Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σπανάκι: Μέχρι 60 λεπτά το νωπό στα 17 λεπτά το βιομηχανικό, πρόβλημα στη ζιζανιοκτονία

15/01/2021 12:59 μμ
Η διάρκεια ανάπτυξης του σπανακιού από την σπορά έως την συγκομιδή είναι περίπου 60 ημέρες. Είναι μια καλλιέργεια απαιτητική σε λίπανση και νερό. Στην αγορά μπορούμε να το βρούμε σαν νωπό ή κατεψυγμένο (βιομηχανικό). 

Η διάρκεια ανάπτυξης του σπανακιού από την σπορά έως την συγκομιδή είναι περίπου 60 ημέρες. Είναι μια καλλιέργεια απαιτητική σε λίπανση και νερό. Στην αγορά μπορούμε να το βρούμε σαν νωπό ή κατεψυγμένο (βιομηχανικό). 

Η καλλιέργεια μπαίνει συνήθως ως επίσπορη, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο και συγκομίζεται από Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Μπορεί να γίνουν έως και 4 σπορές για το σπανάκι ετησίως.

Πρόβλημα για όσους εμπορεύονται νωπό το προϊόν είναι η ευπάθεια του προϊόντος. Επίσης πρόβλημα είναι η παρουσία ζιζανίων. 

Ο πρόεδρος της Ο.Π. Κηπευτικών Μεγάρων κ. Γιώργος Παπαβασίλης, αναφέρει ότι «αυτή την εποχή η τιμή για το νωπό σπανάκι είναι γύρω στα 45 - 60 λεπτά το κιλό. Πάντα όταν έχουμε κακοκαιρία παρουσιάζεται αύξηση της τιμής. Η καλλιέργεια του σπανακιού αποτελεί μια καλή συμπληρωματική καλλιέργεια για την ενίσχυση του εισοδήματος του παραγωγού.

Βασικό όμως πρόβλημα στην καλλιέργεια σπανακιού είναι το παραγόμενο προϊόν να μην έχει καθόλου ζιζάνια. Πριν από λίγους μήνες όμως αποσύρθηκε το μοναδικό ζιζανιοκτόνο για την καλλιέργεια που κυκλοφορούσε στην αγορά. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα στους παραγωγούς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι: «Το σπανάκι έχει δύο κατευθύνσεις στην καλλιέργειά του, αρχικά το φρέσκο, οπού καλλιεργείται κυρίως για την πώληση των φύλων για σαλάτες και το βιομηχανικό που καλλιεργείται για κατάψυξη και πωλείται σε βιομηχανικές επιχειρήσεις μεταποίησης. Ο συνεταιρισμός μας ασχολείται με το βιομηχανικό σπανάκι που αυτή την εποχή έχει τιμή παραγωγού στα 16 έως 17 λεπτά το κιλό. Μέχρι στιγμή οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην καλλιέργεια αλλά πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία των επόμενων ημερών».
 

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
04/03/2021 12:21 μμ

Θέμα της ερώτησης οι «Έλεγχοι στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων».

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θεσμικό πλαίσιο των ελέγχων στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τον εντοπισμό περιπτώσεων υπέρβασης των ορίων χρήσης σε φυτοφάρμακα.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος μελετά την παρούσα κατάσταση εισαγωγών – εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, με αφορμή δεκάδες καταγγελίες Ελλήνων παραγωγών, που κάνουν λόγο για εξαντλητικούς χημικούς ελέγχους και γραφειοκρατία στις εξαγωγές. Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι σαπίζουν τα Ελληνικά προϊόντα, ενώ παράλληλα την αγορά έχουν κατακλύσει αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες και κυρίως από την Τουρκία. Επίσης τα εισαγόμενα προϊόντα κατηγορούνται για υπερβάσεις των ορίων χρήσης σε παράνομα φυτοφάρμακα, καθότι στις τρίτες χώρες δεν ακολουθούνται οι αυστηρές διαδικασίες της Ένωσης.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης αναφέρει ότι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιούνται σήμερα από τρίτες χώρες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση διέπονται από τον ενοποιημένο κανονισμό ΕΕ 2019/1793, όσον αφορά στον έλεγχο υπολειμματικότητας σε φυτοφάρμακα.

Σημειωτέον ότι:

-Για κάθε χώρα εισαγωγής υφίσταται διαφορετική λίστα ελεγχόμενων αγροτικών προϊόντων.

-Κάθε λίστα περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό ειδών προς έλεγχο.

-Κάθε είδος ελέγχεται για συγκεκριμένο αίτιο και όχι καθολικά.

-Κάθε είδος που εμπεριέχεται στην λίστα, ελέγχεται δειγματοληπτικά σε πολύ μικρό ποσοστό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1) Διαθέτει αιτιολογική έκθεση αυτής της διαδικασίας;

2) Ποια είναι η διαδικασία τροποποίησης του εγκεκριμένου κανονισμού ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα είδη, αιτία προς έλεγχο και ποσοστό ελέγχου, κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

3) Παραδείγματος χάρη, με ποια διαδικασία θα πρέπει να συμπεριληφθούν ΟΛΑ τα κηπευτικά προϊόντα που εισάγονται από την Τουρκία και να εξετάζονται καθολικά για υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων.

Σημείωση: σήμερα η λίστα περιέχει μόνο την πιπεριά σε ποσοστό 10%.

Τελευταία νέα
03/03/2021 05:21 μμ

Πολλοί είναι οι παραγωγοί που εμπιστεύονται την καλλιέργεια του σπανακιού.

Το φυλλώδες λαχανικό καλλιεργείται κυρίως στην ύπαιθρο και ανάλογα με την ποικιλία και τα υβρίδια που υπάρχουν στην αγορά γίνονται σπορές όλο τον χρόνο. Θεωρείται μία εύκολη καλλιέργεια και παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη χώρα δεν εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Παρακάτω παρουσιάζονται οι απόψεις παραγωγών και γεωπόνων για τα προβλήματα από τα οποία πλήττεται. 

Η καλλιέργεια στα Μέγαρα

Ο κ. Μουρτζούκος Θωμάς, γεωπόνος στα Μέγαρα με κατάστημα γεωργικών εφοδίων Γεωπονική Μουρτζούκος Μ ΕΠΕ, μας εξηγεί ότι στην περιοχή καλλιεργούνται συνολικά σε όλες τις καλλιεργητικές σεζόν περίπου 3000 στρ. Το σπανάκι είναι από τη φύση του χειμερινό καλλιεργούμενο είδος και δεν επηρεάζεται από τον παγετό, εκτός εάν κατέβει η θερμοκρασία στους -5°C. Στα Μέγαρα δεν παρατηρούνται τέτοιες θερμοκρασίες εξαιτίας του μικροκλίματος. Από μυκητολογικές και εντομολογικές ασθένειες είναι από τις λιγότερο πληττόμενες καλλιέργειες στην περιοχή εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης υγρασίας που επικρατούν και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούμε ελάχιστα μυκητοκτόνα κυρίως βιολογικά με βάση τον χαλκό και από εντομοκτόνα κυρίως βιολογικά πύρεθρα. Η ζήτηση είναι σχεδόν αμετάβλητη εξαιτίας της διατροφικής τους αξίας, του χαμηλού κόστους και της καθαρότητας της τροφής χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Προίσκο, γεωπόνο με κατάστημα γεωργικών εφοδίων Φυτοπροστασία, Προίσκος Αναστάσιος, στην περιοχή των Μεγάρων, προβλήματα με τον παγετό δεν προέκυψαν παρά μόνο στις ορεινές περιοχές που δημιουργήθηκε πρόβλημα, εξαιτίας των δυνατών ανέμων. Παρ’ όλα αυτά έχουν μείνει τεράστιες ασυγκόμιστες ποσότητες στα χωράφια κάποια από τα οποία έχουν ήδη φρεζαριστεί. Ο λόγος είναι ότι ο κύριος όγκος του προϊόντος πηγαίνει στην λαχαναγορά, και στις λαϊκές αγορές και λιγότερο για βιομηχανική χρήση και εξαιτίας της κατάστασης δεν έχει πουληθεί το προϊόν.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα προβλήματα που εμφανίζονται στην καλλιέργεια. Συγκεκριμένα, προς το παρόν, υπάρχουν μόνο μυκητολογικές ασθένειες ενώ αργότερα εμφανίζονται και τα έντομα. Από τις μυκητολογικές ασθένειες τα τελευταία χρόνια η πιο σοβαρή που μπορεί να προκαλέσει και ολική καταστροφή στο σπανάκι είναι η λευκή σκωρίαση η οποία ευνοείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και αντιμετωπίζεται δύσκολα καθώς χρειάζονται επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί. Επίσης, ο περονόσπορος δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα εξαιτίας των υβριδίων που ευρέως χρησιμοποιούνται τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή, ενώ το ωίδιο δεν έχει εμφανιστεί στην περιοχή.

Από εντομολογικής φύσεως έντονο πρόβλημα δημιουργεί ο θρίπας ο οποίος εξαιτίας των πολλών γενεών που έχει χρειάζεται πολλούς ψεκασμούς και ο άλτης ή ψύλλος.

Τέλος, μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με τα ζιζάνια και την έλλειψη εκλεκτικών πλατύφυλλων ζιζανιοκτόνων. Συγκεκριμένα, το μόνο σκεύασμα που υπάρχει είναι το venzar, το οποίο όμως θα καταργηθεί, ενώ τα κυριότερα ζιζάνια που εμφανίζονται στο σπανάκι είναι το άγριο βλήτο, η καλεντούλα, η περικοκλάδα  κ.α.

Επιπλέον, ο κ. Βενιδιάτης Θωμάς, γεωπόνος στον συνεταιρισμό παραγωγών Μεγάρων μας εξηγεί ότι ανάλογα με τα υβρίδια που χρησιμοποιούνται η περίοδος από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή μπορεί να φτάσει τις 90 ημέρες. Σαν καλλιέργεια είναι εύκολη, πέραν των μυκητολογικών προβλημάτων, ωστόσο είναι απαιτητική σε λίπανση.

Πέρα από τη βασική λίπανση κατά την οποία η αζωτούχος λίπανση συνιστάται, είναι αναγκαία και ως επιφανειακή και πολλοί παραγωγοί χορηγούν άζωτο για να συγκομίσουν νωρίτερα καθώς αυξάνει τις αποδόσεις.

Η καλλιέργεια στη Θεσσαλονίκη

Τέλος, μιλήσαμε με παραγωγούς από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι προμηθεύουν σπανάκι στις λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Κιουτσούκη, δεν υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις από τον παγετό ενώ τα φύλλα του σπανακιού κιτρινίζουν μόνο στην περίπτωση που υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις και δημιουργήθηκε νεροκράτηση στο έδαφος. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο φαίνεται ότι τα υβρίδια είναι σκληραγωγημένα και παρουσιάζουν αντοχή στην σκωρίαση. Τέλος, ο κ. Κωστηκεχαγιάς Συμεών μας αναφέρει ότι το ωίδιο και ο περονόσπορος αντιμετωπίζονται με χαλκούς, ενώ ο κύριος εντομολογικός εχθρός είναι το πράσινο σκουλήκι.

02/03/2021 10:37 πμ

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των παραγωγών, οι καλλιεργητικές όμως ανάγκες τρέχουν και η νέα χρονιά είναι μπροστά.

Ένα μήνα σχεδόν παραμένει στο υπουργείο των Οικονομικών και συγκεκριμένα στον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη ο φάκελος για τις κοροενισχύσεις όψιμου καρπουζιού, ένα προϊόν το οποίο υπέστη διαταραχή λόγω του κορονοϊού.

Οι πληροφορίες από τα συναρμόδια υπουργεία είναι συγκεχυμένες και ανεπίσημες, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η αγωνία των παραγωγών που έχουν μεγάλες ανάγκες και κόστη να αντιμετωπίσουν ενόψει των νέων φυτεύσεων.

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα το γραφείο του Θεόδωρου Σκυλακάκη, από το οποίο μας απάντησαν πως τα αιτήματα είναι πολλά και σε περίπτωση έγκρισης, αυτό ανακοινώνεται από το αρμόδιο υπουργείο (στην προκειμένη περίπτωση το ΥπΑΑΤ).

Βέβαια στις 19 Φεβρουαρίου 2021 ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σε απάντηση της υπ΄αριθμ. πρωτ. 3828/3-2-2021 ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Χήτας, επισημαίνει ότι... αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με τον ΑγροΤύπο επικοινωνούν καθημερινά δεκάδες παραγωγοί, επισημαίνοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Χρήστος Παπανικολάου, γεωπόνος και παραγωγός όψιμου καρπουζιού στην περιοχή των Φαρσάλων, που είναι και επικεφαλής μιας υπό σύσταση ομάδας παραγωγών όψιμου καρπουζιού. Όπως αναφέρει ο ίδιος, σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν οι νέες φυτεύσεις και τα φυτώρια ζητάνε τα χρήματα για την προμήθεια των φυτών, όμως ο κόσμος δεν έχει ευχέρεια καθώς δεν πήρε ενίσχυση, ενώ τόσο καιρό ακούγεται ότι θ πάρουμε.

Οι αγρότες ζητούν ακόμα και από το ΥπΑΑΤ να ξεκαθαρίσει τα ζητήματα αυτά και να ανακοινώσει επιτέλους αν, πότε και πόση θα είναι η ενίσχυση για να μπορούν να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους.

26/02/2021 01:41 μμ

Η ψύλλα της αχλαδιάς (Cacopsylla pyri) είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός εχθρός από τον οποίο προσβάλλεται κυρίως η αχλαδιά.

Παρουσιάζει πολλές γενεές το έτος οι οποίες είναι αλληλοκαλυπτόμενες απο τον Απρίλιο και μετά γεγονός που καθιστά την αντιμετώπιση του εντόμου σχεδόν αδύνατη.

Τοπικά στις ημιορεινές περιοχές της Αχαΐας και στο οροπέδιο Κρουσώνας στην Κρήτη το έντομο έχει ήδη εμφανιστεί κάνοντας πτήσεις γεγονός που κάνει απαραίτητο τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Ο κ. Πέττας Νικόλαος γεωπόνος στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαϊας μας ενημερώνει ότι τοπικά σε ημιορεινές περιοχές της Αχαΐας το έντομο έχει ήδη διαχειμάσει και σε θερμοκρασίες άνω των 10°C για 2 ημέρες ξεκινάει η ωοτοκία των θηλυκών και είναι απαραίτητος ο πρώτος ψεκασμός. Στις πεδινές περιοχές είναι δύσκολο να εντοπιστεί ακόμα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου Αργύρη στα χωριά Όαση και Σινεβρό της Αχαΐας καλλιεργούνται περίπου 150-200 στρέμματα αχλαδιάς και το έντομο έχει ήδη εμφανιστεί όπως και στα γύρω χωριά. Ο κ. Παπαϊωάννου Αργύρης είναι γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων της περιοχής και μας αναφέρει ότι έχουν ξεκινήσει οι ψεκασμοί στις αχλαδιές οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της έκπτυξης οφθαλμού. Στο στάδιο αυτό οι νεαρές προνύμφες εισχωρούν και μυζούν τους οφθαλμούς. Το έντομο διαχειμάζει ως ακμαίο και με τις πρώτες υψηλές θερμοκρασίες πετάει και κάνει εναποθέσεις αυγών. Αυτή την περίοδο γίνεται ο πρώτος ψεκασμός με παραφινικά λάδια και πυρεθρίνες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο καολίνης ως ωοκτόνο σκεύασμα. Η απουσία κατάλληλων ωοκτόνων σκευασμάτων που να επιτρέπεται η χρήση τους κατά την περίοδο της καρπόδεσης, το γεγονός ότι παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε διάφορα εντομοκτόνα και σε συνδυασμό με το μελητώδες υγρό που εκκρίνει κατά το στάδιο της προνύμφης δυσχεραίνουν περισσότερο την καταπολέμησή του.

Τέλος, ο κ. Βαρδαλαχάκης Νικόλαος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο οροπέδιο Κρουσώνα μας ενημέρωσε ότι η καλλιέργεια των δένδρων αχλαδιάς φθίνει συνεχώς στην περιοχή καθώς πλέον το λιβάδι δεν ποτίζεται και έπειτα από μία προσβολή των δένδρων με την ασθένεια βακτηριακό κάψιμο, υπάρχει μείωση 80% στα δένδρα. Επιπλέον, η εμφάνιση της ψύλλας είναι ήδη αισθητή και πολύ επικίνδυνη. Έπειτα από παρακολούθηση του εχθρού στην περιοχή έχει ήδη εντοπιστεί τόσο στο στάδιο των αυγών όσο και στο στάδιο των ακμαίων. Όπως μας εξηγεί εξαιτίας της χιονόπτωσης που έγινε τις προηγούμενες μέρες οι πρώτες ωοτοκίες της ψύλλας δεν θα επιβιώσουν καθώς τα αυγά εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών δεν θα εκκολαφθούν γεγονός που αρχικά θα περιορίσει την προσβολή. Τα άτομα όμως που βρίσκονται ήδη στο στάδιο των ακμαίων σίγουρα έχουν επιβιώσει και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε τώρα αναμένεται να προκληθούν σημαντικές ζημιές.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η ψύλλα διακρίνονται ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του εντόμου. Οι προνύμφες εισχωρώντας απο τους οφθαλμούς τρέφονται με τους χυμούς των ανθέων και των φύλλων. Οι προνύμφες επίσης απεκκρίνουν μελιτώδη υγρά τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και προσελκύουν μυρμήγκια. Επίσης προνύμφες και ενήλικα τρέφονται με φύλλα, βλαστούς και καρπούς. Τέλος, τα ενήλικα μεταφέρουν πολλές φορές μυκόπλασμα που προκαλεί την ασθένεια φθορά της αχλαδιάς (pear decline).

26/02/2021 12:32 μμ

Ανακοίνωση της FMC Ελλάς σχετικά με την έγκριση του προϊόντος.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του μπρόκολου υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia radicum) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Πέλλας για την περίοδο 1/06/2021-28/09/2021.

Η Υλέμυια συνήθως προσβάλει τη βάση των φυτών όπου και αποθέτει τα αυγά της. Οι νεαρές προνύμφες μετά την εκκόλαψη τους εισέρχονται μέσα στο φυτό και ανοίγουν στοές. Ως αποτέλεσμα της προσβολής αυτής, το φυτό μπορεί να ξεραθεί εντελώς, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Το VERIMARK® 20 SC είναι ένα εντομοκτόνο επαφής και στομάχου που καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και παράλληλα επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την εξασθενημένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Το VERIMARK® 20 SC της FMC, αποτελεί ένα νέο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για τον έλεγχο της Υλέμυιας, τη στιγμή που οι διαθέσιμες λύσεις για τον έλεγχο του συγκεκριμένου εντόμου είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Η εφαρμογή του μπορεί να γίνει με διαβροχή των φυταρίων στο στάδιο των 2 έως 5 φύλλων, 3 μέρες πριν τη μεταφύτευση. Η συνιστώμενη δόση είναι 15 κ.εκ προϊόντος ανά 1000 φυτάρια, εξασφαλίζοντας ότι όλο το προϊόν θα απορροφηθεί από τα φυτάρια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις συστάσεις σχετικά με το pH του ψεκαστικού διαλύματος.

Το VERIMARK® 20 SC αποτελεί τη νέα λύση στην φυτοπροστασία του μπρόκολου και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία, βοηθώντας παράλληλα τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων, αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

23/02/2021 04:20 μμ

Την πρόσληψη 957 ατόμων για τη στήριξη του προγράμματος δακοκτονίας, εν όψει της νέα περιόδου, ζητεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Το αίτημα αφορά στην πρόσληψη:

1. για 6,5 μήνες 209 γεωπόνων, ή ελλείψει αυτών κατά σειρά, τεχνολόγων φυτικής παραγωγής, Θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ανθοκομίας και Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

2. για 34 ημερομίσθια ανά άτομο, για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών 334 εργατοτεχνητών

3. για 60 ημερομίσθια ανά άτομο, για διάστημα 6,5 μηνών, 414 εργατοτεχνητών.

Το ύψος της δαπάνης που θα προκύψει για την πρόσληψη του αιτουμένου προσωπικού, ανέρχεται περίπου στο ποσό των 3.181.144 ευρώ για το οικονομικό έτος 2021 σε βάρος των προϋπολογισμών των Περιφερειών, η οποία θα καλυφθεί από τους αποδιδόμενους σε αυτές Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος του ποσού που διαθέτει το Υπουργείου Εσωτερικών στις Περιφέρειες της χώρας, μέσω των ΚΑΠ, αποκλειστικά και μόνο για κάλυψη των δαπανών δακοκτονίας για το τρέχον έτος ανέρχεται στα 20.954.300 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, πέρσι το ΥπΑΑΤ είχε προσλάβει 192 γεωπόνους, 334 εργατοτεχνήτες για 34 ημερομίσθια ανά άτομο και 414 εργατοτεχνήτες για 60 ημερομίσθια ανά άτομο. Δηλαδή φέτος είχαμε μια αύξηση 19 γεωπόνων.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι των ΔΑΟΚ ελαιοπαραγωγικών περιοχών, οι τομεαρχες είναι πολλοί λίγοι για να φέρουν με αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα δακοκτονίας. Πριν λίγα χρόνια τα άτομα που εφάρμοζαν το πρόγραμμα δακοκτονίας ήταν διπλάσια.

Όμως και ο προϋπολογισμός δακοκτονίας, που για το τρέχον έτος ανέρχεται στα 20.954.300 ευρώ (ίδιος με πέρσι) δεν είναι αρκετός. Πολλές ΔΑΟΚ ανέφεραν πέρσι στο ΥπΑΑΤ ότι το ποσό αυτό δεν είναι επαρκές για να υπάρξει μια σωστή αφαρμογή της δακοκτονίας. Το ΥπΑΑΤ όμως δεν αποδέχτηκε αυτά τα αιτήματα και παρέμεινε ίδιος ο προϋπολογισμός. Με αυτά τα χρήματα, τονίζουν οι ΔΑΟΚ, δεν πρόκειται να υπάρξει σωστή εφαρμογή του προγράμματος και η ζημιά που θα υπαρξει θα είναι πολλαπλάσια. 

23/02/2021 01:09 μμ

Με αυξημένους ρυθμούς γίνεται η εξαγωγή φράουλας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ από 1/1/2021 έως 18/2/2021 ανέρχονται σε 6.242 τόνους, έναντι 4.744 τόνων που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όμως αυτή την εποχή και στην εγχώρια αγορά έχει αρχίσει να αυξάνει η ζήτηση.

Ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, παραγωγός και εξαγωγέας φράουλας στη Νέα Μανωλάδα, επισημαίνει ότι «η ελληνική αγορά μόλις το 4-5% της παραγωγής ενώ το υπόλοιπο πάει για εξαγωγή. Είναι ένα αποκλειστικά εξαγώγιμο προϊόν. Αυτή την εποχή η ροή των εξαγωγών γίνεται με καλούς ρυθμούς.

Από τις 15 Μαρτίου αρχίζουν να πέφτουν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες και όλες οι ποικιλίες. Στις 25 Μαρτίου έχουμε το τοπ της καθημερινής παραγωγής και τότε θα μπορούμε να δούμε την εικόνα των τιμών. Πάντως τα τελευταία χρόνια με τις νέες ποικιλίες και τις καλές εξαγωγές έχει κερδίσει νέα στρέμματα η καλλιέργεια.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι η φράουλα έχει ανάγκη σε εργατικά χέρια όλο το έτος. Θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να φροντίσει να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο για τους εργάτες γης σε όλες τις καλλιέργειες. Οι κύριοι ανταγωνιστές μας στην φράουλα είναι οι Ισπανοί, οι οποίοι από το 2000 έχουν λύσει αυτά τα προβλήματα. Όπως φαίνεται οι ελληνικές κυβενήσεις δεν θέλουν η χώρα μας να έχει αγροτική οικονομία».

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Καραχάλιος, Γραμματέας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ήλιδα», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει αυξημένη ζήτηση φράουλας για εξαγωγές. Όμως και στην εγχώρια αγορά οι καταναλωτές, στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές, έχουν αρχίσει να τις προτιμούν. Η απορρόφηση της παραγωγής γίνεται με καλούς ρυθμούς».

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος Incofruit Hellas, «η ποικιλία Victory εξάγεται κυρίως στις αγορές της δυτικής Ευρώπης. Οι ποικιλίες Camarosa και Fortuna πάνε προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Camarosa έχει μεγαλύτερη εκτίμηση στην εγχώρια αγορά. Η προβλεπόμενη φετινή παραγωγή στην Ελλάδα αναμένεται να είναι περίπου στους 75.000 τόνους». 
 

19/02/2021 03:56 μμ

Αν και ανθεκτικό στις παγωνιές το iceberg, εντούτοις δεν έμεινε ανεπηρέαστο.

Η καλλιέργεια του iceberg τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το προϊόν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε εταιρείες τροφίμων με έτοιμες κομμένες σαλάτες και σε μικρότερη κλίμακα στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές όπου και εκεί οι τιμές είναι καλές.

Η αυξημένη ζήτησή του δεν καλύπτεται από την εγχώρια αγορά με αποτέλεσμα να γίνονται εισαγωγές όλο το χρόνο. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την χώρα μας αυτό το διάστημα όμως δεν άφησαν ανεπηρέαστο το iceberg αν και ως καλλιέργεια είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Η χειμερινή παραγωγή του καλλιεργείται κατά κόρων στα Ίρια Αργολίδας καθώς το μικροκλίμα της περιοχής είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την παραγωγή του. Είναι μία απαιτητική καλλιέργεια και ο παραγωγός πρέπει να είναι γνώστης του αντικειμένου γιατί επηρεάζεται από παθολογικά και μη αίτια. Τα μη παθολογικά αίτια είναι το σκούρο περιφερειακό κάψιμο στα άκρα των φύλλων και το κάψιμο στην καρδιά του μαρουλιού, σύμφωνα με τον κ. Παντελή Καλιοντζή, γεωπόνο-σύμβουλο.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Τόγιας Χρήστος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων, στην περιοχή καλλιεργούνται πάνω από 500 στρέμματα υπαίθριας καλλιέργειας και γίνονται 2 φυτεύσεις. Η πρώτη γίνεται από τον Σεπτέμβριο και το προϊόν συγκομίζεται απο τον Δεκέμβριο και μετά, και η δεύτερη ακολουθεί από τις αρχές της άνοιξης, με ποικιλίες ανθεκτικές στη ζέστη, αφότου το έδαφος φρεζαριστεί. Πρίν φρεζαριστεί το έδαφος και ξεκινήσει η δεύτερη σεζόν φυτεύονται σπορόφυτα ώστε να υπάρχει συνεχής ροή στην αγορά.

Η συγκομιδή τους γίνεται σταδιακά ανά εβδομάδα ή ανά 15 ημέρες αφότου περάσουν τρεις μήνες από την φύτευση και εξαρτάται από τη ζήτηση που υπάρχει. Μέχρι στιγμής η χρονιά ήταν ελαφρώς ανοδική όσον αφορά την παραγωγή σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα. Παρ’όλα αυτά οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις μικρές σαλάτες οι οποίες έχουν καταστραφεί εντελώς, όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας. Στις μεγάλες σαλάτες το πρόβλημα είναι μικρότερο καθώς επηρεάστηκαν μόνο τα εξωτερικά φύλλα.

Ο κ. Δέδες Κωνσταντίνος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Σαλάτες Καλάμου στους Αγ. Αποστόλους Αττικής, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν και το iceberg είναι καλλιέργεια που ευδοκιμεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, παρ’όλα αυτά η χιονόστρωση που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες σίγουρα δεν ήταν ευνοϊκή. Το iceberg όπως και κάθε άλλο σπορόφυτο που εγκαθίσταται στο χωράφι, αρχικά πρέπει να ξεπεράσει το μεταφυτευτικό σοκ των πρώτων ημερών. Σαφώς και οι μικρές σαλάτες που δεν έχουν φτάσει σε ώριμο στάδιο είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε ακραίες θερμοκρασίες. Οι ορεινές περιοχές, όπως για παράδειγμα τα Καλάβρυτα όπου καλλιεργείται το iceberg σίγουρα έχουν απώλειες παραγωγής.

Επίσης, ο κ. Μπαζώτης Βαγγέλης, υπεύθυνος παραγωγής του φυτωρίου Green plants στα Ψαχνά Ευβοίας, μας εξηγεί ότι η φετινή παραγωγή ήταν ιδιαίτερη καθώς η παραγωγή είναι γενικότερα μειωμένη εξαιτίας της κατάστασης με τον κορονοϊό. Ακόμα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες γεγονός που επέφερε χαμηλής ποιότητας προϊόν το οποίο όμως πουλήθηκε. Η τωρινή κατάσταση θα εκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες ωστόσο όπως προβλέπεται η καλλιέργεια θα έχει ζημιωθεί.

Η καλλιέργεια της αγκινάρας έχει υποστεί τρομερές απώλειες σύμφωνα με γεωπόνους και παραγωγούς των περιοχών του Άργους και των Ιρίων. Ο κ. Γαμβρουλάς Γιώργος, γεωπόνος στην περιοχή του Νέου Ήραιου μας εξηγεί ότι η καλλιέργεια της αγκινάρας έχει περιοριστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια καθώς δεν προτιμάται από τους καταναλωτές ως νωπό προϊόν. Στην περιοχή του καλλιεργούνται συνολικά περίπου 60 στρέμματα και οι συγκομιδές ξεκινάνε τέλη Μαρτίου, δηλαδή έχουν καλλιεργηθεί όψιμα. Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, σε περιοχές που καλλιεργήθηκε πρώιμα, δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα με τις συγκομιδές καθώς τώρα οι αγκινάρες βρίσκονται στη διαμόρφωση του ανθικού στελέχους, το οποίο έχει καεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εμπορεύσιμο προϊόν.

Ο κ. Μπέκος Κώστας είναι παραγωγός αγκινάρας 40 χρόνια στο χωριό Δαλαμανάρα, στο Άργος. Φέτος καλλιέργησε μόνο 13 στρέμματα σε σύγκριση με άλλες χρονιές που καλλιεργούσε τα διπλάσια. Η καταστροφή που υπέστει προβλέπεται να είναι σημαντική καθώς οι πρώιμες ποικιλίες, όπως οι καλαματιανές και οι λευκαδίτικες, όπου ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή, κάηκαν, ενώ κανονικά θα γινόντουσαν άλλες 8 συγκομιδές. Περιορισμένα έχει βάλει και την ποικιλία της κόκκινης αγκινάρας, η οποία είναι όψιμη και δεν έχει επηρεαστεί.

19/02/2021 02:53 μμ

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή αγγουριού στην περιοχή της Τριφυλίας. Στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού για τα αγγούρια χειμερινής καλλιέργειας είχαν δύο πρόσωπα, πολύ χαμηλές μέχρι το τέλος του 2020 και στη συνέχεια από αρχές Ιανουαρίου είχαν μια απότομη αύξηση λόγω μεγάλης ζήτησης για εξαγωγές. Τον Φεβρουάριο όμως αν και είχαμε μείωση των ποσοτήτων οι τιμές κυμάνθηκαν κάτω από 1 ευρώ το κιλό.

Οι εξαγωγές αγγουριών από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου φαίνεται να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι (27.228 τόνοι μέχρι τώρα έναντι 23.900 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Το 60% των ποσοτήτων (κυρίως σε μικρές συσκευασίες) εξάγονται στις αγορές της δυτικής Ευρώπης, ενώ το υπόλοιπο 40% στις αγορές των Βαλκανίων. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, «παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή και οι πρώτες εξαγωγές του θερμοκηπιακού αγγουριού στην περιοχή. Η καλλιέργεια γίνεται σε 900 στρέμματα και η φετινή παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί σε περίπου 20.000 τόνους».

Για καλό ξεκίνημα κάνει λόγο ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός από τα Φιλιατρά της Τριφυλίας. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο, «οι τιμές παραγωγού για τα αγγούρια που πάνε για εξαγωγή προς Βουλγαρία είναι στα 50 λεπτά το ζευγάρι (1,10 ευρώ το κιλό), ενώ στην Λαχαναγορά κυμαίνονται στα 45-50 λεπτά. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη των τιμών όταν πέσουν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες».  

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Χειλάς, Αντιπρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας και μέλος της Ο.Π. Κρητικό Περβόλι, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «στο Λασίθι αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, το Δεκέμβριο, λόγω της τότε καλοκαιρίας είχαμε συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων, με μέση τιμή στα 20 - 30 λεπτά το κιλό. Τον Ιανουάριο είχαμε μυκητολογικά προβλήματα και οι ποσότητες που συγκομίστηκαν ήταν μειωμένες, με τη μέση τιμή παραγωγού να κυμαίνεται στα 60 - 70 λεπτά το κιλό. Τον Φεβρουάριο είχαμε εξαιρετικά μειωμένες ποσότητες αγγουριών. Παρόλα αυτά η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε σε όλη την Κρήτη κάτω από 1 ευρώ το κιλό, όταν οι ανταγωνιστές μας Ισπανοί για το ίδιο χρονικό διάστημα πουλούσαν στα 1,70 ευρώ το κιλό».     
 

15/02/2021 01:54 μμ

Ανακοίνωση της εταιρείας FMC Hellas για το εντομοκτόνο που πήρε άδεια για χρήση σε Αχαΐα και Ηλεία.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του καρπουζιού υπαίθρου εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας & Ηλείας για την περίοδο 1/03/2021-28/06/2021.

Το καταστροφικό δυναμικό της αφίδας είναι γνωστό. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και απομυζά τους χυμούς από όλα σχεδόν τα όργανα του φυτού. Κιτρινίσματα ή/και συστροφή φύλλων, πτώση ανθέων ή/και καρπών είναι τα συνήθη αποτελέσματα της προσβολής. Η αφίδα είναι επίσης και σοβαρός φορέας ιώσεων και η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια με επιτυχία.

Το VERIMARK® 20 SC είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου. Καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Η εφαρμογή του VERIMARK® 20 SC γίνεται με στάγδην άρδευση στα αρχικά στάδια προσβολής, κατά την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των προνυμφών. Οι εφαρμογές μπορούν να ξεκινήσουν από το στάδιο των 2 φύλλων με δόση 37,5 κ.εκ/στρ. Επανάληψη, αν χρειαστεί, μετά από τουλάχιστον 7 ημέρες.

Το VERIMARK® 20 SC προσθέτει μια νέα λύση στην φυτοπροστασία του καρπουζιού και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία βοηθώντας τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

12/02/2021 04:20 μμ

Η υπό κάλυψη παραγωγή πιπεριάς είναι ιδιαίτερα εδραιωμένη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών παραγωγών εξαιτίας της ζήτησης του προϊόντος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αν και η παραγόμενη ποσότητα τον χειμώνα δεν είναι μεγάλη εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων από τα οποία πλήττεται η πιπεριά, ωστόσο η ζήτηση της είναι αρκετά ικανοποιητική. Η πιπεριά έχει αυξημένες ανάγκες σε ηλιοφάνεια για να επιτευχθεί η καρπόδεσή της και εχθροί όπως οι θρίπες, οι αλευρώδεις, οι αφίδες και οι τετράνυχοι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Παρακάτω γίνεται λόγος για την αντιμετώπιση των εντομολογικών εχθρών που προσβάλλουν την καλλιέργεια με τη χρήση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Μελισσά Στέλιο ο οποίος είναι γεωπόνος στα Θερμοκήπια Δράμας όπου καλλιεργείται αποκλειστικά πιπεριά τύπου καλιφόρνια. Το θερμοκήπιο της εταιρείας είναι υαλόφρακτο και έχει έκταση 100 στρέμματα. Είναι το μεγαλύτερο θερμοκήπιο παραγωγής πιπεριάς στην Ελλάδα. Η φύτευση ξεκινάει απο τον Αύγουστο και εξαιτίας των ιδανικών συνθηκών που επιτυγχάνονται για την πιπεριά διαρκεί μέχρι τέλη Ιουλίου. Όπως μας αναφέρει ο κ. Μελισσάς η μέση ετήσια παραγωγή είναι 2000 τόνοι. Η καλλιέργεια της πιπεριάς είναι υδροπονική και ακολουθείται το σύστημα (IPM) ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων.

Κατά το σύστημα αυτό η αντιμετώπιση των εντομολογικών προσβολών γίνεται με τη χρήση ωφέλιμων αρπακτικών και λιγότερο με εντομοκτόνα σκευάσματα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται παράλληλα με την χρήση των ωφέλιμων, πρέπει να έχουν εκλεκτική δράση και μικρή υπολειμματικότητα για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο καταστρεπτικά για αυτά. Επίσης, αν γίνονται ψεκασμοί πρέπει να εφαρμόζονται προγραμματισμένα πριν από την εφαρμογή των ωφέλιμων. Η πληροφορία αυτή δίνεται από τις εταιρείες που προμηθεύουν τα έντομα.

Η διαδικασία για τον εντοπισμό των βλαβερών εντόμων είναι η ακόλουθη. Αρχικά, όπως μας εξηγεί ο κ. Μελισσάς, γίνεται παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων με τη χρήση κολλητικών παγίδων και με ελέγχους από τους αρμόδιους γεωπόνους της εταιρείας. Εφόσον εντοπιστούν τα έντομα και ανάλογα με την έκταση του προβλήματος χρησιμοποιούνται ωφέλιμοι οργανισμοί σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται από την εταιρεία που τα προμηθεύει. Η δοσολογία διαφέρει όταν πρόκειται για πρόληψη ή καταστολή. Τα ωφέλιμα αρπακτικά είναι χρήσιμα όλη την περίοδο της καλλιέργειας, εφαρμόζονται κυρίως προληπτικά και πρέπει να επιτευχθεί μία καλή ισορροπία ανάμεσα στα ωφέλιμα και τα βλαβερά έντομα σε ένα βαθμό που να μην υπάρχουν προβλήματα στη φυτεία από τους εχθρούς.

Πιο συγκεκριμένα παρακάτω είναι η λίστα με τα ωφέλιμα έντομα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια της πιπεριάς:

 • Amblyseius swirskii: για την καταπολέμηση του θρίπα και του αλευρώδη, προληπτικά και θεραπευτικά
 • Orius laevigadus: για την καταπολέμηση του θρίπα (όπως Frankliniella occidentalis), σημαντική η δράση του γιατί επιτίθεται στα ακμαία έντομα περιορίζοντας έτσι την εξάπλωση ιώσεων
 • Αphidius colemani: κατά των αφίδων Αphis gossipii και Μizus persicae, προληπτικά και λιγότερο θεραπευτικά
 • Phytoseiulus persimilis: μόνο για την καταπολέμηση του τετράνυχου, (κυρίως τα αυγά) θεραπευτικά
 • Amblyseius cucumeris: για την καταπολέμηση του θρίπα, προληπτικά και θεραπευτικά
 • Macrolophus pygmaeus: για την αντιμετώπιση των αλευρωδών, καλό είναι να υπάρχει στο θερμοκήπιο απο την αρχή της καλλιέργειας, προληπτικά και θεραπευτικά.

Επίσης, αναφέρονται οι συμβατές δραστικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τη χρήση των ωφέλιμων στην ολοκληρωμένη διαχείριση της πιπεριάς.

Συμβατές δραστικές ουσίες – Εντομοκτόνα: Cyantraniliprole, Cyantraniliprole+ acibenzolar-S-methyl, Beauveria bassiana, Metarhizium anisopliae, Άλατα λιπαρών οξέων (όχι όλα), cyromazine, Baciluus thurigiensis, Binenezate, Hexythiazox, metaflumizone

Συμβατές δραστικές ουσίες – Μυκητοκτόνα: Potassium hydrogen carbonate, Difenoconazole+Fluxapyroxad, Cyflufenamid, Azoxystrobin, Fenpyrazamine, Pyraclostrobin+Boscalid, Metrafenone, bacillus amyloliquefaciens, propamocarb.

Η μέθοδος καταπολέμησης με τη χρήση ωφέλιμων εντόμων έχει εφαρμοστεί με επιτυχία εδώ και 14 χρόνια. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται στο 90% των θερμοκηπίων στην Ιεράπετρα Κρήτης. Όπως έχει φανεί σε βάθος χρόνων, η χρήση των ωφέλιμων είναι 30%-50% φθηνότερη από τη χρήση φυτοπροστατευτικών. Από την τρίτη χρονιά εφαρμογής υπάρχει σημαντική μείωση του μολύσματος, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται και στα γειτονικά θερμοκήπια.  Στα θετικά επίσης συγκαταλέγεται ότι παράγεται προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, χωρίς υπολείμματα.

12/02/2021 11:11 πμ

Το ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και σε στενή συνεργασία με τον ΕΣΥΦ, ετοιμάζει σχετική ΚΥΑ, που θα αφορά το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης στις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων. 

Αυτό ανέφερε επιστολή του ο Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή.

Μετά την υπογραφή της ΚΥΑ το επιχειρησιακό πρόγραμμα θα κατατεθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Ωστόσο ο υπουργός τόνισε ότι για την επιτυχή έκβαση αυτής της προσπάθειας χρειάζεται η συμβολή όλων, τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και των ίδιων των αγροτών και των εμπόρων.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «πρότασή μου είναι να μην εμπλακεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο θέμα. Οι αγρότες να επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες στους εμπόρους και στη συνέχεια να πηγαίνουν στις εταιρείες που τα κατασκευάζουν οι οποίες να αναλάβουν το κόστος της συλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης των συσκευασιών». 

Διαβάστε την επιστολή του Υπουργού (πατήστε εδώ)

11/02/2021 03:43 μμ

Σε 20,95 εκατ. ευρώ ανέρχεται φέτος (στα ίδια επίπεδα με πέρσι) το ποσό που θα πάει για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας του έτους 2021, σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το κονδύλι αυτό, σύμφωνα με την απόφαση, θα πάει αποκλειστικά και μόνο προς κάλυψη δαπανών δακοκτονίας, σύμφωνα με την έκταση εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος και τη δυναμική των δακοπληθυσμών (δαπάνες προσωπικού, δαπάνες εργολάβων ψεκασμών και παγιοθεσίας, δαπάνες προμήθειας υλικών, λοιπές δαπάνες δακοκτονίας).

Oι πιστώσεις κατανέμονται ανά Περιφέρεια, χωρίς να υπάρχει εξειδίκευση ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Το ποσό θα αποδοθεί τμηματικά σε κάθε δικαιούχο Περιφέρεια. Τυχόν αδιάθετα ποσά προηγούμενων ετών δύναται να διατεθούν συμπληρωματικά του ανωτέρω ποσού για την κάλυψη προγράμματος δακοκτονίας 2021.

Διαβάστε την απόφαση

10/02/2021 11:29 πμ

Οι κυπριακές αρχές εμπόδισαν την αποστολή αμπελόφυλλων από την Τουρκία προς τις ευρωπαϊκές αγορές, που περιείχαν ένα εκρηκτικό και επικίνδυνο κοκτέιλ υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, σύμφωνα το σύστημα γρήγορης ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές της ΕΕ (RASFF).

Η συγκεκριμένη αποστολή, η οποία προοριζόταν για τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιείχε 18 υπολείμματα φυτοφαρμάκων που υπερέβαιναν τα προβλεπόμενα μέγιστα όρια υπολειμμάτων (MRL).

Τα φορτία είχαν τα ακόλουθα υπολείμματα:

 • pyrimethanil (1.3 mg/kg – ppm), 
 • metalaxyl (0.022 mg/kg – ppm), 
 • cyprodinil (0.057 mg/kg – ppm), 
 • penconazole (0.046 mg/kg – ppm), 
 • acetamiprid (0.054 mg/kg – ppm), 
 • tebuconazole (0.15 mg/kg – ppm), 
 • cymoxanil (0.073 mg/kg – ppm), 
 • famoxadone (0.074 mg/kg – ppm), 
 • dimethomorph (3.1 mg/kg – ppm), 
 • difenoconazole (0.27 mg/kg – ppm), 
 • azoxystrobin (0.6 mg/kg – ppm), 
 • metrafenone (2.0 mg/kg – ppm), 
 • cyflufenamid (0.023 mg/kg – ppm), 
 • fluxapyroxad (0.093 mg/kg – ppm) and 
 • ametoctradin (4.6 mg/kg – ppm) and 
 • unauthorised substances chlorpyrifos (0.13 mg/kg – ppm), 
 • dithiocarbamates (29.6 mg/kg – ppm) and 
 • chlorpyrifos-methyl (0.13 mg/kg – ppm) 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas, μερικά από τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία, ειδικά στις αναλογίες που βρέθηκαν.

09/02/2021 12:56 μμ

Δύσκολη έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο μαρούλι, λόγω του συνδυασμού μεγάλης προσφοράς - χαμηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με όσα μας είπαν παραγωγοί, οι τιμές δεν ξεπερνούν τώρα τα 10-15 λεπτά, με τις όποιες ελπίδες για άνοδο να μετατίθενται για την άνοιξη, αν και εφόσον αρθούν οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού και τρέξει και η εστίαση.

Ο κ. Χαράλαμπος Δασκαλόπουλος από τον Πύργο Ηλείας καλλιεργεί 1,5 εκατ. μαρούλια και μάλιστα όλο το χρόνο, σε μια έκταση 200 και πλέον στρεμμάτων. Υπό κανονικές συνθήκες, το καλοκαίρι διαθέτει το μαρούλι που παράγει σε νησιά, ενώ το υπόλοιπο διάστημα στην τοπική αγορά και με επιλεγμένες συμφωνίες με μαγαζιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον περασμένο Οκτώβρη που βγήκαν στην αγορά τα πρώτα μαρούλια, έπιασαν μια ικανοποιητική τιμή της τάξης των 20-25 λεπτών ανά τεμάχιο, όμως μετέπειτα που μπήκαν σε παραγωγική φάση τα θερμοκήπια από Βάρδα και άλλες περιοχές, η τιμή κατρακύλησε λόγω φυσικά της υπερ-προσφοράς προϊόντος και της μειωμένης ζήτησης λόγω κλειστής εστίασης. Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, η ζήτηση από τα νοικοκυριά δεν έχει μεταβληθεί, όμως η εστίαση απορροφά τη μερίδα του λέοντος, όσον αφορά στο μαρούλι, οπότε υπάρχει πρόβλημα και οι τιμές δεν περνούν σήμερα τα 10 λεπτά το τεμάχιο, με αποτέλεσμα να μην βγαίνει ούτε το κόστος. Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτιμά ότι μέσα στην άνοιξη, αν και εφόσον αρθούν οι περιορισμοί και ανοίξει η εστίαση, τότε θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανόδου των τιμών παραγωγού. Σε αυτό, εκτιμά ο ίδιος αναμένεται να βοηθήσει το γεγονός ότι κάποιες παραγωγικές ζώνες (π.χ. Αργολίδα) αναμένεται να έχουν μειωμένες φυτεύσεις λόγω και των πολλών βροχοπτώσεων που έχουν δεχτεί, αλλά και το γεγονός ότι στην Ηλεία πολλοί μαρουλοπαραγωγοί έχουν μπει πλέον στο καρπούζι, οπότε την άνοιξη ίσως δημιουργηθεί κενό αγοράς στο μαρούλι...

Ο κ. Αντώνης Πετρόπουλος, παραγωγός μαρουλιών από τη Βάρδα Ηλείας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, με κλειστή την εστίαση, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Όπως μας εξήγησε τα πράσινα σαλατικά, που άρχισαν να βγαίνουν από τις 18 Νοεμβρίου, αλλά και τα υπόλοιπα που βγαίνουν έως το Μάρτιο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές αλλά και τη διάθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή πλέον ανά κεφάλι δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά, όταν χρονιές με κανονικότητα, έπιαναν τα 20-25 λεπτά.

Ο κ. Γιώργος Παπαβασίλης, τέλος, από τα Μέγαρα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές δέχονται πιέσεις και δεν ξεπερνούν τα 15 λεπτά ανά τεμάχιο, ως αποτέλεσμα της κλειστής εστίασης και φυσικά της μείωσης της αγοραστικής δύναμης εκ μέρους των καταναλωτών.

08/02/2021 05:19 μμ

Η καλλιέργεια θερμοκηπιακής μελιτζάνας έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και όπως μας λένε παραγωγοί και μέλη συνεταιρισμών στην Ιεράπετρα και στο Ηράκλειο η απόδοση της καλλιέργειας είναι ομαλή καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές.

Δεν προέκυψαν σημαντικά εντομολογικά και μυκητολογικά προβλήματα και απο τον Δεκέμβριο οι παραγωγοί βρίσκονται στη φάση της συλλογής του προϊόντος η οποία ολοκληρώνεται τον Ιούνιο.

Μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγές δημιουργήθηκε κατα τη διάρκεια Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου έπειτα από σφοδρή κακοκαιρία στην Ισπανία. Η Ισπανία θεωρείται η κύρια παραγωγική χώρα μελιτζάνας και οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα γεγονός που επωφελήθηκαν Έλληνες παραγωγοί το διάστημα που μας πέρασε. Σε συνδυασμό μάλιστα με την μειωμένη παραγωγή εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα που επηρεάζουν την παραγόμενη ποσότητα της μελιτζάνας, η ζήτηση του προϊόντος ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων - Λαχανικών - Χυμών και τον υπεύθυνο σύμβουλο κ. Γιώργο Πολυχρονάκη τον Δεκέμβριο εξήχθησαν 318 τόνοι μελιτζάνας και τον Ιανουάριο 423 τόνοι.

Οι τιμές έχουν σκαμπανεβάσματα όπως μας είπαν καθώς μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου ήταν μειωμένες στα 25- 40 λεπτά και μέχρι και πριν 10 μέρες υπήρχε μια θεαματική άνοδος στα 2 ευρώ εξαιτίας της ζήτησης για εξαγωγές. Τώρα κυμαίνονται στα 1,5 - 2 ευρώ και υπάρχει ομαλή ζήτηση μέχρι στιγμής. Απο δω και έπειτα αναμένεται κάποια μείωση στη ζήτηση της μελιτζάνας καθώς γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες όπως την Τουρκία και τη Βουλγαρία με πολύ χαμηλότερες τιμές.

Ο κ. Γιώργος Λυρατζάκης γεωπόνος του συνεταιρισμού κηπευτικών ΑΝΑΤΟΛΗ στον δήμο Ιεράπετρας επιβεβαιώνει την αυξητική τάση της μελιτζάνας. Ιδια άποψη έχει και ο κ. Σταράκης Αλέξανδρος γεωπόνος - σύμβουλος στην εταιρεία Rijk Zwaan ο οποίος κάνει λόγο για πολύ ικανοποιητικές τιμές και πολύ καλή απόδοση ιδιαίτερα στην ποικιλία leticia η οποία παρουσιάζει αυξημένη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Στην περιοχή της Ιεράπετρας καλλιεργούνται 700-800 στρέμματα θερμοκηπιακής μελιτζάνας και η μέση παραγωγή είναι 18-20 τόνους ανα στρεμμα. Το γεγονός αυτό όπως μας λέει δίνει πλεονέκτημα στην καλλιέργεια της μελιτζάνας η οποία προτιμάται από τους παραγωγούς καθώς εξασφαλίζει σταθερό εισόδημα.

Επιπλέον ο κ. Νίκος Δελιμπαλταδάκης γεωπόνος σύμβουλος στην εταιρεία Σπύρου μας μίλησε εκτενώς για την θερμοκηπιακή καλλιέργεια της μελιτζάνας. Έπειτα από προσωπική εμπειρία δηλώνει ότι μεσοσταθμικά η θερμοκηπιακή μελιτζάνα θεωρείται από τις πιο σταθερές καλλιέργειες όσον αφορά το εισόδημα του παραγωγού και η εξέλιξη των υβριδίων έχει συνεισφέρει στην διευκόλυνση των καλλιεργητικών πρακτικών. Tο υβρίδιο μελιτζάνας Bartok δεν έχει αγκάθια και διατηρεί το σκούρο χρώμα καθ΄όλη τη διάρκεια της καλλιέργειάς του.

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις ακούσαμε από παραγωγούς της περιοχής του Λεωνιδίου για την τιμή του προϊόντος όπως διαμορφώθηκε την καλοκαιρινή περίοδο που μας πέρασε με αποτέλεσμα να προγραμματίζουν μείωση των στρεμμάτων φέτος. Η περιζήτητη Τσακώνικη μελιτζάνα του Λεωνιδίου είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και είναι παραδοσιακή ποικιλία της περιοχής η οποία καλλιεργείται υπαίθρια. Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Άγιος Λεωνίδας, κ. Ηλίας Πουτσελάς.

Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, δουλεύουμε για να πετάμε τα προϊόντα μας, μας είπε αναφερόμενος στην κατάσταση που επικράτησε το καλοκαίρι. Ο προγραμματισμός της καλλιέργειας ξεκινάει 6 μήνες πριν τη φύτευση και η κρίση που υπάρχει στην αγορά έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς. Υπάρχει μεγάλη μείωση τιμών και υπερπροσφορά του προϊόντος το οποίο μένει αδιάθετο με αποτέλεσμα να καταρρέει η τοπική αγροτική οικονομία και να μας δένει τα χέρια. Ο ίδιος είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της περιοχής και στην ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο που ξεκιναει τον Απρίλιο για την τσακώνικη μελιτζάνα θα μειωσει τις παραγώμενες εκτάσεις του στις μισές.

Την ίδια απογοήτευση νιώθει και ο κ. Κοντολέων Μιχάλης όπου αναφέρει ότι η εμπορία έχει χαθεί εντελώς εξαιτίας των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Ο ίδιος ενώ παλιότερα καλλιεργούσε μέχρι και 8 στρέμματα τώρα θα καλλιεργήσει μόλις 2.

05/02/2021 12:05 μμ

Προχωρούν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών (και της Ηλείας), υποστήριξε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Απαντώντας στη βουλή την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, σε ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη, βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής (στο νομό Ηλείας) για τις απώλειες εισοδήματος από τον κορονοϊό των παραγωγών, η Φωτεινή Αραμπατζή σημείωσε ότι έχει υποβληθεί φάκελος τεκμηρίωσης και έχει ζητηθεί το ποσό από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποζημιωθούν τα όψιμα καρπούζια, οι φθινοπωρινές πατάτες και τα θερμοκήπια.

Υπάρχει αίτημα δέσμευσης, μόλις δώσει το Οικονομικων έγκριση θα ανακοινωθεί το ποσό ακριβώς, πρόσθεσε η υφυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει όσους παραγωγούς πλήττονται.

Ήδη έχουν πληρωθεί για τις απώλειες από τον κορονοϊό, θυμίζουμε, τα πρώιμα καρπούζια και οι ανοιξιάτικες πατάτες.

Ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι οι εν λόγω παραγωγοί έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς επωμίστηκαν το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά είχαν πρόβλημα διάθεσης. Ειδικά στα καρπούζια το κόστος έφθασε τα 800 ευρώ ανά στρέμμα και για τις πατάτες στα 700, ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Ο βουλευτής Ηλείας ζήτησε και αποζημιώσεις για κηπευτικά, πορτοκάλια, μανταρίνια και σαλατικά, όμως δεν υπήρξε απάντηση από το ΥπΑΑΤ συγκεκριμένη.

Τα ποσά που έλαβε η Ηλεία

Σε σχέση με τις κορονοενισχύσεις η κα Αραμπατζή σημείωσε ότι στο νομό Ηλείας καταβλήθηκε 1 εκατ. ευρώ σε αιγοπροβατοτρόφους (4ευρο), 196 παραγωγοί επίσης λαϊκών αγορών, ενώ 7 εκατ. ευρώ έλαβαν από το μέτρο 21 και οι παραγωγοί λαδολιάς της Ηλείας.

04/02/2021 03:03 μμ

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού στις ντομάτες θερμοκηπίου. Όπως φαίνεται λόγω του κλεισίματος της εστίασης υπάρχει μειωμένη ζήτηση σε εγχώρια αγορά και εξαγωγές. 

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Λουίζος Κόλλιας, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Το Νησί», είναι ανησυχητικό ότι οι τιμές ντομάτας θερμοκηπίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα αυτή την εποχή. Σε μια περίοδο που λόγω καιρικών συνθηκών είναι μειωμένες οι ποσότητες. Σήμερα οι τιμές στα δημοπρατήρια κυμαίνονται από 40 έως 54 λεπτά το κιλό. Υπάρχει μειωμένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές. Ακόμη και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπως της Γερμανίας, που κάνουμε εξαγωγές, βλέπουμε το κλείσιμο της εστίασης λόγω πανδημίας να έχει μειώσει την κατανάλωση. Και βέβαια την ίδια στιγμή γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες που έχουν χαμηλό κόστος. Με αυτή την εικόνα της αγοράς δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος.

Από την πλευρά του ο κ. Μανώλης Φραγκιαδάκης, παραγωγός και πρόεδρος στην ΟΠ Κάμιρος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «πήγε να ανέβει η τιμή αλλά έπεσε ξανά σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την εποχή κυμαίνεται στα 40 έως 50 λεπτά, που είναι πολύ χαμηλά επίπεδα. Εμείς που πολάμε με συμβόλαια με σούπερ μάρκετ έχουμε μια καλύτερη εικόνα στις τιμές. Επίσης οι απότομες χαμηλές θερμοκρασίες έχουν στρεσάρει τα φυτά και έχουμε μειωμένη παραγωγή. Αυτό που βλέπω είναι ότι όσο είναι κλειστή η εστίαση θα υπάρχει μειωμένη ζήτηση για ντομάτες».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «τους τελευταίους μήνες η τιμή στη ντομάτα ξεκίνησε από πολύ χαμηλά επίπεδα, στη συνέχεια έκανε ένα άλμα στα 75 λεπτά για λίγες ημέρες και μετά έπεσε ξανά στα 50 λεπτά. Εκτιμώ ότιόσο η εστίαση είναι κλειστή θα έχουμε πρόβλημα με τη μειωμένη ζήτηση. Και την ίδια στιγμή εισάγονται ντομάτες αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες. Εμείς ζητάμε να γίνονται έλεγχοι στις ντομάτες που εισάγονται από Τουρκία, όπως κάνουν ελέγχους στις ελληνικές γιατί είναι θέμα υγείας των καταναλωτών». 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Η Τριφυλία», κ. Αλεξανδρόπουλο, «στην περιοχή έχουν ολοκληρωθεί οι φυτεύσεις ντομάτας. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο καλές. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου». 

03/02/2021 01:48 μμ

Ο κ. Πρεκατσάκης Γιώργος είναι ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού Γραμβούσας. Όπως μας είπε, η παραγωγή ξερού, καλοκαιρινού κρεμμυδιού φέτος θα ξεκινήσει σε 10 ημέρες και όπως φαίνεται θα υπάρχει στρεμματική αύξηση. Τόσο η τιμή όσο και η ποιότητα ήταν πολύ ικανοποιητικές τη σεζόν που μας πέρασε. Συγκεκριμένα η τιμή είναι πάνω από 70 λεπτά το κιλό στην πρώιμη σπορά. Καλλιεργούνται περίπου 400 στρέμματα κρεμμυδιού και η απόδοση είναι 4-7 τόνους/ στρέμμα. Χρησιμοποιείται η ντόπια, παραδοσιακή ποικιλία με το όνομα Μεσογειανή και σε μικρότερο βαθμό ή Βατικιώτικη. Ο μόνος λόγος ανησυχίας είναι αν έχουν κρατήσει οι παραγωγοί κοκκάρι και αν θα φτάσει.

Ο κ. Γιάννης Μάντζαρης παραγωγός στην Θήβα και συνιδιοκτήτης της εταιρείας Αγροδίκτυο Μάντζαρης-Παραπούλης, μίλησε στον ΑγροΤύπο για την ανοδική πορεία που έχει το κρεμμύδι στην περιοχή της Θήβας. Συγκεκριμένα είπε, “η περίοδος της πρώιμης σποράς ήταν ικανοποιητική αν και ήμασταν αισιόδοξοι. Παρά την κατάσταση με τον covid η ζήτηση του προϊόντος ισοσκελίστηκε με την εγχώρια ζήτηση από τα σούπερ μάρκετ και τις λαχαναγορές. Κατά το τρίμηνο Μαϊου - Ιουλίου οι τιμές ήταν 20 λεπτά δηλαδή τιμές κόστους. Ωστόσο έπειτα παρατηρήθηκε άνοδος τιμών εξαιτίας των εξαγωγών για κόκκινο κρεμμύδι. Πλέον υπάρχει προϊόν στα ψυγεία για διάθεση στην αγορά και οι παραγωγοί μας στη Θήβα κρατάνε αμυντική στάση ως προς την πώληση. Οι τιμές έχουν φτάσει στα 40 λεπτά για τα κόκκινα και στα 35 λεπτά για τα ξανθά. Όσον αφορά τη δεύτερη σεζόν έχουν ξεκινήσει ήδη οι σπορές. Γενικότερα υπάρχει 10-15% στρεμματική αύξηση. Ευελπιστούμε ότι το ξανθό θα έχει συγκομιστεί στα μέσα Απριλίου και το κόκκινο μετά τις 20 Μαΐου.”

Στο ξινό νερό Φλώρινας ο κ. Κράινος Παναγιώτης παραγωγός 25 στρεμμάτων κρεμμυδιού αναφέρει μειωμένες τιμές στα 25 - 45 λεπτά το κιλό και πρόβλημα στη ζιζανιοκτονία καθώς δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα. “Αποσύρουν συνεχώς δραστικές που είναι χρήσιμες στη ζιζανιοκτονία του κρεμμυδιού, τα σκευάσματα που υπάρχουν δεν είναι αποτελεσματικά για όλα τα ζιζάνια με αποτέλεσμα να ξεριζώνουμε με τα χέρια και να ανεβαίνει το κοστολόγιο”.

Ο κ. Σπανίδης Νίκος είναι γεωπόνος και καλλιεργεί συνολικά 190 στρέμματα κρεμμυδιού, 60 χειμερινά και 130 καλοκαιρινά στη Ξάνθη. ‘Οπως μας εξηγεί η διάθεση στα χειμερινά κρεμμύδια ήταν πολύ μειωμένη λόγω covid. Δεν υπήρχε καθόλου κατανάλωση εφόσον και τα εστιατόρια είναι κλειστά και η τιμή αρχικά ήταν στα 15 - 22 λεπτά το κιλό. Τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα αναφορικά με τις τιμές όμως και πάλι δημιουργείται θέμα καθώς γίνονται πολύ φθηνές εισαγωγές κίτρινου κρεμμυδιού από Αυστρία και Ολλανδία. Στο κόκκινο κρεμμύδι αν και η απόδοση ήταν λίγο χαμηλότερη, οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες που χρησιμοποιούνται, όπως μας λέει, είναι δύο, η Moranda και η Rosita. Αναμένεται να ξεκινήσει η σπορά τον Μάρτιο.

03/02/2021 12:59 μμ

Επίσημο αίτημα κατέθεσαν οι Ισπανοί με το οποίο ζητούν από την Κομισιόν να αυξηθούν οι έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα εσπεριδοειδή που εισάγονται στην ΕΕ από την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι ισπανικές αρχές έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα οι δεσμεύσεις φορτίων, που εισάγονται από την Τουρκία, κυρίως μανταρινιών, καθώς και πορτοκαλιών και λεμονιών.

Η ισπανική κυβέρνηση ζητά από την Κομισιόν να αυξηθούν οι έλεγχοι από το 20% που είναι σήμερα στο 40%. 

Όπως αναφέρουν στο σχετικό τους αίτημα, ενώ οι δεσμεύσεις για όλο το 2020 φορτίων από την Τουρκία, λόγω υπερβολικών υπολειμμάτων, ανήλθαν στα 26 φορτία, μόνο το μήνα Ιανουάριο του 2021 έφτασαν στα 54 φορτία.

Οι Ισπανοί ζητούν την αύξηση των ελέγχων ή ακόμη και το μπλόκο στις τουρκικές εξαγωγές προς την ΕΕ, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με τη Νότια Αφρική για τα πορτοκάλια.

Η Τουρκία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής εσπεριδοειδών της ΕΕ (από τις τρίτες χώρες). Το 2019 έκανε εξαγωγές 593.000 τόνων εσπεριδοειδών, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας, οι εξαγωγές της αυξήθηκαν στους 645.000 τόνους.

Αναμένουμε την θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Διαβάστε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου για το θέμα (πατήστε εδώ)   
 

03/02/2021 11:36 πμ

Πέρσι το προϊόν είχε ενισχυθεί για τις απώλειες λόγω κορονοϊού με 270 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι παραγωγοί ζητούν και φέτος βοήθημα.

Δυσοίωνη φαίνεται η κατάσταση με το σπαράγγι λίγο πριν τη συγκομιδή, καθώς υπάρχουν προβλήματα λόγω του καιρού, λείπει εργατικό δυναμικό για τη συγκομιδή και ο κορονοϊός απειλεί την αγορά της Γερμανίας.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης και παραγωγός σπαραγγιού ο ίδιος, κ. Ανδρέας Καμαριανάκης, οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες, κανείς παραγωγός δεν έχει σκεπάσει και όπως φαίνεται υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οψιμίσει η καλλιέργεια και να πέσουν οι τιμές παραγωγού.

Επίσης, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Θανάσης Μαλτεπιώτης από τον νεοσύστατο Συνεταιρισμό ΑΕΣ Θράκης στον Έβρο που έχει 800 στρέμματα με σπαράγγια υπάρχει πρόβλημα στις καλλιέργειες από τις πλημμύρες και τα λιμνάζοντα νερά των βροχοπτώσεων.

Σημειωτέον ότι η συγκομιδή στο σπαράγγι ξεκινά τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και τα προβλήματα που προαναφέραμε αφορούν σε όλη τη χώρα (Αγρίνιο, Ανατολική Μακεδονία, Έβρος κ.λπ.).

Ανησυχία και για τους εργάτες γης

Ο κ. Καμαριανάκης από την Ξάνθη δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει πρόβλημα και με τους εργάτες γης από τρίτες χώρες που συμμετέχουν κάθε χρόνο στην συγκομιδή, λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό. Για παράδειγμα, ακόμα και η απαγόρευση να μπαίνουν στο αμάξι πάνω από 2 άτομα, δημιουργεί μεγάλες δυσχέρειες.

Στα προβλήματα σε σχέση με τους εργάτες αναφέρεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο Θανάσης Μαλτεπιώτης από τον νεοσύστατο Συνεταιρισμό ΑΕΣ Θράκης, ο οποίος είναι και ίδιος παραγωγός εδώ και χρόνια. Όπως μας εξηγεί ο κ. Μαλτεπιώτης θα γίνει αίτημα προς το ΥπΑΑΤ να δοθεί παράταση στο καθεστώς που επιβάλλει η ρύθμιση Βορίδη για τις μετακλήσεις εργατών γης από τρίτες χώρες, χωρίς να απαιτείται βίζα, παρά μόνον με ένα παράβολο (ΦΕΚ, 1 Μαΐου 2020 αριθμός Α90/01.052020). Ακόμα, ζητά να ανοίξουν τα τελωνεία Ορμενίου Έβρου και Νυμφαίας Κομοτηνής για εργάτες γης με πρόσκληση, ώστε να μην αναγκάζονται να μπαίνουν στην Ελλάδα μέσω Προμαχώνα, κάτι που πολλές φορές δρα και αποτρεπτικά για την είσοδό τους στην χώρα μας λόγω... κόστους. Τέλος, σημειώνει ότι οι Συνεταιρισμοί έχουν κάνει ήδη επαφές για ανεύρεση εργατών σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία και άλλες.

Η Γερμανία έχει θέμα λόγω κορονοϊού και δεν αποκλείεται ολικό κλείσιμο, ανησυχία από Ελλάδα

Ο κ. Καμαριανάκης μιλώντας στον ΑγροΤύπο εκφράζει την ανησυχία του και για τις εξελίξεις στη Γερμανία και τα προβλήματα που δημιουργεί εκεί η έξαρση του κορονοϊού, γεγονός που ίσως σημάνει μεγάλες απώλειες για το ελληνικό προϊόν που εξάγεται σε μεγάλο βαθμό στη Γερμανία.

Σημειωτέον ότι το σπαράγγι ως προϊόν δεν έχει μεγάλη μετασυλλεκτική διάρκεια και πρέπει να καταναλωθεί εντός 10 το πολύ ημερών από το μάζεμά του, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή.

29/01/2021 05:14 μμ

Μεγάλο πλήγμα για την κατανάλωση των θερμοκηπιακών προϊόντων, είναι το κλείσιμο της εστίασης λόγω πανδημίας covid-19.

Ο Γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε ερώτηση μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, αναφορικά με τις εισαγωγές κηπευτικών από τρίτες χώρες, εν μέσω πανδημίας covid-19.

Αναλυτικά το κείμενο της κοινής ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγρότες των περιοχών της χώρας που διαθέτουν θερμοκήπια, όπως η Κρήτη και η Χαλκιδική βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Η παραγωγική διαδικασία στα κηπευτικά θερμοκηπίου, διεξάγεται κανονικά με τα έξοδα καλλιέργειας συνεχώς να αυξάνονται, ενώ η τελική διάθεση των προϊόντων συνεχώς μειώνεται. Μεγάλο πλήγμα για την κατανάλωση των θερμοκηπιακών προϊόντων, είναι το κλείσιμο της εστίασης λόγω πανδημίας covid-19.

Παρόλα αυτά, η περιορισμένη ζήτηση που καταγράφεται, εξακολουθεί να καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα, προερχόμενα από αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας προορισμούς όπως αυτή της Τουρκίας.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι η Ελληνική (και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή) αγορά να κατακλύζεται από τούρκικα κηπευτικά, λόγω και της μεγάλης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας. Τα ελληνικά – ευρωπαϊκά προϊόντα θερμοκηπίου καταλήγουν στα αζήτητα και οι οικονομικές συνέπειες για τους Έλληνες – Ευρωπαίους παραγωγούς είναι τεράστιες.

Μάλιστα στα τουρκικά προϊόντα σύμφωνα με το RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) της ΕΕ, υπάρχουν περιπτώσεις με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπου δεσμεύονται και κατάσχονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ελλάδας και Ε.Ε.

Δυστυχώς όμως ο βαθμός ελέγχου από τις Ελληνικές – Ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές, είναι εξαιρετικά περιορισμένος, γιατί το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου της Ε.Ε. προς εισαγωγές σε Κράτη Μέλη Ε.Ε. , περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες αυτές.

Δεδομένου, ότι το θέμα των εισαγωγών κηπευτικών από τρίτες χώρες πλήττουν την εγχώρια παραγωγή.

Δεδομένου, ότι πρέπει να προστατευτεί το εισόδημα του Έλληνα – Ευρωπαίου παραγωγού και να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία της υπαίθρου.

Δεδομένου, ότι πρέπει να προστατευθεί η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια των προϊόντων που καταλήγουν στο τραπέζι του Έλληνα – Ευρωπαίου καταναλωτή, με προϊόντα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα.

Δεδομένου, ότι είναι αδιαπραγμάτευτο πως πρέπει να προστατευτεί η υγεία του Ευρωπαίου καταναλωτή

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1) Τι προτίθεσθε να πράξετε, προκειμένου να αναθεωρηθεί το Θεσμικό Πλαίσιο Ελέγχου προς τα φρούτα και τα κηπευτικά, εισαγόμενων από τρίτες χώρες προς στην Ε.Ε. και κυρίως από την Τουρκία για να αυξηθεί στο μέγιστο το ποσοστό ελέγχου;

2) Πώς σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την οικονομική βιωσιμότητα και να προστατέψετε το εισόδημα του Έλληνα- Ευρωπαίου παραγωγού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Κεγκέρογλου Βασίλης, Πάνας Απόστολος, Γιώργος Αρβανιτίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Χρήστος Γκόκας.

28/01/2021 02:22 μμ

Σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της ανθοκομίας και κηπευτικών, τονίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Γραμματέας του Συλλόγου, Μιχάλης Βιαννιτάκης, «θα πρέπει να μειωθούν οι αποστάσεις μεταξύ των πάγκων στις λαϊκές αγορές, από 5 μέτρα που είναι σήμερα στα 3, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις πώλησης. Έτσι θα γίνει με μεγαλύτερους ρυθμούς η απορρόφηση των προϊόντων και θα σταματήσει η πίεση των τιμών παραγωγού».

Η επιστολή προς τον υπουργό αναφέρει τα εξής:  

«Καθώς η ελληνική κοινωνία ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω πανδημίας covid-19, η αγροτική οικονομία δεν διαδραματίζει το ρόλο που θα έπρεπε να έχει, δηλαδή τον κινητήριο μοχλό για να βγούμε από το αδιέξοδο αυτής της οικονομικής συγκυρίας.

Σε αυτό συνέβαλαν μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις που δεν έγιναν έγκαιρα, με αποτέλεσμα ένα μέρος των αγροτικών κλάδων να βρίσκονται υπό καθεστώς κατάρρευσης.

Χαρακτηριστικό είναι ο διαφαινόμενος πλέον αφανισμός της Ελληνικής Ανθοκομίας, όπου τους τελευταίους δύο μήνες έχετε απαγορεύσει με κρατική εντολή την λιανική τους πώληση ακόμα και στις λαϊκές αγορές, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για αυτό τον κλάδο.

Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί και κλάδος των Κηπευτικών, όπου με την εστίαση κλειστή τους τελευταίους μήνες και μείωση κατά 50% των θέσεων πώλησης σε υπαίθριους πάγκους και λαϊκές, είχε σαν αποτέλεσμα (εκτός από την σύγχυση των λιγοστών καταναλωτών) να περιοριστεί ακόμα περισσότερο ζήτηση τους. 

Κατάληξη αυτής της απόφασης ήταν να συσσωρεύονται για μέρες τα προϊόντα, οι τιμές να κατρακυλούν σε ανυπόφορα επίπεδα και τελικά να πετιούνται η πλειονότητα αυτών των προϊόντων.

Από τα παραπάνω, σας καλούμε να τροποποιήσετε και να εγκρίνετε περισσότερες θέσεις στις υπαίθριες και λαϊκές αγορές. Αυτό θα επιτευχθεί με μείωση των αποστάσεων μεταξύ των πάγκων, από 5 μέτρα που ισχύει σήμερα, σε 3 μέτρα. 

Είναι μια πρόταση εφικτή, που δεν ελλοχεύει κανέναν επιπλέον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και βγάζει από το τέλμα χιλιάδες αγρότες που επηρεάζονται είτε ΑΜΕΣΑ είτε ΕΜΜΕΣΑ από αυτήν την τροποποίηση.

Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση».