Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η συλλογή της φακής σε πολλές περιοχές της χώρας και όπως όλα δείχνουν υπάρχει αισθητή μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια λόγω των μειωμένων τιμών και των άστατων καιρικών συνθηκών που τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του συγκομιζόμενου προϊόντος.
Ο Δρ. Βλαχοστέργιος Δημήτρης, ερευνητής από το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας μας δίνει πληροφορίες για την καλλιέργεια της φακής και κυρίως για την πορεία της καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα τη φετινή χρονιά. «Οι επικρατέστερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι ελληνικές και έχουν δημιουργηθεί στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα είναι οι ποικιλίες: Σάμος, Δήμητρα, Θεσσαλία, Αθηνά και Ελπίδα, που είναι νέα ποικιλία. «Η επιλογή της σωστής ποικιλίας, αναφέρει ο κ. Βλαχοστέργιος, αποτελεί τον πρώτο και βασικότερο παράγοντα για την εξασφάλιση καλής παραγωγής και κυρίως προϊόντος υψηλής ποιότητας». «Η καλλιέργεια της φακής έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα. Είναι ξηρική καλλιέργεια και έχει ευρεία ζώνη προσαρμοστικότητας εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών και ανήκει στα είδη τα οποία προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορα συστήματα αμειψισποράς. Μέσω του μοναδικού μηχανισμού της αζωτοδέσμευσης, εκτός του ότι αξιοποιεί το ατμοσφαιρικό άζωτο προς όφελος της, αφήνει στο χωράφι υπολειμματικό άζωτο και για την επόμενη καλλιέργεια συμβάλλοντας έμμεσα στην εξοικονόμηση χρημάτων, την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και την μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος». «Ακόμη, η θρεπτική αξία της φακής είναι μεγάλη και διεθνώς αναγνωρισμένη. Οφείλεται στα ιδιαίτερα συστατικά που περιέχει ο σπόρος όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (23-28%), σύνθετους υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης (55-60%), φυτικές ίνες, χαμηλά λιπαρά (2%), φολικό οξύ, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β».
«Ωστόσο, την φετινή χρόνια παρατηρήθηκε μειωμένη παραγωγή, γεγονός που οφείλεται αφενός στις όψιμες παγωνιές και αφετέρου στις βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο της συγκομιδής, δηλαδή περίπου από τα τέλη Μαΐου και εξής, με αποτέλεσμα απώλεια παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας της φακής».
«Τα σημαντικότερα προβλήματα που επηρέασαν την επέκταση της καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια είναι οι χαμηλότερες τιμές παραγωγού και η έλλειψη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση κάποιων μυκητολογικών ασθενειών και πλατύφυλλων ζιζανίων που εμφανίζονται μετά το φύτρωμα. Έτσι η καταπολέμηση των πλατύφυλλων ζιζανίων γίνεται είτε με εργατικά με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος, είτε όσοι παραγωγοί αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουν υφίστανται την μείωση στην απόδοση. Τέλος, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις προτιμώνται χωράφια καθαρά από πλατύφυλλα, όπως χωράφια που προηγουμένως έχουν καλλιεργηθεί καλαμπόκια ή βαμβάκια», καταλήγει.
Ο κ. Μακρυγιάννης Θανάσης είναι έμπειρος παραγωγός με καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής φακής στο Βουζί Δομοκού. Όπως μας εξηγεί μόλις έχει ολοκληρωθεί το αλώνισμα της φακής και η φετινή χρονιά παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είναι μέτρια από άποψη παραγωγής, με μέσο όρο στρεμματικής απόδοσης 100 kg/ στρέμμα. Δύο είναι οι επικρατέστερες ποικιλίες στην περιοχή του Δομοκού, οι μεσόσπερμες Σάμου και οι μεγαλόσπερμες Θεσσαλίας οι οποίες συγκομίζονται ταυτόχρονα. «Εμείς έχουμε ξεκινήσει από 5 Ιουνίου το αλώνισμα το οποίο κρατάει μέχρι 12 Ιουνίου και στον Θεσσαλικό κάμπο ξεκίνησαν πριν από 15 ημέρες. Η έκταση των στρεμμάτων είναι πολύ μειωμένη στην περιοχή του Δομοκού. Τα προηγούμενα έτη καλλιεργούνταν 3.000 στρέμματα με όσπρια και φέτος καλλιεργήθηκαν μόλις 1.000. Πολλά στρέμματα έχουν αντικατασταθεί με ελαιοκράμβη ή αλλά χειμερινά σιτηρά. Ο λόγος είναι φυσικά οι τιμές. Στον κάμπο της Θεσσαλίας η τιμή παραγωγού είναι 65 λεπτά/κιλό ενώ οι φακές Βουζίου πωλούνται 1,90 ευρώ/κιλό χοντρική και 3 ευρώ/κιλό λιανική».
Ο κ. Σαπουνάς Αστέριος γεωπόνος και γενικός διευθυντής του ΑΣ Θεστό στα Φαρσαλα μας αναφέρει ότι η συγκομιδή της φακής στην περιοχή ολοκληρώθηκε πριν δέκα ημέρες και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη ωστόσο η ποιότητα είναι εξαιρετική. Επίσης, πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν επιλέξει άλλες χειμερινές ξηρικές καλλιέργειες όπως σιτάρι, κριθάρι και βρώμη. Οι αποδόσεις είναι χαμηλές, λιγότερο από 100 kg/στρέμμα και όπως και πέρσι οι τιμές είναι ικανοποιητικές. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Σαπουνάς είμαστε εισαγωγική χώρα για την κάλυψη των αναγκών σε όσπρια, γεγονός που επηρεάζει και τις τιμές της εγχώριας παραγωγής.
Ο κ. Κανάκης γεωπόνος στον ΑΣ ΘΕΣγη στη Λάρισα μας ενημερώνει ότι φέτος στον συνεταιρισμό τα στρέμματα φακής είναι ελάχιστα. Πολλοί παραγωγοί που κάνουν αμειψισπορά έχουν αντικαταστήσει τα χωράφια τους με σιτηρά ενώ άλλοι έχουν καλλιεργήσει ρεβίθια. Οι συγκομιδές έχουν ολοκληρωθεί πριν λίγο καιρό και οι παραγόμενες ποσότητες είναι γύρω στα 100 με 150 kg/στρέμμα. Όπως αναφέρει τα εισαγόμενα προϊόντα προέρχονται κυρίως από τον Καναδά και η τιμή τους είναι πολύ χαμηλότερη συγκριτικά με την ελληνική φακή. Η τιμή όπως και πέρσι είναι αρκετά ικανοποιητική και ανέρχεται γύρω στα 80 λεπτά.
Τέλος, στο ορεινό χωριό Γκούρα στην Κορινθία ο κ. Αποστόλης Καπέλλος είναι παραγωγός οσπρίων. Η συγκομιδή της φακής στην περιοχή ξεκινάει τέλη Ιουλίου και η παραγωγή προβλέπεται να είναι αρκετά μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών.