Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αστάθεια στην παραγωγή φακής με μειωμένες αποδόσεις και περιορισμένες εκτάσεις

23/06/2021 01:35 μμ
Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η συλλογή της φακής σε πολλές περιοχές της χώρας και όπως όλα δείχνουν υπάρχει αισθητή μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις.

Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η συλλογή της φακής σε πολλές περιοχές της χώρας και όπως όλα δείχνουν υπάρχει αισθητή μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια λόγω των μειωμένων τιμών και των άστατων καιρικών συνθηκών που τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του συγκομιζόμενου προϊόντος.

Ο Δρ. Βλαχοστέργιος Δημήτρης, ερευνητής από το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας μας δίνει πληροφορίες για την καλλιέργεια της φακής και κυρίως για την πορεία της καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα τη φετινή χρονιά. «Οι επικρατέστερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι ελληνικές και έχουν δημιουργηθεί στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα είναι οι ποικιλίες: Σάμος, Δήμητρα, Θεσσαλία, Αθηνά και Ελπίδα, που είναι νέα ποικιλία. «Η επιλογή της σωστής ποικιλίας, αναφέρει ο κ. Βλαχοστέργιος, αποτελεί τον πρώτο και βασικότερο παράγοντα για την εξασφάλιση καλής παραγωγής και κυρίως προϊόντος υψηλής ποιότητας». «Η καλλιέργεια της φακής έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα. Είναι ξηρική καλλιέργεια και έχει ευρεία ζώνη προσαρμοστικότητας εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών και ανήκει στα είδη τα οποία προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορα συστήματα αμειψισποράς. Μέσω του μοναδικού μηχανισμού της αζωτοδέσμευσης, εκτός του ότι αξιοποιεί το ατμοσφαιρικό άζωτο προς όφελος της, αφήνει στο χωράφι υπολειμματικό άζωτο και για την επόμενη καλλιέργεια συμβάλλοντας έμμεσα στην εξοικονόμηση χρημάτων, την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και την μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος». «Ακόμη, η θρεπτική αξία της φακής είναι μεγάλη και διεθνώς αναγνωρισμένη. Οφείλεται στα ιδιαίτερα συστατικά που περιέχει ο σπόρος όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (23-28%), σύνθετους υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης (55-60%), φυτικές ίνες, χαμηλά λιπαρά (2%), φολικό οξύ, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β».

«Ωστόσο, την φετινή  χρόνια παρατηρήθηκε μειωμένη παραγωγή, γεγονός που οφείλεται αφενός στις όψιμες παγωνιές και αφετέρου στις βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο της συγκομιδής, δηλαδή περίπου από τα τέλη Μαΐου και εξής, με αποτέλεσμα απώλεια παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας της φακής».

«Τα σημαντικότερα προβλήματα που επηρέασαν την επέκταση της καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια είναι οι χαμηλότερες τιμές παραγωγού και η έλλειψη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση κάποιων μυκητολογικών ασθενειών και πλατύφυλλων ζιζανίων που εμφανίζονται μετά το φύτρωμα. Έτσι η καταπολέμηση των πλατύφυλλων ζιζανίων γίνεται είτε με εργατικά με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος, είτε όσοι παραγωγοί αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουν υφίστανται την μείωση στην απόδοση. Τέλος, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις προτιμώνται χωράφια καθαρά από πλατύφυλλα, όπως χωράφια που προηγουμένως έχουν καλλιεργηθεί καλαμπόκια ή βαμβάκια», καταλήγει.

Ο κ. Μακρυγιάννης Θανάσης είναι έμπειρος παραγωγός με καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής φακής στο Βουζί Δομοκού. Όπως μας εξηγεί μόλις έχει ολοκληρωθεί το αλώνισμα της φακής και η φετινή χρονιά παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είναι μέτρια από άποψη παραγωγής, με μέσο όρο στρεμματικής απόδοσης 100 kg/ στρέμμα. Δύο είναι οι επικρατέστερες ποικιλίες στην περιοχή του Δομοκού, οι μεσόσπερμες Σάμου και οι μεγαλόσπερμες Θεσσαλίας οι οποίες συγκομίζονται ταυτόχρονα. «Εμείς έχουμε ξεκινήσει από 5 Ιουνίου το αλώνισμα το οποίο κρατάει μέχρι 12 Ιουνίου και στον Θεσσαλικό κάμπο ξεκίνησαν πριν από 15 ημέρες. Η έκταση των στρεμμάτων είναι πολύ μειωμένη στην περιοχή του Δομοκού. Τα προηγούμενα έτη καλλιεργούνταν 3.000 στρέμματα με όσπρια και φέτος καλλιεργήθηκαν μόλις 1.000. Πολλά στρέμματα έχουν αντικατασταθεί με ελαιοκράμβη ή αλλά χειμερινά σιτηρά. Ο λόγος είναι φυσικά οι τιμές. Στον κάμπο της Θεσσαλίας η τιμή παραγωγού είναι 65 λεπτά/κιλό ενώ οι φακές Βουζίου πωλούνται 1,90 ευρώ/κιλό χοντρική και 3 ευρώ/κιλό λιανική».

Ο κ. Σαπουνάς Αστέριος γεωπόνος και γενικός διευθυντής του ΑΣ Θεστό στα Φαρσαλα μας αναφέρει ότι η συγκομιδή της φακής στην περιοχή ολοκληρώθηκε πριν δέκα ημέρες και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη ωστόσο η ποιότητα είναι εξαιρετική. Επίσης, πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν επιλέξει άλλες χειμερινές ξηρικές καλλιέργειες όπως σιτάρι, κριθάρι και βρώμη. Οι αποδόσεις είναι χαμηλές, λιγότερο από 100 kg/στρέμμα και όπως και πέρσι οι τιμές είναι ικανοποιητικές. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Σαπουνάς είμαστε εισαγωγική χώρα για την κάλυψη των αναγκών σε όσπρια, γεγονός που επηρεάζει και τις τιμές της εγχώριας παραγωγής.

Ο κ. Κανάκης γεωπόνος στον ΑΣ ΘΕΣγη στη Λάρισα μας ενημερώνει ότι φέτος στον συνεταιρισμό τα στρέμματα φακής είναι ελάχιστα. Πολλοί παραγωγοί που κάνουν αμειψισπορά έχουν αντικαταστήσει τα χωράφια τους με σιτηρά ενώ άλλοι έχουν καλλιεργήσει ρεβίθια. Οι συγκομιδές έχουν ολοκληρωθεί πριν λίγο καιρό και οι παραγόμενες ποσότητες είναι γύρω στα 100 με 150 kg/στρέμμα. Όπως αναφέρει τα εισαγόμενα προϊόντα προέρχονται κυρίως από τον Καναδά και η τιμή τους είναι πολύ χαμηλότερη συγκριτικά με την ελληνική φακή. Η τιμή όπως και πέρσι είναι αρκετά ικανοποιητική και ανέρχεται γύρω στα 80 λεπτά.

Τέλος, στο ορεινό χωριό Γκούρα στην Κορινθία ο κ. Αποστόλης Καπέλλος είναι παραγωγός οσπρίων. Η συγκομιδή της φακής στην περιοχή ξεκινάει τέλη Ιουλίου και η παραγωγή προβλέπεται να είναι αρκετά μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών.

Βασιλική Χατζηιερεμία
Σχετικά άρθρα
21/07/2021 04:11 μμ

Η έντονη ζήτηση από νησιωτικές περιοχές και ιδίως την Κρήτη, σε συνδυασμό με τα περιορισμένες διαθεσιμότητες φέτος, ανεβάζουν το προϊόν.

Η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι ειδήσεις για αυξήσεις τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα τη νέα χρονιά μέσω συμφωνιών, δίνουν επιπλέον ώθηση στις τιμές παραγωγού.

Είναι ενδεικτικό πως στον κάμπο της Βοιωτίας που τροφοφοτεί με μηδικές λόγω τοποθεσίας, την Πελοπόννησο, την Κρήτη κι άλλες, μεγάλες ζώνες κτηνοτροφίας, ενώ το δεύτερο χέρι δεν πέρασε τα 18-19 λεπτά στο χωράφι το κιλό, το τρίτο χέρι που βγαίνει αυτές τις ημέρες, έπιασε ήδη τα 21 λεπτά το κιλό.

Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Βάγκος από τη Λιβαδειά, η ζήτηση έχει ανέλθει για το προϊόν σε πολύ υψηλά επίπεδα κι ως εκ τούτου, υπάρχουν μονάδες που είναι διατεθειμένες να δώσουν αυτά τα χρήματα.

Η τιμή των 21 λεπτών το κιλό στο χωράφι επικρατεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και στην Αιτωλοακαρνανία, περιοχή - βαρόμετρο για τις τιμές των γεωργικών, αλλά και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Τελευταία νέα
15/07/2021 05:05 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φασολοπαραγωγοί της Δυτικής Μακεδονίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος», τα φασόλια επλήγησαν στο στάδιο της ανθοφορίας του φυτού από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα προκαλεί πτώση των ανθών. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε ακαρπία των φυτών.

Τα προβλήματα εντοπίζονται περισσότερο στην Π.Ε. Φλώρινας και Καστοριάς, περιοχές με μεγάλο αριθμό φασολοπαραγωγών. Υπάρχει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ που λέει ότι για να καταβληθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς θα πρέπει να έχουμε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και παρατεταμένα για κάποιες ημέρες. Στην περιοχή μας που έχει μεγάλο υψόμετρο δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Σε μια κανονική χρονιά έχουμε στρεμματικές αποδόσεις 350 κιλά / στρέμμα. Τώρα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ο Αύγουστος. Αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες τότε θα μιλάμε για πολύ μεγάλη ζημιά. Η ιδανική για την εποχή θερμοκρασία είναι από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό που ζητάμε είναι να καταβληθούν ενισχύσεις de minimis στους παραγωγούς φασολιών της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι τιμές που πουλά ο συνεταιρισμός τα φασόλια είναι σταθερές εδώ και αρκετό καιρό και κυμαίνονται στα 3 ευρώ το κιλό. Το κόστος παραγωγής είναι στα 2 έως 2,20 ευρώ το κιλό. Στη λιανική αγορά βρίσκεις τα φασόλια Πρεσπών στα 6 έως 7 ευρώ το κιλό.   
 

12/07/2021 12:01 μμ

Έντονη ζήτηση για το προϊόν, περιορισμένες αποδόσεις και μειωμένες δυνατότητες για αποθήκευση.

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση για μηδική στην χώρα μας, με αποτέλεσμα οι τιμές στο χωράφι, σε ορισμένες περιοχές, να έχουν ανέλθει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, φέρνοντας σε οικονομικό αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους. Ευνοημένοι θα είναι το χειμώνα, όσοι προνοούν, έχοντας τις σχετικές υποδομές ή νοικιάζοντάς αυτές, για αποθήκευση του προϊόντος.

Ο Αποστόλης Εκίζογλου καλλιεργεί 280 στρέμματα φέτος με μηδική, στο Νέο Ικόνιο Καρδίτσας. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «υπάρχει τρομερή ζήτηση για μηδική. Σε λίγες ημέρες θα κόψουμε το τρίτο χέρι. Οι τιμές παίζουν στα 19 λεπτά το κιλό και υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές περιοχές της χώρας. Εμείς πουλάμε σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, αλλά όχι μόνον. Φέτος το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο, που σε αντίθεση με άλλες χρονιές, δεν αποθηκεύεται πολύ προϊόν. Το δεύτερο χέρι έφυγε στην τιμή των 17 λεπτών το κιλό, όταν πέρσι είχε 14 λεπτά. Δεν ξέρω, αν συνεχιστεί η άνοδος, όπως φαίνεται, πώς θα μπορούν να ανταποκριθούν το χειμώνα οι μονάδες. Σίγουρα οι αυξημένες τιμές στο γάλα, έχουν επιδράσει στην αγορά».

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την Λιβαδειά δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως: «είμαστε στο τρίτο χέρι και οι τιμές για την πολύ ποιοτική μηδική κυμαίνονται στα 19 λεπτά το κιλό. Τα πιο κατώτερα ποιοτικά πιάνουν τα 18 λεπτά. Ζήτηση υπάρχει, αλλά υπάρχει και πρόβλημα με τα ποτίσματα στη Κωπαΐδα. Έχει σχεδόν τρεις μήνες να βρέξει κι εδώ στην περιοχή χρειάζονται έργα αρδευτικά».

Ο Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός και έμπορος μηδικής από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι: «σαφώς και η ζήτηση για το προϊόν παραμένει ανεβασμένη. Στην περιοχή μας, αλλά και στις γειτονικές Σέρρες, οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν κόψει το δεύτερο χέρι και πάμε για το τρίτο. Οι ποιότητες είναι πολύ καλές, οι δε τιμές στα 17-19 λεπτά το κιλό».

Τέλος, ο κ. Θύμιος Μακρής, παραγωγός μηδικής από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι: «στην περιοχή μας κόβεται τώρα το τρίτο ή το τέταρτο χέρι, ανάλογα την περίπτωση. Η ζήτηση είναι πολύ ικανοποιητική, αλλά όσο προχωράμε οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες λόγω της παρατεταμένης περιόδου με υψηλές θερμοκρασίες. Οι τιμές στο χωράφι είναι πολύ υψηλές, φθάνοντας και τα 20-21 λεπτά το κιλό».

25/05/2021 02:16 μμ

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση τόσο για το τριφύλλι, όσο και για τις σανοβρώμες, κάτι που φέρνει χαμόγελα στους αγρότες, αλλά προβληματισμό στους κτηνοτρόφους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της τωρινής περιόδου είναι η σπουδή μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων από Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες κ.λπ. να εφοδιαστούν για το χειμώνα νωρίς, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τόσες αποθήκες γεμάτες με προϊόν, όσες πέρσι και τρίτον, το γεγονός ότι πολλές εκτάσεις παραγωγικές ιδίως στην Θεσσαλία βγήκαν εκτός παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων (Ιανός, Μήδεια κ.λπ.).

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, έμπειρος παραγωγός που δραστηριοποιείται στο νομό Βοιωτίας, αλλά και στην Φθιώτιδα μας λέει, πως η ζήτηση παραμένει... τρελή για τα τριφύλλια, καθώς τώρα πολλές μονάδες ανεφοδιάζουν για το χειμώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της αναμονής ακόμα και τέσσερις ημέρες στις πλάστιγγες για ζύγισμα, ενώ οι έμποροι πληρώνουν όσο-όσο. Σε σχέση με τις τιμές, συνεχίζει ο κ. Βάγκος, από τα 12 λεπτά πέρσι τέτοια περίοδο, έχουν... εκτοξευθεί φέτος στα 16 και 17 λεπτά το κιλό. Ακόμα και οι σανοβρώμες, λέει ο κ. Βάγκος που χρησιμοποιούνται ως τροφή κυρίως στην Κρήτη, έχουν πάει από τα 8 λεπτά (περσινή τιμή) στα 12 και 13 φέτος.

Ο κ. Διονύσης Οικονόμου είναι παραγωγός, μεταξύ άλλων, και τριφυλλιού από τα Καλύβια Αγρινίου. Όπως υπογράμμισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, τώρα η περιοχή είναι στο δεύτερο χέρι και οι τιμές που παίζουν στο χωράφι είναι ανεβασμένες στα 16 με 17 λεπτά το κιλό, ενώ γίνονται πολλές πράξεις και η ζήτηση είναι έντονη.

Ο Θωμάς Στεριάτος, αιγοπροβατοτρόφος από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής καθώς οι αγρότες ζητούν για τα νέα τριφύλλια έως και 18 λεπτά το κιλό. Αν τώρα, λέει ο ίδιος με νόημα, που γίνονται οι κοπές επικρατεί αυτό το κλίμα, εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί το χειμώνα, όταν τελειώσουν τα αποθέματα.

Η Μαρία Καραντάνη είναι αιγοτρόφος με έδρα στην περιοχή των Καλαβρύτων και όπως λέει στον ΑγροΤύπο, η κατάσταση δεν έχει... προηγούμενο. Σύμφωνα με την ίδια, οι αγρότες με τριφύλλια αλλά και απόθεμα καλαμποκιού, εμφανίζονται φέτος ιδιαίτερα οργανωμένοι κατά την πώληση των τροφών, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν τα προηγούμενα έτη. Η κα Γεωργίου εκτιμά πως το ράλι στην τιμή της σόγιας διεθνώς έχει επηρεάσει όλα τα ζωοτροφικά φυτά, όμως μέσα στην χώρα μας, η άνοδος της τιμής στο γάλα, πρόσφερε σε πολλούς επιχείρημα, να εκτοξεύσουν τις τιμές. Κατά συνέπεια, συνεχίζει η ίδια, ένα σακί καλαμπόκι 40 κιλών πληρώνονταν από τον κτηνοτρόφο 12 ευρώ και μέσα σε μια εβδομάδα πληρώνεται πλέον 13 ευρώ. Σύμφωνα με την κα Γεωργίου, στα τριφύλλια η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αγρότες ζητούν για το δεύτερο χέρι τριφυλλιού, που είναι καθαρό, ακόμα και 19 λεπτά το κιλό, ενώ το πρώτο είχε 17-18 λεπτά. Με αυτές τις τιμές, ο κτηνοτρόφος, πολύ απλά δεν βγαίνει, καταλήγει η κα Γεωργίου.

Τέλος, ο κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Τυρνάβου σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως το τριφύλλι περσινής εσοδείας το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό, προφανώς την περίοδο πολύ μετά την συγκομιδή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος ανομβρίας που επικρατεί σήμερα δεν έχει επίπτωση στις τιμές των ζωοτροφών, πλην όμως, οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι -όπως τυχαίνει να είναι ο ίδιος- επωμίστηκαν ένα μεγάλο κόστος όσον αφορά στην σίτιση των ζώων την περίοδο μέσα στο χειμώνα που στην περιοχή της Θεσσαλίας και ιδίως στα ορεινά επικρατούσαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και έπεσαν χιόνια.

22/04/2021 12:49 μμ

Καθυστερημένες οι σπορές και απώλεια παραγωγής στις πρώιμες ποικιλίες φασολιών, κίνδυνος μικρών αποδόσεων στη φακή και προβλήματα φυτρωτικότητας στο ρεβίθι.

Όπως δήλωσε στον ΑγρόΤυπο ο κ. Ζιμπιλίδης Ιωάννης, υπεύθυνος αγοράς προϊόντων της εταιρείας Προϊόντα γης Βοϊου, οι σπορές του φασολιού έχουν καθυστερήσει λόγω των παγετών. Η καλλιεργούμενη έκταση της εταιρείας βρίσκεται στην περιοχή του Ξινού Νερού Φλώρινας και στον Άγιο Παντελεήμονα, 
 είναι 400-500 στρέμματα καθιστού μέτριου φασολιού και οι σπορές ολοκληρώθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχει καθυστέρηση και στην ποικιλία γίγαντες η οποία στην περιοχή των Πρεσπών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Όσον αφορά την καλλιέργεια της φακής έχουμε αυξήσει τα στρέμματα καθώς φοβόμαστε ότι οι βροχές του Μαΐου θα έχουν αντίκτυπο στην παραγόμενη ποσότητα. Η καλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο της άνθισης και αναμένεται να συγκομιστεί αρχές Ιουλίου. Πέρσι η παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη αλλά η ποιότητα αρκετά καλή.

Στον συνεταιρισμό Θέστο καλλιεργούνται 1.500 στρέμματα φακής ποικιλίας Σάμου και Θεσσαλίας. Ο κ. Μαγαλιός Αχιλλέας χαρακτηριστικά αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση απώλειας παραγωγής όπως έγινε πέρσι καθώς δεν έχει βρέξει για μέρες στην περιοχή και υπάρχει περίπτωση να καούν τα ανθικά στελέχη του φυτού. Η φακή είναι ξερική ποικιλία ωστόσο κατά την περίοδο της άνθισης και της καρπόδεσης οι ανάγκες σε πότισμα είναι αυξημένες. Η συγκομιδή ξεκινάει τέλη Ιουνίου. Πέρσι είχαμε απώλεια παραγωγής σε μεγάλο ποσοστό, άλλες χρονιές παράγονται 200 κιλά ανά στρέμμα και υπήρχαν περιπτώσεις που πήραμε 120 κιλά/ στρέμμα από παραγωγούς. 
Αναφορικά με τα ρεβίθια είναι ένα από τα κύρια προϊόντα του συνεταιρισμού. Καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα και λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν προβλήματα φυτρωτικότητας και πυκνότητας πληθυσμού. Κατά την περίοδο της σποράς η οποία έγινε τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου έπεσαν μεγάλης έντασης βροχές και μαζί με το γεγονός των χαμηλών θερμοκρασιών επηρέασαν τη φυτρωτικότητα και την ταχύτητα βλάστησης των φυτών. Χρησιμοποιούμε τις μεγαλόσπερμες ποικιλίες τύπου Macarena.

Ο κ. Μάλκας Δημήτρης, πρόεδρος του ΑΣ οσπρίων Καρδίτσας - Ψυχανθός, μας μίλησε για τις επιπτώσεις που προκάλεσε ο παγετός στις καλλιέργειες της φακής και των φασολιών. Αυτήν την στιγμή  η καλλιέργεια της φακής βρίσκεται στο στάδιο της ανθοφορίας και σίγουρα θα υπάρχουν απώλειες λόγω παγετού αλλά αυτές θα φανούν μετά από 15-20 ημέρες. Στον συνεταιρισμό καλλιεργούνται 600-700 στρέμματα ποικιλίας Σάμου. Το ίδιο ισχύει και για τα πρώιμα φασόλια. Έχουν ήδη σπαρθεί από τις 20 Μαρτίου και οι ζημιές που έχουν υποστεί θα φανούν έπειτα από 15 ημέρες σε όσα έχουν απομείνει.Η ποικιλία που προτιμάται είναι η Πυργετός, η οποία είναι ξηρό καθιστό φασόλι. Θα υπάρχει μεγάλη απώλεια παραγωγής, σε πολλές περιπτώσεις καταστράφηκαν τα φυτά, καταλήγει. 

16/04/2021 01:07 μμ

Όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα συμβόλαια των παραγωγών στον αρακά.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σουλιώτη, 4.500 περίπου στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον πρόσφατο παγετό, σε Λάρισα και Φάρσαλα, ενώ εξίσου μεγάλη είναι η ζημία και στον αρακά. Όπως εξηγεί ο κ. Σουλιώτης η ζημιά εντοπίζεται σε 3.500 στρέμματα με αρακά, όπου κάηκαν οι βλαστοί και τα άνθη, λόγω του σφοδρού παγετού, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα, γιατί οι εκτάσεις καλύπτονται με συμβόλαια (αν και σε τέτοιες περιπτώσεις υπεισέρχεται θέμα ανωτέρας βίας, οπότε δεν έχει επίπτωση ο αγρότης).

Όσον αφορά πάλι στη βιομηχανική ντομάτα, σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει αποζημίωση για τα 135 ευρώ των εξόδων επαναφύτευσης που απαιτείται. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα έξοδα για τα φυτά αλλά και τη μηχανή.

Επίσκεψη Κέλλα στα χωράφια

«Η ολοκληρωτική καταστροφή, από τον παγετό, στη δυναμική καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, έχει επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα των παραγωγών, όσο και στην ομαλή λειτουργία της μεταποίησης. Ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει τη διαδικασία της επανασποράς, αλλά από τη ζημιά κέρδος δεν βγαίνει. Συμφωνώ με τους παραγωγούς στην αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης αρδευτικών έργων υποδομής, για να υπάρξει σωστός προγραμματισμός των καλλιεργειών και να μειωθεί το κόστος παραγωγής». Αυτά δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, επισκεπτόμενος τη Χάλκη, όπου τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης και παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής.

Όπως ανέφεραν οι τελευταίοι στον Λαρισαίο πολιτικό, η ζημιά στον κλάδο είναι μεγάλη, αφού ο παγετός έπληξε περίπου 4.500 στρέμματα στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων. Θα προχωρήσουν σε επανασπορά, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της συγκομιδής το φθινόπωρο, με την ελπίδα ότι ο καιρός, εκείνη την εποχή, θα είναι σύμμαχος τους. Επεσήμαναν δε στον κ. Κέλλα, ότι προέβησαν σε πρώιμες φυτεύσεις, για να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα της έλλειψης νερού, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν από τον παγετό.

Οι παραγωγοί ανέφεραν στο βουλευτή, την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς η αγροτική παραγωγή πλήττεται τα τελευταία χρόνια από πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες. Την αγωνία, μάλιστα, των αγροτών για τις δυσοίωνες εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα, μετέφερε ο Λαρισαίος πολιτικός στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ.

12/04/2021 04:31 μμ

Η ζήτηση από κτηνοτρόφους για το προϊόν, συνεχίζει το σερί καλών τιμών απ’ ό,τι φαίνεται και φέτος.

Οι πρώτες κοπές στα τριφύλλια είναι γεγονός και το κλίμα συνεχίζει από πέρσι να είναι καλό στην αγορά, λόγω της υψηλής ζήτησης και των εξαφανισμένων αποθεμάτων. Βέβαια, ο μεγάλος όγκος των παραγωγών και περιοχών της χώρας μας, θα μπει σε διαδικασία κοπής προς τα τέλη του μήνα.

Ο Θύμιος Μακρής, παραγωγός τριφυλλιού από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι οι τιμές για το πρώτο χέρι που ξεκίνησαν να παίρνουν από τα χωράφια αυτές τις ημέρες οι αγρότες, κυμαίνονται μεταξύ 15-17 λεπτών το κιλό, όταν πέρσι, δεν πέρναγαν τα... 12 λεπτά το κιλό. Ο κ. Μακρής καλεί τους παραγωγούς τριφυλλιού, να μην πωλούν κάτω από 17-18 λεπτά το κιλό, καθώς είναι ευκαιρία για να λάβουν καλές τιμές έπειτα από πολλά χρόνια, δεδομένων των μηδενικών από πέρσι αποθεμάτων και της υψηλής ζήτησης. Σημειώνεται ότι καλύτερα ποιοτικά τριφύλλια δίνουν τα δεύτερα χέρια, δηλαδή η επόμενη κοψιά.

Ο Αποστόλης Εκίζογλου από την πλευρά του, παραγωγός τριφυλλιού από τις Σοφάδες Καρδίτσας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι πρώτες κοπές, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πρέπει να αναμένονται από τις 25 του μήνα κι έπειτα, ενώ οι πρώτες κουβέντες για τις τιμές, φέρνουν το προϊόν με καθαρότητα 80% σε τροφύλλι στα 16 λεπτά το κιλό και το προϊόν με καθαρότητα 50% τριφύλλι (και 50% σε χορτάρι) στα 13 λεπτά, τιμές δηλαδή σαφώς ανώτερες από πέρσι.

Στον κάμπο της Θεσσαλονίκης ακόμα δεν έχουν γίνει κοπές, μας λέει ο Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός από τον Δρυμό, ενώ ο καιρός έχει δημιουργήσει προβλήματα στις καλλιέργειες και τα τριφύλλια δεν μεγαλώνουν.

Στην Λιβαδειά, τέλος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος παραγωγός Γιάννης Βάγκος, λίγοι παραγωγοί άρχισαν να κόβουν προϊόν, οι δε τιμές που συζητιούνται για το νέο προϊόν, είναι τα 13 λεπτά για τα καθαρά τριφύλλια και τα 9 λεπτά για τα δεύτερης ποιότητας.

26/03/2021 12:30 μμ

Στα 40 λεπτά ανά κιλό στην Δράμα προς ενεργειακή χρήση.

Ο κ. Θεόδωρος Λουκίδης είναι έμπορος αγροτικών προϊόντων, διαθέτει σιλό στην περιοχή Καλαμώνας στη Δράμα και συνάπτει συμβάσεις με αγρότες, για παραγωγή σόγιας, η οποία πάει στην εταιρεία Agroinvest, για χρήση, ανάλογη με εκείνη του ηλίανθου. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, οι συμβάσεις για τη σόγια προβλέπουν εγγυημένη τιμή στα 40 λεπτά ανά κιλό, αντί 37 λεπτών πέρσι. Σημειωτέον ότι στην εν λόγω περιοχή, σόγια βάζουν οι αγρότες στα Τενάγη, που πολλές φορές πλημμυρίζουν. Η σπορά σόγιας στα Τενάγη γίνεται το Μάιο ή το αργότερο έως τα μέσα Ιουνίου. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις με σόγια στην Ελλάδα καλλιεργούνται στην περιοχή της Καβάλας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, φέτος το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, είναι ανεβασμένο.

Τέλος, ο κ. Παύλος Αραμπατζής από τις Σέρρες καλλιεργούσε παλιότερα σόγια και γνωρίζει πολύ καλά την καλλιέργεια. Σύμφωνα με τον Παύλο Αραμπατζή, στις Σέρρες υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, ιδιαίτερα φέτος που ακούνε οι παραγωγοί για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών. Όπως πρόσθεσε, η καλλιέργεια σόγιας σε ποτιστικά χωράφια με κλειστό δίκτυο στις Σέρρες μπορεί να δώσει αποδόσεις από 400 έως 550 κιλά ανά στρέμμα, ενώ η επίσπορη που μπαίνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου μετά από τριμηνίτικα κριθάρια, μπορεί να αποδώσει από 300-350 κιλά ανά στρέμμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος παραγωγής είναι τουλάχιστον 20% πάνω από το κόστος παραγωγής στον ηλίανθο.

18/03/2021 10:49 πμ

Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Απριλίου ξεκινούν οι πρώτες κοπές από συνεργαζόμενους αγρότες.

Όπως μάλιστα μας επιβεβαίωσαν και αγρότες της περιοχής με τους οποίους μιλήσαμε, έχουν αρχίσει να υπογράφονται συμβόλαια με τους αγρότες, με τιμή κλιμακωτή, ανάλογα με την υγρασία της μηδικής.

Η Μηδική Σερρών Α.Ε. είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφύγρανσης μηδικής στην Ελλάδα, με δυνατότητα παραγωγής άνω των 27.000 τόνων προϊόντος ανά έτος από την καλλιέργεια 20.000 στρεμμάτων.

Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο πηγές από την εταιρεία, την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου θα αρχίσουν οι πρώτες κοπές μηδικής από συνεργαζόμενους με το εργοστάσιο παραγωγούς. Σε πρώτη φάση, όπως πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, έγιναν συμβόλαια σε 5.000 στρέμματα, ενώ στόχος είναι αυτά να γίνουν 20.000 στρέμματα το επόμενο διάστημα, με την προσδοκώμενη ποσότητα μηδικής να ανέρχεται σε 27.000 τόνους.

Σημειωτέον ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας ξεκίνησε εδώ και μια δεκαετία περίπου, ενώ η κατασκευή άρχισε την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με το business plan της εταιρείας, που ανήκει στον όμιλο Γερασίμου, με έδρα στη Γλυφάδα, το τελικό προϊόν θα διατίθεται σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η εταιρεία θα είναι υπεύθυνη και για τις κοπές, με τον παραγωγό να ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργειά του.

Ειδικότερα, η καλλιέργεια της μηδικής γίνεται σε μία ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αφύγρανσης, από έμπειρους παραγωγούς του κάμπου των Σερρών, στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας και με την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού της εταιρείας. Οι εργασίες κοπής, μεταφοράς και αφύγρανσης της μηδικής γίνονται εξ ολοκλήρου από την εταιρεία, χωρίς να εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, δίνοντας περιθώριο στον παραγωγό να επικεντρωθεί στο κομμάτι της καλλιέργειας.

Επιπλέον, οι συνεργαζόμενοι αγρότες έχουν εγγυημένες τιμές, γνωστές από την αρχή του έτους, και άμεσες πληρωμές, αναφέρουν από το εργοστάσιο.

Σημειώνεται πως η αφύγρανση πραγματοποιείται στο ξηραντήριο της εταιρείας, ακολουθώντας μια καινοτόμα διαδικασία που μεγιστοποιεί τη θρεπτική αξία της μηδικής.

Η θερμική ενέργεια που απαιτείται είναι σε μορφή ζεστού νερού, φιλική προς το περιβάλλον. Η αφύγρανση της μηδικής πραγματοποιείται εντός 45’ σε ταινιόδρομο ξήρανσης 165 μέτρων, σε ήπιες συνθήκες αφυδάτωσης -έως 90 βαθμούς Κελσίου- που προστατεύουν το σύνολο των θρεπτικών στοιχείων της μηδικής και εξασφαλίζουν την παραγωγή ποιοτικής τυποποιημένης ζωοτροφής, υψηλής διατροφικής αξίας. Το τελικό προϊόν διαμορφώνεται σε παραλληλόγραμμα δέματα υψηλής συμπίεσης 500 κιλών που διευκολύνουν την αποθήκευση και μεταφορά.

05/03/2021 03:51 μμ

Η καλλιέργεια του αρακά έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών παραγωγών οι οποίοι προωθούν τα προϊόντα τους για βιομηχανική χρήση σε εταιρείες με κατεψυγμένα λαχανικά. 

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται σίγουρο εισόδημα για τους παραγωγούς και η παραγωγή άριστης ποιότητας προϊόντος εφόσον υπάρχει εποπτεία από τους αρμόδιους γεωπόνους. 

Η χρονιά ξεκίνησε ελαφρώς όψιμα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που δημιούργησαν ακατάλληλα για σπορά εδάφη. Στην περιοχή του Έβρου υπήρχε μία καθυστέρηση στην σπορά η οποία όμως δεν ήταν σημαντική, καθώς πλέον η σπορά συνεχίζεται και αναμένεται καλή παραγωγή.

Η βλαστικότητα των σπόρων επιτυγχάνεται σε ιδανικές συνθήκες υγρασίας και για τον αρακά απαιτούνται καλώς στραγγιζόμενα εδάφη για να υπάρχει ικανοποιητική ανάπτυξη του εμβρύου. 

Επομένως, η επίδραση της υγρασίας είναι σημαντική κατά το φύτρωμα ώστε να αποφευχθεί το σάπισμα των σπόρων. Παράλληλα, η υγρασία είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση της ασθένειας ασκοχύτωσης η οποία όμως αντιμετωπίζεται πριν τη σπορά με εμβάπτιση των σπόρων με κατάλληλα μυκητοκτόνα. Ο κ. Τσακίρης, γεωπόνος σύμβουλος της εταιρείας Άρδας Frost αναφέρθηκε στα μετέπειτα προβλήματα που εμφανίζονται στον αρακά. 

Συγκεκριμένα, στα νεαρά φυτάρια υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης αυξημένων πληθυσμών αφίδας οι οποίες μάλιστα είναι πολλές φορές φορείς σοβαρών ιώσεων όπως ο ιός του κίτρινου μωσαϊκού (BYMV). Όταν η καλλιέργεια βρίσκεται σε νεαρό στάδιο και οι συνθήκες θερμοκρασίας είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη εντομολογικών προσβολών, οι επιπτώσεις στα νεαρά φυτάρια μπορεί να αποβούν μοιραίες. Επίσης, η αντιμετώπισή τους είναι πολύ πιο δύσκολη σε σύγκριση με ανεπτυγμένα φυτά. Ακόμα, στους νεαρούς βλαστούς υπάρχει ο κίνδυνος αυξημένης εμφάνισης ωιδίου, όπου εμφανίζεται σε θερμοκρασιακές διακυμάνσεις από 12°C - 26°C ημερησίως και υψηλή υγρασία, δηλαδή κατά τον Μάιο. 

Τέλος, η περίοδος που διανύουμε, είναι η αρχή για την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του περονόσπουρου.

Ο κ. Τσακίρης επιβλέπει περίπου 3.000 στρέμματα αρακά στην περιοχή του Έβρου. Όπως αναφέρει η σπορά έχει ξεκινήσει και με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που συλλέγει από τον μετεωρολογικό σταθμό της εταιρείας και δορυφόρους και χρησιμοποιώντας τις θερμομονάδες για τον αρακά υπολογίζει ακριβώς τη σπορά και τη συγκομιδή. Ανάλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας  επιτυγχάνεται κλιμάκωση στη σπορά ενώ το σωστό στάδιο συγκομιδής είναι κρίσιμο για να επιτευχθεί η τρυφερότητα του προϊόντος.

Ακατάλληλα εδάφη στα Φάρσαλα για την παραγωγή αρακά
Έπειτα από επικοινωνία μας με τον ΑΣ επαρχίας Φαρσάλων «Ενιπέας» και τον αντιπρόεδρο του συνεταιρισμού κ. Γούσιο Νικόλαο, μας ενημέρωσε ότι φέτος, η καταστροφή που επέφερε η κακοκαιρία του «Ιανού» είχε μεγάλο αντίκτυπο. Αρχικά, τα φερτά υλικά, οι σπόροι και τα φυτοφάρμακα που μεταφέρθηκαν από το ποτάμι Ενιπέας στα χωράφια δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια του αρακά. «Δυστυχώς, από τα αποτελέσματα της εδαφικής ανάλυσης διαπιστώθηκε ότι κατέστη αδύνατο να προχωρήσουμε στη σπορά του αρακά». Ο συνεταιρισμός έχει συνάψει συμβολαιακή συμφωνία με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης και υπό κανονικές συνθήκες καλλιεργούνται 800 στρέμματα βιολογικού αρακά και 400 στρέμματα συμβατικού.

Σε άλλες περιοχές η σπορά συνεχίζεται. Ο κ. Δημοσθένης Κουτζιαμπεούκ, παραγωγός 300 στρεμμάτων στο χωριό Μελισσουργού Θεσσαλονίκης, έχει ήδη ξεκινήσει τη σπορά βιολογικού αρακά όπως κάθε χρόνο. Συνεργάζεται με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης και το προϊόν του προορίζεται για βιομηχανική χρήση κατεψυγμένων λαχανικών.

Τέλος, ο κ. Νάκας, Διευθυντής Γεωπονικού Τμήματος της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης, μας εξηγεί ότι η αρχική μικρή καθυστέρηση έναρξης της σποράς του Ιανουαρίου θεωρείται μη σημαντική, δεδομένης της εντός του προγράμματος πραγματοποίησης κλιμακωτής σποράς. Φυσικά, η διαδικασία της σποράς βρίσκεται εν εξελίξει. Δεν έχουμε μέχρι τώρα κάποια μη προβλεπόμενη και μη διαχειρίσιμη οψίμηση, καταλήγει.

02/03/2021 01:27 μμ

Πρωτοφανής η συγκυρία στα τριφύλλια, με τους παραγωγούς να αναζητούν εναγωνίως προϊόν, ανεξαρτήτως καθαρότητας.

Μαίνεται η ζήτηση από τους κτηνοτρόφους για τα τριφύλλια, τα αποθέματα των οποίων είναι ελάχιστα αυτή την περίοδο. Οι τιμές έχουν ξεφύγει, πιάνοντας ακόμα και τα 25-26 λεπτά το κιλό, φέρνοντας σε αδιέξοδο τις κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες αναγκάζονται σε προ-αγορές τριφυλλιών νέας εσοδείας. Σημειωτέον ότι εξαιτίας των ζημιών από τον Ιανό, πολλές εκτάσεις που σπέρνονταν τριφύλλια (όπως στην Καρδίτσα για παράδειγμα), έχουν βγει εκτός παιχνιδιού, καθώς τα λιμνάζοντα για αρκετές ημέρες ύδατα, έκαψαν πολλά τριφύλλια.

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός τριφυλλιού από την περιοχή της Λιβαδειάς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει ζήτηση για το προϊόν, γίνονται πράξεις στα 23-24 λεπτά το κιλό και τα αποθέματα είναι πλέον εξαιρετικά μειωμένα. Τριφύλλια από την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας αγοράζουν Κρητικοί, Κυκλαδίτες, Δωδεκανήσιοι και Πελοποννήσιοι κτηνοτρόφοι, προσθέτει ο κ. Βάγκος, ο οποίος εκτιμά πως θα αυξηθούν οι εκτάσεις με τριφύλλια τη νέα χρονιά λόγω του ότι πολύς κόσμος φεύγει από το βαμβάκι. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, οι εκκοκκιστές προσπαθούν να δελεάσουν τους παραγωγούς με τις αυξημένες βάμβακος στο πλαίσιο των προ-πωλήσεων που προσφέρουν, όμως υπάρχει μεγάλη στροφή των παραγωγών προς τα καλαμπόκια αλλά και τα τριφύλλια. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο στην περιοχή της Στερεάς, οι εκτάσεις με τριφύλλια τη νέα σεζόν θα είναι αυξημένα από πέρσι 15% και στο καλαμπόκι τουλάχιστον 20%. Παράλληλα, όπως μας λέει ο ίδιος, η τιμή του δέματος άχυρου από κριθάρι είναι χαμηλά και συγκεκριμένα στα 2 ευρώ το δέμα, ενώ από σιτάρι στο 1,5 ευρώ το δέμα.

Μέχρι και 26 λεπτά οι τιμές στη Καρδίτσα

Ο κ. Αποστόλης Εκιζόγλου, καλλιεργεί τριφύλλι σε μια έκταση 300 στρεμμάτων στις Σοφάδες Καρδίτσας και όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η ζήτηση για το προϊόν είναι ιδιαίτερα έντονη, τα αποθέματα ελάχιστα, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν ξεφύγει, πιάνοντας και τα 25-26 λεπτά ανά κιλό. Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου, είναι ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προϊόν από κτηνοτροφικές μονάδες και μάλιστα ανεξαρτήτου καθαρότητας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι προ-αγοράζουν προϊόν νέας εσοδείας, κάτι που μάλλον δεν έχει ξανασυμβεί...

Πολλά τα καμμένα χωράφια με τριφύλλια λόγω του Ιανού

Σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου, οι εκτάσεις με τριφύλλια τη νέα χρονιά δεν θα σημειώσουν αύξηση, λόγω του ότι πολλά κομμάτια γης με τριφύλλια κράτησαν για πολλές ημέρες νερά από τον Ιανό και έτσι δεν θα έχουν καμιά απόδοση καθώς κάηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό, στα χωράφια αυτά, πρέπει να καλλιεργούν άλλα προϊόντα, για να ξανασπαρούν με τριφύλλια μετά από δυο χρόνια τουλάχιστον... Ο ίδιος εκτιμά ότι τα πρώτα χέρια στα τριφύλλια που δεν είναι και καθαρά θα ξεκινήσουν με υψηλές τιμές, της τάξης των 14-15 λεπτών, ενώ μετέπειτα είναι βέβαιο λόγω έλλειψης και ζήτησης πως θα πιάσουν τα 17-18 λεπτά.

Σταθερές εκτάσεις στην Κρύα Βρύση Πέλλας

Στην περιοχή της Κρύας Βρύσης Πέλλας, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κ. Μπάμπης Τριανταφυλλίδης, δεν υπάρχουν πλέον τριφύλλια σε παραγωγούς, ούτε αποθήκες, ούτε για... δείγμα, ενώ η ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, με το νέο έτος η ζήτηση ήταν τόσο έντονη, που έγιναν πράξεις ακόμα και στα 25 ή 30 λεπτά ανά κιλό. Στην εν λόγω περιοχή, τα πρώτα τριφύλλια της νέας σεζόν αναμένεται να βγουν στις 20 Απριλίου, μας λέει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αναμένεται σταθερότητα στις εκτάσεις, αφού λίγοι είναι οι παραγωγοί και για λίγο διάστημα, που καρπώθηκαν υψηλές τιμές. Ο κ. Τριανταφυλλίδης εκτιμά ότι λόγω και της πολυπλοκότητας της δουλειάς με τα τριφύλλια, υπάρχει κόσμος, που τα εγκαταλείπει.

Σταθερές αναμένονται οι εκτάσεις στο Κάστρο Βοιωτίας, μεγάλες οι ελλείψεις, ανάγκη για μεγάλες μπάλες

Ο κ. Δημήτρης Σερακιώτης είναι έμπορος στο Κάστρο Βοιωτίας και διαχειρίζεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγής της περιοχής. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, τέτοιες έλλειψεις στα τριφύλλια είχε να ζήσει από τη δεκαετία του ‘80. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πολύς κόσμος πήρε ζώα, έστω οικόσιτα λόγω και της καραντίνας και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τροφές. Σύμφωνα με τον κ. Σερακιώτη, στην Καρδίτσα γίνονται πράξεις με 25 λεπτά, στις Σέρρες με 23 και στο Κάστρο με 23 λεπτά ανά κιλό. Ο έμπειρος έμπορος λέει επίσης ότι δεν αναμένεται αύξηση στις εκτάσεις τη νέα σεζόν, καθώς τα εργατικά με τις μικρές μπάλες είναι πολλά (8 λεπτά περίπου το κιλό). Ο κ. Σερακιώτης τόνισε τέλος ότι είναι ανάγκη να πάμε στις μεγάλες μπάλες με τριφύλλια,  οι οποίες μεταφέρονται με κλαρκ, ώστε να μειωθούν τα έξοδα φόρτωσης.

Άρχισαν σπορές στην Θεσσαλονίκη

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός και έμπορος τριφυλλιού από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι αυτές τις ημέρες άρχισαν οι πρώτες σπορές τριφυλλιού, αλλά για τις εκτάσεις που εν τέλει θα καλλιεργηθούν, είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, δεδoμένου ότι υπάρχει κόσμος που φεύγει προς το καλαμπόκι, νέος που έρχεται λόγω της ζήτησης, αλλά και πολλές εκτάσεις που βγήκαν...off λόγω της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, τα αποθέματα στέρεψαν ιδίως στα καλά τριφύλλια, ενώ οι τιμές στις Σέρρες είναι στο 20λεπτο.

05/02/2021 01:20 μμ

Αρκετές μονάδες αναζητούν εναλλακτική, λόγω της μεγάλης ανόδου της τιμής των ζωοτροφών.

Δεδομένου ότι το εισαγόμενο σογιάλευρο που χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές από τους κτηνοτρόφους έχει αυξηθεί στην τιμή του 150 ευρώ τον τόνο τους τελευταίους έξι μήνες, πολύς κόσμος αγροτικός αναζητεί πληροφορίες για την καλλιέργεια της σόγιας, που μπορεί να δοθεί ως ζωοτροφή, είτε επεξεργασμένη, είτε ως σπόρος.

Ο κ. Δημήτρης Κουφονίκος διαθέτει μονάδα αιγοπροβατοτροφίας στα Τρίκαλα και έχει καλλιεργήσει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και σόγια σε ποτιστικό χωράφι, προκειμένου να εξορθολογίσει το κόστος. Όπως μας ανέφερε, η καλλιέργεια σόγιας πήγε πολύ καλά, δίνοντας απόδοση 510 κιλά ανά στρέμμα. Ο κ. Κουφονίκος έμεινε ικανοποιημένος και όπως μας αναφέρει δεδομένης της μεγάλης αύξησης στις τιμές του σογιάλευρου αυτή την περίοδο, δεν αποκλείεται και φέτος να βάλει σόγια για τις ανάγκες της κτηνοτροφικής του μονάδας. Ο κ. Κουφονίκος μας εξήγησε επίσης ότι η σόγια που είχε παράξει την προηγούμενη φορά ήταν πολύ δυνατή σε πρωτεΐνη.

Ο κ. Παύλος Αραμπατζής από τις Σέρρες καλλιεργούσε παλιότερα σόγια και γνωρίζει πολύ καλά την καλλιέργεια. Σύμφωνα με τον ίδιο στις Σέρρες υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, ιδιαίτερα φέτος που ακούνε οι παραγωγοί για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών. Όπως μας εξηγεί η καλλιέργεια σόγιας σε ποτιστικά χωράφια με κλειστό δίκτυο στις Σέρρες μπορεί να δώσει αποδόσεις από 400 έως 550 κιλά ανά στρέμμα, ενώ η επίσπορη που μπαίνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου μετά από τριμηνίτικα κριθάρια, μπορεί να αποδώσει από 300-350 κιλά ανά στρέμμα. Σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή το κόστος παραγωγής της σόγιας που αγοράζεται από εταιρεία, είναι τουλάχιστον 20% πάνω από το κόστος παραγωγής στον ηλίανθο.

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι στο νομό Μαγνησίας δεν υπάρχει επί της ουσίας καλλιέργεια σόγιας εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν υπάρχουν κάποιοι που το καλλιεργούν, είναι σίγουρα ελάχιστοι.

Καθώς το εισαγόμενο σογιαλευρο έχει ανέβει 150 ευρώ τον τόνο τους τελευταίους 6 μήνες η επιλογή για τους αγροκτηνοτρόφους με ποτιστική γη να καλλιεργήσουν τη σόγια και να την χρησιμοποιήσουν στην διατροφή των ζώων τους γίνεται πολύ δελεαστική, σημειώνει τέλος από την πλευρά του ο γεωπόνος και έμπορος από το Κιλκίς, κ. Κώστας Μερτζεμέκης.

Μειωμένη η παραγωγή σόγιας στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2021 το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η παγκόσμια παραγωγή ελαιούχων σπόρων την περίοδο 2020-2021 προβλέπεται να κυμανθεί στους 594 εκατ. τόνους. Η παραγωγή σόγιας μειώνεται κατά 1 εκατ. τόνους, με την κάμψη να αφορά στις ΗΠΑ,  στην Αργεντινή και στην Ουρουγουάη, όπου και μειώθηκαν και τα αποθέματα.

Η παραγωγή, η κατανάλωση και το εμπόριο πρωτεϊνικών αλεύρων και ελαίου παραμένουν αμετάβλητα από τον Δεκέμβριο, σημειώνει το USDA.

Σημειωτέον ότι οι τιμές της σόγιας συνέχισαν να αυξάνουν το Δεκέμβριο, μετά από την πτώση που σημείωσαν από τα υψηλά επίπεδα στα τέλη Νοεμβρίου, λόγω της μεγάλης ζήτησης από Κίνα και της μείωσης αποδόσεων λόγω ξηρασίας στη Νότια Αμερική.

02/02/2021 05:21 μμ

Στα θετικά της καλλιέργειας επισημαίνουμε ότι το κόστος παραγωγής δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Στον Συνεταιρισμό του Κιλελέρ ο πρόεδρος κ. Απόστολος Μούσιος μας λέει χαρακτηριστικά ότι οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές εδώ και δύο χρόνια στο ρεβίθι κι ότι θα υπάρχει μείωση στην παραγωγή. Η έκταση των παραγωγών που καλλιεργούν ρεβίθι στον συνεταιρισμό είναι 600 στρέμματα και φέτος θα καλλιεργηθούν 300-400 στρέμματα καθώς η τιμή είναι στα 90 λεπτά μόλις το κιλό. Για τον λόγο αυτό υπάρχει στροφή των καλλιεργητών σε πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες παρά το γεγονός ότι το ρεβίθι σαν καλλιέργεια είναι ξηρική και στο Κιλελέρ υπάρχει έλλειψη νερού.

Στον αντίποδα τώρα ο κ. Σαπουνάς Αστέριος είναι διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών «ΘΕΣΤΟ» μας λέει ότι η χρονιά που μας πέρασε ήταν καλύτερη από την προηγούμενη όσον αφορά τις τιμές - υπήρχε αύξηση 10%. Οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού καλλιεργούν 1500-2000 στρέμματα τον χρόνο. Υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια σε επίπεδο που να αξίζει να ασχοληθείς.

Πρόβλημα ωστόσο υπάρχει σχετικά με την πιστοποίηση του σπόρου του μεγαλόσπερμου ρεβιθιού, μας εξηγεί. Η μεγαλόσπερμη ποικιλία που καλλιεργείται συνήθως στην Ελλάδα είναι η Macarena, χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση και προέρχεται από το Μεξικό. Η καλλιέργεια της ποικιλίας προέρχεται από μη πιστοποιημένο γενετικό υλικό. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει προσπάθειες για να παραχθεί ελληνικός πιστοποιημένος μεγαλόσπερμος σπόρος ωστόσο δεν είναι ανταγωνιστικός σε σύγκριση με αντίστοιχους του εξωτερικού με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε εκεί, καταλήγει.

Παρόμοια είναι η κατάσταση σύμφωνα με τον κ. Κοτούλα, αντιπρόεδρο της εταιρείας ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΗΣ ΒΟΪΟΥ Α.Β.Ε.Ε.. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούν οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί είναι οι μεσόσπερμες Αμοργός και Θηβών και η μεγαλόσπερμη Macarena. Σε γενικές γραμμές ήταν μία καλή χρονιά, με εξαιρετικής ποιότητας προϊόν. Η Macarena πηγαίνει για οικιακή χρήση με τιμή 1,05-1,15 ευρώ το κιλό. Τα μεσόσπερμα πάνε αποκλειστικά για βιομηχανική χρήση με τιμή 0,60-0,70 λεπτά το κιλό και εδώ έγκειται το πρόβλημα. Ειδικά στα μεσόσπερμα η αγορά κυμαίνεται σε πολύ χαμηλές τιμές και ενώ η ποιότητα είναι καλή, δυστυχώς θα περιοριστούν οι εκτάσεις.

Στα θετικά της καλλιέργειας επισημαίνουμε ότι το κόστος παραγωγής δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στη ξηρασία. Προτιμάται ιδανικά για αμειψισπορά και αγρανάπαυση αλλά και στη βιολογική γεωργία καθώς εξαιτίας των φυματίων που υπάρχουν στις ρίζες του, τα οποία συμβιώνουν με βακτήρια του γένους Rhizobium, αζωτοδεσμεύουν και έτσι δεν απαιτείται αζωτούχος λίπανση.

Στην περιοχή του Έβρου ο κ. Τσακίρης Χρήστος, παραγωγός ρεβιθιού 50 στρεμμάτων και γεωπόνος μας πληροφόρησε για δύο διαφορετικής φύσεως προβλήματα. Αρχικά,  οι παραγωγοί της περιοχής του Έβρου έχουν πρόβλημα με τη διάθεση του προϊόντος. Φέτος προτιμήθηκε το τούρκικο εισαγόμενο προϊόν σε ποσοστό 75-80%. Προσωπικά, σχολιάζει, διέθεσα το προϊόν μου έπειτα από δική μου τυποποίηση σε σακουλάκι, σε γνωστούς μου έμπορες στην τιμή των 2 ευρώ το κιλό και αναγκαστικά ως ζωοτροφή για 25 λεπτά το κιλό.

Επίσης εξηγεί και τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της έλλειψης εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών για την καλλιέργεια. Η μυκητολογική ασθένεια της ασκοχύτωσης που πλήττει μόνο τα ρεβίθια απο τα υπόλοιπα είδη ψυχανθών εμφανίζεται με την μορφή κηλίδων απάνω στο ρεβίθι με αποτέλεσμα να πέφτει η ποιότητά του και να απορρίπτεται από τις εταιρείες. Η ασκοχύτωση του ρεβιθιού στις τρίτες χώρες αντιμετωπίζεται με την χρήση σκευασμάτων που στην Ελλάδα απαγορεύονται, διευκρινίζει. Επίσης έλλειψη υπάρχει και στα ζιζανιοκτόνα για μεταφυτρωτικά ζιζάνια. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις για τη διάθεση του προϊόντος ωστόσο τα στρέμματα θα μειωθούν στο μισό.

25/11/2020 10:03 πμ

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, από τα μέσα Οκτωβρίου, ευνόησαν τη σπορά χειμερινών σιτηρών στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μόνο σε περιοχές στην ανατολική Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, υπήρξε καθυστέρηση στη σπορά.

Όσον αφορά την σπορά ελαιοκράμβης είχαμε μια καθυστέρηση σε πολλές από τις κύριες χώρες παραγωγής και - σε επίπεδο ΕΕ - η έκταση που σπέρνεται αναμένεται να είναι κάτω από το επίπεδο του περασμένου έτους και τον μέσο όρο των 5 ετών.

Θυμίζουμε ότι την περίοδο 2020/21, λόγω της ξηρασίας του καλοκαιριού, η συνολική παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ εκτιμάται ότι έφθασε τους 274,3 εκατ. τόνους, 7% χαμηλότερη από το 2019/20. Χαμηλό 13 ετών είχαμε στο μαλακό σίτο με την παραγωγή να φτάνει στους 115,5 εκατ. τόνους. Στον αραβόσιτο, λόγω των χαμηλών αποδόσεων, η παραγωγή κυμάνθηκε στους 63,1 εκατ. τόνους, 10% χαμηλότερη σε σχέση με το 2019/20.   

Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους η συνολική παραγωγή στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 2020/21 έφτασε στους 28,4 εκατ. τόνους, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση (1%) σε σύγκριση με το 2019/20. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην ελαιοκράμβη, η οποία κυμάνθηκε στους 15,8 εκατ. τόνους, αύξηση 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλή στην ΕΕ (15% κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών) 

Η παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά, σε 4,5 εκατ. τόνους για το 2020/21, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2019/20. Φέτος η κατανάλωση πρωτεϊνούχων καλλιεργειών αναμένεται επίσης να αυξηθεί, κατά 5%, χάρη στη μεγαλύτερη χρήση στις ζωοτροφές και στην αύξηση της ζήτησης τροφίμων.
 

27/10/2020 01:08 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή αραχίδας (αράπικο φιστίκι) στις περιοχές της Μεσσηνίας (στον Μπουρνιά και στην Μπούκα). Η καλλιεργούμμενη έκταση κυμαίνεται στα 1.000 έως 1.200 στρέμματα ανάλογα την χρονιά. 

Μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια είναι ότι δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι σπόροι. Για να μπορέσει να γίνει κύρια καλλιέργεια θα πρέπει να αυξηθούν τα στρέμμματα και να υπάρξουν υψηλές στρεμματικές αποδόσεις.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Γραμματέας του Α.Σ. Μεσσήνης και παραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «η καλλιέργεια στην περιοχή λειτουργεί σαν συμπληρωματική της πατάτας. Μέχρι αυτή την εποχή έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή του 90% της παραγωγής. Φέτος έχουμε μείωση της παραγωγής πάνω από 20% που οφείλεται σε χαμηλές αποδόσεις. Υπήρξε κάποιο πρόβλημα με σπόρο που χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Όμως και οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν την καλλιέργεια. Όσον αφορά την τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 90 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό. Οι τιμές είναι παγωμένες τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία έχει επηρεάσει την αραχίδα περισσότερο από την πατάτα. Τα προβλήματα στα κέντρα διασκέδασης και στην εστίαση έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης».

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας, «φέτος υπάρχει μείωση της παραγωγής λόγω μειωμένων αποδόσεων. Υπάρχει πρόβλημα στην καλλιέργεια λόγω μη πιστοποιημένων σπόρων. Οι μειωμένες αποδόσεις και οι παγωμένες τιμές έχουν σαν αποτέλεσμα να μην είναι ικανοποιημένοι οι παραγωγοί. Πάντως το ελληνικό φιστίκι έχει ζήτηση από τους Έλληνες καταναλωτές. Επίσης υπάρχει ζήτηση για βιολογικό φιστικοβούτυρο. Εμείς σαν συνεταιρισμός συνεργαζόμαστε με ιδιώτη και παράγουμε φιστικοβούτυρο το οποίο το διακινούμε μέσω επιλεγμένων καταστημάτων λιανικής σε ανταγωνιστικές τιμές. Τα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις εκτάσεις καλλιέργειας και να μπούμε πιο δυναμικά στην ελληνική αγορά».

19/10/2020 11:31 πμ

Μεγάλες εκτάσεις με τριφύλλια στην Θεσσαλία, βγήκαν εκτός παραγωγής, λόγω των ζημιών από την κακοκαιρία Ιανός, πριν ένα μήνα.

Θετικό για τους αγρότες διαμορφώνεται το κλίμα στην εγχώρια αγορά του τριφυλλιού ως αποτέλεσμα των μειωμένων αποθεμάτων και της έντονης ζήτησης για το προϊόν από τις κτηνοτροφικές μονάδες, που ειδικά όσον αφορά στην αιγοπροβατοτροφία, απολαμβάνουν φέτος σημαντικά υψηλότερες τιμές. Μελανό σημείο οι τεράστιες ζημιές στην περιοχή της Θεσσαλίας από τον Ιανό, τόσο στα τριφυλλοχώραφα, που δεν είχαν κοπεί, όσο και σε αποθηκευτικές υποδομές, που είχαν τριφύλλια μέσα για το χειμώνα.

Στην περιοχή της Κρύας Βρύσης Πέλλας, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κ. Μπάμπης Τριανταφυλλίδης, τώρα κόβεται το τελευταίο χέρι, δεν υπάρχουν γενικά τριφύλλια και η ζήτηση είναι πάρα πολύ έντονη, λόγω των πολλών και καλών συμφωνιών των κτηνοτρόφων για την απορρόφηση γάλακτος. Οι τιμές του τριφυλλιού που κόπηκε τον Αύγουστο και τον Ιούλιο στην Κρύα Βρύση και μπήκε στην αποθήκη, φθάνουν και τα 22 λεπτά το κιλό, μας λέει ο έμπειρος παραγωγός, ενώ για τα υπόλοιπα χέρια γενικά γίνονται πράξεις από τα 16 έως και τα 21 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο στις Σέρρες, γίνονται πράξεις με αποθηκευμένο τριφύλλι στα 20-21 λεπτά ανά κιλό. Ο κ. Τριανταφυλλίδης εκτιμά, τέλος, ότι το χειμώνα θα υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά του τριφυλλιού.

Στο νομό Βοιωτίας, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο έμπειρος παραγωγός, κ. Γιάννης Βάγκος, η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί κι ανάλογα την ποιότητα η τιμή παραγωγού στο χωράφι παίζει μεταξύ 15 και 19 λεπτών το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, έγιναν και μερικές πράξεις με τα πρώτα και πιο ποιοτικά, φετινά τριφύλλια που μπήκαν στην αποθήκη με τιμές στα 26 λεπτά το κιλό. Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη από τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, από την Ήπειρο αλλά και από την Δυτική Ελλάδα, ενώ ρόλο έχουν παίξει οι ζημιές από την κακοκαιρία Ιανός σε Καρδίτσα, Καλαμπάκα και Τρίκαλα, μέρη που τροφοδοτούν παραδοσιακά με τριφύλλια, κτηνοτροφικές μονάδες σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο κι όχι μόνον. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην τόνωση της ζήτησης για τριφύλλια έχουν παίξει και οι συμφωνίες για απορρόφηση αιγοπρόβειου γάλακτος με σαφώς υψηλότερες τιμές από πέρσι και τα προηγούμενα έτη.

Στο Δρυμό Θεσσαλονίκης, όπως μας ανέφερε ο παραγωγός, κ. Δημήτρης Πανούσης, αυτές τις ημέρες κόβεται το τελευταίο χέρι τριφυλλιού. Οι τιμές στις Σέρρες είναι τώρα στα 17 λεπτά το κιλό, δηλαδή σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από πέρσι, ενώ σύμφωνα με τον κ. Πανούση, πολλοί τριφυλλάδες κρατάνε προϊόν στην αποθήκη, με προοπτική να πουλήσουν αργότερα και σε πιο υψηλή τιμή από την τρέχουσα, καθώς η ζήτηση είναι δεδομένη φέτος από τους κτηνοτρόφους, που παίρνουν και καλύτερες τιμές στο γάλα.

Στην περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο Νέο Ικόνιο, σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι καλλιεργητές τριφυλλιού, εξαιτίας των μεγάλων ζημιών από την κακοκαιρία Ιανός. Πολλά τριφύλλια δεν θα κοπούν καθόλου, καθώς ξεράθηκαν από το νερό που λιμνάζει ακόμα, ενώ πρόβλημα υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου και με τις σπορές της νέας χρονιάς, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμα λάσπη και δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια οι αγρότες για να προχωρήσει η διαδικασία. Οι τιμές παραγωγού είναι σήμερα στα 16 λεπτά το κιλό, ζήτηση υπάρχει ιδιαίτερα έντονη λόγω και του καλού κλίματος στην αγορά γάλακτος, τα τριφύλλια είναι ελάχιστα πλέον, ενώ σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου, ελάχιστα έως μηδενικά είναι και τα αποθέματα στις αποθήκες της περιοχής. Ο κ. Εκίζογλου εκτιμά ότι η τιμή το χειμώνα από την αποθήκη θα πάει στα 22-23 λεπτά, ενώ ζητά παρεμβάσεις από το κράτος και άμεσες αποζημιώσεις, για να βγει η χρονιά, που προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Τέλος, στον κάμπο του Αγρινίου, όπως μας ανέφερε ο παραγωγός Διονύσης Οικονόμου, τα τριφύλλια στο χωράφι είναι πλέον πολύ λίγα και μιλάμε πλέον κυρίως για αποθηκευμένο προϊόν, που ως προς τις τιμές φεύγει μεταξύ 20 και 23 λεπτών ανά κιλό. Η ζήτηση είναι πολύ έντονη, όμως η προσφορά την ίδια ώρα παραμένει μειωμένη, μιας και πολύς κόσμος στράφηκε φέτος σε άλλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι για παράδειγμα.

22/09/2020 01:10 μμ

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή φασολιών στον κάμπο των Πρεσπών αλλά δεν υπάρχουν εργάτες γης. 

Ο κ. Κώστας Ναλπαντίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασουλοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος η καλλιέργεια δεν είχε προβλήματα και η παραγωγή φασολιών είναι καλή. Υπάρχει πρόβλημα όμως με τους εργάτες γης γιατί η συγκομιδή ξεκινά σε 15 ημέρες. Ήδη θα έπρεπε να ήταν εδώ για να κόβουν τις ρίζες.

Λόγω των ειδικών ρυθμίσεων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, από τον συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής γίνονται 300 είσοδοι την ημέρα και ο αριθμός περιλαμβάνει Αλβανούς, αλλά και πολίτες άλλων χωρών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής. Καθημερινά δεν περνάνε πάνω από 40 άτομα. Αν δεν έρθουν νόμιμα μπορεί να έρθουν από τα βουνά όπως στο παρελθόν, κάτι που θα είναι πιο επικίνδυνο γιατί δεν θα έχουν κάνει ελέγχους για κορωνοϊό. 

Με επιστολή μας ζητήσαμε από την κυβέρνηση να υπαρξει ρύθμιση σχετικά με την είσοδο στη χώρα εργατών γης από την Αλβανία για να μπορέσει να ξεκινήσει η συγκομιδή. Εδώ είναι βαρύς ο χειμώνας και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Αν δεν δοθεί λύση τα φετινά φασόλια θα μείνουν στα χωράφια.

Τα φασόλια πλακέ έχουν μεγάλη ζήτηση λόγω της πανδημίας σε αντίθεση με τους ελέφαντες. Τα φασόλια Πρεσπών έχουν χαρακτηριστεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Οι τιμές παραγωγού θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια είναι οι ελληνοποιήσεις. Επιτήδειοι έμποροι και μεταπωλητές εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι, βαπτίζοντας τα εισαγόμενα φασόλια σε ελληνικά, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί από τους καταναλωτές να αγοράζουν φασόλια σε τιμές Πρεσπών, ενώ είναι εισαγόμενα από Κίνα και Πολωνία. Για αυτό ζητάμε να γίνουν έλεγχοι από το κράτος».
 

21/09/2020 10:09 πμ

Η σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα (21 Σεπτεμβρίου 2020) στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της κ. Julia Klöckner, Ομοσπονδιακής Υπουργού Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας.

Στη συνάντηση θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Οι υπουργοί θα επικεντρωθούν στην πράσινη πολιτική και το μελλοντικό σύστημα άμεσων πληρωμών.

Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων

Κατά την συνάντηση έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει η γαλλική αντιπροσωπεία το αίτημα πολλών κρατών μελών για αύξηση της καλλιέργειας πρωτεϊνούχων φυτών στην ΕΕ. Πρόκειται για την κοινή ανακοίνωση της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης φυτικών πρωτεϊνών στην ευρωπαϊκή γεωργία.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο τους, η κρίση του Covid-19 υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού συστήματος τροφίμων και να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγόμενες πρωτεΐνες. Η ανάπτυξη φυτικών πρωτεϊνών αναμένεται να επιτρέψει την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της στρατηγικής της ΕΕ, μειώνοντας την ανάγκη για λιπάσματα, διασφαλίζοντας καλύτερη συμπληρωματικότητα μεταξύ των ζώων και των αροτραίων καλλιεργειών και ενθαρρύνοντας τη διαφοροποίηση της ανθρώπινης διατροφής.

Επίσης θα συζητηθούν η εμφάνιση κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριογούρουνο στη Γερμανία, η κάστασταση του κλάδου της χοιροτροφίας, της πτηνοτροφίας και η σήμανση των τροφίμων. 
 

17/08/2020 11:06 πμ

Στα 16 λεπτά με τάσεις ανόδου οι περισσότερες αγοραπωλησίες στο χωράφι, ενώ δε λείπουν και πράξεις στα 17 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Χρήστος Μπλαχούρης γεωργο-κτηνοτρόφος από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι τα τριφύλλια είναι σε μεγάλη έλλειψη φέτος στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, όπου τελευταία παρατηρείται μεγάλη στροφή στις δενδρώδεις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα όσοι καλλιεργούν συστηματικά φέτος το προϊόν να είναι λίγοι. Αυτό, μας εξηγεί ο ίδιος έχει ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το καλό κλίμα που επικρατεί όσον αφορά στις τιμές γάλακτος της νέας περιόδου, να έχει κάνει το τριφύλλι περιζήτητο και οι τιμές στο χωράφι για το πέμπτο χέρι να αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις και τα 17-18 λεπτά ανά κιλό στον παραγωγό. Στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου δεν υπήρξαν προβλήματα από βροχοπτώσεις το καλοκαίρι, γεγονός που έχει βοηθήσει τους παραγωγούς να προχωρήσουν απρόσκοπτα την συγκομιδή του προϊόντος.

Ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι έχει ήδη μαζευτεί το τρίτο χέρι, αλλά λόγω των πολλών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, έχει πάει πίσω χρονικά το τέταρτο χέρι. Σύμφωνα με τον ίδιο ζήτηση παρατηρείται κυρίως από εμπόρους αλλά και μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά, ενώ οι τιμές χωραφιού που ακούγονται στην περιοχή είναι στα 14-16 λεπτά το κιλό, δηλαδή σαφώς υψηλότερες απ’ ό,τι πέρσι.

Σαφώς υψηλότερες οι τιμές παραγωγού από πέρσι

Το τέταρτο χέρι δένουν οι παραγωγοί και στην ευρύτερη περιοχή της Κωπαΐδας αυτή την περίοδο, με τις βροχές των προηγούμενων ημερών να έχουν πάει πίσω χρονικά την όλη διαδικασία έως και 10 ημέρες. Ωστόσο όπως μας είπε ο Γιάννης Βάγκος δεν υπάρχουν προβλήματα ιδιαίτερα από τις βροχές. Οι περισσότερες πράξεις αφορούν τιμές στα 16 λεπτά το κιλό στο χωράφι για τον παραγωγό, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, δεν λείπουν και πράξεις, ως επί το πλείστον μεγάλες (1.000 δέματα και άνω) στα 17 λεπτά το κιλό. Ζήτηση υπάρχει για το προϊόν, ενώ πέρσι θυμίζουμε, ανώτερη τιμή για τον παραγωγό στο χωράφι ήταν τα 14 λεπτά, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

07/08/2020 12:51 μμ

Η Ομάδα Παραγωγών Φακής Εγκλουβής Λευκάδας υπέβαλε αίτηση καταχώρισης της ονομασίας Φακή Εγκλουβής στο Ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ ως ΠΟΠ.

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το με αρ. πρωτ. 1733/215539/04-08-20 έγγραφο του Τμήματος ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και ο παραγωγός κ. Στεριώτης από την Εγκλουβή, που μίλησε στον ΑγροΤύπο για το μοναδικό αυτό προϊόν. Σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, το ΠΟΠ μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του προϊόντος, από βαφτίσεις και τις νοθείες.

Σημειωτέον ότι μια καλή χρονιά στην Εγκλουβή Λευκάδας, ένα ορεινό χωριό στα 900-1.000 μέτρα υψόμετρο παράγονται περί τους 100 τόνους προϊόν. Ωστόσο όπως μας είπε ο κ. Στεριώτης λόγω του καλού ονόματος που έχει στην αγορά το προϊόν, υπάρχει κόσμος από άλλες περιοχές, που προσπαθεί να οικειοποιηθεί την υπεραξία της συγκεκριμένης φακής. Μάλιστα όπως υπολογίζει ο ίδιος, μια ποσότητα 500 τόνων περίπου διακινείται στην Ελλάδα ως Φακή Εγκλουβής.

Η Φακή Εγκλουβής φεύγει από τον παραγωγό σε τιμή 10-12 ευρώ το κιλό, για να φθάσει να πωλείται στο ράφι και μέσω internet τα τελευταία χρόνια ακόμα και προς 30 ευρώ το κιλό. Μια μέση τιμή καταναλωτή είναι στα 20 ευρώ το κιλό.

Την περίφημη Φακή Εγκλουβής καλλιεργούν συνολικά περίπου 50 οικογένειες από το ομώνυμο χωριό, οι οποίες μετέχουν και στην Ομάδα Παραγωγών, που έχει κάνει αίτηση για το ΠΟΠ.

Οι καύσωνες έφεραν αντιξοότητες για την ξηρική φακή

Όπως λέει ο κ. Στεριώτης τα τελευταία έτη η καλλιέργεια έχει δυσκολέψει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ανά περιόδους ακόμα και σε αυτά τα υψόμετρα. Για το λόγο αυτό, όπως εξηγεί, πέρσι χάθηκαν αρκετές φακές από την περιοχή, ενώ και φέτος οι αποδόσεις αναμένονται μέτριες.

Η Ομάδα Παραγωγών της περιοχής προσανατολίζεται στην κατασκευή λιμνοδεξαμενής στο χωριό, ώστε όταν επικρατεί καύσωνας, να υπάρχει μια κάποια δυνατότητα ποτίσματος της φακής.

Ένα άλλο πρόβλημα τέλος, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, που αφορά στην Φακή Εγκλουβής είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς για ένα τρίμηνο απαιτούνται άτομα για το μάζεμα, το καθάρισμα κ.λπ.

28/07/2020 10:09 πμ

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς καλλιεργούνται περίπου τέσσερις χιλιάδες στέμματα με φακές και ρεβίθια.

«Οι αυξημένες ακραίες θερμοκρασίες του Μαΐου σε συνδυασμό με την εξοντωτική ανομβρία κατέστρεψαν αυτές τις καλλιέργειες στην περιοχή μας», αναφέρουν σε επιστολή τους προς το ΥπΑΑΤ οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και σύλλογοι της Καστοριάς.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Λαζαρίδης, πρόεδρος στον αγροτικό συνεταιρισμό Πενταβρύσου Καστοριάς, «τον περασμένο Μάιο είχαμε καύσωνα και ανομβρία. Οι φακές και τα ρεβίθια είναι κοντά και δεν μπορούν να συγκομιστούν. Μιλάμε για ολική ζημιά στις καλλιέργειες. Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει για καύσωνα όταν οι θεμροκρασίες είναι από 40 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Στην Καστοριά όμως δεν έχουμε ποτέ τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Παρόμοια προβλήματα έχουν και οι καλλιέργειες φασολιών στην περιοχή, οι οποίες στο παρελθόν είχαν αποζημιωθεί δύο φορές. Εμείς ζητάμε να ενταχθούμε σε πρόγραμμα οικονομικών κρατικών ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) για να καταφέρουμε να αποζημιωθούμε».

Η επιστολή προς το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Οι αυξημένες άκαιρες θερμοκρασίες του Μαΐου σε συνδυασμό με την εξοντωτική ανομβρία  κατέστρεψαν αυτές τις καλλιέργειες στην περιοχή μας.
Αυτό διαπιστώθηκε την περίοδο που συνέβαινε, αλλά περιμέναμε έως τώρα που γίνεται η συλλογή των προϊόντων μήπως και με τις καλλιεργητικές μας φροντίδες βελτιωθεί η κατάσταση, προκειμένω να συλλέξουμε έστω και μέρος των καλλιεργειών αυτών.

Τελικά η συλλογή τους είναι αδύνατη, με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο ακόμη και χειρονακτικά, γιατί τα φυτά δεν αναπτύχθηκαν ώστε να μπορούμε να τα συλλέξουμε.

Οι πολύ μεγάλες θερμοκρασίες του Μαΐου, όπως και η ανομβρία, έχουν καταγραφεί στους μετεωρολογικούς σταθμούς της Περιφερειακής ενότητας Καστοριάς που είναι διάσπαρτοι σε όλη την ενότητα και μπορούν εύκολα να αναζητηθούν.

Γνωρίζουμε ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις  καταστροφής από τα συγκεκριμένα αίτια, (παρ’ ότι επί σειρά ετών ζητούμε την αλλαγή του κανονισμού) παρακαλούμε κ. υπουργέ να δρομολογήσετε τις διαδικασίες έτσι ώστε το αίτημα όλων των καλλιεργητών του νομού μας, όπως δια των αντιπροσώπων τους υπογράφεται παρακάτω, για την ένταξη των καλλιεργειών αυτών στο μηχανισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), προκειμένου να δηλωθούν οι πληγείσες εκτάσεις με τις φακές και τα ρεβίθια, ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία εκτιμήσεων και αποζημιώσεων από τον οργανισμό.

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι με όλα αυτά που ζούμε και μας δυσκολεύουν θα βοηθήσετε μια ακριτική  περιοχή, χωρίς εναλλακτικές διεξόδους καλλιεργειών, με τα χαμηλότερα ποσοστά αρδευόμενων εκτάσεων στη χώρα, προκειμένου να σταθεί  όρθια και να συνεχίσει  την αγωνιώδη προσπάθεια της παραγωγής ελλειμματικών για την χώρα μας προϊόντων, με αξία στην αγορά, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια της για παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση».

Την επιστολή υπογράφουν οι εξής:
Για τον αγροτικό συνεταιρισμό δημητριακών & κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς ο πρόεδρος Μόσχος Δημήτριος
Για τον αγροτικό συν/σμό Καστοριάς με έδρα το Άργος Ορεστικό ο πρόεδρος Μορφίδης Πλάτων
Για τον αγροτικό συν/μο ΟΡΜΗ Βιτσίου ο πρόεδρος Βαενάς Δημήτριος
Για τον αγροτικό σύλλογο δήμου Άργους Ορεστικού ο πρόεδρος Μάνος Θωμάς
Για τον αγροτικό σύλλογο Πολυκάρπης ΜΑΚΕΔΝΟΣ ο πρόεδρος Μόσχος Θωμάς
Για τον αγροτικό συνεταιρισμό Πενταβρύσου Καστοριάς ο πρόεδρος Λαζαρίδης Δημήτριος 

23/07/2020 01:35 μμ

Οι εισαγωγές κατώτερης ποιότητας προϊόντος κυρίως από τον Καναδά πιέζουν την ντόπια παραγωγή, που είναι από άποψη ποιότητας, ασύγκριτα καλύτερη.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, γενικός διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΘΕΣΤΟ που λειτουργεί ομάδα οσπρίων, «η συγκομιδή ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα, με όχι και τόσο υψηλές αποδόσεις, ωστόσο το προϊόν φέτος φαίνεται πως ξεχωρίζει για τα υψηλά ποιοτικά του χαρακτηριστικά». Ο ΘΕΣΤΟ και η ομάδα οσπρίων κάνει συγκέντρωση μεταξύ άλλων και φακής για λογαριασμό των παραγωγών - μελών της, αλλά ακόμα φέτος δεν έχει προβεί σε πράξη πώλησης, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα τέλη Αυγούστου. Σε σχέση με τις τιμές παραγωγού μετά την εκκαθάριση ο γενικός διευθυντής του ΘΕΣΤΟ, εκτιμά ότι θα κυμανθεί γύρω στα 75-80 λεπτά το κιλό.

Σημειωτέον ότι οι στρεμματικές αποδόσεις της φακής κυμαίνονται γύρω στα 120-130 κιλά στο στρέμμα, ως απαιτήσεις δεν έχει ιδιαίτερες, ούτε χρειάζεται ποτίσματα. Η συγκομιδή της γίνεται μηχανικά, ενδείκνυται για αμειψισπορά, ενώ αυτή την περίοδο η ζήτηση δεν είναι και τόσο καλή, λόγω και της μειωμένης τουριστικής κίνησης.

Το γενικότερο παιχνίδι στη φακή καθορίζει ο Καναδάς, με τις αθρόες εξαγωγές που πραγματοποιεί, στέλνοντας προϊόν φυσικά και στην Ελλάδα. Προϊόν που πιέζει τις τιμές παραγωγού της ντόπιας, η οποία υπερέχει όμως κατά κράτος σε ποιότητα.

Οι αποδόσεις στην φακή στο Βόιο, είναι πάντα χαμηλότερες από της Θεσσαλίας

Καλή χρονιά ως προς τις ποιότητες, όχι όμως και ως προς τις αποδόσεις καταγράφηκε και στο Βόιο της Κοζάνης, όπως παραδέχθηκε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξης Κωτούλας αντιπρόεδρος και οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Προϊόντα Γης Βοΐου ΑΒΕΕ, που κάνει συμβολαιακή με παραγωγούς φακής της περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Κωτούλα, «οι αποδόσεις στην περιοχή είναι γενικά πιο μικρές από εκείνες της Θεσσαλίας, ενώ και το κόστος, μιας και μιλάμε για ορεινή ζώνη καλλιέργειας είναι αυξημένο».

Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, ο κ. Κωτούλας, υπολογίζει ότι φέτος οι αγρότες με τους οποίους συνεργάζεται θα εισπράξουν περί τα 90 λεπτά το κιλό. Σημειωτέον ότι η εταιρεία Προϊόντα Γης Βοΐου ΑΒΕΕ αγοράζει φακές και άλλα όσπρια από παραγωγούς, τα επεξεργάζεται, τα συσκευάζει και τα διαθέτει σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά μέσω των My Market και άλλων τοπικών αλυσίδων ανά περίπτωση. Παράλληλα, κάνει και εξαγωγές, ενώ ειδικά στη φακή, αυτές αφορούν ποσότητες γύρω στο 15%. Κύριες χώρες που στέλνει φακή η εταιρεία αυτή είναι η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Τέλος στις Σέρρες, όπως μας είπε ο κ. Θανάσης Μπαντής από την Ένωση Σερρών που παραλαμβάνει φακές από παραγωγούς, ακόμα είναι πολύ νωρίς για να καθοριστούν οι τιμές, καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί κρατάνε για να πουλήσουν αργότερα από την συγκομιδή, που έχει τελειώσει εδώ και ένα μήνα και σε αυτή την περιοχή.

14/07/2020 11:46 πμ

Το καλό κλίμα με τις τιμές γάλακτος που ήδη αυξάνονται περνά και στους παραγωγούς τριφυλλιού, όπως έγκυρα και έγκαιρα είχαμε εκτιμήσει.

Μάλιστα με την επερχόμενη καταβολή των 4 ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους, η αγορά αναμένεται να τονωθεί έτι περαιτέρω, την ώρα που από πέρσι δεν υπάρχει απόθεμα, ούτε για δείγμα.

Εξαιρετικά βαίνει η χρονιά για τους παραγωγούς τριφυλλιού και στο νομό Καρδίτσας. Έτσι, όπως μας εξήγησε ο κ. Απόστολος Εκίζογλου, παραγωγός με μια έκταση φέτος 350 στρέμματα στο Νέο Ικόνιο Καρδίτσας, οι τιμές για τη μεγάλη, τετράγωνη μπάλα των 400 κιλών (φορτωμένη στο φορτηγό) φτάνει τα 15-16 λεπτά το κιλό, η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, τόσο από μικρούς κτηνοτρόφους, όσο και από μεγάλους. Στην Καρδίτσα τώρα κόβεται το τρίτο χέρι, προβλήματα από τον καιρό δεν υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες διατίθενται σε κοντινούς νομούς, όπως είναι τα Γιάννενα για παράδειγμα. Οι αγρότες δουλεύουν κυρίως με σταθερή πελατεία, ενώ προτιμούν συναλλαγές με πληρωμή μετρητοίς, αποφεύγοντας τις επιταγές.

Σαφώς υψηλότερες από πέρσι, ζήτηση και τιμές παραγωγού

Για καλό κλίμα στην αγορά που οφείλεται εν μέρει και στο ευνοϊκό επίσης κλίμα που διαμορφώνεται στις τάξεις των κτηνοτρόφων (κυρίως αιγοπροβατοτρόφων) λόγω των αυξήσεων που ήδη άρχισαν να ανακοινώνουν γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία, έκανε λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός τριφυλλιού από το Δρυμό Θεσσαλονίκης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, οι τιμές στις Σέρρες, ενώ πέρσι τέτοια εποχή ήταν στα 9-10 λεπτά λόγω και των πολλών αποθεμάτων, φέτος έχουν ανέλθει στα 14 λεπτά ανά κιλό (τιμή χωραφιού). Αυτές τις ημέρες, σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες κόβεται το τρίτο χέρι, λείπουν οι βροχοπτώσεις, πράγμα που διευκολύνει τους παραγωγούς, ωστόσο από την Δευτέρα πνέουν άνεμοι και πάει λίγο πίσω το κόψιμο.

Το ξεκίνημα ήταν πολύ καλό όσον αφορά στην ζήτηση και τις τιμές που έπιασαν στο πρώτο χέρι τα 12-13 λεπτά ανά κιλό, αλλά στη συνέχεια υπάρχει μια στασιμότητα. Το δεύτερο χέρι έπιασε και 14-15 λεπτά το κιλό, όπως και το τρίτο που τώρα κόβεται, ωστόσο γίνονται πράξεις και στα 13 λεπτά στο τρίτο χέρι, αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Σπαθούλας, παραγωγός από τη Δαμάστα Φθιώτιδας, ένα χωριό 10 χλμ. από τη Λαμία. Οι τριφυλλάδες της Λαμίας δίνουν προϊόν και σε νησιά, όπως η Κρήτη, με τις τιμές εκεί να ξεφεύγουν και να φτάνουν και τα 30 λεπτά το κιλό λόγω των μεταφορικών. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Σπαθούλα, περσινά αποθέματα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ωστόσο πολύς κόσμος τώρα αποθηκεύει και πάλι.