Με την υπογραφή της Διακήρυξης της Κορώνης, ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει την ανάληψη κοινών δράσεων για την προώθηση σε ολόκληρο τον πλανήτη της Μεσογειακής Διατροφής, από τους εκπροσώπους της Sorias από την Ισπανία, του Cilento από την Ιταλία, του Chefchaouen από το Μαρόκο και της Κορώνης από την Ελλάδα, καθώς και με τη συμβολική φύτευση 4 ελαιόδεντρων στο κέντρο της Κορώνης, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την αναγνώριση από την UNESCO της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 3 έως τις 5/6/2011, στην Κορώνη της Μεσσηνίας, η οποία ορίστηκε από ελληνικής πλευράς ως κοινότητα – παράδειγμα, κατά την υποβολή της κοινής υποψηφιότητας Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Μαρόκου, στην UNESCO. Η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται σαν ένα διατροφικό πρότυπο που έχει παραμείνει σταθερό στο χρόνο και στο χώρο, που αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, ψάρια και κρέας, τα οποία συνοδεύονται από κρασί ή αφεψήματα, με σεβασμό πάντοτε στις θρησκευτικές επιταγές της κάθε κοινότητας.
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Κανελλόπουλος μιλώντας αποκλειστικά στον ΑγροΤύπο τόνισε τα εξής:
«Σήμερα κάνουμε το αυτονόητο για τον τόπο μας, δηλαδή να προβάλλουμε αυτό που έχουμε μάθει ως Έλληνες εδώ και χιλιάδες χρόνια, που είναι να τρώμε τα προϊόντα που παράγει η ελληνική γη, τα τοπικά προϊόντα μας. Αυτά τα ονομάζουμε προϊόντα της Μεσογείου και αποτελούν τα συστατικά στοιχεία της Μεσογειακής Διατροφής.
Από τη δεκαετία του 60 και μετά αυτά τα προϊόντα απωθήθηκαν από την καθημερινή μας διατροφή. Αυτό έγινε από τις αλυσίδες διατροφής των πολυεθνικών εταιρειών. Πιστεύω ότι όσοι έχουν σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό όπως τα άτομα που εργάζονται στο υπουργείου Πολιτισμού, όσοι έχουν σχέση με τον παγκόσμιο πολιτισμό όπως είναι οι εκπρόσωποι της UNESCO και όσοι έχουν σχέση με την παραγωγή τροφίμων όπως είναι τα άτομα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη, οφείλουν να αντισταθούν σε αυτή την ισοπέδωση που υπάρχει στην παγκόσμια διατροφή, να αναδείξουμε τη δική μας ιδιομορφία, αυτή που μας έκανε να ζούμε περισσότερα χρόνια υγιείς. Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην UNESCO, που μεταξύ των πολλών διατροφών που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο, διάλεξε τη Μεσογειακή Διατροφή να ανακηρύξει ως άυλο πολιτιστικό αγαθό, να την ανακηρύξει δηλαδή σαν ένα προϊόν εναρμονισμένο με την φύση του ανθρώπου. Πιστεύω ότι το αξίζει Μεσογειακή Διατροφή, το αξίζει η Ελλάδα, το αξίζουν οι περιοχές της που παράγουν λάδι». Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το τι θα κερδίσει ο αγρότης από αυτή την αναγνώριση ο κ. Κανελλόπουλος μας απάντησε «δεν πρέπει να έχουμε το κέρδος σε κάθε κίνηση μας πίσω από το μυαλό μας. Θα κερδίσει ο Έλληνας καλύτερη υγεία και αυτό είναι το σημαντικότερο νομίζω. Θα κερδίσει και ο Ευρωπαίος και ο κάτοικος του πλανήτη καλύτερη υγεία. Αλήθεια υπάρχει κάτι πιο σπουδαιότερο από αυτό;».
Για τις μελλοντικές δράσεις ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ τόνισε ότι σε συνεργασία με τον Δήμαρχο της Κορώνης, σχεδιάζουν να καλέσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τους δήμαρχους από όλη την Ελλάδα και μετά να πάνε από πόλη σε πόλη, για να μάθουν τους Έλληνες να ξαναθυμηθούν τη Μεσογειακή Διατροφή.
Ημερίδα
Η μεσογειακή διατροφή ήταν και το θέμα της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (3/6/2011), στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων, στο κάστρο της Κορώνης, δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας της Ελεήστριας, παρουσία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μιλένας Αποστολάκη.
Η υφυπουργός κ. Αποστολάκη, στην εισήγησή της σημείωσε ότι «γιορτάζουμε μια επιτυχή διακρατική συνεργασία για μια γεωργία που δεν εξαντλείται στον ρόλο της ως παραγωγός τροφίμων, αλλά έχει άμεση σχέση με το περιβάλλον, την αειφορία και τη βιοποικιλότητα, με την κοινωνική συνοχή και τη συγκράτηση των πληθυσμών στην ύπαιθρο και τέλος με τη συμμετοχή των γυναικείων συνεταιρισμών στην παραγωγική ανάπτυξη του τόπου. Θυμάμαι πάντα αυτή τη μελέτη της δεκαετίας του 50, όπου ανάμεσα σε 7 χώρες, προέκυψε ότι η θνησιμότητα στην περιοχή της Κρήτης ήταν μειωμένη λόγω της διατροφής των κατοίκων της. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως θα στρώσουμε ξανά το τραπέζι μας, τι θα βάλουμε πάνω σε αυτό και πως θα κατευθύνουμε τα παιδιά μας για να έχουν μια ποιοτικότερη και υγιεινότερη ζωή, με ένα παραδοσιακό διατροφικό μοντέλο «σφραγίδα» για τις τέσσερις Μεσογειακές χώρες που οργάνωσαν αυτήν την πετυχημένη καμπάνια. Η πολιτεία σε αυτές τις προσπάθειες δίνει ενεργό και αντιγραφειοκρατικό παρών».
Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, αφού καλωσόρισε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών, τόνισε ότι η Κορώνη επιβεβαιώνει τη θέση της στην παγκόσμια ιστορία. Σημείωσε ότι αυτή «είναι η αρχή μιας μεγάλης πορείας, για να μάθουμε να τρώμε μεσογειακά» και ενημέρωσε πως σήμερα το βράδυ θα υπογραφεί το πρωτόκολλο συνεργασίας που δεσμεύει για μια σειρά από δράσεις.
Η Γ.Γρ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη στιγμή αυτή για την πόλη της Κορώνης και τη χώρα. Παρατήρησε πως η άυλη κληρονομιά είναι το ίδιο σημαντική με τα μνημεία και τον πολιτισμό και ευχήθηκε «η μεσογειακή διατροφή να καθιερωθεί ως ταμπέλα σε όλες μας τις δράσεις και να την υιοθετήσουν όσοι ασχολούνται με αυτά τα πράγματα».
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός της αναγνώρισης και να το μεταφέρουμε στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Η πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της UNESCO Κατερίνα Τζιτζικώστα σημείωσε ότι «πρέπει να παλέψουμε να κάνουμε πρόγραμμα και να εφαρμόσουμε στην παγκόσμια κοινότητα τη μεσογειακή δίαιτα».
Στην ομιλία της η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής, Αντωνία Τριχοπούλου, τόνισε ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής συμβάλλει στο ευ ζην, στην υγεία, στη μείωση των νοσημάτων. Παρατήρησε ότι είναι συνδεδεμένος με το ελαιόλαδο και επεσήμανε πως είναι τρόπος ζωής. Σημείωσε ότι πρέπει να μπουν όροι και κανόνες για να προστατευτούν τα παραδοσιακά προϊόντα, γιατί έχουν αρχίσει να κακοποιούνται. Κλείνοντας, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι το να μάθουμε στα παιδιά μας τη γεύση των παραδοσιακών προϊόντων.
Ακολούθησαν ομιλίες για τη μαστίχα της Χίου, το κρασί, τις γυναίκες της υπαίθρου και τα τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα και τους «Δρόμους της Ελιάς».
Σταύρος Παϊσιάδης