Η συγκομιδή του μπρόκολου βρίσκεται σε εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τους παραγωγούς να δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι σε δύο αντίθετα φαινόμενα: την υπερβολική υγρασία στον Έβρο και την ξηρασία στην Αρκαδία.
Οι συνεταιρισμοί Άρδας Ν. Έβρου και Αρκαδίας “Η Ένωση” περιγράφουν στον ΑγροΤύπο την κατάσταση από τα δύο άκρα της χώρας, αναδεικνύοντας κοινές αγωνίες αλλά και διαφορετικές προκλήσεις.
Στον Έβρο:
Δύσκολη χρονιά, το μπρόκολο υποφέρει από τον καιρό και τα εργατικά
Ο πρόεδρος του ΑΣΚΓΕ Άρδας Ν. Έβρου περιγράφει μια χρονιά γεμάτη αντίξοες συνθήκες. Όπως λέει, «εδώ και πέντε μέρες στον Έβρο έχει πέσει πολύ νερό, δεν μπορούμε να συγκομίσουμε, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα». Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν επιβραδύνει τη συγκομιδή, ενώ παρατηρείται μείωση στην παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών.
Οι τιμές, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκίνησαν σχετικά ψηλά, «από 1,80 έως 2 ευρώ στην αρχή», όμως αυτή την περίοδο «βρίσκονται γύρω στο 1,40 με 1,50». Παρά τη μικρή πτώση, η αγορά κινείται ομαλά, καθώς «το προϊόν παραμένει ποιοτικό και έχει ζήτηση».
Η κύρια δυσκολία, ωστόσο, δεν είναι τόσο το εμπόριο, όσο η συγκομιδή. «Αν δεν το περπατάς το χωράφι κάθε μέρα, υποβαθμίζεις την ποιότητα», εξηγεί. Οι παραγωγοί της περιοχής συνεργάζονται μεταξύ τους, μαζεύονται κάθε μέρα σε διαφορετικά χωράφια για να βοηθούν ο ένας τον άλλον στη συγκομιδή, προσπαθώντας έτσι να καλύψουν τα κενά από την έλλειψη εργατικών χεριών.
Τα εργατικά χέρια αποτελούν μόνιμο αγκάθι. «Ο κόσμος θέλει να δουλέψει, αλλά δεν υπάρχουν χέρια.», τονίζει. Όπως επισημαίνει, οι νέοι αγρότες της περιοχής δείχνουν διάθεση, αλλά αποθαρρύνονται από το βάρος της καθημερινής εργασίας και την έλλειψη βοηθητικού προσωπικού. «Το μπρόκολο είναι δυναμικό προϊόν, είναι κρίμα να χαθούν αυτές οι καλλιέργειες λόγω καιρικών συνθηκών και έλλειψης εργατών», λέει με έμφαση.
Στην Αρκαδία:
Το μεγάλο πρόβλημα είναι το νερό – Χωρίς υποδομές άρδευσης δεν υπάρχει ανάπτυξη
Από την άλλη πλευρά της χώρας, στην Αρκαδία, το πρόβλημα δεν είναι η υγρασία και οι βροχές αλλά η ξηρασία. Ο Διευθυντής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας “Η Ένωση” τονίζει ότι «η Αρκαδία πλήττεται από ξηρασία, είναι από τους πιο άνυδρους νομούς της Ελλάδας». Όπως εξηγεί, το μπρόκολο χρειάζεται πολύ νερό, «και χωρίς υποδομές άρδευσης δεν μπορούμε να αυξήσουμε την καλλιέργεια ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά».
Το ζήτημα, όπως λέει, είναι γνωστό αλλά παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη λιψυδρία και κανείς δεν το ακούει. Έργα όπως το φράγμα της Στάκας τα συζητάμε 20 χρόνια και ακόμα δεν έγιναν». Οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα «κυλούν στα ρέματα και χάνονται», χωρίς να αξιοποιούνται.
Παρά τις ελλείψεις σε νερό, η ποιότητα παραμένει εξαιρετική. «Τα προϊόντα μας έχουν πολύ καλή ποιότητα και διατηρούνται για μέρες, γιατί συσκευάζονται σε φελιζόλ με πάγο», επισημαίνει. Όσον αφορά την αγορά, η τιμή παραγωγού φτάνει συνήθως «πάνω από 1 ευρώ, 1,20 καθαρά», γεγονός που δίνει κίνητρο στους παραγωγούς να παραμείνουν ενεργοί, παρά τα εμπόδια.
Ωστόσο, ένα ακόμα πλήγμα έρχεται από τις εισαγωγές. «Πιέζονται πάρα πολύ οι τιμές, γιατί μπαίνουν μπρόκολα από την Τουρκία», εξηγεί, προσθέτοντας ότι τα προϊόντα αυτά «χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά που έχουν απαγορευτεί στην Ε.Ε. εδώ και δεκαετίες». Το γεγονός αυτό, λέει, αδικεί τους Έλληνες παραγωγούς που τηρούν τους κανονισμούς και έχουν υψηλό κόστος παραγωγής.
Στο θέμα των εργατικών χεριών, η εικόνα είναι κάπως ηπιότερη. «Το μπρόκολο είναι εύκολη καλλιέργεια στη συλλογή – μια οικογένεια μπορεί να τα μαζέψει μόνη της», αναφέρει. Παρ’ όλα αυτά, «το πρόβλημα με τα εργατικά χέρια συνεχίζει να υπάρχει και να περιορίζει την ανάπτυξη».
Δύο διαφορετικοί τόποι, κοινός αγώνας
Ο φετινός Οκτώβριος αποτυπώνει δύο διαφορετικές Ελλάδες της παραγωγής: στον Έβρο, η υπερβολική υγρασία και η έλλειψη εργατών δυσκολεύουν τη συγκομιδή, ενώ στην Αρκαδία, η ανομβρία και η απουσία έργων άρδευσης στερούν προοπτικές αύξησης της παραγωγής.
Κοινό σημείο και στις δύο περιπτώσεις, η αντοχή και ο κόπος των παραγωγών, που συνεχίζουν να επενδύουν σε ένα προϊόν δυναμικό αλλά απαιτητικό, συχνά χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη από υποδομές και εργατικό δυναμικό. Ο φόβος για εγκατάλειψη της καλλιέργειας πλανάται σιωπηρά, καθώς το μπρόκολο, παρά τη δυναμική του στην αγορά, φαίνεται να δοκιμάζει περισσότερο από ποτέ τα όρια της υπομονής και της επιμονής των ανθρώπων που το καλλιεργούν.