Στις 22/3/2023 δημοσιεύθηκε η τεχνική αναφορά του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλι που κυκλοφορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), μετά από συντονισμό, σε επίπεδο ΕΕ, 15 κράτη μέλη της, καθώς και η Ελβετία και η Νορβηγία, πήραν δείγματα από 320 παρτίδες εισαγόμενου μελιού, προερχόμενες από 20 χώρες, τα οποία εν συνεχεία αναλύθηκαν στο JRC με διάφορες μεθόδους (EA/LC-IRMS, HPAEC-PAD, 1H-NMR) για την παρουσία εξωγενών σακχάρων.
Περίπου τα μισά δείγματα (147 από 320, ποσοστό 46%) ήταν ύποπτα για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι της ΕΕ.
Το ποσοστό αυτό ήταν πολύ υψηλό σε σύγκριση με τα ευρήματα από την προηγούμενη αντίστοιχη δράση της ΕΕ το 2015-17, όπου μόνο το 14% των δειγμάτων που αναλύθηκαν βρέθηκε ύποπτο.
Οι συντάκτες της τεχνικής αναφοράς αποδίδουν την αύξηση αυτή στη χρήση νέων αναλυτικών μεθόδων με βελτιωμένη ικανότητα ανίχνευσης, κάτι απόλυτα αναγκαίο αφού η νοθεία του μελιού έχει εξελιχθεί σε επιστήμη με στόχο να ξεγελάει και τις πιο προηγμένες μεθόδους όπως την τεχνολογία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (ΝΜR).
Μεταξύ νοθευτών κι εργαστηρίων υπάρχει μια κούρσα …εξοπλισμών και θυμηθείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα δείτε άρθρα στο διαδίκτυο για το πώς ξεχωρίζουμε το νοθευμένο μέλι. Δεν το ξεχωρίζουμε ρίχνοντάς το σε νερό, καίγοντάς το και άλλα τέτοια ευφάνταστα κόλπα.
Ας σταθούμε όμως λίγο στο γιατί συμβαίνει αυτό: Γιατί το μέλι είναι μέσα στα έξι πιο νοθευμένα τρόφιμα παγκοσμίως;
Επειδή το μέλι έχει μεγάλη ζήτηση. Επειδή το έχουν σε μεγάλη εκτίμηση οι καταναλωτές για τις υπέροχες οργανοληπτικές του ιδιότητες και για τις σπουδαίες βιολογικές του δράσεις που προάγουν την υγεία. Επειδή και μόνο η φράση «με μέλι» σε μια συσκευασία αυξάνει τις πωλήσεις….
Για αυτό και η νοθεία του μελιού δεν αποτελεί απλά μια οικονομική απάτη αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών που, αντί μιας υπερτροφής με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό τους, θα φάνε ένα μίγμα σιροπιών με χρωστικές και άλλα πρόσθετα που -ακόμα κι αν δεν αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία- σίγουρα δεν προσφέρει αυτά που περιμένει από το μέλι ο καταναλωτής.
Ας επιστρέψουμε για λίγο στην τεχνική αναφορά του JRC.
Οι περισσότερες ύποπτες παρτίδες προερχόταν από την Κίνα (66 από τις 89, ποσοστό 74%). Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μελιού (είναι μέλι;) παγκόσμια, με 329.000 μετρικούς τόνους το 2021 και η Ευρώπη εισάγει από εκεί, με τιμή 1,4 € το κιλό, σχεδόν το 40% του συνόλου του εισαγόμενου μελιού που κυκλοφορεί στην ΕΕ. Ωστόσο δε θα βρει ποτέ κανείς στο ράφι κάποιο βάζο με μέλι Κίνας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Η περίφημη Οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι της ΕΕ δεν επιβάλλει την αναγραφή της χώρας ή των χωρών προέλευσης και αρκείται στην επισήμανση «μίγμα μελιών ΕΕ και εκτός ΕΕ». Οπότε ο καταναλωτής είναι βέβαιος ότι το μέλι (;;) που αγοράζει προέρχεται από τον πλανήτη Γη κι όχι από εκείνον τον Γαλαξία πολύ-πολύ μακριά….
Η Κίνα όμως δεν πουλάει το μέλι (;) της μόνο απευθείας. Μπορεί να μπει στην ΕΕ π.χ. στην Βουλγαρία ως μέλι Βιετνάμ ή Ουκρανίας ή Τουρκίας (14 από τις 15 παρτίδες ύποπτες, ποσοστό 93%!) να αναμιχθεί με λίγο ντόπιο μέλι και να κυκλοφορήσει ως «μίγμα μελιών ΕΕ κι εκτός ΕΕ» σε κάμποσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ομοσπονδία μας έχει προτείνει σειρά μέτρων κατά των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων μελιών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνεργάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την Ένωση Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA), αναπτύσσοντας κοινές δράσεις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν οδηγηθούμε οι μελισσοκόμοι της Ευρώπης να εγκαταλείψουμε τη μελισσοκομία ως επάγγελμα. Προτάσεις έχουμε και διάθεση να αγωνιστούμε.
Όμως το βασικό ερώτημα που θέλουμε να απαντήσουμε εδώ είναι το πως μπορεί να προστατευτεί ο Έλληνας καταναλωτής:
1) Αναζητείστε ελληνικό μέλι είτε από παραγωγό είτε από μελισσοκομικό συνεταιρισμό είτε από Έλληνες τυποποιητές που στην ετικέτα τους αναγράφει ότι είναι ελληνικό μέλι. Η Ομοσπονδία μας έχει καταφέρει να είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας ή των χωρών προέλευσης στην ετικέτα του μελιού που συσκευάζεται στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει για ελάχιστες άλλες χώρες –μέλη της ΕΕ κι είναι πανευρωπαϊκό αίτημα των μελισσοκόμων να αλλάξει η οδηγία ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει.
2) Να είστε πολύ επιφυλακτικοί με τα πολύ φθηνά μέλια που θα βρείτε στο ράφι.
3) Μην αγοράζετε μέλι από πλανόδιους «μελισσοκόμους» που έρχονται από …μακριά. Ζητείστε τους την άδεια πλανόδιου εμπορίου και το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο και ρωτήστε γιατί δεν υπάρχει νόμιμη ετικέτα με τα στοιχεία τους επάνω.
4) Δοκιμάστε αμιγή ελληνικά μέλια. Το πεύκο, το έλατο, η καστανιά, το θυμάρι, η πορτοκαλιά, η βελανιδιά και πολλά ακόμη, έχουν γεύσεις και αρώματα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν και δεν αντιγράφονται.
5) Επιλέγοντας ελληνικό μέλι επιλέγουμε ένα ποιοτικά άριστο, ασφαλές και υγιεινό μέλι, στηρίζοντας παράλληλα την ελληνική μελισσοκομία, τους μελισσοκόμους και τις μέλισσές μας, που, με τη σειρά τους, στηρίζουν την ελληνική γεωργία και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας.
Επειδή μεγάλη κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων αλλά όπως όλα στην Ελλάδα μένουν όλοι στα λόγια.
Αν οι αυξήσεις στα τρόφιμα οφείλονται στην αύξηση του κόστους παραγωγής (όπως έχουμε κάνει σχετικά ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο) τότε θα πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα στο χωράφι ή στον στάβλο για να έχουμε μείωση του κόστους. Για παράδειγα στις ΗΠΑ κάνουν εισαγωγές πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων από την Ρωσία, παρά τις τεταμένες σχέσεις που υπάρχουν λόγω Ουκρανίας, για να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές των λιπασμάτων.
Αν όμως οι αυξήσεις τιμών οφείλονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια τότε θα πρέπει να βγουν στα «μανταλάκια» (όπως δήλωνε ένας πρώην υπουργός ΑΑΤ αλλά ποτέ δεν έκανε) διευθύνσεις και ονόματα, όπως κάνουν άλλες χώρες.
Φυλάκιση κερδοσκόπου έγινε σε μια Αφρικανική χώρα, την Τυνησία. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής μιας ομοσπονδίας τυνησιακών αρτοποιείων συνελήφθη μετά από απόφαση του Τυνήσιου προέδρου να πατάξει τους «κερδοσκόπους» ενόψει της έλλειψης επιδοτούμενου άλευρου που έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη κρίση ψωμιού σε χαμηλές τιμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πρεσβεία στην Τύνιδα, ο Mohamed Bouanane, πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηρίου Ιδιοκτητών Αρτοποιείων, συνελήφθη «με την υποψία για μονοπώλιο, κερδοσκοπία με επιδοτούμενα τρόφιμα και υποψίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Σύμφωνα με αρκετούς οικονομολόγους της χώρας, η «κρίση ψωμιού» στην πραγματικότητα εξηγείται από την ανεπαρκή προσφορά της αγοράς στο αλεύρι που επιδοτείται από το κράτος. Από πληροφόρηση εγχώριων πηγών επιβεβαιώνεται ότι η κρίση είναι εν μέρει τεχνητή και προϊόν του στρεβλού συστήματος επιδοτήσεων και της διαφθοράς, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες αρτοπωλείων συσσώρευαν επιδοτούμενο αλεύρι για να το κατευθύνουν στην χρήση μη επιδοτούμενων αρτοσκευασμάτων και γλυκών ζαχαροπλαστικής με σκοπό να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους και να κερδοσκοπήσουν.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων είναι ο σκοπός της υπό σύσταση Επιτροπής Μελισσοκόμων Θεσσαλίας, όπως τονίστηκε σε συνάντηση που είχε ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης με τον Σύλλογο Μελισσοκόμων Λάρισας.
Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού, του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου, του βουλευτή, Χρήστου Καπετάνου, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτη Χατζηνικολάου και του Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα, Απόστολου Μπίλλη, ενώ από την πλευρά του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λάρισας παρέστησαν ο Πρόεδρος, Πέτρος Σαρούδης, ο Γ.Γ. Ιωάννης Σένκο, ο Ταμίας, Πέτρος Πανταζής και το μέλος, Γιώργος Σφήκας.
«Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω κάθε περιθώριο για τη στήριξη της μελισσοκομίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου τους από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρχει διαρκής συνεργασία φορέων και μελισσοκόμων για να επιτευχθεί η ένταξη του συνόλου της μελισσοκομικής δραστηριότητος τους στο πλαίσιο ασφαλίσεων, με στόχο να υπάρχει ταύτιση σε ψηφιακό αρχείο των στοιχείων των μελισσοκομικών βιβλιαρίων και των δηλώσεων εκτροφής μελισσοσμηνών και κυψελών στον ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, στη Θεσσαλία έχουν δηλωθεί απώλειες σε 109.000 μελισσοσμήνη.
Ο κ. Ιωάννης Σένκο, Γενικός Γραμματέας στον Σύλλογο Μελισσοκόμων Λάρισας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «αποφασίσαμε να συστήσουμε μια Επιτροπή η οποία να εξετάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι και να προτείνει λύσεις. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις αλλά δεν ανακοίνωσε τα ποσά.
Πάντως το κόστος με τα υλικά για να στηθεί μια κυψέλη είναι στα 50 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσουμε το κόστος αγοράς για το μελισσοσμήνος που είναι στα 75 ευρώ το 5άρι και στα 110 ευρώ το 10άρι (αριθμός πλαισίων). Ένα παραγωγικό μελίσσι πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 πλαισίων. Η αγορά των μελισσοσμήνων πρέπει να γίνει την Άνοιξη και σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθεί και κονδύλι για την αγορά μελισσοτροφής που είναι αναγκαία.
Πάντως φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο. Οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν και δεν υπάρχει παραγωγή μελιού για να πουλήσουμε για να έχουν κάποιο εισόδημα. Επίσης και όσοι διαθέτουν μέλι οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτή την εποχή κυμαίνονται από 2,80-3 ευρώ το κιλό για τα ανθόμελα και φτάνουν έως 4,-4,10 ευρώ για πευκόμελα κ.α. Στο μεταξύ πολλοί έμποροι δίνουν μια προκαταβολή στους μελισσοκόμους και καθυστερούν την εξόφληση. Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους μελισσοκόμους».
Αγανάκτηση υπάρχει στους μελισσοκόμους γιατί μετά από τόσες ημέρες δεν έχουν επίσημα ενημερωθεί για τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες.
Όπως τονίζει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) «επιτέλους άρχισαν οι καταγραφές στα χαμένα μελίσσια από τους ελεγκτές. Μία διαδικασία που άργησε 15 μέρες.
Ήδη οι κυψέλες που βρέθηκαν, σάπισαν μετά από τόσο καιρό μέσα σε νερά και λάσπες κι αυτό διότι ο ΕΛΓΑ απαιτεί να παραμείνουν έτσι, παρ' ότι ο πρόεδρός του κ. Λυκουρέντζος, σε συνέντευξη στην τηλεόραση, είπε ότι δεν χρειάζεται.
Όπως μαθαίνουμε από συναδέλφους που πέρασαν την διαδικασία του ελέγχου, το ποσό για κυψέλη, ζωικό κεφάλαιο και ατρύγητο μέλι, με τα βίας θα φτάσει ίσως τα 50 €. Αυτό είναι απαράδεκτο εάν συμβεί. Είναι εμπαιγμός. Είναι προκλητικό για ανθρώπους που έχασαν τα πάντα.
Όπως απαράδεκτο θα είναι το γεγονός, εάν αληθεύει, ότι τα 2 € τέλη εκτίμησης δεν αφαιρούνται, όπως είπε το υπουργείο. Οι ελεγκτές δεν έχουν κάποια ενημέρωση-εντολή επ' αυτού, πάντως.
Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει ενημέρωση από το υπουργείο. Έχει ζητήσει συνάντηση, επίσης. Έχει ζητήσει να έρθει ο υπουργός στη Θεσσαλία να τον συνοδεύσει σε μελισσοκομεία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση σε κανένα από αιτήματά μας και σε καμία τηλεφωνική μας όχληση.
Αυτή η στάση δεν είναι αποδεχτή και δεν λύνει προβλήματα. Τουναντίον, δημιουργεί προβλήματα στην μετ' έπειτα συνεργασία μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ενημέρωση από την ερχόμενη εβδομάδα».
Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Σενκό, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «μετά από τόσες ημέρες ακόμη δεν μας έχουν ενημερώσει τι θα πρέπει να κάνουμε με τις κυψέλες που καταστράφηκαν. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ δεν έχουν κάποια ενημέρωση και μας ζητούν να αφήσουμε τις κυψέλες εκεί που βρίσκονται. Όμως με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατη η καταγραφή γιατί έχουν μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις.
Επίσης δεν έχουμε ενημερωθεί με τα ποσά που θα αποζημιωθούμε αλλά μας λένε ότι έχει ισχύσει και στο παρελθόν. Όσον αφορά τα τέλη οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ μας ζητούν να τα πληρώσουμε γιατί δεν έχουν κάποια ενημέρωση από τη διοίκηση του Οργανισμού. Επίσης έρχεται ο υπουργός κ. Αυγενάκης στην Λάρισα και δεν δέχεται να συναντηθεί με τους μελισσοκόμους».
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΟΜΣΕ γιατί δεν υπήρξε συνάντηση με τον υπουργό κ. Αυγενάκη όταν επισκέφτηκε την Λάρισα. Όπως τονίζει στον υπουργό, «επισκεφθήκατε την περιοχή της Λάρισας, όπου και η έδρα της Ομοσπονδίας μας και δεν μας καλέσατε. Αναρωτιόμαστε γιατί. Μας αποφεύγετε; Δεν συμπεριλαμβάνετε τη μελισσοκομία στους πληγέντες κλάδους; Δε θεωρείτε σημαντικό τον κλάδο της μελισσοκομίας; Σας διέφυγε; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δε μας δώσατε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα αιτήματά μας».
Στην επιστολή που έστειλε στο ΥπΑΑΤ η ΟΜΣΕ αναφέρει τις προτάσεις της που είναι οι εξής:
Για να υπάρξει μελισσοκομία ξανά στις περιοχές που επλήγησαν είτε από πλημμύρες είτε από πυρκαγιές θα πρέπει:
1. Τα χαμένα μελίσσια να μην αφαιρεθούν από το ηλεκτρονικό μητρώο μέχρι να τα ξαναφτιάξουν οι παθόντες.
2. Να μην υπάρχει πλαφόν αύξησης των μελισσιών μέχρι να φτάσουν τον αρχικό αριθμό μελισσιών. Το πλαφόν αύξησης στη μελισσοκομία είναι τροχοπέδη και ανεδαφικό, γενικώς.
3. Τα χρήματα των Δράσεων του Τομεακού Προγράμματος Μελισσοκομίας να δίνονται κανονικά. Να ληφθεί υπόψη ότι βάσει και αυτών των μελισσιών ήρθε το κονδύλι από την ΕΕ.
4. Τα χρήματα των βιολογικών να δοθούν κανονικά επίσης.
5. Να αποζημιωθούν τα μηχανήματα, οι αποθήκες, τα χαμένα αποθηκευμένα μέλια και τα διαφυγόντα κέρδη από τη χαμένη παραγωγή του πεύκου που ήδη είναι σε εξέλιξη.
6. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε όσους το χρειαστούν.
7. Μία πλήρης κυψέλη και ένα μελίσσι με πληθυσμό 10 πλαισίων κοστίζει 150€. Εάν υπολογιστεί και το μέλι, φτάνουμε τα 200€. Αυτή είναι η αντικειμενική αξία που πρέπει να λάβει ως αποζημίωση ο μελισσοκόμος.
8. Μελισσοκομικοί Σύλλογοι: σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης των χαμένων μελισσιών, να μπορούν να επιβεβαιώσουν την ζημιά ή το μέγεθος αυτής. Γνωρίζουν τα της περιοχής τους.
9. Σχέδια βελτίωσης. Να δοθεί πριμ βαθμολογίας και προτεραιότητα σε πληγέντες.
10. Τα ζωντανά μελίσσια δεν έχουν τόπο να βοσκήσουν. Να δοθούν μελισσοτροφές στους πληγέντες να συντηρήσουν τα εναπομείναντα μελίσσια. Έρχεται χειμώνας και με μαθηματική ακρίβεια θα χαθούν κι αυτά, εάν δεν ταϊστούν.
11. Να δοθεί κρατική αρωγή για το 100% της αξίας ενός μελισσιού μαζί με την κυψέλη.
12. Να «παγώσουν» οι οικονομικές υποχρεώσεις των πληγέντων προς τράπεζες, εφορία κ.λπ. μέχρις ότου ορθοποδήσουν.
Κάθε άλλο πλην των ανωτέρω, θα είναι ημίμετρο που δεν θα δώσει την δυνατότητα για επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στις πληγείσες περιοχές. Εσείς αποφασίζετε.
Πάνω από 44.000 μελισσοσμήνη καταστράφηκαν στην Θεσσαλία. Εκτός όμως από την ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο φέτος ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά για την παραγωγή μελιού.
Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θεσσαλίας Apis Era αναφέρει ότι οι ζημιές και οι πληγές που άφησε η κακοκαιρία Daniel αποτελούν πρωτόγνωρο και ιστορικό φαινόμενο για τη Θεσσαλία. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, καθώς επίσης να δηλώνουμε και τη συμπαράστασή μας στους πληγέντες.
Ο μελισσοκομικός κλάδος ακόμη μετράει τις πληγές του, με τις ζημιές στο Θεσσαλικό κάμπο και τα ορεινά της Θεσσαλίας να δείχνουν πως θα είναι τεράστιες.
Μέχρι και τις 13 Σεπτέμβρη 2023 η ζημιά άγγιζε τον αριθμό των 44.000 μελισσοσμηνών και ο αριθμός συνέχεια αυξάνεται, χωρίς να έχουν υπολογιστεί ακόμη οι ζημιές σε εξοπλισμό, αυτοκίνητα και αποθήκες.
Το χτύπημα που δέχτηκε η μελισσοκομία σαν κλάδος, ειναι ανυπολόγιστο, μιας και στην Θεσσαλία φιλοξενούνταν τη συγκεκριμένη περίοδο μελίσσια απ' όλη την Ελλάδα. Αν προσθέσουμε τις απώλειες σε μελίσσια - χάθηκαν χιλιάδες κυριολεκτικά - απο τις πυρκαγιές το προηγούμενο διάστημα αλλά και τις περιοχές μελισσοκομικού ενδιαφέροντος που κυριολεκτικά έγιναν στάχτη συμπεραίνουμε οτι ο κλάδος είναι πολύ δύσκολο να σταθεί ξανά στα πόδια του.
Προσπαθούμε να αναδείξουμε τις αγωνίες των μελών μας και να γνωστοποιήσουμε το καίριο πλήγμα που υπέστη ο μελισσοκομικός κλάδος. Ένας κλάδος που δεν έχει προβληθεί στο βαθμό που του αναλογεί, μιας και η μέλισσα είναι ο σημαντικότερος επικονιαστής στη φύση και η μείωση του πληθυσμού θα επηρεάσει τη φυτική παραγωγή της χώρας. Ελπίζουμε οτι οι κρατικοί φορείς δεν θα αγνοήσουν για άλλη μια φορά το μελισσοκομικό κλάδο και θα αγωνιστούμε ώστε η στήριξη στους μελισσοκόμους που επλήγησαν να είναι τέτοια που θα τους βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Επίσης όσα μέλη του συνεταιρισμού έχουν υποστεί ζημιές στης αποθήκες τους διατίθεται χώρος αποθήκευσης υλικών από μέλη του συνεταιρισμού και μηχανήματα για καθαρισμό αποθηκών.
Ο κ. Ιωάννης Σενκό, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και 1,5 εβδομάδα περιμένουμε επίσημη ενημέρωση για τους μελισσοκόμους και τι θα πρέπει να κάνουμε με τις κυψέλες μας και αν ισχύει με εμάς ότι με τους κτηνοτρόφους. Η καταστροφή για τους μελισσοκόμους είναι μεγάλη και έρχεται σε μια πολύ καταστροφική χρονιά στην παραγωγή μελιού.
Τα έξοδα φέτος ήταν τριπλάσια σε σχέση με άλλες χρονιές. Επίσης δεν είχαμε παραγωγή βελανιδιάς ούτε προλάβαμε να τρυγήσουμε τα βαμβάκια. Περιμέναμε το δεύτερο βάρεμα στο πεύκο όταν ήρθε η καταστροφή. Επίσης πολλοί μελισσοκόμοι αναγκάστηκαν να κατέβουν στον κάμπο λόγω των απαγορεύσεων που υπήρξαν στα δάση των ορεινών περιοχών εξαιτίας των πυρκαγιών. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν το ζωικό κεφάλαιο αλλά δεν είχαμε φέτος και παραγωγή για να πουλήσουμε. Η κατάσταση είναι τραγική στον κλάδο. Όμως να περιμένετε και προβλήματα τον επόμενο χρόνο στην επικονίαση των φυτών λόγω μείωσης των μελλισών».
Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής υποστηρίζει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγoρών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παντελής Μόσχος, «μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με κλειστή την Εθνική Οδό σε Τέμπη - Λάρισα, για 7 ημέρες, με αυξημένο κατά πολύ το κόστος Μεταφοράς στην Τροφοδοσία, ο Νομός Αττικής τροφοδοτείται κανονικά, από τις παραγωγικές περιοχές των Μεγάρων και Μαραθώνα και παρά το αυξημένο Κόστος Παραγωγής σε καύσιμα, ενέργεια, ρεύμα, αγροεφόδια και σοβαρή έλλειψη έμπειρων Εργατών Γης, στις Λαϊκές Αγορές Αττικής υπάρχει επάρκεια προϊόντων, δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και είμαστε φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο από 30%-50%. Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Επίσης θα πρέπει να φτιάξουν τους δρόμους για την ομαλή τροφοδοσία των αγορών με προϊόντα αλλιώς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές στις λαϊκές».
Οι τιμές των προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές Αττικής έχουν ως εξής:
Μελιτζάνες: 1,50 €
Κολοκυθάκια: 2,30 €
Πατάτες: 0,80 – 1,20 €
Αγγουράκια: 1,50 – 2,00 €
Ντομάτες: 1,00 – 2,00 € Κρεμμύδια : 1,50 €
Βλήτα: 1,50 €
Σπανάκι: 1,80 – 2,50 €
Λάχανο: 1,50 €
Χόρτα Ιταλικά: 1,50 – 2,00 €
Μαρούλια: 0,50 – 0,70 €
Ματσάκια (Άνιθο, Μαϊντανός, Ρόκα): 0,50 – 0,70 €
Παντζάρια: 1,50 €
Άγρια Ραδίκια: 2,00 – 3,00 €
Νεκταρίνια: 1,50 €
Ροδάκινα: 1,50 €
Σταφύλια: 1,70 €
Καρότα: 1,50 €
Πιπεριές: 2,00 €
Μήλα: 1,00 – 1,50 €
«Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής και στις άλλες πλημμυρισμένες πόλεις της Θεσσαλίας είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες από όλον τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Πάντως σήμερα οι αγορές έχουν επάρκεια και λειτουργούν κανονικά», τονίζει.
Και προσθέτει: «Ζητάμε έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε να βρεθούν μαζί μας, τρόποι για άμεσες αποζημιώσεις και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων και μείωση του κόστους παραγωγής, για να μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, για να υπάρχει επάρκεια αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».
«Στους αγρότες θα δοθούν πολλά χρήματα στις περιοχές αυτές. Είναι κρίσιμο για το μέλλον της χώρας η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία να ξαναπάρει μπρος όσο γίνεται πιο γρήγορα». Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλία είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδος. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι έχουμε εύκολο δρόμο μπροστά μας. Αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανούς μεγέθους καταστροφή».
Αναφερόμενος στους ανθρώπους που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους, ο υπουργός τόνισε ότι «...έχω να πω μόνο ένα πράγμα. Και το λέω με μεγάλη ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας αφήσουμε μόνους σας. Όλες οι δυνάμεις του κράτους, και δεν είναι λίγες, θα έχουν ως κεντρικό στόχο ο κάθε ένας συμπολίτης μας που καταστράφηκε, να μπορέσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξαναβάλει μπρος τη ζωή του. Ήδη όσα μέτρα άμεσα μπορούσαν να ληφθούν τα λάβαμε. Έχουμε δώσει και αναστολή πληρωμής στον ΕΦΚΑ για όλη την περιοχή αυτή ώστε να μην έχουν πρόβλημα με τις συντάξεις τους, με τις εισφορές τους, με τα χρέη τους, με τα δάνεια και τα λοιπά. Και θα είμαστε από πάνω 24 ώρες το 24ωρο. Είναι πραγματικά δική μας ευθύνη να μη μείνει κανένας μόνος του πίσω».
Για τα μέτρα που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας μετά την κακοκαιρία, είπε τα εξής: «Το Υπουργείο Εργασίας έβγαλε την ίδια μόλις μέρα που δημοσιεύτηκε ο χάρτης των πληγεισών περιοχών, απόφαση για την αναστολή των συμβάσεων εργαζομένων και την παροχή επιδόματος 534 ευρώ για έως τρεις μήνες. Την επόμενη μέρα βγάλαμε απόφαση για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των κατοίκων της Θεσσαλίας, ασχέτως αν χρωστάνε ή όχι στα ταμεία, έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία, χωρίς καμία ταλαιπωρία, γιατί εκεί τίθενται και ζητήματα δημόσιας υγείας. Μέσα σε διάστημα 24ώρου όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Εργασίας για την ανακούφιση των συμπολιτών μας στη Θεσσαλία έχουν τεθεί σε λειτουργία. Ήδη ο ΕΦΚΑ, με δική μου προσωπική εντολή, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην έκδοση των συντάξεων στη Θεσσαλία, στον Έβρο και στη Ρόδο, στις πληγείσες περιοχές δηλαδή. Ακριβώς για να δείξουμε ότι το κράτος αναγνωρίζει ότι εκεί οι άνθρωποι έχουν αυξημένες ανάγκες».
Τέλος παραδέχτηκε ο υπουργός ότι το πρόβλημα με την ακρίβεια είναι δύσκολο να λυθεί. Όπως ανέφερε «η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας χωρίς καμία συζήτηση. Δεν είναι τόσο εύκολο να καταπολεμηθεί. Αν ήταν εύκολο θα την είχαν αντιμετωπίσει και τα υπόλοιπα κράτη. Σήμερα βλέπετε ότι παντού γίνεται χαμός. Εμάς μας έτυχε και αυτό τώρα και θα δώσει μια πίεση μεγαλύτερη. Αλλά δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις εδώ».
Από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 20η Οκτωβρίου έχουν περιθώριο οι ενεργοί μελισσοκόμοι να δηλώσουν τις κατεχόμενες κυψέλες τους με σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΑΟΚ.
Ενεργός μελισσοκόμος ο οποίος υποβάλλει τη Δήλωση κατεχομένων κυψελών μεταξύ της 21ης Οκτωβρίου και της 20ης Νοεμβρίου κάθε έτους, συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στο δείγμα επιτόπιου ελέγχου.
Η δήλωση γίνεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω διαχειριστικής εφαρμογής που αναπτύσσει και διαχειρίζεται η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την διαδικασία της υποβολής δηλώσεων προβλέπει η Υπουργική Απόφαση με Αριθμό 140/106513/2021 (ΦΕΚ 1560 Β/17-4-2021).
Αν παρέλθει διάστημα ενός έτους χωρίς ο μελισσοκόμος να προβεί στην προβλεπόμενη δήλωση, αποστερείται των παρακάτω δικαιωμάτων:
α) συμμετοχής σε δράσεις εθνικών ή/και ενωσιακών μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού τομέα εν γένει και του τομέα της μελισσοκομίας ειδικότερα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας,
β) ασφάλισης στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και αποζημίωσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή αντίξοων καιρικών συνθηκών
γ) αποζημίωσης σε περιπτώσεις επιβολής κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου που αφορά τη μελισσοκομία,
δ) συμμετοχής σε προγράμματα επικονίασης της αυτοφυούς ή καλλιεργούμενης βλάστησης ή σε διαδικασίες εκμίσθωσης των κατεχομένων κυψελών, με σκοπό την προαγωγή της επικονίασης καλλιεργημένων εκτάσεων,
ε) για τον ενεργό μελισσοκόμο, η περιοχή τοποθέτησης των κυψελών αποτελεί χώρο εργασίας, και κάθε μετακίνηση του νόμιμου κατόχου των κυψελών ή του «υπεύθυνου μελισσοκομείου» από και προς τον χώρο τοποθέτησης των κυψελών, νοείται ως μετακίνηση από και προς την εργασία, με την προϋπόθεση ότι η περιοχή τοποθέτησης και οι εν γένει μετακινήσεις των τρεχουσών δηλούμενων κυψελών έχει δηλωθεί στο Μητρώο.
Στους ενεργούς μελισσοκόμους χορηγείται βεβαίωση δήλωσης κατεχόμενων κυψελών, μέχρι την έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στην περ. β της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4691/2020 και την έκδοση της ατομικής μελισσοκομικής ταυτότητας.
Υπενθυμίζουμε ότι είναι υποχρεωτική εκ μέρους τους η δήλωση στο Μητρώο τουλάχιστον δύο φορές κατ’ έτος:
α) της ετήσιας παραγόμενης ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων και
β) της ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων που διακινεί - εμπορεύεται νόμιμα στην αγορά, με ταυτόχρονη ψηφιακή καταχώρηση των σχετικών παραστατικών.
Για τη δήλωσε στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥπΑΑΤ πατήστε εδώ
Φαίνεται να αλλάζει η κυβερνητική θέση που έλεγε όχι στην μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, κάτι που ήδη έχουν κάνει άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (σε κάποια κράτη έχουμε και μηδενικό ΦΠΑ).
Ανοικτό ενδεχόμενο άφησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, το ενδεχόμενο να προωθήσει, στα πλαίσια του υπουργικού συμβουλίου, την μείωση του ΦΠΑ, από το 13% στο 6%, για μια σειρά από προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ αυτών και το ρύζι, ώστε να γίνουν πιο προσιτά στους καταναλωτές και ταυτόχρονα να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις που τα μεταποιούν και τα εμπορεύονται.
Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ έθεσε στον κ. Αυγενάκη η πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), Γεωργία Κοστινάκη, στα πλαίσια της συνάντησης που έγινε με εκπροσώπους από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού.
Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο η πρόεδρος του ΣΟΕ, Γεωργία Κοστινάκη, ανέφερε τα εξής:
«Τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας από την αύξηση του κόστους της ενέργειας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τις απώλειες στην παραγωγή, η τιμή παραγωγού στο αποφλοιωμένο ρύζι, που χρησιμοποιούμε σαν πρώτη ύλη, έχει σημειώσει σημαντική άνοδο. Το 2022 η τιμή παραγωγού έφτασε στα 700 ευρώ το τόνος.
Το ρύζι αποτελεί μια βασική τροφή για τον Έλληνα καταναλωτή και θα πρέπει να είναι εύκολη διαθέσιμη στο ράφι και σε προσιτή τιμή. Για να παραμείνει φθηνό το προϊόν στο ράφι, όπως επιθυμούμε οι μεταποιητές, ώστε να μπορεί να το αγοράσει ο Έλληνας καταναλωτής, θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί ο ΦΠΑ, από 13% που είναι σήμερα στο 6%.
Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχο μέτρο πήρε και η Ιταλία, που αποτελεί την «μεγάλη δύναμη» στην ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή ρυζιού. Με κυβερνητική απόφαση το ρύζι στην λιανική στην ιταλική αγορά έχει ΦΠΑ 4%.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι το ρύζι είναι ένα κυρίως εξαγώγιμο προϊόν. Οι μεταποιητές το αγοράζουμε από τους ρυζοπαραγωγούς με ΦΠΑ όμως όταν το εξάγουμε δεν υπάρχει. Αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί εκατομμύρια ευρώ πιστωτικού ΦΠΑ στα μέλη μας.
Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε να στείλουμε μια τεκμηριωμένη πρόταση και να το δουλέψουμε με τα προϊόντα των υπόλοιπων διεπαγγελματικών, για αποφασίσουμε σε ποια τρόφιμα και γιατί ζητάμε τη μείωση του ΦΠΑ τους, ώστε στην συνέχεια να την καταθέσουμε στο υπουργείο Οικονομικών».
Την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023, ανοίγει ο επόμενος κύκλος αιτήσεων του Market Pass, σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. από την Παρασκευή (15 Σεπτεμβρίου 2023) έως και την Τρίτη (31 Οκτωβρίου 2023) για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.
Τονίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Ωστόσο, μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.
Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:
- τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
- τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
- τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.
Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:
- είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους,
- είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.
Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι (6) εξαρτώμενα τέκνα.
Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:
- Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023: α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.
- Έως την 5η Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.
Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι κάθε καλοκαίρι με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας στα δάση, αναφέρεται σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Αθανασιάδης, Βιολογικός Μελισσοκόμος από την Εύβοια και Γραμματέας του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας.
«Πολλοί μιλάνε για τα καμένα μελίσσια, αλλά κανείς δεν μιλάει για την χαμένη παραγωγή. Έλατος και πεύκο από τα βασικά μέλια της χώρας. Για να παράγει θα πρέπει τα μελίσσια να είναι στα δάση. Είμαστε επαγγελματίες και αν μας απαγορεύουν να κυκλοφορούμε ελεύθερα δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας.
Η πολιτεία έχει κάνει μεγάλο λάθος να αντιμετωπίζει εχθρικά τον κλάδο μας. Ο μελισσοκόμος αντιμετωπίζεται ως παρείσακτος παρίας στα δάση, στους κάμπους, στις λαγκαδιές και σε όλη την ύπαιθρο.
Παράγουμε από το δάσος και σίγουρα δεν θέλουμε να καταστρέψουμε μια περιοχή που μας δίνει εισόδημα. Ο μελισσοκόμος είναι ο Φύλακας του Δάσους. Με τις μέλισσές του διατηρεί και εμπλουτίζει τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος.
Ο μελισσοκόμος είναι τα μάτια του δάσους και ο μόνιμος θεματοφύλακας της δασοπροστασίας χειμώνα-καλοκαίρι. Είναι αυτός που σβήνει τις πυρκαγιές, αυτός που με το άγρυπνο βλέμμα του ειδοποιεί την πυροσβεστική, αυτός που πάντα φροντίζει και αποψιλώνει τα δασικά οικοσυστήματα, τα οποία και αποτελούν το δεύτερο σπίτι του. Είναι αυτός που ζει και αναπνέει μέσα και από το δάσος, αρμονικά και φυσικά.
Αφήστε το μελισσοκόμο να εργαστεί σιωπηλά και ακούραστα μέσα σε αυτό, χωρίς καν να αποζητά την αναγνώριση του έργου που επιτελεί. Μην του απαγορεύετε να εξασκεί το ύψιστο λειτούργημά του για την προστασία, τη διαφύλαξη και τη διασφάλιση της ίδιας της ζωής του δάσους, των υπόλοιπων έμβιων όντων, της ανθρωπότητας.
Δυστυχώς ζούμε σε καιρούς κατά τους οποίους η Πολιτεία αντί να προτρέπει και να κινητροποιεί τους επιτηδευματίες μελισσοκόμους να επισκέπτονται πιο συχνά τα δάση, ως ενεργοί δασοπροστάτες που φυλούν - περιπολούν για τυχόν εστίες ή και εμπρησμούς, τους απαγορεύει να εισέλθουν και να εργαστούν με τις μέλισσές τους.
Μαζί με εμάς απαγορεύει και σε ερασιτέχνες μελισσοκόμοι, αλλά και σε όλους οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στα δασικά οικοσυστήματα (περιπατητές, αθλητές, αισθητικοί επισκέπτες κ.ο.κ.) που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει πυροπρόληψη. Ένα έρημο δάσος είναι εύκολο να καεί.
Ο μελισσοκόμος, με την απαγόρευση εισόδου στα δάση, χάνει τη δυνατότητα να εξάσκηση το επάγγελμά του, με τα συνεπακόλουθα διαφυγόντα κέρδη. Επίσης, εξίσου σημαντικό, του αφαιρείται το δικαίωμά του να φροντίσει το ζωικό του κεφάλαιο, τα ίδια του τα μελισσοσμήνη.
Είναι μεγάλο λάθος το επιχείρημα που ακούμε τα τελευταία χρόνια κατά το οποίο δεν συντρέχει κανένας λόγος να εισέρχεται ο μελισσοκόμος στα δάση ως πιθανός υπαίτιος έναρξης πυρκαγιών. Ίσα-ίσα, ο μελισσοκόμος, με τις συχνές επιθεωρήσεις στα ζωντανά του, πολλαπλασιάζει την επαγρύπνηση από τυχόν εστίες ή και εμπρηστικές απόπειρες.
Ο μελισσοκόμος καπνίζει τα μελίσσια του, ως πρακτική που εφαρμόζεται παραδοσιακά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πόσο μάλλον των Ελλήνων μελισσοκόμων που παρέδωσαν στον κόσμο την επιστήμη της Μελισσοκομίας. Ο καπνισμός των μελισσιών επηρεάζει το φερομονικό ισοζύγιο των μελισσών, προκειμένου να υπάρχει αρμονική συνεργασία του μελισσουργού με τη μέλισσα, που έχει ανακηρυχθεί εξάλλου ως το πολυτιμότερο έμβιο ον στη γη (Earth Institute). Με απλά λόγια το κάπνισμα μελισσών δεν μπορεί να εξομοιώνεται με το κάψιμο ξερών κλαδιών, όπως κάποιοι υπεύθυνοι θέλουν να παρουσιάσουν.
Είναι παντελώς παράλογο να διακατέχει το μελισσοκόμο η ελαφρότητα της απροσεξίας και της χαλαρότητας, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στο δεύτερο σπίτι του, που είναι το δάσος.
Όχι μόνο φροντίζει ώστε τα εργαλεία του να είναι καθαρισμένα, όχι μόνο προσέχει τις κινήσεις του με θρησκευτική ευλάβεια και στρατιωτική πειθαρχία, αλλά επιπλέον έχει πάντα στη διάθεσή του πυροσβεστήρες, νερό, χώμα, όπως και κάθε σύγχρονο μέσο (είτε αυτό λέγεται άψογο καπνιστήρι είτε εργαλεία πυρόσβεσης) που του εξασφαλίζει την άμεση επέμβασή του σε περίπτωση που εντοπίσει μια εστία φωτιάς στο δάσος.
Προς χάριν αποκατάστασης της αλήθειας, ζητώ από τους πολίτες να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες του μελισσοκόμου στα δασικά οικοσυστήματα από έγκυρες πηγές. Να αγκαλιάσουν τον κλάδο, καθώς η μελισσοκομία αποτελεί το οικολογικότερο επάγγελμα και ο μελισσοκόμος με τις μέλισσες του ασκεί ένα ύψιστο λειτούργημα για τη διατήρηση της ίδιας της ζωής στο δάσος και στα φυσικά οικοσυστήματα.
Καλώ όποιον επιθυμεί να επισκεφτεί οποιονδήποτε συνάδελφο προκειμένου να διαπιστώσει το πάθος, το γνωσιακό υπόβαθρο και το ζήλο που επιδεικνύει ο μελισσοκομικός κλάδος στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση».
Μετά από εντολή που δόθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρέθηκαν άμεσα στις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, προκειμένου να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
Από τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις που έκαναν επί πεδίου καταστροφών οι υπάλληλοι κλιμακίου του ΕΛΓΑ, που μετέβησαν από τη Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023, στην Ρόδο, με επικεφαλής Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Αθηνών, αναφέρουν ότι οι ζημίες στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου αφορούν περίπου 50.000 ελαιόδενδρα, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες: Απόλλωνος, Ασκληπιείου, Γενναδίου και Βατίου, καθώς και περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων άλλων δενδροκαλλιεργειών και περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων κηπευτικών και αμπελοκαλλιεργειών.
Όσον αφορά τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου - οι οποίες θα προσμετρηθούν μετά την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των κτηνοτρόφων - προϋπολογίζονται επίσης νσύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναγγελίες ζημιών, σε 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη.
Επίσης κλιμάκιο του ΕΛΓΑ συμμετείχε σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κατόπιν συνεργασίας με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες αποφασίστηκε να γίνει δεκτό το αίτημα των παραγωγών και να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τις ζημίες από τις πυρκαγιές μέχρι τις 14 Αυγούστου 2023 και να γίνει άμεσα ο ενταφιασμός των καμένων ζώων σε εφαρμογή των κανόνων της Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και των ΔΑΟΚ.
Οι υπάλληλοι κλιμακίου του ΕΛΓΑ, που βρέθηκαν από την Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Λάρισας, αναφέρουν ότι μετά από τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις τους επί του πεδίου των καταστροφών, ότι οι ζημίες στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου προς το παρόν είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αφορούν καλλιέργειες αμυγδάλων και εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό άλλων δενδροκαλλιεργειών. Σημαντικές ζημίες υπάρχουν στις καταστροφές σε σιτηρά, τα οποία είχαν συγκομισθεί σε εκτεταμένο αριθμό στρεμμάτων, όπως επίσης σε αμπελοκαλλιέργειες.
Σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου καταγράφονται σε σειρά κοινοτήτων, όπου ήδη υπάρχουν 49 αναγγελίες απώλειας ζωικού κεφαλαίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αυτών χθες και σήμερα οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΔΑΟΚ επιχειρούν τόσο τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις ανά κτηνοτροφική μονάδα, όσο και επισπεύδουν τις διαδικασίες ενταφιασμού των καμένων ζώων, σύμφωνα με τους κανόνες δημόσιας υγείας.
Επίσης καταγράφονται σημαντικές καταστροφές υποδομών, εγκαταστάσεων και γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλοι και γεωργικά μηχανήματα.
Η διοίκηση του ΕΛΓΑ καθόρισε ως προθεσμία υποβολής δηλώσεων των παραγωγών και κτηνοτρόφων για τις ζημίες από τις τρέχουσες πυρκαγιές 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσής τους, όπως και στην περίπτωση της Ρόδου.
Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων (Σ.Α.Α.Π.Π.), ανακοίνωσε την σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).
Στόχος της συνεργασίας είναι μεταξύ άλλων η δυνατότητα αύξησης της χρήσης αλευριού προερχόμενο από ελληνικό μαλακό σίτο ως πρώτης ύλης σε συνεργασία με παραγωγούς και αλευρόμυλους.
Όπως τονίζουν οι αρτοποιοί, μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν μαλακά σιτάρια από την Ουκρανία για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Με τον πόλεμο άρχισε να γίνεται δύσκολη η προμήθειά τους.
Μένει να δούμε αν αυτή η συνεργασία θα φέρει και αντίστοιχη αύξηση της τιμής παραγωγού στα μαλακά σιτάρια, κάτι που είναι το ζητούμενο για αύξηση της εγχώριας παραγωγής.
Ειδικότερα η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «το πλαίσιο υιοθέτησης των στόχων αφορά:
- Ανάδειξης του διακριτού χαρακτήρα μελών της Σ.Α.Α.Π.Π. ως μοναδικών επιχειρήσεων επιτόπιας παρασκευής, ωρίμανσης, ζύμωσης, ψησίματος και πώλησης άρτου σε ημερήσια βάση.
- Παροχής εκπαιδευτικού έργου στα αντικείμενα των αρτοποιών και αρτεργατών
- Ισχυροποίησης του ερευνητικού έργου και των ερευνητικών προϊόντων στον αρτοποιητικό τομέα
- Αύξησης της συμμετοχής του ελληνικού σίτου στην εγχώρια παραγωγή άρτου
- Ενίσχυσης και προβολής της συμβολής των δυο φορέων στην ανάπτυξη των επιμέρους κοινωνιών στον αγροδιατροφικό τομέα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
- Συμβολής και των δυο φορέων στη χάραξη πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα
αλλά και γενικότερα, υποστήριξης της αποστολής και του ρόλου των δύο φορέων, η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμφωνούν και προχωρούν από κοινού σε μια πρωτοποριακή συνεργασία με πολλαπλή οφέλη.
Περίπου 7 μήνες μετά την πρώτη επαφή ανάμεσα στην ΣΑΑΠΠ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αναφορικά με την διερεύνηση του προβλήματος της σιτάρκειας και της εισαγωγής μαλακών σιτηρών (κυρίως από την Ουκρανία), έφτασε επιτέλους η στιγμή της ευόδωσης και της δικαίωσης του Σωματείου των Αθηνών. Δικαίωση που έγκειται όχι μόνο στις σωστές προβλέψεις της πορείας της αγοράς και των οικονομικών συνθηκών αλλά και στο θέμα της εμπιστοσύνης για μια αγαστή συνεργασία με τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Καθηγητή κ. Σπύρο Κίντζιο.
Από σήμερα ξεκινάει μια νέα εποχή για την ΣΑΑΠΠ αλλά και για την βιοτεχνική αρτοποιία εν γένει, με ξεκάθαρη την αλλαγή της μικροπολιτικής νοοτροπίας που μαστίζει τον κλάδο εδώ και χρόνια και με έμφαση στην εξωστρέφεια, προκειμένου να προκύψουν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την ανάδειξη του ρόλου του βιοτέχνη αρτοποιού ως ένα υγιές και παραγωγικό κύτταρο στον πολύτιμο πρωτογενή τομέα για την χώρα μας.
Η από κοινού διερεύνηση της δυνατότητας αύξησης της χρήσης αλευριού προερχόμενο από ελληνικό σίτο ως πρώτης ύλης σε συνεργασία με παραγωγούς και αλευρόμυλους αλλά και η γενικότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς όπου υπάρχει κοινό εκπαιδευτικό, επιστημονικό, ερευνητικό, και διοικητικό ενδιαφέρον με γνώμονα την αριστεία και την γνωσιακή ανάπτυξη και των δύο κοινοτήτων, είναι ένα στοίχημα με στόχο την άμεση και ολοκληρωτική υλοποίησή του».
Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης για την ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου στην Ελλάδα και τη Γερμανία», με διακριτικό τίτλο «The Pleasure of European P.D.O. Products, Graviera Naxou P.D.O.», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, στην Αθήνα, στις 19 Ιουλίου 2023.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ, δικαιούχου του Προγράμματος, κος Καπούνης Δημήτριος, η Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Qualitycert Limited, εκτελεστικού οργανισμού του Προγράμματος, κα Τέγου Παρασκευή, καθώς και δημοσιογράφοι, food bloggers και διαμορφωτές κοινής γνώμης οι οποίοι και ενημερώθηκαν για το Πρόγραμμα.
Την εκδήλωση τίμησε επίσης με τη παρουσία του ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κος Παύλος Σατολιάς.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους στόχους του προγράμματος που αφορούν την ενημέρωση σχετικά με τα πλεονεκτήματα των προϊόντων ΠΟΠ, καθώς και την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του λογότυπου ΠΟΠ, μέσω της γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ. Επιπλέον έγινε εκτενής ενημέρωση τόσο για τα υψηλά πρότυπα που εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία παραγωγής της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ, όσο και για την ιχνηλασιμότητα και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.
Επίσης εκτός από την αναγκαιότητα στήριξης της αγροτικής παραγωγής, συζητήθηκε η κρισιμότητα της αύξησης των πωλήσεων και κατ’ επέκταση των εξαγωγών. Αξίζει να αναφερθεί πως υπήρξε και γευστική δοκιμή με κύρια βάση του menu την ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου.
Χαρακτηριστικά ο κος Καπούνης τόνισε πως η ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου έχει διεθνή φήμη και σημαντικές διακρίσεις. Αποτελεί προϊόν ΠΟΠ από το 1996 και πανάξια φιγουράρει μεταξύ των πιο εύγευστων και καλοδεχούμενων από τον καταναλωτή τυριών, έχοντας ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Επιπλέον έχει κατακτήσει μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι πραγματικά ένας θησαυρός της Ναξιακής οικονομίας, μια απόλαυση για τον καταναλωτή και η πιο σπουδαία προίκα της Νάξου.
Με τη σειρά η κα Τέγου Παρασκευή επισήμανε πως το εν λόγω διετές πρόγραμμα αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη και την προώθηση των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα.
Τέλος τον λόγο είχε και η δημοσιογράφος γαστρονομίας και συγγραφέας κα Σίσσυ Νίκα όπου αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγεται το γάλα της ΠΟΠ Γραβιέρας Νάξου, καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ναξιακής γης που συντελούν τα μέγιστα ώστε η ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου να βρίσκεται επάξια στην κορυφή των ελληνικών τυριών.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Σ.Σ.ΚΑΠ) για τα έτη 2023 – 2027, έχει εγκριθεί η υλοποίηση της Δράσης «Προώθηση του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης» και καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, κοινοποιώντας ταυτόχρονα τη προδημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης.
Τα εγκεκριμένα χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δαπάνης για την υλοποίηση της Δράσης σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πίνακα εκροών της Παρέμβασης Π2-55.6 του εγκεκριμένου Σ.Σ. ΚΑΠ 2023 - 2027, καθορίζονται σε διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 €) ανά προγραμματικό έτος, εκ των οποίων 50% προέρχονται από πόρους της ΕΕ και το υπόλοιπο 50% βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Επιλέξιμες δραστηριότητες:
α) Συμμετοχή σε εκθέσεις προώθησης του προϊόντος με τη δημιουργία εκθεσιακών περιπτέρων με ενδεικτικό κόστος μέχρι του ποσού των 10.000 Ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.
β) Συμμετοχή σε εκδηλώσεις/ημερίδες/συνέδρια μέχρι του ποσού των 2.000 Ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.
γ) Επιμέλεια και δημιουργία έντυπου ή και οπτικοακουστικού ενημερωτικού υλικού, μέχρι του ποσού των 5.000 Ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.
δ) Ραδιοφωνικής, τηλεοπτική ή/και διαδικτυακή προβολής, μέχρι του ποσού των 5.000 Ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.
ε) Διοργάνωσης εκδηλώσεων, ημερίδων ή και συνεδρίων μέχρι του ποσού των 20.000 Ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.
Για την προγραμματική περίοδο 2023, επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί από 1/1/2023 έως και την 31/07/2023.
Κατηγορία δικαιούχων (Α): Ενεργοί μελισσοκόμοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία δραστηριοποιούνται και στον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων και έχουν δηλωμένο ανάλογο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να συμμετάσχουν στη Δράση καλύπτοντας τις δαπάνες υλοποίησης του συνόλου ή μέρους των επιλέξιμων δραστηριοτήτων (α) έως και (δ).
Κατηγορία δικαιούχων (Β): Νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το ΥΠΑΑΤ, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, επιστημονικοί φορείς και αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δραστηριοποιούνται και στο μελισσοκομικό τομέα, καθώς και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα, μπορούν να συμμετάσχουν στη δράση καλύπτοντας τις δαπάνες υλοποίησης του συνόλου ή μέρους των επιλέξιμων δραστηριοτήτων (α) έως και (ε).
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
Στο μεταξύ με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη καθορίστηκαν το ακριβές περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της δράσης «Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης», της Παρέμβασης Π2-55.4.
Σκοπός της δράσης είναι η αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας των μελισσοκομικών προϊόντων και η διευκόλυνση της εμπορίας τους.
Η εφαρμογή της παρούσας απόφασης καλύπτει τα προγραμματικά έτη από 2023 έως 2027, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τα εγκεκριμένα χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δαπάνης για την υλοποίηση της δράσης σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πίνακα εκροών της Παρέμβασης 12-55.4 του εγκεκριμένου Σ.Σ. ΚΑΠ 2023 - 2027, καθορίζονται σε 300.000 € ανά έτος εφαρμογής της δράσης, εκ των οποίων 50% προέρχονται από πόρους της Ε.Ε. και το υπόλοιπο 50% βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων .
Ως δικαιούχοι ορίζονται:
α) ενεργοί Μελισσοκόμοι οι οποίοι έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αντιστοιχεί στην παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης ή και στην παραγωγή μελισσοσμηνών - παραφυάδων ή και στην κατηγορία του αγρότη ειδικού καθεστώτος
β) Αγροτικοί μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις που έχουν και μέλη μελισσοκόμους, ομάδες παραγωγών μελισσοκόμων, οργανώσεις παραγωγών μελισσοκόμων, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δραστηριοποιούνται και στο μελισσοκομικό τομέα, καθώς και οργανώσεις εκπροσώπησης του μελισσοκομικού τομέα, εφόσον αυτοί ασκούν εμπορική δραστηριότητα, διαθέτοντας τα μελισσοκομικά προϊόντα που παράγουν τα μέλη τους προς πώληση (λιανικώς ή χονδρικώς) στην αγορά και έχουν δηλωμένο ανάλογο ΚΑΔ.
Ως επιλέξιμες δαπάνες ορίζονται η πραγματοποίηση αναλύσεων δειγμάτων ελληνικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης σε διαπιστευμένα εργαστήρια, με σκοπό τον έλεγχο των φυσικοχημικών τους παραμέτρων, της διερεύνησης της πιθανής ύπαρξης καταλοίπων φυτοπροστατευτικών ουσιών, αντιβιοτικών ή/και άλλων ξένων και επικίνδυνων ουσιών και ελέγχου της νοθείας. Τα εργαστήρια πρέπει να διαθέτουν διαπίστευση στο αντικείμενο - πεδίο του διενεργούμενου από τα ίδια ελέγχου
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Γνωρίζω τα προβλήματα και καταλαβαίνω τις αγωνίες των μελισσοκόμων της χώρας μας. Για το λόγο αυτό προγραμματίζουμε συνάντηση άμεσα με τους εκπροσώπους του μελισσοκομικού τομέα, προκειμένου να βρούμε λύσεις στα χρόνια ζητήματα του κλάδου, αλλά και να αναδειχθεί η άξια του ελληνικού μελιού. Πρόσφατα το ΥπΑΑΤ, για την διευκόλυνση του κλάδου, έδωσε παράταση, έως και τις 14/7/2023, στην ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και παραστατικών της δράσης «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων», της παρέμβασης Π2-55.3. Οι μελισσοκόμοι χρειάζονται ουσιαστική στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα. Είμαστε δίπλα τους, αρωγοί στη προσπάθεια για της αναβάθμιση του προϊόντος τους».
Υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων διέθετε το 35,3% των φορτίων φρούτων και λαχανικών που εισήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία. Αυτό γνωστοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων INCOFRUIT - HELLAS επικαλούμενος στοιχεία του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF).
Ειδικότερα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) έλαβε συνολικά 272 ειδοποιήσεις από τις χώρες που το αποτελούν λόγω της υψηλής παρουσίας φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που έχουν φτάσει στις χώρες μέλη της την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.
Η χώρα που παρουσίασε τις περισσότερες ειδοποιήσεις μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30 Ιουνίου 2023, 35,3% του συνόλου, ήταν η Τουρκία με 96 ειδοποιήσεις για υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που προσπάθησε να εισαγάγει στις αγορές των χωρών μελών του η ΕΕ.
Οι πιπεριές είναι το προϊόν της Τουρκίας που παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων (41 φορτία), που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί στα σύνορα της κοινότητας. Στην κατάταξη των τουρκικών προϊόντων φρούτων και λαχανικών με αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τις πιπεριές ακολούθησαν τα λεμόνια (28), τα μανταρίνια (10) και οι ντομάτες (6).
Την Τουρκία ακολουθεί η Αίγυπτος με 42, εκ των οποίων τα 30 αντιστοιχούσαν σε πορτοκάλια που εισάγονται από τη χώρα αυτή, 3 πιπεριές και άλλα 9 σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Η Ινδία ακολουθεί με 18 ειδοποιήσεις, ενώ στην συνέχεια είναι η Κένυα 15, η Σρι Λάνκα 13, η Κίνα και το Βιετνάμ με 7 καθεμία, το Μπαγκλαντές 6 και η Μαδαγασκάρη 5. Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις κατανέμονται σε συνολικά 32 χώρες που πούλησαν τα φρούτα και τα λαχανικά τους σε κοινοτικές αγορές.
Η Βουλγαρία ήταν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία. Αναμένουμε ενημέρωση από την κυβέρνηση για τον αριθμό με τις απορρίψεις φορτίων από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα, το πρώτο πεντάμηνο του 2023, εισήγαγε από την Τουρκία 7.326 τόνους φρούτων και λαχανικών (αξίας 13,533 εκατ. ευρώ), με τους 1.100 τόνους να αντιστοιχούν σε κολοκυθάκια, 952 τόνους σε πιπεριές και γλυκοπιπεριές, 253 τόνους ντομάτας και 52 τόνους λεμόνια.
Στη διενέργεια αυστηρών ελέγχων στα καταστήματα μαζικής εστίασης για την προστασία των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, αναφέρθηκε στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός στη Βουλή, προτεραιότητά του θα είναι η στήριξη και η προστασία των ελληνικών προϊόντων με ισχυροποίηση και εκσυγχρονισμό των ελληνικών σημάτων.
«Συστηματικά οι Έλληνες καταναλωτές ζητούν να αγοράσουν ελληνικά παραγόμενα ΠΟΠ προϊόντα (όπως φέτα κ.α.) και πολλές φορές τους προσφέρουν μη ΠΟΠ παραπλανώντας τους.
Αυτό πέρα από τη ζημία που προκαλεί στον καταναλωτή αφού αυτά τα υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα είναι προφανώς ακριβότερα, προκαλεί και τεράστια ζημιά στην Ελληνική παραγωγική βάση, στον Αγρότη, στον Κτηνοτρόφο, στην Ελληνική μεταποίηση.
Αυτό θα σταματήσει.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε τα πρώτα ευρήματα. Ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας διέθετε λάδι χύμα σε επαναγεμιζομενες φιάλες (πρόστιμο 500 ευρώ).
Εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας διέθετε φέτα ως ΠΟΠ Παρνασσού ενώ δεν ήταν (παραπλάνηση καταναλωτή πρόστιμο 3.000).
Ξενοδοχείο στην Κυπαρισσία διέθετε στο πρωινό χύμα λάδι (πρόστιμο 500 ευρώ).
Εστιατόριο στην Κυπαρισσία διέθετε λάδι χύμα (πρόστιμο 500 ευρώ).
Και συνεχίζουμε. Πρέπει να προστατέψουμε τα ελληνικά προϊόντα.
Επίσης προχωρούμε σε υλοποίηση δράσεων για ενίσχυση και υποστήριξη του Ελληνικού σήματος και την αξιοποίηση της ενιαίας και ανταγωνιστικής ταυτότητας των προϊόντων της Μακεδονίας υπό το Σήμα «MACEDONIA THE GREAT».
Θα υπάρξει περαιτέρω απλοποίηση, τυποποίηση και πλήρη ψηφιοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Επίσης θέλουμε αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και προσέλκυση ακόμα περισσότερων ξένων επενδύσεων».
Για το θέμα της ακρίβειας, ο κ. Σκρέκας είπε ότι παρά τη μείωση του γενικού πληθωρισμού, στα τρόφιμα συνεχίζει να επιμένει δυστυχώς ο πληθωρισμός. «Και για αυτό θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικούς ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όχι μόνο στα τελικά καταστήματα λιανικής πώλησης. Όχι μόνο στο σουπερμάρκετ. Αλλά και στον προμηθευτή τους και στον παραγωγό», τόνισε.
Μετά την Ισπανία και η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει το μέτρο του μηδενικού ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα με στόχο να αγοράζουν φτηνά τρόφιμα οι πολίτες της.
Συγκεκριμένα, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μέτρο ελάφρυνσης τιμών βασικών τροφίμων μέσω εφαρμογής μηδενικού ΦΠΑ θα παραταθεί έως τέλος τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με το Πολωνικό Υπουργείο Οικονομικών, ο μηδενικός φόρος έχει εξοικονομήσει 8,5 δισ. ζλότι (1,91 δισ. ευρώ) για το έτος 2022 και περίπου 6 δισ. ζλότι (1,35 δισ. ευρώ) για το πρώτο εξάμηνο τρέχουσας χρονιάς.
Ο φορολογικός συντελεστής, που παλαιότερα ήταν επίσης ιδιαίτερα χαμηλός (5%), αποτέλεσε βασικό στοιχείο της δέσμης μέτρων αντιπληθωριστικής πολιτικής που έλαβε η Βαρσοβία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής σε γειτονική Ουκρανία.
Όμως η Πολωνία δεν έμεινε μόνο στην μείωση των τιμών στα τρόφιμα. Προχώρησε παράλληλα και σε αύξηση του επιδόματος παιδιού, σαν ένα μέτρο ανακούφισης των γονέων.
Το υφιστάμενο επίδομα τέκνου, ευρύτερα γνωστό ως 500+ (500 ζλότι, δηλαδή 113 ευρώ), που χορηγείται ανά μήνα και ανά τέκνο, αυξάνεται στα 800 ζλότι (180 ευρώ) από τον προσεχή Ιανουάριο.
Παρά τις αντιδράσεις των Βρυξελλών, ως προς τις πιθανές «αρνητικές προεκτάσεις» που το εν λόγω μέτρο θα έχει στον πληθωρισμό της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη «υπάρχει περιθώριο αύξησης του επιδόματος λόγω των οφελών που προκύπτουν από την επιτυχή αυστηροποίηση του φορολογικού συστήματος».
Ως εκ τούτου, όλες οι οικογένειες με τέκνα κάτω των 18 ετών, ανεξαρτήτως εισοδήματος των γονέων, που έως πρότινος δικαιούνταν μηνιαίο επίδομα τάξεως 500 ζλότι ανά παιδί, αναμένεται από τον Ιανουάριο 2024 να λάβουν 800 ζλότι.
Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Marlena Malag, Υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής, «περίπου 7 εκατομμύρια παιδιά θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα 800+, οποίο αναμένεται ανέλθει για τον προϋπολογισμό του 2024 σε 24 δισ. ζλότι (5,42 δισ. ευρώ)».
Τελικά υπάρχουν κράτη μέλη της ΕΕ που αναλαμβάνουν ουσιαστικά οικονομικά μέτρα στήριξης των πολιτών τους. Ο ΑγροΤύπος παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη.
Στις 27 Ιουνίου 2023, το ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, τα ζυμαρικά και τα έλαια.
Θυμίζουμε το μέτρο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και επρόκειτο να λήξει στις 30 Ιουνίου.
Η παράταση θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και, με βάση του υπολογισμούς του ισπανικού Υπουργείου Οικονομικών, στη διάρκεια του 2023 το μέτρο της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ θα έχει κοστίσει συνολικά στην χώρα 2 δισ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι η εν λόγω ελάφρυνση από τον έμμεσο φόρο κατανάλωσης σχεδιάστηκε ώστε να μειώσει τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού στο καλάθι αγορών των Ισπανών καταναλωτών.
Η μείωση του ΦΠΑ κατά 5% στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής 0,5% στον ειδικό φόρο ηλεκτρικής ενέργειας, είχαν ήδη παραταθεί για ολόκληρο το 2023.
Το ισπανικό Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι οι τιμές των βασικών αγαθών, που επωφελούνται από τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, εξακολουθούν να εμφανίζουν αύξητικές τάσεις αλλά σε χαμηλότερο βαθμό έναντι της περιόδου πριν τη μείωση.
Για παράδειγμά η τιμή του ψωμιού είχε αυξηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο (πριν την μείωση ΦΠΑ) κατά 15% σε ετήσια βάση, ενώ τον Μάιο του 2023 αυξήθηκε κατά 7%.
Η τιμή των τυριών είχε αντίστοιχα αυξηθεί κατά 22%, ενώ το Μάιο ο ετήσιος ρυθμός ανόδου ήταν κατά 16%.
Επίσης οι ρυθμοί ανόδου των τιμών των αυγών μειώθηκαν από 30% το Δεκέμβριο 2022 σε 13% το Μάιο του 2023, ενώ εκείνοι των φρέσκων φρούτων από 7% σε 4%.
Με απόφαση του ΥπΑΑΤ παρατείνεται κατά 15 ημέρες, έως και τις 14/7/2023, η ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και παραστατικών για τη δράση «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων». Η παράταση δόθηκε επειδή ο χρόνος υποβολής αιτήσεων και παραστατικών (που έληγε τέλος Ιουνίου) ήταν περιορισμένος.
Η δράση περιλαμβάνεται στην παρέμβαση Π2-55.3 «Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης μελισσοσμηνών», στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης του τομέα της μελισσοκομίας από το εγκεκριμένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την περίοδο 2023-2027.
Δικαιούχοι της δράσης είναι οι ενεργοί μελισσοκόμοι με τουλάχιστον 20 κατεχόμενες κυψέλες και ενισχύεται η προμήθεια:
α) κυψελών αντικατάστασης,
β) μεμονωμένων κινητών βάσεων κυψελών.
Το επιλέξιμο ποσοστό προμήθειας ορίζεται έως 10% επί των κατεχομένων κυψελών για προμήθεια κυψελών αντικατάστασης και έως 20% επί των κατεχομένων κυψελών για προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων.
Η μέγιστη καθαρή επιλέξιμη αξία των ειδών των οποίων η αγορά μπορεί να ενισχυθεί, καθορίζεται μέχρι του ποσού των 30 €, για κάθε κυψέλη αντικατάστασης και μέχρι του ποσού των 9 €, για κάθε μεμονωμένη κινητή βάση.
Οι αρμόδιες ΔΑΟΚ πραγματοποιούν οπτικούς διοικητικούς ελέγχους στο 100% των υποβληθεισών αιτήσεων συμμετοχής, οι οποίες ελέγχονται ως προς:
α) την εγκυρότητα των αναφερόμενων σε αυτές στοιχείων,
β) το εμπρόθεσμο της υποβολής τους,
γ) την ορθή έκδοση και το εμπρόθεσμό υποβολής των παραστατικών αγοράς των κυψελών ή και μεμονωμένων κινητών βάσεων,
δ) τον αριθμό των αγορασμένων ειδών κυψελών ή/και μεμονωμένων κινητών βάσεων,
ε) την ισχύ της ιδιότητας του ενεργού μελισσοκόμου,
στ) των καταχωρημένων στοιχείων με τα αντίστοιχα στοιχεία των μελισσοκόμων οι οποίοι αποκλείονται από τη δράση, βάσει των προβλεπόμενων κυρώσεων προηγούμενων ετών.
Κατά τον επιτόπιο έλεγχο ελέγχονται:
α) ο συνολικός αριθμός των κατεχομένων κυψελών του δικαιούχου,
β) ο αριθμός των επιλέξιμων αγορασθέντων ειδών (κυψελών αντικατάστασης ή/και μεμονωμένων κινητών βάσεων),
γ) τα αναφερόμενα στα κατατεθέντα παραστατικά αγοράς των επιλέξιμων ειδών και
δ) η πυροσφράγιση και η σήμανση των επιλέξιμων αγορασθέντων ειδών.
Ειδικά για το έτος 2023 (πρώτο έτος εφαρμογής) οι επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργούνται από την αρμόδια ΔΑΟΚ έως και την 25η Αυγούστου 2023.
Κατά παρέκκλιση το προγραμματικό έτος 2023, η ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής στη δράση του τομέα της μελισσοκομίας και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και παραστατικών, πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2023.
Aυτό αναφέρει η Υπουργική Απόφαση, με αριθμό 323/196422, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και τροποποιεί τις υπ’ αρ. 244/147044/ 16-05-2023, 241/147010/16-05-2023 και 243/147025/16-05-2023 αποφάσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τον «Καθορισμό του ακριβούς περιεχομένου και των λεπτομερειών εφαρμογής, δράσεων, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος του τομέα της μελισσοκομίας, του εγκεκριμένου εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την προγραμματική περίοδο 2023 - 2027».
Αίτηση που θα κατατεθεί μετά την 31η Ιουλίου 2023 θεωρείται ως μη αποδεκτή και δεν χορηγείται ουδεμία ενίσχυση στον δικαιούχο.
Ουσιαστικά το ΦΕΚ αναφέρεται στις δράσεις
- Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας
- Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων
- Ηλεκτρονικό Δίκτυο Μελισσοκομίας
Επίσης για το 2023 οι επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται από την αρμόδια ΔΑΟΚ από την ημερομηνία παραλαβής του δείγματος ελέγχου έως την 8η Σεπτεμβρίου 2023 (από 31η Ιουλίου).
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκαναν οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι της χώρας και η ΟΜΣΕ (Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος) επειδή διαφωνούν με την τροποποιητική απόφαση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μελισσοκομίας.
Την κίνηση αυτή είχε προβλέψει, από τις αρχές Μαΐου του 2023, σε σχετικό άρθρο του ο ΑγροΤύπος.
Θυμίζουμε ότι και το 2021 η ΟΜΣΕ είχε κάνει προσφυγή κατά της τότε Υπουργικής Απόφασης 140/106513/16-04-2021 που αφορούσε στη δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου.
Ακολούθησε η τροποποιητική απόφαση της σχετικής νομοθεσίας (ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 2712) αλλά και αυτή δεν είχε την έγκριση της ΟΜΣΕ. Μάλιστα ανέφερε ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία να της αποστείλουν το τελικό κείμενο πριν πάρει ΦΕΚ ώστε να προλάβει τα «λάθη εκ παραδρομής».
Όπως υποστηρίζουν οι μελισσοκόμοι και η τροποποιητική υπουργική Απόφαση είναι μη σύννομη με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.
«Το νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Μελισσοκομίας είναι γεγονός. Υπάρχουν όμως 3 - 4 σημεία που δεν αλλάχθηκαν, έτσι όπως είχαν συμφωνηθεί μεταξύ του τμήματος Μελισσοκομίας και της Ομοσπονδίας», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η ΟΜΣΕ. Και πρόσθετε: «Ένα από αυτά είναι ασφαλώς και η αύξηση των μελισσιών μας. Τα ποσοστά που υπάρχουν αλλά και οι κλάσεις είναι εντελώς διαφορετικά, προς το χειρότερο, από αυτά που έπρεπε να είναι».
Ο κ. Αναστάσιος Δημητρόπουλος, πρόεδρος στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Αχαΐας «η Άνθεια» και μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΣΕ, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν είχαμε καμιά ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ για την τροποποιητική απόφαση που αφορούσε το Μητρώο. Θέλουμε ελέγχους αλλά θα πρέπει να μπορούν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις».
Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια, την αυτονομία και την ανθεκτικότητα του αγροτικού της τομέα, ζητούν οι Ευρωβουλευτές. Όπως υποστηρίζουν η αγροτική επιχειρηματικότητα και δραστηριότητα πρέπει να προστατευτούν στο πλαίσιο της εφαρμογής της «Πράσινης Συμφωνίας». Για αυτό απαιτούνται επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής.
Σε ψήφισμα, που υιοθετήθηκε την Τετάρτη (14/6), με 447 ψήφους υπέρ έναντι 142 κατά και 31 αποχών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από τρίτες χώρες και να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό εισαγωγών κρίσιμης σημασίας, όπως λιπάσματα, ζωοτροφές και πρώτες ύλες.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν ένα σχέδιο επισιτιστικής ασφάλειας με βάση τα αποθέματα τροφίμων, τη στρατηγική για τις πρωτεΐνες και τις ζωοτροφές και την οικονομική στήριξη των παραγωγών της ΕΕ.
Η χρηματοδότηση της πρόσβασης των αγροτών στις ψηφιακές τεχνολογίες και τη διαχείριση των καλλιεργειών ακριβείας είναι καίριας σημασίας για την αύξηση των αποδόσεων και τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και της κατανάλωσης νερού. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών εγκαταστάσεων και την προώθηση νέων υποδομών διαχείρισης των υδάτων.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν ευρωπαϊκές εκστρατείες κατά της σπατάλης τροφίμων, εθνικά προγράμματα πρόληψης αποβλήτων τροφίμων, προκειμένου τα σουπερμάρκετ να συνεργάζονται με τράπεζες τροφίμων, και στηρίζουν τις επενδύσεις σε υποδομές για πιο βιώσιμες εγκαταστάσεις μεταφοράς και αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων. Οι εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρήτρες για τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού από παραγωγούς τρίτων χωρών που υπόκεινται σε λιγότερο αυστηρή νομοθεσία.
Αναγνωρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί πιθανό ορόσημο στη μετάβαση της ΕΕ σε μια πιο πράσινη, βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία και γεωργία, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα ενδέχεται να έχουν ακούσια αποτελέσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί κατάλληλα και προσδιοριστεί σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει κατά την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας ότι η αγροτική επιχειρηματικότητα και δραστηριότητα προστατεύτε σε ολόκληρη την Ένωση από στρατηγική άποψη όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια.
Η εισηγήτρια Ευρωβουλευτής, Marlene Mortler (ΕΛΚ, Γερμανία), δήλωσε: «Η αυτάρκεια στα τρόφιμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητη. Μπορούμε να διασφαλίσουμε την επισιτιστική μας ασφάλεια μόνο εάν οι Ευρωπαίοι αγρότες έχουν μια ισχυρή και βιώσιμη θέση στην τροφική αλυσίδα και μπορούν να επενδύσουν στο μέλλον. Θέλουν καινοτομία και χρειάζονται κίνητρα! Οι αγρότες μας αξίζουν αξιόπιστες πολιτικές και πρακτικές συνθήκες πλαισίου. Ως εκ τούτου, το Κοινοβούλιο προτείνει διάφορα μέτρα για την ενίσχυση του ρόλου των πρωτογενών παραγωγών στην τροφική αλυσίδα. Αυτές περιλαμβάνουν τη στήριξη των νέων και των γυναικών αγροτών, καθώς και την προώθηση και την τόνωση των επενδύσεων και των καινοτομιών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί μια θετική προοπτική για τους ευρωπαίους γεωργούς, τις μελλοντικές γενιές τους και την επισιτιστική μας ασφάλεια».
Ο κλάδος της μελισσοκομίας, εδώ και αρκετά χρόνια, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που αφορούν από τη μία το κόστος παραγωγής και τις μειωμένες παραγωγές και από την άλλη τα προβλήματα που δημιουργούν στην αγορά οι ελληνοποιήσεις και η νοθεία, τονίζει η Ομοσπονδία Μελισσοκόμων Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και απειλεί σοβαρά τη μέλισσα και τη μελισσοκομία. Η φετινή άνοιξη δεν απέδωσε ούτε όσα χρειαζόταν τα μελίσσια να αναπτυχθούν μετά το χειμώνα.
Αυτή την άνοιξη δεν πήραμε σταγόνα μέλι, αντίθετα αναγκαστήκαμε να στηρίξουμε τα μελίσσια μας με τροφές. Οι μελιτοφορίες που ανοίγουν τώρα και που για πολλούς είναι οι κυρίες μελιτοφορίες της χρονιάς, όπως ο Έλατος, η Βελανιδιά, η Καστανιά και το Θυμάρι απειλούνται από τον άστατο καιρό αλλά και τα μελίσσια δεν είναι όσο παραγωγικά θα έπρεπε για να μαζέψουν το μέλι.
Ήδη, έχουμε διανύσει μία δεκαετία όπου οι χρονιές είναι είτε κακές είτε χειρότερες. Ήδη πολλοί συνάδελφοι προβληματίζονται για το αν το επάγγελμα έχει μέλλον και κάποιοι έχουν αρχίσει να το εγκαταλείπουν. Όμως λιγότεροι μελισσοκόμοι σημαίνει και λιγότερα μελίσσια και αυτό σημαίνει όχι απλά λιγότερο μέλι αλλά λιγότερη επικονίαση, λιγότερες αποδόσεις στις καλλιέργειες που μας τρέφουν, φτωχότερο περιβάλλον.
Καλούμε όλους τους υποψηφίους βουλευτές που ζητούν την ψήφο μας στις προσεχείς εκλογές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα παραπάνω. Πάντα συμφωνούν μαζί μας στα λόγια, πάντα δοξάζουν τη μέλισσα και τιμούν το μελισσοκόμο στις γιορτές. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα από λόγια, χρειαζόμαστε διαρκή στήριξη. Η ελληνική μελισσοκομία δεν αντέχει άλλη μία κακή χρονιά», τονίζει η ΟΜΣΕ.
Όπως αναφέρουν μελισσοκόμοι στον ΑγροΤύπο, φέτος είναι μια καταστροφική χρονιά για τον κλάδο. Ο συνδιασμός συνεχόμενων βροχών με ισχυρούς ανέμους όλο τον Μάιο δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα μείωσης της παραγωγής μελιού. Οι μέλισσες δεν μπορούσαν ούτε καν να τραφούν. Όσοι μελισσοκόμοι δεν τάισαν τα μελίσσια τους δεν πρόκειται να βγάλουν φέτος μέλι. Το προηγούμενο διάστημα καταβλήθηκαν 12 εκατ. ευρώ για στήριξη του κλάδου το 2022. Θα πρέπει και η επόμενη κυβέρνηση να εξασφαλίσει κονδύλια για την οικονομική ζημιά που έχουν μελισσοκόμοι και το 2023 λόγω της κλιματικής αλλαγής.