Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εντομολογικές προσβολές ροδακινιάς, απλήρωτοι οι παραγωγοί για το Κομφούζιο

03/05/2023 01:10 μμ
Ξεκίνησαν τα εντομολογικά προβλήματα για τους ροδακινοπαραγωγούς σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία.

Ξεκίνησαν τα εντομολογικά προβλήματα για τους ροδακινοπαραγωγούς σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία.

Όπως επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, η εμφάνιση των εντόμων αφορά τις πεδινές και πρώιμες περιοχές των συγκεκριμένων νομών. Συγκεκριμένα:

Φυλλοδέτης Ροδακινιάς (Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Gelechiidae)
Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 1η πτήση του εντόμου το χρονικό διάστημα 30 Απριλίου - 2 Μαΐου.
Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας έγιναν οι υπολογισμοί της έναρξης των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.
Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 4 - 6 Μαΐου.
Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 9 - 12 Μαΐου.

Ανάρσια Ροδακινιάς (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae)
Από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων, στις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας, η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση, το χρονικό διάστημα 28 Απριλίου - 1 Μαΐου.
Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 5-7 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 11 - 13 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.
Οι προβλεπόμενες ημερομηνίες ωοτοκιών και εκκολάψεων του Φυλλοδέτη συμπίπτουν κατά πολύ με αυτές της Ανάρσιας.
Ενδεικτικός χρόνος ταυτόχρονης επέμβασης και για τα δύο έντομα ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

  • 6-8 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών
  • 10-13 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Βαμβακάδα ροδακινιάς (Pseudaulacaspis pentagona Targioni, Homoptera: Diaspididae)
Η πλήρης ωοτοκία παρατηρήθηκε το χρονικό διάστημα 21 - 24 Απριλίου.
Η εμφάνιση των κινητών προνυμφών (έρπουσες) ξεκίνησε από τις 26 - 28 Απριλίου.
Το μέγιστο της εμφάνισης των κινητών προνυμφών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 6 - 11 Μαΐου (συμπίπτει με την επέμβαση για τα άλλα δύο ανωτέρω λεπιδόπτερα).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός ροδακινιών από τη Νάουσα κ. Μάκης Αντωνιάδης, «οι παγίδες της περιοχής μας δείχνουν τους πληθυσμούς των εντόμων και ανάλογα προχωράμε σε ψεκασμούς.
Η Ανάρσια είναι ένα έντομο που πηγαίνει στην βάση του καρπού. Βγάζει την φλούδα και σαπίζει το ροδάκινο. Ήδη έχει γίνει ένας ψεκασμός. Η καταπολέμησή της περιλαμβάνεται στο Κομφούζιο.
Η Βαμβακάδα δημιουργεί κόκκινα στίγματα στον καρπό και τον κάνει μη εμπορεύσιμο.
Ο Φυλλοδέτης ξεκινά από τα φύλλα και στη συνέχεια σαπίζει τον καρπό αλλά και χάνει την μετασυλλεκτική αντοχή. Ψεκασμούς κατά του Φυλλοδέτη κάνουμε μαζί με την Ανάρσια. Αντιμετωπίζεται και αυτό το έντομο με το Κομφούζιο.

Βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι για τη φυτοπροστασία της ροδακινιάς (αλλά και των υπόλοιπων καλλιεργειών που περιλαμβάνει) η δράση του Κομφούζιο. Όμως οι πληρωμές του προγράμματος έχουν «βαλτώσει» αν και τα έξοδα για την εφαρμογή του τα έχουν πληρώσει οι παραγωγοί. Συγκεκριμένα οι ενταγμένοι της 1ης πρόσκλησης (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών) δεν έχουν καμιά πληρωμή. Οι ενταγμένοι στη 2η και 3η πρόσκληση έχουν πληρωθεί μόνο την προκαταβολή και αναμένουν την εξόφληση».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
16/04/2024 11:06 πμ

Υπάρχει περίπτωση να εκλείψει άμεσα η καλλιέργεια της ροδακινιάς στη Ελλάδα;

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει σε ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας λόγω της παραμόρφωσης των καρπών, η οποία ακόμη κανείς δεν γνωρίζει που οφείλεται. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι προσβάλλονται όλες οι ποικιλίες βιομηχανικού ροδάκινου, ενώ έχει εντοπισθεί και σε επιτραπέζιες ποικιλίες.

Το τμήμα ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου της ΠΕ Πέλλας έχει συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και συνεχίζονται οι έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί το αίτιο που προκαλεί την ασθένεια.

Φυσικά, δεν πρέπει να συγχέονται μεμονωμένοι παραμορφωμένοι καρποί σε άλλα κτήματα και άλλες περιοχές με την άγνωστη αυτή ασθένεια. Πολλές φορές παραμορφωμένοι καρποί εμφανίζονται από εντομολογικές προσβολές ή από κακή γονιμοποίηση στην άνθιση.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών κ. Σάββας Παστόπουλος, «το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2021 αλλά επεκτάθηκε ραγδαία φέτος. Έχει σαν αποτέλεσμα οι καρποί να είναι μη εμπορεύσιμοι αλλά ούτε να μπορούν να πάνε για χυμοποίηση.

Μιλάμε για μια μυστηριώδη ασθένεια στα ροδάκινα περιοχών της Πέλλας πέριξ του βουνού Πάικο. Αν και τον πρώτο χρόνο τα συμπτώματα ήταν σποραδικά και σπάνια, περιορισμένα σε λίγα αγροκτήματα, το 2022 φάνηκε ότι αρχίζει μία σημαντική διασπορά μολύνοντας εξ’ ολοκλήρου τα πρώτα κτήματα.

Το 2023 η ασθένεια φαίνεται ότι διασπάρθηκε σε μία μεγάλη έκταση πολλών χιλιομέτρων. Φέτος, τα πρώτα συμπτώματα που αρχικά εντοπίσθηκαν καλύπτουν μία έκταση δεκάδων χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει 6 χωριά. Η τελική αποτύπωση της καταστροφής για φέτος θα φανεί εντός λίγων ημερών όπου τα οφθαλμοφανή συμπτώματα θα αναγνωριστούν καλύτερα».

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και μας ανέφεραν ότι συνεχίζεται ο έλεγχος για να εξακριβωθεί το πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε εμφάνιση πάνω από 5 ιούς στα φυτά της περιοχής. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη ποιοι ακριβώς είναι οι ιοί και για να γίνει αυτό θα πρέπει γίνουν περισσότεροι έλεγχοι. Φέτος πάντως το πρόβλημα έχει επεκταθεί στην περιοχή.

Πρόσφατα έγινε μια σύσκεψη γεωπόνων και ερευνητών, υπό την εποπτεία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη, για το θέμα της ασθένειας στη ροδακινιά. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της ΠΕ Πέλλας:

  • Το πρόβλημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021, με κάποια σποραδικά συμπτώματα σε καρπούς ροδακινιάς ποικιλίας ΑΝΔΡΟΣ σε κτήματα της περιοχής «ΑΛΑΝ» στις Αμπελιές Γιαννιτσών.
  • Το 2022 το πρόβλημα επεκτάθηκε στα αρχικά κτήματα σε όλα τα δένδρα, καθώς και σε νέα κτήματα περιμετρικά των πρώτων. Έτσι στάλθηκε δείγμα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό ινστιτούτο από τα προσβεβλημένα κτήματα.
  • Το 2023 το πρόβλημα γιγαντώθηκε στην περιοχή των Αμπελιών, με αποτέλεσμα τα πρώτα κτήματα που είχαν συμπτώματα να έχουν ολική μείωση παραγωγής εξαιτίας οφθαλμόπτωσης ανθοφόρων και φυλλοφόρων οφθαλμών, καθώς και σημαντικής παραμόρφωσης των καρπών που έχουν παραμείνει στα δένδρα. Έπειτα, εστάλησαν εκ νέου δείγματα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με αίτημα εξέτασης για παρουσία ιών.
  • Στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου 2024, παρατηρείται ότι δεκάδες κτήματα συγκεκριμένων ποικιλιών εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα της ανεξήγητης αυτής ασθένειας.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να αποσταλούν από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής της ΠΕ Πέλλας τα παρακάτω:

  • Περαιτέρω δείγματα στο Μπενάκειο για εξέταση.
  • Οδηγίες καλλιεργητικών πρακτικών ώστε να επιτευχθεί ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού.
  • Προτάσεις για την αποκατάσταση των φυτειών των αγροτεμαχίων που έχουν προσβληθεί.

Από την πλευρά του το Μπενάκειο κατέθεσε στο ΥπΑΑΤ ερευνητικό πρόγραμμα και είναι σε αναμονή για να προχωρήσουν στους ελέγχους. «Αν δεν βρεθεί το αίτιο του προβλήματος δεν μπορούμε να μιλήσουμε για θεραπεία», δήλωσαν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι του Μπενακείου.

Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι πολλά αλλά το κύριο και οφθαλμοφανές είναι η παραμόρφωση των καρπών που είναι ευδιάκριτη. Ακόμη παρατηρείται οφθαλμόπτωση, ανθόπτωση, δίδυμοι καρποί, σκάσιμο καρπών, ανομοιόμορφη βλάστηση την άνοιξη και βλαστοί χωρίς βλάστηση κυρίως από την μέση προς την κορυφή του βλαστού. Από τον τρόπο και την ταχύτητα που εμφανίζονται τα συμπτώματα πιθανολογείται ότι η μεταφορά γίνεται με την γύρη ή και μολυσμένα έντομα.

Μέχρι στιγμή φαίνεται ότι επηρεάζονται κυρίως οι βιομηχανικές ποικιλίες Άνδρος και Α37 εξ’ ολοκλήρου, ενώ σοβαρά προβλήματα εμφανίζουν και οι ποικιλίες Φερ κλουζ, Έβερτς και Κατερίνα. Όσα επιτραπέζια ροδάκινα είναι στην προσβεβλημένη περιοχή φαίνεται ότι είναι ευαίσθητα στην ασθένεια της παραμόρφωσης (Royal gloria, royal lee).

Αν τελικά αποδειχθεί ότι το αίτιο είναι ιολογικό θα μιλάμε για μία ασύλληπτων διαστάσεων καταστροφή στην ελληνική ροδακινοκαλλιέργεια.

Τελευταία νέα
19/04/2024 01:09 μμ

Είχαμε αναφέρει στο παρελθόν στον ΑγροΤύπο για την μειωμένη ενίσχυση που δίνει στην καλλιέργεια ροδάκινου το Οικολογικό Σχήμα (Eco Schemes) 31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)».

Είχαμε μιλήσει και για το σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει στο ΥπΑΑΤ ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας, ο Αγροτικός σύλλογος Βελβεντού και ο Αγροτικός σύλλογος Σκύδρας, με το οποίο ζητούσαν την τροποποίηση του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στην καλλιέργεια της ροδακινιάς.

Επανέρχεται στο πρόβλημα η Εθνική Επιτροπή Επιτραπέζιων Ροδακίνων και Νεκταρινιών της ΕΘΕΑΣ, με επιστολή που έστειλε προς τον Γεν. Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων ΥπΑΑΤ κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη, στην οποία αναφέρει τα εξής:

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πληθώρα δημοσιευμάτων τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στον έντυπο τύπο, που αναφέρει τις μειώσεις στις τιμές των οικολογικών σχημάτων λόγω υπέρβασης των χρηματοδοτικών κονδυλίων δημιουργώντας την έντονη αναστάτωση των παραγωγών μας.

Θέλουμε δια της παρούσας, να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τυχόν οριζόντια μείωση στις πληρωμές των Eco Schemes και κυρίως στις δράσεις 31.6Β και 31.6Γ στις οποίες έχουν εκδοθεί παραστατικά από το προηγούμενο έτος τα οποία είναι ήδη πληρωμένα από τους παραγωγούς μας.

Δηλώνουμε ότι θεωρούμε ανεπίτρεπτο να αποζημιωθούν χαμηλότερα του προβλεπόμενου ποσού οι συγκεκριμένες δράσεις, που βασίζονται σε ανελαστικές και πραγματοποιηθείσες δαπάνες οι οποίες και τεκμηριώνονται με τα απαιτούμενα παραστατικά – τιμολόγια.

Η λύση της οριζόντιας περικοπής αδικεί κατάφορα και αντιμετωπίζει με μεγάλη ανισότητα τους αποδεδειγμένα συμμορφούμενους παραγωγούς με την κατεύθυνση των οικολογικών σχημάτων.

Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να πληρωθούν στο ύψος της ενίσχυσης όπως έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ.

Σε αντίθετη περίπτωση θα απαξιωθεί όλη την πολιτική για την πράσινη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική αειφορία που αποβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε και τις μεγάλες «ανισότητες» μεταξύ των καλλιεργειών στα συγκεκριμένα μέτρα,

  • Κομφούζιο στα ροδάκινα – νεκταρίνια να καλύπτει 3 έντομα – εχθρούς 402 €/ha, Κονφούζιο στα μήλα να καλύπτει 1 έντομο - εχθρό 948 €/ha.
  • Εξαπόλυση ωφέλιμων τετρανύχων στα ροδάκινα – νεκταρίνια 352 €/ha,
  • Εξαπόλυση ωφέλιμων τετρανύχων στα εσπεριδοειδή 910 €/ha.

Θεωρώντας ότι οι τεράστιες διαφορές (έως και 550 €/ha), είναι αποτέλεσμα λάθους και όχι σκοπιμότητα, ζητούμε την άμεση αποκατάσταση της άδικης και άνισης αντιμετώπισης.

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφερθούμε στην αποζημίωση για την εφαρμογή του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στα Ροδάκινα - Νεκταρίνια - Βερίκοκα, η οποία προβλέπεται στη νέα Προδημοσίευση Πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-70-1.3 (Δράση 2) του ΠΑΑ, προσδιορίστηκε με βάση μελέτη της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ οι υπηρεσίες σας διαθέτουν επικαιροποιημένη Επίσημη Μελέτη, η οποία τεκμηριώνει αποζημίωση πολύ μεγαλύτερου ύψους.

Έτσι παρατηρείται το εξής παράδοξο: το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στη Ροδακινιά με 3 έντομα - εχθρούς να αποζημιώνεται με 41,4 – 48,2 €/στρέμμα, ενώ στο Αμπέλι με 1 έντομο – εχθρό να αποζημιώνεται με 66,8 - 76 € ανά στρέμμα.

Μια τέτοια απολύτως λανθασμένη ρύθμιση, απειλεί να ακυρώσει μια μακρόχρονη, δύσκολη, αλλά επιτυχή συλλογική προσπάθεια παραγωγής πυρηνοκάρπων με όρους βιωσιμότητας.

Για αυτό ζητούμε ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στην καλλιέργεια της Ροδακινιάς με βάση την Επίσημη Μελέτη.

Η διόρθωση πρέπει να γίνει άμεσα και κατ’ εξαίρεση, διότι οι δεσμεύσεις με την Πρόσκληση του 2024 θα αφορούν σε όλη την επόμενη 5ετία.

11/04/2024 12:39 μμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Elite, στις 5 Απριλίου του 2024 στην Καλαμάτα, η παρουσίαση με θέμα: «Το νέο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον της γεωργίας, η στρατηγική της Syngenta και η ολοκληρωμένη πρόταση μας για την φροντίδα της ελιάς»
Περισσότεροι από 70 γεωπόνοι, παρακολούθησαν την εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον, η οποία ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Syngenta Hellas, κ. Γιώργου Ποντίκα ο οποίος αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον της φυτοπροστασίας και στα νέα δύσκολα μονοπάτια της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο περιβάλλον.

syngenta Καλαμάτα
Φωτογραφία: Ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Syngenta Hellas, κ. Γιώργου Ποντίκα.

Κατόπιν, ο Διευθυντής Marketing και Τεχνικού της Syngenta Hellas, κ. Κώστας Οικονομίδης, παρουσίασε τις νέες τάσεις της Γεωργίας, με την Syngenta να είναι πρωταγωνιστής με οδηγό την Καινοτομία.
Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με τους κ. Γιάννη Αβραμίδη, Marketing Manager Spec και κ. Παναγιώτη Κωστίκα, Biological & FVC Market Development Manager να παρουσιάζουν το πλήρες χαρτοφυλάκιο της Syngenta στην καλλιέργεια της ελιάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες ολοκληρωμένες λύσεις φυτοπροστασίας, τον ρόλο των βιοδιεγερτών και βιοπροστατευτικών προϊόντων, που προσφέρει η Syngenta στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς για την αριστοποίηση της παραγωγής τους.

syngenta Καλαμάτα

Στην συνέχεια οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν το πρόγραμμα που η Syngenta Hellas προτείνει αλλά και το πώς προσεγγίζει την ίδια την καλλιέργεια μέσα από τα προϊόντα της.
Η εκδήλωση έκλεισε με δείπνο που παρατέθηκε στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, όπου εκεί δόθηκε η ευκαιρία στους γεωπόνους της περιοχής να συζητήσουν εκτενώς όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

11/04/2024 11:30 πμ

Επίσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ, στην Βέροια, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των Αγροτικών συλλόγων «Μαρίνος Αντύπας» της Νάουσας, και του Αγροτικού συλλόγου «Πιερίων» Ημαθίας, όπου είχε συνάντηση με την προϊσταμένη του υποκαταστήματος.

Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της ακαρπίας στις δενδρώδεις (βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα κ.α.), γεγονός που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο στάδιο της ανθοφορίας.

Η απώλεια παραγωγής λόγω της ακαρπίας άρα και του εισοδήματος για τους παραγωγούς, δεν καλύπτεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ τον οποίο επικαλέστηκε η προϊσταμένη.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, «η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι ο Κανονισμός δεν καλύπτει την ακαρπία. Επίσης οι Μετεωρολογικοί Σταθμοί στην περιοχή δεν έδειξαν υψηλά επίπεδα βροχόπτωσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατη η κατ΄εξαίρεση αποζημίωση των παραγωγών με υπουργική απόφαση».

Συζήτηση έγινε για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων που έχει ως αποτέλεσμα οι πληγέντες παραγωγοί να αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Από την πλευρά της η προϊσταμένη αναφέρθηκε στον μεγάλο όγκο των δηλώσεων ζημιάς στους δύο νομούς (Ημαθίας και Πέλλας), που έχει την αρμοδιότητα το υποκατάστημα, καθώς, και στην έλλειψη προσωπικού με συνέπεια παρά τις προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού να υπάρχει δυσκολία στην ολοκλήρωση των πορισμάτων.

Είναι καθαρό. Η κατάσταση που έχει να κάνει με την ασφάλιση παραγωγής, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής,τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τις περικοπές της νέας ΚΑΠ αλλά και το κόστος διαβίωσης, την μεγάλη ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την πανάκριβη ενέργεια, τα κάθε είδους χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΟΣΔΕ κ.α.), απειλούν την ίδια την επιβίωση μας.

Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που εφάρμοσαν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών και την συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια μεγάλο αγροτών και επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σωτήρες. Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που διαρκώς οξύνονται μπορεί να δώσει μόνο ο μαζικός ενωτικός αγώνας μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους , η δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν ο συντονισμός με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ).

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα πραγματοποιώντας συσκέψεις, και πολύμορφες δράσεις. Συμμετέχουμε και ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους στην Πανελλαδική απεργία, στις 17 Απρίλη, που κήρυξαν τα εργατικά σωματεία, προβάλλοντας και τις δικές μας διεκδικήσεις.

11/04/2024 10:44 πμ

Με την υπ’ αριθμ. 489938/29-02-24 απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών ιδρύθηκε η Αστική μη κερδοκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία – Ένωση Βιολογικής και Οικολογικής Φυτοπροστασίας» και διακριτικό τίτλο ΕΒΙΟΦ (BioCroP).

Τα ιδρυτικά μέλη του ΕΒΙΟΦ (BioCroP), Bio-insecta, Βιοτόπιο, Andermatt-Anthesis και Koppert Hellas έπειτα από μακροχρόνιες παραγωγικές ζυμώσεις μεταξύ μας και μετά από εποικοδομητικό διάλογο με τον υπόλοιπο κλάδο της βιοφυτοπροστασίας καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποφασίσαμε την αναγκαιότητα μιας ισχυρής ανεξάρτητης και αυτόνομης συλλογικής εκπροσώπησης του κλάδου μας με την ίδρυση της Ένωσης Βιολογικής και Οικολογικής Φυτοπροστασίας.

Η Ένωση στοχεύει στην προώθηση και στην περαιτέρω ένταξη στην Ελληνική Γεωργία, πράσινων καινοτόμων και αποτελεσματικών μεθόδων Φυτοπροστασίας και Διαχείρισης των καλλιεργειών που επιτρέπουν στους παραγωγούς να καλλιεργούν υγιείς, παραγωγικές και κερδοφόρες καλλιέργειες. Οι τεχνολογίες μας εμπνέονται, αξιοποιούνται ή συλλέγονται από την ίδια τη φύση.

Οι λύσεις μας έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους καλλιεργητές να αποκαταστήσουν τη φυσική ισορροπία στις καλλιέργειές τους και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας των τροφίμων. Οι οικολογικές μέθοδοι Φυτοπροστασίας και Διαχείρισης των καλλιεργειών προστατεύουν τις καλλιέργειες και το περιβάλλον του σήμερα και κυρίως του αύριο, και αποτελούν την πρώτη επιλογή για βιώσιμο έλεγχο εχθρών και ασθενειών, την αειφόρο ανάπτυξη και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ως εκ τούτου, καθώς όλοι από κοινού αποδεχόμαστε την σημαντικότητα του ρόλου της ΒιοΦυτοπροστασίας στην εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας και της Νέας ΚΑΠ, δηλώνουμε την θέληση και επιδίωξη μας για παραγωγική συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, με τα ερευνητικά ιδρύματα και όλους τους διοικητικούς φορείς, ενώσεις, οργανώσεις και επιτροπές.

Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση ένταξης στον ΕΒΙΟΦ προς όλα τα νομικά πρόσωπα, που παράγουν ή προωθούν και εμπορεύονται προϊόντα για άλλες οικολογικές μεθόδους φυτοπροστασίας εναλλακτικές της χημικής, που ουσιαστικά μοιράζονται τους προβληματισμούς μας και συμμερίζονται όλους τους παραπάνω σκοπούς ώστε να εκτιμήσουν την προσπάθεια και να πλαισιώσουν την Ένωση προκειμένου να αποκτήσουμε την απαιτούμενη δυναμική για την επίτευξη των στόχων.

Τα ιδρυτικά μέλη του ΕΒΙΟΦ βρίσκονται σε ώριμες συζητήσεις με την IBMA Global (International Biocontrol Manufacturers Association) με σκοπό να γίνουμε Εθνικός Σύνδεσμος της IBMA Global, ώστε να αυξήσουμε την επιρροή και πρόσβαση στην Ελληνική βιομηχανία βιο-φυτοπροστασίας.

10/04/2024 02:20 μμ

Σηµαντικά προβλήµατα έχουμε φέτος στην καλλιέργεια του βερίκοκου σε όλες τις ποικιλίες, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις βροχοπτώσεις στην ανθοφορία και σε προβλήματα στην γονιµοποίηση.

Σε άλλες περιοχές έχουμε το φαινόμενο της ακαρπίας και σε άλλες μεγάλη πτώση καρπιδίου. Κακές ανθοφορίες και άσχηµες γονιµοποιήσεις έχουν καταγραφεί σε Ημαθία, Πέλλα, Χαλκιδική και Αργολίδα.

Το πρόβλημα για τους παραγωγούς είναι για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

Ο κ. ∆ηµήτρης Γκουτζιούχας, παραγωγός από την Πορταριά της Χαλκιδικής, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή σε όλες τις ποικιλίες. Κάποιες ποικιλίες είχαν καλή ανθοφορία αλλά κάποιες δεν είχαν. Τώρα είμαστε στο στάδιο της καρπόδεσης και έχουμε μεγάλη πτώση καρπιδίων. Οι παραγωγοί δεν μπήκαν στα χωράφια για να κάνουν αραίωμα. Ο ΕΛΓΑ είδε το πρόβλημα και μας είπε ότι δεν δικαιούμαστε κάποια αποζημίωση. Υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για τους παραγωγούς βερικόκων και πρέπει να έχουμε οικονομική στήριξη από το κράτος».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας της Πέλλας, ο Στέφανος Τοπαλίδης, «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με όλες τις ποικιλίες βερίκοκων στην περιοχή. Ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται να τα αποζημιώσει γιατί θεωρεί ότι το πρόβλημα έγινε στο προανθικό στάδιο. Σε συνάντηση που είχαμε πρόσφατα με τον υφυπουργό κ. Σταμενίτη μας ανέφερε ότι αναζητά τρόπο για να πληρωθούν αποζημιώσεις για την ζημιά που είναι μεγάλη».

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Βέροιας έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα ακαρπίας στα βερίκοκα. Υπάρχει πρόβλημα και στα δαμάσκηνα. Υποστηρίζει ότι δεν είχαμε φέτος χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή. Υπήρξε και ένας παγετός που μπορεί να επηρέασε την καλλιέργειας. Είχαμε και βροχές στην ανθοφορία. Το πρόβλημα είναι ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν δίνει αποζημιώσεις για την ακαρπία. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε επαίτες ούτε μας αρκεί μια στρεμματική αποζημίωση de minimis. Ασφαλίζουμε την παραγωγή μας στον ΕΛΓΑ και ζητάμε να αποζημιωνόμαστε. Μας λένε εδώ και χρόνια ότι θα αλλάξει ο Κανονισμός αλλά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Οι παραγωγοί έχουν ήδη πληρώσει τα έξοδα για το 90% του κόστους φυτοπροστασίας και δεν έχουν καθόλου προϊόν».

Ο κ. Παντελής Τσολερίδης, αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κόσμος», από το Μακροχώρι της Ημαθίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε στο στάδιο της καρπόδεσης και φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή. Σε κάποιες ποικιλίες πρώιμων βερικόκων η ζημιά φτάνει έως και 100%. Μικρότερη ζημιά φαίνεται να έχει η πρώιμη ποικιλία Wonder Cot που φτάνει στο 70%. Εκτιμώ ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε στην ανθοφορία. Ο ΕΛΓΑ της Βέροιας έχει ενημερωθεί με το πρόβλημα ακαρπίας. Το θέμα είναι να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Αν κάποιος καλλιεργεί μόνο βερίκοκα θα έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπήρξαν βροχές κατά την ανθοφορία και κάποιες ποικιλίες φαίνεται να έχουν προβλήματα. Τώρα είμαστε στην καπρόδεση και βλέπουμε σε κάποιες ποικιλίες πτώση καρπιδίου. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο και αν επηρεαστούν όλες οι ποικιλίες. Δεν γνωρίζουμε επίσης τι θα κάνει ο ΕΛΓΑ και αν θα προχωρήσει σε εκτιμήσεις της ζημιάς».

Η Άννα Λαμπάδα, από τον συνεταιρισμό Σταθέικα Αργολίδας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «στην ανθοφορία δεν έγινε σωστά η γονιμοποίηση λόγω των βροχοπτώσεων. Είμαστε στην καρπόδεση και φαίνεται ότι έχουμε πρόβλημα ακαρπίας. Ο ΕΛΓΑ δεν ασχολείται με το θέμα της ακαρπίας λόγω καιρικών συνθηκών. Οπότε οι παραγωγοί βερίκοκων έχουν πρόβλημα στην παραγωγή και δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ».

Καλύτερα τα πράγματα φαίνεται να είναι στην Κορινθία. Ο παραγωγός και μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου της Κορινθίας, Μιχάλης Βαρδάκας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή ολόκληρώθηκε η ανθοφορία και τώρα ξεκινά η καρπόδεση. Μέχρι στιγμής φαίνεται να πάνε όλα καλά. Και οι επιτραπέζιες ποικιλίες και τα Μπεμπέκου αναμένεται να έχουν παραγωγή. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το αραίωμα και θα δούμε μια καλύτερη εικόνα της φετινής παραγωγής».

04/04/2024 04:43 μμ

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε την Προδημοσίευση 1ης πρόσκλησης της δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν ότι εκδόθηκε η Προδημοσίευση της 1ης πρόσκλησης της γεωργοπεριβαλλοντικής - κλιματικής δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Η σχετική πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραμματίζεται να εκδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 και ουσιαστικά εγκαινιάζει την ενεργοποίηση των δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα, του Πυλώνα ΙΙ της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή της δράσης ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ υλοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με επιτυχία στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2022.Οι οπωρώνες και οι αμπελώνες, που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της επικείμενης πρόσκλησης, αποτελούν νέες εκτάσεις, οι οποίες δεν είχαν ενταχθεί στην αντίστοιχη δράση στο παρελθόν.

Στις καλλιέργειες που ήταν ήδη επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΠΑΑ (πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και αμπέλι), προστίθενται νέες καλλιέργειες (καρυδιά και εσπεριδοειδή) και νέοι εντομολογικοί εχθροί - στόχοι (ψευδόκοκκος αμπέλου και ανθοτρήτης εσπεριδοειδών).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «σκοπός της δράσης είναι να υποκατασταθεί σταδιακά η χημική καταπολέμηση σημαντικών εντομολογικών εχθρών των επιλέξιμων καλλιεργειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας. Στόχος μας είναι να αξιοποιούμε το έπακρο κάθε εθνικό ή ενωσιακό πόρο για να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και στην ασφάλεια του καταναλωτή».

Όσοι γεωργοί πληρούν τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στην Προδημοσίευση της πρόσκλησης και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης για ένταξη στη δράση 70-1.3.2, μπορούν με δική τους ευθύνη να ξεκινήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2024.

Το κείμενο της προδημοσίευσης είναι αναρτημένο στις ιστοσελίδες www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.

04/04/2024 04:14 μμ

Το θέμα των ζημιών από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στα βερίκοκα και δαμάσκηνα έθεσαν οι παραγωγοί στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιο Σταμενίτη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Συγκεκριμένα το πρόβλημα έθεσαν στο ΥπΑΑΤ οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Σκύδρας, Αριδαίας και Βέροιας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέφανος Τοπαλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας, «οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών χτύπησαν πάνω στην ανθοφορία τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα. Η ζημιά φαίνεται να έχει επηρεάσει όλες τις ποικιλίες. Βλέπουμε ότι η κλιματική αλλαγή και οι βροχοπτώσεις δημιουργούν προβλήματα και φέτος στην παραγωγή και όπως γνωρίζεται δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».

Ερώτηση στην Βουλή

Με κοινοβουλευτική ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Τάσος Μπαρτζώκας, ζητά κυβερνητική στήριξη προς τους αγρότες, που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις πρόσφατες, έντονες βροχοπτώσεις.

Συγκεκριμένα, ο Τάσος Μπαρτζώκας ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους υπέστησαν τεράστια καταστροφή στις καλλιέργειες από βερίκοκα και δαμάσκηνα, εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε τον νομό πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Έτσι, ο Βουλευτής ζητά να στηριχθούν εκτάκτως οι αγρότες που έχουν έρθει σε απελπιστική κατάσταση μετά την ολική απώλεια της παραγωγής τους.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας έθεσε, όμως, και ένα ακόμα ζήτημα υπόψιν του Υπουργού την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τη σταθερή ενίσχυση του αγροτικού κόσμου και την -όχι μόνο κατά περίπτωση- αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών φαινομένων, τα οποία, δυστυχώς, λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και συχνότερα.

04/04/2024 04:10 μμ

Δράση πεζοπορίας και ποδηλασίας στις ανθισμένες κερασιές και τις πηγές του υγροβιότοπου Άγρα - Βρυττών - Νησίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, σας προσκαλεί σε μία δράση υγείας, αναψυχής και απόλαυσης της φύσης που οργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (Τμήμα Τουρισμού), με επίκεντρο τις ανθισμένες κερασιές στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Έδεσσας.

Αν επιθυμείτε να συμμετέχετε και εσείς στην μοναδική εμπειρία επαφής με τις ανθισμένες κερασιές και την ανοιξιάτικη φύση της Πέλλας, μπορείτε να έρθετε μαζί μας, για πεζοπορία ή ποδηλασία, την Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 και ώρα 10.00π.μ., με αφετηρία το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στα Βρυτά του Δήμου Έδεσσας.

Η διαδρομή που θα διανύσουμε είναι συνολικά 7,5 χιλιόμετρα, κατά μήκος της Λίμνης και μέχρι τις πηγές του ποταμού Εδεσσαίου, περιοχή όπου αναπαράγονται οι κύκνοι και φωλιάζει μεγάλος αριθμός ενδημικών και μεταναστευτικών πουλιών.

Σε επαφή με τις ανθισμένες κερασιές, θα απολαύσουμε την ομορφιά της ανθισμένης φύσης.

Η διαδρομή είναι «μηδενικής δυσκολίας», καθώς δεν υπάρχουν καθόλου ανηφορικά ή δύσκολα σημεία και ο δρόμος είναι ευρύς και σε σχετικά καλή οδική κατάσταση για πεζοπορία και ποδηλασία.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Έδεσσας και τα έμπειρα σε πεζοπορίες μέλη του και την βοήθεια της Τοπικής Κοινότητας Βρυττών.

Οι συμμετέχοντες στη δράση, παρακαλούνται ιδιαίτερα, να συμβάλλουν στην προστασία και καθαριότητα της περιοχής, η οποία αποτελεί ένα ευαίσθητο και μεγάλης οικολογικής αξίας οικοσύστημα. Δεν απαιτείται εγγραφή.

Για περισσότερες πληροφορίες: Δρ Σχοινά Βίκυ, Γραφείο Τουρισμού ΠΕ Πέλλας, τηλ. 2381-3-51397, 6979-008270.

03/04/2024 02:54 μμ

Με την φυτοπροστασία της καλλιέργειας ασχολούνται αυτή την εποχή οι ροδακινοπαραγωγοί.

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης αναφέρει, στις 3 Απριλίου, τα εξής:

  • Η 1η πτήση του Βλατορύκτη (Καρπόκαψα Ροδακινιάς) βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Ξεκίνησε η 1η πτήση της Ανάρσιας σε ορισμένες περιοχές (κυρίως στην Πέλλα και στην Πιερία), με χαμηλές συλλήψεις.
  • Στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας μας δεν υπάρχουν έως τώρα συλλήψεις του Φυλλοδέτη, Adoxophyes orana Fischer.

Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων προέρχονται από τους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «τα συγκεκριμένα έντομα αντιμετωπίζονται μέσω του προγράμματος «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ». Όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα τα αντιμετωπίζουν με ψεκασμούς.

Το πρόβλημα είναι ότι η ενίσχυση που προβλέπεται μέσω της ΚΑΠ να δώσουν στους ροδακινοπαραγωγούς είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω του κόστους.

Συγκεκριμένα σήμερα το κόστος του «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» για τον παραγωγό είναι στα 70 ευρώ το στρέμμα.

Για Οικολογικό Σχήμα 31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» το μέγιστο ύψος ενίσχυσης είναι στα 40,2 ευρώ ανά στρέμμα.

Οι νέοι που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» θα έχουν ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμμα.

Ωστόσο οι ροδακινοπαραγωγοί που είναι στην 1η πρόσκληση «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» για το 2023 δεν έχουν εισπράξει την ενίσχυση.

Δηλαδή αν και χρωστάνε στον παραγωγό τα χρήματα από το 2023 αυτός θα πρέπει να πληρώσει όλα τα έξοδα για το 2024 και θα περιμένει πότε θα εισπράξει τα χρήματα.

Με όλα αυτά στην πράξη δεν συμφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους ροδακινοπαραγωγούς.

Το ροδάκινο, σαν φρέσκο φρούτο ή σαν κομπόστα και χυμός, αντιπροσωπεύει τη χώρα μας σε όλες τις αγορές του κόσμου. Είναι το πρώτο φρούτο που Πιστοποιήθηκε με τα αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας και αντέχει στο σκληρότερο ανταγωνισμό των διεθνών αγορών παρά τα Εμπάργκο και τους Δασμούς. Ενσωματώνει σήμερα νέες οικολογικές μεθόδους (ωφέλιμα έντομα - εντομοπαθογόνους νηματώδεις) οι οποίες έχουν νόημα κι αποτέλεσμα μόνο αν συνδυάζονται με την εφαρμογή του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ.

Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ορίζει αυθαίρετα τις αποζημιώσεις, ακυρώνοντας μια μακρόχρονη, δύσκολη, αλλά επιτυχή συλλογική προσπάθεια παραγωγής φρούτων με όρους βιωσιμότητας.

Σε επιστολή που είχαν καταθέσει στο ΥπΑΑΤ ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας, ο Αγροτικός σύλλογος Βελβεντού και ο Αγροτικός σύλλογος Σκύδρας, ζητούσαν την τροποποίηση του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στην καλλιέργεια της ροδακινιάς. Την απάντηση ακόμη την περιμένουμε από το Υπουργείο».

02/04/2024 03:16 μμ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε την απόφαση με την κατανομή εποχικού προσωπικού σε Περιφερειακές Ενότητες Οικονομίας και Κτηνιατρικής για το Πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το έτος 2024.

Το προσωπικό θα προσληφθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενώ θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ.

Το προσωπικό αυτό θα απασχοληθεί ως εξής:

-oι τομεάρχες δακοκτονίας, τα διακόσια δεκαέξι (216) άτομα ΠΕ Γεωπόνοι ή εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγοι για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών,

-το εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων

  • τα εκατόν ογδόντα οκτώ (188) άτομα έως 34 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών
  • τα τριακόσια σαράντα έξι (346) άτομα έως 60 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών

η δε απασχόλησή τους θα γίνει εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι 30/11/2024.

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού για το οικονομικό έτος 2024 θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικείων Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού (Περιφέρειες) και θα καλυφθεί από τους αποδιδόμενους σε αυτούς από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών/Περιφερειακών Ενοτήτων να φροντίσουν ώστε οι προσλήψεις του προσωπικού να γίνουν έγκαιρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για το έτος 2024.

Διαβάστε την απόφαση με την κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα (εδώ)

29/03/2024 12:35 μμ

Μετά από τις αρχαιρεσίες, της 27ης Μαρτίου 2024, προέκυψε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.ΣΥ.Φ., με την εξής σύνθεση:

Πρόεδρος: Ποντίκας Γεώργιος
Αντιπρόεδρος Α΄: Ευθυμιάδης Βάσος
Αντιπρόεδρος Β΄: Παπασωτηρίου Κωνσταντίνος
Υπεύθυνος Οικονομικών: Γεωργίου Σπυρίδων
Μέλη: Αλεξανδρόπουλος Κωνσταντίνος
Λεγάκη Φοίβη
Τότσιος Νικόλαος

Σχετικά με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.): Ο Ε.ΣΥ.Φ. ιδρύθηκε το 1970, με έδρα την Αθήνα. Αποτελεί τον εκπρόσωπο των εταιριών του κλάδου των προϊόντων φυτοπροστασίας, ο οποίος αφενός υποστηρίζει και προάγει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των προϊόντων αυτών στον γεωργικό τομέα, αφετέρου προασπίζει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιεργειών, την ανάπτυξη νέων φυτοπροστατευτικών προϊόντων χαμηλού κινδύνου και βιολογικής προέλευσης και την ενσωμάτωση της ψηφιακής γεωργίας και γεωργίας ακριβείας, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και της Στρατηγικής “Farm to Fork”. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (Croplife Europe) και κατ' επέκταση βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυτοπροστασίας (CropLife International).

27/03/2024 03:58 μμ

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας, στην τελευταία Γενική Συνέλευση, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Εκφράζουμε ομόφωνα την κάθετη αντίρρησή μας στον προτεινόμενο τρόπο ανακύκλωσης από την εταιρεία CYCLOS που αφορά: την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων, τον έλεγχο από τους υπευθύνους επιστήμονες του σωστού ξεπλύματος, την ζύγιση και την έκδοση πιστοποιητικού.

Η αντίρρησή μας έχει να κάνει τόσο με λόγους υγείας εμάς των ίδιων, των εργαζομένων μας αλλά και των πελατών μας, όσο και των περιοίκων που υπάρχουν στα εν λόγω καταστήματα,

Επίσης θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι λειτουργική, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, η ανακύκλωση να μην έχει επιτυχία.

Δηλώνουμε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, με εναλλακτικές προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα.

Τονίζουμε την προθυμία όλων μας να συνεπικουρήσουμε σε ένα διαφορετικό σύστημα ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των χρηστών ΦΠΠ, μοιράζοντας όλα εκείνα τα υλικά που είναι απαραίτητα, αλλά και την συνδιοργάνωση μαζί με τον ΕΣΥΦ ή οποιαδήποτε άλλον φορέα ημερίδων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών - χρηστών ΦΠΠ.

Τέλος έχει σημασία να επισημάνουμε ότι τα κενά συσκευασίας των ΦΠΠ δεν είναι απλά πλαστικά αλλά εν δυνάμει τοξικά απόβλητα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τον περιβάλλοντά χώρο απόθεσή τους αλλά και την δημόσια υγεία

26/03/2024 03:50 μμ

Από αύριο Τετάρτη ξεκινάνε οι ενστάσεις από τους παραγωγούς για την παράταση της 1ης πρόσκλησης του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθμ. 4197/20.04.2017 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1522/Β’/4.5.2017) «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020», όπως τροποποιημένη κάθε φορά ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, πραγματοποιήθηκε η καταβολή της ενίσχυσης εκκαθάρισης (100%) των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς της παράτασης της 1ης πρόσκλησης έτους αιτήσεων 2022.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (εδώ).

Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής εκκαθάρισης, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Τετάρτη (27 Μαρτίου 2024) και εντός πέντε εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη (2 Απριλίου 2024), ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της εκκαθάρισής τους. Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

Στο μεταξύ συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (24/3) μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιου Σταμενίτη, με εκπροσώπους φορέων ροδακινοπαραγωγών από Πέλλα, Ημαθία και Κοζάνη. Συγκεκριμένα στην συνάντηση συμμετείχαν οι παραγωγοί και πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Νάουσας, Βελβεντού, Αλμωπίας και Σκύδρας (αντιπρόεδρος κ. Ελληνόπουλος).

Όπως δήλωσε στον Αγροτύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, «ο υφυπουργός μας ενημέρωσε ότι αφού ολοκληρωθούν οι ενστάσεις η πληρωμή αναμένεται να γίνει τέλη Απριλίου.

Από την πλευρά μας οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ρωτήσαμε τον υφυπουργό πότε θα βγει στον «αέρα» η νέα νέα προκήρυξη του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ και μας απάντησε ότι αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Επίσης δεσμεύτηκε ο υφυπουργός ότι στη νέα πρόσκληση θα γίνει αναπροσαρμογή της ενίσχυσης, γιατί τα περίπου 40 ευρώ το στρέμμα που δίνει τώρα στη ροδακινοκαλλιέργεια είναι κάτω του κόστους και δεν συμφέρει να ενταχθεί ο παραγωγός στο πρόγραμμα».

26/03/2024 10:56 πμ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και διακινούσαν στη χώρα ποσότητες λαθραίων γεωργικών φαρμάκων.

Πρόκειται για 5 ημεδαπούς άνδρες και 2 αλλοδαπούς άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και λαθρεμπορία.

Κατασχέθηκαν 778 κιλά και 306 λίτρα λαθραίων φυτοφαρμάκων, ένα φορτηγό και τρία οχήματα

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, συνελήφθησαν 7 μέλη εγκληματικής ομάδας, που εισήγαγαν και διακινούσαν στη χώρα ποσότητες λαθραίων γεωργικών φαρμάκων.

Ειδικότερα, από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών, προέκυψε ότι οι προαναφερόμενοι άνδρες είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με στόχο την παράνομη εισαγωγή στη χώρα λαθραίων γεωργικών φαρμάκων και την περαιτέρω διακίνησή τους, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, στις 23 Μαρτίου 2024 το βράδυ, σε αγροτική περιοχή της Ημαθίας, εντοπίστηκαν τη στιγμή που μεταφόρτωναν ποσότητες λαθραίων φυτοφαρμάκων από φορτηγό όχημα – που επέβαιναν οι 2 αλλοδαποί άνδρες – σε δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα – που επέβαιναν οι 4 από τους ημεδαπούς άνδρες – οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Ο πέμπτος ημεδαπός άνδρας εντοπίστηκε σε κοντινό σημείο να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. όχημα, εποπτεύοντας τον χώρο και στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει, ωστόσο λίγο αργότερα εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Σε έρευνα που έγινε στο φορτηγό όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 680 συσκευασίες και 318 δοχεία λαθραίων φυτοφαρμάκων και στα άλλα 2 Ι.Χ.Ε. οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 98 συσκευασίες με λαθραία φυτοφάρμακα.

Συνολικά κατασχέθηκαν 778 κιλά και 306 λίτρα λαθραίων φυτοφαρμάκων, τα οποία δεν έφεραν, όπως απαιτείται, ετικέτα με ελληνική επιγραφή και οδηγίες χρήσης, ούτε αριθμό έγκρισης του προϊόντος και άδεια διάθεσης στην αγορά, ενώ δεν καταβλήθηκαν γι’ αυτά οι νόμιμοι φόροι και δασμοί. Στην κατοχή των 2 ημεδαπών ανδρών και του ενός αλλοδαπού άνδρα βρέθηκε συνολικά και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 5.065 ευρώ.

Επίσης κατασχέθηκαν και τα παραπάνω οχήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

19/03/2024 10:47 πμ

Στις δράσεις που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς οργανισμού Μαύρου ακανθώδους αλευρώδους, που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 2016, σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Κέρκυρα, αναφέρεται ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή και προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα: «Ανήσυχοι οι εσπεριδοπαραγωγοί Άρτας, εξαιτίας του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδους».

Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μεριμνήσει έγκαιρα και έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στις τοπικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των ΔΑΟΚ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για την ενημέρωση των παραγωγών για τη διαχείριση του εντόμου «Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης».

Επισημαίνεται ότι η καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η χρήση των διαθέσιμων εντομοκτόνων δεν έχει καλά αποτελέσματα.

Επιπλέον, τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί που να μπορούν να το καταπολεμήσουν. Έχει διαπιστωθεί πως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της στοχευμένης βιολογικής καταπολέμησης, με την εισαγωγή και εξαπόλυση υμενοπτέρων παρασιτοειδών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου και μηλοειδών της χώρας, έχει εισηγηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 αντίστοιχη διαδικασία καθώς έχει αποδειχθεί ότι παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Έτσι, ζητήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος "Περιορισμός της εξάπλωσης του Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη", διάρκειας τριών ετών, συνολικού προϋπολογισμού 228.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε και υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα, από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο βρίσκεται στη φάση των πρώτων πειραματικών εξαπολύσεων των παρασιτοειδών του εντόμου. Σε όσες περιοχές εφαρμόσθηκε, όπως η Κέρκυρα και η Άρτα, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί του αλευρώδη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα για την εφαρμογή της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης του Ευρωπαϊκού & Μεσογειακού Οργανισμού για την Προστασία των Φυτών.

13/03/2024 02:26 μμ

Μετά τις ζημιές που προκάλεσε την προηγούμενη βδομάδα η ισχυρή χαλαζόπτωση στην Πιερία προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, την Τρίτη (13/3), είχαμε νέα χαλαζόπτωση στην Ημαθία.

Ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όπως βλέπαμε τις ανθισμένες ροδακινιές του κάμπου ξαφνικά το μεσημέρι της Τρίτης είχαμε χαλαζόπτωση, που έπληξε τις περιοχές Κλειδί, Πρασινάδα και Πλάτανο.

Ακόμη είμαστε στην αρχή της καλλιέργειας ροδάκινων και των υπόλοιπων πυρηνόκαρπων αλλά φαίνονται τα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Θα πρέπει η χώρα μας να βρει ένα «χρηματοδοτικό εργαλείο» με το οποίο θα είναι δυνατή η αποζημίωση των καλλιεργειών από τις ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ είμαστε απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημιές. Τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έρθουν κάποια πορίσματα για αυτές τις ζημιές ώστε να πληρωθούν στο επόμενο πακέτο πληρωμών που θα κάνει ο ΕΛΓΑ».

13/03/2024 10:15 πμ

Η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν θα εφαρμοστεί τελικά το 2024 - όπως δήλωνε το ΥπΑΑΤ - αλλά μετατίθεται για το μέλλον, με την ελπίδα να γίνει το 2025.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας, ο Στέφανος Τοπαλίδης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Ημαθίας, στο ΥπΑΑΤ, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, μας ανέφερε ότι έχουν καθυστερήσει οι αναλογιστικές μελέτες. Όπότε δεν θα βγει σύντομα σε διαβούλευση ο νέος Κανονισμός αλλά πάει για τον επόμενο χρόνο.

Πάντως ήδη φαίνεται να έχουμε προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Στις πρώιμες ποικιλίες βερίκοκων έχουμε πρόβλημα στην καρπόδεση. Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας (ΤΦΟΔΝ) δείχνει ότι είχαμε τις ώρες ψύχους που χρειάζεται η καλλιέργεια. Δεν γνωρίζουμε που οφείλεται το πρόβλημα στην καρπόδεση».

«Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται με πνεύμα δικαιοσύνης να καλύψει όλα αυτά τα λάθη. Ό,τι απαιτηθεί στην πορεία των συζητήσεων για τον ΕΛΓΑ, η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη. Εδώ θα είμαστε να κάνουμε έναν κανονισμό σωστό», δήλωνε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με κτηνοτρόφους στα Χανιά.

Επίσης ανακοίνωνε ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα καλύπτονται κίνδυνοι που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν και μάλιστα από το πρώτο αιγοπρόβατο, ενώ διορθώνεται και το πρόβλημα που υπάρχει με το ηλικιακό όριο των έξι ετών που υπάρχει στα ζώα.

Όπως είπε, υπάρχει ένας κανονισμός εντελώς αναχρονιστικός και λειτουργεί εις βάρος των κτηνοτρόφων, με πολλά προβλήματα και αρρυθμίες. Έπρεπε να αλλάξει, ερχόμαστε μετά από 25 χρόνια να τον αλλάξουμε. Ζητήματα που έχετε θέσει, κατά καιρούς, έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο.

Όποια ασθένεια προκύψει και μπορεί να τεκμηριωθεί από το επιστημονικό προσωπικό, θα εξετασθεί θετικά. Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και η προαιρετική, δίνοντας στον ασφαλισμένο το δικαίωμα της επιλογής.

Πλημμύρα, ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση, υπερβολικό ψύχος, κεραυνοί, κατολίσθηση, κίνδυνοι από άγρια ζώα που δεν υπάρχουν στον υφιστάμενο κανονισμό θα συμπεριληφθούν, στο νέο κανονισμό, είπε ο κ. Αυγενάκης.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που ουσιαστικά διαψεύδουν τον υπουργό ΑΑΤ, αναμένονται αλλαγές στη διοίκηση του ΕΛΓΑ.

07/03/2024 11:56 πμ

Την Τρίτη, 5 Μαρτίου, η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για στοχευμένη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, γνωστός και ως φυτοϋγειονομικός νόμος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αναθεώρηση αποσκοπεί στη βελτίωση και τον εξορθολογισμό της εφαρμογής και επιβολής του κανονισμού.

Οι εισαγωγείς στην ΕΕ θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό ποια μέτρα έχουν λάβει για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καραντίνα των επιβλαβών οργανισμών όχι μόνο για τα παράσιτα καραντίνας της Ένωσης αλλά και για τα ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα, σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση.

Για την απλούστευση των διαδικασιών, οι ευρωβουλευτές, με επικεφαλής την εισηγήτρια Clara Aguilera (S&D, ES), επέμειναν στην καλύτερη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή κοινοποιήσεων και εκθέσεων από τα κράτη μέλη και συμφώνησαν ότι πριν από την έκδοση φυτικού διαβατηρίου, η μετακίνηση ενός σχετικού φυτού, φυτικού προϊόντος ή άλλου αντικειμένου μπορεί να συνοδεύεται από ηλεκτρονικό φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που περιέχεται στο σύστημα ή από επικυρωμένο αντίγραφο του αρχικού φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού

Το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο αντικατοπτρίζει τους γενικούς στόχους της πρότασης της Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, ο αναθεωρημένος κανονισμός στοχεύει:
βελτίωση των διαδικασιών για τον εντοπισμό και την καταχώριση φυτών υψηλού κινδύνου, καθώς και για την υποβολή και εξέταση αιτημάτων για προσωρινές παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις εισαγωγής που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ αποσαφήνιση μέτρων για παράσιτα που χαρακτηρίζονται ως παράσιτα καραντίνας, αλλά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως εξορθολογισμός και απλούστευση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων, χάρη στην αυξημένη ψηφιοποίηση. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις αρμόδιες αρχές, καθώς και για τους φορείς εκμετάλλευσης

Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την υγεία των φυτών

Οι δύο συννομοθέτες βελτίωσαν περαιτέρω την πρόταση της Επιτροπής προβλέποντας τη δημιουργία μιας ενωσιακής φυτοϋγειονομικής ομάδας έκτακτης ανάγκης .
Η ομάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες που θα διορίζονται από την Επιτροπή, βάσει προτάσεων των κρατών μελών. Αυτοί οι εμπειρογνώμονες θα έχουν διαφορετικές ειδικότητες στον τομέα της φυτοϋγειονομικής περίθαλψης και θα μπορούν να βοηθούν σε περίπτωση νέων εστιών παρασίτων στην ΕΕ.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να παράσχουν επείγουσα βοήθεια και τεχνογνωσία στις συνοριακές τρίτες χώρες σε περίπτωση εστιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ΕΕ, εάν αυτό ζητηθεί από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη.

Πολυετή προγράμματα ερευνών

Προκειμένου να εξορθολογιστούν οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, οι συννομοθέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη διάρκεια των πολυετών προγραμμάτων ερευνών , τα οποία θα πρέπει τώρα να θεσπιστούν για περίοδο πέντε έως δέκα ετών , αντί για την τρέχουσα περίοδο πέντε έως επτά ετών. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις αρμόδιες αρχές.
Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση των παρασίτων, τα προγράμματα αυτά πρέπει να επανεξεταστούν και να επικαιροποιηθούν ανάλογα με τη φυτοϋγειονομική κατάσταση.

Διαβατήρια φυτών

Σύμφωνα με το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει μέσω εκτελεστικών πράξεων ποια φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς φυτικό διαβατήριο φυσικώς προσαρτημένο σε αυτά επειδή, για παράδειγμα, το μέγεθος ή το σχήμα τους, που θα καθιστούσαν αδύνατη την προσκόλληση ή πολύ δύσκολο. Αυτά τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα θα έχουν αντί αυτού το φυτικό διαβατήριο συσχετισμένο μαζί τους με τρόπο διαφορετικό από αυτόν της φυσικής προσκόλλησης.
Αυτή η αλλαγή στους ισχύοντες κανόνες βασίζεται στην εμπειρία που έχουν αποκτήσει μέχρι στιγμής οι φορείς εκμετάλλευσης στην εφαρμογή της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας.

Επόμενα βήματα

Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια θα εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα μετά από νομογλωσσική αναθεώρηση.

Ιστορικό

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/2031 είναι επί του παρόντος το βασικό νομικό πλαίσιο για τη φυτοϋγειονομική πολιτική της ΕΕ . Αποσκοπεί στην πρόληψη της εισόδου και της εξάπλωσης νέων φυτικών παρασίτων (τα λεγόμενα «Ενωσιακά παράσιτα καραντίνας») και στην καταπολέμηση των παρασίτων που υπάρχουν ήδη στην ΕΕ («ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα»). Τέθηκε σε εφαρμογή στις 14 Δεκεμβρίου 2019.

28/02/2024 10:53 πμ

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στο ΥπΑΑΤ, η συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, με την Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών της Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Ημαθίας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «συζητήσαμε με τον Υφυπουργό το πρόβλημα με την ακαρπία στα ροδάκινα.

Ο κ. Σταμενίτης παραδέχτηκε ότι το 2023 είχαμε απώλειες στην παραγωγή στα ροδάκινα σε ποσοστό 50 - 60% της παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών. Δεσμεύτηκε ότι αν πληρωθεί η ακαρπία στην ελιά τότε θα πληρωθεί και η απώλεια παραγωγής και στο ροδάκινο, εξαιτίας των κλιματικών φαινομένων.

Το θέμα το έχει αναλάβει ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Λευτέρης Αυγενάκης και είναι ένα από τα κύριαν θέματα στις συνεδριάσεις των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (ΕUMED-9).

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ανάφερε ότι το 2023 υπήρξαν μεγάλες ζημιές για αυτό και είχαμε καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων. Από το 2024 και μετά θα επανέλθει η κανονικότητα και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα εξοφλούνται μέχρι το τέλος του κάθε έτους.

Νέα πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2023 θα γίνει μέσα στον Μάρτιο. Επίσης μέχρι τέλος Μαρτίου θα πληρωμή η προκαταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μέχρι το Πάσχα θα γίνει η πληρωμή στα Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes) της ΚΑΠ».

Μετά την συνάντηση σε δήλωσή του ο Υφυπουργός τόνισε τα εξής: «με συνέπεια και μεθοδικότητα εργαζόμαστε ώστε ο ΕΛΓΑ να μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους παραγωγούς. Μάλιστα, σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε αναλυτικά τον σχεδιασμό μας για τον Νέο ΕΛΓΑ, ο οποίος στοχεύουμε να είναι μέσα στο 2024 νόμος του Κράτους».

Ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για τις πρόσφατες πληρωμές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ότι «πρόκειται για πρώτο κύμα πληρωμής και αφορά τα πορίσματα που έχουν κοινοποιηθεί». Και οι επόμενες πληρωμές του ΕΛΓΑ θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας που προβλέπει το πόρισμα και σε μια εφάπαξ πληρωμή, ανέφερε ο κ. Σταμενίτης.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών αναφέρει τα εξής:

Με πρωτοβουλία της η επιτροπής δενδροκαλιεργητών από τους τέσσερις νομούς όπου η καλλιέργεια θεωρείται βασική παραγωγή, (Πέλλα, Κοζάνη, Φλώρινα και Ημαθία) επισκεφθήκαμε σήμερα τον ΥφΑΑΤ κ. Σταμενίτη για να θέσουμε τα καίρια ζητήματα πού απασχολούν την δεντροκαλλιέργεια τα οποία είναι:
Α) Απώλεια εισοδήματος εξ αιτίας των άκαιρων κλιματικών φαινομένων αλλά και των στρεβλώσεων της «ελεύθερης» αγοράς.
Β) Καθυστέρηση από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων από παγετούς και χαλάζια.
Γ) Απώλειες και μειωμένες τιμές εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Δ) Κόστος Παραγωγής (πανάκριβο πετρέλαιο, εφόδια, κ.λ..π.)
Ε) Αμεση τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριλαμβάνονται όλα τα αίτια ζημιών και αυτά που έχουν προστεθεί εξ αιτίας της κλιμματικής αλλαγής.
ΣΤ) Mειώσεις στις Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και μεγάλες στρεβλώσεις στη νέα Κ.Α.Π.
Ζ) Εργάτες γής.
Με αυτά τα αιτήματα επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό και διαρκή διάλογο.
Ο Υφυπουργός ΑΑΤ δεσμεύθηκε ότι θα παλέψει το θέμα της απώλειας παραγωγής την οποία και προσδιορίζει στο 50 με 60% ως ζημία και προτίθεται να το συμπεριλάβει στην διαδικασία της στήριξης εισοδήματος εφ όσον προκριθεί και η ελιά στην ίδια διαδικασία.
Επίσης για το θέμα των αποζημιώσεων από παγετούς και χαλάζια δήλωσε ότι ξεκίνησε η πληρωμή και σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Για όλα τα άλλα ζητήματα βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο για την προώθησή τους.

13/02/2024 10:02 πμ

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης για το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda που προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

Το έντομο αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο που αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου.

Σχετικά με την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στην Κρήτη και σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των οδηγιών του ΥπΑΑΤ, και λόγω του επικείμενου ορισμού της Κρήτης ως προσβεβλημένη ζώνη η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει:

Οι παραγωγοί καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και αραβοσίτου (για ανθρώπινη κατανάλωση) αλλά και φυτών (ολόκληρων ή κομμένων) χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων, καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που τα διακινούν εκτός Κρήτης απαιτείται ως πρώτο βήμα να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν. Σε επόμενο στάδιο, για το οποίο θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, θα απαιτηθεί τα προϊόντα αυτά να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητά τους πριν τη διακίνησή τους.

Διευκρινίζεται ότι:

  • Αιτήσεις οι οποίες θα έχουν ελλιπή δικαιολογητικά, δεν θα διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
  • Η εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, η οποία χορηγείται από τις ΔΑΑΚ/ΔΑΑ, μετά από κατάθεση σχετικού αιτήματος.
  • Όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοτριβές, καθώς σύντομα θα επιβληθούν οι ζώνες οριοθέτησης, και τα προϊόντα όσων δεν συμμορφώνονται δεν θα μπορούν να διακινηθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά την αίτηση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο (εδώ). Αφού οι παραγωγοί πάρουν την αίτηση θα πρέπει να την συμπληρώσουν και να την καταθέσουν στη ΔΑΟΚ της περιοχής τους.

Δράση από Eνιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας

Στο μεταξύ στα πλαίσια του σχεδιασμού για την διαχείριση του εντόμου Spodoptera frugiperda στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Eνιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας πραγματοποίησε, την Παρασκευή (9/2/2024), σύσκεψη με τους γεωτεχνικούς από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι:

«Έγινε ανάλυση των ισχύουσας κατάστασης σε επιμέρους ζητήματα και ως συμπέρασμα της σύσκεψης αναδείχθηκε ότι «η σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων μερών θεωρείται ως προϋπόθεση για να μην εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για την περιοχή μας».

Ως Αγροτικός φορέας καλούμε όλους τους παραγωγούς καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας, χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων, καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που διακινούν τα παραπάνω προϊόντα εκτός Κρήτης να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν.

Για αυτό το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, ενημερώνουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να επικοινωνήσουν στα γραφεία του Συλλόγου ώστε να γίνει η σύνταξη της αίτησης για την εγγραφή στο φυτοϋγειονομικό μητρώο.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Δ/νση Αγρ. Αν/ξης & Κτην/κής ΠΕ Λασιθίου (ΔΑΟΚ) Λασιθίου / Τμήμα Ιεράπετρας και σκοπό έχει την επίσπευση της διαδικασίας ώστε οι παραγωγοί να είναι προετοιμασμένοι και να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα στη διακίνηση των προϊόντων τους».

09/02/2024 02:34 μμ

Οι παραγωγοί επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου της Θεσσαλία δεν έχουν πάρει καμιά προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές λόγω της θεομηνίας Daniel.

Μιλάμε για αποζημιώσεις στην φυτική παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο για τα χωράφια που πλημμύρισαν κυρίως στις παραπήνειες περιοχές.

Περιμένουν τώρα με την πληρωμή του ΕΛΓΑ, που αναμένεται να γίνει στις 20 Φεβρουαρίου, μήπως καταφέρουν να πάρουν αποζημίωση αλλά θα πληρωθούν μόνο για τα πορίσματα που είναι έτοιμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι προκαταβολές στις αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής, που είχαν καταβληθεί το Νοέμβριο του 2023, για τον Daniel, αφορούσαν σε έως:
Βαμβάκι: 140 ευρώ ανά στρέμμα
Αραβόσιτος: 125 ευρώ ανά στρέμμα
Βιομηχανική τομάτα: 500 ευρώ ανά στρέμμα
Μηδική - Τριφύλλια σανός: 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών και 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
Μήλα: 500 ευρώ.

ροδακινιές

Ο κ. Χρήστος Καρυώτης, παραγωγός συμπύρηνου ροδάκινου στην περιοχή της Φαλάνης στην Λάρισα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «καλλιεργώ 70 στρέμματα με συμπύρηνα ροδάκινα. Οι παραπήνειες περιοχές της Λάρισας έπαθαν μεγάλες ζημιές λόγω της θεομηνίας.

Ειδικότερα η ποικιλία Έβερτ που δεν είχε προλάβει να συγκομιστεί. Στην περιοχή υπάρχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεων Συμπύρηνων (ΑΣΕΠΣ) Ροδάκινων Φαλάνης, στον οποίο είμαι μέλος, που συνεργάζεται με εργοστάσιο της περιοχής. Όλοι οι παραγωγοί που καλλιεργούσαν την συγκεκριμένη ποικιλία ροδάκινου έπαθαν ζημιά είτε λόγω της πλημμύρας είτε λόγω των βροχοπτώσεων. Στα χωράφια μου τα δέντρα έμειναν για δέκα ημέρες κάτω από το νερό με αποτέλεσμα όλα να έχουν ξεραθεί.

Μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει καμιά αποζημίωση. Έχω πάρει μόνο την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ για ζημιές στα πάγια. Για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή ελπίζω να πληρωθώ στις 20 Φεβρουαρίου αν έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα.

Εκτός όμως την φυτική παραγωγή έχουμε και τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Έχει γίνει φάκελος στην Περιφέρεια για να πληρωθούμε μέσω ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό.

Εγώ ήδη αγόρασα 1.600 ροδακινιές που η κάθε μια κάνει 3 ευρώ. Οι νέες φυτεύσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου αλλιώς χάνεται η χρονιά. Μέχρι τότε θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα.

Όμως έχουμε και την απώλεια του εισοδήματος, αφού ένα δέντρο ροδακινιάς για να γίνει παραγωγικό θα πρέπει να περάσουν τέσσερα χρόνια.

Ζητάμε τουλάχιστον να μας πληρώνουν για αυτό το διάστημα τα καλλιεργητικά μας έξοδα (λιπάσματα, ραντίσματα κ.α.) για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την παραγωγή.

Στους κτηνοτρόφους καλά έκαναν και δημιούργησαν πρόγραμμα αντικατάστασης ζωικού κεφαλαίου. Γιατί δεν έκαναν κάτι αντίστοιχο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες; Περιμένουμε απαντήσεις αλλά και έργα, από λόγια έχουμε χορτάσει».

07/02/2024 01:12 μμ

Στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για το ζήτημα της φαιάς σήψης στις καστανιές της Πιερίας βρέθηκε η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.

Η Υφυπουργός, στο πλαίσιο των συνεχών δράσεών της για στήριξη των καστανοπαραγωγών της Πιερίας, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με το επιστημονικό προσωπικό του Μπενακείου στην Αθήνα, με επίκεντρο την αντιμετώπιση της «φαιάς σήψης» της καστανιάς, του μύκητα που έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια καστανιάς της Πιερίας.

Έγινε εκτενής ανάλυση του ζητήματος, αναφέρθηκαν οι αιτίες εμφάνισης του μύκητα, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις του και τέθηκαν κάποιες προτάσεις για λύσεις στο πρόβλημα.

Η κα Μάνη επισήμανε την ανάγκη δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του κλάδου της καστανοπαραγωγής για την τοπική οικονομία στην Πιερία, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για συνεργασία, ώστε να εξευρεθούν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ότι ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εγκρίνει τη χρήση ουσιών για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης και είχε παράσχει οικονομική στήριξη στους πληγέντες καστανοπαραγωγούς.