Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ακόμη μια σύμβαση Σχεδίου Βόσκησης, επιφύλαξη κτηνοτρόφων για επιλεξιμότητα βοσκοτόπων

13/05/2021 02:09 μμ
Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού και του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου.

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού και του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «το έργο των Διαχειριστικού Σχεδίων Βόσκησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε όλη την χώρα μέχρι την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ για να γίνει η κατανομή των δικαιωμάτων. Δεν ξέρουμε όμως πόσο θα επηρεάσει αυτό το έργο η διαδικασία επικύρωσης των δασικών χαρτών.

Πάντως υπάρχει επιφύλαξη από την πλευρά των κτηνοτρόφων για το όφελος που θα έχουν από την υλοποίηση του έργου. Οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα με τους βοσκοτόπους. Η μελέτη θα αφορά 5 εκατ. στρέμματα όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα ενταχθούν όλες αυτές οι εκτάσεις στα επιλέξιμα βοσκοτόπια. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα γίνει η όλη διαχείριση του έργου. Η «τεχνική λύση» του ΟΠΕΚΕΠΕ με τους επιλεξιμους βοσκοτόπους δεν έχει σχέση με τις εκτάσεις των πραγματικών βοσκοτόπων που είναι καταγεγραμμένες στα κατά τόπους δασαρχεία».

Στην ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός της σύμβασης για την υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέρχεται 2.250.514 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και αφορά έκταση 5.001.142 στρεμμάτων στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Σκοπός της σύμβασης είναι η σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Στόχος υπογραφής της σύμβασης είναι η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου προέρχονται από:
α) την είσπραξη των τελών βόσκησης της (κάθε) Περιφέρειας και
β) από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Η διάρκεια της Σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2021.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η ένατη περιφέρεια που υπέγραψε Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης. Την αρχή έκανε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ακολούθησε στις 5 Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και έξι μέρες μετά, στις 11 Φεβρουαρίου, η Περιφέρεια Κρήτης. Τη σκυτάλη πήρε στις 24 Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στις 25 Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας, την 1η Απριλίου σειρά είχε η Περιφέρεια Ηπείρου, στις 2 Απριλίου η Περιφέρεια Πελοποννήσου και στις 16 Απριλίου η Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
16/01/2025 03:43 μμ

Με μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε το Δασαρχείο Πύργου και την Διεύθυνση Δασών Ηλείας να γνωμοδοτούν επανειλημμένα θετικά για την αδειοδότηση αιολικών σταθμών στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000, όπως πρόσφατα στην περιοχή Σκιαδοβούνι-Λειψούτα του Ερυμάνθου και μάλιστα χωρίς σχετική επιστημονική τεκμηρίωση και σε χρόνο ρεκόρ από την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης του έργου, αγνοώντας συστηματικά τις επιστημονικά τεκμηριωμένες αντιρρήσεις που έχουν επισημανθεί από πολίτες και φορείς, παραβλέποντας έτσι τον θεσμικό τους ρόλο που αφορά στην προστασία και διαχείριση των δασικών περιοχών και του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τον για τον υπό διαβούλευση αιολικό σταθμό ισχύος 27 MW στη θέση ''Λειψούτα- Σκιαδοβούνι'' της εταιρείας Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ. Τονίζουμε ότι αυτό το έργο αποτελεί μικρή τροποποίηση του αρχικού έργου της εταιρείας Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, που ανήκει στην ισπανική εταιρεία IBERDROLA, για το οποίο πριν δυο χρόνια, στις 22/1/2023, είχε εκδοθεί Απόφαση ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λόγω και των επιπτώσεων του έργου στην προστατευόμενη περιοχή, και με μαζική συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση των φορέων και κατοίκων της περιοχής κατά της κατασκευής του .

Η θέση και του έργου βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου NATURA 2000, της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR 2320012 «Όρος Ερύμανθος» για την ορνιθοπανίδα, καθώς και εντός της σημαντικής περιοχής για τα πουλιά (ΙΒΑ) με κωδικό GR097 και ονομασία «όρος Ερύμανθος».

Το εν λόγω έργο γειτνιάζει άμεσα με τον αδειοδοτημένο αιολικό σταθμό στη θέση «Σκιαδοβούνι», της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» της γαλλικής εταιρείας AKUO ENERGY GREECE SA, για τον οποίο έχει πραγματοποιηθεί στις 20/6/2022 αίτηση ακύρωσης κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών και Φορέων "Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου", από σύσσωμους τους θεσμικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής, όπως την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Δήμο Ερυμάνθου, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την "Καλλιστώ" περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή, τον Αγροκτηνοτροφικό σύλλογο Ερυμάνθου, ορειβατικά σωματεία, εκπολιτιστικούς συλλόγους και λοιπούς φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Αποτέλεσμα της παραπάνω αδιάφορης στάσης των Δασικών Υπηρεσιών της Ηλείας ενδέχεται να είναι η αδειοδότηση του καταστροφικού για το περιβάλλον της περιοχής έργου, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον και οι γνωμοδοτήσεις των λοιπών αρμόδιων υπηρεσιών, όπως των Δασαρχείου Πάτρας, Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας, Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, από τις οποίες ενδέχεται να καθοριστεί η απόρριψη ή η αδειοδότηση του έργου.

Η υπό κρίση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ελάχιστα τροποποιημένου έργου παραλείπει ή υποεκτιμά πολύ σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως ακριβώς και η απορριφθείσα πρότερη ΜΠΕ του αρχικού έργου. Η παρουσιαζόμενη ως τροποποίηση του έργου είναι άνευ ουσίας και σημαντικότητας, δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τις επιπτώσεις του στην περιοχή και είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξής της.

Η κατασκευή των εν λόγω αιολικού στο Σκιαδοβούνι θα επιφέρει σημαντικές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις, αναμένεται να πλήξει σημαντικά την ακεραιότητα της περιοχής περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και οικονομικά και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περιοχή.

Οι σχεδιαζόμενες επεμβάσεις, πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (κλιματικές, υδρομετεωρολογικές, ερημοποίησης, υποβάθμισης/απώλειας χλωρίδας, πανίδας, οικοσυστημικών υπηρεσιών κ.ά.), θα καταστρέψουν έναν μοναδικό φυσικό πόρο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία αναδεικνύονται ήδη από την τοπική κοινωνία μέσω υφιστάμενων επενδύσεων ήπιας και με σεβασμό στο περιβάλλον αγροτικής, παραδοσιακής κτηνοτροφικής και αθλητικής-τουριστικής ανάπτυξης.

Εκτός από τα αιολικά, και με την κατασκευή πλήθους υδροηλεκτρικών, η ευρύτερη περιοχή πρόκειται να βιομηχανοποιηθεί με συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των δυσμενών επιπτώσεων τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου καταστροφή της πολύτιμης βιοποικιλότητας των περιοχών μας, του φυσικού μας πλούτου και κατά συνέπεια του μέλλοντός μας αλλά και των επόμενων γενεών.

Καλούμε το Δασαρχείο Πάτρας, την Διεύθυνση Δασών Αχαΐας, την Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, να τηρήσει την επιστημονική δεοντολογία και να προστατεύσει τα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής μας, να εξετάσει επί της ουσίας τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις των βιομηχανικών έργων ΑΠΕ και των επίσης καταστροφικών συνοδών τους έργων, που αυξάνονται εκθετικά στα βουνά μας, στις δασικές εκτάσεις, στους προστατευόμενους οικότοπους και είδη.

Καλούμε την δασική υπηρεσία να λειτουργήσει στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο, ως υπηρεσία με αρμοδιότητα την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και όχι ως υπηρεσία προώθησης και ανάπτυξης επενδύσεων προς το συμφέρον ιδιωτικών εταιρειών, που φιλοδοξούν να κερδοσκοπήσουν, σε βάρος του φυσικού μας πλούτου και του μέλλοντος των κατοίκων των περιοχών που αναπτύσσονται τα βιομηχανικά έργα ΑΠΕ.
Η επιτροπή αγώνα φορέων και πολιτών ΣΚΙΑΔΟΒΟΥΝΙ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

Τελευταία νέα
10/01/2025 12:51 μμ

Σε ευρεία σύσκεψη εργασίας προήδρευσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Αντώνης Φιλιππής, ο Α΄ Αντιπρόεδρος, Καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης και ο Β΄ Αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, οι Γενικοί Διευθυντές του Οργανισμού και εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στο σχέδιο αναμόρφωσης του Οργανισμού, τονίζοντας την κομβική σημασία του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Ο κ. Τσιάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η ώρα να μετασχηματιστεί ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ σε έναν σύγχρονο, ακόμη πιο αποτελεσματικό Οργανισμό και να αποτελέσει τον αναπτυξιακό βραχίονα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις αυξημένες προκλήσεις της εποχής μας».

Ο Υπουργός εξήρε το έργο του Οργανισμού, αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, ενώ υπογράμμισε ότι το Υπουργείο θα στηρίξει μέσα από τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού τη δέσμευση της Πολιτείας για την ενίσχυση του προσωπικού και τη βελτίωση των υποδομών.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις προσπάθειες των εργαζομένων, που παρά τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουν να κρατούν τον Οργανισμό όχι μόνο λειτουργικό αλλά και αποτελεσματικό, προστατεύοντας τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της ελληνικής γη σε όλη την επικράτεια. Όμως, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Ξεκινήσαμε ήδη ένα φιλόδοξο σχέδιο που εστιάζει σε τρεις άξονες: την ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών που θα διευκολύνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Οργανισμού.

Παράλληλα, επενδύουμε στις εκπαιδευτικές δομές για την ολοκληρωμένη κατάρτιση των ελλήνων αγροτών, η οποία πρέπει να καλύπτει όλα τα πεδία της αγροτικής δραστηριότητας και όλες τις περιφέρειες της χώρας μας», ανέφερε.

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων και στη διασφάλιση της ποιότητας, με την πιστοποίηση να αποτελεί κεντρικό εργαλείο ανάπτυξης.

«Ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων ελέγχου, όπως το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ 2, θα προστατεύσει την παραγωγή, τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς αγορές», πρόσθεσε. Έκλεισε τονίζοντας την προτεραιότητα που δίδει η ελληνική πολιτεία στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στις υπό εξέλιξη πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, Αντώνης Φιλιππής αναφέρθηκε στη σημασία της διεξαγωγής των ελέγχων στα αγροτικά προϊόντα για αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές από τον ελεγκτικό μηχανισμό του Οργανισμού, ώστε να προστατευτούν τόσο οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων όσο και το καταναλωτικό κοινό. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Οργανισμός, μέσω των ερευνητών του παράγει ένα πλούσιο ερευνητικό έργο για την αγροτική οικονομία και την αγροτική παραγωγή που μπορούν να συνδράμουν το Υπουργείο στην χάραξη σύγχρονων και αξιόπιστων πολιτικών, ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών δράσεων του Οργανισμού, για τη μεταφορά της γνώσης από την έρευνα στο πεδίο, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία και στη μελισσοκομία. Σημείωσε ότι ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και στην προσαρμογή του πρωτογενούς τομέα στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Τέλος, επισήμανε ότι η διοίκηση, οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην υλοποίηση των νέων, σύγχρονων, πολιτικών που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος Καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης, αναφέρθηκε στις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί. «Έχουμε κάνει γρήγορα βήματα για την οργάνωση των διαδικασιών του Οργανισμού, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρος. Ο στόχος μας είναι να αναδειχθεί ο ΕΛΓΟ σε έναν ισχυρό αναπτυξιακό βραχίονα για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία», τόνισε. Ο κ. Βιδάκης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Οργανισμού συνεχίζεται, με βασικές προτεραιότητες την επίλυση των οργανικών κενών, τη βελτίωση της χρηματοδότησης και την αναβάθμιση των υποδομών. «Ο νέος νόμος που εφαρμόζουμε δίνει τα εργαλεία για να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε.

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Χατζηνικολάου στη δική του τοποθέτηση, επισήμανε τη σημασία του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τα προϊόντα ΠΟΠ ΠΓΕ ΕΠΙΠ. «Το θεσμικό πλαίσιο με τον νόμο 5136/2024 εκσυγχρονίζεται και ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση για την ανάπτυξη, τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή. Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει στην ψηφιοποίηση του συστήματος πιστοποίησης προϊόντων μέσω εφαρμογής της κεντρικής κυβέρνησης, βελτιώνοντας τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα, αφού όλα τα στοιχεία των αιτημάτων εισάγονται και διαχειρίζονται ψηφιακά», ανέφερε. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, σημειώνοντας ότι οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Οι Γεωργικοί Σύμβουλοι, ένας μεγάλος στόχος του ΥΠΑΑΤ και της υλοποίησής του από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι πλέον γεγονός και η συνεχής αναβάθμισή του και ένταξη νέων φυσικών προσώπων είναι σε εξέλιξη, για τον συνεχή εμπλουτισμό του συστήματος ώστε να συνδράμουν στην επιτυχή έκβαση του αντιστοίχου μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. «Η μετάβαση σε σύγχρονα ψηφιακά συστήματα είναι μονόδρομος για την εξέλιξη του Οργανισμού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής», κατέληξε.

Ο Γενικός Διευθυντής Μεταφοράς Γνώσης, κ. Στάχτιαρης, υπεύθυνος για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσίασε την πρόοδο στον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών των ΣΑΕΚ, που πλέον προσελκύουν περισσότερους νέους και προσφέρουν δωρεάν διετή φοίτηση. Φιλοδοξία του Οργανισμού είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των σπουδαστών μας.

Η Γενική Διευθύντρια Διοικητικού Οικονομικού κα Γ. Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των κενών οργανικών θέσεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το ετήσιο σχέδιο δράσης του 2025, ενώ παράλληλα σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων.

Ο Γενικός Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νικολάου ανέφερε την πρόοδο του συστήματος «Άρτεμις 2» για την ιχνηλασιμότητα γάλακτος και κρέατος, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμο για τη διαγωνιστική διαδικασία.

Η Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Έρευνας, κα Τσαγκαράκου τόνισε την υψηλή ερευνητική δραστηριότητα του Οργανισμού, με τη συμμετοχή 550 ερευνητών σε περισσότερα από 350 έργα, και επισήμανε τη συνεισφορά τους στην προσέλκυση πόρων και στη διασύνδεση με διεθνείς ομάδες.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων, κα Κουτσανέλου έθεσε μισθολογικά ζητήματα, ενώ ζήτησε περαιτέρω επιμόρφωση για την προσαρμογή στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

08/01/2025 02:39 μμ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε ξανά αιολικό ισχύος 27 MW στη θέση ''Λειψούτα- Σκιαδοβούνι'' Ερυμάνθου έως τις 7/2/2025. Πρόκειται για τροποποίηση του έργου της εταιρείας Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, που ανήκει στην ισπανική IBERDROLA, για το οποίο πριν δυο χρόνια, στις 22/1/2023, είχε εκδοθεί απόφαση ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ, ύστερα από τον συστηματικό αγώνα φορέων και κατοίκων για την σωτηρία της περιοχής. Αναφέρουμε ότι το εν λόγω αιολικό γειτνιάζει άμεσα με το αιολικό της ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στο Σκιαδοβούνι για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί στις 20/6/2022 η προσφυγή στο ΣτΕ και η δικάσιμός του έχει λάβει για 5η φορά αναβολή με νέα ημερομηνία την 12η Μαρτίου 2025.

Το νέο υπό διαβούλευση έργο αποτελείται από 5 ανεμογεννήτριες Vestas ύψους 230 μέτρων, αντί των αρχικών 7, βρίσκεται στο ίδιο σημείο και εντος του δικτύου Natura 2000. Oπως είναι προφανές, η αμελητέα και άνευ ουσίας τροποποίηση του αρχικού έργου θα επιφέρει σημαντικές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις και αναμένεται να πλήξει σημαντικά την ακεραιότητα της περιοχής περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και οικονομικά. Για το λόγο αυτό η επιτροπη αγώνα φορέων και πολιτών θα συνεχίσει συστηματικά τον αγώνα κατά της αδειοδότησης και υλοποίησης του έργου. Προσεχώς θα αναρτηθεί το έντυπο Δ11 με τις ενστάσεις κατά του έργου με το οποίο μπορούν οι πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση στην πλατφόρμα του ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου.
Ο σύνδεσμος της διαβούλευσης: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/10714

Ο δίκαιος αγώνας για έναν ελεύθερο Ερύμανθο κλιμακώνεται και συνεχίζεται δυναμικά μέχρι την οριστική νίκη!
Η επιτροπή του αγώνα.

Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά

03/01/2025 02:17 μμ

Τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του εισαγωγικού προγράμματος επιμόρφωσης των φυσικών προσώπων, που υπέβαλαν αίτηση για πιστοποίηση και εγγραφή στο Μητρώο Γεωργικών Συμβούλων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το πρόγραμμα θα κληθούν να παρακολουθήσουν 1.223 ενδιαφερόμενοι των οποίων οι αιτήσεις ή οι ενστάσεις εγκρίθηκαν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και 330 ήδη εγγεγραμμένοι στο Μητρώο που υπέβαλαν αίτηση για να πιστοποιηθούν σε επιπλέον θεματικά πεδία.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα επιμόρφωσης θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της εξ’ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης (e-learning), μέσω της πλατφόρμας τηλεκατάρτισης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και θα έχει διάρκεια έντεκα (11) εβδομάδες.

Η διάθεση του εκπαιδευτικού υλικού θα γίνεται σταδιακά, ανά θεματικό πεδίο, σε εβδομαδιαία βάση. Η ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού στην πλατφόρμα θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και θα διαρκεί έως την Κυριακή. Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν πρόσβαση στο υλικό της τρέχουσας και των προηγούμενων εβδομάδων.

Την επόμενη Δευτέρα της εβδομάδας ανάρτησης κάθε θεματικού πεδίου, οι εκπαιδευόμενοι θα συμπληρώνουν και θα υποβάλουν τα τεστ αξιολόγησης. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν τις απογευματινές ώρες (6-8 μμ) και θα έχουν διάρκεια μιας (1) ώρας.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ «η κλίμακα βαθμολογίας κυμαίνεται από 0 έως 100%. Επιτυχημένη θεωρείται η διαδικασία όταν ο εκπαιδευόμενος λάβει ανά θεματικό πεδίο βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 70%. Σε περίπτωση που η βαθμολογία ενός ή περισσοτέρων θεματικών πεδίων δεν ξεπερνά το 70%, ο εκπαιδευόμενος έχει τη δυνατότητα επανεξέτασης μία μόνο φορά. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα διεξαχθούν μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού κύκλου».

Τέλος, σχετικά με την αξιολόγηση του προγράμματος, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ανάρτησης κάθε θεματικού πεδίου θα αναρτάται και θα υποβάλλεται υποχρεωτικά από τους εκπαιδευόμενους το έντυπο «Αξιολόγηση προγράμματος επιμόρφωσης ανά θεματικό πεδίο».

19/12/2024 01:25 μμ

Αν και ο νόμος του 2020 ήταν μια σωστή νομοθετική πρωτοβουλία, η εφαρμογή του αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στην πράξη.

Η απεμπλοκή από εκατοντάδες χιλιάδες ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από τους αγρότες, καθώς και των αγωγών (προβολή δικαιωμάτων του Δημοσίου) που έχουν ασκήσει και εξακολουθούν να ασκούν οι Δασικές υπηρεσίες είναι επιβεβλημένη, για να λυθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ συναντήθηκαν, την Τετάρτη (18/12), με τον Γενικό Γραμματέα Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Στάθη Σταθόπουλο, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων σοβαρών δυσκολιών εφαρμογής που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι με τις περιπτώσεις εκτάσεων, που έχουν αποδεδειγμένη γεωργική δραστηριότητα, στην οποία υπεισέρχεται η δασική νομοθεσία και οι δασικές υπηρεσίες.

Αρχικά, τονίστηκε από την ΕΘΕΑΣ, πως ναι μεν, ο Ν. 4685/2020 επρόκειτο για μια σωστή νομοθετική πρωτοβουλία, ωστόσο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται «εγκλωβισμένοι», καθώς υπάρχει αδυναμία αποδοχής της γεωργικής χρήσης των εν λόγω εκτάσεων με βάση τις προβλέψεις του νόμου, γεγονός που οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες, όπως απώλεια σημαντικών ενισχύσεων ή ακόμη και κυρώσεων.

«Η παραγωγική δραστηριότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το συγκεκριμένο καθεστώς για τη συνέχιση της παραγωγής προϊόντων, ενώ η μη αποσαφήνιση της κατάστασης έχει επίδραση στις ενισχύσεις που λαμβάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης.

Οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και των Αγροτικών Συνεταιρισμών-μελών της κατέθεσαν επί τάπητος τα κάτωθι σημεία που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα:

  • Να ληφθούν υπόψη οι ιδιόκτητες εκτάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνες για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
  • Να ανακληθούν όλες οι διοικητικές πράξεις αποβολής και να προσαρμοστούν στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαφορετικά επισύρονται ποινές από τις Δηλώσεις ΟΣΔΕ για τις εν λόγω εκτάσεις.
  • Να εξαιρεθούν το αμπελουργικό και το ελαιοκομικό μητρώο από τον Δασικό Χάρτη.
  • Να περιληφθούν τα Εποικιστικά Αρχεία και Εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια.
  • Να ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο Ιδιοκτησιακό Καθεστώς σε περιοχές, όπως η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου κλπ.
  • Να δοθεί χρόνος για τις αντιρρήσεις επί του Δασικού Χάρτη, στις περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε.

Επίσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της εφαρμογής των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στην Κεντρική Μακεδονία, τονίζοντας πως θα πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις για την υλοποίηση αυτών από την αρμόδια Περιφέρεια.

Κλείνοντας, αμφότεροι πρότειναν στη χθεσινή συνεδρίαση, να προγραμματιστεί εκ νέου μια συνάντηση κατά τα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφασιστεί, ποια απόφαση θα ακολουθηθεί, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του Ν. 4685/2020. Από τη διερεύνηση των προβλημάτων που τέθηκαν, συμφωνήθηκε να γίνουν προπαρασκευαστικές ενέργειες, εάν χρειάζεται οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, να εκδοθεί εγκύκλιος ή να υποβληθεί ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Στην σύσκεψη μετείχαν οι κάτωθι εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών: κ. Κωνσταντίνος Βλαβής (Χαλκιδική), κ. Ματθαίος Φωτάκης (Ηράκλειο), κ. Αριστείδης Λυρώνης (Ηράκλειο), κ. Κωνσταντίνος Πλωμαρίτης (Ηράκλειο), κ. Χρήστος Καραθόδωρος (Κιλκίς), κ. Άγγελος Τσιαρτσιαφλής (Χαλκιδική), κ. Δημήτρης Κοτσώνης, κ. Ιωσήφ Μπατσέλης (Χανιά), κ. Γεώργιος Βιενιεράκης (Ρέθυμνο), ο κ. Ιωάννης Ψωμάς (Ρέθυμνο) και η κα. Παυλίνα Κασάπη (Χαλκιδική).

16/12/2024 09:50 πμ

Μία από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, προκειμένου να εφαρμοστεί κανονικά η νέα ΚΑΠ, είναι η συγκρότηση και η εφαρμογή ενός συμβουλευτικού και εκπαιδευτικού συστήματος γνώσης και καινοτομίας, με το όνομα AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation Systems), με προϋπολογισμό 40 εκ. ευρώ.

Τo AKIS ανήκει στα «συστήµατα γεωργικής γνώσης και καινοτοµίας». Αποτελούν έναν καινούργιο θεσμό στην ΚΑΠ 2023-2027, τον οποίο η Ελλάδα είναι υποχρεωµένη να συστήσει για να ενημερώνεται και να λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος.

Περιλαµβάνει πάροχους αγροτικών συµβουλών, ερευνητικά ιδρύµατα - φορείς, τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ κ.λπ.

Το θεσµικό πλαίσιο της ΚΑΠ αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να «συµµετέχουν σε πρόγραµµα παροχής συµβουλευτικής υποστήριξης (AKIS), µετά την 1/1/2025».

Η χώρα μας για πολλά χρόνια αδιαφορεί για τη συγκρότηση ενός οργάνου για την παροχή συμβουλών στον αγροτικό κλάδο.

Όπως αναφέρει το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ για την παροχή γεωργικών συμβουλών, την παροχή προγραμμάτων ενημέρωσης, κατάρτισης και την χρηματοδότηση των συμπράξεων μεταξύ γεωργών και ερευνητικής κοινότητας, στο πλαίσιο της Συνεργασίας μέσω Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) και την προώθηση των δικτυώσεων μέσω του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, που καθιστούν λειτουργικό το AKIS, διατίθεται το 7% των πόρων του Πυλώνα 2.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν, είναι στη τελευταία θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Πέμπτη (12/12/2024), με τη συμμετοχή του συνόλου των μελών της και με την παρουσία του ΥφΑΑΤ, κ. Διονύση Σταμενίτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής του Συστήματος Μεταφοράς Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας ΑKIS (Agricultural Knowledge and Innovation System).

Ο Υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης στην ομιλία του τόνισε ότι η καινοτομία και η ψηφιακή επανάσταση, ως διαδικασία και λογική προώθησης νέας γνώσης και νέων τεχνολογιών, δημιουργούν νέα δεδομένα στην οικονομική και όχι μόνο ανάπτυξη της Γεωργίας, συνιστώντας βασικές παραμέτρους του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Εθνικής Επιτροπής AKIS ως προς την υπηρέτηση του στόχου της καλύτερης αξιοποίησης της θετικής σύνδεσης Έρευνας-Καινοτομίας-Παροχής Συμβουλών, καθώς και την εισαγωγή και χρήση της καινοτομίας, κυρίως μέσω του ψηφιακού και ενεργειακού μετασχηματισμού στον αγροτικό τομέα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η προώθηση της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στον αγροδιατροφικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές μέσω του συστήματος ΑKIS είναι ένας οριζόντιος στόχος πολιτικής, που έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού μας Σχεδίου για την προγραμματική περίοδο 2023-2027 και ο οποίος απαντά στην ανάγκη για μια ανθεκτικότερη, εξυπνότερη, πιο σύγχρονη και βιώσιμη Γεωργία, σύμφωνα με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η Επιτροπή του AKIS θα ασχοληθεί με την τεχνοκρατική υποστήριξη του έργου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον σχεδιασμό και την άσκηση της εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα, θέτοντας στόχους και κατευθύνσεις, κυρίως ως προς τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης/κατάρτισης, την έρευνα και την καινοτομία, γεωργικών συμβουλών και επιχειρησιακών συμπράξεων συνεργασίας.

Στην συνεδρίαση έγιναν παρουσιάσεις από στελέχη της Διεύθυνσης Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης, της Διαχειριστικής Αρχής ΣΣ ΚΑΠ και της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ, σχετικά με τη φιλοσοφία, τις βασικές αρχές και τις παρεμβάσεις που συνθέτουν το σύστημα AKIS.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση του ΑΚΙS στην Ελλάδα, ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις για τη βελτίωση της ροής μεταφοράς γνώσης, την ενδυνάμωση των συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των σχεδιαζόμενων δράσεων και ενεργειών.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής προγραμματίστηκε για το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025.

13/12/2024 03:23 μμ

Η Ε.Ο.Ο.Α., Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης, τιμώντας την παγκόσμια ημέρα βουνού στις 11/12/24, συμμετείχε στην ειρηνική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις αλόγιστες και χωρίς σχεδιασμό καταστροφικές επεμβάσεις στους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας, από τις εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων. Συμπορεύτηκε μαζί με τα σωματεία-μέλη της σε μια διαφορετική πεζοπορία/διαμαρτυρία, στο κέντρο της Αθήνας, για την προστασία των ελληνικών βουνών.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΟΥΝΟΥ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Ένας από τους καταστατικούς σκοπούς της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης Ε.Ο.Ο.Α. είναι και η προστασία του ορεινού φυσικού περιβάλλοντος. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να είναι αμέτοχη από την καταστροφή που συντελείται στο ορεινό περιβάλλον της πατρίδας μας.
Οι κορυφογραμμές της πατρίδας μας αποτελούν περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και τόπος άσκησης της ορειβασίας. Η εγκατάσταση των Α/Γ προϋποθέτει το άνοιγμα τεράστιων δρόμων στις κορυφογραμμές. Η κάθε μια Α/Γ απαιτεί περιμετρικά χώρο, ίσο σχεδόν με ένα γήπεδο ποδόσφαιρου και το ύψος τους ξεπερνά τα 150μ. Επίσης, απαιτείται η κατασκευή δικτύων μεταφοράς ρεύματος, πολλών χιλιομέτρων, σε παρθένες περιοχές. Η καταστροφή του ορεινού ανάγλυφου θα είναι ολοκληρωτική, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μικρόκλιμα, τον κύκλο του νερού, τον υδροφόρο ορίζοντα και όλες τις πηγές.
Μάθαμε ότι τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είναι κατασκευασμένα από ιδιαίτερα τοξικά υλικά που δεν είναι ανακυκλώσιμα. Η αποκομιδή τους, αν ποτέ γίνει λόγω του τεράστιου κόστους απόσυρσης, γίνεται με ταφή στην γη, μετατρέποντας τεράστιες εκτάσεις σε χωματερές τοξικών υλικών, τα οποία διαχέονται σταδιακά στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος της θεμελίωσης τους θα παραμένει για πάντα θαμμένο στο έδαφος, στις κορυφογραμμές των βουνών μας.
Για να μη χάνεται το ρεύμα που παράγουν οι ΒΑΠΕ, θα κατασκευάζονται και εξαιρετικά εύφλεκτα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες λιθίου, εγκαταστάσεις που έχουν το μέγεθος ολόκληρων οικισμών, για να αποθηκεύσουν ενέργεια μόνο για λίγες ώρες αφού δεν μπορούν για μεγάλες περιόδους, λόγω της μικρής τους ενεργειακής πυκνότητας.
Οι επιπτώσεις της εγκατάστασης των ΑΠΕ στους ορεινούς όγκους της χώρας μας είναι άμεσες και στον ορεινό τουρισμό. Αν σκεφτούμε ότι η κύρια ορεινή δραστηριότητα είναι η πεζοπορία-ορειβασία, η αναρρίχηση, το ποδήλατο βουνού και η χιονοδρομία, όλα αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με το βουνό και το δάσος. Η καταστροφή των βουνών και των δασών από τις πυρκαγιές και τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, σημαίνει ότι σβήνει η κύρια ορεινή δραστηριότητα, άρα και ο τουρισμός σε αυτές τις περιοχές. Είναι σαν να αφαιρούμε τα μνημεία από τους αρχαιολογικούς χώρους.
Την χώρα μας επισκέπτονται εκατομμύρια ξένοι τουρίστες κάθε χρόνο. Για να γνωρίσουν αυτήν την ιδιαιτέρου φυσικού κάλους χώρα με τον πανάρχαιο πολιτισμό. Τι θα βλέπουν μετά; Βουνά, δάση καμένα και το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας ένα νταμάρι, βιομηχανικό τοπίο εξαγωγής ενέργειας.
Αυτή την εικόνα αντικρίζουμε σήμερα σε πολλά ελληνικά βουνά, από την επέλαση των βιομηχανικών αιολικών πάρκων. ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ!
Καμία χώρα στην ΕΕ δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους. Όλες οι χώρες της ΕΕ διαφυλάττουν και προστατεύουν το ορεινό περιβάλλον.
Ας σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια σε αυτή την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
Για τους παραπάνω λόγους, η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, συμμετέχει σε αυτή τη διαμαρτυρία που γίνεται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βουνού, για να εκφράσει την αντίθεσή της στην καταστροφή των βουνών και της φύσης.
Για να φωνάξει: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

13/12/2024 12:12 μμ

Φωτογραφία: Ο Μιχάλης Μπουτάρης, (δεύτερος από αριστερά) γραμματέας του Ιδρύματος Μπουτάρη, με στελέχη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας: Ασπασία Τασιοπούλου, Κατερίνα Σίμπου (πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου), Αντώνης Γκαλίτσιος (αναπληρωτής διευθυντής).
Τα θεμέλια της λειτουργίας της πρώτης οινικής βιβλιοθήκης της χώρας έβαλε η σύμπραξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (Δ.Κ.Β.Β.) και του Ιδρύματος Μπουτάρη. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2024, δίνει πνοή στο όραμα του Γιάννη Μπουτάρη για τη δημιουργία της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.) που προβλέπεται να ανοίξει τις πόρτες της την άνοιξη του 2025. Θα αναπτυχθεί έτσι ένας ζωντανός οργανισμός πληροφορίας, φυσικός και ψηφιακός, με διττή αποστολή: τη διαφύλαξη και βιωματική ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού κρασιού, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη και «θωράκιση» της αμπέλου και του οίνου απέναντι στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση που θα αναδείξει τα οφέλη της ευαγούς συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελώντας πρότυπο για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για παρόμοιες δράσεις στο σύνολο της χώρας.

Η ένταξη της Β.Ο.Ν. στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών της Δ.Κ.Β.Β. με την αδιαμφισβήτητη τεχνογνωσία και εμπειρία αλλά και τις σημαντικές διακρίσεις, διασφαλίζει την άρτια λειτουργία και ανάπτυξή του εγχειρήματος στη Νάουσα. Παράλληλα, μοναδική συμβολική και ιστορική αξία προσδίδει το γεγονός ότι το Ίδρυμα Μπουτάρη διέθεσε το διατηρητέο κτίσμα όπου λειτουργούσε το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας Μπουτάρη στη Νάουσα έως τα μέσα του 20ου αιώνα, για να στεγαστεί η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.). Την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας θα συντονίζει ο κ. Γιάννης Τροχόπουλος, διαχειριστής της ΑΜΚΕ Future Library.
Στο ισόγειο της οδού Χατζημαλούση 15, θα υπάρχει η οινική βιβλιοθήκη, ανοικτή στο κοινό με αναγνωστήριο, ενώ στον πρώτο όροφο θα φιλοξενούνται προσωπικές και εταιρικές συλλογές του Ιδρύματος Μπουτάρη, προσβάσιμες στο κοινό κατόπιν πρόσκλησης. Στο αναγνωστήριο εντάσσονται καταρχάς τα βιβλία, οι συλλογές και σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και ολόκληρη η βιβλιοθήκη της Δρ. Σταυρούλας Κουράκου – Δραγώνα, ευγενική δωρεά της οικογένειάς της στο Ίδρυμα Μπουτάρη. Στόχος της Β.Ο.Ν. είναι ο σταδιακός εμπλουτισμός αυτών των τεκμηρίων, αναδεικνύοντας σημαντικές προσωπικότητες -ευρέως γνωστές ή/και έως σήμερα αφανείς- που άφησαν το στίγμα τους στην εξέλιξη του οινικού κλάδου.

Η είσοδος του διατηρητεόυ κτηρίου της οικογένειας Μπουτάρη στη Νάουσα
Φωτογραφία: Η είσοδος του διατηρητεόυ κτηρίου της οικογένειας Μπουτάρη στη Νάουσα.

Το «Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής & Ανθεκτικότητας» είναι ο δεύτερος άξονας δραστηριοποίησης της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.) προσφέροντας μια ευέλικτη -φυσική και ψηφιακή- πύλη τεκμηριωμένων δεδομένων, τόσο στην κοινότητα του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της ελληνικής υπαίθρου όσο και σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους (κρατικούς, ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματικούς, ΜΚΟ, φορείς και οργανώσεις οίνου, πολίτες κλπ). Με έμφαση στον οίνο και την άμπελο, σκοπός του Παρατηρητηρίου θα είναι η τεκμηριωμένη ανάλυση και πρόβλεψη του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια και παραγωγή, την αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών που γίνονται διαθέσιμες διεθνώς σε όλα τα επίπεδα, και τη διευκόλυνση υιοθέτησής τους στην πράξη.

Οι πρωτοβουλίες και το έργο της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.) θα υποστηρίζονται από τη Δ.Κ.Β.Β. και το Ίδρυμα Μπουτάρη, καθώς και από χορηγίες οργανισμών και φορέων που θα συμβάλλουν στο καινοτόμο αυτό εγχείρημα. Εντός του 2025 θα ξεκινήσει η υλοποίηση πλήθους δράσεων, όπως ψηφιακές και υλικές εκδόσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα παιδιά κ.λπ.
Πέρα από την έναρξη λειτουργίας του φυσικού, επισκέψιμου χώρου της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.), θα ακολουθήσει αργότερα η ψηφιακή πύλη (portal) της, ξεκινώντας με τη διάσωση, ταξινόμηση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη αρχείων της ιστορίας του ελληνικού οίνου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Η ιστοσελίδα θα είναι συνεχώς ανανεώσιμη, συμπεριλαμβάνοντας σταδιακά το σύνολο των τεκμηρίων και όλου του παραγόμενου έργου από τη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΙΝΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ (Β.Ο.Ν.) και τους συνεργαζόμενους φορείς.

09/12/2024 03:40 μμ

Με επιτυχία διοργανώθηκε, την Παρασκευή (6/12), στο Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου, η ημερίδα για την πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Interreg IPA ADRION έργου RES2FIRE και επικεντρώνεται στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, τα γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα GIS και τα μοντέλα πρόβλεψης για την πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών.

Ο κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AVMAP GIS A.E. και Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας - Πικερμίου παρουσίασε το πρόγραμμα RES2FIRE, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ως εργαλείου πρόληψης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών.

Ο Κωνσταντίνος Πανυτσίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, επεσήμανε ότι το RES2FIRE ενισχύει την ανθεκτικότητα των δασικών περιοχών μέσω της ανάπτυξης ενός εργαλείου που ενισχύει τη πρόληψη-διαχείριση και προστασία των δασών.

Ο κ. Γιάννης Σταμούλης, Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Σύνδεσμων Δήμων Υμηττού, τόνισε ότι το RES2FIRE θα συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση της πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, με φόντο τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Ισίδωρος Μάδης, Πρόεδρος ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Παιανίας ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των δήμων της περιοχής και του ΣΠΑΥ θα δώσει νέα ώθηση στην πρόληψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Η κ. Μαρία Λεβεντάκη, Αν. Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτων Αναγκών ΥΠΕΝ, υπογράμμισε στην ομιλία της, τη συμβολή του RES2FIRE στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τον πολιτικό σχεδιασμό για τις πυρκαγιές.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας στην ομιλία του τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει τα μέγιστα όχι μόνο τον Δήμο Μαραθώνα αλλά και άλλους Δήμους.

Tο πρόγραμμα παρέχει μοντέλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα οποία θα εφαρμοστούν για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της πυροπροστασίας, και την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας της περιοχής ενόψει μιας επικείμενης πυρκαγιάς, ενώ δίνει τη δυνατότητα χαρτογράφησης του κινδύνου, τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των αντιπυρικών μέτρων.

05/12/2024 10:26 πμ

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς κ.κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη), στην οποία αναφέρουν τα εξής:

Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Antinero», το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους άνω των 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στοχεύει στην πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Ωστόσο, η εφαρμογή του έχει προκαλέσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας, σύμφωνα με καταγγελίες ειδικών επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως αυτές έχουν εκφραστεί και από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, που κάνει λόγο για παρεμβάσεις στον καθαρισμό δασών που οδηγούν στην καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων, και βασίζονται σε επιδερμικές μελέτες, κατά παράβαση ακόμη και της κοινοτικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από σαρωτικούς καθαρισμούς, που αφαιρούν τον δασικό υπόροφο, διαταράσσοντας σοβαρά τη βιοποικιλότητα και τη φυσική ανθεκτικότητα των δασών. Οι καθαρισμοί αυτοί υλοποιούνται σε ευρεία κλίμακα χωρίς επιστημονικό σχεδιασμό, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων ακόμη και σε περιοχές αυστηρής προστασίας, όπως αυτές του δικτύου Natura 2000. Τα εν λόγω έργα, που περιλαμβάνουν την απομάκρυνση της βλάστησης και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, εκτελούνται βάσει απλών δασοτεχνικών μελετών, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η εφαρμογή του προγράμματος παρακάμπτει συστηματικά την εθνική και κοινοτική νομοθεσία που απαιτεί περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση. Η καταστροφή του δασικού υπορόφου, όπως διαπιστώνεται σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Αττικής, αλλά και οι επεμβάσεις με βαριά μηχανήματα στην περιοχή του Καϊάφα, έχουν προκαλέσει σοβαρή υποβάθμιση των δασών και της βιοποικιλότητας, θέτοντας σε κίνδυνο τη φυσική ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις της Προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, η οποία υπογράμμισε πως το πρόγραμμα υλοποιείται χωρίς σχεδιασμό και χωρίς σωστές προδιαγραφές: «δεν θα σωθούν τα δάση αν τα ισοπεδώσουμε σαν να είναι κήπος σε προάστιο» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για μαρτυρίες δασολόγων από όλη την Ελλάδα που περιγράφουν μια παντελώς ανεξέλεγκτη διαδικασία εκτέλεσης του έργου: «δίνονται τα χρήματα, ανατίθεται σε έναν εργολάβο, ο οποίος μπαίνει σε ένα δάσος και κάνει ό,τι θέλει. Οι δασικές υπηρεσίες είναι τόσο υποστελεχωμένες που είναι αδύνατο να κάνουν επίβλεψη των εργασιών στην πράξη. Οι μελέτες, με βάση τις οποίες γίνονται οι επεμβάσεις, αντιγράφονται στην πλειονότητά τους».

Ταυτόχρονα, δασολόγοι τονίζουν πως το εν λόγω πρόγραμμα υιοθετήθηκε στην πραγματικότητα διότι με αυτόν τον τρόπο βρέθηκε λύση να «μοιραστούν τα χρήματα γρήγορα» γιατί η απορρόφηση ακολουθούσε χαμηλούς ρυθμούς: «βρέθηκε και κάποιος τρόπος διαμοιρασμού του χρήματος με απευθείας αναθέσεις και κάτω από τα μεγάλα γραφεία αναπτύχθηκε ένας στρατός μικρών εργολάβων», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Γιατί το πρόγραμμα «Antinero» εφαρμόζεται χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και αξιολόγηση, παρά τις σημαντικές, δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει στα δασικά οικοσυστήματα;

2. Για ποιο λόγο δεν τηρούνται οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε προστατευόμενες περιοχές όπως το δίκτυο Natura 2000;

3. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει ότι οι δασικές επεμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Antinero» θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται με σεβασμό στη δασική οικολογία και τη βιοποικιλότητα;

4. Τι γνωρίζει το Υπουργείο για την πληθώρα των απευθείας αναθέσεων, μέσω των οποίων υλοποιείται το πρόγραμμα «Αntinero», γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τους πραγματικούς σκοπούς υλοποίησης αυτού του προγράμματος;

27/11/2024 03:50 μμ

Οι παρεμβάσεις αφορούν σε δασοτεχνικά έργα πρόληψης, αντιπυρικές και διαχειριστικές μελέτες και έργα ορεινής υδρονομίας.

Δασοτεχνικά έργα πρόληψης, αντιπυρικές και διαχειριστικές μελέτες, έργα ορεινής υδρονομίας, αναδάσωσης και αντιπλημμυρικά, συνολικής αξίας περί τα 757 εκατ. ευρώ, είτε έχουν ήδη υλοποιηθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβάνονται στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την προστασία των δασών, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, τους παραβρισκόμενους σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε,την Τρίτη (26 Νοεμβρίου 2024), στο Ζάππειο.

Καταρχάς, στην εκδήλωση έγινε ο απολογισμός του Σχεδίου Προστασίας Δασών (πρόγραμμα Anti-Nero), που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ είναι η Διενεργούσα Αρχή και ενεργεί κατ’ εντολή, για λογαριασμό και στο όνομα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος ως Αναθέτουσα Αρχή, εκτελώντας όλες τις απαιτούμενες και προβλεπόμενες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου.

Τα νέα έργα

Επιπρόσθετα, ο κ. Σκυλακάκης υπέγραψε με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, δύο συμβάσεις που αφορούν σε έργα ορεινής υδρονομίας, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος AQUA MONTIS, ύψους 200 εκατ. ευρώ και σε δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων, έργο ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, με τον κ. Σκυλακάκη και τον κ. Σταμπουλίδη να απευθύνουν τους εναρκτήριους χαιρετισμούς.

Ακόμη, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Κλιματικής Kρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, κ. Στάθης Σταθόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας.

Η Επικεφαλής Τομέα Έργων και Υπεύθυνη έργου του Anti-nero του ΤΑΙΠΕΔ, κυρία Γιούλη Βουρνά, παρουσίασε, αναλυτικά, τις παρεμβάσεις του προγράμματος Anti-nero σε όλη την επικράτεια, ενώ το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν στελέχη των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, μελετητές και εργολήπτες δασοτεχνικών έργων.

Το Anti-nero

Ειδικότερα όσον αφορά στο πρόγραμμα Anti-Nero, για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ελλάδας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το πρόγραμμα Anti-nero, υλοποίησε και υλοποιεί, μέσω των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών του, εντατικές δράσεις πρόληψης δασικών πυρκαγιών, με σκοπό τη θωράκιση έναντι της κλιματικής κρίσης που πλήττει τα μεσογειακά οικοσυστήματα.

Η επί σειρά ετών συσσώρευση της καύσιμης ύλης στα δάση απομακρύνεται με σχέδιο ανταπόδοσης στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση μελετών αντιπυρικής προστασίας και διαχειριστικών μελετών σε όλη τη χώρα, με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών μας. Έτσι, με τους καθαρισμούς των δασών και τη μείωση της υπερβάλουσας καύσιμης ύλης μειώνεται η πιθανότητα μετατροπής τυχόν περιστατικών σε μέγα πυρκαγιές με ανεξέλεγκτες διαστάσεις και επιπτώσεις.

Παράλληλα, στόχος του προγράμματος είναι η αποτελεσματική προσβασιμότητα των επίγειων μέσων δασοπυρόσβεσης, μέσα από ένα καλά συντηρημένο δασικό οδικό δίκτυο και αντιπυρικές ζώνες.

Συνοπτικά, μέχρι σήμερα, η πορεία υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το 2022:

  • Έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί σε περίπου 190.000 στρέμματα.
  • Βελτιώνεται και συντηρείται δασικό οδικό δίκτυο έκτασης 309.000 στρεμμάτων.
  • Βελτιώνονται και συντηρούνται αντιπυρικές ζώνες έκτασης άνω των 53.000 στρεμμάτων.
  • Πραγματοποιείται διάνοιξη μικτών αντιπυρικών ζωνών έκτασης 67.600 στρεμμάτων.
  • Συντηρούνται δεκάδες υδατοδεξαμενές.
  • Επισκευάζονται δεκάδες πυροφυλάκια.
  • Διατίθεται, δωρεάν, ξυλεία σε χιλιάδες κατοίκους ανά περιοχή.
  • Εκπονούνται μελέτες αντιπυρικής προστασίας, με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές.
  • Εκπονούνται διαχειριστικές μελέτες, με επικαιροποιημένες, σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές.
  • Δημιουργείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης βιομάζας για την παραγωγή ξυλείας και ενέργειας.

Η πορεία υλοποίησης ανά έτος:

Anti-nero 2022:
Έχουν υπογραφεί 42 συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 65,74 εκατ. ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 11 αντιπυρικές μελέτες, ύψους 9,15 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των εργασιών, που αφορούν στις συμβάσεις του Anti-nero I έχει ολοκληρωθεί, με εξαίρεση 6 αντιπυρικές μελέτες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν πραγματοποιηθεί δασοτεχνικές εργασίες (π.χ. καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση οδικού δασικού δικτύου και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών), συνολικής έκτασης άνω των 113.000 στρεμμάτων.

Anti-nero 2023:
Έχουν υπογραφεί 47 συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 85,01 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των εργασιών που αφορούν στις συμβάσεις του Anti-nero II έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για δασοτεχνικές εργασίες (π.χ. καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση οδικού δασικού δικτύου και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών) συνολικής έκτασης άνω των 218.000 στρεμμάτων.

Anti-nero 2024:
Έχουν υπογραφεί 74 συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 241,10 εκατ. ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 8 διαχειριστικές μελέτες, ύψους 2,16 εκατ. ευρώ.
Οι δασοτεχνικές εργασίες (π.χ. καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση οδικού δασικού δικτύου και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και για πρώτη φορά δημιουργία μεικτών αντιπυρικών ζωνών), συνολικής έκτασης άνω των 288.000 στρεμμάτων, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πρόσθετες πρωτοβουλίες

Πέραν των παραπάνω, υλοποιούνται έργα αναδάσωσης (55,71 εκατ. ευρώ) και αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά (63,92 εκατ. ευρώ). Επιπρόσθετα, με πρωτοβουλία του κ. Σκυλακάκη και μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου έχουν διατεθεί πόροι, ύψους 30 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.
Δασική μεταρρύθμιση

Παράλληλα, μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας θα μπουν στα δάση υβριδικά σχήματα (δασικοί συνεταιρισμοί και ιδιώτες) για την αξιοποίηση της δασικής βιομάζας, καθώς σκοπός είναι να συντηρείται και να προστατεύεται το δάσος με πιο μόνιμο τρόπο. Η εκκίνηση της μεταρρύθμισης γίνεται από τα δάση της Αττικής (ολοκληρώνονται διαχειριστικές μελέτες δασικών οικοσυστημάτων), αλλά η στρατηγική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι το σύνολο των ελληνικών δασών κατά τα επόμενα χρόνια, να περάσει σε διαχείριση. Και η διαχείριση αυτή εξασφαλίζει την αναζωογόνηση της δασικής οικονομίας, η οποία θα γίνεται με κριτήριο την προστασία του δάσους και όχι το οικονομικό αντικείμενο.

Δηλώσεις

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, λόγω κλίματος και ξηροθερμικής αυτοφυούς βλάστησης, είναι επιρρεπής στις δασικές πυρκαγιές. Και το πρόβλημα επιτείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για μέγα πυρκαγιές (mega-fires). Το πρόγραμμα Anti-nero, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2022, με πόρους που διασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία που στον “πυρήνα” της έχει την υλοποίηση δράσεων πρόληψης που, δυστυχώς, δεν είχαν γίνει επί σειρά δεκαετιών στα ελληνικά δάση. Αφορά σε δασικές εργασίες πρόληψης, όπως είναι οι καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, η συντήρηση οδικού δασικού δικτύου και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, αλλά και η δημιουργία μεικτών αντιπυρικών ζωνών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία των δασών μας. Η πρόληψη, ωστόσο, σε ότι αφορά στα δάση δεν σχετίζεται μόνο με προγράμματα όπως το Anti-nero, για την προστασία τους από τις πυρκαγιές. Τα δάση μας παρέχουν μία πολύτιμη υπηρεσία, αυτήν της προστασίας από τις πλημμύρες. Γι’ αυτό και επενδύουμε σημαντικούς πόρους σε έργα ορεινής υδρονομίας, σε μεγάλο βαθμό από τα δικαιώματα ρύπων, τα οποία ξεκινούν σε πολύ σύντομο διάστημα και θα προστατέψουν ολόκληρη τη Θεσσαλία. Παράλληλα, εξασφαλίζουμε πόρους για να γίνουν και στην Αττική έργα ορεινής υδρονομίας, με σκοπό την προστασία από τις πλημμύρες και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, μέσα από τη μείωση της ταχύτητας καθόδου του νερού».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, υπογράμμισε: «To Anti-nero αποτελεί ένα πρόγραμμα τομή και μια ισχυρή παρακαταθήκη για το ελληνικό κράτος, καθώς είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας για τη θωράκιση των δασικών μας οικοσυστημάτων και την προσαρμογή τους στις σφοδρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, με ευθύνη απέναντι στον κρίσιμο ρόλο που της ανέθεσε η Πολιτεία, ολοκλήρωσε σε χρόνο ρεκόρ την υπογραφή περισσότερων από 180 συμβάσεων για εργασίες πρόληψης σε 90 δασικά οικοσυστήματα της χώρας, έχοντας εισφέρει περισσότερα από 390 εκατ. ευρώ στο πεδίο της δασικής πρόληψης. Για το 2025 και τη νέα αντιπυρική περίοδο, οι παρεμβάσεις για τους καθαρισμούς δασών και τις αντιπυρικές ζώνες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό στο μισό δισ. ευρώ για την περίοδο 2022 - 2025. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Γενική Γραμματεία Δασών και τις δασικές υπηρεσίες για την άριστη συνεργασία, όπως επίσης και το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό της Μονάδας που εργάστηκε μεθοδικά ώστε να έχουμε σήμερα ολοκληρωμένα έργα δασικής προστασίας σε όλη την επικράτεια. Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να συμβάλλει στην εθνική στρατηγική της Πολιτείας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την αναγέννηση υποβαθμισμένων πυρόπληκτων εκτάσεων».

27/11/2024 12:11 μμ

Το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και μεθοδολογία για την εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών παραγομένων προϊόντων από εκστατικά και εντατικά συστήματα εκτροφής αιγών και πουλερικών.» και αφορά την παρουσίαση αποτελεσμάτων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Code-ReFarm, HORIZON 2020.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου τη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:00 στα Πέτρινα κτήρια (Συντεταγμένες 40.536522, 22.988971).
Όσοι γεωπόνοι, παραγωγοί ή άλλοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να στείλουν email στο [email protected]

21/11/2024 03:44 μμ

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με ακρωνύμιο PRIMESOFT (www.prime-soft.eu), πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-5 Νοεμβρίου διεθνές workshop σχετικά με τις προκλήσεις στην καλλιέργεια μαλακών καρπών (φράουλα, σμέουρο, βατόμουρο, μύρτιλο).

Ο Δρ. Γεώργιος Μαγγανάρης, Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν ο διοργανωτής του συνεδρίου το οποίο ήταν κλειστού τύπου και το παρακολούθησαν πλέον των 80 ατόμων με ισότιμη συμμετοχή από Πανεπιστημιακά ιδρύματα/ερευνητικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάβανε 34 προφορικές παρουσιάσεις, κατανεμημένες σε επτά θεματικές ενότητες.
Θεματικές ενότητες:

1.Τεχνολογίες έναυσης για την αντιμετώπιση αβιοτικών συνθηκών καταπόνσης
2.Στρατηγικές γενετικής βελτίωσης και προώθηση νέων ποικιλιών προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή
3.Καθορισμός ποιοτικών και φυτοχημικών ιδιοτήτων μαλακών καρπών
4.Μοντέλα παραγωγής και καλλιεργητικές πρακτικές
5.Βιώσιμες λύσεις για την αειφορική παραγωγή μούρων
6.Προκλήσεις στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες
7.Τεχνολογικές καινοτομίες στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στο τέλος κάθε ημέρας του Συνεδρίου που αφορούσαν
(1) την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών
(2) και τι αναζητούν οι εταιρείες από τον ακαδημαϊκό χώρο σε επίπεδο βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.
Τέλος, η Δρ. Sonja Bergner παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποβολή προτάσεων καινοτομίας (Innovation Actions) και έρευνας και καινοτομίας (Research & Innovation Actions) στα πλαίσια του Ορίζοντα 2021-2027.

Ομιλίες συνεδρίου:
Το πρόγραμμα του συνεδρίου και οι περιλήψεις των παρουσιάσεων είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμες μέσω του συνδέσμου:
https://www.prime-soft.eu/assets/files/Primesoft_Soft_Fruits_Workshop1.pdf

Σχετικά με το πρόγραμμα PRIMESOFT

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συντονίζει το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με το ακρωνύμιο PRIMESOFT σε συνεργασία με 4 εταίρους (Katholieke Universiteit Leuven, The Spanish National Research Council, The University of Potsdam, the National Technical University of Athens) που αφορά την εφαρμογή παραγόντων έναυσης σε νωπούς καρπούς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η φράουλα και τα σμέουρα. Σε επίπεδο εφαρμοσμένης έρευνας επιχειρείται η βελτιστοποίηση πρωτοκόλλων παραγωγής με έξυπνες γεωργικές πρακτικές και η διερεύνηση εμπορικής εφαρμογής νέων παραγόντων έναυσης ως μέρος αυτών των πρωτοκόλλων. Σε επίπεδο βασικής έρευνας, το πρόγραμμα PRIMESOFT διερευνά τον τρόπο δράσης των παραγόντων έναυσης μέσω της χρήσης μοντέλων, την ανάλυση του κόστους κύκλου ζωής, καθώς και την εφαρμογή μεταγραφωματικών και μεταβολομικών προσεγγίσεων.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Γιώργος Μαγγανάρης
Website: www.prime-soft.eu

20/11/2024 04:50 μμ

Με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη, το 2ο Διεθνές Συνέδριο OpenEARTH 2024 θα πραγματοποιηθεί, στο Ρέθυμνο, από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και της Περιφέρειας Κρήτης.

Το συνέδριο χρηματοδοτείται από το έργο LIFE ClimaMED: «Καινοτόμες Τεχνολογίες για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στο αγροτικό τομέα της Μεσογείου» και διοργανώνεται υπό τον συντονισμό του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και άλλους φορείς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο.

Το συνέδριο συγκεντρώνει στην Κρήτη κορυφαίους επιστήμονες, εκπροσώπους φορέων, και ειδικούς από τον αγροτικό τομέα, με στόχο την ανταλλαγή γνώσης, την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων και εργαλείων για την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην κλιματική κρίση και την ενίσχυση της αειφορίας του αγροτικού περιβάλλοντος.

Παράλληλες εκδηλώσεις με κοινωνικό προσανατολισμό

Το συνέδριο OpenEARTH συνδυάζει την επιστημονική έρευνα με δράσεις που αφορούν την τοπική κοινωνία, και γι’ αυτόν τον λόγο έχει σχεδιάσει και περιλαμβάνει εργαστήρια χρήσης ψηφιακών εργαλείων για τη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής και την προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος, καθώς και δράσεις δημιουργίας σχολικών και αστικών κήπων (πράσινες στέγες).

Στις 27 Νοεμβρίου, μαθητές από την Κρήτη θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αφίσας με θέμα «ΕΔΑΦΟΣ: Καλλιεργώ με σεβασμό - Προστατεύω με πάθος».

Το συνέδριο OpenEARTH 2024 αναδεικνύει τη συμβολή της γεωργίας στην κλιματική ανθεκτικότητα και ενισχύει τη συνεργασία ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τους φορείς, και την τοπική κοινωνία.

19/11/2024 08:03 μμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την υπαγωγή του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εντάσσεται στα πανεπιστημιακά τμήματα μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master 7).

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος και ο τίτλος σπουδών αντιστοιχεί σε επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Επομένως οι απόφοιτοι αυτού του τμήματος με την απόκτηση πτυχίου έχουν και master γεωπονίας.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

18/11/2024 10:19 πμ

Παγκοσμίως, τα γεωργικά συστήματα έχουν καταστεί ιδιαίτερα ευάλωτα κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει μετατρέψει πρώην γόνιμα εδάφη και υγιή περιβάλλοντα σε άγονες εκτάσεις, καθώς και σε διάφορες διαταραχές σε όλη την αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο κόσμος μας έχει έρθει αντιμέτωπος με μια δραματική αύξηση των φυτών εισβολέων, την αστάθεια της αγοράς, την απώλεια υπηρεσιών οικοσυστήματος και βιοποικιλότητας, την υποβάθμιση των οικοτόπων, προβλήματα ανθρώπινης υγείας ως παρενέργεια λανθασμένων γεωργικών πρακτικών και των νέων προτύπων κατανάλωσης τροφίμων, καθώς και ασθενειών των ζώων. Ο ελληνικός και ο ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας έχουν ακόμη την υποχρέωση να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) της ΕΕ, να αντιληφθούν την ανάγκη υιοθέτησης βιώσιμων εναλλακτικών πλαισίων διαχείρισης καλλιεργειών, ζιζανίων και άλλων επιβλαβών οργανισμών συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της παραγωγικότητας των αγροοικοσυστημάτων και σε ένα ευρύ μετασχηματισμό του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.

Το έργο ONE GREEN είναι ένα έργο διάρκειας 24 μηνών που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας (Οριζόντια υποστήριξη όλων των Επιστημών)» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Το έργο στοχεύει να δημιουργήσει ένα Ελληνικό Αγροοικολογικό Δίκτυο (Greek Agroecological Network) με 6 Living Labs, με στόχο τη συν-δημιουργία (co-creation) γνώσης, τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων (decision making) από τους αγρότες και την αποδοχή των αγροοικολογικών προϊόντων από τους τελικούς χρήστες, καθώς και την τροφική ασφάλεια. Τα Living Labs του έργου ONE GREEN είναι οικοσυστήματα ανοικτής καινοτομίας που σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς αποσκοπούν στην ανάπτυξη και αξιολόγηση αγροοικολογικών πρακτικών, συστημάτων και πρωτοκόλλων, για να αποδείξουν, σε πραγματικές συνθήκες εκμετάλλευσης, πώς η υιοθέτηση αυτών των στρατηγικών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου και των ζώων, να μειώσει τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, να ενισχύσει τη βιωσιμότητα, την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα των καλλιεργητικών συστημάτων.

Εικόνα 1. Ψευδοσπορά σε καλλιέργεια σιταριού στο Living Lab της Θεσσαλίας.
Εικόνα 1: Ψευδοσπορά σε καλλιέργεια σιταριού στο Living Lab της Θεσσαλίας.

Τα Living Labs του έργου ONE GREEN είναι κατανεμημένα σε όλη τη χώρα και αφορούν σημαντικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι (Λάρισα), το αμπέλι (Κορινθία), η ελιά (Ηλεία), το ρύζι (Αιτωλοακαρνανία), τα κτηνοτροφικά φυτά (Ιωάννινα) τα κηπευτικά και τα ψυχανθή (Βοιωτία). Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες από τις αγροοικολογικές πρακτικές που αξιολογούνται σε πειράματα αγρού είναι η ψευδοσπορά (false/stale seedbed) στην καλλιέργεια του σιταριού (Εικόνα 1), η χρήση καλλιεργειών κάλυψης (cover crops) σε καλλιέργεια ελιάς είτε ως μονοκαλλιέργειες είτε ως μείγματα (Εικόνα 2), η στελεχοκοπή και η επίστρωση, η συγκαλλιέργεια κ.ά.

Εικόνα 2. Μίγμα καλλιεργειών κάλυψης (βρώμη + βίκος) σε ελαιώνα στο Living Lab της Ηλείας.
Εικόνα 2: Μίγμα καλλιεργειών κάλυψης (βρώμη + βίκος) σε ελαιώνα στο Living Lab της Ηλείας.

Ακόμη στα πλαίσια του έργου αναπτύσσεται ένα εύχρηστο Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων (Decision Support System), το οποίο στοχεύει στο να βοηθήσει τους παραγωγούς στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των καλλιεργειών και των ζιζανίων με τη χρήση αγροοικολογικών στρατηγικών (μεμονωμένων ή σε συνδυασμό). Το Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων θα είναι σύντομα διαθέσιμο δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς μέσω της ιστοσελίδας του έργου (https://www.onegreen.gr/).

Εικόνα 3. Από την ημερίδα και τα workshops των Living Labs του έργου ONE GREEN στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εικόνα 3: Από την ημερίδα και τα workshops των Living Labs του έργου ONE GREEN στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στις 22 Οκτωβρίου 2024, το έργο ONE GREEN διοργάνωσε ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα τις «Αγροοικολογικές προσεγγίσεις στη διαχείριση καλλιεργειών και ζιζανίων» και workshops για τα Living Labs του έργου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 50 ειδικοί, ερευνητές, γεωπόνοι, παραγωγοί, καταναλωτές και ενδιαφερόμενοι φορείς για να συζητήσουν καινοτόμες και βιώσιμες αγροοικολογικές πρακτικές (Εικόνα 3).
Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Αναπ. Καθηγητής Γεωργίας & Ζιζανιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) κ. Ηλίας Τραυλός ενώ εκτός από το ΓΠΑ, στο έργο συμμετέχει ως εταίρος και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο στην ιστοσελίδα (https://www.onegreen.gr/) και στο λογαριασμό του έργου στο LinkedIn (https://gr.linkedin.com/company/one-green-project).

29/10/2024 05:04 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η σύσταση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την αποτύπωση και ανάλυση του τρόπου εισόδου και διάδοσης της νόσου της πανώλης μικρών μηρυκαστικών στη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, η Ομάδα Εργασίας συγκροτείται από τους:

α) Μαρία Γιαννιού, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α ́, προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Συντονίστρια.

β) Γεώργιο Κόμητα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α ́, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος.

γ) Χρήστο Γούλα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α ́, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος.

δ) Σμαράγδα Σωτηράκη, Ερευνήτρια βαθμίδας Α ́- Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» με γνωστικό αντικείμενο «Κτηνιατρική Παρασιτολογία», ως τακτικό μέλος.

ε) Ηλία Μπουζαλά, Ερευνητής βαθμίδας Β ́- Κύριος Ερευνητής του ίδιου Ινστιτούτου και Οργανισμού, με γνωστικό αντικείμενο «Μικροβιολογία και Λοιμώδη Νοσήματα Παραγωγικών Ζώων», ως τακτικό μέλος.

στ) Γεώργιο Αρσένο, Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, με γνωστικό αντικείμενο «Ζωική Παραγωγή, Ευζωία και Ηθολογία των Ζώων».

ζ) Εμμανουήλ Καλαϊτζάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Παθολογία Μηρυκαστικών», ως τακτικό μέλος.

η) Μαρία Ελένη Φιλιππιτζή, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Κτηνιατρική Επιδημιολογία» ως τακτικό μέλος.

θ) Αθανάσιο Γελασάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής της Σχολής Επιστημών των Ζώων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο «Νοσήματα Παραγωγικών Ζώων» ως τακτικό μέλος.

ι) Σωτηρία Βουράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο «Ζωοτεχνία και Γενετική Βελτίωση Μικρών Μηρυκαστικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως τακτικό μέλος.

ια) Γεώργιο Βαλιάκο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με γνωστικό αντικείμενο «Βακτηριολογία και Βακτηριακά Νοσήματα», ως τακτικό μέλος.

ιβ) Δημήτριο Μπαλούκα, εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ως τακτικό μέλος.

Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Μαρία Γιαννιού, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, θα αναπληρώνει το τακτικό μέλος Γεώργιος Κόμητας.

Στην Ομάδα Εργασίας θα μπορούν να συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, μετά από πρόσκληση της Συντονίστριας και εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες της χώρας, για να παρέχουν πληροφορίες σχετικές με τα συζητούμενα θέματα.

Η Ομάδα Εργασίας είναι μη αμειβόμενη.

24/10/2024 12:41 μμ

Αντίθετοι με το κλείσιμο των σφαγείων για τον έλεγχο της ευλογιάς των μηρυκαστικών, δηλώνουν δύο καθηγητές Κτηνιατρικής, σε επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.

Οι καθηγητές Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης και Αθήνας κ.κ. Γιώργος Αρσένος και Θανάσης Γελασάκης καταθέτουν την δική τους επιστημονική άποψη για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Γεώργιος Αρσένος, «τι θα πετύχουμε με το να κλείσουμε για δέκα ημέρες τα σφαγεία. Όταν θα τα ανοίξουμε ξανά θα έχει λυθεί το πρόβλημα; Ζητάμε να υπάρξουν ρεαλιστικά μέτρα για έλεγχο επιζωοτιών στη χώρα. Εμείς ζητάμε να υπάρξει μια μακροχρόνια στρατηγική για την αντιμετώπισή τους. Καταθέσαμε την επιστημονική μας άποψη, που είναι ανοικτή σε κριτική. Αυτό που θέλουμε είναι να μην καταστραφούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι».

Πιο αναλυτικά στην επιστολή τους οι επιστήμονες αναφέρουν τα εξής:

1. Συνιστάται η απαγόρευση των αγοραπωλησιών και μετακινήσεων ζώων για αναπαραγωγή σε όλη την επικράτεια για το επόμενο εξάμηνο και επανεξέταση του μέτρου στο τέλος του διαστήματος αυτού

2. Το κλείσιμο των σφαγείων για τα αιγοπρόβατα είναι λάθος μέτρο χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι έλεγχος, επιτήρηση και κανονισμός αυστηρής λειτουργίας συγκεκριμένων σφαγείων εντός κάθε περιφέρειας όπου θα γίνεται η σφαγή των ζώων ως εξής. Στο σφαγείο δημιουργείται υποδομή αποτελεσματικής απολύμανσης οχημάτων μεταφοράς ζώων και το σφαγείο νοικιάζει 2, 3, 4, 5 οχήματα, που τηρούν τις προϋποθέσεις μεταφοράς. Τα οχήματα αυτά βρίσκονται εντός του σφαγείου και απολυμαίνονται με την άφιξή τους και πριν την αναχώρησή τους. Σε κάθε όχημα εγκαθίσταται συσκευή γεωεντοπισμού (gps tracker) σε σημείο που σφραγίζει και κλειδώνεται για την αποτύπωση της πορείας του οχήματος σε πραγματικό χρόνο. Το σφαγείο έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μεταφορά ζώων για σφαγή με τα δικά του οχήματα. Για κάθε μετακίνηση υποβάλει στη Κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας το δρομολόγιο που θα ακολουθηθεί και η επαλήθευση γίνεται με το ηλεκτρονικό ίχνος του οχήματος. Το όχημα απολυμαίνεται στο σφαγείο πηγαίνει ΠΑΝΤΑ μόνο σε μία εκτροφή – φορτώνει ζώα για σφαγή – επιστρέφει στο σφαγείο και απολυμαίνεται ξανά πριν πάει νέο δρομολόγιο. Όλα τα παραπάνω είναι υπό τον εποπτικό μηχανισμό συγκεκριμένου/ων υπαλλήλων της περιφέρειας που τους ανατίθεται το έργο αυτό.

3. Το σύστημα με τον γεωεντοπισμό των οχημάτων να εφαρμόζεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε όλα τα οχήματα τα οποία εμπλέκονται στις κτηνοτροφικές μονάδες (φορτηγά για συλλογή γάλακτος, φορτηγά για ζωοτροφές κτλ.)

4. Συντήρηση, λειτουργία και αναβάθμιση μονάδων αποτέφρωσης στα σφαγεία που θα επιλεγούν.

5. Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με κάθε περιφέρεια ξεχωριστά δημιουργεί ένα task force με αποκλειστικό σκοπό την δυναμική ενεργητική επιτήρηση στις εκτροφές στη διάρκεια του έτους. Δημιουργείται δηλαδή μια νέα υπηρεσία υπό τη διεύθυνση κτηνιατρικής που αποκλειστικό σκοπό σε επίπεδο περιφέρειας έχει το συνεχή έλεγχος του ζωικού κεφαλαίου των εκτροφών και τη διενέργεια δειγματοληψιών που θα γίνεται με βάση πίνακες που θα καταρτίσουμε (power analysis) για ορθή επιδημιολογική μελέτη πριν ξεσπάσουν τα προβλήματα. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να εξοπλιστούν και να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να συνεργάζονται στενά με τα 3 πλέον εργαστήρια αναφοράς που θα πρέπει να λειτουργούν στη χώρα.

Υπάρχουν και άλλα ειδικότερα μέτρα αλλά αυτή τη στιγμή το επείγον είναι να περιοριστεί το πρόβλημα χωρίς να καταστραφούν και οι μονάδες οικονομικά.

23/10/2024 02:21 μμ

Σοβαρό πρόβλημα υποβάθμισης του εδάφους αντιμετωπίζει η Ευρώπη, το οποίο φαίνεται να επιδεινώνεται πολύ τα τελευταία χρόνια.

Αυτό αναφέρει η έκθεση του 2024, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατάσταση των εδαφών, η οποία αξιολογεί την κατάσταση της υποβάθμισης του εδάφους σε ολόκληρη την ΕΕ και στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση δράση για την αντιστροφή αυτής της τάσης.

Όπως τονίζει η Κομισιόν, η υποβάθμιση του εδάφους απειλεί την ανταγωνιστικότητα, την επισιτιστική ασφάλεια, τη γεωργική παραγωγικότητα, τη βιοποικιλότητα και την ανθεκτικότητά μας στα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή.

Για παράδειγμα, η συνολική διάβρωση του εδάφους εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο τόνους ετησίως σε ολόκληρη την ΕΕ.

Επί του παρόντος, περίπου το ένα τέταρτο (24 %) των εδαφών της ΕΕ πλήττονται από τη διάβρωση των υδάτων, κυρίως στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με τις προβλέψεις να αναφέρονται σε πιθανή αύξηση κατά 13-25 % έως το 2050.

Η μη βιώσιμη διάβρωση του νερού επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο (32 %) της γεωργικής γης.

Η συχνή κατεργασία του εδάφους, μια κοινή πρακτική στη γεωργία, μπορεί επίσης να ξεκινήσει την υποβάθμιση του εδάφους. Αυτό το φαινόμενο, που ονομάζεται διάβρωση άροσης, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα καλλιεργούμενα χωράφια. Άλλες μορφές διάβρωσης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διάβρωση του ανέμου και τη συγκομιδή των καλλιεργειών.

Επίσης οι αλλαγές στη σύνθεση του εδάφους μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα, το πλεόνασμα αζώτου αυξάνεται και μπορεί να είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία, τις καλλιέργειες, τα οικοσυστήματα και το κλίμα.

Εν τω μεταξύ, ο οργανικός άνθρακας του εδάφους, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας του εδάφους, μειώνεται στις γεωργικές περιοχές. Εκτιμάται ότι 70 εκατομμύρια τόνοι αυτού του οργανικού άνθρακα χάθηκαν από τα ανόργανα εδάφη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε ολόκληρη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2009 και 2018.

Η υποβάθμιση των τυρφώνων είναι επίσης ανησυχητική. Αυτοί οι υγρότοποι αποτελούν βασικές καταβόθρες άνθρακα: απορροφούν τα αέρια του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα και τα αποθηκεύουν, συμβάλλοντας στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Όταν επιδεινώνονται, οι τυρφώνες μπορούν να απελευθερώσουν αυτά τα αέρια πίσω στην ατμόσφαιρα. Στην ΕΕ, η αποστράγγιση τυρφώνων ευθύνεται για περίπου το 5 % των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εκτιμάται πλέον ότι το 50 % των τυρφώνων στην ΕΕ υποβαθμίζεται, πολλοί από τους οποίους έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

22/10/2024 09:51 πμ

Να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4685/2020, που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι για τις δασικές εκτάσεις με γεωργική δραστηριότητα, προκειμένου να εξαιρεθούν από την εφαρμογή των δασικών χαρτών, ζητά η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) με επιστολή της προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα προβλήματα προέρχονται από την προσφυγή των αγροτών στις Δασικές Υπηρεσίες βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με την ίδια στάσιμη κατάσταση.

Στην επιστολή η ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:

«Κύριε υπουργέ,
Στο πλαίσιο των δυσκολιών εφαρμογής των διατάξεων που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι-μέλη μας για τις δασικές εκτάσεις με γεωργική δραστηριότητα (Ν.4685/2020), κρίνεται απαραίτητος ο προγραμματισμός συνάντησης με την ΕΘΕΑΣ. Το εν λόγω θέμα, εάν δεν αντιμετωπισθεί, θα προξενήσει επιπλέον πρόβλημα στους αγρότες, λόγω της μη εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4685/2020 για τον αποχαρακτηρισμό των αγροτικών εκτάσεων και την εξαίρεσή τους από τον δασικό χάρτη των δασικών υπηρεσιών.

Γνωρίζοντας την μακρά ιστορία αυτού του θέματος, συμφωνούμε ότι ο σχετικός νόμος ήταν μια σωστή νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία αναγνώριζε τα παλαιά (πριν το 1974) χορηγηθέντα, με βάση πρωτίστως την αγροτική και εποικιστική νομοθεσία από το Ελληνικό Κράτος, δικαιώματα ιδίως όσον αφορά στις γεωργικές εκτάσεις. Μετά την ψήφιση του Ν.4685/2020, οι αγρότες στήριξαν τις ελπίδες τους για δικαίωση και την απαλοιφή του κινδύνου να απωλέσουν τις αγροτικές-καλλιεργούμενες επί σειρά δεκαετιών εκτάσεις τους, συνεισφέροντας τα μέγιστα με την πρωτογενή παραγωγή στην εθνική οικονομία.

Όμως, κατά την προσφυγή τους στις Δασικές Υπηρεσίες για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος, βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με την ίδια στάσιμη κατάσταση με σοβαρότατο κίνδυνο πέρα από την αδυναμία γεωργικής χρήσης αυτών των εκτάσεων και την απώλεια σημαντικότατων ενισχύσεων για την επιβίωσή τους.

Η απεμπλοκή από εκατοντάδες χιλιάδες ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από τους αγρότες, καθώς και των αγωγών (προβολή δικαιωμάτων του Δημοσίου) που έχουν ασκήσει και εξακολουθούν να ασκούν οι Δασικές υπηρεσίες είναι επιβεβλημένη, για να λυθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Παρακαλούμε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σας για συνάντηση και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση».

16/10/2024 04:59 μμ

Η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία (Ε.Ζ.Ε.) πραγματοποίησε με επιτυχία τις εργασίες του 38ου Ετήσιου Επιστημονικού της Συνεδρίου, στις 2 – 4 Οκτωβρίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Καρπενησίου.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην όμορφη πόλη του Καρπενησίου, συνδιοργανώθηκε με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και το Δήμο Καρπενησίου, και ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δραστηριότητας της ερευνητικής κοινότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και η σχετική ενημέρωση του επιστημονικού γεωτεχνικού δυναμικού της Χώρας και κάθε ενδιαφερομένου ως προς τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις που μπορεί να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα.

Την πρώτη ημέρα, έγιναν έξι εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές και εκπροσώπους τοπικών φορέων σχετικές με την ιστορία και την υφιστάμενη κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Ευρυτανία, καθώς και με επίκαιρα θέματα για τη διατροφή, την ασφάλεια των ζωικών προϊόντων και την προστασία από φαινόμενα παραπληροφόρησης.

Στη συνέχεια, τη δεύτερη και τρίτη ημέρα του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν 45 πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις από νέους, κυρίως, επιστήμονες-ερευνητές, στις θεματικές ενότητες: Εκτροφή, Γενετική – Περιβάλλον – Ευζωία, Διατροφή και Ποιότητα προϊόντων.

Επίσης, το απόγευμα της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των συνέδρων σε εκτροφείο πέστροφας και την Ιερά Μονή Προυσού.

Συνολικά, η συμμετοχή στο συνέδριο ήταν μεγάλη καθώς το παρακολούθησαν περισσότεροι από 270 σύνεδροι, εκ των οποίων το ήμισυ περίπου ήταν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, κυρίως από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Άρτα), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λάρισα), το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (Θεσσαλονίκη) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), με αντικείμενο σπουδών τους την Επιστήμη της Ζωικής Παραγωγής.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν επιστημονικές απόψεις και να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασιών αλλά και γενικότερη κοινωνική επικοινωνία.

Η ΕΖΕ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, στους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς του συνεδρίου, η στήριξη των οποίων ήταν καθοριστική για την επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου στη φιλόξενη πόλη του Καρπενησίου.

08/10/2024 11:46 πμ

Μπορεί ο στόχος των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ των κρατών-μελών να είναι περισσότερο «πράσινα» σε σχέση με το παρελθόν όμως δεν ανταποκρίνονται στις φιλοδοξίες της ΕΕ για το κλίμα και το περιβάλλον.

Αυτό διαπιστώνει σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), υπογραμμίζοντας παραλληλα ότι οι φιλοδοξίες της ΕΕ δεν έχουν βρει αντίκρισμα σε εθνικό επίπεδο.

Στόχος της έκθεσης είναι να αποτελέσει πηγή αναφοράς για τυχόν μελλοντικές τροποποιήσεις των σχεδίων ή αναθεώρηση των κανονισμών της ΚΓΠ, με γνώμονα την καλύτερη προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος.

Παρά το γεγονός ότι το νέο πλαίσιο παρακολούθησης έχει απλουστευθεί, οι στόχοι της ΚΑΠ στερούνται σαφήνειας, και οι δείκτες εστιάζουν στις εκροές και όχι στα αποτελέσματα. Από ορισμένα σχέδια απουσιάζουν σημαντικοί δείκτες αποτελέσματος, και οι συνδέσεις που έχουν καθορίσει τα κράτη μέλη μεταξύ δεικτών αποτελέσματος και στόχων διαφέρουν. Τα ζητήματα αυτά καθιστούν δύσκολη την απόδειξη των επιτευγμάτων της ΚΑΠ κατά την περίοδο 2023-2027.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι ορισμένες απαιτήσεις αιρεσιμότητας χαλάρωσαν (π.χ. αμειψισπορά) ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των αγροτών, όπως υπογραμμίζουν «είναι πιθανό ο πράσινος αντίκτυπος των σχεδίων να φθίνει ακόμη περισσότερο».

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο συνιστά στην Επιτροπή τα εξής:

  • να προωθήσει την ανταλλαγή «πράσινων» ορθών πρακτικών στα σχέδια
  • να εκτιμήσει τη συμβολή της ΚΓΠ στην επίτευξη των τιμών - στόχου της Πράσινης Συμφωνίας
  • να ενισχύσει το μελλοντικό πλαίσιο παρακολούθησης της ΚΑΠ για το κλίμα και το περιβάλλον.
04/10/2024 11:21 πμ

Το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Βέροιας, το Κέντρο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μακροχωρίου, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Ημαθίας, ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βεροίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, διοργανώνουν ανοιχτή για το κοινό, ενημερωτική εκδήλωση - εσπερίδα, με θέμα: «Οπωροφόρα Δέντρα - Ευκαιρίες και προκλήσεις στην σύγχρονη εποχή».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Μακροχωρίου, Αριστοτέλους 2, Μακροχώρι Ημαθίας (έναντι ΕΑΚ ΒΕΡΟΙΑΣ), στις 4 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εσπερίδας έχει ως εξής:

18:00 Προσέλευση και εγγραφή συμμετεχόντων.
18:30 Έναρξη και Χαιρετισμοί.
19:00 Εισήγηση του κ. ΒΑΪΔΗ ΙΩΑΝΝΗ, πρόεδρο του Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Ημαθίας, με θέμα: «Επιδοτούμενα Προγράμματα Αγροτών και Ομάδων Παραγωγών μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».
19:10 Εισήγηση της Δρ. ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΔΡΟΓΟΥΔΗ, Διευθύντρια Ερευνών του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας με θέμα: «Η χρονική εξέλιξη του "χειμερινού ψύχους” στη Νάουσα, οι επιπτώσεις του στα οπωροφόρα δένδρα και μέτρα αντιμετώπισης».
19:25 Εισήγηση του Δρ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Εντεταλμένος Ερευνητής του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας «Μέθοδοι υπολογισμού της συσσώρευσης του χειμερινού ψύχους- απαιτήσεις ποικιλιών σε ψύχος».
19:40 Εισήγηση του κ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ, Αντιπρόεδρο ΕΘΕΑΣ με θέμα: «Επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ και αποτελέσματα της καταγραφής των παραμορφωμένων πυρηνοκάρπων».
19:50 Συζήτηση και ερωτήσεις επί των τοποθετήσεων – Λήξη Ημερίδας.