Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ψηφιακή υποβολή για αδειοδότηση σε κτηνοτροφία και υδατοκαλλιέργειες

18/05/2022 12:24 μμ
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά την πρόσφατη ψηφιοποίηση των διαδικασιών στους τομείς εκπαίδευσης, αισθητικής και διαιτολογίας, σειρά έχουν οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. 

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά την πρόσφατη ψηφιοποίηση των διαδικασιών στους τομείς εκπαίδευσης, αισθητικής και διαιτολογίας, σειρά έχουν οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα.

Από την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, η αδειοδότηση στους τομείς υδατοκαλλιεργειών (ΚΑΔ 03.21, 03.22, 01.49.19) και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 01.41, 01.42, 01.43, 01.44, 01.45, 01.46, 01.47, 01.49, 01.50) θα πραγματοποιείται εφ’ εξής με την απλοποιημένη διαδικασία της γνωστοποίησης, μέσω ψηφιακής υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα NotifyBusiness (εδώ).

Η αδειοδότηση των παραπάνω δραστηριοτήτων πραγματοποιείται ουσιαστικά σε 2 στάδια: την ίδρυση και την λειτουργία των παραγωγικών μονάδων. Η ίδρυση, η οποία αφορά τη χωροθέτηση των δραστηριοτήτων, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, παραμένει σε καθεστώς έγκρισης για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, αποκλείοντας έτσι την περίπτωση εγκατάστασης σε μη συμβατές περιοχές με τη δραστηριότητα.
Η απλοποιημένη διαδικασία της γνωστοποίησης προβλέπεται στην περίπτωση ίδρυσης μονάδων υδατοκαλλιέργειας γλυκού νερού (Β’ περιβαλλοντικής κατηγορίας σε ιδιωτική, μη δασική χερσαία έκταση, εκτός περιοχών του δικτύου NATURA 2000).

H αδειοδότηση λειτουργίας των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, αντίθετα με την ίδρυση, υπάγεται σε γνωστοποίηση στο σύνολό της. Μόνη εξαίρεση, η λειτουργία των πολύ μεγάλων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που για περιβαλλοντικούς λόγους, παραμένουν σε έγκριση (κατηγορία Α1 και Α2 βάσει των κριτηρίων περιβαλλοντικής κατάταξης).
Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών έγκρισης θα υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των υδατοκαλλιεργειών και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εισήχθη με τα άρθρα 1 και 4 αντίστοιχα του νόμου 4711/2020 (Α’ 145), με τα οποία προστέθηκαν στο Κεφάλαιο ΙΕ’ (για τις υδατοκαλλιέργειες) και το Κεφάλαιο ΙΗ’ (για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις) στον ν. 4442/2016 (άρθρα 84 επ. και 102 επ. αντίστοιχα). Οι διατάξεις αυτές μαζί με τις ΚΥΑ 1410/349277/14.12.2020 (Β’ 5644) και 543/130093/18.05.2021 (Β’ 2120) για τις υδατοκαλλιέργειες και την ΚΥΑ 1276/272404/30.09.2020 (Β’ 4458) για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις καθόρισαν τις διαδικασίες και ολοκλήρωσαν το πλαίσιο απλοποίησης των ως άνω δραστηριοτήτων, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών στον σημαντικό, για την ελληνική οικονομία, τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Με την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αδειοδότησης που προηγήθηκε και την ψηφιακή υποβολή των γνωστοποιήσεων, που ξεκινάει από τις 18 Μαΐου 2022, διευκολύνονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες εκκινούν την οικονομική τους δραστηριότητα υποβάλλοντας γνωστοποίηση, χωρίς περιττά εμπόδια και καθυστερήσεις, ενώ, οι αρμόδιες αρχές ενημερώνονται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
28/03/2024 11:15 πμ

Η αντιμετώπιση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με κτηνοτρόφους από τον Αγροτικό Σύλλογο Αταλάντης Φθιώτιδας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης και ο ΓΓ, Γιώργος Στρατάκος, ενώ από την πλευρά του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης μετείχαν μέλη του ΔΣ με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Χρήστο Λιγδή.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης της νόσου και τη στήριξη που παρέχει το ΥΠΑΑΤ στους κτηνοτρόφους της περιοχής, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα αμέσως μόλις εμφανίσθηκε η νόσος, στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος υπό τον ΓΓ, Γιώργο Στρατάκο και υπηρεσιακούς παράγοντες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας, και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τις δράσεις των κτηνιατρικών αρχών.

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία και με την παρουσία των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων της DGSANTE.

Ορίσθηκαν δύο ζώνες, η ζώνη προστασίας και η ζώνη επιτήρησης. Στη ζώνη προστασίας κτηνίατροι ήλεγξαν 221 εκμεταλλεύσεις και 28.234 αιγοπρόβατα την ΠΕ Φθιώτιδα και 27 εκμεταλλεύσεις και 4.220 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Βοιωτίας και στη ζώνη επιτήρησης ήλεγξαν 144 εκμεταλλεύσεις και 13.368 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Φθιώτιδας και 48 εκμεταλλεύσεις και 9.650 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Βοιωτίας.

Για πρώτη φορά ελήφθησαν δείγματα σιέλου με τη νέα μέθοδο πρόωρης διάγνωσης με χρήση PCR, μέσω της οποίας δύναται να γίνει έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, ακόμα και έξι ημέρες πριν από την πρώτη εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην επιδημιολογική έρευνα αλλά και στη λήψη των επιβεβλημένων προληπτικών μέτρων ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις στην ΠΕ Φθιώτιδας και μία στην ΠΕ Βοιωτίας.

Οι ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αποδείχθηκαν καθοριστικές στον περιορισμό μετάδοσης της νόσου.
Σημειώνεται ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό, δεδομένου ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ο ΥπΑΑΤ διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι θα υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση αναφορικά με τις ημερομηνίες καταβολών, τα ποσά, αλλά κι ευρύτερα για τις δράσεις του Υπουργείο.

Ο κ. Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή έχουν θανατωθεί 2.000 αμνοερίφια και αρνιά σε 9 εκτροφές.

Από τις 8 Δεκεμβρίου είχαμε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή. Είναι ασθένεια καραντίνας που σημαίνει ότι αν βρεθεί ένα κρούσμα σε μια εκτροφή θανατώνονται όλα τα ζώα.

Στη ζώνη καραντίνας (10 χιλιόμετρα γύρω από την Αταλάντη) αυτή την στιγμή όλα τα ζώα μένουν μέσα στους στάβλους. Δεν βγαίνουν άδειες μετακίνησης και δεν γίνονται σφαγές.

Στον Υπουργό αναφέραμε ότι η αποζημίωση που δίνουν για τα ζώα είναι πολύ μικρή (κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ). Διαφώνησαν στην αρχή αλλά όταν μελετήσαμε την σχετική ΚΥΑ είδαμε ότι εκεί πάνω κάτω κυμαίνονται οι αποζημιώσεις, αφού στην περιοχή δεν έχουμε καθαρόαιμα ζώα.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι έχουν απώλεια εισοδήματος όλα αυτό το διάστημα γιατί από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα δεν έχουν πάρει καθόλου αποζημίωση.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη καραντίνας. Όταν ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δίνει καθημερινά ζωοτροφές δεν μπορεί να έχει βιώσιμη η εκτροφή του.

Ακόμη πρέπει να σας επισημάνω ότι στα έγκλειστα ζώα έχει μειωθεί η παραγωγικότητά τους κατά 50%.

Θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι που κάνουν μεγάλο αγώνα να μην εξαπλωθεί η ασθένεια».

Τελευταία νέα
20/03/2024 10:27 πμ

«Ο κλάδος της αλιείας έχει πολλές δυνατότητες και τον πιστεύουμε. Θέλουμε να τον πάμε βήματα μπροστά», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με εκπροσώπους της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του αλιευτικού τουρισμού, παρουσία και του υφυπουργού του ΥΠΑΑΤ, Σταύρου Κελέτση, του ΓΓ Γιώργου Στρατάκου και μέλη του Δ.Σ του ΕΦΕΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός επεσήμανε ότι άμεσος στόχος είναι η δημιουργία δύο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τον κλάδο της αλιείας. Πιο συγκεκριμένα, όσοι ασχολούνται με την Αλιεία και τον Αλιευτικό Τουρισμό θα ενταχθούν στη μία Διεπαγγελματική Οργάνωση και όσοι ασχολούνται με τις Υδατοκαλλιέργειες (αλιεύματα εκτροφής) στη δεύτερη.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και στις δύο, οι απασχολούμενοι με τις ιχθυόσκαλες, τις εξαγωγές, τη μεταποίηση, καθώς επίσης και τα Επιμελητήρια.

«Κάνουμε ένα επόμενο βήμα μετά το Συνέδριο Αλιείας για να υπάρχει σοβαρότερη και καλύτερη εκπροσώπησή σας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΥπΑΑΤ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ παροτρύνει τη δημιουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων πέρα από τις Ομάδες Παραγωγών και τους Συνεταιρισμούς.

Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην καταγραφή των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο εν λόγω κλάδος, όλων όσων ακούστηκαν στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, με σκοπό να γίνει μια προτεραιοποίηση των βασικών ζητημάτων προκειμένου να οριστούν επόμενες ενέργειες επί αυτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ στο 9o Παγκόσμιο Συνέδριο Our Ocean που θα πραγματοποιηθεί, στην Αθήνα, στις 16 και 17 Απριλίου. Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Συνέδριο, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευσή της για μετάβαση σε μια «Γαλάζια οικονομία» για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα μιας νέας ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας, καθώς και για την αντιμετώπιση ορισμένων βασικών προκλήσεων, όπως η απώλεια βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή, η μη βιώσιμη αλιεία και η θαλάσσια ρύπανση. Επιπρόσθετα, τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας ένα παγκόσμιο Συνέδριο για την Αλιεία, με εκπροσώπους του F.A.O και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, ακόμη, στο πρώτο Ενωσιακό Κέντρο για την Ευζωία των Υδρόβιων ζώων που δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά και στη συνάντηση των 9 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9), που πραγματοποιήθηκε με ελληνική πρωτοβουλία στις 24 Ιανουαρίου, όπου τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα των ψαριών εισβολέων, επί του οποίου εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση.

Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι αναμένονται οι τελικές προτάσεις από τις αναπτυξιακές εταιρείες που συμμετέχουν στην ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού προκειμένου να επεξεργαστούν και να ενταχθούν στο επόμενο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ που θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην σύσκεψη υπό τον ΥπΑΑΤ μετείχαν οι Κωνσταντής Παγώνης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων Γρι Γρι, Γιάννης Μπουντούκος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, Γιώργος Λιβανός Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, Γιώργος Κατσοτούρχης Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Μεγάλων Πελαγικών Ψαριών Καλύμνου, Νίκος Σταμούλος, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας και Αλιευτικού Τουρισμού Ελλάδος, Χρήστος Τσακιριός Πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Λέρου, Δημήτρης Σακάτης Πρόεδρος Μέσης Αλιείας Καβάλας, Γιάννης Αθηναίος Γραμματέας της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας και Αλιευτικού Τουρισμού Ελλάδος, Απόστολος Τουραλιάς Πρόεδρος Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Σταύρος Αρβανιτάκης Γραμματέας Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (Σ.Α.Σ.Ε.Λ.), Ελευθέριος Τριανταφυλλίδης μέλος Σ.Α.Σ.Ε.Λ., Αριστείδης Μαντζουράτος Μέλος Σ.Α.Σ.Ε.Λ και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αναγέννηση Μεσσολόγι, Γιώργος Γκίλης Πρόεδρος Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (Σ.Α.Σ.Ε.Λ.), Αναστάσης Δραγάνης Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Μυδοκαλλιεργειών Οστρακοκαλλιεργειών (ΣΕΜΥΟ), Γιώργος Πιτάκας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), Αντωνία Βασιλείου Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Αλιευτικού Τουρισμού, Αντώνης Ροκάκης Ιχθυέμπορος - Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων, Απόστολος Αποστολάκος Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στις Ιχθυόσκαλες, Xαριτίνη Φραγκιαδάκη Ειδική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων, Κώστας Βερβίτης Πρόεδρος Μυδοκαλλιεργητών Κύμινων, Κωσταντίνος Κουτσοφιός από μέρους των Μυδοκαλλιεργητών Πιερίας και Αντώνης Προύσης από την Ένωση Ιχθυεμπόρων Συνδέσμου Πειραιά.

19/03/2024 10:21 πμ

Αγανακτισμένος κτηνοτρόφος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναγκάστηκε να καταφύγει στη Δικαιοσύνη και τελικά βρήκε το δίκιο του.

Εκδόθηκε αυτές τις ημέρες η τελεσίδικη απόφαση από το Εφετείο και δικαίωσε τον ακρίτα κτηνοτρόφο.

Το 2011 είχε περάσει από έλεγχο πολλαπλής συμμόρφωσης αλλά η απόφαση δεν πέρασε στο σύστημα με αποτέλεσμα να μείνει απλήρωτος την βασική ενίσχυση.

Αναγκάστηκε να καταφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη όπου εκεί τον συμβούλεψαν να ακολουθήσει τη νομική οδό.

Μετά την πρώτη απόφαση στην οποία και δικαιώθηκε το θέμα έφτασε στο Εφετείο.

Το δικαστήριο τον δικαίωσε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα τον αποζημιώσει με επιτόκιο 6% για τα 8 χρόνια που έμεινε απλήρωτος.

Τώρα, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος, θα ακολουθήσει η πρώτη δίκη για το πρόγραμμα Αυτόχθονων Φυλών, του ίδιου έτους, για το οποίο επίσης δεν πληρώθηκε.

«Μετά την πρωτόδικη απόφαση ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιθανόν θα πάει στο Εφετείο, όπως συνήθως κάνει αλλά είμαι σίγουρος ότι θα δικαιωθώ γιατί έχω το δίκιο με το μέρος μου. Θα έλεγα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν αδικηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μην διστάσουν να κινηθούν νομικά», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος (τα στοιχεία του τα έχουμε).

14/03/2024 03:57 μμ

Στην ανάγκη χάραξης μια στρατηγικής που θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος συζήτησαν μέλη της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) με τον αρμόδιο υφυπουργό ΑΑΤ και αρμόδιο για την κτηνοτροφία, Σταύρο Κελέτση.

Στην συζήτηση έλαβε μέρος και ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Σταύρου Κελέτση, Γιάννης Μίσκας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, Βασίλης Μιχαλόπουλος και Νίκος Μανέτας, ενώ από την ΕΦΧΕ ήταν o πρόεδρος Ηλίας Κοτόπουλος και ο επίτιμος πρόεδρος Θανάσης Βασιλέκας.

Ο κ. Θανάσης Βασιλέκας, μετά την συνάντηση, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης του κλάδου για τη βελτίωση των μεγεθών της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, η οποία σήμερα δεν καλύπτει ούτε καν το 40% των εγχώριων αναγκών. Η ήδη φθίνουσα ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος απειλείται με ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση.

Ο υφυπουργός συμφώνησε να γίνει μια συνδιάσκεψη με όλους τους φορείς του κλάδου της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής και να αποφασίσουμε τις ανάγκες που έχουμε και τι πρέπει να παράγουμε.

Ένα ακόμη θέμα της συνάντησης ήταν οι εξαγωγές ζώντων ζώων προς τρίτες χώρες. Η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια είναι αποκλεισμένη για μεταφορές ζώντων ζώων προς τις χώρες της Ασίας, που υπάρχει ζήτηση. Μιλάμε για τις εξαγωγές ή ακόμη και για τις εισαγωγές και επανεξαγωγές βοοειδών γαλακτοπαραγωγής προς τρίτες χώρες, με ενδιάμεσο σταθμό μεταφόρτωσης την Ελλάδα. Περάσαμε στην ΕΕ την νόσο των τρελών αγελάδων και τον καταρροικό πυρετό αλλά καμιά άλλη χώρα δεν έχει παραμείνει τόσο καιρό αποκλεισμένη όπως συμβαίνει με την χώρα μας. Το ΥπΑΑΤ μας ανέφερε ότι θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για να λυθεί το πρόβλημα.

Μιλήσαμε και για το γιαούρτι, που ζητάμε, από το 2018, να παράγεται από ελληνικό αγελαδινό γάλα. Η δικαιολογία του τότε υπουργού ΑΑΤ, Βαγγέλη Αποστόλου ότι δεν φτάνει και για αυτό δώσαμε τη δυνατότητα να το παράγουν από εισαγόμενη πρώτη ύλη δεν είναι κατανοητή. Όταν δεν φτάνει το γάλα κάνουμε διάλογο και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή.

Επίσης ζητάμε να υπάρξει ένα σωστό πρόγραμμα αντιμετώπισης των ζωονόσων που να εφαρμόζεται σε όλη την χώρα και να φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Τέλος για το θέμα του περιβάλλοντος πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις που θα πάρουμε σαν χώρα. Η Ολλανδία έχει σήμερα 1.600.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και αποφάσισε να τις μειώσει για να προστατέψει το περιβάλλον. Αν θα γίνουν 800.000 θα μειωθεί η παραγωγή γάλακτος αλλά θα έχει δεκαπλάσιο ζωικό κεφάλαιο σε σχέση με την χώρα μας. Η Ελλάδα έχει μόλις 80.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και δεν έχει πολυτέλεια να μειώσει τα κοπάδια της αλλά αντίθετα θα πρέπει να τα αυξήσει».

12/03/2024 02:30 μμ

Έρχονται αγελάδες από την Ολλανδία στη Νάξο για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, «πρέπει να ενισχυθεί η ζώνη γάλακτος στο νησί και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αγορά 150 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής από την Ολλανδία.

Από την αγορά αυτή την στιγμή λείπουν 300 τόνοι γραβιέρας Νάξου.

Αντί να αυξήσουμε την τιμή παραγωγού αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αγορά παραγωγικών ζώων.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής, με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, το ενεργειακό κόστος αλλά και τα μεταφορικά, έχουν οδηγήσει σε έξοδο πολλούς αγελαδοτρόφους. Ζώα οδηγήθηκαν σε σφαγή και υπήρξε τη μείωση των ποσοτήτων γάλακτος που εισκομίζουν οι παραγωγοί στον Συνεταιρισμό.

Η Ένωση θα πληρώσει 350.000 ευρώ από δικά της κεφάλαια για την αγορά των ζώων.

Τα ζώα είναι ηλικίας 25-26 μηνών (θα γεννήσουν τον Μάιο) και θα τα «νοικιάσουμε» στους κτηνοτρόφους στο νησί.

Έτσι κάνουμε μια επένδυση με στόχο την αύξηση της παραγωγής γάλακτος αλλά και την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου με πιο παραγωγικές αγελάδες.

Από τα ζώα που θα αγοράσουμε υπολογίζουμε να έχουμε μια αύξηση στην παραγωγή γάλακτος περίπου 5 τόνους την ημέρα και γύρω στους 180 τόνους ετησίως.

Ήδη έχουν παραληφθεί 50 ζώα και αναμένεται να έρθουν ακόμη 100 στις 21 Μαρτίου.

Οι αγελάδες θα εγκλιματιστούν στο περιβάλλον του νησιού, άλλωστε η νομοθεσία προβλέπει ότι οποιαδήποτε φυλή εκτρέφεται από τη χλωρίδα της Νάξου μπορεί να παράγει ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου. Ο στόχος είναι να καλύψει σο συνεταιρισμός την ζήτηση γραβιέρας στην εγχώρια αγορά».

06/03/2024 02:55 μμ

Ανακοινώθηκε η 1η έγκριση της τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027.

Ειδικά για τη συνδεδεμένη βοείου, στο Μέτρο Γ «Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας μεγαλύτερης από 14 μηνών και έως 24 μηνών», προστίθεται ενίσχυση για σφάγιο 13 μηνών, που εκ παραδρομής δεν είχε συμπεριληφθεί. Μετά από την τροποποίηση η συνδεδεμένη ενίσχυση βοείου έχει ως εξής:

Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος – Μέτρο Α:
Συνδεδεμένη ενίσχυση για τις θηλάζουσες αγελάδες. Η παρέμβαση αφορά την ενίσχυση για την εκτροφή των θηλαζουσών αγελάδων μέχρι και την γέννηση των μόσχων, δηλαδή την συνδεδεμένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Το μέτρο αυτό στοχεύει στην αξιοποίηση του εγχώριου αναπαραγωγικού δυναμικού και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για διατήρηση των εγχώριων γεννήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι οι 210.000 αγελάδες.
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης είναι 22.680.000 ευρώ για κάθε έτος.
Εκτίμηση ενίσχυσης 108 ευρώ/θηλυκό ζώο.

Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος – Μέτρο Β:
Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας 11-12 μηνών. Η παρέμβαση αφορά την συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) ηλικίας 11-12 μηνών, που προωθούνται για σφαγή. Πρόκειται για ενίσχυση που θα καλύπτει τις δαπάνες για την εκτροφή ενός μοσχαριού μέχρι να φτάσει στην ηλικία 11-12 μηνών, που θα οδηγηθεί για σφαγή. Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 8.853 θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας 11-12 μηνών.
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης είναι 1.770.600 ευρώ για κάθε έτος.
Εκτίμηση ενίσχυσης 200 ευρώ/κεφαλή.

Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος – Μέτρο Γ:
Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας από 13 μηνών και έως 24 μηνών. Η παρέμβαση αφορά ενίσχυση που θα καλύπτει τις δαπάνες για την εκτροφή ενός μοσχαριού μέχρι να φτάσει σε ηλικία από 13 έως 24 μηνών, που θα οδηγηθεί για σφαγή. Η συνδεδεμένη αυτή ενίσχυση δίνεται σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), με σκοπό την εκτροφή για πάχυνση και σφαγή, σε ηλικία 13 έως 24 μηνών και παραγωγή σφάγιων μεγάλου βάρους. Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι για το έτος 2023 τα 87.700 θηλυκά και αρσενικά ζώα και από το 2024 τα 93.298 θηλυκά και αρσενικά ζώα.
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης είναι 21.925.000 ευρώ για κάθε έτος.
Εκτίμηση ενίσχυσης 235 ευρώ/κεφαλή (από 250 ευρώ που ήταν).

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Τσόκανος, πρόεδρος στον ΑΚΣ Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΣ», στην επόμενη τροποποίηση της ΚΑΠ ζητάμε η ενίσχυση στο Μέτρο Α, για θηλυκή αγελάδα, να είναι πάνω από 200 ευρώ αλλά με εσωτερική ηλεκτρονική σήμανση του ζώου. Επίσης να βάλουν κίνητρο για τους παραγωγούς πλαφόν στα κιλά για τα σφάγια. Δηλαδή να δίνουν συνδεδεμένη με ελάχιστα δυνατά κιλά ανάλογα την ηλικία του ζώου. Ακόμη το μοσχάρι θα πρέπει να συνοδεύεται από τιμολόγια του σφαγείου για να εισπράξει την συνδεδεμένη.

05/03/2024 03:57 μμ

Από την Τετάρτη (13 Μαρτίου) έως και το Μεγάλο Σάββατο (4 Μαΐου) τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψε σήμερα Τρίτη (5 Μαρτίου), ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Χαλβάς
  • Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)
  • Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές αυτές τις άγιες ημέρες. Το «Καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισμένος από τα πολύτιμα εκείνα αγαθά για να γεμίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βοηθά εμπράκτως όλους τους καταναλωτές».

Πάντως θα έχει ενδιαφέρον αν και φέτος θα είναι τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα», όπως έγινε το 2023 και να δούμε πως θα αντιδράσουν οι κτηνοτρόφοι. Θυμίζουμε ο Κώστας Σκρέκας είναι βουλευτής Τρικάλων.

05/03/2024 01:41 μμ

Δημοσιεύθηκε η 1η έγκριση της τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027, ενώ βαδίζουμε για τη 2η τροποποίηση.

Παρόλα αυτά απουσιάζει για ακόμη μια φορά ο διάλογος με τους άμεσους ενδιαφερόμενους που είναι οι παραγωγοί.

Μετά από το πρώτο έτος εφαρμογής του ΣΣ της ΚΑΠ προτάθηκαν τροποποιήσεις στο κεφάλαιο 3.10 σχετικά με την αιρεσιμότητα. Οι περισσότερες προτάσεις τροποποίησης αφορούν σε διευκρινήσεις, διορθώσεις του κειμένου και εισαγωγή λεκτικών παραλείψεων του εγκεκριμένου Σχεδίου. Όσον αφορά στα πρότυπα ΚΓΠΚ 5 (Διαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης του εδάφους, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη την κλίση του εδάφους) και 6 (Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες), η τροποποίηση αφορά απαιτήσεις που θα εφαρμοστούν από το Νοέμβριο του 2024. Η τροποποίηση σχετικά με την ΚΓΠΚ 4 (Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων) αφορά απαιτήσεις που ισχύουν ήδη στο πλαίσιο της ΚΓΠΚ 2 (Προστασία των υγροτόπων και των τυρφώνων).

Με την τροποποίηση θα υπάρξει αναθεώρηση ύψους ενίσχυσης για την παρέμβαση Π1-21 «Βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα», για την περίοδο από το 2024 και μετά. Οι αρχικές κατανομές άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνα 1) θα ανέρχονται σε 2.075.656.043 ευρώ ετησίως, από 2024 έως 2027.

Υπάρχουν προτάσεις αναθεώρησης σε ορισμένες συνδεδεμένες ενισχύσεις, χωρίς να επηρεάζονται σημαντικά κριτήρια επιλεξιμότητας, που αφορούν κυρίως στην περιβαλλοντική διάσταση των συνδεδεμένων, ούτε τη συνολική ενωσιακή κατανομή ανά συνδεδεμένη. Ειδικά για τη συνδεδεμένη βοείου, στο Μέτρο Γ «Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας μεγαλύτερης από 14 μηνών και έως 24 μηνών», προστίθεται ενίσχυση για σφάγιο 13 μηνών, που εκ παραδρομής δεν είχε συμπεριληφθεί.

Οι αλλαγές σε παρεμβάσεις που αφορούν την Αγροτική Ανάπτυξη (Πυλώνα 2) αφορούν κυρίως στη δημιουργία μας νέας παρέμβασης «Π3-76-1.1 Επιδότηση ασφαλίστρου προαιρετικής ασφάλισης», με την οποία δίνεται κίνητρο ασφάλισης έναντι νέων, προαιρετικά ασφαλιζόμενων κινδύνων, σχετικά με την ακαρπία και τις έμμεσες επιπτώσεις λόγω των έντονων βροχοπτώσεων (φυτοπαθολογικών και εν γένει δευτερογενών προσβολών).

Αναμένεται να συμμετέχει περίπου το 81% των δυνητικά επιλέξιμων εκταρίων στην προαιρετική ασφάλιση για τους νέους κινδύνους της ακαρπίας και των έμμεσων επιπτώσεων των έντονων βροχοπτώσεων. Η χρηματοδότηση της νέας παρέμβασης θα γίνει από ανακατανομή των κονδυλίων από άλλα προγράμματα του ΠΑΑ (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση, Ενισχύσεις σε περιοχές με μειονεκτήματα, συστήματα ποιότητας, διασύνδεση έρευνας με παραγωγή μέσω ΕΟ).

27/02/2024 03:34 μμ

Χάθηκαν στους ελέγχους στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ακόμη η καταβολή της οικονομική ενίσχυσης της «Αμάλθειας» στους κατ’ επάγγελμα αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας.

Η «Αμάλθεια» είναι έκτακτο μέτρο ενίσχυσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την στήριξη των κτηνοτρόφων, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών.

Το κονδύλι ήταν ύψους 12 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων έγινε έως και 17/07/2023. Εδώ και 6 μήνες η κυβέρνηση κάνει έλεγχους για τους δικαιούχους. Με αυτούς τους ρυθμούς οι κτηνοτρόφοι αναμένεται να βγουν στην σύνταξη και ακόμη να περιμένουν την ενίσχυση.

Το κατ' αποκοπή ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο στην Κρήτη και στα λοιπά νησιά υπολογίζεται με βάση των αριθμό του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα) ως εξής:

Κρήτη
1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ

Λοιπά νησιά
1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ

Ερώτηση στη Βουλή

Την παρατεταμένη καθυστέρηση καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια» επικρίνει με εκ νέου με δήλωση του, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης. Πιο συγκεκριμένα ο Βουλευτής επισημαίνει: «Σε συνέχεια Ερώτησης που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, τον Οκτώβριο του 2023 με θέμα τις καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτής οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια», δεδομένης της μέχρι σήμερα Κυβερνητικής απραξίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν πρωτοβουλίας μου, προέβη εκ νέου σε αντίστοιχη κοινοβουλευτική παρέμβαση, καταθέτοντας την 24/01/2024 την με αρ. πρωτ. 2803 Ερώτηση με θέμα: Συνεχίζονται οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια» στην κτηνοτροφική παραγωγή στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα που πλήττεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους παραγωγής».

Το αρμόδιο Υπουργείο μας ενημέρωσε για τα ακόλουθα: «Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης … δημιουργήθηκε σχετικός λογαριασμός στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, προκειμένου η ΕΔΥΤΕ να προχωρήσει στους ελέγχους των δικαιούχων…Μετά το πέρας της διαδικασίας του ελέγχου σώρευσης από την ΕΔΥΤΕ, η αρμόδια Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

Με τη σειρά του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής σχολίασε: «Η ελλειμματική αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την αναξιοπιστία της. Αν και γνωρίζει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας, λόγω της δυσβάστακτης αύξησης του κόστους παραγωγής, αδυνατεί να εφαρμόσει τα μέτρα που η ίδια έχει εξαγγείλει, όπως είναι η οικονομική ενίσχυση «Αμάλθεια» για την ανακούφιση των παραγωγών μας. Κατά την πάγια και προσφιλή της τακτική, συνεχίζει τις παρατεταμένες καθυστερήσεις και τις αόριστες δικαιολογίες της, επιβεβαιώνοντας τα τεράστια κενά της αγροτικής της πολιτικής. Όλα τα παραπάνω, καταδεικνύουν την αδιαφορία και την απραξία της Κυβέρνησης να επιλύσει το εύρος των προβλημάτων των κτηνοτρόφων Το σχετικό οικονομικό μέτρο, είχε εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση το Μάιο του 2023, για τη στήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής αρχικά στην Κρήτη και εν συνεχεία στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης του κόστους στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, η οποία επιτάθηκε με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Ωστόσο, αν και έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την εν λόγω Κυβερνητική εξαγγελία, μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία καταβολή, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο το αδιέξοδο των κτηνοτρόφων παραγωγών μας»..

26/02/2024 10:49 πμ

«Προχωρούμε στην αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου της χώρας μας με εσάς, όχι χωρίς εσάς», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της αλιείας, υδατοκαλλιεργειών και αλιευτικού τουρισμού, που μετείχαν στο Συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα, το Σάββατο και την Κυριακή.

«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες και τον αλιευτικό τουρισμό βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι και σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ συζητήσαμε για το μέλλον και τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο », τόνισε ο υπουργός ΑΑΤ.

Θέλουμε να κάνουμε έργο αλλά για να το κάνουμε θέλουμε να έχουμε απέναντί μας θεσμικούς συνομιλητές, είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης προτρέποντας τους εμπλεκομένους φορείς να προχωρήσουν στη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης.

Και πρόσθεσε: «Θα βάλουμε κανόνες με το μητρώο ερασιτεχνικής αλιείας, για να ξέρουμε ποιος είναι ποιος.
Αυτή η παραοικονομία με το πρόσχημα του ερασιτέχνη αλιέα θα τελειώσει. Όσο πιο γρήγορα έχετε κοινή φωνή και όραμα, άλλο τόσο γρήγορα θα κινηθούμε κι εμείς.Θέλουμε να κάνουμε έργο αλλά θέλουμε συνομιλητές. Στείλτε μας άμεσα τις προτάσεις σας για τον αλιευτικό τουρισμό».

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με προτάσεις και αναφορές στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, στην εισήγηση του, κατά την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου «Γαλάζιοι Ορίζοντες» με θέμα «τα προϊόντα αλιείας στο σύγχρονο περιβάλλον» ανέφερε περιληπτικά τα ακόλουθα:
«Το ψάρι και γενικότερα τα αλιεύματα είναι ταυτισμένα με την υγιεινή διατροφή και την δίαιτα. Εξ ορισμού είναι μια ποιοτική και υγιεινή τροφή που απευθύνεται σε στοχευμένο κοινό καταναλωτών. Με την είσοδο της ιχθυοκαλλιέργειας στην αγορά και την ανάπτυξη της επεκτάθηκε σε ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Σε ανθρώπους που δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτήν την τροφή σε τακτική βάση.
Θα σταθώ σε ορισμένες σημαντικές λέξεις:
Ταυτότητα: Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να αποκτήσουν ταυτότητα. Και να αναδειχθούν. Να γίνουν ένα διακριτό προϊόν.
Ποιότητα – Φρεσκάδα: Ανάδειξη και ενίσχυση της ποιότητας και της φρεσκάδας. Απαιτούνται επενδύσεις σε τεχνολογίες διατήρησης και συσκευασίας των αλιευμάτων.
Ανταγωνιστικότητα : βάρος στον τομέα τηςΜεταποίησης. Ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων, και των παραδοσιακών τρόπων παρασκευής και επεξεργασίας και μαγειρέματος.
Ενίσχυση της Ιχνηλασιμότητας με τη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών και των νέων συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχων και συνεργασία των παραγωγών με το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Βιωσιμότητα:Η διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας και η επαναφορά των αλιευτικών αποθεμάτων σε υγιή βιώσιμα επίπεδα.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η Ένωση έχει προνοήσει για τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο χέρι μας είναι να τα «εκμεταλλευτούμε» και να μη χάσουμε ούτε ένα ευρώ.
Όπως διαπιστώνετε το πεδίο είναι ευρύ, θα έλεγα λαμπρό, στο χέρι μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Σας ευχαριστώ».
Στη σημασία του αλιευτικού τουρισμού αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, επισημαίνοντας ότι δεν είναι απλά μια νέα τάση που θα κάνει τον κύκλο της και θα εξαντληθεί. Αλλά μια φιλοσοφία βιώσιμου Τουρισμού, στην οποία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστή.

«Μεγάλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο Αλιευτικός Τουρισμός τόσο για το εθνικό μας τουριστικό προϊόν και την ποιότητά του, όσο κυρίως για την οικονομική ευημερία της Ελληνικής Περιφέρειας, τόνισε ο κ. Στρατάκος και επισήμανε ότι: « Αναδεικνύει τον φυσικό θαλάσσιο πλούτο της Χώρας μας και συμβάλλει αποφασιστικά στην αξιοποίηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων Ειδικότερα, οι επιδιωκόμενοι στόχοι από την άσκηση δραστηριοτήτων Αλιευτικού Τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς, συνοψίζονται στα εξής:

  • Ενίσχυση του εισοδήματος των αλιέων, με μικρότερη καταβαλλόμενη προσπάθεια, ιδιαίτερα σε αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας.
  • Έμμεση μείωση της αλιευτικής προσπάθειας, και κατ’ επέκταση μείωση της αλιευτικής πίεσης του αντίκτυπου στα αλιευτικά αποθέματα.
  • Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, οι οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη δραστηριότητα του αλιευτικού τουρισμού.
  • Στήριξη των τοπικών οικονομιών, και της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές παράκτιες (νησιωτικές και ηπειρωτικές) περιοχές της χώρας.
  • Ευαισθητοποίηση των επισκεπτών - τουριστών και ανάδειξη της αλιευτικής παράδοσης.
  • Εμπλουτισμός και διαφοροποίηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, αύξηση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητάς του.

Η ανάδειξη του Αλιευτικού Τουρισμού εντάσσεται στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλουν τα Υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη σύνδεση της ελληνικής παραγωγής με τον τουρισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Αλιείας, μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί άδειες Αλιευτικού Τουρισμού σε συνολικά 307 σκάφη επαγγελματικής αλιείας».

Ανοίγει η κινεζική αγορά

Ο Κινέζος πρεσβευτής Σιάο Τζουντσένγκ ,σε χαιρετισμό του έκανε αναφορά στην ισχυρή φιλία και στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας και στην πρόθεσή του Πεκίνου για ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας με τη χώρα μας. Όπως είπε η Κίνα έχει μια μεγάλη μεσαία τάξη περίπου 400 εκατομμυρίων πολιτών για τους οποίους η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων είναι πολλή σημαντική. Σημείωσε ότι στην Έκθεση Τροφίμων στη Σαγκάη έχει αναγνωριστεί η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και ιδιαίτερα στο κρασί, το ελαιόλαδο και στη φέτα. Εξέφρασε δε την επιθυμία της χώρας του να προχωρήσει σε εισαγωγές ελληνικών προϊόντων αλιείας στην αγορά της Κίνας και ανακοίνωσε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για το συγκεκριμένο ζήτημα.

21/02/2024 03:55 μμ

Δεν διαφαίνεται έντονη πτώση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, λέει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση το ΥπΑΑΤ κατάφερε να «φρενάρει» την πτώση τιμών.

Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, σε όλη τη χώρα, πλην της Περιφέρειας της Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας των Κυκλάδων όπου οι τιμές που λαμβάνει ο παραγωγός παρεκκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός στη χώρα (μειωμένες περίπου στο 20% στο πρόβειο γάλα και 10% στο αίγειο, αντίστοιχα). Αυτό ανέφερε ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση 20 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Η πτώση στις τιμές που παρατηρείται είναι της τάξης του 3% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 και δεν μπορεί να αποδοθεί σε εισκομίσεις, καθώς παρατηρείται μικρή μείωση κα αυτών, εξαιτίας πιθανότατα της απώλειας ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ισοζύγια εισροών/εκροών γάλακτος και κρέατος), επισημαίνεται ότι πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα και το ίδιο συμβαίνει με την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων στις περιπτώσεις των διαπιστωμένων σχετικών παραβάσεων. Τονίζεται ότι στη ψηφιακή πλατφόρμα ΑΡΤΕΜΙΣ καταγράφονται ήδη όλες οι εισροές γάλακτος και όχι μόνο το νωπό γάλα (π.χ. συμπυκνωμένο, πρωτεΐνες κ.λπ.).

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις επισημαίνεται ότι από το ιστορικό των παραβάσεων καθίσταται σαφές ότι δεν αφορούν μόνο στο γάλα. Κυρίως αφορούν:
στην παρακολούθηση των ημι-έτοιμων ή έτοιμων προϊόντων που έρχονται στη χώρα, αλλάζουν «χέρια», ανασυσκευάζονται ενδεχομένως και τελικά διακινούνται «βαφτισμένα», στη νοθεία του τυριού ΦΕΤΑ ή άλλων τυριών με αγελαδινό γάλα οιασδήποτε μορφής, όπως συμπυκνωμένο ή σκόνη πρωτεϊνών,
στην «ελληνοποίηση», εκτός από γάλα, και άλλων γαλακτοκομικών πρώτων υλών (όπως τυρομάζα «μπασκί», συμπυκνωμένο ή κατεψυγμένο ή σκόνη γάλα, πρωτεΐνες κ.τ.λ.) και τελικών προϊόντων (κυρίως τυριά), είτε μέσα από τη χρήση τους σε προϊόντα ΠΟΠ είτε και σε άλλα προϊόντα, τα οποία διακινούνται ως «ελληνικά προϊόντα».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση το Υπουργείο χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον που προσφέρει η τεχνολογία για να ενίσχυση των ελέγχων αλλά «σε κάθε περίπτωση, βασική στόχευση του ΥΠΑΑΤ είναι η σε μεγαλύτερο βαθμό στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού με προσωπικό και η ενίσχυση αυτού με σύγχρονα εργαλεία ελέγχου. Ένα από αυτά είναι και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση του ΥΠΑΑΤ με αυτή, που αναμένεται να μειώσει την παραβατικότητα».

Αξιοποιώντας την κείμενη νομοθεσία γίνονται έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όπου διατυπώνονται παρατυπίες ή παραβάσεις της ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.

Την τετραετία 2020-2023 παραπέμφθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, 86 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα (όχι απαραίτητα για νοθευμένη φέτα).

Από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, την τετραετία 2020-2023, έχουν εξεταστεί συνολικά 178 υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε 120 επιχειρήσεις και έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων πρόστιμα, ύψους περίπου 1.275.000 €.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων που εξετάστηκαν (164 υποθέσεις), αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων είναι 1.108.700 ευρώ. Από τα πρόστιμα αυτά, τα 101.000 ευρώ έχουν είτε εισπραχθεί είτε διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για τη βεβαίωσή τους στην εφορία. Για τα υπόλοιπα πρόστιμα η είσπραξή τους θα δρομολογηθεί, όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των υποθέσεων από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, στην οποία έχουν προσφύγει με ένστασή τους οι επιχειρήσεις και εκκρεμεί είτε η εξέτασή τους είτε η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποφάσεων.

Επί πλέον από τις 18-1-2024, και ύστερα από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, διενεργούνται σαρωτικοί έλεγχοι στο γάλα και στα προϊόντα αυτού, με γνώμονα την προστασία και στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων, της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας και των Ελλήνων καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, όπως στα σημεία λιανικού εμπορίου, σε αλυσίδες supermarket, στις πύλες εισόδου της χώρας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και όπου αλλού απαιτηθεί, από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών- όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ήδη, φορείς του χώρου, όπως η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.), η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) κ.ά., εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τους ελέγχους που διενεργεί το ΥπΑΑΤ.

Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει είναι ότι το ΥπΑΑΤ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για την εξασφάλιση της προστασίας της ονομασίας ΦΕΤΑ από σφετερισμούς τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες κατά περίπτωση, γεγονός που διαφυλάττει τη φήμη της και τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

20/02/2024 10:14 πμ

Οι παραγωγοί περίμεναν σήμερα Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) την πληρωμή του ΕΛΓΑ, για να πάρουν αποζημίωση σε όσα πορίσματα που έχουν ολοκληρωθεί για τις ζημιές που έγιναν το 2023.

Ωστόσο η πληρωμή θα πάει πίσω για κάποιες ημέρες και η θα γίνει σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, «ο ΕΛΓΑ πληρώνει από τις 27 Φεβρουαρίου, τις ζημιές του 2023 στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας.

Και προσθέτει: «Το ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων για τη Θεσσαλία έχει εκτιμηθεί στα 260 εκατ. ευρώ.

Έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις 150 εκατ. ευρώ και έχει ήδη γίνει η μεταφορά των υπολοίπων 110 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ.

Η εξόφληση των αποζημιώσεων θα γίνει έως 30 Ιουνίου».

Αποζημιώσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν, έως το τέλος Φεβρουαρίου, στους αλιείς που δραστηριοποιούνται εντός του Παγασητικού και στα παράλια Νομού Λαρίσης. Άμεσα αναμένεται, η ενίσχυση με επί πλέον 1 εκατ. ευρώ των αλιέων της Β. Εύβοιας και Φθιώτιδας.

16/02/2024 02:25 μμ

Από το καλοκαίρι περιμένουν τα χρήματα οι αγελαδοτρόφοι.

Η σχετική απόφαση, που υπογράφηκε από τις 19 Ιουλίου 2023, αφορούσε τις αλλαγές στην συνδεδεμένη ενίσχυση του βόειου κρέατος για το 2022.

Συγκεκριμένα ο καθορισμός του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης ήταν στο ποσό των 114 € ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο, για το έτος ενίσχυσης 2022.

Ωστόσο με την την τροποποιητική απόφαση το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανήλθε στο ποσό των 134,5 € ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο.

Αυτό έγινε επειδή άλλαξε (μειώθηκε) ο αριθμός των επιλέξιμων ζώων προς πληρωμή για το έτος ενίσχυσης 2022.

Ίσως το έχει ξεχάσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή μπορεί να κάνει κάποιο συμψηφισμό με επόμενη πληρωμή.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

16/02/2024 01:07 μμ

Μήνυμα στους αγρότες που διαμαρτύρονται έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με την ομιλία του στην έναρξη εργασιών του Ενωσιακού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, του πρώτου εξειδικευμένου Κέντρου, στο πλαίσιο της ΕΕ, που έγινε στο Ηράκλειο, παρουσία της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία βρέθηκε στο Ηράκλειο για το σκοπό αυτό.

«Η μεγαλύτερη εγγύηση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι ότι ο Πρωθυπουργός κρατά ο ίδιος ορθάνοιχτο το δρόμο της συνεννόησης μαζί τους, είπε ο ΥπΑΑΤ και επισήμανε ότι οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση πλέον του γενναίου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα λειτουργούσε σε βάρος των λοιπών κοινωνικών ομάδων και του αγώνα για έξοδο από την μακροχρόνια κρίση και οικονομική ανάπτυξη στον οποίο έχουν συμβάλλει όλοι οι Έλληνες», τόνισε.

Υποδεχόμενος την Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης είπε:
«Βρίσκεστε στη χώρα μας σε μια περίοδο που υπάρχει αναβρασμός στον πρωτογενή τομέα. Πολλοί αγρότες βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος προκειμένου να αναπληρώσουν τις απώλειες που υφίστανται στο εισόδημά τους από την αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο είναι απόρροια της ενεργειακής και της κλιματικής κρίσης.

Γιατί στη χώρα μας, πλέον, δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση, τις συνέπειες της οποία βιώσαμε με συγκλονιστικό τρόπο στην Εύβοια, στη Ρόδο, στον Έβρο, αλλά κυρίως στη Θεσσαλία.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κατανοεί και αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά και τις ευρύτερες προκλήσεις και τα ζητήματα που επιδρούν πλέον καθοριστικά στις ζωές όλων μας.

Γι’ αυτό και ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο μέτρων που μειώνει αισθητά το κόστος παραγωγής και στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο την προσπάθεια τους.

Γνωρίζουμε και κατανοούμε ότι οι αγρότες σίγουρα περίμεναν περισσότερα. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε όλοι ότι κάθε άλλη παραχώρηση θα λειτουργούσε σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων και, κυρίως, σε βάρος της πολύχρονης προσπάθειας του συνόλου του ελληνικού λαού για οικονομική ανάπτυξη και, ίσως, και σε απώλεια όσων με τους δικούς τους κόπους και θυσίες, έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα.

Οι αγρότες μας, που βρίσκονται στους δρόμους, θα ήταν χρήσιμο να συνεκτιμήσουν ότι ο δρόμος της κατανόησης, που οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων τους, είναι ανοικτός. Τον δρόμο αυτό τον κρατά ορθάνοικτο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τον αγώνα που κάνουν».

Όπως επισήμανε ο υπουργός «στην πολιτική αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αναζητούμε το εφικτό Και έχοντας ως βάση το εφικτό έχουμε χρέος να παλεύουμε για το ιδεατό». Και σημείωσε ότι αυτό ακριβώς πράττει, καθημερινά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ζήτημα των αναγκών τω αγροτών μας αλλά και στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, «όπου μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που αντανακλούν τις προοπτικές που κρύβει η Ελληνική γη και οι θάλασσες μας, αναδεικνύουμε σε στρατηγικό πυλώνα του νέου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της πατρίδας μας».

Σε αυτή τη λογική, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, είναι βαθιά η πεποίθηση ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη μας, μπορεί να αποτελέσει Κέντρο αναφοράς για την προστασία της υδρόβιας ζωής. Και προσέθεσε ότι σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά το κύρος και η δύναμη του Πανεπιστημίου Κρήτης και των στελεχών του με τα οποία υπήρξε κοινός αγώνας για να επιτευχθεί η λειτουργία του Κέντρου στην Κρήτη, που για κάποιους έμοιαζε αδιανόητο. Μάλιστα, τόνισε ότι η λειτουργία του Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων καθιστά τη χώρα μας υπολογίσιμη δύναμη στην ευρωπαϊκή Επιστημονική Κοινότητα καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Κρήτης σημείο αναφοράς στα υδρόβια ζώα. Παράλληλα θα δημιουργήσει νέες επιστημονικές και ερευνητικές δράσεις, καθώς και νέες ευκαιρίες στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Σημειώνεται ότι στη λειτουργία του Κέντρου Animal Welfare στο Ηράκλειο της Κρήτης συνέβαλαν καθοριστικά η ολοκληρωμένη πρόταση της κοινοπραξίας, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού και πρωτοπόρος στην τεχνογνωσία γύρω από το ζήτημα της βέλτιστης μεταχείρισης των ιχθύων.

Όπως είπε ο Υπουργός το Κέντρο Αναφοράς θα αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών. Διαδραματίζει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και της τεχνικής καινοτομίας για την χάραξη πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. για την καλύτερη μεταχείριση και κατανόηση των αναγκών των ιχθύων στην υδατοκαλλιέργεια, με σκοπό τη μείωση, τόσο του οικονομικού, όσο και του περιβαλλοντικού κόστους του κλάδου. Επίσης, στοχεύει στην ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων, καθώς και στην εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση κτηνιάτρων και ιχθυολόγων και γεωτεχνικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, μέσα από το έργο του, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ορθών πρακτικών, που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους παραγωγής για τους αλιείς της χώρας μας, ενισχύοντας, παράλληλα, τη βιωσιμότητα των υδατοκαλλιεργειών και αναδεικνύοντας τη σημασία και το σύγχρονο ρόλο των υδάτινων πόρων πανευρωπαϊκά, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της ευρωπαϊκής οικονομίας και φυσικά λίγο περισσότερο της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εντός του 2024, προγραμματίζεται αναμόρφωση και συμπλήρωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τη διενέργεια του αλιευτικού τουρισμού, με σκοπό την ενίσχυση της ελκυστικότητας του κλάδου για είσοδο νέων αλιέων και την αναζωογόνηση των κοινοτήτων που εξαρτώνται από την αλιεία, ιδίως μετά την απροσδόκητη κλιμάκωση του κόστους της αλιευτικής παραγωγής.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της αλιείας πανευρωπαϊκά, ο Υπουργός επικαλέσθηκε μελέτες που μιλούν για δυνατότητα δημιουργίας πλέον των 92.000 νέων θέσεων απασχόλησης από την ανάπτυξη του τομέα της αλιείας στην ΕΕ με περισσότερο από 4,9 δις αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ έκανε αναφορά και στις δυνατότητες που προσφέρει στη χώρα μας το Πρόγραμμα Αλιεία Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021- 2027.

31/01/2024 10:29 πμ

Διευκρινήσεις για τον αλιευτικό τουρισμό δίνει η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).

Σε συνέχεια της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες», άρθρα 14 (Τουριστική αξιοποίηση βοηθητικών σκαφών υδατοκαλλιέργειας - Τροποποίηση περ. β) παρ. 1 άρθρου 175 ν. 4070/2012) και 15 (Δυνατότητα άσκησης αλιευτικού τουρισμού από βοηθητικά σκάφη υδατοκαλλιέργειας - Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 177 ν. 4070/2012) για την ενίσχυση των Υδατοκαλλιεργειών, η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) διευκρινίζει κατηγορηματικά ότι ο νέος θεσμός στόχο έχει να ανοίξει την υδατοκαλλιέργεια στο ευρύ κοινό.

Η δραστηριότητα των βοηθητικών σκαφών υδατοκαλλιέργειας αφορά στις συγκεκριμένες λειτουργίες - εργασίες που εκτελούνται αποκλειστικά μεταξύ της μισθωμένης υδάτινης έκτασης και του λιμένα στον οποίο και ελλιμενίζονται, ως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Ως εκ τούτου, τα σκάφη στις επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες θα πλέουν μόνο εντός των μισθωμένων εκτάσεων.

Τα 22 Μέλη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) δεν αποσκοπούν να ενεργοποιηθούν στο κομμάτι του αλιευτικού τουρισμού που πραγματοποιείται από επαγγελματίες αλιείς και στο οποίο ο αδελφός κλάδος των αλιέων δραστηριοποιείται με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Αποστολή των Μελών της ΕΛΟΠΥ είναι και θα παραμείνει η παραγωγή ενός εξαιρετικά ποιοτικού ελληνικού προϊόντος και η παρουσίαση στο ευρύ κοινό των αρχών και της διαφάνειας που διέπει κάθε στάδιο της λειτουργίας τους.

25/01/2024 03:28 μμ

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) με ανακοίνωση, που έστειλε στον ΑγροΤύπο, καταδικάζει την μονομερή μείωση των τιμών παραγωγού γάλακτος αλλά και την μείωση των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους κατά 50%. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις του ΥπΑΑΤ για τη διενέργεια ελέγχων με μικτά κλιμάκια του Υπουργείου, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ (μακάρι να ενταθούν και να ενισχυθούν).
Συγχρόνως όμως διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση του ΣΕΒΓΑΠ για μείωση των τιμών παραγωγού, αφού οι τιμές στο ράφι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έχουν αυξηθεί.

Η απόφαση αυτή μας ξαναγυρίζει δεκαετίες πίσω όταν λειτουργούσαν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και αποφάσισαν για τις τιμές ερήμην της αγοράς. Με δεδομένο το υψηλό κόστος παραγωγής, την μείωση ζωικού κεφαλαίου λόγω πλημμύρων και πυρκαγιών, δεν συντρέχουν λόγοι μείωσης των τιμών παραγωγού, οι οποίες μαζί με τις κάκιστες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, μας οδηγούν στην οικονομική καταστροφή.

Καταγγέλουμε αυτή την πρακτική και τακτική, όπως και τις κακές πληρωμές του ΥπΑΑΤ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δ υστηχώς πρέπει να ξαναβγούμε στους δρόμους παρότι δεν μας το επιτρέπει η φύση της δουλειάς μας, αγωνιζόμενοι για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους σε αγωνιστική ετοιμότητα και την ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων. Ο αγώνας είναι κοινός και πρέπει να είναι συντονισμένος.
Χαιρετίζουμε τους αγώνες των Ευρωπαίων συναδέλφων με τους οποίους πρέπει να συνταχθούμε.

Η ΠΕΚ έχει μεγάλη ιστορία αγώνων και δεν πρόκειται να υποκύψει ούτε στους γαλακτοβιομήχανους με την μονομερή μείωση τιμών ούτε στις κακές κυβερνητικές πολιτικές με την μείωση των επιδοτήσεων κατά 50% που εξαφάνισαν το εισόδημά μας.

Επαινούμε κάθε σωστό που γίνεται για τον πρωτογενή τομέα και είμαστε απέναντι σε αυτούς που θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στον πιο περήφανο και παραγωγικό κλάδο της χώρας που αποτελεί την ατμομηχανή εξόδου από όλες τις κρίσεις.

Με την επιβίωση και τις ζωές των οικογενειών μας δεν παίζουμε».

24/01/2024 05:23 μμ

Με απόφαση για ενιαία στάση απέναντι στα κοινά προβλήματα, ώστε η φωνή του αγροτικού νότου της ΕΕ να ακουστεί πιο δυνατά στα ευρωπαϊκά fora, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των 9 χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED-9), η οποία συνήλθε για πρώτη φορά, στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Στη συνεδρίαση - εκπροσωπώντας τις 9 χώρες - συμμετείχαν, ακόμη, ο Υπουργός Γεωργίας, Κυριαρχίας Τροφίμων και Δασών της Ιταλίας Francesco Lollobrigida, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Μαρία Παναγιώτου, η Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Πορτογαλίας Maria do Céu Antunes, ο Υπουργός Γεωργίας και Αλιείας Τροφίμων και Δικαιωμάτων Ζώων της Μάλτας Hon. dr Anton REFALO, η Υπουργός Γεωργίας της Κροατίας Marija Vučković, ο ΓΓ Γεωργικών Πόρων και Ασφάλειας Τροφίμων της Ισπανίας Fernando Miranda Sotillos, η ΓΓ Γεωργίας και Δασών της Σλοβενίας Eva KNEZ, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικής και Περιβαλλοντικής Απόδοσης των Επιχειρήσεων της Γαλλίας Philippe Duclaud και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ κ. Ευθύμιος Κωστόπουλος.

Η ομάδα των EUMED-9, έχει συνεδριάσει στο παρελθόν για ζητήματα που αφορούν οικονομική ή μεταναστευτική πολιτική, αλλά για πρώτη φορά, με ελληνική πρωτοβουλία, επιδιώχθηκε η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου των 9 ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τα οποία είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης.

Ο Έλληνας Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, στην εισήγησή του, έθεσε ουσιαστικά τρία μείζονα ζητήματα:

  • Τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους.
  • Την ακαρπία και τον περονόσπορο
  • Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στην αλιεία, τα ψάρια εισβολείς στη Μεσόγειο, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.

«Ήταν μια συνάντηση πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι 9 χώρες του Ευρωπαικού Νότου για θέματα Γεωργίας και Αλιείας. Η ατζέντα ήταν εξαιρετικά πλούσια και οι προτάσεις μας αγκαλιάστηκαν από το σύνολο των ανθρώπων των χωρών», τόνισε ο ΥπΑΑΤ και πρόσθεσε ότι η συνάντηση αυτή θα επαναληφθεί μέσα στον Φεβρουάριο ώστε να γίνονται βήματα συντονισμένα με στόχο κάθε φορά την υλοποίηση διαφορετικών στόχων.

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, ο Υπουργός πρότεινε:

  • Αύξηση του ύψους του Γεωργικού Αποθεματικού. To ποσό των 450 ευρώ είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο εισόδημα των αγροτών.
  • Ad hoc αντιμετώπιση κρίσεων με χρήση μέγιστου ποσοστού 2% επί του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027.
  • Δημιουργία Νέου Ταμείου για αποκλειστική κάλυψη των απωλειών γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής λόγω της κλιματικής κρίσης.
  • Απλοποίηση των διαδικασιών για ενίσχυση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών πόρων. Είναι κρίμα να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και να μένουν αναξιοποίητοι, ενώ ο αγροτικός κόσμος τα χρειάζεται.

Ο Υπουργός τόνισε ότι οι συμμετέχοντες στη Συνεδρίαση, «συνηγόρησαν ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του αποθεματικού του Ταμείου για την αντιμετώπιση περιστατικών, όπως αυτά της Θεσσαλίας. Συμφώνησαν στη δυνατότητα αξιοποίησης του ποσοστού του 2% από την ΚΑΠ για την "ανακούφιση" από πληγές που έχουν προκύψει από την κλιματική κρίση. Ακόμη, συμφώνησαν, συνολικά, με κάποιες επιμέρους σημειώσεις από τον καθένα ξεχωριστά, για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα απαντά σε τέτοια φαινόμενα άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις».

Για το ζήτημα της ακαρπίας και του περονόσπορου, ο ΥπΑΑΤ είπε:

Α) Ακαρπία: Οι υψηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου και του χειμώνα, περίοδος κρίσιμη για την ανθοφορία της ελιάς, αλλά και το ξηρό καλοκαίρι που ακολούθησε, είχαν ως αποτέλεσμα στη χώρα μας, να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή. Στην Ελλάδα, η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται σε περίπου 60% στις ελαιοποιήσιμες και σε 45% στην επιτραπέζια ελιά. Ενδεικτικά ανέφερε μείωση 80% στην Χαλκιδική, 50% στην Κρήτη, άνω από 50% στην Πελοπόννησο και 40% στην Κεντρική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα.

Β) Περονόσπορος: Η κλιματική κρίση είχε ως αποτέλεσμα και τη συσσώρευση σημαντικών ζημιών από περονόσπορο στις καλλιεργούμενες ποικιλίες αμπέλου και των τριών παραγωγικών κατευθύνσεων (οινοποίησιμες, επιτραπέζιες, σταφιδοποιίας). Σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Χώρας και για όλες τις ποικιλίες των οιναμπέλων, λευκές και ερυθρές οι ζημιές εκτιμώνται από 50-70% με το ποσοστό να φτάνει και το 90-100% στις βιολογικές καλλιέργειες.
Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ασθένειας είναι να μειωθεί το εισόδημα σε χιλιάδες παραγωγούς.

Βασική προτεραιότητα:

  • Στήριξη των αγροτών, που μειώνεται σημαντικά το εισόδημά τους.
  • Συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων, σε επίπεδο ερευνητικών ινστιτούτων, αρμόδιων φορέων, κλπ για την βελτίωση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών.

Για το πρόβλημα με τα ψάρια εισβολείς στη Μεσόγειο, είπε:
Το φαινόμενο με τα ψάρια εισβολείς από την Ερυθρά Θάλασσα ή τον Ινδικό Ωκεανό στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, πλήττει κυρίως – μέχρι στιγμής - την Κύπρο και την Ελλάδα. Πρόκειται για το λεοντόψαρο, τον λαγοκέφαλο και τον μπλέκάβουρα. Ωστόσο ο λαγοκέφαλος, ο οποίος προκαλεί μεγάλη ζημιά στα δίχτυα των αλιέων και είναι δηλητηριώδης, επεκτείνεται γρήγορα και έχει εγκατασταθεί στις ακτές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Κροατίας (επίσης εμφανίζεται περιστασιακά στη Μάλτα, τη Γαλλία και την Ισπανία).
Η εκτίμηση είναι ότι οι πληθυσμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ερευνώνται τρόποι αντιμετώπισης όπως η πρόβλεψη αποζημίωσης για τις απώλειας που υφίστανται οι αλιείς και η επιδότηση αλίευσης των συγκεκριμένων τοξικών ψαριών.
Βασική προτεραιότητα, τόνισε ο υπουργός, είναι η ενίσχυση των μικρών αλιέων και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών μας ινστιτούτων και των αρμόδιων φορέων μας, προκειμένου να αναπτύξουμε αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων μας.

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ, ο ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει απλοποίηση και ότι οι προκλήσεις του μέλλοντος απαιτούν ευελιξία και άμεσα μέτρα. Ανέφερε δε ως παράδειγμα τις προτάσεις για την κλιματική κρίση όπου είναι επιτακτική η ανάγκη για την απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να:

  • στηρίξουμε ουσιαστικά τους αγρότες μας,
  • ανταποκριθούμε άμεσα και γρήγορα στις προκλήσεις,
  • αυξήσουμε την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Και πρόσθεσε ότι στη νέα ΚΑΠ πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η κλιματική κρίση αποτελεί την κύρια πρόκληση του πρωτογενή τομέα. «Η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να στηρίζει τις προτεραιότητές της στην ανάγκη προσαρμογής του αγροτικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ τόνισε: «Είναι αδιανόητο να μεταφέρουμε μια γραφειοκρατία και ένα άγχος στις πλάτες των αγροτών την ώρα που πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αυξήσουμε την απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και συνεργασίας για ενίσχυση της τεχνολογικής έρευνας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα στον ανταγωνισμό με τρίτες χώρες. Επίσης συμφώνησε με την πρόταση της Ισπανίας να υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής προσαρμοσμένων κανόνων συνύπαρξης για τις βιολογικές καλλιέργειες, ειδικά, στην περίπτωση των νησιωτικών περιοχών. Συνεπώς, όπως είπε, αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα απαγόρευσης της καλλιέργειας των νέων αυτών φυτών σε περιοχές όπου η συνύπαρξη είναι πρακτικά ή οικονομικά μη εφικτή ή ανεπιθύμητη. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της κατηγορίας 1 παραμένει, πολιτικά και τεχνικά, κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα και το φυτικό υλικό από αυτές τις νέες τεχνικές θα πρέπει να εξαιρείται από τις ρυθμίσεις της σχετικής Οδηγίας.

24/01/2024 11:47 πμ

Στη νέα ΚΑΠ για τη συνδεδεμένη βόειου κρέατος τα μέτρα παρέμβασης που θεσπίζονται είναι τα ακόλουθα:

i) Μέτρο Α: Συνδεδεμένη ενίσχυση για τα θηλυκά βοοειδή που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης (ΜΚ1- 32.3-2).
Η παρέμβαση αφορά την ενίσχυση για την εκτροφή αγελάδων, δηλαδή τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Το Μέτρο αυτό στοχεύει στην αξιοποίηση του εγχώριου αναπαραγωγικού δυναμικού και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση του αριθμού των εγχώριων γεννήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ii) Μέτρο Β: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας 11-12 μηνών (ΜΚ1-32.3-3).
Η παρέμβαση αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) που σφάζονται σε ηλικία 11-12 μηνών.

iii) Μέτρο Γ: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας από 14 έως 24 μηνών (ΜΚ1- 32.3-4).
Η παρέμβαση αφορά τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), τα οποία εκτρέφονται για πάχυνση και σφάζονται σε ηλικία από 14 έως και 24 μηνών, με σκοπό την παραγωγή σφάγιων μεγάλου βάρους.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός το έτος ενίσχυσης 2023, ανέρχεται για το Μέτρο Α σε 22.680.000 €.
Εκτίμηση συνολικών κεφαλών: 210.000 κεφαλές
Εκτίμηση ενίσχυσης 108 ευρώ

Ο ετήσιος προϋπολογισμός το έτος ενίσχυσης 2023, ανέρχεται για το Μέτρο Β σε 1.770.600 €
Εκτίμηση ενίσχυσης 200 ευρώ

Ο ετήσιος προϋπολογισμός το έτος ενίσχυσης 2023, ανέρχεται για το Μέτρο Γ σε 21.925.000 €
Εκτίμηση ενίσχυσης 250 ευρώ

Από την πλευρά του ο ΣΕΚ ζητά για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να τροποποιηθούν και να διαμορφωθούν ως εξής:

  • Για τις αγελάδες: 200 € /ζώο.
  • Για τα μοσχάρια ηλικίας έως 14 μηνών: 100 €/ζώο.
  • Για τα μοσχάρια ηλικίας 14 έως 24 μηνών 150 € /ζώο.
  • 200 € /ζώο για μοσχίδες αντικατάστασης

23/01/2024 11:25 πμ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, τονίζει ότι δεν αντέχεται «μείωση» της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα. Προσθέτει ακόμη ότι έλεγχοι πρέπει να γίνονται συνέχεια και σε όλη την αλυσίδα παραγωγής της φέτας συμπεριλαμβάνοντας και τους κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο και το Υπουργείο ότι ξεκίνησαν άμεσα έλεγχοι στο αιγοπρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας. Ήταν κυρίαρχο θέμα κατά την πρόσφατη συνάντηση μας στην Ελασσόνα με τον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη και την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Επιμείναμε προς την κατεύθυνση της κατεπείγουσας ανάπτυξης δράσεων για την προστασία της φέτας του εμβληματικού προιόντος που μας κρατάει στο επάγγελμα.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι προς την σωστή κατεύθυνση και δηλώνουμε συνοδοιπόροι στην προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας και του ίδιου του υπουργού προσωπικά να γίνουν εντατικοί έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια. Πρέπει να προστατεύσουμε την φέτα από τους επιτήδειους που στον βωμό του χρήματος δεν λογαριάζουν τίποτα. Η προσπάθεια αυτή του Υπουργείου θα αξίζει ιδιαίτερων εγκωμίων όταν θα έχουμε αποτελέσματα.

Υπάρχουν κάποιοι σε όλο τον κύκλο της φέτας που δεν θέλουν ελέγχους; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν. Γιατί διαφορετικά θα μας βρουν απέναντι. Ας μην ξεχνάμε ότι σε όλη την Ευρώπη στα ΠΟΠ προιόντα γίνονται συνέχεια έλεγχοι για την διασφάλιση αυτών των προιόντων.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται συνέχεια και σε όλη την αλυσίδα παραγωγής της φέτας συμπεριλαμβάνοντας και τους κτηνοτρόφους. Όποιος παρανομεί να διώκεται γιατί μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την Φέτα ΠΟΠ.

Τέλος επειδή υπήρξαν και κάποιοι που έσπευσαν να βγάλουν μέχρι και κοστολόγια για τους κτηνοτρόφους υποστηρίζοντας ότι «αντέχεται» η μείωση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα τους καλούμε να έρθουν και τις επόμενες 365 ημέρες να αναλάβουν τα κοπάδια μας για να δουν αν βγαίνουν κερδισμένοι οι κτηνοτρόφοι. Είναι εύκολο από ένα γραφείο να υπολογίζεις. Είναι δύσκολο να βοσκάς το κοπάδι έξω στις δύσκολες καιρικές συνθήκες 365 μέρες τον χρόνο».

22/01/2024 02:49 μμ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φώς της δημοσιότητας καταγγελίες ότι συνεχίζεται η διοχέτευση από ελληνικές βιομηχανίες σε χώρες της ΕΕ νοθευμένης φέτας ΠΟΠ με αγελαδινό γάλα, που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υπόστασή της ως ΠΟΠ.

Το ΥπΑΑΤ αντέδρασε με ελέγχους σε όλο το φάσμα διακίνησης γάλακτος και τυριών, ιδιαίτερα φέτας ΠΟΠ, στις βιομηχανίες, τα σημεία πώλησης, σε αλυσίδες, super market και στα σημεία εισαγωγής στη χώρα, με μικτά κλιμάκια, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και χρόνια.

Θεωρούμε θετικά τα μέτρα ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρκεί να μην είναι προσωρινά και μετά τον θόρυβο ξεχαστούν, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Επισημαίνουμε ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να εξασφαλιστεί το χτύπημα στις ελληνοποιήσεις πρόβειου γάλακτος και οι νοθείες στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, που πέραν των άλλων δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων και ολέθρια πτώση της τιμής παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος, όπως συμβαίνει σήμερα, με καταστροφικές συνέπειες για την πρωτογενή παραγωγή.

Ζητάμε να προχωρήσει άμεσα το ΥπΑΑΤ και σε άλλα μέτρα διασφάλισης και κατοχύρωσης της φέτας ΠΟΠ όπως και των άλλων τυριών ΠΟΠ και συγκεκριμένα:

1. Ενεργοποίηση του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 που διασφαλίζει την πορεία του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος από τον παραγωγό κτηνοτρόφο έως τη μεταποιητική βιομηχανία - βιοτεχνία παραγωγής τυροκομικών, ιδιαίτερα της φέτας ΠΟΠ.

2. Να καταργηθεί η υπερδιήθηση σε όσες βιομηχανίες παράγουν φέτα ΠΟΠ γιατί παραβιάζει τους όρους παραγωγής ΠΟΠ.

3. Όποια μεταποιητική βιομηχανία παραβιάζει τους όρους παραγωγής φέτας ΠΟΠ και άλλων τυριών ΠΟΠ, πέραν των αυστηρών προστίμων να αφαιρείται η άδεια παραγωγής.

4. Να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος για την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και παραγωγής φέτας ΠΟΠ, στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας ΠΟΠ.

5. Να επανέλθει η ανταποδοτικότητα στην εισφορά στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από τους παραγωγούς γάλακτος και τους μεταποιητές, γιατί δεν νοείται εισφορά χωρίς ανταποδοτικότητα. Αλλιώς να καταργηθεί και η εισφορά.

6. Να εκπροσωπούνται οι Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις φέτας ΠΟΠ - ΕΔΟΦ και Κρέατος - ΕΔΟΤΟΚΚ στο Δ.Σ. του ΕΛΓΟ.

Βέβαια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στη χώρα μας είναι πολλά και συσσωρευμένα με κυρίαρχα σήμερα η καταστροφή στη Θεσσαλία στον Έβρο κ.τ.λ. που άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν αυτές οι καταστροφές, να στηριχθούν στο μέγιστο βαθμό οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες - μελισσοκόμοι, όπως και οι υποδομές, ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστροφές και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγές τους.

22/01/2024 01:01 μμ

Σειρά σημαντικών επαφών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή, θα έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στις Βρυξέλλες, από σήμερα Δευτέρα (22/1) μέχρι και την Τετάρτη (24/1).

Σήμερα Δευτέρα, στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, θα έχει διαδικτυακή σύσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα ακολουθήσει καθιερωμένη συνάντηση του ΥπΑΑΤ με μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το απόγευμα, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί δεξίωση της Βέλγικης Προεδρίας στο Egmont Palace.

Αύριο, Τρίτη (23 Ιανουαρίου), στις 10:00 θα ξεκινήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας με τη συμμετοχή και του Έλληνα Υπουργού, ο οποίος στις 13:30 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας κ. Marc Fesneau.

Την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου), στις 08:00, ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία, θα πραγματοποιηθεί, η πρώτη συνεδρίαση για θέματα γεωργίας της ομάδας EUMED-9, την οποία αποτελούν οι χώρες του νότου της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία και Κροατία), προκειμένου να συζητήσουν και να ακολουθήσουν μια ενιαία στάση σε κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επί τάπητος θα τεθούν, μεταξύ άλλων:

  • Η κλιματική κρίση και τι πρέπει να βελτιώσει η ΕΕ για να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως η Θεσσαλία.
  • Το πρόβλημα της ακαρπίας και του περονόσπορου.
  • Το πρόβλημα των ψαριών εισβολέων (λαγοκέφαλο και λεοντόψαρο), που αφορά όλες τις μεσογειακές χώρες.

Στις 11:00 - 16:30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Βιο ασφάλεια και εμβολιασμός: σημαντικά εργαλεία στην πρόληψη, στον έλεγχο και στην εκρίζωση των ασθενειών στα ζώα».

16/01/2024 03:54 μμ

Συνεχίζεται η πτώση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα και υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους κτηνοτρόφους που βλέπουν το κόστος να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Επίσης οι ζωοτροφές είναι σε υψηλά επίπεδα και οι κτηνοτρόφοι - ειδικά της Κρήτης και της νησιώτικης Ελλάδας - ζητούν στήριξη από την πολιτεία.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως είναι προς υπογραφή η απόφαση για την πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ξυλούρης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κόφινα στο Ηράκλειο, «υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από τους κτηνοτρόφους στην Κρήτη. Οι τιμές στις ζωοτροφές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να καταβληθεί το μεταφορικό ισοδύναμο για να στηρίξει το εισόδημα του κτηνοτρόφου.

Η κατάσταση στο αιγοπρόβειο γάλα είναι πολύ άσχημη. Ιδιωτική γαλακτοβιομηχανία δίνει 1,07 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα. Οι συνεταιρισμοί Μυλοποτάμου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Ανωγείων και Κόφινα κρατάνε ακόμη το γάλα στα 1,35 ευρώ αλλά το ερώτημα είναι πόσο ακόμη θα αντέξουν.

Βλέπουμε να πέφτει απότομα η τιμή παραγωγού στο γάλα αλλά παράλληλα και τα αποθέματα των τυριών αυξάνουν. Όλα αυτά σε συνδιασμό με το κόστος των ζωοτροφών κάνουν πολύ δύσκολο το κλίμα στους αιγοπροβατοτρόφους».

Πάντως ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την 4ήμερη περιοδεία του στην Θεσσαλία, έκανε λόγο και για εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αναφερόμενος στην αγορά κρέατος και γάλακτος ο υπουργός τόνισε ότι πρόθεσή του είναι η ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μη γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις αλλά ένας κεντρικός και ουσιαστικός. Σχετικά με τις περίπου 165 εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν παραπεμφθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΥπΑΑΤ, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να μη μείνει «τίποτα κάτω από το χαλί», είπε ότι έχει δώσει εντολή για άμεση εκκαθάρισή τους. «Δεν με ενδιαφέρει όποιοι κι αν είναι. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να σέβονται τους παραγωγούς και τους καταναλωτές».

Ανάλογη ήταν η αντίδραση του υπουργού και στην περίπτωση καταγγελίας για τη φέτα που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας. Όπως είπε κινήθηκαν ήδη οι διαδικασίες τονίζοντας «δεν ανεχόμαστε, ούτε καλύπτουμε κανέναν. Η αλυσίδα της αγοράς πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες. Θα πάμε μέχρι τέλους, και η σύγκρουση με κυκλώματα που εξελίσσονται χρόνια ήδη γίνεται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα στην αγορά».

15/01/2024 10:58 πμ

Δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα στην εισφορά των κτηνοτρόφων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, στην σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους, που έγινε στην Καρδίτσα.

Τα χρήματα που πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι πάνε για τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού και ότι χρήματα μείνουν πάνε στο δημόσιο ταμείο.

Σε ερώτηση των κτηνοτρόφων για τα νέα κρούσματα νοθείας της φέτας, ο υπουργός δήλωσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στον ΥπΑΑΤ. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται άτομο από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Γερμανία για να μάθει περισσότερα για τα νέα κρούσματα νοθείας.

Πάντως όπως επεσήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Μόσχος, εκπρόσωπος ΣΕΚ και μέλος της διοίκησης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), «στην χώρα μας μπορεί να εισαχθεί γάλα - αγελαδινό ή αιγοπρόβειο - χωρίς να δηλωθεί. Μπορεί όμως να βρεθεί αν κάνει έλεγχο η ΑΑΔΕ. Επίσης ζητάμε από το ΥπΑΑΤ η Διεπαγγελματική φέτας να λειτουργεί με βάση το ιταλικό μοντέλο, δηλαδή να είναι υπεύθυνη για τους ελέγχους ΠΟΠ Φέτας, όπως κάνουν οι Ιταλοί με τα αντίστοιχα ΠΟΠ τυριά τους. Αυτό το αίτημά μας δεν γίνεται δεκτό από το ΥπΑΑΤ».

Βέβαια από την άλλη ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, δηλώνει ότι η ενίσχυση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ενίσχυση σημαίνει και θεσμική κατοχύρωση.

Επίσης ο υπουργός ΑΑΤ επεσήμανε στην συνάντηση με τους κτηνοτρόφους ότι με βάση την ΚΑΠ όσοι κτηνοτρόφοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα βιολογικών του ΠΑΑ (δεύτερο Πυλώνα) δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από το οικολογικό σχήμα των βιολογικών (πρώτο Πυλώνα) άρα δεν θα πάρουν το πρασίνισμα.

Μεγάλες αλλαγές στα οικολογικά σχήματα (eco schemes) της ΚΑΠ δεν μπορούν να γίνουν και όσες γίνουν θα πάνε μετά το 2025. Για τα δυο χρόνια που έχουμε μέχρι τότε θα γίνει προσπάθεια από το ΥπΑΑΤ να γίνουν οι όροι πιο «ελαστικοί» για να μπορέσουν να εισπράξουν όλοι οι δικαιούχοι τα χρήματα (όπως γινόταν στην προηγούμενη ΚΑΠ με το πρασίνισμα). Αυτό βέβαια θα πρέπει να το κάνει δεκτό η ΕΕ για να εφαρμοστεί.

Τις επόμενες ημέρες βγαίνει προς διαβούλευση ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ. Υπόσχεται η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι θα αυξήσει τα ζημιογόνα αίτια για αποζημίωση αλλά δεν προβλέπονται μεγάλες αλλαγές για την ζωική παραγωγή. «Και στα αυτοκίνητα όλοι πληρώνουν ασφάλιστρα αλλά δεν έχουν όλοι ατυχήματα για να πληρώσει η ασφαλιστική», δήλωσε στην συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως έχει γράψει και ο ΑγροΤύπος, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα θα αναλάβει νέα προσωρινή διοίκηση (με προσωρινό πρόεδρο τον Μπαμπασίδη).