαμβακιού: Έχει σπάσει η κορυφή των φυτών και έχουν κοπεί και τα φύλλα, με αποτέλεσμα, να έχει μείνει μόνο ο βλαστός.
Καλλιέργεια καλαμποκιού και ηλίανθου: Έχουν σκιστεί τα φύλλα.
Καλλιέργεια κρεμμυδιού και κολοκύθας: Έχουν σπάσει φύλλα, καθώς και ολόκληρα κομμάτια βλαστών.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα την περιοχή και το ποσοστό ζημιάς μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια μόνο με επιτόπια επίσκεψη στα αγροτεμάχια.

Β. Στην περιοχή της Καβάλας:
Έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη ζημιά στον κάμπο του Νέστου.
Οι ζημιές αφορούν οπωροφόρα δέντρα, κυρίως ακτινίδια, καθώς και κάποιες αροτραίες καλλιέργειες.
Η σφοδρότητα των ανέμων ήταν πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα, να χτυπηθούν τα φρούτα των ακτινιδίων μεταξύ τους και να προκληθούν σε αυτά εγκαύματα και σημάδια, καθιστώντας τα προϊόντα μη εμπορεύσιμα.
Επιπλέον, η ως άνω ανεμοθύελλα οδήγησε και στο σπάσιμο αρκετών κλαδιών.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς είναι αυτό που δεν φαίνεται. Τα ακτινίδια ήταν στο στάδιο της κυτταροδιαίρεσης (μεγαλώματος) και η ανεμοθύελλα τα στρέσαρε πολύ. Κατά συνέπεια, τα φρούτα είναι μικρότερα και οι παραγωγοί αναγκάζονται να υποστούν απώλειες, τόσο σε κιλά, όσο και σε ποιότητα.

18/06/2024 11:23 πμ

Σοβαρές ζημιές στο βόρειο Έβρο είχαμε από την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε, στις 14 Ιουνίου, περιοχές του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «η ζημιά είναι ανάλογα την περιοχή που επλήγηκε από το χαλάζι. Χτυπήθηκαν 20 χωριά και υπολογίσαμε με τον ΕΛΓΑ πως είναι περίπου 100.000 στρέμματα τα οποία έχουν πληγεί. Από την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις ζημιάς. Οι αγρότες θα πρέπει να αφήσουν στα σιτηρά τους «μάρτυρες» ένα μέτρο σε όλη την περίμετρο του αγροτεμαχίου».

Με αφορμή την πρόσφατη χαλαζόπτωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ν. Βύσσας, Τριγώνου και Ορεστιάδας, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση εξηγώντας τη δύσκολη χρονιά που διανύουν οι αγρότες της περιοχής. Όπως εξηγούν, η αρχή έγινε με την παρατεταμένη ανομβρία την άνοιξη, με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της σποράς του βαμβακιού και συνεχίζεται με την καταστροφική χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Βορείου Έβρου και είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή πολλών καλλιεργειών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε μια δύσκολη καλλιεργητική χρονιά εξελίσσεται αυτή που διανύουμε. Η αρχή έγινε με την παρατεταμένη ανομβρία την άνοιξη, με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της σποράς του βαμβακιού, και συνεχίζεται με την καταστροφική χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Βορείου Έβρου και είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή πολλών καλλιεργειών.

Είναι αυτονόητο πως πρέπει να βγει άμεσα αναγγελία από τον ΕΛΓΑ ώστε να δηλωθούν και να αποζημιωθούν οι αγρότες της περιοχής.

Σε όλα αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα χρόνια προβλήματα με το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ και τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις.

Ενώ στην περιοχή μας συνεχίζει να προβληματίζει η μη υπογραφή σύμβασης με τη Βουλγαρία για το νερό του ποταμού Άρδα, που είναι απαραίτητο για την απρόσκοπτη συνέχιση της άρδευσης.

Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις μας δικαιώνουν και η ενημέρωση που έχουμε είναι πως η πλευρά της Βουλγαρίας δεσμεύεται μόνο για μέχρι τη λήξη της υπάρχουσας σύμβασης (9 Ιουλίου 2024).

Επίσης δε μας προκάλεσε καμία εντύπωση η επιτήρηση που μπήκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΕ καθώς οι αδιαφανείς διαδικασίες και η προβληματική λειτουργία του ήταν κάτι που το επισημάναμε όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι τα τελευταία χρόνια.

Αλλά δε θα περιμέναμε στη νέα πρόσκληση για το επερχόμενο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να υποχρεούνται να συνάψουν σύμβαση με εταιρείες πιστοποίησης προτού να γνωρίζουν αν θα ενταχθούν.

Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κλείνει το μάτι στους παρόχους υπηρεσιών εξασφαλίζοντας τους πλήθος «πελατών» με αυτήν την φωτογραφική διάταξη, χωρίς να υπολογίζει το κόστος για τους αγρότες.

Τέλος το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με την κλήση δεκάδων αγροτών απ΄ όλη την Ελλάδα – και από την περιοχή μας- σε απολογία για την περίοδο των κινητοποιήσεων δε μας κάμπτει. Γνωρίζουμε ότι έχουμε το δίκαιο και την κοινωνία με το μέρος μας. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειες μας και την περιοχή.

Υ.Γ. Τα πρόσωπα δεν έχουν καμία σημασία όταν η πολιτική της απαξίωσης παραμένει ίδια…

17/06/2024 10:31 πμ

Έρχεται εξόφληση των αποζημιώσεων έως τις 30/6/2024 πό τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023 και θα δοθούν στο 100% της αξίας των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί βάσει των πορισμάτων, χωρίς περικοπές ή μειώσεις.

«Στη ζώνη του Δέλτα του Πηνειού που καλλιεργείται το ακτινίδιο οι παραγωγοί αναμένουν με ανυπομονησία την εξόφληση των αποζημιώσεων, αλλά και τον καθορισμό της στρεμματικής αποζημίωσης για το κατεστραμμένο φυτικό κεφάλαιο. Για κάθε αγρότη που δεν εσόδεψε πέρυσι λόγω της πλημμύρας και ταυτόχρονα ζημιώθηκε σε φυτικό κεφάλαιο και υποδομή, οι γρήγορες αποζημιώσεις είναι επιβεβλημένες για την επιβίωσή του.

Επομένως, μαζί με τις αποζημιώσεις για την απωλεσθείσα παραγωγή που θα δοθούν στις 30 Ιουνίου, θα πρέπει να συνυπάρχουν και εντατικές ενέργειες για την διεκπεραίωση εκτιμήσεων και διαδικασιών για αποζημιώσεις και για το φυτικό κεφάλαιο, ξεκινώντας άμεσα από την ανακοίνωση της στρεμματικής ενίσχυσης για το ακτινίδιο, η οποία εκκρεμεί και οι παραγωγοί την ζητούν εναγωνίως».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση που έλαβε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη σε ερώτησή του για τις αποζημιώσεις σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο στις ζημιωθείσες από τις πλημμύρες καλλιέργειες ακτινιδίου στο Δέλτα του Πηνειού.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτεία, μέσω του ΕΛΓΑ, εφάρμοσε ad hoc πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ύψους 260 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την αποζημίωση γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023. Μεταξύ αυτών και οι εκμεταλλεύσεις των πληγεισών περιοχών της ΠΕ Λάρισας.

Σκοπός του ad hoc προγράμματος η αμεσότερη και πληρέστερη κάλυψη των ζημιωθέντων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Με την υπ’ αριθ. 1494/341065 (ΦΕΚ 6367 Β’/ 06.11.23) ΚΥΑ καθορίζονται οι διαδικασίες και το ύψος αποζημιώσεων του εν λόγω προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά το πέρας της υποβολής δηλώσεων ζημιάς, κατέστη άμεσα δυνατή η χορήγηση προκαταβολής».

Όπως σημειώνει ο κ. Σταμενίτης «ειδικά για τις καλλιέργειες ακτινιδίου, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη χορηγήσει ενισχύσεις ύψους περίπου 450.000 ευρώ για 1.200 στρέμματα καλλιέργειας».

Μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι «η εξόφληση των αποζημιώσεων θα λάβει χώρα ως τις 30.06.2024, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί», και «θα δοθούν στο 100% της αξίας των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί βάσει των πορισμάτων, χωρίς περικοπές ή μειώσεις».

13/06/2024 01:29 μμ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τα μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές, κατά το έτος 2022.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι ο ΕΛΓΑ αναλαμβάνει να κάνει τις πληρωμές για τις ζημιές από πυρκαγιές, κατά το έτος 2022 και αφορούν περιοχές που δεν έχουν ενταχθεί ή που έχουν εν μέρει ενταχθεί στις διατάξεις του ν. 4797/2021.

Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου οι παραγωγοί να οριστικοποιήσουν τις υποβληθείσες δηλώσεις καθώς και να τους δοθεί το δικαίωμα υποβολής δήλωσης για ζημιά που έχουν υποστεί στο φυτικό κεφάλαιο των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων, για ζημιές από πυρκαγιές που δεν έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του ν. 4797/2021.

Οι ενισχύσεις χορηγούνται εφόσον έχει καεί μία ενιαία έκταση μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων και ειδικά για τη νησιωτική χώρα, μεγαλύτερη των 300 στρεμμάτων. Στη νησιωτική χώρα δεν περιλαμβάνονται η νήσος Κρήτη και η Εύβοια.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)