Ελάχιστη ή και μηδαμινή η αύξηση της τιμής παραγωγού ντόπιου βόειου κρέατος, με το κόστος στα ύψη και το προϊόν χρυσοπληρωμένο στα κρεοπωλεία, ειδικά των μεγαλουπόλεων.
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα για τους βοοτρόφους, που δεν έχουν ενισχυθεί από το κράτος σχεδόν καθόλου. Ειδικότερα, πολύ δύσκολη διαμορφώνεται η κατάσταση στον κλάδο της κρεοπαραγωγού βοοτροφίας, η οποία με τις σημερινές συνθήκες κι αν συνεχιστεί για πολύ ακόμα η σημερινή κατάσταση με τα κόστη, οδεύει για αφανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μονάδες που πωλούν κρέας σήμερα σε τιμές προ του... ευρώ, όταν αυτό κοστολογούνταν στον παραγωγό 1.400... δραχμές, ενώ την ίδια ώρα το κόστος έχει ανέβει ασύλληπτα.
Ο Μάκης Καλόκληρος είναι ένας έμπειρος εκτροφέας μοσχαριών με έδρα στην Κατοχή του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Όπως σημειώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «οι τιμές για το καλό σφάγιο έχουν ανέβει και κυμαίνονται πλέον στα 5,5 ευρώ το κιλό. Πέρσι, τέτοια εποχή οι τιμές παραγωγού ήταν κάτω από 5 ευρώ και συγκεκριμένα γύρω στα 4,8 ευρώ ανά κιλό. Τώρα έχουν ανεβεί λόγω του υψηλού κόστους που έχουμε και μεις, αλλά και επιπλέον γιατί το ζωικό κεφάλαιο έχει ελαττωθεί. Λόγω των ακριβών ζωοτροφών, αρκετοί είναι οι συνάδελφοι που πλέον δεν κάνουν πάχυνση και προτιμούν να δίνουν τα ζώα μικρά για σφαγή, όταν είναι 6-8 μηνών. Πριν ξεσπάσει η κρίση με τις ζωοτροφές, πολλοί τα κρατούσαν και τα μεγάλωναν μέχρι να φθάσουν 17-18 μηνών. Απαιτείται πολύ καλή διαχείριση για τις ζωοτροφές με αυτή την ακρίβεια. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όσους κτηνοτρόφους δεν ιδιοπαράγουν ζωοτροφές. Ακόμα και τώρα με το υψηλότατο κόστος καλλιέργειας, συμφέρει τον κτηνοτρόφο να κάνει ιδιοπαραγωγή ζωοτροφής. Το καλαμπόκι για παράδειγμα θα μου στοιχίζει 30 λεπτά το κιλό, αν το παράξω μόνος μου για τα ζώα μου, ενώ στο εμπόριο το χειμώνα θα έχει 40 με αυτές τις συνθήκες. Το ίδιο και με τα τριφύλλια, τα κριθάρια κ.λπ. Αυτό που δε μπορούμε με τίποτα να γλιτώσουμε είναι η σόγια. Αν ένας βοοτρόφος έχει δικές του τροφές, το κόστος διατροφής σε ημερήσια βάση ανά ζώο, φθάνει στα 4-5 ευρώ. Προσωπικά σφάζω μια ή δυο φορές μέσα στο μήνα και κάθε ζώο έχει βάρος 300-320 κιλά. Διαθέτω και στα κρεοπωλεία τω χωριών το κρέας, αλλά και σε άλλες, μεγαλύτερες αγορές, όπως του Αγρινίου και της Αθήνας. Στα χωριά το διαθέσιμο εισόδημα δεν είναι μεγάλο και το κρέας αυτό, δύσκολα φεύγει. Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τον κλάδο μας, ο οποίος δεν έχει πάρει καμιά κορονοενίσχυση για παράδειγμα».
Ο κ. Βασίλης Φάκης είναι βοοτρόφος από το νομό Σερρών. Έχει μια εκτροφή με 250 ζώα στο Μενοίκιο Όρος. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο οι τιμές για τον παραγωγό παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές, σε σημείο που δεν βγαίνει καν το κόστος. Όπως εξηγεί γίνονται πράξεις πώλησης με τιμή παραγωγού στα 2,40 ευρώ το κιλό ζων βάρος, όπερ σημαίνει όχι πάνω από 4,60 με 4,70 ευρώ ανά κιλό (σφάγιο). Κι ενώ στα κρεοπωλεία, προσθέτει ο ίδιος, η τιμή αγγίζει τα 11 και 12 ευρώ το κιλό, ο παραγωγός υπο-αμοίβεται για το κρέας που παράγει. «Οι περισσότεροι από μας έχουμε σταματήσει να κάνουμε πάχυνση, γιατί είναι ασύμφορη. Το φύραμα έχει πάει στα 45 λεπτά και το κριθάρι-καλαμπόκι πάνω από 40. Με τέτοιες τιμές, ό,τι και να κάνουμε, μπαίνουμε μέσα. Εκτός αυτού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει μεριμνήσει, ώστε να μοιραστούν τα 9,5 εκατ. στρέμματα βοσκότοπων, με αποτέλεσμα να ισχύει η ΚΥΑ Αποστόλου και Λιβανού και να κόβονται από μας -σε αντίθεση με άλλες περιοχές- πολλά χρήματα αφού δεν υπάρχει η τεχνική λύση. Καλώ τους υπεύθυνους του ΥπΑΑΤ να ενισχύσουν την παραγωγή», καταλήγει.
Ο κ. Στάθης Γκόλιας από την Κανδήλα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας τονίζει στον ΑγροΤύπο πως η ήδη δύσκολη κατάσταση έχει επιδεινωθεί έτι περαιτέρω, λόγω του κύματος ακρίβειας. Το μοσχαρίσιο Λιμουζίν πωλείται σήμερα από τους παραγωγούς της περιοχής 5 ευρώ το κιλό συν το ΦΠΑ, ενώ τα ντόπια πιάνουν μόλις 4,5 με 4,8 ευρώ ανά κιλό. Λίγο παραπάνω είναι βέβαια οι τιμές για το τεμαχισμένο (με έξοδα του παραγωγού κρέας), φθάνοντας τα 6-6,5 ευρώ. Ο κ. Γκόλιας σημειώνει πως εκτός όλων των άλλων, έχουν πάρει αύξηση και οι χρεώσεις στα σφαγεία, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να μην έχει από πού να φυλαχθεί.
Ο κ. Γιάννης Κουκόλης από τα Καλύβια Ελασσόνας έχει 500 μάνες ελευθέρας, Ελληνικής φυλής στην περιοχή του Ολύμπου. Το χειμώνα που είναι σταβλισμένα τα ζώα οι επιβαρύνσεις είναι... τεράστιες. «Αν πριν τις αυξήσεις το χειμώνα θέλαμε 100.000 ευρώ για ζωοτροφές, σήμερα θέλουμε 250.000 ευρώ ως μονάδα και χωρίς να υπολογίσουμε τα έξοδα για πετρέλαια, ρεύματα κ.λπ. Πριν λίγες ημέρες αγόρασα 20 τόνους κριθάρι με 38 λεπτά το κιλό και το μετέφερα με δικά μου έξοδα. Η κατάσταση είναι απελπιστική», προσθέτει ο κ. Κουκόλης. Όσον αφορά στις τιμές ο ίδιος μας είπε καταρχήν πως κάνει σφαγές κάθε εβδομάδα και πως η ζήτηση είναι υψηλότερη το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Οι τιμές παραγωγού έχουν πάρει μια αύξηση από τα 4,80 στα 5,20 ευρώ το κιλό, όμως αυτή σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει το κύμα ακρίβειας. «Η αύξηση αυτή στην τιμή πώλησης μεταφράζεται για μας σε ένα κέρδος μόλις της τάξης των 120 με 160 ευρώ ανά ζώο, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Και η ενίσχυση για τις ζωοτροφές που πήραμε ήταν πολύ μικρή. Φανταστείτε ότι το τριχίλιαρο που πήραμε ως μονάδα δεν φθάνει ούτε για ένα πρωινό... τάισμα των ζώων μας, που κοστολογείται πλέον στα 5.000 ευρώ τη μέρα». Σύμφωνα τέλος με τον κ. Κουκόλη, όπως πάει η κατάσταση, ελάχιστα ζώα θα μείνουν και δε θα σφαγούν τους επόμενους μήνες.
Ο κ. Δημήτρης Παράσχου από την ομώνυμη Φάρμα Παράσχου με έδρα στο Σοχό Θεσσαλονίκης εκτρέφει 80 μάνες Ελληνικής φυλής και όπως λέει εδώ και 25 χρόνια η τιμή παραγωγού είναι σχεδόν σταθερή και φυσικά πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν τα κόστη. Σύμφωνα με τον ίδιο τελευταία υπάρχει μια αύξηση, αλλά αυτή στη βόρεια Ελλάδα, δεν είναι μεγάλη και οι τιμές είναι αρκετά κατώτερες από ό,τι σε άλλες περιοχές. Καταλήγοντας ο ίδιος μας λέει πως όσοι έχουν ντόπια φυλή, ίσως αντέξουν περισσότερο.
Τάσεις αποχώρησης από τον κλάδο διαπιστώνει και η κα Πόπη Φωτεινού, από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κόκκινης Φυλής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η αύξηση στο κρέας είναι μηδαμινή έως ελάχιστη, που δεν καλύπτει με τίποτα την ακρίβεια.