Το κολοκύθι είναι από τις καλλιέργειες που επηρεάστηκαν από την πανδημία καθώς μεγάλο μέρος της παραγόμενης ποσότητας διακινείται μέσω της εστίασης. Παράλληλα, είναι μία καλλιέργεια που πλήττεται από πλήθος ιώσεων ειδικά στις περιοχές που καλλιεργούνται εντατικά κολοκυνθοειδή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Περισσότερες πληροφορίες μας δίνει ο κ. Πελεκάνης Βαγγέλης, Marketing Operations Manager Κηπευτικών και παραγωγοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πελεκάνης, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ότι η πανδημία έχει επιφέρει αρνητικό πρόσημο στην κατανάλωση κολοκυθιού και μειωμένες παραγόμενες ποσότητες στην αγορά. Ωστόσο καθώς το κολοκύθι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στις προτιμήσεις των καταναλωτών αναμένεται ότι θα συνεχίσει την ανοδική πορεία που είχε μέχρι και το 2019. Η Syngenta Hellas είναι η κύρια εταιρεία που προμηθεύει σπόρους κολοκυθιού στην Ελληνική αγορά σε ποσοστό πάνω από το 50% της αγοράς, ιδιαίτερα στις υπαίθριες καλλιέργειες.
Σαν καλλιέργεια το κολοκύθι είναι μια ‘’γρήγορη’’ καλλιέργεια με υψηλές απαιτήσεις άρδευσης. Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι καλό να ακολουθείται ένα εντατικό πρόγραμμα λίπανσης για να επιτευχθεί το μέγιστο της παραγωγής σε μικρό χρονικό διάστημα. Στις υπαίθριες καλλιέργειες μία μέση περίοδος συγκομιδής είναι γύρω στους 2 μήνες, εξαιτίας όμως των πολλών ιολογικών ασθενειών μειώνεται ακόμα περισσότερο. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό κυρίως στις υπαίθριες καλλιέργειες και ειδικά τους ζεστούς μήνες, οι παραγωγοί να προτιμούν υβρίδια με ανοχή στις ιώσεις. Διαφορετικά, όπως μας εξηγεί ο κ. Πελεκάνης, η παραγωγή κολοκυθιού είναι σχεδόν ανέφικτη. Σε περιοχές όπως η Δυτική Πελοπόννησος και τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, όπου η καλλιέργεια κολοκυνθοειδών είναι πολύ διαδεδομένη, είναι δεδομένη η εμφάνιση ιώσεων καθώς καθώς ευνοείται η πληθυσμιακή έξαρση εντόμων, όπως αφίδες και αλευρώδεις, που είναι οι βασικοί φορείς ιώσεων.
«H Syngenta προτείνει μία σειρά υβριδίων που καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγών και των εμπόρων κηπευτικών σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, με εστίαση σε υβρίδια με ανοχή σε ιώσεις σε συνδυασμό με πολύ καλή ποιότητα. Με αυτόν τον τρόπο οι παραγωγοί μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής καλύπτοντας τις ανάγκες τις αγοράς σε προϊόντα υψηλών προδιαγραφών» προσθέτει ο κ. Πελεκάνης. Η Syngenta προτείνει συγκεκριμένη τεχνική καλλιέργειας με στόχο τη διεύρυνση της διάρκειας συγκομιδής των καλλιεργειών κολοκυθιού. «Η τεχνική είναι πολύ απλή· αντί για απευθείας σπορά στο χωράφι ή φύτευση σποροφύτων χωρίς κάποια προστασία, προτείνουμε την κάλυψη τους αμέσως μετά τη μεταφύτευση με εντομοστεγές δίχτυ προστασίας (agryl). Η καλλιέργεια παραμένει καλυμμένη από τη στιγμή της μεταφύτευσης και για 25-30 περίπου ημέρες, το στάδιο δηλαδή που ξεκινά και ο κύκλος της παραγωγής καρπών». Με αυτόν τον τρόπο τα νεαρά φυτάρια προστατεύονται από τις επιθέσεις των εντόμων στο ευαίσθητο πρώιμο στάδιο ανάπτυξής τους. Σε συνδυασμό με υβρίδια που έχουν ανοχή στις ιώσεις, στην ουσία μπορεί να παραταθεί η διάρκεια συγκομιδής με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής κατά 30% - 40%. Είναι μία πολύ διαδεδομένη τεχνική σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όχι όμως ακόμα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το κολοκύθι, Η Syngenta κατέχει την πρώτη θέση στην προτίμηση των παραγωγών και της εφοδιαστικής αλυσίδας μας εξηγεί ο κ. Πελεκάνης , ενώ η έρευνα για ακόμα πιο ποιοτικά, ανθεκτικά και παραγωγικά υβρίδια συνεχίζεται εντατικά. «Δοκιμάζουμε και αξιολογούμε συνεχώς νέα υβρίδια για την Ελληνική αγορά και αναμένουμε τα επόμενα χρόνια ακόμα πιο πλούσια γκάμα σε τύπους και σχήματα καρπών. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι στοχεύουμε να θωρακίσουμε τα νέα υβρίδια μας με ανοχή σε περισσότερες ιώσεις». Από τα πιο δημοφιλή υβρίδια της αγοράς είναι το Rigas στην κατηγορία greyzinni, το Βrice στην κατηγορία στρογγυλού κολοκυθιού και το ανοιχτοπράσινο Chivas που προτιμάται κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. «Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω για το Dolmas, είναι ένα νέο κολοκύθι τύπου greyzinni με υψηλή ποιότητα, παρατεταμένη διάρκεια συγκομιδής και ανοχή σε 4 ιώσεις». Το δίδυμο Rigas-Dolmas είναι ιδανική επιλογή και για τα σούπερ μάρκετς, καθώς έχουν ιδανικό χρώμα, πολύ καλή συμπεριφορά στους χειρισμούς κατά τη συγκομιδή και συσκευασία και μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα στο ράφι. Το Dolmas συμπληρώνει το Rigas με το οποίο έχει το ίδιο σχήμα καρπού καθώς έχει ανοχή σε περισσότερες ιώσεις, με αποτέλεσμα το φυτό να διαρκεί περισσότερο στο χωράφι. Τέλος , το υβρίδιο Οrtano σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνη, είναι η επιτομή του κολοκυθιού με ανθό. Χαρακτηρίζεται από υψηλή ομοιομορφία καρπών και πολύ εντυπωσιακό άνθος ειδικά για συγκομιδές μέσα στον χειμώνα για θερμοκήπιο ή νωρίς την άνοιξη και νωρίς το φθινόπωρο σε υπαίθριες καλλιέργειες.
Παράλληλα μιλήσαμε με παραγωγούς που προτιμούν τα συγκεκριμένα υβρίδια εξαιτίας της υψηλής απόδοσης και ποιότητάς τους. Ο κ. Θανάσης Γρηγορόπουλος είναι παραγωγός κολοκυθιού με ανθό στην Μυρσίνη Ηλείας και για τον λόγο αυτόν προτιμάει την ποικιλία Ortano στο θερμοκήπιο. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε, είναι η μόνη τόσο καλή ποικιλία που διατηρεί τον ανθό για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Εμείς στην περιοχή φυτεύουμε σπορόφυτα κολοκυθιού τέλος Οκτωβρίου και οι συγκομιδές ξεκινάνε από αρχές Δεκεμβρίου έως μέσα με τέλη Απριλίου ανάλογα με τη χρονιά». Οι συγκομιδές τώρα έχουν ολοκληρωθεί και όπως αποδείχτηκε, ήταν δύσκολη περίοδος καθώς πριν λίγο καιρό η παγωνιά στους -4°C είχε ως αποτέλεσμα απώλεια παραγωγής 30 - 40%. « Ήμουν προετοιμασμένος για την παγωνιά καθώς είχα βάλει θερμοκουρτίνα για να δημιουργήσω επιπρόσθετη θέρμανση, παρ’ όλα αυτά κάποια από τα κολοκύθια κάηκαν. Η τιμή κυμάνθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, εγώ συνεργάζομαι με δύο μαγαζιά στη λαχαναγορά του Ρέντη και κάτω από 1,10 με 1,20 δεν έχω δώσει τα προϊόντα μου φέτος».
Ο κ. Μπουκουβάλας Νίκος γεωπόνος και παραγωγός κολοκυθιού στην περιοχή του Μαραθώνα, ακολουθεί την υπαίθρια καλλιέργεια κολοκυθιού. «Βάζω 100 στρέμματα υπαίθριου κολοκυθιού και τα προτιμώμενα υβρίδια που χρησιμοποιώ είναι το Dolmas και το Rigas. Το Dolmas είναι ένα εξαιρετικό υβρίδιο που έχει ως χαρακτηριστικό την ανοχή σε 4 ιώσεις». Η μεταφύτευση των κολοκυθιών έγινε πριν 2 εβδομάδες στην περιοχή. Όσον αφορά τις ασθένειες κύριος μυκητολογικός εχθρός της καλλιέργειας είναι το Ωίδιο και από τους εντομολογικούς ο θρίπας και ο τετράνυχος, ενώ αυτήν την περίοδο και σε θερμοκρασίες 17-27°C κάνει την εμφάνισή της και η αφίδα. Οι συγκομιδές αναμένεται να ξεκινήσουν 20 Μαΐου.
Ο κ. Άγγελος Βασιλικόπουλος από την Αμαλιάδα Ηλείας, παραγωγός κηπευτικών ασχολείται με την παραγωγή θερμοκηπιακού και υπαίθριου κολοκυθιού. Έχει 40 στρέμματα θερμοκηπιακού κολοκυθιού ποικιλίας Rigas και Dolmas, η παραγωγή των οποίων ξεκινάει από τον Σεπτέμβρη. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει μία καλή πρώιμη παραγωγή είναι γύρω στους 3 τόνους/στρέμμα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. «Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεπάγονται υψηλή εμφάνιση ιώσεων όπως τον ιό του Μωσαϊκού του Μαρόκου κ.α. με αποτέλεσμα να χάνουμε ποσότητα παραγωγής. Στις χαμηλές θερμοκρασίες υπάρχει καθυστέρηση στην παραγωγή, αλλά τουλάχιστον συγκομίζουμε κανονικά. Είμαι χρόνια παραγωγός και προτιμάω τα συγκεκριμένα υβρίδια για την έχουν ανοχή στις ιώσεις που είναι το κύριο πρόβλημα της καλλιέργειας».
Τέλος, ο κ. Νίκος Σάββας στην περιοχή της Κατερίνης φυτεύει υπαίθρια κολοκύθια σε μία έκταση 100 στρεμμάτων. Ανάμεσα στις ποικιλίες που προτιμάει είναι το ανοιχτοπράσινο κολοκύθι Chivas και το στρογγυλό Brice. Όπως μας εξηγεί, οι φυτεύσεις στην περιοχή ξεκινάνε μέσα με τέλη Ιουλίου και οι πρώτες συγκομιδές στις 10 Αυγούστου και προτιμά τα συγκεκριμένα υβρίδια καθώς συνδυάζουν ποιότητα και παραγωγή. «Έχω δοκιμάσει πολλά υβρίδια αλλά προτιμώ τα συγκεκριμένα καθώς είναι πολύ αποδοτικά και εύκολα στην καλλιέργειά τους. Προμηθεύω κυρίως με τα προιόντα μου τη λαχαναγορά».
Στα τελειώματα είναι οι κοπές θερμοκηπιακής ντομάτας στην περιοχή της Τριφυλίας. Αυτή την εποχή η μειωμένη προσφορά έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της τιμής.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, «είμαστε στα τελειώματα αυτή την εποχή. Τώρα υπάρχει αύξηση στη ζήτηση και η τιμή είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το προηγούμενο διάστημα λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας συγκομίστηκαν μεγάλες ποσότητες και υπήρξε «πίεση» στις τιμές. Όμως όταν μειώθηκε η προσφορά είχαμε διόρθωση τιμών. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν κοπές ντομάτας από την Κρήτη. Στην περιοχή έχουν ξεκινήσει οι νέες φυτεύσεις και αναμένεται από τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου να ξεκινήσει η επόμενη συγκομιδή».
Ο Αγγελής Κοροβίλας, παραγωγός ντομάτας από τα Φιλιατρά, «αυτή την εποχή έχει αυξηθεί η ζήτηση στην αγορά αλλά είναι μειωμένη η παραγωγή. Είμαστε στα τελειώματα της συγκομιδής και η τιμή παραγωγού έχει αυξηθεί λόγω μικρής προσφοράς».
Από την πλευρά του ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός από τα Φιλιατρά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν από 15 ημέρες οι ντομάτες είχαν πολύ μειωμένη τιμή στα 80 λεπτά το κιλό. Στη συνέχεια όμως επειδή μειώθηκαν οι ποσότητες είχαμε μια ξαφνική άνοδο της τιμής παραγωγού, που αυτή την εποχή κυμαίνεται για την καλή ποιότητα από 1,30 έως και 1,40 ευρώ το κιλό. Η τιμή παραγωγού προβλέπεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι και τα Χριστούγεννα που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά οι κρητικές ντομάτες».
Πάντως το προηγούμενο διάστημα είχαμε μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές ντομάτας, κυρίως από Τουρκία, που είχαν σαν αποτέλεσμα την «πίεση» των τιμών στον παραγωγό. Βέβαια οι καταναλωτές δεν είδαν πουθενά ότι αγόραζαν τουρκικές ντομάτες, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό για την εικόνα της ελληνικής αγοράς και για το επίπεδο των ελέγχων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, από την 9η Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 1/9 - 30/11 οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας ανήλθαν σε 10.088 τόνους, έναντι 4.535 τόνων που είχαμε το ίδιο χρονικό διάστημα για το 2022, ενώ οι εισαγωγές από Τουρκία ήταν στους 6.790 τόνους (έναντι 3.090 τόνοι που ήταν πέρυσι).
Ο λωτός είναι μια καλλιέργια που έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας και έχουμε πολλές νέες φυτεύσεις. Οι παραγωγοί τον προτιμούν επειδή έχει μειωμένο κόστος καλλιέργειας και οι καταναλωτές στην χώρα μας έχουν αρχίζει να τον προτιμούν.
Ο παραγωγός από τη Νάουσα, Μάκης Αντωνιάδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ασχολούμε με την καλλιέργεια της ποικιλίας λωτού Rojo Brillante που έχει μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης. Οι νές φυτεύσεις ξεκινούν από Δεκέμβριο και μπορεί να γίνουν μέχρι τον Μάρτιο. Επειδή όμως τα δέντρα τον χειμώνα είναι σε λήθαργο αν κάνεις νωρίς τις φυτεύσεις τα δέντρα δεν έχουν ανάγκη άρδευσης. Εγώ προσωπικά κάνω ελεύθερη φύτευση και βάζω τα δέντρα σε αποστάσεις 4 επί 5 μέτρα. Μπορεί να γίνει όμως φύτευση και σε παλμέτα σε 3,5 επί 2 μέτρα. Η αξία του δέντρου ποικιλίας Rojo Brillante είναι στα 2 ευρώ. Ο λωτός ξεκινά να δίνει παραγωγή από το τρίτο χρόνο. Η συγκομιδή γίνεται από τέλος Οκτωβρίου μέχρι μέσα Νοεμβρίου».
Ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από τη Βέροια που ασχολείται εδώ και 27 χρόνια με την παραγωγή λωτού ποικιλίας Jiro, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι νέες φυτεύσεις γίνονται μέσα στο χειμώνα. Η τιμή του φυτού κυμαίνεται από 3 έως 3,5 ευρώ. Από τον τρίτο χρόνο ξεκινά ο λωτός να δίνει παραγωγή. Όταν φτάσει το δέντρο 8 έως 9 ετών μπορεί να δώσει μια παραγωγή από 80 έως 100 κιλά, βέβαια με τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες. Εγώ έχω δέντρα μεγάλης ηλικίας που δίνουν παραγωγή έως και 120 κιλά το καθένα.
Εκτιμώ ότι η ελεύθερη φύτευση (4 επί 5 μέτρα) είναι κατάλληλη για τον λωτό. Έχει καλύτερο αερισμό και το βλέπει ο ήλιος. Πάντως η κατανάλωσή του στην χώρα μας κάθε χρόνο ακολουθεί ανοδική πορεία. Όσοι δοκιμάζουν για πρώτη φορά λωτό τους αρέσει και γίνονται φανατικοί καταναλωτές του. Επίσης από τον λωτό μπορούμε να παράγουμε και ξύδι.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί προτιμούν την καλλιέργεια λόγω του μειωμένου κόστους. Η άρδευση γίνεται με πομόνες και είναι ανάλογα τις ανάγκες του φυτού και το έδαφος. Έχει μόνο δύο προληπτικούς ψεκασμούς φυτοπροστασίας, ένα με χαλκό και ένα κατά της μύγας της Μεσογείου.
Υπάρχει ζήτηση για λωτό στην εγχώρια αγορά αλλά θα κάναμε και πολλές εξαγωγές αν δεν υπήρχε το ρώσικο εμπάργκο στα φρούτα και λαχανικά. Οι Ρώσοι γνωρίζουν πολύ καλά τον λωτό και εκτιμούν την καλή ποιότητα».
Στο μεταξύ σε σύσταση Ομάδας Παραγωγών στην καλλιέργεια του λωτού, την πρώτη που θα λειτουργήσει σε όλη την Ελλάδα, ετοιμάζονται να προχωρήσουν αγρότες της Πέλλας. Την προσπάθεια οργανώνει παραγωγός κ. Νίκος Μηνάς, από τα Καλύβια, ενώ στο συνεταιριστικό σχήμα αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλοι τουλάχιστον 13 παραγωγοί λωτού της ευρύτερης περιοχής.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Μηνάς, «η Ομάδα Παραγωγών θα καλλιεργεί συνολικά 250 στρέμματα με λωτό. Το 2024 εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας και θα τυποποιούμε την παραγωγή και θα τη διαθέτουμε στην αγορά με ένα brand name.
Οι περισσότεροι παραγωγοί μέλη μας καλλιεργούσαν ροδάκινα αλλά στράφηκαν στην καλλιέργεια λωτού γιατί έχει μικρότερο κόστος παραγωγής. Αρκεί να σας αναφέρω ότι δεν χρειάζεται αραίωμα και η συγκομιδή του καρπού γίνεται με ένα χέρι. Επίσης επειδή είναι νέα καλλιέργεια δεν έχει προβλήματα ασθενειών.
Κυρίως καλλιεργούνται στην χώρα μας δύο ποικιλίες λωτού. Η Rojo Brillante είναι μια ποικιλία που πρέπει να ωριμάσει πριν πάει στην κατανάλωση και η Jiro που πάει απευθείας στην κατανάλωση μετά την συγκομιδή. Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να προτιμούν τον λωτό σαν ένα χειμερινό φρούτο.
Όσον αφορά τις νέες φυτεύσεις όσοι παραγωγοί καλλιεργούν δαμάσκηνα ή ροδάκινα και έχουν τα μηχανήματα προτιμούν να κάνουν φύτευση με παλμέτα. Οι υπόλοιποι κάνουν ελεύθερη φύτευση. Η παλμέτα φέρνει ποσότητα, ενώ η ελεύθερη φύτευση φέρνει μεγέθη που ζητά όμως ο καταναλωτής.
Η ελεύθερη φύτευση γίνεται με 60 - 70 δέντρα το στρέμμα για την ποικιλία Rojo Brillante και με 50 δέντρα το στρέμμα για την ποικιλία Jiro. Μέση απόδοση έχουμε στους 3 τόνους το στρέμμα για την Rojo Brillante και 4 τόνους το στρέμμα για την Jiro. Η αξία των δενδρυλλίων του λωτού κυμαίνεται από 2 έως 2,5 ευρώ».
Υπάρχει ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις στα οπωροφόρα, ποιες καλλιέργειες προτιμούν οι παραγωγοί και γιατί; Ο ΑγροΤύπος μίλησε με εκπροσώπους φυτωρίων και πήρε απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.
Ο κ. Δημήτριος Μαστρογιαννίδης, από τα φυτώρια Μαστρογιαννίδη, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «εδώ και τρία χρόνια είχαμε μεγάλο αριθμό φυτεύσεων σε βιομηχανικό ροδάκινο σε Πέλλα και Ημαθία. Οι κύριες ποικιλίες Κατερίνα και Άνδρος αλλά και κάποιες ισπανικές ποικιλίες (πρώιμες - όψιμες). Τις ισπανικές ποικιλίες τις προτιμούν οι παραγωγοί γιατί στο πρώτο χέρι μπορούν να συγκομίζουν το 80% της παραγωγής και άρα λύνουν το πρόβλημα με τα εργατικά και μειώνουν το κόστος.
Πριν τις θεομηνίες η Θεσσαλία έδειχνε ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις αμυγδαλιάς. Ενδιαφέρον υπάρχει για την ποικιλία Τέξας (Texas almond) που είναι μια κλασική ποικιλία και προέρχεται από τις ΗΠΑ. Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει για την Φυρανιά που είναι γαλλικής προέλευσης. Τελευταία ενδιαφέρον υπάρχει και για την Penta, μια ισπανική αυτογόνιμη ποικιλία αμυγδαλιάς, που έχει πολύ όψιμη ανθοφορία και ενδείκνυται για περιοχές με όψιμους παγετούς.
Ο λωτός είναι μια καλλιέργια που έχει ενδιαφέρον για τους παραγωγούς και έχουμε πολλές νέες φυτεύσεις σε Πέλλα και Ημαθία. Οι παραγωγοί προτιμούν τις εμπορικές ποικιλίες Rojo Brillante και η Jiro. Έχουν μειωμένο κόστος καλλιέργειας και οι καταναλωτές στην χώρα μας έχουν αρχίζει να τις γνωρίζουν.
Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί το ενδιαφέρον για επιτραπέζια ροδάκινα. Σε αυτό βοηθούν οι καλές τιμές που έχουν οι παραγωγοί το τελευταίο διάστημα.
Για νέες φυτεύσεις κερασιάς δείχνουν ενδιαφέρον οι περιοχές της Αγιάς και της Εορδαίας. Μιλάμε κυρίως όμως για υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες.
Οι μηλιές δεν έχουν ζήτηση τα τελευταία χρόνια και οφείλεται στα προβλήματα με την εμπορική διακίνηση του προϊόντος και τα προβλήματα με τις εξαγωγές.
Οι νέες φυτεύσεις ακτινιδιάς έχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις τιμές παραγωγού που δίνουν κάθε χρόνο. Ενδιαφέρον υπάρχει για την κύρια ποικιλία της χώρας μας που είναι η Χέιγουορθ (Hayward). Επίσης πολλοί παραγωγοί ρωτάνε για τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες αλλά ακόμη οι φυτεύσεις είναι περιορισμένες σε αριθμό. Αρνητικό για την καλλιέργεια είναι το υψηλό κόστος εγκατάστασης (γραμμική φύτευση) που φτάνει τα 2.500-3.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Στάσιμη είναι η κατάσταση με τις φυτεύσεις στις καρυδιές.
Στις περιοχές της Πελοποννήσου έχουμε ενδιαφέρον για φυτεύσεις επιτραπέζιου βερίκοκου, κυρίως πρώιμες ποικιλίες. Δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για την ποικιλία Μπεμπέκου και αναμένεται να έχουμε μείωση της παραγωγής το επόμενο χρονικό διάστημα.
Κανένα ενδιαφέρον δεν έχουμε για αχλαδιές (επιτραπέζιες και βιομηχανικές) και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να έχουμε πρόβλημα με τις ποσότητες παραγωγής αχλαδιών στην χώρα μας».
Από την πλευρά του ο κ. Πασχάλης Αποτόλου, υπεύθυνος στα Φυτώρια Αποστόλου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που είχαμε τα τελευταία χρόνια και της έλλειψης εργατικών είχαμε μείωση των νέων φυτεύσεων στις κερασιές. Αυτό συμβαίνει αν και έδωσαν καλές τιμές παραγωγού στα όψιμα κεράσια.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια. Οι παραγωγοί δείχνουν ενδιαφέρον για κιτρινόσαρκες ποικιλίες που συγκομίζονται από Ιούλιο και Αύγουστο, που είναι και οι πιο εμπορικές ποικιλίες της αγοράς.
Ζήτηση για νέες φυτεύσεις υπάρχει σε όλη την Μακεδονία για τα επιτραπέζια βερίκοκα. Αυτό οφείλεται στο χαμηλό κόστος καλλιέργειας και στην αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές που δίνουν καλές τιμές στο προϊόν. Οι παραγωγοί ζητούν ποικιλίες που συγκομίζονται το διάστημα από 15 Ιουνίου - 15 Ιουλίου.
Μέτριο ενδιαφέρον υπάρχει για νέες φυτεύσεις στις δαμασκηνιές και κυρίως αφορούν τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες.
Η μειωμένη φετινή παραγωγή στα μήλα και το άνοιγμα της ινδικής αγοράς έφεραν κάποιες καλές τιμές στουν μηλοπαραγωγούς. Πέρυσι φάνηκε να υπάρχει ένα ενδιαφέρον για κόκκινες ποικιλίες μηλιάς. Ωστοσο εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια οι φυτεύσεις θα είναι μειωμένες.
Θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια οι νέες φυτεύσεις ακτινιδιάς στην χώρα μας. Θα γίνονται όμως από παραγωγούς που γνωρίζουν την καλλιέργεια και θέλουν να αυξήσουν τις ποσότητες που παράγουν. Κυριαρχεί η ποικιλία Hayward αλλά όλο και περισσότερο ρωτάνε οι παραγωγοί για τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες.
Αυξημένη δυναμική θα έχουν τα επόμενα χρόνια οι φυτεύσεις λωτού. Τις ποικιλίες Rojo Brillante και Jiro τις έμαθαν οι καταναλωτές στην χώρα μας και έχουν μειωμένο κόστος για τους παραγωγούς.
Όσον αφορά το κόστος της νέας φύτευσης ο παραγωγός μπορεί για να το καλύψει να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης. Η διαδικασία είναι ίδια με τις άλλες επενδύσεις. Επίσης υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης για νέες φυτεύσεις μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα του τομέα των οπωροκηπευτικών που αφορούν βέβαια συλλογικά σχήματα. Το πρόσφατο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών δεν είχε μεγάλη ζήτηση και εντάχθηκαν μόνο κάποιοι μεγάλοι συνεταιρισμοί».
Οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγέων οπωροκηπευτικών του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, από 1/9 έως 19/10/2023, οι εισαγωγές της χώρα μας ανήλθαν σε 8.677 τόνους (έναντι 3.750 τόνων το 2022), εκ των οποίων από Τουρκία 5.704 τόνοι (έναντι 3.724 τόνοι πέρσι).
«Βέβαια οι καταναλωτές δεν είδαν πουθενά ότι αγοράζουν τουρκικές ντομάτες», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου από τους Γαργαλιάνους κ. Ασημάκης Ντεμερούκας. Και προσθέτει: «Και ενώ βλέπουμε ότι καταναλώνουμε εισαγόμενα κηπευτικά στην Ελλάδα το Μαρόκο έχει κατάφερε να είναι ένας βασικός προμηθευτής ντομάτας στην Ευρώπη.
Αρκεί να σας αναφέρω ότι το 2021, περίπου το 67% των εισαγωγών νωπής ντομάτας στην ΕΕ προερχόταν από το Μαρόκο. Οι εξαγωγές ντομάτας του Μαρόκου καταγράφουν αριθμούς ρεκόρ και για τη σεζόν 2022/2023, με περισσότερους από 700.000 τόνους στην Ευρώπη, το 51% των οποίων πήγε στην Γαλλία.
Ας δούμε όμως γιατί το Μαρόκο δείχνει να έχει ένα από τα πιο καλά σχεδιασμένα αγροτικά προγράμματα στον κόσμο με κύρια στόχευση τις εξαγωγές.
Πρόσφατα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του Μαρόκου, Mohamed Seddiki, ανακοίνωσε επιδότηση απο 50% έως 70% της αξίας του κόστους καλλιέργειας κηπευτικών και ειδικότερα στην ντομάτα, το κρεμμύδι και την πατάτα.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι θα επιδοτηθεί, από 3.600 έως 6.300 ευρώ, η καλλιέργεια ντομάτας, από 720 έως 1.300 ευρώ η καλλιέργεια πατάτας και από ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα).
Επίσης το κράτος θα προσφέρει στους αγρότες 600.000 τόνους φωσφορικά λιπάσματα και θα επιδοτήσει την εισαγωγή νιτρικών λιπασμάτων με 200 εκατομμύρια ευρώ.
Η χώρα μας θα πρέπει να ανταγωνιστεί στις ξένες αγορές τα μαροκινά προϊόντα που στηρίζονται από την κυβέρνηση του Ραμπάτ.
Στο Μαρόκο το 1975 υπήρχαν 160 στρέμματα θερμοκήπια, 48.000 το 1991 και 240.000 στρέμματα πέρυσι. Σαν αποτέλεσμα 990 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα έσοδα για το Μαρόκο μόνο από την εξαγωγή ντομάτας το 2022.
Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, το 1980 υπήρχαν περίπου 30.000 στρέμματα με θερμοκήπια και το 2020 είχαμε μια αύξηση σε 65.000 στρέμματα (σχεδόν διπλάσια).
Στην Ελλάδα ο λύσεις για να μειωθούν οι τιμές των κηπευτικών στο ράφι είναι δύο. Είτε θα αυξηθούν οι εισαγωγές είτε θα υπάρξει στρατηγική για να λυθούν τα προβλήματα της καλλιέργειας. Η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις».
Ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές θερμοκηπιακής ντομάτας από την περιοχή της Τριφυλίας.
Η τιμή παραγωγού παραμένει σε σταθερά επίπεδα στο 1 ευρώ το κιλό, όμως τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξει μια μικρή άνοδο της τιμής.
Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει το τέλος των εισαγωγών ντομάτας από Τουρκία. Οι τελευταίες παρτίδες που ήρθαν από την γειτονική χώρα στην Λαχαναγορά της Αθήνας με τιμή στα 1,20 ευρώ το κιλό. Πάντως με την εμφάνιση στην αγορά της ντόπιας ντομάτας οι έμποροι αναγκάστηκαν να πωλήσουν με χασούρα τα τελευταία φορτία τουρκικής ντομάτας στο 1 ευρώ.
Θυμίζουμε ότι μετά την 9η Σεπτεμβρίου 2023 οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι από 1/9-6/10 οι εισαγωγές ανήλθαν σε 7.803 τόνους (έναντι 2.897 τόνων το 2022), εκ των οποίων από Τουρκία 5.225 τόνοι (έναντι 2.119 τόνοι πέρσι). Βέβαια οι καταναλωτές δεν είδαν πουθενά ότι αγοράζουν τουρκικές ντομάτες.
Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αν θέλουμε τα επόμενα χρόνια να μην τρώμε τουρκικές ντομάτες αμφιβόλου ποιότητας και υπολειμμάτων θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια κηπευτικών της χώρας. Αυτά είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας, η έλλειψη εργατών γης και η αύξηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας. Οι λύσεις αυτών των προβλημάτων θα ενθαρρύνουν τους παραγωγούς υπαίθριας και θερμοκηπιακής ντομάτας να αυξήσουν τα στρέμματα φυτεύσεων και τις ποσότητες για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση».
Συνεχίζονται στην περιοχή της Τριφυλίας οι κοπές των αγγουριών με τις τιμές όμως να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ο προϊστάμενος της ΔΟΑΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «συνεχίζονται οι κοπές αγγουριών στην περιοχή. Μέχρι σήμερα έχει συγκομιστεί περίπου το 30 - 40% της παραγωγής. Αν και τον Αύγουστο είχαμε καλές τιμές παραγωγού από τις 20 Σεπτεμβρίου εμφανίζεται μια πτώση τιμών σε πολύ χαμηλά επίπεδα που είναι σχεδόν στο κόστος της καλλιέργειας. Αυτή την εποχή το ζευγάρι (περίπου 1 κιλό) έχει τιμή παραγωγού στα 20 λεπτά. Οι νέες φυτεύσεις στην περιοχή θα ξεκινήσουν από τα τέλη Δεκεμβρίου».
Ο κ. Σωτήρης Κούρτης, παραγωγός από τους Γαργαλιάνους, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «με εξαίρεση κάποιες ημέρες του Αυγούστου φέτος όλο το καλοκαίρι οι τιμές παραγωγού στα αγγούρια ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 20 λεπτά το ζευγάρι. Η τιμή αυτή είναι σχεδόν στο κόστος καλλιέργειας. Η περιοχή θα κόβει αγγούρια μέχρι τέλος του έτους».
Αυτή την εποχή έχουμε νέες φυτεύσεις αγγουριών γίνονται στην Κρήτη, ενώ στην αγορά θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώιμες περιοχές μετά τις 15 Οκτωβρίου.
Ο κ. Γιώργος Καραλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή έχουμε λίγες ποσότητες αγγουριών. Η τιμή παραγωγού των αγγουριών κυμαίνεται από 30 έως 40 λεπτά το κιλό. Οι ανταγωνιστές μας Ισπανοί έχουν βγεί στις αγορές της Ευρώπης με χαμηλές τιμές. Στην περιοχή τώρα γίνονται νέες φυτεύσεις και αναμένεται να βγούμε στην αγορά από τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Ρουμελιώτης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Άρβης Ηρακλείου Κρήτης, «ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κοπές αγγουρίων στην περιοχή. Φέτος παραμένει το κόστος καλλιέργειας αυξημένο και υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης».
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit-Hellas, μας ανέφερε ότι «η τιμή του αγγουριού μέτά τον Αύγουστο έχει πέσει κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Η παραδοσιακή άνοδος των τιμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προς τα τέλη Αυγούστου δεν υλοποιήθηκε. Αυτή την εποχή η Ελλάδα δεν κάνει εξαγωγές αγγουριών.
Στην Ευρώπη έχουμε μεγάλη διακύμανση των τιμών. Μετά το καλοκαίρι δεν έχει επανέλθει η ζήτηση σε κανονικά επίπεδα. Τα ισπανικά αγγούρια θερμοκηπίου έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά της Ευρώπης με χαμηλές τιμές. Πριν λίγες ημέρες με απόφαση της Διεπαγγελματικής στην Ισπανία είχαμε απαγόρευση εμπορίας της δεύτερης ποιότητας κηπευτικών (κολοκυθάκια) με στόχο την μείωση των ποσοτήτων ώστε να κρατηθούν σε καλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού».
Μετά τα ακτινίδια νέα προϊόντα της χώρας μας θα μπορούν να εξάγονται στην αγορά του Ισραήλ.
Με έγγραφό της η Δ/νση Προστασίας Φυτικής παραγωγής του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι: «Οι Έλληνες εξαγωγείς φρέσκων καρπών τομάτας (Solanum lycopersicon), καρπουζιού (Citrullus lanatus) και κολοκυθιού (Cucurbita pepo), έχουν την δυνατότητα να εξάγουν τα ανωτέρω είδη στο Ισραήλ, από την Παρασκευή (15/9), σύμφωνα με τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας.
Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου κοινοποιούν υποχρεωτικά το πιστοποιητικό φυτοϋγείας και τα στοιχεία της αποστολής των καρπών τομάτας, καρπουζιού και κολοκυθιού, στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής - Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου μέσω ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (charampatzis@minagric.gr, stioannidou@minagric.gr, mpatsou@minagric.gr ) πριν την αναχώρηση του φορτίου από τη χώρα μας. Οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας υπάρχουν στα γραφεία του Συνδέσμου».
Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής υποστηρίζει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγoρών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παντελής Μόσχος, «μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με κλειστή την Εθνική Οδό σε Τέμπη - Λάρισα, για 7 ημέρες, με αυξημένο κατά πολύ το κόστος Μεταφοράς στην Τροφοδοσία, ο Νομός Αττικής τροφοδοτείται κανονικά, από τις παραγωγικές περιοχές των Μεγάρων και Μαραθώνα και παρά το αυξημένο Κόστος Παραγωγής σε καύσιμα, ενέργεια, ρεύμα, αγροεφόδια και σοβαρή έλλειψη έμπειρων Εργατών Γης, στις Λαϊκές Αγορές Αττικής υπάρχει επάρκεια προϊόντων, δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και είμαστε φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο από 30%-50%. Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Επίσης θα πρέπει να φτιάξουν τους δρόμους για την ομαλή τροφοδοσία των αγορών με προϊόντα αλλιώς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές στις λαϊκές».
Οι τιμές των προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές Αττικής έχουν ως εξής:
Μελιτζάνες: 1,50 €
Κολοκυθάκια: 2,30 €
Πατάτες: 0,80 – 1,20 €
Αγγουράκια: 1,50 – 2,00 €
Ντομάτες: 1,00 – 2,00 € Κρεμμύδια : 1,50 €
Βλήτα: 1,50 €
Σπανάκι: 1,80 – 2,50 €
Λάχανο: 1,50 €
Χόρτα Ιταλικά: 1,50 – 2,00 €
Μαρούλια: 0,50 – 0,70 €
Ματσάκια (Άνιθο, Μαϊντανός, Ρόκα): 0,50 – 0,70 €
Παντζάρια: 1,50 €
Άγρια Ραδίκια: 2,00 – 3,00 €
Νεκταρίνια: 1,50 €
Ροδάκινα: 1,50 €
Σταφύλια: 1,70 €
Καρότα: 1,50 €
Πιπεριές: 2,00 €
Μήλα: 1,00 – 1,50 €
«Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής και στις άλλες πλημμυρισμένες πόλεις της Θεσσαλίας είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες από όλον τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Πάντως σήμερα οι αγορές έχουν επάρκεια και λειτουργούν κανονικά», τονίζει.
Και προσθέτει: «Ζητάμε έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε να βρεθούν μαζί μας, τρόποι για άμεσες αποζημιώσεις και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων και μείωση του κόστους παραγωγής, για να μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, για να υπάρχει επάρκεια αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΕΣΥΦ (Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας), ο ΣΕΑΜΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος), ο ΣΕΠΥ (Σύνδεσμος Εποχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού), ο ΣΕΣΣΠ (Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών & Σποροφύτων) και ο ΣΠΕΛ (Σύνδεσμος Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων) αναφέρονται στα μέτρα προστασίας και διαχείρισης στις πλημμυρισμένες περιοχές.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν σε Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel. Πρωτόγνωρες οι συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, με ανυπολόγιστες καταστροφές και κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, σε περιοχές με πολύ υψηλή γεωργική παραγωγή.
Εκτιμούμε ότι στην τρέχουσα φάση είναι αναγκαία και η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας των εμπλεκόμενων για τη συλλογή και απομάκρυνση των φυτοπροστατευτικών, των βιοκτόνων, των λιπασμάτων και του πολλαπλασιαστικού υλικού από τις πλημμυρισμένες περιοχές.
Ειδικότερα, είναι απαραίτητη η χρήση των μέσων ατομικής προστασίας (γάντια νιτριλίου, φόρμα μιας χρήσης, μάσκες), τα οποία αναγράφονται και στα τεχνικά δελτία ασφαλείας φυτοπροστατευτικών και βιοκτόνων. Η συλλογή, η μεταφορά και η τελική διάθεση των συλλεχθέντων χημικών πρέπει να γίνει σε αδειοδοτημένους αποδέκτες (φορείς διαχείρισης αποβλήτων), σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Ενδεχόμενη διασπορά τους στο περιβάλλον θα αποτελέσει κίνδυνο για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον.
Τονίζεται ότι σε περίπτωση όπου εντός κτιρίου υπάρχει εκτεθειμένο χημικό υψηλής τοξικότητας (π.χ. εντομοκτόνο) ή εύφλεκτο, πρέπει να ενημερωθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι αρμόδιες αρχές, πριν την είσοδο των ενδιαφερομένων σε αυτό.
Ειδικά για υλικά τα οποία είναι πολύ τοξικά ή απαγορεύεται να έρθουν σε επαφή με το νερό (π.χ. φωσφίνη), πρέπει να υπάρχει ειδική ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων σχετικά με τον τρόπο συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης τους.
Ο ΕΣΥΦ, ο ΣΕΑΜΕ, ο ΣΕΠΥ, ο ΣΕΣΣΠ και ο ΣΠΕΛ στις δύσκολες αυτές στιγμές προχωρούν στη δωρεά μέσων ατομικής προστασίας και απολυμαντικά συνολικής αξίας 5.000 ευρώ για την ασφάλεια των ανθρώπων που δίνουν τις μάχες στις πληγείσες περιοχές.
Καλά εξελίχθηκε φέτος η καλλιέργεια θερμοκηπιακού αγγουριού στην χώρα μας.
Φέτος οι παραγωγοί της Τριφυλίας έκαναν διαδοχικές φυτεύσεις επειδή τον χειμώνα έπιασαν καλές τιμές τα αγγούρια. Επίσης πολλοί παραγωγοί εγκατέλειψαν την καλλιέργεια ντομάτας λόγω φυτοπροστατευτικών προβλημάτων και τιμής και στράφηκαν στο αγγούρι.
Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι τις 15 Αυγούστου λόγω ζήτησης στις τουριστικές περιοχές η τιμή παραγωγού ήταν στα 80 λεπτά το ζευγάρι.
Μετά τους καύσωνες και την πτώση της θερμοκρασίας άρχισαν τα φυτά να έχουν αυξημένες αποδόσεις και οι ποσότητες αγγουριών αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση τιμών που έφτασαν στα 30 λεπτά το ζευγάρι.
Από σήμερα Πέμπτη (7/9) άρχισαν να μειώνονται οι ποσότητες αγγουριών στην Τριφυλία και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσουν οι κοπές στην Κρήτη αναμένεται να αρχίσει η ανοδική πορεία των τιμών. Εκτιμάται ότι η τιμή παραγωγού αυτό το διάστημα μπορεί να ξεπεράσει το 1 ευρώ το ζεύγος».
Αυτή την εποχή γίνονται οι φυτεύσεις μελιτζάνας σε θερμοκήπια. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια καλή πορεία των τιμών για τις υπαίθριες μελιτζάνες λόγω καλής ζήτησης, κυρίως στα νησία εξαιτίας της τουριστικής περιόδου.
Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από τα μέσα Ιουλίου είχαμε μειωμένες αποδόσεις και ποσότητες για τις υπαίθριες μελιτζάνες. Αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη ζήτηση και μειωμένη προσφορά και οι τιμές παραγωγού να κυμαίνονται στο 1 ευρώ το κιλό. Μέχρι να ξεκινήσει η συγκομιδή στα θερμοκήπια αναμένεται να υπάρχει αυτή η εικόνα των τιμών.
Οι πιπεριές Φλωρίνης το καλοκαίρι είχαν μειωμένες τιμές που κυμαίνονταν στα 80 λεπτά το κιλό. Μέχρι τέλη Ιουλίου είχαμε μεγάλες ποσότητες στην αγορά λόγω των συγκομιδών της Κρήτης. Στη συνέχεια είχαμε μείωση των ποσοτήτων, ενώ εδώ και 15 ημέρες ξεκίνησε η ανοδική πορεία των τιμών για τις υπαίθριες.
Οι πράσινες πιπεριές είχαν ένα καλό ξεκίνημα και στα μέσα Ιουνίου έπιασαν τιμή παραγωγού έως και 2 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια με την αύξηση των ποσοτήτων είχαμε μια πτώση της τιμής η οποία όμως λόγω της ζήτησης κρατήθηκε μέχρι 10 Αυγούστου σε επίπεδα πάνω από 1 ευρώ το κιλό. Μετά από το 15 Αύγουστο υπήρξε μια πτώση τιμών που έφτασαν και στα 50 - 60 λεπτά. Τις τελευταίες 10 ημέρες είχαμε μια διόρθωση προς τα πάνω των τιμών λόγω ζήτησης και έφτασαν στο 1 ευρώ το κιλό».
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Μεσσηνίας λόγω της έλλειψης εργατών γης.
Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει έλλειψη στην αγορά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε φυτεύσεις αν δεν έχουμε εργάτες γης. Αυτή την χρονιά στην περιοχή έχουμε μια μείωση των εργατών γης κατά 50%, το 2021 είχαμε περίπου 6.000 εργάτες και φέτος 3.000. Ίδια προβλήματα υπάρχουν και στις άλλες περιοχές με θερμοκήπια. Η έλλειψη εργατών έχει φέρει αύξηση στα ημερομίσθια και αυτό σε συνδιασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας έχει φέρει σοβαρά προβλήματα στην βιωσιμότητα των θερμοκηπίων. Αυξήθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα έχουν ξαναπάρει την ανηφόρα και έχουμε και το εργατικό. Είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας στον προηγούμενο υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά αλλά δεν είδαμε καμιά προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος. Θέλουμε να απασχολούμε νόμιμα τους εργάτες γης και να μπορούμε να κάνουμε φυτεύσεις. Τα θερμοκήπια έχουν μειώσει την παραγωγή γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μια επένδυση αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε συγκομιδή. Τελικά θέλουν να λύσουν το πρόβλημα με εργάτες γης ή όχι».
Ο κ. Αντώνης Γκόνης, από τους Γαργαλιάνους, που ασχολείται είκοσι χρόνια με την καλλιέργεια του πεπονιού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «προσπαθούμε να παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν, αγωνιζόμαστε να πουλήσουμε στην αγορά την παραγωγή μας και ξαφνικά πριν ξεκινήσει η συγκομιδή οι εργάτες μας ενημερώνουν ότι θα φύγουν από την χώρα. Υπάρχουν κυκλώματα που τους λένε ότι θα τους πάνε σε άλλη χώρα και θα μπορέσουν να βγάλουν νόμιμα έγγραφα για να μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους. Πάνε εκεί και εγκλωβίζονται και δεν μπορούν να φύγουν. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα πριν είναι αργά».
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή καλοκαιρινού ξερού κρεμμυδιού στην χώρα μας με προβλήματα στην παραγωγή και ελλείψης στην αγορά λόγω καιρικών συνθηκών.
Την ίδια στιγμή η Ινδία, που αποτελεί μια μεγάλη χώρα προμηθευτή ξηρού κρεμμυδιού της ελληνικής αγοράς, επέβαλλε εξαγωγικό δασμό 40% για να μειώσει τις εξαγωγές και να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές τους.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Χατζηδούρος, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θήβας, «φέτος από την συγκομιδή του ανοιξιάτικου πρώιμου ξερού κρεμμυδιού είχαμε προβλήματα στην παραγωγή. Αυτά συνεχίζονται και στην συγκομιδή του καλοκαιρινού κρεμμυδιού που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα από τον περονόσπορο. Το κόστος φυτοπροστασίας αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω του μεγάλου αριθμού των ψεκασμών. Η παραγωγή είναι μειωμένη και οι αποδόσεις είναι μικρές. Επίσης μεγάλο πρόβλημα έχουμε με την έλελιψη εργατών γης που η πολιτείας δεν θέλει να λύσει. Η έλλειψη στην αγορά έχει φέρει μια αύξηση της τιμής παραγωγού που αυτή την περίοδο κυμαίνεται από 60 - 70 λεπτά το κιλό.
Η τιμή της λιανικής είναι διπλάσια και αυτό είναι περίεργο γιατί το προϊόν το παραδίδει συσκευασμένο ο παραγωγός στο σούπερ μάρκετ και έτοιμο να τοποθετηθεί στο ράφι.
Από την άλλη το κόστος ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ είναι περίπου στα 40 ευρώ το στρέμμα, χρήματα που δεν είναι ανταποδοτικά στον παραγωγό, αφού στα 12 χρόνια καλλιέργειας μια φορά - και μετά από ένσταση - έχω αποζημιωθεί από τον Οργανισμό για ζημιά στην παραγωγή.
Από τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι νέες σπορές (χειμωνιάτικα)».
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι επέβαλε δασμό 40% στις εξαγωγές κρεμμυδιών με στόχο να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Ο εξαγωγικός δασμός, που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο (19 Αυγούστου), θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Ο Ινδός Υπουργός Καταναλωτών, Rohit Kumar Singh, δήλωσε ότι το μέτρο πάρθηκε για να βελτιωθεί η εγχώρια διαθεσιμότητα κρεμμυδιών και να περιοριστεί η άνοδος των τιμών. Επίσης έχει προχωρύησει και σε αποθεματοποίηση κρεμμυδιών επειδή υπάρχουν φόβοι ότι οι καιρικές συνθήκες θα φέρουν απώλειες στην παραγωγή.
Η μέση χονδρική τιμή κρεμμυδιού στις αγορές της χώρας έχει εκτιναχθεί σχεδόν 20% από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Καταναλωτών, σχεδόν 975.000 τόνοι κρεμμυδιών έχουν εξαχθεί από τη χώρα, μεταξύ 1ης Απριλίου και 4ης Αυγούστου του 2023. Οι τρεις πρώτες χώρες σε όρους αξίας που εισάγουν ινδικά κρεμμύδια είναι το Μπαγκλαντές, η Μαλαισία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Θυμίζουμε ότι η ινδική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού.
Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται οι τιμές των κηπευτικών λόγω της αυξημένης ζήτηση αλλά και της μειωμένης εγχώριας παραγωγής. Όμως και τα εισαγόμενα κηπευτικά έχουν τιμές που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα κ. Γιώργος Παπαβασίλης , «στα κηπευτικά έχουμε υψηλό κόστος καλλιέργειας αλλά και μεγάλο πρόβλημα με τους εργάτες γης. Οι φυτεύσεις έχουν μειωθεί και κανείς δεν φαίνεται να θέλει να λύσει τα προβλήματα. Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν ενδιαφέρονται να υπογράψουν χαρτιά για να μπορούν νόμιμα εργάτες να δουλέψουν στα χωράφια. Αλλά και πολλοί μετανάστες με τα επιδόματα που εισπράττουν δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν στα χωράφια. Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν φαίνεται κανένα μέλλον. Αποτέλεσμα να μειώνονται οι καλλιέργειες και να αυξάνουν οι τιμές. Αυτή την εποχή στην Λαχαναγορά στη χονδρική να πωλείται στα 90 λεπτά το κιλό ο άνιθος, στα 3 ευρώ το εισαγόμενο σπανάκι και πάνω από 1,20 ευρώ τα ραδίκια».
Από την πλευρά του ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει έλλειψη στην αγορά για ντομάτες. Για την καλής ποιότητας μεγαλόκαρπη ντομάτα η τιμή παραγωγού είναι στα 1,5 ευρώ το κιλό και για τα ντοματίνια στα 3 ευρώ το κιλό. Φυτεύτηκαν λίγα στρέμματα υπαίθριας ντομάτας και η παραγωγή είχε προβλήματα από τους καύσωνες. Στα θερμοκήπια της Τριφυλίας οι φυτεύσεις ντομάτας έχουν ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου αλλά έχουμε μειωμένα στρέμματα καλλιέργειας. Στην Κρήτη οι φυτεύσεις θα ξεκινήσουν από τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι παραγωγοί φοβούνται να αναλάβουν το ρίσκο της καλλιέργειας γιατί το κόστος είναι υψηλό και από την άλλη δεν υπάρχουν εργάτες γης. Επίσης το ΥπΑΑΤ αν και υποσχέθηκε τελικά δεν έδωσε αποζημιώσεις για τις ζημιές από την καστανή ρυτίδωση. Αν και υπάρχει ζήτηση από την αγορά είναι δύσκολο να προχωρήσεις σε μια επένδυση για καλλιέργεια και στην συγκομιδή να μην βρίσκεις εργάτες γης. Τα ντοματίνια που δίνουν υψηλές τιμές παραγωγού έχουν και υψηλό κόστος εργατικών. Η μεγαλόκαρπη ντομάτα θέλει για ένα στρέμμα ένα εργάτη γης ενώ τα ντοματίνια θέλουν δύο. Άρα έχουμε διπλάσιο εργατικό κόστος αλλά και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρούμε εργάτη».
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 θα είναι σε ισχύ ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1032 για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο συγκεκριμένος ιός, διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2019 και έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές.
Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας μεταδίδεται με επαφή (μέσω των εργαλείων, των υλικών, των ρούχων, των υποδημάτων ή των χεριών κατά τις καλλιεργητικές εργασίες), μέσω μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού και μολυσμένου σπόρου. Βασική εστία μόλυνσης αποτελεί και το έδαφος, στο οποίο ο ιός, αν υπάρχουν μολυσμένα φυτικά υπολείμματα, μπορεί να επιβιώσει τουλάχιστον για έξι μήνες.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι «στην περιοχή καλλιεργούνται συνολικά 3.000 στρέμματα με ντομάτα θερμοκηπίου. Γίνονται δύο καλλιέργειες η πρώτη από Δεκέμβριο έως Ιούλιο και η δεύτερη από Αύγουστο μέχρι Νοέμβριο.
Τα πρώτα χρόνια ιός της καστανής ρυτίδωσης δημιούργησε πρόβλημα στην καλλιέργεια στη συνέχεια όμως οι παραγωγοί έμαθαν να παίρνουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και το πρόβλημα μειώθηκε. Αυτό που μάθαμε για τον συγκεκριμένο ιό είναι ότι τα μέτρα πρόσληψης αποδίδουν.
Να θυμίσουμε ότι για την πρόληψη τού συγκεκριμένου ιού και για τον περιορισμό της εξάπλωσής του όταν εμφανίζεται, προτείνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων:
α) Χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού (απόκτηση φυτών προς φύτευση μόνο με τη συνοδεία φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου).
β) Έλεγχο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των φυτών και ασφαλή απομάκρυνση και καταστροφή αυτών που εμφανίζουν ιολογικά συμπτώματα. Η απομάκρυνση των φυτών από το θερμοκήπιο πρέπει να γίνεται με προσοχή, χρησιμοποιώντας μεγάλες πλαστικές σακούλες εντός των οποίων θα τοποθετούνται τα συμπτωματικά φυτά, καθώς και τα γειτονικά προς αυτά φυτά. Η καταστροφή αυτών συνιστάται να γίνεται με ταφή σε βάθος σε ακαλλιέργητο σημείο της εκμετάλλευσης.
γ) Απολύμανση των εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης εμπορίου 10% ή Virkon S.
δ) Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.
ε) Κάλυψη των παπουτσιών και χρησιμοποίηση γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους, καθώς και αλλαγή ρούχων κατά τις μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με χέρια τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα φυτά κατά τις διάφορες εργασίες, εκτός αν προηγουμένως τα χέρια έχουν πλυθεί καλά.
στ) Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων κλπ. εντός των θερμοκηπίων κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης ή της φύτευσης.
ζ) Μείωση όσο είναι δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.
η) Αφαίρεση των ζιζανίων στους χώρους γύρω από το θερμοκήπιο.
θ) Απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας μετά το τέλος αυτής, καθώς και απολύμανση των χώρων τού θερμοκηπίου
ι) Αποφυγή δανεισμού κυψελών με βομβίνους από ή προς άλλους καλλιεργητές και
ια) τοποθέτηση τάπητα με απολυμαντικό (χλωρίνη) στην είσοδο του θερμοκηπίου».
Διαβάστε τον Κανονισμό (εδώ)
Εντυπωσιακή είναι η απότομη αύξηση των γερμανικών εισαγωγών ντομάτας από το Μαρόκο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, η Γερμανία από 27.000 τόνους ντομάτας που έκανε εισαγωγή από το Μαρόκο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, έφτασε σε 40.000 τόνους πέρυσι και σε 43.000 τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος των μαροκινών εξαγωγών ντομάτας αρκεί να αναφέρουμε ότι οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ντομάτας το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 32.500 τόνους, από τους οποίους μόλις 209 τόνοι εξήχθησαν στην γερμανική αγορά.
Στο μεταξύ η δημοσιευθείσα έκθεση της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας SBA (Statistisches Bundesambt) αναφέρει ότι οι γερμανικές εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνέχισαν να μειώνονται και στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Όμως, μετά την απότομη μείωση των τελευταίων ετών, η πτώση περιορίστηκε περίπου στο 3%.
Ποσοτικά, η Γερμανία εισήγαγε 650.000 τόνους λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό θα διαμορφωθεί σε επίπεδο έτους 1,2 εκατομμύρια τόνους λιγότερες εισαγωγές για το 2023 (συνολικά 4,2 εκατομμύρια τόνους).
Η εικόνα της αξίας των εισαγωγών όμως είναι διαφορετική. Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, οι εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία ανήλθαν σε αξία 7,34 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι 8% περισσότερο από τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η μέση τιμή το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν, επομένως, πάνω από δέκα τοις εκατό υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ιδιαίτερα οι πιπεριές και τα πορτοκάλια, είχαν πολύ υψηλότερες τιμές.
Όλα τα κύρια προϊόντα εισαγωγής φρέσκων φρούτων και λαχανικών παρουσίασαν πτωτική τάση στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Σταθερές παρέμειναν και οι εισαγωγές αγγουριού το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η Γερμανία εισήγαγε ακόμη λιγότερες ντομάτες το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η πτώση 4% ωστόσο δεν είναι τόσο κακή σε σχέση με την μείωση κατά 14% και 9% στις εισαγωγές μήλων και πορτοκαλιών, αντίστοιχα. Οι εισαγωγές πιπεριάς μειώθηκαν επίσης απότομα κατά 12%. Ελάχιστα προϊόντα παρουσίασαν αυξημένες εισαγωγές, κυρίως αβοκάντο και μάνγκο.
Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών προμηθευτών οπωροκηπευτικών της Γερμανίας περιλαμβάνονται η Νότια Αφρική, το Μαρόκο και το Περού.
Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι αγρότες του Δήμου Πηνειού της Ηλείας, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και ειδικά το διάστημα από 22 έως και 24 Ιουλίου 2023, με κορύφωση την 23η Ιουλίου όπου επικράτησαν ακραίες θερμοκρασίες.
Αγροτικές καλλιέργειες που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της συγκομιδής, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, η τομάτα (βιομηχανική και επιτραπέζια), η μελιτζάνα, η πιπεριά και γενικά οπωροκηπευτικά ή στη φάση της καρποφορίας, όπως η ελιά, εκτέθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και καταστράφηκαν ολοκληρωτικά οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.
Ο Δήμος Πηνειού έκανε την σχετική αναγγελία στον ΕΛΓΑ. Ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Είμαστε διαρκώς στο πλευρό των αγροτών μας. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί αλυσιδωτές καταστροφές και ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται σκληρά. Απευθύνουμε έκκληση προς τον ΕΛΓΑ να επισπεύσει, τις διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και αποζημίωσης των παραγωγών, ώστε να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους και να επιβιώσουν».
«Η Ηλεία ανήκει στις περιοχές που ήδη τις βιώνουν με τα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα και οφείλουμε να σχεδιάσουμε μέτρα για να την προστατεύσουμε στο άμεσο μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Όσοι παραγωγοί του Δήμου Πηνειού έχουν υποστεί ζημιά από τις υψηλές θερμοκρασίες στη φυτική παραγωγή, καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τους κατά τόπους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.
Δύσκολο είναι να εξηγηθεί η μεγάλη αύξηση της τιμής του σκόρδου από το χωράφι στο ράφι.
Η φετινή συγκομιδή των σκόρδων στην περιοχή του Πλατυκάμπου στην Λάρισα ξεκίνησε από 15 - 20 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου.
Σύμφωνα όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, «μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής τα σκόρδα οδηγούνται για ξήρανση και μετά από ένα περίπου μήνα είναι έτοιμα να βγουν στην αγορά.
Αυτή την περίοδο τα σκόρδα Πλατυκάμπου της τοπικής ποικιλίας «eNtopio» έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά. Η ζήτηση φέτος για σκόρδα είναι αυξημένη και αυτό οφείλεται στα προβλήματα που υπήρξαν στις παραγωγικές περιοχές, την Εύβοια και τον Έβρο.
Το σκόρδο θέλει βαρύ χειμώνα αλλά φέτος είχαμε ήπιες θερμοκρασίες. Αυτό επηρέασε την παραγωγή και υπάρχουν απώλειες αλλά και μικρά μεγέθη. Το θετικό είναι ότι δεν είχαμε βροχοπτώσεις την περίοδο της συγκομιδής γιατί ότι ζημιές θα υπήρχαν δεν θα καλύπτονταν ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
Η παραγωγή σκόρδου στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια μειώνεται λόγω της μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Αυτό οφείλεται στο υψηλό κόστος παραγωγής που φτάνει μέχρι 1.200 έως 1.300 ευρώ το στρέμμα αλλά και στην έλλειψη εργατικών χεριών. Η λύση είναι να γίνει εκμηχάνιση της καλλιέργειας αλλά αυτό θέλει επενδύσεις. Προσπαθούμε αυτό να το κάνουμε μέσω του συνεταιρισμού και με την βοήθεια επενδυτικών προγραμμάτων.
Ο συνεταιρισμός δίνει φέτος τιμή παραγωγού για την πρώτη ποιότητα στα 20 λεπτά το τεμάχιο (αυξημένη σε σχέση με πέρσι που ήταν στα 18 λεπτά). Στη δεύτερη ποιότητα δίνει 16 λεπτά και για την τρίτη στα 12 λεπτά. Πάντως και αυτή η μικρή αύξηση δεν μπορεί να καλύψει το μεγάλο κόστος καλλιέργειας.
Αυτό όμως που μας προβληματίζει σαν συνεταιρισμός είναι η μεγάλη ψαλίδα της τιμής του σκόρδου από το χωράφι στο ράφι. Πέρσι το σκόρδο είχε τιμή στον συνεταιρισμό στα 18 λεπτά το τεμάχιο και στο ράφι του σούπερ μάρκετ έφτανε στα 70 λεπτά. Και δεν υπήρχε κόστος μεταποίησης γιατί την ξήρανση την κάνει ο συνεταιρισμός. Δεν είναι κατανοητό γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση της τιμής του προϊόντος.
Στο μεταξύ συνεχίζεται το ενδιαφέρον του ιαπωνικού φαμρμακευτικός κολοσσός «Wakunaga» για το σκόρδο του Πλατυκάμπου. Αυτό μας ανέφεραν στην τελευταία συνάντηση που είχαμε τον περασμένο Μάιο. Οι Ιάπωνες, για τρία συναπτά έτη, από το 2020, έπαιρναν δείγματα από τα σκόρδα της περιοχής και ανέλυαν τα συστατικά του εκχυλίσματος. Το παλαιώνουν για τρία έτη και μετά το δοκιμάζουν στα σκευάσματα που παράγουν. Μας ανέφεραν ότι θα χρειαστεί ακόμη ένα έτος δοκιμής πριν υπογραφούν οι εμπορικές συμφωνίες. Μάλιστα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ιδρύσουν βιομηχανική μονάδα στην περιοχή μας από την οποία θα εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.
Επίσης το σκόρδο eNtopio Platikampou είναι στην τελική φάση για να ενταχθεί στον κατάλογο προϊόντων ΠΟΠ της ΕΕ. Με την βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει συνταχθεί ο σχετικός φάκελος και είναι έτοιμος να κατατεθεί στην ΕΕ, ώστε το σκόρδο να λάβει επιτέλους την αντίστοιχη σήμανση».
Προς το τέλος τους βρίσκονται οι κοπές ντομάτας θερμοκηπίου στην Τριφυλλία και θα ακολουθήσει η υπόλοιπη χώρα.
Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός από την περιοχή Φιλιατρών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε προς την ολοκλήρωση της συγκομιδής ντομάτας θερμοκηπιού στην Τριφυλλία. Αν και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές ήταν σε καλά επίπεδα, κυμαίνονταν από 1,20 έως 1,30 ευρώ το κιλό, στην συνέχεια είχαμε απότομη πτώση της τιμής, η οποία αυτή την εποχή κυμαίνεται από 90 λεπτά μέχρι και 1 ευρώ το κιλό».
Ο ΑγροΤύπος έκανε ρεπορτάζ αγοράς και σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Γεώργιο Πολυχρονάκη, Ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, μας ανέφερε ότι «από την 1η Ιουλίου 2023 (δηλαδή μέσα σε 1 εβδομάδα) οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα ανήλθαν στους 1.350 τόνους».
Πάντως η ζήτηση για ντομάτα είναι καλή και η ροή των εξαγωγών ομαλή. Σύμφωνα με τα στιχεία του ΥπΑΑΤ, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές ντομάτας από 1/1/2023 μέχρι 6/7/2023 ανήλθαν στους 30.718 τόνους, έναντι 24.472 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Έχουμε μια αύξηση κατά +25,5% και κινούνται με ρυθμούς ρεκόρ.
«Η πώληση και η κατανάλωση ντομάτας πηγαίνουν καλά λόγω του ζεστού καιρού. Αυτές οι συνθήκες διασφαλίζουν επίσης ότι θα υπάρξουν και θα διατεθούν μεγάλες ποσότητες το επόμενο διάστημα στις αγορές», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης.
Άρα έχουμε καλή ζήτηση και την στιγμή που οι παραγωγοί θα απολάμβαναν κάποιες ικανοποιητικές τιμές και εισόδημα έπεσαν οι εισαγωγές και είχαμε κάθετη πτώση των τιμών. Μια από τα ίδια συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα.
Συνεχίζεται η συγκομιδή και εμπορία του καρπουζιού, με τις εξαγωγές να είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Σε όσες περιοχές υπάρχουν μειωμένες αποδόσεις οι παραγωγοί έχουν πρόβλημα με μείωση εισοδήματος σε σχέση με πέρυσι.
Ειδικότερα, από την αρχή της εμπορικής περιόδου, μέχρι τις 30/6/2023, οι ποσότητες καρπουζιών που έχουν εξαχθεί ανέρχονται σε 101.867 τόνους, έναντι 122.384 τόνων που είχαμε το αντίστοιχο περσινό διάστημα (εμφανίζοντας μια μείωση κατά -16,8%).
«Η μείωση των ποσοτήτων οφείλεται επειδή είχαμε φέτος λιγότερα στρέμματα καλλιέργειας. Επίσης σε κάποιες περιοχές λόγω των καιρικών συνθηκών είχαμε μειωμένες αποδόσεις. Έτσι έχουμε ποσοτικά μειωμένη παραγωγή αλλά παράλληλα μείωση των εξαγωγών. Τις επόμενες δύο εβδομάδες η εμπορική περίοδος καρπουζιών θα φτάσει στο αποκορύφωμά της και αν παραμείνει ζεστός ο καιρός, η κατανάλωση θα παραμείνει υψηλή και οι τιμές σταθερές. Ωστόσο, σύντομα θα δούμε τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas).
Στο μεταξύ συμβουλές για την αποφυγή των ποιοτικών προβλημάτων με τα καρπούζια που προωθούνται στην αγορά έδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, μετά την συνάντηση που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, με τον Δντή της υπηρεσίας, Γιώργο Μικέογλου. «Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην αναγραφή της εμπορικής ποικιλίας. Προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη στην αγορά», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος στον ΑγροΤύπο.
Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αναφέρει τα εξής:
«Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εμπορία του καρπουζιού και με απώτερο στόχο την αποφυγή ποιοτικών προβλημάτων (άκαιρη συγκομιδή κ.λ.π.) που επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση του προϊόντος στις αγορές, αλλά και την αποφυγή φαινομένων παραπλάνησης του καταναλωτή, κρίνουμε σκόπιμη την παροχή χρήσιμων πληροφοριών. Παρακαλούνται οι παραγωγοί, συσκευαστές, τυποποιητές και διακινητές καρπουζιού να τηρούν κατά τη συγκομιδή, συσκευασία τυποποίηση, και μεταφορά τις παρακάτω οδηγίες, ώστε το προς εμπορία προϊόν να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των προδιαγραφών ποιότητας.
Συγκομιδή προϊόντος
Δεν πρέπει να γίνεται συγκομιδή του προϊόντος πριν τα καρπούζια φθάσουν στο στάδιο ωρίμανσης.
Ελάχιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά
Τα καρπούζια πρέπει να είναι:
Ακέραια και να μην παρουσιάζουν ρωγμές.
Υγιή, αποκλείονται αυτά που έχουν προσβληθεί από σήψη ή αλλοιώσεις που τα καθιστούν ακατάλληλα για κατανάλωση.
Καθαρά, απαλλαγμένα από ξένες ύλες και υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Απαλλαγμένα από μη φυσιολογική εξωτερική υγρασία.
Απαλλαγμένα από ξένες οσμές και γεύσεις.
Απαλλαγμένα από επιβλαβείς οργανισμούς και από φθορές οι οποίες προκαλούνται από αυτούς που προσβάλλουν τη σάρκα.
Επαρκώς αναπτυγμένα και ώριμα, ώστε να αντέχουν στη μεταφορά και μεταχείριση για να φθάσουν στον τόπο προορισμού σε ικανοποιητική κατάσταση.
Χωρίς εμφανή ελαττώματα.
Ομοιογενή όσον αφορά την ποιοτική κατηγορία και την καταγωγή.
Ο δείκτης διαθλασιμέτρου που μετριέται στο μέσο της σάρκας του καρπού στην ισημερινή τομή, πρέπει ενδεικτικά να είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 8ο Brix.
Συσκευασία – Μεταφορά
Η συσκευασία- τυποποίηση και μεταφορά των φρούτων μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Σε παλετοκιβώτια ξύλινα ή πλαστικά, σε αυτοκίνητα κοινά (Α/Κ) ή αυτοκίνητα ψυγεία (Α/Ψ), τρόπος που είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος.
Χύμα εντός του μεταφορικού μέσου.
Τα καρπούζια που μεταφέρονται χύμα σε αυτοκίνητα κοινά πρέπει να απομονώνονται από το δάπεδο και τις πλευρές των μεταφορικών μέσων, με κατάλληλα υλικά προστασίας (π.χ. ειδικό χαρτί γκοφρέ κλπ και ποτέ άχυρο). Τα υλικά αυτά πρέπει να έχουν ικανό πάχος για την αποφυγή μωλωπισμών, να είναι καινούρια, καθαρά και τέτοια ώστε να μη μεταδίδουν στα καρπούζια δυσάρεστη και μη φυσιολογική οσμή.
Η φόρτωση χύμα σε αυτοκίνητα ψυγεία επιτρέπεται μόνο με κενό δαπέδου (διαμορφωμένο δάπεδο ή τοποθέτηση παλετών δαπέδου).
Σε χαρτοκιβώτια, όπου η κατασκευή τους πρέπει να είναι τέτοια ώστε τα πλευρικά τοιχώματα να είναι συνεκτικά και ανθεκτικά, για να μην τραυματίζονται οι καρποί κατά τη τοποθέτησή τους. Επιβάλλεται να υπάρχουν χωρίσματα (χονδρά χαρτόνια) όπου εκεί θα τοποθετούνται οι καρποί (ανάλογα ανά 4 ή 6). Η τοποθέτηση των καρπών στα χαρτοκιβώτια πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.
Όταν η μεταφορά γίνεται με Α/Ψ η θερμοκρασία πρέπει να είναι +10οC έως +15οC και η μείωση από τη θερμοκρασία αγρού να γίνεται σταδιακά.
Σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται η υπερφόρτωση.
Σήμανση του φορτίου
Η σήμανση του φορτίου είναι υποχρεωτική.
Στο συσκευασμένο φορτίο η σήμανση πρέπει να γίνεται σε κάθε μέσο συσκευασίας, όπως παλετοκιβώτιο, χαρτοκιβώτιο κλπ. με επικόλληση ετικέτας.
Για τα καρπούζια που αποστέλλονται χύμα, φορτωμένα απευθείας στο μεταφορικό μέσο, οι ενδείξεις της σήμανσης πρέπει να αναγράφονται σε έγγραφο που συνοδεύει το εμπόρευμα ή σε δελτίο το οποίο τοποθετείται ευκρινώς στο εσωτερικό του μεταφορικού μέσου και θα αναπαράγεται σε τόσα έντυπα όσα τυχόν θα είναι και τα μερίδια που θα διασπάται το φορτίο κατά την παράδοσή του.
Η σήμανση πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα εξής:
Τα στοιχεία του εξαγωγέα και του συσκευαστή, με τον αριθμό εγγραφής στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ).
Τη χώρα καταγωγής και ενδεχομένως την περιοχή παραγωγής.
Το είδος του προϊόντος.
Την ποιοτική κατηγορία, στην περίπτωση που εφαρμοστούν οι προδιαγραφές της UNECE.
Προαιρετικά μπορεί να αναφέρονται:
Η ποικιλία.
Το μέγεθος των καρπών σε βάρος.
Καθαρό βάρος μονάδας συσκευασίας ή αριθμός τεμαχίων.
Αριθμός παρτίδας
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ορθή αναγραφή της εμπορικής ποικιλίας καθώς φαινόμενα ανακριβούς-παραπλανητικής ένδειξης επί των εμπορικών συσκευασιών όπως και του βιβλίου ιχνηλασιμότητας ή και των παραστατικών διακίνησης οδηγούν σε ενδεχόμενο αποτέλεσμα επιβολής κυρώσεων.
Υποβολή αναγγελιών
Όποιοι διακινούν καρπούζια προς χώρες της Ε.Ε. ή εξάγουν προς Τρίτες χώρες, πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά ψηφιακή αναγγελία διακίνησης – εξαγωγής, εγκαίρως στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Καλή σε γενικά επίπεδα ήταν η φετινή χρονιά για τα πρώιμα υπαίθρια καρπούζια της Τριφυλλίας.
Το 70% της παραγωγής της περιοχής πάει στην εξαγωγή. Οι εξαγωγές του προϊόντος γίνονται σε χώρες όπως Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ιταλία και Τσεχία.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι «οι αποδόσεις φέτος είχαν μια διαφοροποίηση και κυμάνθηκαν από καλές έως και πολύ ικανοποιητικές. Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορεών, παραγωγών εξαγωγέων και ΔΑΟΚ είναι πολύ καλή και διασφαλίζει τη ποιότητα, την ασφάλεια και επιπλέον την απουσία φυτοϋγειονομικών προβλημάτων. Τα καρπούζια της περιοχής πιστοποιούνται και είναι ασφαλή με μηδενικά υπολείμματα. Οι αγορές είναι απαιτητικές και ζητούν συστήματα διασφάλισης της ποιότητας. Οι τιμές παραγωγού φέτος κυμάνθηκαν σε σταθερά επίπεδα. Ξεκίνησαν από τα 45 λεπτά και έφτασαν μέχρι τα 40 λεπτά το κιλό. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν προβλήματα στην καλλιέργεια με την έλλειψη εργατών γης και το υψηλό κόστος παραγωγής».
Ο κ. Κώστας Μαλάμος, καλλιεργητής καρπουζιών από την περιοχή των Φιλιατρών, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «την φετινή χρονιά θα την χαρακτήριζα καλή για όσους είχαν καλές αποδόσεις. Οι αποδόσεις ξεκίνησαν από 2,5 και έφτασαν μέχρι και τους 7 τόνους το στρέμμα. Οι υψηλές αποδόσεις άφησαν εισόδημα στον παραγωγό. Πάντως η χρονιά ήταν απρόσμενα καλή για τους παραγωγούς καρπουζιού χαμηλής κάλυψης της Τριφυλλίας. Ούτε εμείς δεν το περιμέναμε μετά από την άσχημη εικόνα στην αγορά που είχαν τα καρπούζια θερμοκηπίου, τα οποία είχαν προηγηθεί. Σε αυτό πάντως βοήθησε και η φετινή πολύ καλή ποιότητα των καρπουζιών. Φέτος οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τα 40 λεπτά το κιλό και παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα για όλη την περίοδο συγκομιδής. Σε αυτό βοήθησε και η υψηλή ζήτηση από την εγχώρια αγορά».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός καρπουζιού της περιοχής, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «η χρονιά φέτος εξελίχθηκε πάρα πολύ καλά. Η συγκομιδή ξεκίνησε από τις 21 Μαΐου και ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες. Φέτος η ποιότητα ήταν εξαιρετική. Επίσης και οι τιμές κυμάνθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα. Ακόμη και σήμερα οι τιμές που ζητάνε τα καρπούζια είναι στα 40 λεπτά. Αν και ολοκληρώνουμε την συγκομιδή υπάρχει ακόμη ζήτηση για εξαγωγές. Εκτιμώ ότι ήταν μια καλή χρονιά για την καλλιέργεια».
Μια καλή χρονιά είχε φέτος το αγγούρι λόγω των αυξημένων εξαγωγών που έκανε, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια κάμψη της τιμής του.
Στην Κρήτη υπάρχουν μεγάλα προβλήματα από την έλλειψη εργατών γης. Η κ. Κατερίνα Κρουσανιωτάκη, από την Ιεράπετρα της Κρήτης, που καλλιεργεί 10 στρέμματα θερμοκηπιακά με αγγούρια, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο «λόγω έλλειψης εργατών γης πολλοί παραγωγοί στην περιοχή δεν έβαλαν καλοκαιρινά αγγούρια. Υπάρχουν αρκετές ποσότητες «φρέσκων» αγγουριών αυτη την εποχή, με αποτέλεσμα τα παλιά να μην κινούνται εύκολα στην αγορά. Επίσης τα καλής ποιότητας αγγούρια έχουν τιμή 30 έως 40 λεπτά το κιλό, που θεωρείται χαμηλή για το υψηλό κόστος καλλιέργειας».
Με καλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι κοπές αγγουριών στην Τριφυλία και θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στα θερμοκήπια σε δυτική και βόρεια Ελλάδα.
Ο προϊστάμενος της ΔΟΑΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον φέτος για τα αγγούρια θερμοκηπίου και η ζήτηση φέτος είναι αυξημένη για εξαγωγές. Μεγάλες ποσότητες κινούνται στο εξωτερικό, με προορισμό την κεντρική Ευρώπη και τις χώρες των Βαλκανίων.
Καλλιεργείται σε περίπου 1.100 στρέμματα στην περιοχή και το 2023 αναμένεται μια παραγωγή της τάξης των 22 έως 24 χιλιάδων τόνων. Στις αρχές της φετινής εμπορικής περιόδου είχαμε πολύ καλές τιμές. Στην συνέχεια υπήρξε μια κάμψη αλλά τις τελευταίες ημέρες οι τιμές ανακάμπτουν.
Οι παραγωγοί της περιοχής καλλιεργούν με ολοκληρωμένη διαχείριση και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που δίνει προστιθέμενη αξία στο προϊόν αλλά παράλληλα αυξάνει και το κόστος του. Φέτος κρίνεται θετική η καλλιέργεια αγγουριού στην περιοχή».
Ο κ. Θεόδωρος Μιχαλακόπουλος, παραγωγός αγγουριών θερμοκηπίου από την Τριφυλία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε μια καλή χρονιά για το αγγούρι και αυτό οφείλεται κυρίως στις αυξημένες εξαγωγές που είχαμε την περίοδο Μαρτίου και Απριλίου. Ωστόσο αυτή την περίοδο υπάρχει μια «πίεση» της τιμής του. Αυτό οφείλεται ότι είμαστε προς το τέλος στις κοπές στην περιοχή και η ποιότητες δεν είναι τόσο καλές. Οι τιμές παραγωγού έφτασαν μέχρι και στα 60 λεπτά το τεμάχιο. Αυτή την εποχή όμως έχουν μειωθεί και κυμαίνονται στα 25 λεπτά το τεμάχιο. Ο τουρισμός δίνει ζήτηση στο αγγούρι αλλά αυτό που ανεβάζει τις τιμές είναι οι εξαγωγές».
Ο κ. Θανάσης Παλούκης, έμπειρος παραγωγός κηπευτικών από την περιοχή της Βόνιτσας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές αγγουριών μετά από 15 ημέρες. Αν και φέτος ξεκίνησαν οι κοπές με τιμές σε καλά επίπεδα ωστόσο στην συνέχεια είχαμε μια πτώση των τιμών. Εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια άνοδο της τιμής λόγω αυξημένης ζήτησης και οι τιμές θα κυμανθούν στα επίπεδα των 20 έως 25 λεπτών το τεμάχιο. Αυτή την περίοδο αγγούρια βγάζει ακόμη η Μεσσηνία και θα ακολουθήσει η δυτική Ελλάδα. Πάντως στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και της Πρέβεζας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη εργατών γης και τα στρέμματα καλλιέργειας έχουν μειωθεί».
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit-Hellas, μας ανέφερε ότι «οι εξαγωγές αγγουριών από 1/9/2022 έως 9/6/2023 συνεχίζουν να είναι αυξημένες και ανέρχονται σε 65.966 τόνους, έναντι 49.464 τόνων που είχε την περίοδο 2021/2022, καταγράφοντας μια άνοδο ρεκόρ σε ποσοστό 33,4%».
Σταμάτησαν οι κοπές θερμοκηπιακής ντομάτας στην Κρήτη και μένει στην αγορά η Τριφυλλία και θα ακολουθήσει η υπόλοιπη χώρα.
Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, τονίζει ότι έχουμε μια μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας θερμοκηπιακής ντομάτας στην περιοχή κατά 5% και ανέρχεται σε 1.200 στρέμματα. Εκτιμάται ότι φέτος αναμένεται μια παραγωγή γύρω στους 25.000 έως 28.000 τόνους. Έχουμε μια μείωση της παραγωγής και από την άλλη μια αύξηση του κόστους, το οποίο επιβαρύνεται περαιτέρω λόγω και των προβλημάτων φυτοπροστασίας.
Ο κ. Κώστας Κόκκαλης, νέος παραγωγός που καλλιεργεί 25 στρέμματα με θερμοκηπιακή ντομάτα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει σταθερή ροή στο εμπόριο και καλή ζήτηση. Τα τελευταία χρόνια πολλοί παραγωγοί λόγω του αυξημένου κόστους έχουν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες. Οι μειωμένες ποσότητες έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια τιμή παραγωγού που κυμαίνεται από 80 λεπτά μέχρι 1,20 ευρώ το κιλό».
Ο κ. Στέλιος Αρχατζικάκης, παραγωγός θερμοκηπιακής ντομάτας από τον Πύργο Ηλείας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από αρχές Ιουνίου ξεκίνησα τις κοπές. Αυτή την περίοδο έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή ντομάτας στην Κρήτη. Υπάρχουν καλές ποιότητες και καλή ζήτηση στην αγορά. Επίσης έχουν αρχίσει να έρχονται τουρίστες στην χώρα μας και έχουμε καλές ροές ντομάτας προς τα νησιά. Η μέση τιμή για την μεγαλόκαρπη ντομάτα κυμαίνεται γύρω στο 1 ευρώ το κιλό. Παραγωγή ντομάτας θα έχω στο θερμοκήπιο μέχρι τις αρχές Αυγούστου».
Από την πλευρά του ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός από τα Φιλιατρά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής στην Κρήτη έχει αυξηθεί η ζήτηση. Η ποιότητα είναι σε καλά επίπεδα. Αυτή την εποχή πουλάμε την μεγαλόκαρπη γύρω στο 1 ευρώ το κιλό και τα ντοματίνια στα 2,5 έως και 3 ευρώ το κιλό. Πάντως υπάρχει απώλεια στην παραγωγή λόγω της τούτας (Tuta absoluta) και του ιού της καστανής ρυτίδωσης που δημιουργούν προβλήματα στην καλλιέργεια και αυξάνουν το κόστος».
Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός επίσης από τα Φιλιατρά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι 20 Μαΐου είχαμε καλές ροές στις ντομάτες. Στην συνέχεια είχαμε μια κάμψη μέχρι 6 Ιουνίου. Εκτιμώ ότι από 25 Ιουνίου λόγω και του τουρισμού θα έχουμε μια άνοδο των τιμών λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Τα τελευταία χρόνια οι ζημιές από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας είναι πολύ μεγάλες. Ο ιός προσβάλλει τα φύλλα και προκαλεί χλώρωση, μωσαϊκό και κατσάρωμα. Προσβάλλει τους καρπούς και προκαλεί καστανές περιοχές, ρυτίδωση, παραμορφώσεις, ανομοιόμορφη ωρίμανση και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους. Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής έως και 70%. Η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 50% για το 2022 στην περιοχή μας. Επιπλέον προέκυψε υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος.
Η προσβολή της καλλιέργειας από τον ιό και οι επιπτώσεις από την έλλειψη εργατικών χεριών, την αύξηση της τιμής των εισροών και της ενέργειας έχουν μειώσει το εισόδημα των παραγωγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η οικονομική ενίσχυση με de minimis είναι αναγκαία για να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας».
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές ντομάτας, από 1/1/2023 έως 2/6/2023, ανήλθαν σε 29.076 τόνους, έναντι 22.360 τόνων που ήταν το αντίστοιχο διάστημα 2022 (αύξηση κατά +30%) και κινούνται με ρυθμούς ρεκόρ.